فهرست مطالب

علوم روانشناختی - پیاپی 111 (خرداد 1401)

فصلنامه علوم روانشناختی
پیاپی 111 (خرداد 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/21
  • تعداد عناوین: 12
|
  • میترا مرادی، معصومه اسمعیلی*، محمدتقی کرمی قهی صفحات 427-460
    زمینه

    امید به زندگی شاخصی آینده گراست که اثری مثبت بر سلامتی و رفاه فرد دارد. با توجه به شرایط تنش زای کنونی که ناشی از فشارهای روانی، اجتماعی و اقتصادی حاصل از کرونا است، ارایه الگویی بومی و جامع از گفتمان امید به شدت ضروری است. سهم گذاری، الگویی بومی برگرفته از هستی شناسی اسلامی است که در سه مولفه ی نگرشی، عملکردی و ارتباطی بیان شده است. پژوهش حاضر درصدد پاسخ به این سوال است که الگوی گفتمان امید با محوریت سهم گذاری چگونه است؟

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف شناسایی الگوی گفتمان امید برمبنای سهم گذاری انجام شد.

    روش

    این پژوهش با رویکرد کیفی و پارادایم تفسیرگرایی انجام گرفت. مشارکت کنندگان 16 مادر متاهل دارای حداقل دو فرزند بودند که بین 10 تا 25 سال از ازدواج آن ها گذشته بود و از طریق نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. جهت جمع آوری داده ها از مصاحبه عمیق (پاتر، 2012) استفاده شد و تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از تحلیل گفتمان و شناسایی مضامین اصلی (یورگنسن و فیلیپس، 2002) صورت گرفت.

    یافته ها

    درتحلیل داده های حاصل از مصاحبه افراد سهم گذار 33 مضمون فرعی و 17 مضمون اصلی در گفتمان امید استخراج شد، که در نهایت منجر به شناسایی 6 بعد روایتی، شناختی، عاطفی، رفتاری، ارتباطی و زمانی در گفتمان امید گردید.

    نتیجه گیری

    گفتمان امید با محوریت سهم گذاری بیانگر روایت های مثبت و منسجم، عاطفه ی مثبت، ادراک شناختی مثبت با ذهن آگاهی و تفکر تعالی نگر، عمل گرایی، رشدگرایی، ارتباط گرایی و دید مثبت و هدفمند در فرد امیدوار سهم گذار بود. شناخت عوامل موثر در این گفتمان امکان امیدافزایی و شکوفایی فرد، خانواده و جامعه را فراهم می کند.

    کلیدواژگان: گفتمان امید، خانواده، سهم گذاری
  • کمال مهبودی، نورالله محمدی*، چنگیز رحیمی، مهدی رضا سرافزار صفحات 461-474
    زمینه

    اختلال اضطراب اجتماعی، شایع ترین اختلال اضطرابی محسوب می شود. این افراد حرمت خود پایین دارند و در تعاملات آن ها تاثیر منفی می گذارد. همچنین ناتوانی در نظم جویی هیجان در این بیماران منجر به تشدید علایم می شود زیرا نمی توانند هیجانات خود را در موقعیت های مختلف کنترل کنند و از موقعیت های اجتماعی بیشتر اجتناب می کنند. وجود مکانیسم های دفاعی ناکارآمد نیز به این بیماران اجازه نمی دهد تا بتوانند مشکلات خود را دقیق تر بررسی کنند. بنابراین تمرکز بر رفع این سه مشکل اساسی در این بیماران حایز اهمیت است.

    هدف

    پژوهش حاضر به دنبال بررسی اثربخشی روان درمانی پویشی فشرده کوتاه مدت بر عزت نفس، نظم جویی هیجان و مکانیسم های دفاعی در مبتلایان به اختلال اضطراب اجتماعی بود.

    روش

    در این پژوهش از طرح شبه آزمایشی از نوع پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری استفاده شد. جامعه آماری شامل کلیه مردان مبتلا به اختلال اضطراب اجتماعی در شهر شیراز بود که در سال 1399 به مراکز مشاوره و ارایه خدمات روانشناختی مراجعه کرده بودند. بدین منظور از بین این افرد، 20 نفر به صورت هدفمند انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند. تمام شرکت کنندگان پرسشنامه های عزت نفس کوپر اسمیت (1967)، سبک های دفاعی آندروز و همکاران (1993) و تنظیم هیجان گراتز (2004) را قبل از اجرای پژوهش تکمیل کردند. سپس گروه آزمایش پروتکل روان درمانی پویشی فشرده و کوتاه مدت دکتر حبیب دوانلو (1996) را به صورت 2 جلسه 60 دقیقه ای هفتگی در 15 جلسه دریافت کردند. پس از اتمام جلسات درمان و دوماه بعد، تمامی شرکت کنندگان، در هر دو گروه مجددا پرسشنامه های پژوهش را تکمیل کردند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که روان درمانی پویشی فشرده کوتاه مدت بر افزایش عزت نفس و سبک های دفاعی رشد یافته و کاهش سبک های دفاعی رشدنیافته و روان آزرده و دشواری تنظیم هیجان مردان مبتلا به اضطراب اجتماعی، در مراحل پس آزمون و پیگیری، موثر است (01/0 >p).

    نتیجه گیری

    می توان گفت روان درمانی پویشی فشرده کوتاه مدت می تواند منظور بهبود مشکلات شایع هیجانی، عزت نفس و مکانیسم های دفاعی در افراد مبتلا به اختلال اضطراب اجتماعی از روان درمانی پویشی فشرده کوتاه مدت استفاده شود.

    کلیدواژگان: اختلال اضطراب اجتماعی، حرمت خود، نظم جویی هیجان، مکانیسم های دفاعی، درمان روانپویشی فشرده و کوتاه مدت
  • محمدرضا رضایی هنجنی، حمید علیزاده*، مهدی کاظمی دستجردی، علی اکبر طاهایی صفحات 475-490
    زمینه

    پیشینه پژوهش در حوزه دانش آموزان با اختلال خواندن نشان می دهد که توان بخشی اختلال پردازش شنیداری مرکزی، نقشی اساسی در بهبود این اختلال و نیز بهبود ادراک شنیداری در کودکان دارد. با وجود این کمتر پژوهشی به نقش رایانه و بازی های رایانه ای در آموزش و توانبخشی این کودکان پرداخته است..

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی برنامه توان بخشی رایانه ای اختلال پردازش شنیداری مرکزی بر ادراک شنیداری و املای دانش آموزان با اختلال خواندن انجام شد.

    روش

    این پژوهش یک تحقیق شبه آزمایشی بود که بصورت پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری طراحی و با یک گروه گواه انجام شد. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل تمامی دانش آموزان پایه دوم ابتدایی بود که در سال تحصیلی 1398-1397 به مراکز اختصاصی ناتوانی های یادگیری شهر تهران ارجاع داده شده بودند. حجم نمونه 36 نفر بود که به شیوه در دسترس انتخاب و به شیوه تصادفی در دو گروه آزمون و گواه گمارش شدند. ابزار پژوهش سیاهه مشکلات شنیداری فیشر (1976)، آزمون اعداد دایکوتیک (1393)، آزمون گفتار در نویز (2015)، آزمون ادراک شنیداری (حسن زاده، 1381) و آزمون املا (وزارت آموزش و پرورش، 1397) بودند. برای تحلیل داده ها از آنالیز واریانس مختلط استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج حاصل از پژوهش نشان داد گروه آزمایش و گواه در متغیرهای ادراک شنیداری و املا با هم تفاوتی معنی دار دارند(0/001 <P). همچنین نتایج بیانگر آن بود که علاوه بر تفاوت معنی دار بین گروه ها، اثر اصلی عامل زمان برای متغیرهای ادراک شنیداری و املا معنی دار است (0/001 <P) و بین میانگین نمرات ادراک شنیداری و املا در پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری اختلافی معنی دار وجود دارد.

    نتیجه گیری

    به دلیل نتایج به دست آمده، می توان نتیجه گرفت که برنامه توان بخشی رایانه ای اختلال پردازش شنیداری مرکزی موجب بهبود ادراک شنیداری و مشکلات املای دانش آموزان با اختلال خواندن می شود.

    کلیدواژگان: پردازش شنیداری مرکزی، ادراک شنیداری، خواندن، املا
  • سیده زهرا سیدنوری، عباسعلی حسین خانزاده*، عباس ابوالقاسمی، ایرج شاکری نیا صفحات 491-508
    زمینه

    بیشترکودکان دارای اختلال کمبودتوجه / فزون کنشی در هر دو جنبه سرد (شناختی) و گرم (عاطفی، انگیزشی) کنش های اجرایی دچار نارسایی اند، با این حال، مداخلات، بیشتر بر جنبه سرد این کنش ها تمرکز کردند.

    هدف

    پژوهش حاضر به منظور بررسی اثربخشی آموزش کنش های اجرایی گرم و سرد در دو سطح والد و کودک بر کنش های اجرایی کودکان دارای اختلال کمبود توجه / فزون کنشی انجام شد.

    روش

    طرح پژوهش حاضر شبه آزمایشی از نوع پیش آزمون، پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی کودکان 9 تا 12 ساله دارای اختلال کمبود توجه / فزون کنشی شهر رشت بودند که در سال تحصیلی 1400 به مراکز درمانی، آموزشی مراجعه کردند. نمونه پژوهش شامل 26 کودک دارای اختلال کمبود توجه / فزون کنشی از جامعه آماری ذکر شده بود که برحسب شرایط ورود و خروج پژوهش به روش در دسترس انتخاب و با گمارش تصادفی در گروه های آزمایش و گواه تقسیم شدند. کودکان گروه آزمایش و مادران آن ها هرکدام برنامه مداخله ای کنش های اجرایی گرم و سرد را طی 10 جلسه دریافت کردند. ابزار مورد استفاده شامل پرسشنامه جمعیت شناختی، مقیاس درجه بندی کانرز (1999) و پرسشنامه کنش های اجرایی (جوجیا، 2000) بود. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل کواریانس تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد آموزش کنش های اجرایی گرم و سرد در دو سطح والد و کودک بر تمامی مولفه های کنش های اجرایی کودکان دارای اختلال کمبود توجه / فزون کنشی اثر معناداری داشت (0/01 >P).

    نتیجه گیری

    براساس یافته های این پژوهش می توان نتیجه گرفت که مداخلات چندوجهی در سطوح مختلف کودک و والدین به طور همزمان و همچنین تمرکز بر همه انواع کنش های اجرایی در درمان اختلال کمبود / توجه فزون کنشی می تواند بسیار تاثیرگذار باشد.

    کلیدواژگان: کنش های اجرایی گرم و سرد، والد و کودک، اختلال کمبود توجه، فزون کنشی
  • فرانک طوسی، منصور حکیم جوادی*، سجاد رضائی، اشکان ناصح صفحات 509-524
    زمینه

    تحقیقات نشان داده اند که پناهندگان در معرض عوامل استرس زای مختلفی قرار می گیرند که این استرس زاها برای زنان پررنگ تر هستند. از طرف دیگر، برنامه های توانمندسازی روانشناختی می توانند باعث بهبود عملکرد انسان ها می شود. ازاین رو، برنامه های توانمندسازی بر روی زنان پناهنده سرپرست خانوار می تواند بسیار مفید باشد.

    هدف

    این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی برنامه توانمندسازی زنان پناهنده سرپرست خانوار بر عزت نفس، خودکارآمدی، امید و سبک های اسنادی آنان انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع نیمه تجربی با دوگروه آزمایش و گواه بود. در این پژوهش تعداد 50 نفر از زنان پناهنده سرپرست خانوار که به حضور در پژوهش تمایل داشتند، انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو دسته آزمایش و گواه قرار گرفتند. ابزارهای پژوهش عبارت بودند از پرسشنامه خودپنداره راجرز (1975-1938)، پرسشنامه سبک های اسنادی پیترسون، سمل، وون بایر و همکاران (1982)، مقیاس عزت نفس روزنبرگ (1965)، پرسشنامه خودکارآمدی عمومی توسط شرر و همکاران (1982) و پرسشنامه امید به زندگی اشنایدر (1991). پیش آزمون در هر دو گروه انجام شد و گروه آزمایش 8 جلسه 90 دقیقه ای برنامه توانمندسازی زنان پناهنده سرپرست خانوار که توسط طوسی (1399) با مطالعات کیفی تنظیم شده است را دریافت کردند. جهت تجزیه و تحلیل یافته ها از آزمون تحلیل واریانس مختلط استفاده شد.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد که آموزش برنامه توانمندسازی بر اعتماد به خود، خودپنداره، خودکارآمدی، امید و سبک های اسنادی زنان سرپرست خانوار پناهنده تاثیر معناداری داشته است (0/05 >p). به نحوی که نمرات عزت نفس، خودپنداره، خودکارآمدی، امیدواری و سبک های اسنادی درونی مثبت افزایش و سبک های اسناد درونی منفی کاهش معناداری در مرحله پس آزمون داشته و تغییر نمرات در مرحله پیگیری پایدار بود.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد این برنامه توانمندسازی بر اعتماد به خود، خودپنداره، خودکارآمدی، امید و سبک های اسنادی زنان سرپرست خانوار پناهنده تاثیر داشته است. تحقیق در نمونه های بزرگ تر میدانی مورد نیاز است.

    کلیدواژگان: برنامه توانمندسازی، زنان سرپرست خانوار، عزت نفس، خودکارآمدی، امید، سبک های اسنادی
  • مهدی قزلسفلو، سارا نجاتی فر*، علی آقازیارتی صفحات 525-542
    زمینه

    پژوهش ها نشان می دهند دانش آموزان با مشکلات رفتاری درونی شده از کنش هایی مانند عدم تحمل پریشانی و نارسایی در تنظیم هیجان رنج می برند، همچنین پژوهش های پیشین نشان داده اند درمان فرا تشخیصی یکپارچه بر متغیر های مختلفی تاثیر دارد. بنابراین با توجه به پیشینه پژوهش، در زمینه اثربخشی درمان فرا تشخیصی یکپارچه بر تحمل پریشانی و تنظیم هیجان دانش آموزان با مشکلات رفتاری درونی شده شکاف تحقیقاتی وجود داشت.

    هدف

    هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی درمان فرا تشخیصی یکپارچه بر تحمل پریشانی و تنظیم هیجان دانش آموزان با مشکلات رفتاری درونی شده بود.

    روش

    روش پژوهش حاضر شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش شامل دانش آموزان دختر متوسطه اول دارای اختلالات رفتاری درونی شده در مدارس تهران در سال 1399-1398 بود که 30 دانش آموز دارای مشکلات رفتاری درونی شده با روش نمونه گیری غیر تصادفی هدفمند انتخاب شدند و در گروه های آزمایش (15 نفر) و کنترل (15 نفر) جایگزین شدند. گروه آزمایش مداخله درمان فرا تشخیصی یکپارچه (بارلو و همکاران، 2017) را طی سه ماه در 10 جلسه 90 دقیقه ای دریافت کرد. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه خودسنجی نوجوانان (آخنباخ و ریسکولا، 2003)، پرسشنامه تحمل پریشانی (سیمونز و گاهر، 2005) و پرسشنامه تنظیم شناختی هیجان (گارنفسکی، کرایج و اسپینهاون، 2001) استفاده شد. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس چند متغیره تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که درمان فرا تشخیصی یکپارچه در افزایش تحمل پریشانی و بهبود تنظیم هیجان دانش آموزان تاثیر داشته است (0/01 =P). همچنین نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد که میزان تاثیر درمان فرا تشخیصی یکپارچه بر تحمل پریشانی (106/23 =F)، ملامت خویش (17/84  =F)، ملامت دیگران (37/22 =F)، نشخوارگری (36/12 =F)، فاجعه انگاری (38/67 =F)، پذیرش (18/67 =F)، تمرکز مجدد بر برنامه ریزی (21/06 =F)، تمرکز مجدد مثبت (35/26 =F)، ارزیابی مجدد مثبت (29/69 =F) و دیدگاه پذیری (33/59 =F) معنادار بوده است (0/01 =P).

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های حاصل از این پژوهش می توان گفت درمان فرا تشخیصی یکپارچه با استفاده از آموزش آگاهی هیجانی، یادگیری مشاهده تجارب هیجانی، بازشناسی هیجان ها، شناسایی الگو های اجتناب از هیجان و ارزیابی مجدد شناختی منجر به افزایش تحمل پریشانی و بهبود تنظیم هیجان در دانش آموزان با مشکلات رفتاری درونی شده می شود.

    کلیدواژگان: درمان فراتشخیصی یکپارچه، تحمل پریشانی، تنظیم هیجان، مشکلات رفتاری درونی شده
  • هادی پاکدل، فرامرز سهرابی*، کبری حاجی علیزاده صفحات 543-558
    زمینه

    درمان روان پویشی کوتاه مدت، تلاش پیوسته برای تجربه عمیق عواطف و هیجانات به عنوان عنصری شفابخش است، همچنین مطالعات متعدد اثربخشی این درمان را در اختلالات روانی نشان داده اند. بنابراین در زمینه اثربخشی درمان روان پویشی کوتاه مدت بر فرسودگی شغلی در صنعت هوانوردی، خلاء تحقیقاتی وجود داشت

    هدف

    هدف از این پژوهش بررسی اثربخشی درمان روان پویشی کوتاه مدت بر روی کارکنان کنترل ترافیک هوایی تهران بود که فرسودگی شغلی را تجربه کرده بودند.

    روش

    این پژوهش شبه آزمایشی ازنوع طرح پیش آزمون - پس آزمون باگروه گواه بود. جامعه ی آماری پژوهش حاضر کلیه کارکنان کنترل ترافیک هوایی تهران، درسال 1398 بود. توسط پرسشنامه های فرسودگی شغلی ساعتچی و هومن (1387) مورد ارزیابی قرار گرفتند و از بین 123 شرکت کننده،30 نفرکه نمرات فرسودگی شغلی آن ها، بالاتر از نقطه برش 182 بود برای پژوهش انتخاب شدند و در مرحله بعد مجددا توسط پرسشنامه های تنیدگی شغلی اسیبو  Osipow(1987)، فرم کوتاه مقیاس کیفیت زندگی سازمان جهانی بهداشت WHOQLS- BREF (1996) و پرسشنامه ریگز و نایت (1994) مورد ارزیابی قرار گرفتند و در گروه آزمایش (15 نفر) و گروه گواه (15 نفر) به صورت تصادفی گمارش شدند. افراد گروه آزمایش در 20 جلسه 90 دقیقه ای درمان روان پویشی فشرده کوتاه مدت شرکت کردند و گروه گواه هیج مداخله ای دریافت نکردند. داده ها با استفاده آزمون کوواریانس توسط نرم افزار SPSS20 تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج در پس آزمون بین دو گروه آزمایش و گواه از نظر کاهش تنیدگی شغلی، ارتقاء کیفیت زندگی و بهبودی خودکارآمدی در گروه آزمایش در مقایسه با گروه گواه را نشان داد (0/05 >P).

    نتیجه گیری

    با توجه به اینکه درمان روان پویشی فشرده کوتاه مدت بر کاهش هیجانات منفی و فرسودگی شغلی کارکنان کنترل ترافیک هوایی موثر بوده می توان آن را بر روی نمونه های بیشتر و در جامعه ای دیگر نیز انجام داد.

    کلیدواژگان: استرس شغلی، کیفیت زندگی، فرسودگی شغلی، خودکارآمدی، روان درمانی پویشی فشرده کوتاه مدت، کنترلر ترافیک هوایی
  • زهرا علیمددی، رضا والا*، فتاح ناظم صفحات 559-574
    زمینه

    کتاب های درسی منبع اصلی و رسمی انتقال ارزش  های جامعه به دانش آموزان بوده و نیروی بسیار قدرتمند در فرآیند شکل گیری نقش های جنسیتی کودکان و نوجوانان محسوب می شوند. در این مقاله باز نمایی جنسیتی و شناسایی ارتباط جنسیت در کتاب زبان انگلیسی دوره دوم متوسطه در ایران مد نظر می باشد .

    هدف

    شناسایی مولفه های اساسی گفتمان جنسیتی در کتب ادبیات فارسی و زبان انگلیسی و علوم اجتماعی دوره دوم متوسطه دبیرستان.

    روش

    تحلیل محتوای کمی و کیفی به صورت ترکیبی می باشد. تحلیل محتوای کیفی متن دروس و تصاویر، انتخاب شده است که در این بخش کیفیت بازنمایی ها مورد بررسی قرار گرفته است. روش تحلیل محتوای کمی نیز برای مقایسه کمی تعداد تصاویر، اسامی و ضمایر مونث و مذکر مورد استفاده قرار می گیرد. جامعه آماری این تحقیق کل کتاب زبان انگلیسی دوره دوم متوسطه بوده است و با استفاده از میانگین و F و آزمون T نتایج تحقیق بررسی شده است.

    یافته ها

    یافته های حاصل از تجزیه و تحلیل کمی، دلالت بر وجود نابرابری و تبعیض جنسیتی در کلیه کتب دوره دوم متوسطه بررسی شده داشته اند. نتایج تحلیل محتوایی کتاب ها نیز حاکی از رویکردی سنتی و کلیشه ای و عدم تناسب و توازن به ویژه در ابراز احساسات عاطفی توجه به هر دو جنس بوده است.

    نتیجه گیری

    نادیده گرفتن واقعیت تربیتی دانش آموزان دختر و عدم بازتاب آن در کتاب های درسی چندان منطقی به نظر نمی رسد. همچنین برای اصلاح شرایط ابتدا باید زمینه ی فرهنگی فراهم آید این پژوهش نشان داد که باز تولید کلیشه های تبعیض آمیز جنسیتی به صورت پنهان و گاه آشکار در کتب آموزشی از طریق تصاویر و متون ادبی صورت می پذیرد.

    کلیدواژگان: گفتمان جنسیتی، تحلیل گفتمان انتقادی، بافت، زمینه، کتب درسی
  • ملینا شیرانی بیدآبادی، احمد عابدی*، امیرهوشنگ مهریار، هائیده صابری صفحات 575-592
    زمینه

    مطالعات قبلی نشان دهنده اثربخشی تیاتر درمانی بر التیام سوگ، خشم، اختلالات اضطرابی و خلقی و اختلال کندن پوست به عنوان یکی از اختلالات مرتبط با وسواس بوده اند با این حال تحقیقات اندکی در زمینه کاربرد تیاتر درمانی برای بیماران مبتلا به اختلال وسواس -اجبار وجود دارد.

    هدف

    بررسی اثربخشی تیاتر درمانی بر بهبود علایم وسواسی - جبری و خشم در بیماران مبتلا به اختلال وسواس - اجبار بود.

    روش

    تحقیق حاضر با طرح شبه آزمایشی از نوع پیش آزمون - پس آزمون با گروه گواه انجام شد. جامعه آماری بیماران مبتلا به اختلال وسواس - اجبار مراجعه کننده به کلینیک روانشناسی و مشاوره نیک آوین شهر اصفهان در طی ماه های خرداد ماه 1399 تا تیرماه 1399 و شرکت کنندگان 24 نفر بیمار مبتلا به وسواس (16 زن و 8 مرد) بودند که به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه جای داده شدند. در طول انجام تحقیق هر دو گروه تحت رژیم دارویی برای معالجه وسواس بودند با این تفاوت که گروه آزمایش به مدت 4 هفته، هر هفته 3 جلسه تیاتردرمانی را به صورت یک درمان گروهی دریافت کردند. بسته آموزشی تیاتردرمانی مورد استفاده در پژوهش حاضر توسط نویسنده اول مقاله (شیرانی) در سال 1399 ایجاد و طراحی شده و به نگارش درآمده است. قبل و بعد از انجام مداخله از پرسشنامه وسواس مادزلی (1977) و فرم کوتاه مقیاس خشم نواکو (1994) استفاده شد. تجزیه و تحلیل یافته ها نیز با استفاده از روش آماری" تحلیل کوواریانس چند متغیری و SPSS-23 انجام شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که تیاتر درمانی بر بهبود علایم وسواسی - جبری و کاهش خشم در بیماران مبتلا به اختلال وسواس - اجبار به صورت معناداری اثربخش است (0/05 P<).

    نتیجه گیری

    بیماران مبتلا به وسواس که در جلسات گروهی تیاتردرمانی شرکت کردند بهبودی علایم اختلال وسواس - اجبار و کاهش خشم را نشان دادند. با توجه به نتایج این پژوهش تیاتردرمانی به عنوان یک درمان موثر برای بهبود علایم اختلال وسواس - اجبار پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: تئاتردرمانی، اختلال وسواس - اجبار، خشم
  • الهه حسنخویی، علیرضا رضوانی*، وحید احمدی، فاطمه حاجی اربابی صفحات 593-610
    زمینه

    تمام مراحل فرآیند طراحی معماری از تحقیق تا تحلیل، ارزیابی و فرم پردازی در بطن خود نیازمند خلاقیت می باشند، لذا شناخت و به کارگیری صحیح خلاقیت در معماران از اهمیت به سزایی برخوردار است. با وجود انجام پژوهش های مختلف در این حوزه، همچنان درک مشترکی از نحوه ارزیابی خلاقیت در اثرمعماری وجود نداشته و بیشتر ارزیابی ها بر اساس ملاک های ذهنی انجام می گیرد که موجب بلاتکلیفی ها و عدم امکان ارزیابی صحیح اثر گردیده است.

    هدف

    این پژوهش با هدف شناسایی و اولویت بندی مولفه ها و شاخص های موثر در سنجش میزان خلاقیت تجلی یافته معماران در آثارشان، انجام شد.

    روش

    تحقیق از نظر هدف کاربردی و از منظر جمع آوری داده ها در میان مطالعات توصیفی، از نوع همبستگی و دارای روش تحقیق ترکیبی اکتشافی است. جامعه آماری در بخش کیفی شامل پژوهش های پیشین بوده و با نمونه گیری هدفمند 40 پژوهش انتخاب گردید. در بخش کمی، جامعه آماری شامل کلیه اساتید دانشگاه های معماری، طراحان و کارکنان حوزه مدیریتی در سازمان های مرتبط به معماری در سال 1399 در مشهد بود که 110 نفر از آنان به روش نمونه گیری خوشه ای انتخاب شدند. در بخش کیفی، داده های مورد نیاز شامل پژوهش های پیشین بوده که با استفاده از روش فراترکیب و از طریق مراحل هفت مرحله ای سندلوسکی و باروسو، به ترکیب داده های به دست آمده پرداخته شد. ابزار اندازه گیری در بخش کمی، پرسشنامه محقق ساخته بودکه درستی آزمایی آن از روش تحلیل عاملی با استفاده از نرم افزار PLS انجام شد.

    یافته ها

    مولفه های تازگی، عملی بودن، کارایی و وجه هنری در یافته های پژوهش با سطح اطمینان 95% تایید شدند (0/001 =p).

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد در سنجش خلاقیت اثر بایستی به عوامل مختلفی همچون وجوه نو بودن، کارایی، تحقق پذیری و هنری به بصورت همزمان تمرکز نمود

    کلیدواژگان: ارزیابی، خلاقیت، فراترکیب، اثر معماری
  • لیلی آریاتبار، فاطمه خوئینی*، حسن اسدزاده صفحات 611-628
    زمینه

    بسیاری از مردم به هنگام برخورد با چالش ها و آشفتگی ها با عقاید و رفتارهای غیرمنطقی و بدون نظم جویی هیجانی پاسخ می دهند و به تدریج یک دیدگاه ناکارآمد در مورد خود، دنیا و آینده که به مثلث شناختی معروف است، کسب می کنند. تحقیقات نشان می دهد برنامه تاب آوری روانشناختی یکی از برنامه های گروهی بر مبنای درمان شناختی - رفتاری به بهبود توانش های حل مسئله و کنار آمدن موثر مانند جرات ورزی و تن آرامی در شرایط بحرانی تقویت و خوش بینی منجر می شود. اما در زمینه کاربرد روش های کنار آمدن و تجهیز دانش آموزان در مدارس ما شکاف تحقیقاتی وجود دارد.

    هدف

    هدف پژوهش حاضرتعیین اثربخشی آموزش تاب آوری روانشناختی بر خودنظم جویی تحصیلی و مثلث شناختی دانش آموزان بود.

    روش

    روش تحقیق، نیمه آزمایشی و از نوع پیش آزمون - پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری شامل تمامی دانش آموزان دختر متوسطه دوم شهر تهران در سال تحصیلی 99-98 بود که به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چند مرحله ای به تعداد 30 نفر انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آموزش تاب آوری روانشناختی و گروه گواه قرار گرفتند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه راهبردهای خودنظم جویی تحصیلی پینتریچ و دیگروت (1990) و مثلث شناختی (گرینینگ و همکاران، 2005) بود. برنامه آموزشی تاب آوری روانشناختی (گیلهام، جیکاکس، ریویچ، سلیگمن و سیلور،1990) برای گروه آزمایش در قالب 5 جلسه 90 دقیقه ای اجرا شد وگروه گواه هیچ مداخله ای دریافت نکردند. جهت آزمون فرضیه ها، آزمون تحلیل کوواریانس چند متغیری و تک متغیری با استفاده از نرم افزار آماری 25 SPSS- بکار گرفته شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد تفاوت معناداری بین نمرات پیش آزمون و پس آزمون گروه آزمایشی و گواه در خودنظم جویی تحصیلی و مثلث شناختی وجود داشت (0/05 p˂). میزان تاثیر آموزش تاب آوری روانشناختی بر خودنظم جویی تحصیلی 0/70 و بر مثلث شناختی 0/27 بود.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که دانش آموزان شرکت کننده در برنامه آموزشی در مقایسه با گروه گواه و در مقایسه با قبل از آموزش در مولفه های انگیزشی، شناختی، بازخورد نسبت به خود، آینده و دنیا نمرات بالایی کسب کرده و در مجموع مثلث شناختی و خودنظم جویی تحصیلی بهتری را تجربه کردند

    کلیدواژگان: آموزش تاب آوری روانشناختی، مثلث شناختی، خود نظم جویی تحصیلی
  • زینب رستمی، رویا افراسیابی*، محبوبه سلیمان پور عمران صفحات 629-640
    زمینه

    با وجودی که تحقیقات نشان داده است معنویت در سازمان باعث توسعه منابع انسانی می شود، اما پژوهشی که به مدل یابی مولفه های سازمان معنویت گرا در دانشگاه در راستای توسعه منابع انسانی پرداخته باشد مغفول مانده است.

    هدف

    هدف شناسایی مولفه های سازمان معنویت گرا در دانشگاه در راستای توسعه منابع انسانی جهت ارایه مدل مطلوب (رویکرد آمیخته) بود.

    روش

    روش پژوهش برحسب هدف، بنیادی - کاربردی؛ برحسب نوع داده، آمیخته از نوع اکتشافی بود. مشارکت کنندگان بخش کیفی متخصصان دانشگاهی بودند که به روش نمونه گیری هدفمند و به کارگیری معیار اشباع نظری با 23 نفر مصاحبه شد و در بخش کمی 260 نفر از اساتید دانشگاه های خراسان شمالی به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند. روش گردآوری داده ها در بخش کیفی، مصاحبه نیمه ساختار یافته و در بخش کمی، پرسشنامه محقق ساخته بود. تحلیل داده ها در بخش کیفی، به روش تحلیل محتوا (کراسول، 2011) انجام شد و در بخش کمی از روش های آمار استنباطی (آزمون تی تک نمونه ای و تحلیل عاملی تاییدی) استفاده شد.

    یافته ها

    مولفه های سازمان معنویت گرا در دانشگاه های خراسان شمالی شایستگی، سازگاری، خودآگاهی، هدفمندی، خودباوری و معنویت شناسایی شدند. نتایج حاصل از تحلیل عاملی تاییدی نشان داد که تمامی بارهای عاملی بالاتر از 0/5 است و مدل در سطح اطمینان (99) درصد معنادار است و برازش مدل با مقدار 2/36 مورد تایید قرار گرفت.

    نتیجه گیری

    یافته ها نشان می دهند که هر یک از مولفه های شایستگی، سازگاری، خودآگاهی، هدفمندی، خودباوری و معنویت در دانشگاهی با محیطی معنوی، می تواند افراد را در راستای توسعه منابع انسانی یاری دهد.

    کلیدواژگان: سازمان معنویت گرا، توسعه منابع انسانی، مدل مطلوب، دانشگاه
|
  • Mitra Moradi, Smaeili Masoumeh*, Karami Ghahi Mohammad Taghi Pages 427-460
    Background

    Hope in life is a futuristic indicator with a positive effect on health and well-being. Regarding the current tense situation resulting from the psychological, social and economic pressures of COVID-19, there is an urgent need to provide a local and comprehensive model of the hope discourse. Considering the fact that sharing is a native model derived from Islamic ontology, therefore, the present study seeks to answer the question of what is the sharing-based hope discourse model.

    Aims

    The present study aims at identifying the sharing-based hope discourse model.

    Methods

    The present research was conducted with a qualitative approach and an interpretive paradigm. Participants comprised 16 mothers married for 10-25 years with at least two children who were selected through purposive sampling. In-depth interviews were used to collect data (Potter, 2012). Data analysis was performed using discourse analysis and identification of key themes (Jorgensen and Phillips 2002).

    Results

    In analyzing the data obtained from interviewing sharing people, 33 sub-themes and 17 main themes were extracted in hope discourse, ultimately leading to the identification of 6 themes, namely, narrative, cognitive, emotional, behavioral, communication and time themes in hope discourse.

    Conclusion

    The sharing-based hope discourse expressed positive and coherent narratives, positive emotion, positive cognitive perception with mindfulness and transcendental thinking, action-orientation, developmentalism, being communicative and positive and purposeful vision in the hopeful sharing person. Recognizing the effective factors in this discourse lays the groundwork for increasing hope and prosperity of the individual, family and society.

    Keywords: Hope discourse, Family, Sharing
  • Kamal Mehboodi, Nuralla Mohammadi*, Changiz Rahimi, Mehdi Reza Sarafraz Pages 461-474
    Background

    Social Anxiety Disorder is considered as the most common disorder among the anxiety disorders that causes various psychological problems. Therefore, it is important to investigate the effective therapeutic interventions in order to reduce these problems.

    Aims

    The present study evaluated the efficacy of intensive short-term dynamic psychotherapy (ISTDP) on self-esteem, emotion regulation, and defense mechanisms in people suffering from social anxiety disorder.

    Methods

    A quasi-experimental desins of pre-test, post-test, and follow-up was used in this study. The statistical population included all men with social anxiety disorder in Shiraz who had refered to the centers of counseling, and psychological services in 1399. For this purpose20 of them were purposefully selected, and randomly assigned to the experimental, and control groups. Participants completed the self-esteem questionnaire of Cooper-Smith (1967), defense styles of Andrews et al. (1993), and emotion regulation questionnaire of Gratz (2004) before treatment. Then the experimental group received treatment sessions in 2 sessions of 60 minutes per week in 15 sessions. At the end of treatment sessions, and 2 months later, all the participants in 2 groups of experiment, and control completed the study questionairs again.

    Results

    The results showed that ISTDP can increase self-esteem of people with social anxiety disorder (p<0.01). This therapy can affect defense mechanisms of people suffering from social anxiety disorder in the way that mature defense mechanisms increase, and immature defense mechanisms decrease in these people(p<0.01). The findings also showed that ISTDP decreases emotion dysregulation in people with social anxiety disorder (p<0.01).

    Conclusion

    It can be said that psychotherapists can use ISTDP to improve common emotional problems, self-esteem, and ineffctive defenses in people with social anxiety disorder

    Keywords: Social Anxiety Disorder, Self-esteem, Emotion Regulation, Defense Mechanisms, Intensive Short – Term, Dynamic Psychotherapy (ISTDP)
  • Mohammadreza Rezaei-Hanjani, Hamid Alizadeh*, Mehdi Kazemi, Aliakbar Tahaei Pages 475-490
    Background

    Research background in students with reading disorders shows that central auditory processing disorder has a major role in improving this disorder as well as improving auditory perception in children. However, less research has been done on the role of computers and computer games in the education and rehabilitation of these children.

    Aims

    The present research was conducted with the goal of examining the efficacy of a computer-assisted rehabilitation program for central auditory processing disorder on auditory perception and dictation of students with reading disorder.

    Methods

    This study was a quasi-experimental study with pre-test, post-test design and follow-up with a control group. The statistical population of the present study included all students in the second grade of elementary school who were referred to special centers for learning disabilities in Tehran in the academic year 2016-2017. To select the sample, using the available sampling method, among the children who met the inclusion criteria, 36 students were selected by the available method and randomly assigned to the experimental and control groups. The research instruments were Fisher’s Auditory Problems Checklist (1976), Dichotic Digit test (2015), Speech in Noise test (2015), Auditory Perception (Hassanzadeh, 2015) and Dictation tests (Ministry of Education, 2018). In order to analyze the obtained data, the Repeated Measures ANOVA was used.

    Results

    The findings showed that there was a significant difference between the experimental group and the control group in the variables of Auditory Perception and Dictation (p˃ 0.001). The results also demonstrated that not only there existed a significant difference between the two groups, but that the main effect of the time factor was significant for the variables of Auditory Perception and Dictation (p˃ 0.001) and there was a significant difference between the mean scores of Auditory Perception and Dictation variables in the pretest, posttest and follow-up.

    Conclusion

    Due to the obtained results, it can be concluded that the computer-assisted rehabilitation program for central auditory processing disorder improves auditory perception and spelling problems of students with reading disorders.

    Keywords: Central Auditory Processing, Auditory Perception, Reading, Dictation
  • Seyyedeh Zahra Seyyed Noori, Abbasali Hosseinkhanzadeh*, Abbas Abolghasemi, Iraj Shakerinia Pages 491-508
    Background

    Most children with ADHD have impairments in both the cool (cognitive) and hot (emotional, motivational) aspects of executive functions; however, the interventions focused more on the cool aspect of these actions.

    Aims

    The present study aimed to investigate the efficacy of training of hot and cool executive functions at both parent and child levels on executive functions children with attention deficit hyperactivity disorder.

    Methods

    This research was a quasi-experimental study with pretest-posttest control group

    Background

    Most children with ADHD have impairments in both the cool (cognitive) and hot (emotional, motivational) aspects of executive functions; however, the interventions focused more on the cool aspect of these actions.

    Aims

    The present study aimed to investigate the effectiveness of training of hot and cool executive functions at both parent and child levels on executive functions in children with attention deficit hyperactivity disorder.

    Methods

    This research was a quasi-experimental study with pretest-posttest control group design. The statistical population of the present study consisted of all 9 to 12-year-old children with attention deficit hyperactivity disorder in Rasht who referred to medical-educational-research centers in 2021. The sample consisted of 26 children with attention deficit / hyperactivity disorder from the statistical population who were selected through convenience sampling, based on the inclusion criteria. They were then equally assigned to two (control and experiment) groups. The children in the experimental group and their mothers each received the hot and cool executive functions intervention program in 10 sessions. The instruments used included Cognitive demographic questionnaire, Canners Parent Rate Scale (1999), executive functions questionnaire (Gioia et al., 2000). data were analyzed using analysis of covariance.

    Results

    The findings showed that training of hot and cool Executive functions at both parent and child levels improved all components of executive functions in children with attention deficit hyperactivity disorder (P<0/01).

    Conclusion

    Based on the findings of this study, it can be concluded that multidimensional interventions are effective at different levels of the child and parents simultaneously and also focusing on all types of executive actions in the treatment of ADHD can be very effective. design. The statistical population of the present study consisted of all 9 to 12-year-old children with attention deficit hyperactivity disorder in Rasht who referred to medical-educational-research centers in 2021. The sample consisted of 26 children with attention deficit / hyperactivity disorder from the statistical population who were selected through convenience sampling, based on the inclusion criteria. They were then equally assigned to two (control and experiment) groups. The children in the experimental group and their mothers each received the hot and cool executive functions intervention program in 10 sessions. The instruments used included Cognitive demographic questionnaire, Canners Parent Rate Scale (1999), executive functions questionnaire (Gioia et al., 2000). data were analyzed using analysis of covariance.

    Keywords: Hot, cool executive functions, parent, child, attention deficit hyperactivity disorder
  • Faranak Toosi, Mansoor Hakim Javadi*, Sajad Rezaee, Ashkan Naseh Pages 509-524
    Background

    Mental health of female-headed refugee households is a human right.

    Aims

    The present study aims at inspecting the impact of the empowerment program of female-headed refugee households on their self-esteem, self-efficacy, hope, and attributional styles. The study is a semi-experimental one with two groups: experimental and control.

    Methods

    50 refugee single mothers, who were willing to participate in the study, were chosen. They were randomly assigned into two groups. The instruments for the study were Rogers’ self-concept questionnaire (1938-1975), Peterson, Semmel, von Baeyer attributional styles questionnaire (1982), Rosenberg’s self-esteem scale questionnaire (1965), Sherer et.al. General self-efficacy scale (1982), Schneider’s life expectancy questionnaire (1991). The pre-test was conducted in both groups. The experimental group received eight sessions of empowerment program of female-headed refugee households, which was designed by Toosi (2020), using qualitative studies. The duration of each session was 90 minutes. Mixed analysis of variance was used.

    Results

    The findings of the study indicated that empowerment teaching programs have a significant effect (p<0.05) on self-esteem, self-concept, hope, and attributional styles of female-headed refugee households.

    Conclusion

    Thus, this empowerment program can be used to improve female-headed refugee households' psychological conditions.

    Keywords: Empowerment program, Refugees, Female - headed households, Self-esteem, Self-efficacy, Hope, Attributional Styles
  • Mehdi Ghezelseflo, Sara Nejatifar*, Ali Aghaziarati Pages 525-542
    Background

    Research shows that students with internalizing behavioral problems suffer from actions such as distress intolerance and inability to regulate emotion. Previous research has also shown that unified transdiagnostic treatment affects different variables. Therefore, according to the research background, there was a research gap in the effectiveness of unified transdiagnostic treatment in distress tolerance and emotion regulation of students with internalizing behavioral problems.

    Aims

    The present study aimed to investigate the effectiveness of unified transdiagnostic treatment on distress tolerance and emotion regulation of students with internalizing behavioral problems.

    Methods

    The present study was quasi-experimental with pre-test, post-test, and a control group. The statistical population of this study included first-grade high school female students with internalizing behavioral disorders in Tehran schools in 2019-2020. Thirty students with internalizing behavioral problems were selected by purposive non-random sampling and assigned into experimental (n = 15) and control (n = 15) groups. The experimental group received unified transdiagnostic treatment (Barlow et al., 2017) in ten 90-minute sessions over three months. The data were collected by the Youth Self- Report (Achenbach & Rescorla (2003), Distress Tolerance Scale (Simmons & Gaher, 2005), and Cognitive Emotion Regulation Questionnaire (Garnefsky, Kraaij & Spinhoven, 2001), and were analyzed by the multivariate analysis of covariance (MANCOVA).

    Results

    The results showed that unified transdiagnostic treatment increased distress tolerance and improved students’ emotion regulation (p= 0.01). Also, the results of MANCOVA showed that the effect of unified transdiagnostic treatment on distress tolerance (F= 106.23), self-blame (F= 17.84), other-blame (F= 37.22), rumination (F= 36.12), catastrophizing (F= 38.67), acceptance (F= 18.86), refocusing on planning (F= 21.06), positive refocusing (F= 35.26), positive reappraisal (F= 29.69), and putting into perspective (F= 33.59) was significant (p= 0.01).

    Conclusion

    According to the findings of this study, it can be stated that unified transdiagnostic treatment using emotional awareness training, learning to observe emotional experiences, re-identifying emotions, identifying patterns of emotion avoidance, and cognitive reappraisal increased distress tolerance and improved emotion regulation in students with internalizing behavioral problems.

    Keywords: Unified transdiagnostic therapy, distress tolerance, emotion regulation, internalized behavioral problems
  • Hadi Pakdel, Faramarz Shorabi*, Kobra Haji Alizade Pages 543-558
    Background

    Intensive short-term dynamic psychotherapy is a continuous effort to deeply experience emotions and feelings as a healing element. research has also shown the efficacy of (ISTDP) on Meatal Disorders. therefore according to the research background, there was a research gap in the field of Intensive short-term dynamic psychotherapy (ISTDP) on burnout in the aviation industry.

    Aims

    The aim of this study was to to evaluate the efficacy of Intensive short-term dynamic psychotherapy (ISTDP) on Tehran air traffic control staff who experienced symptoms burnout.

    Methods

    This quasi-experimental study was a pre-test-post-test design with a control group. The Statistical population included ATC in Tehran in 2019 all were tested by Saatchi and Hooman’s burnout questionnaires (2008), Out of 123 people identified in the screening, 30 participants whose burnout scores were higher than the cut-off point of 182 were selected for the study and in the next stage again by job stress 60 questions Osipow (1987), and a short form of quality scale of 26 questions of the WHOQLS- BREF (1996)Were evaluated and randomly assigned to the experimental group (n = 15) and the control group (n = 15). The experimental group participated in 20 sessions of 90 minutes of Intensive short-term dynamic psychotherapy and the control group did not receive any intervention. Data were analyzed using covariance test performed using SPSS 20

    Results

    There was a significant difference between the two groups in the posttest in job stress, quality of life and self-efficacy. Experimental group showed a significant decrease compared to the control group(P <0.05)

    Conclusion

    Considering that Intensive short-term dynamic psychotherapy is effective in reducing negative emotions and burnout, in air traffic control staff, it can be He did it on more examples and in a other society.

    Keywords: Job stress, quality of life, Burnout, Self-efficacy, Intensive short-term dynamic psychotherapy, Air traffic controler staff
  • Zahra Alimadadi, Reza Vala*, Fattah Nazem Pages 559-574
    Background

    Textbooks have been the main and official source of transmitting the values of society to students and a very powerful force in the process of forming gender roles of children and adolescents. In this study, gender representation and identification of gender relationship in the English language textbook of the second year of high school in Iran is considered.

    Aims

    Identifying the basic components of gender discourse in Persian and English literature and social science textbooks in the second year of high school

    Methods

    Quantitative and qualitative content analysis is a combination. Qualitative content analysis of the text of lessons and pictures has been selected, in which the quality of representations has been examined. Quantitative content analysis method is also used to quantitatively compare the number of images, feminine and masculine nouns and pronouns. The statistical population of this research was the whole English language textbook of the second year of high school and the results of the research were examined using the mean, f and t test.

    Results

    Content analysis of books has also shown a traditional and clichéd approach and disproportion and balance, especially in expressing emotional feelings of attention to both genders.

    Conclusion

    Ignoring the educational reality of female students and not reflecting it in textbooks does not seem very logical. Also, in order to improve the situation, a cultural background must first be provided. This research showed that the reproduction of sexist discriminatory stereotypes is done covertly and sometimes openly in educational books through images and literary texts

    Keywords: Gender Representation, Critical Discourse Analysis, Context, Background, Textbooks
  • Melina Shirani Bidabadi, Ahmad Abedi*, Amirhooshang Mehryar, Hayedeh Saberi Pages 575-592
    Background

    Previous studies have highlighted the significant effect of psychodrama in healing grief, anger and a variety of psychiatric ailments, including mood and anxiety disorders and excoriation as an obsessive-compulsive related disorder; however, there is limited research on using psychodrama to work with people diagnosed with OCD.

    Aims

    The purpose of this study was to investigate the effectiveness of psychodrama on the improvement of obsessive-compulsive symptoms and anger in patients with obsessive-compulsive disorder.

    Methods

    This research was implemented via a quasi-experimental with pretest-posttest design. Statistical population were all of OCD patients presented to Nik Avin psychology and counseling clinic during the months of June 2020 to July 2020. The subjects were 24 OCD patients (16 females and eight males) who were selected by convenience sampling, and were randomly divided into equal-sized experimental and control groups. During the study, both the experimental and control groups were receiving pharmacotherapy regimen, but the experimental group also received three sessions of psychodrama treatment in the form of group therapy for four weeks. The protocol of psychodrama sessions proposed in the present study was created and designed by the first author of this article (Shirani) in 2020. Data were collected before and after the intervention using the Maudsley Obsessive-Compulsive Inventory (1977) and Novaco Anger Inventory-Short Form (1994).

    Results

    Multivariate Analysis of covariance of the data using SPSS23 showed that psychodrama therapy is significantly effective in improving obsessive-compulsive symptoms and anger in patients with obsessive-compulsive disorder (p<0/05).

    Conclusion

    Patients with Obsessive-Compulsive Disorder who participated in psychodrama group therapy sessions showed improvement of Obsessive-Compulsive symptoms and reduced anger. According to the results of this study psychodrama as an effective therapy for improvement of OCD symptoms is suggested.

    Keywords: Psychodrama, Obsessive - compulsive disorder, anger
  • Elaheh Hassankhouei, Alireza Rezvani*, Vahid Ahmadi, Fatemeh Hajiarbabi Pages 593-610
    Background

    All stages of an architectural design process, from research and analysis to form generation, require creativity. Therefore, in architecture, it is crucial to be familiar with creativity and use it correctly. Despite conducting various researches in this field, there is still no common understanding of how to evaluate creativity in architecture and most of the evaluations are based on subjective criteria, which has led to uncertainties and the impossibility of correct evaluation of the work.

    Aims

    This study is aimed at identifying and prioritizing the components and indicators affecting the evaluation of architects' creativity.

    Method

    This research has a applied goal, and it has been conducted using an exploratory mixed method. In the first step, the components and indicators were identified using the meta-synthesis method. By searching the databases with purposive sampling. In the quantitative section, data were collected using the questionnaire designed in 2020, and the questionnaires were distributed among 110 participants, including professors, architects, and the staff of the architecture-related management organizations in the city of Mashhad, Iran, who were selected using the cluster sampling method. After collecting the questionnaires and investigating them, they were subjected to confirmatory factor analysis.

    Results

    The results approved the conceptual model, including the components; novelty,
    practicability, usefulness and the artistic aspect )P = .001(.

    Conclusions

    The results approved novelty, practicability, usefulness and artistic aspect are the important components for the evaluation of architects' creativity in architectural design

    Keywords: Creativity, Architectural Work, Evaluation, Meta-Synthesis
  • Leili Ariatabar, Fatemeh Khoeini*, Hassan Asadzadeh Pages 611-628
    Background

    Many people respond to challenges with irrational and unregulated emotional beliefs and behaviors. And they gradually acquire a dysfunctional view of themselves, the world, and the future, known as the cognitive triangle. Research shows that the psychological resilience program is one of the group programs based on cognitive-behavioral therapy to improve problem-solving skills and effective coping such as courage and relaxation in critical situations. Leads and strengthens optimism. However, there is a research gap in the application of coping methods and equipping students in our schools.

    Aims

    The aim of this study was to determine the efficacy of psychological resilience training on students' academic self-regulation and cognitive triangle.

    Methods

    The research method was quasi-experimental and pre-test-post-test with a control group. The statistical population included all female high school students in Tehran in the academic year of 2019-2020 who were selected by multi-stage cluster random sampling of 30 people and were randomly divided into two groups of psychological resilience training and control group. Research tools included Pintrich and De Groot (1990) and Cognitive Triangle (2005) and Cognitive Triangle Questionnaire. The psychological resilience training program (Gilham, Jikax, Reeves, Seligman, and Silver, 1990) was conducted for the experimental group in 5 sessions of 90 minutes, and the control group did not receive any intervention. To test the hypotheses, multivariate and univariate analysis of covariance were used using SPSS-25 statistical software.

    Results

    The results showed that there was a significant difference between the pre-test and post-test scores of the experimental and control groups in academic self-regulation and cognitive triangle (p˂0.05). The effect of psychological resilience training on academic self-regulation was 0.70 and on cognitive triangle was 0.27.

    Conclusion

    The results showed that students participating in the educational program in comparison with the control group and in comparison, with before education in the components of motivation, cognition, feedback to themselves, the future and the world obtained high scores and in total cognitive triangle and They experienced better academic self-regulation

    Keywords: Psychological resilience training, Cognitive triangle, Academic self-regulation
  • Zeinab Rostami, Roya Afrasiabi*, Mahboubeh Soleimanpour Omran Pages 629-640
    Background

    Although research has shown that spirituality in the organization leads to the development of human resources, research that looks at the modeling of components of the spiritualist organization in the university to develop human resources has been neglected.

    Aims

    The present study Aimed at identifying Spirituality-Based Organization Components at the University in Line with the Development of Human Resources to Provide a Desirable Model (Mixed Approach)

    Methods

    This is an applied study in terms of purpose, and it is also an explorative study in terms of data type. The participants in the qualitative section were the academic experts of whom 23 people were interviewed through purposive sampling and application of theoretical saturation criterion. In the quantitative section, 260 professors at universities in North Khorasan Province were selected as the sample. The analysis of the data in the qualitative section was carried out through content analysis(Creswell,2011), and the inferential statistics methods (one-sample t-test and confirmatory factor analysis) were used in the quantitative section. 

    Results

    The components of spirituality-based organization in North Khorasan universities Identified were competence, compatibility, self-awareness, purposefulness, self-belief and spirituality. The results of confirmatory factor analysis showed that all factor loads were higher than 0.5 and the model was significant at (99%) confidence level and the fit of the model with a value of 2.36 was confirmed.

    Conclusion

    Findings showed that each of the components of competence, adaptability, self-awareness, purposefulness, self-belief and spirituality at the University with spiritual environment, could help people to develop human resources.

    Keywords: Spirituality - Based Organization, Development of Human Resources, Desirable Model, University