فهرست مطالب

نشریه گفتمان طراحی شهری
پیاپی 4 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/11/13
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد نظرپور* صفحات 1-11
    اهداف

    با ظهور «چرخش جابه جایی» و به تبع آن شکل گیری «پارادایم جدید جابه جایی»، جریان ها و شیوه های متنوع جابه جایی به مثابه کنش های بر سازنده تجارب زیسته متفاوت فردی و جمعی در نظر گرفته می شود که تجربه جدیدی از مفاهیم بیان شده را از خلال تجارب متحرک ممکن می کند. بااینکه دو دهه از ظهور این پارادایم جدید و این مسئله معرفت شناسانه در حوزه علوم اجتماعی می گذرد هنوز روش شناسی جامع و متناسب برای درک و فهم این تجارب زیسته متحرک ارایه نشده است. مقاله حاضر به دنبال بسط روش شناسی موجود برای فهم و درک این تجارب زیسته متحرک است؛ روش هایی که بتوانند به معانی نهفته در این تجارب متحرک دست پیدا کنند.

    روش

    این مقاله پس از بررسی این خلا روش شناسانه، «خود مردم نگاری متحرک» را به مثابه روشی نو برای فهم این تجارب زیسته در حین حرکت تبیین و پیشنهاد می کند.

    یافته

    روش خودمردم نگاری متحرک به محققهای حوزه مطالعات شهری امکان فهم معناهای زیسته در کنش های جابه جایی در محیط های زندگی روزمره را از خلال تجربه زیسته خود و دیگران در چارچوب پارادایم جدید جابه جایی فراهم می کند.

    نتیجه گیری

    خود مردم نگاری که روشی نوظهور در مردم نگاری است و هدف آن فهم تجربه زندگی روزمره از خلال تجربه زیسته محقق است می تواند در ترکیب با روش های متحرک به روشی کارآمد در حوزه فهم تجربه های زیسته در جابه جایی های شهری در رشته های مطالعات شهری تبدیل شود.

    کلیدواژگان: چرخش جابه جایی، پارادایم جدید جابه جایی، تجربه زیسته متحرک، خود مردم نگاری متحرک
  • اصغر مولایی* صفحات 12-32

    رویدادها و آیین های ایرانی_اسلامی نقش مهمی در هویت شهر و فضاهای شهری برخوردارند. آیینهایی همچون نوروزنامه خوانی و بازیهای ملی و محلی، آیینهای ماه رمضان، جشنها و اعیاد شیعی، سوگواریهای محرم و صفر از جمله آیینهای هویت بخش به فضاهای شهری ایرانی_اسلامی محسوب می شوند. فضاهای عمومی شهری بویژه گره هایی همچون میدان ها، میدانچه ها و جلوخان مساجد با فراهم آوردن امکان اجتماع و برگزاری رویدادهای آیینی، این هنرها را با خود عجین می نمودند. این نوع ارتباط مستحکم بین مردم، به عنوان مجریان و مخاطبان رویدادهای آیینی و فضاهای عمومی شهری تقویت بن مایه های اجتماعی و هویتی جامعه را بدنبال داشته است. در دوره گذشته فضاهای شهری با ارایه زمینه و  بستری پیاده مدار، داشتن محل های نشتن و تماشا برای مردمان، سکویی برای مجریان تعزیه و دیگر رویدادهای، شاه نشین و مکانهایی برای نشستن بزرگان شهر و محیطی ایمن و امن، ارتباط مذکور را ایجاد کرده و میزبان رویدادهای آیینی بوده اند. امری که در دوره معاصر دچار تزلزل شده و فضاهای شهری نه تنها میزبان مناسبی برای رویدادهای آیینی نیستند، بلکه با اولویت دادن به سواره، ترکیب نامطلوب کالبد، فعالیتها، کاربریها و... در جهت عکس این امر، حرکت می نماید. این موضوع می تواند بدلایلی از قبیل کم توجهی به جایگاه انسان و ساحت وی، نگاه های تک بعدی به فضاهای شهری بویژه نگاه صرف مهندسی، اولویت دادن به سواره و ملزومات آن باشد. در این راستا، پرسش اصلی عبارت است از اینکه ویژگیها و روابط مابین فضاها و هنرهای آیینی و دلایل تضعیف این روابط کدامند؟ بنابراین این مقاله با هدف تبیین ابعاد فضاهای شهری به عنوان محملی برای هنرهای آیینی هویت مند با رویکرد کیفی و روش تحقیق توصیفی_تحلیلی، مطالعه نمونه های موردی و مطالعه اسنادی و کتابخانه ای سعی در انجام این تحقیق دارد. نتایج این پژوهش نشان می دهد طراحی فضاهای شهری در گذشته در راستای هویت مندی و به عنوان بستری برای تجلی رویدادهای آیینی بویژه هنرهای آیینی در نظر گرفته می شد. از این رو بازنگری و احداث فضاهای شهری هویت مند برای پیوند با مفاهیم و مضامین فرهنگی و اجتماعی از سازگاری و زمینه سازی امری ضروری است و فضاهای شهری به عنوان کانونی برای تقویت معنا، آرامش بخشی به شهر و تجلی هنرهای ایرانی_ شیعی برای زیست هویت مند محلی و ملی در نظر گرفته شود.

    کلیدواژگان: رویدادهای آیینی، فضای شهری، هویت، هویت ایرانی، اسلامی، تعزیه
  • حامد بهکام، خسرو افضلیان*، بهنام وزیری فراهانی، محسن طبسی صفحات 33-47
    اهداف

    وقایع و پیامدهای تکنولوژیک دهه های اخیر در زیست-جهان انسانی و ایجاد فضای پیشرفته ی سایبرنتیک و تطبیق آن ها با آثار ادبی فاخر آینده پژوهی، موفقیت آنان در پیش گویی های صحیح را خاطرنشان می کند. پارادایم های الگو ساز با ظهور اولیه در آثار ادبی امکان بازآموزی برای مسئله های طراحی و برنامه ریزی در نیل به آرمان شهر و دوری از دش شهر را فراهم می کنند.

    روش ها:

    مقاله ی حاضر، به روش استقرایی با سیر از مصداق به معنی و با رویکرد پساانتقادی، اطلاعات جزء را از بین آثار ادبی شاخص، که جهت دهنده ی اندیشه ی جامعه هستند، به عنوان چارچوب نظری، استخراج و با ذکر مسئله ها و راه حل های تجربه شده، آن ها را به عنوان الگو در اختیار طراحان می گذارد.

    یافته ها:

    مطابق ادبیات دش شهری، پیشرفت های صنعتی و ظهور جامعه ی مبتنی بر اطلاعات دیجیتال و به دنبال آن هوش مصنوعی، آینده ای نامعلوم برای ماهیت وجودی انسان در قرن بیست ویک رقم می زند. در حال حاضر نیز یکی از مهمترین نگرانی های علوم طراحی، انفصال نقش انسان از تجارب دیروزی است که موجب ازخودبیگانگی و حذف انسان دارای ماهیت سنتی شده است.

    نتیجه گیری:

    بررسی های تطبیقی موجود نشان می دهد که نهایت آمال دوست داران فناوری در نیل به آرمان شهر مطلوب نه تنها موفقیت آمیز نبوده بلکه با حذف تمایلات انسان گرایانه که مولفه هایی وجودی و اصیل دارد، دش شهری را تشکیل داده که انسان ها در آن، منزوی و تحت سلطه ی نیوکاپیتالیست و نیوامپریالیست هستند.

    کلیدواژگان: آرمان شهر، دش شهر، تکنولوژی، ادبیات، انسان
  • لیدا حرمتی*، بهناز بابایی مراد صفحات 48-59

    بافت های سنتی، برخلاف اغلب بافت های امروزی به دلیل نحوه طراحی، ساختار اجتماعی و سایر عوامل، بسیاری از نیازهای اجتماعی و روانی ساکنین خود را تامین می کردند و پاسخگویی بهتری نسبت به بافت های امروزی داشتند. از طرفی محیط  و فعالیت های اجتماعی تاثیر مهمی درشکل گیری مفاهیم اجتماعی و از جمله حس تعلق ساکنین دارند؛حس تعلق علاوه بر اینکه موجب احساس راحتی از یک محیط می شود می تواند در مکان زندگی فرد به وجود آمده و با گذر زمان عمق و گسترش یابد بنابراین هدف از این پژوهش مطالعه میزان تاثیر پذیری حس تعلق درمحله های قدیمی با تاکید بر ابعاد کالبدی واجتماعی(مطالعه موردی: محله قلعه، محله رودبند) می باشد. روش تحقیق حاضر از نوع توصیفی و از لحاظ ماهیت بنیادی و از نوع کاربردی است، در ابتدا نظرات مدیران و کارشناسان در رابطه با میزان تاثیر پذیری حس تعلق به صورت مصاحبه ای انجام شده و سپس به شیوه ی کدگذاری داده ها با استفاده از نرم افزار QDA عوامل تاثیر پذیری حس تعلق درمحله های قدیمی شناسایی و سپس با استفاده از روش تحلیل عاملی و با استفاده از نرم افزار PLS به بررسی یکسان بودن تاثیر حس تعلق پذیری پرداخت و آن را به صراحت رد کرد و چنین نتیجه گرفت که تاثیرعوامل مطرح شده (عوامل طبیعی، عوامل کالبدی، ساماندهی فضایی، ساماندهی فعالیتی، عوامل فردی، عوامل ذهنی، عوامل اجتماعی) برمیزان حس تعلق پذیری در این دو ناحیه متفاوت می باشد.

    کلیدواژگان: حس تعلق، ابعاد کالبدی و اجتماعی، رضایت مندی، محله های قلعه و رودبند
  • سیامک پناهی*، ارسلان کریمی خیاوی، فاطمه اکبرزاده صفحات 60-74

    این پژوهش به معرفی فنگ شویی")Feng Shui(و تاثیر آن بر معماری و شهرسازی)برنامه ریزی و طراحی شهری(می پردازد. فنگ شویی دانش باستانی چینیان که هدف آن ایجاد هماهنگی بین انسان، محیط زیست و ساختمان)شهر و کالبد آن(می باشد. بسیاری از کشورهای پیشرفته در جستجو برای درک عمیق رابطه بین انسان و محیط زیست وی تلاش می کنند و در سال های اخیر بسیاری از معماران و شهرسازان در این تلاش بوده اند که این تیوری چند هزار ساله را که بسیاری از کشورهای آسیای شرقی بر این بنیاد ساخته شده اند را با فرایندهای علمی امروزی طراحی تلفیق نمایند. روش کار در این پژوهش بصورت ترکیبی از تحقیق کیفی و کمی است. ابتدا به روش کمی نظریه های موجود در مورد فنگ شویی مورد بررسی قرار خواهد گرفت سپس با روش کیفی در نمونه های ارایه شده به تحلیل اطلاعت فوق پرداخته و فنگ شویی معرفی خواهد شد و ضمن بازشناخت رویکردهای نظری فنگ شویی و به خصوص مکتب فرم به این نتیجه رسیده است که با توجه به پیچیده و بغرنج بودن اصول و روش های این تیوری آموزه های تیوری فنگ شویی می تواند بر الگوی معماری و شهرسازی موثر بوده و تولید رویکرد جدیدی را سبب شود

    کلیدواژگان: فولدینگ، فلسفه ملاصدرا، وحدت در کثرت، شهرسازی
  • لیدا حرمتی*، مهدی نورمحمدی صفحات 75-91

    معلولان مانند سایر افراد حق دارند که به راحتی در فضاهای شهری  به ویژه معابر و پیاده رو ها تردد کنند و در این رابطه با مشکل و مانعی مواجه نباشند. رعایت نکردن قوانین مناسب سازی و رفع موانع معماری در سطح شهر مشکلات عدیده ای برای افراد معلول، جانباز، افراد کم توان، سالمندان و... ایجادکرده است. هدف  پژوهش حاضر ایجاد معابر شهری منطبق با نیازهای معلولین می باشد. جامعه آماری پژوهش مسیولین ذیربط در شهرداری و سازمان بهزیستی مناطق 2 و 10 شهر تهران و همچنین معلولین ساکن و در حال تردد  در سطح مناطق مذکور می باشد که از روش های نمونه های در دسترس یا نمونه های اتفاقی استفاده شده است برای محاسبه حجم نمونه ی معلولین و جانبازان از روش کوکران استفاده شده است. و به طور تصادفی 384 نفر از معلولین و 164 نفر از مسیولین مورد ارزیابی قرار گرفتند. به منظور گردآوری داده های پژوهش، از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد و تجزیه و تحلیل داده ها، با نرم افزار spss انجام شد. یافته های پژوهش نشان داد که در منطقه 2 و 10 تهران مناسب سازی مطابق با استاندارد صورت جزیی صورت گرفته است و در صورت اجرای ضوابط متناسب با نیاز جامعه معلولین تردد سایر افراد جامعه نیز بهبود می یابد. در شرایط کنونی کم بودن سهم جامعه معلول از کل جامعه در سرشماری ها؛ نبود کفایت منابع مالی شهرداری ها و نبود درک ضرورت اجرای ضوابط و مقررات متناسب با نیاز جامعه معلولین از سوی مسیولین ذیربط از اهم دلایل عدم انطباق معابر متناسب با نیاز معلولین می باشد.

    کلیدواژگان: معابر شهری، معلولین، مناسب سازی فضا و شهر تهران
  • سید امیر افسر*، غزال کرامتی صفحات 92-106

    تهران پایتخت و بزرگترین شهر ایران با وسعتی حدود 614 کیلومتر مربع در شمال کشور و جنوب دامنه البرز در 112 کیلومتری جنوب دریای خزر واقع شده و در آغاز (پیش از چهارصد سال پیش) روستایی نسبتا بزرگ بوده است. از روستاهای معروف آن زمان روستای کن که واقع در شمال غربی شهر تهران کنونی می باشد می توان نام برد؛ قدمت کن حداقل به 1200 تا 1400 سال قبل باز می گردد و یکی از بزرگترین رودخانه های قدیم ولایت ری که از کوه های امامزاده داود سرچشمه داشته و تا دریاچه قم می رود، از کنار بافت روستایی کن می گذرد و باغ های کن را آبیاری می کند و شاهد همین مدعاست. در چند دهه اخیر موج رشد و توسعه سریع شهر نشینی به این محدوده نیز سرایت کرده و کن در داخل کلان شهر تهران قرار گرفته است.گرایش برنامه های ساخت و ساز به گونه ای است که سمت و سوی تخریب روستا و باغات و پهنه های سبز و باز آن را دارند. به دنبال همین مساله، تحقیق حاضر به دنبال یک تغییر رویکرد از رشد کمی به رشد کیفی است و پرسش اصلی این است که با توجه به اهمیت موضوع چگونگی حفظ منابع سبز طبیعی موجود، از طریق احیاء محله سبز، آیا می توان محله کن شهر تهران را به عنوان روستاشهر معرفی کرد؟ و از این طریق، به جای درآمد زایی از طریق تخریب باغات و ساخت و ساز، از این آخرین مجموعه باغات به هم پیوسته کلانشهر تهران، حفاظت کرد.

    کلیدواژگان: روستا شهر، پهنه های سبز، باغات، جاذبه های گردشگری، کن
|
  • Mohammad Nazarpour* Pages 1-11
    Aims

     However, with the emergence of “Mobilities Turn” and consequently the “New Mobilities Paradigm”, different flows and modes of movement are considered as actions constructing various individual and collective lived experiences, enabling the new experience of the expressed concepts from among the moving experiences. No comprehensive and proper methodologies have been developed for understanding these mobile lived experiences although two decades have passed since the emergence of this new paradigm and this epistemological issue in the field of social sciences. The study tries to develop the methodology to understand these mobile lived experiences – the methods that can reach the hidden meanings of these mobile experiences.

    Methods

    After examining this methodological gap, the study explain and proposes “mobile autoethnography” as a new approach to understand these lived experiences in motion

    Findings

     mobile autoethnography is an approach enabling the researcher to understand the lived meanings in the actions of movement in everyday life environments through the lived experience of self and others within the framework of the new mobilities paradigm.

    Conclusion

    Autoethnography is an emerging approach in ethnography which aims to understand everyday life’s experience can be used to understand mobile lived experience in the field of  urban mobility in urban studies disciplines.

    Keywords: Mobilities Turn, New Mobilities Paradigm, Mobile Lived Experience
  • Pages 12-32

    Urban spaces have been best place for public arts such as Tazieh science old ages. People can be gathered in urban spaces for sighting and social interactions. Iranian Traditional urban spaces have been had special characteristics such as pedestrian-orientation and physical proportion that Iranian and Islamic public arts have been done in its spaces. But these qualities were threatened by modern buildings, traffic and spaces that affected tradition urban space. The aim of this research is study relation between Iranian and Islamic public arts and physical and social dimensions of urban spaces. Tazieh is one of the most important types of Iranian and Islamic public arts that are done in urban spaces. These dramas need central public space which peoples can be gathered around and tazieh is done in center of place. Other ceremonies such as local games and competitions, religious ceremonies also need human conditions, physical proportion. Order of Tabriz historic bazaar in social and cultural, economic and physical Dimensions can be extended to explain the features of the identification and analysis, planning and decision-making will be used. Hojreh system based on Hojreh spatial and physical Tabriz, Iranian-Islamic culture; Tabriz cold climate, politics, growing gradually over time and tailored to the needs of his time and in harmony with its surrounding context etc.

    Keywords: Identity, Events, Islamic Iranian Identity, urban space
  • Pages 33-47
    Aims

    The events and consequences of the last few years in the fields of city, society, housing, human beings and creating a cybernetic atmosphere and adapting them to the future literary works of researchers indicate their success in making correct predictions and Useful for solving urban problems in achieving the utopia and distance from dystopya.

    Methods

    The present article, with a comparative method and humanistic approach against the monocular technology giant, selects and extracts useful reference information from certain book and film works, which are two popular and guiding topics in the society's thought, and mentions the experienced problems and solutions with making them available to urban designers.

    Findings

    The development and emergence of an information-based society among digital citizens is an uncertain future for the nature of human existence in the 21 century. Currently, one of the most important concerns of design theorists is the separation of the human role from yesterday's experiences, which has led to his alienation and to human beings of a traditional nature.

    Conclusion

    Existing comparative studies show that the ultimate aspirations of technology lovers in achieving the desired utopia have not only been unsuccessful, but by eliminating humanistic options that have original and existential components, have formed a city in which humans are isolated and dominated by machines.

    Keywords: Humanism, Utopia, Dystopia, Technologie, Literature
  • Pages 48-59

    Traditional architecture were both more efficient and obviated in contrast with the modern architecture for the citizenry who lives in the old neighbourhood because of their design, social structure and other factors. On the other hand, the environment, life style, social concept, establish citizenry belonging to the special neighbourhood, Having belonging to the special place or environment gives citizenry calmness and it will begin during their staying and will get deeper by the time. So, the aim of this research is consendring the effects of belonging in the Dezfoul's old neighbourhoods base on physical and social dimensions(case study: Qaleh  and Rudband neighbourhood) . The research method is descriptive, fundamental research and applied type,first of all, manager's opinions about the effects of belonging were collected during an interview. The factors which have effects on the belonging were recognized and coded base on QDA software, in the following, by using of PLS software and factor analysis method, the similarity of belonging were check base on the information were collected from Two old neighbourhood. Finally, the question was rejected base on the reuths show that effects of factors (natural and physical factors, organization, mental and social factors) are different in citizenries belonging in these two neighbourhood.

    Keywords: sense of belonging, physical, social dimensions, satisfaction, Qala, Rudband places
  • Pages 60-74

    This study introduces "Feng Shui and its effect on architecture and urban planning (urban planning and design). Feng Shui is an ancient Chinese science that aims to create harmony between man, environment and building (city and its body). Many developed countries are trying to gain a deeper understanding of the relationship between man and his environment, and in recent years many architects and urban planners have sought to base this multi-thousand-year-old theory that many East Asian countries base on The method of work in this research is a combination of qualitative and quantitative research, first the existing theories about feng shui will be examined quantitatively, then the qualitative method in the presentation samples. The above information will be analyzed and Feng Shui will be introduced. While recognizing the theoretical approaches of Feng Shui and especially the school of form, it has been concluded that due to the complexity and principles of this theory, the teachings of Feng Shui theory can be The pattern of architecture and urban planning is effective and produces a new approach.

  • Lida Hormati*, Mahdi Nourmohammadi Pages 75-91

    Like other people with disabilities are entitled to the comfort of roads, streets, offices and banks in this regard with the problem and hinder traffic and do not. Failure to comply with appropriate legislation and remove architectural barriers at the level of problems for people with disabilities, veterans, people with disabilities, the elderly and .... Buildup. The purpose of this study was to create flexible urban streets and in accordance with the wishes and needs of the disabled. Cochran method is used. And randomly assigned 384 people with disabilities and 164 officials were evaluated. To collect data, a questionnaire was used. And data analysis, was done with SPSS software. The findings showed that in Region 2 and 10 of Tehran has been partially consistent with the standards. And if the implementation rules and regulations tailored to the needs of the disabled community, the movement of other people will improve.  In the current situation for lower share of the disabled population of the total population in the census; Lack of sufficient financial resources of municipalities, And a lack of understanding of the necessity of implementing rules and regulations tailored to the needs of the disabled community by the relevant authorities is the most important reasons the lack of compliance passages tailored to the needs of persons with disabilities.

    Keywords: urban streets, disabled, good atmosphere, zones 2, 10 in Tehran
  • Seyed Amir Afsar*, Ghazal Keramati Pages 92-106

    Tehran is the capital and the largest city in north of Iran with 614 square kilometers area, it is located in the south slopes of Alborz and 112 km south of the Caspian Sea, and originally (more than 400 years ago) it was relatively large village. The famous village of that time called Kan village, which was located northwest of current Tehran. The antiquity Of Kan village goes back at least 1200 to 1400 years ago and one of the oldest rivers of Rey county that originate from Imam Zadeh Davoud mountains to the lake of Qom, It goes along the rural texture of Kan and irrigates Kan gardens and it is the witnesses of this claim. In the recent few decades, the growth wave and rapid growth of urbanization has also spread to this area and Kan is now locating in the Tehran. The construction orientation of the programs is directed to destruct the village and gardens and green zones and open area. Following this problem, the present study seeks to change the approach from quantitative growth to qualitative growth. And the main question is, as regards importance of the subject, how to preserve existing natural green resources through green neighborhood revival, can we introduce Kan neighborhood of Tehran city, as urban village? And through this, instead of generating income from the destruction of gardens and construction, protect the last collection of aggregate gardens in Tehran metropolis.

    Keywords: urban village, green zone, gardens, tourism attractions, Kan