فهرست مطالب

پژوهش در نشخوار کنندگان - سال نهم شماره 4 (زمستان 1400)

مجله پژوهش در نشخوار کنندگان
سال نهم شماره 4 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/24
  • تعداد عناوین: 8
|
  • وحید یکانی، حامد خلیل وندی بهروزیار*، رسول پیرمحمدی، مریم دنیادوست صفحات 1-17
    سابقه و هدف

    کنجاله سویا به دلیل داشتن محتوای پروتیینی زیاد و توازن نسبتا مطلوب الگوی اسیدآمینه، به طور گسترده ای در تولید خوراک دام مورد استفاده قرار می گیرد. بااین حال، حاوی تعدادی عوامل ضد تغذیه ای است که می توانند بر هضم و جذب مواد مغذی اثر بگذارند. هیدرولیز کنجاله سویا از طریق تخمیر، می تواند یک راه حل بهینه برای از بین بردن عوامل ضد تغذیه ای و بهبود گوارش پذیری مواد مغذی آن باشد. یک ترکیب پروتیینی هیدرولیز شده، مخلوطی از پپتیدها و آمینواسیدهایی است که پپتید زیست فعال نامیده می شوند. این پپتیدها پس از رها شدن از زنجیره پروتیینی، فعالیت های بیولوژیکی مشخصی را از خود نشان می دهند و دارای خواص آنتی اکسیدانی، ضد میکروبی، ضد دیابتی و ضد سرطانی نیز هستند. این پژوهش، با هدف تولید پپتیدهای زیست فعال از پروتیین سویا، از طریق تخمیر زیستی توسط باکتری های باسیلوس سابتلیس، باسیلوس لیکنیفورمیس، قارچ آسپرژیلوس اورایزا، و هیدرولیز توسط اتوکلاو، انجام پذیرفت. هم چنین، ارزیابی منابع پروتیینی جداسازی شده و هیدرولیز شده در شرایط آزمایشگاهی صورت گرفت.

    مواد و روش ها

    کنجاله سویا ابتدا آسیاب شده و سپس از طریق فرایند استخراج قلیایی و رسوب اسیدی، پروتیین آن جداسازی شد. میکروارگانیسم ها نیز در محیط کشت اختصاصی، کشت داده شده و سپس به پروتیین جداسازی شده در مرحله قبل، افزوده شدند و فرایند هیدرولیز تخمیری انجام گرفت. هم چنین از دستگاه اتوکلاو نیز برای انجام هیدرولیز استفاده شد. منابع پروتیین جداسازی شده و هیدرولیز شده، برای تعیین ارزش تغذیه ای همانند مقدار پروتیین خام، ماده آلی، خاکستر، ماده خشک و عصاره اتری بر اساس روش استاندارد مورد ارزیابی قرار گرفتند. آزمون ارزیابی میزان گاز تولیدی در شرایط برون تنی با هدف ارزیابی تاثیر هیدرولیز منابع پروتیینی و تولید منابع پپتیدی بر میزان فعالیت زیستی منابع پروتیینی انجام شد. به منظور استفاده از مایع شکمبه برای انجام آزمون تولید گاز در شرایط برون تنی، از سه راس گاو نر بالغ هلشتاین که دارای فیستولای شکمبه ای بودند، استفاده شد. درنهایت، داده های حاصل از ارزیابی آزمایشگاهی با استفاده از مدل آماری طرح کاملا تصادفی توسط نرم افزار 4/9SAS مورد تجزیه وتحلیل آماری قرار گرفتند و مقایسه میانگین ها به روش آزمون توکی و در سطح آماری 05/0 انجام شد.

    یافته ها

    نتایج مربوط به تغییرات ترکیب شیمیایی در طی هیدرولیز، نشان داد که تنها افزایش معنی دار (05/0>P) در مقدار ماده خشک تیمار آسپرژیلوس اورایزا نسبت به سایر تیمارها دیده شد (28 درصد). هم چنین، مشخص شد که میزان تولید پپتیدهای زیست فعال از پروتیین سویا با روش های مختلف دارای تفاوت معنی دار بود (05/0>P). به طوری که بیشترین میزان پپتیدهای با وزن مولکولی پایین، توسط باکتری باسیلوس لیکنیفورمیس (483/0 میکروگرم بر میلی لیتر) تولید شد. هم چنین، نتایج حاصل از روش تولید گاز در شرایط آزمایشگاهی نشان داد که هیدرولیز پروتیین سویا با استفاده از قارچ آسپرژیلوس اورایزا به طور معنی داری منجر به افزایش میزان گاز تولیدی و بخش قابل تخمیر (به ترتیب 18/318 و 05/421 میلی لیتر بر گرم) شد (05/0>P). ازنظر نرخ تولید گاز و انرژی قابل متابولیسم نیز در تیمار اتوکلاو نسبت به سایر تیمارها افزایش معنی دار (05/0>P) یافت شد (به ترتیب 027/0درصد و 92/255 کیلوژول بر گرم). ازنظر درصد قابلیت هضم ماده آلی نیز در تیمار باسیلوس سابتلیس نسبت به سایر تیمارها افزایش معنی دار (05/0>P) مشاهده شد (10/78درصد).

    نتیجه گیری

    نتایج کلی تحقیق نشان داد که هیدرولیز کنجاله سویا از طریق تخمیر زیستی و هیدرولیز توسط اتوکلاو، میزان تولید پپتیدهای زیست فعال را افزایش داد و باکتری باسیلوس لیکنیفورمیس بیشترین میزان پپتید را تولید کرد. هم چنین، تیمار آسپرژیلوس اورایزا نسبت به سایر تیمارها، بیشترین افزایش را در میزان گاز تولیدی و بخش قابل تخمیر ایجاد نمود که نشان دهنده تاثیر مثبت تولید پروتیین هیدرولیز شده با این روش در افزایش فعالیت زیستی پروتیین کنجاله سویا است.

    کلیدواژگان: اتوکلاو، پپتید زیست فعال، پروتئین جداسازی شده، کنجاله سویا، هیدرولیز تخمیری
  • بهاره صوفی، یونسعلی علی جو*، حسن خمیس آبادی، زینب خوب بخت صفحات 19-32

    عنصر روی یکی از مهم ترین و ضروری ترین عناصر کم مصرف بوده که در بسیاری از فرآیندهای زیستی مانند فعالیت آنزیم ها و هورمون ها، پایداری غشاهای سلولی، بیان ژن، تقسیم سلولی و دفاع آنتی اکسیدانی نقش حیاتی دارد. این ماده معدنی ازنظر کمیت پس از آهن دومین عنصر کمیاب موجود در بدن است و به طور ضعیفی در بافت های بدن ذخیره می شود لذا مصرف مداوم آن در جیره غذایی برای حفظ عملکردهای طبیعی و فیزیولوژیکی ضروری است؛ بنابراین، این آزمایش با هدف مقایسه اثرات مکمل کردن شکل های نانو (نانواکسیدروی)، آلی (روی پلی ساکارید) و معدنی (سولفات روی) عنصر کم مصرف روی بر عملکرد، وضعیت آنتی اکسیدانی و برخی فراسنجه های خونی بره های در حال رشد نژاد سنجابی انجام شد.

    مواد و روش ها

    این پژوهش بر روی تعداد 20 راس بره نر سنجابی (سن تقریبی 5/4 ماه و میانگین وزن 1/1±55/29 کیلوگرم) در قالب طرح کاملا تصادفی انجام شد تیمارها شامل 1) گروه شاهد (جیره غذایی پایه فاقد مکمل روی)، 2) گروه سولفات روی، 3) گروه روی پلی ساکارید 4) گروه نانو اکسید روی و مقدار روی اضافه شده در هر گروه آزمایشی 20 میلی گرم در کیلوگرم ماده خشک بود. جیره غذایی به صورت آزاد و در دو نوبت صبح و عصر به مدت 60 روز در اختیار بره ها قرار گرفت. به منظور بررسی عملکرد رشد، وزن کشی در ابتدای آزمایش و سپس با فواصل 15 روزه انجام شد. جهت تعیین مقدار ماده خشک مصرفی، میزان خوراک داده شده و پسماند آن برای هر دام به صورت روزانه اندازه گیری شد. همچنین جهت اندازه گیری فراسنجه های خونی و وضعیت آنتی اکسیدانی، خون گیری در روز اول، 30 و 60 آزمایش انجام شد.

    یافته ها

    استفاده از مکمل روی به شکل های مختلف تاثیری بر عملکرد رشد بره ها نداشت (05/0<P). استفاده از 20 میلی گرم روی در کیلوگرم ماده خشک جیره به شکل های مختلف سبب افزایش معنی دار روی پلاسما نسبت به گروه شاهد شد (05/0>P)، ولی تاثیر معنی داری بر غلظت مس و آهن پلاسما و کلسیم و فسفر سرم خون نداشت (05/0<P). فعالیت آنزیم سوپراکسیددیسموتاز در گروه های مکمل شده با عنصر روی افزایش یافت (05/0>P). علی رغم کاهش شاخص مالون دی آلدیید سرم در گروه های مکمل شده با روی نسبت به تیمار شاهد این اختلاف تنها در گروه نانو اکسید روی معنی دار بود (05/0>P). استفاده از شکل های مختلف عنصر روی تاثیری بر ظرفیت تام آنتی اکسیدانی نداشت (05/0<P).

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل از این آزمایش نشان داد، صرف نظر از شکل منبع روی، افزودن 20 میلی گرم روی در کیلوگرم ماده خشک، به جیره پایه بره های در حال رشد، سبب بهبود وضعیت روی پلاسما و افزایش فعالیت آنزیم سوپراکسیددیسموتاز شد، در حالیکه استفاده از نانوروی در کاهش شاخص مالون دی آلدیید، نسبت به سایر شکل های روی (معدنی و آلی) موثرتر بود.

    کلیدواژگان: بره سنجابی، روی، عملکرد رشد، فعالیت آنتی اکسیدانی
  • زهرا فیروزی، امید دیانی*، احمد آیت اللهی، رضا طهماسبی، امین خضری، زهره حاج علیزاده صفحات 33-48
    سابقه و هدف

    فرآوری و تبدیل محصولات جانبی، پسماندها و ضایعات کشاورزی و استفاده مجدد از آن‏ها در چرخه تولید، راه حلی مناسب برای استفاده اقتصادی از این نوع محصولات به‏ویژه در تغذیه دام، طیور و آبزیان و یا در صنایع وابسته می‏باشد. در بخش پرورش طیور طبق گزارشات موجود سالیانه هزاران تن کود دامی و مرغی، ضایعات کشتارگاهی و ضایعات صنایع مرغداری به‏وجود می‏آیند که قابلیت مصرف توسط انسان را نداشته و حتی سبب آلودگی محیط زیست می‏شوند. مواد مغذی و انرژی موجود در فضولات، بستر، ضایعات کشتارگاهی طیور و کارخانجات جوجه‏کشی پس از حذف عوامل بیماری‏زا، قابل بازیافت و استفاده در جیره‏های دام و -طیور می‏باشد. در تحقیق انجام شده تاثیر استفاده از پودر ضایعات و باقیمانده موسسات جوجه‏کشی بر عملکرد، ‏گوارش پذیری مواد مغذی، فراسنجه‏های تخمیری شکمبه و خون بره‏های پرواری مورد بررسی قرار گرفت.

    مواد و روش ها

    در این آزمایش تعداد 30 راس بره نر کرمانی با میانگین وزنی3/0±23 کیلوگرم و سن حدود شش ماهگی انتخاب شده و به سه گروه ده تایی در قالب طرح کاملا تصادفی تقسیم شدند. به هر گروه یک جیره آزمایشی اختصاص داده شد. پودر ضایعات جوجه-کشی از کارخانه جوجه کشی واقع در شمال کشور تهیه شد و پس از تعیین ترکیب شیمیایی در سه سطح متفاوت صفر، سه و شش درصد در جیر ه بره های پرواری استفاده گردید. جهت تعیین گوارش پذیری مواد مغذی از روش اندازه‏گیری مارکر داخلی خاکستر نامحلول در اسید استفاده گردید. در پایان 90 روز دوره اصلی پروار بندی، از مایع شکمبه بره ها در ساعات صفر، سه و شش ساعت پس از مصرف خوراک توسط لوله مری متصل به دستگاه ساکشن، جهت تعیین pH، نیتروژن آمونیاکی، جمعیت پروتوزوآ و اسیدهای چرب فرار نمونه-گیری به عمل آمد. در آخرین روز دوره و در ساعت پیش از مصرف خوراک، خون گیری از بره ها از ورید وداج جهت تعیین فراسنجه های بیوشیمیایی انجام گرفت. سپس بره ها در پایان دوره و پس از یک گرسنگی شبانه کشتار شده و لاشه سرد و گرم آن ها توزین شد.

    یافته ها

    مصرف ماده خشک و اضافه وزن در بره‏های تغذیه شده با شش درصد پودر ضایعات جوجه‏کشی به‏طور معنی‏داری بیشتر از گروه شاهد بود (05/0>P)، در حالی که گوارش پذیری ظاهری الیاف نامحلول در شوینده اسیدی و خنثی تحت تاثیر افزودن پودر ضایعات جوجه‏کشی کاهش یافت. استفاده از شش درصد پودر ضایعات موجب افزایش وزن لاشه های گرم و سرد شد (05/0>P). میزان pH، غلظت نیتروژن آمونیاکی مایع شکمبه و جمعیت پروتوزوآ تحت تاثیر جیره‏های آزمایشی قرار نگرفت، در حالی که غلظت اسید پروپیونیک با افزودن ضایعات جوجه کشی به جیره افزایش و غلظت اسید استیک به طور معنی داری کاهش یافت (05/0>P). سطح کلسترول و همچنین گلوکز خون در بره‏های تغذیه شده با شش درصد ضایعات جوجه‏کشی از گروه شاهد بیشتر بود (05/0>P)، لیکن آنزیم های کبدی و نیتروژن اوره ای خون تحت تاثیر قرار نگرفتند.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج به دست آمده، ترکیب شیمیایی پودر ضایعات جوجه‏کشی نشان داد که این فرآورده فرعی از نظر مواد مغذی در سطح مناسبی بوده و با توجه به تغییر مولار اسیدهای چرب فرار شکمبه ای، بهبود مصرف خوراک و اضافه وزن در بره های پرواری، می‏توان از آن تا سطح 6 درصد به عنوان بخشی از مکمل های پروتیینی در جیره بره‏های پرواری استفاده نمود.

    کلیدواژگان: اسیدهای چرب فرار، بره پرواری، پودر ضایعات جوجه‏ کشی، گوارش پذیری
  • میترا آقاخانی، امیر داور فروزنده شهرکی*، سید نورالدین طباطبایی، مجید طغیانی، حسن رفیعی صفحات 49-63
    سابقه و هدف

    هدف پژوهش حاضر بررسی عوامل مربوط به مادر (اثرات مادری) شامل طول دوره خشکی، تعداد شکم زایش، نوع زایش، تعداد گوساله در زایش و نمره وضعیت بدن گاو در زمان زایش بر وزن تولد، غلظت پروتیین تام سرم خون و فراسنجه های رشد اسکلتی گوساله های ماده شیرخوار هلشتاین بود.

    مواد و روش ها

    152 راس گاو شیری هلشتاین و گوساله های ماده آنها در این پژوهش مورد بررسی قرار گرفتند. گوساله ها در بدو تولد وزن کشی شدند. نمونه آغوز تازه از 152 گاو شیری هلشتاین جمع آوری شد. اثرات مادری شامل: تعداد شکم زایش از 2 تا 5. نوع زایش: یک قلو یا چندقلو، طبیعی یا سخت زایی، طول دوره خشکی که شامل: گروه 1- زیر 45 روز. گروه 2- 46 تا 60 روز. گروه 3- 61 تا 75 روز و گروه 4- بالای 75 روز تقسیم بندی گردید. همچنین در روز 30 و 60 آزمایش وزن بدن گوساله ها اندازه گیری و ثبت شدند.

    یافته ها

    وزن بدن گوساله ها در زمان تولد تحت تاثیر شکم زایش مادر قرار نگرفت. شکم زایش گاو بر وزن بدن گوساله ها در 30 روزگی و 60 روزگی اثر داشت، بطوریکه وزن گوساله های متولد شده از مادران با 5 شکم زایش در 30 روزگی در مقایسه با گوساله های مادران با شکم 2، 3 و 4 کمتر بود (05/0<P). همچنین در 60 روزگی نیز گوساله های متولد شده از مادران با شکم زایش 2 در مقایسه با سایر گوساله ها وزن بیشتری داشتند (05/0<P). وزن گوساله ها در تولد، 30 و 60 روزگی تحت تاثیر نوع تولد گوساله و نوع زایش قرار گرفت (05/0<P)، بطوریکه گوساله های تک قلو و گوساله های متولد شده از زایمان طبیعی وزن بیشتری داشتند. کمترین و بیشترین وزن 60 روزگی به ترتیب در گوساله های مادران با طول دوره خشکی کمتر از 45 و بیشتر از 75 روز مشاهده گردید. پروتیین تام سرم تحت تاثیر شکم زایش، تعداد گوساله در هر زایش، نوع زایش و نمره وضعیت بدنی گاو در زمان زایش قرار گرفت (05/0<P). به علاوه اثر نوع زایش بر غلظت پروتیین تام سرم گوساله ها در تولد و 10 روزگی تمایل به معنی داری داشت، درحالیکه در 35 روزگی در گوساله های متولد شده با زایش طبیعی در مقایسه با گوساله های حاصل از سخت زایی بیشتر بود. فراسنجه های ارتفاع جدوگاه و طول بدن در گوساله-های متولد از مادران با شکم زایش 2، 3 و 4 بیشتر از 5 بود (05/0P<). دور سینه در بدو تولد و ارتفاع هیپ در 60 روزگی در گوساله-های مادران با طول دوره خشکی بیشتر از 75 روز بیشتر بود (05/0<P). فراسنجه های رشد اسکلتی در تولد و 60 روزگی برای گوساله-های تک قلو نسبت به دوقلو و گوساله های متولد شده با زایش طبیعی بیشتر بود (05/0P<).

    نتیجه گیری

    به طور کلی نتیجه آزمایش نشان داد عوامل مربوط به وضعیت فیزیولوژیک مادر و نحوه زایش بر وضعیت ایمنی و عملکرد گوساله های شیرخوار اثر دارد.

    کلیدواژگان: عوامل مادری، وزن تولد، پروتئین تام، رشد اسکلتی، گوساله شیرخوار
  • هادی اردشیری، مرتضی چاجی*، امید خراسانی، فرشاد باغبان صفحات 65-80
    سابقه و هدف

    صفات مورفولوژیک دستگاه گوارش یعنی بافت پوششی و پاپیلای شکمبه، پرزها و کریپت‏های روده‏ی کوچک مهمترین شاخص برای قضاوت در مورد ظرفیت هضم، متابولیسم، جذب و همچنین عملکرد تولید در آینده حیوانات هستند. درختان چند منظوره مانند برهان را می‏توان به عنوان منبع نیتروژن در جیره نشخوارکنندگان استفاده کرد. شاخ و برگ این درختان به عنوان یک منبع نیتروژن ارزان قیمت استفاده می‏شوند و نیز دارای انرژی، مواد معدنی و ویتامین‏ها می‏باشند. تانن، سیانید، اگزالات، ساپونین و وجود بازدارنده‏ های تریپسین به عنوان ترکیبات ضد تغدیه ‏ای برهان ذکر شده ‏اند. غلظت بالای ترکیبات پلی فنولی موجود در گیاهان باعث ایجاد ضایعات بافتی، از دست دادن سلول های پوششی، فرسایش میکروویلی و کوتاه شدن ارتفاع پرزها می‏شود که باعث کاهش ظرفیت جذب مواد مغذی می‏شود. تانن‏ها می‏توانند سبب ممانعت از فعالیت میکروب‏ها شده و باعث عدم فعالیت اندوگلوکوناز خارج سلولی در برخی باکتری‏های هضم کننده فیبر شوند. لذا هدف از مطالعه ‏ی حاضر بررسی هیستومورفومتری و هیستوپاتولوژی بافت روده کوچک و بزرگ بره های پرواری تغذیه شده با برگ و غلاف برهان به عنوان یک خوراک حاوی تانن و سایر ترکیبات پلی فنولی ثانویه بود.

    مواد و روش‏ها

    در این آزمایش از 24 راس بره نر عربی پرواری 3/1 ± 8 ماهه با وزن اولیه‏ی 34/5 ± 8/28 کیلوگرم به مدت 60 روز استفاده شد. آزمایش در قالب یک طرح کاملا تصافی با 3 تیمار و 8 تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل جیره‏ی شاهد، جیره شاهد + 50 و یا 75 درصد جایگزینی سرشاخه ی کامل برهان با یونجه بود.

    یافته‏ ها

    در بخش دیودنوم ارتفاع پرز و عمق کریپت در تیمار شاهد از سایر تیمارها بیشتر بود و نسبت به تیمار حاوی 75 درصد سرشاخه‏ های کامل برهان معنی ‏دار بود (05/0<P). عرض پرز و مساحت پرز نیز در تیمار شاهد از سایر تیمارها بیشتر بود (05/0<P). ضخامت لایه عضلانی در تیمار دریافت کننده‏ی 75 درصد سرشاخه‏ های کامل برهان نسبت به سایر تیمارها بیشتر بود (05/0<P). در بخش ژژنوم ارتفاع پرز، عرض پرز و مساحت پرز در تیمار شاهد از سایر تیمارها بیشتر بود (05/0<P). عمق کریپت در تیمار شاهد از سایر تیمارها بیشتر بود و نسبت به تیمار 50 درصد حاوی سر شاخه ‏های کامل برهان معنی‏ دار بود (05/0<P). ضخامت لایه عضلانی در تیمار شاهد از سایر تیمارها بیشتر بود و نسبت به تیمار حاوی 50 درصد سرشاخه‏ های کامل برهان معنی‏ دار بود (05/0<P). در ایلیوم ضخامت لایه عضلانی در تیمار شاهد از سایر تیمارها بیشتر بود (05/0<P). نفوذ سلول‏های التهابی در تیمار شاهد در بخش‏های مختلف روده از سایر تیمارها بیشتر بود. مصرف خوراک، میانگین افزایش وزن روزانه، ضریب تبدیل و بازده خوراک تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفتند.

    نتیجه گیری

    در مقایسه با شاهد، مصرف برهان از نظر هیستوپاتولوژی باعث کاهش نفوذ سلول های التهابی در روده‏ی کوچک و روده‏ی بزرگ شد، اما تاثیری بر مصرف خوراک و عملکرد رشد نداشت. به‏طور کلی مصرف متعارف برهان به دلیل حضور فلاونوییدها، میزان پروتیین بالا، کاهش هزینه‏های خوراک و اثرات بافتی مثبت در تغذیه‏ی دام‏ها توصیه می‏شود.

    کلیدواژگان: بافت، پرز، تانن، سلول‏های التهابی، فلاونوئیدها
  • مرتضی کردی*، عباسعلی ناصریان صفحات 81-95
    سابقه و هدف

    اخیرا از فرآورده های فرعی پسته به منظور کاهش هزینه های تولید در تغذیه نشخوارکنندگان استفاده می شود. اما تانن ها و ترکیبات فنلی موجود در فرآورده های فرعی پسته به عنوان ترکیبات ضدتغذیه ای، استفاده از این فرآورده فرعی کشاورزی را در جیره نشخوارکنندگان محدود می نمایند. از این رو، متخصصان تغذیه استفاده از ترکیبات متصل شونده به تانن مانند پلی‏اتیلن‏گلیکول در جیره های حاوی تانن بالا را توصیه می کنند. همچنین مشخص شده است که بنتونیت سدیم نیز می تواند به عنوان ماه غیرفعال کننده تانن در تغذیه نشخوارکنندگان مورد استفاده قرار بگیرد. بنابراین، این پژوهش برای ارزیابی تاثیر مکمل سازی پلی‏اتیلن‏گلیکول یا بنتونیت سدیم فعال بر مصرف خوراک، علایم حیاتی، فراسنجه‏ های بیوشیمیایی و هماتولوژی خون بزهای سانن تغذیه شده با فرآورده‎ های فرعی پسته تحت تنش گرمایی کوتاه مدت انجام شد.

    مواد و روش ها

    تعداد 15 راس بز نر نژاد سانن در قالب یک طرح کاملا تصادفی به سه گروه تیماری اختصاص یافت. این آزمایش برای مدت 30 روز (25 روز برای دوره قبل از تنش گرمایی و 5 روز در شرایط تنش گرمایی) به طول انجامید. در کل دوره آزمایش، جیره ‎های آزمایشی شامل؛ 1- جیره حاوی 30 درصد ماده خشک فرآورده فرعی پسته (گروه شاهد) 2- جیره شاهد مکمل شده با پلی اتیلن گلایکول در سطح 1% ماده خشک جیره (گروه PEG) 3- جیره شاهد مکمل شده با بنتونیت سدیم فعال در سطح 1% ماده خشک جیره (گروه ASB) بودند. برای اندازه گیری مصرف ماده خشک، میزان باقی-مانده خوراک به طور روزانه ثبت شد. برای اندازه گیری اسیدیته شکمبه در روز آخر آزمایش و 2 ساعت بعد از مصرف خوراک صبح اسیدیته مایع شکمبه با pH متر ثبت گردید. برای ثبت علایم حیاتی، تعداد ضربان قلب، تعداد تنفس (در یک دقیقه) و دمای رکتوم در سه روز آخر آزمایش در دوره تنش مورد اندازه گیری قرار گرفتند. همچنین، در روز آخر آزمایش، دو سری نمونه خون (5 میلی‏لیتر) از رگ وداجی تعیین فراسنجه ‏های بیوشیمیایی و خون‎شناسی جمع‎آوری شد. داده ها با استفاده از رویه GLM و نرم افزار SAS 9.1 مورد آنالیز آماری قرار گرفتند.

    نتایج

    نتایج آزمایش نشان داد که میزان مصرف خوراک در تیمار شاهد بالاتر بوده است (05/0>P). اسیدیته شکمبه تحت تاثیر تیمارها قرار نگرفت (05/0≤P). از نظر علایم حیاتی، تعداد ضربان قلب و تنفس در تیمار PEG بالاتر از سایر تیمارها بوده است (05/0>P). بین تیمارها از نظر فراسنجه‎ های بیوشیمیایی هیچ اختلاف معنی‏داری مشاهده نشد (05/0≤P). اما از نظر فراسنجه های خون شناسی، غلظت مونوسیت ها، ایوزینوفیل و فیبرینوژن در تیمار PEG کمتر از سایر تیمارها بوده است (05/0>P)، و همچنین فراسنجه های هورمونی نشان دادند که غلظت کورتیزول در این تیمار بالاتر از سایر گروه ها بود (05/0>P).

    نتیجه گیری

    در مجموع با توجه به داده های حاصل از این پژوهش نتیجه گیری می شود که استفاده از بنتونیت سدیم فعال در جیره های حاوی 30 درصد فرآورده های فرعی برای تغذیه بزهای تحت تنش گرمایی می تواند بدون اعمال اثرات منفی بر فاکتورهای حیایی و رفاه حیوان، تا حدودی سبب افزایش غلظت مونوسیت و تقویت سیستم ایمنی در این حیوانات گردد.

    کلیدواژگان: استرس گرمایی، بز سانن، پوست پسته، تانن، ترکیبات فنلی
  • پیروز شاکری*، حسن فضائلی، علیرضا آقاشاهی، امیرعلی شاکری صفحات 97-108
    سابقه و هدف

    تهیه سیلاژ خوراک کامل با مواد خوراکی حاوی رطوبت بالا یک جایگزین مناسب برای مدیریت موثر این مواد خوراکی در جیره نشخوارکنندگان است. این تحقیق با هدف استفاده از چغندر علوفه ای در جیره بره های پرواری با روش تهیه سیلاژ خوراک کامل و مقایسه آن با جیره های رایج انجام شد.

    مواد و روش ها

    تعداد 14 راس بره نر نژاد زل با سن 3 تا 4 ماه و میانگین وزن 20/2 ± 48/19 کیلوگرم به صورت تصادفی به دو گروه 7 راسی یکسان تقسیم شدند و با یکی از دو جیره آزمایشی با مواد مغذی یکسان شامل جیره شاهد بر پایه یونجه و کاه گندم و جیره سیلاژ خوراک کامل بر پایه چغندرعلوفه ای تغذیه شدند. دو هفته دوره عادت پذیری به جایگاه و جیره های غذایی درنظر گرفته شد و سپس دوره آزمایش به مدت 9 هفته ادامه یافت. در طول آزمایش خوراک مصرفی سه بار در روز در حد مصرف اختیاری در اختیار بره ها قرار گرفت. وزن کشی از بره ها قبل از شروع آزمایش انجام شد و سپس هر سه هفته یکبار تکرار گردید. پس از پایان دوره پروار، قابلیت هضم جیره های آزمایشی در قفس های متابولیکی و از طریق جمع آوری کامل مدفوع تعیین شد. همچنین از ورید گردن بره ها خون گیری شد و غلظت گلوکز، پروتیین کل، آلبومین و آنزیم های کبدی آلانین آمینو ترانسفراز (ALT) و آسپارتات ترانس آمیناز (AST) در پلاسمای خون آن ها تعیین شد.

    یافته ها

    میانگین وزن بدن بره ها در پایان آزمایش و میانگین افزایش وزن روزانه بره ها بین گرو ه های آزمایشی مشابه بود. اما خوراک مصرفی روزانه بره ها با جیره حاوی چغندرعلوفه ای (1/975گرم) نسبت به گروه شاهد (4/845 گرم) بیشتر بود و اختلاف آن ها تمایل به معنی داری داشت (09/0= P). نسبت خوراک مصرفی/ افزایش وزن بره ها در گروه با جیره شاهد نسبت به گروه با جیره سیلاژ حاوی چغندرعلوفه ای بهتر (89/5 در مقابل 86/6) بود (05/0= P). قابلیت هضم ماده خشک و ماده آلی جیر ه ها مشابه بود، اما قابلیت هضم الیاف نامحلول در شوینده خنثی در جیره حاوی چغندرعلوفه ای از جیره شاهد بالاتر (5/40 در مقابل 7/33 درصد) بود (01/0>P). میانگین غلظت آلبومین خون بره های تغذیه شده با جیره حاوی چغندرعلوفه ای نسبت به گروه شاهد بیشتر بود (01/0>P) و غلظت بالاتر گلوکز و آنزیم کبدی ALT نسبت به گروه شاهد تمایل به معنی داری داشت (09/0= P)، اما میانگین غلظت پروتیین کل وAST پلاسما بین دو گروه مشابه بود.

    نتیجه گیری

    تخمیر مطلوبی در سیلاژ خوراک کامل بر پایه چغندرعلوفه ای انجام گرفت و به نظر می رسد روش مناسبی برای نگهداری طولانی مدت آن با حفظ کیفیت باشد. بره های پرواری تغذیه شده با سیلاژ خوراک کامل بر پایه چغندرعلوفه ای در مقایسه با بره های تغذیه شده با جیره بر پایه یونجه و کاه، وزن نهایی و افزایش وزن روزانه مشابه و مصرف خوراک بیشتری داشتند.

    کلیدواژگان: بره های پروار، چغندر علوفه ای، خوراک کامل، عملکرد، قابلیت هضم
  • طاهره محمدآبادی*، سمیه حسینی صفحات 109-120
    سابقه و هدف

    متابولیت های ثانویه گیاهان دارویی برای بهبود راندمان استفاده از انرژی در شکمبه و بهره وری حیوان مورد استفاده قرار می‎گیرند. پنیرک (Malva sylvestris) گیاهی است که عملکرد کشت آن در یک دوره سه ماهه معادل10 تن در هکتار برآورد گردیده است. برگ و گل پنیرک حاوی تانن، اگزالات کلسیم، مواد پکتیکی و موسیلاژ، آنتوسیانین ها و ویتامین ها بوده و وجود ویتامین C و فلاونوییدها منجر به کاربردهای بسیاری برای این گیاه شده است. در بعضی از مطالعات، استفاده از گیاهان دارویی اثر افزایشی بر عملکرد تولید شیر داشت. این آزمایش به منظور بررسی تاثیر تغذیه گیاه پنیرک بر تولید و ترکیب شیر، آنزیم های کبدی، گوارش پذیری مواد مغذی و فراسنجه های بیوشیمیایی خون گاومیش شیری انجام شد.

    مواد و روش‏ها

    در این آزمایش از هشت راس گاومیش شیری، شکم چهارم و پنجم، با متوسط وزن 12±600 کیلوگرم که در اوایل شیرواری (ماه چهارم شیردهی) و میانگین تولید 6 لیتر بودند، استفاده شد. گاومیش‏ها بطور تصادفی با جیره بدون پنیرک و جیره حاوی 500 گرم گیاه پنیرک به مدت یک ماه تغذیه شدند. دام‏ها در آخورهای انفرادی مستقر و عادت‎پذیری آن‎ها به جیره برای یک هفته انجام شد. آب تمیز و کافی در اختیار گاومیش‎ها قرار گرفت.در پایان آزمایش، خوراک مصرفی و قابلیت هضم مواد مغذی، تولید و ترکیب شیر و بار میکروبی شیر اندازه گیری شدند. همچنین فراسنجه های خونی گاومیش‎ها مانند گلوکز، کلسترول، تری گلیسرید، نیتروژن اوره‎ای خون و آنزیم‎های کبدی نیز تعیین شد. داده های این طرح در قالب طرح کاملا تصادفی تجزیه و تحلیل شدند و مقایسه میانگین ها با آزمون توکی در سطح معنی داری 5 درصد انجام شد.

    یافته ‏ها

    نتایج نشان داد که چربی، پروتیین و لاکتوز شیر در تیمارهای آزمایشی تغییر نکرد (05/0 >P)، اما ماده خشک مصرفی گاومیش‎ها و تولید شیر افزایش یافت (05/0P <). بر طبق نتایج، بار میکروبی شیر گاومیش‎های تغذیه شده با گیاه پنیرک، کاهش یافت (05/0 <P). میزان گلوکز، کلسترول و تری گلیسرید خون در تیمار حاوی پنیرک کمتر از تیمار کنترل بود (05/0P <)، اما اوره خون و آنزیم های کبدی تحت تاثیر تیمارها قرار نگرفتند (05/0 >P). قابلیت هضم مواد مغذی شامل ماده خشک، پروتیین و الیاف نامحلول در شوینده خنثی در گاومیش‎های تغذیه شده با گیاه پنیرک افزایش یافت (05/0 <P).

    نتیجه ‏گیری

    استفاده از گیاه پنیرک در جیره گاومیش‎های شیری نه تنها اثرات منفی بر عملکرد گاومیش شیری نداشت بلکه باعث افزایش تولید شیر و کاهش بار میکروبی شیر شد، بنابراین می تواند به عنوان یک مکمل مناسب در تغذیه گاومیش‎های شیری استفاده شود.

    کلیدواژگان: پنیرک، ترکیب شیر، قابلیت هضم، گاومیش
|
  • Vahid Yekani, Rasoul Pirmohammadi, Maryam Donyadoust Pages 1-17
    Background and purpose

    Soybean meal is widely used in animal feed production due to its high protein content and relatively good amino acid pattern balance. However, soybean meal contains several anti-nutritional agents that can affect the digestion and absorption of nutrients. To overcome these limitations, pre-processing of soybean meal through fermentation can be an optimal solution to eliminate anti-nutritional agents and improve the digestibility of nutrients. During fermentation, proteolytic enzymes produced by the microbial population hydrolyze proteins into free peptides and amino acids. This study aimed to produce bioactive peptides from soybean meal by fermentation by Bacillus subtilis, Bacillus licheniformis, Aspergillus oryzea, and hydrolysis by autoclave. Also, isolated and hydrolyzed protein sources were evaluated under in vitro conditions.

    Materials and Methods

    Soybean meal was first ground and then its protein was extracted through alkaline extraction and acid precipitation. Microorganisms were cultured in a specific culture medium and after growing in the liquid culture medium, they were added to the isolated protein and the fermentation hydrolysis process was performed on the isolated protein. The autoclave was used to perform the hydrolysis process by autoclave. The isolated and hydrolyzed protein sources were evaluated according to the standard methods to determine the nutritional value such as the amount of crude protein, organic matter, ash, dry matter, and ether extract. In vitro gas production test was performed to assessed effects of hydrolysis methods and hydrolysis extent on biological functionality of protein sources. To use ruminal fluid to perform the gas production test under in vitro conditions, three adult Holstein bulls with ruminal fistula were used. Finally, the data that were obtained from laboratory evaluation were statistically analyzed using a completely randomized design statistical model and the data were analyzed by SAS 9.4 software and GLM PROC command, and the means were compared by Tukey test method at the statistical level of 0.05.

    Results

    The results of production and evaluation of isolated and hydrolyzed protein sources showed that during hydrolysis, minor changes were made in the chemical composition, but all four hydrolysis treatments increased the production of low molecular weight peptides. Also, it was found that the production of bioactive peptides from soybean meal by different methods has different efficiencies. The highest amount of low molecular weight peptides was produced by Bacillus licheniformis (0.483 μg / ml). Also, autoclave treatment led to the breaking of weak chemical bonds and increased production of small peptides. Also, the results of in vitro gas production method showed that hydrolysis of soybean meal by using A. oryzea increased the amount of gas production and the fermentable part (159.09 and 210.52, respectively).

    Conclusion

    The general results of the study showed that hydrolysis of soybean meal through bio-fermentation and hydrolysis by autoclave increased the production of bioactive peptides and Bacillus licheniformis produced the highest amount of peptides. Also, Aspergillus oryzea treatment compared to other treatments showed the greatest improvement in the amount of gas production and fermentable part.

    Keywords: Autoclave, Bioactive peptide, Fermentation hydrolysis, Isolated protein, Soybean meal
  • Bahare Soufi, Younes Ali Alijoo *, Hassan Khamisabadi, Zeinab Khoobbakht Pages 19-32
    Background and objectives

    Zinc is one of the most important and essential trace elements that plays a vital role in many biological processes such as the activity of enzymes and hormones, cell membrane stability, gene expression, cell division and antioxidant defense. Therefore, this experiment was performed to compare the effects of supplementation of nano (zinc nano oxide), organic (zinc polysaccharide) and inorganic (zinc sulfate) forms of the trace element zinc on performance, antioxidant status and some blood parameters of growing Sanjabi lambs.

    Materials and Methods

    This study was performed on 20 male Sanjabi lambs (approximate age 4.5 months and mean weight 29.55 ± 1.1 kg). Treatments include 1) control group (basic diet without zinc supplement), 2) zinc sulfate group, 3) zinc-polysaccharide group 4) zinc nano oxide group. The amount of zinc added in each experimental group was 20 mg / kg dry matter. The diet was given to the lambs freely for 60 days in the morning and evening. In order to evaluate the growth performance, weight loss was performed at the beginning of the experiment and then at 15-day intervals. To determine the amount of dry matter consumed, the amount of feed and its residue were measured daily for each animal. To measure blood parameters and antioxidant status, blood samples were taken in the first days, 30 and 60. Data were analyzed using SAS statistical software version 9.2 using Mixed procedure and Duncan test was used to compare the means at the probability level of 0.05.

    Results

    The use of zinc supplement in different forms had no effect on the growth performance of lambs (P >0.05). The use of 20 mg zinc per kg of dietary dry matter in different forms caused a significant increase in plasma compared to the control group (P <0.05), but had no significant effect on plasma copper and iron concentrations and serum calcium and phosphorus(P >0.05). The activity of superoxide dismutase increased in the groups supplemented with zinc (P <0.05). Despite the decrease in serum malondialdehyde index in the zinc supplemented groups compared to the control treatment, this difference was significant only in the zinc nano oxide group (P <0.05). The use of different forms of zinc had no effect on the total antioxidant capacity (P >0.05).

    Conclusion

    The results of this experiment showed that the use of zinc supplement in different forms (inorganic, organic and nano) increases the concentration of zinc in plasma. In addition, it reduces the malondialdehyde index and increases the activity of superoxide dismutase enzyme.

    Keywords: Antioxidant activity, Growth performance, Sanjabi lamb, Zinc
  • Zahra Firouzi, Omid Dayani *, Ahmad Ayatollahi Mehrgardi, Reza Tahmasbi, Amin Khezri, Zohreh Hajalizadeh Pages 33-48
    Background and objectives

    Processing and treatment of agricultural residues and by-products is a good economical solution for reusing them into the product cycle specially in animal feeding. The production a huge quantity of hatchery waste (HW) in the poultry industry has raised concerns about environmental pollution. Nutrients and energy in wastes, litter of broiler and hatchery after eliminating of their pathogens, can be recycled and used in livestock diets. Therefore, the purpose of this experiment was to investigate of the effect of feeding different levels of HW as the main source of dietary protein on lamb’s performance, nutrients digestibility, rumenal fermentation and blood parameters.

    Materials and methods

    Twenty-four Kermani male lambs with an average initial weight of 23±0.33 kg and six months’ age, were used in a completely randomized design. The experimental diets included control diet and diets containing 3 and 6% of HW. To estimate of feed intake, the remaining feed of lambs collected and weighed daily before the morning meal. At the end of every two weeks the lambs are weighed for calculation of daily weight gain. Nutrients digestibility measured by acid insoluble ash marker method. Rumen liquid samples taken from lambs before and 3 and 6 h after feeding for NH3-N, pH and volatile fatty acids measuring. Blood samples were collected at the end of period and 3 h post morning feeding for determination of blood biochemical factors. At the end of main period, all lambs were slaughtered following an overnight fast and skinned. Empty body were weighted and stored at 4 °C for 24 hours (for determination of cold carcass weight).

    Results

    In the present study, performance and dry matter intake in lambs fed with 6% hatchery waste powder were significantly higher than the control group (P<0.05). Dry matter, organic matter and crude protein digestibility was not affected by HW. But, neutral and acid detergent fiber digestibility decreased (P<0.05) by adding of HW in lamb’s diet. Adding of HW in lambs’ diet, increased warm and cold carcass weights linearly (P<0.05). The pH, protozoa population and NH3-N concentration in the rumen were not affected by the experimental diets. The HW in diet caused to decreasing (P<0.05) and increasing acetic and propionic acids concentration in lambs, respectively. Blood cholesterol and glucose level in lambs fed HW were significantly higher than other groups (P<0.05). but other factors such as BUN and total protein were not different among the experimental diets.

    Conclusion

    The chemical composition of the HW indicates that this by-product is relatively appropriate nutritious. Because of increase in feed intake and performance and too alter in ruminal fermentation characteristics, this waste can be used as part of a concentrate in the diet of lambs.

    Keywords: Fattening lamb, Hatchery waste powder, nutrients digestibility, volatile fatty acids
  • Mitra Aghakhani, Amir Davar Foroozandeh Shahraki *, Seyed Nouroldin Tabatabaeia, Majid Toghyani, Hassan Rafiee Pages 49-63
    Background and objective

    The aim of this study was to investigate maternal factors including dry period length, parity, calving type, calf number per calving, and calving body condition score on body weight (BW), serum total protein (STP) concentration, and body structure growth of female Holstein dairy calves.

    Materials and methods

    152 Holstein dairy cows and their female calves were studied in this experiment. The calves were weighed at birth and moved to individual pens bedded with sawdust, Fresh colostrum samples were collected from 152 Holstein dairy cows. Maternal effects include: number of births from 2 to 5. Type of childbirth: single or multiple, natural or hard birth. Dry period length which includes: Group 1 - under 45 days. Group 2- 46 to 60 days. Group 3 - 61 to 75 days and group 4- Over 75 days. Calves' BW was also measured on days 30 and 60 of the study.

    Results

    Birth BW was not affected by the mother's parity. The parity had an effect on the BW of calves at day 30 and 60, whereas, the lowest calves BW at day 30 was revealed in the five lactation cows. Also, the calves that were born to mothers who entered their second lactation were heavier than other calves at day 60 (P <0.05). Calf BW at birth, 30, and 60 days of age was affected by the number of calves at birth and the type of calving (P <0.05) so that singleton calves and normal birth calves had more BW. day 60 (P <0.05) was significant so that the mothers with dry period length less than 45 and more than 75 days had the lowest and highest 60-day calves BW. Serum total protein was affected by parity, calves’ number per calving, type of calving, and calving body condition score (P <0.05). In addition, the effect of calving type on STP concentration at birth and day 10 tended to be significant, while at day 35 normal birth calves had greater STP than dystocia birth calves. Withers height and body length in calves born to five lactations mothers were lower than other parities (P <0.05). Heart girth at birth and hip height at day 60 of age was higher in calves were born to mother with a dry period length more than 75 days (P <0.05). Body structure at birth and day 60 was higher for singleton calves than for twin calves and calves born with normal calving than calves born with dystocia (P <0.05).

    Conclusion

    The results of the current experiment showed that factors related to the physiological status of dams and calving type affect the immunity status and performance of infant's calves.

    Keywords: Maternal factors, birth weight, serum total protein, body structure growth, Dairy calf
  • Hadi Ardeshiri, Morteza Chaji *, Omid Khorasani, Farshad Baghban Pages 65-80
    Background and objectives

    Morphological features of the gastrointestinal tract, namely the epithelial tissue and rumen papilla, villi, and crypts of the small intestine are the most important indicators for judging the digestibility capacity, metabolism, and absorption and production performance of animals in the future. Multipurpose trees such as Albizia lebbeck can be used as a source of nitrogen in ruminant diets. The foliage of these trees is used as an inexpensive source of nitrogen and also contains energy, minerals, and vitamins. Tannins, cyanides, oxalates, saponins, and trypsin inhibitors have been suggested as anti-nutritional compounds of Albizia lebbeck. High concentrations of polyphenolic compounds in plants cause tissue damage, loss of epithelial cells, microvilli erosion, and shortening of villi height, which reduces the ability to absorb nutrients. Tannins can inhibit microbial activity and inactivate extracellular endoglucanase in some fiber-digesting bacteria. Tannins can inhibit microbial activity and inactivate extracellular endoglucanase in some fiber-digesting bacteria. Therefore, the aim of this study was to investigate the histomorphometry and histopathology of small and large intestinal tissue of fattening lambs fed foliage of Albizia lebbeck as a feed containing tannins and other secondary polyphenolic compounds.

    Materials and methods

    In this experiment, Twenty-four fattening Arabian male lambs with eight months old and initial body weight of 28.8±5.34 kg were used for 60 days. The experiment was performed in a completely randomized design with three treatments and eight replicates. The experimental treatments were: control diet (without Albizia lebbeck) and control + 50 and 75 percent complete branches of Albizia lebbeck replaced with alfalfa.

    Results

    In the duodenum section, the villi height and crypt depth in the control treatment were higher than other treatments and were significant compared to the treatment containing 75% complete branches of the Albizia lebbeck (P <0.05). The villi width and villi area were also higher in the control treatment than other treatments (P <0.05). The thickness of the muscle layer in the treatment receiving 75% of the complete branches of the Albizia lebbeck was higher than other treatments (P <0.05). In the jejunum section, the villi height, villi width and villi area in the control treatment were higher than other treatments (P <0.05). The crypt depth in the control treatment was higher than other treatments and was significant compared to the treatment containing 50% complete branch of the Albizia lebbeck (P <0.05). The thickness of the muscle layer in the control treatment was higher than other treatments and was significant compared to the treatment containing 50% of the complete branches of Albizia lebbeck (P <0.05). In the ileum, the thickness of the muscle layer in the control treatment was higher than other treatments (P <0.05). Infiltration of inflammatory cells in the control treatment was higher in different parts of the intestine than other treatments. Feed intake, average daily gain, feed conversion ratio, and feed efficiency were not affected by experimental treatments

    Conclusion

    Compared to the control, In terms of Histopathology use of Albizia lebbeck reduced the penetration of inflammatory cells in the small intestine and large intestine; however, had no effect on feed intake and growth performance. The consumption of Albizia lebbeck is recommended in animals due to the presence of flavonoids, high levels of protein, reduce feed costs, positive tissue effects, and increase NDF digestibility.

    Keywords: Flavonoids, Inflammatory cells, Tannin, Tissue, Villi
  • Morteza Kordi *, Abasali Naserian Pages 81-95
    Background and objectives

    Recently, pistachio by-products (PBP) have been used to reduce production costs in ruminant nutrition. However, the tannins and phenolic compounds in PBP as anti-nutritional compounds limit the use of this agricultural by-product in ruminant diets. Therefore, nutritionists recommend the use of tannin-binding compounds such as polyethylene glycol (PEG) in diets with high tannins contain. It has also been shown that sodium bentonite can be used as a tannin inactivator in the diet of ruminants. Therefore, this study was conducted to evaluate the effect of supplementation of polyethylene glycol or activated sodium bentonite (ASB) on feed intake, vital signs, biochemical and hematological parameters of Saanen goats fed pistachio by-products under heat stress.

    Materials and Methods

    Fifteen Saanen male goats were assigned to three treatment groups in a completely randomized design. The experimental period lasted 30 days (25 days for the period before heat stress and 5 days for heat stress). Three experimental diets consisted of a diet containing 30% DM pistachio by-products with no additive (control); the control diet supplemented with PEG at 1% of DM (PEG group), and the control diet supplemented with activated sodium bentonite at 1% of DM (ASB group). To measure dry matter intake, the amount of feed residue was recorded daily. Goats were also weighed at the end of each week to examine weight changes. To measure ruminal pH, on the last day of the experiment and 2 hours after morning feed consumption, ruminal pH was recorded with a pH meter. Heart rate, respiration rate (per minute), and rectal temperature were measured during the last three days of the stress period to record vital signs. Also, on the last day of the experiment, two series of blood samples (5 ml) were collected from the jugular vein to determine biochemical and hematological parameters. Data were statistically analyzed using GLM procedure and SAS 9.1 software.

    Results

    The results showed that the amount of DMI in the control treatment was higher than other groups (P <0.05). Rumen pH was not affected by treatments (P≤0.05). In terms of vital signs, heart rate and respiration in PEG treatment were higher than other treatments (P <0.05). No significant differences were observed between treatments in terms of blood biochemical parameters (P≤0.05). However, according to hematological parameters, the concentration of monocytes, eosinophils, and fibrinogen in PEG treatment were lower than other treatments (P <0.05). Besides, hormonal parameters showed that Cortisol concentration in PEG treatment was significantly higher than other groups (P <0.05).

    Conclusion

    In conclusion, the use of activated sodium bentonite in diets containing 30% PBP to feed goats under short-term heat stress can increase the monocyte concentration and strengthen the immune system in these animals without adversely affecting DMI, vital factors, and animal welfare.

    Keywords: Saanen goat, pistachio skin, tannins, Heat stress
  • Pirouz Shakeri *, Hassan Fazaeli, Ali Reza Aghashahi, Amir Ali Shakeri Pages 97-108
    Background and objectives

    Ensiling total mixed ration has been a sustainable alternative to efficiently handle high wet feeds such as fodder beet in ruminant diets. The objective of this study was to determine the effects of using fodder beet in the form of total mixed ration silage on the growth performance, nutrient digestibility and blood metabolites of fattening Zell lambs and compare it’s with conventional diets.

    Materials and methods

    Fourteen Zell male lambs (3–4 months of age and 19.48± 2.20 kg BW) were randomly allocated to 1 of 2 experimental diets with the same nutrients. Experimental diets containing control diet based on alfalfa and wheat straw (CD) and total mixed ration silage based on fodder beet (TMRS). Diets were fed three times daily in three equal portions over a 9-weeks assay following a 2-weeks adaptation period. Lambs were weighed immediately before the morning feeding at the beginning and at 3-weeks intervals until end of the experimental period. At the end of fattening period, the lambs were used to evaluate nutrient digestibility in response to feeding experimental diets. Furthermore, blood samples were collected from the Jugular veins of the lambs for measuring of glucose, total protein, albumin and liver enzymes such as alanine aminotransferase (ALT) and aspartate transaminase (AST).

    Results

    At the end of experiment, average body weight and daily weight gain of lambs were not affected by experimental diets, but feed intake was tended to greater for TMRS group (975.1 g/d) than CD group (845.4 g/d) (P=0.09). Feed conversion ratio of lambs in CD group was greater (5.89 vs. 6.86) than TMRS group (P=0.05). There was no difference in digestibility of dry matter and organic matter across experimental diets, but digestibility of neutral detergent fiber in TMRS group was greater than CD group (40.5 vs. 33.7 %). The lambs fed CD had higher albumin concentration (p<0.01), and glucose and ALT were tended to greater (P=0.09) than those fed TMRS, however, concentration of total protein and AST were not affected by diets.

    Conclusion

    It was concluded that storage of fodder beet by total mixed ration silage method is associated with an optimal fermentation and it seem to be an appropriate method for long-term storage while maintaining quality. The lambs fed with TMRS diet than those fed with CD diet had similar final weight and daily weight gain and more feed intake.Keywords: Digestibility, fattening, fodder beet, performance, silage, total mixed ration.

    Keywords: Digestibility, Fattening Lamb, fodder beet, performance, total mixed ration
  • Somayeh Hoseini Pages 109-120
    Background and objective

    Metabolites of medicinal plants are used to improve energy efficiency in the rumen and animal productivity. Malva sylverstris is a plant whose cultivation yield in a quarterly period is estimated at 10 tons per hectare. Malva sylverstris leaves and flowers contain tannins, calcium oxalate, pectic substances and mucilage, anthocyanins, rich in vitamins, and due to the presence of vitamin C and flavonoids, many uses have been mentioned for this plant. In some studies, the use of herbs had an increasing effect on milk production performance. This experiment was conducted to investigate the effect of Malva sylverstris nutrition on milk production and composition, liver enzymes, nutrient digestibility, and blood biochemical parameters of dairy buffaloes.

    Material and methods

    Eight khuzestani dairy buffaloes, 4-5 parities, average weight 600±12 kg in the early lactation (forth months), average milk production 6 liter, were used. Buffaloes randomly fed with a diet without Malva sylverstris and diet containing 500 g Malva sylverstri/ dry matter plant for one month. Animals were kept in individual stables and adaption to the diet was performed for one week. Sufficient and clean water was provided to the buffaloes.At the end of the experiment, feed intake, nutrient digestibility, milk production, quality and microbial load of milk were measured. Buffalo blood parameters such as glucose, cholesterol and triglyceride, urea and liver enzymes were determined. The data were analyzed in a completely randomized design and the means were compared with the Tukey test at significance level of 5%.

    Results

    The results showed that milk fat, protein, and lactose of milk did not change in the experimental treatments (P >0.05), but dry matter intake and milk production of buffaloes increased. According to the results, the milk microbial load of buffaloes fed Malva sylverstris decreased (P <0.05). Blood glucose, cholesterol, and triglyceride levels in the Malva sylverstris treatment were lower than the control treatment (P <0.05). Blood urea and liver enzymes were not affected by the treatments (P >0.05). Nutrient digestibility like dry matter, crud protein, and nautral detergent fiber in buffaloes fed Malva sylverstris increased (P <0.05).

    Conclusion

    According to the result of the present study, the use of Malva sylverstris plant in the diet of dairy buffaloes not only did not have negative effects on the production performance of dairy buffaloes but also increased milk production and reduced the microbial load of milk, therefore it can be used as an appropriate supplement in the dairy buffaloes.

    Keywords: Buffalo, digestibility. Malva sylverstris, milk quality