فهرست مطالب

علوم مراقبتی نظامی - سال هشتم شماره 4 (زمستان 1400)

مجله علوم مراقبتی نظامی
سال هشتم شماره 4 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/09
  • تعداد عناوین: 10
|
  • زینب دانیالی پور، سیده اعظم سجادی*، زهرا فارسی، فائضه بنی یعقوبی صفحات 309-318
    مقدمه

     آمادگی پرستاران مخصوصا پرستاران نظامی در پاسخ به بلایای طبیعی رابطه ی مستقیمی با کاهش تلفات در زمان بحران دارد. تعیین عوامل موثر بر آن برای برنامه ریزی درست از اولویت های اصلی مدیریت بحران می باشد.

    هدف

     مطالعه حاضر با هدف تعیین میزان آمادگی پرستاران نظامی و عوامل مرتبط بر آن در پاسخ به بلایای طبیعی در بیمارستان ها و مراکز درمانی آجا در جنوب غرب ایران در سال 1400 انجام شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه توصیفی تحلیلی، 305 نفر از کادر پرستاری وابسته به مراکز درمانی و بیمارستان های جنوب غرب ایران به روش تمام شماری وارد مطالعه شدند. جهت جمع آوری داده ها از فرم اطلاعات دموگرافیک و پرسشنامه آمادگی مقابله با بلایا استفاده شد. داده ها با نرم افزار آماری SPSS نسخه ی 19 و با استفاده از آزمون های آماری تجزیه و تحلیل شدند. سطح معنی داری کمتر از 0/05 در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    میانگین سنی پرستاران 5/92±31/52 سال و سابقه کار آن ها 5/94±10/00 سال بود. اکثر پرستاران مرد (57/4 درصد) و دارای تحصیلات لیسانس (78/7 درصد) و سابقه شرکت در مانورهای مقابله با بلایا (61/3 درصد) بودند. میانگین دانش پرستاران 3/69±11/93، نگرش 11/54±67/18، عملکرد 59/5±15/45 و نمره کل آمادگی آنان 16/31±94/63 بود که در سطح متوسط می باشد. وضعیت تاهل (0/016=P)، تحصیلات (0/001>P)، وضعیت استخدامی (0/001>P)، جنسیت (0/001>P)، تمایل به شرکت در کلاس مقابله با بلایا (0/035=P) و سابقه خدمت در منطقه عملیاتی (0/001>P) مهم ترین متغیرهای موثر بر افزایش میزان آمادگی پرستاران بود.

    بحث و نتیجه گیری

    میزان آمادگی پرستاران به عنوان اعضای اصلی تیم بحران برای کاهش تلفات و مدیریت مناسب بحران باید حفظ و ارتقا یابد. همچنین در برنامه ریزی ها برای اثربخشی بیشتر لازم است به عوامل تعیین کننده ی میزان آمادگی توجه شود.

    کلیدواژگان: آمادگی، بحران، پرستار، دانش، نگرش، عملکرد، نظامی
  • جواد چنگی آشتیانی، فرهاد آوخ کیسمی*، پیمان جهانداری، امیرمحسن راه نجات صفحات 319-331
    مقدمه

    حضور جوانان کشور در دوره خدمت وظیفه با فرصت ها و چالش هایی همراه است که یکی از مهم ترین دغدغه های خانواده ها و فرماندهان آن ها، پیشگیری از هرگونه آسیب و حفظ سلامت جسمی و روانی سربازان است.

    هدف

    مطالعه حاضر با هدف واکاوی علل فرار از خدمت سربازی انجام شده است.

    مواد و روش ها

    مطالعه ی حاضر مطالعه ای کیفی از نوع گراند تیوری است که جامعه ی پژوهش آن شامل کلیه ی سربازان دارای سابقه فرار از خدمت سربازی می باشد. بر اساس نمونه گیری مبتنی بر هدف با 53 نفر از سربازان تا اشباع نظری داده ها، مصاحبه گردید. ابزار جمع آوری اطلاعات، مصاحبه های نیمه ساختار یافته بود. همچنین بررسی منابع کتابخانه ای چاپی و الکترونیکی با استفاده از داده پایگاه های معتبر علمی و در دسترس، از دیگر منابع پژوهش بودند.

    یافته ها

    بر اساس پاسخ های ارایه شده از مصاحبه شوندگان، در مرحله کد گذاری باز 101 مفهوم از مصاحبه ها استخراج شد. پس از تحلیل و مقوله بندی مفاهیم، 20 کد محوری و در نهایت 3 کد انتخابی «علل شخصیتی»، «علل برون سازمانی» و «علل درون سازمانی» به دست آمد.

    بحث و نتیجه گیری

    با شناسایی علل مرکب در رابطه با فرار از خدمت سربازی، سیاست گذران امر می توانند اصلاحاتی را در باب آموزش، پشتیبانی و امور اجرایی در دستور کار قرار دهند تا روند رفتارهای پرخطری همچون فرار کاهش یابد.

    کلیدواژگان: رفتار فراری، سربازان، مطالعه کیفی
  • سیده رقیه سیدی، سیمین تاج شریفی فر*، آرمین زارعیان صفحات 332-340
    مقدمه

    تب های ویروسی خونریزی دهنده مانند ابولا و تب کریمه کنگو گروهی از بیماری های مشترک بین انسان و دام بوده که از طریق تماس با ترشحات بدن فرد آلوده قابل انتقال است. این بیمارها بسیار خطرناک هستند و نرخ مرگ و میر بالایی دارند. تیم درمان به خصوص پرستاران در خط مقدم مبارزه با این بیماری های هستند.

    هدف

    این مطالعه با هدف بررسی تاثیر آموزش بر عملکرد خود-حفاظتی دانشجویان نظامی در مواجه با تب های خونریزی دهنده ویروسی طراحی و اجرا گردید.

    مواد و روش ها

    این مطالعه یک مطالعه نیمه تجربی از نوع قبل و بعد است که تاثیر آموزش بر خود حفاظتی مشارکت کنندگان در برابر تب های خونریزی دهنده را بررسی نمود. مشارکت کنندگان در طرح 59 نفر از دانشجویان کارشناسی پرستاری در یک دانشکده نظامی بودند. داده ها قبل و بعد از آموزش به کمک از چک لیست های پژوهشگر جمع آوری و داده ها در نرم افزار SPSS نسخه 21 تحلیل شد.

    یافته ها

    میانگین و انحراف معیار نمرات عملکرد قبل از مداخله 64/76 و 34/4 و بعد از مداخله و 58/81 و 4/14 (0/001P<) بوده است که مقایسه آن ها نشان دهنده بهبود سطح عملکرد خود حفاظتی دانشجویان پس از مداخله آموزشی می باشد.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج مطالعه حاضر نشان دهنده اثرات مثبت آموزش خود حفاظتی می باشد. روش ارزیابی دریل که در این مطالعه استفاده شده است می تواند به عنوان یک روش ارزیابی موثر در مطالعات بعدی استفاده شود چون شرکت کنندگان با شرایطی مشابه شرایط واقعی مواجه می شوند در نتیجه در صورت مواجه به شرایط واقعی آمادگی ذهنی و اعتماد به نفس بالاتری خواهند داشت.

    کلیدواژگان: ابزارحفاظت فردی، تب های خونریزی دهنده، دریل، ویروسی
  • مریم رمضانی ویشکی*، مرجان سیدمظهری، سید امیرحسین پیشگویی صفحات 341-350
    مقدمه

    با در نظر گرفتن تاثیر چشمگیر بلایا بر بهداشت، سلامت و رفاه عمومی جامعه، مدیریت بحران بلایا و لزوما آموزش آن به کارکنان بهداشت و درمان در مورد حملات بیولوژیک، علایم و عوارض ناشی از آن، مهم ترین مسئله ای است که همواره باید مورد توجه مسیولین قرار گیرد.

    هدف

    هدف از مطالعه حاضر مقایسه تاثیر آموزش به روش سخنرانی و بسته آموزشی مدیریت بحران در حملات بیولوژیک بر میزان آگاهی و نگرش پرستاران می باشد.

    مواد و روش ها

    این مقاله حاصل یک مطالعه مداخله ای از نوع نیمه تجربی است. شرکت کنندگان پژوهش 60 نفر از پرستاران دو بیمارستان نظامی شهر تهران بودند که به روش تصادفی به دو گروه آموزش مبتنی بر سخنرانی و بسته ی آموزشی تقسیم شده و تحت آموزش قرار گرفتند. از هر دو گروه، پیش آزمون، پس آزمون و آزمون یادآوری به عمل آمد و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 20 و آزمون های آماری فیشر، تی مستقل و آنوا انجام شد. سطح معناداری کمتر از 0/05 در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    در مقایسه نمرات آگاهی پیش آزمون و پس آزمون (3 روز بعد از مداخله) بین دو گروه تفاوت معناداری وجود نداشت (0/05P>) ولی میانگین نمرات آگاهی آزمون یادآوری (4 هفته پس از مداخله) در گروه سخنرانی 2/27±7 بالاتر از گروه بسته آموزشی بود (0/001P<). میانگین نمرات نگرش پس آزمون (3 روز بعد از مداخله) در گروه سخنرانی 2/12±58/2 بالاتر از گروه بسته ی آموزشی بود (0/05P<) ولی مقایسه نمرات نگرش در آزمون یادآوری (4 هفته پس از مداخله) بین دو گروه آموزشی، تفاوت آماری معناداری نشان نداد.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که به طور کلی مداخله آموزشی بر ارتقاء میزان آگاهی و نگرش تاثیرگذار بوده است و به طور معناداری باعث افزایش سطح آگاهی و نگرش پرستاران شده است. در مقایسه کلی دو روش آموزشی، مشخص شد روند تغییر نمرات آگاهی و نگرش در گروه سخنرانی به صورت معناداری بالاتر از گروه بسته ی آموزشی می باشد. لذا، بر اساس مطالعه حاضر، تاثیرگذاری آموزش مبتنی بر سخنرانی بر افزایش سطح آگاهی و نگرش پرستاران، بیشتر از ارایه بسته ی آموزشی است.

    کلیدواژگان: آگاهی، بسته آموزشی، پرستاران، حملات بیولوژیک، سخنرانی، مدیریت بحران، نگرش
  • مهناز عباسی لعل آبادی، شهلا علیاری*، زهرا فارسی، مرضیه خلجی صفحات 351-361
    مقدمه

    پرستاری یکی از مشاغل پر استرس در دنیاست. احساس شایستگی والدی می تواند تحت تاثیر این استرس قرار گیرد.

    هدف

    این پژوهش، با هدف تعیین تاثیر آموزش به روش چند رسانه ای و شبکه های اجتماعی بر احساس شایستگی والدی پرستاران انجام شد.

    مواد و روش ها

    این پژوهش نیمه تجربی با طرح پیش آزمون- پس آزمون چند گروهی در سال 1399 انجام شد. جامعه آماری کلیه پرستاران خانم شاغل در بیمارستان های منتخب آجا در شهر تهران بود. 60 پرستار خانم به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و وارد مطالعه شدند. بیمارستان ها به صورت تصادفی ساده به دو گروه آزمون و یک گروه کنترل (هر گروه 20 پرستار) تخصیص یافتند. گروه های آزمون تحت یک نوع شیوه آموزش (چند رسانه ای و شبکه های اجتماعی) به مدت یک ماه قرار گرفتند. داده ها با استفاده از پرسش نامه روا و پایای احساس شایستگی والدی (PSOC) قبل و دو هفته بعد از مداخله جمع آوری شد. سپس با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 21 تحلیل شدند.

    یافته ها

    قبل از مطالعه میانگین و انحراف معیار نمره کل احساس شایستگی والدی پرستاران در گروه های چند رسانه ای، شبکه اجتماعی و کنترل به ترتیب 5/29±63/55، 5/20±63/10 و 4/88±63/35 بود که تفاوت معناداری در سه گروه دیده نشد (0/946=P). دو هفته بعد از مداخله میانگین و انحراف معیار سه گروه به ترتیب به 82/5±84/64، 24/6±39/69 و 44/5±15/62 بود که دارای تفاوت معنی دار بود (0/001=P).

    بحث و نتیجه گیری

    آموزش به روش چند رسانه ای و شبکه اجتماعی منجر به افزایش احساس شایستگی والدی در پرستاران گردید. تاثیر روش شبکه اجتماعی بیشتر از روش چند رسانه ای بود. لذا، مدیران پرستاری جهت ارتقا احساس شایستگی والدی در پرستاران خود می توانند، از برنامه های آموزشی غیر حضوری نظیر شبکه های اجتماعی استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: آموزش، پرستاران، چند رسانه ای، شایستگی، شبکه های اجتماعی
  • علیرضا زمانی فرد، نسرین جعفری گلستان*، سید امیرحسین پیشگویی صفحات 362-372
    مقدمه

    پرستاران شاغل در بخش های اورژانس به دلیل ماهیت تنش زای شغلی خود، نیاز مبرم به یادگیری راهکارهای تطابقی تاب آوری جهت مواجهه و مقابله با شرایط خاص حرفه ای دارند.

    هدف

    این مطالعه با هدف مقایسه تاثیر آموزش راهکارهای تاب آوری به دو روش ایفای نقش و حل مسئله در پرستاران بخش اورژانس بیمارستان های نظامی شهر کرمانشاه انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه نیمه تجربی، مقایسه ای و به شکل پیش آزمون و پس آزمون است که بر روی 62 نفر پرستار داوطلب در سال 98 انجام شده است. نمونه ها به صورت در دسترس انتخاب و با تخصیص تصادفی به دو گروه آموزشی حل مسئله و ایفای نقش تقسیم شدند. برای مداخله، ابتدا پرسش نامه دموگرافیک و تاب آوری کونور-دیویدسون توسط شرکت کنندگان دو گروه تکمیل شد. مداخله طی 8 جلسه یک ساعته در گروه آموزشی حل مسئله و 4 جلسه 2 ساعته در گروه آموزشی ایفای نقش انجام گرفت. پس از اتمام مداخله، مجددا پرسشنامه تاب آوری کونور-دیویدسون تکمیل گردید. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 23 انجام شد و سطح معناداری کمتر از 0/05 در نظر گرفته شد.
    یافته ها: هر دو گروه قبل از مداخله از نظر میزان تاب آوری اختلاف معناداری نداشتند (0/091P=). مقایسه میانگین نمرات تاب آوری شرکت کنندگان گروه حل مسئله بعد از آموزش (8/588±77/225)، نسبت به قبل (9/477±73/032) افزایش معنی داری داشت. در گروه ایفای نقش نیز، نمرات تاب آوری (13/001±72/419)، نسبت به قبل (14/539±68/838) به طور معنی داری افزایش یافت. نتایج آزمون تی مستقل نشان داد که تفاوت میانگین نمره پس آزمون بین دو گروه به لحاظ آماری معنادار است (0/021=P) و در گروه آموزشی حل مسئله بیشتر بود.

    بحث و نتیجه گیری

    آموزش راهکارهای تطابقی تاب آوری به دو شیوه حل مسئله و ایفای نقش می تواند سبب ارتقاء توانایی پرستاران در کنار آمدن با موقعیت های تنش زای شغلی شود.

    کلیدواژگان: ایفای نقش، بخش اورژانس، پرستاران، تاب آوری، حل مسئله
  • عبدالصالح زر، فاطمه رضایی*، حمیدرضا صادقی پور صفحات 373-381
    مقدمه

    فعالیت بدنی یکی از عواملی است که می تواند در پرورش جسم و شکوفایی ابعاد مختلف شخصیت افراد جامعه موثر بوده و نقش مهمی در سلامت جامعه داشته باشد

    هدف

    هدف مطالعه حاضر تعیین اثر بخشی فعالیت بدنی و ورزش بر سلامت عمومی و امید به زندگی سربازان است.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر از نوع توصیفی همبستگی می باشد. تعداد 200 سرباز به شیوه نمونه گیری در دسترس به عنوان نمونه آماری از میان سربازان یک پایگاه نظامی انتخاب شدند. سربازان بر اساس میزان فعالیت ورزشی در هفته به دو گروه فعال و غیرفعال تقسیم بندی شده و پرسشنامه های سلامت عمومی (GHQ-28) و امید به زندگی اشنایدر را تکمیل کردند. برای تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS نسخه 16 استفاده شد (0/05>P).

    یافته ها

    نتایج نشان داد سربازان فعال نسبت به سربازان غیرفعال در خرده مقیاس های نشانه های جسمانی (0/001=P)، اضطراب و بی خوابی (0/001=P)، اختلال در کارکرد اجتماعی (0/001=P)، افسردگی (0/001=P) و نمره کلی سلامت عمومی (0/001=P) نمره پایین تری کسب کرده اند؛ اما تفاوت معنی داری بین نمره امید به زندگی، بین دو گروه وجود نداشت (0/556=P).

    بحث و نتیجه گیری

    در مجموع نتایج این مطالعه نشان داد سربازان فعال دارای سلامت عمومی بالاتری هستند. موضوعی که می تواند در جهت برنامه ریزی مسیولین پادگان ها جهت افزایش و ارتقاء برنامه های فعالیت بدنی و با هدف توسعه سلامت سربازان مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: امید به زندگی، سرباز، سلامت عمومی، فعالیت بدنی
  • سودابه آلوستانی، اعظم حاجی بگلو*، فریبا حاتمی، بهار حاجی بکلو صفحات 382-389
    مقدمه

    بیماری های قلبی عروقی علت اصلی مرگ و میر در اکثر کشورهای جهان و از جمله ایران است. عوامل روانشناختی هم در ایجاد و هم در تداوم پیامدهای بیماری نقش اساسی دارند. از جمله این عوامل، نوع نگرش به مرگ است. یکی از متغیرهایی که نقش اساسی را در نگرش به مرگ دارد معنای زندگی است.

    هدف

    مطالعه حاضر با هدف تعیین ارتباط معنای زندگی و نگرش به مرگ در بیماران مبتلا به انفارکتوس میوکارد در بخش مراقبت های ویژه انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه از نوع توصیفی همبستگی و بر روی 160 نفر از بیماران مبتلا به انفارکتوس میوکارد در بیمارستان تامین اجتماعی گنبد و گرگان در سال 1398 و به روش در دسترس انجام شد. داده ها با استفاده از پرسشنامه مشخصات فردی، معنای زندگی و نگرش به مرگ (DAP-R) جمع آوری شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 23 و آزمون های آماری توصیفی (میانگین، انحراف معیار، واریانس) و استنباطی (آلفای کرونباخ، ضریب همبستگی پیرسون) در سطح معنی داری کمتر از 0/05 تجزیه تحلیل شد.

    یافته ها

    میانگین و انحراف معیار معنای زندگی و نگرش به مرگ در بیماران مبتلا به انفارکتوس میوکارد به ترتیب (1/11±4/81)، (0/89±4/65) نشان داده بود. همچنین نتایج حاصل از این مطالعه، بین معنای زندگی و نگرش به مرگ در بیماران رابطه مستقیم و معنی داری را نشان داشت (0/001≤P).

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به نتایج به دست آمده، ضروری به نظر می رسد با تدوین، برنامه ریزی و ارایه ی خط مشی مناسب، زمینه ی لازم برای بهبود و ارتقای معنای زندگی بیماران قلبی فراهم شود.

    کلیدواژگان: انفارکتوس میوکارد، مراقبت های ویژه، نگرش به مرگ
  • فائزه کریمی، مهرناز احمدی، سارا بغیری، امید گرکز* صفحات 391-398
    مقدمه

    دانشجویان علوم پزشکی در معرض عوامل مختلف استرس زای زیادی در طول مدت آموزش خود قرار دارند که موجب به خطر افتادن سلامتی آن ها می شود.

    هدف

    از آنجایی که افزایش عزت نفس یکی از عوامل موثر در مقابله با استرس است، مطالعه حاضر با هدف تعیین رابطه بین عزت نفس و استرس تحصیلی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی شاهرود در سال تحصیلی 99-1400 انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه به صورت توصیفی- مقطعی بر روی 260 نفر از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی شاهرود به روش نمونه گیری تصادفی ساده انجام شد. جمع آوری داده ها با استفاده از سه پرسشنامه دموگرافیک، عزت نفس کوپر اسمیت و استرس تحصیلی گادزلا انجام شد. داده ها بعد از جمع آوری وارد SPSS نسخه 18 شده و با کمک آمار توصیفی و آزمون همبستگی تجزیه و تحلیل شد (0/05<P).

    یافته ها

    در این مطالعه نتایج نشان داد 260 نفر دانشجوی شرکت کننده در مطالعه 167 نفر (64/2 درصد) نفر زن و بقیه مرد بودند. میانگین سنی شرکت کنندگان 3/001±21/88 سال و اکثریت (60/4 درصد) در گروه سنی 24-21 سال بودند میانگین عزت نفس در بین دانشجویان 7/91±34/61 و میانگین استرس تحصیلی 28/29±133/04 بود و همچنین بین عزت نفس و استرس تحصیلی رابطه معنادار وجود داشت (0/012P=) به گونه ای که با افزایش عزت نفس، استرس تحصیلی دانشجویان کاهش می یافت.

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به وجود ارتباط معنادار معکوس بین عزت نفس و استرس تحصیلی، طراحی مداخلات و استراتژی های افزایش دهنده عزت نفس در دانشجویان بایستی از دغدغه های سیاست گذاران آموزش عالی باشد.

    کلیدواژگان: استرس، دانشجویان، عزت نفس
  • مریم سادات شجاعی، نوشین پیمان*، وحید قوامی صفحات 399-410
    مقدمه

    دهان و دندان سالم از معیارهای اصلی سنجش سلامت افراد جامعه به حساب می آید. آموزش بهداشت از بهترین راه ها برای تامین سلامت افراد جامعه است.

    هدف

    هدف این مطالعه تعیین تاثیر آموزش همسالان بر بهبود رفتارهای مربوط به سلامت دهان و دندان مبتنی بر تیوری رفتار برنامه ریزی شده در دانش آموزان مقطع ابتدایی مناطق روستایی تربت جام بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه نیمه تجربی، 98 نفر دانش آموز پایه چهارم و پنجم دبستان منطقه روستایی تربت جام در سال 1398 با نمونه گیری چند مرحله ای انتخاب و به تصادف به دو گروه کنترل و آزمون تخصیص یافتند. ابزار جمع آوری داده ها، پرسشنامه روا و پایا شده پیمان و همکاران بود که توسط دانش آموزان در سه مقطع زمانی قبل، بلافاصله و سه ماه بعد از مداخله آموزشی مبتنی بر تیوری رفتار برنامه ریزی تکمیل گردید. جهت تحلیل داده ها از آزمون های کای دو، من ویتنی، ویلکاکسون و جهت مدل بندی داده ها از مدل GEE (Generalized Estimating Equation) استفاده شد. کلیه تحلیل ها در سطح خطای 0/05 و با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 20 انجام شد.

    یافته ها

    در گروه آزمون، میانگین و انحراف معیار نمره نگرش از 3/59±21/59 به 1/36±28/93، هنجار انتزاعی از 1/60±12/55 به 1/51±13/93، کنترل رفتاری درک شده از 2/87±13/65 به 1/65±19/44، قصد رفتار از 3/04±14/69 به 38/1±19/69 و رفتار استفاده از مسواک و نخ دندان 1/94±8/40 به 0/84±11/48 بعد از انجام مداخله تغییر کرده است، میانگین نمرات تمام سازه ها در گروه آزمون در مقایسه با گروه کنترل پس از مداخله به طور معنی داری افزایش یافته بود در حالی که این تغییرات در گروه کنترل مشاهده نشد (0/001<P).

    بحث و نتیجه گیری

    در دانش آموزان، آموزش از طریق همسالان مبتنی بر تیوری رفتار برنامه ریزی شده می تواند منجر به ایجاد رفتارهای مطلوب و اصلاح عادات رفتاری غلط در زمینه سلامت دهان و دندان گردد.

    کلیدواژگان: بهداشت دهان و دندان، دانش آموزان، رفتار، همسالان
|
  • Zeinab Danyalipour, Seyede Azam Sajadi*, Zahra Farsi, Faezeh Baniyaghoobi Pages 309-318
    Introduction

    Military nurses’ preparedness is directly related to reduced casualties during the crises caused by natural disasters. Determining influential factors for proper planning is one of the main priorities of disasters management.

    Objective

    The present study aimed to investigate nurses’ preparedness and its Related factors when facing natural disasters.

    Materials and Methods

    A total of 305 nursing staff affiliated with medical centers and Aja hospitals in southwestern Iran (2021) were included in this descriptive-analytical study. Demographic information form and disaster preparedness questionnaire were used to collect data. Data analysis was performed in SPSS Software version 19, and a P-value of below 0.05 was considered statistically significant.

    Results

    The mean age of nurses was 31.52±5.92 years, and their work experience was 10.00±5.94 years. The majority of nurses was male (57.4%) and had a Bachelor’s degree (%78.7) and had participated in disaster management maneuvers (61.3%). The mean knowledge of nurses was 11.93±3.69, the attitude was 67.18±11.54, performance was 15.45±5.59, and their total preparedness score was 94.63±16.31, which is average. Marital status (P=0.016), education (P<0.001), employment status (P<0.001), gender (P<0.001), attending disaster management courses history (P= 0.035) and having the experience of working in the area of operation (P<0.001) were the most important variables increasing nurses’ preparedness.

    Discussion and Conclusion

    The preparedness of nurses, as key crisis team, to reduce casualties and proper crisis management must be improved. Furthermore, it is necessary to pay attention to the factors that measure preparedness in planning for more efficiency.

    Keywords: Attitude, Crisis, Knowledge, Military, Nurse, Performance, Preparedness
  • Javad Changi Ashtiyani, Farhad Avakh Keysomi*, Peyman Jahandari, Amir Mohsen Rahnejat Pages 319-331
    Introduction

    Serving in military service is associated with opportunities and challenges. One of the most important concerns of families and their commanders is preventing any serious harm and maintaining the physical and mental health of soldiers.

    Objective

    The present study aimed to investigate the causes of escape from military service.

    Materials and Methods

    The present study is a qualitative study of the Grand Theory whose research community includes all soldiers with a history of escaping from military service. Based on purposive sampling, 53 soldiers were interviewed until theoretical data saturation. The data collection tool was semi-structured interviews. Other sources included printed and electronic library resources with data from valid and available scientific databases.

    Results

    Based on the answers provided by the interviewees, 101 concepts were extracted from the interviews in the open coding stage. After analyzing and categorizing the concepts, 20 central codes and finally three selected codes including “personality causes”, “external organizational causes” and “internal organizational causes,” were obtained.

    Discussion and Conclusion

    By identifying the compound causes of desertion, policymakers can put reforms in training, support, and administration on the agenda to reduce the trend of high-risk behaviors such as escaping.

    Keywords: Runaway Behavior, Soldiers, Qualitative Study
  • Seyedeh Roghayeh Seyedi, Simiin Taj Sharififar*, Armin Zareiyan Pages 332-340
    Introduction

    Viral hemorrhagic fevers such as Ebola and Crimean-Congo are a kind of zoonotic infectious disease that are transferred by contact of body fluid of an infected. These diseases are dangerous with a high fatality rate. Health care providers especially nurses, are at the front fighting against them.

    Objective

    The present study has designed for training and evaluating self-protection skills of military nursing students in facing Viral hemorrhagic fevers.

    Material and Methods

    This study is considered pre and post educational trial that studied the effect of self-protection training against hemorrhagic fevers. Participants included 59 nursing BSc students from a military collage. Data were collected by a research-made questionnaire and analyzed by SPSS 21.

    Results

    The mean and standard deviations were 64.76±4.34 and 58.76 and ±4.14 before and after the intervention, respectively (P<0.001). Results show an improvement in the performance of students after the intervention.

    Discussion and Conclusion

    Results show the positive effect of self-protection training on performance on students. The drill evaluating method used in the present study is effective for other studies as participates deal with real situations.

    Keywords: Drill, Hemorrhagic Fevers, Personal Protective Equipment, Viral
  • Maryam Ramezani Vishki*, Marjan Seyedmazhari, Seyed Amir Hossein Pishgooie Pages 341-350
    Introduction

    Considering the significant impact of disasters on public health, well-being and public welfare, disaster crisis management and “educating staff in the face of biological attacks, their symptoms and complications” needs to be considered.

    Objective

    The present study aimed to compare the effect of lecture training and crisis management training on nurses’ knowledge and attitude in the face of biological attacks.

    Materials and Methods

    The present study is quasi-experimental intervention study. A total of 60 nurses from two military hospitals in Tehran, who were randomly divided into two groups based on lectures and training packages, participated in the present study. Both groups underwent pre-test, post-test, and reminder tests ,and data were analyzed Fisher’s exact test, independent t-test and ANOVA (SPSS 20). Significance level was considered less than 0.05.

    Results

    There was no significant difference between the pre-test and post-test knowledge scores (3 days after the intervention) (P> 0.05) in both groups, but the mean knowledge scores of the reminder test (4 weeks after the intervention) in the lecture group (7.2 ± 2.27 )was higher than the that of educational package group (P<0.001). The mean scores of post-test attitude (3 days after the intervention) in the lecture group (58.2 ± 2.12) were higher than those of the educational package group (P<0.05), but the comparison of attitude scores in the reminder test (4 weeks later) the intervention did not show a statistically significant difference between the two educational groups.

    Discussion and Conclusion

    In general, lecture training and presentation of the educational package improve the nurses’ level of knowledge and attitude.

    Keywords: Attitude, Awareness, Biological Attacks, Crisis Management, Lecture, Nursing, Package, Training
  • Mahnaz Abbasi Lal Abadi, Shahla Aliyari*, Zahra Farsi, Marziyeh Khalaji Pages 351-361
    Introduction

    Nursing is one of the most stressful jobs in the world. Parental competence can be affected by this stress.

    Objective

    This study investigates the effect of multimedia education and social networks on nurses’ sense of parental competence.

    Material and Methods

    This quasi-experimental with a multi-group pretest-posttest design was conducted in 2022. The statistical population consists of all female nurses working in selected Aja hospitals in Tehran, Iran. Sixty female nurses were by convenience sampling method. Hospitals were randomly allocated to the experimental and control groups (n=20, each group). The experi mental groups underwent multimedia and social media training for one month. Data were collected using a valid and reliable parental competency questionnaire (PSOC) before and two weeks after the intervention. Then they were analyzed using SPSS 21.

    Results

    Mean and standard deviation of the total score of parental sense of competence of the subjects before the study in multimedia, social network, and control groups were 63.55±5.29, 63.10±5.20, and 63.35±4.88, that there was no significant difference (P<0.05). The mean and standard deviation of the three groups changing to 64.84±5.82, 69.39±6.24 and 62.15±5.44, respectively two weeks after the intervention that was significantly different (P=0.001). The effect of the social networking method was more significant than the multimedia method.

    Discussion and Conclusion

    Multimedia and social networking education significantly improved the sense of competence score in nurses with infants. Nursing managers can use distance learning programs such as social networks to promote a sense of parental competence in nurses.

    Keywords: Competence, Nurses, Mothers, Multimedia, Social Networking
  • Ali Reza Zamanifard, Nasrin Jafari Golestan*, Seyed Amir Hosein Pishgooei Pages 362-372
    Introduction

    Due to the stressful nature of nursing, nurses working in emergency departments need to learn adaptive resiliency training to deal with specific occupational conditions.

    Objective

    The present study aimed to compare the effect of teaching adaptive resilience strategies by role-playing and problem-solving methods in emergency department of military hospitals in Kermanshah.

    Material and Methods

    This quasi-experimental study is a comparative study in the form of pre-test and post-test performed on 62 volunteer nurses in 2019. In this study, researchers selected samples by convenience sampling and randomly assigned to two problem-solving educational groups and assigned roles. The intervention was performed during eight one-hour sessions in the problem-solving training group and 2-4 hour sessions in the role-playing training group. At the end of the intervention, the Connor-Davidson resilience questionnaire was completed again. Data analysis was performed using SPSS 23, and the significance level was considered less than 0.05 (P<0.05).

    Results

    The results showed that both groups did not differ significantly in resilience before the intervention (P= 0.091). Comparison of the mean resilience scores of the participants in the problem-solving group after training (77.225±8.588) showed a significant increase compared to before training (73.032±9.477). In the role-playing group, resilience scores (72.419±13.001) increased significantly compared to before training (68.838±14.539). The independent t-test showed that the difference in the mean post-test score between both groups was statistically significant (P= 0.021) and higher in the problem-solving training group.

    Discussion and Conclusion

    According to this study, teaching adaptive resilience strategies in problem-solving and role-playing can improve the ability of nurses to cope with stressful job situations.

    Keywords: Emergency Department, Nurses, Problem Solving, Resiliency, Role Playing
  • Abdosssaleh Zar, Fatemeh Rezaee*, Hamid Reza Sadeghipur Pages 373-381
    Introduction

    Physical activity is one of the factors that can improve dimensions of personality in society and play an essential role in community health.

    Objective

    This study aimed to determine the effectiveness of physical activity and exercise on the general health and life expectancy in soldiers.

    Material and Methods

    The present study is a descriptive correlational study. Two hundred soldiers were selected by available sampling method from a military base. Based on the amount of physical activity per week, soldiers are divided into two groups: active and inactive. They completed general health and life expectancy questionnaires. SPSS 16 was used for data analysis (P<0.05).

    Results

    The results showed that active soldiers have a lower score in the subscales of physical symptoms (P=0.001), anxiety and insomnia (P=0.001), social dysfunction (P= 0.001), depression (P= 0.001), and the Total general health score (P= 0.001) compared to inactive soldiers. However, there was no significant difference between life expectancy scores between the two groups (P= 0.555).

    Discussion and Conclusion

    The results of this study showed that active soldiers have better health. It is an important issue for garison’s officials for planning to enhance physical activity programs and soldiers’ health.

    Keywords: General Health, Life Expectancy, Physical Activity, Soldier
  • Soudabeh Aloustani, Azam Hajibeglo*, Fariba Hatami, Bahar Hajibeklo Pages 382-389
    Introduction

    Cardiovascular disease is the leading cause of death ac cross the world, including Iran. Psychological factors play a central role in the onset and persistence of diseasecomplacations . Attitude towards death is the main factor. The meaning of life is one of the attributes that play an essential role in the attitude towards death.

    Objective

    The present study aimed to investigate the relationship between the meaning of life and attitude to death in patients with myocardial infarction in the intensive care unit.

    Material and Methods

    This descriptive correlation study was performed on 160 patients with myocardial infarction at Gonbad and Gorgan Social Security Hospital in 2019 using convenient sampling method. Data were collected using a demographic questionnaire, the meaning of life, and attitude to death (DAP-R). Data were analyzed by SPSS 23 and descriptive statistics (mean, standard deviation, variance), inferential statistics (Cronbach’s alpha, Pearson correlation coefficient) at the significant level of less than 0.05.

    Results

    Mean and standard deviation of the meaning of life and attitude to death in patients with myocardial infarction were 4.81±1.11 and 4.65±0.89, respectively. Furthermore, the results of the present study showed a significant and direct relationship between the meaning of life and attitude towards death (P≤0.001).

    Discussion and Conclusion

    Based on the results, it seems necessary to formulate, plan and present the appropriate policyto improve and the meaning of life of heart patients.

    Keywords: Attitude to Death, Intensive Care, Myocardial Infarction
  • Faezeh Karimi, Mehrnaz Ahmadi, Sara Baghiri, Omid Garkaz* Pages 391-398
    Introduction

    Medical students are exposed to many different stressors that endanger their health.

    Objective

    Since increasing self-esteem is one of the effective factors in coping with stress. The present study aimed to determine the relationship between self-esteem and academic stress of students of Shahroud University of Medical Sciences during 2020-2021.

    Materials and Methods

    This descriptive cross-sectional study was performed on 260 students of Shahroud University of Medical Sciences by simple random sampling. Data were collected using three questionnaires: demographic, Cooper-Smith self-esteem and Godzella academic stress. Data were collected by SPSS18 using descriptive statistics and correlation test (P<0.05).

    Results

    This study showed that 260 students participating in the study were 167 (64.2%) female and the rest were male. The mean age of participants was 21.88±3.001 years and the majority (60.4%) was 21-24 years old. The mean of self-esteem among students was 34.61±7.91, and the mean of academic stress was 134.04±28.29. Moreover, there was a significant relationship (P=0.012) between self-esteem and academic stress, increasing self-esteem decreases students’ academic stress.

    Discussion and Conclusion

    Given the inverse relationship between self-esteem and academic stress, the design of interventions and strategies to increase self-esteem in students should be one of the concerns of higher education policymakers.

    Keywords: Self Esteem, Stress, Students
  • Maryamossadat Shojaei, Nooshin Peyman*, Vahid Ghavami Pages 399-410
    Introduction

    Healthy mouth and teeth are one of the main criteria for measuring people’s health in the community. Health education is one of the best ways to ensure people’s health in the community.

    Objective

    This study aimed to determine the effect of peer education on improving oral health behaviors based on behavior theory that was planned in primary school students in rural areas of Torbat-e Jam.

    Materials and Methods

    In this quasi-experimental study, 98 fourth and fifth-grade primary school students in rural areas of Torbat-e-Jam were selected by multi-stage sampling in 1398 and randomly assigned to two control groups and assigned tests. The data collection tool was a valid and reliable questionnaire was completed by students in the previous three periods, immediately and three months after the educational intervention based on the theory of planning behavior. Chi-square, Mann-Whitney, and Wilcoxon tests were used for data analysis, and GEE (Generalized Estimating Equation) model was used for data modeling. All analyzes were performed at an error level of 0.05 using SPSS 20.

    Results

    In the experimental group, the mean and standard deviation of the attitude score ranged from 21.59±3.59 to 28.93±1.36, the abstract norm from 12.55±1.60 to 13.93±1.51 Perceived behavioral control from 13.65±2.87 to 19.44±1.65, intentional behavior from 14.69±3.04 to 19.69±1.38 and toothbrush and flossing behavior 8.40±1.94 changed to 11.48±0.84 after the intervention. The mean scores of all structures in the experimental group increased significantly compared to the control group after the intervention, while these changes in the group control not observed (P<0.001)

    Discussion and Conclusion

    Peer education based on the theory of planned behavior candevelop desirable behaviors and correct bad behavioral habits of oral health.

    Keywords: Behavior, Oral Health, Peer, Students