فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی مازندران - پیاپی 208 (اردیبهشت 1401)

مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران
پیاپی 208 (اردیبهشت 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/19
  • تعداد عناوین: 20
|
  • مصطفی ایزانلو، علیرضا خلعتبری، امین علی آبادی، سیما داودی، امیر رئوفی، فائزه مدانلو، داود نصیری* صفحات 1-15
    سابقه و هدف

    یکی از شایع ترین عوارض حاصل از دیابت، اختلال و نقص در ترمیم زخم های بیماران دیابتی است. مطالعه حاضر با هدف بررسی اثر سینرژیستی اکسیژن با فشار بالا (HBO) و پرده آمنیون انسانی سلول زدایی شده (dHAM) در ترمیم زخم تمام ضخامت دیابتی در موش صحرایی انجام شد.

    مواد و روش ها

    در مطالعه تجربی حاضر 60 سر موش صحرایی دیابتی نر به صورت تصادفی به 4 گروه 15 عددی تقسیم شدند که شامل زخم بدون درمان (Diabetic)، زخم تیمار شده با HBO، زخم تیمار شده با dHAM و زخم تیمار شده با HBO+ dHAM بودند. نمونه گیری از گروه های مورد مطالعه در روزهای 7، 14 و 21 پس از ایجاد زخم انجام شد. ارزیابی ها شامل درصد بسته شدن زخم، تراکم کلاژن، حجم بافت، تعداد سلول ها و ارزیابی بیان ژن موثر در ترمیم و رگ زایی (TGF-β و VEGF) و ژن های التهابی (TNF-α و IL-1β) و مشخصه بیومکانیکی بافت زخم بود.

    یافته ها

    استفاده ترکیبی از HBO و dHAM سبب افزایش معنی دار در سرعت بسته شدن زخم، حجم اپیدرم و درم جدید، تراکم سلول های فیبروبلاست و رگ خونی، تراکم کلاژن، ژن های ترمیمی و رگ زایی و نیز خصوصیات بیومکانیکی نسبت به گروه Diabetic بود (0/05>P). هم چنین بیان ژن های التهابی و نیز تراکم نوتروفیل ها در تمامی گروه های درمانی، به خصوص گروه ترکیبی نسبت به گروه Diabetic به صورت معنی دار کاهش یافته بود (0/05>P).

    استنتاج

    ترکیب HBO و dHAM در مقایسه با استفاده جداگانه از هر کدام، تاثیر بیشتری در روند بهبودی زخم های دیابتی داشته است.

    کلیدواژگان: زخم دیابتی، اکسیژن با فشار بالا، پرده آمنیون انسانی
  • سپیده پیوندی، لیلا مرتضوی*، نوشین گردانی، مرضیه زمانیان، حسین عسگریان عمران، ابوالقاسم عجمی، محمد خادملو صفحات 16-26
    سابقه و هدف

    یکی از مشکلات سیکل های لقاح آزمایشگاهی شکست مکرر لانه گزینی است. مطالعه حاضر با هدف بررسی نتایج حاملگی با استفاده از انفوزیون اینترالیپید در زنان نابارور با سابقه دو بار شکست لانه گزینی انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه کارآزمایی بالینی در سال 1399بر روی 80 زن نابارور در مرکز ناباروری بیمارستان امام خمینی ساری انجام شد. در تمامی نمونه ها سطح سلول های کشنده طبیعی خون محیطی دو هفته قبل از مداخله با استفاده از فلوسیتومتری اندازه گیری شد. سپس نمونه ها توسط نرم افزار آماریSAS به صورت تصادفی به دو گروه مداخله و کنترل (40 نفر در هرگروه) تقسیم شدند. دو روز قبل از انتقال جنین، بیماران در گروه مداخله تحت انفوزیون اینترالیپید (به میزان 2 میلی لیتر از محلول 20 درصد در 250 میلی لیتر سالین استریل) در طی دو ساعت قرار گرفتند و در گروه کنترل انفوزیون نرمال سالین (250 میلی لیتر) صورت گرفت. بارداری بالینی (با مشاهده ضربان قلب جنین در سونوگرافی) در هر دو گروه ثبت و مقایسه شد. داده ها با آزمون های کای دو، من ویتنی و T-test تحلیل شد.

    یافته ها

    بارداری بالینی درگروه مداخله پس از انفوزیون اینترالیپید (30 درصد) و در گروه کنترل (10 درصد) بود (0/025=P) و در سطح سلول های کشنده طبیعی و لنفوسیت های خون محیطی بین دو گروه تفاوت معنی داری وجود نداشت (0/05>P).

    استنتاج

    اینترالیپید بارداری بالینی را در زنان با سابقه شکست مکرر لانه گزینی بهبود بخشید، اما نیاز است مطالعات بیش تری پیرامون مکانیسم اثرات احتمالی ایمونولوژیک اینترالیپید بر سلول های کشنده طبیعی صورت گیرد.


    کلیدواژگان: اینترالیپید، لقاح آزمایشگاهی، شکست مکرر لانه گزینی، ناباروری
  • ناهید رجایی، محمدرضا آریایی فر*، امیرحسین پیشگویی، وحید معینی، علی موحدی صفحات 27-38
    سابقه و هدف

    سرفه، خشونت صدا و گلودرد از عوارض اینتوباسیون است. هدف از این مطالعه بررسی تاثیر غرغره محلول آبلیموعسل بر سرفه، گلودرد و خشونت صدای بعد از اکستوباسیون لوله تراشه در بیماران تحت عمل جراحی بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه کارآزمایی بالینی در بیمارستان22 بهمن نیشابور در سال 1398 ، تعداد 110 بیمار تحت عمل جراحی با روش نمونه گیری در دسترس به دو گروه کنترل و آزمون تخصیص تصادفی شدند. در گروه آزمون، 6 ساعت بعد از عمل، 30 سی سی محلول آبلیمو عسل، طی سه مرحله و به فاصله هر دو ساعت، توسط بیمار غرغره و سپس بلع شد. گروه کنترل، تنها مداخلات روتین بخش را دریافت کرد. شدت گلودرد، سرفه و خشونت صدای بیماران قبل از مداخله، 12 و 24 ساعت بعد از اکستوباسیون در دو گروه مقایسه شد. داده ها با آزمون کای اسکویر، تی مستقل و آنالیز واریانس با اندازه تکراری تحلیل شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که 12 ساعت بعد از اکستوباسیون اختلاف معناداری بین دو گروه از نظر سرفه و شدت گلودرد وجود نداشت، اما امتیاز خشونت صدا در گروه آزمون کم تر (0/05=P) بود. 24 ساعت بعد از اکستوباسیون میزان سرفه (0/001=P)، خشونت صدا (0/006=P) و شدت گلودرد (0/023=P) در گروه آزمون به طور معنی داری کم تر از گروه کنترل بود. گذشت زمان نیز در طی سه مرحله مطالعه، بر هر سه متغیر تاثیر معنی داری داشت (0/001>P).

    استنتاج

    با توجه به اثرات مثبت غرغره محلول آبلیموعسل در کاهش عوارض لوله تراشه و عدم گزارش عوارض جانبی، توصیه می شود بعد از اکستوباسیون این روش مورد استفاده قرار گیرد.


    کلیدواژگان: سرفه، خارج سازی لوله تراشه، خشونت صدا، گلو درد، عسل
  • ندا رحمت نژاد، یدالله جنتی، رضاعلی محمدپورتهمتن، حمیده عظیمی لولتی* صفحات 39-51
    سابقه و هدف

    داغ ننگ و بارمراقبتی در مراقبین بیماران اسکیزوفرن اثرات منفی بر بیمار و خانواده های آنان دارد. این مطالعه با هدف تعیین تاثیر آموزش خودمراقبتی مبتنی بر پذیرش و تعهد بر داغ ننگ درک شده و بار مراقبتی مراقبین بیماران اسکیزوفرن طراحی و انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه کارآزمایی بالینی بر روی 80 نفر از مراقبین بیماران اسکیزوفرنی درمرکز آموزشی درمانی روانپزشکی زارع شهر ساری انجام شد. مراقبین در گروه مداخله،آموزش خودمراقبتی مبتنی بر پذیرش و تعهد را برای 8 جلسه و هفته ای 2 بار دریافت نمودند. نمره داغ ننگ و بار مراقبتی دو گروه قبل و بعد از مداخله با استفاده از پرسشنامه داغ ننگ شمسایی و بار مراقبتی زاریت (Zarit) اندازه گیری شد. داده ها با آزمون تی مستقل، تی زوجی و روش های آمار توصیفی آنالیز شدند.

    یافته ها

    بر طبق نتایج، بین میانگین تغییرات نمره کل داغ ننگ درک شده قبل و بعد از مداخله بین گروه مداخله (6/79 ± 65/45) و کنترل (10/34 ± 80/25) اختلاف معنی داری وجود داشت(0/05< P). همچنین در مقایسه بین گروهی نتایج نشان داد، بین میانگین تغییرات نمره کل بار مراقبتی قبل و بعد از مداخله بین گروه مداخله (6/37 ± 44/35) و کنترل (10/29 ± 55/05) اختلاف معنی داری وجود داشت (0/05< P).

    استنتاج

    آموزش خودمراقبتی مبتنی بر پذیرش و تعهد، در مراقبین بیماران مبتلا به اسکیزوفرنی، داغ ننگ و بار مراقبتی را کاهش داده و بهبود می بخشد، بر این اساس انجام چنین مداخلات غیرتهاجمی توصیه می شود.


    کلیدواژگان: اسکیزوفرنی، بار مراقبتی، داغ ننگ، خودمراقبتی مبتنی بر پذیرش و تعهد
  • محدثه صابریان، مجید سعیدی، محمدعلی ابراهیم زاده، سید نورالدین موسوی نسب، فاطمه اسپهبدی، هدایت جعفری* صفحات 52-61
    سابقه و هدف

    گیاه آقطی (پلم) به دلیل خاصیت ضدالتهابی و ترمیم کنندگی زخم مطرح می باشد. مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر ژل موضعی آقطی 5 درصد بر شدت و وسعت خارش بیماران همودیالیزی انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه از نوع کارآزمایی بالینی تصادفی یک سوکور می باشد که روی150 بیمار همودیالیزی در 3 گروه انجام شد. جهت ارزیابی خارش در 3 نوبت از پرسشنامه استاندارد 48 امتیازی خارش استفاده شد که آیتم های زمان، شدت، پراکندگی، فراوانی خارش را صبح و عصر و همچنین مشکلات مربوط به خواب و دفعات بیدار شدن در اثر خارش را طی شب ارزیابی می کند. برای مقایسه شدت خارش بین سه گروه مورد مطالعه از آزمون ANOVA و در هرگروه از Repeated Measure استفاده شد.

    یافته ها

    میانگین نمره خارش در ابتدای مطالعه در سه گروه تفاوت آماری معناداری نداشت (0/49=P)، ولی هفته چهارم (0/03=P) و هفته هشتم (0/01=P) پس از درمان، اختلاف نمره خارش بین گروه های مطالعه از نظر شدت خارش معنی دار بود. استفاده از ژل آقطی و دارونما موجب کاهش شدت خارش شده است (0/00=P). تغییرات نمره خارش درگروه بدون مداخله معنی دار نبوده است (0/158=P). هم چنین بهبود وضعیت خشکی پوست نیز در گروه مداخله و دارونما معنی دار بوده است (0/00=P).

    استنتاج

    یافته های این مطالعه نشان داد که ژل آقطی 5 درصد می تواند به عنوان یکی از درمان های موضعی برای تسکین و بهبودی خارش اورمیک و خشکی پوست بیماران همودیالیزی در نظر گرفته شود.


    کلیدواژگان: نارسایی مزمن کلیه، خارش اورمیک، همودیالیز، آقطی
  • پروانه رضاسلطانی، سامان معروفی زاده*، فرزانه شیخ الاسلامی، معصومه ملک زاده حقیقی صفحات 62-74
    سابقه و هدف

    گستردگی کووید-19 می تواند بر شکل گیری اضطراب و افسردگی و پیامدهای نامطلوب آن در دوران پری ناتال اثرگذار باشد. هدف از این مطالعه، ارزیابی نشانه های اضطراب و افسردگی و عوامل مرتبط با آن در زنان باردار و شیرده طی پاندمی کووید-19 بود.

    مواد و روش ها

    این مطالعه مقطعی شامل 450 مادر باردار و شیرده در رشت، گیلان از خرداد تا آبان 1399 طی موج دوم و سوم کووید-19 انجام شد. داده ها با نمونه گیری در دسترس و چند مرحله ای در یک مرکز آموزشی درمانی مرجع و مراکز خدمات جامع سلامت گردآوری شد. نشانه های اضطراب و افسردگی به ترتیب با استفاده از پرسشنامه اختلال اضطراب فراگیر-7 و پرسشنامه سلامت بیمار-9 ارزیابی شد. جهت تحلیل داده ها از آمار توصیفی و آمار تحلیلی (آزمون t مستقل، آزمون کای دو و رگرسیون لجستیک) استفاده شد.

    یافته ها

    شیوع اضطراب فراگیر در زنان باردار 9/16 درصد و در زنان شیرده 10/7 درصد بود (0/057=P). شانس نشانه های افسردگی در زنان باردار 6/64 برابر زنان شیرده بود (21/15 - 2/08 :CI 95 درصد، 6/64=ORAdj). نشانه های اضطراب- افسردگی در زنان باردار بیش تر از زنان شیرده بود (6/2 در برابر 0/9 درصد، 0/002=P). اضطراب فراگیر با بی کار بودن همسر، داشتن بیماری های مزمن، طول مدت فکرکردن به کووید-19 و داشتن افراد پرخطر در خانواده و نشانه های افسردگی با باردار بودن، تحصیلات پایین تر همسر و داشتن افراد پرخطر در خانواده ارتباط معنی دار داشت (0/05>P).

    استنتاج

    این مطالعه نشان داد در پاندمی کووید-19، مادران باردار و شیرده، نشانه های اضطراب بیش تری نسبت به افسردگی داشتند و نشانه های افسردگی در زنان باردار بیش تر از مادران شیرده بود. این نتایج بر اهمیت پایش سلامت روان برای بهینه کردن کیفیت مراقبت پری ناتال طی اپیدمی ها/ بحران های اجتماعی تاکید می کند.

    کلیدواژگان: اضطراب، افسردگی، بارداری، شیردهی، کووید-19
  • حکیمه ابراهیمی، اکرم ثناگو، ناصر بهنامپور، لیلا جویباری* صفحات 75-83
    سابقه و هدف

    مراقبت از بیماران مبتلا به کووید-19 بستری در منزل، عمدتا بر دوش خانواده می باشد، که این امر منجر به تحمل فشار مراقبتی می گردد. بار مراقبتی به درد روانی، مشکلات جسمی، فشارهای مالی و اجتماعی، اختلال در روابط خانوادگی، احساس ناامیدی و سایر نتایج منفی وظایف مراقبت اشاره دارد. هدف از این مطالعه تعیین بار مراقبتی در مراقبین خانگی بیماران مبتلا به کووید-19 بستری در منزل بود.

    مواد و روش ها

    در این پژوهش مقطعی، توصیفی- تحلیلی، 390 مراقب خانگی بیماران مبتلا به کووید-19 مراجعه کننده به مراکز درمانی/ بهداشتی شهر گرگان در سال 1400 با روش نمونه گیری در دسترس مطالعه شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه بار مراقبتی نواک و گست (CBI)، دارای پنج حیطه و دامنه نمره 120-24 جمع آوری شد. برای تحلیل داده از آزمون های ناپارامتریک معادل و SPSS نسخه 18 استفاده شد.

    یافته ها

    میانگین نمره کل بار مراقبتی 17/30±52/70 و میانگین حیطه های وابسته به زمان 6/22±14/90، تحولی 4/88±10/80، جسمانی 4/36±9/60، اجتماعی 2/91±7/80، احساسی3/84±9/60 بود. با افزایش سن مراقبان، بار مراقبتی وابسته به زمان تشدید شد. زنان و مراقبان با تحصیلات کم تر از دیپلم، بار مراقبتی بیش تری را متحمل شدند. بین بار مراقبتی با وضعیت اقتصادی بیمار و وضعیت سلامتی مراقب ارتباط معنی دار وجود داشت (0/05>P).

    استنتاج

    مراقبان خانگی بیماران کووید-19 بستری در منزل، بار مراقبتی در حد متوسط را متحمل شدند که می تواند اثرات منفی بر سلامت و رفاه آنان بگذارد. ضروری است مراقبین خانگی مورد حمایت روانی- اجتماعی و مالی از جانب سیستم های سلامت رسمی جامعه قرار گیرند.

    کلیدواژگان: کووید-19، مراقبین خانگی، بار مراقبتی، خانواده، مراقبت از بیمار
  • شهریار عالیان، آزالیا پاکزاد، فاطمه آهنگرکانی، فرناز گدازنده، هادی مجیدی، پویا درزی، علیرضا داودی* صفحات 84-93
    سابقه و هدف

    با توجه به لزوم تشخیص به موقع بیماران مشکوک به کووید-19 جهت کاهش شدت بیماری با استفاده از سی تی اسکن  و چون در مطالعات قبلی به این موضوع پرداخته نشده است، هدف از انجام مطالعه حاضر بررسی یافته های سی تی اسکن ریه و شدت درگیری آن در بیماران مبتلا به کووید-19 بود.

    مواد و روش ها

    این مطالعه توصیفی- مقطعی گذشته نگر در سال 99-1398 انجام شد. جامعه آماری تمامی بیماران بستری در بیمارستان رازی قایم شهر که علایم کووید-19 و آزمایش RT-PCR مثبت داشتند، بود. کلیه اسکن ها توسط متخصص رادیولوژی گزارش شد. داده ها با آزمون کای اسکویر و تی تست تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    666 بیمار (36/51 درصدزن و 64/48 درصد مرد) بررسی شدند. میانگین سنی بیماران 55/16±06/54 سال بود. بیش ترین میزان درگیری ریه در محدوده متوسط بود که الگوی کدورت شیشه مات (GGO) (33/39 درصد) به عنوان بیش ترین الگو در این محدوده مشاهده شد. در محدوده شدید درگیری ریه نیز الگو GGO (37/22 درصد) بیش تر مشهود بود. از نظر درصد درگیری ریه، 75/6درصد در گروه 25-0درصد، 29/22درصد درگیری ریه در محدوده 50-25 درصد و 27/20درصد درگیری بیش تر از 75 درصد داشتند. بیش تر بیماران در وضعیت suggestive highly قرار داشتند که در این وضعیت شدت درگیری ریه بیماران در محدوده متوسط (97/45درصد) بیش ترین درصد را داشت، از لحاظ آماری بین متغیرهای شدت درگیری در این وضعیت تفاوت معنی داری مشاهده نشد(535/0 =P).

    استنتاج

    علامت شاخص سی تی اسکن که در بیماران مبتلا به کووید-19 در استان مازندران به دست آمد در درجه اول GGO و به دنبال آن نمای consolidation و crazy paving بوده است.

    کلیدواژگان: توموگرافی کامپیوتری، ویروس کرونا، درگیری ریوی
  • فرهنگ بابامحمودی، شکیبا حیدری، سوگند شهابی نیا، محمدرضا مهدوی، جمشید یزدانی، لطف الله داوودی*، الهه بالی صفحات 94-101
    سابقه و هدف

    اخیرا به دلیل کاهش شیوع هپاتیت A در ایران، احتمال وجود افراد با فقدان یا تیتر ناکافی HAV-Ab وجود دارد، بنابراین زایرانی که به کربلا سفر می کنند، در خطر ابتلا به هپاتیت A هستند. این مطالعه با هدف بررسی وضعیت HAV-Ab زایران مازندرانی قبل از سفر به کربلا، در ایام اربعین سال 1397 انجام پذیرفت.

    مواد و روش ها

    این مطالعه مقطعی توصیفی-تحلیلی، بر روی 200 نمونه از مجموع 40 هزار زایر، از شهرهای منتخب استان مازندران انجام گرفت. نمونه های سرمی برای سنجشHAV-Ab ارزیابی شدند و داده های مرتبط یا ویژگی های دموگرافیک و سوابق مصونیت در برابر هپاتیت A گردآوری و ثبت گردید. پردازش آماری داده ها با نرم افزار SPSS16 انجام شد.

    یافته ها

    137 نفر (68/5 درصد) از نمونه ها آقا و 63 نفر (31/5 درصد) خانم بودند. تعداد 156 نفر(78 درصد) HAV-Ab مثبت و 44 نفر (22 درصد) منفی بودند. میانگین سنی افراد HAV-Ab مثبت (50 سال) و HAV-Ab منفی (47 سال) مشابه بود. وضعیت HAV-Ab مستقل از جنسیت، سطح تحصیلات و محل سکونت، سابقه دریافت واکسن هپاتیت A، ابتلای قبلی به هپاتیت A، بیماری های زمینه ای شناخته شده و سابقه سفر به مناطق اندمیک (0/05<P) و مرتبط با شغل (0/05>P) بود.

    استنتاج

    با توجه به این که در بالغین احتمال ابتلا به هپاتیت فولمینانت (شدید و برق آسا) افزایش می یابد و به تعمیم نتیجه شیوع 22 درصدی افراد فاقد HAV-Ab در جمعیت چندین میلیونی زایران کربلا، واکسیناسیون افراد برای ویروس هپاتیت A قبل از سفر اربعین پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: هپاتیت A، سرواپیدمیولوژی، آنتی بادی ضد ویروس هپاتیت A، سفر اربعین، کربلا
  • نگاره صالح آبادی، زهره نصیریان، هادی مختارپور، تهمینه بامدادیان، عاطفه رمضانی، سید جابر موسوی، محمد ابراهیمی ساروی* صفحات 102-112
    سابقه و هدف

    تعیین پلن اکلوزال یکی از مهم ترین مراحل کلینیکی در درمان پروتزی بیماران است. لندمارک داخل دهانی پاروتید پاپیلا به عنوان فاکتور کمکی در تعیین پلن اکلوزال استفاده می شود. هدف از انجام این مطالعه بررسی میزان دقیق فاصله پاروتید پاپیلا تا پلن اکلوزال به عنوان معیار کمکی جهت تعیین پلن اکلوزال بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مقطعی، حجم نمونه شامل 148 نفر (74 مرد) 18 تا 50 ساله از مراجعه کنندگان به دانشکده دندانزشکی ساری در سال 1398 بود. فاصله عمودی پاروتید پاپیلا تا پلن اکلوزال، در حالت حداکثر تماس کاسپی، توسط پروب در هر دو طرف راست و چپ اندازه گیری و ثبت شد. داده ها با آزمون correlation و mann-whitney آنالیز شد.

    یافته ها

    میانگین فاصله(میلی متر) بین پاپیلای پاروتید و صفحه اکلوزال در هر دو سمت راست(R) و چپ(L): در مردان 6/47 R= و 6/70 =L، در زنان 5/84 =R و 6/31=L و به طور کلی6/16=R و 6/51=L بود. این فاصله در مردان در هر دو طرف بالاتر است P در سمت راست و چپ، 0/009 و 0/044). بین فاصله ذکر شده در دو طرف تفاوت معنی داری وجود دارد و سمت چپ بیش تر است (0/03=P-). بین سن و این فاصله رابطه معنی داری وجود نداشت (P- در سمت راست و چپ، 0/083و 0/065).

    استنتاج

    میزان فاصله پاپیلای پاروتید تا صفحه اکلوزال در دو طرف در مردان به طور قابل توجهی بیش تر از زنان است. همچنین این فاصله در سمت چپ به طور قابل توجهی بیش تر از سمت راست است. بین سن و فاصله ذکر شده رابطه معنی داری مشاهده نشد.

    کلیدواژگان: پلن اکلوزال، خط آلاتراگوس، پاروتید پاپیلا، درمان پروتزی
  • علی اکبر نقوی الحسینی، مینا پاک خصال*، یاسر مصری، منصوره رودینی، عبدالحلیم رجبی صفحات 113-122
    سابقه و هدف

    شاخص ها مانند زوایا وسطوح ترسیم شده در سفالومتری لترال دارای روابط و ضریب های همبستگی متفاوتی هستند که بررسی آن ها به تشخیص انواع مختلف مال اکلوژن کمک شایانی می کند. هدف از مطالعه حاضر، بررسی میزان همبستگی شاخص های سفالومتری ANB، Wits، occlusal plane و Y-axis در افراد دارای مال اکلوژن کلاس II می باشد.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر یک مطالعه مقطعی ازنوع توصیفی تحلیلی و گذشته نگر بوده که بر روی رادیوگرافی های لترال موجود در پرونده ارتودنسی بیماران 14 تا 18 سال دارای مال اکلوژن کلاس II مراجعه کننده به کلینیک دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی گلستان در سال های 98- 1397 انجام گردید.

    یافته ها

    در این مطالعه از 156 رادیوگرافی لترال بررسی شده مربوط به بیماران دارای مال اکلوژن کلاس II، 91 فیلم رادیوگرافی (58/3 درصد) متعلق به بیماران زن و 65 فیلم رادیوگرافی (41/7 درصد) مربوط به بیماران مرد بود. به طور کلی به ترتیب بیش ترین میزان ضریب همبستگی (0/61 r=) میان شاخص های ANB و Wits و بعد از آن ANB و Y-axis (0/53r=)، سپس Wits و occlusal Plane (0/36r=)، Y-axis و occlusal plane (0/33r=) و کم ترین میزان ضریب همبستگی (0/23r=) بین شاخص های ANB و occlusal plane تعیین گردید.

    استنتاج

    بر اساس نتایج به دست آمده، به نظر می رسد که برای تشخیص مال اکلوژن کلاس II می توان علاوه بر زاویه ANB از سایر شاخص های سفالومتری مانند Wits، Y-axis و occlusal plane (به ترتیب میزان ضریب همبستگی آن ها با ANB) استفاده نمود.

    کلیدواژگان: مال اکلوژن کلاسII، ANB، Wits، occlusal plane، Y-axis
  • فاطمه سلطانی، ناهید نویدجوی*، حسن خرسندی، صابر علیزاده، مصطفی رحیم نژاد صفحات 123-134
    سابقه و هدف

    سیستم الکتروفنتون میکروبی به عنوان یک تکنولوژی نوین، برای حذف آلاینده های آلی مقاوم همراه با تولید انرژی الکتریکی تجدیدپذیر از طریق فعالیت میکروارگانیسم های بی هوازی، می تواند به کار گرفته شود. بر این اساس در مطالعه حاضر، عملکرد این فرآیند برای تصفیه فاضلاب مصنوعی حاوی آنتی بیوتیک تتراسایکلین و تولید الکتریسیته در شرایط مختلف مدار الکتریکی مورد بررسی قرار گرفت.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه تجربی، راکتور الکتروفنتون میکروبی دو محفظه ای مجهز به الکترودهای آندی و کاتدی از جنس کربن فلت و غشای نافیون، همراه با 2000 میلی گرم در لیتر سوبسترا و لجن بی هوازی به عنوان ماده تلقیحی در محفظه آند و غلظت 10 میلی گرم در لیتر تتراسایکلین در محفظه کاتد در شرایط مدار باز، بسته و کوتاه مورد بهره برداری قرار گرفت. در طول راهبری راکتور، تاثیر نوع مدار الکتریکی بر راندمان حذف تتراسایکلین و تولید انرژی الکتریکی بررسی شد.

    یافته ها

    سیستم الکتروفنتون میکروبی در شرایط مدار کوتاه، به دلیل بهبود تولید چگالی جریان، در حذف تتراسایکلین کارایی بیش تری دارد. شایان ذکر است که در شرایط مدار کوتاه، ولتاژ mV260 و دانسیته توان mW/m293/13 در دانسیته جریان mA/m2 695 حاصل شد.

    استنتاج

    نتایج این مطالعه نشان داد که سیستم الکتروفنتون میکروبی می تواند به عنوان یک روش مناسب برای حذف انواع آلاینده های دارویی از فاضلاب توام با تولید انرژی تجدیدپذیر و پاک در مدار الکتریکی باز، بسته و کوتاه مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: الکتروفنتون میکروبی، تولید الکتریسیته، تتراسایکلین، فاضلاب
  • فاطمه طغانی هولاری، مژگان اسمعیلی، محمد اکبری، فاطمه خواجه نبی، سعید عابدیان کناری* صفحات 135-140
    سابقه و هدف

    آنتی ژن های سازگاری بافتی از پلی مورف ترین آنتی ژن های سیستم ایمنی محسوب می شوند. این مطالعه با هدف بررسی فراوانی آنتی ژن های سازگاری بافتی افراد مراجعه کننده به آزمایشگاه HLA در مازندران انجام پذیرفت.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه توصیفی، از 550 نفر، مراجعه کننده به آزمایشگاه HLA استان مازندران، نمونه خون محیطی تهیه و انواع آنتی ژن های HLA کلاس یک (A-B-C) به روش SSP-PCR تعیین شد.

    یافته ها

    نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد آلل های HLA-A*24، HLA-B*35 و HLA-C*04 دارای بیش ترین فراوانی در جمعیت مورد بررسی بوده است.

    استنتاج

    تعیین فراوانی آنتی ژن های HLA در قومیت های مختلف نقش به سزایی را در ارتباط با بیماری های مختلف، مطالعات مردم شناسی و یافتن دهنده ی مناسب در پیوند مغز استخوان ایفا می کند. لذا انجام مطالعات گسترده تر در این حوزه حایز اهمیت می باشد تا بتوان افق جدیدی را در ارتباط HLA با بیماری ها در قومیت های مختلف ترسیم نمود.

    کلیدواژگان: فراوانی، آنتی ژن های سازگاری بافتی
  • رضا صالحی نیا، ابراهیم نصیری فرمی*، رضا پورمحمد صفحات 141-144
    سابقه و هدف

    سندرم کاشت سیمان استخوان یک تهدید مهم در تغییر وضعیت همودینامیک بیماران، حین اعمال ارتوپدی است. با توجه به اهمیت آگاهی تیم بیهوشی و جراحی از تغییرات احتمالی همودینامیک در هنگام این اقدام درمانی و جلوگیری از خطرات آن، این مطالعه با هدف تعیین تغییرات همودینامیک و عوامل مرتبط با آن در هنگام استفاده از سیمان استخوانی در بیماران کاندید جراحی ارتوپدی انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه توصیفی- تحلیلی بر روی بیماران کاندید جراحی ارتوپدی در بیمارستان بقیه الله(عج) تهران در سال1400 انجام شد. جامعه مورد مطالعه شامل بیماران کاندید جراحی ارتوپدی (فاقد بیماری های پاتولوژیک) بود که در عمل جراحی آن ها از سیمان استخوانی استفاده شده بود.

    یافته ها

    از 63 نفر که وارد مطالعه شدند، 50 نفر مرد (79/36درصد) و مابقی زن بودند. میانگین سنی افراد 4/60±43/63 سال، وزن 9/1±79/31کیلوگرم و تغییرات میانگین فشارخون سیستولی افراد نیم ساعت قبل از عملmmhg128/79±4/83، حین mmhg7/32±119/50 و نیم ساعت پس از مصرف سیمان استخوانی mmhg4/79±121 ثبت شد. میانگین فشارخون دیاستولی نیم ساعت قبل از عمل mmhg5/23±78/12، حین mmhg4/58±74/26 و نیم ساعت پس از مصرف سیمان استخوانی mmhg6/54±74/71 ثبت شد. میانگین تغییرات ضربان قلب نیم ساعت قبل از عمل 5/84±76/41، حین سیمان گذاری7/71±80/77 و نیم ساعت بعد از سیمان گذاری 6/53±78/49 بود. میانگین اشباع اکسیژن خون قبل از عمل mmhg 1/14±97/03، حین mmhg 1/98±93/57 و نیم ساعت بعد از مصرف سیمان استخوانی mmhg 2/36±94/0 ثبت شد.

    استنتاج

    بر اساس یافته های مطالعه با مصرف سیمان استخوانی فشارخون سیستولیک، دیاستولیک و میزان اشباع اکسیژن خون شریانی کاهش و ضربان قلب بیمار افزایش می یابد و پس ازگذشت بازه زمانی نیم ساعته، وضعیت همودینامیک بیماران به حالت نرمال نزدیک می شود.

    کلیدواژگان: همودینامیک، سیمان استخوانی، ارتوپدی
  • مریم مبینی*، رضاعلی محمدپور، محمدرضا بیابانی صفحات 145-150
    سابقه و هدف

    درمان بیماری های روماتیسمی بستگی به مصرف مناسب داروها دارد. این مطالعه با هدف بررسی فراوانی و دلایل قطع داروها در این بیماران روماتیسمی انجام پذیرفت.

    مواد و روش ها

    این مطالعه مقطعی، در سال های 1398-1400 در شهر ساری در بیماران مبتلا به بیماری های التهابی روماتیسمی به منظور بررسی میزان فراوانی قطع دارو و دلایل آن انجام شد. آنالیز آماری با استفاده از نرم افزار SPSS 20 و برای تعیین فراوانی قطع دارو و عوامل آن از روش های آمار توصیفی استفاده گردید. 0/05 P< معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    251 بیمار شامل 197 بیمارآرتریت روماتویید، 31 بیمار لوپوس سیستمیک، 16 بیمار اسپوندیلیت انکیلوزان و 7 بیمار آرتریت پسوریازیس وارد مطالعه شدند. میانگین سن بیماران      13/4 ± 52/36 و مدت بیماری 7/31 ± 8/35 سال بود. به طور کلی 73 بیمار، 85 مورد قطع دارو داشتند که شایعترین علت قطع دارو، عوارض جانبی دارو بود که در 55/4 درصد بیماران اتفاق افتاد. عدم موجودی در بازار دارویی، بهبودی موقت علایم بیماری، موثر نبودن دارو و نگرانی از ابتلا به کووید 19 از علل قطع دارو بود.

    استنتاج

    شایع ترین علت قطع درمان، عوارض دارویی است ولی در حدود یک سوم موارد، عوامل قابل اصلاحی هستند که شناخت آن ها می تواند در پیشگیری از قطع دارو ها و عدم پایبندی به درمان، کمک کننده باشد.

    کلیدواژگان: کورتیکواستروئید، داروهای ضد روماتیسم، قطع دارو
  • دلارام پورکاظمی، پگاه نصیری، علی ملک زاده شفارودی، قاسم جان بابایی، محمود موسی زاده، جواد مهرانی ثابت* صفحات 151-157
    سابقه و هدف

    اختلالات سیستمیک مانند دیابت یا بیماری قلبی عروقی با بیماری پریودنتال ارتباط دارند. در مطالعات متعدد، ارتباط بین بیماری پریودنتیت و سرطان های دستگاه گوارش گزارش شده است. با توجه به اهمیت این موضوع، هدف از مطالعه حاضر بررسی میزان شیوع اشکال مختلف پریودنتیت مزمن در بیماران مبتلا به سرطان های معده، مری و کلورکتال مراجعه کننده به بیمارستان امام ساری در سال 97- 1396 بود.

    مواد و روش ها

    در مطالعه مقطعی حاضر، معاینه بالینی 100 بیمار با بررسی ازدست رفتن چسبندگی بالینی (CAL)، خونریزی حین پروبینگ و از دست رفتن دندان ها آغاز شد. پس از ثبت عمق پروبینگ و میزان تحلیل لثه، CAL محاسبه شد و براساس طبقه بندی بیماری های پریودنتال، پریودنتیت مزمن به انواع خفیف، متوسط و شدید تقسیم شد. برای آنالیز داده ها از تست های Chi-Square و ANOVA استفاده شد.

    یافته ها

    100 بیمار بررسی شدند. در 23 بیمار مبتلا به سرطان معده، 8/7درصد پریودنتیت خفیف، 26/1 درصد پریودنتیت متوسط و 26/1 درصد پریودنتیت شدید مشاهده شد. از 10 بیمار مبتلا به سرطان مری، 40 درصد سالم، 40 درصد پریودنتیت متوسط و 20 درصد پریودنتیت شدید داشتند. از 67 بیمار مبتلا به سرطان کلورکتال،7/5 درصد پریودنتیت خفیف، 46/3 درصد پریودنتیت متوسط و 1/5درصد پریودنتیت شدید داشتند.

    استنتاج

    در بیماران مبتلا به پریودنتیت مزمن متوسط- پیشرفته، به دلیل از دست دادن ساپورت پریودنتالی دندان ها که منجر به لقی آن ها می گردد، شانس از دست رفتن دندان ها افزایش می یابد که طبیعتا روند غذا خوردن بیمار مختل و زمینه برای بروز مشکلات گوارشی فراهم می گردد.

    کلیدواژگان: پریودنتیت مزمن، سرطان مری، سرطان کلورکتال، خونریزی حین پروب کردن، از بین رفتن چسبندگی بالینی
  • محمد حسنی، شروین شفیعی* صفحات 158-163

    آنوریسم منفرد شریان فمورال سطحی نادر است و تقریبا در حدود 5 نفر در هر 100000 بیمار رخ می دهد. درصد بروز عارضه پارگی در این نوع آنوریسم  بسیار نادر است. در این مقاله روند تشخیصی و درمانی یک مورد آنوریسم شریان فمورال سطحی (SFA) اندام تحتانی راست با پارگی، در یک مرد 75 ساله با سابقه بیماری های دیابت و بیماری ایسکمیک قلبی ارایه شده است. ابزار تشخیص اولیه قبل از جراحی، سونوگرافی کالر داپلر اندام های تحتانی و یافته های معاینه فیزیکی بود. قسمت معیوب شریان تحت رزکسیون و بازسازی با اینترپوزیشن گرافت اتولوگ ورید صافن هاروست شده از اندام مقابل ترمیم شد. عوارض زودهنگام جراحی مشاهده نشد. بنابراین توصیه می شود در صورت مواجهه با توده ضربان دار در ران، آنوریسم SFA را به عنوان یکی از تشخیص های افتراقی در نظر داشت و با درمان جراحی به موقع از مرگ و میر زودهنگام و از دست رفتن اندام تحتانی پیشگیری کرد.

    کلیدواژگان: آنوریسم، پارگی، شریان فمورال سطحی، گزارش مورد
  • مرتضی طیبی، دیاکو حیدری*، عارف مهدی پور صفحات 164-178
    سابقه و هدف

    این مطالعه مروری فرا تحلیل، با هدف بررسی تاثیر تمرینات مقاومتی بر روی عملکرد اجرایی و شاخص های فیزیولوژیک در بیماران مبتلا به سکته مغزی ایسکمیک انجام پذیرفت.
    مواد و روش ها: جهت شناسایی مطالعات انجام شده کلمات کلیدی مرتبط در پایگاه های اطلاعاتی پاب مد، وب آو ساینس و اسکوپوس جستجو گردید و کلیه مطالعاتی که در این زمینه به چاپ رسیده بودند، استخراج شد. پس از غربالگری مقالات، 22 مطالعه که معیارهای ورود به مطالعه را دارا بودند، وارد فرا تحلیل شدند.

    یافته ها

    براساس یافته های این فرا تحلیل تمرینات مقاومتی تاثیر معناداری روی آزمون 6 دقیقه پیاده روی (0/028 =P ،32/04 - = Difference in means)، تعادلی برگ (0/018 = P 2/37 - = Difference in means)، قدرت پنجه دست (0/001 = P ، 2/05 - = Difference in means) و همچنین آزمون عملکردی سرعت راه رفتن در مبتلایان به سکته مغزی ایسکمیک دارد (0/101 = P ، 0/089 - = Difference in means). اما، تمرینات مقاومتی تاثیر معنی داری روی آزمون بلند شدن و راه رفتن در مبتلایان به سکته مغزی ایسکمیک ندارد (0/192 = P ، 2/27 - = Difference in means). از طرفی بر اساس یافته های حاصل از چند شاخص فیزیولوژیک مختلف در چند زیر گروه، متشکل از شاخص توده بدنی (BMI)، TC، HDL-C و LDL-C می توان نتیجه گرفت که تمرینات مقاومتی بر روی شاخص های فیزیولوژیک بیماران مبتلا به سکته مغزی ایسکمیک تاثیر معنی داری ندارد (0/642 = P ، 0/02 - = Difference in means).

    استنتاج

    تمرینات ورزشی مقاومتی، عملکرد بیماران مبتلا به سکته مغزی ایسکمیک را بهبود می بخشد که این بهبود هم در بالا تنه و هم در پایین تنه رخ می دهد، اما تمرینات مقاومتی منجر به بهبود شاخص های فیزیولوژیک در بیماران سکته مغزی ایسکمیک نشد.

    کلیدواژگان: تمرینات ورزشی، عملکرد اجرایی، تمرین مقاومتی، شاخص های فیزیولوژیک، سکته مغزی ایسکمیک
  • امیرحسین میرهاشمی، سپیده عرب، راشین بهرامی* صفحات 179-188
    سابقه و هدف

    مشکلات عرضی در فک بالا (کام عمیق و باریک) می تواند باعث اختلالات تنفسی شود. گسترش کام می تواند در این راه مفید باشد؛ مطالعه حاضر به بررسی اثر گسترش کام متکی بر استخوان و دندان بر ابعاد راه هوایی می پردازد.

    مواد و روش ها

    تحقیق به روش مروری صورت گرفت. با استفاده از واژگان کلیدی "گسترش فک بالا، گسترش کام، گسترش کام به کمک مینی اسکرو، گسترش متکی به دندان، گسترش متکی به استخوان، ابعاد راه هوایی، مقطع نگاری رایانه ای با اشعه مخروطی" مروری بر مقالات موجود در پایگاه های اطلاعاتی Google scholar، Scopus، Pubmed، Embase و Cochrane صورت گرفت. محدوده جستجوی مقالات از ژانویه سال 2011 تا آوریل 2021 بود.

    یافته ها

    در جستجوی اولیه، 343 مقاله پس از بررسی عناوین و چکیده مقالات یافت شد. تنها 20 مطالعه تاثیر گسترش کامی متکی بر استخوان و دندان را بر ابعاد راه هوایی بر اساس معیارهای ورود ارزیابی کردند. نتایج مطالعات نشان می دهد که گسترش کامی متکی بر استخوان و دندان به طور قابل توجهی حجم راه هوایی را افزایش می دهد؛ اگرچه فقط گسترش کامی متکی به استخوان، گسترش استخوانی قابل پیش بینی تر، بیش تر و همچنین پاسخ دندان کم تری را به همراه داشت.

    استنتاج

    نتایج مطالعه نشان داد که هر دو روش گسترش کامی متکی به استخوان و دندان در افزایش حجم راه هوایی کارایی دارد. کارآزمایی های بالینی تصادفی با تعداد زیادی نمونه همراه با گروه کنترل همسان، دوره های پیگیری طولانی مدت و همچنین بررسی شاخص تنفسی (مانند شاخص آپنه-هایپوپنه)، را پیشنهاد می کنیم.

    کلیدواژگان: گسترش ماگزیلا، گسترش کام، گسترش کام به کمک مینی اسکرو، متکی به دندان، متکی به استخوان، ابعاد راه هوایی، مقطع نگاری رایانه ای با اشعه مخروطی
  • علی اصغر احمدی، پروانه گلرد*، سراج الدین محبی صفحات 189-203
    سابقه و هدف

    در دهه های اخیر، توانمندسازی مدیران به یکی از دغدغه های سازمان ها تبدیل شده است. حجم کاری بالا، شرایط کاری و رقابت سازمان ها نیاز به توانمندسازی مدیران را آشکار می کند. مدل ها و تیوری های جامع مدونی در این خصوص دیده نشده است، لذا هدف پژوهش حاضر مرور سیستماتیک و شناسایی ابعاد و مولفه های توانمندسازی مدیران براساس پژوهش های انجام شده در این زمینه است.

    مواد و روش ها

    این مطالعه براساس روش فراترکیب روشی مبتنی بر مرور سیستماتیک مطالعات کتابخانه ای و استفاده از مقالات منتشر شده در پایگاه اطلاعات علمی داخلی و بین المللی شامل Migrants، Civilica، Noormags Emerald ، ProCost، Science Direct، Google Scholar، Elment ، Otad و Sage در بازه زمانی سال 2020-1977 جهت شناخت مولفه های توانمندسازی مدیران، صورت پذیرفت.

    یافته ها

    توانمندسازی مدیران در مضامین فراگیر، سازنده و پایه در متون علمی تعریف شده است. مضامین فراگیر شامل توانمندسازی روان شناختی و توانمندسازی ساختاری می باشد. مضامین فراگیر توانمندسازی روان شناختی دارای مضامین سازنده مولفه های روانی، مولفه های شغلی و ویژگی های شخصیتی است، از طرفی مضامین فراگیر توانمندسازی ساختاری با مضامین سازنده مولفه های سازمانی و مولفه های آموزش و یادگیری مشخص می شود. قابل ذکر است هر کدام از این مولفه ها دارای مضامین پایه خاص خود می باشند.

    استنتاج

    لازم است هر سازمانی وضعیت توانمندسازی مدیران را به دقت بررسی کند و با شناخت قوت ها و ضعف های آن ها در جهت بهینه سازی و توانمندسازی مدیران زیرمجموعه بکوشد، تا بتواند از حداکثر توان و ظرفیت استعدادهای مدیران بهره مند شود.

    کلیدواژگان: توانمندسازی، مدیریت، بیمارستان
|
  • Mostafa Izanlu, Alireza Khalatbary, Amin Aliabadi, Sima Davoodi, Amir Raoofi, Faezeh Modanloo, Davood Nasiry* Pages 1-15
    Background and purpose

    One of the common complications of diabetes is impairment of wound healing. The aim of the present study was to investigate the synergistic effect of hyperbaric oxygen (HBO) therapy and decellularized human amniotic membrane (dHAM) in healing of full-thickness diabetic wounds in rats.

    Materials and methods

    In this experimental study, 60 diabetic male rats were randomly divided into four groups (n=15) as follows: untreated diabetic wound, wound treated with HBO, wound treated with dHAM, and wound treated with HBO+dHAM. Sampling was performed after 7, 14, and 21 days following wounding. Assessments included wound closure rate, histological (collagen density) and stereological examinations, expression of genes involved in repair and angiogenesis (TGF-β and VEGF), inflammatory genes (TNF-α and IL-1β), and wound tissue biomechanical properties.

    Results

    Combined use of dHAM and HBO significantly increased wound closure rate, new epidermis and dermis volume, fibroblast cell and blood vessel density, collagen density, repair and angiogenesis genes, and wound biomechanical properties compared with those in the diabetic group (P<0.05). Also, the expression level of inflammatory genes and neutrophil density significantly decreased in all treatment groups, especially in HBO+dHAM group compared with the diabetic group (P<0.05).

    Conclusion

    dHAM and HBO had a greater effect on the healing process of diabetic wounds when taken together than when each was taken separately.

    Keywords: diabetic wound, hyperbaric oxygen, human amniotic membrane
  • Sepideh Peivandi, Leila Mortazavi*, Noushin Gordani, Marzieh Zamaniyan, Hossein Asgarian-Omran, Abolghasem Ajami, Mohammad Khademloo Pages 16-26
    Background and purpose

    Recurrent implantation failure is one of the problems associated with in vitro fertilization cycles. The aim of this study was to evaluate the results of pregnancy using intralipid infusion in infertile women with history of two implantation failures.

    Materials and methods

    A clinical trial was conducted in 80 infertile women in the infertility center in Sari Imam Khomeini Hospital, Iran 2020. In all samples, the level of peripheral blood natural killer (NK) cells was measured two weeks before the intervention using flow cytometry. The participants were divided into an intervention group (n=40) and a control group (n=40) by SAS statistical software. Two days before embryo transfer, patients in intervention group underwent intra lipid infusion (2 ml of 20% solution in 250 ml sterile saline) for two hours and the control group received normal saline (250 ml) infusion. Clinical pregnancy (detection of fetal heart rate by ultrasound) rate was compared between the two groups. Data were analyzed using Chi-square, Mann-whitney, and t-test.

    Results

    Clinical pregnancy rate was higher in intervention group after intralipid infusion (30%) compared with the control group (10%) (P=0.025). There were no significant differences between the two groups in the level of NK cells and peripheral blood lymphocytes (P<0.05).

    Conclusion

    Intralipid infusion improved clinical pregnancy rate in women with history of recurrent implantation failure. However, further studies are required on the possible mechanism of immunological effects of interlaipid in NK cells.


    Keywords: intralipid, in vitro fertilization, recurrent implantation failure, Infertility
  • Nahid Rajai, Mohammadreza Aryaeefar*, Amir Hosein Pishgooie, Vahid Moeini, Ali Movahedi Pages 27-38
    Background and purpose

    Cough, hoarseness, and sore throat are complications of intubation. The aim of this study was to evaluate the effect of gargling with honey and lemon water on cough, sore throat, and hoarseness after extubation of endotracheal tube following surgery.

    Materials and methods

    A clinical trial was carried out in 110 patients undergoing surgery in Neyshabur 22 Bahman Hospital, Iran 2020. They were selected using convenience sampling and randomly allocated to experimental or control group. In experimental group, 6 hours after surgery, 30 cc of honey lemon water was gargled, three times, every two hours and then swallowed. The control group received routine care. Postoperative sore throat, cough, and hoarseness were assessed before the intervention, and 12 and 24 hours after extubation of endotracheal tube. Data were analyzed by independent t-test and repeated measures analysis of variance.

    Results

    Findings showed no significant difference between the two groups in cough and sore throat 12 hours after extubation, but the score for hoarseness was lower in experimental group (P= 0.05). Twenty-four hours after extubation, cough (P= 0.001), hoarseness (P= 0.006), and sore throat (P= 0.023) were significantly lower in experimental group. The passage of time was found to significantly affect all three variables (P<0.001).

    Conclusion

    Considering the positive effects of gargling with honey and lemon water in reducing the complications of endotracheal tube and no side effects, it is recommended to be used after extubation.


    Keywords: Cough, endotracheal extubation, hoarseness, sore throat, honey
  • Neda Rahmatnejad, Yadollah Jannati, Reza Ali Mohammad Pour, Hamideh Azimi Lolaty* Pages 39-51
    Background and purpose

    Stigma and burden of care in caregivers of patients with schizophrenia have negative effects on the patient and their families. This research aimed to determine the effect of self-care training based on Acceptance and Commitment Therapy (ACT) on perceived stigma and caregiver burden of schizophrenic patients.

    Materials and methods

    This randomized clinical trial included 80 caregivers of schizophrenia patients in Sari Zare Hospital. Participants in intervention group received self-care training based on ACT in 8 sessions twice a week, while the control group received only routine care. The scores for stigma and care burden were measured in both groups before and after the intervention using Shamsaei stigma questionnaire and Zarit Burden Interview (ZBI, 22-item). T-test and paired t-test and descriptive statistical methods were used to analyze the data.

    Results

    The mean changes of the total score for perceived stigma before and after the intervention were found to be significantly different between the intervention group (65.45±6.79) and the control group (80.25±10.34)(P<0.05). Also, intergroup comparison showed a significant difference in mean changes of the total scores for burden of care before and after the intervention between the intervention group (44.35 ± 6.37) and the control group (55.05 ±10.29) (P <0.05).

    Conclusion

    According to current study, self-care training based on Acceptance and Commitment Therapy will improve perceived stigma and reduce burden of care in caregivers of patients with schizophrenia and such non-invasive interventions are recommended.


    Keywords: schizophrenia, caregiver, burden, stigma, acceptance, commitment therapy
  • Mohadese Saberian, Majid Saeidi, Mohammad Ali Ebrahimzadeh, Seyed Nouraddin Mousavinasab, Fatemeh Espahbodi, Hedayat Jafari* Pages 52-61
    Background and purpose

    Sambucus Ebulus plant is known for its anti-inflammatory and wound healing properties. This study aimed to determine the effect of Sambucus Ebulus Gel 5% on the severity and surface area of pruritus in hemodialysis patients.

    Materials and methods

    A single-blind randomized clinical trial was performed in 150 hemodialysis patients in three groups. We used Detailed Pruritus Score Introduced by Duo (1978) three times. The scale covers areas such as pruritus severity, distribution, frequency (morning and evening), and sleep disturbance. ANOVA test was used to compare the severity of pruritus between the three groups and Repeated Measure was used in each group.

    Results

    The mean itching score at the beginning of the study was not statistically significant in all groups (P= 0.49), but at weeks four and eight after treatment significant differences were seen between the three groups in mean score for pruritus severity (P=0.03 and P= 0.01, respectively). Acacia gel and placebo reduced the severity of itching (P= 0.00) but in control group no significant changes occurred (P= 0.158). Findings showed significant improvements in dry skin condition among the intervention and placebo groups (P= 0.00).

    Conclusion

    According to current study, Sambucus Ebulus Gel 5% can be considered as one of the topical treatments to relieve and improve uremic pruritus and dry skin in hemodialysis patients.


    Keywords: chronic renal failure, uremic pruritus, hemodialysis, Sambucus Ebulus
  • Parvaneh Rezasoltani, Saman Maroufizadeh*, Farzaneh Sheikholeslami, Masoumeh Malekzadeh Haghighi Pages 62-74
    Background and purpose

    The spread of COVID-19 can cause anxiety and depression and lead to adverse outcomes in perinatal period. This study aimed to evaluate anxiety and depression symptoms and associated factors in pregnant and breast feeding women during the COVID-19 pandemic.

    Materials and methods

    This cross-sectional study included 450 pregnant and breast feeding women in Rasht, Iran during the second and third wave of COVID-19 (June-November 2020). Data were collected using convenience and multi-stage sampling in a teaching hospital and six healthcare centers. Anxiety and depression were evaluated by Generalized Anxiety Disorder-7 and Patient Health Questionnaire-9, respectively. Descriptive statistics and analytical statistics, including independent t-test, Chi-square test, and logistic regression were used to analyze the data.

    Results

    Generalized anxiety was seen in 16.9% of pregnant women and 10.7% of breast feeding women (P=0.057). Expectant mothers were 6.64 times more likely to have depressive symptoms compared with breast feeding women (ORAdj=6.64, 95% CI: 2.08-21.15). Comorbid anxiety-depressive symptoms were higher in pregnant women than breast feeding women (6.2% vs. 0.9%, P=0.002). Anxiety was found to be significantly associated with an unemployed husband, having chronic diseases, thinking about COVID-19, and high-risk individuals in the family (P<0.05). Also, there was a significant relationship between depression and pregnancy, less educated husband, and high-risk individuals in the family (P< 0.05).

    Conclusion

    In this study, pregnant and breast feeding women showed more anxiety symptoms than depression symptoms during COVID-19. Expectant mothers were more likely to have depressive symptoms than breast feeding women. These results emphasize the importance of mental health monitoring to improve perinatal-care quality during epidemics/social crises.

    Keywords: anxiety, depression, pregnancy, breastfeeding, COVID-19
  • Hakimeh Ebrahimi, Akram Sanagoo, Naser Behnampour, Leila Jouybari* Pages 75-83
    Background and purpose

    Caring for patients with COVID-19 at home is mainly the responsibility of the family which leads to high burden of care. The burden of care refers to psychological pain, physical problems, financial and social pressures, disruption of family relationships, feelings of hopelessness, and other negative consequences of care tasks. The aim of this study was to determine the care burden in caregivers of patients with COVID-19 at home.

    Materials and methods

    This cross-sectional descriptive-analytical study was carried out in 390 family caregivers of patients with COVID-19 attending medical centers in Gorgan, Iran 2021, using convenience sampling. Caregiver Burden Inventory (CBI) was administered which consists of five domains and a score range of 24-120. Data were analyzed in SPSS V18 applying equivalent non-parametric tests.

    Results

    The mean total score for care burden was 52.70±17.03 and the mean scores for other subscales were as follows: 14.90±6.22 for time dependence=, 10.80±4.88 for developmental, 9.60±4.36 for physical burden, 7.80±2.91 for social burden, and 9.60±3.84 for emotional burden. As the age of the caregivers increase, the burden of time dependence increased. Women and caregivers with low educational backgrounds perceived a higher burden of care. There was a significant relationship between the burden of care and patient's economic status and the health status of the caregiver (P<0.05).

    Conclusion

    Family caregivers of patients with COVID-19 at home received a moderate burden of care that could negatively affect their health and wellbeing. Family caregivers need to be supported psychosocially and financially by formal community health systems.

    Keywords: COVID-19, caregivers, caregiver burden, family, patient care
  • Shahriar Alian, Azalia Pakzad, Fatemeh Ahangarkani, Farnaz Godazandeh, Hadi Majidi, Pouya Darzi, Alireza Davoudi* Pages 84-93
    Background and purpose

    Timely diagnosis of patients with suspected COVID-19 using chest Computed tomography (CT) scan is of great benefit in reducing the severity of the disease. Previous studies did not address this issue, so, this study aimed to investigate the findings of chest CT scan images and the severity of lung involvement in patients hospitalized with COVID-19.

    Materials and methods

    We performed a retrospective descriptive-analytical study in all patients admitted to Qaemshahr Razi Hospital with symptoms of COVID-19 and positive RT-PCR test results in 2019-2020. All chest scans were reviewed and reported by a radiologist. Data were analyzed using Chi-square and t-test.

    Results

    The patients (n= 666) included 51.36% women and 48.64% men. The mean age of patients was 54.06±16.55 years. Moderate lung involvement was more common and ground-glass opacity (GGO) was the highest encountered pattern (39.33%). Also, in severe lung involvement, GGO pattern was found to be more prevalent (22.37%). Minimal lung involvement (0-25%), moderate lung involvement (25-50%), and sever lung involvement (> 75%) were seen in 6.75%, 22.29%, and 20.27%, respectively. Most of the patients were highly suggestive of COVID-19 and moderate lung involvement (45.97%) was found to be higher in this condition. No significant difference was seen between the extent of lung involvement in patients studied (P= 0.535).

    Conclusion

    The CT scan results in our patients in Mazandaran province with COVID-19 showed primarily GGO followed by consolidation and crazy paving patterns.

    Keywords: computed tomography, coronavirus, lung involvement
  • Farhang Babamahmoodi, Shakiba Heydari, Sogand Shahabinia, Mohammad Reza Mahdavi, Jamshid Yazdani, Lotfollah Davoodi*, Elaheh Bali Pages 94-101
    Background and purpose

    Recently, due to the reduction of hepatitis A in Iran there are people with low or no Hepatitis A Virus- Antibody (HAV-Ab), therefore, people at Arbaeen Pilgrimage are at risk for hepatitis A. This study aimed at examining HAV-Ab in pilgrims traveling from Mazandaran province, Iran to Karbala in 2018.

    Materials and methods

    This cross-sectional study was performed in 200 people selected from 40,000 pilgrims in Mazandaran province. Serum samples were evaluated for presence of HAV-Ab and data for demographic characteristics and history of hepatitis A immunity were recorded. Data analysis was performed in SPSS V16.

    Results

    The participants were 137 (68.5%) males and 63 (31.5%) females. Positive and negative HAV-Ab were seen in 156 (78%) and 44 (22%), respectively. Mean ages of people with positive and negative HAV-Ab were almost similar (50 years and 47 years, respectively). HAV-Ab status was found to be significantly associated with job (P<0.05) but it was independent of gender, level of education, area of residence, history of hepatitis A vaccination, previous history of hepatitis A infection, known underlying diseases, and history of travel to endemic areas (P>0.05).

    Conclusion

    Twenty-two percent of people who were travelling to Karbala had no HAV-Ab, which is significant because the risk of developing fulminant hepatitis increases in adults, therefore, vaccination of Karbala pilgrims for hepatitis A virus is suggested.

    Keywords: hepatitis A, seroepidemiology, HAV-Ab, Arbaeen Pilgrimage, Karbala
  • Negareh Salehabadi, Zohre Nasirian, Hadi Mokhtarpour, Tahmineh Bamdadian, Atefeh Ramezani, Seyed Jaber Mousavi, Mohammad Ebrahimi Saravi* Pages 102-112
    Background and purpose

    Determining the occlusal plane is one of the essential clinical steps in prosthetic treatment. Intraoral landmark of parotid papilla is used as an adjunct in determining the occlusal plan. The aim of this study was to investigate the exact distance between the parotid papilla and the occlusal plane as an additional criterion for determining the occlusal plane.

    Materials and methods

    In this cross-sectional study, the study group consisted of 148 patients aged 18-50 years old including 74 men attending Sari Dental School in 2019. In maximum intercuspation, vertical distance from the parotid papilla site to the occlusal surface of the first molars of the maxilla was measured by a probe. Data analysis was performed applying Mann-Whitney and correlation test.

    Results

    The mean distance (mm) between the parotid papilla and the occlusal plane for the right papilla (R) was 6.16, while for the left papilla (L) it was 6.51 (R=6.47 and L=6.70 in men and R=5.84 and L=6.31 in women).  The distance at both the right and left sides was higher in men (P= 0.009 and P= 0.044, respectively). Significant difference was seen between both sides in the distance which was higher at left side (P= 0.03). Findings showed no significant relationship between age and this distance at right (P= 0.083) and left (P=0.065) sides.

    Conclusion

    The amount of parotid papilla distance to the occlusal plane on both sides was significantly higher in men than that in women. Also, this distance on the left side is significantly higher than the right side. There was no significant relationship between age and the distance stusdied.

    Keywords: occlusal plane, ala-tragus line, parotid papilla, prosthetic treatment
  • Aliakbar Naghavialhosseini, Mina Pakkhesal*, Yaser Mesri, Mansureh Rudini, Abdolhalim Rajabi Pages 113-122
    Background and purpose

    Some measurements such as angles and planes drawn in lateral cephalometry have different relationships and correlation coefficients which help to distinguish different types of malocclusions. The aim of this study was to investigate the correlation between ANB, Wits, occlusal plane, and Y-axis cephalometric measurements in patients with class II malocclusion.

    Materials and methods

    A descriptive-analytical and retrospective cross-sectional study was performed using the lateral radiographic images (n=156) in the archive of the Dental Clinic affiliated with Golestan University of Medical Sciences obtained from patients aged 14-18 years of age with class II malocclusion in 2018-2019.

    Results

    There were 91 (58.3%) lateral radiographic images of female patients, and 65 (41.7%) of male patients. The highest correlation was found between ANB and Wits measurements (r= 0.61) followed by ANB and Y-axis (r= 0.53), Wits and occlusal plane (r= 0.36), and Y-axis and occlusal plane (r= 0.33) and the lowest correlation was seen between ANB and occlusal plane measurements (r= 0.23).

    Conclusion

    According to current study, it seems that in addition to ANB angle, other cephalometric measurements such as Wits, Y-axis, and occlusal plane can be used to diagnose class II malocclusion (based on their correlation coefficient with ANB).

    Keywords: class II malocclusion, ANB, Wits, occlusal plane, Y-axis
  • Fatemeh Soltani, Nahid Navidjouy*, Hassan Khorsandi, Saber Alizadeh, Mostafa Rahimnejad Pages 123-134
    Background and purpose

    Microbial electro-Fenton system as a novel technology can be employed in removal of resistant organic pollutants along with generation of renewable electrical energy through the activity of anaerobic microorganisms. This study aimed at investigating the performance of this process in treatment of synthetic wastewater containing tetracycline and generation of electricity in different electrical circuit conditions.

    Materials and methods

    In this experimental study, a two-chambered microbial electro-Fenton reactor equipped with anodic and cathodic carbon felt electrodes and Nafion membrane, along with 2000 mg/L substrate and anaerobic sludge as inoculum in anodic chamber and 10 mg/L tetracycline in cathodic chamber was used in open, closed, and short circuit conditions. The effect of electrical circuit type on the removal efficiency of tetracycline and generation of electrical energy was investigated during the operation of the reactor.

    Results

    Microbial electro-Fenton system was found to be more efficient in removal of tetracycline in short circuit condition due to improved generation of current density. In this study, 260 mV and 93.13 mW/m2 in current density of 695 mA/m2 were obtained in short circuit conditions.

    Conclusion

    The study showed that the microbial electro-Fenton system can be utilized as a suitable method in removal of various pharmaceutical contaminants from wastewater while producing renewable and clean energy in open, closed, and short electrical circuits.

    Keywords: microbial electro-Fenton, electricity generation, tetracycline, wastewater
  • Fatemeh Toghani Hulari, Mozhgan Esmaili, Mohammad Akbari, Fatemeh Khajenabi, Saeid Abediankenari* Pages 135-140
    Background and purpose

    Major histocompatibility antigens are the most polymorphic components of the immune system. The purpose of this study was to determine the frequency of human leukocyte antigens (HLA) in a population in Mazandaran province, Iran.

    Materials and methods

    In a cross sectional study, peripheral blood samples were obtained from 550 people in Immunogenetics Research Center affiliated with Mazandaran University of Medical Sciences, 2016-2021. The types of HLA class 1 antigens (A-B-C) were studied using SSP-PCR.

    Results

    HLA-A * 24, HLA-B * 35 and HLA-C * 04 were found to be the most common alleles in the population studied.

    Conclusion

    HLA diversity plays a major role in developing some diseases. So, it should be investigated in anthropological studies and finding a suitable donor in bone marrow transplantation. In fact, more extensive studies are required to draw a new horizon in the association between HLA and diseases in different ethnicities.

    Keywords: frequency, major histocompatibility antigens
  • Reza Salehinia, Ebrahim Nasiri*, Reza Pourmohammad Pages 141-144
    Background and purpose

    Bone cement implantation syndrome is an important factor in changing the hemodynamic status of patients during orthopedic surgery. Anesthesiology team and surgeons should be aware of these hemodynamic changes and prevent complications, so, the aim of this study was to investigate the hemodynamic changes in patients during the use of bone cement.

    Materials and methods

    This descriptive-analytical study was performed in orthopedic surgery patients in Tehran Baqiyatallah Hospital, Iran 2021. The patients had no pathological diseases and bone cement was used in their surgery.

    Results

    The participants (n=63) included 50 (79.36%) males. The mean age was 43.63±4.60 years, the weight was 79.31±9.1 kg, and the mean systolic blood pressure levels 30 minutes before and during surgery were 128.79±4.83 mmhg and 119.50±7.32 mmhg, respectively. Half an hour after bone cement implantation, it was 121±4.79. Mean diastolic blood pressure levels were 78.12±5.23 mmHg and 74.26±4.58 mmHg half an hour before surgery and during surgery, respectively and 74.71±6.54 mmHg half an hour after bone cement application. Mean heart rate changes were 76.41±5.84 half an hour before surgery, 80.77±7.71 during cementation, and 78.49±6.53 half an hour after cementation. Mean blood oxygen saturation before and during the operation were 97.03%±1.14 mmHg and 93.57%±1.98 mmHg, respectively and 94.0% ± 2.36 mmHg half an hour after bone cement implantation.

    Conclusion

    Current study showed that bone cement implantation decreases systolic and diastolic blood pressure values and arterial blood oxygen saturation but increases heart rate. However, the hemodynamic status would be normal by half an hour after bone cement implantation.

    Keywords: hemodynamics, bone cement, orthopedics
  • Maryam Mobini*, Reza Ali Mohammadpour, Mohammad Reza Biabani Pages 145-150
    Background and purpose

    Treatment of rheumatic diseases depends on proper use of medications. The aim of this study was to evaluate the frequency and reasons for discontinuation of drugs in these patients.

    Materials and methods

    A cross-sectional study was performed in patients with inflammatory rheumatic diseases in Sari, Iran 2020-2021 to investigate the frequency and reasons for discontinuation of drugs. Statistical analysis was performed using SPSS V20 and descriptive statistical methods were used to determine the frequency of drug discontinuation and its causes.

    Results

    The participants (n=251) included 197 patients with rheumatoid arthritis, 31 with systemic lupus, 16 with ankylosing spondylitis, and 7 patients with psoriatic arthritis. The mean age of patients was 52.36±13.4 and mean duration of illness was 8.35±7.31 years. Drug discontinuation was seen in 73 patients (85 cases). The most common reason for drug discontinuation was drug side effects (55.4%). Drug shortage, transient improvement of symptoms, ineffectiveness of the drug, and fear of developing COVID 19 were some of the reasons for discontinuation of drug.

    Conclusion

    The most common cause of discontinuation of treatment was drug side effects, but in about one third of cases, there are factors that could be corrected to help preventing drug discontinuation and non-adherence to treatment.

    Keywords: corticosteroid, antirheumatic agents, drug discontinuation
  • Delaram Poorkazemi, Pegah Nasiri, Ali Malekzadeh Shafaroudi, Ghasem Janbabai, Mahmood Moosazadeh, Javad Mehrani Sabet* Pages 151-157
    Background and purpose

    Systemic conditions, such as diabetes or cardiovascular disease are associated with periodontal disease. Recent studies suggested a link between periodontitis and gastrointestinal cancers. Due to the importance of this issue, this study aimed to evaluate the prevalence of chronic periodontitis in patients suffering from gastric, esophageal, and colorectal cancers attending Sari Imam Khomeini Hospital, 2017-2018.

    Materials and methods

    In this cross-sectional study, clinical examination of 100 patients was performed by assessing clinical attachment loss (CAL), bleeding on probing (BOP), and tooth loss. After recording the periodontal pockets' depth and gingival recession, the CAL was calculated. Chronic periodontitis was categorized as mild, moderate, and severe based on classification of periodontal disease. Chi-Square and ANOVA were applied for data analysis.

    Results

    According to findings in patients with gastric cancer (n= 23) mild, moderate and sever periodontitis were seen in 8.7%, 26.1%, and 26.1%, respectively. There were 10 patients with esophageal cancer of whom 40% were healthy, 40% had moderate periodontitis, and 20% had severe periodontitis. Among patients with colorectal cancer (n=67), 7.5% had mild periodontitis, 46.3% had moderate periodontitis, and 1.5% had severe periodontitis.

    Conclusion

    In patients with moderate to severe chronic periodontitis, due to the loss of periodontal support of the teeth that leads to loosening the teeth, the chances of tooth loss increase which naturally disrupts the patient's eating process and causes digestive problems.

    Keywords: chronic periodontitis, esophagus cancer, gastric cancer, colorectal cancer, bleeding on probing, clinical attachment loss
  • Mohammad Hassani, Shervin Shafiei* Pages 158-163

    Single superficial femoral artery (SFA) aneurysm is rare and occurs in approximately 5 per 100,000 patients. Rupture is a rare complication in this aneurysm. In this case report, we present the diagnostic and therapeutic work up of a ruptured SFA aneurysm of the right lower limb in a 75-year-old diabetic man with ischemic heart disease. Pre-surgical diagnosis was through physical examination findings and color Doppler flow imaging. The defective part of the artery was resected and then reconstructed through autologous saphenous vein grafting harvested from the opposite limb. No early post-surgical complication was observed. If a pulsatile mass is found in the thigh, the SFA aneurysm should be considered as a differential diagnosis to prevent premature death and lower limb amputation by timely surgery.

    Keywords: aneurysm, rupture, superficial femoral artery, case report
  • Morteza Tayebi, Diako Heidary*, Aref Mehdipour Pages 164-178
    Background and purpose

    This meta-analysis review aimed to investigate the effect of resistance training on functional performance and physiological factors in patients with ischemic stroke.

    Materials and methods

    The search was conducted in PubMed, Web of Science, and Scopus using related keywords. All articles were reviewed, but 22 studies that met the inclusion criteria were included after screening.

    Results

    Based on findings, resistance training had a significant effect on the Six-minute Walk Test (difference in means= -32.04, P= 0.028), the Berg Balance Scale (difference in means= -2.37, P= 0.018), handgrip strength test (Difference in means= -2.05, P= 0.001), and Gait Speed (difference in means= -0.089, P= 0.101) in patients with ischemic stroke. However, resistance training did not significantly affect the Up and Go Test (difference in means= -2.27, P= 0.192) in these patients. On the other hand, according to several physiological indicators in different subgroups, including body mass index, TC, HDL-C, and LDL-C, resistance training did not have a significant effect (difference in means= 0.02, P= 0.642) in patients with ischemic stroke.

    Conclusion

    Resistance training improves the performance of patients with ischemic stroke. This improvement occurs in both the upper and lower body, but resistance training did not improve physiological parameters in ischemic stroke patients.

    Keywords: exercise training, functional performance, resistance training, physiological factors, ischemic stroke
  • Amirhossein Mirhashemi, Sepideh Arab, Rashin Bahrami* Pages 179-188
    Background and purpose

    Transverse problems in the maxilla (high arched- narrow hard plates) can cause respiratory disorders. Palatal expansion can be helpful in this way. The present study aimed at evaluating the effect of bone borne expansion and tooth borne palatal expansion on airway volume.

    Materials and methods

    A review study was performed by search in Google Scholar, Scopus, PubMed, Embase, and Cochrane using the following keywords: maxillary expansion, palatal expansion, miniscrew-assisted palatal expansion, tooth borne, bone borne, rapid palatal expansion, airway dimension, and Cone beam computed tomography. The search was limited to articles published in January 2011-April 2021.

    Results

    In the initial search, 343 articles were found. After reviewing the titles and abstracts only 20 papers were found that studied the effect of bone and tooth borne palatal expansion on airway dimensions and met the inclusion criteria. The studies indicated that both bone expansion and tooth borne palatal expansion could considerably increase airway volumes. However, only bone borne palatal expansion enabled more predictable and greater skeletal expansion and less teeth response.

    Conclusion

    Both bone and tooth borne palatal expansion are efficient in increasing the airway volume. Further randomized clinical trials with large sample size and matched control groups, longer follow-up periods and measuring respiration index such as apnea-hypopnea index are suggested.

    Keywords: maxillary expansion, palatal expansion, miniscrew-assisted palatal expansion, tooth borne, bone borne, airway dimension, Cone beam computed tomography
  • Ali Asghar Ahmadi, Parvaneh Gelard*, Sirajuddin Mohebbi Pages 189-203
    Background and purpose

    In recent decades, empowerment of managers has become one of the main concerns of organizations. High workload, working conditions and competitiveness of organizations reveal the need for empowering managers. There are no comprehensive model or theory in that regard. The purpose of this study was to systematically review and identify the dimensions and components of empowerment of managers.

    Materials and methods

    This study was done using a meta-synthesis approach. Systematic review of library studies and articles published in national and international scientific databases, including Migrants, Civilica, Noormags Emerald, ProCost, Science Direct, Google Scholar, Elment, Otad, and Sage (1977-2020) were searched to identify the components of empowerment of managers.

    Results

    In literature, empowerment of managers is defined according to three concepts; comprehensive empowerment, constructive empowerment, and basic empowerment. Comprehensive empowerment includes psychological and structural empowerments. Comprehensive psychological empowerment consists of psychological components, job components, and personality traits.  Structural empowerment includes organizational components and educational and learning components. It should be noted that all these components have their primary themes.

    Conclusion

    All organizations are needed to carefully examine managers’ empowerment and benefit from the maximum power and capacity of managers’ talents by recognizing their strengths and weaknesses.

    Keywords: empowerment, management, hospital