فهرست مطالب

رهبری آموزشی کاربردی - سال دوم شماره 3 (پیاپی 7، پاییز 1400)

نشریه رهبری آموزشی کاربردی
سال دوم شماره 3 (پیاپی 7، پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مینا محمدی زاده*، محمدحسن صیف صفحات 1-14
    پژوهش حاضر به منظور شناسایی نشانگرهای یک رهبر آموزشی موفق در مدرسه و در چارچوب رویکرد کیفی و با استفاده از راهبرد پدیدارشناسی انجام گرفته است. جامعه آماری پژوهش شامل استادان رشته مدیریت آموزشی دانشکده های علوم تربیتی دانشگاه های دولتی و نیز مدیران شاخص مدارس متوسطه شهر شیراز در سال تحصیلی 1400-1399 است. از میان جامعه آماری، 30 نفر از طریق نمونه گیری هدفمند تا رسیدن به اشباع نظری انتخاب شده اند. داده ها با استفاده از مصاحبه های نیمه ساختار یافته جمع آوری شده است. به منظور تجزیه و تحلیل داده های حاصل از مصاحبه، از کدگذاری استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان داد که رهبر آموزشی موفق برای مدارس متوسطه شهر شیراز دارای 36 نشانگر در 5 مقوله تعیین جهت، مدیریت فرهنگ و جو سازمانی، نظارت و ارزیابی آموزشی، مدیریت بر فرایند یاددهی - یادگیری در مدرسه، و رشد و توسعه حرفه ای است.
    کلیدواژگان: رهبر آموزشی موفق، فرهنگ سازمانی، ارزیابی آموزشی، توسعه حرفه ای
  • الهام مختاری*، مرضیه دهقانی، محدثه خطاط صفحات 15-22
    آموزش مجازی مشارکت و مداخله والدین را بیش از پیش افزایش می دهد. به ویژه در شرایطی که تمام زمان به این نوع آموزش اختصاص یابد. پژوهش حاضر به منظور بررسی عوامل موثر در اجرای برنامه درسی مجازی از دیدگاه والدین پایه اول و دوم دوره ابتدایی می باشد. جهت انجام این پژوهش، از رویکردکیفی و روش پدیدار شناسی استفاده شده است و مصاحبه نیمه ساختار یافته، به عنوان ابزار گردآوری اطلاعات می باشد. جامعه این پژوهش تمامی اولیا منطقه 13 و 15 استان تهران بوده که از این جامعه به صورت تصادفی نمونه ای  15 نفری تا به اشباع داده ها انتخاب شد. مضامین اصلی و فرعی آن با روش کدگذاری استخراج گردید. یافته ها شامل سه مضمون اصلی : نقش والدین ،نقش معلمان و نقش زیر ساخت های شبکه ی اجتماعی می باشد. که هر کدام شامل تعدادی زیر مضمون می باشد که عبارتند از: نقش والدین (آگاهی والدین از روش های آموزشی و روانشناسی، علاقه مندی به آموزش فرزندان، نقش های دیگر مادر)، نقش زیر ساخت های شبکه اجتماعی (قطع و وصل شدن مداوم، عدم جذابیت برنامه، کمبود امکانات برنامه ها و سرعت کم شبکه) و نقش معلمان و اهمیت آن در فعالیت آموزش مجازی. تحلیل نتایج نشان می دهد والدین برای اجرای موفق در آموزش مجازی، نقش خود را وابسته به فعالیت معلم می دانند.
    کلیدواژگان: برنامه درسی مجازی، مشارکت والدین، دانش آموزان، پایه اول و دوم، دوره ابتدایی
  • محمدرضا یکتا*، صدیقه حیدری صفحات 23-30
    هدف این پژوهش، تحلیل ادراک معلمان مدارس غیرانتفاعی شهر اصفهان از مشکلات دانش آموزان مقطع ابتدایی در کلاس های بر خط در دوره شیوع ویروس کرونا بود. این مطالعه با استفاده از رویکرد کیفی و طرح نظریه مبنایی صورت گرفت. به منظور گردآوری داده ها از مصاحبه کیفی نیمه ساختاریافته استفاده شد. با استفاده از نمونه گیری هدفمند، پس از انجام 35 مصاحبه اشباع داده ها حاصل شد. تحلیل عمیق دیدگاه های معلمان، موجب شناسایی و دسته بندی 23 کد باز در قالب 4 مشکل آموزشی (3 کد باز)، اقتصادی (2 کد باز)، فیزیولوژیکی (2 کد باز)، روانشناختی و رفتاری (16 کد باز) گردید. از بین کدهای شناسایی شده عدم ارتباط چهره به چهره با معلم و خستگی ذهنی دانش آموز در مشکلات روانشناختی و رفتاری، افت شدید یادگیری دانش آموزان فعال در مشکلات آموزشی، نداشتن اینترنت و بسته در مشکلات اقتصادی و آسیب های ناشی از اتصال زیاد به اینترنت از دیدگاه معلمان جدی ترین مشکلات دانش آموزان در طول آموزش بر خط بوده است.
    کلیدواژگان: مشکلات دانش آموزان، مقطع ابتدایی، کلاس های بر خط، تحلیل کیفی، کرونا
  • علی اصغرزاده*، سمیه دلیر صف ارای اخگر صفحات 31-48

    پالایش، به عنوان یکی از خصوصیات مدرسه صالح، زمینه تحقق مراتب تربیت را فراهم می نماید. همچنین دیویی محیط و پاکسازی آن را، ابزار واسطی در انتقال معرفت، معرفی و مورد توجه قرار داد. امروزه با ظهور فناوری و فضای مجازی، محیط آموزشی گسترده تر از قبل شده و توجه کارآمدتر به پالایش محیط، ضرورت بیشتری یافت. شکسته شدن ساختارهای «دور، نزدیک»و نیز«ممنوع، مجاز» در محیط تربیتی امروزه، ما را بر آن داشت تا از منظر معرفتی، موضوع پالایش فضای تربیتی متربی، در تطابق با معرفت فضیلت گرای فیلسوفان تربیتی به خصوص ملاصدرا قرار گیرد. از آنجاییکه مبنای نظرات معرفت شناسی ملاصدرا، آگاهی های انسان را از معرفت به فهم توسعه داد و دانسته ها از سنخ مهارت، جزو آگاهی های فاعل شناسا به شمار رفت. از این رو، در این مطالعه فرایند ارتقاء پالایش محیط تربیتی از سطح معرفتی به درجه فهم و مهارت، مورد پژوهش قرار گرفت. این پژوهش با روش تحلیلی و ترکیبی در حوزه ویژگی محیط و معلم به عناصر دخیل در پالایش و فرایند پالایش فضیلت محور بررسی شد. یافته های تحقیق نشان داد که امر پالایش بر محور فضیلت می تواند دانش آموز را از عقل نظری صرف ارتقاء داده و به مشارکت و عمل با شوق و اراده که محصول فهم است برساند.

    کلیدواژگان: پالایش، محیط تربیتی، مدرسه صالح، فضیلت گرا، فهم
  • خالد غفوری*، سعید رجایی پور، غفار کریمیان پور صفحات 49-62

    این پژوهش با هدف بررسی نقش میانجی وجدان کاری در رابطه بین حمایت سازمانی ادراک شده و درگیری شغلی انجام شده است. روش پژوهش از حیث هدف، کاربردی و از حیث جمع آوری داده ها، توصیفی- همبستگی به روش معادلات ساختاری است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه مشاوران مدارس شهر اصفهان در سال تحصیلی 1400-1399 به تعداد 420 نفر بود که براساس جدول مورگان و با استفاده از شیوه نمونه گیری تصادفی خوشه ای تعداد 200 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای جمع ‏آوری داده ها از پرسشنامه حمایت سازمانی ادراک شده آیزنبرگر و همکاران (1986)، درگیری شغلی گولت و سینگ (2002) و وجدان کاری کاستا و مک کرای (1992) استفاده شد. روایی محتوایی پرسشنامه ها مورد تایید صاحبنظران و محاسبه آلفای کرونباخ آن ها مقادیر قابل قبولی به دست داده است. برای تحلیل داده ها از نرم افزار spss نسخه 23 و نرم افزار لیزرل استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که حمایت سازمانی بر درگیری شغلی و بر وجدان کاری اثر مثبت و مستقیم دارد، همچنین حمایت سازمانی از طریق وجدان کاری بر درگیری شغلی اثر مثبت و مستقیم دارد. بنابراین می توان نتیجه گرفت که حمایت سازمانی و وجدان کاری از متغیرهای مهم و مرتبط با درگیری شغلی می باشند.

    کلیدواژگان: حمایت سازمانی ادراک شده، درگیری شغلی، وجدان کاری، مشاوران مدارس
  • حسن روشنی علی بنه سی*، محمد رزاقی صفحات 63-72

    هدف پژوهش حاضر بررسی اثر مدیریت استراتژیک منابع انسانی بر شکل گیری تفکر استراتژیک با میانجی گری جو روابط کارکنان استانداری البرز می پردازد. پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و از نظر نحوه گردآوری داده ها توصیفی از نوع همبستگی - به طور مشخص مبتنی بر مدل معادلات ساختاری- می باشد. جامعه آماری آن شامل کلیه کارکنان استانداری البرز به تعداد 360 نفراست که از میان آنان 202 نفر با استفاده از جدول مورگان و به روش نمونه-گیری تصادفی طبقه ای به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه است و برای تجزیه و تحلیل داده ها از مدل معادلات ساختاری و با استفاده از نرم افزار LISREL انجام شد. نتایج پژوهش نشان داد که مدیریت استراتژیک منابع انسانی بر گرایش به تفکر استراتژیک کارکنان در سطح (01/0p < ؛ 71/0ß =) و مدیریت استراتژیک منابع انسانی بر جو روابط کارکنان کارکنان در سطح (01/0p < ؛ 84/0ß =) تاثیر مثبت ومعنادار دارد. هم چنین جو روابط کارکنان بر گرایش به تفکر استراتژیک (01/0p < ؛ 28/0ß =) و مدیریت استراتژیک منابع انسانی بر گرایش به تفکر استراتژیک با نقش میانجی گری جو روابط کارکنان در سطح (01/0p <) تاثیر مثبت و معنادار دارد. با توجه به میانجی جو روابط کارکنان می توان نتیجه گرفت که این متغیر می تواند بر میزان اثر مدیریت استراتژیک منابع انسانی بر تفکر استراتژیک تاثیر دارد و پیشنهاد می شود که استانداری البرز باید در سازمان خود روابط و تاثیر این متغیرها بر روی هم را مدنظر قرار دهد.

    کلیدواژگان: مدیریت استراتژیک منابع انسانی، تفکر استراتژیک، جو روابط کارکنان
  • فردین فروغی سوها*، رضا حسین پور صفحات 73-82

    جو اخلاقی سازمان بیانگر ادراک اشخاص از سازمان خودشان هست و بر دیدگاه و رفتار آنان تاثیرگذار است و به عنوان چارچوبی برای مراجعه ی کارمندان سازمان استفاده می شود. فضای پسندیده، اساسی برای نشان اعمال و همفکری ها آماده می سازد. از این رو جو اخلاقی ویژگی یک سازمان را نشان می دهد و در حقیقت متغیری سازمانی است که قادر است شرایط کاری را عوض یا تقویت کند. پژوهش حاضر از نوع توصیفی- همبستگی (مدل معادلات ساختاری) می باشد، که با هدف بررسی نقش واسطه ای فرهنگ اخلاقی در رابطه ی رهبری اخلاقی و فضیلت سازمانی صورت گرفته است. جامعه آماری پژوهش حاضر را معلمان دوره ابتدایی شاغل در شهرستان نمین به تعداد 381 نفر تشکیل داده که بر اساس جدول مورگان نمونه ای به حجم 181 نفر (96 نفر زن و 85 نفر مرد) با روش نمونه گیری خوشه ای و طبقه ای انتخاب شدند. اطلاعات مورد نیاز با استفاده از پرسشنامه های استاندارد، رهبری اخلاقی کالشون و همکاران (2011)، فرهنگ اخلاقی گوبل و همکاران (2011) و فضیلت سازمانی کامرون و همکاران (2004) جمع آوری شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار های Spss21و lisrel8 انجام گرفته است. نتایج حاکی از آن است رهبری اخلاقی بصورت مستقیم 18/. درصد از واریانس فضلیت سازمانی و با نقش واسطه ی فرهنگ اخلاقی 38/. درصد از واریانس این متغیر را تبیین می نماید. این یافته نشان می دهد رابطه بین دو متغیر رهبری اخلاقی و فضیلت سازمانی توسط متغیر فرهنگ اخلاقی تشدید می شود. واژگان کلیدی: رهبری اخلاقی، فرهنگ اخلاقی، فضیلت سازمانی

    کلیدواژگان: رهبری اخلاقی، فرهنگ اخلاقی، فضیلت سازمانی
|
  • Mina Mohammadizadeh *, Mohammad Hasan Seif Pages 1-14
    The present study was conducted to identify the indicators of a successful educational leader in school and in the framework of a qualitative approach and using a phenomenological strategy. The statistical population of the study includes professors of educational management in the faculties of educational sciences of public universities and also the principals of Shiraz high schools in the academic year 1399-1400. From the statistical population, 30 people were selected through purposive sampling to achieve theoretical saturation. Data were collected using semi-structured interviews. In order to analyze the data obtained from the interview, coding was used. Findings showed that a successful educational leader for high schools in Shiraz has 36 indicators in 5 categories: direction, organizational culture and management, educational monitoring and evaluation, management of the teaching-learning process in school, and professional growth and development. .
    Keywords: Successful educational leader, Organizational culture, educational evaluation, Professional development
  • Elham Mokhtari *, Marzieh Dehghani, Mohadeseh Khattat Pages 15-22
    Virtual education increases parental involvement and intervention more than ever. Especially in a situation where all the time is devoted to this type of training. The present study is to investigate the factors affecting the implementation of the virtual curriculum from the perspective of first and second grade elementary school parents. To conduct this research, a qualitative approach and phenomenological method have been used and semi-structured interviews are used as data collection tools. The population of this study was all parents in the 13th and 15th districts of Tehran province. From this population, a sample of 15 people was randomly selected until the data were saturated. Its main and sub-themes were extracted by coding method. Findings include three main themes: the role of parents, the role of teachers and the role of social network infrastructure. Each of which includes a number of sub-themes, which are: the role of parents (parents' awareness of educational methods and psychology, interest in educating children, other roles of the mother), the role of social network infrastructure (cut And the constant connection, lack of attractiveness of the program, lack of program facilities and low network speed) and the role of teachers and its importance in e-learning activities. The analysis of the results shows that parents consider their role to depend on the teacher's activity for successful implementation in e-learning.
    Keywords: Virtual curriculum, Parental participation, Students, First, second grade, Elementary course
  • Mohammad Reza Yekta *, Sedigheh Heydari Pages 23-30
    The purpose of this study was to analyze the perception of non-profit school teachers in Isfahan about the problems of elementary school students in online classes during the outbreak of coronavirus. This study was conducted using a qualitative approach and basic theory design. Semi-structured qualitative interviews were used to collect data. Using purposive sampling, data saturation was obtained after 35 interviews. In-depth analysis of teachers' perspectives led to the identification and classification of 23 open codes in the form of 4 problems: educational (3 open codes), economic (2 open codes), physiological (2 open codes), psychological and behavioral (16 open codes). Among the identified codes, the lack of face-to-face communication with the teacher and the student's mental fatigue in psychological and behavioral problems, severe decline in learning of active students in educational problems, lack of internet and closed in economic problems and harms caused by high internet connection from teachers' point of view are the most serious. Students' problems have been online during the training.
    Keywords: Student Problems, Elementary, Online Classroom, Qualitative Analysis, Corona
  • Ali Asgharzadeh *, Somayeh Delir Safaray-E Akhgar Pages 31-48

    Refinement, as one of the characteristics of a competent school, provides the ground for the realization of the levels of education. Dewey also introduced and considered the environment and its purification as an intermediary tool in the transfer of knowledge. Today, with the advent of technology and cyberspace, the educational environment has become wider than before and more efficient attention to environmental purification has become more necessary. The breaking of the structures of "far, near" and "forbidden, permissible" in today's educational environment, led us to epistemologically, the subject of refining the educational space of the educator, in accordance with the virtuous knowledge of educational philosophers, especially Mulla Sadra. Since the basis of Mulla Sadra's epistemological views was the development of human consciousness from knowledge to understanding, and knowledge of the skill type was considered as the knowledge of the cognitive agent. Therefore, in this study, the process of improving the refinement of the educational environment from the level of knowledge to the degree of understanding and skill was studied. This research was investigated by analytical and combined methods in the field of environmental and teacher characteristics to the elements involved in purification and virtue-based purification process. The research findings showed that purification based on virtue can enhance the student from purely theoretical intellect and lead to participation and action with enthusiasm and will, which is the product of understanding.

    Keywords: Purification, educational environment, competent school, virtuous, understanding
  • Khaled Ghafouri *, Saied Rajaipour, Ghaffar Karimianpour Pages 49-62

    The aim of this study was to investigate the mediating role of work conscience in the relationship between organizational support of management and job conflict. The research method is applied in terms of purpose and descriptive-correlation in terms of data collection by structural equation method. The statistical population of the study included all school counselors in Isfahan in the academic year 1399-1400 to 420 people who were in Morgan table and 200 people were selected as a sample using random sampling method. Data were collected using the Perceived Organizational Support Questionnaire of Eisenberger et al. (1986), the Golt and Singh (2002) job conflict, and the work conscience of Costa and McCray (1992). The validity of the questionnaires approved by the experts and their calculation of Cronbach's alpha is acceptable. For data analysis, SPS software version 23 and LISREL software were used. Findings show that organizational support has a positive and direct effect on job conflict and work conscience, and organizational support through work conscience has a positive and direct effect on job conflict. Therefore, it can be concluded that organizational support and work conscience are important tasks related to job conflict.

    Keywords: organizational conscientiousness, perceived organizational support, occupational involvement, School counselors
  • Hassan Roshani Ali Bene See *, Mohamad Razzaghi Pages 63-72

    AbstractThe purpose of this study is to investigate the effect of strategic human resource management on the formation of strategic thinking mediated by the Alborz provincial staff relations. The present study is applied in terms of purpose and descriptive-correlational in terms of data collection - specifically based on the structural equation model. The statistical population includes all 360 employees of Alborz province, of which 202 were selected using Morgan table and stratified random sampling. The data collection tool is a questionnaire and was analyzed using structural equation modeling and LISREL software. The results showed that strategic human resource management on the tendency to strategic thinking of employees at the level (p <0.01; ß = 0.71) and strategic human resource management on the atmosphere of employee relations at the level (p <0.01; ß = 0.84). ) Has a positive and meaningful effect. Also, the atmosphere of employee relations has a positive and significant effect on the tendency to strategic thinking (p <0.01; ß = 0.28) and strategic management of human resources on the tendency to strategic thinking with the mediating role of the atmosphere of employee relations at the level (p <0.01). Considering the mediator of employee relations, it can be concluded that this variable can affect the effect of strategic human resource management on strategic thinking and it is suggested that the alborz Governor's Office should consider the relationship and the impact of these variables on each other in its organization.

    Keywords: Strategic Human Resource Management, Strategic Thinking, Employee Relationship Atmosphere
  • Fardin Foroghi *, Reza Hoseinpoor Pages 73-82

    The ethical atmosphere of the organization reflects the perception of people about their own organization and affects their views and behavior and is used as a framework for referring employees of the organization. A pleasant atmosphere prepares the ground for showing actions and consensus. Thus, the ethical atmosphere reflects the characteristics of an organization and is in fact an organizational variable that is able to change or strengthen working conditions. The present study is a descriptive-correlational (structural equation model), which aims to investigate the mediating role of ethical culture in the relationship between ethical leadership and organizational virtue. The statistical population of the present study consists of 381 primary school teachers in Namin city. Based on Morgan's table, a sample of 181 people (96 females and 85 males) were selected by cluster and stratified sampling. The required information was collected using standard questionnaires, Kalshan et al.'s (2011) ethical leadership, Goble et al.'s (2011) ethical culture, and Cameron et al.'s (2004) organizational virtue Data analysis was performed using Spss21 and lisrel8 software. The results indicate that moral leadership directly / 18. Percentage of variance of organizational virtue and with the mediating role of moral culture / 38. Explains the percentage of variance of this variable. This finding shows that the relationship between the two variables of moral leadership and organizational virtue is intensified by the variable of moral culture..

    Keywords: Ethical leadership, Ethical culture, Organizational virtue