فهرست مطالب

پایش - سال بیست و یکم شماره 2 (پیاپی 102، فروردین و اردیبهشت 1401)

مجله پایش
سال بیست و یکم شماره 2 (پیاپی 102، فروردین و اردیبهشت 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/01/12
  • تعداد عناوین: 8
|
  • ابراهیم جعفری پویان، علی محمد مصدق راد، مصطفی رفیعی* صفحات 121-134
    مقدمه

    اعتباربخشی به عنوان یک راهبرد ارزشیابی کیفیت و ایمنی خدمات ارایه شده در مراکز بهداشتی و درمانی دارای چهار رکن اصلی حاکمیت، استاندارد، روش ارزیابی و ارزیابان است. اعتبار و ارزش این برنامه به میزان زیادی به عملکرد و رفتار ارزیابان بستگی دارد .لذا، این مطالعه با هدف شناسایی سبک و روش های ارزشیابی ارزیابان اعتباربخشی بیمارستان ها انجام شد.

    مواد و روش کار

    در پژوهش کیفی حاضر 35 مصاحبه نیمه ساختاریافته با ارزیابان اعتباربخشی و تیم مدیریتی بیمارستان ها انجام شد. از روش تحلیل موضوعی برای تحلیل داده ها، استفاده شد. صحت و دقت سبک های شناسایی شده در یک پانل متخصصان بررسی و تایید شد.

    یافته ها:

    روش ها و شیوه های مورد استفاده ارزیابان در اعتباربخشی بیمارستان ها در قالب 6 سبک ارزشیابی قابل دسته بندی بود؛ شامل: ضابطه مند، سلیقه ای، مشارکتی، بازجویی، نظام مند، جستجوگر بود.

    نتیجه گیری:

    سبک های شناسایی شده در این پژوهش می تواند در سازماندهی تیم های اثربخش ارزیابی و توزیع بهینه آنها نقش داشته و به نوعی موجب افزایش یادگیری و ارتقای توانمندی و مهارت های ارزیابان شود. همچنین، می توان تیم های ارزشیابی را برای محیط های سازمانی که با آن روبرو می شوند، هدفمند انتخاب نمود. توجه به نتایج این مطالعه توسط مدیران و سیاستگذاران حوزه اعتباربخشی می تواند به ایجاد نتایج مثبت در روند اعتباربخشی بیمارستان ها کمک نماید.

    کلیدواژگان: اعتباربخشی، ارزیابان، بیمارستان، سبک شناسی
  • زهرا نقی زاده، عباس عباس پور*، سعید غیاثی ندوشن، مهدی فیض، جلیل کوهپایه زاده صفحات 135-150
    مقدمه

    به نظر می رسد در سه دهه گذشته جهت توسعه و تکمیل مداوم بسیاری از مدل ها و ابزارهای شایستگی فرهنگی به نفع حرفه های مراقبتی، کار منسجم و جامعی برای احصای شایستگی های فرهنگی دانش آموختگان علوم پزشکی و شناسایی مولفه های آن، در ایران صورت نگرفته است، از این رو هدف اصلی پژوهش حاضر تدوین مدل به منظور احصای شایستگی های فرهنگی لازم در بین دانش آموختگان علوم پزشکی است.

    مواد و روش کار

    در این مطالعه کیفی ابتدا با روش کتابخانه ای به مرور مقالات و اسناد بین المللی پرداخته شد. در گام دوم مصاحبه های نیمه ساختاریافته با 15 نفر از مطلعان کلیدی حوزه شایستگی فرهنگی دانش آموختگان علوم پزشکی انجام شد و در گام سوم نتایج حاصله در جلسه گروه کانونی با حضور 5 نفر از متخصصان مورد بحث و بررسی قرار گرفت.

    یافته ها:

    با استفاده از تحلیل نتایج مصاحبه ها و نیز با الهام از پیشینه پژوهش، و جمع بندی نهایی که در جلسه کانونی اساتید ارایه گردید مدل اولیه  با مولفه محوری انگیزه متعالی و 3مولفه اصلی آگاهی، دانش، و مهارت فرهنگی مورد تایید قرار گرفت. در نهایت مدلی ماتریسی در 3 سطح عمودی فردی (انسانی)، دانشگاهی(فارغ التحصیل دانشگاهی) و حرفه پزشکی (درک چند فرهنگی برای فارغ التحصیل دانشگاهی) و 3 سطح افقی حوزه عاطفی (انگیزه متعالی)، حوزه شناختی (آگاهی و دانش فرهنگی) و حوزه رفتاری (مهارت فرهنگی) طراحی گردید.

    نتیجه گیری:

    با بررسی و تایید روایی و پایایی مدل طراحی شده میتوان از آن برای ارزیابی شایستگی های فرهنگی دانش آموختگان رشته های مختلف علوم پزشکی در دانشگاه های ایران (ضمن اصلاح برنامه آموزشی در دانشگاه ها)  استفاده کرد.

    کلیدواژگان: مدل، شایستگی فرهنگی، علوم پزشکی، مطالعه کیفی
  • مریم تاجور، الهام شکیبازاده، شهره علیپور، زینب خالدیان* صفحات 151-161
    مقدمه

    مراقبت مادری توام با احترام به مفهوم سازماندهی و تمهید مراقبت برای کلیه زنان به شیوه محترمانه توام با حفظ شان و منزلت آنان بوده و رویکردی مبتنی بر حقوق بشر برای کاهش مرگ و میر و عوارض مادری است که می تواند کیفیت مراقبتها و تجربه زنان از لیبر و زایمان را بهبود بخشد. براساس یافته های مطالعات قبلی ارایه "مراقبت مادری توام با احترام" در برخی بیمارستان های تهران نامناسب است. این مطالعه با هدف شناسایی موانع و چالش های ارایه مراقبت مادری توام با احترام از دیدگاه ماماهای شاغل در بخش زایمان انجام شد.

    مواد و روش کار

    پژوهش حاضر یک مطالعه کیفی از نوع پدیدارشناسی که در اواخر سال 1398 در بیمارستانهای منتخب دانشگاه علوم پزشکی تهران که دارای بلوک زایمانی هستند انجام شد. شرکت کنندگان شامل 40 نفر از ماماهای دخیل در ارایه مراقبتهای زایمان بودند. داده ها از طریق 4 جلسه بحث گروهی متمرکز و 6 مصاحبه نیمه ساختار یافته جمع آوری شد. تحلیل داده ها بر اساس رویکرد تحلیل محتوی و مبتنی بر تکنیک شش مرحله ای براون و کلارک و در محیط نرم افزار MAXQDA نسخه 10 انجام شد.

    یافته ها

    ماماها در ارایه مراقبت مادری با احترام، با چالشها و موانع  متعددی روبرو بودند که این موارد پس از تحلیل در قالب 6 مضمون اصلی و 23 زیر طبقه شدند (چالشهای حاکمیتی، آموزش نیروی انسانی، ساختاری، فرایندی و چالش های ارایه دهنده و دریافت کننده خدمت).

    نتیجه گیری

    موانع مراقبت توام با احترام در یک نگاه کلی در همه سطوح نظام سلامت مستتر هستند. تدوین مداخلاتی متناسب با موانع و چالشهای شناسایی شده، به صورت متوازن و هماهنگ با هم برای اجرای همه جانبه مراقبت مادری توام با احترام ضروری است.

    کلیدواژگان: مراقبت مادری توام با احترام، چالش، مانع، لیبر و حین زایمان
  • مهدی شمالی احمدآبادی، حسین توانگر*، خدیجه دهقانی، مهین زارعی صفحات 163-171
    مقدمه

    بستری شدن نوزادان نارس در بخش مراقبت ویژه برای مادران با استرس و اضطراب زیادی همراه است. پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر آموزش مدیریت استرس  بر میزان استرس و اضطراب مادران نوزادان نارس بستری در بخش مراقبت ویژه انجام شد.

    مواد و روش کار

    مطالعه حاضر از نوع نیمه تجربی (قبل و بعد با گروه کنترل) بود. جامعه آماری پژوهش متشکل از کلیه مادران نوزادان بستری در بخش مراقبت ویژه نوزادان در بیمارستان شهید صدوقی بود. با روش نمونه گیری دردسترس از بین افرادی که معیارهای ورود به پژوهش را داشتند، 60 نفر به عنوان نمونه انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه 30  نفره آزمون و کنترل جایگزین شدند. هر دوگروه در مراحل پیش آزمون و پس آزمون به پرسشنامه مقیاس افسردگی، اضطراب و استرس DASS-21 پاسخ دادند. اعضای گروه آزمایش مداخله مدیریت استرس  را در  هشت جلسه 90 دقیقه ای و هفته ای دو روز دریافت کردند. تجزیه و تحلیل نتایج با روش تحلیل کواریانس و با استفاده از نسخه 24 نرم افزار SPSS انجام شد.

    یافته ها:

    نتایج نشان داد که میانگین و انحراف معیار نمره های استرس و اضطراب گروه آزمون، در مرحله پیش آزمون 88/1±16/33 و 2/18±15/30 و در مرحله پس آزمون 1/91±12/13 و 1/99±41/4 بوده است. میانگین و انحراف معیار نمره های استرس و اضطراب گروه کنترل نیز، در مرحله پیش آزمون 1/81±15/97 و 1/96±15/07 و در مرحله پس آزمون 2/15±15/63 و 1/82±14/90 بوده است. بنابراین آموزش مدیریت استرس، باعث کاهش معنی دار نمرات استرس و اضطراب مادران نوزادان نارس بستری در بخش مراقبت ویژه در گروه آزمون شده است.

    نتیجه گیری:

    آموزش مدیریت استرس  می تواند به عنوان یک مداخله موثر برای کاهش استرس و اضطراب مادران نارس بستری بخش مراقبت ویژه نوزادان مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: آموزش مدیریت استرس، استرس، اضطراب، مادران، نوزادان نارس
  • پروانه عیدی پور، محمد ترکاشوند مرادآبادی*، ملیحه علی مندگاری صفحات 173-181
    مقدمه

    بارداری در سنین پایین، به عنوان بارداری پرخطر هم برای مادر و هم فرزند در نظر گرفته می شود، لذا این مطالعه با هدف بررسی وضعیت بارداری دختران زیر 19 سال در ایران و همبسته های جمعیتی، اقتصادی- اجتماعی آن انجام شد.

    مواد و روش:

    این مطالعه کمی، به صورت تحلیل ثانویه اجرا شد. جامعه آماری شامل دختران 10 تا 19 ساله ی کشور ایران حاضر در نمونه گیری دو درصد سرشماری 1395 (107346 نفر) بود. این افراد بر اساس متغیر تعداد فرزندان زنده به دنیا آورده، به سه گروه ازدواج نکرده، ازدواج کرده بدون فرزند و ازدواج کرده دارای فرزند تقسیم شده و اطلاعات ارایه شده آنها مورد تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها:

    تا قبل از 14 سالگی اکثر دختران (96 درصد) ازدواج نکرده بودند. در 15 سالگی 7 درصد دختران ازدواج کرده و یک درصدشان فرزنددار شده بودند. در 19 سالگی در حدود 40 درصد آنها ازدواج کرده و 14 درصدشان دارای فرزند بودند. عمده دختران دارای فرزند، تحصیل نکرده و بی سواد بودند، و در مناطق روستایی زندگی و عمدتا در استان های با سطح توسعه پایین در کشور سکونت داشتند.

    نتیجه گیری:

    ارتباط متغیرهای توسعه با فرزندآوری در سنین پایین نشان از این دارد که باروری در سنین پایین یک پدیده اقتصادی- اجتماعی بوده و نیازمند سیاست گذاری اجتماعی است. دخترانی که سواد اندک داشته و ترک تحصیل کرده اند آگاهی کمتری از شرایط باروری سالم دارند و در راستای  داشتن زایمان سالم نیازمند توجه در سیاست های بهداشتی هستند.

    کلیدواژگان: بارداری در سنین پایین، بارداری پرخطر، دختران نوجوان، سرشماری 1395، ایران
  • مریم خزائی پول، سید ابوالحسن نقیبی* صفحات 183-196
    مقدمه

    باتوجه به رشد سریع جمعیت سالمند کشور، لزوم توجه به مشارکت اجتماعی به عنوان یکی از ارکان تعیین کننده سلامت و قابل اصلاح در فرایند سالمندی فعال اهمیت زیادی دارد. مطالعه حاضر با هدف تعیین میزان مشارکت اجتماعی، علل و موانع اثرگذار بر آن در سالمندان مازندرانی انجام شده است.

    مواد و روش:

    دراین مطالعه توصیفی- تحلیلی، 421 نفر از سالمندان بالای60 سال مازندرانی با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای و خوشه ای انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات فرم جمعیت شناختی، پرسشنامه محقق ساخته مشارکت اجتماعی سالمندان و موانع مشارکت اجتماعی بود. داده ها توسط نرم افزار SPSS و با استفاده از آزمون های آماری تی مستقل، آنالیز واریانس یکطرفه، ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون تجزیه و تحلیل در سطح معنی داری شد.

    یافته ها:

    میانگین سنی سالمندان (8/81)72/55 و میانگین نمره مشارکت اجتماعی سالمندان (11/81)22/87 بود. بیشترین میزان مشارکت مربوط به بعد فرهنگی- مذهبی مشارکت  با (4/46)8/43 وکمترین میزان آن، مربوط به بعد سیاسی مشارکت (2/44)3/76 بود. خارج از دسترس بودن (86/7 درصد)، نبودن فعالیت و امکانات فیزیکی در محل (83/6 درصد)، بی حوصلگی(83/1 درصد)، هزینه ها (82/7 درصد) و بیماری ها و مشکلات سلامتی (80 درصد) به ترتیب مهمترین موانع مشارکت اجتماعی سالمندان بودند. مردان سالمند با سن پایین تر، شاغل و دارای تحصیلات دانشگاهی بطور معنی داری مشارکت اجتماعی بهتری داشتند. براساس تحلیل رگرسیون 59 درصد از واریانس مشارکت اجتماعی توسط متغیرهای سن، تحصیلات و جنسیت تبیین شد.

    نتیجه گیری:

    از آنجایی که میزان مشارکت اجتماعی سالمندان مازندرانی پایین بود، به نظر می رسد سیاست گذاری و طراحی برنامه های جامع و ایجاد بستر مناسب برای جهت کاهش موانع همچون افزایش امکانات و فعالیت ها، تفریحی و سرگرمی، دردسترس بودن فعالیت ها، بهبود درآمد و مدیریت بیماری ها با در نظر گرفتن سایر عوامل مرتبط مهم ضروری است.

    کلیدواژگان: مشارکت اجتماعی، موانع، سالمند
  • زهره بزرگ خو، علیرضا صفری، زهره مرتضی بیگی، علی اصغر اصغرنژاد فرید* صفحات 197-205
    مقدمه

    اعتیاد به اینترنت به عنوان یک آسیب نوپدید در نسل جوان و به ویژه در دانشجویان سبب بی توجهی به سلامت جسمی و روانی، کاهش کیفیت زندگی، مشکلات خواب و مشکلات تحصیلی شده است. همچنین، خودکارآمدی به عنوان یکی از ویژگی های شخصیتی می تواند در اعتیاد با اینترنت نقش داشته باشد. هدف از پژوهش حاضر، مقایسه خودکارآمدی، کیفیت زندگی و کیفیت خواب دانشجویان پزشکی با اعتیاد و بدون اعتیاد اینترنتی بود.

    مواد و روش کار

    پژوهش حاضر از نوع مقطعی و به روش توصیفی- تحلیلی انجام شد. جامعه آماری آن کلیه دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی تهران در سال تحصیلی 99- 1398 بودند که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای، 300 (115 مرد و 185 زن) نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای جمع آوری داده های پژوهش از پرسشنامه های اعتیاد به اینترنت یانگ، کیفیت زندگی (SF-36)، خودکارآمدی شرر و کیفیت خواب پیتزبورگ و به منظور تحلیل آماری داده ها از روش های تحلیل واریانس چند متغیری استفاده شد.

    یافته ها

    در پژوهش حاضر، 300 دانشجوی پزشکی و دندانپزشکی با دامنه سنی 18 تا 39 سال شرکت داشتند. (40نفر با و 60نفر بدون اعتیاد به اینترنت) تحلیل واریانس چند متغیری نشان داد که بین کیفیت زندگی، خودکارآمدی و کیفیت خواب کاربران با اعتیاد و بدون اعتیاد به اینترنت تفاوت معنادار وجود دارد.
     

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج پژوهش حاضر می توان گفت که کاربران معتاد به اینترنت از کیفیت زندگی، کیفیت خواب و خودکارآمدی پایین تری نسبت به کاربران عادی برخوردارند.

    کلیدواژگان: اعتیاد به اینترنت، خودکارآمدی، کیفیت زندگی، کیفیت خواب
  • سید عبدالله محمودی، محسن شمسی* صفحات 207-209

    سردبیر محترم

    بر اساس تعریف سازمان سلامت جهانی سلامتی عبارت است از سلامت کامل جسمی، روانی و اجتماعی و نه فقط نداشتن بیماری. بر اساس اعلامیه آلماتا در سال 1978 مقرر شد کشور ها تا سال 2000 برای تمام مردم خود بهداشت را تامین کنند و راهبرد رسیدن به این هدف پیاده سازی مراقبتهای بهداشتی اولیه بود در حالی که اصل اساسی برای رسیدن به بهداشت برای همه رعایت برابری در توزیع خدمات سلامت و به عبارتی عدالت در سلامت بود. در زمان این تصمیم مشکلات فراوانی از جمله تمرکز خدمات و نیروهای تخصصی در شهر ها و حتی مقاومتهای فرهنگی در برخی از مناطق جهت استفاده از خدمات بهداشتی وجود داشت، با این وجود در کشورهای مختلف پیاده سازی مراقبتهای بهداشتی اولیه بر حسب شرایط آن کشورها به صورتهای متفاوتی انجام پذیرفت [2-1].
    بر اساس تعریف سازمان سلامت جهانی عدالت در سلامت یعنی ارایه فرصتهایی برابر برای رسیدن به سلامتی و نقطه مقابل آن بی عدالتی شمرده شده است، به عبارتی عدالت در سلامت به منزله دسترسی برابر به مراقبتهای بهداشتی و درمانی برای نیازهای برابر و بهره مندی یکسان برای نیازهای یکسان و کیفیت برابر برای همه است [3]...

    کلیدواژگان: عدالت، سلامت، اسلام
|
  • Ebrahim Jaafaripooyan, Ali Mohammad Mosadeghrad, Mostafa Rafiee* Pages 121-134

    Objective (s):

    An accreditation program aims to evaluate the quality and safety of services provided in health care organizations. Governance, standards, surveying methods and surveyors are the four main pillars of an accreditation program. Validity of an accreditation program depends largely on the performance and behavior of the surveyors. Therefore, this study seeks to identify the typology of styles and methods used by the hospitals accreditation surveyors.

    Methods

    This qualitative research was conducted using 35 purposeful semi-structured interviews with surveyors of the accreditation program and hospital managers. We employed thematic analysis method for data analysis. The insights from a panel of experts were then sought to verify the accuracy and precision of the styles.

    Results

    Overall six styles including mainly Disciplined, Personalized, Participatory, Interrogative, Systematic and Explorative were emerged to be practiced by the accreditation surveyors while evaluating the hospitals.

    Conclusion

    Cognizance of surveyors’ style might play a role in organizing effective assessment teams and their optimal distribution in a way to enhance the learning and improve surveyors' capabilities and skills. Moreover, it is possible to arrange the evaluation teams in a way to suit the surveyors’ encounter with various organizational environments. It is expected that paying attention to the results of this study by managers and policy makers in the field of accreditation help to create positive results in the accreditation process of hospitals.

    Keywords: Accreditation, Evaluation, Accreditation surveyor, Hospital, Styles typology
  • Zahra Naghizadeh, Abass Abbaspour*, Saeed Ghiasi Nodooshan, Mehdi Fiez, Jalil Kouhpayezadeh Pages 135-150

    Objective (s):

    despite the efforts made by biomedical investigators in the past three decades to develop an appropriate model and measurement for cultural competence for health care professionals, a comprehensive cultural competencies of medical graduates and its components does not exist in Iran. Therefore, the main aim of the present study was to develop a model for identifying the necessary cultural competencies among graduates of medical sciences.

    Methods

    This was a qualitative study. First we reviewed the literature. Then, semi-structured interviews were conducted with 15 key informants on the field of cultural competence of medical graduates. Finally, a focus group discussion was conducted with the presence of five experts and the findings were obtained.

    Results

    The initial model with the central component of transcendent motivation and three main components of awareness, knowledge, and cultural skills was achieved. Finally, a matrix in three levels of individual (human), university (graduate) and medical professions and three horizontal levels of emotional domain (transcendental motivation), cognitive domains (cultural knowledge and knowledge in general), and behavioral domain (cultural skills).

    Conclusion

    The current model can be used to assess the cultural competencies of graduates of various medical sciences in Iranian universities (while modifying the educational curriculum in universities).

    Keywords: Model, Cultural Competency, Medical Sciences, Qualitative Study
  • Maryam Tajvar, Elham Shakibazadeh, Shohreh Alipour, Zeinab Khaledian* Pages 151-161

    Objective (s):

    The concept of respectful maternity care is to organize and provide care accompanied with respect and dignity for all women. RMC is an approach based on human rights which improve quality of care and birth experience. Implementation of RMC is unsatisfactory in some hospitals in Tehran. This study aimed to determine the challenges and barriers of respectful maternity care, based on the experiences of midwives.

    Methods

    This was a qualitative-phenomenological study which conducted in selective hospitals affiliated to Tehran University of Medical Science in 2020. Participants were 40 midwives who administer antenatal care. The data were collected by 4 sessions of   focus group discussion and 6 semi-structured interviews and analyzed using thematic analysis method by MAXQDA 10 software.

    Results

    Midwives faced with a number of challenges and barriers in providing respectful maternity care. In all six main themes emerged from the analysis: governance, human resource education, structural, processing and provider- related and receiver- related challenges and barriers.

    Conclusion

    Barriers for providing respectful maternity care are nested in all levels of health system. Developing interventions for each level, coordinated with each other, is essential in provision of a respectful care for mother in labor and during childbirth.

    Keywords: Respectful Maternity Care, Challenge, Barriers, Labor, child birth
  • Mehdi Shomaliahmadabadi, Hossein Tavangar*, Khadijeh Dehghani Pages 163-171

    Objective (s):

    Hospitalization of premature infants in the neonatal intensive care unit (NICU) is associated with stress and anxiety. The aim of this study was to investigate the effect of stress management training on stress and anxiety level of the mothers of premature infants admitted to NICU.

    Methods

    The present study was a quasi-experimental with a pretest-posttest design with a control group. The statistical population of the study consisted of all mothers of infants admitted to NICU in Shahid Sadoughi Hospital. Using convenient sampling method, 60 mothers were selected and randomly assigned in two groups the experimental and the control groups. Both groups completed the Depression, Anxiety and Stress Scale Questionnaire (DASS-21) in the pre-test and post-test stages. Experimental group received stress management for eight weeks including a 90-minutes training session twice per week. The control group receive the routine care. The pre- and post-test data was analyzed to achieve the study objective.

    Results

    The results showed that the mean and standard deviation of the stress and anxiety scores of the experimental group were 16.33 ± 1.88 and 15.30 ± 2.18 in the pre-test and 12.13 ± 1.91 and 10.41 ± 1.99 in the post-test. also the mean and standard deviation of the stress and anxiety scores of the control group were 15.97 ± 1.81 and 15.07  ±1.96 in the pre-test and 15.63 ± 2.15 and 14.90 ± 1.82 in the post-test. Therefore, stress management training has significantly reduced the stress scores and anxiety of mothers of premature infants admitted to the intensive care unit in the experimental group (P<0.001).

    Conclusion

    Stress management training can be used as an effective intervention to reduce stress and anxiety in preterm infants admitted to the neonatal intensive care units.

    Keywords: stress mangment training, Stress, Anxiety, peremature infants
  • Parvaneh Eydipour, Mohammad Torkashvand Moradabadi*, Malihe Alimondegari Pages 173-181

    Objective (s):

    Pregnancy at a young age is high risk for both mother and child. The aim of this study was to evaluate the demographic and socioeconomic correlators of pregnancy status of girls under 19 years old in Iran.

    Methods

    This was a secondary analysis of the data based on the 2016 census. The study population included 10- to 19-years-old girls in Iran who participated in the sampling of 2% of the 2016 (n =107346). Using the number of live births, the girls were divided into three groups: never married, married without children and married with children.

    Results

    Most girls were unmarried before the age of 14, at the age of 15, 7% of girls were married and 1% had children. About 40% of girls were married at the age of 19 and 14% of them had children. Most girls who had children were not studying, they were illiterate, living in rural areas, and mostly were in low-income provinces.

    Conclusion

    The relationship between development-related variables and childbearing at an early age indicates that the fertility of girls at an early age is a socioeconomic phenomenon. Girls who were illiterate and have dropped out of school seems are less aware of healthy reproductive conditions and this need to be considered in health policies in order to have a healthy delivery.

    Keywords: Pregnancy at a young age, High risk pregnancy, Adolescent girls, 2016 census, Iran
  • Maryam Khazaeepool, Seyed Abolhassan Naghibi* Pages 183-196

    Objective (s):

    Due to the rapid growth of the country's elderly population, the need to pay attention to social participation as one of the determinants of health and modifiable in the process of active aging is very important. Thus, the aim of study was to determine the level of social participation, barriers, and related factors in the elderly people of Mazandaran province, Iran.

    Methods

    In this descriptive-study, 421 elderly people over 60 years old in Mazandaran province were selected by stratified and cluster random sampling. The data collection tools were a demographic characteristics questionnaire, a researcher-made questionnaire of social participation, and the Social Participation Barriers. Data were analyzed by SPSS v24 using independent t-test, one-way ANOVA, Pearson correlation coefficient, and linear regression at a significant level of P<0.05.

    Results

    The mean age of the samples was 72.55 (8.81) years, and the mean score of social participation was 22.87)11.81(. The highest level of participation was related to the cultural-religious dimension 8.43)4.46) and the lowest level was related to the political activity dimension 3.76(2.44).  Being out of reach (86.7%), lack of physical accessibility of activity and facilities (83.6%), impatience (83.1%), costs and financial problems (82.7%), and diseases and health problems (80%) were respectively the most important barriers to social participation. The male elderly with low age, employed, and college-educated had significantly better scores of social participation (P<0.05). According to the regression analysis, 59% of the variance of social participation was explained by age, education, and gender.

    Conclusion

    The social participation level of the elderly in Mazandaran was low. Therefore, the need for policy-making and the design of comprehensive programs, and developing a proper environment to reduce barriers, seems important to improve social participation in elderly.

    Keywords: Social Participation, barriers, elderly
  • Zohreh ‌‌Bozorgkhoo, Alireza Safari, Zohreh Mortezabeigi, Aliasghar Asgharnejad Farid* Pages 197-205

    Objective (s):

     Internet addiction as a new phenomenon in the young generation, especially in students, has led to a lack of attention to physical and mental health, reduced quality of life, sleep and educational problems. Also, self-efficacy as a personality trait that can play a role in Internet addiction. The purpose of this study was to compare self-efficacy, quality of life and sleep quality of medical students with and without internet addiction.           

    Methods

    The present study was a cross-sectional study. The study population was all students of Tehran University of Medical Sciences in academic year 2019-2020. Using the stratified random sampling method, 300 students (115 men and 185 women) were selected as the samples.  The Young internet addiction questionnaire, the short form health survey (SF-36), the Sherer self-efficacy beliefs questionnaire, and the Pittsburgh Sleep Quality questionnaire were used to collect data Multivariate analysis of variance used to analyze the data.

    Results

    In all 300 medical and dental students aged 18 to 39 years participated in the study. Multivariate analysis of variance, showed that there was a significant difference between quality of life (P< 0/001), self-efficacy (P< 0/001) and sleep quality (P< 0/001) of among students with and without internet addiction.

    Conclusion

    The findings confirmed that the internet addicted users had lower quality of life, lower sleep quality and lower self-efficacy, than regular users.

    Keywords: Internet Addiction, Self-Efficacy, Quality of Life, Sleep Quality
  • Abdollah Mahmoudi, Mohsen Shamsi* Pages 207-209