فهرست مطالب

فصلنامه رفاه اجتماعی
پیاپی 83 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/12
  • تعداد عناوین: 9
|
  • قاسم رمضان پور نرگسی، نگین فلاح حقیقی*، غلامحسین عبدالله زاده، زینب شریفی صفحات 9-46
    مقدمه

    فرایند توسعه امری چند بعدی شامل ابعاد مختلف می‎باشد. بعد اجتماعی توسعه شامل شاخص های مختلفی از جمله شاخص های آموزشی، بهداشتی و مهاجرت است که شاخص های مذکور کمتر مورد توجه بوده است. نخستین گام در حل مسایل ناشی از نابرابری، شناخت و سطح بندی مناطق می باشد. بنابراین پژوهش حاضر با هدف ارزیابی سطح توسعه استان ها بر اساس شاخص های آموزشی، بهداشتی و مهاجرت گرفت که در آن 31 استان کشور بر مبنای 24 شاخص رتبه بندی شدند.

    روش

    داده های 24 شاخص آموزشی، بهداشتی و مهاجرت از نتایج سرشماری عمومی نفوس و مسکن کشور و نیز نتایج سالنامه های آماری کشور در سال 1397 بدست آمد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS،Excel  و Arc GIS بهره گرفته شد. از ضریب ویلیامسون برای ارزیابی نابرابری فضایی، روش تحلیل مولفه های اصلی برای وزن دهی شاخص ها و روش تاپسیس، برای ساخت شاخص ترکیبی توسعه استان ها استفاده شد. در نهایت طبقه بندی سطح توسعه استان ها به روش GIS و نیز تحلیل خوشه ای سلسله مراتبی انجام گرفت.

    یافته

    نتایج نشان داد در شاخص های «نرخ ترک تحصیل (درصد) ابتدایی» و «نسبت مراکز توانبخشی به ازای جمعیت» بیشترین و در شاخص های «نرخ گذر دوره اول متوسطه (درصد)» و «نرخ باسوادی مردان» به ترتیب کمترین نابرابری وجود داشت. نتایج تعیین رتبه استان ها نشان داد استان های چهارمحال و بختیاری، خراسان جنوبی، سمنان، ایلام و یزد در بهترین وضعیت و استان های سیستان و بلوچستان، البرز، تهران، آذربایجان غربی و هرمزگان پایین ترین رتبه را داشتند. این یافته به همراه نتایج تحلیل خوشه ای سلسله مراتبی و نیز نقشه هایGIS  موید وجود شکاف توسعه اجتماعی و تفاوت بین استان های ایران از نظر شاخص های آموزشی، بهداشتی و مهاجرت از قبیل «نسبت مراکز فنی و حرفه ای به جمعیت»، «نرخ مرگ و میر کودکان کمتر از 5 سال» و «نرخ خالص مهاجرت» و غیره بوده است.

    بحث

    به منظور برقراری توسعه متوازن پیشنهاد می گردد تخصیص هر گونه بودجه به استان ها و مناطق کم برخوردار شناسایی شده در این تحقیق اختصاص داده شود.

    کلیدواژگان: روش تاپسیس، شاخص های اجتماعی، شاخص ترکیبی نابرابری، ضریب ویلیامسون
  • محمد غفاری فرد*، راحیله محمدی صفحات 47-87
    مقدمه

    امروزه کیفیت زندگی به عنوان ابزار قدرتمندی برای نظارت بر برنامه ریزان توسعه اجتماع و بیانگر ویژگی های کلی اجتماعی، اقتصادی و محیطی در مناطق میباشد. با توجه به جایگاه ویژه کیفیت زندگی در توسعه پایدار و برنامه ریزی توسعه اجتماعی و اقتصادی ، موسسات غیر دولتی و دولت در سطح ملی و محلی بر روی سنجش و شاخص سازی آن تلاش می نمایند. بهره مندی از کیفیت زندگی مطلوب در بین استان ها باعث پیشرفت و توسعه کل کشور شده و از طرفی از تراکم جمعیت در یک محدوده خاص جغرافیایی جلوگیری به عمل می آید.  

    روش

    هدف از این پژوهش نیز سنجش فضایی شاخص ترکیبی کیفیت زندگی در استان های مختلف ایران میباشد . با استفاده از داده های آماری سال 1395  این تحقیق تکمیل شده است. مولفه های اقتصادی، زیربنایی، آموزش و اجتماعی و بهداشتی در این تحقیق گنجانده شده، از روش تحلیلی- توصیفی و نیز از روش سسله مراتبی- تاپسیس نیز استفاده شده است.

    یافته ها

    نتایج نشان دهنده آن است که استان تهران با وزن0.351 در رتبه اول و استان های ، بوشهر ، اصفهان و فارس  به ترتیب با وزن های 0.097،  0.096 و 0.087 از لحاظ کیفیت زندگی در رتبه دوم تا چهارم است و استان های کردستان ، خراسان شمالی، سیستان و بلوچستان و خراسان جنوبی به ترتیب با وزن های 0.0365،  0.0319، 0.0304 و 0.0269در رتبه های آخر از حیث کیفیت زندگی برخوردار است.

     بحث

     نظر به اینکه کیفیت زندگی دراستان ها و شهرها از اهمیت خاصی برخوردار است، تا کنون عوامل معینی برای اندازه گیری  کیفیت زندگی وجود ندارد. بنابراین پرداختن به مولفه های مختلفی برای اندازه گیری آن می تواند راه های مناسب و کاربردی را برای دستیابی به نظام جامع برای سنجش کیفیت زندگی حاصل نماید.

    کلیدواژگان: تحلیل سلسله مراتبی - تاپسیس، رفاه اجتماعی، کیفیت زندگی
  • مرضیه تکفلی، ملیحه عرشی*، مروئه وامقی، میرطاهر موسوی، محسن شتی صفحات 88-128
    مقدمه

     امروزه در کشورهای مختلف با توجه به نقش دولت و جامعه در تامین شرایط مناسب جهت رشد همه جانبه کودکان، مفهوم «نظام رفاه کودک» مطرح می شود. تا مدت زمان طولانی، ماموریت نظامهای رفاه کودک پاسخگویی ویژه به نیازهای کودکانی بود که به عنوان آزاردیده، مورد غفلت واقع شده و یا درخطر کودک آزاری گزارش شده بودند. اما به مرور در کشورهای مختلف، گروه های متنوع تری از کودکان تحت پوشش قرار گرفتند. در کشور ما یکی از اولین قدمها برای ایجاد ساختار و نظام رفاه کودک، مشخص شدن گروه های هدف نظام رفاه کودک است. لذا این مطالعه به دنبال شناسایی انواع کودکان در وضعیت مخاطره آمیز است که در حال حاضر دستگاه های مختلف به آنها خدماتی ویژه ای ارایه می دهند و همچنین به دنبال شناسایی کودکانی است که علاوه بر اینها باید مورد توجه ویژه قرار بگیرند.

    روش

    این مطالعه کیفی در دو مرحله انجام گرفت.  در مرحله اول، جامعه پژوهش، شامل کلیه صاحبنظران حوزه کودکان بوده و نمونه گیری ابتدا به صورت هدفمند و گلوله برفی شروع شد و به تدریج به صورت نمونه گیری نظری تا زمان اشباع داده ها (56 مصاحبه) ادامه پیدا کرد. در مرحله دوم، کلیه اسناد مرتبط با قوانین، مقررات و سیاستهای کشور و همچنین اسناد مرتبط با خدمات به گروه های مختلف کودکان با روش کتابخانه ای جمع آوری شدند. در نهایت 184 سند سیاست گذاری و 327 سند به صورت تمام شماری مورد بررسی قرار گرفتند. داده های مرتبط با هر دو مرحله در نرم افزار MAXQDA (2018) با روش تحلیل محتوای کیفی تحلیل شدند. 

    یافته ها

    گروه های کودکانی که در حال حاضر از دید قوانین و سیاستها یا توسط دستگاه های مختلف حاکمیتی ابعاد مختلف نیازهایشان باید به صورت ویژه مورد توجه قرار گیرد، متشکل از 96 زیرگروه و 22 گروه هدف کلی به دست آمده و طبقه بندی شدند. همچنین مجموع کودکان در وضعیت مخاطره آمیز و یا نیازمند توجه ویژه که باید تحت پوشش خدمات رفاه کودک در ایران واقع شوند، شامل مجموعه ای متشکل از 123 زیرگروه و 23 گروه طبقه بندی شدند.

    بحث

    تبیین و طبقه بندی مجموعه گروه های هدفی که با توجه به شرایط اجتماعی، رفاهی و اقتصادی کشور نیازمند خدمات ویژه از جانب نهادهای رفاهی هستند، می تواند یک چارچوب مناسب برای برنامه ریزی، هماهنگی و عدم موازی کاری سازمانی و بین سازمانی در پوشش انواع گروه های کودکان توسط نهادهای مسیول فراهم کند.

    کلیدواژگان: رفاه کودک، کودک، کودکان در وضعیت مخاطره آمیز، محافظت از کودک، ایران
  • الهام شریفی، سروش فتحی*، محمدعلی محمدی، خدیجه سفیری صفحات 129-165
    مقدمه

    کیفیت زندگی گروه های مختلف اجتماعی تابعی از قوانین و سیاستهای جامعه است. چگونگی پرداختن دولتها به موضوعات مرتبط با بانوان از مهمترین عوامل موثر بر شرایط و کیفیت زندگی زنان است. پژوهش حاضر با هدف بررسی مصوبات هییت دولت ایران از سال 1376 تا 1396 در حوزه مسایل زنان انجام شد.

    روش

    روش مورداستفاده در این پژوهش تحلیل محتوای کیفی بود. مصوبات مذکور در نرم افزار MAXQDA2020 در سه مرحله کدگذاری باز، محوری و گزینشی تحلیل و بررسی شدند. جهت اعتبارپذیری داده ها از مرور مطالعات و تکنیک کسب اطلاعات موازی و تثلیث، ارایه تحلیلهای داده ای و برای کسب پایایی، از ضریب توافق کاپا استفاده شد که با مقدار شد 68/0 پایایی نتایج مورد تایید قرار گرفت.

    یافته ها

    پس از تحلیل داده ها سه مضمون اصلی و هفت مقوله اصلی شناسایی شد؛ تقویت نقشهای سنتی زنان شاغل (تقلیل ساعات کاری در راستای حمایت از نقش سنتی زنان، ضمانت حقوقی تقلیل ساعات کاری زنان)، عدالت جنسیتی در حقوق زن ایرانی (عدالت جنسیتی در حمایت از زنان با مشکل سرپرستی، حمایت از نقش زنان در توسعه، عدالت جنسیتی در الگوی ازدواج و طلاق زن ایرانی)، حقوق نابرابر زنان (حقوق نابرابر شهروندی زنان، مرخصی بدون حقوق با هدف تابعیت از همسر).

    بحث

    در ایران نگاه جامع نسبت به مسئله زنان، خانواده و توسعه به عنوان یک برنامه همه جانبه کم رنگ است. برنامه ریزی برای زنان بدون مشارکت آنها میسر نمی شود و توانمندسازی بانوان مقدم بر ایجاد فرصتهای برابر است. همچنین، آموزش مدیران سازمانی و همراه کردن آنها جهت تسهیلگری و سوق دادن جامعه به عدالت بسیار حایز اهمیت است.

    کلیدواژگان: مصوبات هیات دولت، زنان، عدالت جنسیتی، برابری جنسیتی
  • انسیه نجابت، امیرحسین امیرخانی*، علیرضا موغلی، حسن درویش صفحات 167-200
    مقدمه

    اهمیت یارانه های عمومی به منزله بخشی از سیاست های مالی دولت که تاثیر قابل توجهی در وضعیت اقتصادی و اجتماعی جوامع دارد، موجب شده است که دولت ها به ویژه در سال های اخیر به دنبال یافتن راهکارهایی برای بهبود یارانه ها و افزایش کارآمدی آنها باشند. پژوهش حاضر به منظور ترسیم مختصات یک یارانه مطلوب و کارآمد و تعیین چارچوب کلی مشخصه هایی که باید در تنظیم سیاست ها و برنامه های مرتبط با یارانه ها مدنظر قرار گیرد، در صدد شناسایی و تبیین مولفه های «یارانه خوب» - به عنوان یارانه ای که هم راستا و هماهنگ با حکمرانی خوب بوده و تبلوری از اهداف و شاخص های آن در حوزه یارانه ها تلقی می شود- بوده است.

    روش

    در این پژوهش با استفاده از روش تحلیل مضمون، ادبیات نظری و آراء 16 نفر از خبرگان مرتبط با موضوع که از طریق مصاحبه نیمه ساختاریافته اخذ گردید، مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته است. انتخاب خبرگان به صورت هدفمند و با استفاده از روش «گلوله برفی» انجام شده است.

    یافته ها

    پس از اتمام فرایند کدگذاری و تحلیل منابع پژوهش (ادبیات نظری و مصاحبه ها)، در نهایت از بررسی حدود 200 عنوان کتاب و مقاله مرتبط با موضوع 725 کد یا واحد معنایی مرتبط و از کدگذاری مصاحبه های انجام شده 453 کد شناسایی شد و مجموع کدهای حاصله در قالب 27 مضمون دسته بندی و از مضامین نهایی، 9 مقوله (به عنوان مولفه های یارانه خوب) استخراج گردید.

    بحث

    معنای مورد نظر از هر یک از مولفه های یارانه خوب بر مبنای مضامین ذیل هر مولفه تبیین شده است. انتظار می رود با لحاظ نمودن مولفه های یارانه خوب در تدوین و اجرای یارانه های عمومی، کارآمدی عملکرد دولت در این حوزه تامین شده و ارتقاء یابد.

    کلیدواژگان: یارانه، سوبسید، یارانه خوب، حکمرانی خوب، تحلیل مضمون
  • علیرضا محمدی، ابراهیم علیپور، رضا هاشمی معصوم آباد* صفحات 201-220
    مقدمه

    یکی از پدیده های بحث برانگیز، بحرانی و تاکنون وانهاده شهری، بافت فرسوده و چالش ها و مشکلات مترتب بر آن و نیز دغدغه های مدیریت شهر در این زمینه است؛ بنابراین پژوهش حاضر با رویکرد توصیفی- تحلیلی در پی بررسی عوامل موثر بر مشارکت مردمی در راستای ساماندهی بافت های فرسوده شهری در سطح منطقه سه شهر اردبیل می باشد.

    روش

    از نظر شیوه گرد آوری داده ها از نوع پژوهش های میدانی و از نظر گردآوری اطلاعات از نوع روش پیمایشی است. حجم نمونه محاسبه شده از طریق فرمول کوکران 384 نفر می باشد که با هدف پوشش هرگونه خطای احتمالی به 400 نفر ارتقاء داده شد. شیوه نمونه گیری به صورت تصادفی ساده می باشد. در نهایت برای تجزیه وتحلیل اطلاعات جمع آوری شده از  مدل های ضریب همبستگی پیرسون، تحلیل واریانس، آزمون t و مدل رگرسیون  در قالب نرم افزار آماری Spss  و جهت ترسیم نقشه از نرم افزار GIS استفاده شده است.

    یافته ها

    با توجه نتایج تحقیق بیشترین مقدار ضریب بتا مربوط به اعتماد به مدیران شهری با 76/0 و بعد از آن مربوط به پایگاه اجتماعی- اقتصادی با 13/0 است. بنا براین از بین متغیرهای موردمطالعه بیشترین تاثیر بر مشارکت شهروندان در ساماندهی بافت های فرسوده، متعلق به اعتماد به مدیران شهری می باشد.

    بحث

     اعتماد به مدیران شهری،  افزایش سطح تحصیلات و آگاهی شهروندان، مالکیت مسکن و مدت زمان ماندگاری در یک منطقه، از عوامل موثر در مشارکت شهروندان هستند که با اتخاذ تدابیر و برنامه جامع آگاهی بخشی و ارتقای سطح  آن توسط رسانه های گروهی به ویژه صداوسیما،   می توان جهت افزایش مشارکت به کار گرفت. در نهایت پیشنهاداتی با توجه به نتایج پژوهش ارایه شده است.

    کلیدواژگان: بافت فرسوده، ساماندهی، مشارکت، منطقه 3 اردبیل
  • فاخته ماهینی* صفحات 221-240
    مقدمه

    چون هدف تربیت اجتماعی و اخلاقی رفاه افراد از طریق رشد ارزش های درونی است و بایدها و نبایدها را شامل می شود، شناخت عینیت «باید» لازم است. هدف تحقیق، شناخت مولفه های رفاه اجتماعی مبتنی بر دلالت های تربیت اخلاقی و اجتماعی مفهوم باید از دیدگاه کانت بود.

    روش

    تحقیق کیفی بود و با رویکردهای تحلیل زبانی و استنتاجی انجام شد. باید از سه جنبه معناشناسی، هستی شناسی و معرفت شناسی تحلیل و ارتباطش با هدف های تربیتی استنتاج و دلالت های تربیتی تعیین شدند. دلالت ها در ترکیب با اصول جامعه ایده آل از دیدگاه کانت (آزادی، برابری و استقلال) مولفه هایی برای رفاه اجتماعی به دست داد. اطلاعات از طریق منابع چاپی و دیجیتالی گردآوری شد. روش تجزیه و تحلیل اطلاعات، کدگذاری موضوعی با استفاده از نظام مقوله بندی قیاسی بود.

    یافته ها

     عوامل تربیتی تاثیرگذار بر رفتار فرد عبارتند از: اطاعت از قانون، عمل طبق تکلیف، دستور عقل و اراده نیک،  درک واقعیت های اخلاقی و شناخت بایدها با عقل. دلالت های تربیتی از جنبه هدف و نقش فرد نیز در ترکیب با اصول سه گانه کانت راهنماهای رفاه اجتماعی را در ده مولفه خودآیینی، اطاعت، انضباط و تکلیف پذیری، شناخت عقلانی تکالیف و پیروی از قوانین برای برخورداری از آزادی، صداقت، حسن معاشرت و پیروی از ارزش ها برای برابری و پیروی از اصول و عمل طبق واقعیات برای داشتن استقلال به دست داد.

    بحث

    پیروی از بایدها بستگی زیادی به توانایی عقلانی افراد دارد. هر کدام از مولفه های تاثیرگذار بر سلوک عملی فرد، دلالت های آشکاری برای تعلیم و تربیت دارد از جمله پرورش عقل و هنرهای عقلی. نتیجه چنین تربیتی در ابعاد اخلاقی و اجتماعی فراهم کردن شرایط رفاه برای تمام افراد جامعه است.

    کلیدواژگان: تربیت اجتماعی، تربیت اخلاقی، رفاه اجتماعی، کانت، مفهوم باید
  • علی مفتخری، محمد جعفری*، اسمعیل ابونوری، یونس نادمی صفحات 241-260
    مقدمه

    علی رغم اهمیتی که نیروی انسانی متخصص در پیشرو بودن اقتصاد یک کشور دارد، آمار نشان دهنده خروج حجم وسیعی از اندیشمندان حوزه های مختلف علوم می باشد که به دلایلی اقامت در کشورهای توسعه یافته را بر ماندن در کشور خود ترجیح می دهند. در واقع، فرار مغزها معرف جریان سرمایه انسانی است که در آن انتقال مهارت ها صورت می گیرد. لذا در این پژوهش به بررسی تاثیر متغیرهای نهادی بر فرار مغزها در کشورهای در حال توسعه خواهیم پرداخت.

    روش

    در این پژوهش داده های مهاجرت کشورهای منطقه منا به عنوان کشورهای مهاجرفرست و کشور آمریکا نیز به عنوان کشور مهاجرپذیر طی سال های 2018-2002 مورد استفاده قرار گرفته و آمار مهاجرت بر اساس ملیت از بانک اطلاعات بین المللی مهاجرت (OECD .Stat) جمع آوری گردیده است. نرم افزار مورد استفاده Eviews10 و روش اقتصادسنجی، روش گشتاورهای تعمیم یافته (GMM) می باشد.

    یافته ها

    لگاریتم وقفه اول فرار مغزها (554837/0)، اثر بخشی دولت (015586/0) و آزادی بیان (012297/0) اثری مثبت بر فرار مغزها از کشورهای در حال توسعه به ایالات متحده آمریکا داشته و حاکمیت قانون (027964/0 -)، رشد اقتصادی (001738/0 -)، کنترل فساد (007549/0 -) و کیفیت قانون (004503/0 -) اثری منفی بر فرار مغزها و مهاجرت نخبگان داشته است. در تخمین مدل برای بررسی معتبر بودن ماتریس ابزارها از آزمون سارگان استفاده شده است. همچنین آزمون خودهمبستگی آرلانو-باند حاکی از تایید پویایی مدل و عدم وجود خودهمبستگی مراتب بالاتر در جزء خطای مدل دارد.

    بحث

     با توجه به تاثیر حاکمیت قانون، کنترل فساد، رشد اقتصادی و کیفیت قوانین بر کاهش مهاجرت نخبگان، اصلاحات نهادی لازم برای بهبود تضمین حقوق مالکیت، الزام به قراردادها، امنیت اجتماعی، تضمین رقابت، ارتقای شفافیت و تقویت کیفیت قوانین در حوزه فعالیت های اقتصادی پیشنهاد می شود. بنابراین، کشورها باید برنامه هایی جامع را جهت ایجاد محیطی پویا و فعال برای نیروی انسانی تهیه و زمینه را به منظور ایجاد خلاقیت و نوآوری برای نخبگان فراهم کنند تا از خروج آنها از کشورشان جلوگیری شود.

    کلیدواژگان: فرار مغزها، متغیرهای نهادی، کشورهای در حال توسعه، مدل پانل دیتا
  • علی محمد جوادی*، محمدعلی برادران، مراد برادران صفحات 261-280
    مقدمه

    از عوامل تاثیرگذار بر توسعه ی سیاسی، چگونگی جهت گیری های نسبت نظام سیاسی و ایفای نقش سیاسی افراد آن جامعه است. این جهت گیری ها و کنش های سیاسی افراد، ممکن است در بین طبقات اجتماعی (با توجه به سرمایه های اقتصادی و فرهنگی) متفاوت باشد. بر این اساس تحقیق حاضر درصدد شناسایی فرهنگ سیاسی طبقات اجتماعی است.

    روش

    تحقیق به صورت پیمایشی و با ابزار پرسشنامه صورت گرفته است، حجم نمونه ی 400 نفر و با روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای در شهر  اردبیل در سال 1398 انجام شده است.

    یافته ها

     یافته های تحقیق نشان داد که فرهنگ سیاسی طبقه ی پایین و متوسط از نوع «محدود- تبعی» و فرهنگ سیاسی طبقه ی بالا از نوع «تبعی- مشارکتی» است. همچنین یافته ها نشان داد که  تفاوت معنی داری بین فرهنگ سیاسی طبقه ی متوسط و پایین وجود ندارد، ولی فرهنگ سیاسی طبقه ی بالا، تفاوت معنی داری با فرهنگ سیاسی طبقه ی متوسط و پایین دارد.

    بحث

    فرهنگ سیاسی طبقات اجتماعی در ایران گویای شکاف بین نظام سیاسی و مردم، بی اعتمادی نهادی، دوری از اقتدارگرایی و پیچیده پنداشتن موضوع سیاست است. بنابراین فرهنگ سیاسی در اذهان و اندیشه ها رشد یافته، ولی در بعد رفتاری و عملی عقب افتاده است که می تواند ناشی از «هزینه های فعالیت سیاسی»  باشد، و یا  ناشی از«فرهنگ سیاسی» که در طول تاریخ در ایران وجود داشته است. همچنن با توجه به اینکه فرهنگ سیاسی طبقه متوسط و پایین تفاوت معنی داری با هم ندارند و نوع فرهنگی سیاسی این طبقات محدود و تبعی است این طبقات دچار انفعال سیاسی شده و توسعه سیاسی جامعه را تحت تاثیر قرار داده است.

    کلیدواژگان: طبقه ی اجتماعی، فرهنگ سیاسی، فرهنگ سیاسی مشارکتی
|
  • Ghasem Ramezanpor Nargesi, Negin Fallah Haghighi*, Gholamhossein Abdollahzade, Zeinab Sharifi Pages 9-46
    Introduction

    The development process is multidimensional and includes various dimensions. The social dimensions of the development include different indicators such as educational, health indicators and migration, which have received less attention. The first step in solving the problems arising from inequality is to recognize and level the regions. Therefore, the present study was conducted with the aim of assessing the provinces' level of development in terms of educational, health and migration indicators in which 31 provinces of the country were ranked based on 24 indicators.

    Method

    The data of 24 educational, health and migration indicators were acquired through the results of general population and housing census as well as statistical yearbooks in 2018. SPSS, Excel and Arc GIS software were used to analyze the data. Williamson coefficient was applied to evaluate spatial inequality; principal component analysis method to weight indicators and TOPSIS method to construct a composite indicator of provincial development were applied. Finally, the development level of the provinces was classified by GIS method as well as hierarchical cluster analysis.

    Findings

    The results showed that there was the highest inequality in the indicators of the "dropout rate in elementary school" and "ratio of rehabilitation centers to population", and lowest inequality in "junior high school passing rate" and "male literacy rate", respectively. The results of ranking the provinces revealed that the provinces of Charmahal and Bakhtiari, South Khorasan, Semnan, Ilam and Yazd were in the best situation whereas the provinces of Sistan and Baluchestan, Alborz, Tehran, West Azerbaijan and Hormozgan had the lowest rank. This finding, together with the results of hierarchical cluster analysis and GIS maps, confirms the existence of a gap and difference among the provinces of Iran in social development in terms of educational and health indicators such as "ratio of technical and vocational centers to population", "mortality rate among children aged under five years", "net migration rate", etc.

    Discussion

    In order to establish balanced development, it is suggested that any budget be allocated to the less-developed provinces identified in this study.

    Keywords: TOPSIS method, Social indicators, Composite inequality indicator, Williamson coefficient
  • Mohammad Ghaffary Fard*, Rahela Mohammadi Pages 47-87
    Introduction

    Today, quality of life as a powerful tool for monitoring community development planners and expresses the general social, economic and environmental characteristics in the regions. Due to the special place of quality of life in sustainable development and social and economic development planning, non-governmental organizations and the government at the national and local levels are working on measuring and indexing it. Benefiting from a desirable quality of life among the provinces causes the progress and development of the whole country and on the other hand prevents population density in a specific geographical area.

    Method

    The purpose of this study is to spatially measure the combined quality of life index in different provinces of Iran. Using the statistical data of 2016, this research has been completed. Economic, infrastructural, educational, social and health components are included in this research, analytical-descriptive method and hierarchical-TOPSIS method have been used.

    Findings

    The results show that Tehran province with a weight of 0.351 is in the first place and Bushehr, Isfahan and Fars provinces with a weight of 0.097, 0.096 and 0.087 are in the second to fourth place in terms of quality of life, respectively. Kurdistan, North Khorasan, Sistan and Baluchestan and South Khorasan with the weights of 0.0365, 0.0319, 0.0304 and 0.0269 are in the last ranks in terms of quality of life.

    Discussion

    Given that the quality of life in the provinces and cities is of particular importance, so far there are no specific factors to measure the quality of life. Therefore, addressing the various components for measuring it can provide appropriate and practical ways to achieve a comprehensive system for measuring quality of life. Expresses quality of life as a mental concept based on which he argues that a person's understanding of his life situation in terms of culture and value system in his life is related to his goals, expectations, standards and concerns.

    Keywords: Hierarchical Analysis - TOPSIS, Social Welfare, Quality of Life
  • Marzieh Takaffoli, Maliheh Arshi*, Meroe Vameghi, MirTaher Mousavi, Mohsen Shati Pages 88-128
    Introduction

    Nowadays the concept of the child welfare system is defined in different countries due to the role of government and society in providing an appropriate context for the comprehensive development of children. The main role of the child welfare system is to ensure the safety and wellbeing of children and adolescents whose families do not meet or protect their needs. Also, in a more preventive and universal approach, child welfare includes the development of social facilities and contexts in which all children are given a fair and sufficient opportunity to develop their potential abilities. Given the historical trend of child welfare systems in various countries, their main mission is to respond specifically to the needs of children who have been reported as abused or neglected. In recent decades, this limited view has faced many criticisms, so as a result, more and more varied groups of at-risk children have been addressed by child welfare services in different countries. Which groups of children in what severity, need, and harm should be covered by child welfare systems, are defined specifically in each country according to its laws and policies. In Iran, there is no structured and defined child welfare system, and one of the first steps to establish the system is to identify and define its target group. Therefore, this study seeks to identify different types of at-risk or in-need children in which government and public agencies should provide them with special services rather than a general population of children.

    Method

    This qualitative study was conducted in two phases. In the first phase, conventional qualitative content analysis was applied to in-depth semi-structured interviews conducted with child welfare experts in Iran. Purposeful and theoretical sampling was used until data saturation was gained by 56 qualitative interviews. The interviews were analyzed simultaneously using MAXQDA 2018 software.  In the second phase, conventional qualitative content analysis was utilized to analyze the laws, regulations, and policies in addition to documents relating to children's services to determine and categorized the existing target groups. The sample included all of the valid laws, regulations, policies (184 ones), and also all the formal documents relating to children's services provided by the government(327 ones) were analyzed using MAXQDA 2018 software.

    Findings

    This study, defined and categorized current and proposed target groups of the child welfare system in Iran. Currently, 22 categories and 96 subcategories of at-risk or in need children are given special attention in laws and policies or by various government agencies, in other words, they are the current target groups of the child welfare system of Iran. In addition to identifying and classifying the existing target groups of the child welfare system in Iran, as a result of analyzing in-depth interviews with experts and also reviewing the experiences of other countries, the proposed target groups should be addressed by child welfare services in Iran were defined and classified. The proposed children who should be considered at risk or in need and consequently should benefit from the special attention and services of the child welfare system were categorized in 23 categories and 123 subcategories. Both of these target groups were analyzed in the context of the socio-ecological perspective and classified into three types of risky situations: risky situations related to individual factors; risky situations related to family factors, and risky situations related to structural social, economic, and cultural factors. The main categories of proposed target groups in these three classifications are reported in the following table.

    Discussion

    Defining and classifying the target groups of child welfare systems, the children need special attention and services, could lead to an integrated and coordinated structure and framework for policy and service planning in the organizational and inter-organizational levels to cover comprehensively all of the at-risk or in-need children by the responsible agencies, specifically the State Welfare Organization of Iran. This framework by the optimal management of the available resources not only could prevent the parallel and non-integrated services to some of these children, but also could prevent ignoring and neglecting some of these groups. However, it is noteworthy that due to the multiple and various groups of defined at-risk or in-need children in Iran, the role of preventive and universal measures and policies, especially establishing a comprehensive and efficient public welfare and social security system is increasingly emphasized.

    Keywords: At-risk children, children, child welfare, child protection, Iran
  • Elham Sharifi, Soroush Fathi*, MohammadAli Mohammadi, Khadejeh Safiri Pages 129-165
    Introduction

    The quality of life of different social groups is a function of the laws and policies of society. How governments address issues related to women is one of the most important factors influencing womenchr('39')s living conditions and quality of life. The present study was conducted with the aim of reviewing the approvals of the Iranian government board from 1997 to 2017 in the field of womenchr('39')s issues.

    Method

    The method used in this study was qualitative content analysis. The mentioned approvals were analyzed and reviewed in MAXQDA2020 software in three stages of open, axial and selective coding. In order to validate the data, review of studies and the techniques of obtaining parallel information and trinity, data analysis were used and, Kappa agreement coefficient was used to obtain reliability, which was confirmed with a reliability of 0.68.

    Results

    After analyzing the data, three main themes and seven main categories were identified; Strengthening the traditional roles of working women (reducing working hours in order to support the traditional role of women, legal guarantee of reducing womenchr('39')s working hours), gender justice in Iranian womenchr('39')s rights (gender justice in supporting women with guardianship problems, supporting womenchr('39')s role in development, gender justice in the pattern of marriage and divorce of Iranian women), unequal rights of women (unequal citizenship rights of women, unpaid leave with the aim of citizenship of the spouse).

    Discussion

    In Iran, the comprehensive view of women and the family as a comprehensive program is lacking. Empowerment of women precedes the creation of equal opportunities, and empowerment programs for women will be made possible with their maximum participation. It is also important to strengthen cultural beliefs and train organizational managers to facilitate and lead society toward gender justice.

    Keywords: Cabinet approvals, women, gender justice, gender equality
  • Ensieh Nejabat, Amirhossein Amirkhani*, Alireza Mooghali, Hassan Darvish Pages 167-200
    Introduction

    The importance of public subsidies as a part of government financial policies that have a significant impact on the economic and social variables of society, has led governments, especially in recent years, to seek solutions to improve subsidies and increase their efficiency. The present research in order to draw the general framework of a desirable and efficient subsidy and to determine the factors that should be considered in subsidy policies and programs, tries to identify and explain the characteristics of "good subsidy" _ as a subsidy that is in line with good governance and reflects its goals and indicators.

    Method

    In this research by using theme analysis, theoretical literature and the comments of 16 experts on characteristics of good subsidy, which were obtained through semi-structured interviews, have been analyzed. The experts have been selected through purposive sampling and by using the "Snowball" method.

    Results

    By review and analysis of theoretical sources (including about 200 related books and papers) 725 codes or related semantic units were obtained and after coding the interviews 453 codes were identified. Then all of codes were classified into 27 themes and finally from that themes 9 distinctive concepts or factors (::as char::acteristics of "good subsidy") were extracted.

    Discussion

    The considered meaning of each good subsidy characteristics is explained based on the following themes of each characteristic. It is expected that by considering the characteristics of good subsidies in codifying and implementing public subsidies, the desirability of government performance in this area would be ensured and improved.

    Keywords: Subsidy, good subsidy, good governance, theme analysis, thematic analysis
  • Alireza Mohammadi, Ebrahim Alipour, Reza Hashemi Masoomabad* Pages 201-220
    Introduction

    One of the controversial, critical and hitherto disastrous phenomena of urban, worn-out texture and its associated challenges and problems, as well as the concerns of city management in this field, is the present study. The people are in charge of organizing the worn-out urban fabric in the Ardebil area.

    Method

    In terms of data collection method is field research and in terms of data collection is survey method. The sample size calculated by Cochranchr('39')s formula was 384 persons, which was upgraded to 400 persons with the aim of covering any possible errors. The sampling method is simple random. Finally, Pearson correlation coefficient, analysis of variance, t-test and regression model in the form of Spss statistical software and GIS software were used to analyze the collected data.

    Findings

    According to the results of the research, the highest beta coefficient was related to trust in urban managers (0.76) and socio-economic base (0.13). Therefore, among the variables studied, the greatest impact on citizenschr('39') participation in the organization of worn-out fabrics, belongs to the trust of urban managers.

    Discussin

    Trust in city managers, increasing the level of education and awareness of citizens, housing ownership and length of stay in an area, are among the effective factors in citizen participation that by adopting comprehensive awareness measures and programs and raising its level by mass media, especially radio and television, can be increased participation employed. Finally, some suggestions are presented according to the research results.

    Keywords: Worn Textures, Arrangement, Participation, District 3 of Ardebil
  • Fakhteh Mahini* Pages 221-240
    Introduction

    Because the goal of social and moral education is well-being of individuals through the growth of inner values and includes the must and mustn’t, it’s necessary to know the objectivity of the "must". The aim of the research was to identify the components of social welfare based on the implications of moral and social education of the concept must from Kant's view.

    Method

    The research was qualitative and performed through linguistic and deductive analysis approaches. From three aspects Semantics, ontology and epistemology were analyzed and its relationship with educational goals was inferred and educational implications were determined. Implications in combination with the principles of the ideal society from Kant's view (freedom, equality, and independence) provided components for social welfare. Data were collected through print and digital sources. Topical coding method was used in order to code the data and categorical deductive system was used to analyze the data.

    Findings

    Educational factors affecting individual behavior are: Obedience to the law, acting according to duty, the order of reason and good will, understanding moral facts and recognizing the must with reason. Educational implications in terms of purpose and role of the individual, in combination with Kant's three principles, provided guidelines for social welfare  in ten components: Autonomy, obedience, discipline and duty-bearing, rational knowledge of duties and following the rules to gain freedom, honesty, good fellowship and following values for equality and following principles and practice according to facts to have independence.

    Discussion

    Following the musts depends a lot on one's intellectual ability. Each of the components affecting the practical behavior of the individual has obvious implications for education including the cultivation of reason and intellectual arts. The result of such education in the moral and social dimensions is to provide welfare conditions for all members of society.

    Keywords: social education, moral education, social welfare, Kant, the concept of must
  • Ali Moftakhari, Mohammed Jafari*, Esmaiel Abounoori, Younes Nademi Pages 241-260
    Introduction

    Despite the importance of specialized manpower in leading a country's economy, statistics show the departure of a large number of thinkers in various fields of science who for some reason prefer to live in developed countries to stay in their own country. In fact, brain drain represents the flow of human capital in which skills are transferred. Therefore, in this study, we will examine the effect of institutional variables on brain drain in developing countries.

    Method

    In this study, the immigration data of the countries of the MENA region are selected as immigrant send countries and the United States is selected as an immigrant country during the years 2002-2018 have been used and the migration statistics based on nationality from the International Migration Database (OECD.Stat) Has been collected. The software used is Eviews10 and the econometric method is the Generalized Method of Moment (GMM).

    Findings

    The logarithm of the first lag of brain drain (0.554837), government effectiveness (0.015586) and freedom of expression (0.012297) had a positive effect on brain drain from developing countries to the USA and the rule of law (-0.027964), Economic growth (-0.001738), corruption control (-0.007549) and the quality of law (-0.004503) have had a negative effect on brain drain and elite migration. Also, The Arelano-Band autocorrelation test confirms the model dynamics and the absence of much higher autocorrelation in the model error component.

    Discussion

    considering the impact of the rule of law, control of corruption, economic growth and the quality of laws on reducing elite immigration, the necessary institutional reforms to improve property rights, contractualization, social security, competition, transparency and quality of law in the field of economic activities is suggested. Therefore, countries should prepare comprehensive programs to create a dynamic and active environment for human resources and provide the ground for creativity and innovation for the elites to prevent them from leaving their country.

    Keywords: Brain Drain, Institutional Variables, Developing Countries, Data Panel Model
  • Alimohammad Javadi*, MohammadAli Bradaran, Morad Baradaran Pages 261-280
    Introduction

    One of the factors influencing political development is the orientation of the political system and the political role of the individuals in that society. These political orientations and actions of individuals could be different among social classes. (According to economic and cultural capital) The present study seeks to identify the political culture of social classes.

    Method

    This study was conducted with a survey method and by questionnaire with a sample size of 400 people in Ardabil in 2019.

    Finding

    The results showed the type of political culture of the middle class and the lower class is the subject – parochial and political culture of upper classes is Participant. Results of analysis of variance and Scheffe test showed that there isn’t any significant difference in middle and lower class political culture but the upper-class political culture had a significant difference with middle and lower class political culture. Confirmatory factor analysis of political culture indicators was performed by Amos Graphic software and the variables of social class, age and gender in relation to political culture were significant by regression test. In totally, there is a gap between the political system and individuals in society.

    Discussion

    The political culture of the social classes in Iran shows the gap between the political system and the people, institutional distrust, avoidance of authoritarianism and complicating the issue of politics. Thus, political culture has grown in the minds and thoughts, but it has lagged behind in behavioral and practical dimensions, which can be due to the "costs of political activity", or due to the "political culture" that has existed in Iran throughout history. . Also, due to the political culture of the middle and lower classes are not significantly different and the type of political culture of these classes is the subject – parochial, these classes have become politically inactive and have affected the political development of society.

    Keywords: Social class, political culture, Participatory political culture