فهرست مطالب

فصلنامه اثر
پیاپی 91 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • شهرزاد آئینه چی*، نیما ولی بیگ صفحات 394-414

    با توجه به قابلیت های هندسی و سازه ای که در کاربندی مشهود است، این ساختار در ادوار مختلف تاریخ ایران توسعه فراوانی نموده و گونه های فراوانی از آن منشعب شده است. فقدان ادبیات مشترک میان معدود منابع موجود در زمینه های ترسیم کاربندی و نیز اصطلاحات خاص هرکدام، مانعی در درک درست این شیوه ها است. در این پژوهش ابتدا داده های مربوط به هندسه نظری (پلان و طرح سه بعدی) کاربندی ها بر اساس آموزه های استادکاران سنتی، جمع آوری شد؛ سپس تلاش شد تا برای کسب شناخت بیشتر این عنصر معماری اسلامی، با ایجاد نظمی منطقی در مطالب پراکنده قبلی، دسته بندی مشخص ایجاد شود. ابتدا نمونه های مختلف از نظر شکل هندسی و کاربری فضایی آن ها بر اساس آموزه های استادکاران سنتی و پژوهشگران مختلف در این گستره، دسته بندی شده سپس به مقایسه آن ها پرداخته می شود؛ بنابراین شیوه پژوهش حاضر علی- مقایسه ای است. گردآوری اطلاعات به روش مشاهده مستقیم و گرفتن عکس از نمونه ها بوده و در تحلیل آن ها از منابع کتابخانه ای و اسناد مرتبط استفاده شده است. بنابر یافته های پژوهش، هریک از استادکاران شیوه خاص خود را برای گونه شناسی کاربندی ها ارایه داده اند. در روش های سنتی ترسیم کاربندی، گام ابتدایی تعیین بستر یا زمینه کاربندی بر اساس شکل و تناسبات بستر ادامه می یابد. در بررسی پوشش هایی که دارای کاربندی هستند، ساختار شکلی پلان بر روی فرم کاربندی، تاثیرگذار است. این بدان معناست که در یک زمینه مشخص با نسبت طول به عرض مشخص می توان کاربندی های خاصی را پیاده کرد که عوامل گوناگونی روی آن ها تاثیرگذارند. عوامل گوناگون در اختیار معمار مجری بر تصمیم گیری های او درباره جزییات این ویژگی ها تاثیر می گذارد. مطالعه کاربندی نیازمند نگاهی همه جانبه است؛ نگرشی که ملاحظات ساختاری و شکلی را به طور توامان در نظر گیرد. کاربندی ها بر اساس تناسبات چندضلعی زمینه، موقعیت قرارگیری شمسه نسبت به اضلاع زمینه، تعداد، زوج یا فرد بودن اضلاعشان، نحوه قرارگیری و تداخل چهارگوش های زمینه، نحوه اتصال نقاط تقسیم روی دایره محیطی چندضلعی زمینه و... نام گذاری و دسته بندی می شوند.

    کلیدواژگان: گونه شناسی، کاربندی، هندسه، آموزه های استادکاران سنتی، کاربری فضاها
  • آزیتا بلالی اسکویی*، زهرا افشاریان صفحات 416-434

    ارسی ها، بازشوهای به یادگارمانده از دوران صفوی تا قاجار، مجموعه ای از هنرهای سنتی متنوعی هستند که به عنوان عنصری شاخص در بناها استفاده شده و علاوه بر تامین نور، به زیبایی فضاهای داخلی و خارجی بنا افزوده است. بازار تبریز یکی از قدیمی ترین و اصلی ترین بازارهای ایران است و ارسی های زیادی را در خود جای داده که از لحاظ کارکرد و ظاهر و اندازه از سایر ارسی های بررسی شده تا به امروز متمایز است. این پژوهش درصدد پاسخ به این پرسش هاست: 1. جایگاه و موقعیت مکانی ارسی و ویژگی ها و شاخصه های ساختاری آن ها در تیمچه های بازار تبریز کدام اند؟ 2. وجه اشتراک ارسی ها ازنظر ساختار در تیمچه ها کدام اند؟ پژوهش حاضر با روش توصیفی تحلیلی و استفاده از منابع کتابخانه ای و بازدیدهای میدانی و مصاحبه با کسبه قدیمی بازار به ریخت شناسی ارسی ها، بررسی قدمت، موقعیت و اهمیت آن ها، بررسی کاربری، شکل کلی، طرح و نقش، مواد و مصالح و نظام اندازه و پیمون در تیمچه های بازار تبریز می پردازد. یافته های پژوهش حاکی از آن است که با وجود اهمیت رنگ و نقش ونگار در دوره قاجار، ارسی ها در تیمچه های بازار طرحی ساده تر داشتند و رنگ کمتری در آن ها مشهود بوده که در اغلب موارد نیز عدم دسترسی آسان و رسیدگی به ارسی ها موجب از بین رفتن آن ها شده است و در پاره ای موارد، مالکان ارسی ها را با بازشو های جدید جایگزین کرده یا در چهارچوب ارسی سابق بازشو جدید قرار داده اند. ارسی های بازار ازلحاظ کاربری، طرح، رنگ و ابعاد با ارسی در موقعیت های مکانی دیگر متفاوت بوده و ازنظر اندازه بدنه، شکل کتیبه، هندسه طرح رویه و تعداد لنگه ها در سطح تیمچه های بازار دارای تمایزاتی هستند.

    کلیدواژگان: بازار تبریز، تیمچه، ارسی چوبی، ریخت شناسی
  • داوود امامی میبدی* صفحات 436-459

    در زمان آل مظفر چون این ناحیه از ایران (یزد) که قسمت فراوانی از کشور محسوب می شد، از انهدام تعمدی مغول مصون ماند، می توان انتظار داشت که در این منطقه، از زمان سلجوقیان فعالیت های مداوم ساختمانی وجود داشته باشد. به ویژه با توجه به حوزه سیاسی خاص، تحت نفوذ حکمرانان آل مظفر می توان سبک محلی خاصی با عنوان سبک مظفری یا به اعتقاد دونالد ویلبر مکتب یزد را در این حوزه شناسایی و معرفی کرد. هدف این مقاله ردیابی کیفیت فضایی سرابستان در معماری خانه های آل مظفر- تیموری منطقه یزد بوده است. در این بررسی، قدیمی ترین خانه های یزد که تاکنون ثبت و شناسایی شده اند، به همراه متون تاریخی استناد شدند. با توجه به کمبود خانه های ایلخانی در دیگر مکان های ایران، تعدد اشارات تاریخی به خانه در متون تاریخی یزد و نبود پژوهشی در این زمینه، در این مقاله به اهمیت و جایگاه خانه- باغ (سرابستان) در معماری مسکونی دوره آل مظفر پرداخته شده است. این پژوهش با ترکیبی از روش های تحلیلی-تاریخی و پژوهش نمونه ها و با تکیه بر مطالعات کتابخانه ای- اسنادی، به شناخت فضای سبز معماری مسکونی در دوره آل مظفر پرداخته و چگونگی معماری خانه-باغ این دوره را بررسی و تحلیل کرده است. نتایج پژوهش کتابخانه ای نشان می دهد، سرابستان در متون تاریخی دوره ایلخانی- تیموری یزد به کرات و به شکل های متفاوتی دیده می شود. تحقیقات نشان می دهد، در انطباق خانه- باغ های موجود و متون تاریخی یزد سه گونه سرابستان به دست آمده است. دسته اول شامل خانه هایی با باغ مشجر به صورت گودال بوده که با پیشگاه ترکیب می شده اند. دسته دوم شامل خانه هایی بوده که باغچه کوچکی به نام باغ خلفی داشته اند که این دسته خود دارای دو زیرگونه بوده که گونه اول، خانه های چهارصفه با باغچه پشتی را شامل می شود که در پشت یکی از صفه ها قرار داشته و گونه دوم، خانه های ایلخانی دارای باغ پشتی (باغ خلفی) در پشت ایوان رفیع (جنوبی) را دربرمی گیرد.

    کلیدواژگان: سرابستان، باغ خلفی، حیاط، آل مظفر، معماری
  • ملیحه شریعت*، هاشم حسینی، فرزانه فرخ فر صفحات 460-479

    عصر سلجوقیان، یکی از ادوار خلاقانه جهان اسلام و هنرهای ایرانی است. از میان هنرهایی که توانست شکوفایی اش را در این عصر رقم بزند، فلزکاری است که به روش سلجوقی منسوب است. در فلزکاری این دوره سبک و روش خاص و مستقلی به وجود آمد که در سایه تشویق و حمایت امراء و سلاطین سلجوقی ایجاد شد و هنرمندان و صنعتگران به ویژه در نواحی شمال شرق ایران یعنی خراسان و ماوراءالنهر، روش ها، فنون و سبک های جدیدی آفریدند. بارزترین وجه تزیینی این آثار، کتیبه هایی هستند که برگرداگرد یا بخشی از بدنه فلزی اثر خودنمایی می کنند و حاوی اطلاعات ارزنده ای هستند. تنوع نگاره ها و خط نگاره های زیبایی که بر بستر این کتیبه ها نقش بسته است، نه تنها اطلاعات محتوایی از فرهنگ و اعتقادات آن روزگار در اختیار می گذارند، بلکه منبع تصویری و نوشتاری غنی را ارایه می دهند که بر کیفیت ممتاز آرایه های ظروف فلزی مکتب هرات تاکید می کنند. در این پژوهش، شناخت کیفیت کتیبه های این ظروف در دو حوزه نگاره و خط نگاره مدنظر است. نتایج کلی تحقیق، انعکاس دهنده ی دیدگاه های فرهنگی و اعتقادی سازندگان ظروف و بازتاب وضعیت هنرهای نوشتاری و تصویری جامعه آن روزگار هستند. شاخصه های زیباشناختی کتیبه های ظروف فلزی مکتب هرات در عصر سلجوقی در بکارگیری تزیینات هندسی، گیاهی، جانوری و انسانی متنوع و استفاده از خط تصویری (نوع دیگری از نقوش مرکب که از ترکیب خط با صور جانوری یا انسانی ایجاد می شود) به زبان عربی و خطوط کوفی و نسخ مشهود است که با مضامینی چون عبارات دعایی، تمجید و بیان قدرت دارنده ی ظرف و ثبت اسامی هنرمندان، صنعتگران و سفارش دهندگان همراه شده است. این مقاله به روش تحلیلی-تطبیقی و جمع آوری منابع به طریق کتابخانه ای-اسنادی انجام شده است.

    کلیدواژگان: سلجوقیان خراسان، ظروف فلزی، کتیبه نگاری، هنر سلجوقی
  • سیاوش عبدالهی*، سعید ستارنژاد صفحات 480-497

    معماری دستکند گونه ای از معماری را شامل می شود که در آن واحدهای فضایی به جای شکل گیری بر اساس انباشت مصالح، از طریق حذف اجزای موجود از یک کل موجود ایجاد می شود. این معماری در طی قرون متمادی به صورت بومی شکل گرفته است. در مناطق مختلفی از کشور تاکنون تعداد زیادی از روستاهای دستکند شناسایی و معرفی شده است. شهرستان مشکین شهر واقع در دامنه های جنوبی کوهستان سبلان یکی از مناطق مستعد برای این گونه معماری می باشد. تاکنون مطالعاتی در راستای ثبت و معرفی بسیاری از این فضاهای دستکند صورت نگرفته است. بر اساس پیمایش میدانی مشخص شد در محدوده شهرستان مشکین شهر فضاهای دستکند متنوعی باقی مانده است که بررسی و مستندنگاری آن ها ارزشمند می باشد. علاوه براین، نتایج این پژوهش می تواند الگوی مطالعات بعدی آثار معماری دستکند سایر روستاهای دامنه کوهستان سبلان گردد. انجام این پژوهش در صدد پاسخ گویی به سوالات بنیادین زیر است: 1. مهم ترین عامل در شکل گیری فضاهای دستکند در روستای بینه لر چه بوده است؟ 2. این آثار دستکند دارای چه مولفه هایی می باشد؟ بنابراین در پژوهش حاضر تلاش گردید به روش میدانی برای ثبت، ضبط و توضیح وضعیت کنونی فضاهای دستکند و همچنین از مطالعات اسنادی و براساس روش توصیفی - تحلیلی، برای شناخت عامل شکل گیری معماری دستکند در روستای بینه لر استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که روستای بینه لر براساس شرایط اقلیمی در بستر اوضاع سیاسی، اجتماعی، مذهبی و اقتصادی منطقه شکل گرفته است. این روستا را می توان جزء روستاهای دستکند صخره ای ایران محسوب کرد که در آن تلفیقی میان کالبد مسکونی و رفتار انسان به عمل آمده و در واقع برهمدیگر تاثیر گذاشته اند. روستای بینه لر از لحاظ ریخت شناسی جزء فضاهای دستکند بوده، و روی سطحی است که بر دیواره آهکی ایجاد شده اند. بیشتر این فضاهای دستکند امروزه متروک شده و تنها تعدادی از آن ها در فصل تابستان مورد استفاده روستاییان منطقه قرار می گیرد.

    کلیدواژگان: مشکین شهر، بینه لر، معماری دستکند، گاهنگاری، کاربری
  • حسام الدین جاویدنیا*، علی هژبری، بهروز افخمی صفحات 498-515

    انسان های اولیه برای غلبه بر حیوانات در شکار، نقش آن ها را بر دیوار غارها می کشیدند و با انجام اعمال جادویی و تیراندازی به تصاویر حیوانات، به پیروزی نمادینی بر آن ها دست می یافتند. درادامه با پیشرفت فرهنگ ها و تغییر الگوهای معیشتی، باورها نیز دستخوش تطور شد. رفته رفته گزیده ای از حیوانات مورداحترام قرار گرفتند و به توتم ها تبدیل شدند. بااین حال در ادوار مختلف و با گذشت زمان، شکار همچنان به عنوان وسیله ای برای نمایش قدرت و اعتقادات مذهبی به خصوص برای شاهان باقی ماند. به نظر می رسد که شکار همان عملکرد قدرت نمایی گذشته خود را دارد و حتی در ادوار اسلامی به عنوان یکی از رفتارهای شاهانه مدنظر بوده است. در ایران، شاید بهترین نمونه این چنین نمایشی را بتوان در دوره ساسانی دید. بنابراین، سوال اصلی این است: آیا هنرمندان این دوره با به کارگیری موضوع شکار و نمایش آن به وسیله ابزار و مواد مختلف روی سطوح گوناگون، خواسته اند همان اهمیت شکار در پیش از تاریخ را به عنوان قدرت نشان دهند؟ هدف پادشاهان ساسانی از انتخاب موضوع شکار برای نقش بستن روی سطوح مختلف در دوران حکومت خود چه بود؟ در این مقاله، با رویکردی تحلیلی تاریخی و بهره گیری از مطالعات کتابخانه ای به موضوع شکار در این ادوار پرداخته شده و هدف اصلی این مقاله رسیدن به مفهومی هرچند مناسب و نزدیک به نوع نگاه مردمان در این ادوار به موضوع شکار است.

    کلیدواژگان: شکار، جادو، نقوش اولیه، غارنشینان، ساسانیان
|
  • Shahrzad Ainechi*, Nima Valibeig Pages 394-414

    Due to the geometric and structural capabilities that are evident in karbandi, this structure has been developed in different periods of Iran's history and many species have been isolated from it. The lack of common literature among the few existing resources in the field of drawing karbandies and the specific terms each impedes the understanding of these methods. In this research, first the theoretical (plan and 3D design) geometric data was collected, then, based on the teachings of the traditional master builders and using the previously scattered material a logical order and specific category was created. To do so, various samples were classified and then compared in terms of geometric shape and space usage based on the teachings of traditional master builders and researchers in this field. Therefore, the present research is causal-comparative. Data gathering was done by direct observation, taking pictures of the samples and analysis of library resources and related documents. According to research findings, each of the masters provided their own methodology for the typology of karbandies. In the traditional drawing method of karbandi, the basic step of determining the field of karbandi is based on the shape and proportions of the base. Studying covers that have karbandi shows that formal structure plan is effective on the form of karbandi. This means that on a specific base with a length to width ratio profile special karbandies can be assigned which are affected by various factors. These factors can affect the architect’s style and decision making. Studying karbandi requires a comprehensive look. An attitude that takes into account both structural and form considerations. Karbandies are named and categorized based on the polygonal proportions of the base, the location of the shamseh relative to the sides of the base, the number, the pair or the individual of the sides, the way of placement and interference of the quadrangles of the base, the way of connecting the dividing points on the peripheral circle of the polygon, the base, and etc.

    Keywords: Typology, Karbandi, Geometry, Teachings of traditional master builders, Use of spaces
  • Azita Belali Oskui*, Zahra Afsharian Pages 416-434

    The Orsis, these memorable openings from the Safavid to the Qajar Period, are a collection of various traditional arts, each of which has a very long history in the history of Iranian architecture. Orsis, Iranian handmade art, can be seen everywhere in Iran and have their own unique characteristics in each region. Orsi has been used in various places, including houses, palaces, husseiniyahs, mosques and bazaars. Tabriz Bazaar, as one of the oldest and most important bazaars in Iran, has many Orsis, which are different from other examined Orsis in terms of function, appearance and size. This study has tried to answer the following questions: What are the position and location of Orsis, their structural features and characteristics in the Timchehs of Tabriz Bazaar? What is the common factor of the Orsis in terms of structure in the Timchehs of Tabriz Bazaar? The present study aims to investigate Orsis, in terms of morphology, age, position and importance, function, general shape, design and role, as well as materials, size and measurement system in the timches of Tabriz Bazaar using descriptive-analytical method and library resources and field surveys and interviews with the old traders of the Bazaar. Due to the nature of the issue, the research is of a fundamental type and has been carried out by descriptive-analytical method based on library information and observation and review of the sources available in the bazaar Timchehs. According to the research in the field of morphology of bazar Orsis, it is estimated that the Orsis in the studied Timchehs were made in the Qajar period as less complication was observed in terms of color and pattern in the Orsis; this was one of the charateristics of the Qajar period. The Orsis are located on the first floor and can be accessed from inside the ground floor room, which is now closed, making it easy to access and handle. In some cases, we see the replacement of Orsis by modern openings. In these architectural elements, glass and metal wood have been used, and the Orsis that we have seen so far have been made in different sizes, and the design and module used in them have been simple and geometric.
    Bazaar Orsis are different from Orsis in other locations in terms of use, design, color and dimensions, and they differ in terms of body size, inscription shape, surface design geometry and number of lintels at the level of bazaar timches.

    Keywords: Tabriz Bazaar, Timcheh, wooden orsi, morphology
  • Davood Emami Meybodi* Pages 436-459

    Since Yazd, Iran, which was a significant part of the country, was protected from the deliberate destruction of the Mongols during Muzaffarids era, it can be expected that there have been continuous construction activities in this area since the Seljuq era. Especially considering the specific political field, a special local style called Muzaffarid or according to Donald Wilber "Yazd school" under the influence of Muzaffarid rulers can be identified and introduced in this field. The purpose of this article is determining the spatial quality of Sarabostan in the architecture of Muzaffarid-Timurid houses in Yazd region. In this study, the oldest houses that have been registered and identified so far have been cited along with historical texts. Considering the insufficient Ilkhanate houses in other parts of Iran and the number of historical references to the house in the historical text of Yazd and also lack of enough research in this field, this article discusses the importance and position of Sarabostan in the residential architecture of Muzaffarid era. The present study tries to recognize the residential architecture in the Muzaffarid era by combining interpretive-historical methods and study of examples and relying on library-documentary studies, as well as examining and analyzing the house-garden architecture of this period. The results of library research show that Sarabostan is seen frequently and in different forms in the historical texts of the Ilkhanate-Timurid era of Yazd. Researches show that in accordance with the existing house-gardens and historical texts of Yazd, three types of Sarabostan have been identified. The first category includes houses with a pit- wooded land garden that is combined with the porch. The second category includes houses that have a small garden called "Behind the garden" (Khalfe Bagh). This category has two subspecies, the first one is included four- Iwan (porch chamber) houses with Khalfe Bagh and the second one includes Ilkhanate houses with a back garden.

    Keywords: Behind the garden (Khalfe Bagh), Sarabostan, Courtyard, Muzaffarid, Architecture
  • Malihe Shariat*, Hashem Hoseyny, Farzaneh Farrokhfar Pages 460-479

    The Seljuk era is one of the creative eras of the Islamic world and the peak of Iranian arts. Among the arts which flourished in this era, metalworking is a Seljuk method attributed to the Seljuks. During this period, a speacial and independent style and method was created in the shadow of encouragement and support of Seljuk rulers and sultans. Artists and craftsmen, especially in the northeastern regions of Iran, namely Khorasan and Transoxiana, created new methods, techniques and styles to experience. The most prominent decorative feature of these works is the inscriptions that were beautifully located all around or part of the metal body. The variety of beautiful paintings and Islamic calligraphy which were inserted on these inscriptions, not only provide contextual information about the culture and beliefs of that time, but also provide a rich visual and written source that indicates the quality of the decoration of Herat school of metal utensil. The purpose of this study is recognition of aesthetic characteristic of the inscriptions of these works in both area of painting and Islamic Calligraphy. The overall results of the research reflect the cultural and religious views of the makers and the state of the visual and written arts of the society at that time. The cultural and artistic features of this period include the use of geometric patterns, plant, animal, and humanistic ornamentation and the use of Arabic scribes and inscriptions, and the Kufic script like Naskh, with the same themes as prayer, praise, along with information indicating the power of the owner and names of artists, craftsmen and customers in Herat School.

    Keywords: Khorasan Seljuk, Metal utensil, Inscriptions, Art of Seljuk era
  • Siavash Abdolahi*, Saeid Sattarnezhad Pages 480-497

    Troglodytic architecture includes a type of architecture in which spatial units are created by removing existing components from an existing whole rather than forming based on the accumulation of materials. This architecture has been natively formed over the centuries. In different parts of the country, a large number of Troglodytic villages have been identified and introduced so far.

    Meshkinshahr, located on the southern slopes of Sabalan Mountains, Iran, is one of the areas prone to this type of architecture; so far, no studies have been conducted to record and introduce many of these places. Based on the field survey, it was determined that there are various hande-made dwellings left in Meshkinshar, which are worth reviewing and documenting. In addition, the results of this study can be a model for further studies of Troglodytic architectural works in other villages in the foothills of Sabalan Mountains. This research seeks to answer the following fundamental questions: 1. What has been the most important factor in the formation of hand-made spaces in the village of Binehler? 2. What are the components of these hand-made spaces? Therefore, in the present study, an attempt was made to record, and explain the current state of handmade spaces by field method. Also, documentary studies based on descriptive-analytical method have been used to identify the formation factor of Troglodytic architecture in Binheler village. The results showed that the village of Binehler is formed based on climatic conditions in the context of political, social and economic conditions in the region. This village can be considered as one of the rocky villages of Iran in which a combination of residential body and human behavior has been made and in fact they have influenced each other. The village of BinehLer is also morphologically one of the hand-made spaces built on a surface of a limestone wall. Most of these hand-made spaces are now abandoned and only a few of them are used by local ranchers during summers.

    Keywords: Meshkinshahr, Binehler, Troglodytic architecture, Kohol, Forming factor
  • Hessamoddin Javidnia*, Ali Hozhabri, Behrouz Afkhami Pages 498-515

    Hunting has been one of the ways of human beings livelihood since ancient times. Therefore, it has been a very respectful job and one of the first subjects of human arts. Moreover, Iran is rich in natural resources and various animals. Accordingly, primitive humans had been drawing these pictures with the thought that they could overcome their prey and by performing magical actions and shooting animal images, they could achieve a symbolic victory over them. Later, with the development of cultures and the changes in living patterns, beliefs also underwent changes. Gradually, a number of animals were respected and turned into totems. But still, hunting remained a means of displaying power and religious beliefs over time and in different eras, especially for kings. In Iran, we might mention Sassanid period as the best example of such displays. So the question is, whether the artists of that period wanted to show the same importance of prehistoric hunting using the subject of hunting and showing it with different tools and materials. Also, the present study aims to investigate what the purpose of the Sassanid kings in choosing the subject of hunting to display in different places during their reign was. This article, deals with the subject of hunting in these periods with a historical- analytical approach utilizing library studies. This article’s main objective is to gain a close and suitable understanding of the attitude of the people of this era’s approach to the concept of hunting.

    Keywords: Hunting, Magic, Primitive motifs, Cavemen, Sassanid