فهرست مطالب

ارمغان دانش - سال بیست و هفتم شماره 1 (پیاپی 150، فروردین و اردیبهشت 1401)

نشریه ارمغان دانش
سال بیست و هفتم شماره 1 (پیاپی 150، فروردین و اردیبهشت 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/23
  • تعداد عناوین: 10
|
  • غلامعباس سبز، مارال قرقانی، بنفشه عباسی، صادق نوری پور سی سخت* صفحات 1-10
    مقدمه

    اتومایکوزیس، عفونت قارچی حاد، تحت حاد و مزمن کانال شنوایی خارجی گوش است، شایع ترین قارچ های شناخته شده ایجاد کننده اتومایکوزیس گونه های آسپرژیلوس  و کاندیدا هستند. هرچند اتومایکوزیس به ندرت یک بیماری تهدیدکننده زندگی است ولی به علت احتمال عود بیماری یک مسئله چالش برانگیز برای بیماران و پزشکان است. میزان بروز و گزارش مقاومت به داروهای ضد قارچی در قارچ های جنس آسپرژیلوس و  کاندیدا با افزایش استفاده طولانی مدت از دارو های ضد قارچ، دسترسی به تست های حساسیتی تشخیصی استاندارد افزایش یافته است. هدف ما در این مطالعه ارزیابی حساسیت نسبت به دارو های ضد قارچی کلوتریمازول، آمفوتریسین ب، ایتراکونازول و وریکونازول در ایزوله های بالینی آسپرژیلوس جدا شده از مبتلایان اتومایکوزیس مراجعه کننده به کلینیک شهید مفتح شهر یاسوج است.

    روش اجرا

     در این مطالعه 160 ایزوله ی بالینی آسپرژیلوس ، شامل 60 سویه آسپرژیلوس فلاووس، 53 سویه آسپرژیلوس توبینجنسیس، 43 سویه آسپرژیلوس نایجر، 3 سویه آسپرژیلوس تریوس و 1 سویه آسپرژیلوس فومیگاتوس ، جدا شده از بیماران مبتلا به اتومایکوزیس روی محیط PDA کشت داده شد و میزان حساسیت دارویی برای آمفوتریسین ب، ایتراکونازول، وریکونازول و کلوتریمازول بر اساس دستورالعمل CLSI M38A2 تعیین شد.

    نتایج

    MIC50 و MIC90 دارو های آمفوتریسین ب، ایتراکونازول، وریکونازول و کلوتریمازول به ترتیب برای سویه های آسپرژیلوس فلاووس (1 و 2، 0156/0و 0625/0، 125/0 و 25/0، 25/0 و 1)، آسپرژیلوس نایجر (2و 4، 0625/0 و 25/0، 125/0 و 25/0، 5/0 و 1) و آسپرژیلوس توبینجنسیس (2 و 4، 125/0 و 5/0، 25/0 و 25/0، 1و 1) میکرو گرم بر میلی لیتر بود. تمام سویه های آسپرژیلوس به ایتراکونازول و وریکونازول حساس بودند.

    بحث

    اطلاعات آزمایشگاهی به دست آمده از این تحقیق نشان داد که ایتراکونازول بهترین اثر ضد قارچ علیه سویه های آسپرژیلوس را دارد و پس از آن به ترتیب وریکونازول، کلوتریمازول و آمفوتریسین ب قرار دارند. به نظر می رسد ایتراکونازول و وریکونازول دارو های مناسبی در درمان عفونت های مرتبط با گونه های آسپرژیلوس  جدا شده از اتومایکوزیس هستند، اما مطالعات بیش تری جهت بررسی میزان مقاومت سویه های مختلف آسپرژیلوس برای دارو های مختلف ضد قارچ مورد نیاز است.

    کلیدواژگان: اتومایکوزیس، آسپرژیلوس، حساسیت به داروهای ضد قارچی
  • محبوبه طرهانی، محمد فتحی*، مسعود رحمتی صفحات 11-26
    زمینه و هدف

    دیسمنوره اولیه یکی از شایع ترین اختلالات در دختران نوجوان است. فعالیت ورزشی اثرات مثبتی بر زنان مبتلا به دیسمنوره اولیه ایجاد می کند. هدف از این مطالعه بررسی تاثیر سه نوع تمرین هوازی با شدت کم، متوسط و بالا بر میزان درد، کیفیت زندگی، مدت درد و برخی علایم قاعدگی در بیماران مبتلا به دیسمنوره اولیه بود.

    مواد و روش ها

     پژوهش حاضر از نوع کارآزمایی بالینی تصادفی یک سویه کور بود. نمونه آماری شامل 60 دختر نوجوان کم تحرک مبتلا به دیسمنوره شدید و متوسط بوده که به صورت تصادفی به سه گروه تمرینی و گروه کنترل تقسیم شدند. آزمودنی ها پرسشنامه سنجش علایم قاعدگی را جهت سنجش علایم دیسمنوره تکمیل کردند. پروتکل تمرینی گروه های ورزشی سه بار در هفته و به مدت هشت هفته انجام شد. برای ارزیابی میزان درد از پرسش نامه درد مک گیل، برای سنجش شدت درد از پرسشنامه VAS و از پرسش نامه دیسترس قاعدگی و فرم کوتاه شده پرسش نامه WHOQOL به ترتیب برای ارزیابی علایم قاعدگی و کیفیت زندگی استفاده شد.

    ملاحظات اخلاقی

    کد اخلاق IR.LUMS.REC.1400.043 بود.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بین سه شدت از تمرینات هوازی به مدت 8 هفته بر میزان درد (133/0=P) مدت درد (19/0=P) و شاخص های علایم قاعدگی (239/0=P)، در دختران نوجوان دارای دیسمنوره اولیه تفاوت معنی داری مشاهده نشد. در مقابل تمرینات هوازی با شدت کم تاثیری بیشتری بر بهبود کیفیت زندگی دختران نوجوان دارای دیسمنوره اولیه داشت (001/0=P).

    نتیجه گیری

    با توجه به اثرات فعالیت ورزشی هوازی بر کیفیت زندگی و مدت درد، احتمالا این نوع فعالیت بتواند بر بهبود این مشکل موثر باشد. بااین حال این مطالعه به دلیل محدودیت هایی که دارد باید آن ها را در نظر داشت و نمی توان به طورقطع تاثیر آن را تایید کرد.

    کلیدواژگان: تمرینات هوازی، دیسترس، دیسمنوره، کیفیت زندگی، درد
  • ساجده داعی*، رقیه عباسعلی پورکبیره، نسرین ضیاءمجیدی صفحات 27-41
    زمینه و هدف

    نانوتکنولوژی یک حوزه تحقیقاتی جدید همراه با کاربرد های گسترده در مدیریت سرطان می باشد. از میان نانوذرات فلزی مختلف، نانوذرات نقره به دلیل دارا بودن پتانسیل ضد توموری بالا، در درمان بسیاری از سرطان ها استفاده شده است. علی رغم مزایای بالقوه این نانوذرات، میزان تاثیر آن ها بر روی سلول های نرمال به یک چالش تبدیل شده است. علاوه بر این، تا کنون اثرات ضد سرطانی آن ها  بر روی سلول های 5637 سرطان مثانه به خوبی مشخص نشده است. هدف از این مطالعه بررسی اثرات ضد سرطانی نانوذرات نقره بر میزان بقای سلول های توموری 5637 در برابر سلول های نرمال و همچنین ارزیابی اثرات آن بر بر بیان ژن  Vascular endothelial growth factor A (VEGFA) و مهاجرت سلولی در رده سلولی سرطان مثانه می باشد.

    روش بررسی

    در این مطالعه که از نوع in vitro  می باشد، بقای سلول های 5637 سرطان مثانه و سلول های نرمال کلیه جنینی (HEK-293) 24 ساعت پس از تیمار با نانوذرات نقره 50-30 نانومتری با غلظت های (µg/ml 125- 0) توسط آزمایش MTT (دی متیل تیازول- دی فنیل تترازولیوم بروماید) بررسی گردید. همچنین تغییرات مورفولوژیکی توسط میکروسکوپ نوری ارزیابی شد. سطح بیان ژن  VEGFA و میزان مهاجرت سلولی به ترتیب با روش های Real-Time PCR و تست خراش مورد ارزیابی قرار گرفتند. آنالیز آماری داده ها با استفاده از روش های آزمون تحلیل واریانس  One-Way ANOVA و Two-way ANOVA و به کمک  نرم افزارهای SPSS وGraphPad Prism انجام شد.

    یافته ها

    نتایج این مطالعه نشان می دهد که کاهش میزان بقاء در سلول های 5637 و HEK-293 پس از تیمار با نانوذرات نقره بصورت وابسته به دوز بوده، که این کاهش در سلول های توموری 5637 بصورت قابل توجهی بیشتر از سلول های نرمال HEK-293 بوده است (05/0 > p). علاوه بر این، تیمار با غلظت هایµg/ml  60 و 50 نانوذرات نقره منجر به کاهش قابل توجه در بیان ژن VEGFA (05/0 > p) و مهار مهاجرت سلول های 5637 سرطان مثانه گردید (001/0 > p).

    نتیجه گیری

    نانوذرات نقره می توانند بقای سلول های 5637 سرطان مثانه و سلول های نرمال HEK-293 را کاهش دهند بطوریکه اثرات مهاری آن ها بر بقای سلول های توموری 5637 نسبت به سلول های نرمال بطور قابل توجهی بیشتر می باشد. همچنین نانوذرات نقره سبب کاهش مهاجرت سلول های 5637 سرطان مثانه نیز می شوند.

    کلیدواژگان: نانوذرات نقره، سلول های سرطان مثانه، سلول های نرمال کلیه، زنده مانی سلولها
  • زهرا لک*، مهدی نعمت بخش، اکبر وحدتی صفحات 42-53
    زمینه و هدف

    انسداد یکطرفه میزنای (UUO)[1] یک اختلال شایع در سیستم کلیوی است. این مطالعه با هدف بررسی اثرات آنتی اکسیدانی استرادیول در مدل انسداد و پس از رفع انسداد میزنای در رت های ماده طراحی گردید.

    روش بررسی

    در این مطالعه تجربی، 84 سر رت ویستار اوورکتومی شده (20 ± 180 گرم) به صورت تصادفی به 14 گروه 6 تایی تقسیم شدند.گروه 1(گروه شم) بدون جراحی بود. تمام گروه های 2 تا 14، دچار انسدادحالب یکطرفه شده و بعضی از آن ها  تحت درمان دارو قرار گرفتند. بدین ترتیب که گروه 4-2، 3 روز پس از UUO و دریافت دارو (روغن کنجد،1/0 و 5/0 میلی گرم بر کیلوگرم استرادیول) به ترتیب ساکریفایز شدند.گروه 7-5، 3روز پس از UUO و دریافت دارو رفع انسداد شده (RUUO) و روز بعد ساکریفایز شدند.گروه های 9-8 و 12-10 به ترتیب یک و 3 روز بعد از RUUO و دریافت استرادیول ساکریفایز شدند.گروه 14-13 ، 3 روز بعد از UUO و RUUO و دریافت دارو در هر دو مدل ساکریفایز شدند. آزمایشات تشخیص کمی متابولیت پایدار نیتریک اکساید و مالون دی آلدهید در نمونه خون و بافت توسط کیت های اختصاصی صورت گرفت آنالیز آماری داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS-20 و در سطح معنی داری 5 درصد انجام شد.

    یافته ها

    نتایج مطالعه حاضر نشان داد که در مدل UUO، سطح نیتریت و MDA  بافت کلیه در گروه های انسدادی نسبت به گروه شم به صورت معنی داری کاهش یافت (05/0 > P). با این حال تجویزدوز های مختلف استرادیول تغییری در سطح سرمی و بافتی نیتریت و MDA بین گروه های درمانی و کنترل در مدل UUOو RUUO ایجاد نکرد (05/0 < P).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج به دست آمده می توان بیان کرد که تجویز استرادیول در زمان های UUO و RUUO  اثری برسطوح نیتریت و MDA نداشت. اگرچه احتمالا اثر محافظتی آن پس ازگذشت مدت زمان بیشتری  از  RUUO بروز نماید، اما آسیب کوتاه مدت ناشی از UUO، می تواند حتی  پس از RUUO  پیشرفت کند.

    کلیدواژگان: استرادیول، انسداد میزنای یکطرفه، رفع انسداد میزنای یکطرفه، نیتریک اکساید، مالون دی آلدهید
  • نرگس فطرس، غلامرضا بهرامی، خدابخش رشیدی، میلاد کیارستمی، محمدحسین فرزایی* صفحات 54-64
    زمینه و هدف

    کولیت اولسروز یک بیماری التهابی روده بزرگ است که درمان نمی شود، اما علایم آن را می توان کنترل کرد. در طب سنتی برای  درمان  اساسی بیماری کولیت، لازم است که ابتدا جلوی ریزش این ماده غیرطبیعی به روده ها گرفته شود. کدوحلوایی، با نام علمی Cucurbita pepo از خانواده Cucurbitaceae دارای خواص ترمیم کنندگی زخم و همچنین خواص ضدالتهابی می باشد. در همین راستا، مطالعه حاضر با هدف ارزیابی اثرات محافظتی عصاره هیدرو الکلی تهیه شده از پوست گیاه کدو حلوایی  در مدل حیوانی کولیت اولسروز انجام شد.

    روش بررسی

    جهت عصاره گیری از پوست میوه کدو حلوایی، مقدار 150 گرم از پوست خشک و خرد شده میوه به پرکولاتور شیشه ای منتقل و با استفاده از حلال آب و اتانول به نسبت 70:30 طی سه مرحله  عصاره گیری شد. تعداد 36 سرموش صحرایی تهیه و به طور تصادفی در 6 گروه (هر گروه 6 موش) تقسیم بندی شدند. به منظور القای کولیت از اسیداستیک 4% استفاده وجهت بررسی اثرات عصاره بدست آمده از پوست کدوحلوایی، این عصاره به صورت گاواژ در 3 دوز و به مدت 6 روز به موش ها تجویز گردید. در نهایت، موش های مورد مطالعه از نظر تغییرات ماکروسکوپی و مطالعات بافت شناسی مورد بررسی قرار گرفتند.

    یافته ها

    در بررسی های ماکروسکوپیک کولون در بین گروه های مختلف، در گروه سالم مخاط کولون کاملا نرمال بود.در گروه کنترل منفی، عوارضی از قبیل زخم، چسبندگی، ضخیم شدن دیواره روده و التهاب شدید مشاهده شد.در گروه های دریافت کننده عصاره در 3 دوز، کاهش التهابات و بهبود زخم در موش های مبتلا به کولیت مشاهده شد که بهترین نتیجه مربوط به دوز 200 میلی گرم/کیلوگرم مشاهده شد.

    نتیجه گیری

    از آنجایی عوارض ناشی از القای کولیت در گروه های دریافت کننده عصاره پوست کدوحلوایی در مقایسه با گروه کنترل به خصوص در دوز 200 میلی گرم/کیلوگرم به طور معناداری کاهش پیدا کرد، نتایج حاصل از این مطالعه می تواند زمینه ساز مطالعات کارآزمایی بالینی در رابطه با بیماری کولیت اولسروز و به عنوان یک داروی مکملی در کنار سایر روش های درمانی به کار گرفته شود.

    کلیدواژگان: کولیت اولسروز، طب سنتی، گیاهان دارویی، کدوحلوایی
  • محمد ترکاشوند مرادآبادی*، محمد عباسی صفحات 67-83
    اهداف

    تفاوت گذار جمعیتی در استان های ایران منجر به تفاوت در شاخص های سالمندی در آنها شده است. هدف این پژوهش شناخت تفاوت وضعیت علت مرگ سالمندان در استان های ایران در سال های 1390 و 1395 است.

    مواد

    در این مطالعه به تحلیل ثانویه علت مرگ سالمندان در سطح استان های کشور پرداخته شده است. داده علت مرگ برگرفته از ثبت جاری مرگ در سازمان ثبت احوال کشور و مبتنی بر طبقه بندی بین المللی علت مرگ است. این داده به تفکیک جنس و در گروه های سنی در جمعیت سالمندان تحلیل شده است. از شاخص سال های عمر از دست رفته (YLL)، به صورت در هزار در جهت سنجش مرگ آوری هر بیماری استفاده شد. میزان مرگ و میزان سال های عمر از دست رفته امکان مقایسه در طی زمان، جنس و سن و در سطح استانی به صورت استاندارد را فراهم می سازد.

    یافته

     نسبت مرگ سالمندان از کل مرگ ها در استان های کشور از 40 تا 72 درصد در تغییر است و نشان از تفاوت وضعیت استان های کشور در گذار اپیدمیولوژیک است. سهم علت های مرگ نیز در استان های کشور و در طی دو جنس متفاوت است. در استان های کمتر توسعه یافته، مرگ زودرس برای مردان بیشتر است.

    نتیجه گیری

    استان های کشور دارای شرایط متفاوت اقلیمی، توسعه ای و جمعیتی هستند که منجر به رخداد متفاوت شرایط سلامت در آنها شده است. نیاز است با ورود به فاز سالمندی جمعیت و شیوع بیماری های مزمن در بین سالمندان، سیاست های سلامت متناسب در سطوح استانی و منطقه ای در کشور تدوین شود.

    کلیدواژگان: مرگ سالمندان، استان های ایران، گذار اپیدمیولوژیک، بار بیماری ها، سالمندی جمعیت، ایران
  • ملیکا سادات خورشیدی فرد، زهره سادات، مائده شبانیان، سعیده نصیری* صفحات 84-96
    زمینه و هدف

    با توجه به نقش رضایت از زایمان بر خلق فرد در دوران پس از زایمان و نقش احتمالی آن بر خودکارآمدی شیردهی، مطالعه ی حاضر با هدف تعیین رابطه رضایت از زایمان با خودکارآمدی شیردهی در زنان مراجعه کننده به مراکز جامع سلامت شهر کاشان انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه توصیفی-مقطعی بر روی 300 مادر طی 8-4 هفته بعد از زایمان در مراکز بهداشتی انجام شد. جهت جمع آوری داده ها از چک لیست مشخصات دموگرافیک و مامایی، مقیاس رضایت زایمانی تجدیدنظر شده و مقیاس کوتاه خودکارآمدی شیردهی استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون تی-تست و آنالیز واریانس، ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه خطی انجام شد.

    یافته ها

    میانگین نمره خودکارآمدی شیردهی زنان 75/10±75/46 و میانگین نمرات رضایت از زایمان آنان 90/4±58/23 بود. آزمون همبستگی پیرسون نشان داد رضایت زنان از زایمان با میزان خودکارآمدی شیردهی آنان ارتباط معنی داری نداشت (005/0-r=،932/0p=). نتایج رگرسیون خطی نشان داد که متغیرهای افزایش درآمد خانواده، تجربه ی مثبت شیردهی مادر، عدم مصرف شیرخشک توسط نوزاد، تعداد دفعات بیشتر شیردهی و فاصله زمانی کمتر از زایمان تا اولین شیردهی می توانند میزان خودکارآمدی شیردهی زنان را پیشگویی کنند.

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه حاضر نشان داد بین رضایت از زایمان و خودکارآمدی شیردهی همبستگی وجود نداشت. عواملی نظیر حمایت مطلوب در زمان زایمان، سابقه قبلی شیردهی و فاصله ی کم بین زمان زایمان تا شیردهی اثر غالبی نسبت به رضایت از زایمان داشتند. پیشنهاد می شود جهت بهبود خودکارآمدی شیردهی، بر این عوامل تمرکز شود.

    کلیدواژگان: رضایت زایمانی، خودکارامدی شیردهی، زایمان
  • شکوفه مرآتی، امیر اشکان نصیری پور*، لیلا ریاحی، کامران حاجی نبی صفحات 97-112
    سابقه و هدف

    به موازات پیچیده تر شدن و محدود شدن منابع مالی و مادی در سازمان های بهداشتی و درمانی، برون سپاری و مدیریت صحیح آن اهمیت بیشتری پیدا می کند. این مقاله با هدف تعیین عوامل موثر و طراحی الگویی برای مدیریت برون سپاری خدمات غیربالینی در بیمارستانهای دولتی انجام شد.

    مواد و روش ها

    این پژوهش از نظر نتایج، جز مطالعات کاربردی می باشد. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه 28 سیوالی محقق ساخته استفاده گردید که متغییرهای آن ازمطالعات تطبیقی کشورهای منتخب استخراج گردیده است. روایی سازه با قضاوت خبرگان ارزیابی شد و درخصوص سنجش پایایی آن ضریب آلفای کرونباخ به میزان 85/0 تعیین گردید. جامعه پژوهش شامل سیاست گذاران نظام سلامت، کارشناسان خبره در امور برون سپاری و مدیران بیمارستانهای دولتی بود. برای نمونه گیری از روش طبقه ای استفاده و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزارهای IBM SPSS  و  LISREL انجام شده است.

    یافته ها

      طبق الگوی نهایی 6 عامل اصلی و موثر بر مدیریت برون سپاری شناخته شدند که به ترتیب شامل برنامه ریزی، تصمیم گیری، مدیریت عملکرد، قرارداد، ارتباطات و مدیریت دانش  بودند. عوامل برنامه ریزی با ضرایب 94/0 بیشترین تاثیر و مدیریت دانش کمترین تاثیر را با ضریب 34/0 در مدیریت برون سپاری خدمات غیر بالینی بیمارستانهای ایران داشتند.

    نتیجه گیری

      براساس الگوی حاصله عوامل مختلفی در مدیریت موثرهستند که ابعاد مرتبط با برنامه ریزی و تصمیم گیری از اهمیت ویژه ای برخوردارند و لازم است در زمان برون سپاری خدمات غیر بالینی دربیمارستانهای دولتی بیشتر مورد توجه قرار گیرند.

    کلیدواژگان: برون سپاری، بیمارستان، خدمات غیربالینی، مدیریت
  • مهدی علیزاده، زهرا صنائی، عطیه مهدوی رفیع، فاطمه اسلامی* صفحات 113-127
    مقدمه

    درمان دارویی، لیزر و جراحی ازجمله روش های درمانی کاهش فشار چشمی در  بیماران گلوگوم می باشد. اگرچه لیزر یک درمان بی خطر می باشد، اما برخی از پارامترها ممکن است تحت تاثیر آن  قرار گیرند.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه 56 بیمار مبتلابه گلوکوم زاویه باز اولیه و پرفشاری چشم که برای اولین بار تشخیص داده شدند یا علی رغم دریافت درمان دارویی فشار چشم کنترل شده ای نداشتند، تحت درمان با لیزر SLT:360 قرار گرفتند. فشار داخلی چشم، پارامترهای سگمان قدامی و ضخامت ماکولا در 5 ناحیه فوقانی، تحتانی، فووآ، نازال و تمپورال قبل از انجام لیزر و به فاصله 1و 3و6 ماه بعد از لیزر در آن ها اندازه گیری شد.روند تغییرات، در فواصل زمانی و بین دو گروه مقایسه شد.

    یافته ها

    فشار داخلی چشم در هر دو گروه در پیگیری های انجام شده کاهش یافت (P=<0.05). ماکولا در ماه های 1و3 بعد از لیزر مختصری افزایش ضخامت داشت و به جز در ناحیه تمپورال در گروه گلوکوم زاویه باز، در ماه ششم ضخامت ماکولا در تمام نواحی و در هر دو گروه به حد پایه خود رسید. ضخامت مرکزی قرنیه نیز علی رغم افزایش مختصر در ماه اول، در سایر پیگیری ها روند نزولی داشت که تغییرات آن در گروه پرفشاری چشم معنادار بود(P=<0.05). حجم و عمق اتاقک قدامی نیز به طور معنادار در هر دو گروه کاهش یافت(P=<0.05).

    نتیجه گیری

     لیزر ترابکولوپلاستی علی رغم اینکه درمانی خوب و ایمن است می تواند تغییرات مختصری بر روی پارامترهای سگمان قدامی ایجاد کند.

    کلیدواژگان: توبرکلوم سلا، مننژیوم، عصب بینایی، پیامد بینایی، روش های جراحی
  • ساسان ساکت، محمدمهدی ناصحی، علی اصغر حلیمی اصل، پریا اسرار* صفحات 128-139
    زمینه و هدف

    به نظر می رسد عدم تعادل در الکترولیت های سرمی نقش مهمی در بروز تشنج ناشی از تب داشته باشند. هدف از پژوهش حاضر بررسی سطح سرمی گلوکز، سدیم، کلسیم و منیزیم در بیماران بستری شده به علت تب و تشنج در بخش اطفال بیمارستان های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی از فروردین ماه سال1387 تا اسفند ماه سال 1397 بود.

    روش بررسی

    در این پژوهش گذشته نگر، پرونده پزشکی کلیه بیمارانی که در بازه زمانی مورد مطالعه شرایط ورود به پژوهش را داشتند مورد بررسی قرار گرفت. اطلاعات دموگرافیک و بالینی بیماران به همراه سطح سرمی سدیم، پتاسیم، کلسیم، منیزیم و گلوکز خون بیماران استخراج و ارزیابی شد.

    یافته ها

    300 کودک بر اساس معیارهای پژوهش وارد مطالعه شدند. 264 بیمار (88%) تشنج ساده و 36 بیمار (12%) تشنج کمپلکس داشتند. میانگین سطح سرمی سدیم، کلسیم، پتاسیم، گلوکز و منیزیم در بیماران مورد مطالعه در محدوده نرمال بود. از طرفی بین سطوح سرمی این متغیرها در دو گروه تشنج ساده و کمپلکس نیز تفاوت آماری معناداری مشاهده نشد. بر اساس نتایج محاسبات رگرسیونی، سابقه قبلی تب و تشنج در بیماران قدرت پیشگویی بروز تشنج کمپلکس را داشت (11/10-06/2: CI95%، 00/0=P، 5/4=OR).

    نتیجه گیری

     سطح سرمی سدیم، کلسیم، پتاسیم، گلوکز و منیزیم بر بروز تشنج در بیماران مورد مطالعه تاثیری نداشت. از طرفی با توجه به بالا بودن ریسک بروز تشنج کمپلکس در بیماران با سابقه تب و تشنج قبلی می توان با اتخاذ تمهیدات لازم به مدیریت بهتر بیماری و کنترل آن کمک کرد.

    کلیدواژگان: تشنج ناشی از تب، کودکان، تب، تشنج، الکترولیت ها
|
  • Gholamabbas Sabz, Maral Gharaghanu, Banafsheh Abbasi, Sadegh Nouripour Sisakht* Pages 1-10
    Introduction

    Otomycosis is a chronic, acute or subacute infection of the external auditory canal. Aspergillus and Candida species are the most common fungal agents of Otomycosis. Although Otomycosis rarely life-threatening, the disease is a challenging and frustrating entity for both patients and doctors as it requires long-term treatment and follow-up, despite this, there could be recurrences. Resistance in Aspergillus and Candida has been increasingly investigated and reported because of standards for susceptibility testing and associated breakpoints became available and as a consequence of the increased use of antifungal compounds. We aimed to determine the susseptibility of Amphotericin  B, Itraconazole, Voriconazole, and Clotrimazole on Aspergillusis strains isolated in Otomycosis patients referred toYasuj Shahid Mofatteh Clinic.

    Material and methods

    160 clinical species of Aspergillus spp, including 60 strains of A. flavus, 53 strains of A. Tubingensis, 43 strains of A. niger, 3 strains of A. terreus and 1 strain of A. fumigatus isolated from Otomycosis patient cultured on PDA medium and evaluated drug sensitivity of Amphotericin  B, Itraconazole, Voriconazole, and Clotrimazole according to the CLSI M38A2 guidelines

    Results

    MIC50 and MIC90 of Amphotericin  B, Itraconazole, Voriconazole and Clotrimazole against A. flavus (1 and 2, 0.0156 and 0.0625, 0.125 and 0.25, 0.25 and 1), A. niger (2 and 4, 0.0625 and 0.25, 0.125 and 0.25, 0.5 and 1) and A. tubingensis (2 and 4, 0.125 and 0.5, 0.25 and 0.25, 1 and 1) were reported respectively. All strains of Aspergillus were sensitive to Itraconazole and Voriconazole.

    Discussion and conclusion

    The laboratory data obtained from this study showed that Itraconazole has the best antifungal effect against Aspergillus species, followed by Voriconazole, Clotrimazole and Amphotericin B, respectively. Itraconazole and Voriconazole appear to be alternative drugs for the treatment of Aspergillusis, but more studies are needed to investigate the resistance of different Aspergillus species to different antifungal drugs

    Keywords: Aspergillus, Otomycosis
  • Mahboubeh Tarhani, Mohammad Fathi*, Masoud Rahmati Pages 11-26
    Objective

    Primary dysmenorrhea is one of the most common disorders in adolescent girls. Exercise has positive effects on women with primary dysmenorrhea. The aim of this study was to evaluate the effect of three types of aerobic exercise with low, medium and high intensity on pain, quality of life, duration of pain and some menstrual symptoms in patients with primary dysmenorrhea.

    Methodology

    This study is a randomized controlled trial. The study included 60 sedentary adolescent girls. Participants were divided into three training groups and a control group. The training protocol of the sports groups was performed three times a week for eight weeks. McGill Pain Questionnaire was used to assess the severity of pain and hourly pain was used to measure the duration of pain. The Menstrual Distress Questionnaire and the abbreviated form of the WHOQOL Questionnaire were used to assess menstrual symptoms and quality of life, respectively.

    Ethical Considerations

     Research Ethics Code: IR.LUMS.REC.1400.043

    Results

    The results showed that between three intensities of aerobic exercise for 8 weeks on pain (P = 0.133), duration of pain (P = 0.19) and menstrual symptoms (P = 0.239) in adolescent girls with dysmenorrhea Initial no significant difference was observed. In contrast, low-intensity aerobic exercise had a greater effect on improving the quality of life of adolescent girls with primary dysmenorrhea (P = 0.001).

    Conclusion

    Given the effects of aerobic exercise on quality of life and pain duration, this type of activity can probably be effective in improving this problem. However, due to its limitations, this study should be considered and its effectiveness cannot be conclusively confirmed.

    Keywords: Primary dysmenorrhea, aerobic exercise, menstrual distress, quality of life, pain intensity
  • Sajedeh Daei*, Roghayeh Abbasalipourkabir, Nasrin Ziamajidi Pages 27-41
    Background & aim

    Nanotechnology is a modern research field with broad applications in cancer management. Among the various metal nanoparticles, silver nanoparticles (AgNPs) have been used in cancer therapy due to their promising anti-tumor properties. Despite the great advantages of AgNPs, their effects on normal cells have become a challenge. Besides, their anti-cancer effects have not previously been well noted on human bladder cancer 5637 cells. The aim of this study is to evaluate the effects of AgNPs on 5637 and HEK-293 cells viability and also to explore their effects on vascular endothelial growth factor A (VEGFA) gene expression and cell migration in 5637 cells. 

    Methods

    In the current in vitro study, after 24-h exposure to different concentrations of AgNPs (0-125 μg/ml), the viability of 5637 and human embryonic kidney cells (HEK-293) were assessed by using 3-(4, 5-dimethylthiazol, 2-yl)-2, 5-diphenyl tetrazolium bromide (MTT) assay. Moreover, the morphological alterations were studied using an inverted microscope. VEGFA gene expression level and migration rate were evaluated by qRT-PCR and wound healing assay, respectively. Statistical analyses were performed using one-way ANOVA and Two-way ANOVA methods with the aid of SPSS and GraphPad Prism softwares.

    Results

    The results indicate that AgNPs can reduce 5637 and human embryonic kidney HEK-293 cells viability in a dose-dependent manner. However, the reduction in 5637 cell viability was significantly higher than that of the normal HEK-293 cells (p < 0.05). It is also observed that AgNPs lead to reduction of VEGFA gene expression (p < 0.05) and 5637 cells migration at concentrations of 50 and 60 μg/ml compared to the control (p < 0.001).

    Conclusion

    AgNPs could reduce the viability of 5637 and HEK-293 cells as their inhibitory effects on 5637 cells viability are significantly more than HEK-293. Furthermore, AgNPs suppressed the 5637 cells migration.

    Keywords: Silver nanoparticles, Cell viability, Bladder cancer 5637 cells, Human embryonic kidney cells
  • ZAHRA LAK*, MEHDI NEMATBAKHSH, AKBAR VAHDATI Pages 42-53
    Background and objective

    Unilateral ureteral obstruction (UUO) is a common disorder in renal system. This study aimed at investigation the effects of estradiol in obstruction model and after removal the unilateral ureteral obstruction in female rats.

    Methods

    In this experimental study, a total of 84 ovariectomized Wistar rat (180 ± 20 g) were randomly divided into 14 groups of 6. Group 1 was a non-surgical group. All groups 2 to 14 had unilateral ureteral obstruction and some were treated with medication. Thus that group 2-4, were sacrificed 3 days after the UUO and receiving the drug (sesame oil, 0.1 and 0.5 mg/kg Estradiol), respectively. In group 5-7, the obstruction removed (RUUO) at 3 days after the UUO and receiving the drug, then they were sacrificed in the next day. Groups 8-9 and 10-12, were scarified one day and 3 days after RUUO and receive estradiol, respectively. Group 14-13, were scarified 3 days after UUO, RUUO and receive estradiol in both models.  Quantitative diagnostic tests for stable metabolites of nitric oxide and Malone dialdehyde in blood and tissue samples were performed by special kits. Statistical analysis of data was performed using SPSS-20 software at a significance level of 5%.

    Results

    The results of the present study showed that in the UUO model, the nitrite and MDA levels of renal tissue in the obstructive groups significantly reduced compared to the sham group (P <0.05). However, different doses of estradiol had not effect on  the serum and tissue levels of nitrite and MDA between treatment and control groups in the both UUO and RUUO models (P >0.05).

    Conclusion

    According to the results obtained, it can be stated that prescribed estradiol at times UUO and RUUO had not an effect on nitrite and MDA levels. Although it may have protective effect after more days of RUUO, while short-term damage from UUO can progress even after RUUO.

    Keywords: Estradiol, unilateral ureteral obstruction, removal unilateral ureteral obstruction, nitric oxide, Malone dialdehyde
  • Narges Fotros, Gholamreza Bahrami, Khodabakhsh Rashidi, Milad Kiarostami, MohammadHosein Farzaei* Pages 54-64
    Introduction

    Ulcerative colitis is an inflammatory disease of the large intestine that cannot be treated, but its symptoms can be controlled. Cucurbita pepo from the Cucurbitaceae family, has wound healing and anti-inflammatory properties. In this regard, the aim of this study was to evaluate the protective effects of hydroalcoholic extract prepared from the skin of the squash plant in the animal model of ulcerative colitis.

    Material and methods

    To extract the Cucurbita moschata skin, 150 g of the dried and crushed skin of the fruit was transferred to a glass percolator and extracted using a solvent of water and ethanol in a ratio of 70:30 in three steps. A total of 36 field rats were prepared and randomly divided into 6 groups (6 rat in each group). In order to induce colitis, 4% acetic acid was used to evaluate the effects of the extract obtained from pumpkin skin, this extract was administered by gavage in 3 doses for 6 days to rat. Finally, the rats were examined for macroscopic changes and histological studies.

    Results

    In macroscopic examinations of the colon between different groups, in the healthy group the colon mucosa was completely normal. In the negative control group, complications such as ulceration, adhesions, thickening of the intestinal wall and severe inflammation were observed. In the groups receiving the extract in 3 doses, decreased Inflammation and wound healing were observed in rat with colitis, with the best results at 200 mg / kg.

    Conclusion

    Since the complications of colitis in the groups receiving Cucurbita moschata skin extract were significantly reduced compared to the control group, especially at a dose of 200 mg / kg, the results of this study could planning the way for clinical trial studies on ulcerative colitis and Use as a complementary medicine along with other treatments.

    Keywords: ulcerative colitis, traditional medicine, herbal drugs, Cucurbita moschata
  • Mohammad Torkashvand Moradabadi*, Mohammad Abbasi Pages 67-83
    Objectives

    Differences in population transition in the provinces of Iran have led to differences in their aging indicators. The purpose of this study is to identify the differences in the cause of death of the elderly in the provinces of Iran during the years 1390 to 1395.

    Materials and methods

    The study performed a secondary analysis of the cause of death of the elderly in the provinces of Iran. The cause of death data is taken from the current death registration in the Civil Registration Organization and is based on the international classification of the cause of death (ICD10). This data is analyzed by gender and age groups in the elderly population. Years of life lost due to premature death (YLL) were used per thousand to measure the mortality of each disease. Death rate and YLL rate allow comparison over time, sex and age at the provincial level as standard.

    Findings

    The elderly death rate varies from 40 to 72% in the provinces of the country. It shows the difference in the situation of the country's provinces in the epidemiological transition. The share of causes of death in the provinces varies by sex. In less developed provinces, premature death is more common for men.

    Conclusion

    The provinces of Iran have different climatic, developmental and demographic conditions, which has led to different occurrence of health conditions in them. There is a need to develop appropriate health policies at the provincial and regional levels in the country as the population enters the aging phase and the prevalence of chronic diseases among the elderly.

    Keywords: Elderly death, Provinces of Iran, Epidemiological transition, Disease burden, Population aging, Iran
  • Melika sadat Khorshidifard, Zohreh Sadat, Maedeh Shabanian, Saeideh Nasiri* Pages 84-96
    Background

    Considering the role of childbirth satisfaction on mood in the postpartum period and its possible role on breastfeeding self-efficacy, the present study was conducted to determine the relationship between childbirth satisfaction and lactation self-efficacy in women referred to comprehensive health centers in Kashan .

    Methods

    This descriptive cross-sectional study was performed on 300 mothers in 4-8 weeks after childbirth in health centers. To collect data, a checklist of demographic and obstetric characteristics, revised maternity satisfaction scale and short breastfeeding self-efficacy scale were used. Data were analyzed using SPSS software and t-test and analysis of variance, Pearson correlation coefficient and linear multiple regression.

    Results

    The mean score of breastfeeding self-efficacy of women was 46.75±10.75 and the mean score of their satisfaction with childbirth was 23.58±4.90. Pearson correlation test showed that women's satisfaction with childbirth had no significant relationship with their breastfeeding self- efficacy (r=-0.005, p=0.932). The results of linear regression showed that the variables of increasing family income, positive breastfeeding experience, no infant formula consumption, more frequent breastfeeding and less time interval between delivery and first breastfeeding can predict the efficiency of breastfeeding women.

    Conclusion

    The results of the present study showed that there was no correlation between delivery satisfaction and breastfeeding self-efficacy. Factors such as optimal support at delivery, previous history of breastfeeding, and short intervals between delivery and lactation had a predominant effect on delivery satisfaction. It is recommended to focus on these factors to improve breastfeeding self-efficacy.

    Keywords: Maternity satisfaction, Breastfeeding self-efficacy, Childbirth
  • Shekoofeh Merati, Amir Ashkan Nasiripour*, Laila Riahi, Kamran Hajinabi Pages 97-112
    Background and aim

    As health and financial resources become more complex and limited in health care organizations, outsourcing and proper management become more important. This article aimed to determine the effective factors and design a model for outsourcing management of non-clinical services in public hospitals.

    Methods

    In the results, this research is one of the applied studies. A 28-item questionnaire was used to collect data which the variables were extracted from comparative studies of selected countries. The validity of the structure was evaluated by experts and the Cronbach's alpha coefficient was determined to be 0.85. The study population included health system policymakers, outsourcing experts, and managers of public hospitals. For sampling, the stratified method is used and data analysis is performed using IBM SPSS and LISREL software.

    Results

    According to the final model, 6 main and effective factors on outsourcing management were identified, which included planning, decision making, performance management, contract, communication and knowledge management, in orderly. Planning factors with coefficients of 0.94 had the most impact and knowledge management had the least impact with a coefficient of 0.34 on the outsourcing management of non-clinical services in Iranian hospitals.

    Conclusion

    Based on the resulting model, there are various factors in effective management that dimensions related to planning and decision making are of special importance and need to be more considered when outsourcing non-clinical services in public hospitals

    Keywords: Outsourcing, Hospital, Non-Clinical Services, Management
  • Mehdi Alizadeh, Zahra Sanaei, Atiye Mahdavi Rafi, Fatemeh Eslami* Pages 113-127
    Objective

    There are a few options for lowering   intraocular pressure (IOP): medical treatment, laser therapy, and surgery. Although SLT is a safe treatment of glaucoma, some parameters may be affected by the SLT. The purpose of this study was to investigate the effects of SLT on anterior segment parameters and macular thickness in patients with primary open-angle glaucoma (POAG) and ocular hypertension (OHT).

    Material and Methods

    56 eyes with newly diagnosed or uncontrolled POAG and OHT were enrolled. All the patients treated with SLT: 360˚. IOP, anterior segment parameters, and macular thickness in 5 zones were measured before and 1, 3, 6 months after SLT, and data were compared between both groups at different times.

    Results

    IOP decreased significantly in both groups (P<0.05). There was an increase in macular thickness in the first and 3rd months after SLT. On the 6th month after SLT, all the measures except the temporal zone in the POAG group were back to pre-SLT measures. The central corneal thickness also increased in the first month but decreased in the 3rd and 6th months after SLT. Anterior chamber depth and volume also significantly decreased in both groups (p-value: (P<0.05) Anterior chamber angle also increased mild but not significant during the follow-up (P>0.05).

    Conclusion

    Although the selective laser trabeculoplasty is safe it may affect some parameters of the anterior segmen.

    Keywords: Glaucoma, Anterior segment, Laser
  • Sasan Saket, MohammadMahdi Nasehi, AliAsghar Halimi Asl, Paria Asrar* Pages 128-139
    Background and purpose

    Imbalance in serum electrolytes seems to play an important role in the development of febrile seizures. This study aimed to evaluate the serum levels of glucose, sodium, calcium, and magnesium in children with febrile seizures admitted to hospitals affiliated to Shahid Beheshti University of Medical Sciences from March 2008 to March 2019.

    Materials and methods

    In this retrospective study, the medical records of all patients who met the inclusion criteria during the study period were reviewed. Demographic and clinical data of patients, as well as serum levels of sodium, potassium, calcium, magnesium, and glucose were extracted and evaluated.

    Results

    A total of 300 children were enrolled according to the research criteria. 264 patients (88%) had simple seizures and 36 patients (12%) had complex seizures. The mean serum levels of sodium, calcium, potassium, glucose, and magnesium in the patients were in the normal range. On the other hand, there was no statistically significant difference between serum levels in the two groups of simple and complex seizures. Based on the regression analysis, the history of febrile seizures could predict the occurrence of complex seizures (OR=4.5, P=0.00, 95%CI: 2.06-10.11)

    Conclusion

    Serum levels of sodium, calcium, potassium, glucose, and magnesium did not affect the incidence of seizures in the patients. On the other hand, due to the high risk of complex seizures in patients with a history of febrile seizures, the necessary measures can be taken to manage the disease.

    Keywords: Febrile seizures, Children, Fever, Seizures, Electrolytes