فهرست مطالب

نشریه مطالعات راهبردی بسیج
پیاپی 93 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/18
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علی نورمحمدیان*، معصومه حافظ آبادیان صفحات 5-33

    با توجه به جایگاه بسیجیان در تحقق ارزش ها، آشنایی بسیجیان با فریضه امر به معروف و نهی از منکر ضروری است. هرگونه برنامه ریزی برای گسترش این فریضه در بین اقشار مختلف بسیج، نیازمند آگاهی متولیان بسیج از میزان شناخت بسیجیان از چیستی، چرایی و چگونگی فریضه است. این پژوهش با روش پیمایشی در جمعیت هدف بسیجیان شهر کرمان با حجم نمونه آماری 231 نفر از طریق پرسش نامه محقق ساخته، انجام گرفته و یافته ها نشان می دهد، میزان آشنایی بسیجیان با چیستی، چرایی و چگونگی امر به معروف و نهی از منکر، (وضع موجود) به ترتیب 2.579، 2.69 و 2.187 با میانگین 2.459 است. همین روند با جامعه آماری 69 نفر از نخبگان و خبرگان، با استفاده از پرسشنامه ی متناسب با شاخص های پرسشنامه وضع موجود انجام گرفت و وضعیت مورد انتظار برای سه حوزه چیستی، چرایی و چگونگی به ترتیب 2.972، 3.747 و 3.877 بدست آمد. تحلیل و مقایسه وضعیت موجود با وضعیت حد انتظار، نشان دهنده بیشترین ضعف در چگونگی است. مهمترین راهکارهای گسترش فریضه، در سه حوزه فردی و بین فردی، سازمانی و برون سازمانی بر مبنای مصاحبه با نخبگان و خبرگان و استفاده از اسناد، احصاء و اولویت بندی شد.

    کلیدواژگان: امر به معروف و نهی از منکر، بسیج، میزان شناخت، گسترش فریضه
  • محمدرضا فلاح*، مونا جامی پور صفحات 35-76

    علیرغم اهمیت کسب وکار های خانگی به عنوان یکی از مهم ترین راهکارهای کلیدی برای ایجاد اشتغال در بیشتر کشورها، هنوز این نوع کسب وکارها با موانع و چالش های زیادی مواجه می باشند و توانمندسازی این کسب وکارها برای مقابله با چنین چالش هایی ضروری است. بااین وجود، هنوز خلا تحقیقاتی عمیقی در حوزه چالش ها و عوامل موثر بر توانمندسازی کسب وکارهای خانگی در مطالعات این حوزه مشهود است. ازاین رو، هدف اصلی این پژوهش ارایه مدلی برای توانمندسازی کسب وکارهای خانگی تحت پوشش بسیج سازندگی استان قم می باشد. رویکرد تحقیق حاضر کیفی، ازنظر هدف، کاربردی و ازنظر ماهیت و روش، اکتشافی است. جامعه آماری این تحقیق را فعالان، متخصصان و خبرگان حوزه مشاغل خانگی به خصوص افرادی که تالیفات و تحقیقاتی در این زمینه داشته اند و یا به طور مستقیم درگیر مشاغل خانگی هستند، تشکیل می دهد که با استفاده از روش نمونه گیری گلوله برفی، نمونه های منتخب شناسایی و داده ها در مصاحبه با نفر 14 ام به مرحله اشباع رسید. در این مطالعه از مصاحبه نیمه ساختاریافته برای گردآوری داده ها و از تحلیل مضمون برای تجزیه وتحلیل یافته ها استفاده شده است که درنتیجه آن 72 مضمون پایه، سه مضمون سازمان دهنده با عناوین «توسعه قابلیت های فردی»، «ظرفیت سازی کسب وکار» و «مداخله گرهای فرهنگی-رقابتی» و همچنین مضمون فراگیری با عنوان «هم افزایی چندگانه پویا» برچسب گذاری شده است. نتایج نشان می دهد که مهم ترین ابزارهای توسعه کسب وکارهای خانگی شامل ایجاد بازارچه های دایمی، ارایه آموزش های تخصصی و هدفمند، داشتن طرح کسب وکار، تشکیل تشکل های تخصصی و ارایه تسهیلات کم بهره و آسان است.

    کلیدواژگان: هم افزایی چندگانه پویا، توسعه قابلیت های فردی، ظرفیت سازی کسب وکار، مداخله گرهای فرهنگی-رقابتی، هنجارهای فرهنگی- اجتماعی، ارزش های رقابتی-زیرساختی
  • مهناز امیرپور*، جمال طوسی فر، مهدی علی ابادی صفحات 77-105

    سوال اصلی(یا هدف اصلی): این پژوهش در راستای پاسخگویی به این سوال است که الگوی مطلوب تعامل شهرداری و مساجد شهر مشهد چیست و برای رسیدن به بهترین الگو، رعایت چه اصولی لازم و ضروری است. روش پژوهش: این پژوهش با روش کیفی و مصاحبه عمیق با 15 کارشناس و مطلع کلیدی در شهرداری مشهد، انجام شده است. یافته ها: یافته های تحقیق نشان داد که از نظر خبرگان دو مساله اساسی در این زمینه وجود دارد، نخست مدیریت منسجم و یکپارچه شهرداری در مواجهه با مساجد و سپس تامین استقلال اقتصادی مساجد در هزینه های امور جاری. تلاش برای حل این دو مساله از طریق طراحی یک شورای اداری با شرح وظایف مشخص و تلاش در راستای استقلال اقتصادی و تلاش برای حفظ مردمی بودن مسجد الگوی مطلوب برای این سازمان خواهد بود. اجرای این الگو باید به نحوی باشد که مساجد را به سوی استقلال اقتصادی در هزینه های اولیه خود هدایت کند تا از نقش شهرداری به مثابه ی متولی مساجد کاهش داده، زمینه ی لازم را برای احیای کارکردهای مردمی مساجد فراهم کند.

    کلیدواژگان: مسجد، شهرداری، الگوی تعامل، کارکرد های مساجد، مسائل و مشکلات مساجد
  • علیرضا سمیعی، محسن شفیعی سیف آبادی* صفحات 107-136

    در حوزه اندیشه ها و مواضع سیاسی، پیوند میان نظریه و عمل همواره راهگشای فهم چرایی رویکردهای متمایز عالمان دینی و مجریان سیاسی از یکدیگر بوده است. بر همین پایه، هدف اصلی مقاله از منظری مقایسه ای، واکاوی عوامل تاثیرگذار بر تفاوت موضع گیری های سیاسی آیت الله بروجردی و امام خمینی (ره) بر مبنای روش هرمنوتیک و الگوی مفهومی امیلیو بتی است. امیلیو بتی از جمله اندیشمندان حوزه هرمنوتیک روشی است که برای کشف نیات و فهم چرایی موضع گیری های سیاسی و اندیشه های سیاسی اندیشمندان بررسی زمینه های محیطی-ایدویولوژیکی و متون صادر شده از آنها را ضروری می داند. از همین رو سوال اصلی تحقیق حاضر عبارت است از اینکه «چه زمینه ها و عواملی بر موضع گیری سیاسی آیت الله بروجردی و امام خمینی (ره) نسبت به امر سیاسی تاثیر گذار بوده است؟» نتایج حاصل از تحقیق که شیوه جمع آوری داده های آن از نوع اسنادی-کتابخانه ای است، نشان می-دهد که زمینه های رشد و بالندگی خانوادگی، محیط زندگی، بسترهای تحصیلی، نوع فهم از علوم دینی، فضای محیطی-ایدیولوژیکی و خوانش متفاوت از خطر گروه هایی مانند بهاییان و مارکسیست ها از جمله عواملی است که نوع و شیوه فعالیت سیاسی این دو اندیشمند دینی را متفاوت ساخته است. از یک طرف آیت الله بروجردی با اتخاذ رویکرد علمی و اولویت بخشی به مبارزات فرهنگی از ورود عملی به عرصه سیاست دور ماند و از طرف دیگر امام خمینی (ره) متاثر از زمینه های مطرح شده نه تنها ورود عملی به امور سیاسی را لازم می دید که مبارزه برای تشکیل حکومت اسلامی تحت امر ولایت فقیه را ضروری می دانست.

    کلیدواژگان: امر سیاسی، آیت الله بروجردی، امام خمینی (ره)، امیلیو بتی، هرمنوتیک
  • مهدی عفتی، امیر کارگر* صفحات 137-171

    وجود رانت در فضای صنعت پتروشیمی باعث شده که تمامی سرمایه گذاران در این حوزه، تنها به تعداد اندکی از محصولات پتروشیمی روی آورند که معمولا بدون مبانی اقتصادی بوده و مبتنی بر بهینه سازی نمی باشد و تنها باتوجه به حاشیه سودهای کلان تصمیم به تولید آن می گیرند. این پژوهش در تلاش است تا با استفاده از معیارهای اقتصادی مستخرج از مصاحبه ها و مطالعات، به اولویت بندی محصولات پتروشیمی برای بهینه سازی منابع داخلی کشور در راستای توسعه متوازن صنعت-پتروشیمی در حوزه سرمایه گذاری کمک نماید. لذا در سیر پژوهش، ابتدا دلایل انتخاب موضوع و اهمیت آن در صنعت پتروشیمی کشور مورد بررسی قرار گرفته؛ سپس ضمن مرور پیشینه تحقیقات موجود و با استفاده از اطلاعات و تحلیل های متعدد، ضمن بیان علت انتخاب محصولات پلیمری برای توسعه صنعت پتروشیمی، چهار معیار اصلی اقتصادی در قالب روش تاپسیس در بین چهار محصول اصلی پلیمری یعنی پت، پی وی سی، پلی اتیلن و پلی پروپیلن بررسی شده و به اولویت بندی محصولات پلیمری برای تعیین سبد تولیدی مجتمع های پتروشیمی و یا جهت دهی به طرح های سرمایه گذاری آتی در راستای مقاوم سازی ساختار اقتصادی صنعت پتروشیمی کشور، در مقابل نوسانات اقتصادی و تحولات بازارهای آن ها پرداخته می شود.

    کلیدواژگان: مقاوم سازی صنعت پتروشیمی، مزیت سنجی، محصولات پلیمری، هزینه فرصت منابع داخلی، روش تاپسیس
  • آسیه مهدی پور* صفحات 173-204

    مقاومت به معنای ظلم ستیزی ، عدالت خواهی و مبارزه با نظام سلطه در گفتمان انقلاب اسلامی و مکتب امام خمینی(ره) است که از ماهیت رهایی بخش آموزه های اسلامی و معارف شیعی از یکسو و ظلم ستیزی در فرهنگ سیاسی ایران نشات می گیرد. با توجه به اهمیت مقوله مقاومت و پیوند عمیق آن با مکتب سلیمانی این مقاله به تبیین الگوی مقاومت در مکتب سلیمانی پرداخته است. در این بررسی از روش کیفی داده بنیاد استفاده شد. این روش در سه گام؛ کدگذاری باز، کدگذاری محوری و کدگذاری انتخابی انجام شد. داده ها از متن سخنرانی های شهید سلیمانی از سال 1385 تا 1397 و نیز متن وصیت نامه ایشان در قالب 180 کد و مفهوم و 12 مقوله استخراج گردید. پدیده محوری این مقاله(الگوی مقاومت) در چند لایه شامل زمینه ها، ابعاد،موانع، راهکارها،پیامد و چشم انداز مورد تحلیل قرار گرفت نتایج این بررسی نشان می دهد دفاع مقدس نقطه آغاز مقاومت است و الگوی تجربه شده موفق جامعه امام زمانی و آخرالزمانی محسوب می شود. در مکتب شهید سلیمانی جامعه مقاوم آخرالزمانی نه یک آرمان در افق آینده که یک الگوی عملی واقعی تجربه شده است که باید از آن درس گرفت، آن را ارج نهاد و به عنوان راه حل برون رفت از موانع و مشکلات و چراغ راه آینده قرارداد.الگوی مقاومت در مکتب شهید سلیمانی در ابعاد دینی، اخلاقی، اجتماعی و سیاسی قابل تبیین است.

    کلیدواژگان: مقاومت، جامعه امام زمانی، دفاع مقدس، مکتب سلیمانی
|
  • Ali Noormohammadiyan *, Masoumeh Hafez Abadian Pages 5-33

    Given the position of the Basijis in the realization of values, it is necessary for the Basijis to be familiar with the duty of enjoining the good and forbidding the evil. Any plan to spread this duty among the various strata of the Basij requires the knowledge of the Basij trustees of the extent to which the Basijis know what, why and how the duty is. This study was conducted by survey method in the target population of Basijis in Kerman with a statistical sample size of 231 people through a researcher-made questionnaire and the findings show the extent to which Basijis are familiar with what, why and how to command the good and forbid the bad, The current situation is 2.579, 2.69 and 2.187 with an average of 2.459, respectively. The same process was performed with a statistical population of 69 elites and experts, using a questionnaire appropriate to the indicators of the current status questionnaire, and the expected situation for the three areas of what is, why and how are 2.972, 3.747 and 3, respectively. 877 was obtained. Analyzing the current situation with the expected situation shows the greatest weakness in how. The most important strategies for expanding the duty were divided into three areas: individual and interpersonal, organizational and extra-organizational, based on interviews with elites and experts and the use of documents.

    Keywords: Enjoining the Good, Forbidding the Evil, Basij, Level of Knowledge, Extension of duty
  • Mohammad Reza Fallah *, Mona Jami Pour Pages 35-76

    Despite the importance of home-based businesses as one of the most important key strategies for job creation in most countries, these types of businesses still face many obstacles and challenges, and empowering these businesses is essential to meet such challenges. Nevertheless, there is still a deep research gap in the field of challenges and factors affecting the empowerment of home businesses in studies in this field. Therefore, the main purpose of this study is to provide a model for empowering home businesses under the auspices of Qom Construction Basij. The approach of the present research is qualitative, in terms of purpose, applied and in terms of nature and method, exploratory. The statistical population of this research consists of activists, specialists and experts in the field of home business, especially those who have written and researched in this field or are directly involved in home business. It reached the saturation stage with the 14th person. In this study, semi-structured interviews were used to collect data and content analysis was used to analyze the findings. The learning theme is labeled "dynamic multiple amplification". The results show that the most important tools for home business development include creating permanent markets, providing specialized and targeted training, having a business plan, forming specialized organizations and providing low-cost and easy facilities.

    Keywords: dynamic multiple amplification, development of individual capabilities, business capacity building, cultural-competitive intervenors, socio-cultural norms, competitive-infrastructural values
  • Mahnaz Amirpour *, Jamal Toosi, Mahdi Aliabadi Pages 77-105
    Main Question

    This research is in order to answer the question of what is the desired model of interaction between the municipality and the mosques of Mashhad and what principles are necessary to achieve the best model.

    Research Method

    This research was conducted by qualitative method and in-depth interviews with 15 key experts and informants in Mashhad Municipality.

    Findings

    The research findings showed that according to experts, there are two main issues in this field, first, the coherent and integrated management of the municipality in the face of mosques and then ensuring the economic independence of mosques in the costs of current affairs. Trying to solve these two issues by designing an administrative council with a description of specific tasks and trying to achieve economic independence and trying to maintain the popularity of the mosque will be a good model for this organization. The implementation of this model should be such as to lead the mosques towards economic independence in their initial expenses in order to reduce the role of the municipality as the custodian of the mosques, to provide the necessary ground for the revival of the popular functions of the mosques.

    Keywords: mosque, municipality, Interaction Model, functions of mosques, issues, problems of mosques
  • Alireza Samiee Esfahani, Mohsen Shafiee Seifabadi * Pages 107-136

    the main purpose of the article from a comparative perspective is to analyze the factors affecting the differences between the political positions of Ayatollah Boroujerdi and Imam Khomeini (RA) based on the hermeneutic method and the conceptual model of Emilio Betty. Emilio Betty is one of the thinkers in the field of hermeneutics. In order to discover the intentions and understand why political positions and political thoughts of thinkers, it is necessary to study the environmental-ideological contexts and the texts issued by them. Therefore, the main question of the present study is: "What contexts and factors have influenced the political stance of Ayatollah Boroujerdi and Imam Khomeini (ra) on the political issue?" The results of the study show that the contexts of family growth, living environment, educational backgrounds, type of understanding of religious sciences, environmental-ideological environment and different readings of the danger of groups such as Baha'is and Marxists are among the factors that type And the way of political activity has made these two religious thinkers different. On the one hand, Ayatollah Boroujerdi, by adopting a scientific approach and prioritizing cultural struggles, avoided practical entry into politics, and on the other hand, Imam Khomeini, influenced by the issues raised, not only considered practical entry into political affairs necessary. Who considered the struggle for the formation of an Islamic government under the command of Velayat-e-Faqih necessary.

    Keywords: political affairs, Ayatollah Boroujerdi, Imam Khomeini, Emilio Betty, Hermeneutics
  • Mahdi Effati, Amir Kargar * Pages 137-171

    The existence of rents in the petrochemical industry has led all investors in this field to turn to only a small number of petrochemical products, which are usually not without economic foundations and based on optimization, and decide to produce them only with a large profit margin; However, this study uses economic criteria extracted from interviews and studies to prioritize petrochemical products to optimize the country's internal resources for the balanced development of the petrochemical industry in the field of investment; In the course of the research, first, the reasons for choosing the topic and its importance in the petrochemical industry of the country are examined. The main economy in the form of TOPSIS method among the four main polymer products, namely PET, PVC, polyethylene, and polypropylene, and to prioritize polymer products to determine the production portfolio of petrochemical complexes or to direct future investment plans to strengthen the economic structure of the country. Help against economic fluctuations and market developments.

    Keywords: strengthen, Petrochemical industry, Advantage measurement, Polymer products, Opportunity cost of internal resources, TOPSIS meth
  • Assiyeh Mahdipour * Pages 173-204

    Resistance means anti-oppression, justice-seeking and struggle against the system of domination in the discourse of the Islamic Revolution and the school of Imam Khomeini, which stems from the liberating nature of Islamic teachings and Shiite teachings on the one hand and anti-oppression in Iranian political culture. Considering the importance of the category of resistance and its deep connection with the Soleimani school, this article has explained the pattern of resistance in the Soleimani school. In this study, the qualitative data method of the foundation was used. This method is in three steps; Open coding, axial coding and selective coding were performed. Data were extracted from the text of Shahid Soleimani's speeches from 2006 to 1397 and also the text of his will in the form of 180 codes and concepts and 12 categories. The central phenomenon of this article (resistance model) was analyzed in several layers including contexts, dimensions, obstacles, solutions, consequences and perspectives. It becomes. In the school of Shahid Soleimani, the resilient society of the apocalypse is not an ideal on the horizon of the future, but a real practical model that should be learned from, valued and valued as a way out of obstacles and problems and a beacon for the future. The model of resistance in the school of Shahid Soleimani can be explained in religious, moral, social and political dimensions.

    Keywords: Resistance, Imam Zamani Society, Holy Defense, Soleimani School