فهرست مطالب

Comparative Education - Volume:5 Issue: 2, Spring 2022

Iranian Journal of Comparative Education
Volume:5 Issue: 2, Spring 2022

  • تاریخ انتشار: 1401/02/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی اکبر سمیعی، بدری شاه طالبی*، احمد عابدی صفحات 1813-1830
    تربیت افراد خلاق به یکی از اهداف  مدرن نظام های آموزشی پیشرفته مبدل شده است. در حالی که نیاز به تربیت خلاقیت برای زندگی در هزاره جدید هر روز بیش از پیش نمایان می گردد ، نظام های آموزشی جوامع پیشرفته می توانند درس های آموزنده ای برای دیگر کشورها داشته باشند. هدف پژوهش حاضر مطالعه تجربیات انگلیس و فنلاند در خصوص آموزش خلاقیت در مدارس ابتدایی برای ارایه رهنمودهایی به برنامه ریزان درسی ایران است. استراتژی انتخاب کشورهای مورد مطالعه در این تحقیق تطبیقی کیفی ، استراتژی " نظام های اجتماعی مشابه ، برون دادهای آموزشی مشابه " و سطح تحلیل ومشاهده کلان (کشور) بوده است. یافته های پژوهش نشان داد توجه به نقش و اهمیت خلاقیت کودکان در انگلیس  از قدمت بیشتری برخوردار است در حالی که فنلاندی ها در طی دو دهه اخیر به  این موضوع توجه کرده اند. هم چنین در حالی که اسناد ملی گوناگونی در طی شش دهه گذشته در این مورد در انگلیس منتشر شده است ، فنلاندی ها بیشتر اهل عمل  و انجام برنامه های خلاقیت بوده اند. دیگر یافته پژوهش نشان می دهد که نظام آموزش ابتدایی انگلیس متاثر از مولفه هایی همچون موضوع محوری ، معلم محوری و امتحان محوری می باشد که موفقیت چندانی در تربیت خلاقانه نداشته است در حالی که فنلاندی ها مدرسه محوری و کودک محوری را مبنای این آموزش ها  قرار داده اند. با توجه به یافته های پژوهش و واقعیت های اجتماعی ایران به نظر می رسد که برنامه ریزان درسی برای تربیت خلاقیت باید به تجارب فنلاندی ها بیشتر توجه کنند
    کلیدواژگان: خلاقیت، آموزش خلاقانه، برنامه درسی، موضوع محوری، مدرسه محوری
  • سعید رنجبر، رامین راحمی*، داود مشهدی حیدر صفحات 1831-1849
    اطلاعات بسیاری از کیفیت دروس ترجمه تخصصی که در گروه های زبان انگلیسی در دانشگاه های ایران اریه می شود در دسترس نیست و آگاهی ما از کارایی برنامه درسی جدید دوره ی کارشناسی ترجمه زبان انگلیسی - که از سال 1394 به اجرا درآمده است - نیز از آن هم کمتر می باشد . از بین روش های گوناگونی که برای ارزیابی برنامه های آموزشی وجود دارد، پژوهشگران حاضر از منظری تطبیقی به بررسی برنامه درسی رشته مترجمی زبان انگلیسی در دانشگاه آزاد اسلامی پرداختند و آن را با برنامه درسی سه دانشگاه جانکایا ترکیه، و دانشگاه های لیسستر و نیوکاسل انگلیس مقایسه کردند. برای پرهیز از جانبداری هم چنین پژوهشگران این ارزیابی را با استفاده از الگوی سیپ - به دلیل جامعیت و وجه عملی آن - انجام دادند . داده های کیفی مشتمل بر اسناد رسمی منتشر شده از سوی دانشگاه های منتخب و روش تحلیل آنها، تحلیل محتوا بود . یافته ها نشان دادند : (1) برعکس سه دانشگاه منتخب، برنامه درسی دانشگاه آزاد اسلامی از تعادل بین ترجمه شفاهی و کتبی برخوردار نیست؛ (2) برنامه درسی دوره کارشناسی در دانشگاه های خارجی به نیازها و علایق دانشجویان و به ویژه به واحدهای عملی ترجمه - شفاهی و کتبی - بیش تر از دروس نظری بها داده و به انطباق دروس با نیاز بازار کسب وکار توجه دارند؛ (3) دانشگاه های منتخب - به ویژه دانشگاه های بریتانیایی -، می کوشند تا فرصت کسب تجارب واقعی خارج از دانشگاه را برای دانشجویان فراهم آورند. یافته های پژوهش مبین آن است که باید تغییراتی اساسی در برنامه جاری تربیت مترجم در دانشگاه های ایران برای سازگاری با آینده شغلی دانشجویان صورت پذیرد.
    کلیدواژگان: الگوی سیپ، دوره کارشناسی، فارغ التحصیلان، دروس ترجمه تخصصی
  • محمد حسین فرخی نیا، سیده عصمت رسولی*، لادن سلیمی صفحات 1850-1870
    استقرار حکومت جمهوری اسلامی در ایران بر روند پذیرش اسناد بین المللی در حوزه آموزش اثر گذاشته است. هدف تحقیق حاضر بررسی تطبیقی سند2030یونسکو با سندتحول بنیادین آموزش و پرورش ایران  از منظر شباهت ها و تفاوت ها است. روش تحقیق ، تطبیقی کیفی ، روش جمع آوری داده ها ، استنادی و روش تحلیل داده ها ، تحلیل محتوی تفاهم می باشد. نخستین یافته تحقیق آشکار ساخت تفاوت های دو سند بسیار بیشتر از شباهت بین آنها است ،به نحوی که از بین 17 مولفه ، در 14 مولفه اختلاف نظر بین طراحان دو سند وجود دارد. یافته دیگر نشانگر تفاوت های بنیانی بین ایدیولوژی و فلسفه تربیتی حاکم بر دو سند در حوزه هایی همچون گستره تربیت ، ارزش ها ، و رویکرد تحقق اهداف تربیتی است. هم چنین در سند 2030 ، برابری جنسی در هر دو بعد کمی و کیفی آن مورد تاکید قرار گرفته در حالی که طراحان سند تحول اعتقادی به برابری زن و مرد در بعد کیفی آموزش ندارند. دیگر یافته تحقیق نشانگر آن است که سند تحول با ارج گذاری به نقش هایی همچون همسر و مادر و تعیین نوع پوشش برای زنان ، کلیشه های جنسیتی را که مورد قبول سند 2030 نمی باشد ، ترویج می نماید. علاوه بر این، سند 2030 با به رسمیت شناسی انواع رابطه جنسی و پذیرش دگرباشان ، بنحو علنی با بنیان های ایدیولوژیک سند تحول به مخالفت بر می خیزد.  این یافته ها نشان می دهند که اختلاف بین ایدیولوژی ها در تدوین و تصویب اسناد ملی و بین المللی می تواند سیاست گزاران و برنامه ریزان نظام آموزشی را با چالش های عملی روبرو سازند.
    کلیدواژگان: سند تحول بنیادین آموزش و پرورش، سند2030یونسکو، فلسفه تربیت، آموزش جنسی، اسناد بین المللی
  • ناهید مهرجو، محمد نوریان*، داریوش نوروزی، محمود عبایی کوپائی صفحات 1871-1897
    یادگیری ریاضیات فرصت های مناسبی ایجاد می کند تا دانش آموزان شایستگی های کلیدی برای زندگی در قرن بیست و یکم را در خود رشد دهند. برنامه ریزان درسی نیاز به تلاش های جدی تری برای بروزرسانی آموزش ریاضیات از نظر محتوی و تکنیک ارایه دارند. هدف پژوهش حاضر، مطالعه تطبیقی عناصر برنامه درسی ریاضی دوره ابتدایی در ایران و سنگاپور در چهار مولفه اهداف، محتوا، روش های تدریس و شیوه های ارزشیابی بود. روش پژوهش تطبیقی کیفی - با بهره گیری از رویکرد چهار مرحله ای بردی - و استراتژی انتخاب نمونه پژوهش "نظام های اجتماعی متفاوت، برون دادهای آموزشی متفاوت" است. داده ها، با استفاده از اسناد و اطلاعات موجود در پایگاه های رسمی دولتی و کتب و نشریات مرتبط با موضوع تحقیق در بازده زمانی 2021-2000 جمع آوری شده و براساس روش توافق / اختلاف جان استوارت میل تحلیل گردیدند. یافته ها نشان داد کشورهای منتخب به پرورش مهارت های تفکر و فعالیت های خلاقانه در اهداف تاکید دارند و هم چنین محتوای کتاب های ریاضی بر مبنای اهداف آموزشی تعیین شده اند. مهم ترین تفاوت بین دو کشور ، در هدف حمایت از روش " حل مسئله " برای ایجاد انسجام بین محتوا و مهارت ها در سنگاپور است. همچنین در مقایسه با ایران ، نظام آموزشی سنگاپور به تفاوت-های فردی دانش آموزان در محتوا و توسعه ی فراشناخت در راهبردهای یادگیری توجه بیشتری کرده است. علاوه بر این در نظام آموزشی ایران، ارزشیابی تاکید کمتری بر کیفیت یادگیری دانش آموزان دارد. با توجه به یافته ها و به منظور ارتقای کیفیت آموزش ریاضیات، به برنامه ریزان درسی ایران توصیه می شود محتوی و شیوه های نوین آموزش ریاضی را مدنظر قرار دهند.
    کلیدواژگان: محتوا، برنامه تحصیلی، هدف، ریاضیات، آموزش ابتدایی
  • پروین صولتی اصل، علی حسینی خواه*، مرجان کیان صفحات 1898-1928
    هدف پژوهش حاضر مطالعه تطبیقی رویکردهای آموزش دوره پیش دبستانی است. در این پژوهش ، مولفه های اهداف، محتوی، روش تدریس، فضای آموزشی و ارزشیابی در رویکردهای رومانتیک، انسان گرا، مونته سوری، والدورف و رجیوامیلیا مورد بررسی و تطبیق قرارگرفته اند. روش گردآوری داده ها، اسنادی و روش تحلیل و ارایه نتایح رویکرد چهار مرحله ای بردی است. در بعد آرمان ها ، همه رویکردها به غنی سازی تصورات کودک از طریق حواس تاکید می ورزند. در بعد فعالیت ها ، کلیه رویکردها بر فرآیند یادگیری و اهداف از پیش تعیین شده برنامه ریزی می شود اگرچه رویکرد های مونته سوری و رجیو امیلیا بیشتر فعالیت ها را به شیوه مسئله محور طراحی می کنند. دیگر یافته پژوهش آشکار ساخت رویکرد مونته سوری، رجیو امیلیا و والدورف به شیوه "پرسش و پاسخ " و عدم انتقال مستقیم مطالب به کودک تاکید می ورزند. هم چنین رویکرد های رجیو امیلیا و والدورف، یادگیری را اساس تعامل کودک و مربی قرار داده و تدریس را فرایند کمک به کودکان برای یادگیری پژوهش و جستجوگری می دانند. در بعد فضا ، همه رویکرد ها تعامل انسان با محیط از طریق حواس را مبنای آموزش خود قرار داده اند. در بعد ارزشیابی، - به جز رویکرد مونته سوری که در آن میزان دستیابی به اهداف از پیش تعیین شده توجه می شود - سایر رویکردها به استانداردسازی ارزشیابی تاکید ندارند.. با توجه به یافته ها ، پیشنهاد می شود برنامه ریزان درسی ایران برای تدوین یک الگوی مناسب برای آموزش پیش دبستانی بکوشند.
    کلیدواژگان: اوایل کودکی، رویکرد مونته سوری، آموزش پیش دبستانی، رویکرد رجیو امیلیا، رویکرد والدورف
  • عاطفه مهدی زاده*، مجتبی مقصودی، بهدخت مال امیری صفحات 1929-1947

    رویکرد ارتباطی برای آموزش زبان انگلیسی به عنوان یک زبان خارجی ممکن است به معرفی یک دیدگاه نظری برگردد که شعار زبان به عنوان ارتباط را مطرح کرده است. بر این اساس، حجم وسیعی از کتاب های درسی در دهه های گذشته منتشر شده اند که به طور فزاینده ای ادعا می شود که مبتنی بر اصول آموزش زبان ارتباطی (CLT) هستند. این مطالعه با هدف بررسی کتاب درسی پایه یازدهم که در حال حاضر در دبیرستان های ایران تدریس می شود، چشم انداز 2، و بررسی میزان اجرای اصول CLT در مقایسه با کتاب های درسی همسطح در همسایه انجام شد. کشورها، افغانستان و عراق. به منظور دستیابی به هدف پژوهش از طرح کیفی کیفی استفاده شد. پنجاه معلم دبیرستان دارای مدرک کارشناسی یا دکترا در آموزش زبان انگلیسی در این مطالعه شرکت کردند. چک لیست قابل اعتماد برای جمع آوری ادراک آنها استفاده شد. داده های کیفی پس از تجزیه و تحلیل با استفاده از تحلیل محتوا، بیشتر به محققین اطلاع داد. داده های چک لیست راه را برای مقایسه کمی کتاب های درسی با استفاده از مجذور کای هموار کرد که نتایج آن نشان داد که انگلیسی برای عراق اصول CLT بهتر از Vision و English برای افغانستان از نظر کار گروهی، یادگیرنده محوری و مراقبت از معلم دارد. نقش ها تجزیه و تحلیل کیفی بیشتر نشان داد که این کتاب های درسی، برخلاف ادعاها، میراث رفتارگرایانه ای را به ارث می برند که در محتوای فرمولی آن ها منعکس می شود که از نظر انطباق و شخصی سازی و همچنین معناداری نابارور است.

    کلیدواژگان: آموزش زبان ارتباطی، ایران، افغانستان، عراق، کتاب های درسی
  • مولود سعوه، محمدحسن میرزا محمدی، مهدی سبحانی نژاد، خسرو باقری صفحات 1947-1966

    هدف پژوهش حاضر تحلیل و نقد مبانی لیبرالیسم آموزشی و نولیبرالیسم آموزشی به منظور ارایه یک مفهوم پردازی جدید است. روش پژوهش، کیفی تطبیقی و برای جمع آوری و تحلیل داده ها به ترتیب از روش اسنادی و روش تحلیل مفهومی استفاده گردید. نخستین یافته پژوهش معطوف به نقد لیبرالیسم آموزشی و مشتمل بر مواردی همچون توجه صرف به نخبه پروری ، عدم توجه به نیازها و علایق دانش آموز ،عدم توجه به تربیت افراد کارآفرین ، و توجه اندک به پرورش کسب مهارت برای فراگیران است. دیگر یافته پژوهش معطوف به نقد نولیبرالیسم آموزشی بخاطر فردگرایی انحصارطلبانه، ترجیح اخلاق سرمایه داری و تجاری سازی آموزش می باشد. نو- مفهوم پردازی (سنتزسازی) مبانی تربیتی این دو مکتب فلسفی منتج به ارایه مبانی ترکیبی همچون آزادی درونی- بیرونی، خرد انسانی- خرد اقتصادی ، زندگی تعالی – محور/ رفاه- محور ،علوم نظری- عملی ، آموزش دانش محور- حرفه محور ، تربیت ارزش – محور/ زندگی - محور و تعلیم و تربیت همگانی- نخبه گرا گردید

    کلیدواژگان: لیبرالیسم آموزشی، نولیبرالیسم آموزشی، مبانی تعلیم و تربیت، نومفهوم پردازی (سنتز)
|
  • Ali Akbar Samiee, Badri Shahtalebi *, Ahmad Abedi Pages 1813-1830
    Fostering creative people have become one of the modern goals of advanced educational systems. While the need for creativity in the new millennium is more obvious, the education systems of advanced societies can teach pivotal lessons to other countries. The purpose of this research was to investigate the experiences of England and Finland in teaching creativity in primary schools to provide guidance to Iranian curriculum planners. The selection strategy of the countries studied in this qualitatively comparative study was "similarity in social systems, similarity in educational outputs" and the level of analysis and observation was macro (country). Data collection method was documentary and data analysis method was John Stuart Mill's method of agreement and disagreement using Bereday's regional approach for presenting the findings. The findings indicated that attention to the role and importance of children's creativity in the England education system has a long history, while Finnish education policymakers, especially in the last two decades, have paid more effort to this issue. Also, while various national documents on creativity have been published in England over the past six decades, Finns have been more pragmatic. Another finding shows that the England’s primary education system is influenced by factors such as subject-oriented, teacher-centered and exam-oriented and therefore has not had much success in creative education, while the Finns have used the school-centered and child-centered approach in teaching creativity. Given the research findings and the social realities of Iran, it seems that curriculum planners for educating creative children should pay more attention to the experiences of Finns. Research findings reveal that curriculum planners in Iran need special attention to Finnish experiences to raise creative children.
    Keywords: creativity, Creative Education, Curriculum, Subject-centered, School-centered
  • Saeed Ranjbar, Ramin Rahimi *, Davood Mashhadi Heidar Pages 1831-1849
    Little is known about the quality of technical translation courses offered in English departments in Iran and even less about the efficacy of the revised BA level translation curriculum which was put into practice since 2016. Among the possible ways to evaluate such a program, the researchers adopted a comparative perspective to the courses offered at BA level in Islamic Azad University and other foreign departments, namely, Çankaya University in Turkey, Leicester University and Newcastle University in the UK. To adopt an objective perspective to the study of the potentials of these four programs, Stufflebeam’s model including Content, Input, Process, and Product (CIPP) was selected mainly due to its comprehensiveness and administrative orientations. In addition, this study was conducted via implementing content analysis to qualitative data officially issued by these universities. The major findings of this study were (1) unlike other three universities, the graduate program at Islamic Azad University lacks a balance between interpretation and translation; (2) the graduate translation programs in foreign departments lean toward the students interest and needs, especially in terms of including practical English translation and interpretation courses and consider providing career-oriented courses of either interpretation or translation; (3) the foreign departments, particularly, British departments provided out-of-campus authentic translation or interpretation experience on job market. The findings of the study implied that majors revisions are needed to make the current program more compatible with prospect students' future career path.
    Keywords: BA level, CIPP Model, Comparative Evaluation, Graduates, translation program
  • Mohammad Hosain Farokhinia, Esmat Rasoli *, Ladan Salimi Pages 1850-1870
    Establishment of Islamic Republic of Iran has affected the process of accepting international documents in the field of education. The aim of research was to make a comparative study of the UNESCO 2030 agenda with the “Fundamental Transformational Document of Iran’s Education” in terms of similarities and differences. Research method is comparatively qualitative and method of data collection and analysis is documentary and content analysis respectively. The first finding of the research reveals that the differences between the two documents are much greater than the similarities, so that out of 17 components, there is disagreement between the designers of the two documents in 14 components. Another finding indicates fundamental differences between the ideology and educational philosophy of two documents in areas such as the scope of education, values, and approach to achieving educational goals. Also in the 2030 document, gender equality is emphasized in all its quantitative and qualitative dimensions, while authors of the “F Fundamental Transformational Document of Iran’s Education” do not believe in the equality of men and women in the qualitative dimension of education. Another finding is that the “Fundamental Reform Document of Iran’s Education” promotes gender stereotypes that are not accepted in the 2030 Document by respecting roles such as spouse and mother and determining the type of Hijab for women. In addition, the 2030 document publicly opposes the ideological foundations of the Iran’s Document by recognizing the types of sex and acceptance of LGBT people. These findings show that differences between ideologies in the drafting and approval of national and international documents can pose practical challenges to policymakers and planners in the education system
    Keywords: Fundamental Transformation, International Documents, philosophy of education, Sex Education, UNESCO 2030 agenda
  • Nahid Mehrjoo, Mohammad Nourian *, . Dariush Norouzi, Mahmoud Abai Kopai Pages 1871-1897
    Learning mathematics creates opportunities for pupils to develop key 21st century competencies. In support of this important curriculum, more serious efforts are needed to update the content and technique of mathematics education. The aim of    research was a comparative study of primary school mathematics curriculum in Iran and Singapore in four components of objectives, content, teaching and assessment methods.  A comparatively qualitative research method has been done using Bereday’s four-step approach. The   sample selection strategy was "Different social systems, different educational outcomes". The data were collected using documents and information available in   formal government databases, books and publications related to the research topic in the period 2021-2000, and were analyzed according to the John Stuart Mill agreement / disagreement method. The findings showed that selected countries emphasize the development of thinking skills and creative activities in mathematics education’s goals. In terms of goals, most important difference between the two countries is that Singaporean education system supporting the "problem solving" method and creating coherence between the content and skills taught to the learners. Also in contrast to Iran, in Singaporean schools, students' individual differences in content and metacognition development in learning strategies have been addressed. In order to improve the educational quality of Iran, curriculum planners are advised to consider new methods of content preparation and mathematics education.
    Keywords: content, Curriculum, goal, Mathematics, Primary Education
  • Parvin Solati Asl, Ali Hoseinikhah *, Marjan Kian Pages 1898-1928
    The aim of research was a comparative study of preschool educational approaches. In this research, the components of goals, content, teaching method, educational atmosphere and evaluation in romantic, humanistic, Montessori, Waldorf and Reggio Emilia approaches have been compared. The method of data collection and analysis were documentary and Bereday’s four-step approach respectively. In dimension of goals, all approaches emphasize the enrichment of the child's imagination through the senses. In the activities dimension, all approaches emphasize the learning process. Montessori and Reggio Emilia's approach, more than other approaches, design activities in a more problem-oriented manner. In the Montessori, Reggio Emilia and Waldorf approaches emphasized the question-and-answer method and indirect transmission of material to the child. In particular, the Reggio Emilia and Waldorf approaches have made the learning method the basis of child-teacher interaction, and teaching means the process of helping children learn research. In the dimension of educational atmosphere, human interaction with the environment - through the senses - is the basis of education in all approaches. In the evaluation dimension - with the exception of the Montessori approach which focuses on the extent to which predetermined goals are achieved-, other approaches do not emphasize learning standards and the evaluation is not done in the traditional way. Iranian curriculum planners are encouraged to use the findings of the present study to develop a suitable approach for early childhood education
    Keywords: Early Childhood, Montessori Approach, Preschool Education, Reggio Emilia Approach, Waldorf Approach
  • Atefeh Mahdizadeh *, Mojtaba Maghsoudi, Behdokht Mall-Amiri Pages 1929-1947

    The communicative approach to teaching English as a foreign language may be traced back to the introduction of a theoretical perspective which has advocated the motto of language as communication. Predicated on this point of view, large bodies of textbooks have been published in past decades which have increasingly been claimed to be based on the tenets of communicative language teaching (CLT). In order to further investigate the claim, this study aimed at delving into 11th grade textbook currently taught in high schools in Iran, Vision 2, and probed the extent which the tenets of CLT are implemented in comparison to the textbooks of the same level in neighbor countries, Afghanistan and Iraq. In order to achieve the purpose of the study a quan-qual design was adopted. Fifty high school teachers holding BA or PhD in teaching English took part in this study. A reliable checklist was used to collect their perceptions. Having analyzed the quantitative data, the researcher interviewed nine participants. The data from the checklist paved the way for quantitative comparison of the textbooks using chi-square the results of which indicated that English for Iraq features CLT principles better than Vision and English for Afghanistan in terms of group work, learner-contentedness and caring for teacher roles. A further qualitative analysis showed that these textbooks, contrary to the claims, inherit behavioristic legacy as reflected in their formulaic content which is infertile in terms adaptation and personalization as well as meaningfulness.

    Keywords: Afghanistan, Communicative Language Teaching, Iran, Iraq, Textbooks
  • Molood Saveh, MohammadHassan Mirzamohammadi, Mahdi Sobhaninejad, Khosrow Bagheri Pages 1947-1966

    The purpose of study was to analyze and critique the principles of educational liberalism and educational neoliberalism in order to present a new concept (synthesis). The research method was comparatively qualitative and methods of data collection and analysis were documentary and conceptual analysis respectively. The first findings focus on critique of educational liberalism and include issues such as mere attention to elitism, lack of attention to the needs and interests of learners, training entrepreneurs, and developing skills for learners. Other finding of study is the critique of educational neoliberalism due to monopolistic individualism, preference for capitalist ethics, and commercialization of education. Re-conceptualizing (Synthesis) of educational foundations of these two philosophical schools led to the presentation of combined principles, such as internal-external freedom, human-economic wisdom, excellence-centered & welfare – axis life, theoretical- practical sciences, knowledge-oriented /professional-oriented education, value-driven & life - centered training and public-elite education. The important point is that reconceptualization can be considered hierarchically and this uneven interaction can be arranged like Maslow’s pyramid. In this pyramid, the foundations of educational neoliberalism are at the base of the pyramid (low level needs) and the foundations of educational liberalism (high level needs) are at the top of the pyramid.

    Keywords: Educational liberalism, Educational neoliberalism, Foundations of education, Reconceptualization, Synthesis