فهرست مطالب

نشریه اقتصاد محاسباتی
سال یکم شماره 1 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • شیوا علیزاده، حسین عیوضلو، معصومه مطلبی* صفحات 1-24

    فقر یکی از مهم ترین موانع توسعه اقتصادی و علت بروز بسیاری از مشکلات اقتصادی در همه کشورها است.بنابراین شناخت عوامل اصلی اثر گذار بر فقر اهمیت زیادی برای سیاست گذاران در زمینه سیاست گذاری اقتصادی درست دارد. بدین منظور در این پژوهش به بررسی اثر تورم و بیکاری در کنار دو متغیر مخارج بهداشتی دولت به gdp و رشد جمعیت بر ضریب جینی به عنوان شاخصی از فقر در استان های ایران طی دوره زمانی 5831 79 با استفاده از رویکرد اقتصاد سنجی فضایی برای بررسی اثرات سرریز استانی پرداخته شده است. نتایج نشان می دهد،هزینه های بهداشتی ناکارا که مهم ترین عامل تاثیر گذار بر بدتر شدن توزیع درآمد است، در کنار رشد جمعیت بدون افزایش سرمایه انسانی و نرخ بیکاری که با توجه به جمعیت جوان ایران و اضافه شدن افراد جوان به بازار کار در سال های مختلف، افزایشی بوده است و نرخ تورم که به دلیل افزایش تحریم ها در سال های اخیر به صورت فزاینده افزایش یافته و باعث کوچک شدن سفره مردم شده است، عواملی هستند که باعث بدتر شدن توزیع درآمد و افزایش فقر در استان های ایران شده اند. همچنین، مجاورت فضایی بین استان ها باعث بدتر شدن توزیع درآمد می شود. بنابراین، لازم است سیاست ها در جهت کاهش فقر، بهبود شرایط رفاهی و بهبود توزیع درآمد در تمام استان ها به صورت متوازن اتخاذ شود تا بتواند باعث بهبود توزیع درآمد شود.

    کلیدواژگان: تورم، بیکاری، مخارج بهداشتی دولتی، اقتصاد سنجی فضایی، فقر
  • شهرام مصلی، علیرضا امینی*، غلامرضا گرایی نژاد، علی اکبر خسروی نژاد صفحات 25-50

    بررسی اثر ارتقای سرمایه انسانی از نوع آموزش بر بهرهوری کل عوامل (TFP) ، یکی از مباحث مهم در ادبیات اقتصاد کلان و سیاستگذاری آموزشی بوده که مورد توجه بسیاری از اقتصاددانان در سال های اخیر بوده است. از اینرو، در مطالعه حاضر، با تعامل با پانزده نفر از اساتید متخصص دانشگاهی در حوزه سرمایه انسانی، معیارهایکمی و کیفی انتخاب و وزن دهی شدند. پس از ساخت شاخصهای جمعی سازی شده کمیت و کیفیت آموزش، بهبررسی رابطه شاخص های مذکور و بهره وری کل عوامل در اقتصاد غیر نفتی طی دوره 7931 7931 پرداخته شد. -برای این منظور، پس از محاسبه شاخص بهرهوری کل عوامل به روش مانده سولو، اثر شاخص های کمیت وکیفیت آموزش بر بهرهوری کل عوامل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج حاصل از اجرای الگوی ARDLضمن تایید فرضیه تاثیر مثبت سرمایه انسانی بر TFP ، نشان داد که شاخص کمیت آموزش تاثیر بیشتری نسبت بهکیفیت آموزش بر بهره وری کل عوامل دارد. همچنین تاثیر مثبت تحقیق و توسعه و نرخ بهرهبرداری از ظرفیتتولید بر TFP تایید شد. با توجه به افت کیفیت آموزش در سال های اخیر، لزوم کنترل توسعه کمی آموزش واولویت دادن به ارتقای سطح کیفی آموزش اولویت بیشتری نسبت به گذشته دارد.

    کلیدواژگان: سرمایه انسانی، آموزش، کیفیت آموزش، شاخص ترکیبی، بهره وری کل عوامل
  • سید یحیی ابطحی مهرجردی، مهدی غلامی زارع* صفحات 51-65

    یکی از بخشهای مهم هر اقتصاد، بخش تجارت خارجی است. از دوران انقلاب صنعتی به بعد و حتی پیش از آن،تجارت همواره اهمیت روزافزونی یافته و بر نقش آن در رشد و توسعه اقتصادی افزوده شده است. ایران نیز به عنوان یک کشور صادر کننده نفت و واردکننده مواد اولیه، ماشین آلات، کالاهای سرمایه ای وکالاهای واسطه ای در اقتصاد جهانی مطرح است. کشورمان به عنوان یک کشور در حال توسعه تاثیرپذیری زیادی از تجارت خارجی خود داشته است. در این مقاله سعی خواهد شد تا به بررسی واردات کالای واسطهای و تاثیر آن بر عوامل پرداخته شود. بنابراین با توجه به نقشی که واردات کالاهای واسطه ای میتواند در ساختار تولید ایفا کند، در این تحقیق،تقاضای واردات کالای واسطهای به عنوان یکی از عوامل تولید در کنار سایر عوامل تولید در سیستم اقتصادی برآورد شده است. در این راستا با استفاده از تابع ترانسلوگ برای محاسبه کششها به تخمین سهم هر یک ازعوامل تولید طی دورهی 7931 7931 پرداخته شد. نتایج حاکی از آن است که رابطهای جانشینی بین عوامل - تولید، یعنی واردات کالای واسطه ای و سرمایه، واردات کالای واسطهای و نیروی کار، نیروی کار و سرمایه برقرار است. این مطلب نشان میدهد که با افزایش قیمت واردات واسطه به عنوان یک عامل تولید تقاضا برای آن کاهش مییابد و تولیدکننده داخل برای تولید آن کالا، اقدام نموده و سرمایه و نیروی کار بیشتری را تقاضا میکند.

  • سید علی پایتخت اسکوئی*، محسن زاینده رودی صفحات 67-89

    همواره یکی از دغدغه های اساسی صاحبنظران اقتصادی در جهان، شکل گیری بازارهای جهانی به واسطه فرآیند جهانی شدن بوده است. در واقع در بازارهای اقتصادی کارا، این رابطه هر روز گسترده تر می شود و شرایط به گونه ای می شود که گسترش جهانی شدن به عنوان یک شتاب دهنده اقتصادی می تواند موجبات رشد درونزای بخش های اقتصادی کشورها را فراهم سازد. هدف مقاله حاضر تعیین تاثیر شاخص ترکیبی جهانی شدن بربازارهای مالی بازارهای پول و سرمایه می باشد. برای این منظور 01 کشور منتخب درحال توسعه و 01 کشور منتخب توسعه یافته طی دوره زمانی 1110 تا 1111 مورد بررسی قرار گرفتند. برای برآورد اثرات متغیرها، از تکنیک هم انباشتگی پانلی با رهیافت الگوی خودتوضیح با وقفه های گسترده استفاده شد و نتایج برآوردها حاکی از آن است که تاثیر شاخص ترکیبی جهانی شدن بر شاخص های بازارهای پول تسهیلات بانکی و سرمایه ارزشسهام معاملاتی ، مثبت می باشد. براین اساس می توان گفت جهانی شدن می تواند زمینه های توسعه بازارهای پول و سرمایه را در کشورهای مورد مطالعه، فراهم سازد.

    کلیدواژگان: شاخص ترکیبی جهانی شدن، بازارهای مالی، تکنیک هم انباشتگی پانلی
  • زهرا کریمی، زهرا فرشادفر* صفحات 91-110

    شناخت عوامل موثر بر تعیین پورتفوی بهینه از مسایل فراروی همه سرمایه گذاران در بازار سرمایه است. پژوهش حاضر پژوهشی کاربردی است که هدف از انجام آن تبیین الگوی بهینه قیمت گذاری پرتفوی در بورس اوراق بهادار تهران است. برای این منظور سه الگوی قیمت گذاری R-CAPM ، الگوی فاما و فرنچ و الگوی کرهات با استفاده از دو روش پرتفوی نمایشگر و روش داده های تابلویی در دوره زمانی سال های 0931 تا 0933 با حجم نمونه 071 شرکت فعال در بورس اوراق بهادار تهران با استفاده از روش فیلترینگ مورد آزمون قرار گرفتند. برای انجام این پژوهش داده ها به دو گروه تقسیم شدند. داده های گروه اول برای تشکیل پرتفوی ها و تخمین مدل ها مورد استفاده قرار گرفتند و داده های دسته دوم برای انتخاب الگوی بهینه در داخل پرتفوی ها کنار گذاشته شدند. به منظور انتخاب الگوی بهینه از معیارهای MAD, MSE, RMSE, MAPE استفاده شده است. نتایج گویای آن است که پرتفوی های حاوی شرکت های بزرگ بازده کمتری نسبت به پرتفوی های دارای شرکت های کوچک دارند . عامل مومنتوم در پرتفوی های حاوی شرکت های برنده اثر مثبتی بر بازده داشته و در پرتفوی های حاوی شرکت های بازنده اثر منفی بر بازده دارد و در نهایت می توان گفت که در پرتفوی های ایجاد شده توان توضیح دهندگی الگوی کرهات نسبت به الگوی R-CAPM و الگوی فاما و فرنچ در دوره زمانی مورد مطالعه در بیان رابطه بین ریسک و بازده در بورس اوراق بهادار تهران بهتر است.

  • هنگامه معینی پور، مریم مصلح*، ماه منیر بیاناتی صفحات 111-129

    در شرایط سخت بازار، نوآوری خلق، توسعه و پیاده سازی ایده های جدید یا به صورت بهبود در محصولات، فرآیندها و راهبردهای فعلی است که در نهایت موجب موفقیت تجاری و رهبری بازار می شود و ارزشی را برای ذی نفعان ایجاد می کند و باعث رشد اقتصادی و بهبود استانداردهای زندگی می شود.اکوسیستم نوآوری به عنوان یک محیط فیزیکی توصیف می شود که اشاره دارد به شبکه ها یا خوشه هایی از کارآفرینان، مخترعین، شرکت ها، دانشگاه ها، آزمایشگاه های تحقیقاتی، آژانس های دولتی و دیگر موسسات و منابع که هدف آنها رسیدن به یک فرآیند جدید یا توسعه محصول است. از این رو، هدف اصلی پژوهش حاضر، بررسی عوامل موثر بر موفقیت اکوسیستم نوآوری SME'S می باشد. این تحقیق از نظر روش، از نوع تحقیق توصیفی - پیمایشی است که شامل جمع آوری اطلاعات به طور مستقیم از گروهی از افراد است. بعد از شناسایی عوامل موثر از طریق روش کتابخانه ای و مصاحبه با مدیران مستقر در پارک های علم و فناوری، پرسشنامه دلفی به منظور شناسایی مهم ترین شاخص ها در جامعه آماری متشکل از شرکت های مستقر در پارک های علم وفناوری تهران، پردیس و شهر قم اجرا گردید. سپس به منظور اولویت بندی این عوامل از پرسشنامه AHP استفاده شد. نتایج پژوهش حاضر، اکوسیستم های نوآوری را یاری می رساند تا با شناسایی و به کار بردن عوامل موثر در موفقیت خود موجبات ارتقاء کسب وکارهای کوچک و همچنین استارت آپ ها و باقی ماندن در عرصه رقابت را فراهم کنند.

    کلیدواژگان: نوآوری، اکوسیستم نوآوی، نوآوری باز، کسب وکارهای کوچک (SMEs)، روش MCDM فازی
  • علی اکبر باغستانی، رضا رحیمی* صفحات 131-145

    نرخ سود، یکی از موثرترین کانالهای انتقال پول است که میتواند از طریق تعیین سطح بسیاری از متغیرهای اقتصادی مانند سرمایه گذاری، جریان سرمایه، تقاضای اعتبار، سودآوری بانک، ایجاد نقدینگی و نرخ ارز، به طور بالقوه کل اقتصاد را تحت تاثیر قرار دهد. از آنجا که منحنی سود میتواند پیشرفتهای آینده اقتصاد را جذب و پیشبینی کند، انتظار میرود که با ایجاد شرایط انتظارات آینده، رفتار و سود بانک را در ایجاد نقدینگی بیشتر تحت تاثیر قرار دهد. لذا در این مطالعه جهت بررسی تاثیر نرخ سود بر نقدینگی از الگوی خود توضیح با وقفه های گسترده  ARDL  استفاده شده است. نتایج نشان داد که متغیر نرخ سود و سرمایه تاثیر مثبت و معنی داری بر نقدینگی دارد، در حالی که نرخ تورم تاثیری منفی دارد. لذا تغییر دستوری نرخ سود بانکی فاقد کارایی لازم برای تحریک بخش واقعی اقتصاد خواهد بود. تعیین نرخ سود بانکی بدون توجه به تغییرات نرخ تورم، قادر نیست توجیه کننده چرایی عدم پس انداز در بانک ها باشد. برای این که دولتمردان بتوانند ابزار لازم برای بانک مرکزی در جهت تحریک بخش واقعی اقتصاد را فراهم آورند، ضروری است در کنار اختیار دادن به بانک مرکزی برای منطقی کردن نرخ سود بانکی، به کاهش ریسک اقتصادی نیز همت گمارند. در این صورت، بانک مرکزی قادر خواهد بود از نرخ سود بانکی به عنوان ابزاری کارآمد برای مدیریت نقدینگی و تبدیل آن به جریان سرمایه گذاری و تولیداستفاده کند.

    کلیدواژگان: نرخ سود، نقدینگی، روش ARDL، بانک تجارت
|
  • Shiva Alizadeh, Hossein Eyvazlou, Masoumeh Motallebi Pages 1-24

    Poverty is one of the most important obstacles to economic development and the cause of many economic problems in all countries. Therefore, recognizing the main factors affecting poverty is very important for the policymakers in the field of right economic policy. Therefore, this study examines the effect of inflation and unemployment along with the two variables of government healthcare expenditures in GDP and population growth on the Gini coefficient, as an indicator of poverty in the provinces of Iran, during the period 2006-2018 using spatial econometric approach to investigate the provincial spillover effects. The results showed that inefficient healthcare expenditures, which along with population growth are the most important factors influencing the deterioration of income distribution without increasing human capital and unemployment rate, has been increasing due to the young population of Iran and its increase in the labor market in different years and inflation, which has risen sharply in recent years due to rising sanctions, has made people poorer. These are factors that have worsened income distribution and increased poverty in the provinces of Iran. Also, the spatial proximity between the provinces worsens the income distribution. Therefore, policies to reduce poverty, improve welfare and improve income distribution in all provinces need to be adopted in a balanced way in order to improve income distribution.

    Keywords: nemployment, government healthcare expenditure, spatial econometrics, Poverty
  • Shahram Mosalla, Alireza Amini, Gholamreza Geraei Nejad, AliAkbar Khosravi Nejad Pages 25-50

    The study of the effect of human capital promotion in terms of education on total factor productivity (TFP) is one of the important topics in the macroeconomic literature and educational policy that has been considered by many economists in recent years. Therefore, in the present study, quantitative and qualitative criteria were selected and weighted by interacting by fifteen university professors in the field of human capital. After constructing the aggregated indicators of quantity and quality of education, the relationship between these mentioned indicators on total factor productivity in the non-oil economy during the period 1986-1988 has been studied. For this purpose, after calculating the total factor productivity index via Solo the remaining method, the effect of quantity and quality of education indicators on total factor productivity has been analyzed. The results of implementing ARDL model while confirming the hypothesis of positive impact of human capital on TFP, showed that the quantity of education has a greater impact on TFP than the quality of education. The positive impact of R&D and production capacity utilization rate on TFP was also confirmed. Due to reduced quality of education in recent years, the need to control the quantitative development of education and improve the quality of education has a higher priority than in the past.

    Keywords: Human capital, Education, Quality of education, Combined index, Total factorproductivity (TFP)
  • Seyed Yahya Abtahi mehrjerdi, Mehdi Gholami Zare Pages 51-65

    One of the most important parts of any economy is the foreign trade sector. From the time of the Industrial Revolution onwards and even before that, trade has always become increasingly important and its role in economic growth and development has increased. Iran is also a global oil exporter and importer of raw materials, machinery, capital goods and intermediate goods. Our country, as a developing country, has been greatly affected by its foreign trade. In this article, we will try to study the import of intermediate goods and its impact on factors. Therefore, considering the role that the import of intermediate goods can play in the structure of production, in this study, the demand for the import of intermediate goods as one of the factors of production along with other factors of production in the economic system has been estimated. In this regard, using the translog function to calculate the tensions, the share of each factor of production during the period 1978 - 2018 was estimated. The results showed that there is a substitution relationship between the factors of production, i.e., the import of intermediate goods and capital, the import of intermediate goods and labor, labor and capital. This showed that with the increase of the import price of intermediaries (as a factor of production), the demand for it decreases and the domestic producer takes action to produce that commodity and demands more capital and labor.

    Keywords: Translog Finction, Shephard’s Lemma, Morishima Elasticities of Subsetution
  • Seyyed Ali Paytakhti Oskuyi, Mohsen Zayandehroody Pages 67-89

    The formation of global markets through the process of globalization has always been one of the main concerns of economic experts in the world. In fact, in the efficient economic markets, this relationship is wider every day, and the situation is the way that the expansion of globalization as an economic accelerator can lead to the growth of the economic sectors of the countries. The purpose of this paper is to determine the effect of globalization index on financial markets (money and capital markets). To this end, 10 selected developing countries and 15 developed countries were reviewed during the period from 2001 to 2020. In order to estimate the effects of variables, the panel's cointegration technique with Auto Regressive Distributed Lag was used. The results of the estimates indicate that the effect of the globalization index combination on the indicators of money market (banking facilities) and capital market (value of equity shares) is positive. On this basis, it can be noted that globalization can provide spaces for the development of money and capital markets in the studied countries.

    Keywords: Combined Index of Globalization, Financial Markets, Panel CointegrationTechnique
  • Zahra Karimi, Zahra Farshadfar Pages 91-110

    Knowing effective factors on optimum portfolio assignment is one of the main issues facing finance market investors. Therefore, the present empirical study aims to assign optimum portfolio pricing pattern in Tehran Stock Exchange. Hence, R- CAPM, Fama and French and Carhat pricing pattern were studied. A combination of two methods (panel data and apparent portfolio) were used for 2012-2020. Data sample consisted of 176 active companies in Tehran Stock Exchange. Initially, data were divided into two groups: the first group used for portfolio making and model estimation and the second group used for optimum portfolio assignment. For optimum assignment MAD, MSE, RMSE, MAPE index were used. Results indicated that portfolio comprising big companies had a negative effect on investment return, while portfolio comprising small companies had positive return. Momentum factor of portfolio comprising winning companies was positive while in portfolio comprising losing companies was negative. Finally, it can be concluded that in Tehran Stock Exchange Carhat pricing pattern has better performance compered to RCAPM or Fama and French pricing pattern during the mentioned period.

    Keywords: Fama, French Model, Carhat Model, Panel Data, R-CAPM
  • Hengame Moinipour, Maryam Mosleh, Mahmonir Bayanati Pages 111-129

    In severe market conditions, innovation is the creation, development, and implementation of new ideas or improvement in current products, processes, and strategies, consequently leading to successful trading and market leadership, providing values for beneficiaries, bringing economic growth, and improving the living standards. An innovation ecosystem is described as a physical environment that refers to a network or cluster of entrepreneurs, inventors, enterprises, universities, research laboratories, governmental agencies, and other institutions and resources aiming at achieving a new process or product development. Therefore, this research mainly aims to identify and prioritize the factors affecting the success of the innovation ecosystem in enhancing small businesses. In this research, after identifying the effective factors using library study and interviews with managers at science and technology parks, a Delphi survey was applied to recognize main factors for the statistical population, including companies located in Tehran, Pardis, and Qom Science and Technology Parks. Then, the AHP questionnaire was used to prioritize the factors. The results can be helpful to innovation ecosystems to find and apply their critical success factors, foster small businesses and startups, and survive in the competition ground.

    Keywords: Innovation, Innovation Ecosystem, Open Innovation, Small, mid-sizeenterprises, Fuzzy Multiple Criteria Decision Making (Fuzzy MCDM)
  • AliAkbar Baghestany, Reza Rahomi Pages 131-145

    Interest rates are one of the most effective channels of money transfer. Interest rates can potentially affect the economy as a whole by determining the level of many economic variables such as investment, capital flows, credit demand, bank profitability, liquidity and exchange rates. Since the profit curve can absorb and predict the future progress of the economy, it is expected that by creating the conditions for future expectations, it will affect the behavior and profit of the bank in creating more liquidity. Therefore, in this study, Auto Regressive Distributed Lag (ARDL) model was used to investigate the effect of interest rates on liquidity. The results showed that the variables of interest rates and capital have a positive and significant effect on liquidity, while inflation has a negative effect. Therefore, a change in bank interest rates will lack the necessary efficiency to stimulate the real sector of the economy. Determining bank interest rates without considering changes in inflation rates cannot explain why there is no savings in banks. In order for governments to be able to provide the central bank with the tools it needs to stimulate the real sector of the economy, it is essential that efforts be made to reduce economic risk in addition to empowering the central bank to rationalize bank interest rates. In this case, the central bank will be able to use bank interest rates as an efficient tool to manage liquidity and convert it into investment and production flows.

    Keywords: Interest rate, liquidity, ARDL method, commercial bank