فهرست مطالب

پژوهشنامه اقتصادی
پیاپی 82 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/18
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علی اکبر عرب مازار، حجت ایزدخواستی*، سارا یاوری صفحات 11-47

    مالیات بر ارزش افزوده در مراحل مختلف زنجیره واردات، تولید، توزیع و مصرف براساس درصدی از ارزش کالاهای فروخته شده یا خدمات ارایه شده در هر مرحله اخذ و در نهایت توسط مصرف کننده نهایی پرداخت می شود. تبدیل ساختاری به عنوان یکی از متغیرهای اثرگذار بر کارایی وصول مالیات بر ارزش افزوده اغلب منجر به افزایش سهم خدمات در مجموع ارزش افزوده اقتصاد خواهد شد. در این پژوهش به بررسی تاثیر تبدیل ساختاری بر کارایی وصول مالیات بر ارزش افزوده در30 استان در دوره زمانی (1395-1387) با استفاده از الگوی داده های تابلویی پویا پرداخته می شود. نتایج حاصل بیانگر آن است که نسبت ارزش افزوده بخش خدمات به کل ارزش افزوده اثر منفی و معناداری بر کارایی وصول مالیات بر ارزش افزوده داشته است. نسبت ارزش افزوده بخش خدمات به ارزش افزوده بخش صنعت، اثر منفی و معناداری بر کارایی وصول مالیات بر ارزش افزوده داشته است. همچنین رشد تولید ناخالص داخلی سرانه واقعی، ضریب جینی و وقفه نسبت ارزش افزوده بخش کشاورزی از کل ارزش افزوده اثر منفی بر کارایی وصول مالیات بر ارزش افزوده داشته اند. نرخ شهرنشینی و نسبت مخارج عمرانی به کل مخارج دولت نیز اثر مثبت و معناداری بر کارایی وصول مالیات بر ارزش افزوده استان ها داشته اند.

    کلیدواژگان: تبدیل ساختاری، مالیات بر ارزش افزوده، کارایی مالیاتی، روش GMM
  • رضا معبودی*، زینب دره نظری صفحات 49-90
    هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه مالی سازی با متغیرهای رشد اقتصادی و توزیع درآمد در ایران طی دوره زمانی 4q:1398- 1q:1367 است. برای تحلیل ارتباط بین مالی سازی با رشد اقتصادی و توزیع درآمد از رویکرد تبدیل موجک پیوسته و به منظور تبیین نتایج با واقعیات تجربی از رویکرد رگرسیونی داده ها با تواتر مختلف (میداس) استفاده شده است. یافته ها نشان می دهند در کوتاه مدت همدوسی مثبت بین مالی سازی و نابرابری درآمد وجود دارد؛ به طوری که طی سال های 1386-1368 و 1398-1393 مالی سازی پیش رو و علت حرکت نابرابری درآمد است. همچنین در کوتاه مدت همدوسی منفی بین مالی سازی و رشد اقتصادی وجود دارد؛ به نحوی که در بازه زمانی 1398-1368 مالی سازی پیش رو و علت حرکت رشد اقتصادی است. نتایج رویکرد میداس نیز نشان می دهد علاوه بر مالی سازی، متغیرهای مخارج مصرفی دولت، رشد اقتصادی، تورم و تحریم های اقتصادی تاثیر مثبت و معنادار و سیاست هدفمندسازی یارانه ها تاثیر منفی و معناداری بر نابرابری درآمد دارند. همچنین مالی سازی، مخارج مصرفی دولت، نابرابری درآمد، تورم و تحریم های اقتصادی تاثیر منفی و معنادار و سرمایه فیزیکی، اشتغال و درجه بازبودن تجاری تاثیر مثبت و معنا داری بر رشد اقتصادی دارند. بنابراین، پدیده مالی سازی همراه با اعمال تحریم های اقتصادی و سیاست های دولت از یک سو به افزایش شکاف دستمزد در بخش حقیقی و مالی منجر می شوند و از سوی دیگر با انحراف سرمایه گذاری به سمت فعالیت های نامولد بر رشد اقتصادی تاثیر منفی دارند.
    کلیدواژگان: مالی سازی، توزیع درآمد، رشد اقتصادی، ایران
  • نرگس احمدوند*، محمد علیزاده، محمدحسن فطرس، محبوبه دلفان صفحات 91-128

    مخارج دولت در امور اقتصادی با بهبود توزیع درآمد، به عنوان ابزاری برای ایجاد و تداوم توسعه عمل می کند. از این رو، اولویت بندی و تخصیص بهینه مخارج اقتصادی دولت ها بسیار حایز اهمیت خواهد بود. در این راستا، پژوهش حاضر اثرگذاری مخارج دولت در امور اقتصادی و زیرفصول مربوطه، شامل: کشاورزی، صنعت و معدن، بازرگانی، فناوری اطلاعات، انرژی، مسکن، حمل ونقل، محیط زیست و منابع آب بر توزیع درآمد در طی ادوار تجاری در اقتصاد ایران را بررسی می کند. در این مطالعه از مدل خود رگرسیون تغییر جهت مارکوف (MSAR) جهت برآورد داده ها در سال های 1398-1352 بهره گرفته شده است. نتایج به دست آمده نشان می دهد افزایش مخارج دولت در امور اقتصادی، هم در دوره های رکود و هم در دوره های رونق موجب کاهش نابرابری درآمد به طور معنادار شده است. افزایش مخارج دولت در فصول «کشاورزی»، «منابع آب» و «حمل و نقل» نیز در دوره های رکود و رونق همین نتیجه را در پی داشته است. در حالی که افزایش مخارج دولت در زیر بخش های «مسکن و عمران» و «بازرگانی و تعاون»  طی دوره های رونق و زیر بخش «محیط زیست» در دوره های رکود موجب کاهش نابرابری درآمد  به طور معنادار شده است. همچنین فصول صنعت و معدن و انرژی در طی دوره های رکود و رونق و فصل فناوری اطلاعات در طی دوره های رونق موجب افزایش نابرابری درآمد به طور معنادار شده اند. در نهایت، در فصول کشاورزی، منابع آب، صنعت و معدن، بازرگانی و تعاون و حمل ونقل رژیم رکود دارای پایداری بیشتری بوده است. این در حالی است که در امور اقتصادی، فصول مسکن و عمران، فناوری اطلاعات، محیط زیست و انرژی رژیم رونق دارای پایداری بیشتری بوده است. بنابراین، اجزای مخارج دولت بر روی توزیع درآمد دارای رفتار نامتقارن بوده است.

    کلیدواژگان: ادوار تجاری، توزیع درآمد، MSAR(P)
  • سید صالح اکبرموسوی، بهزاد سلمانی* صفحات 129-161
    هدف مطالعه حاضر، تعیین تاریخ بحران های بانکی برای چهار گروه مختلف از کشورها و همچنین محاسبه چهار نوع زیان در تولید ناخالص داخلی کشورها در سال وقوع بحران بانکی و سه سال بعد از آن، طی دوره زمانی 2019-1980 است. در گام اول تحقیق برای تاریخ گذاری بحران بانکی از رویکرد شاخص فشار بازار پول استفاده شد. سپس در گام دوم با استخراج روندهای مختلف توسط فیلتر هودریک-پرسکات برای سری زمانی GDP حقیقی کشورها، چهار نوع زیان در تولید محاسبه شد. همچنین تعداد بحران بانکی در گروه های مختلف کشورها و نیز آمار مربوط به چهار نوع زیان محاسبه شده برای کشورها، به صورت نموداری تحلیل شد. براساس گام اول تحقیق، در مجموع تعداد 122 بحران بانکی برای چهار گروه از کشورها تاریخ گذاری شد. نتایج تحلیل های نموداری درخصوص تعداد بحران ها نشان داد که بیشترین تعداد بحران بانکی (14 بحران) در سال 2008 اتفاق افتاده است. همچنین حدود 22 درصد از کل بحران های بانکی بررسی شده (28 بحران) در بازه زمانی 2012-2008 به وقوع پیوسته که در این بین، سهم کشورهای با درآمد بالا بیشتر از بقیه گروه های کشوری بوده است. در ادامه، چهار نوع زیان مختلف در تولید ناخالص داخلی کشورها به دنبال وقوع بحران بانکی محاسبه و آمار مربوط به بیشترین و کمترین زیان به همراه تحلیل های نموداری مربوطه ارایه شد.
    کلیدواژگان: بحران بانکی، تاریخ گذاری بحران ها، شاخص فشار بازار پول، زیان های بحران بانکی
  • حسین سلیمی* صفحات 163-195
    در این مقاله کوشش خواهد شد که شکل‏گیری یک میدان جدید و متفاوت برای کنش اقتصادی مورد مطالعه قرار گیرد. این میدان جدید، اقتصاد جهانی نام دارد که پدیده‏ای فراتر از اقتصاد بین‏الملل است و ماهیت آن و پدیده‏های بنیادین تاثیرگذار در آن متفاوت با اقتصاد بین‏الملل هستند. در این فضای تازه، پدیده‏های مانند سرمایه جهانی و زنجیره ارزش جهانی شکل گرفته‏اند که بدون در نظر گرفتن آن ها  نمی‏توان تحلیل درستی از ساخت اقتصادی چه در داخل کشورها و چه در محیط جهانی به دست آورد. شیوه سیاست‏گذاری نیز در این محیط نوین متفاوت خواهد بود. در این مقاله کوشش می‏کنیم تا نشان دهیم شکل گیری پدیدارهای تازه جهانی موجب شکل‏گیری فضای اقتصاد جهانی شده است و این فضای نوین جایگاه کشورهای مختلف را بر حسب نوع رفتار و جایگاه آن ها  در ساخت نوین جهانی تغییر داده است. در قسمت اول مقاله تلاش خواهیم کرد نشان دهیم با وجود اختلاف نظرهای فراوان در حوزه نظریه‏ها، این نظریه‏ها در مورد شکل‏گیری اقتصاد جهانی و وارد شدن جهان به این مرحله جدید اتفاق نظر دارند. سپس با استفاده از منابعی مانند گزارش‏های سالانه سازمان تجارت جهانی، انکتاد و صندوق بین‏المللی پول اطلاعاتی را ارایه می‏کنیم که نشان دهد در فضای کنش واقعی و فراسوی نظریه‏ها این تحول به راستی اتفاق افتاده و دنیا از این منظر وارد فضای نو شده است.
    کلیدواژگان: اقتصاد جهانی، اقتصاد بین الملل، سرمایه جهانی، زنجیره ارزش جهانی، نظام مالی جهانی
  • عبدالمجید جلایی، مهناز علی بیگی* صفحات 197-233
    گذر زمان و حرکت به سمت جهانی شدن موجب تحول ساختار سیاسی، اجتماعی و اقتصادی شده و عوامل جمعیت شناختی و افزایش سطح آگاهی باعث حرکت افراد و اقتصاد از اقتصاد سنتی به اقتصاد مدرن و صنعتی شده است. هدف این مطالعه، بررسی اثر تجارت و سرمایه گذاری مستقیم خارجی بر رشد اقتصادی کشورهای منتخب اوپک، همگرایی و مدل جاذبه است. برای این منظور،  12 کشور منتخب عضو اوپک برای دوره زمانی 2020-2010 در چارچوب داده های تابلویی فضای با استفاده از مدل رگرسیون دوربین فضایی  برآورد شده است. آزمون همگرایی با استفاده از داده های مقطعی و مدل جاذبه و با به کارگیری داده های تابلویی، برآورد شده است. نتایج نشان می دهد سرمایه گذاری مستقیم خارجی بر رشد اقتصادی در داخل و در کشورهای مجاور به صورت سرریز اثر داشته و در نتیجه موجب افزایش تجارت و ورود تکنولوژی به داخل کشورها می شود. همچنین میزان بزرگی و کوچکی دولت هیچ تاثیری بر میزان تجارت و رشد اقتصادی کشورها ندارد. نتایج همگرایی و مدل جاذبه نشان می دهد بین کشورهای مورد نظر همگرایی وجود داشته و درآمد ناخالص داخلی بر تجارت دوجانبه کشورها اثر مثبتی دارد، اما متغیر لیندر اثر منفی بر تجارت متقابل گذاشته که طبق تیوری درست است.
    کلیدواژگان: تجارت، سرمایه گذای مستقیم خارجی، رشد اقتصادی، اندازه دولت، مدل دوربین فضایی، مدل جاذبه و همگرایی
|
  • AliAkbar Arabmazar, Hojjat Izadkhasti *, Sarah Yavari Pages 11-47

    Value-added tax is levied at various stages of the import, production, distribution, and consumption chain based on a percentage of the value of goods sold or services provided at each stage and ultimately paid by the final consumer. Structural transformation is considered as one of the variables affecting the efficiency of VAT collection often has led to an increase in the share of services in the total value added of the economy. In this study, the effect of structural transformation on the efficiency of VAT collection in provinces of Iran during 2008-2016. The results indicate that the ratio of value added of the service sector to total value added has a negative and significant effect on the efficiency of VAT collection. The value-added ratio of the services sector to the value added of the industrial sector has a negative and significant effect on the efficiency of VAT collection. Also, GDP growth per capita, Gini coefficient and the interval of value-added ratio of the agricultural sector of total value added has a negative effect on the efficiency of VAT collection. The rate of urbanization and the ratio of construction expenditures to total government expenditures have a positive and significant effect on the efficiency of VAT collection in the provinces.

    Keywords: Structural transformation, VAT, Tax efficiency, GMM Method
  • Reza Maaboudi *, Zeynab Dare Nazari Pages 49-90
    This paper aims to study the relationship between financialization and the variables of income distribution and economic growth in Iran during 1988:q1 -2019:q4. To analyze the relationship, the continuous wavelet transform approach and to explain the results with empirical facts, the regression approach with Mixed Data Sampling (MIDAS) have been used. Results of the wavelet transform show that, in the short-run, there is a positive coherency between financialization and income inequality; so that during 1989-2007 and 2014-2019, financialization is the leading and cause of income inequality. Also, in the short run, there is a negative coherency between financialization and economic growth; in a way that during 1989-2019 financialization is the leading and cause of economic growth. The results of the MIDAS approach also show that in addition to financialization, the variables of government expenditures, economic growth, inflation, and sanctions have a positive and significant effect, and the policy of targeted subsidies has a negative and significant impact on income inequality. Also, financialization, government expenditures, income inequality, inflation, and economic sanctions have a negative and significant effect, and physical capital, employment, and degree of trade openness have a positive and significant effect on economic growth. As a result, the phenomenon of financialization accompanied by the imposition of economic sanctions and government policies, on the one hand, leads to an increase in the wage and income gap between the real sector and the financial sector, and, on the other hand, their effects leave a negative impact on economic growth by the diversion investment to unproductive activities.
    Keywords: Financialization, Income Distribution, Economic Growth, Iran
  • Narges Ahmadvand *, Mohammad Alizadeh, MohammadHassan Fotros, Mahbobeh Delfan Pages 91-128

    The government expenditure in economic affairs can act as a tool for creating and sustaining development by improving income distribution. Therefore, prioritization and optimal allocation of economic expenditures of governments will be so important. In this regard, the present study has investigated the impact of government expenditure on economic sector and related sub-sectors (agriculture, industry and mining, trade, information technology, energy, housing, transportation, environment, cooperatives affairs, and water resources) on income distribution in Iran's economy during business cycles. In this study, Markov Switching Auto Regressive model (MSAR) has been used to estimate time-series data during the time period between 1973 to 2019. The result of the study indicates that economic sector and agricultural, water resources and transportation subsectors during business cycles, “housing, trade, and cooperative affairs” subsectors during the boom periods, and the environment subsector during the recession periods have reduced income inequality significantly. Also, the government expenditure in industrial, mining, and energy subsectors during business cycles and information technology subsector during the boom periods have increased income inequality significantly. Finally, the subsectors of agricultural, water, industry and mining, commerce and cooperation, transportation have been more stable in the recession regime. Meanwhile, the economic sector and subsectors of information technology, housing and development, environment and energy have been more stable in the boom regime. Therefore, the components of government expenditure on income distribution have asymmetric behavior.

    Keywords: Business Cycles, Income Distribution, MSAR(P)
  • Seyed Saleh Akbar Mousavi, Behzad Salmani * Pages 129-161
    The purpose of this study is to determine banking crisis dates in four different groups of countries and also to calculate four alternative measures of real output losses in the year of the banking crisis and three years later, over the period 1980-2019. In the first step, we used the money market pressure index approach to determine the date of the banking crisis. In the second step, we used the Hodrick-Prescott filter to extract different trends from countries' GDPs to calculate four alternative measures of real output losses, three of which are based on the loss in GDP with respect to its trend and the fourth measure is the loss in the trend itself. We also graphically analyzed the number of banking crises in different groups of countries and output losses following crises. In this study, 122 banking crises were identified in four groups of countries. The results of graph analysis of the crises showed that the highest number of banking crises (14 crises) occurred in 2008. Also, about 22 Percentage of the total banking crises (28 crises) occurred in the period 2008-2012, in which the share of high-income countries was higher than other country groups. Then, four alternative measures of real output losses following the banking crisis, the statistics related to the maximum and minimum losses, and graphical analysis were presented.
    Keywords: Banking Crisis, Dating Crises, Money Market Pressure Index, Output Losses
  • Hosein Salimi * Pages 163-195
    The purpose of this article is to analyze the emergence of a new and different field for economic action. This new field is called the world economy, which is beyond the international economy, and its nature and the fundamental forces affecting it differ from those affecting the international economy. Due to this new environment, phenomena such as global capital and the global value chain have emerged, without which it is impossible to obtain a correct picture of the construction of economics, both within countries and globally. Policy-making will also be different in this new environment. This article is meant to demonstrate how the development of new global phenomena contributed to the emergence of a new global economic climate that has transformed the behavior and position of nations within the new global order. Despite the many differences between theories, in the first part of this article, we will try to highlight the fact that they agree on the formation of the world economy and the world entering a new stage. Based on the data gathered from sources such as the annual reports of the World Trade Organization, the UNDP, and the International Monetary Fund, we present in the second section that the change has actually occurred and the world has entered a new space.
    Keywords: Global Economy, International Economy, Global Capital, Global Value Chain, Global Financial System
  • Abdol Majeed Jalaee, Mahnaz Alibeygi * Pages 197-233
    The purpose of this study is to investigate the effect of trade and foreign direct investment on economic growth of OPEC members using the convergence and gravitation model. The model is estimated by the spatial Durbin regression model (SDM) using spatial panel data for the period 2010-2020. Convergence is estimated using cross-sectional data method and gravitation model using panel data method. The results show that foreign direct investment affects economic growth inside and in neighbor countries through spillovers, increasing trade and technology imports in the countries. Also the size of government has no effect on trade and economic growth. The results of convergence and gravitation model show that there is convergence between the target countries and gross domestic product has a positive effect on bilateral trade, but the Linder variable has a negative effect on mutual trade, consistent with the theory.
    Keywords: Economic Growth, Foreign Direct Investment, Government Size, spatial Durbin model, gravity model, convergence