فهرست مطالب

راهبرد دفاعی - پیاپی 75 (پاییز 1400)

فصلنامه راهبرد دفاعی
پیاپی 75 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/18
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محسن صادقی نسب*، شهرام نوروزانی، محمداسماعیل شریفان صفحات 13-40

    در دنیای امروز دریاها، به ویژه حضور در آب های بین المللی یکی از مهم ترین دغدغه های کشورهای صاحب قدرت است. در حقیقت کسی که بیشتر به دریا تسلط دارد، به همان اندازه دارای قدرت است. خوشبختانه امروزه ج.ا.ایران با فرمان فرماندهی معظم کل قوا  امام خامنه ای(مدظله العالی)، نگاه خود را از دریاهای خانگی که همان خلیج فارس و دریای عمان باشد، به دوردست برده که نشان دهنده حضور ج.ا.ایران در ایفای نقش بین المللی است. نیروی دریایی راهبردی در سال های اخیر اقدامات چشم گیری را به منصه ظهور گذاشته که خوشبختانه نتایج حاصل از این اقدامات، گام به گام بوده و از حضور در حوزه منطقه خلیج عدن، موفقیت آمیز بوده و هر مرحله از آن افزون بر این که برگی زرین بر توانمندی های نظامی ج.ا.ایران افزون نموده، به عنوان مولفه ای موثر برای تامین امنیت خطوط دریانوری و دریایی ایفای نقش نموده است. دغدغه اصلی محقق، نبود الگوی مناسب برای ایجاد پایگاه پشتیبانی برای تداوم عملیات یگان های شناور نداجا در حوزه بین المللی خلیج عدن می باشد، که در این تحقیق به آن پرداخته شد. این تحقیق به روش موردی زمینه ای و بهره گیری از شاخص های آمار توصیفی مانند میانگین، نمودار و جداول توزیع  فراوانی به توصیف ویژگی های جامعه آماری و داده های مربوط به ابعاد، مولفه ها و شاخص ها پرداخته وضریب همبستگی چندگانه برای بیان درصد اطمینان و همچنین ضریب β جهت رتبه بندی ابعاد، مولفه ها و شاخص های پایگاه پشتیبانی خلیج عدن استفاده و در نهایت برای تعیین نقش و میزان تاثیر هر یک از این ابعاد، مولفه ها و شاخص ها، از آمارهای همبستگی و برای تایید تاثیر آنها بر الگوی مناسب  ایجاد پایگاه خلیج عدن و همخوانی بین آنها نیز از تحلیل عاملی استفاده شده است و در نهایت نتیجه گیری و الگوی ایجاد پایگاه پشتیبانی در حوزه خلیج عدن با  2 بعد، و 6 مولفه و 59 شاخص شناسایی گردید.

    کلیدواژگان: خلیج عدن، نیروی دریایی راهبردی، پایگاه پشتیبانی، حوزه بین المللی، یگان های شناور
  • حسین شکوهی*، مسلم چمنی صفحات 41-67

    اهمیت نقش مدیر و فرمانده و تاثیر آن در سازندگی جوامع بشری و پیشرفت کشورهای جهان، امروزه بیش از هر زمان دیگر به اثبات رسیده و این حقیقت به تجربه ثابت شده که در میان جوامع انسانی، آن جامعه ای توانسته به رشد و توسعه و پیشرفت بیشتر و بهتری دست یابد که از نعمت وجود مدیران و فرماندهان لایق تر و داناتر برخوردار بوده است. این تحقیق با هدف ارایه الگوی فرمانده و مدیر موفق در ارتش ج.ا.ایران مبتنی بر اندیشه های فرماندهی معظم کل قوا(مدظله العالی) شکل گرفته است. تحقیق حاضر از نوع کاربردی و با مطالعه اندیشه های فرماندهی معظم کل قوا، اسناد و منابع معتبر، منابع و آموزه های دینی و همچنین استفاده از نظرات خبرگان و صاحبنظران انجام شده است. اطلاعات گرد آوری شده از مطالعه اسناد و منابع حاوی بیانات و تدابیر و فرامین فرماندهی معظم کل قوا(مدظله العالی) به روش کیفی و با استفاده از جداول کدگذاری باز، کدگذاری محوری و کدگذاری انتخابی بر مبنای نظریه داده بنیاد و اطلاعات گرد آوری شده به وسیله پرسشنامه به صورت کمی و با هدف سنجش الگوی نهایی، به دو صورت توصیفی و استنباطی و با استفاده از آزمون «تی استیودنت» و «کای مربع» مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته اند. نتیجه به دست آمده از این تحقیق در قالب ابعاد شش گانه: (1) بصیرتی و معنوی، (2) مدیریت و اداره سازمان (3) رهبری، (4) فردی، اخلاقی و ادراکی، (5) تجربی، دانشی و مهارتی و (6) روابط اجتماعی با 24 مولفه و 180 شاخص ارایه شده است.

    کلیدواژگان: ارتش، فرمانده، مدیر، موفق، اندیشه های فرماندهی معظم کل قوا
  • عباسعلی سلمانی* صفحات 69-90
    دفاع از امنیت ملی ج.ا.ایران در حوزه دریا در مقابله با انواع بازیگران و تهدیدها نیازمند اقتدار و قدرتی است که منجر به بازدارندگی شود و این بازدارندگی زمانی جلوه گر خواهد شد که ج.ا.ایران از تمام ظرفیت های ملی کشور استفاده نماید. یکی از ظرفیت های ملی کشور، قابلیت های بسیج مردمی می باشد که می تواند در ارتقای بازدارندگی دفاع دریایی ج.ا.ایران ایفای نقش نماید. تاکنون به این موضوع مهم به گونه شایسته پرداخته نشده است. این پژوهش باهدف «معرفی قابلیت های بسیج در ارتقای بازدارندگی دفاع دریایی ج.ا.ایران» انجام شده است. ازنظر هدف، کاربردی و ازنظر روش، توصیفی تحلیلی است. برای تجزیه وتحلیل داده ها از آمار توصیفی و استنباطی به صورت آمیخته استفاده شده است. جامعه آماری این پژوهش 80 نفر و تعداد نمونه آماری با استفاده از فرمول «کوکران» 54 نفر تعیین شده است. پرسشنامه این پژوهش  محقق ساخته بوده و روایی آن با محاسبه «ضریب لاوشه» حدود 9/0 و پایایی آن با ضریب آلفای کرونباخ 0/891 مورد تایید قرار گرفت. نتایج حاصل نشان داد که قابلیت های بسیج در ارتقای بازدارندگی دفاع دریایی ج.ا.ایران در قالب چهار مولفه (اطلاعاتی، عملیاتی، قدرت نرم و سیادت دریایی) مورد تایید قرار گرفت.
    کلیدواژگان: بازدارندگی، بسیج، دفاع دریایی، قدرت، ج. ا.ایران
  • سید محمد هل اتایی، احمدرضا سنجری*، نرگس حسن مرادی صفحات 91-120

    در سازمان های پیشرو توسعه شایستگی های مدیران به ویژه در حوزه رهبری به عنوان ظرفیتی فعال کننده دارای اولویت است. به کارگیری و یا تربیت مدیران دارای شایستگی های رهبری در سازمان های صنایع دفاعی برای پاسخ سریع به فرصت ها و تهدیدها، متناسب با محیط متحول آینده اهمیت دوچندانی دارد. ولی الگوی مناسبی در این خصوص در دسترس نیست. این پژوهش باهدف تدوین الگوی مطلوب بومی برای توسعه شایستگی های رهبری مدیران صنایع دفاعی، با استفاده از پارادایم تفسیری و اثبات گرایی صورت گرفته و ازنظر هدف کاربردی-توسعه ای و رویکرد آن آمیخته (کیفی- کمی) است. جامعه آماری در بخش کیفی مدیران ارشد و عالی صنایع دفاعی و خبرگان علمی در حوزه توسعه رهبری بوده که تعداد 15 نفر به صورت هدفمند-گلوله برفی انتخاب شدند و در بخش کمی 198 نفر مدیران، کارشناسان آموزش و توسعه و کانون ارزیابی مجموعه صنایع دفاعی بوده که 131 نفر نمونه آماری به صورت تصادفی طبقه ای با استفاده از فرمول تعیین نمونه کوکران انتخاب گردیدند. ابزار گردآوری داده ها مصاحبه و پرسشنامه محقق ساخته بود که روایی صوری و محتوایی توسط خبرگان و اعتبار عاملی و پایایی آن از طریق آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی و اشتراکی تایید شد. تحلیل داده های کیفی با روش تفسیری و داده های کمی با بهره گیری از تحلیل عاملی و مدل سازی معادلات ساختاری صورت گرفت. درنتیجه الگوی نهایی با برازش مناسب به ترتیب شامل 4 بعد توسعه شایستگی های فردی (0/978)، توسعه شایستگی های گروهی (0/886)، توسعه شایستگی های سازمانی (0/864) و توسعه شایستگی های راهبردی (0/842) و 9 مولفه و 86 شاخص تدوین گردید.

    کلیدواژگان: رهبری، شایستگی های رهبری، الگوی توسعه شایستگی ها، صنایع دفاعی
  • محمدحسین عصاری، عباس خمسه*، رضا رادفر صفحات 121-151

    با توجه به اینکه صنایع هوافضا از جمله صنایع دارای فناوری پیشرفته است و به دلیل به کارگیری فناوری روز در فرایند تولید محصولات خود، نیازمند حرکت در مرزهای دانش و فناوری می باشد و پرداختن به تحقیق و توسعه این امر را در این صنعت تسهیل می کند. پژوهش حاضر به دنبال تدوین الگوی ارتقای توانمندی های تحقیق و توسعه در جهت تحقق اهداف سازمانی، با استفاده از روش پویایی شناسی سیستم به عنوان ابزاری قدرتمند برای تحلیل اجزای موثر بر سیستم و تحلیل روابط بین آنها و پیش بینی رفتار آتی آن بر مبنای سناریوهای تعریف شده، می باشد. ابعاد توانمندی های تحقیق و توسعه در این صنایع در 9 بعد و در دو دسته اصلی شامل عوامل عمومی و عوامل اختصاصی شناسایی گردید، حلقه های علت و معلولی با کمک خبرگان صنعت استخراج شده،  طراحی الگو و اعتبارسنجی با نرم افزار ونسیم انجام شده است. در این پژوهش سه سناریو برای افزایش میزان توانمندی های تحقیق و توسعه مورد توجه قرار گرفته است. در سناریوی حالت پایه فرض شده است که مقادیر پارامترها و اهرم های تصمیم گیری مطابق با روند گذشته باشد. در حالت خوش بینانه، متغیرهای برونزا 20 درصد نسبت به حالت اولیه افزایش و در حالت بدبینانه، متغیرهای برونزا 20 درصد نسبت به حالت اولیه کاهش می یابند. نتایج شبیه سازی نشان می دهد که تغییرات 20± درصدی در متغیرها، تاثیراتی همسو با تغییرات را نشان می دهد که در حالت خوشبینانه که توانمندی های اختصاصی حدود 16 درصد و توانمندی های عمومی حدود 18 درصد افزایش می یابد، که این امر نشان دهنده اثربخشی تغییرات است.

    کلیدواژگان: تحقیق و توسعه، توانمندی تحقیق و توسعه، صنایع دفاعی، فناوری پیشرفته هوافضا
  • رضا شاملو* صفحات 153-189
    برنامه ریزی تصویری از آینده مطلوب است که همانند پلی زمان حال سازمان را به آینده آن پیوند می دهد. مراتب برنامه ریزی راهبردی مناسب در سطوح کلان بخش های نظامی و غیردولتی (خصوصی) از وظایف خطیر مسیولین و مدیران راهبردی سازمان ها تعریف شده است و هدف آن انجام ماموریت، دستیابی به چشم اندازها و تحقق اهداف سازمانی است. نوع این تحقیق، کاربردی و باهدف واکاوی و مقایسه فرآیند برنامه ریزی راهبردی در سازمان های نظامی و خصوصی (غیردولتی) به روش موردی زمینه ای به دنبال پاسخگویی به این سوال است که «در ج.ا.ایران چه تفاوت هایی بین فرآیند برنامه ریزی راهبردی در سازمان های نظامی و خصوصی (غیردولتی) وجود دارد؟». شیوه گردآوری داده ها و اطلاعات موردنیاز، کتابخانه ای، اسنادی و میدانی است در همین رابطه پرسشنامه های مربوطه طراحی گردیده و بین جامعه آماری 62٫ نفری خبره که سابقه خدمت در مشاغل مرتبط با موضوع را دارند به صورت تمام شمار توزیع و با استفاده از روش های تجزیه وتحلیل آمار توصیفی و استنباطی و نرم افزار SPSS به جمع بندی و ارزیابی سوال های تحقیق پرداخته شده است. نتایج به دست آمده از تحقیق نشان می دهد که در سازمان های نظامی برنامه ریزی های راهبردی مبتنی بر تدابیر و منویات و فرامین مقام معظم رهبری و فرماندهی کل قوا، بیشتر از بالا به پایین، دارای رویکرد تهدیدمحور و ماموریت محور است که چشم انداز و غایت نهایی آن حفظ نظام مقدس ج.ا.ایران می باشد؛ ولی این امر در سازمان های خصوصی (غیردولتی) مبتنی بر چشم اندازها و اهداف و کسب منافع سازمان با رویکردهای رقیب محور، سودمحور و محصول مدار و ورود به مرحله برنامه ریزی بدون توجه به مرحله طرح ریزی است.
    کلیدواژگان: برنامه، فرایند برنامه ریزی راهبردی، سازمان های نظامی، سازمان های خصوصی (غیردولتی)
|
  • Mohsen Sadeghi Nasab *, Shahram Norouzani, MohammadEsmaeil Sharifian Pages 13-40

    In today's world of the seas, especially being present in the international waters, is one of the most important concerns of countries owning power. In fact, the country that has more dominance on the sea, the more powerful it is. Fortunately, the Islamic Republic of Iran, by the order of the Supreme Commander of the Armed Forces, Imam Khamenei, has turned its attention away from the its seas, the Persian Gulf and the Sea of ​​Oman, which indicates the presence of the Islamic Republic of Iran regarding its international role. The Strategic Navy Force has shown significant measurements in recent years that fortunately their results have been step-by-step and successful in the Gulf of Aden. Each phase in addition to this golden leaf has increased the military capabilities of the Islamic Republic of Iran and has played a significant role in providing the security of sea and sea lines. The prime concern of the researcher is the lack of an appropriate model for launching a support base for the continuation of operations of Nedaja floating units in the International Area of ​​the Gulf of Aden, which was addressed in this study. This research employs the case study method and using descriptive statistical indicators such as means, graphs and frequency distribution tables in order to describe the characteristics of the statistical population and the data related to dimensions, components and indicators. Multiple correlation coefficients are used to express confidence percentage and β coefficient for ranking dimensions, components and indicators of the support base of the Gulf of Aden. In order to determine the role and impact of each of these dimensions, components and indicators, correlation statistics has been employed. Also, in order to confirm their impact on the appropriate model of the creation of the Gulf of Aden base and harmony between them, factor analysis was used and finally the conclusion and the pattern of establishing a support base in the Gulf of Aden were identified with 2 dimensions, 6 components and 59 indices.

    Keywords: Gulf of Aden, Strategic Navy, support base, international area, floating units
  • Hosein Shokouhi *, Moslem Chamani Pages 41-67

    The importance of the role of manager and commander and its impact on the construction of human societies and the development of the world has nowadays been proven more than ever. It has been proven by experience that among human societies, the one that has been able to grow and develop more and more and gain better achievements has profited from the presence of more competent and knowledgeable managers and commanders. This study has been conducted with the aim of providing a model of a successful commander and manager in the Army of the I. R. of Iran based on the philosophies of the Supreme Command of the Armed Forces. The present research is of an applied one and has been done by studying the thoughts of the Supreme Command of the Armed Forces, reliable documents and sources, religious sources and teachings, as well as using the opinions of experts and intellectuals. The collected data from the study of the mentioned sources were analyzed in a qualitative manner using open coding tables, axial coding and selective coding based on data-based theory. Using the two descriptive and inferential ways of "Student T" and "Chi-square" tests, the quantitatively collected information through questionnaire have been analyzed in in order to measure the final pattern. The results obtained from this research were provided in the form of six dimensions of: (1) Intuitiveness and spirituality, (2) organization management and administration (3) leadership, (4) individuality, ethical and perceptual, (5) experimental, knowledge and skills and (6) social relations with 24 components and 180 indices.

    Keywords: army, commander, manager, successful, thoughts of the Supreme Commander of the Armed Forces
  • Abbas Ali Salmani * Pages 69-90
    Defending the national security of I.R of Iran in the realm of the seas in front of different players and threats is in need of authority and power that will lead to deterrence. This prevention will be manifest when the I. R. of Iran use all the national capabilities of the country. One of the national capacities of the country is the mobilization of people, which can play a key role in cultivating the deterrence of the naval defense of the I. R. of Iran. So far, this important issue has not been properly taken into account. This research has been conducted with the aim of "introducing the competences of mobilization in promoting the deterrence of the naval defense of the I. R. of Iran". This study is an applied one in terms of its purpose and descriptive-analytical regarding its methodology. A mix of descriptive and inferential statistics has been used to analyze the collected data. The statistical population of this study was 80 individuals and the statistical sample using Cochran's formula was 54 individuals. The research questionnaire was made by the researcher and its validity was confirmed by calculating the Lawshe coefficient of about 0.9 and its reliability was confirmed by Cronbach's alpha coefficient of 0.891. The results showed that the capabilities of the mobilization in promoting the deterrence of the naval defense of the I. R. of Iran were confirmed in the form of four components (intelligence, operational, soft power and naval sovereignty).
    Keywords: Deterrence, Mobilization, Naval Defense, Power, I.R. of Iran
  • Seyed Mohammad Halataei, AhmadReza Sanjari *, Narges Hassan Moradi Pages 91-120

    In leading organizations, the development of managers' capabilities as an activating capacity, particularly in the realm of leadership is a priority. Employing or training managers with leadership skills in defense industry organizations to respond quickly to opportunities and threats, in line with the fluctuating environment of the future is of prime importance. Nevertheless, a suitable model is not available in this regard. Using interpretive and positivist paradigms, the aim of this study was to develop a promising indigenous model for the development of leadership competencies of defense industry managers. It is an applied-developmental research and its approach was a mixed one (qualitative-quantitative). The statistical population in the qualitative section included senior and top managers of defense industries and scientific experts in the field of leadership development from which a statistical sample (n=131) was selected in a stratified random sampling manner through Cochran's formula. Data collection instrument were interviews and a researcher-made questionnaire whose face and content validity were confirmed by experts and factor validity and its reliability were confirmed by Cronbach's alpha and combined and shared reliability. Qualitative data analysis was performed by interpretive method and quantitative data was performed by using factor analysis and structural equation modeling. Therefore, the final model were compiled with an appropriate fit including 4 dimensions of individual competencies development (0.978), group competencies development (0.886), organizational competencies development (0.864) and strategic competencies development (0.842), and 9 components and 86 indices.

    Keywords: Leadership, Leadership competencies, competency development pattern, defense industries
  • MohammadHossein Assari, Abbas Khamseh *, Reza Radfar Pages 121-151

    Regarding fact that the aerospace industry is one of the industries with advanced technology and due to the usage of current technology in the production process of its yields, it needs to move within the boundaries of knowledge and technology. What facilitates this affair is research and development in this industry. This study aims to develop a model for improving research and development capabilities to attain business goals in these industries, using the system dynamics method as a powerful instrument to analyze the components affecting the system and analyze the relationships between them and predict future system behavior based on the defined scenarios.Nine dimensions of research and development capabilities in these industries were identified in two main categories, including general and specific factors. Cause and effect loops have been extracted with the help of industry experts and the pattern design and validation has been done using Vensim software. In this study, three scenarios have been considered to increase the amount of research and development competences. In the baseline scenario, it is assumed that the values ​​of the parameters and decision-making levers are in line with the past trends. In the optimistic state, the exogenous variables increase by 20 percent in comparison with the initial state, and in the pessimistic state, the exogenous variables decrease by ±20 percent compared to the initial state. The simulation results show that a 20 percent changes in the variables shows the effects that are consistent with the change, which in the optimistic case increases the specific capabilities by about 16 percent and the general capabilities by about 18 percent, which point to the effectiveness of the changes.

    Keywords: Research, Development, research, development capabilities, defense industry, advanced aerospace technology
  • Reza Shamloo * Pages 153-189
    Planning is an image of a desired future that like a bridge connects the present state of to an organization to its future. The order of appropriate strategic planning at the macro level of military and non-governmental (private) sectors are defined as the serious responsibility of the officials and strategic managers of organizations and its purpose is to fulfill the mission, to achieve vision and to crystalize organizational objectives. This research is an applied one and with the aim of analyzing and comparing the strategic planning process in military and private (non-governmental) organizations in a case-by-case method seeks to answer the following question: "What are the differences in the Islamic Republic of Iran between  a strategic planning process in military and private (non-governmental) organizations?"The method of collecting the required data is library, documentary and field one. In this respect, the relevant questionnaires have been designed and distributed among the statistical population of 62 experts who have a history of service in related jobs. Using descriptive and inferential statistics analysis methods and SPSS software, the research questions are summarized and evaluated. The results show that in military organizations, strategic planning based on measures and orders of the Supreme Leader and the Commander-in-Chief has a threat-oriented and mission-oriented approach whose ultimate vision and aim is to maintain the sacred system of the Islamic Republic of Iran. However, regarding private (non-governmental) organizations, this is based on the vision, objectives and benefits of the organization with competing, profit-oriented and product-oriented approaches, and entering the planning stage is done regardless of the planning stage.
    Keywords: Program, strategic planning process, Military Organizations, private (non-governmental) organizations