فهرست مطالب

نشریه منابع انسانی ناجا
پیاپی 66 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/15
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدحسین آزادی، علی اصغر محمد پور صفحات 9-29

    ناجا سازمانی است که وظیفه خطیر برقراری نظم و امنیت در جامعه را بر عهده دارد و یکی از معضلاتی که در این رابطه با آن دست به گریبان است فرار سربازان از خدمت سربازی می باشد که به دلیل مشکلاتی که برای خود سرباز و سازمان به وجود می آورد از اهمیت بالایی برخوردار است درنتیجه پژوهش حاضر در راستای شناسایی و اولویت بندی عوامل موثر بر فرار کارکنان وظیفه انجام شده است که ازنظر روش؛ آمیخته، برمبنای پژوهش های کیفی و کمی، ازنظر هدف، کاربردی و ازنظر نحوه گردآوری داده ها، توصیفی- پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش؛ سربازان و پایوران فرماندهی انتظامی شهرستان های جهرم و استهبان هستند که با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند، در مرحله کیفی ابزار گردآوری داده ها مصاحبه است و تحلیل داده های جمع آوری شده با استفاده از تکنیک تحلیل محتوا انجام شد و در مرحله کمی نیز ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه است که روایی و پایایی آن با استفاده از روایی محتوا و آلفای کرونباخ تایید و داده های آن با بهره گیری از روش تاپسیس فازی تحلیل شد. برای سنجش روایی از نسبت روایی محتوایی لاوشه استفاده شد. یافته ها حاکی از این بود که 49 عامل موثر بر فرار سربازان در قالب 5 بعد (عوامل ساختاری، عوامل فردی، عوامل محیط، عوامل مدیریتی و عوامل روان شناختی) شناسایی شدند که از میان آنها «عوامل مدیریتی»، «عوامل فردی» و «عوامل ساختاری» از بیشترین اهمیت و «عوامل محیط» و « عوامل روان شناختی» از کمترین اهمیت را در میان سایر ابعاد مورد مطالعه به دست آوردند در نتیجه فرماندهان، روسا و مدیران ناجا بایستی موارد مثل: همدلی با سربازان برای کم کردن اضطراب آنان، کاهش سخت گیری زیاد، عدم برخورد برخورد تحقیرآمیز و سلیقه ای فرماندهان با زیردستان؛ و... را سرلوحه کار خود قرار دهند.

    کلیدواژگان: سرباز، فرار از خدمت، فرماندهی انتظامی شهرستان، تاپسیس فازی
  • وحید میرزایی، نورمحمد یعقوبی، زهره مقدس صفحات 31-63

    کارایی و اثر بخشی بعنوان برون داد نظام های انسانی و سازمانی زمانی تحقق می یابد که فرایند های کاری و رفتاری اصلاح شود ، از طرف دیگر عامل کلیدی اجرای موفقیت امیز استراتژی های اصلی بهبود و همچنین سازگاری با آشفتگی فزاینده محیطی که سازمان های مدرن با ان روبرو هستند اصلاح در فرهنگ سازمانی است. لذا هدف پژوهش حاضر تبیین راهبردهای اجرایی بهبود سازمانی بر مبنای فرهنگ در جهت اثر بخشی نیروی انسانی می باشد. در این تحقیق از چارچوب ارزش های رقابتی کویین و کمرون استفاده شده است . جامعه آماری تحقیق شامل کارکنان انتظامی استان سیستان وبلوچستان می باشد که تعداد 384 نفر بعنوان نمونه انتخاب گردیدند . روش تحقیق حاضر از لحاظ ماهیت در زمره تحقیقات میدانی و پیمایشی و بر اساس هدف کاربردی می باشد .برای تحلیل داده ها در سطح استنباطی از ازمون های اماری ضریب همبستگی پیرسون، رگرسیون ، فریدمن ، چولگی و کشیدگی استفاده شده است. برای پایایی تحقیق از ضریب الفای کرونباخ و برای روایی محتوا نیز از ضرایب CVR و CVI استفاده شده است.آزمون ضریب همبستگی و رگرسیون نشان می دهد که رابطه مثبت و معنی داری بین متغیر های پژوهش برقرار می باشد. به این معنی که مدل مفهومی پژوهش با اطمینان 95% معنی دار بوده و بر اساس داده های موجود این مدل قادر به بیان تغییرات می باشد.نتایج تحقیقات فرهنگ عقلایی را بعنوان فرهنگ غالب سازمانی معرفی می نماید همچنین بیشترین و کمترین اثربخشی مربوط به متغیر های دولت الکترونیک و توزیع قدرت است.

    کلیدواژگان: راهبرد فرهنگی، بهبود سازمانی، اثربخشی، نیروی انسانی
  • رسول خداوردی، سید مهدی الوانی، تورج مجیبی، ناصر حمیدی صفحات 67-86

    اهمیت روزافزون ارزیابی عملکرد در سازمان های دولتی باعث شده تا خلاء اخلاق، توجه به مسیولیت اجتماعی و تعیین معیارهایی برای این عوامل در فرایند ارزیابی عملکرد مورد توجه قرار گیرد. مدل های رایج ارزیابی عملکرد در سازمان ها قادر به شناسایی و ارزیابی این معیارها نمی باشند، بنابراین، هدف این پژوهش طراحی مدل کارت امتیازی متوازن توسعه یافته در سطوح سه گانه مدیریتی در سازمان های دولتی ایران است تا با شناسایی و تعیین معیارهای اخلاقی و مسیولیت اجتماعی خلاء موجود را پر کند. روش تحقیق در این پژوهش، از منظر ماهیت، اکتشافی و از نظر روش اجرا، زمینه یابی است و روش گردآوری داده ها در این تحقیق، میدانی است که ابتدا با ابزار مصاحبه عمیق نیمه ساخت یافته با خبرگان متغیرها یا عوامل شناسایی شده، اصلاح، بسط و توسعه یافتند و سپس برای یافتن الگوی ارتباط بین عوامل، پرسشنامه ی مقایسه زوجی محقق ساخته طراحی گردید که با استفاده از روش ارزیابی سلسله مراتبی فازی وزن شاخص ها تعیین گردید. تجزیه وتحلیل داده و اطلاعات نیز بوسیله نرم افزار اکسپرت چویس انجام شده است. یافته های ناشی از طراحی مدل، نشان می دهد که در سازمان های دولتی ایران، مدیران سطح عالی در حوزه اخلاقیات و مسیولیت اجتماعی به معیار «رضایت کارکنان»، مدیران سطح میانی به «حداقل کردن هزینه های اهمال کاری و صدمه زدن» و مدیران سطح پایه، به «خود ممیزی مدیران» باید بیشترین توجه را داشته باشند.

    کلیدواژگان: مدل کارت امتیازی متوازن توسعه یافته، اخلاقیات و مسئولیت اجتماعی، سازمان های دولتی، نظام ارزیابی مدیران
  • حسین عظیمی، داوود عباسی، امین نظری صفحات 89-106

    مدیریت منابع انسانی الکترونیکی به عنوان روشی مبتنی بر فناوری اطلاعات و ارتباطات، می تواند تاثیرات بسیاری در سازمان ها داشته باشد. به دلیل نوبودن موضوع در سازمان های دولتی ایران، دستیابی به این تفاهم که مدیریت منابع انسانی الکترونیک در واقع چه اثراتی می تواند در این گونه سازمان ها داشته باشد، حایز اهمیت بوده و انگیزه مدیران عالی را برای حرکت به سمت این موضوع افزایش خواهد داد. در این راستا، پژوهش حاضر با هدف تعیین اثرات پیاده سازی و اجرای مدیریت منابع انسانی الکترونیک در سازمان های دولتی به اجرا درآمد. روش تحقیق در پژوهش کاربردی حاضر، توصیفی از نوع پیمایشی و جامعه آماری کلیه کارکنان و مدیران سازمان تامین اجتماعی استان تهران با حدود 3457 نفر بودند. جهت گردآوری داده ها، ابتدا نمونه گیری اولیه با توزیع پرسشنامه محقق ساخته بین 30 نفر انجام و پایایی با آلفای کرونباخ 0.9 و روایی محتوا مورد تایید کارشناسان قرار گرفت. سپس با به دست آمدن میزان انحراف واریانس نتایج حاصل از نمونه اولیه و با استفاده از فرمول کوکران، از طریق روش نمونه گیری در دسترس، پرسشنامه ها بین 183 نفر از مدیران و کارکنان آن سازمان توزیع و بدلیل نرمال بودن توزیع داده ها، فرضیات پژوهش با استفاده از نرم افزار 19spss از طریق ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چند متغیره مورد آزمون قرار گرقت و تایید شد. در نهایت نتایج نشان داد: با پیاده سازی سیستم های مدیریت منابع انسانی الکترونیکی و افزایش نقش استراتژیک واحدهای منابع انسانی، سازمان می تواند از مزایای آن اعم از کاهش هزینه، مدیریت زمان، امنیت اطلاعات، رضایت خدمت گیرندگان و بهره وری سازمان استفاده نماید.

    کلیدواژگان: همبستکی، پیرسون، منابع انسانی، منابع انسانی الکترونیک
  • سید محسن میرباقری، عطاءالله رفیعی آتانی صفحات 109-136

    مدیران سازمان ها به دنبال افزایش بهره وری در منابع خود هستند. سرمایه انسانی نیز از موثرترین و با ارزش ترین منابع شناخته می شود و یکی از مهمترین ابزارهای این افزایش بهره وری در منابع انسانی، ارتقاء انگیزه آنان است. هدف این تحقیق نیز شناسایی و اولویت بندی عوامل انگیزشی کارکنان مبتنی بر نظام ارزشی سازمان های تحقیقاتی نظامی است. به دلیل شباهت های زیادی که سازمان های تحقیقاتی نظامی با یکدیگر دارند، مدیران سایر سازمان های مشابه نیز می توانند با کمک عوامل شناسایی شده و اولویت بندی شده در این تحقیق، نسبت به بهبود و ارتقاء انگیزه در کارکنان خود اقدام نمایند. این تحقیق از لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ گردآوری داده ها از نوع توصیفی- اکتشافی می باشد. روش گردآوری اطلاعات و داده ها کتابخانه ای و میدانی بوده و ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه می باشد، که روایی آن با نظرات 32 نفر از خبرگان و اساتید دانشگاهی تایید و برای پایایی آن از آلفای کرونباخ استفاده شده است. روش تجزیه تحلیل داده ها برای شناسایی عوامل انگیزشی آزمون T تک نمونه ای و برای اولویت بندی عوامل انگیزشی از آزمون فریدمن استفاده شده است. بر اساس یافته ها، 5 عامل اصلی شامل "مدیریتی و ساختاری"، "علمی"، " امکاناتی-رفاهی"، "فردی- انگیزشی" و "روانی-انگیزشی" و نیز 42 زیر عامل، به عنوان عوامل انگیزشی کارکنان شناسایی شدند. نتایج اولویت بندی فریدمن نیز نشان داد که عامل "فردی-انگیزشی" اولویت اول را دارد.

    کلیدواژگان: عوامل انگیزشی، منابع انسانی، کارکنان، سازمان های تحقیقاتی نظامی
  • حسین بلوچی، مجید نعمت الهی صفحات 137-163

    همواره توجه به تغییرات محیطی و زمانی غیرقابل پیش بینی برای تصمیم گیری مدیران شرکت ها اهمیت داشته است. ازاین رو هدف پژوهش حاضر ارایه بینشی جدید درباره تاثیرات تغییرات زمانی و آشفتگی های محیطی بر نحوه عملکرد شرکت و فناوری اطلاعات با توجه به نقش تعدیل گری اعتقاد راسخ شغلی در شهرک بزرگ صنعتی شیراز است. پژوهش از لحاظ هدف کاربردی و از نظر روش، توصیفی- همبستگی است. جامعه آماری پژوهش واحدهای صنعتی بهره برداری شده کارخانجات صنعتی شهرک بزرگ صنعتی شیراز است. روش نمونه گیری طبقه-ای و ابزار گردآوری داده ها در این پژوهش پرسشنامه استاندارد بود. روایی محتوا و ظاهری (صوری) پرسشنامه با استفاده از نظر خبرگان و روایی سازه با استفاده از بخش اندازه گیری مدل تحلیل عاملی تاییدی استفاده شد. پایایی پرسشنامه با آلفای کرونباخ و پایایی مرکب مورد تایید قرار گرفت. برای بررسی فرضیات مدل از مدل معادلات ساختاری و رویکرد کمترین مربعات جزیی استفاده شد. نتایج به دست آمده نشان داد آشفتگی محیطی بازار بر آهنگ زمانی و فناوری اطلاعات تاثیر مثبت و معناداری دارد. آهنگ زمانی بر فناوری اطلاعات تاثیر مثبت و معنادار دارد ولی بر عملکرد سازمانی تاثیر ندارد. فناوری اطلاعات بر عملکرد سازمانی تاثیر مثبت و معناداری دارد. تعدیل گری اعتقاد راسخ شغلی در رابطه بین فناوری اطلاعات و عملکرد سازمانی مورد تایید قرار نگرفت.

    کلیدواژگان: آهنگ زمانی، اعتقاد راسخ شغلی، فناوری اطلاعات، آشفتگی محیطی
|
  • mohammadhossein azadi, aliasghar mohammadpoor Pages 9-29
    Background

    NAJA is an important institution in the society that has the serious task of establishing order and security and one of the problems in this regard is the flight of soldiers from the service of the soldier due to problems for the soldier himself. And the organization creates is of great importance. As a result, the present study has been conducted in order to identify and prioritize the factors affecting the escape of duty employees.

    Methodology

    Based on the research background and interviews with 30 soldiers and commanders of Estahban city commanders as selected research experts, using targeted sampling method, the key factors affecting the escape of soldiers are identified and prioritized. , Five-choice questionnaires based on Likert scale were provided to 11 law enforcement experts and soldiers. Fuzzy topsis fan was used to analyze the data.

    Results

    49 factors affecting the escape of soldiers were identified in 5 dimensions (structural factors, individual factors, environmental factors, managerial factors and psychological factors).

    Conclusion

    Among the identified dimensions: "managerial factors", "individual factors" and "structural factors" were the most important and "environmental factors" and "psychological factors" were the least important among the other studied dimensions. As a result, commanders, chiefs, and managers of the NAJA should show such things as: empathy with soldiers to reduce their anxiety, reduce excessive rigidity, not to treat the commanders' degrading and degrading treatment with subordinates; and ... make it the headline of their work.

    Keywords: soldier, Escape from Service, Naja
  • vahid mirzaei, normohammad Yaghoubi, zohre moghaddas Pages 31-63

    Efficiency and effectiveness as the output of human and organizational systems is achieved when work and behavioral processes are modified, on the other hand, a key factor in the successful implementation of key improvement strategies as well as adaptation to the growing environmental turmoil with which modern organizations Facing reform in organizational culture. Therefore, the purpose of this study is to explain the executive strategies of organizational improvement based on culture for the effectiveness of human resources. In this research, the framework of competitive values of Queen and Cameron has been used. The statistical population of the study includes law enforcement personnel of Sistan and Baluchestan province, of which 384 people were selected as a sample. The method of the present research is in nature among field and survey researches and is based on applied purpose. For data analysis at the inferential level, Pearson correlation coefficient, regression, Friedman, skewness and elongation statistical tests were used. Cronbach's alpha coefficient was used for the reliability of the research and CVR and CVI coefficients were used for the content validity. The correlation coefficient and regression tests show that there is a positive and significant relationship between the research variables. This means that the conceptual model of the research is 95% significant and based on the available data, this model is able to express changes. The research results introduce rational culture as the dominant organizational culture. E-Government and power distribution.

    Keywords: Cultural strategy, Organizational improvement, effectiveness, manpower
  • Rasoul Khodaverdi, Seyed Mehdi Alvani, Touraj Mojibi, Naser Hmidi Pages 67-86

    The increasing importance of performance appraisal in government organizations has led to an ethical vacuum, attention to social responsibility, and setting criteria for these factors in the performance appraisal process. Common performance appraisal models in organizations are not able to identify and evaluate these criteria. Therefore, the purpose of this study is to design a balanced scorecard model developed at three levels of management in Iranian government organizations to identify and determine ethical criteria and social responsibility to fill the gap. The research method in this research is exploratory in terms of nature and in terms of implementation method, and the data collection method in this research is a field that was first modified, expanded, developed, and developed with semi-structured in-depth interview tools with experts of identified variables or factors. Then, to find the pattern of relationship between factors, a researcher-made pairwise comparison questionnaire was designed, which was determined using the fuzzy hierarchical evaluation method. Analysis of data and information was also performed by Expert Choice software. Findings from the design of the model show that in Iranian government organizations, top managers in the field of ethics and social responsibility by the criterion of "employee satisfaction", middle managers to "minimize the costs of procrastination and harm" and basic managers to " "Self-audit of managers" should be given the most attention.

    Keywords: Developed Balanced Scorecard Model, Ethics, Social Responsibility, Level of managers, Governmental Organizations, management appraisal system
  • hossein azimi, Davood Abbasi, Amin Nazari Pages 89-106

    Electronic human resource management (E-HRM) as a method based on information and communication technology can have many effects on organizations. Due to the novelty of the issue in Iranian Public organizations, gaining an understanding of what effects electronic human resource management can actually have on such organizations is important and will increase the motivation of top managers to move towards this issue. In this regard, the present study was conducted to determine the effects of implementation and implementation of electronic human resource management in public organizations. The research method in the present applied research was a descriptive survey and the statistical population was all employees and managers of the Social Security Organization of Tehran province with about 3457 people. To collect the data, first the initial sampling was done by distributing the researcher-made questionnaire among 30 people and the reliability with Cronbach's alpha 0.9 and content validity were confirmed by experts. Then, by obtaining the variance deviation of the results obtained from the prototype and using the Cochran's formula, through the available sampling method, questionnaires were distributed among 183 managers and employees of that organization and due to the normal distribution of data, research hypotheses using 19spss software was tested and confirmed by Pearson correlation coefficient and multivariate regression. Finally, the results showed: By implementing electronic human resource management systems and increasing the strategic role of human resource units, the organization can use its benefits including cost reduction, time management, information security, customer satisfaction and productivity of the organization.

    Keywords: Electronic Human Resource Management (E-HRM), Implementation, Implementation Effects, Public Organizations
  • Seyyed Mohsen Mirbagheri, Ataollah Rafiei Atani Pages 109-136

    Managers of organizations seek to increase productivity in their employees. Human capital is also known as one of the most effective and valuable resources and one of the most important tools to increase productivity in human resources is to promote motivation. The purpose of this study is to identify and prioritize employee motivational factors based on the value system of military research organizations. Due to the many similarities that military research organizations have with each other, managers of other similar organizations can improve and enhance the motivation of their employees with the help of identified and prioritized factors in this research. This research in terms of collecting data is applied and in terms of purpose is descriptive-exploratory. The method of collecting data is library and field data and the collection tool is a questionnaire whose validity has been confirmed by the opinions of 32 members of experts and academic professors and has been used for its reliability by Cronbach's Alpha. In this research, using relevant backgrounds all components of motivation were identified. Finally, after interviewing the experts, five main factors including "managerial and structural", "scientific", "welfare facilities", "individual-motivational" and "psycho-motivational" and 43 sub-factors were selected. The data analysis method is used to identify the motivational factors of a single sample T-test and for prioritizing motivational factors is used the Friedman test. Therefore, 32 responses of experts were collected and tested with a single-sample t-test using SPSS software. The result of the research shows that the impact of each of the five main factors and 42 sub-factors is on the motivation of the organization's employees. The result of Friedman's prioritization also showed that the "individual-motivational" factor has a top priority.

    Keywords: motivational factors, Human Resources, staff, Military Research Organizations
  • hossein balouchi, majid nematolahi Pages 137-163

    The purpose of this paper is providing a new vision about relationship between company performance, time- oriented activities and information technology in the Iranian industrial companies. So, this study examined the temporal changing and environmental disturbance effect on information technology and company performance companies by the role of career decidedness mediating in the Shiraz industrial company. From the point of objective, this study is applied research and from the point of methodology, it is descriptive- correlative research. The statistical population is Research and Development units (R & D) in Shiraz industrial companies. Using stratified sampling Method and data collection tools is questionnaire. The content and appearance validity of questionnaire were measured by experts and construct validity was measured by confirmatory factor analysis. The reliability was confirmed by Cronbach's alpha and composite reliability. In order to investigating hypothesis, Structural Equation Modeling and Partial Least Squares were used. The results show that the Turbulence of environment market has a positive and significant effect on time pacing and information technology. Time pacing has a positive and significant effect on information technology but it doesn’t impact on organizational performance. Information technology has a positive and significant effect on organizational performance. The mediating role of career decidedness in the relationship between information technology and organizational performance was not confirmed.

    Keywords: Career Decidedness, Time Spacing, Information Technology, company performance