فهرست مطالب

آموزش پرستاری - سال یازدهم شماره 2 (پیاپی 52، خرداد و تیر 1401)

مجله آموزش پرستاری
سال یازدهم شماره 2 (پیاپی 52، خرداد و تیر 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/13
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مریم طالبی*، حسین تیموری صفحات 1-11
    مقدمه

    پریشانی روانشناختی و تاب آوری همواره مشکلی مهم در پرستاران مبتلا به کرونا محسوب می شود. پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر پریشانی روانشناختی و تاب آوری در پرستاران مبتلا به کرونا در شهر تهران انجام شد.

    روش کار

    پژوهش حاضر نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. بدین منظور از بین کلیه پرستاران مبتلا به کرونا در بازه زمانی پاییز و زمستان 1399، در دو مرکز یافت آباد و تقی نیا مشخص و 30 نفر از پرستاران به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند هر گروه 15 نفر. آزمودنی ها قبل و بعد از مداخله به پرسشنامه های افسردگی، اضطراب و استرس و مقیاس تاب آوری کانر و دیویدسون پاسخ دادند. اما برای گروه کنترل هیچ مداخله ای صورت نگرفت. داده ها پس از ورود به نرم افزار SPSS نسخه 25 با روش تحلیل کوواریانس چند متغیری در سطح معنی داری کوچکتر از 05/0 تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج آزمون تحلیل کوواریانس چندمتغیری نشان داد که بین دو گروه آزمایش و کنترل در نمرات پریشانی روانشناختی (افسردگی، اضطراب و استرس) و تاب آوری تفاوت معنادار وجود دارد.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج به دست آمده، می توان برای بهبود پریشانی روانشناختی و تاب آوری پرستاران مبتلا به کرونای خفیف از درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد سود جست.

    کلیدواژگان: پریشانی روانشناختی، تاب آوری، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، کرونا
  • شیما سنیسل بچاری، ارغوان افرا*، نسرین الهی صفحات 12-22
    مقدمه

    بازاندیشی از شیوه های بنیادی آموزش است که در ارتقاء سطح آگاهی و مهارت در موقعیت های بالینی موثر است. این مطالعه با هدف بررسی تاثیر آموزش پرستاری خانواده با استفاده از روش باز اندیشی با کمک شبیه سازی موقعیت از طریق نمایش فیلم بر یادگیری و دیدگاه دانشجویان پرستاری انجام شد.

    روش

    این مطالعه نیمه تجربی با مشارکت  144 نفر از دانشجویان پرستاری انجام شد. مطالب پایه در جلسات اول ارایه شد. دانشجویان به گروه های 4 نفره تقسیم شدند. در گروه مداخله آموزش پرستاری خانواده با کمک شبیه سازی موقعیت از طریق نمایش فیلم و در گروه شاهد اموزش سنتی از طریق سخنرانی و پرسش و پاسخ انجام شد. جهت بررسی نتایج از نظرسنجی و مقایسه نمرات دو گروه استفاده شد. داده ها با نرم افزار  SPSS نسخه  20 تحلیل شدند.

    یافته ها

    تفاوت آماری معناداری در میانگین نمره آزمون نهایی در دو گروه آموزش پرستاری خانواده با کمک شبیه سازی موقعیت از طریق نمایش فیلم و گروه اموزش سنتی از طریق سخنرانی مشاهده شد. (05/0<p).  از دیدگاه دانشجویان پرستاری روش بازاندیشی بر یادگیری کاربردی و موثر، افزایش شناخت شغلی، افزایش فرصت ارایه بازخورد مناسب از سوی استاد و کاهش خطا در محیط واقعی، افزایش شناخت خانواده های بحران زده و آسیب پذیر و مرتفع کردن موانع در اجرای بازدید منزل به لحاظ مسایل قانونی و فرهنگی تاثیر بیشتری داشت.

    نتیجه

    طراحی و اجرای آموزش پرستاری خانواده از طریق بازاندیشی، یادگیری و دیدگاه دانشجویان را ارتقا داد. از طریق شبیه سازی موقعیت با کمک نمایش فیلم می توان درک دانشجویان از شرایط خانواده های آسیب پذیر را ارتقا داد. دانشجویان با دید عمیق تری به مشکلات خانواده ها می نگرند که می تواند سبب افزایش توانایی و مسیولیت پذیری آنان برای حل مشکلات خانواده محور در آینده گردد.  لذا این شیوه آموزشی برای استفاده به مدیران و برنامه ریزان درسی پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: بازاندیشی، آموزش پرستاری، سلامت خانواده، شبیه سازی موقعیت
  • زینب زارع، اکرم ثناگو، ناصر بهنام پور، لیلا جویباری* صفحات 23-31
    مقدمه

    "رفتار مراقبتی"، عملی است که در راستای رفاه بیمار انجام می شود.  درک پرستاران و بیماران از رفتار مراقبتی ممکن است متفاوت باشد. هدف از این مطالعه مقایسه دیدگاه پرستاران و بیماران از رفتار مراقبتی در بخش های مراقبت ویژه بیمارستان های آموزشی و درمانی دانشگاه علوم پزشکی گلستان ویژه بوده است.

    روش کار

    این مطالعه توصیفی- تحلیلی، مقطعی در سال 1400 در بخش های مراقبت ویژه (ICU، CCU، همودیالیز) بیمارستان های آموزشی و درمانی دانشگاه علوم پزشکی گلستان اجرا شد. از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای، برای انتخاب مراکز درمانی و از نمونه گیری تمام شماری برای پرستاران (149 نفر) و نمونه گیری در دسترس برای بیماران (145 نفر) استفاده گردید. ابزار گرداوری داده ها پرسشنامه "رفتار مراقبتی پرستاران" دارای 42 گویه و پنج حیطه با پاسخ های لیکرت شش تایی بود. داده ها با استفاده از SPSS نسخه 18، آزمون های آماری من ویتنی، کراسکال والیس، ضریب همبستگی اسپیرمن در سطح معنی داری 05/0>P  تحلیل شدند.

    یافته ها

     میانگین نمره کل رفتار مراقبتی از دیدگاه پرستاران 65/14 ±07/229 و از دیدگاه بیماران 92/19 ±79/208 بود. نمره رفتار مراقبتی در هر یک از پنج حیطه در پرستاران به طور قابل ملاحظه ای بیشتر از بیماران بوده و این تفاوت از نظر آماری معنی دار است (001/0>P).

     نتیجه گیری

     تفاوت دیدگاه بیماران و پرستاران در مورد رفتار مراقبتی موید آن است هر چند پرستاران مراقبت را به خوبی انجام می دهند، اما از نظر بیماران، پرستاران نتوانسته اند انتظارات آن ها را برآورده سازند.

    کلیدواژگان: بخش مراقبت ویژه، رفتار مراقبتی، مراقبت بیمار، پرستار
  • رویا چریکی، خسرو رمضانی*، بهرام موحدزاده صفحات 32-43
    مقدمه

    هر چند تمام افراد در معرض غلیان خشم و عدم رضایت شغلی قرار می گیرند اما گروهی از افراد به دلیل نوع کار و مسیولیت شان بیشتر از دیگران در معرض این اتفاق هستند که پرستاران از این گروه می باشند. این پژوهش با هدف بررسی تاثیر آموزش فراشناخت گروهی بر رضایت شغلی و مدیریت خشم پرستاران بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی شیراز بود.

    روش کار

    پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پی گیری با گروه کنترل است. جامعه آماری این پژوهش پرستاران بیمارستان های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی شیراز در سال 1399 بودند. با روش نمونه گیری در دسترس 40 نفر پرستار براساس ملاک های ورود و خروج به مطالعه انتخاب شدند، و بصورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند(هرگروه 20 نفر). گروه آزمایش  تحت آموزش  12 جلسه 75 دقیقه ای با فراوانی دو بار در هفته قرار گرفتند و گروه کنترل بعد از پیگیری آموزش دریافت کردند. مشارکت کنندگان با پرسشنامه خشم اسپیلبرگر و پرسشنامه رضایت شغلی ویسوکی و کروم  مورد ارزیابی در 3 مرحله قرار گرفتند. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از بسته آماری SPSS نسخه 23 استفاده گردید.

    یافته

    میانگین نمرات خشم قبل از آموزش در گروه آزمایش و کنترل به ترتیب 02/11±80/163 و 43/18±78/156 بود که پس از آموزش در پس آزمون به 08/8±95/118 و 9/13±44/154 و در پیگیری به 55/6±95/143 و 15/8±89/155 تغییر یافت. میانگین نمرات رضایت شغلی قبل از آموزش در گروه آزمایش و کنترل به ترتیب 20/12±25/79 و 07/16±05/77 بود که پس از آموزش در پس آزمون به 50/4±11/90 و 63/15±12/76 و در پیگیری به 72/11±70/90 و 13/15±06/76 تغییر یافت. نتایج تحلیل واریانس اندازه گیری مکرر نشان داد که میانگین نمرات خشم و رضایت شغلی در گروه آزمایش فراشناخت نسبت به گروه کنترل پس از آموزش معنادار (001/0>p) بوده و تا مرحله پیگیری حفظ  شده است. بیشترین اندازه اثر به ترتیب مربوط به مدیریت خشم(72/0) و رضایت شغلی (65/0) بوده است.

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش نشان داد که آموزش فراشناخت به پرستاران می تواند روش مناسبی برای بهبود رضایت شغلی و مدیریت خشم در آنان باشد.

    کلیدواژگان: آموزش فراشناخت، رضایت شغلی، فرسودگی شغلی، مدیریت خشم، پرستاران
  • فاطمه رستمی، عباس عبادی، مرتضی خاقانی زاده، جمیله مختاری نوری* صفحات 44-52
    مقدمه

    با توجه به نقش مهم مهارت های ارتباطی در پرستاری، مربیان پرستاری ازنظر داشتن تجارب آموزشی، عملی و احساس مسیولیت، همچنین پذیرش به عنوان الگو از سوی دانشجویان، نقش مهمی در شکل گیری رفتار دانشجویان و ازجمله رفتارهای مربوط به رشد عاطفی به عهده دارند. این مطالعه باهدف بهبود رشد عاطفی دانشجویان پرستاری مبتنی بر نظریه رشد بخشیدن و الگوشدن انجام شد.

    روش کار

    مطالعه حاضر یک اقدام پژوهی مشارکتی بود. تمامی دانشجویان کارشناسی پرستاری ورودی بهمن 1393 شاغل به تحصیل (30 نفر) در دانشکده پرستاری دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله (عج) در این مطالعه مشارکت داشتند. پس از طراحی پرسشنامه استاندارد و قابل اعتماد، وضعیت رشد عاطفی مورد سنجش قرار گرفت. راهکارهای قابل اجرای بهبود رشد عاطفی با استفاده از مرور متون مرتبط، مصاحبه با اساتید و جلسات بحث گروهی با دانشجویان گروه هدف مشخص شد. در مرحله اجرا برخی از راهکارهایی که قابلیت اجرا داشتند مورد اجرا قرار گرفتند. رشد عاطفی دانشجویان در 4 زمان (در ابتدای مطالعه (اسفند ماه 1394)، دو بار در طول مطالعه و در انتهای مطالعه (بهمن ماه 1396)) سنجیده شد.

     یافته ها

     نمره کل رشد عاطفی دانشجویان در ابتدای مطالعه 9/18 ± 9/90 بود. عمده راهکارهای مشخص شده در مرحله برنامه ریزی، در زمینه ارتباط موثر، انگیزه، اعتماد به نفس و حس هویت مثبت بودند که پس از اجرای برخی راهکارها در مرحله اجرا، در نهایت نمرات رشد عاطفی در حیطه های هویت مثبت، ارتباط موثر و انگیزه و همچنین نمره کل رشد عاطفی دانشجویان پرستاری در زمان های مختلف نسبت به قبل افزایش یافت؛ به طوری که در طول دو سال نمره کل رشد عاطفی دانشجویان از9/18 ± 9/90 به 8/11 ± 9/97 افزایش یافت.

    نتیجه گیری

     با بکارگیری اقداماتی در جهت بهبود رشد عاطفی مانند ایجاد محیط مناسب برای تعاملات موثر بین اساتید و دانشجویان و کمک در جهت افزایش اعتماد به نفس و انگیزه در دانشجویان،  می توان به بهبود رشد عاطفی دانشجویان کمک کرد.

    کلیدواژگان: اقدام پژوهی مشارکتی، رشد عاطفی، دانشجویان پرستاری، نظریه رشد بخشیدن و الگو شدن
  • حمیده گلی، مختار محمودی، مژگان انصاری* صفحات 53-63
    مقدمه

    با پیدایش ویروس کرونا نظام آموزشی نیز چون دیگر عرصه های جامعه با چالش های متعددی روبرو گردیده است. این پژوهش با هدف تبیین چالشهای آموزش مجازی از دیدگاه اعضا هیات علمی و دانشجویان علوم پزشکی در دوران کرونا انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه کیفی با نمونه گیری هدفمند از بین دانشجویان (16 نفر) و اساتید (6 نفر) کلیه رشته های دانشگاه علوم پزشکی سبزوار در سال 1400 انجام گردید. پس از کسب رضایت آگاهانه از مشارکت کنندگان تمامی مصاحبه های نیمه ساختار یافته یک به یک ضبط، دست نویس و واکاوی داده ها به روش تحلیل محتوای کیفی انجام گرفت. ارزیابی درستی و قابلیت اطمینان این مطالعه از روش های مختلف مورد تایید قرار گرفت.

    یافته ها

    از تحلیل داده ها دو درون مایه اصلی شامل "آشفتگی در سازماندهی" (با طبقات اصلی دغدغه های فنی، دغدغه های زمانی و بیگانگی آموزشی) و "بلاتکلیفی سازماندهی" (با طبقات اصلی ناهمگونی ریشه ای و ناهمگونی مدیریتی) به عنولن چالش های آموزش مجازی استخراج گردیدند.

    نتیجه گیری

    از یافته های بدست آمده چالش هایی از جنس مدیریت و سازمان در ارتباط با  تاکید مدیران بر اهمیت آموزش مجازی و مسئله حمایت از این آموزش مطرح است. توجه به چالش ها و موانع موجود در آموزش مجازی می تواند کیفیت آموزش عالی را به مراتب ارتقا دهد.

    کلیدواژگان: آموزش مجازی، کوید19، دانشجویان علوم پزشکی، هیات علمی، تحلیل محتوی کیفی
  • علیرضا جعفری، محمدعلی نادی* صفحات 64-78
    مقدمه

    شناسایی مولفه های یادگیری خودراهبر می تواند به جریان بهتر و موثرتر یادگیری کمک کند. هدف از این پژوهش تحلیل کیفی  مولفه های یادگیری خودراهبر برای دانشجویان پرستاری می باشد.

    روش کار

    جهت شناسایی مولفه های یادگیری خودراهبر در این مطالعه از روش کیفی تحلیل مضمون آتراید - استرلینگ (2001) استفاده شده است که شناسایی مضامین را بصورت استقرایی (مبتنی بر داده) واز سمت مضامین پایه به سمت مضمون فراگیر می باشد (از جز به کل). مضامین پایه توسط پژوهشگر پس از مرور دقیق تک تک منابع در محیط پژوهش مطابق با گام های روش تحلیل مضمون آتراید- استرلینگ (2001) شناسایی و استخراج شدند وجهت تعیین ضریب پایایی با تایید نظر متخصصان از روش هولستی استفاده شد. که میزان این ضریب 827/0 برآورد شد.

    یافته ها

    با مرور دقیق ادبیات پژوهش تمام منابع و نظرخواهی از اساتید متخصص، براساس روش تحلیل مضمون استقرایی 62 مضمون پایه شناسایی شده است. سپس بر اساس هر چند مضمون پایه مرتبط با هم و قرار گرفتن در یک گروه، یک مضمون سازمان دهنده شناسایی شد که ده مضمون سازمان دهنده شناسایی شده یادگیری خودراهبرعبارتند از: خود مدیریتی با 7 مضمون پایه، خود نظارتی با 4مضمون پایه، خودآموزی با 7مضمون پایه، عوامل یافتی یا زمینه ای با 8مضمون پایه، انگیزش و اشتیاق با 9مضمون پایه، راهبردهای شناختی و فراشناختی با 6 مضمون پایه، ویژگی های فردی با 7مضمون پایه، استقلال فراگیر با 7 مضمون پایه، مهارتهای ارتباطی بین فردی با 3 مضمون پایه، مهارتهای عاطفی با 4 مضمون پایه و یک مضمون فراگیر.

    نتیجه گیری

    مضامین پایه یادگیری خودراهبر شناسایی شده  که در پژوهش حاضر ارایه شده می تواند به عنوان الگویی مناسب برای برنامه ی آموزشی و یادگیری دانشجویان پرستاری مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: یادگیری خودراهبر، دانشجویان پرستاری، آموزش عالی
  • زهرا درویشی، شهلا محمدزاده زرنکش، شیوا صالحی* صفحات 79-89
    مقدمه

    بیماران تحت همودیالیز به خاطر محدودیت ها، فشارهای روانی و کمبودهای حمایتی-اجتماعی از کیفیت زندگی پایین تری برخوردار می باشند که باید در مداخلات پرستاری به آن توجه شود. پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر اجرای برنامه ی توانمندسازی بر کیفیت زندگی بیماران تحت همودیالیز در بیمارستان های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه انجام شده است.

    روش کار

    مطالعه حاضر یک مطالعه تجربی با طرح پیش آزمون - پس آزمون بوده و جامعه آماری آن کلیه بیماران بخش های همودیالیز بیمارستان های امام رضا (ع) و امام خمینی (ره) وابسته به دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه در نیمه ی اول سال 1400 بودند. از طریق روش نمونه گیری مبتنی بر هدف و بر اساس معیارهای ورود 70 بیمار انتخاب و به صورت تصادفی با استفاده از جدول اعداد تصادفی در دو گروه مداخله و کنترل قرار گرفتند. برای گروه مداخله، 6 جلسه ی آموزش توانمندسازی به روش بازخورد محور همراه با پیگیری یک ماهه تلفنی برگزار شد. نمونه ها قبل و بعد از مداخله، پرسشنامه کیفیت زندگی بیماران کلیوی را تکمیل کردند. داده ها با نرم افزار آماری SPSS21 و با استفاده از آزمون های آماری تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    دو گروه از نظر متغیرهای دموگرافیک تفاوت آماری معنی داری نداشتند. میانگین نمرات کیفیت زندگی بیماران قبل از مداخله در گروه مداخله 78/3 ± 18/36 و در گروه کنترل 95/3 ± 76/36 بود که تفاوت آماری معنی داری نداشت (54/0=P) که بعد از مداخله در گروه مداخله به 60/3 ± 93/43 و در گروه کنترل به 12/4 ± 98/36 رسید که  این تفاوت در گروه مداخله معنی دار بود و کیفیت زندگی ارتقا یافت (001/0<p).

    نتیجه گیری

    اجرای برنامه ی توانمندسازی به روش آموزش بازخورد محور و پیگیری تلفنی جهت رفع ابهامات و تثبیت یادگیری می تواند در ارتقای کیفیت زندگی بیماران تحت همودیالیز مفید و موثر باشد لذا توصیه می شود که پرستاران در آموزش های خود ضمن توانمندنمودن بیماران حتما از صحت مطالب آموخته شده بازخورد بگیرند.

    کلیدواژگان: توانمندسازی، کیفیت زندگی، بیمار، همودیالیز
|
  • Maryam Talebi*, HOSEIN Teymuri Pages 1-11
    Introduction

    Psychological distress and resilience is always an important problem in nurses with coronary disease. The aim of this study was to determine the effectiveness of acceptance and commitment-based therapy on psychological distress and resilience in nurses with coronary in Tehran.

    Methods

    The present study was a quasi-experimental pretest-posttest with a control group. For this purpose, among all nurses with coronary disease in the period of autumn and winter of 1399, two designated centers and 30 nurses were selected by available sampling and randomly replaced in two experimental and control groups, each group 15 people. Subjects answered the Depression, Anxiety and Stress Questionnaire and Connor and Davidson Resilience Scale before and after the intervention. But no intervention was done for the control group. Data were entered into SPSS software version 25 by multivariate analysis of covariance at a significance level of less than 0.05.

    Results

    The results of multivariate analysis of covariance showed that there was a significant difference between the experimental and control groups in the scores of psychological distresses (depression, anxiety and stress) and resilience.

    Conclusion

    According to the results, it is possible to use acceptance and commitment therapy to improve psychological distress and resilience of nurses with mild coronary disease.

    Keywords: Psychological Distress, Resilience, Acceptance, Commitment Therapy, Corona
  • Shima Bachari, Arghavan Afar*, Nasrin Elahi Pages 12-22
    Introduction

    Reflection is one of the basic methods of education that is effective in raising the level of awareness and skills in clinical situations. The aim of this study was to investigate the effect of family nursing education using reflection method with the help of situation simulation through video screening on learning and perspective of nursing students.

    Methods

    This quasi-experimental study was performed with the participation of 144 nursing students. Basic content was presented in the first sessions. Students were divided into groups of four. In the intervention group, family nursing education was performed with the help of situation simulation through film screening and in the control group, traditional education was conducted through lectures and questions and answers. To evaluate the results, a survey and comparison of scores of the two groups were used. Data were analyzed using SPSS software version 20.

    Results

    There was a statistically significant difference in the mean score of the final exam between the two groups of family nursing education with the help of situation simulation through film screening and the traditional education group through lectures(p<0.05). From the perspective of nursing students, rethinking method on practical and effective learning, increasing job knowledge, increasing the opportunity to provide appropriate feedback from the teacher and reducing errors in the real environment, increasing knowledge of crisis and vulnerable families and removing barriers to home visits in terms of Legal and cultural issues had a greater impact.

    Conclusions

    Design and implementation of family nursing education through reflection method, promoting students' learning and perspective. By simulating the situation with the help of film screening, students' understanding of the situation of vulnerable families can be improved. Students take a deeper look at family problems, which can increase their ability and responsibility to solve family-centered problems in the future. Therefore, this educational method is recommended for use to managers and lesson planners.

    Keywords: Reflection, Nursing Education, Family Health, Situation simulation
  • Zeinab Zare, Akram Sanagoo, Nasser Behnampour, Leila Jouybari* Pages 23-31
    Introduction

    "Caring behavior" are actions that are performed for the well-being of the patient. Nurses and patients' perceptions of caring behavior may differ. The aim of this study was comparison of nurses’ and patients' perspective on caring behaviors in intensive care units of educational and medical hospitals affiliated Golestan University of Medical Sciences.

    Methods

    This descriptive- analytical, cross-sectional study was performed in 2021 in intensive care units (ICU, CCU, hemodialysis) in educational and medical centers of Golestan University of Medical Sciences. Cluster and census random sampling were used to select hospitals and nurses, respectively. The patients entered into the study by convenience sampling. Data collected using Caring Behavior Inventory (CBI) questionnaire consisting of 42 questions and five domains (respect for others, ensuring human presence, communication and positive attitude, knowledge and professional skills and attention to other experiences) with six-point Likert responses. Data were analyzed using Mann-Whitney, Kruskal-Wallis, and Spearman correlation coefficient tests.

    Results

    149 nurses and 145 patients were studied. The mean of nurses’ caring behaviors from the nurses and patients’ perspectives were 229.07±14.65 and 208.79±19.92 respectively. The CBI’ scores in each of five domains were significantly higher in nurses than patients (P-value <0.001).

    Conclusion

    The difference between patients' and nurses' perception about caring behaviors confirms that although nurses' perspective is that they perform care well, but from patients' point of view, nurses have not been able to meet their expectations.

    Keywords: Intensive Care Units, Caring behaviours, Patient care, Nurse
  • Roya Cheriki, Khosro Ramezani*, Bahram Movahedzadeh Pages 32-43
    Introduction

    Although all people are exposed to outbursts of anger and job dissatisfaction, but a group of people are more exposed to the fact that nurses belong to this group due to their type of work and responsibility. This study is conducted to investigate the effect of group metacognition education on job satisfaction and anger management of the nurses of Shiraz university of Medical Science.

    Methods

    The present study is a quasi-experimental one with pre-test, post-test and four months follow ups with group control. Statistical population of this study consists of nurses working in hospitals affiliated to Shiraz Medical Science University in 1399. Using convenient method, 40 nurses were selected based on inclusion and exclusion criteria by multi-stage cluster random sampling method and place randomly on two groups of control and experiment. Each one consists of 20 subjects. The experimental group went under education of 12 sessions of 75-minute sessions twice a week as the control group received education ofter follow-up. The participants were assessed using the Spielberger's anger questionnaire and the Wysocki& Kromm Job Satisfaction questionnaires. SPSS-23 statistical package and univariate analysis of variance were used to analyze the data.

    Results

    The mean scores of anger before education were 163.80 ±11.02 and 156.78 ±18.43, which changed to 118.95 ±8.08 and 154.44 ±13.9 ofter education in post-test and to 143.95 ±6.55 and 155.89 ±8.15 in follow up. The mean scores of Job Satisfaction before education were 79.25±12.20 and 77.05 ±16.07, which changed to 90.11 ±4.50 and 76.12 ±15.63 ofter education in post-test and to 90.70 ±11.72 and 76.06 ±15.13 in follow up. A comparison between the experimental and control group showed that the mean score of anger and job satisfaction in experimental group of metacognition were significant at (P<0.001) after the intervention. The highest effect size in post-tests were related to anger management (0.72) and then job satisfaction (0.65).

    Conclusions

    The results indicated the education of metacognition for nurses will improve job satisfaction and anger management in them.

    Keywords: Education of Metacognition, Job Satisfaction, Job Burnout, Anger Management, Nurses
  • Fatemeh Rostami, Abbas Ebadi, Morteza Khaghanizade, Jamileh Mokhtari Nouriooo* Pages 44-52
    Introduction

    Considering the importance of communication skills in nursing educators, in terms of having educational and practical experiences and amenability as well as student acceptance as a mentor, have an important role in shaping students’ behavior including emotional growth behaviors. The aim of this study was to improve the emotional growth of nursing students based on growing up and role modelling theories.

    Methods

    The present study was a collaborative action research. All of freshmen undergraduate nursing students from the faculty of nursing in 2015(n=30), Baqiyatallah University of Medical Sciences, entered into the study. After developing a standard and valid questionnaire, the emotional development was assessed. Strategies for improving emotional growth were identified by relevant literature reviews, interview sessions with faculty members and group discussions with target student. In the implementation step, some of the feasible strategies were conducted. Students' emotional development was measured in 4 times (at the beginning of the study (March 2015), twice during the study and once at the end of the study (February 2017)).

    Results

    The total score of emotional growth of students was 90.9± 18.9. In the planning phase, after conducting directed content analysis of interviews and group discussions, solutions were identified. The main strategies identified were effective communication, motivation, self-esteem and positive identity. After completing some strategies at the implementation stage, finally their emotional growth scores in the areas positive identity, effective communication and motivation, as well as the total score of emotional development of students at different times were higher than baseline. Over the two years the total score of students' emotional growth was increased from 90.9±18.9 to 97.9±11.9.

    Conclusion

    Using effective strategies such as creating a suitable environment for effective interaction between lecturers and students, and helping to increase self-esteem and motivation in students can be helpful in students' emotional growth improvement.

    Keywords: Collaboration Action Research, Emotional Development, Nursing Students, Growing up, Role Modeling
  • Hamideh Goli, Mokhtar Mahmoudi, Mojgan Ansari* Pages 53-63
    Introduction

    It is clear that The Covid-19 pandemic has disrupted an education system like other areas of society. The current research aimed to investigate faculty members' and medical students’ perceptions towards E-learning challenges during the Covid-19.

    Methods

    This qualitative study was performed by purposive sampling among students (N=16) and faculty members (N=6) in Sabzevar University of Medical Sciences in 2020. After obtaining informed consent from the participants, all semi-structured interviews were recorded one by one, handwritten, and analyzed by qualitative content analysis. To assess the accuracy and reliability of data was confirmed from various methods. 

    Results

    From the data analysis, two main themes include "turmoil in the organization" (with the main classes of technical concerns, time concerns, and educational alienation) and "organizational uncertainty" (with the main classes of fundamental inconsistency and managerial inconsistency) were extracted.as virtual educational challenges.

    Conclusions

    Based on the result, there are challenges of management and organization in relation to managers' emphasis on the importance of e-learning and the issue of supporting these training. Paying attention to the challenges and obstacles in e-learning can greatly improve the quality of higher education.

    Keywords: E-learning, Covid-19, Medical student, Faculty members, Qualitative content analysis
  • Alireza Jafari, MohammadAli Nadi* Pages 64-78
    Introductiiion

     qualitative analysis of self-directed learning components can help to better and more effective learning. The purpose of this study was to identify self-directed learning components in nursing students.

    Methods

    Attride-Stirling (2001) qualitative method of thematic analysis was used for Identification of self-directed learning components where basic themes identified inductively (based on data) and from basic themes towards learner theme (part-to-whole). Basic themes were identified and extracted by researcher after complete review on all resources in research environment, according to Attride-Stirling (2001) thematic analysis steps .Also the Holstein method was utilized to determine themes coefficient reliability, confirming the opinion of the experts that was estimated to be ./827.

    Findings

    By reviewing the research literature and opinion polls by experts, 62 themes were identified, and then these factors were classified into ten main dimensions. The ten organizing  themes of self-directed learning are as follows: Self-management with 7basic themes, self-monitoring with 4 basic themes, self-learning with 7 basic themes, background or contextual with 8 basic themes, motivation and willingness with 9 basic themes, cognitive and metacognitive strategies with 6 basic themes, individual characteristics with 7 basic themes, learner autonomy with 7 basic themes, interpersonal communication skills with 3 basic themes,and emotional skills with 4 basic themes.

    Conclusion

    The basic themes of self-directed learning in higher education presented in the current study can be used as a model for teaching and learning programs in the higher education system for nursing students and learners.

    Keywords: self-directed learning, nursing students, higher education
  • Zahra Darvishi, Shahla Mohammadzadehzarnakesh, Shiva Salehi* Pages 79-89
    Background

    Patients undergoing hemodialysis have a lower quality of life due to limitations, stress, and socio-supportive deficiencies that should be considered in nursing interventions. The purpose of this study was to determine the effect of the implementation of an empowerment program on the quality of life of patients undergoing hemodialysis in hospitals affiliated with Kermanshah University of Medical Sciences in 2020. 

    Methods

    The present study was an experimental study with a pre-test-post-test design and its statistical population was all patients in hemodialysis wards of Imam Reza and Imam Khomeini hospitals affiliated to Kermanshah University of Medical Sciences in the second half of 2020. Through a Purpose-based sampling method and based on inclusion criteria, 70 patients were selected and randomly divided into intervention and control groups using a table of random numbers. For the intervention group, 4 sessions of empowerment training were held using the teach-back method with a one-month follow-up by telephone. Samples completed a quality of life questionnaire for kidney patients before and after the intervention. Data were analyzed using SPSS21 statistical software using statistical tests.

    Results

    There was no statistically significant difference between the two groups in terms of demographic variables. The mean scores of patients' quality of life before the intervention in the intervention group was 36.18 ± 3.78 and in the control group was 36.76 ± 3.95 which was not statistically significant (P = 0.54) which after the intervention in the intervention group It reached 43.93 ± 3.60 and in the control group it was 36.98 ± 12.4 and this difference was significant and in the intervention group, the quality of life improved (P <0.001).

    Conclusion

    Implementing an empowerment program through feedback-based education and telephone follow-up to clear up ambiguities and consolidate learning can be useful and effective in improving the quality of life of patients undergoing hemodialysis, so it is recommended that nurses in their training while empowering patients, be sure to get feedback on the accuracy of the lessons learned.

    Keywords: Empowerment, quality of life, patient, hemodialysis