فهرست مطالب

پژوهش های انتظامی - اجتماعی زنان و خانواده - سال دهم شماره 1 (پیاپی 18، بهار و تابستان 1401)

مجله پژوهش های انتظامی - اجتماعی زنان و خانواده
سال دهم شماره 1 (پیاپی 18، بهار و تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/24
  • تعداد عناوین: 12
|
  • حمید مستخدمین حسینی*، پروین سوادیان، حبیب الله کریمیان صفحات 1-28
    هدف

    درک تجربه زیسته کنشگرانی که مستقیما در تغییرات روابط بین نسلی و برخی جنبه های آن بر مبنای ظهور فضای مجازی حضور داشته اند.

    روش پژوهش

    کاربردی و بر مبنای روش کیفی با رویکرد امیک و بر مبنای رهیافت نظریه زمینه ای (GT) اشتروس وکوربین جهت درک پاسخ این سوال که الگوهای خانوادگی و مناسبات بین نسلی در شهرستان سمنان با توجه به روند روبه رشد فضای مجازی در سه دهه اخیر چه نغییراتی را پشت سر گذاشته است؟اجرا گردید. مصاحبه ها بصورت نیمه ساختار یافته با22تن ازوالدین شهرستان سمنان درسال1398 که الگوهای خانوادگی رادر"خانواده های جهت یاب"و"خانواده های فرزند یاب"تجربه نموده بودند بصورت نمونه گیری نظری وهدفمند انجام پذیرفت.تحلیل و کد گذاری اولیه به صورت سطر به سطر و از مراحل کدگذاری باز، محوری و انتخابی برای رسیدن به هسته مرکزی استفاده شد.

    یافته ها

    مصاحبه ها نشان از آن دارد که فضای مجازی موجب بوجود آوردن سه نوع شکاف با عنوان "تفاوت در ارزش"،"تفاوت در بینش"و"تفاوت در کنش"میان والدین و فرزندان شده که پیامد آن تضعیف کنش های عاطفی ،سست شدن بنیان و افزایش خشونت های خانوادگی می باشد.

    نتیجه گیری

    اینترنت و فضای مجازی زیست جهان جدیدی ایجاد نموده و موجب دور شدن جوانان از ارزش های سنتی و پدید آمدن ارزش های جدید گشته ودر کنارعوامل دیگردرگسست و تقابل اندیشه والدین و فرزندان سهم قابل ملاحظه ای دارد.نسل پیشین این نوع سبک زندگی را با اکراه پذیرفته و شاهد نگاه دوگانه سنتی - مدرن می باشیم که منجر به اختلال در کارکرد خانواده شده است.

    کلیدواژگان: تجربۀ زیسته، تغییرات خانواده، شکاف نسلی، فضای مجازی، والدین سمنانی
  • محمدرضا رجبی کرین*، نازنین عابد صفحات 29-61
    زمینه و هدف

    مراقبت گری یکی از مولفه های اساسی در زندگی زناشویی است. بررسی این مفهوم می تواند سبب غنای هرچه بیشتر روابط زوجین شود. هدف پژوهش حاضر، پیش بینی کیفیت مراقبت گری بر اساس ابعاد شخصیت، راهبردهای تنظیم هیجان، سن و طول مدت زندگی مشترک در زنان متاهل شهر تهران بود.

    روش

    روش پژوهش حاضر از نوع توصیفی - همبستگی و جامعه آماری آن، شامل زنان متاهل شهر تهران در سال 1400 بود. حجم نمونه شامل 222 نفر بود که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش عبارت بودند از: پرسش نامه مراقبت گری، پرسش نامه شخصیت نیو و پرسش نامه تنظیم هیجانی. داده ها با استفاده از روش همبستگی و رگرسیون گام به گام تجزیه وتحلیل شدند.

    یافته ها

    از میان ابعاد شخصیت، روان رنجورگرایی و خوشایندی به صورت معناداری، بعد مجاورت و حساسیت مراقبت گری را پیش بینی می کنند. همچنین گشودگی به تجربیات و وظیفه شناسی به ترتیب با دو بعد مراقبت گری حساسیت و کنترل مرتبط هستند. روان رنجورگرایی نیز بعد اجبار مراقبت گری را پیش بینی می کند. راهبرد تنظیم هیجان ارزیابی مجدد با سه بعد مراقبت گری مجاورت، حساسیت و کنترل مرتبط است و راهبرد تنظیم هیجان فرونشانی، بعد کنترل مراقبت گری را پیش بینی می کند. سن افراد با دو بعد مجاورت و حساسیت و طول مدت زندگی مشترک با مجاورت مرتبط است (0001/0>p).

    نتیجه گیری

    زنان متاهل با ویژگی شخصیتی روان رنجورگرایی در قیاس با سایر ویژگی های شخصیتی مانند خوشایندی، گشودگی به تجربیات و وظیفه شناسی، در روابط زوجی خود کیفیت مراقبت گری پایین تری دارند. همچنین راهبرد تنظیم هیجان ارزیابی مجدد اثر مثبتی در مراقبت گری موثر دارد. افزایش سن و طول مدت زندگی مشترک نیز سبب کاهش کیفیت مراقبت گری می شود.

    کلیدواژگان: کیفیت مراقبتگری، ابعاد شخصیت، راهبردهای تنظیم هیجان، طول مدت زندگی مشترک، زنان متاهل
  • اکرم رجبی*، محمد قمری، سیمین حسینیان صفحات 63-92
    زمینه و هدف

    برخی از عوامل استرس زا مانند بیماری ها از جمله کرونا به دلیل ناشناخته بودن می تواند موجب برانگیختن اضطراب و نگرانی از سلامتی شود؛ شناسایی عوامل موثر بر این اضطراب می تواند موجب ارایه راهکارهای مقابله با آن شود. بدین منظور این پژوهش با هدف تعیین نقش میانجی تاب آوری در رابطه بین تنظیم شناختی هیجان با اضطراب کرونا در زنان انجام شد.

    روش پژوهش

    روش پژوهش همبستگی از نوع مدل یابی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری پژوهش، شامل تمامی زنان مراجعه کننده به مراکز بهداشتی شبکه بهداشت شهرستان شمیرانات در بازه زمانی 15 فروردین تا 15 خرداد سال 1400 بود. 250 نفر از زنان واجد شرایط با روش نمونه گیری در دسترس از طریق فراخوان اینترنتی انتخاب و به صورت آنلاین به پرسشنامه های تنظیم شناختی هیجان، اضطراب کرونا ویروس، و مقیاس تاب آوری پاسخ دادند. برای تحلیل داده های حاصل از ارزیابی مدل پیشنهادی به روش معادلات ساختاری از نرم افزارهای 25-SPSS و 3Smart PLS تحلیل شد.

    یافته ها

    بین تاب آوری با اضطراب کرونا رابطه مستقیم و منفی معنادار، و بین تنظیم شناختی هیجان با تاب آوری رابطه مستقیم مثبت معنادار برقرار است(01/0>P). رابطه مستقیم و منفی معناداری بین راهبردهای منفی تنظیم شناختی هیجان با تاب آوری وجود دارد(01/0>P). همچنین تاب آوری، بین تنظیم شناختی هیجان با اضطراب کرونا در زنان مراجعه کننده به مرکز بهداشت نقش میانجی دارد (01/0>P).

    نتیجه گیری

    با توجه به پژوهش انجام شده، می توان گفت پایین بودن سطح تنظیم شناختی هیجان و تاب آوری بر افزایش اضطراب کرونا در زنان تاثیر دارد. همچنین بالابودن راهبردهای منفی تنظیم شناختی هیجان موجب کاهش سطح تاب آوری در زنان می شود.

    کلیدواژگان: اضطراب، ویروس کرونا، تاب آوری، تنظیم شناختی هیجان، زنان مراجعه کننده به مراکز بهداشت
  • المیرا برازنده، افسانه توسلی * صفحات 93-127
    زمینه و هدف

    دریافت تجربه مادری و پدری از جمله اهداف طبیعی ازدواج است. هنگامی که بارداری صورت نپذیرد زوجین به دنبال راه حل هایی هستند تا صاحب فرزند شوند. یکی از این روش ها پذیرش فرزندخوانده است. هدف از انجام این پژوهش، چگونگی تصمیم زنان نابارور در تجربه مادری با پذیرش فرزندخوانده است.

    روش

    در این پژوهش نمونه ایی به تعداد 11 نفر با اتکاء به نمونه گیری نظری از زنان نابارور 20تا40سال ساکن در شهر تهران که متقاضی فرزندخوانده بودند، به روش گلوله برفی شناسایی و رضایت آنان برای شرکت در مصاحبه دریافت شد. با بهره گیری از روش داده بنیاد مصاحبه ها مطالعه شدند و سپس در سه مرحله کدگذاری باز، محوری و انتخابی تحلیل شدند. پس از پیاده سازی هر مصاحبه، متن در نرم افزار مکس کیودا (MAXQDA) وارد و مورد تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد روند تجربه مادری برای زنان نابارور با پذیرش فرزندخوانده دارای مقوله محوری پذیرش فرزندخوانده و علت اصلی قبول فرزندخوانده تجربه حس مادری است. مقوله ناباروری و عدم نتیجه از درمان ها زمینه ساز وحمایت اطرافیان از مقولات مداخله گر در فرایند پذیرش فرزندخوانده است. استراتژی که زنان از پذیرش فرزندخوانده داشتند، تربیت وتعالی یک فرد بوده و پیامد مهمی که دارد گرم شدن کانون خانواده برای خانواده هایی که توانایی فرزندآوری به صورت طبیعی را ندارند، می باشد.

    نتیجه گیری

    با وجود تمام سختی هایی که فرزندخواندگی برای افراد دارد اما پیامد اصلی آن که گرم شدن روابط زوجین و کمکی که به حفظ کانون خانواده دارد، لزوم ایجاد تسهبلاتی برای ترغیب شدن بیشتر زوجین نابارور به پذیرش فرزندخوانده را نشان می دهد.

    کلیدواژگان: زنان، ناباروری، مادری، فرزند، فرزندخواندگی
  • سیده مریم موسویان شریف زاده، سوگند قاسم زاده*، علی اکبر ارجمندنیا، مسعود غلامعلی لواسانی صفحات 129-156
    زمینه و هدف

    بی نظمی هیجان از اصلی ترین دلایل بروز رفتارهای مشکل زایی همچون قلدری در دوران نوجوانی است. هدف از انجام پژوهش حاضر، ارزیابی اثربخشی برنامه طراحی شده مبتنی بر تنظیم هیجان بر رفتارهای قلدرانه دانش آموزان نوجوانان قلدر بود.

    روش

    روش پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل و یک مرحله پیگیری است. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه دانش آموزان دختر مشغول به تحصیل در دوره متوسطه اول شهر تهران در سال تحصیلی 1398-1399 بود. برای انتخاب نمونه، از نمونه های در دسترس استفاده شد. تعداد 30 نفر از آنان با انتساب تصادفی در دو گروه 15 نفره آزمایشی و کنترل جایگزین گردیدند. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه های قلدری ایلی نویز (2001)، مشکلات رفتاری آخنباخ (1991) و تنظیم هیجان چیکتی (1998) بودند. داده ها به شیوه تحلیل کوواریانس چندمتغیره و تحلیل کوواریانس با اندازه گیری های مکرر در نرم افزار SPSS نسخه 24، تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته ها نشان دادند که میانگین نمرات پس آزمون قلدری در دو گروه آزمایش و کنترل با یکدیگر تفاوت معنادار داشته (05/0>P) که این امر حاکی از تاثیر مثبت برنامه می باشد.

    نتیجه گیری

    برنامه طراحی شده مبتنی بر تنظیم هیجان برای کاهش رفتارهای قلدرانه نوجوانان قلدر اثربخش می باشد.

    کلیدواژگان: برنامه تنظیم هیجان، قلدر، قربانی، نوجوان، دختر
  • سهیلا حسین پور*، اسماعیل رحیمی، بهاره زارع کهن، آرش ابراهیم زاده صفحات 157-181
    زمینه و هدف

    زنان به عنوان نیمی از منابع انسانی در جوامع عامل موثری در پیشبرد اهداف جامعه و خانواده می باشند. مطالعات نشان می دهند زنان بیش از مردان در معرض فقر و تبعیض قرار دارند. حال زنان بی سرپرست خانوار به واسطه مسوولیت بیش از حد، عدم آشنایی با برخی از مهارت های اجتماعی، عدم دسترسی به منابع و در نتیجه کیفیت زندگی پایین و نیز با از دست دادن شبکه روابط و مسیولیت افراد تحت تکفل در معرض انواع آسیب های اجتماعی و روانی قرار دارند لذا پژوهش حاضر با هدف شناسایی اثربخشی درمان پذیرش و تعهد بر (ACT) بر سلامت روانی، شادکامی و امنیت روانی زنان انجام پذیرفت.

    روش

    طرح پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری زنان تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی(ره) شهر سنندج در سال 1400 می باشند که از این جامعه، تعداد 30 نفر به صورت نمونه گیری دردسترس انتخاب شده و مورد بررسی قرار گرفتند. به طوری که تعداد 30 نفر از زنان به صورت تصادفی در 2 گروه، آزمایش(15 نفر) و کنترل (15نفر) قرار گرفتند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه امنیت روانی- اجتماعی مزلو(1992)، شادکامی آرحیل و لو(1990) و سلامت روانی گلدبرگ(2008) استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با روش آماری تحلیل کوواریانس انجام گرفت.

    یافته

    نتایج پژوهش نشان داد؛ درمان پذیرش و تعهد بر امنیت روانی- اجتماعی، شادکامی و سلامت روانی زنان تاثیر دارد و باعث افزایش امنیت روانی- اجتماعی و شادکامی و کاهش سلامت روانی در زنان بی سرپرست می شود(نمره پایین تر نشان دهنده سلامت روانی بالاتر است).

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، سالمت روانی، امنیت روانی، زنان بی سرپرست خانوار
  • فاطمه گلابی*، محمد عباس زاده، فرمان افسری کردکندی صفحات 183-218
    زمینه و هدف

    خودجرحی عملی است که در آن فرد به صورت عمدی، تکانه ای و غیر کشنده به بدن خود صدمه می زند. این پدیده به شکل های مختلف بروز می کند که شایع ترین روش آن، بریدن مچ دست و پا با تیغ و یا ابزاری تیز است. این پژوهش به دنبال روایت های زنان از خود جرحی است. این مقاله با رویکرد کیفی و روش پدیدارشناسی صورت گرفته است.

    روش

    روش تحقیق، روش کیفی و رویکرد تحقیق پدیدارشناسی توصیفی بوده است. جامعه آماری مورد مطالعه این پژوهش زنان دارای نشانه های خودجرحی ساکن شهر تبریز بوده اند که 16 نفر به وسیله نمونه گیری مبتنی بر هدف با دامنه سنی 40-14 سال انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات مصاحبه نیمه ساختار یافته و داده ها با استفاده از روش کلایزی(کدگذاری باز، محوری، گزینشی) تحلیل شد.

    یافته ها

    از مصاحبه ها چهار مقوله اصلی شامل الف- تعاریف و زمینه ها (خودجرحی از نگاه زنان، روش ها و زمینه ها)، ب- انواع خود جرحی (شامل تعلق به گروه همسالان، اعمال فشار، کنترل هیجان و تنبیه خود)، ج- دلایل و انگیزه ها (مهارت های ارتباطی ضعیف، الگو گیری، تعلق به گروه همسالان، ناتوانی در مدیریت هیجان ها، ناتوانی در حل مساله اجتماعی، ناتوانی در انتقال پیام اجتماعی، ناملایمات خانوادگی) و د- پیامدها (تعلق گروهی، موردتوجه قرار گرفتن، انتقال پیام) شناسایی شد.

    نتیجه گیری

    اقدام زنان به خودجرحی به نوعی بیان اعتراض به وضعیت موجود بوده وبررسی زمینه های رفتار خودجرحی زنان بر وابستگی انگیزه های خودجرحی به فرهنگ و شرایط اجتماعی اذعان دارد.

    کلیدواژگان: زنان، مطالعه کیفی، خودجرحی هدفمند، پدیدارشناسی، مهارت های ارتباطی
  • مهشید رفیع نژاد*، مهرداد جواهری پور، زهرا قاسمی صفحات 219-248
    زمینه و هدف

    اینگلهارت اگرچه روند جهانی تغییرات ارزشی از ارزش های مادی به فرامادی و کارکردهای خانواده از سنتی به مدرن را پیش بینی کرده اما با طرح نظریه «دیوار آتش»، امکان مقاومت در برابر گسترش ارزش های فرامادی و دفاع از ارزش های سنتی و دینی را ممکن دانسته است. بر این اساس، هدف این پژوهش نیز تبیین نقش کارکرد دینی خانواده در پیشگیری از نفوذ ارزش های فرامادی است.

    روش

    روش پژوهش از دیدگاه هدف، کاربردی و از نظر ماهیت، کمی - پیمایشی است. ابزار گردآوری داده ها، پرسش نامه محقق ساخته شامل 36 سوال است که روایی سازه آن 74/0 و پایایی آن 92/0 برآورد شد. جامعه آماری پژوهش، تعداد 173264 نفر از زنان ساکن شهر گنبدکاووس با قومیت ترکمن در سال 1400 است که به روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای و به کمک فرمول تعیین حجم نمونه، 400 نفر از آن ها به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از مدل سازی معادلات ساختاری و نرم افزار Amos استفاده شد و فرضیه های پژوهش با شاخص های بارعاملی، آماره تی و سطح معناداری مورد قضاوت قرار گرفتند.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد که میزان نفوذ ارزش های فرامادی در میان زنان مورد مطالعه به میزان 23/35 درصد و کارکردهای دینی خانواده به میزان 35/68 درصد است.

    نتیجه گیری

    با اتکا بر نظریه دیوار آتش و ضرورت دفاع از ارزش های سنتی - دینی، فرضیه پژوهش مورد تایید قرار گرفت و مشخص شد که کارکردهای دینی خانواده به میزان 63 درصد در پیشگیری از نفوذ ارزش های فرامادی تاثیرگذار بوده است.

    کلیدواژگان: زنان، قوم ترکمن، کارکرد دینی، ارزش های فرامادی، نظریه ی دیوار آتش
  • سجاد بشرپور *، شیرین احمدی صفحات 249-274
    زمینه و هدف

    قلدری سایبری موضوع اجتماعی نوظهوری است که توجه دانشمندان را به خود جلب کرده است. پژوهش حاضر با هدف الگوی روابط ساختاری قلدری سایبری بر اساس نظارت والدین و راهبردهای تنظیم هیجان با میانجیگری نشخوار خشم در دانش آموزان نوجوان انجام گرفت.

    روش

    روش پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی می باشد. جامعه آماری پژوهش حاضر کلیه دانش آموزان پسر دوره اول و دوم متوسطه شهر اردبیل در سال 1400 تشکیل داد. از این جامعه نمونه ای به حجم 180 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به پرسشنامه های قلدری سایبری لوپز (1997)، نشخوار خشم سوخودولسکی و همکاران (2001)، تنظیم هیجان گروس و همکاران (2003) و نظارت والدین اسمال و همکاران (1993) پاسخ دادند. داده های به دست آمده با استفاده از مدل یابی معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزارهای smart pls3 تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد تنظیم هیجان و نظارت والدین بر قلدری سایبری اثر مستقیم و معنی داری دارد، همچنین اثر غیرمستقیم تنظیم هیجان و نظارت والدین با میانجیگری نشخوار خشم تایید شد.

    نتیجه گیری

    با توجه نتایج مطالعه حاضر طراحی مداخلات روان شناختی موثر برای پیشگیری و کاهش ارتکاب قلدری سایبری نوجوانان با محتوای آموزش راهبردهای مختلف تنظیم هیجان و مدیریت خشم توسط روانشناسان، مشاوران مدارس و با همکاری مراکز مشاوره نیروی انتظامی توصیه می گردد.

    کلیدواژگان: قلدری سایبری، نشخوار خشم، تنظیم هیجان، نظارت والدین، نوجوانان
  • سید جواد باقری باوندپور، شیما پرندین * صفحات 275-301
    زمینه و هدف

    خشونت خانگی به هر شکلی از خشونت توسط همسر یا سایر اعضای خانواده صرف نظر از اینکه کجا اتفاق افتاده باشد اطلاق می شود. بنابراین، پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر خشونت خانگی علیه زنان بر میزان آسیب پذیری اجتماعی، مشکلات روانشناختی و افسردگی زنان حاشیه نشین شهر کرمانشاه انجام گرفت.

    روش

    پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نوع روش اجرا همبستگی با استفاده از مدل سازی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری شامل کلیه زنان حاشیه نشین شهر کرمانشاه در سال 1400 که به مراکز مشاوره و مراجع قضایی جهت پیگیری خشونت خانگی تشکیل پرونده داده اند، بودند؛ که به روش نمونه گیری در دسترس 150 نفر از آن ها به عنوان حجم نمونه انتخاب شد. داده ها با استفاده از پرسشنامه خشونت خانگی علیه زنان، پرسشنامه محقق ساخته آسیب پذیری اجتماعی، پرسشنامه افسردگی، اضطراب و استرس و پرسشنامه افسردگی بک جمع آوری شده است. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها نرم افزارهای SPSS نسخه 25 و Amos نسخه 23 و روش مدل سازی معادلات ساختاری در سطح معنادری 05/0 استفاده شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که خشونت خانگی علیه زنان بر آسیب پذیری اجتماعی، مشکلات روانشناختی و افسردگی زنان حاشیه نشین تاثیر معناداری دارد(05/0>P). شاخص های نکویی برازش محاسبه شده بین متغیرهای پژوهش نشان داد، مدل مفهومی پژوهش از برازش مطلوبی برخوردار باشد. (918/0=AGFI، 031/0=RMSEA).

    نتیجه گیری

    بین سابقه بیماری روانشناختی و جسمانی زنان با سابقه خشونت خانگی ارتباط دیده شد. زنانی که سابقه خشونت خانگی داشتند، از سلامت جسمی و روانی کمتر نسبت به زنان بدون سابقه خشونت خانگی برخوردار بودند.

    کلیدواژگان: خشونت خانگی، آسیب پذیری اجتماعی، مشکلات روانشناختی، افسردگی، زنان حاشیه نشین
  • رضوان صالحی *، سجاد حضرتی، طاهره نوری صفحات 303-334

    این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از لحاظ نوع تحقیق، کیفی بود. جامعه مشارکت کننده، کلیه دختران مجرد گروه سنی 20 تا 35 سال استان چهارمحال و بختیاری در سال 1400 بودند که به روش نمونه گیری هدفمند و نیز معیار اشباع، 11 نفر از دختران جوان در این پژوهش شرکت کردند. جمع آوری اطلاعات با استفاده از مصاحبه نیمه ساختاریافته و یادداشت برداری میدانی انجام شد. برای سنجش روایی و پایایی داده های کیفی، از درگیری پیوسته و طولانی مدت، مشاهده مداوم ، ذهنیت پیش رونده و از کمیته راهنما برای ارزیابی و اجرای برنامه مصاحبه استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از روش پدیدارشناسی از نوع تحلیل مضمون صورت گرفت. در مراحل تحلیل، مجموعا 87 کد اولیه، 13مضمون فرعی و 6 مضمون اصلی بدست آمد. یافته های موجود در قالب 6 مضمون اصلی «مطالبات فرهنگی»، «مطالبات اقتصادی»، «مطالبات روانشناختی»، «مطالبات جامعه شناختی»، «مطالبات خانوادگی»، و «مطالبات معنوی» مشخص شدند. مطالبات فرهنگی به صورت فراهم کردن شرایط آشنایی و فرهنگ ساده زیستی؛ مطالبات اقتصادی به صورت اشتغال آفرینی، وام سازی و مسکن سازی؛ مطالبات روانشناختی به صورت مشاوره پیش از ازدواج رایگان و آموزش مهارتهای زندگی؛ مطالبات جامعه شناختی به صورت آشنایی با فرهنگهای مختلف و آشنایی با آسیبهای اجتماعی؛ مطالبات خانوادگی به صورت کاهش توقعات مادی گرایی خانواده و نگرش واقع بینانه؛ مطالبات معنوی به صورت حمایت مساجد و یگان های مذهبی و تبلیغ آسان گیری ازدواج طبقه بندی شدند.نتیجه گیری: از آنجا که مطالبات دختران مجرد در امر ازدواج متنوع و گسترده است لازم است نهادهای مختلف جهت برآورده ساختن این نیازها با مدیریت نهادهای دولتی و غیر دولتی انجام وظیفه نمایند.

    کلیدواژگان: ازدواج، مطالبات، نیازها، دختران جوان، واکاوی کیفی
  • زهراگلی نجف آبادی، رسول رضایی ملاجق*، حوری مالکی صفحات 335-359
    زمینه و هدف

    زنان نقش ارزنده ای در خانواده و در جامعه ایفا می کنند، از این رو بررسی عوامل موثر بر سلامت روان آنان اهمیت ویژه ای دارد. پژوهش حاضر با هدف تدوین مدل سلامت روان براساس راهبردهای تنظیم هیجان با میانجی گری انعطاف پذیری روان شناختی انجام شد.

    روش

    پژوهش از نظر هدف کاربردی بود که با روش توصیفی-همبستگی انجام شد. جامعه آماری شامل زنان 18 تا 40 ساله در سال 1400 بودند که از این میان 312 نفر به عنوان نمونه در دسترس در پژوهش مشارکت داشتند. ابزار گردآوری داده ها عبارت بودند از: پرسشنامه فرم کوتاه سلامت روان (کیز،2005)، پرسشنامه راهبردهای تنظیم هیجان (گراس و جان،2003) و مقیاس پذیرش و عمل (بوند و همکاران ،2011). بررسی همبستگی متغیرها و پایایی ابزارها با استفاده از نرم افزار SPSS-24 و تحلیل داده ها به روش مدل سازی معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار AMOS-24 انجام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد راهبردهای تنظیم هیجان با واسطه انعطاف پذیری روان شناختی توان تبیین تغییرات سلامت روان را دارد. براساس نتایج، انعطاف پذیری روانشناختی هر دو رابطه راهبرد سرکوبی هیجان و راهبرد بازارزیابی سلامت روان را به صورت جزیی میانجی گری می کند. ارزیابی شاخص های برازش مدل نشان داد مدل اندازه گیری شده از برازش مطلوبی برخوردار است(p<0/01).

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه حاکی از این است که انعطاف پذیری روان شناختی و استفاده از راهبرد ارزیابی مجدد در تنظیم هیجان، اثر مثبت بر سلامت روان زنان دارد و در مقابل استفاده از راهبرد سرکوبی در تنظیم هیجان با کاهش سلامت روان همراه است.

    کلیدواژگان: انعطاف پذیری روانشناختی، تنظیم هیجان، سلامت روان، معادلات ساختاری
|
  • Hamid Mostakhdamin Hosseini*, Parvin Savadian, Habibollah Karimian Pages 1-28
    Objective

    Understanding the lived experience of Activists who have been directly involved in changes in intergenerational relationships and some aspects of it based on the Appearance of cyberspace.

    Research Method

    Applied and based on a qualitative method with a emic approach and based on the ground theory (GT) approach of Strauss and Corbin to understand the answer to the question that family patterns and intergenerational relations in Semnan city due to the growing trend of cyberspace in three decades What changes has it gone through recently?Interviews were conducted in a semi-structured manner with 22 parents of Semnan city in 1398 who had experienced family patterns in " Family of orientation " and " Family of procreation " as theoretical and purposeful sampling.. Initial analysis and coding in a row Row and open, axial and selective coding steps were used to reach the central core.

    Findings

    The interviews show that cyberspace has created three types of gaps called "difference in value", "difference in insight" and "difference in action" between parents and children, which results in the weakening of emotional actions. It is weakening the foundation and increasing domestic violence.

    Conclusion

    Internet and cyberspace have created a new world and caused young people to move away from traditional values and the emergence of new values. This type of lifestyle is reluctantly accepted and we see a traditional-modern dual view that has led to dysfunction of the family.

    Keywords: lived experience, family changes, generation gap, cyberspace, Semnani parents
  • Mohammad Reza Rajabi Karin*, Nazanin Abed Pages 29-61
    Background and Aim

    Caregiving is one of the basic components of married life. Recognizing and analyzing its factors can enrich the couple's relationship. The purpose of this study was to determine the role of personality dimensions, emotion regulation strategies, age and marital duration of married women in predicting their caregiving styles.

    Method

    The research method was descriptive-correlation and The statistical population includes all married women living in the city of Tehran in the year 2021. The instruments used in the research were: Caregiving questionnaire, emotion regulation questionnaire, and NEO personality questionnaire. The data were analysed using correlation method and stepwise regression.

    Results

    Among the personality traits, neuroticism and agreeableness predict the dimension of proximity and sensitivity of caregiving. Openness to experience and conscientiousness are also related to the two dimensions of caregiving sensitivity and control, respectively. Neuroticism also predicts the Compulsion dimension of caregiving. The emotion regulation strategy of reappraisal is related to the three dimensions of caregiving: proximity, sensitivity, and control. suppression emotion regulation predicts the control dimension of caregiving. The age of individuals is related to proximity and sensitivity and the marital duration is related to proximity (P< 0.0001).

    Conclusion

    married women with Neuroticism personality traits provide a lower quality of caregiving in their marital relationships compared to other personality traits such as Agreeableness, Openness to Experience, and conscientiousness. Also, reappraisal emotion regulation strategy can lead to effective caregiving. Increasing the age and marital duration reduces the quality of caregiving.

    Keywords: quality of care, personality dimensions, emotion regulationstrategies, cohabitation, married women
  • Akram Rajabi*, Mohammad Ghamari, Simin Hosseinian Pages 63-92
    Background and Aim

    Some stressors such as diseases such as coronavirus disease because of being unknown can cause anxiety and health concerns. Recognizing the factors affecting this anxiety can offer solutions to deal with it. For this purpose, this study was aimed to determine the mediating role of resilience in the relationship between cognitive emotion regulation and coronavirus disease anxiety in women.Research

    Method

    The research method was correlational, structural equation modeling type.The statistical population of the study included all women referred to the health centers of Shemiranat health network from April 4 of 2021 to June 4 of 2021. A total of 250 eligible women were selected by a convenience sampling method through online call and answered the Cognitive Emotion Regulation,Coronavirus Anxiety, and Resilience Scale questionnaires online. To analyze the data obtained from the evaluation of the proposed model, structural equations were analyzed in SPSS-25 and Smart PLS-3 software.

    Results

    There is a significant direct and negative relationship between resilience and coronavirus anxiety, and a significant direct positive relationship between cognitive emotion regulation and resilience(P<0.01).There is a significant direct and negative relationship between negative cognitive emotion regulation strategies and resilience(P<0.01).Resilience also mediates the relationship between emotion cognitive regulation and coronary anxiety in women referred to the health center(P<0.01).

    Conclusion

    Based on the results of the present study, it can be stated that low levels of emotion cognitive regulation and resilience have an impact on increasing coronavirus anxiety in women. Also, high negative cognitive emotion regulation strategies reduce the level of resilience in women.

    Keywords: Anxiety, Corona virus, Resilience, Cognitive emotion regulation, Women referring to health centers
  • Elmira Barazandeh, Afsaneh Tavassoli* Pages 93-127
    Background

    Gaining maternal and paternal experience is one of the natural goals of marriage. When pregnancy does not occur, couples are looking for solutions to have children. One of these methods is the adoption of an adopted child. The purpose of this study is how infertile women decide on maternal experience with adoption.

    Method

    In this study, samples of 11 people based on theoretical sampling of infertile women aged 20 to 40 years living in Tehran who had adopted children, were identified by snowball method and their consent to participate in the interview was received. The interviews were studied using the data-based method and then analyzed in three stages of open, axial and selective coding. After implementing each interview, the text was entered and analyzed in Maxqda software.

    Results

    The results showed that and the main reason for adopting adopted children is the experience of motherhood. Infertility and lack of results from therapies are the basis and support of those around the intervening categories in the adoption process. The strategy that women had from adopting an adopted child was to raise and excel an individual, and an important consequence of this is the warming of the family center for families who are not able to have children naturally.

    Conclusion

    With difficulties that adoption has for individuals, the main consequence of the warming of the couple's relationship and the help it provides to maintain the family shows the need to create facilities to encourage more infertile couples to adopt a child.

    Keywords: Women, Infertility, Motherhood, Child, Adoption
  • Seyyedeh Maryam Mousavian Sharif Zadeh, Sogand Ghasemzadeh*, AliAkbar Arjmandnia, Masoud Gholamali Lavasani Pages 129-156
    Background and Aim

    Emotional disorder is one of the main causes of problem behaviors such as bullying during adolescence. The purpose of this study was to evaluate the effectiveness of a designed program based on emotion regulation on bullying behaviors of adolescent bullying students.

    Method

    The method of the present study is quasi-experimental with control group and a follow-up stage. The research community includes all female students studying in the first secondary course of Tehran in the academic year 2019-2020. Available samples were used to select the sample. 30 of them were randomly assigned to 2 groups of 15 experimental and control. Data collection tools were the Illinois Bullying Questionnaire (2001), the Achenbach Behavioral Problems (1991), and the Cicchetti Emotion Regulation (1998). Data were analyzed by multivariate analysis of covariance and analysis of covariance with repeated measures in SPSS software version 24.

    Results

    Results showed that the mean scores of bullying post-test in the experimental and control groups were significantly different (P <0.05), which indicates the positive effect of the program.

    Conclusion

    Program designed based on emotion regulation is effective in reducing bullying behaviors in adolescent bullies

    Keywords: Emotion regulation program, bully, victim, teen, girl
  • sohela hosseinpour *, esmaeil rahemi, bahareh zare kohan, arash ebrahimzadeh Pages 157-181
    Background and Aim

    Women as half of human resources in societies are an effective factor in advancing the goals of society and the family. Studies show that women are more vulnerable to poverty and discrimination than men. Now, homeless women are exposed to all kinds of harm due to excessive responsibility, lack of familiarity with some social skills, lack of access to resources and consequently low quality of life, as well as loss of network of relationships and responsibility of dependents. The present study was conducted to identify the effectiveness of acceptance and commitment (ACT) treatment on women's mental health, happiness and mental security.

    Method

    The research design was quasi-experimental pre-test-post-test with a control group. The statistical population of women is covered by the Imam Khomeini Relief Committee in Sanandaj in 1400. From this population, 30 people were selected by available sampling and studied. So that 30 women were randomly divided into 2 groups: experimental (15 people) and control (15 people). The data were collected using the Maslow (1992) Psychosocial Security Questionnaire, Arhil & Lou (1990) Happiness and Goldberg (2008) Mental Health Questionnaire. Data were analyzed by analysis of covariance.

    Results

    The results showed that; Acceptance and commitment therapy has an effect on women's psychosocial security, happiness and mental health and increases psychosocial security and happiness and decreases mental health in homeless women (lower score indicates higher mental health).

    Keywords: Acceptance, Commitment, Mental, Health Happiness Mental Security, Women
  • Fatemeh Golabi *, Mohammad Abbaszadeh, Farman Afsari Kordkandi Pages 183-218
    Introduction

    Self-injury is an act in which a person intentionally, impulsively and non-fatally injures his body. This phenomenon occurs in various forms, the most common method of which is cutting the ankle with a razor or a sharp tool. This research seeks women's narratives of self-harm. This article has been done with a qualitative approach and phenomenological method.

    Method

    The research method was qualitative and the research approach was descriptive phenomenology. The statistical population of this study were women with self-injurious symptoms living in Tabriz. 16 people were selected by purposive sampling with an age range of 14-40 years. The data collection tools were semi-structured interviews and the data were analyzed using Colaizzi method (open coding, axial, selective).

    Results

    From the interviews, four main categories include: a) Definitions and contexts (self-injury from the perspective of women, methods and contexts), b) Types of self-injury (including belonging to the peer group, pressure, emotion control and self-punishment), c) Causes and motivations (poor communication skills, role modeling, belonging to a peer group, inability to manage emotions, inability to solve social problems, inability to convey social messages, family troubles) and d) consequences (group belonging, attention, Message transmission) was detected.

    Conclusion

    Women's self-aggression is a form of protest against the status quo and hurts themselves in an attempt to relieve unbearable emotional pressure. Examining the contexts of women's self-injurious behavior acknowledges the dependence of women's self-injurious motives on culture and social conditions.

    Keywords: Women, Qualitative Study, Targeted Self-injury, phenomenology, Communication Skills
  • mahshid rafinejad *, mehrdad javaheripor, Zahra ghasemi Pages 219-248
    Background and Aim

    Although Inglehart has predicted the global trend of value changes from material to metamaterial values and family function from traditional to modern, However, by design the "firewall" theory, it is possible to resist the spread of metamaterial values and to defend traditional and religious values. Accordingly, the purpose of this study is to explain the role of religious function of the family in preventing the influence of metamaterial values.

    Method

    The research method is applied from the point of view of purpose and quantitative-survey in nature. Data collection tool was a researcher-made questionnaire consisting of 36 questions with construct validity of 0.74 and reliability of 0.92. The statistical population of the study is 173264 women living in Gonbad Kavous city with Turkmen ethnicity in 1400, which was done by multi-stage cluster sampling method and using the sample size determination formula; 400 women were selected as a sample. Structural equation modeling and Amos software were used to analyze the data and the research hypotheses were judged by factor-load indices, t-statistics and significance level.

    findings

    The findings showed that the influence of metamaterial values among the women studied was 35.23% and the religious function of the family was 68.35%.

    Conclusion

    Relying on the theory of firewall and the need to defend traditional-religious values, the research hypothesis was confirmed and showed that The religious functions of the family have been 63% effective in preventing the influence of metamaterial values.

    Keywords: Women, Turkmen people, religious function, metamaterial values, firewall theory
  • sajjad basharpoor *, shirin ahmadi Pages 249-274
    Background and Aim

    Cyber bullying is an emerging social issue that has attracted the attention of scientists. The aim of this study was to model the structural relationships of cyber bullying based on anger rumination and emotion regulation strategies mediated by parental supervision in adolescent students.

    Method

    The method of the present study is descriptive-correlational. The statistical population of the present study was all male students of the first and second year of high school in Ardabil in 2021. A sample of 180 people was selected from this population by available sampling method and answered the questionnaires of cyber bullying Lopes (1997), anger rumination Sukhodolsky & et al (2001), emotion regulation Gross& et al (2003) and parental supervision Small& et al (1993). The obtained data were analyzed using structural equation modeling using smart pls3 software.

    Results

    The results showed that emotion regulation and parental supervision have a direct and significant effect on cyber bullying. Also, the indirect effect of emotion regulation and parental supervision was mediated by anger rumination.

    Conclusion

    According to the results of the present study, designing effective psychological interventions to prevent and reduce cyber bullying in adolescents with the content of teaching different strategies for emotion regulation and anger management by psychologists, school counselors and in cooperation with law enforcement counseling centers is recommended.

    Keywords: Cyber bullying, rumination of anger, emotion regulation, parental supervision, Adolescents
  • Seyed Javad Bagheri Bavandpour, Shima Parandin * Pages 275-301
    Background and Aim

    Domestic violence refers to any form of violence by a spouse or other family member, regardless of where it occurred. Therefore, the present study aimed to investigate the effect of domestic violence against women on social vulnerability, psychological problems and depression in marginalized women in Kermanshah.

    Method

    The present study was applied in terms of purpose and correlation implementation method using structural equation modeling. The statistical population included all women living in the suburbs of Kermanshah in 2021 who filed cases with counseling centers and judicial authorities to pursue domestic violence; which was selected as the sample size by available sampling method of 150 of them. Data were collected using the Domestic Violence against Women Questionnaire, the Researcher-Based Social Vulnerability Questionnaire, the Depression, Anxiety and Stress Questionnaire, and the Beck Depression Inventory. In order to analyze the data, SPSS software version 25 and Amos version 23 and structural equation modeling method at 0.05 levels were used.

    Results

    Findings showed that domestic violence against women has a significant effect on social vulnerability, psychological problems and depression in marginalized women (P <0.05). The goodness indicators and the calculated fit between the research variables showed that the conceptual model of the research has a good fit. (AGFI= 0/918, RMSEA= 0/031).

    Conclusion

    There was a relationship between the history of mental physical illness women and the history of domestic violence. Women with a history of domestic violence were less physically and mentally healthy than women without a history of domestic violence.

    Keywords: Domestic Violence, social vulnerability, Psychological Problems, depression, marginalized women
  • Rezvan Salehi *, Sajad Hazrati, tahere nori Pages 303-334
    Background and purpose

    In our changing society that marriage has become more complicated than the past, the number of single girls are growing. Unfortunately, while they bear a lot of stress about their celibacy, they cannot express their marriage desires and demands. It is important to research in this area. Therefore, the purpose of the present study was the qualitative analysis of the demands and needs of the young single girls about the marriage.

    Methodology

    This was a qualitative research and phenomenological type. The statistical society were all the young single girls between 20 - 35 years in Chaharmahal and Bakhtiari province in 2021. The sample was selected by Purposeful sampling method and Saturation criteria. Finally, 11girls participated in the research. Data was analyzed by theme qualitative analysis and encoding.

    Findings

    The results indicated that about the main theme "cultural factors 15 open code", "economic factors 10 open code", "psychological factors 10 open code", "sociological factors 9 open code", "family factors 13 open code" , And "Spiritual factors 9 open source" were produced.

    Conclusion

    As the marriage needs and demands of single girls are very extensive and diverse it is necessary the cultural, sociological, psychological, economic, religious institutions and especially, family institution to consider all these factors and plan to meet them.

    Keywords: Marriage, demands, needs, Young girls, Qualitative analysis
  • Zahragoli Najafabadi, Rasul Rezaei Mollajegh *, Hoori Maleki Pages 335-359
    Background and Aim

    Women play valuable roles in the family and society, so it is important to study the factors affecting their mental health. The aim of the present study was to develop a mental health model based on emotion regulation strategies mediated by psychological flexibility.

    Method

    The present study was applied research which was done by the descriptive-correlation methodology. The statistical population included women aged 18 to 40 years in 1400 AD, of which 312 women participated in the study via Convenience sampling through online calling. Data collection tools were: Short Form Mental Health Questionnaire (Keyes, 2005), Emotion Regulation Questionnaire (Gross & John, 2003), and Acceptance and Action Scale (Bond & et. al, 2011). Correlation of variables and reliability of tools were performed using SPSS -24 software and data analysis was performed by structural equation modeling using AMOS -24 software.

    Results

    The results showed that emotion regulation strategies can explain mental health changes through psychological flexibility. According to the findings, psychological flexibility mediates both the relationship between emotion suppression strategy and Cognitive reassessment strategy with mental health. Evaluation of model fit indices showed that the structural model has a good fit (P<.01).

    Conclusion

    The results of the study indicate that psychological flexibility and the use of the suppression strategy in emotion regulation have a positive effect on women's mental health and in contrast, the use of reappraisal strategy in emotion regulation is associated with reduced mental health.

    Keywords: Psychological flexibility, emotion regulation, Mental Health, Structural Equation Modeling