فهرست مطالب

بلور شناسی و کانی شناسی ایران - سال سی‌ام شماره 1 (پیاپی 87، بهار 1401)

مجله بلور شناسی و کانی شناسی ایران
سال سی‌ام شماره 1 (پیاپی 87، بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/17
  • تعداد عناوین: 14
|
  • مهرداد موحدی*، محمد یزدی، مهرداد بهزادی صفحات 3-14

    کانسار اسکارنی عشوند نهاوند در 10 کیلومتری شرق شهر نهاوند و در پهنه ساختاری سنندج- سیرجان واقع است. گارنت با ترکیب گراسولار-آندرادیت فراوانترین کانی پهنه اسکارنی است که ترکیب آنها در گسترهAdr(%45.9 - 67.2) Gro(%31.8 - 50.1) Sps(%0.3 - 1.8) Prp (%0.6 - 2.5) قرار دارد. داده های بلورشیمی نشان دهنده کاهش مقدار آندرادیت و افزایش کانی های گروه پیرالسپیت از مرکز به سمت لبه بلورهای گارنت است. افزون بر این، افزایش جانشینی Al با Fe+3 از مرکز به سمت لبه بلورهای گارنت نشانگر افزایش مقدار گریزندگی اکسیژن طی رشد بلورهای گارنت است. پیروکسن دومین کانی فراوان پهنه اسکارنی است و ترکیب همگن تری نسبت به گارنت از خود نشان می دهد. ترکیب عمده پیروکسن های این کانسار را گستره هدنبرژیت تا دیوپسید با ترکیب Fs(%30.6 - 41.2) En(%9.5 - 26.6) Wo(%42.8 - 49.3) تشکیل می دهند که دارای نرخ متوسطی از نسبت Fe/(Fe+Mg) در گستره 53/0 تا 81/0 هستند. بررسی های دما - فشارسنجی نشانگر تشکیل بخش پیشرونده اسکارن در فشار 1 تا 2 کیلوبار و دمای بیشینه حدود 600 درجه سانتی گراد، XCO2 کمتر از 2/0، عمق تشکیل حدود 5 کیلومتری و گریزندگی اکسیژن 16- تا 27- است. نتایج تجزیه نقطه ای گارنت ها و پیروکسن های پهنه اسکارنی گویای قرارگیری ترکیب آنها در گستره اسکارن های نوع آهن، طلا و مس است.

    کلیدواژگان: بلورشیمی، تجزیه نقطه ای، دما فشارسنجی، اسکارن عشوند، غرب ایران
  • رامین فتاحی، منیژه اسدپور*، معصومه آهنگری صفحات 15-28

    سنگ های آتشفشانی پلیوکواترنر در شمالی ترین بخش پهنه سنندج - سیرجان، در شمال غرب ارومیه رخنمون گسترده ای دارند. بلورهای اولیوین+ پیروکسن± پلاژیوکلاز فاز اصلی کانیایی هستند که هم بصورت درشت بلور و هم ریز بلور با کانی های فرعی دیگر در متن سنگ وجود دارند. این سنگ ها بافت های پورفیری، ریزسنگی پورفیری، شیشه ای پورفیری، انبوهه پورفیری و حفره ای دارند. از نظر زمین شیمی، سنگ خاستگاه این سنگ ها با طیف ترکیبی تراکی بازالت تا تراکی آندزیت بازالت وابسته به سری های قلیایی هستند. نمودارهای عنکبوتی عناصر کمیاب بهنجار شده به گوشته و کندریت غنی شدگی در عناصر خاکی نادر سبک (LREE) و عناصر سنگ دوست بزرگ یون (LILE) نسبت به عناصر نادر خاکی سنگین (HREE) و عناصر با شدت میدان بالا HFSE نشان می دهند. در این نمودارها، بی هنجاری منفی در Nb، Ta، P، Rb، Zr و Ti و بی هنجاری مثبت در Pb، La، U،  Nd،Th ، Yb و Cs وجود دارد. این ویژگی ها بهمراه نمودارهای زمین ساختی نشان می دهند که فعالیت ماگمایی پلیو-کواترنر غازان در پهنه های کمان های ماگمایی پس از برخوردی رخ داده اند.

    کلیدواژگان: زمین شیمی، بازالت پلیو کواترنر، کمان پس از برخوردی، غازان، ارومیه
  • مجید قاسمی سیانی*، بهروز کریمی شهرکی صفحات 29-42

    کانسار آلونیت هفت صندوق در شمال غرب تاکستان (60 کیلومتر قزوین) واقع بوده و بخشی از ذخیره بزرگ آلونیت تایکند در ایران است. بررسی های کانی شناسی و زمین شناسی صحرایی نشان داد که یک منطقه بندی در پهنه های دگرسانی کانسار هفت صندوق و پیرامون آن شامل بخش های سیلیسی در مرکز و بخش های کوارتز-آلونیتی (کوارتز آلونیت)، کایولینیتی و پروپیلیتی به سمت بیرون وجود دارد. کوارتز و آلونیت کانی های مهم آلونیت کوارتزیت هستند. شناسایی پهنه های دگرسانی اسید-سولفات می تواند برای پی جویی کانسارهای فراگرمایی-پورفیری تشکیل شده همراه با فعالیت ماگمایی سنوزوییک در ایران مفید باشد. آلونیت ذخیره ای برای جایگزینی منابع پتاسیم و آلومینا در نظر گرفته شده و قدم اصلی در استخراج پتاسیم و آلومینا تجزیه آلونیت است. از این رو در این پژوهش تجزیه  آلونیت به روش گرماسنجی افتراقی (DTA)، گرما وزن سنجی (TGA) و پراش پرتوی ایکس (XRD) بررسی شد. منحنی DTA آلونیت سه قله گرماگیر در دماهای 546، 9/787 و 4/1195 درجه سانتیگراد و یک قله گرما زا در دمای 2/737 درجه سانتیگراد نشان داد. قله گرماگیر نخست نشان دهنده از دست دادن آب و تشکیل آلونیت آبزدایی شده، KAl3O3(SO4)2، است. قله گرمازای دوم مربوط به تشکیل شکل بلوری جدید سولفات آلومینیوم پتاسیم، KAl(SO4)2، است. قله گرماگیر سوم به گوگرددار شدگی گسترده و تشکیل یک شکل سولفات آلومینیوم پتاسیم پایه، KAlO.SO4، نسبت داده می شود. قله گرماگیر چهارم نیز نشان دهنده تشکیل اکسید آلومینوم (Al2O3) و لوسیت (KAlSi2O6) است.

    کلیدواژگان: کانی شناسی، آلونیت، آلومینا، فرآوری، هفت صندوق
  • حسین میری، محمدحسن کریم پور*، آزاده ملکزاده شفارودی صفحات 43-56

    منطقه اکتشافی بیجورد در بخش شمالی پهنه ایران مرکزی، پهنه سبزوار و در 40 کیلومتری شمال بردسکن واقع است. واحدهای سنگی رخنمون یافته در منطقه شامل سنگ های آتشفشانی - رسوبی کرتاسه)آندزیت، بازالت، ماسه سنگ تیره و کنگلومرا(هستند که واحد سینوگرانیت پورفیری در آن ها نفوذ کرده است. کانی سازی در منطقه مورد بررسی کنترل ساختاری داشته و در طول گسلی با راستای N35E رخ داده و واحد سنگی آندزیتی را دچار دگرسانی کرده است. کانی سازی در این منطقه در دو بخش: 1- کانی سازی طلا که بیشتر با دگرسانی سیلیسی و آرژیلی، همراه با پهنه گوسان دیده می شود و با دگرسانی پروپلیتی در بر گرفته شده است و 2- کانی سازی منگنز در داخل واحد ماسه سنگ تیره رخ داده است. کانی شناسی منطقه ساده بوده و دارای کانی های اولیه پیریت، کالکوپیریت، پیرولوسیت، برونیت و کانی های ثانویه گوتیت، هماتیت،کوولیت، کالکوزیت، مالاکیت و انواع کانی های منگنزدار است. کوارتز و کانی های رسی و کمتر کلسیت مهمترین کانی های باطله هستند. بیشینه مقدار طلا در منطقه بیجورد 4/1 گرم بر تن و کمترین مقدار آن 01/0 گرم برتن اندازه گیری شده است. افزون بر طلا، مقدار مس بین 88 گرم برتن تا 2/2 درصد، آرسنیک 21 تا 100 گرم بر تن و روی 162 تا حدود 500 گرم بر تن است. براساس شواهد زمین ساختی، سنگ میزبان، کنترل ساختاری، نوع دگرسانی و نبود کانی های شاخص سولفید بالا و پایین، منطقه اکتشافی بیجورد به احتمال بسیار یک ذخیره فراگرمایی سولفید متوسط است.

    کلیدواژگان: زمین شناسی، کانی سازی، زمین شیمی، فراگرمایی سولفید متوسط، بیجورد، بردسکن
  • جواد صاحبی خادر، آزاده ملکزاده شفارودی*، علیرضا مظلومی بجستانی صفحات 57-74

    منطقه اکتشافی مس طلا فدیهه در شمال غربی تربت حیدریه، استان خراسان رضوی، در بخش مرکزی کمربند ماگمایی خواف-کاشمر- بردسکن قرار دارد. این منطقه شامل برونزدهایی از واحدهای آتشفشانی آذرآواری به سن ایوسن با ترکیب اسیدی تا حدواسط است که گدازه ها ترکیب آندزیت و لاتیت دارند و واحدهای آذرآواری شامل توف ریوداسیتی، توف سنگی آندزیتی و ایگنیمبریت هستند. توده های نفوذی شامل هورنبلند مونزوگرانیت، سینوگرانیت، پیروکسن دیوریت پورفیری و کوارتزمونزونیت پورفیری هستند. کانی سازی کنترل ساختاری داشته و به شکل رگه رگچه ای در راستای روند اصلی گسل های منطقه شمال غربی- جنوب شرقی (NW-SE) و شمال شرقی- جنوب غربی (NE-SW) تشکیل شده است. رگه های کانی سازی با راستای °75 شرقی-    °45 شمالی و °30 غربی° 15 شمالی، طول 2 تا 25 متر و ضخامت 2/0 تا 2متر دارند. مهمترین رگه های منطقه شامل کوارتز+اسپیکیولاریت ±پیریت و کوارتز+ اسپیکیولاریت± کالکوپیریت هستند. سنگ میزبان شامل پیروکسن دیوریت پورفیری، کوارتزمونزونیت پورفیری و هورنبلند مونزوگرانیت است.  ساخت و بافت کانی سازی شامل رگه رگچه، پرکننده فضای خالی، برشی، جانشینی ثانویه، گل کلمی و پراکنده است. دگرسانی رگه های کانی سازی سیلیسی و کلریتی است. دگرسانی های پروپیلیتی، سیلیسی، کلریتی و آرژیلی در سنگ های میزبان و دیگر واحدهای سنگی منطقه دیده می شود. کانی های اولیه شامل اسپیکیولاریت، کالکوپیریت، پیریت و گالن و کانی های ثانویه شامل مالاکیت، کالکوزیت، کوولیت, گوتیت، هماتیت، لیمونیت، آزوریت و کریزوکلا هستند. بیشترین بی هنجاری های زمین شیمی در رگه ها برای مس تا 5%، سرب تا 3%، نقره 50 گرم در تن ، آرسنیک 100گرم در تن و طلا تا 791 میلی گرم در تن است. براساس موقعیت زمین شناسی، سنگ شناسی، کانی شناسی رگه های کانی سازی، ساخت و بافت، گسترش و نوع دگرسانی، کانی سازی در منطقه اکتشافی فدیهه از نوع مس- طلا همراه با اکسید آهن (IOCG) است.

    کلیدواژگان: ساخت و بافت، دگرسانی، کانی سازی، زمین شیمی، کانسارهای مس طلا همراه با اکسید آهن، کمربند ماگمایی خواف کاشمر بردسکن
  • محمد خالقی، علی عابدینی*، حجت الله رنجبر، علی اصغر کلاگری صفحات 75-88

    ذخیره مس زمین حسین به عنوان بخشی از کمربند فلززایی دهج - ساردوییه، در 170 کیلومتری جنوب شرق شهر کرمان واقع است. این ذخیره با سنگ های آتشفشانی (آندزیت، آندزی بازالت و آذرآواری ها) و توده های نفوذی (گرانودیوریت و گرانیت) ایوسن میزبانی می شود. دگرسانی های پروپیلیتی، سریسیتی، رسی- سریسیتی و سیلیسی با این ذخیره در ارتباط هستند. کالکوپیریت و پیریت مهمترین کانی های سولفیدی درونزاد هستند که با انباشت های کانی های برونزاد چون گوتیت، هماتیت، لیمونیت، مالاکیت و آزوریت همراهی می شوند. کانی های درونزاد اغلب بافت های رگه-رگچه ای، داربستی و قشرگون را نشان می دهند. برپایه ریزدماسنجی در بلورهای کوارتز همزاد با کانه ها، چهار نوع میانبار سیال دو فاز غنی از مایع (L-V)، سه فازی مایع- گاز- جامد(L-V-S) ، دو فازی غنی از گاز (V-L) و تک فازی گازی (V) بر اساس مقادیر فازی وجود دارند. نتایج ریزدماسنجی نشان می دهند که میانبارهای سیال دارای گستره دمای همگن شدگی گسترده ای (170 تا 530 درجه سانتی گراد) هستند. میانبارهای سیال نوع L-V-S دمای همگن شدگی و شوری به ترتیب 473-190 درجه سانتی گراد و 6/55-4/31 درصد معادل وزنی نمک طعام دارند. میانبارهای دوفازی غنی از مایع (L-V) شوری هایی در گستره 45/6-74/1 درصد معادل وزنی نمک طعام را نشان می دهند. بر اساس یافته های ریزدماسنجی، جوشش، آمیختگی و سرد شدن ساده سیال ها، ساز و کار های موثر در نهشت و گسترش این ذخیره بوده اند. سیال های کانسنگ ساز به احتمال بسیار خاستگاه ماگمایی و ماگمایی- جوی داشته اند. بر اساس ویژگی های بافتی و ساختی، انباشت های کانیایی دگرسانی و کانی زایی و داده های ریزدماسنجی، ذخیره زمین حسین می تواند در رده مس نوع پورفیری قرار گیرد.

    کلیدواژگان: دهج-ساردوئیه، کانه زایی، ذخیره زمین حسین، دگرسانی، میانبارهای سیال، مس پورفیری
  • مریم شهری، سید محسن مرتضوی*، عبدالرحیم هوشمندزاده صفحات 89-102

    سازند هرمز در گنبدنمکی زندان، با سن کامبرین پیشین- نیوپروتوزوییک در نزدیکی بندرلنگه، غرب استان هرمزگان واقع شده است. اسکارن های کلسیمی آهن دار در نزدیکی توده های آذرین بازی دارای نهشته مس در این گنبدنمکی دیده می شوند. سنگ میزبان این اسکارن ها شامل توالی رسوبی آواری-کربناتی، توفیت های کربناتی و سنگ های آذرین است. مجموعه سیلیکات های آهکی شاخص در درون اسکارن ها شامل گارنت های نوع گراندیت (آندرادیت- گروسولار)، فلدسپارها، کلینوزوییزیت، اکتینولیت، ولاستونیت و وزوویانیت هستند. مجموعه سیلیکات های آهکی در برون‎اسکارن های گارنت بیشتر از نوع آندرادیت، اپیدوت، اکتینولیت و ولاستونیت هستند. بر اساس تجزیه ریز پردازشی، طیف ترکیب گارنت ها از And30Gross70 تا And100Gross0 متغیر است. بررسی شیمی بلور نشان می دهد که توزیع عناصر فلزی چون Cu، Mn و Zn در درون اسکارن ها و برون اسکارن ها به طور اصولی تغییر می کنند. بررسی سیال های درگیر از کانی آندرادیت نشان می دهد که این اسکارن ها در دمای 600 تا 650 درجه سانتیگراد تشکیل شده اند.

    کلیدواژگان: اسکارن های کلسیمی آهن دار، گراندیت، ولاستونیت، سیال های درگیر، گنبدنمکی زندان
  • سیما مهرداد، زهرا بنیادی*، مهدی حسینی، مرضیه بیاتی صفحات 103-118

    کانسار روی - سرب - باریت مهدی آباد در پهنه ساختاری ایران مرکزی و 116 کیلومتری جنوب شرقی یزد قرار دارد. سنگ میزبان کانسار، سنگ آهک دولومیتی سازند تفت به سن کرتاسه پیشین است. مهمترین کانه های اقتصادی در پهنه کانسنگ یال شرقی کانسار مهدی آباد، همی مورفیت، هیدروزینسیت، سروزیت و کالکوفانیت هستند. بافت کانسنگ بیشتر جانشینی، برشی و پرکننده فضای خالی است. در اثر فرآیندهای برونزایی و هوازدگی، کانی های سولفیدی اسفالریت و گالن به کانی های غیرسولفیدی همی مورفیت، هیدروزینسیت و سروزیت تبدیل شده اند. نتایج تجزیه شیمیایی نشان می دهد که عناصر موجود در کانسنگ به سه گروه عناصر خاکزاد، سازنده سنگ میزبان و کانسنگ ساز تقسیم می شوند. تشکیل دولومیت های غنی از آهن، آنکریت و سیدریت، غلظت بالای عناصر آهن و منگنز در سیال کانه زا را نشان می دهد. با توجه به نتایج بررسی های انجام شده، کانسار مهدی آباد، بسیار شبیه کانسارهای نوع دره می سی سی پی است.

    کلیدواژگان: زمین شیمی، خاستگاه، کانسنگ یال شرقی، کانسار سرب و روی مهدی آباد، نوع دره می سی سی پی، یزد، ایران مرکزی
  • اسماعیل غفوری سدهی، حسینعلی تاج الدین*، ابراهیم راستاد، پوریا محمودی صفحات 119-128

    کانسار باریت (طلا-نقره) چشمه نقره در 20 کیلومتری شمال غرب کاشمر، در زیرپهنه سبزوار واقع است. واحدهای سنگی منطقه کانسار از یک توالی از واحدهای آتش فشانی- رسوبی ایوسن شامل توف سنگی، توف ریولیتی، شیل توفی، لاپیلی توف و آگلومرا همراه با گدازه های با ترکیب پیروکسن آندزیت و تراکی آندزیت تشکیل شده اند. در این کانسار، باریت به صورت عدسی، توده ای، نواری و رگه- رگچه ای در واحد توف ریولیتی شکل گرفته است. باریت های عدسی- توده ای و نواری شکل دربردارنده کانه های فلزی شامل پیریت، اسفالریت، کالکوپیریت، گالن، تترایدریت، آرژانتیت و الکتروم هستند . همراهی کانی های سولفیدی با باریت نشان دهنده شرایط زیراکسیدی در زمان نهشت کانسنگ است. در این پژوهش، شیمی کانی های سولفیدی موجود در کانسنگ های عدسی شکل باریتی با ریزپردازشگر الکترونی (EPMA) بررسی شد. بر این اساس، گستره باریک و مقدار پایین آهن درون اسفالریت با کانه زایی در یک محیط زیراکسیدی همخوانی دارد. حضور عناصر سنگین چون طلا و نقره درون پیریت نشان می دهد که پیریت‏ها در یک محیط زیراکسیدی تشکیل شده و آرسنیک موجود درون پیریت به صورت یون فلزی (As3+) جانشین آهن شده است. حضور مقادیر فراوان آنتیمون، بیسموت، آرسنیک و نقره در همه کانی های سولفیدی و سولفوسالتی کانسار چشمه نقره نشان می دهد که سیال فلزدار سازنده کانسار چشمه نقره غنی از این عناصر فلزی بوده است.

    کلیدواژگان: کانسار چشمه نقره، باریت، سولفید توده ای غنی از طلا، شیمی کانی
  • پیام توکلی، علی رستمی، صغری راستی* صفحات 129-140

    ذخیره آهن تنگ زاغ در 117 کیلومتری شمال شرق بندرعباس، استان هرمزگان و در پهنه ساختاری زاگرس چین خورده واقع است. کانه زایی آهن به صورت اکسیدهای آهن (هماتیت) درون گنبد نمکی و یا در شکستگی ها و سطوح بین لایه ای سازندهای جوان تر وابسته به دوران سوم صورت گرفته است. بر اساس بررسی های میکروسکوپی، قطعه های دولومیتی سنگ های میزبان با اکسیدهای آهن در اثر فرایند جانشینی دربرگرفته شده اند. بافت کانسنگ رگه ای، رگچه ای، جانشینی و پرکننده فضاهای خالی است. هماتیت فراوان ترین کانی سازنده این کانسار است و کانی های گوتیت، دولومیت و کوارتز کانی های فرعی این کانسار هستند. بر پایه داده های زمین شیمیایی، مقدار اکسید آهن در این کانسار به بیش از 89 درصد وزنی می رسد. مقدار فسفر و تیتانیوم پایین از یک سو خاستگاه ماگمایی و از سوی دیگر نبود ویژگی های مربوط به اسکارن ها خاستگاه اسکارنی ذخیره آهن مورد بررسی را رد می کند. با توجه به داده های صحرایی و ویژگی های کانی شناسی و زمین شیمیایی، کانسار آهن تنگ زاغ در چهار مرحله تشکیل شده است: 1. جایگیری توده های آتشفشانی و ورود سیال های آهن دار با یک خاستگاه آتشفشانی در یک حوضه رسوبی، 2. غنی سازی آهن توسط فعالیت سیال های گرمابی به دلیل گنبدزایی نمکی، 3. تمرکز و نهشت دوباره آهن توسط فعالیت های زمین ساختی و 4. تشکیل کانی های هماتیت، گوتیت و مالاکیت در اثر عملکرد فرایندهای سوپرژن و هوازدگی بر روی ذخیره، کانی های هماتیت، گوتیت و مالاکیت تشکیل شده اند.

    کلیدواژگان: خاستگاه، زمین شیمی، گنبد نمکی، هماتیت، تنگ زاغ، هرمزگان
  • شیرین تندکار، فریبرز مسعودی* صفحات 141-152

    بیوتیت در انواع بسیار متنوعی از سنگ ها وجود دارد و ساختار آن می تواند عناصر مختلفی را در خود جای دهد. از اینرو، ترکیب بیوتیت طبیعی یک منبع ارزشمند اطلاعات در مورد شرایط تشکیل این کانی است. بیوتیت از فازهای اصلی در متاپلیت هاست که در گستره وسیعی از شرایط زمین شناسی یافت می شود. بررسی های کانی شناسی میکروسکپی، طیف سنجی رامان و آزمون پراش پرتوی ایکس (XRD) برای بیوتیت های هورنفلس و میگماتیت های هاله دگرگونی توده گرانیتوییدی بروجرد در پهنه سنندج سیرجان انجام شد. بررسی های میکروسکپی نشان داد که میکاها با ویژگی های عمومی بیوتیت، پدیده دو محوری ویژه سیستم تک میل را نشان نمی دهند و تک محوری هستند. الگوی XRD سیستم ششگوشی را برای این کانی نشان داد. طیف های رامان نیز تفاوت بیوتیت ششگوشی دگرگونی بروجرد با میکاهای شکل گرفته در دیگر سیستم های بلورین را به صورت افزایش شدت و جا به جایی قله ها در گستره ی 500 تا cm-1800 نشان داد. پارامترهای شبکه برای بلورهای بیوتیت های ششگوشی در میگماتیت و هورنفلس های بروجرد نیز بر اساس داده های پراش پرتوی ایکس تعیین شد. براساس بررسی های پیشین، گستره دما در سنگ های مورد مطالعه منطقه بروجرد 642 تا 750 درجه سانتی گراد است. یا بررسی تبلور میکای مصنوعی، افزایش دمای 700 درجه سانتی گراد علت تغییر ساختار میکا به ششگوشی است. از این رو، رخداد دگرگونی دما بالا در منطقه بروجرد تایید می شود.

    کلیدواژگان: بیوتیت ششگوشی، پارامترهای شبکه، هورنفلس و میگماتیت، بروجرد، سنندج سیرجان
  • سمیه قلی پور، فریبرز مسعودی*، حسین عزیزی، یوشی هیرو آساهار صفحات 153-164

    زیرکن به عنوان یکی از کانی های مقاوم در فرآیندهای پس از تبلور می تواند آثار رویدادهای زمین شناسی را در خود حفظ نماید و از جمله کاربردهای مهم آن تعیین دما، ماهیت و خاستگاه ماگمای سنگ ها بر پایه بررسی ریخت شناسی است. بررسی ریخت شناسی زیرکن های گرانیتویید کرتاسه و خروجی هم ارز آن در جنوب شرق سقز نشان می دهد که اغلب این بلورها از نوع P5 و S25 هستند و میانگین شاخص دما و قلیایی بالایی (به ترتیب 9/672 و 9/637) را دارند. کمترین دمای تبلور محاسبه شده برای زیرکن های منطقه بر پایه بررسی ریخت شناسی، اشباع شدگی Zr و شیمی سنگ کل حدود 600 تا 750 درجه سانتی گراد است. و وجود میانبار هایی از آپاتیت و ترکیب کانی شناسی نشان می دهد که ماگمای این سنگ ها به نسبت آبدار بوده است. براساس روند تکاملی گونه شناسی، این سنگ ها از نوعI  و وابسته به سری آهکی قلیایی هستند که با نتایج زمین شیمی همخوانی دارد و از ماگمای ترکیبی با خاستگاه پوسته و گوشته تشکیل شده اند.

    کلیدواژگان: ریخت شناسی زیرکن، دماسنجی، گرانیت نوع I، ماگمای ترکیبی، سنگ های اسیدی، جنوب شرق سقز
  • شهریار محمودی*، مریم بوئینی صفحات 165-178

    در این پژوهش، 9 قطعه از نمونه های شهاب سنگی در مجموع به جرم 3590 گرم بررسی شدند که در خبرنامه جهانی ثبت شهاب سنگ ها درج و رده بندی نشده اند. برای رده بندی این نمونه ها، پس از تهیه مقاطع میکروسکوپی و انجام سنگ نگاری دقیق، برپایه داده های زمین شیمیایی ترکیبات عناصر اصلی و کمیاب سنگ کل برآمده از طیف سنجی های فلیورسانس پرتوی ایکس (XRF) و جرمی پلاسمای جفت شده القایی (ICPMS) در نخست نمونه های با ویژگی های کامل شهاب سنگ ها تفکیک گردیده و سپس براساس یافته های سنگ نگاری و زمین شیمیایی رده بندی شدند. نتایج بدست آمده نشان می دهد که این قطعه های شهاب سنگی دسته شهاب سنگ های کندریتی، نوع سنگ شناسی H4 هستند و از نظر ویژگی های ثانویه چون دگرگونی و هوازدگی فضایی نیز در گروه شهاب سنگ های دارای هوازدگی و دگرگونی S2  و W2 قرار دارند.

    کلیدواژگان: شهاب سنگ، کندریت، نوع سنگ شناسی H4، هوازدگی فضایی
  • علی شیرپای، محمدمهدی باقری محققی* صفحات 179-188

    تهیه نانو ساختارهای دوبعدیWTe2  و MoTe2  به روش های سنتز از محلول شیمیایی اهمیت بسیاری دارد. در روش های مختلف سنتز، از پیش ماده ها و غلظت های متفاوت استفاده می شود. در این پژوهش، ترکیب های دوتایی WO3-TeO2 و MoO3-TeO2بر پایه واکنش احیاء شیمیایی از محلول، با دو عامل احیاء: بوروهیدرات سدیم (NaBH4) و هیدرازین در جو گاز ازت تهیه شدند. ویژگی های ساختاری و اپتیکی نمونه ها پس از احیاء شیمیایی بررسی شدند. نتایج پراش پرتو ایکس (XRD) نشان داد که در ترکیب دوتایی WO3-TeO2، پس از احیاء شیمیایی با NaBH4، قله های پراش ترکیب های TeO2 و WO3 بطور مستقل تشکیل شده اند و پس از پازپخت درحضور هیدرازین، شدت آنها به طور قابل ملاحظه ای افزایش یافته است. بر پایه تصاویر میکروسکوپ الکترونی روبشی گسیل میدانی، ریختار نمونه ها بصورت نانوذرات کروی شکل یکنواخت است. در ترکیب MoO3 -TeO2  با احیاء شیمیایی، فازهای دیگر Te2O5 و TeMo5O16  تشکیل می شوند و ریختار نانوذرات به شکل های شبه کره ، میله ای و چندوجهی بوده که بیانگر تشکیل فازهای ترکیبی است. همچنین پیوندهای شیمیایی ترکیب ها و گاف انرژی نمونه ها به روش طیف سنجی تبدیل فوریه فروسرخ (FT-IR)، و  UV-Vis  بررسی شدند.

    کلیدواژگان: واکنش احیاء شیمیایی، ویژگی های ساختاری WO3-TeO2، ویژگی های ساختاری MoO3-TeO2، ویژگی های اپتیکی، گاف انرژی
|
  • M.Movahedi*, M. Yazdi, M.Behzadi Pages 3-14

    The Oshvand Skarn deposit is located about 10 km east of Nahavand city in the Sanandaj-Sirjan structural zone. In this area, garnet (grossular-andradite) is the most abundant mineral in the skarn zone and their compositions are in the range of Adr(67.2 - 45.9%) Gro(50.1 - 31.8%) Sps(1.8 - 0.3%) and Prp(2.5 - 0.6%). EPMA data indicate a decrease in andradite and increase in the amounts of grossular and pyralspite group from the core to the margin of the garnet minerals. Increasing the substitution of Al by Fe+ 3 from the core to the rim of the garnet crystals indicates an increaseing FO2 during the growth of the garnet crystals. Pyroxene is the second most abundant mineral in the skarn zone and has a more homogeneous composition than garnet. The main pyroxenes of this deposit are in the range of hedenbergite to diopside with the combination of Fs(41.2 - 30.6%) En(26.6 - 9.5%) and Wo(49.3 - 42.8%) which has an average ratio of Fe/(Fe + Mg) in the range of 0.81 to 0.53. Thermobarometry studies indicate the formation of the progressive stage of skarnification at a pressure of 1 to 2 kbar and a temperature less than 600°C, depth of formation is about 5 km and  FO2 is about -16 to -27. The EPMA results of garnets and pyroxenes of skarn zones indicate that their composition is located at the range of Fe-Cu-Au type skarns.

    Keywords: crystal chemistry, EPMA, thermobarometry, Oshvand skarn, west of Iran
  • R.Fatahi, M.Asadpou*, M.Ahangari Pages 15-28

    The volcanic rocks with the Plio-Quaternary age, are exposed in the northern part of the Sanandaj-Sirjan zone, in northwest Urmia. The main mineral phases are olivin + clinopyroxene ± plagioclase, that are present as both phenocrysts to microcrystalline with other minor minerals. The dominant textures of these rocks are porphyry, microlithic porphyry, hyalo-porphyry, glomeroporphyritic and vesicular. Based on geochemistry, the parent magma of these rocks are in the range of trachy-basalt to basaltic trachy andesite, belonging to the alkaline magmatic series. The mantel and chondrite normalised patterns of rare earth elements indicates the enrichment of LILE and LREE as well as the depletion of HFSE and HREE.The spider diagrams show a negative anomaly in Nb, Ta, P, Rb, Zr and Ti and positive anomaly in Pb, La, U, Nd, Th and Cs. These geochemical parameters and tectonic diagrams show that the Plio-Quaternary alkaline magmatism were formed in the post-collision arcs.

    Keywords: geochemistry, Plio-Quaternary basalt, post-collision arc, Ghazan, Urmia
  • M, .Ghasemi Siani*, B.Karimi Shahraki Pages 29-42

    The Haft Sandogh alunite deposit is located in the northwest of Takestan (about 60 Km west of Qazvin), and is a part of large Takand alunite deposit. Mineralogical and field study reveal that there is a zonation in the alteration zones of the Haft Sandogh deposit and surrounding area including silica zone in the central part, and quartz-alunite (quartz alunite), kaolinite and propylitic formed toward outer parts. Quartz and alunite are the main minerals of the quartz alunite. Acid-sulfate alteration can be used as a tool in the exploration of epithermal-porphyry ore deposits associated with Cenozoic magmatism in Iran. Regarding to alunite, it can be considered as a potential alternative resource for potassium and alumina production and the decomposition of alunite is a principal step to extract valuable components. Thermal decomposition of alunite was characterized by using differential thermal analysis (DTA), thermogravimetric analysis (TGA) and X-ray powder diffraction (XRD) in this research. The DTA curve shows three endothermic peaks at 546 °C, 787.9 °C and 1195.4 °C and an exothermic peak at 737.2 °C. The first peak is associated with the formation of dehydroxylated basic sulphate (KAl3O3 (SO4)2). The second exothermic peak represents the formation of a new crystalline form of sulphate (KAl(SO4)2). The third endothermic peak represents the massive desulphuration by the formation of a basic aluminium and potassium sulphate (KAlO.SO4). Final endothermic peak represents the formation of Al2O3 and leucite (KAlSi2O6).

    Keywords: mineralogy, alunit, Alumina, mineral processing, Haft Sandogh
  • H.Miri, M.H. Karimpour*, A.Malekzadeh Shafaroudi Pages 43-56

    Bijvard prospect area is located in the northern part of Central Iran zone, Sabzevar zone, about 40 km north of Bardaskan. The rock units exposed in the area include Cretaceous volcano-sedimentary rocks (andesite, basalt, graywacke and conglomerate) that syenogranite porphyry unit has intruded into them.  Mineralization has structural control, with N35E trending, and has altered the andesitic rock unit. Mineralization in this area has occurred in two parts: 1- Gold-bearing ores, that are mostly associated with silica and argillic alterations within gossan zone, which is surrounded by propylitic alteration 2- Manganese mineralization has occurred within gray wacke unit. Mineralogy is simple and primary minerals are pyrite, chalcopyrite, pyrolusite and braunite and secondary minerals include goethite, hematite, covellite, chalcocite, malachite and various Mn-bearing minerals. Quartz and clay minerals associated with minor calcite are the most important gangue minerals. The maximum value of gold is 1.4 ppm and the minimum value of gold is 0.01 ppm. In addition, the amount of copper is ranging between 88 ppm and 2.2%, arsenic is 21 to 100 ppm, and zinc is 162 to 495 ppm. Based on tectonic setting, host rock, structural control, type of alteration and the absence of high and low sulfide index minerals, Bijvard prospect area is probably an intermediate sulfidation epithermal type.

    Keywords: Geology, mineralization, geochemistry, intermediate sulfidation epithermal, Bijvard, Bardaskan
  • J.Sahebi Khader, A.Malekzadeh Shafaroudi *, A.Mazloumi Bajestani Pages 57-74

    Fadiheh copper-gold prospect area in northwest of Torbat-e Heydariyeh in Khorasan Razavi Province is located in the central part of the Khaf-Kashmar-Bardaskan magmatic belt. This area includes outcrops of Eocene volcanic-pyroclastic units with felsicintermediate nature. The lavas are andesite and latite, and pyroclastic units include rhyodacitic tuff, andesitic lithic tuff and ignimbrite. Intrusive rocks consist of hornblende monzogranite, synogranite, pyroxene diorite porphyry and quartz monzonite porphyry. Mineralization has structural control and formed as vein-veinlets in accordance with the main trend of NW-SE and NE-SW faults in the region. Mineralization veins have generally N45 ° -75 ° E and N15 ° -30 ° W trending, 2 to 25 m length and 0.2 to 2 m width. The most important veins in the area include quartz + specularite ± pyrite and quartz + specularite ± chalcopyrite. The host rocks are pyroxene diorite porphyry, quartz monzonite porphyry and hornblende monzogranit. The structure and texture of mineralization includes vein-veinlet, open space filling, breccia, secondary replacement, colloform and disseminated. The alteration associated with veins are silicification and chloritization. The propylitic, silicification, chloritization and argillic alteration zones are observed within host rocks and other units in the area. Primary mineralization are specularite, chalcopyrite, pyrite and galena and secondary minerals are malachite, chalcocite, covellite, goethite, hematite, limonite, azurite and chrysocolla. Maximum of geochemical anomalies in veins are up to 5% Cu, up to 3% Pb, 50 g/t Ag, 100 g /t As and up to 791 ppb Au. The geological setting, lithology, mineralogy of mineralized veins, structure and texture, extent and type of alteration zones show that the mineralization in Fadiheh prospect area is iron-oxide copper-gold (IOCG) type.

    Keywords: Structure, texture, alteration, min eralization, geochemistry, iron oxide copper-gold deposit, Khaf Kashmar Bardaskan magmatic belt
  • M.Khaleghi, A.Abedini*, H.Ranjbar, A.Calagari Pages 75-88

    The Zamin Hossein copper deposit, as a part of the Dehaj- Sarduiyeh metallogenic belt, is located about 170 km southeast of Kerman city. This deposit is accompanied by Eocene volcanic (andesite, andesi-basalt and pyroclastic) and Eocene intrusive body (granodiorite and granite). The propylitic, sericitic, argillic-sericitic and silicic alterations are associated with this deposit. Chalcopyrite and pyrite are the most important hypogene sulfide minerals which are accompanied by supergene mineral assemblages such as goethite, hematite, limonite, malachite, and azurite. The hypogene minerals show generally vein-veinlet, stockwork and crustiform textures. The microthermometric studies in quartz crystalscogenetic with the ore minerals revealed four types of fluid inclusions on the basis of phase content: 1-( L-V), 2-(L-V-S), 3-(V-L), and 4-(V). The results of microthermometric analyses revealed that the fluid inclusions have a wide range of Th (170°C to 530°C). The L-V-S type fluid inclusions displayed Th and salinity ranges of 190-473°C and 31.4-55.6 wt% NaCl eq., respectively. The liquid-rich 2-phase inclusions (L-V) show salinities within the range of 1.74-6.45 wt% NaCl eq. Based upon microthermometric data, boiling, mixing, and simple cooling of the fluids were the essential mechanisms in deposition and evolution of this deposit. The ore-forming fluids were probably of magmatic and mixed magmatic-meteoric sources. According to the structural and textural aspects, alteration and mineralization of mineral assemblages and microthermometric data, the Zamin Hossein ore deposit can be categorized as porphyry copper-type.

    Keywords: Dehaj-Sarduiyeh, mineralization, Zamin Hossein deposit, alteration, fluid inclusions, porphyry copper
  • M.Shahri, S.M.Mortazavi*, A.Houshmandzadeh Pages 89-102

    Hormuz series in Zendan salt dome, Neoprotozoic-Early Cambrian rocks is located near Bandar-e-Lengeh in western Hormozgan Province. In this salt dome, iron calcic skarns are present near the basic igneous bodies that have copper hydrothermal deposits. Carbonate sedimentary sequences, carbonate tuffs and igneous rocks are the host rocks of these skarns. The calcsilicates in the endoskarn include grandite garnets, feldspars, clinozoicite/epidotes, actinolite, wollastonite and vesuvanite. The calcsilicates in exoskarns are garnets and is mostly andradite, epidote, actinolite and wollastonite. Based on microprobe analysis, the type of garnet within skarn varies from And30Gross70 to And100Gross0. Based on crystal chemistry study, the elements such as Zn, Mn, Cu in exoskarns and endoskarns have a systematicaly distribution. Fluid inclusions study of the andradite mineral have indicated that Zendan skarns are formed at temperatures of 600 to 650°C.

    Keywords: Iron-bearing calcic skarn, grandite garnets, wollastonite, fluid inclusions, Zendan salt dome
  • S.Mehrdad, Z.Bonyadi*, M.Hosseini, M. Bayati Pages 103-118

    Mehdiabad zinc-lead-barite deposit is located in the Central Iran structural zone and about 116 km southeast of Yazd. The host rock of this deposit is Lower Cretaceous dolomitic limestone of the Taft Formation . The main ore minerals in the Mehdiabad East Ridge ore zone include hemimorphite, hydrozincite, cerussite, and chalcophanite. Ore textures are mainly replacement, brecciated, and open-space filling. As a result of supergene and weathering processes, the sulfide minerals (sphalerite and galena) have been changed to non-sulfide minerals such as hemimorphite, hydrozincite, and cerussite. Statistical analysis of geochemical data indicates that the elements in the ore could be divided into three groups: terrigenous, host rock-forming, and ore-forming elements. Formation of iron-rich dolomite, ankerite, and siderite indicates high concentrations of iron and manganese in the mineralizing fluid. Based on this study, the characteristics of the Mehdiabad deposit are very similar to the Mississippi-Valley type deposits.

    Keywords: Geochemistry, genesis, East Ridge, Mehdiabad lead, zinc deposit, MVT deposits, Yazd, Central Iran
  • E.Qafuri Sedehi, H.Tajeddin*, E.Rastad, P.Mahmoodi Qafuri Pages 119-128

    The Sebandoon Barite (gold-silver) deposit is located about 20 km NW of the Kashmar in the Central Iran. The rock units exposed in the area consist of Eocene volcano-sedimentary sequences of lithic tuff, rhyolitic tuff, tuffaceouce shale, lapilli tuff and agglomerate associated with pyroxene andesite and trachyandesite. The barite is composed of lenticular, banded and stockwork mineralization and that is hosted in rhyolithic tuff. Lenticular, massive and banded barite contains pyrite, sphalerite,chalcopyrite, galena, tetrahedrite, argentite and electrum. The association of sulphide minerals with the barite indicates sub-oxic conditions during ore forming processes. In this study, the chemistry of sulfide minerals in the barite lenses was studied using Electron Microscope. Accordingly, the narrow range and low iron content within the sphalerite are similar to those of mineralization in a sub-oxic environments. The presence of elements with heavy atomic nuclei, such as gold and silver, in the pyrite indicates that the pyrites are formed in a sub-oxic environment and arsenic in the pyrite is replaced by metal (As3 +). The presence of large amounts of antimony, bismuth, arsenic, and silver in the sulfide and sulfosalt minerals of this deposit indicates that the ore forming fluid was rich in the metal elements.

    Keywords: Cheshmeh Noghreh deposit, barite, gold-rich massive sulfide, mineral chemistry
  • P.Tavakoli, A. Rostami, S.Rasti* Pages 129-140

    The Tang Zagh iron deposit is located about 117 km Northeast of Bandar Abbas, Hormozgan Province in the structural folded-thrusted zone of the Zagros basin. Iron mineralization occurs in the form of iron oxides (hematite) within the salt dome and/or in fractures and between the layers of the younger strata with the Tertiary age. Based on the microscopic studies, dolomitic fragments of the host rocks are surrounded by iron oxides during the replacement processes. The texture of ore is vein, veinlets, replacement, and open space filling. Hematite is the most abundant mineral in this deposit and goethite, dolomite and quartz minerals are the minor phases. According to geochemical data, the concentration of Fe2O3 in this deposit reaches up to more than 89 wt%. Low phosphorus and titanium levels and the absence of skarn-related features do not support the magmatic origin for this deposit. According to the field observation, mineralogical and geochemical properties, Tang Zagh iron deposit is formed in 4 stages: 1. Placement of volcanic material and the entrance of iron-bearing fluids of a volcanic origin in the sedimentary basin, 2. Enrichment of iron by hydrothermal fluid activity due to salt diapirism, 3. Reconcentration and redeposition of iron by tectonic activities and finally 4. Hematite, goethite and malachite minerals are formed due to the supergene processes and weathering on this deposit.

    Keywords: Geochemistry, salt dome, Hematite, Tang Zagh, Hormozgan
  • SH.Tondkar, F.Masoudi* Pages 141-152

    Biotite is a common rock-forming mineral and accepts a variety of elements in its structure. The valuable information of crystallization conditions of the biotite mineral obtain on natural biotite composition. The biotite mineral is one of the main mineral phases of pelitic rocks which are formed in a wide range of geological conditions. In this research, microscopic mineralogy, Raman spectroscopy, and X-ray diffraction of biotite minerals from hornfels and migmatites from the Borujerd granitoid aureole in the Sanandaj Sirjan zone investigated. On microscopic studies, mica crystals display common biotite characterizations but the mineral is uniaxial not biaxial as ordinary mica with a monoclinic system. Based on X-ray diffraction, the biotite crystals form in hexagonal crystalline habit. The Raman spectroscopy also reveals the variations in number and shifts on peaks in the range of 500 to 750 cm-1. Based on XRD data, the unit cell lattice parameters have revealed hexagonal mica crystals for the Borujerd migmatite and hornfels. Previous works reported temperatures in the range of 642 to 750 C° for the studied rocks. Investigation on synthetic biotite mineral suggests temperature above 700 C° for monoclinic to hexagonal transformation which confirm the formation of the high-temperature metamorphic event in the Borujerd region.

    Keywords: Hexagonal biotite, lattice parameter, hornfels, migmatite, Borujerd, Sanandaj- Sirjan
  • S.Gholipour, F.Masoudi*, H. Azizi, Y.Asahara Pages 153-164

    Zircon is an stable mineral during post crystallization processes and preserves characters of magmatic events. Zircon morphology can give some information about temperature, nature, and source of the magma. Study of the zircon morphology of Cretaceous granitoids and acidic volcanics from the southeast Saqqez area reveals that most of the crystals are P5 and S25 types with high alkalinity (I.A.) and temperature indexes (I.T.) in the range of 672.9 and 637.9 respectively.The minimum temperature of zircon crystallization is estimated to be in the range of 600 to 750 °C based on the morphology, saturation of Zr, and whole-rock chemistry. The presence of apatite inclusions and the mineralogical composition indicate that the source of the magma was relatively hydrous. Typological evolutionary trend (T.E.T.) shows the granites as I-type with calc-alkaline nature, which are in line with geochemical data. The zircon mineral morphology indicates that the granites in the SE Saqqez formed from hybrid magma with crustal and mantle origin.

    Keywords: zircon mineral, morphology, thermometry, I-type granite, hybrid magma, acidic rocks, southeast Saqqez
  • SH.Mahmoudi*, M. Boeini Pages 165-178

    In this study, meteorite pieces, with total weight of 259 grams, have been studied which is not listed in the world bulletin of meteorites. In order to classify these samples, after preparing microscopic thin sections and performing accurate petrography, using geochemical data of the major elements and trace elements of whole rock, obtained from XRF and ICPMS methods in Zarazma company’s laboratory, have been studiied. At first, the samples which have properties of meteorites are completely separated and other samples and classified according to common petrographic and geochemical methods. As a result, all of the nine of selected meteorite samples belong to the category of chondrite meteorites with petrological type H4. Also, in terms of secondary characteristics, such as special metamorphism and space weathering, the samples have been studied, in addition they are in the group of meteorites with S2 and W2 level of weathering and metamorphism.

    Keywords: meteorites, chondrite, petrologic type of H4, space weathering
  • A.Shirpay, M.M.Bagheri Mohagheghi* Pages 179-188

    Preparation of two-dimensional nanostructures of WTe2 and MoTe2 by chemical solution synthesis methods is of great importance. In different synthesis methods, different precursors and concentrations are used. In this paper, we used the chemical reduction reaction method from solution for our analysis. Binary compounds of WO3 - TeO2 and MoO3 - TeO2 were prepared in two processes with reduction agents: (a) sodium borohydrate (NaBH4) and (b) hydrazine in the presence of nitrogen gas. The structural and optical properties of the nanopowders were studied after chemical reduction. The results of X-ray diffraction (XRD) showed that in the WO3 - TeO2 binary compound, after chemical reduction with NaBH4, the diffraction peaks of the TeO2 and WO3 binary compounds formed independently and after annealing in the presence of hydrazine, and the intensity of the peaks has been significantly increased. Field Emission Scanning Electron Microscopy (FE-SEM) images showed that the morphology of the nanoparticles was uniform in the form of spherical nanoparticles. In the combination of MoO3 - TeO2 with chemical reduction, other phases of Te2O5 and TeMo5O16 are formed in the shape of hemispheres, rods and polyhedrals, which indicates the formation of composite phases. The chemical bond structure and energy gap of samples were studied by FT-IR and UV-Vis spectroscopy.

    Keywords: Chemical reduction reaction, structural properties of WO3 - TeO2, structural properties of MoO3 - TeO2, optical properties, energy gap