فهرست مطالب

مدیریت استاندارد و کیفیت - سال یازدهم شماره 3 (پیاپی 40، پاییز 1400)

نشریه مدیریت استاندارد و کیفیت
سال یازدهم شماره 3 (پیاپی 40، پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/21
  • تعداد عناوین: 6
|
  • باقر عسگرنژاد نوری*، سمیه صائب نیا، الله یار بیگی فیروزی صفحات 1-27

    مدیریت شکایت همواره ابزاری مهم برای مدیران بازاریابی جهت برخورد با نارضایتی ها بوده است؛ به ویژه در بخش خدمات که مشتریان عملکرد و نه خود محصول را ارزیابی می‏کنند، همواره تمرکز بر عوامل موثر بر رفتار شکایت آمیز مشتریان به عنوان عامل اصلی در موفقیت برنامه های بازاریابی محسوب می شود. در این پژوهش نیز قصد بر این است تا عوامل موثر بر رفتار شکایت آمیز مشتریان بررسی شود. جامعه آماری شامل تمامی مشتریان فرودگاه اردبیل است. حجم نمونه بر اساس جدول مورگان برابر با 312 نفر به دست آمد که با روش نمونه گیری غیرتصادفی در دسترس انتخاب شدند. گردآوری داده ها با پرسشنامه استاندارد لیین جین (2009) انجام گرفت و روایی بر اساس روش های سازه، تشخیصی و همگرا و پایایی نیز با بکارگیری روش ترکیبی بررسی گردید. تخمین مدل مفهومی با استفاده از روش مدل سازی معادلات ساختاری و نرم افزار لیزرل انجام گرفت. نتایج نشان داد که درک ارزش شکایت بر رفتار شکایت‏آمیز مشتریان تاثیر ندارد؛ اما تاثیر امکان موفقیت از شکایت، نگرش نسبت به شکایت، تمایل به شکایت، کنترل رفتاری، تجارب قبلی و درک بیگانگی بر رفتار شکایت‏آمیز مشتریان تایید گردید.

    کلیدواژگان: رفتار شکایت آمیز مشتریان، درک ارزش شکایت، امکان موفقیت از شکایت، نگرش نسبت به شکایت، تمایل به شکایت، کنترل رفتاری
  • نرگس عطریان*، مهری مهدیخانی، محمدرضا حقانی صفحات 28-62

    در فضای رقابتی امروز، کیفیت خدمات و ارزش ویژه برند دو مقوله مهم در بازاریابی محسوب می شوند. اتخاذ استراتژی هایی به منظور ایجاد تمایز ازجمله استانداردسازی و سفارشی سازی خدمات جهت بقا در بازار رقابتی و حفظ مشتریان، امری ضروری است. مطالعه حاضر با استفاده از زمینه و بستر شناختی حاصل از تحقیقات بنیادی درصدد رفع نیازهای بشری و بهبود و بهینه ی سازی ابزارها، الگوها و اشیاء در جهت توسعه آسایش و ارتقای سطح زندگی افراد می باشد. بر این اساس هدف اصلی پژوهش، بررسی تاثیر استانداردسازی و سفارشی سازی خدمات بر ارزش ویژه برند با در نظر گرفتن نقش میانجی کیفیت خدمات در شرکت های ارایه دهنده اینترنت پرسرعت در شهر اصفهان است. پژوهش در زمره تحقیقات بنیادی از حیث هدف کاربردی و ازنظر ماهیت توصیفی، همبستگی است. جامعه آماری پژوهش مشتریان شرکت های ارایه دهنده سرویس اینترنت پرسرعت در شهر اصفهان است که از طریق روش نمونه گیری در دسترس اتفاقی مبتنی بر قواعد معادلات ساختاری تعداد 230 نفر از مشتریان جهت بررسی انتخاب شده اند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه است. روایی پرسشنامه از روایی همگرا و روایی واگرا و پایایی نیز به کمک آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی تایید شد. در تجزیه وتحلیل داده ها با رویکرد حداقل مربعات جزیی از نرم افزار Smart-PLS استفاده شده است. نتایج نشان داد استانداردسازی و سفارشی سازی خدمات بر کیفیت عملکردی و فنی و از جهتی کیفیت عملکردی و فنی بر ارزش ویژه برند در شرکت های ارایه دهنده اینترنت پرسرعت تاثیر مثبت و معناداری دارد. همچنین نتایج، نقش میانجیگری کیفیت عملکردی و فنی در رابطه بین متغیرهای استانداردسازی، سفارشی سازی و ارزش ویژه برند را نیز تایید کرده است.

    کلیدواژگان: ارزش ویژه برند، استانداردسازی خدمات، سفارشی سازی خدمات، کیفیت عملکردی، کیفیت فنی
  • حامد نوذری*، محمدابراهیم صادقی، جاوید قهرمانی نهر، سید اسماعیل نجفی صفحات 63-94

    در طول سی سال گذشته، لجستیک دستخوش تغییر عظیمی شده است و از یک عملکرد صرفا عملیاتی که به فروش یا تولید منتهی می شد و بر تضمین تامین در خطوط تولید و تحویل به مشتریان متمرکز بود، با همراهی فناوری های تحول آفرین و هوشمند به یک عملگر حرفه ای و مستقل در مدیریت زنجیره تامین تبدیل شده است. در دنیای امروزی نسل چهارم صنعتی شرکت ها را ملزم کرده است تا در نحوه طراحی زنجیره تامین خود تجدیدنظر کنند. در این حالت، علاوه بر نیاز به انطباق، زنجیره های تامین همچنین این فرصت را دارند که به افق اثربخشی عملیاتی برسند، از مدل های تجاری زنجیره تامین دیجیتال در حال ظهور استفاده کنند و شرکت را به زنجیره تامین دیجیتال تبدیل کنند. یکی از فناوری های تحول آفرین که در این راستا تاثیر شگرفی بر زنجیره تامین داشته است، فناوری اینترنت اشیا می باشد. این فناوری به عنوان یکی از بزرگ ترین منابع تولید داده ها می توانند تسهیل کننده فرایندهای زنجیره تامین در همه ابعاد آن باشد. اما به واسطه حضور اینترنت و قرارگرفتن اجزا زنجیره تامین در بستر شبکه های اطلاعاتی، همواره این زنجیره تامین دیجیتال با چالش های اساسی روبر می باشد. ازاین رو در این مقاله کوشیده شد تا مهم ترین چالش های پیاده سازی یک زنجیره تامین 4.0 با استفاده از یک روش تحلیل سلسله مراتبی غیرخطی مورد بررسی و اولویت بندی قرار گیرد. به منظور بررسی این چالش ها از نظرات خبرگان فعال در زنجیره تامین صنایع تند مصرف (FMCG) به عنوان مطالعه موردی و همین طور برخی از متخصصان دانشگاهی بهره گرفته شد. نتایج نشان داده که عدم وجود زیرساخت های تکنولوژیکی و چالش های امنیتی از مهم ترین چالش های پیاده سازی زنجیره تامین 4.0 در عصر تحولات دیجیتالی می باشند که باید برای یک پیاده سازی موفق توجه ویژه ای بدان ها داشت.

    کلیدواژگان: زنجیره تامین دیجیتال، چالشهای پیاده سازی زنجیره تامین دیجیتال، زنجیره تامین مبتنی بر اینترنت اشیا، زنجیره تامین 4.0
  • بهاور آذرمی زاد، کمال الدین رحمانی یوشانلوئی*، علیرضا بافنده زنده، سیروس فخیمی آذر صفحات 95-121

    در مهندسی و تولید صنعتی، بخش کنترل کیفیت و مهندسی کیفیت به طراحی روش هایی مشغول است تا کارخانه بتواند به وسیله آن روش ها از مرغوبیت و مشتری پسند بودن کالای تولیدی خود مطمین گردد. عمده بحث کنترل کیفیت مربوط به انجام نمونه گیری از محصولات، بازرسی آن نمونه ها و تعمیم نتایج به کل انباشت محصول است که بر اساس روش های آماری انجام می گیرد. هدف از پژوهش حاضر طراحی مدل کاربردی کنترل آماری فرآیند در محیط فازی و اثرات آن در شرکت صنعتی داداش برادر می باشد. این پژوهش از نوع تحقیقات کاربردی و توصیفی است. جمع آوری اطلاعات برای اجرای مدل از روش نمونه گیری در ایستگاه بازرسی تبعیت می کند و به صورت 30 نمونه 50 تایی شکلات شیری، محصول شرکت صنعتی داداش برادر می باشد. با توجه به ویژگی های هفت گانه شکلات، نقص محصولات تولیدی مشخص گردید. روش آن نیز بدین ترتیب است که با انجام مطالعات کتابخانه‏ای برای استخراج تعداد نقص ها مدل مد فازی طراحی شده است، سپس طی جلساتی با خبرگان و بررسی نمونه‏های محصول اعداد فازی متناسب با نوع نقص شناسایی گردید، در ادامه با استفاده از نرم‏افزار Matlab برای مدل مد فازی در نمودار U-C کدنویسی شد تا خروجی‏ها را به صورت‏ اصطلاحات زبانی نمایش داده شود. روش تجزیه وتحلیل اطلاعات و فرآیند اجرایی بدین صورت است که بعد از جمع آوری داده ها با استفاده از فرمول های مربوطه، مقدار سطح قابل قبول کیفیت و سطوح کنترل به دست آمده و نتایج با روش کلاسیک مقایسه گردیده است. سپس مشخص گردید روش کنترل آماری فرآیند در محیط فازی نسبت به روش کلاسیک، عملکردی دقیق تر و هوشمندانه تر دارد که با توجه به این مهم اجرای روش جدید به شرکت مذکور پیشنهاد گردید.

    کلیدواژگان: شکلات، کنترل آماری فرآیند، مد فازی، محیط فازی
  • داوود خدادادی*، محمدحسن رجائی، حمید رستمی، علی امیری صفحات 122-158

    امروزه مسیولیت پذیری اجتماعی شرکت با اضافه شدن مباحثی چون محیط زیست و مباحث حقوق بشر دامنه وسیع تری نسبت به گذشته پیدا کرده است. یکی از مهم ترین موضوعات در مدیریت، مسیولیت پذیری اجتماعی بنگاه ها و شرکت ها است. مسیولیت-پذیری اجتماعی بنگاه به معنای الزام به پاسخگویی است. هدف این پژوهش ارزیابی مسیولیت پذیری اجتماعی مبتنی بر بعد اجتماعی شرکت ها و تحلیل وضعیت موجود این شاخص ها در گزارش های شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران برای شناسایی وضعیت موجود است. در این پژوهش، بعد اجتماعی افشاء مسیولیت پذیری اجتماعی شرکت ها را با مطالعه استانداردها و رهنمودهای شناخته شده بین المللی و از طریق پرسشنامه، تحلیل عاملی و سایر روش های آماری در یک قالب جامع ارایه داده است. همچنین، سطح افشاء مسیولیت پذیری اجتماعی و وضعیت حال حاضر آن، از طریق تحلیل محتوا گزارشات هییت مدیره شرکت های ایرانی مورد ارزیابی و تحلیل قرار گرفته است. ضمنا بررسی ارتباط بین سطح افشاء مسیولیت پذیری اجتماعی شرکت ها مبتنی بر بعد اجتماعی و پایداری شرکت ها بر اساس معیارهای مبتنی بر داده های حسابداری وداده های بازار با در نظر گرفتن برخی از ویژگی های شرکت ها صورت گرفته است و با استفاده از نرم افزار SPSS و داده های نرم افزار ره آورد نوین در بین سال های 94 الی 98 مورد تحلیل قرار گرفت.نتایج نشان دهنده میزان کم افشاء بعد اجتماعی مسیولیت پذیری اجتماعی در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. به همین دلیل، تدوین استانداردهای مناسب برای گزارشگری و افشاء این شاخص ها در گزارشات سالانه شرکت ها برای پاسخگویی به انتظارات در بازار سرمایه ایران ضروری می باشد.در نهایت فرضیه اصلی پژوهش مورد تایید قرار گرفت که نشان داد میزان افشا بعد اجتماعی مسیولیت پذیری اجتماعی دارای تاثیر معنی دار بر پایداری شرکت ها می باشد.

    کلیدواژگان: مسئولیت پذیری، مسئولیت پذیری اجتماعی، بعد اجتماعی، پایداری، پایداری شرکت ها
  • حاجیه رجبی فرجاد*، زهره تاجیک بالایی، محمدمهدی رمضان زاده صفحات 159-189

    مزیت رقابتی یکی از موضوعات مهم در سازمان های پیشرو بالاخص شرکت های بیمه ای است با توجه به اهمیت موضوع؛ پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر سرمایه فکری بر مزیت رقابتی با توجه نقش میانجی شناسایی مشکلات درون سازمانی و نقش تعدیل گر ناهمگونی مدیریت دانش در یک شرکت بیمه ای صورت گرفته است. حاضر از نظر هدف از نوع تحقیقات کاربردی و از نظر روش توصیفی- پیمایشی است. جامعه آماری این تحقیق شامل کارکنان شعب یک شرکت بیمه ای در غرب تهران است که حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران 294 نفر محاسبه شد. شیوه نمونه گیری در این تحقیق نمونه گیری تصادفی ساده بود. برای بررسی روایی پرسشنامه از روش شاخص نسبت روایی محتوایی و تحلیل عاملی تاییدی استفاده شد. برای محاسبه پایایی از ضریب آلفای کرونباخ استفاده گردید. برای تجزیه و تحلیل داده های گردآوری شده و برای تعیین روابط بین متغیرها نیز از تکنیک مدل یابی معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار اسمارت پی.ال.اس نسخه 3 صورت پذیرفت. بر اساس نتایج تحقیق مشخص گردید سرمایه فکری بر مزیت رقابتی با توجه نقش میانجی مشکلات درون سازمانی و نقش تعدیل گر ناهمگونی مدیریت دانش تاثیرگذار است. مدیران شرکت با توجه به موضوع سرمایه فکری کارکنان و کاهش مشکلات درون سازمانی می توانند مزیت رقابتی در شرکت ایجاد کنند.

    کلیدواژگان: سرمایه فکری، مزیت رقابتی، مشکلات درون سازمانی، ناهمگونی مدیریت دانش
|
  • Pages 1-27

    Complaint management has always been an important tool for marketing managers to deal with grievances; Especially in the service sector where customers evaluate the performance and not the product itself. Constant focuse on the factors affecting the complaining behavior of customers is considered as the main factor in the success of marketing programs. this study aims to investigate the factors affecting the complaining behavior of customers. The statistical population includes all customers of Ardabil Airport. The sample size based on Morgan table was 312 people who were selected by non-random sampling method. Data were collected using the standard Lin Jane (2009) questionnaire and validity based on structural, diagnostic and convergent methods and reliability was assessed using a combined method. Conceptual model estimation was performed using structural equation modeling and LISREL software. The results showed that understanding the value of complaints has no effect on customers' complaining behavior; However, the effect of the possibility of success of the complaint, attitude towards the complaint, willingness to complain, behavioral control, previous experiences and perception of alienation on the complaining behavior of customers was confirmed.

    Keywords: Complaining behavior of customers, understanding the value of the complaint, the possibility of success of the complaint, attitude towards the complaint, willingness to complain
  • Narges Atrian*, Mohammad Reza Haghani, Mehri Mahdikhani Pages 28-62

    In today's competitive environment, service quality and brand equity are two important categories in marketing. Adoption of differentiation strategies, including standardization and customization of services, is essential to survive in a competitive market and retain customers. The present study, using the context and cognitive context obtained from basic research, seeks to meet human needs and improve and optimize tools, patterns and objects in order to develop comfort and improve the standard of living of individuals. According to this the main purpose of the study is to investigate the effect of standardization and customization of services on brand equity by considering the mediating role of service quality in high-speed internet companies in Isfahan. Research is the category of basic research and correlation in terms of applied purpose and descriptive nature. The statistical population of the customer research is the companies providing high-speed Internet service in the city of Isfahan, which through a randomized sampling method based on the rules of structural equations, 230 customers have been selected for the study. The data collection tool is a questionnaire. The validity of the questionnaire was confirmed by convergent validity, divergent validity and reliability by Cronbach's alpha and combined reliability. Smart-PLS software has been used in data analysis with partial least squares approach. The results showed that standardization and customization of services have a positive and significant effect on functional and technical quality and in terms of functional and technical quality on brand equity in high-speed internet companies. The results also confirm the mediating role of functional and technical quality in the relationship between standardization, customization and brand equity.

    Keywords: : Brand equity, service standardization, service customization, functional quality, technical quality
  • Hamed Nozari*, mohammad Ebrahim sadeghi, Javid Ghahremaninahr, Seyyed Esmaeil Najafi Pages 63-94

    Over the past thirty years, logistics has undergone tremendous change from a purely operational performance that led to sales or production and focused on securing supply and delivery lines to customers, with the transformation of intelligent technologies into a professional operator. In today's world, the fourth generation of industry has forced companies to rethink how their supply chain is designed. In this case, in addition to the need for adaptation, supply chains also have the opportunity to reach operational horizons, use emerging digital supply chain business models, and transform the company into a digital supply chain. One of the transformational technologies that has had a tremendous impact on the supply chain in this regard is IoT technology. This technology, as one of the largest sources of data production, can facilitate supply chain processes in all its dimensions. However, due to the presence of the Internet and the location of supply chain components in the context of information networks, this digital supply chain always faces major challenges. Therefore, in this paper, an attempt was made to examine and prioritize the most important challenges of implementing a supply chain 0/4 using a nonlinear hierarchical analysis method. In order to investigate these challenges, the opinions of experts active in the supply chain of Fast-moving consumer goods industries (FMCG) were used as a case study as well as some academic experts.The results show that the lack of technological infrastructure and security challenges are the most important challenges of implementing supply chain 0/4 in the era of digital developments, which should be given special attention for a successful implementation.

    Keywords: Digital Supply Chain, Digital Supply Chain Implementation Challenges, IoT-Based Supply Chain, Supply Chain 0, 4
  • Bahavar Aazarmizad, Kamaleddin Rahmani Yoshanlui*, Alireza Bafandeh Zendeh, Sirous Fakhimiazer Pages 95-121

    In engineering and industrial production, the quality control and quality engineering department are designing methods by which the factory can ensure the quality and customer-friendliness of its products. The main topic of quality control is related to sampling of products, inspection of those samples and generalization of results to the total accumulation of the product, which is done based on Statistical Method. This study aims to design an applied model of Statistical Process Control in a Fuzzy Environment and investigate its effects on Dadash Baradar Industrial Company. This is an applied and descriptive research. Considering the seven characteristics of Chocolate, the defects of the products are identified. Library studies are carried out to extract the number of defects, as a result of which a Fuzzy Mode Method is designed, then through meetings with experts and review of products samples, Fuzzy numbers appropriate to the type of defect were identified. Next, using Matlab software for the Fuzzy Mode Method, it was coded in U-C diagram to display the outputs as linguistic terms: under control, relatively under control, relatively out of control and out of control, which represent the quality level of the product. Based on the results of this model, it was found that the Statistical Process Control method in Fuzzy Environment has a more accurate and intelligent performance than the classical method. Due to this important issue, implementation of the new method was proposed to the company

    Keywords: Chocolate, Fuzzy Environment, Fuzzy Mode, Statistical Process Control
  • davood khodadadi*, mohammad hasan rezaei, hamid rostami, ali amiri Pages 122-158

    Today, corporate social responsibility has become more widespread than ever before with the addition of issues such as the environment and human rights. One of the most important issues in management is the social responsibility of firms and companies. Corporate social responsibility means the obligation to be accountable. This study aims to evaluate social responsibility based on the social dimension of companies and analyze the current situation of these indicators in the reports of companies listed on the Tehran Stock Exchange to identify the current situation. In this study, the social dimension of corporate social responsibility disclosure is presented in a comprehensive manner by studying internationally recognized standards and guidelines and through questionnaires, factor analysis and other statistical methods. Also, the level of disclosure of social responsibility and its current status has been evaluated and analyzed through the content analysis of the reports of the board of directors of Iranian companies. In addition, the relationship between level of disclosure of corporate social responsibility based on the social dimension and the sustainability of companies based on criteria which themselves are based on accounting data and market data has been examined by considering some characteristics of companies. It was analyzed using SPSS software and data of New Outcome software between 94 and 98 years.The results show a low level of disclosure of the social dimension of social responsibility in companies listed on the Tehran Stock Exchange. For this reason, it is necessary to develop appropriate standards for reporting and disclosure of these indicators in the annual reports of companies to meet expectations of the Iranian capital market. Finally, the main hypothesis of the research was confirmed, which showed that the degree of disclosure of the social dimension of social responsibility has a significant effect on the sustainability of companies.

    Keywords: responsibility, social responsibility, social dimension, sustainability, corporatesustainability
  • hajieh rajabi farjad*, zohreh tajik balaee, mohammad mahdi ramezanzadeh Pages 159-189

    Competitive advantage is one of the most important issues in leading organizations, especially insurance companies, given the importance of the issue; The present study aimed to determine the effect of intellectual capital on competitive advantage with respect to the mediating role of identifying problems within the organization and the moderating role of knowledge management heterogeneity in an insurance company. The present study aimed to determine the effect of intellectual capital on competitive advantage with respect to the mediating role of identifying problems within the organization and the moderating role of knowledge management heterogeneity in an insurance company. The present study is an applied research in terms of purpose and descriptive-survey in terms of methododology. The statistical population of this research includes the employees of the branches of an insurance company in the west of Tehran. The sample size was calculated based on Cochran's formula of 294 people. Sampling method in this study was simple random sampling. Content validity ratio index and confirmatory factor analysis were used to assess the validity of the questionnaire. Cronbach's alpha coefficient was used to calculate the reliability. To analyze the collected data and to determine the relationships between variables, the structural equation modeling technique was performed using Smart PLS software. Based on the research results, it was found that intellectual capital is

    Keywords: Intellectual Capital, Competitive Advantage, Internal Organizational Problems, Knowledge Management Heterogeneity