فهرست مطالب

سیاست متعالیه - پیاپی 35 (زمستان 1400)

نشریه سیاست متعالیه
پیاپی 35 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/20
  • تعداد عناوین: 15
|
  • عبدالعلی حسنی* صفحات 7-40
    هدف پژوهش حاضر شناسایی مسایل سیاسی طرح شده در تفاسیر قرآن کریم است. تفاسیر جامع ترتیبی مورد مطالعه شامل تفسیر المیزان، نمونه، تسنیم، المنار و فی ظلال بودند. برای شناسایی مسایل سیاسی طرح شده در تفاسیر، ابتدا مسایل مطرح در علوم سیاسی شناسایی و نظام جامع مسایل آن متشکل از 263 مسئله و مولفه اصلی و 271 مسئله فرعی استخراج گردید. در گام بعدی 57 مسئله و مولفه اصلی در قالب 611 عنوان شناسایی شد که حدود 21% مسایل اصلی دانش سیاسی را تشکیل می دهند. از میان مسایل اصلی طرح شده در قلمرو پژوهش، درباره 15 مسئله اصلی که حدود 26% کل مسایل شناسایی شده هستند، تنها یک عنوان و مطلب آمده است. در حالی که درباره سه مسئله حاکم (71)، جنگ و جهاد (68)، و حکومت (66)، یعنی 5% کل مسایل شناخته شده ، 204 عنوان و مطلب آمده که حدود 33% کل عناوین و مطالب را به خود اختصاص داده اند. از نظر آماری درصد مسایل طرح شده در تفاسیر جامع ترتیبی، بسیار محدود و نامتوازن هستند. چرا که اولا دیدگاه قرآن درباره تعداد کمی از مسایل سیاسی استخراج شده و ثانیا اکثریت مباحث، درباره تعداد اندکی از مسایل سیاسی انجام شده است. بر این اساس، تفاسیر جامع ترتیبی مورد مطالعه، پاسخگوی نیازهای حوزه قرآن و سیاست نیست و لازم است که تفسیر کاملا سیاسی توسط مفسرین آشنا با علوم سیاسی، تدوین گردد تا خلاءهای موجود در این عرصه را پر نموده و پاسخگوی روز افزون جامع علمی در این عرصه باشد.
    کلیدواژگان: تفسیر قرآن، دانش سیاسی، تفسیر المیزان، تفسیر نمونه، تفسیر تسنیم، تفسیر المنار، تفسیر فی ظلال
  • محمدعلی قاسمی*، غلامرضا بهروزی لک صفحات 41-62

    هدف پژوهش حاضر بررسی چگونگی تاثیرگذاری آیات الهی بر مبانی انسان شناختی علوم سیاسی براساس رویکرد مرجعیت علمی قرآن کریم است. پژوهش بر این فرضیه استوار است که قرآن کریم با تاسیس انسان شناسی قرآن بنیان، انسان شناسی متعالی و ویژه ای را معرفی می کند که بر همه دانش ها از جمله علوم سیاسی تاثیر می گذارد. در این پژوهش از روش مطالعات درجه دوم و فلسفه علم به صورت تحلیلی و انتقادی استفاده شده است. نتایج نشان داد که ویژگی های انسان در قرآن، مانند خلافت الهی انسان، کرامت انسان، توجه توامان به نیازهای مادی و معنوی، اختیار و حق انتخاب، غایت مندی آفرینش و توجه به لایه های وجودی انسان، سیاست را عرصه خلافت الهی معرفی می کند و همواره دغدغه کرامت انسان را در مطالعات سیاسی دارد و با رویکرد جامع علوم سیاسی به دنیا و آخرت، اراده انسان و چگونگی آن را نسبت به انتخاب های درست و نادرست و حق مشورت در محدوده تعیین شده به رضایت خداوند و رسول او، لایه های وجود انسان (قلب، عقل، ظاهر و رفتار) را پوشش می دهد.

    کلیدواژگان: قرآن کریم، مرجعیت علمی، علوم سیاسی، مبانی انسان شناسی
  • مرتضی یوسفی راد* صفحات 63-80
    هدف پژوهش حاضر تبیین حکمت اشراق و آموزه های ناظر به حیات مدنی آن است تا نشان داده شود این حکمت نسبت به ناملایمات حیات دنیوی انسان بی تفاوت نبوده و هرگونه نیل به حیات معنوی را بدون عبور از موانع و مشکلات حیات مادی ظلمانی ممکن نمی داند. در این راستا، سوال پژوهش این است که زمینه های محیطی سهروردی چه نوع خردورزی از زندگی سیاسی و حکمرانی بر آن را موجب شده است. در این پژوهش با فرض اینکه زمینه های اندیشیدن در رهیافت فهم متفکر از انسان و حیات سیاسی و اقتضایات تدبیری و حکمرانی آن تاثیر دارد، از روش هرمنوتیک متن زمینه- محور استفاده شده است. همچنین روش عقلی- استدلالی فلسفی نیز مورد استفاده قرار گرفته تا تاثیرات بنیان های نظری بر طراحی نظم سیاسی مطلوب شیخ اشراق سهروردی نشان داده شود. نتایج نشان داد که دستگاه فلسفی شیخ اشراق ظرفیت ورود به خردورزی از سیاست و پدیده های سیاسی را دارد. مدیریت حیات دنیوی و عبور از موانع رشد و پیشرفت دنیوی و اخروی مساله وی بوده و از این رو هم برای مدیریت و کیفیت ساماندهی آن خاصه در بخش حکمرانی و مدیران آن خردورزی نموده و هم حاکمیت انسانی را پیشنهاد داده که شرط اساسی آن سیر و سلوک معنوی و تهذیب نفس است تا بتواند جامعه را از وضع آمیخته با انواع انحرافات و ظلمت ها به نورانیت و عالم نورانی منتقل کند. فلسفه سیاسی شیخ اشراق فلسفه عبور انسان از عالم ظلمانی و فلسفه شکوفایی استعدادهای فطری خاصه ابعاد ذوقی از طریق حاکمیت انسان کامل می باشد.
    کلیدواژگان: حیات مدنی، عالم ظلمانی، حکمت اشراق، فلسفه سیاسی، شیخ اشراق سهروردی، سیر و سلوک، حاکمیت انسان کامل
  • محمد پزشگی* صفحات 81-96
    هدف پژوهش حاضر این است که با استفاده از آموزه های حکیمان متعالیه، وجود پدیده های سیاسی را از طریق استنتاجات عقلی و برهانی مورد کاوش قرار دهد. منظور از پدیده های سیاسی در این جا مفاهیم، سازه ها و کنش هایی هستند که در آن سازه ها روی می دهند. مدعای پژوهش حاضر این است که پدیده های سیاسی سایه ای از وجود علم می باشند. در حکمت متعالیه علم وجودی مستقل و خارجی دارد و افراد با افزایش آگاهی سیاسی (که به صورت فرهنگ، تاریخ و هویت جمعی ظهور می یابد) وجود خود را ارتقاء می دهند. با اثبات مدعای پژوهش، واقعیت سیاسی با کل هستی شناسی حکمت متعالیه تطبیق می یابد و در نتیجه پدیده های سیاسی با دیگر حقایق عینی موجود ارتباط می یابد و امکان بررسی هستی شناختی امور مورد بحث فراهم می آید. از دستاوردهای مهم پژوهش حاضر برای فلسفه علوم انسانی آن است که امکان طراحی بنیان های فلسفی علوم انسانی براساس آموزه های حکمت متعالیه را فراهم می کند.
    کلیدواژگان: حکمت متعالیه، واقع گرایی هستی شناختی، فلسفه علوم انسانی، امر اجتماعی، پدیده سیاسی
  • صادق کریمی، علیرضا ابطحی*، عبدالوهاب فراتی صفحات 97-112

    هدف پژوهش حاضر مقایسه ای تحلیلی از نظریه حکومت در اندیشه سیاسی ملااحمد نراقی- به عنوان فقیه- و سید جعفر کشفی- به عنوان عارف و حکیم- در دوره قاجار است. جهت تحلیل این دو نگاه، از روش مقایسه ای و شیوه توصیفی- تحلیلی استفاده شده است. از این رو، مهم ترین سوال آن است که تشابهات و تمایزات آن دو متفکر در باب حکومت اسلامی چیست؟ مقایسه دیدگاه نراقی و کشفی نشان داد که جهان بینی آنان به چه میزان در رویکردشان به حکومت در عصر غیبت تاثیر بسزایی داشته است. کشفی جهان بینی غیر فقهی داشت و درپی اتصال حاکم اسلامی با مراتب عقل بود. در واقع او افزوده ای بر صفات حاکم می نهاد که نه مستند روایی داشت و نه مستند قرآنی؛ بلکه بیشتر براساس تجربه های عرفانی اش به چنین ایده ای رسیده بود. نراقی برحسب ظواهر ادله فتوی می داد و براساس آنها به نظریه ای در باب سیاست می رسید. نتایج سخت گیرانه کشفی کارگر شد و توانست تفکیک میان علم/ سیف یا شرع/ عرف را به عنوان اندیشه برخی از متفکرین عصر مشروطه بقبولاند و حوزه های متمایزی میان شرع- منصوصات- و عرف- غیر منصوصات- بوجود آورد.

    کلیدواژگان: حکومت، حاکم جائر، عرف و شرع، نظریه حکومت، ملااحمد نراقی، سید جعفر کشفی
  • ملیحه قنادیان، محبوبه اسماعیلی*، میرزا محمد حسنی صفحات 113-130
    هدف پژوهش حاضر تحلیل گفتمان امامت در اندیشه سیاسی علامه حلی و ابن تیمیه بوده تا با برجسته سازی نقاط ضعف و دیدگاه آنان، براساس عقل، کتاب و سنت، به نظریه معقولی از دین اسلام در باب مشروعیت سیاسی، رهنمون گردد. از این رو، با روش تحلیل گفتمان میشل فوکو در بیان اشتراکات و افتراقات دو دیدگاه، نشان داده شد که ابن تیمیه، به دلیل خلط در مفهوم امامت، نتوانسته است در نظریه پردازی موفق عمل کند. دیدگاه وی اشکالاتی نظیر تناقض گویی، دخیل دانستن مردم در امر مشروعیت سازی، ارایه معیارهای غیر واقع نما، سکولاریزه کردن جامعه، مشروعیت بخشی به حکومت های فاسد و خودکامه دارد. در مقابل، علامه حلی به دلیل استفاده صحیح از عقل و نقل، توانسته است به صورت منطقی، دیدگاه خود را در باب مشروعیت سیاسی، مبتنی بر جهان بینی صحیح اسلامی قرار داده، آن را ناشی از اراده تشریعی خداوند متعال بداند که فقط از طریق نصب الهی محقق می گردد.
    کلیدواژگان: امامت، ابن تیمیه، علامه حلی، منهاج السنه، منهاج الکرامه
  • مصطفی عرب عامری* صفحات 131-150

    با به قدرت رسیدن اوزبک های شیبانی مدارس پر تعدادی در بخارا به منظور تربیت عالمان و نخبگان دینی و با هدف مشروعیت بخشی بر نهاد حاکمیت تآسیس شد. حمایت از مدرسه و عالمان تربیت یافته در آن صرفا از جانب شیبانیان انجام نشد، حکام اشترخانی و منغیت نیز که متعاقبا در این منطقه به قدرت رسیدند حمایت از نهاد مدرسه را دنبال کردند. هدف پژوهش حاضر پاسخ به این سوال اساسی است که مدرسه چه جایگاهی در مشروعیت بخشی بر نهاد قدرت و نظام حاکمیت در بخارا داشته است؟ روش پژوهش توصیفی- تحلیلی و نتایج روشن می سازد که حکام اوزبک به منظور استحکام پایه های قدرت و مشروعیت بخشی بر مطامع سیاسی در غلبه بر امرا و سلاطین، به ویژه در تقابل های ایدیولوژیک (سنی- شیعه) از مدارس حمایت کرده و تمهیدات ویژه ای برای عالمان علوم دینی تربیت یافته در مدارس در نظر می گرفتند، متقابلا علما نیز به پاس این حمایت ها بر کلیه خط و مشی ها و تصمیم گیری های دستگاه حکومت مهر تایید می زنند.

    کلیدواژگان: بخارا، حکام اوزبک، علمای دینی، مدرسه، مشروعیت سیاسی
  • همایون رهبران، رشید رکابیان*، حسن رضا آریایی راد صفحات 151-170
    هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه دین و تمدن می باشد. روش پژوهش توصیفی- تحلیلی بوده و نتایج نشان داد که با همه رفت و آمد تمدن ها، دین عاملی موثر و کلیدی در تولید کردن، پرورش دادن و به ثمر رساندن تمدن بوده است. تاریخ ادیان و انبیای الهی در قرآن کریم، بسط تمدن را بیان کرده است. چراکه دین بشر را به سوی برپایی اجتماعی منسجم و منظم و بدور از پراکندگی و بی سامانی رهنمون شده و با ارایه عقلانیتی متعالی، انسان ها را در مسیر نیل به سعادت و رفاه، به پیش می راند. لذا، با در نظر گرفتن مبادی مذهبی تمدن درمی یابیم که در تمدن های بزرگ، فعالیت های اجتماعی، تجارب سیاسی، اقتصادی، اخلاقی، فکری و فلسفی، برخاسته از نوعی نگاه مذهبی و گرایش دینی بوده و برای جامعه اسلامی، رسیدن به تمدن، بازگشت و عمل به آموزه های اسلامی است.
    کلیدواژگان: دین، تمدن، تمدن سازی، علم، عقلانیت، توسعه اقتصادی
  • نفیسه متولی زاده نائینی، حمید روستایی صدرآبادی، مرتضی مطهری فرد* صفحات 171-190
    هدف پژوهش حاضر بررسی پیشگیری از جرایم و طغیان سیاسی است. در این راستا، سوال اصلی این است که آیا بروز جرایم سیاسی در یک کشور حکایت از ضعف هنجارهای سیاسی و اخلاقی است؟ و مولفه های اساسی در پیشگیری از این جرایم و طغیان از آن چیست؟. روش پژوهش توصیفی- تحلیلی بوده و مبتنی بر منابع کتابخانه ای به مطالعه محورهای کاربردی تیوریک به صورت کیفی در مورد پیشگیری از جرم سیاسی مبتنی بر قانون جرم سیاسی مصوب 1395 پرداخته و از نظریات رایج در حوزه انحراف و کج روی به صورت کاربردی بهره جسته و در موارد مقتضی به آمار میدانی یک متغیره برای به تجربه گذاردن فرضیات یک متغیره پرداخته است. نتایج نشان داد که کمیت و کیفیت بروز جرایم سیاسی در هر کشور، بیانگر فاصله بایسته های نظام ارزشی در حوزه سیاسی- اجتماعی و واقعیت موجود در میان توده های اجتماعی است. بنا به تعریف امر سیاسی و جرم سیاسی در هر کشور، مجرمین سیاسی قابل دسته بندی هستند، که مبتنی بر آن می توان به رویکرد پیشگیرانه در آن همت گمارد. غایت پیش گیری از جرم سیاسی ابتدا تثبیت اخلاق و هنجارمداری در حوزه سیاسی- اجتماعی بوده و در وهله بعد پیشگیری از تبدیل جرایم سیاسی به طغیان سیاسی (شامل جرایم امنیتی، سلب آسایش و جرایم عمومی مشابه) است. به دلیل گره خوردن عناصر معنوی و مادی جرم سیاسی به عوامل سیاسی- اجتماعی و دغدغه های مثبت، راهبرد پیشگیری از این جرایم را باید بیشتر در عوامل اجتماعی، نظام ارزش و ضد ارزش، بسترهای انحراف و... جستجو نمود و مطالعه در مورد عوامل زیستی و روانشناختی فردی (که بیشتر در جرایم عمومی رایج است) در این مقوله سود چندانی ندارد.
    کلیدواژگان: جرم سیاسی، هنجارهای سیاسی، هنجارهای اخلاقی، مجرمین سیاسی
  • علی حیدری، علیرضا رضایی*، عباس صالحی نجف آبادی صفحات 191-208
    هدف اصلی تحقیق حاضر شناسایی و ارزیابی تاثیر و نقش شوراهای اسلامی شهر در فرآیند توسعه سیاسی جمهوری اسلامی ایران با نگاه کلان به عملکرد و موانع و عوامل عدم موفقیت و ارایه برنامه های راهبردی برای آینده می باشد. روش پژوهش توصیفی- تحلیلی بوده و درصدد آن است که تاثیر شوراهای اسلامی را در فرآیند توسعه سیاسی جمهوری اسلامی ایران مورد ارزیابی قرار دهد. نتایج نشان داد که افزایش آگاهی عمومی، افزایش اعتماد مردم به نهادهای اجتماعی، احقاق حقوق توده ها و ترویج فرهنگ پاسخگویی و فرهنگ استقلال می تواند باعث توسعه سیاسی شده و همچنین کاهش اقتدار شهرداری و غلبه مسایل سیاسی و سلیقه ای بر سایر جنبه های تخصصی و غیرتخصصی شدن امور در توسعه سیاسی اثر منفی گذاشته است. امور سیاسی از حوزه زندگی مردم جدا نیست و توسعه سیاسی صرفا به امور دولتی و حکومتی مربوط نمی شود که برای مردم عادی مفهوم غیرخودی و بیگانه و تنها در اختیار حاکم و نمایندگان آن باشد، بلکه هدف از توسعه سیاسی افزایش ظرفیت های مختلف فرد و جامعه در همه امور است و اینکه نظام را به پاسخگویی بهتر به خواست های عمومی ملتزم نماید. نقش شوراهای اسلامی شهر در توسعه سیاسی کشور چندان کارآمد و پر رنگ نیست و شهرها از این جهت روند توسعه مطلوبی نداشته و شوراها نقش چندانی در توسعه سیاسی ندارند. یک اصلاح ساختاری اصولی می تواند در راستای حل مشکلات موجود و توسعه سیاسی و مدیریت بهینه شهری و منطقه ای راهگشا باشد.
    کلیدواژگان: توسعه سیاسی، مدیریت شهری، شوراهای اسلامی، قانون اساسی، ایران
  • محمدباقر حشمت زاده، جواد اطاعت، سید سهراب تیموری فر* صفحات 209-228

    هدف پژوهش حاضر بررسی بسترهای تاثیرگذار بر هزینه های مالی انتخابات مجلس شورای اسلامی و پیامدهای آن بر روند دموکراسی است. در این راستا، هزینه های مالی کاندیداهای مجلس شورای اسلامی دهمین دوره انتخابات شهرستان رشت مورد بررسی قرار گرفت. روش پژوهش از نوع پیمایشی بوده و از دو ابزار پرسشنامه و مصاحبه نیمه عمیق استفاد گردید. جامعه آماری مورد مطالعه تمامی شهروندان بالای بیست سال ساکن شهرستان رشت بودند که تعداد آنها حدودا برابر با625500 نفر می باشد. برای برآورد حجم نمونه از فرمول کوکران استفاده گردید که حجم نمونه برابر 384 نفر به دست آمد. نتایج مطالعه نشان داد که مهم ترین بسترهای تاثیرگذار بر شیوه های تامین منابع مالی انتخابات پارلمانی در ایران عبارتند از دانش سیاسی رای دهندگان، رابطه شهروند با نماینده، نگرش شهروندان به نوع نظام انتخاباتی، تعداد و تنوع حامیان مالی کاندیداها و انگیزه های آنان، نوع نظام سیاسی و وضعیت اقتصادی جامعه. تقریبا بیش از 95 درصد پاسخگویان تاکید داشتند که منافع کوتاه مدت شهروندان به ویژه حامیان مالی آنها بر امور دیگر غلبه دارد و نوعی رابطه حامی پروری نهادینه شده وجود دارد. همچنین یافته ها بر این نکته دلالت دارند که برای کاهش پیامدهای نامطلوب شیوه های تامین و هزینه کردن پول های سیاسی، باید در قوانین فعلی بازنگری گردد و از تجارب کشورهای دیگر نیز استفاده شود.

    کلیدواژگان: انتخابات، مجلس شورای اسلامی، شهرستان رشت، هزینه های انتخاباتی، کاندیداهای انتخاباتی
  • فاضل فاضلی داود، عباسعلی حیدری*، محمود قیوم زاده خرانقی صفحات 229-246
    هدف پژوهش حاضر بررسی مسیولیت مدنی حکومت اسلامی در جبران خسارات منافع ممکن الحصول شهروندان است. روش پژوهش توصیفی- تحلیلی بوده و نتایج نشان داد که سوالات و چالش هایی در مورد طیف وسیعی از خسارات ناشی از منافع ممکن الحصول وجود دارد که سبب شده دیدگاه های متفاوتی در رابطه با قابلیت جبران خسارات به وجود بیاید که در پژوهش حاضر از زوایای مختلف به مقوله منافع ممکن الحصول و از جمله مسیولیت مدنی حکومت بر مبنای اصل وحدت اشخاص حقیقی و حقوقی در جبران خسارات پرداخته شد. به منظور حل ابهامات و چالش ها و تعارضات قانونی، مولفه هایی از قبیل عدالت و قواعد اتلاف و لاضرر، قابل استناد می باشند. بنابراین، هرگونه خسارت ناشی از اعمال، اقدامات و تصمیمات حاکمیتی، قابل مطالبه است.
    کلیدواژگان: حکومت اسلامی، مسئولیت مدنی، منافع ممکن الحصول، حقوق شهروندی
  • علی باقی نصر آبادی* صفحات 247-270
    هدف پژوهش حاضر بررسی راهبردهای پدافندی آتش به اختیار در مدیریت سیاسی، جهت مقابله با جنگ نرم از دیدگاه مقام معظم رهبری است. در این راستا، با کاربست ابزار تحلیل مضمون، راهبردهای پدافندی آتش به اختیار در مدیریت سیاسی، جهت مقابله با جنگ نرم، در نظام فکری- سیاسی مقام معظم رهبری مبتنی بر سه رویکرد هستی شناسانه، معرفت شناسانه و روش شناسانه بررسی شد. راهبرد روشی آتش به اختیاری مقام معظم رهبری، به موضوع مدیریت سیاسی جهت مقابله با جنگ نرم در مرحله نخست، شناخت درست دشمن و برنامه های اوست؛ چنانچه در این عرصه، شناخت دقیقی از دشمن صورت نگیرد، به تبع اقدامات لازم و متناسب تدافعی و تهاجمی نیز صورت نخواهد گرفت. گام بعدی در مسیر مبارزه با استکبار، آمادگی است، زیرا در میدان مبارزه زمانی پیروزی حاصل خواهد شد که نیروها، آمادگی کافی برای مقابله با دشمن و برنامه های آن را داشته باشند. در نهایت لازمه ایمان، حضور انسان مومن در صحنه مبارزه است، ضرورتی که چنان چه محقق شود، به تعبیر رهبر انقلاب، مستکبران قادر به شکست این ملت و انقلاب نخواهند بود.
    کلیدواژگان: جنگ نرم، آتش به اختیار، مدیریت سیاسی، پدافند، آیت الله خامنه ای
  • مرتضی بابایی ساخمرس* صفحات 271-304

    هدف پژوهش حاضر تبیین انطباق نقش محول رسانه ملی با نقش محقق رسانه ملی در کارآمدی سیاسی نظام جمهوری اسلامی ایران براساس منویات مقام معظم رهبری از منظر دانشگاهیان» می باشد که با روش توصیفی- تبیینی و با استفاده از تکنیک پیمایش و با ابزار فیش برداری و پرسش نامه انجام شد. تعداد 326 نفر نمونه، از مجموع 1960نفر از اساتید و دانشجویان مقطع کارشناسی ارشد و دکتری رشته های علوم سیاسی و علوم اجتماعی دانشگاه های کشور (دانشگاه تهران، شهید بهشتی، فردوسی مشهد ، دانشگاه مازندران، باقرالعلوم (ع) قم و شهید باهنر کرمان) به صورت تصادفی، با استفاده از جدول مورگان به عنوان نمونه انتخاب شدند و داده ها با استفاده از نرم افزار spss تجزیه و تحلیل شد. نتایج نشان داد، 9/61 درصد دانشگاهیان کشور از عملکرد رسانه ملی در بعد سیاسی، 1/59 درصد در بعد فرهنگی و اجتماعی، 4/48 درصد در بعد آموزشی منویات مقام معظم رهبری رضایت دارند. نتایج کلی مدل ها نشان می دهد 6/56 درصد منویات مقام معظم رهبری مورد توجه قرار گرفته است. 3 درصد زنان بیشتر از مردان معتقدند رسانه ملی منویات مقام معظم رهبری را در برنامه های خود رعایت می کنند.

    کلیدواژگان: کار آمدی سیاسی، رسانه ملی، دانشگاهیان، مقام معظم رهبری، ایران
  • علیرضا مقدم دیمه*، بهاره سازمند صفحات 305-327
    هدف پژوهش حاضر بررسی چگونگی شکل‏گیری تفاوت سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران و عربستان سعودی در قبال بحران سوریه است. در این پژوهش تلاش شد تا با بهره‏گیری از چارچوب تحلیل گفتمان لاکلا و موف چگونگی شکل گیری سیاست خارجی متفاوت ایران و عربستان در قبال بحران سوریه از یک سو و اتخاذ جهت‏گیری این دو در قبال بحران مذکور از سوی دیگر، متفاوت از سیاست آن‏ها در داخل تشریح شود. نتایج نشان داد که عربستان و ایران در بحران سوریه به عنوان دو کنش‏گر منطقه‏ای فعال در مقابل یکدیگر نیز قرار گرفتند. این در حالی است که تلقی هر یک از این دو از این بحران متفاوت بوده و این بحران برای هر یک از این دو، معانی متفاوتی داشته است. بدین ترتیب، در حالی که گفتمان محور مقاومت به مثابه گفتمان سیاست خارجی ایران در بحران سوریه در مقابل اسراییل شکل گرفته است و منافع ملی و در راس آن امنیت ملی ایران در گروی حمایت از دولت اسد به عنوان عضو کلیدی محور مقاومت تعریف می‏شود، در گفتمان تهدید ایران به مثابه گفتمان سیاست خارجی عربستان در بحران سوریه که در مقابل ایران تکوین یافته است، منافع ملی و امنیت ملی عربستان براساس مقابله با تهدید ایران تعریف می‏شود.
    کلیدواژگان: تحلیل گفتمان، سیاست خارجی، جمهوری اسلامی ایران، عربستان سعودی، سوریه
|
  • Abdul Ali Hassani * Pages 7-40
    This study aims to identify the political issues raised in the interpretations of the Holy Quran. The comprehensive, sequential interpretations studied included the interpretation of Al-Mizan, Numoneh, Tasnim, Al-Manar, and Fi Zalal. To identify the political issues raised in the commentaries, first, the issues raised in political science were identified, and a comprehensive system of issues consisting of 263 subjects and main components and 271 sub-issues were extracted. In the next step, 57 main issues and components were identified in the form of 611 titles, which constitute about 21% of the main issues of political knowledge. Among the main issues raised in the field of research, only one title and article has been mentioned about 15 main issues, which are about 26% of the total issues identified. While about the three points of ruling (71), war and jihad (68), and government (66), i.e., 5% of the total known issues, 204 titles and articles have been mentioned, which have about 33% of the total titles and articles. Statistically, the percentage of problems posed in comprehensive, sequential interpretations is very limited and unbalanced. Because firstly, the Qur'anic view has been extracted from a few political issues, and secondly, most of the discussions have been made about a small number of the political problems. Accordingly, the sequential, comprehensive interpretations studied do not meet the needs of the Qur'an and politics, and a completely political interpretation must be developed by commentators familiar with political science to fill the gaps in this field and respond to the growing comprehensive scientific interpretation in this field.
    Keywords: Quran Interpretation, Political knowledge, Al-Mizan interpretation, Sample Interpretation, Tasnim Interpretation, Al-Manar Interpretation, Interpretation in Shadows
  • MohammadAli Ghasemi *, GhulamReza Behrozi Lak Pages 41-62

    This study investigates how the divine verses affect the anthropological foundations of political science based on the approach of the scientific authority of the Holy Quran. The research is based on the hypothesis that the Holy Qur'an, by establishing the anthropology of the Qur'an-based, introduces transcendent and special anthropology that affects all sciences, including political science. In this research, quadratic studies and the philosophy of science have been used analytically and critically. The results showed that human characteristics in the Qur'an, such as the divine caliphate of man, human dignity, attention to both material and spiritual needs, free will and choice, the purpose of creation, and attention to the layers of human existence, introduce politics as the arena of the divine caliphate. Moreover, he is always concerned about human dignity in political studies, and with a comprehensive approach of political science to this world and the hereafter, the human will and how to make the right and wrong choices, and the right to consult within limits determined by the consent of God and His Messenger. Covers human existence (heart, intellect, appearance, and behavior).

    Keywords: Holy Quran, Scientific Authority, political science, Fundamentals of Anthropology
  • Morteza Yousefirad * Pages 63-80
    This study aims to explain the wisdom of illumination and the teachings of civil life to show that this wisdom is not indifferent to the hardships of worldly human life and does not consider any attainment of spiritual life possible without overcoming the obstacles and problems of injustice life. The research question is what kind of rationality of political life and governance Suhrawardi's environmental backgrounds have caused. In this study, assuming that the fields of thinking have an effect on the approach of the thinker's understanding of man and political life and its tactical and governance requirements, the hermeneutic method of context-based text has been used. The philosophical rational-reasoning method has also been used to show the effects of theoretical foundations on the design of the desired political order of Sheikh Ishraq Suhrawardi. The results showed that Sheikh Ishraq's philosophical apparatus has the capacity to enter into the rationale of politics and political phenomena. His problem is managing worldly life and overcoming material and otherworldly growth and development obstacles. Therefore he has a reason for the management and quality of its organization, especially in its governance and managers, and has proposed human sovereignty, the essential condition of which is spiritual conduct. Furthermore, it is the purification of the soul so that it can transfer society from a state mixed with all kinds of deviations and darkness to enlightenment and the world of enlightenment. Sheikh Ishraq's political philosophy is the philosophy of man's passage through the world of darkness and the philosophy of flourishing innate talents, especially the dimensions of taste through the rule of the perfect man.
    Keywords: Civil Life, dark world, Wisdom of Enlightenment, Political Philosophy, Sheikh Ishraq Suhrawardi, Behavior, Sovereignty of perfect man
  • Mohammad Pezeshgi * Pages 81-96
    The present study aims to explore the existence of political phenomena through rational and argumentative inferences, using the teachings of transcendent philosophy. The purpose of political phenomena are the concepts, structures, and actions in which those structures occur. The present study claims that political phenomena are a shadow of the existence of science. Science has an independent and external presence in transcendent wisdom, and individuals enhance their existence by increasing political awareness (which emerges in culture, history, and collective identity). The political reality is adapted to the whole ontology of transcendent wisdom by proving the research claim. As a result, political phenomena are related to other existing objective facts, and it is possible to examine the ontological issues in question. One of the essential achievements of the present research for the philosophy of humanities is that it provides the possibility of designing the philosophical foundations of humanities-based on the teachings of transcendent wisdom.
    Keywords: transcendent wisdom, Ontological Realism, Philosophy of Humanities, Social Affairs, Political Phenomenon
  • Sadegh Karimi, Sayyid AliReza Abtahi *, Abdolvahab Forati Pages 97-112

    The purpose of the present study is an analytical comparison of the theory of government in the political thought of Mullah Ahmad Naraghi - as a jurist - and Seyyed Jafar Kashfi - as a mystic and philosopher - in the Qajar period. Comparative and descriptive-analytical methods have been used to analyze these two views. Hence, the most important question is, what are the similarities and differences between the two thinkers regarding Islamic government? A comparison of Naraghi's and Kashfi's views showed how much their worldview significantly affected their government approach during the absence. Kashfi had a non-jurisprudential worldview and sought to connect the Islamic ruler with the levels of reason. He adds to the ruling attributes that had neither a narrative nor a Qur'anic documentary; Rather, he came to such an idea based on his mystical experiences. Naraghi issued sentences based on evidence, based on which he arrived at a theory of politics. The rigorous results of the discovery worked, and he was able to accept the distinction between science/saif or sharia/custom as the thought of some thinkers of the constitutional age and to create distinct domains between sharia - prescribed - and custom - non-prescribed.

    Keywords: Government, current ruler, custom, sharia, government theory, Mullah Ahmad Naraghi, Seyed Jafar Kashfi
  • Maliha Ghanadiyan, Mahboubeh Esmaili *, Mirza Mohammad Hassani Pages 113-130
    The present study aims to analyze the discourse of Imamate in the political thought of Allameh Helli and Ibn Taymiyyah in order to guide a rational theory of Islam in terms of political legitimacy by highlighting their weaknesses and views based on reason, books, and tradition. Hence, with the method of Michel Foucault's discourse analysis in expressing the commonalities and differences of the two views, it was shown that Ibn Taymiyyah, due to confusion about the concept of Imamate, could not succeed in theorizing. His view has problems such as contradictory, involving the people in legitimizing, presenting unrealistic standards, secularizing society, and legitimizing corrupt and authoritarian governments. On the contrary, Allameh Helli, due to the correct use of reason and narration, has been able to logically base his view on political legitimacy, based on a correct Islamic worldview, as the result of the legislative will of the supreme, which can only be achieved through the divine.
    Keywords: Imamate, Ibn Taymiyyah, Allama Helli, Minhaj Al-Sunnah, Minhaj Al-Karama
  • Mustafa Arab Ameri * Pages 131-150

    With the rise of the Sheibani Uzbeks, numerous schools were established in Bukhara to educate religious scholars and elites to legitimize the institution of government. The support of the school and the scholars trained in it was not only provided by the Sheybanids but also by the rulers of Ashtarkhani and Manghit, who subsequently came to power in this region and sought the support of the school institution. This study aims to answer the fundamental question of what place the school played in legitimizing the institution of power and the system of government in Bukhara? The method of descriptive-analytical research and the results make it clear that the Uzbek rulers, in order to strengthen the foundations of power and legitimize political greed in overcoming rulers and royalists, especially in ideological (Sunni-Shiite) confrontations of schools is, supported and made special arrangements for religious scholars educated in schools, and in return, the ulema endorsed all the government apparatus's policies, and decisions.

    Keywords: Bukhara, Uzbek rulers, Religious Scholars, School, Political Legitimacy
  • Homayoun Rahbaran, Rashid Rakabiyan *, Hassan Reza Ariyaee Rad Pages 151-170
    This study aims to investigate the relationship between religion and civilization. The research method is descriptive-analytical, and the results showed that with all the movements of civilizations, religion has been an influential and critical factor in producing, cultivating, and achieving civilization. The history of religions and divine prophets in the Holy Qur'an has stated the development of civilization. Because religion leads human beings to a cohesive and orderly social society, away from dispersion and disorder, and by presenting transcendent rationality, it advances human beings on the path to happiness and well-being. Therefore, considering the religious principles of civilization, we find that in the great civilizations, social activities, political, economic, moral, intellectual, and philosophical experiences arose from a kind of religious view and religious orientation, and for Islamic society, reaching civilization, return and action, it is based on Islamic teachings.
    Keywords: Religion, Civilization, Civilization making, Science, rationality, Economic Development
  • Nafiseh Motavilzadeh Naeini, Hamid Roustaei Sadrabadi, Morteza Motahharifard * Pages 171-190
    This study aims to investigate the prevention of crime and political upheaval. In this regard, the main question is whether the occurrence of political crimes in a country indicates the weakness of political and moral norms? Moreover, what are the basic components in preventing these crimes and overcoming them? The research method is descriptive-analytical and based on library resources. It has qualitatively studied the theoretical, applied axes about the prevention of political crime based on the Political Crime Law approved in 2016 and has applied the common theories in deviation and deviation. Where appropriate, field statistics of a variable have been tested to test the hypotheses of a variable. The results showed that the quantity and quality of political crimes in each country indicate the distance between the requirements of the value system in the socio-political field and the reality among the social masses. According to the definition of political matter and political crime in any country, political criminals can be categorized based on which a preventive approach can be taken. The purpose of preventing political crime is first to establish morality and normativeness in the socio-political sphere and, secondly, to prevent the transformation of political crimes into political upheaval (including security crimes, deprivation of liberty, and similar public crimes). Due to the attachment of the spiritual and material elements of the political crime to socio-political factors and positive concerns, the strategy for preventing these crimes should be sought more in social factors, value and anti-value systems, contexts of deviation, etc. and studied in the case of individual biological and psychological factors (which are more common in general crimes) is of little use in this category.
    Keywords: Political crime, Political norms, Moral norms, Political criminals
  • Ali Heidari, Alireza Rezaei *, Abbas Salehi Najaf Abadi Pages 191-208
    The main purpose of this study is to identify and evaluate the impact and role of Islamic councils in the process of political development of the Islamic Republic of Iran with a macro view of performance and obstacles, and factors of failure and to present strategic plans for the future. The research method is descriptive-analytical and seeks to evaluate the impact of Islamic councils on the political development process of the Islamic Republic of Iran. The results showed that increasing public awareness, public trust in social institutions, realizing the rights of the people, and promoting a culture of accountability and a culture of independence could lead to political development, reduce municipal authority, and overcome political issues tastes over other aspects. Specialized and non-specialized affairs have had a negative impact on political development. Political affairs are not separate from the sphere of people's lives, and political development is not only related to governmental affairs, which for ordinary people is an alien and alien concept and only in the hands of the ruler and his representatives, but the purpose of political development is to increase various capacities. Moreover, society is in everything, which obliges the system to respond better to public demands. The role of the Islamic councils of the city in the political development of the country is not very efficient and colorful; the cities do not have a favorable development process, and the councils do not play a significant role in political development. A principled structural reform can pave the way for solving existing problems and political development, and optimal management of cities and regions.
    Keywords: Political Development, Urban Management, Islamic councils, Constitution, Iran
  • MohammadBagher Heshmatzadeh, Javad Attaat, Seyed Sohrab Teymouri Far * Pages 209-228

    This study investigates the factors affecting the financial costs of the Islamic Consultative Assembly elections and its consequences on the democratic process. In this regard, the financial expenses of the candidates of the Islamic Consultative Assembly of the tenth election of Rasht city were examined. The research method was the survey, and two questionnaires and semi-in-depth interviews were used. The study's statistical population was all citizens over the age of 20 living in Rasht, whose number is approximately equal to 625,500 people. Cochran's formula was used to estimate the sample size, and the sample size was 384 people. The results showed that the most important factors influencing the methods of financing parliamentary elections in Iran are voters 'political knowledge, citizen's relationship with the representative, citizens' attitudes toward the type of electoral system, number, and variety of sponsors and their motives, type of political system and status. Economic community. Almost 95% of the respondents emphasized that the short-term interests of the citizens, especially their sponsors, prevail over other matters and that there is a kind of institutionalized supportive relationship. The findings also suggest that current laws should be reviewed, and the experiences of other countries should be used to reduce the adverse consequences of financing and spending political money.

    Keywords: Elections, Islamic Consultative Assembly, Rasht City, Election expenses, Election Candidates
  • Fazel Fazeli David, Abbas Ali Heidari *, Mahmoud Qayyumzadeh Pages 229-246
    The purpose of this study is to investigate the civil liability of the Islamic government in compensating for possible benefits to citizens. The research method is descriptive-analytical, and the results showed that there are questions and challenges about a wide range of damages resulting from potential benefits that have led to different views on the ability to compensate for the damage in the present study from different angles the category. Possible benefits, including civil liability of the government, were based on the principle of unity of natural and legal persons in compensation. In order to resolve ambiguities, challenges, and legal conflicts, components such as justice and the rules of waste and harmlessness can be invoked. Therefore, any damages resulting from the government's actions and decisions can be claimed.
    Keywords: Islamic Government, Civil Liability, Possible Benefits, citizenship rights
  • Ali Baghi Nasrabadi * Pages 247-270
    This study aims to examine the fire defense strategies in political management to combat soft war from the perspective of the Supreme Leader. In this regard, using thematic analysis tools, arbitrary fire defense strategies in political management to combat soft war in the intellectual-political system of the Supreme Leader based on three ontological, epistemological and methodological approaches were studied. The process of the Supreme Leader's optional method of firing on the subject of political management to counter the soft war in the first place is the correct knowledge of the enemy and his plans; If the enemy is not accurately identified in this area, then the necessary and appropriate defensive and offensive measures will not be taken. The next step in the fight against arrogance of power is readiness because victory in combat will be achieved when the forces are sufficiently prepared to confront the enemy and its plans. Ultimately, the requirement of faith is the presence of the believer in the combat, a necessity that, if fulfilled, according to the Supreme Leader of the Revolution, the arrogant will not be able to defeat this nation and the revolution.
    Keywords: Soft War, free fire, political management, Defense, Ayatollah Khamenei
  • Morteza Babaei Sakhmars * Pages 271-304

    The purpose of this study is to explain the compatibility of the role of the national media with the role of the national media researcher in the political efficiency of the Islamic Republic of Iran based on the objectives of the Supreme Leader from the perspective of academics. Descriptive-explanatory and using the survey technique and with the tool of "take noting," and a questionnaire was done. A total of 326 samples, out of a total of 960 students, professors, and students with the bachelor's, master's, and doctoral degrees in the fields of political science and social sciences of the country's universities (University of Tehran, Shahid Beheshti, Ferdowsi, Mashhad, University of Mazandaran, Baqer al-Uloom (AS), Qom, and Shahid Bahonar, Kerman) were randomly selected as a sample using Morgan's table. Data were analyzed using SPSS Software. The results showed that 60.9% of the country's academics are satisfied with the performance of the national media in the political dimension, 59.4% in the cultural and social dimension, and 48.4% in the educational dimension of the objectives of the Supreme Leader. The overall results of the models show that 56.6% of the objectives of the Supreme Leader have been taken into consideration. 3% of women more than men believe that the national media adheres to the leadership of the Supreme Leader in their programs.

    Keywords: Political Efficiency, National Media, Academics, Supreme Leader, Iran
  • Alireza Moghaddam *, Bahare Sazmand Pages 305-327
    This study aims to investigate how the foreign policy of the Islamic Republic of Iran and Saudi Arabia in the face of the Syrian crisis is formed. In this research, an attempt was made to use the framework of Laclau and Moff's discourse analysis to form the different foreign policies of Iran and Saudi Arabia towards the Syrian crisis on the one hand and to adopt a different orientation towards the crisis on the other, separate from its policy and described inside. The results showed that Saudi Arabia and Iran also confronted each other as two active regional actors in the Syrian crisis. However, the perception of each of these two crises was different, and this crisis had different meanings for each of them. Thus, while the resistance-oriented discourse has been shaped as Iran's foreign policy discourse in the Syrian-Israeli crisis, with national interests, Iran's national security, defined as a key member of the resistance-driven, in support of the Assad government. In the Iranian threat discourse, as in the Saudi foreign policy discourse on the Syrian crisis that has developed against Iran, Saudi national interests and national security are defined in terms of countering the Iranian threat.
    Keywords: Discourse Analysis, foreign policy, Islamic Republic of Iran, Saudi Arabia, Syria