فهرست مطالب

نشریه گفتمان طراحی شهری
سال دوم شماره 1 (پیاپی 5، بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/04/10
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدرضا پورجعفر*، محسن رفیعیان صفحات 1-25

    بررسی شکل و فرم شهر بعنوان یکی از گام های ابتدایی در فرایند شناخت برای طراحی و برنامه ریزی هرشهر، از اهمیت چندانی برخوردار است. روش تحقیق مطالعه حاضر، روش تحقیق پیمایش بصری، مبتنی بر تجربه «اسپری رگان[1]»(1965) در بررسی شکل و فرم شهر می باشد. در این روش مواردی همچون دوره تاریخی، شکل، عوامل نوع شکل، فرم بافت و دانه بندی، عوامل فرم، عناصر شهری، نمادها و نشانه ها، خط آسمان، هویت، جهت یابی، الگوی دسترسی ها مبنای بررسی شکل و فرم شهر قرار می گیرد. نتایج حاکی از آن است که شهر یزد دارای 4 محدوده اصلی، متمایز به لحاظ شکل و فرم می باشد. که عوامل متعددی در تمایز آنها دخیل بوده اند. این چهار محدوده عبارتند از: محدوده A، این محدوده تقریبا تمامی آنچه تحت عنوان بافت تاریخی به صورت رسمی در شهر یزد وجود دارد را شامل می شود. و شامل بافت بجای مانده در شهر یزد از دوره پیش از اسلام، تا قاجاریه می شود. محدوده B این محدوده که به لحاظ تاریخی بیشتر به دوره پهلوی و دهه های 60 و 70 مربوط می شود. خود دارای دو زیر مجموعه B1 و B2 است. رشد شهر در دوره پهلوی و تغییرات آن تا به امروز تحت عنوان محدوده B1 و رشد شهر در دهه های 60 و 70 شمسی تحت عنوان محدوده B2 بررسی شده است.  محدوده C، شامل توسعه های مربوط به پروژه های مسکن مهر است و محدوده D شامل توسعه های پراکنده شهری در دهه های اخیر می باشد. ویژگی های شکلی و فرمی این محدوده ها مطابق موارد روش پیمایش بصری در مقاله بسط یافته است.

    کلیدواژگان: فرم، شکل، روش پیمایش بصری، یزد
  • شادی شکری یزدان آباد، سید علی صفوی* صفحات 29-40
    مقدمه

    شهرها به عنوان عرصه های اصلی زندگی انسانها، متشکل از اجزا و عناصری از جمله فضاهای باز و عمومی هستند. امروزه پیشرفت در حوزه فناوری دیجیتالی در حیطه های مختلف از جمله فضاهای عمومی تاثیر شگرفی داشته است.

    هدف

    هدف از این پژوهش، پرداختن به تاثیر و تاثراتی است که فضاهای مجازی بر فضاهای عمومی و حضور پذیری در آنها دارد.

    روش

    پژوهش براساس اهداف آن، بنیادی و در زمره مطالعات توصیفی و تبیینی- تحلیلی قرار دارد. پس از بررسی مبانی مرتبط با شهر هوشمند و فضاهای عمومی با مراجعه به اسناد و متون معتبر، تاثیر و تاثرات فضاهای مجازی بر فضاهای عمومی شهری مورد توجه قرار گرفته و با توجه به معیارهای حضورپذیری در فضا، تعداد 100 پرسشنامه از شهروندان تهرانی تکمیل  و تحلیل شده است.

    یافته ها

    یافته ها نشان داده است که اکثر افراد از فضای مجازی به عنوان محرک و ابزاری برای حضور در فضای عمومی استفاده میکنند و نه به عنوان رقیبی برای حضور نیافتن در فضاهای عمومی. هرچند این خط سیر در ایران نزدیک به میانگین است زیرا برخی افراد (دارای سن بالاتر و یا ویژگی خاص) هنوز از فضاهای مجازی و فناوری های یاد شده به صورت محدود تری استفاده میکنند.

    نتایج

    نتایج نشان داده که فضاهای مجازی به عنوان محرکی برای افزایش حضور در فضاهای عمومی، در خدمت شهروندان است. بنابراین نیاز است تا شهرسازان، سعی در ارتقا خدمت رسانی و استفاده از فضاهای مجازی و فناوری به عنوان ابزاری جهت تسهیل حضور در فضای مجازی داشته باشند.

    کلیدواژگان: فضاهای عمومی- فضای مجازی- حضور پذیری- شهروندان
  • محمد حسین مهدی پور، سکینه معروفی* صفحات 41-59

    هدف از این مقاله طرح شواهد عینی در خصوص وجود ارتباط بین محیط مصنوع و بهزیستی ذهنی است . بر اساس نتایج این مقاله، بهزیستی ذهنی و محیط مصنوع در هفت زمینه با یکدیگر ارتباط پیدا می کنند: سفر ، اوقات فراغت ، کار ، روابط اجتماعی ، رفاه مسکونی ، واکنش های احساسی و عاطفی و بالاخره حوزه سلامت.  در این مقاله همچنین با توجه مطالعات علمی انجام شده، راهبردهای ارتقاء بهزیستی ذهنی از طریق اقدامات شهرسازی نیز ارایه شده است. از جمله ، راهبردهای پیشنهادی عبارتند از: بهبود شرایط برای انجام سفرهای توام با فعالیت بدنی (پیاده روی و دوچرخه سواری)؛ افزایش امکانات حمل و نقل عمومی همزمان با محدود کردن استفاده از خودروهای شخصی؛ تسهیل دسترسی به امکانات و خدمات در سطح شهر؛ توسعه وگسترش فناوری های نوین  به منظور ارتقاء کیفیت زندگی برای همه گروه ها و اقشار اجتماعی ؛  کاربست و ترکیب عناصری از طبیعت در مناظر شهری ؛ وجود فضاهای عمومی و شهری  قابل دسترس برای عموم مردم،  ساماندهی ، نظم و نگاهداشت مناسب فضاهای شهری ، وجود پوشش گیاهی، اجرای راه کارهایی برای کاهش آلودگی صوتی همچون گسترش پوشش گیاهی در جداره بزرگراه ها و مسیرهای حمل و نقل ؛ زیبا سازی بناها و فضاهای عمومی با توجه به نیازها و ترجیحات ساکنین ؛ تامین مسکن و وسایط حمل و نقل عمومی برای گروه های آسیب پذیر به منظور کاهش نابرابری های اجتماعی-مکانی در گستره شهر.

    کلیدواژگان: بهزیستی ذهنی، محیط مصنوع، پایداری اجتماعی شهری
  • فرهاد منصوری*، محمدرضا بمانیان صفحات 61-76

    موضوع این مقاله، مطالعه عوامل و معیارهای مطلوبیت خیابان شهری و توقعات موردنظر شهروندان از آن است. مسئله تحقیق ناظر به عدم شناخت دقیق مولفه های مطلوبیت خیابان شهری در سکانس های مختلف آن است. گزاره نظری پژوهش این است که وجود کیفیت در مولفه های کالبدی، فضایی، معنایی-نمادین و فعالیتی- اجتماعی منجر به ایجاد سرزندگی، خاطره انگیزی، ایمنی و انعطاف پذیری به عنوان ابعاد توقعات شهروندان از خیابان شهری می شوند. روش تحقیق مقاله شامل روش های توصیفی تحلیلی و پیمایش می باشد. شیوه گردآوری داده ها مصاحبه با ابزار پرسشنامه باز و نیمه ساختار یافته است. جامعه آماری شهروندان سه سکانس از خیابان ولیعصرعج می باشد.  
    نتایج تحقیق نشان دهنده این است که سرزندگی، خاطره انگیزی نقش بسزایی در برآورده شدن توقعات شهروندان از خیابان شهری دارند. دو بعد انعطاف پذیری و ایمنی نقش کمتری از این دو بعد دیگر دارند. نزدیک بودن میزان اهمیت چهار مولفه منجر به مطلوبیت بیشتر می شود. برای مطلوبیت خیابان شهری، نقش مولفه های کالبدی، فضایی، معنایی و فعالیتی با توجه به ماهیت سکانس خیابان بسیار متفاوت است ولی موثربودن هر چهار مولفه در ایجاد مطلوبیت و ساختن شخصیت منحصر بفرد خیابان بسیار حایز اهمیت است. مولفه های کالبدی و فضایی به سرزندگی و ایمنی بیشتر و مولفه های معنایی و فعالیتی به خاطره انگیزی و انعطاف پذیری بیشتر منجر می شوند.

    کلیدواژگان: سرزندگی، خاطره انگیزی، انطاف پذیری، ایمنی، کالبد و فضا، فعالیت و معنا
  • فرشاد نوریان*، علیرضا خادم آرانی صفحات 77-103
    اهداف

    اراضی عباس آباد از مکان و موقعیت ویژه ای در شهر تهران برخوردار است و به همین دلیل در طول نیم قرن گذشته همواره مورد توجه تصمیم سازان، تصمیم گیران، برنامه ریزان و طراحان شهری قرار گرفته است. طرح های شهری ارایه شده برای این اراضی، علاوه بر جنبه های طراحانه-فضاسازانه ، حاوی ابعاد ایدیولوژیک ویژه ای است که شاید در نگاه اول آشکار نشود. فهم و تبیین این ابعاد هدف عمده ی مقاله ی پیش روست.

    روش ها:

    در جهت فهم بهتر این دو جنبه، از روش تحلیل گفتمان استفاده می شود. بهره گیری از این شیوه در کنار تعریف مفهوم ایدیولوژی و رابطه ی درهم تنیده ی آن با گفتمان و نیز کاربست آن در نظام دانشی شهرسازی، راه را برای رسیدن به مطلوب هموارتر می کند. بر این اساس با تکیه بر رویکردی ساختارگرایانه مبتنی بر آموزه های زبان شناسانه در مواجهه با اسناد موجود، دو بخش عوامل درون زبانی و برون زبانی در مقابل یکدیگر قرار می گیرد.

    یافته ها:

    بر مبنای رویکرد روش شناسانه ی مقاله، از یک سو عوامل درون زبانی دربردارنده ی جنبه های طراحانه-فضاسازانه طرح هاست و از سوی دیگر عوامل برون زبانی ناظر بر جنبه های ایدیولوژیک آن ها. بر همین اساس نشان داده می شود ایده های موجود در ابعاد طراحانه-فضاسازانه ی هر یک از طرح های پیشنهادی، تلاشی در جهت تحقق بخشی بر بعد ایدیولوژیک این طرح هاست؛ که از قضا در چشم انداز های نخستین آن ها قابل مشاهده است.

    نتیجه گیری:

    علیرغم وجود تفاوت های صوری-ظاهری موجود در ابعاد فضاسازانه ی طرح های شهری اراضی عباس آباد در دو بازه ی زمانی مدنظر مقاله، هر یک از این طرح ها از منطق ایدیولوژیک خاص و منحصربه فرد خود پیروی می کند؛ که به شکلی مشخص به چشم انداز های اولیه ی طرح ها گره می خورد.

    کلیدواژگان: اراضی عباس آباد، ابعاد فضاسازانه، ابعاد ایدئولوژیک، طرح های شهری، تحلیل گفتمان
  • آتوسا بیات، محمدرضا بمانیان* صفحات 105-120

    گسترش شهرنشینی وافزایش جمعیت درکلان شهرها ازیک سو و رشد فعالیت های صنعتی بزرگ ازسوی دیگرباعث ایجادتغییراتی  برخرداقلیم مناطق شهری شده است.یکی ازعوامل عمده این تغیرات را میتوان تبدیل شدن کلان شهرها به جزایرگرمایی دانست. سوالات مطرح شده در این پژوهش عبارتنداز:1. موقعیت و نحوه استقرار ساختمان های بلند مسکونی چه تاثیری بر کاهش میزان جزایر حرارتی فضای بین ساختمان دارد؟2. جهت گیری ، ارتفاع وفاصله بهینه استقرار ساختمان های بلند در راستای کاهش جزایر حرارتی چگونه است؟این پژوهش بر مبنای طبقه بندی انواع پژوهش برحسب اهدافش در زمره مطالعات توصیفی و تبیینی است.بر مبنای نتایج در زمره مطالعات کاربردی است.بر مبنای فرایندپژوهش کیفی وکمی است.روش تحقیق ترکیبی از روش های توصیفی- تحلیلی و شبیه سازی نرم افزاری با نرم افزار Envi-Metمی باشد.داده ها از نوع کمی و کیفی مربوط به کیفیت فضا می باشد،نحوه اجرا شامل مدل سازی مفهومی و نظری، مدل سازی نرم افزاری،تغییر در نوع ومیزان متغییرها و آزمون مدل نرم افزاری برای یافتن پاسخ های بهینه می باشد.به این منظور یک مدل پایه که براساس فرم های رایج شهری در تهران انتخاب ودر آن شاخص هایی مثل نحوه استقراربلوک های ساختمان، جهت گیری،فاصله بین بلوک ها ،ارتفاع بلوکها  در نرم افزار Envi-Metمدل سازی وبراساس شاخص سنجش آسایش حرارتی  ودرجه حرارتPMVمورد ارزیابی قرار گرفت.باتوجه به خروجی های نرم افزار می توان نتیجه گرفت که نحوه استقرار،فاصله ،جهت گیری وارتفاع در کاهش جزایرحرارتی وتامین شرایط آسایش حرارتی تاثیر مثبتی دارند

    کلیدواژگان: جهت استقرار، ساختمان بلند مسکونی، جزایرحرارتی، فاصله بلوکها، ارتفاع بلوکها
|
  • Mohamad Reza Pourjafar*, محسن رفیعیان Pages 1-25

    Analyzing the shape and form of the city is one of the first steps in the process of Urban design and planning. The Method of this paper is a visual survey research method with the experience of "Spreiregen" (1965). In this particular method that consist of  review historical period, type of shape, texture and grain of form, form factors, urban elements, symbols and signs, skyline, identity, orientation, a pattern of access. The results indicate that the city of Yazd has 4 main districts that are different in shape and form. Several factors have been involved in their differentiation. These four districtions are: Area A: this distriction is heritage site registerde in UNESCO list. it includes the texture left in the city of Yazd from the pre-Islamic period to the Qajar period. Range B This district is more historically related to the Pahlavi period and the 70s and 80s. It has two subsets B1 and B2. The growth of the city in the Pahlavi period and its date change has been studied as B1 and the growth of the city in the 60s and 70s under the heading B2 has been studied. Zone C includes development related to Mehr-housing projects, and district D includes sprawl development that does not meet the requirements of the last decade. The formal and shape features of these areas have been visual survey in the paper.

    Keywords: Shape, Form, Visual Survey Methode, Yazd, Iran
  • Shadi Shokri Yazdan Abad, Seyd Ali Safavi* Pages 29-40
    Introduction

    Cities, as the main areas of human life, consist of components and elements such as open and public spaces. Today, advances in digital technology in various fields, including public spaces, have had a tremendous impact.

    Aim

    The purpose of this study is to address the impact and effects that cyberspace has on public spaces and their presence.

    Materials and Method

    Based on its objectives, the research is fundamental and is in the category of descriptive and explanatory-analytical studies. After reviewing the basics related to smart city and public spaces by referring to valid documents and texts, the impact of cyberspace on urban public spaces has been considered and according to the criteria of presence in space, 100 questionnaires of Tehran citizens have been completed and analyzed.

    Findings

    Findings show that most people use cyberspace as a stimulus and tool to be in public and not as a competitor to not be in public. However, this trajectory in Iran is close to the average because some people (older or with special characteristics) still use cyberspace and the mentioned technologies in a more limited way.

    Results

    The results show that cyberspace serves citizens as a stimulus to increase their presence in public spaces. Therefore, it is necessary for urban planners to try to improve services and use cyberspace and technology as a tool to facilitate the presence in cyberspace.

    Keywords: public spaces - cyberspace - attendance – citizens
  • Mohammad Hossein Mahdipour, Sakineh Maroofi* Pages 41-59

    In light of the rapid global urbanization, providing a better quality of life in cities is becoming an increasingly critical issue for urban planning. However, the links between the built environment and subjective well-being are not sufficiently understood. This paper reviews the evidence on the range of pathways linking the built environment to subjective well-being. Seven potential pathways are identified and reviewed: ( travel, leisure, work, social relationships, residential well-being, emotional responses, and health. Based on this knowledge, the paper presents an overview of strategies for improving subjective well-being through urban planning. Among others, proposed strategies are to: enhance conditions for active travel; improve public transport while restricting cars; provide easy access to facilities and services; develop or steer technology and emerging mobility options to improve inclusiveness and quality of life for different groups; integrate various forms of urban nature as much as possible; provide accessible, inclusive public spaces and communal spaces; maintain upkeep and order in urban space, vegetation, and transport systems; implement noise reduction strategies; develop aesthetically pleasing buildings and public spaces based on residents’ needs and preferences; and reduce socio-spatial inequalities while providing support for housing and transport for vulnerable groups.

    Keywords: Urban social sustainability, Subjective well-being, built environment
  • Farhad Mansouri*, Mansour Bemanian Pages 61-76

    The subject of this article is to study the factors and criteria of urban street desirability and citizens' expectations from them. The problem of research is the lack of accurate knowledge of the components of urban street utility in its various sequences. The theoretical proposition of the research is that the existence of quality in the physical, spatial, semantic-symbolic and activity-social components leads to vitality, memory, safety and flexibility as dimensions of citizens' expectations of the urban street. . The research method of the article includes descriptive-analytical and survey methods. Data collection method Interview is an open and semi-structured questionnaire. The statistical population of citizens is three sequences from Valiasr Street.
    The results of the research show that vitality and memory play an important role in meeting the expectations of citizens from the city street. The two dimensions of flexibility and safety play a lesser role than these other two dimensions. The proximity of the importance of the four components leads to greater desirability. For the desirability of an urban street, the role of physical, spatial, semantic and activity components is very different according to the nature of the street sequence, but the effectiveness of all four components in creating desirability and creating a unique street character is very important. Physical and spatial components lead to greater vitality and safety, and semantic and activity components lead to greater memory and flexibility.

    Keywords: Vitality, Memory, Flexibility, Safety, Body, Space, Activity, Meaning
  • Farshad Nourian*, Alireza Khadem Pages 77-103
    Aims

    The lands of Abbas Abad have a special place and position in the city of Tehran, and for this reason, during the last half century, it has always been considered by decision makers, planners, planners and urban designers. The urban plans presented for these lands, in addition to the design-spatial aspects, contain special ideological dimensions that may not be obvious at first glance. Understanding and explaining these dimensions is the main purpose of this forthcoming article.

    Methods

    In order to better understand these two aspects, the method of discourse analysis is used. Accordingly, relying on a structuralist approach based on linguistic teachings in the face of existing documents, the two parts of intra-lingual and extra-lingual factors are opposed to each other.

    Results

    Based on the methodological approach of the article, on the one hand, intralingual factors include design-spatial aspects of the design and on the other hand, extralinguistic factors related to its ideological aspects.  Accordingly, it is shown that the existing ideas in the design-spatial dimensions of each of the proposed plans are an attempt to realize a part of the ideological dimension of this plan; Which, ironically, can be seen in their first perspectives.

    Conclusion

    Despite the formal differences in the spatial dimensions of urban plans of Abbas Abad lands in the two time periods considered in the article, each of these plans has a specific and unique ideological logic. Follows himself; Which is clearly tied to the initial perspectives of the designs.

    Keywords: Abbas Abad Lands, Spatial Dimensions, Ideological Dimensions, Urban Plans, Discourse Analysis
  • Atousa Bayat, Mohammad Reza Bemanian* Pages 105-120

    Urbanization and population growth in metropolitan areas, on the one hand, and the growth of large-scale industrial activities, on the other hand, have led to changes in the climate of urban areas.This research is based on the classification of types of research in the category of descriptive and explanatory studies. Based on the results in the category of applied studies. It is based on qualitative and quantitative research processes. The research method is a combination of descriptive-analytical methods and software simulation with software Envi-Met software. Data is quantitative and qualitative related to the quality of space. Implementing it includes conceptual and theoretical modeling, software modeling, change in the type and amount of variables and testing the software model to find optimal answers. For this purpose, a basic model based on common urban forms in Tehran is selected and in which indicators such as the location of building blocks, orientation, the distance between blocks, the height of blocks in Envi-Met software are modeled and based on the index of thermal comfort and degree. PMV temperature was evaluated. According to the software outputs, it can be concluded that the location, distance, orientation and height have a positive effect on reducing thermal islands and providing thermal comfort conditions

    Keywords: high-rise residential building, thermal islands, the distance of blocks, the height of blocks, for installation