فهرست مطالب

نشریه توانمندسازی سرمایه انسانی
سال پنجم شماره 1 (پیاپی 16، بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/28
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مصطفی عابدی اردکانی*، محمدعلی سرلک، حسن درویش، حسن فراتی صفحات 1-14

    پژوهش حاضر با هدف "طراحی مدل توسعه شایستگی کارکنان با استفاده از کانون ارزیابی و توسعه" انجام شد. این پژوهش از نوع مطالعات اکتشافی، با هدف کاربردی و به صورت آمیخته انجام شد. در ابتدا با بررسی ادبیات موضوع پژوهش و سپس با روش دلفی، ابعاد و شاخص های توسعه شایستگی کارکنان، شناسایی و در گام بعد، اجرای معادلات ساختاری انجام گرفت. جامعه آماری در حوزه کیفی شامل 14 نفر از خبرگان حوزه منابع انسانی و در بخش کمی شامل کلیه کلیه کارکنان دستگاه های وابسته به قوه قضاییه استان یزد به تعداد 650 نفر و با استفاده از معادله کوکران، 241 نفر به عنوان نمونه آماری به صورت تصادفی ساده انتخاب شدند. برای تحلیل داده ها از نرم افزار 22SPSS و نرم افزار PLS Smart نسخه 2 و لیزرل استفاده شد. بر اساس یافته های پژوهش برای مدل پیشنهادی 6 بعد و 32 شاخص شناسایی و ابعاد اصلی مدل شامل عوامل ساختاری، زمینه ای، رفتاری، عوامل مربوط به ویژگی های ارزیابان، ویژگی های ارزیابی شوندگان و ابزارهای سنجش شایستگی شناسایی شد که بیشترین میانگین مربوط به ابعاد "عوامل زمینه ای" و " رفتاری" و کمترین بعد مربوط به "ویژگی ارزیابان" می باشد. همچنین ضمن شناسایی شاخص های هرکدام از ابعاد براساس ضرایب بارعاملی تحلیل عاملی تاییدی شاخص های مربوطه شناسایی و رتبه بندی گردید. پیشنهاد می گردد به منظور توسعه منابع انسانی و سنجش شایستگی های کارکنان دستگاه های مورد مطالعه، پیاده سازی کانون ارزیابی در دستور کار قرار گرفته و به منظور توسعه شایستگی کارکنان، توجه به عوامل ساختاری، زمینه ای و رفتاری برای زمینه سازی استقرار مدل پیشنهادی بسیار راهگشا می باشد.

    کلیدواژگان: مدل شایستگی، توسعه شایستگی، کانون ارزیابی و توسعه، روش دلفی
  • مهنوش اصغرزاده، اسدالله مهرآرا*، مجتبی طبری صفحات 15-31
    هدف

    در پژوهش حاضر هدف «بررسی عوامل موثر بر مدیریت عملکرد در صنعت بیمه» است. برای انجام این مطالعه، تلاش شده تا وضعیت موجود عملکرد صنعت بیمه، از زوایای مختلف موشکافی شده، تغییر و تحولات آن موردبررسی قرارگرفته و متناسب با شاخص ها، مولفه ها و عوامل موثر و ویژگی های درون و برون سازمانی شرکت های فعال در صنعت بیمه ایران، یک مدل و الگوی جامع و یکپارچه مدیریت عملکرد ارایه شود.

    روش تحقیق

    این مطالعه از حیث هدف یک تحقیق کاربردی و از حیث نحوه گردآوری داده ها، از نوع توصیفی و از شاخه میدانی به شمار می رود. روش انجام تحقیق نیز به صورت پیمایشی بوده است. جامعه آماری این تحقیق را کارکنان صنعت بیمه تشکیل می دهند.

    نتایج

    نتایج یافته ها حاکی از این است که تمامی متغیرهای احصا شده در قالب سطوح مذکور، به عنوان متغیرهایی که باید در طراحی مدل مطلوب موردتوجه قرار گیرند، مورد تایید قرار گرفت. همچنین با توجه به اینکه قدر مطلق مقدار آماره t برای تمامی روابط بین متغیرها بزرگ تر از مقدار بحرانی 1.96 و نیز تمامی بارهای عاملی در حالت استاندارد بزرگ تر از 0.3 به دست آمد، لذا هیچ کدام از روابط رد نشده و تمامی متغیرها و روابط تایید شد؛ بنابراین درنهایت مدل اولیه تحقیق نیز تایید گردید.

    کلیدواژگان: عملکرد، نظام مدیریت عملکرد، صنعت بیمه
  • عاطیه صفردوست*، محسن پورقاسم، رضا سلامی صفحات 33-56

    اقتصاد دانش بنیان باعث بالا رفتن توان رقابتی کشورها، افزایش رشد اقتصادی و درآمد می شود. در اقتصاد مبتنی بر دانش از سرمایه فکری به منظور خلق و افزایش ارزش سازمانی استفاده می شود و موفقیت یک سازمان به تواناییش درمدیریت این منبع کمیاب بستگی دارد. یکی از قابلیت های مهم سازمانی که می تواند به سازمان ها در خلق و تسهیم دانش کمک بسیار نماید و برای آن ها در مقایسه با سازمان های دیگر مزیت سازمانی پایدار ایجاد کند، سرمایه اجتماعی است که می تواند سطح تعامل افراد و سازمان ها را در تولید دانش بالا ببرد و زمینه های تحقق اقتصاد دانش محوردر کشور را مهیا کند. بر این اساس، هدف از پژوهش حاضر بررسی نقش ابعاد سرمایه فکری و سرمایه اجتماعی در اقتصاد مبتنی بر دانش می باشد. یافته های بدست آمده نشان می دهند که تمامی فرضیات پژوهش مورد تایید قرار می گیرند و مولفه های سرمایه اجتماعی و سرمایه فکری نقش موثری در اقتصاد دانش-بنیان دارند. همچنین یافته ها نشان می دهد که سرمایه اجتماعی از طریق بهبود و ارتقای سرمایه های فکری می تواند نقش موثرتری در اقتصاد دانش بنیان ایفا نماید.

    کلیدواژگان: سرمایه فکری، سرمایه اجتماعی، دانش، اقتصاد دانش بنیان
  • آتنا خرمی، محمدجواد تقی پوریان*، بهزاد فرخ سرشت، معصومعلی سلیمیان صفحات 57-70

    در حالی که جهان با اپید می روزافزون کرونا ویروس - کوید 19 دست به گریبان است، تاثیرات مختلف این اپید می بر سازمان ها روز به روز عیان تر می شود. هدف پژوهش حاضر، طراحی مدل اشتیاق شغلی در شرایط کرونا در بخش بانکداری می باشد. در بخش کیفی با 15 نفر از مدیران و معاونین در بخش بانکداری دولتی و خصوصی مصاحبه عمیق انجام شد که با نرم افزار مکس کیودا، مصاحبه ها تحلیل شدند. یافته های بخش کیفی نشان داد که 157 کد باز و 6 کد محوری برای مولفه های اشتیاق شغلی در شرایط کرونا استخراج گردید. در بخش کمی، نمونه آماری با روش نمونه گیری خوشه ای 384 نفر انتخاب گردید. برای تعیین روایی و پایایی از روایی سازه، همگرا، واگرا و پایایی مرکب استفاده شد و سپس برای تعیین روابط درونی بین این مولفه ها با نظر 10 تن از خبرگان با روش مدلسازی ساختاری تفسیری و به وسیله نرم افزار متلب بررسی گردید و در نهایت برای آزمون مدل پیشنهادی جدید اشتیاق شغلی از معادلات ساختاری با نرم افزار آموس استفاده شد. یافته ها نشان داد که برای افزایش اشتیاق شغلی در شرایط کرونایی باید بر اشتیاق ادراکی تمرکز کرد که بدین منظور برای تقویت آن مدیران باید بر اشتیاق های ارزشی، معنوی، مالی، به عنوان اولویت کار خود تاکید نمایند. همچنین دو مولفه دیگر از این مدل (اشتیاق حمایتی، اشتیاق روحی) به عنوان میانجی عمل می کنند.

    کلیدواژگان: کرونا (کووید- 19)، اشتیاق شغلی، اشتیاق روحی، روانی، اشتیاق حمایتی، اشتیاق مالی
  • عادل کولک*، حسن سلطانی صفحات 71-84
    زمینه و هدف

    هدف از پژوهش حاضر ارایه و آزمون تجربی الگوی تطبیقی درک مدیران و کارکنان از چگونگی تاثیر فعالیت های مدیریت منابع انسانی بر عملکرد سازمانی با نقش میانجیگری فرهنگ سازمانی، تعهد سازمانی و حفظ کارکنان در دانشگاه های آزاد استان فارس بود.

    روش شناسی

    روش پژوهش از نظر هدف، کاربردی و ازنظر گردآوری داده ها، روش آمیخته اکتشافی بود. مشارکت کنندگان در این پژوهش در بخش کیفی شامل مدیران و کارکنان خبره دانشگاه های آزاد استان فارس بود که از بین آنها تعداد 10 نفر با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. همچنین، در بخش کمی، جامعه آماری پژوهش شامل کلیه مدیران و کارکنان (شامل اعضای هییت علمی) دانشگاه-های آزاد استان فارس بود که با استفاده از جدول مورگان و روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای با تخصیص متناسب تعداد 357 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند.

    یافته ها

    نتایج آزمون معادلات ساختاری نشان داد که از دیدگاه مدیران دو متغیر فرهنگ سازمانی و تعهد سازمانی بر رابطه بین مدیریت منابع انسانی و عملکرد سازمان اثر میانجی و معنادار دارد اما حفظ کارکنان بر رابطه مذکور اثر میانجی ندارد.

    نتیجه گیری

    همچنین، مشخص که از دیدگاه کارکنان، هر سه متغیر فرهنگ سازمانی، تعهد سازمانی و حفظ کارکنان روی رابطه مدیریت منابع انسانی و عملکرد سازمانی از دیدگاه کارکنان اثر واسطه ای و معنادار دارد.

    کلیدواژگان: مدیریت منابع انسانی، عملکرد سازمانی، فرهنگ سازمانی، تعهد سازمانی، حفظ کارکنان
  • علیرضا پورعسکری، حسن رنگریز*، علیرضا اسلامبولچی، علی اصغری صارم صفحات 85-95

    هدف از پژوهش حاضر بررسی مدیریت سرمایه انسانی در شرکت بهره برداری نفت و گاز غرب است. این پژوهش از نظر هدف، توسعه ‏ای از نوع کاربردی و از لحاظ ماهیت، کمی می باشد. جامعه آماری پژوهش حاضر متشکل از کارکنان رسمی شاغل در شرکت بهره برداری نفت و گاز غرب می باشد که تعداد آنها برابر 985 نفر بوده و 388 نفر از آنها به روش غیراحتمالی در دسترس و پرسشنامه محقق ساخته مبتنی بر مرحله کیفی، مورد استفاده قرار گرفته است. داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزارهای تخصصی آمار شامل SPSS25 و SmartPLS3 و روش مدلسازی معادلات ساختاری مورد تحلیل قرار گرفتند. یافته های تحقیق حاضر نشان داد که عوامل علی شناسایی شده با مدیریت سرمایه انسانی در شرکت بهره برداری نفت و گاز غرب رابطه معناداری دارند. همچنین رابطه مدیریت سرمایه انسانی با راهبردها، و راهبردها با پیامدها رابطه معناداری دارند. رابطه عوامل زمینه ای و مداخله گر با راهبردها نیز مورد تایید قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: مدیریت سرمایه انسانی، مدلسازی معادلات ساختاری، شرکت بهره برداری نفت و گاز غرب
|
  • Mostafa Abedi Ardakani *, Mohamad Ali Sarlak, Hassan Darvish, Hassan Forati Pages 1-14

    The aim of this study was to "design a model for the development of employee competence using the Center for Evaluation and Development." This research was an exploratory study with an applied purpose and in a mixed form. First, by reviewing the literature of the research subject and then by Delphi method, the dimensions and indicators of staff competency development were identified and in the next step, the implementation of structural equations was performed. The statistical population in the qualitative field includes 14 experts in the field of human resources and in the quantitative part includes all employees of the judiciary affiliated to the judiciary of Yazd province to 650 people and using Cochran's equation, 241 people as a statistical sample randomly selected Were. Based on the research findings, for the proposed model, 6 dimensions and 32 identification indicators and the main dimensions of the model including structural, contextual, behavioral factors, factors related to the characteristics of evaluators, characteristics of the evaluated and competency assessment tools were identified. It is related to the dimensions of "contextual factors" and "behavioral" and the lowest dimension is related to the "characteristics of evaluators". It is suggested that in order to develop human resources and assess the competencies of the employees of the studied devices, the implementation of the evaluation center is on the agenda and in order to develop the competencies of the employees, attention should be paid to structural, contextual and behavioral factors. Establishing the establishment of the proposed model is helpful.

    Keywords: Competency Model, Competency development, Evaluation, Development Center, Delphi method
  • Mahnoosh Ashgharzadeh, Asadalah Mehrara *, Mojtaba Tabari, Mahnoosh Asgharzadeh Pages 15-31
    Objective

    In the present study, the aim is to "investigate the factors affecting performance management in the insurance industry." In order to conduct this study, an attempt has been made to scrutinize the current performance of the insurance industry from different angles, its changes and developments have been studied and in accordance with the indicators, components and effective factors and internal and external characteristics of companies operating in Iran insurance industry, a model and Provide a comprehensive and integrated performance management model.

    Methods

    This study is an applied research in terms of purpose and descriptive in terms of data collection and field branch. The research method was survey. The statistical population of this research consists of insurance industry employees.

    Results

    The results indicate that all the variables calculated in the form of the mentioned levels were confirmed as variables that should be considered in the design of the desired model. Also, considering that the absolute value of t-value for all relationships between variables was greater than the critical value of 1.96 and all factor loads in the standard state was greater than 0.3, so none of the relationships were rejected and all variables and relationships were confirmed; Therefore, the initial model of the research was finally approved.

    Keywords: performance, performance management system, Insurance Industry
  • صفردوست Safardoust *, Mohsen Pourqasem, Reza Salami Pages 33-56

    Knowledge-based economy increases competitiveness, economic growth and income. Social capital is moral values, habits, customs and traditions, procedures and institutions that allow for community members provides a forecast and planning. In an economy based on knowledge and intellectual capital to create organizational value and success of an organization depends on its ability to manage this scarce resource. One of the most important organizational capabilities that can help organizations create and share knowledge, and create sustainable to their great advantage compared to other organizations organizational is social capital that can increase the level of interaction between individuals and organizations in knowledge production. And Provide the realization of knowledge-based economy in the country. Accordingly, the aim of this study was to investigate the role of social capital in the knowledge-based economy. The findings of structural equation modeling show that all hypotheses are confirmed and components of social capital and, Intellectual capital are an effective role in the knowledge-based economy. The results also show that social capital by improving intellectual capital can play a more effective role in the knowledge-based economy.

    Keywords: Social capital, Intellectual Capital, knowledge, Knowledge-based economy
  • Atena Khorrami, Mohammad Javad Taghipourian *, Behzad Farrokhseresht, Masoomali Salimian Pages 57-70

    As the world grapples with the growing corona-epidemic, the various effects of the epidemic on organizations are becoming more apparent. The purpose of this study is to design work engagement model in corona conditions in the banking sector. In the qualitative section, in-depth interviews were conducted with 15 managers and deputies in the public and private banking sector, and the interviews were analyzed with MAXQDA software. The findings of the qualitative section showed that 157 open codes and 6 pivotal codes were extracted for the work engagement components in corona conditions. In the quantitative part, the statistical sample was selected by cluster sampling method of 384 people. To determine the "validity and reliability", the validity of the structure, convergent, divergent and composite reliability were used, and then "to determine the internal relationships between these components" with the opinion of 10 experts by interpretive structural modeling and MATLAB software was examined. The proposed new work engagement model used structural equations with Amos software. Findings showed that in order to increase work engagement in coronas conditions, one should focus on perceptual engagement, and in order to strengthen it, managers should emphasize value, spiritual, and financial aspirations as the priority of their work. Also, two other components of this model (supportive engagement, mental / psychic engagement) act as mediators.

    Keywords: Corona (Covid-19), work engagement, Mental, Psychic engagement, Supportive engagement, Financial engagement
  • Adel Koulak *, Hassan Soltani Pages 71-84
    Background & Purpose

    The purpose of this study was to present and test the comparative model of managers 'and employees' understanding of how human resource management activities affect organizational performance with the mediating role of organizational culture, organizational commitment and employee retention in open universities in Fars province

    Methodology

    The research method was applied in terms of purpose and heuristic mixed method in terms of data collection. Participants in this study in the qualitative section included managers and qualified staff of free universities in Fars province, from which 10 people were selected using purposive sampling. Also, in the quantitative part, the statistical population of the study included all managers and staff (including faculty members) of free universities in Fars province. Using Morgan table and stratified random sampling method with proportional allocation of 357 people as Sample sizes were selected

    Findings

    The results of structural equation test showed that from the perspective of managers, the two variables of organizational culture and organizational commitment have a mediating and significant effect on the relationship between human resource management and organizational performance, but employee retention has no mediating effect on this relationship

    Conclusion

    Also, it was found that from the perspective of employees, all three variables of organizational culture, organizational commitment and employee retention have a mediating and significant effect on the relationship between human resource management and organizational performance from the perspective of employees

    Keywords: human resource management, Organizational Performance, Organizational Culture, Organizational Commitment, employee retention
  • Alireza Pouraskari, Hassan Rangriz *, Alireza Islambolchi, Ali A Sghari Sarem Pages 85-95

    The purpose of this study is to investigate human capital management in the West Oil and Gas Exploitation Company. This research is an applied development in terms of purpose and quantitative in nature. The statistical population of the present study consists of official employees working in the West Oil and Gas Exploitation Company, whose number is equal to 985 people and 388 of them are available by non-probability method and a researcher-made questionnaire based on quality stage has been used. . The collected data were analyzed using specialized statistical software including SPSS25 and SmartPLS3 and structural equation modeling method. The findings of the present study showed that the identified causal factors have a significant relationship with human capital management in the West Oil and Gas Exploitation Company. Also, the relationship between human capital management and strategies, and strategies have a significant relationship with outcomes. The relationship between contextual and intervening factors and strategies has also been confirmed.

    Keywords: Human capital management, structural equation modeling, Western Oil, Gas Exploitation Company