فهرست مطالب

پژوهشنامه حج و زیارت - سال ششم شماره 4 (پیاپی 15، زمستان 1400)

پژوهشنامه حج و زیارت
سال ششم شماره 4 (پیاپی 15، زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/24
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مهدی ساجدی*، حسام الدین ربانی صفحات 7-26

    مشهور فقیهان امامیه معتقدند انجام دادن تقصیر و اعمال مکه در شب عید قربان برای بانوان حج گزاری که از پیشامد قاعدگی بیمناک اند مجاز است، اما عمده فقها، از متقدمین و متاخرین، در مورد حکم دیگر بانوان در خصوص جواز یا عدم جواز تقصیر شبانه و سپس انجام دادن اعمال مکه در شب عید قربان، سخنی نگفته اند. گرچه از فتوای فوق چنین برداشت می شود که انجام دادن زودتر از موعد تقصیر و اعمال مکه، فقط به بانوان معذور اختصاص دارد و برخی از فقیهان معاصر نیز به این مطلب تصریح کرده یا حداقل در این باره احتیاط نموده اند، اما برخی دیگر از فقیهان معاصر بر این اعتقادند که مستفاد از روایات این است که بانوان حج گزاری که وظیفه شان قربانی است، مجازند پس از وکیل گرفتن برای انجام قربانی در روز عید، شبانه تقصیر نموده و برای انجام دادن شبانه اعمال مکه، راهی مسجدالحرام شوند.نتیجه حاصل از این پژوهش که به صورت اسنادی و کتابخانه ای و با روش تحلیل محتوا صورت گرفته حاکی از آن است که روایات، که عمده سند شرعی برای این حکم محسوب می شوند، به خوبی بر قول اخیر دلالت دارند و ادله ای که رای عدم جواز را پشتیبانی می کند قوت لازم را ندارد و قابل پاسخگویی است.

    کلیدواژگان: تقصیر، عید قربان، ذبح، اعمال مکه، وکالت در قربانی، حج، بانوان حج گزار
  • سیده لطیفه حسینی*، زینب عصمتی صفحات 27-53

    همه انسان ها صرف نظر از هر نوع قید، نژاد و تابعیت حق دارند از حداقل امکانات زیستی برخوردار باشند و در برابر خطرات و آسیب های اجتماعی حمایت شوند. حج از جمله مناسک واجب است که مسلمانان برای انجام دادن آن میل و اشتیاق دارند. دولت عربستان به عنوان دولت میزبان ملزم به رعایت و تضمین حقوق همه حاجیان است، حقوق حاجیان در مناسک حج وجوه مختلفی دارد که مهم ترین آنها حق بیمه درمان است؛ زیرا در انجام مناسک حج ممکن است حوادث غیر قابل پیش بینی رخ دهد که در نتیجه آن حاجیان دچار آسیب های بدنی، از کارافتادگی یا حتی منجربه فوت زایر شود؛ در این صورت ضمن از دست رفتن آداب معنوی مناسک، هزینه های گزافی بر زایر خانه خدا تحمیل می شود. به منظور جلوگیری از بروز چنین حوادثی هر چند در وهله اول دولت عربستان ملزم به پیش بینی امکانات بهداشتی و سلامتی برای حاجیان است اما در کنار آن فراهم نمودن امکان استفاده از بیمه درمان از دیگر اقداماتی است که دولت عربستان متعهد به تضمین آن در حین انجام مناسک حج است.در این تحقیق از روش توصیفی تحلیلی استفاده شده است. نتایج حاصل از تحقیق نشان می دهد که حق بر بیمه درمان به عنوان یکی از مصادیق مهم تامین اجتماعی از حقوق اولیه و مهم حاجیان است که دولت ها، اعم از دولت متبوع و دولت عربستان به عنوان دولت میزبان، باید در اجرای آن پایبند به اصل برابری و توزیع عادلانه باشند؛ با این حال در اجرای آن کاستی ها و موانعی موجود است.

    کلیدواژگان: حج، حقوق بشر، بیمه درمان، تامین اجتماعی
  • حمید مروجی طبسی* صفحات 55-82

    واژه جهاد کبیر در آیه {فلا تطع الکافرین و جاهدهم به جهادا کبیرا}؛ (فرقان: 52) ذکر شده است و به ویژگی هایی از جمله: تلاش حد اکثری و استفاده از همه امکانات، توجه به گستردگی مکان، زمان و مخاطب و استمرار و خستگی ناپذیری اشاره دارد.مسئله پژوهش حاضر این است: از آنجا که جهاد کبیر، غیرنظامی است، آیا موسم و مراسم حج می تواند زمینه، ظرفیت و آوردگاه مناسبی برای انجام این جهاد بر پایه آموزه های قرآن کریم و مجموعه ای از اقدامات در برابر خواسته های دشمنان به شمار رود؟ در حقیقت این تحقیق به دنبال نقاطی از مناسک حج است که حاجیان و جامعه اسلامی با رعایت آنها می توانند به فرمان جهاد کبیر با رویکرد مخالفت با دشمنان جامه عمل بپوشانند؛ زیرا صرف انجام مناسک حج بدون توجه به اهداف شیاطین و دشمنان، جامعه اسلامی را به اهداف حج ابراهیمی و محمدی (ص) نمی رساند و لازم است این مهم در مسیر رسیدن به جامعه توحیدی انجام پذیرد؛ جهاد کبیر نیز در این مسیر یاری کننده خواهد بود. در همین راستا در این پژوهش ضمن بر شمردن آرزوهای قلبی دشمنان، بر اساس آموزه های قرآن کریم به ظرفیت های موجود در موسم و مراسم حج می پردازیم و یافته های جدید را در قالب دو دسته از راهکارهای اختصاصی و عمومی در حج که زمینه ساز جهاد کبیر است، بیان می کنیم. در این تحقیق برای رسیدن به مطلوب از روش تحقیق موضوعی درون قرآنی، با استفاده از منابع کتابخانه ای استفاده شده است.

    کلیدواژگان: جهاد کبیر، آیه جهاد کبیر (فرقان:52)، مناسک حج، مخالفت با کافران، راهکارهای عمومی و اختصاصی
  • رضا مهدیان فر* صفحات 83-106

    زیارت رمز جاودانگی فرهنگ اهل بیت: و تجدید میثاق پیروان معصومان با آنان است. «زیارتنامه های ماثور» (متنی که از سوی ایمه: به منظور زیارت ایشان صادر شده است) آموزش دهنده چگونگی برقراری ارتباط و ابراز ارادت، وفا و مودت زایر به ایشان هستند. زیارت عاشورا از قدیمی ترین و معتبرترین زیارات ماثوره است که گنجینه ای از تعالیم عمیق معرفتی را آموزش می دهد. نسخه رایج این زیارت، که در دسترس عموم شیعیان است و همواره قرایت می شود، دارای عبارت «اللهم العن العصابه التی جاهدت الحسین» است که با مبانی دینی مفهوم جهاد ناسازگار است. در این پژوهش با روش تحلیل متن، نسخه های مختلف این زیارت با یکدیگر مقایسه، و نسخه کامل الزیارات « اللهم العن العصابه التی حاربت الحسین» با معیارها و شواهدی مانند قدمت، اعتبار منبع، سازگاری با بقیه متن، عرضه بر قرآن، شواهد ادبی و اصطلاحی بر عبارت نسخه مصباح المتهجد ترجیح داده شده است.

    کلیدواژگان: زیارت عاشورا، جاهدت الحسین، حاربت الحسین، کامل الزیارات، مصباح المتهجد
  • زهرا معاون* صفحات 107-144

    به طور سنتی سبک زندگی یک شخص به صورت محلی تعیین می شود و به آرامی تکامل می یابد. با این حال در قرن بیست و یکم جهانی  شدن، کره زمین را یک دست می کند و سبک زندگی و سلیقه در سطح جهان تحت تاثیر قرار می گیرد و می تواند به سرعت تغییر کند. تعیین تاثیر جهانی شدن فرهنگی بر سبک زندگی گردشگران مذهبی بر تقاضای گردشگری حایز اهمیت است وسهم قابل توجهی در موفقیت تلاش های بازاریابی مقصد دارد. پژوهش حاضر در راستای بررسی تاثیر جهانی شدن بر سبک زندگی گردشگران مذهبی در جهت پاسخ به سوالاتی نظیر اینکه چه رابطه ای میان جهانی شدن فرهنگی و مولفه هایش با سبک زندگی وجود دارد؟ و هریک از مولفه های جهانی شدن فرهنگی چه تاثیری بر سبک های زندگی دارد؟ می کوشد.در این پژوهش از روش تحقیق کمی و پیمایش استفاده شده است و اطلاعات استفاده شده از طریق پرسشنامه به دست آمده است. جامعه آماری گردشگران مذهبی با دامنه سنی 18 تا 65 سال در سال 1398 بودند که در زمان گردآوری داده ها در حرم مطهر حضرت احمد بن موسی8 حضور داشتند. روش نمونه گیری مورد استفاده شده در این پیمایش، تصادفی ساده است. حجم نمونه آماری بر اساس فرمول کوکران، 384 نفر برآورد شد. بر اساس نتایج حاصل از آمارهای استنباطی تحقیق، ارتباط بین جهانی شدن فرهنگی و سبک های زندگی گردشگران مذهبی تایید شد. همچنین سبک های فراغتی، آموزشی مدرن و فرهنگی بیش از سایر سبک های زندگی از توان تبیین برخوردار بودند. از این رو نتایج به دست آمده در سطح چند متغیره، مولفه های جهانی شدن فرهنگی، روی هم 62 درصد از تغییرات سبک فراغتی، 56 درصد از تغییرات سبک آموزشی مدرن و نیز 32 درصد از تغییرات سبک فرهنگی را تبیین کردند.

    کلیدواژگان: جهانی شدن فرهنگی، سبک های زندگی، گردشگران مذهبی، شیراز
  • اصغر مولائی* صفحات 145-182

    امام رضا(ع) با هجرت به سرزمین ایران، معنویتی را بر نقاط مختلف مسیر هجرت خویش به ارمغان آوردند که امروزه میراثی معنوی برای علاقه مندان آن حضرت محسوب می شود. مسیر معنوی هجرت امام رضا(ع) با برخورداری از ظرفیت های عظیمی در ابعاد مختلف زیارتی، اجتماعی و فرهنگی می تواند به عنوان مسیری برای گردشگران مذهبی و زایران آن حضرت ارتقا یابد. هدف این پژوهش ارایه راهبردهای احیا و ارتقای این مسیر معنوی و زیارتی است که با روش تحقیق تحلیلی تاریخی، با رویکرد کیفی و میان رشته ای و با استفاده از شیوه های مطالعات کتابخانه ای و اسنادی و میدانی انجام شده است.نتایج پژوهش بیانگر آن است که مسیر معنوی از منظر طراحی شهری و معماری و نیز تخصص های مرتبط در ابعاد و مولفه های چندگانه قابل بازشناسی است. این مولفه ها عبارتند از: فضایی کالبدی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی، منظر، زمینه زمان، ریخت شناسی، ادراک، کارکرد، زیست بوم. این مسیر با عبور از چهار منطقه متنوع طبیعی و فرهنگی و اجتماعی ایران (منطقه جنوب غربی، منطقه کوهستانی یاسوج و فارس، منطقه مرکزی کویری و منطقه شمال شرقی؛ با زمینه های ارزشمند طبیعی زیست محیطی، تاریخی، فرهنگی اجتماعی و کالبدی) متعلق به قبل و بعد از سفر امام رضا(ع) است. محور فرهنگی گردشگری رضوی با بهره مندی از زیرساخت های گردشگری، مذهبی، حمل ونقلی، تفریحی به مثابه محوری آیینی، فرهنگی، گردشگری و مذهبی در سطح ملی و بین المللی عمل می کند. طراحی شهری و منطقه ای زمینه گرا به توسعه همه جانبه کمی و کیفی این محور با رویکرد ایرانی اسلامی منجر خواهد شد.

    کلیدواژگان: مسیر معنوی، هجرت امام رضا، حرم مطهر امام رضا، زیارت، قدمگاه
  • علیرضا حبیبی*، عبدالقادر نبی زاده، مریم سادات موسوی صفحات 183-216

    گردشگری مذهبی مهم ترین و پررونق ترین انواع گردشگری در جهان است که در باورها و عقاید مردم ریشه دارد. آنچه گردشگری مذهبی را از دیگر انواع گردشگری متمایز می کند موضوع درک ارزش ها و باورهای گردشگران است که رضایت و تمایلات رفتاری آنان را تحت تاثیر قرار می دهد. در این میان یکی از انواع منحصر بفرد گردشگری مذهبی، مراسم اربعین حسینی است که از ویژگی های ارزشی خاصی برخوردار است. هدف از این تحقیق بررسی تاثیر ارزش های درک شده، بر رضایت و تمایلات رفتاری گردشگران با توجه به نقش تعدیل گر باورها، در خصوص زایران اربعین حسینی است. برای آزمون فرضیه های پژوهش از مدل معادلات ساختاری استفاده شده است. یافته های تحقیق نشان می دهد که کیفیت مدیریت، ارزش احساسی، ویژگی های فیزیکی و فعالیت های مذهبی، بر رضایت گردشگران تاثیر مثبت و معنا داری دارد و متغیر ارزش قیمت و ارزش اجتماعی بر رضایت زایران اربعین حسینی تاثیر ندارد. همچنین باورهای مذهبی در تاثیر ویژگی های فیزیکی بر رضایت زایران نقش تعدیل گر ندارد، اما باورهای مذهبی می تواند تاثیر فعالیت های مذهبی بر رضایت زایران را افزایش دهد و در این رابطه نقش تعدیل گر داشته باشد. آخرین نتیجه به دست آمده از این تحقیق، تاثیر معنادار و مثبت رضایت زایران بر تمایل رفتار آتی آنان است. در پایان، مقایسه نتایج حاصل از این پژوهش در زمینه اربعین حسینی با پژوهش های مشابه در حوزه گردشگری به  طور عام، و گردشگری مذهبی در مراسم حج به  طور خاص، تفاوت هایی از ارزش درک شده از این سفر با سایر سفرها را آشکار می سازد.

    کلیدواژگان: ابعاد ارزش های سنتی، ابعاد ارزش های مذهبی، باورهای مذهبی، رضایت گردشگران، تمایل رفتاری زائران اربعین
|
  • Mehdi Sajedi *, Hesamodin Rabbani Pages 7-26

    Well-known Imamiyyah jurists believe that female pilgrims, worried about being menstruated, are permitted to perform taqsir and the rituals of Mecca on ʿĪd al-Aḍḥā Eve, but most jurists, precedent or not, have no ideas for other female pilgrims regarding their permission or non-permission to do taqsir and other Mecca rites on that Eve. Although it is understood from the aforementioned fatwá that doing taqsir and performing the rites of Mecca before the due date is reserved only for the excused female pilgrims, some contemporary jurists affirm the point or are at least cautious about. However, following the narrations, some contemporary jurists believe that those female pilgrims, who must sacrifice, are allowed to do tagsir at night after they get agents to perform the sacrifice on the Day of ʿĪd. The excused female pilgrims are also allowed to go to the Sacred Mosque to perform the rituals of Mecca at night. The result of this library-document-based research, done with content analysis, reveals that the narrations, as the main religious documents for this ruling, confirm the recent statement; and, the arguments that support the non-permissibility are not strong enough and can be discussed.

    Keywords: taqsir, ʿĪd al-Aḍḥā, sacrifice, rites of Mecca, agency in performing sacrifice, hajj, female pilgrims
  • Latifeh Hosseini *, Zainab Esmati Pages 27-53

    All human beings, irrespective of any restriction, race, and nationality, have the right to enjoy minimum living facilities and be protected against social dangers and harm. Hajj is one of the obligatory religious rites that Muslims are eager to perform. The Saudi government, as the host, is obliged to respect and guarantee all pilgrims’ rights. The rights of pilgrims in the Hajj rituals have different aspects; one of the most important rights is the right to medical insurance, because unpredictable events may occur while performing the Hajj rituals, as a result, pilgrims’ bodies and souls may get hurt and may even lead to their disability or death; in which case, while losing the spiritual etiquette of the rituals, exorbitant costs are imposed on the Hajj pilgrims. To prevent such incidents, although, the Saudi government is required, in the first place, to provide health facilities for the pilgrims; the realization of using health insurance is another measure that the Saudi government is committed to guarantee during the Hajj rites. The results of this descriptive-analytical research show that the right to health insurance, as one of the important examples of social security, is one of the basic and important rights of pilgrims; and governments, including the government of Saudi Arabia, as the host government, must adhere to the principle of equality and equitable distribution in exercising the pilgrims’ rights to health insurance. However, there are shortcomings and obstacles in the implementation of this right.

    Keywords: hajj, human rights, health insurance, Social Security
  • Hamid Moraveji Tabasi * Pages 55-82

    The term “greater jihad” (al-jihād al-akbar) is mentioned in verse 52, Surah al-Furqan[1] and it refers to features, such as maximum effort and use of all facilities; attention to place, time, and audience; and continuity and indefatigability. Considering greater jihad (al-jihād al-akbar) as non-military, this research aims to answer these questions: Can the Hajj season be a suitable ground, capacity and situation for carrying out greater jihad (al-jihād al-akbar) based on the teachings of the Holy Qur’an? Can the Hajj rituals be a set of actions against the enemies’ demands? This research discusses those concepts in the Hajj rituals that by observing them, the pilgrims and Muslim community can implement the ruling of greater jihad (al-jihād al-akbar) with the approach of opposing enemies, because only performing the Hajj rituals, regardless of devils and enemies’ goals, does not lead Muslim community to the goals of the Abrahamic and Muhammadan Hajj, and it is necessary to do this ruling to reach a monotheistic community; greater jihad (al-jihād al-akbar) is also helpful in this direction. This research enumerates the heart desires of the enemies and points to the capacities of the Hajj season and the Hajj rituals based on teachings of the Holy Qur’an. The research also categorizes the findings into specific and general strategies, practicable in Hajj that lay the groundwork for performing greater jihad (al-jihād al-akbar). This library-based research uses intra-Qura’nic thematic analysis.

    Keywords: greater jihad (al-jihād al-akbar), verse of greater jihad (Furqan: 52), Hajj rituals, opposition to infidels, general, specific strategies
  • Reza Mahdianfar * Pages 83-106

    Pilgrimage is the secret of the immortality of the culture of the Ahl al-Bayt (as) and the renewal of the covenant of the followers of the Infallibles (as) with them. The Infallibles-originated pilgrimage prayers (zīāratnāmehāey mathūr) (texts written by the Imams (as) for their pilgrims) teach the pilgrims how to communicate with the Imams (as) and express their devotion, loyalty, and friendliness to them. Āshūrā pilgrimage prayer, as one of the oldest and most prestigious Infallibles-originated pilgrimage prayers (zīāratnāmehāey mathūr), teaches a treasure of deep epistemological concepts. The common version of this pilgrimage prayer, available to the Shiites and oftentimes recited, has the phrase “O’ Allah! Curse the group who Jahadat al Ḥusayn” which is incompatible with the religious principles of the concept of jihād. In this text-analysis research, different versions of this pilgrimage were compared with each other, and the phrase in Kāmil al-Zīyārāt, “O’Allah! Curse the group who harbat al-Husayn” was preferred to the phrase given by Miṣbāḥ al-Mutahajjid in terms of criteria and evidence, such as antiquity, source validity, compatibility with the rest of the text, presentation by the Qur’an, and literary and terminology evidence.

    Keywords: Āshūrā pilgrimage, jahādat al-Ḥusayn, ḥarbat al-Ḥusayn, Kāmil al-Zīyārāt, Miṣbāḥ al-Mutahajjid
  • Zahra Moaven * Pages 107-144

    Traditionally, one’s lifestyle is locally determined and evolves over time. However, in the 21st   century, globalization unites the world, and lifestyles and tastes around the world are being affected and changed rapidly. Identifying the effects of cultural globalization on religious tourists’ lifestyles is important for tourism demand and makes a significant contribution to the success of efforts in destination marketing. Investigating the effects of globalization on religious tourists’ lifestyles, this quantitative and survey-based research aims to answer questions about the relationship between cultural globalization and its components and lifestyles, as well as the effects of each component of cultural globalization on lifestyles. The required information was collected through questionnaires. The statistical population was composed of religious tourists between the ages of 18 to 65, who were present in the holy shrine of Hazrat Aḥmad ibn Mūsā (as) at the time of data collection, 2019. The sampling method was simple random. According to the Cochran formula, the size of the statistical sample was estimated at 384 participants. The results of the inferential statistics confirmed the relationship between cultural globalization and religious tourists’ lifestyles. Also, recreational, modern educational and cultural styles were more explanatory than other lifestyles. Therefore, according to the results, obtained at the multivariate level, components of cultural globalization explained a total of 62% of changes in recreational style, 56% of changes in modern educational style, and 32% of changes in cultural style.

    Keywords: cultural globalization, Lifestyles, Religious Tourists, Shiraz
  • Asghar Molaei * Pages 145-182

    With his hijrah to Iran, Imam Reza (as) has granted such spirituality to different parts of his moving path that nowadays it is a spiritual heritage for his followers. The spiritual path of the Imam’s hijrah equipped with huge capacities for various pilgrimages, with social and cultural aspects can be upgraded to a path for religious tourists and his pilgrims. This research aims to present strategies for reviving and promoting this spiritual and pilgrimage path through an analytical and historical method with a qualitative and interdisciplinary approach, using library resources, documentaries, and field study. The results of the research show that the spiritual path is recognizable from urban design and architecture perspectives as well as related specialties in multiple dimensions and components, namely, spatial-physical, social, cultural, economic, landscape, time, context, morphology, perception, function, and ecosystem. Passing through four diverse natural, cultural, and social regions of Iran (southwestern region, mountainous regions of Yasuj and Fars, central desert region, and northeastern region rich in terms of valuable natural, environmental, historical, cultural, social, and physical backgrounds), this path belongs to the periods before and after Imam Reza’s journey. The Razavi cultural-tourism path is supported by tourism, transportation, religious, and recreational infrastructures; it serves as a ceremonial, cultural, tourism, and religious path on the national and international scales. Urban and regional conceptual designs will lead to the comprehensive quantitative and qualitative development of this path with an Iranian-Islamic approach.

    Keywords: Spiritual path, Imam Reza’s hijrah, Imam Reza’s holy shrine, Pilgrimage, foothold (ghadmagah)
  • Alireza Habibi *, Abdolghader Nabizadeh, Maryamosadat Mousavi Pages 183-216

    Religious tourism is one of the prosperous forms of tourism, rooted in nations’ beliefs and opinions. What distinguishes religious tourism from other types of tourism are the tourists’ beliefs and perceived value that affect their satisfaction and behavioral tendencies. Here, Arba‘īn Husseini Pilgrimage is one of the unique types of religious tourism that holds specific value features. The purpose of this research is to examine the impacts of perceived values on tourists’ satisfaction and behavioral tendencies according to the moderating role of beliefs regarding the pilgrims of Arba‘īn Husseini. Structural equation modeling was used to examine the hypotheses. The results of this research show that management quality, emotional value, physical features, and religious practices have positive and meaningful effects on tourists’ satisfaction. However, price value and social value have no meaningful effects on the Arba‘īn pilgrims’ satisfaction. In addition, religious beliefs have no moderating role in the effects of physical features on pilgrims’ satisfaction; but these beliefs increase the effects of religious activities on pilgrims’ satisfaction and play a moderating role. Moreover, pilgrims’ satisfaction displays meaningful and positive effects on their next behavioral tendencies. Finally, the comparison of the results of this research on Arba‘īn Husseini with similar research on tourism in general, and religious tourism in Hajj in particular, reveals differences in perceived values of this journey with those of other journeys.

    Keywords: traditional value dimensions, Religious value dimension, Religious beliefs, religious tourism satisfaction, behavioral intention of Arabeen', tourists