فهرست مطالب

دانش و پژوهش در روانشناسی کاربردی - پیاپی 86 (زمستان 1400)

فصلنامه دانش و پژوهش در روانشناسی کاربردی
پیاپی 86 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/13
  • تعداد عناوین: 15
|
  • سمیه حبیب پور*، غلامعلی افروز، محسن شکوهی یکتا، محمدعلی بشارت، ولی الله فرزاد، مریم نخشب صفحات 1-14

    هدف این پژوهش آموزش برنامه مداخله ای آموزشی- روانی و ارزیابی اثربخشی آن بر استرس فرزندپروری و بهبود رابطه مادر- نوزاد بود . این پژوهش یک کارآزمایی بالینی تصادفی بود که در سال 1396انجام شده است. جامعه آماری این پژوهش عبارت است از کلیه مادران داری نوزاد نارس،  بیمارستان های  استان مازندران  که از این میان 40 مادر به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شده اند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرارگرفته اند. برنامه  محقق ساخته مداخله ای روان شناختی-آموزشی شامل دوازده جلسه یک ساعته و ابزارهای پژوهش شامل مقیاس محقق ساخته استرس فرزندپروری (1397) و چک لیست محقق ساخته تعامل مادر-نوزاد (1397) بوده و برای تجزیه و تحلیل داده های پژوهش از طرح اندازه گیری مکرر و تجزیه و تحلیل واریانس چندمتغیره استفاده شده است. نتایج نشان می دهد که مداخلات آموزشی-روانی ویژه مادران نوزاد نارس،  بر میزان کاهش استرس فرزندپروری و سه مولفه آن «آشفتگی والدینی، تعامل آشفته والد - نوزاد و انتظارات منفی والدینی» اثر معنا داری گذاشته P<0.01 همچنین تعامل والد-نوزاد نیز بهبود پیدا کرده است P<0.01.  نتایج آزمون های تعقیبی نشان داده است که تنها مولفه رفتارهای احساسی  تعامل والد - نوزاد متاثر شده است .(p<0.05) نتایج پژوهش نشان می دهد که برنامه مداخلاتی آموزشی-روانی بر کاهش استرس فرزندپروری و بهبود رابطه مادر-نوزاد موثر بوده است؛ بنابراین پیشنهاد می شود از این گونه برنامه ها در ارتقای کیفیت زندگی مادران با نوزاد نارس استفاده شود.

    کلیدواژگان: استرس فرزندپروری، تعامل والد - نوزاد، نوزاد نارس، برنامه مداخله ای، مادران
  • سمیه رحیمی احمدآبادی، مهرداد کلانتری*، محمدرضا عابدی، مرتضی مدرس غروی صفحات 15-27

    هدف از پژوهش حاضر، بررسی نقش طرحواره های ناسازگار اولیه به عنوان عوامل شناختی و نقش دشواری در تنظیم هیجان و سبک های مقابله به عنوان عوامل هیجانی در بروز نارضایتی جنسیتی در افراد متقاضی تغییر جنسیت بود. طرح پژوهش حاضر، توصیفی- همبستگی بود. جامعه آماری، کلیه افراد مبتلا به نارضایتی جنسیتی بودند که برای طی مراحل قانونی تغییرجنسیت به اداره کل پزشکی قانونی خراسان رضوی مراجعه داشتند. نمونه پژوهش 100 فرد مبتلا به نارضایتی جنسیتی بود که بصورت نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و پس از اخذ رضایت نامه آگاهانه پرسشنامه های دشواری در نظم بخشی، طرحواره یانگ، سبک های مقابله و اختلال هویت جنسی را تکمیل نمودند. داده ها با استفاده از روش آماری رگرسیون چندگانه به شیوه گام به گام تحلیل شدند. سطح معنی داری برای آزمون های آماری 05/0 بود. نتایج تحلیل در زمینه طرحواره های ناسازگار اولیه، به ترتیب طرحواره های محرومیت هیجانی، بی اعتمادی و بازداری هیجانی را استخراج می کند. مهمترین متغیرها به ترتیب راهبردهای محدود، بی اعتمادی، دشواری در کنترل تکانه و محرومیت هیجانی را نشان می دهد. بر اساس یافته های پژوهش، نقش همزمان عوامل شناختی و هیجانی در بروز نارضایتی جنسیتی در افراد متقاضی تغییر جنسیت شایان توجه است.

    کلیدواژگان: طرحواره های ناسازگار اولیه، دشواری در نظم بخشی هیجانی، سبک های مقابله، نارضایتی جنسیتی
  • پروین بانو عظیم اوغلی اسکویی، کیومرث فرحبخش*، امید مرادی صفحات 28-42
    هدف از این پژوهش بررسی تجربه ماندن در سوگ بعد از مرگ عضوی از خانواده بود. در این پژوهش از روش کیفی پدیدارشناسی توصیفی استفاده شد. مشارکت کنندگان پژوهش از 12 زن و مرد با بازه سنی 30-50 ساله تشکیل شده بودند که دارای تجربه ماندن در سوگ عضوی از خانواده همانند فرزند، مادر، همسر یا...خود بودند. مشارکت کنندگان به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و جمع آوری داده ها از طریق مصاحبه عمیق بود. سوالات مصاحبه باز پاسخ (تکمیلی) بودند که با یک سوال کلی به این مضمون: از تجربه خود بعد از مرگ عزیزتان حرف می زنید، شروع می شد. در ادامه مصاحبه، برای کشف عمیق پدیده از سوالات پیگیرانه مانند "می توانید در این باره بیشتر توضیح دهید،" استفاده شد. تحلیل داده ها به 4 مضمون اصلی و 12 زیرمضمون فرعی منجر گردید که شامل مکانیسم های روانشناختی با درون مایه های فرعی: «مکانیسم های هیجانی، مکانیسم های رفتاری و مکانیسم های شناختی؛ زمینه های خانوادگی با درون مایه های فرعی: عدم حمایت عاطفی و همراهی خانواده، عدم کارکرد و تغییر ساختار خانواده، عدم انتقال خانواده از مراحل سوگ و عدم کارکرد خرده نظام های خانواده؛ زمینه های شخصی با درون مایه های فرعی: ویژگی های شخصیتی مداخله گر، جایگاه متوفا در دنیای پدیداری فرد، تاثیر تجارب گذشته فرد و زمینه های نگرشی با درون مایه های فرعی نگرش دینی یا غیر دینی و پذیرش یا عدم پذیرش واقعیت مرگ بود. یافته های این پژوهش ادبیات گذشته در زمینه سوگ نابهنجار در بافت خانواده را گسترش می دهد.
    کلیدواژگان: سوگ، سوگ نابهنجار، سوگ بهنجار، تجربه زیسته، پدیدارشناسی
  • زهرا حسینی، عزیزالله تاجیک اسماعیلی*، فرشاد محسن زاده صفحات 43-57

    هدف پژوهش بررسی اثربخشی آموزش مفاهیم تیوری انتخاب بر نگرش به ازدواج در افراد در شرف ازدواج با توجه به سبک دلبستگی بود. پژوهش کاربردی به صورت نیمه آزمایشی با پیش آزمون-پس آزمون و گروه کنترل انجام شد. جامعه آماری شامل همه افراد در شرف ازدواج شهراصفهان در سال 1396 بود که با استفاده از روش نمونه گیری دردسترس 78 نفر از این افراد انتخاب و با تکمیل و نمره گذاری پرسشنامه سبک های دلبستگی هازن و شیورAAI (1995)، به سه گروه مختلف دلبستگی (ایمن30نفر، اجتنابی24نفر و اضطرابی24نفر) تقسیم بندی شدند. سپس به صورت تصادفی در گروه های کنترل و آزمایش قرارگرفته و مقیاس نگرش به ازدواج بریتن و روزن MAS (1998) را تکمیل کردند. گروه های آزمایش در 6 جلسه دوساعته در معرض آموزش مفاهیم تیوری انتخاب با استفاده از بسته آموزشی تیوری انتخاب آموزش داده شده توسط دکتر صاحبی قرار گرفتند؛ اما گروه های کنترل مداخله ای دریافت نکرد. سپس از هر شش گروه پس آزمون به عمل آمد. نتایج تحلیل کوواریانس چندمتغیره نشان داد تفاوت معناداری (05/0=P) بین نمرات گروه آزمایش و کنترل در سبک اجتنابی در بعد بدبینانه و اضطرابی در بعد خوش بینانه وجود داشت. بنابراین آموزش مفاهیم تیوری انتخاب در کاهش نگرش بدبینانه افراد اجتنابی و افزایش نگرش خوش بینانه افراد اضطرابی تاثیر معنادار داشته است.

    کلیدواژگان: تئوری انتخاب، نگرش به ازدواج، سبک دلبستگی، پیش از ازدواج
  • فرزانه رنجبر نوشری*، عباس ابوالقاسمی، مجید برادران، سامره اسدی مجره، مهری مولایی صفحات 58-75
    هدف از این پژوهش بررسی مشخصه های روانسنجی نسخه کوتاه پرسشنامه سرشت و منش در دانشجویان بود. این مطالعه توصیفی و از نوع پیمایشی بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی دانشجویان مقطع کارشناسی دانشگاه پیام نور استان گیلان در سال تحصیلی 97- 1396 بود که به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چندمرحله ای، 350 نفر از دانشجویان (217 زن و 133 مرد) انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه سرشت و منش (Adan & et al, 2009) و پرسشنامه شخصیتی 5 عاملی نیو (Costa & McCrae, 1989) استفاده شد. ضرایب به دست آمده برای خرده مقیاس ها بر اساس آلفای کرونباخ و بازآزمایی، نشان دهنده پایایی مناسب این ابزار بود. روایی همگرا از طریق ضریب همبستگی خرده مقیاس های این پرسشنامه با پرسشنامه شخصیتی 5 عاملی نیو محاسبه گردید که ضرایب معنادار بودند. همچنین، بر اساس نتایج تحلیل عاملی تاییدی، هفت عامل ارایه شده در مدل Cloninger (نوجویی، آسیب پرهیزی، پاداش-وابستگی، پشتکار، خودراهبری، همکاری، خودفراروی)، از برازش خوبی برخوردار بود. با توجه به نتایج این مطالعه، می توان مطرح نمود که نسخه کوتاه پرسشنامه سرشت و منش از اعتبار و روایی مطلوبی در نمونه ایرانی برخوردار است و جهت استفاده در زمینه های پژوهشی و بالینی مناسب است.
    کلیدواژگان: اعتباریابی، رواسازی، سرشت، منش، دانشجویان
  • علی طاهری، غلامرضا منشئی*، احمد عابدی صفحات 76-89

    هدف پژوهش مقایسه اثربخشی آموزش ذهن آگاهی نوجوان محور با روان شناسی مثبت نگر بر علایم داغدیدگی و پرخاشگری در نوجوانان داغدیده بود . این پژوهش  از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل و دوره پیگیری بود. جامعه آماری شامل نوجوانان داغدیده مراجعه کننده به مراکز مشاوره آموزش و پرورش شهر شیراز در سال 97-1396 بودند. 24 نفر به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب و با روش تصادفی در دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل قرار گرفتند. ابزار پژوهش پرسشنامه های سوگ (Dyregrov, 2001) و پرخاشگری (Buss & Perry, 1992) بود. داده ها با استفاده از تحلیل واریانس با اندازه گیری های مکرر تجزیه و تحلیل شد. نتایج نشان داد ذهن آگاهی نوجوان محور و مداخلات روانشناسی مثبت نگر بر علایم داغدیدگی و پرخاشگری نوجوانان داغدیده موثر است (P<0/05) و گروه ذهن آگاهی نوجوان محور تاثیر بیشتری از روانشناسی مثبت نگر داشته و تغییرات در طول زمان پایدار بوده است.

    کلیدواژگان: آموزش ذهن آگاهی نوجوان محور، روان شناسی مثبت نگر، علائم داغدیدگی، پرخاشگری، نوجوانان داغدیده
  • فاطمه اسکندری قریوند، علی مهداد* صفحات 90-100
    این پژوهش با هدف تاثیر ذهن آگاهی برعملکرد و استرس با نقش واسطه ای معنا در کار انجام شد. روش پژوهش همبستگی و جامعه پژوهش شامل کلیه کارکنان کلینیک چشم پزشکی پارسیان بود که از میان آنان تعداد 194 نفر به روش در دسترس انتخاب شدند. در این پژوهش، پرسشنامه های ذهن آگاهی (بایر و همکاران ، 2006)، عملکردشغلی (پاترسون، 1963)، استرس شغلی (باباکاس و همکاران، 1992) و معنا در کار (ایوزان و همکاران ، 2013) مورد استفاده قرار گرفتند. داده ها با استفاده از الگو سازی معادلات ساختاری مورد تحلیل و یافته ها نشان داد، که ذهن آگاهی بر معنا در کار و عملکرد شغلی تاثیر مثبت و بر استرس شغلی تاثیر منفی (p< 0/05) دارد. همچنین معنا در کار بر عملکرد شغلی تاثیر مثبت و بر استرس شغلی تاثیر منفی (p< 0/05) دارد. علاوه بر این، نتایج الگو سازی معادلات ساختاری نشان داد که ذهن آگاهی به طریق غیر مستقیم و از طریق تاثیر بر معنا در کار بر عمکرد شغلی و استرس شفلی تاثیر دارد (p< 0/05). براساس یافته های پژوهش می توان چنین نتیجه گیری نمود که ذهن آگاهی به دلیل تاثیری که بر معنا در کار دارد، بر عمکرد شغلی و استرس شغلی تاثیر دارد.
    کلیدواژگان: ذهن آگاهی، عملکرد شغلی، استرس شغلی، معنا در کار، کلینیک چشم پزشکی پارسیان
  • فریبا بدیع نیا، سیمین بشردوست* صفحات 101-111

    این پژوهش با هدف تبیین الگوی اضطراب مرگ براساس همدلی عاطفی با میانجیگری معنویت درافراد میانسال بود. جامعه آماری کلیه افراد در دامنه سنی 65- 45 سال مرد و زن مراجعه کننده به خانه سلامت در سال 1397 بودند ، برای حجم نمونه از روش کلاین استفاده شدو تعداد 464 نفر به صورت نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای انتخاب شدند. و پرسشنامه های اضطراب مرگ تمپلر (1970)، همدلی عاطفی باتسون (1983) ومعنویت (2009) را تکمیل کردند. با استفاده از تحلیل مسیر توسط برنامه AMOS اثرات مستقیم و غیرمستقیم متغیرها،بدست آمد.نتایج نشان داد ضریب مسیر مستقیم بین همدلی عاطفی و اضطراب مرگ منفی و در سطح 01/0 معنادار است (01/0>p، 223/0-=β).ضریب مسیر بین معنویت و اضطراب مرگ نیز منفی و در سطح 01/0 معنادار است (01/0>p، 482/0-=β). ضریب مسیر غیر مستقیم نیز بین همدلی عاطفی و اضطراب مرگ منفی و در سطح 01/0 معنادار بود (01/0>p، 263/0-=β). و 29 درصد از واریانس اضطراب مرگ توسط متغیرهای موجود در مدل تبیین شدند و نتیجه گیری شد که معنویت بر همدلی عاطفی و اضطراب مرگ تاثیر دارد وبه صورت منفی و معنادار میانجیگری می کند. بنابراین اضطراب مرگ را باید بادید تعاملی وهمه جانبه نگریست.

    کلیدواژگان: واژگان کلیدی: اضطراب مرگ، همدلی عاطفی، معنویت'، افراد میانسال
  • رقیه ذوارحیم، شهرام واحدی*، نعیمه محب صفحات 112-119

    هدف این پژوهش تعیین تاثیر درمان مبتنی بر روانشناسی مثبت بر رضایت زناشویی زنان آسیب‍دیده از خیانت است. جامعه آماری این پژوهش نیمه تجربی دربرگیرنده کلیه زنان آسیب‍دیده از خیانت شهر تبریز در سال 1398 بود که از سوی دادگستری استان به مراکز مشاوره بهزیستی برای دریافت مشاوره ارجاع داده شده بودند که 30 نفر از آنها با روش نمونه‍ گیری در دسترس انتخاب شدند و به صورت همتاسازی در گروه‍های آزمایش و کنترل (15 نفر در هر گروه) جای گرفتند. هر دو گروه مقیاس، رضایت زناشویی (1993 Fowers & Olson,) را به عنوان پیش‍آزمون و پس‍آزمون تکمیل کردند. هشت جلسه درمان مبتنی بر روانشناسی مثبت‍نگر (هفته ای دو جلسه به مدت 4 هفته) در گروه آزمایش اعمال شد؛ اما گروه کنترل مداخله‍ای دریافت نکرد. داده ها با استفاده از تحلیل کواریانس در نرم افزار SPSS.20 تحلیل شدند. درمان مبتنی بر روانشناسی مثبت در مقایسه با گروه کنترل بر رضایت زناشویی، ارتباط، حل تعارض و تحریف آرمانی زنان آسیب‍دیده از خیانت موثر است (001/0<p). آموزش این رویکرد درمانی به عنوان یک روش مداخله‍ای موثر در افزایش رضایت زناشویی زنان آسیب‍دیده از خیانت توصیه می‍شود

    کلیدواژگان: روانشناسی مثبتنگر، رضایت زناشویی، خیانت زناشویی، زنان
  • نصیبه کریمی، محمد سلطانی زاده* صفحات 120-133

    این پژوهش با هدف بررسی نقش جو خانواده، رابطه مادر دختر، مهارت های اجتماعی و اختلالات روانی مادران در پیش بینی کودک آزاری دختران دوره متوسطه اول انجام شد. طرح پژوهش از نوع همبستگی بود. جامعه آماری 55766 نفر از دانش آموزان دختر مقطع متوسطه اول شهر اصفهان در سال تحصیلی 97-1396 به همراه مادرانشان بودند که با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای 250 نفر از آنها انتخاب شدند. ابزار اندازه گیری شامل پرسشنامه جو خانوادگی (Hilburn, 1964)، مقیاس رابطه والد فرزند (Fine et al. 1983)، پرسشنامه مهارت های اجتماعی نوجوانان (Inderbitzen, Foster 1992)، پرسشنامه سلامت روانی (Goldberg, Hillier 1979) و پرسشنامه کودک آزاری (Noorbakhsh, 2012) بود. داده ها با استفاده از روش تحلیل رگرسیون گام به گام تحلیل شدند و یافته های گام آخر تحلیل رگرسیون نشان داد که رابطه مادر دختر و اختلالات روانی مادران، قادر به پیش بینی 6/10 درصد از واریانس نمرات کودک آزاری است (01/0<p). نتایج این پژوهش نشان دهنده اهمیت نقش مادر در پیشگیری از کودک آزاری دختران دارد. بر همین اساس پژوهشگران و برنامه ریزان حوزه مسایل روانی-اجتماعی می توانند با تدوین برنامه های آموزشی، پیشگیرانه و درمانی، فضایی برای کاهش این معضل فراهم آورند.

    کلیدواژگان: جو خانواده، رابطه مادر دختر، مهارت های اجتماعی، اختلالات روانی، کودک آزاری
  • زینب علیزاده، امید عیسی نژاد* صفحات 134-149

    این پژوهش با هدف مقایسه اثربخشی برنامه آموزش تقویت مقابله زوجی (CCET) و برنامه دوشادوش هم (Together) بر استرس زناشویی و رضایت زناشویی در زوجین انجام گرفت. روش پژوهش نیمه تجربی از نوع پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش عبارت است از کلیه والدین دانش آموزان مدارس ابتدایی شهرستان کلاچای در سال 1397 که از میان آن ها، 21 زوج با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و در سه گروه (دو گروه آزمایش و یک گروه گواه) به تصادف جایگزین شدند. ابزارهای مورداستفاده شامل پرسشنامه های رضایت زناشویی انریچ (Olson et al. 1987)، استرس زناشویی استکهلم - تهران (Orth-Gomer et al. 2000)، آموزش 8 جلسه ی 2 ساعت و 15 دقیقه ای برنامه تقویت مقابله زوجی و آموزش 9 جلسه ی 2 ساعته برنامه دوشادوش هم بودند. نتایج پژوهش حاضر نشان داد که برنامه آموزش تقویت مقابله زوجی و برنامه آموزش دوشادوش هم موجب کاهش استرس زناشویی و افزایش رضایت زناشویی در زوجین می شود (05/0<p) که این تغییر پس از دو ماه پیگیری نیز پایدار شده و برنامه تقویت مقابله زوجی اثربخش تر بوده است و می توان از آن در مراکز مشاوره استفاده نمود.

    کلیدواژگان: تقویت مقابله ی زوجی، آموزش دوشادوش هم استرس زناشویی، رضایت زناشویی، زوجین
  • عباسعلی رستگار*، محسن فرهادی نژاد، اقبال جباری صفحات 150-159

    هدف از پژوهش حاضر، بررسی تاثیر طرد شدگی در محیط کار بر عجین شدن با شغل با میانجی گری هوش هیجانی در کارکنان اداره کل ورزش و جوانان استان تهران می باشد. روش تحقیق توصیفی- پیمایشی می باشد. جامعه آماری شامل 180 نفر از کارکنان اداره کل ورزش و جوانان استان تهران می باشد. از بین جامعه آماری 120 نفر براساس رابطه کوکران با خطای 5درصد به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند و برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های استاندارد استفاده شده است که آلفای کرونباخ عجین شدن با شغل، 0.901 طردشدگی در محیط کار، 0.918 و هوش هیجانی 0.937 می باشد. برای تجزیه و تحلیل داده های پژوهش از مدلسازی معادلات ساختاری با بهره گیری از نرم افزارSMART- PLS استفاده شد. نتایج پژوهش حاکی از تاثیر منفی و معنادار طردشدگی در محیط کار بر عجین شدن با شغل با میانجی گری هوش هیجانی در بین کارکنان اداره کل ورزش و جوانان استان تهران می باشد.

    کلیدواژگان: عجین شدن با شغل، طردشدگی در محیط کار، هوش هیجانی، کارکنان اداره کل ورزش و جوانان استان تهران
  • ایرج نیک پی*، مریم زندکریمی صفحات 160-176

    هدف این پژوهش بررسی نقش میانجی سلامت روانی در رابطه بین مولفه های رهبری پدرسالارانه با عملکرد شغلی در میان کارکنان دانشگاه لرستان بود. طرح پژوهش رابطه ای و از نوع توصیفی- همبستگی است. جامعه شامل کلیه کارکنان دانشگاه لرستان در سال تحصیلی 1396 به تعداد 575 نفر بود. نمونه آماری 234 نفر بود و به روش طبقه ای با حجم متناسب انتخاب شد. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های رهبری پدرسالارانهVivian, Sheer, 2012 عملکرد شغلی (Paterson, 1970) وسلامت روانی (Goldberg & Hillier, 1979) استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش مدل یابی معادلات ساختاری و از روش آزمون سوبل برای بررسی معناداری اثر غیرمستقیم فرضیه های میانجی استفاده شد. نتیجه پژوهش نشان داد که از میان مولفه های رهبری پدرسالارانه، رابطه رهبری مستبدانه با عملکرد شغلی پایین (262/0-=β)، رابطه رهبری خیرخواهانه (288/0=β) و رهبری اخلاقی (186/0=β) با عملکرد شغلی بالا می باشد. رابطه رهبری مستبدانه با سلامت روانی پایین (248/0-=β)، رابطه رهبری خیرخواهانه(175/0=β) و رهبری اخلاقی (452/0=β) با سلامت روانی بالا می باشد. رابطه سلامت روانی (298/0=β) با عملکرد شغلی بالا می باشد. اثر غیرمستقیم رهبری مستبدانه بر عملکرد شغلی (073/0-=β) توسط متغیر میانجی سلامت روانی (335/0-=β) تبیین شد. اثر غیرمستقیم رهبری خیرخواهانه بر عملکرد شغلی (052/0=β) توسط متغیر میانجی سلامت روانی(034/0=β) تبیین شد و اثرغیرمستقیم رهبری اخلاقی (134/0=β) توسط متغیر میانجی سلامت روانی (32/0=β) تبیین شد.

    کلیدواژگان: عملکرد شغلی، مولفه های رهبری پدرسالارانه، سلامت روانی، کارکنان دانشگاه لرستان
  • حسین صمدی میارکلائی*، حمزه صمدی میارکلائی صفحات 177-188

    هدف از انجام پژوهش حاضر بررسی رابطه میان سطوح ادراک از عدالت سازمانی با رفتار شهروندی سازمانی کارکنان  است. روش پژوهش رابطه ای و از نوع مدل سازی معادلات ساختاری و ابزار اندازه‎گیری در این تحقیق پرسشنامه بسته است. جامعه آماری پژوهش را کلیه کارکنان موسسات مالی ثامن استان مازندران به تعداد 148 نفر تشکیل می‎دهند که از این تعداد 114 نفر به شیوه نمونه‎گیری تصادفی ساده و به عنوان نمونه انتخاب شده اند. یافته ها نشان داد که میان عدالت سازمانی ادراک شده و رفتار شهروندی سازمانی و ابعاد آن شامل نوع دوستی، جوانمردی، وظیفه شناسی، تواضع و ادب اجتماعی ارتباط مثبت و معناداری وجود دارد (01/0<p). همچنین پس از بررسی و آزمون، وجود ارتباط مثبت میان عدالت توزیعی، عدالت رویه ای و عدالت مراوده ای با رفتار شهروندی سازمانی نیز مورد تایید قرار گرفت.

    کلیدواژگان: رفتار شهروندی سازمانی، عدالت سازمانی، عدالت توزیعی، عدالت رویه ای، عدالت مراوده ای
  • محمدرضا قاسمی، مریم چرامی*، رضا احمدی، احمد غضنفری صفحات 189-197

     هدف این پژوهش مقایسه اثر بخشی آموزش به روش یادگیری درحد تسلط، یادگیری معنادار و یادگیری الکترونیکی بر مفاهیم پایه ریاضی دانش آموزان پسر پایه دوم ابتدایی شهر اصفهان بود. روش پژوهش نیمه تجربی (پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل) بود. جامعه آماری این پژوهش شامل همه ی دانش آموزان پایه دوم ابتدایی شهراصفهان به تعداد تقریبا 65 هزار دانش آموز در سال تحصیلی 1399-1398 بود. حجم نمونه بر اساس روش پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با کروه کنترل به تعداد 200 دانش آموز انتخاب شد که به روش نمونه گیری خوشه ای مرحله ای، چهار ناحیه به طور تصادفی انتخاب شد , ودر 4 گروه 25 نفره قرار گرفتند. سه گروه یادگیری به روش درحد تسلط، معنادار و هوشمند علاوه بر اینکه در کلاس های عادی خود مثل گروه کنترل شرکت کردند به تفکیک هرکدام مداخله خاص خود را دریافت نمودند. ابزار پژوهش امتحان مفاهیم پایه ریاضی بود. قبل و بعد از اتمام جلسات از گروه کنترل و هر 3 گروه آموزشی امتحان مفاهیم پایه ریاضی گرفته شد و بعد از دو ماه پیگیری انجام شد. برای تجزیه و تحلیل از تحلیل کواریانس استفاده شد و گروه ها از نظر پس آزمون و پیگیری مقایسه شدند.

    کلیدواژگان: روش یادگیری درحد تسلط، یادگیری معنادار، یادگیری هوشمند، مفاهیم پایه ریاضی، دانش آموزان پسر پایه دوم ابتدایی
|
  • Somayeh Habibpoor *, GholamAli Afrooz, Mohsen Skokohi Yakta, MohamadAli Besharat, Valiolah Farzad, Maryam Nakhshab Pages 1-14

    The aim of this research is a designing educational psychological intervention program for mothers with a premature infants and assessing its effectiveness on parenting stress and improving the mother-infant's relationship.This is a clinical trial implemented on 40 mothers with a premature infants divided to intervention and control groups. Educational -psychological intervention program is ten sessions for an hour .It includes information such as the care of the premature infants, intensive care unit and stress coping strategies to mothers presented. The level of mothers’ stress and the quality of their interaction with their infants three times before and after the intervention and after 70 days was measures.Findings show that this program reduces the stress of parenting in mothers of premature infants and its three components such as parental disturbances, parental-infant disturbances and parental expectations (P < 0.01). And also improves mother-infant interaction. The results of follow-up tests showed that only component of sensitive behavior of mother-infant interaction has been affected (P < 0.01).Finally, based on the results of this study, it can be concluded that this is a educational - psycho interventional program for premature infant mothers is valid and useful.

    Keywords: : parenting stress, mother-infant interaction, and premature infants. Intervention Program. Mothers
  • Somaye Rahimi, Mehrdad Kalantari *, MohammadRaza Abedi, Morteza Modares Gharavi Pages 15-27

    The purpose this study was to investigate the role of early maladaptive schemas as cognitive factors and the role of difficulty in emotional regulation and coping styles as emotional factors in the prediction of gender dysphoria. This study was correlational. The statistical population included all individuals with gender dysphoria, visiting the Iranian Legal Medicine Organization of Razavi Khorasan Province, Iran, in order to follow legal proceedings for gender reassignment. Hundred participants were selected via convenience sampling, gave informed consent, and completed questionnaires: Difficulties in Emotion Regulation, Young Schema, coping styles, and Gender Identity Disorder The data were analyzed by stepwise regression .Based on the results of stepwise regression analysis in the field of difficulty in emotional regulation, the most important variable is limited strategies and the other important variables are the difficulty in performing the purposeful behavior, lack of emotional awareness and difficulty in controlling the momentum and the style of emotion-focused coping. The results of this analysis in the context of early maladaptive schemas extract the emotional exclusion schemas, distrust, and emotional inhibition. The results of this analysis, in general, show the most important variables in terms of limited strategies, distrust, difficulty in controlling impulse and emotional deprivation.

    Keywords: early maladaptive schemas, Difficulty in Emotional Regulation, coping styles, gender dysphoria
  • Parvin Oskui, Kiumars Farahbakhsh *, Omid Moradi Pages 28-42
    tThe purpose of this present study was to investigate the experience of the research participants after mourning the death of a family member.This study used a descriptive phenomenological research approach to collect and analyze data. This study participants consisted of 12 married or unmarried men and women with a diploma to a master's degree and in the age range of 30-50 years, who had the experience of staying in the mourning of a family member such as a child, parent, spouse or co-workers. Purposeful sampling was the selection and collection of data through in-depth interviews. The interview questions were open-ended (supplementary) with a general question: Tell us about your experience after the death of your loved one? It was starting. In the continuation of the interview, to explore the phenomenon in depth, follow-up questions such as can you explain more about this?. The participants attended in-depth interviews until data saturation was reached. Data analysis revealed 4 themes and 12 subthemes for the phenomenon, including: Psychological mechanisms with sub-themes: emotional mechanisms, behavioral mechanisms and cognitive mechanisms; Family contexts with sub-themes: lack of emotional support and family support, lack of functioning and change in family structure, lack of family transfer from mourning stages and non-functioning of family subsystems; Personal contexts with sub-themes: Interfering personality traits, the deceased's place in the phenomenal world of the individual, the impact of the individual's past experiences; Attitudes were with the sub-themes of religious or non-religious attitude and acceptance or non-acceptance of the fact of death. The findings of this study extend past literature on mourning in the family context.Keywords: mourning, normal mourning, abnormal mourning lived experience, phenomenology
    Keywords: mourning, normal mourning, abnormal mourning lived experience, phenomenology
  • Zahra Hosseini, Azizolah Tajicesmaeili *, Farshad Mohsenzadeh Pages 43-57

    The aim of this study was to explore the effectiveness of training the choice theory's concepts on attitudes toward marriage of those people who intended to get married, according their attachment styles.This applicable study was a quasi-experimental design with application of pre and posttest with control group. The population included all people who intended to get married and lived in Esfahan in 1396. 78 participants were selected via convenience sampling method then were divided into the three groups according their attachment styles; secure (n=30), avoidant (n=24) and anxious (n=24); after completion and scoring the Adult Attachment style Questionnaire (Hazan & Shaver, 1995). They were randomly placed into the experimental and control groups. They were asked to complete Marital Attitude Scale (MAS, Brateen & Rosen, 1998). Experimental groups received six 2_hours choice theory training sessions with Sahebi's Educational package. Finally all six groups received posttest. Results of multivariate covariance showed significant differences between experimental and control groups' scores among avoidant and anxious style samples in pessimistic and optimistic dimensions, respectively (P=0/05) .That is; training choice theory's concepts could significantly reduce pessimistic attitude of avoidant and increase optimistic attitude of anxious samples.

    Keywords: The Choice Theory, Attitude toward marriage, attachment style, Premarital
  • Farzaneh Ranjbar Noushari *, Abbas Abolghasemi, Majid Baradaran, Samereh Asadi Majreh, Mehri Mowlaie Pages 58-75
    The aim of this study was to examine the psychometric properties of short version of temperament and character inventory in University student. This descriptive study was a survey type. The statistical population of the study included all undergraduate students of Payame Noor University of Guilan in the academic year 1396-97, that 350 students (217 females and 133 males) were selected by multi-stage clustering sampling. The Temperament and Character Inventory (Adan & et al, 2009) and the NEO-Five Factor Inventory (Costa & McCrae, 1989) was used for collecting the data. The coefficients obtained for the subscales through Cronbach's alpha and test-retest reliability showed the appropriate reliability of this instrument. Convergent validity were examined by correlating with NEO-Five Factor Inventory that results were significant. Also, based on the results of confirmatory factor analysis, The seven factors proposed in the Cloninger's model (innovation, harm avoidance, reward reward, perseverance, perseverance, self-direction, cooperation, self-avoidance) have a good fit. According to the results of this study, it can be concluded that the short version of TCI has a good reliability and validity in Iranian samples and it is suitable for use in research and clinical fields.
    Keywords: validitation, reliability, Temperament, character, university student
  • Ali Taheri, Gholamreza Manshaee *, Ahmad Abedi Pages 76-89

    The aim of this study was to compare the effect of adolescent-reasoned mindfulness and positive psychology interventions on bereavement symptoms and aggression in bereaved adolescent. This study was a quasi-experimental with pre-test and post-test design with control group and follow-up period. The statistical population in bereaved adolescent referred to the counseling clinics department of education in Shiraz in 2017-2018. 24 individuals were selected using accessibility sampling and were randomly divided into two experimental groups, adolescent-reasoned mindfulness and, positive psychology interventions and one control group. The research instrument were Grief Questionnaire (Dyregrov,2001) and Aggression Questionnaire (Buss and Perry,1992). Data were analyzed using repeated measures ANOVA. Results showed adolescent-reasoned mindfulness and positive psychology interventions is effective on bereavement symptoms and aggression in bereaved adolescent (p

    Keywords: Mindfulness, positive psychology interventions, bereavement symptoms, aggression, bereaved adolescen
  • Fatemeh Eskandary Gharivand, Ali Mehdad * Pages 90-100
    The purpose of this research was to study the effect of mindfulness on job performance and job stress with considering mediating role of meaning in work. The research method was correlation and the statistical population consisted of all employees of Parsian Ophthalmology Clinic, of which, 194 subjects were selected through convenience sampling method. Research questionnaires consisted of Mindfulness (Baer et al., 2006), Job Performance (Paterson, 1963), Job Stress (Babacas et al., 1992) and Meaning in Work (Ivtzan, Sorensen, & Halonen, (2013). Data were analyzed with use of Pearson's correlation coefficient and Structural Equation Modeling (SEM) and results revealed that mindfulness has a significant effect on meaning in work, job performance and job stress (p<0/05). Moreover, meaning in work has a significant effect on job performance and job stress (p<0/05). Furthermore, the results of structural equation modeling showed that mindfulness indirectly and through effect on meaning in work has a significant effect on job performance and job stress (p <0/05). Hence, based on the findings of the research, it could be concluded that, mindfulness due to the effect on meaning in work has an impact on job performance and job stress.
    Keywords: Mindfulness, job performance, job stress, Meaning in Work, Parsian Ophthalmology Clinic
  • Fariba Badia Nia, Simin Bashardoust * Pages 101-111

    The purpose of this study was to elucidate the pattern of death anxiety based on emotional empathy mediated by spirituality in middle-aged individuals. Statistical population was all male and female referring to health home in the age range of 45-65 years. The sample size was Klein method and 464 individuals were selected by multistage random sampling. And completed the Templar Death Anxiety Questionnaire (1970), Batson's Emotional Empathy Questionnaire (1983), and Spirituality (2009). Direct and indirect effects of variables were obtained by using path analysis using AMOS program. There was also a negative correlation between spirituality and death anxiety, at the 0.01 level (β = -0.482, p <0.01). The indirect path coefficient was also significant between emotional empathy and negative death anxiety at the level of 0.01 (β = -0.263, p <0.01). And 29% of the variance of death anxiety was explained by the variables in the model and it was concluded that spirituality affects emotional empathy and death anxiety and mediates negatively and significantly. Therefore, the anxiety of death must be viewed as an interactive and all-encompassing consideration.

    Keywords: Death anxiety, emotional empathy, spirituality, middle aged'
  • Roghaye Zolrahim, Shahram Vahedi *, Naeimeh Moheb Pages 112-119

    This study was conducted to determine the effect of a positive psychology-based intervention on the marital satisfaction of women injured from betrayal. The statistical population includes all women affected by the betrayal of Tabriz in 2019 who they thet were referred to the Behzisty Advisory Centers by the Provincial Justice for consultation that 30 of them were selected using available sampling method and were randomly assigned to experimental and control groups (15 in each group). Both groups completed the Enrich Marital Satisfaction Scale as pre-test and post-test. Eight sessions of group-based positive psychology (two sessions a week for 4 weeks) were administered to the experimental group, while the control group did not receive any intervention. Data were analyzed using multivariate and univariate analysis of covariance in SPSS.20 software. Positive psychology-based intervention compared to control group on marital satisfaction (p=0.001, F2=0.89), relationship (p=0.001, F2=0.72), conflict resolution (p=0.001, F2=0.69) and ideal distortion (p=0.001, F2=0.54) of the women injured from betrayal. Training in this approach is recommended to improve the marital satisfaction of women injured from betrayal

    Keywords: Positive Psychology, marital satisfaction, infidelity, Women
  • Nasibeh Karimi, Mohammad Soltanizadeh * Pages 120-133

    The purpose of this study was to investigate the role of the family atmosphere, mother-daughter relationship, social skills, and mothers' mental disorders in predicting child abuse of high school female students. The research design was a correlational. The statistical population consisted of 55766 Isfahan high school female students and their mothers in the academic year of 2017-2018 using a multistage cluster sampling method, 250 were selected. The research tools consisted of Questionnaire of Family Emotional Condition (Hill Burn, 1964), the Parent-Child Relationship Scale (Fine, Moreland & Schwebel, 1983), the Teenage Inventory of Social Skills Questionnaire (Inderbitzen & Foster, 1992), the General Health Questionnaire (Goldberg & Hillier, 1979) and Child Abuse Questionnaire (Nourbakhsh, 2012). The data were analyzed using stepwise regression analysis, and the final step of regression analysis showed that mother-daughter relationship and mothers' mental disorders were 10.6% were able to predict child abuse at the level (P <0.01). The results of this study indicate the importance of the mother's role in the prevention of child abuse of females. Therefore, researchers and planners in the field of psychosocial issues can provide a space to reduce this problem by formulating educational, preventive, and therapeutic programs.

    Keywords: family atmosphere, mother-daughter relationship, social skills, mental disorders, child abuse
  • Zeinab Alizade, Omid Isanejad * Pages 134-149

    The current study conducted to compare the impact of couples Coping Enhancement Training (CCET) and TOGETHER program on marital stress and marital satisfaction of couples. The method of study was quasi-experimental with pretest, posttest and follow-up and a control group. The parents of elementary school students in Kalachai city in 2018 formed the statistical population of this study that 21 couples of them were chosen with convenience sampling method and were randomly organized into three groups (two experimental and a control group). The tools used included ENRICH Marital Satisfaction Scale (Olson, Fournier & Druckman, 1987) and Stockholm-Tehran Marital Stress Scale (Orth-Gome & et al, 2000). The results of this study demonstrated that CCET and TOGETHER led to decrease in marital stress and increase in marital satisfaction of couples (p> 0.05) and this enhancement was stable after two months; Also CCET has showed more effectiveness. The results of this study demonstrated that CCET and TOGETHER led to decrease in marital stress and increase in marital satisfaction of couples and this enhancement was stable after two months; Also CCET has showed more effectiveness and applicable in counseling and psychotherapy centers.

    Keywords: couples coping enhancement training (CCET), together program, marital stress, marital satisfaction, Couples
  • Abbasali Rastgar *, Mohsen Farhadinejad, Eghbal Jabari Pages 150-159

    The purpose of this study was to investigate the effect of ostracism workplace on work engagement by mediating emotional intelligence in the staff of General Administration of Sports and Youth of Tehran Province. The method of research is descriptive-survey. The statistical population includes 180 employees of the General Department of Sports and Youth of Tehran Province. Among the statistical population, 120 people were selected based on Cochran's relation with 5% error by simple random sampling method. Standard questionnaires were used to collect data. Cronbach's alpha for work engagement is 0/901, ostracism workplace is 0/918 and emotional intelligence is 0/937. To analyze the research data, structural equation modeling using SMART -PLS soft ware was used. The results of the research indicate that the negative effect of ostracism workplace on work engagement with the mediation of emotional intelligence is among the staff of the Department of Sports and Youth of Tehran province.

    Keywords: work engagement, ostracism workplace, emotional intelligence, Sports, Youth General Administration staff in Tehran
  • Iraj Nikpay *, Maryam Zandkarimi Pages 160-176

    This study aimed to investigate role mediator mental health in relationship between dimension paternalistic leadership with performance job. This research any sort study is descriptive correlational study sample included all staff year 1396 lorestan university has established a number of 575 people. The statistical sample of 234 people is the sample using the method stratified proportional size selected. For data collection questionnaires. Paternalistic Leadership vivian sheer (2012), Performance Job paterson (1970) and Mental Health Goldberg & Hillier (1979) was used. For the analysis using of structural equation modeling.The results show that Among the dimensions of paternalistic leadership, relationship authoritarian leadership with job performance reduse (β= - 0/262)relationship benevolent leadership (β = 0.288) and etical leadership (β = 0.186) to increased with job performance. The relationship authoritarian leadership decreases with mental health (B = -0.248),relationship benevolent leadership (β = 0.175), and etical leadership (β = 0.452) increase with mental health of theemployee. Ther is relationship increase between mental health with job performance (β = 0.298). The effect of authoritarian leadership on job performance was indirect (β = - 0.073) explained with mediating role of mental health(β= - 0.335).

    Keywords: performance job, dimension paternalistic leadership, mental health, lorestan university employee
  • Hossein Samadi *, Hamzeh Samadi Pages 177-188

    The purpose of the present research is to investigate the relationships between the employee’s perception level of organizational justice and organizational citizenship behavior. The method the present research is relational and the structural equation modeling is used, and also the measuring tool in this research is closed questionnaire. Statistical population of study includes all of 148 employees of the SAMEN Institutes of Mazandaran Province from which 114 employees were selected by simple random sampling method as a sample. Findings showed that there is significant and positive relationship between perceived Organizational Justice and Organizational Citizenship Behavior and its dimensions such as altruism, sportsmanship, conscientiousness, courtesy, and civic virtue (P˂0/01). Also, after the investigation and test, the existence of relationship between distributive justice, procedural justice, and intractional justice with organizational citizenship behavior is suported.courtesy, and civic virtue (P˂0/01). Also, after the investigation and test, the existence of relationship between distributive justice, procedural justice, and intractional justice with organizational citizenship behavior is suported.

    Keywords: Organizational Citizenship Behavior, Organizational Justice, Distributive Justice, Procedural Justice, Intractional Justice
  • Mohammadreza Ghasemi, Maryam Chorami *, Reza Ahmadi, Ahmad Ghazanfari Pages 189-197

    The aim of this study was to compare the effectiveness of mastery learning, meaningful learning and e-learning on the basic mathematical concepts of second grade male students in Isfahan. The research method was quasi-experimental (pre-test, post-test and follow-up with the control group). The statistical population of this study included all second grade elementary students in Isfahan with a total number of approximately 65,000 students in the academic year 1399-1399. The sample size was selected based on pre-test, post-test and follow-up methods with a control group of 200 students. Four areas were randomly selected by stepwise cluster sampling method, and were divided into 4 groups of 25 people.The three groups of learning in a mastery, meaningful and intelligent way, in addition to participating in their normal classes such as the control group, each received their own intervention. The research tool was a test of basic mathematical concepts. Before and after the sessions, the basic math concepts test was taken from the control group and all 3 educational groups, and after two months, follow-up was performed. Analysis of covariance was used for analysis and the groups were compared in terms of post-test and follow-up.

    Keywords: Mastery learning method, Meaningful Learning, Intelligent learning, Basic math concepts, Second elementary boys students