فهرست مطالب

Psychology of Woman Journal
Volume:2 Issue: 4, 2022

  • تاریخ انتشار: 1400/12/25
  • تعداد عناوین: 6
|
  • اکبر عطادخت، سارا تقی زاده هیر * صفحات 1-12

    هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی درمان مبتنی بر رابطه والد کودک بر بهبود سبک های فرزند پروری مادران کودکان مبتلا به اختلال نقص توجه/ بیش فعالی بود. روش پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه مادران دارای کودک 7 تا 12 سال با مبتلا به اختلال نقص توجه/ بیش فعالی که در سال 1399 به کلینیک روانشناسی شهر اردبیل مراجعه کرده اند بود. تعداد 30 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی به دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. داده ها با استفاده از پرسشنامه سبک های فرزندپروری بامرید جمع آوری گردید. در گروه آزمایش درمان مبتنی بر رابطه والد کودک به مدت10 جلسه 60 دقیقه ای اجرا شد و گروه کنترل تحت مداخله قرار نگرفت. داده ها با استفاده از تحلیل واریانس چند متغیری تجزیه و تحلیل شدند نتایج حاصل از تحلیل کوواریانس چند متغیری نشان داد که درمان مبتنی بر رابطه والد کودک بر سبک های فرزند پروری مادران کودکان مبتلا به اختلال نقص توجه/ بیش فعالی بر سبک های فرزند پروری این مادران اثربخش بوده است و به شکل معناداری موجب بهبود سبک های فرزندپروری شد. با توجه به یافته های پژوهش، می توان از درمان مبتنی بر رابطه والد کودک به عنوان روشی موثر در بهبود سبک های فرزند پروری مادران کودکان مبتلا به اختلال نقص توجه/ بیش فعالی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر رابطه والد-کودک، سبک های فرزند پروری، اختلال نقص توجه، بیش فعالی
  • سید مجتبی عقیلی*، فاطمه شکوری، آرزو اصغری صفحات 13-21
    زمینه و هدف

    خیانت زناشویی یکی از مخربترین مشکلات یک رابطه و نیز یکی از موضوعاتی است که بطور معمول به طلاق منجر می شود. هدف این پژوهش اثر بخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر نشخوار فکری در زنان دارای سابقه خیانت زناشویی بود.

    روش

    روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون_پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش را کلیه زنان خیانت دیده شهر بجنورد که در سال 1400 جهت دریافت خدمات مشاوره ای به مرکز مشاوره مراجعه نمودند، تشکیل دادند. و از این میان 40 نفر به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی به دو گروه آزمایش (20 نفر) و گواه (20 نفر) قرار داده شدند. ابزار پژوهش پرسشنامه نشخوار فکری نولن و هوکسما (1989) بود. داده های پژوهش با آزمون تحلیل کوواریانس چند متغیره و با استفاده از نرم افزار spss-24 تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که بین گروه آزمایش و گواه از نظر نشخوار فکری تفاوت معناداری وجود داشت. به عبارت دیگر درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد به طور معنی داری باعث کاهش نشخوار فکری زنان با سابقه خیانت زناشویی شد (001/0>p).

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج توصیه می شود که روانشناسان بالینی و درمانگران در ارایه خدمات روانشناختی از روش درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد در کنار سایر روش های آموزشی برای بهبود سلامت زنان خیانت دیده استفاده کنند.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، نشخوار فکری، خیانت
  • مجید ابراهیم پور*، الهام شهسواری نژاد بافتی صفحات 22-29
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف رابطه ویژگی های شخصیتی K ، وضعیت سلامت عمومی ،ضعیت زایمان ،گروه خونی مادرو عملکرد خانواده با شدت بروز اتیسم در فرزندان انجام شد. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه والدین کودکان 3تا 15 سال مراکز توانبخشی شهر تهران بودند

    روش

    نمونه برآورد شده برابر 120 نفر می باشند. برای انتخاب نمونه موردنظر از روش نمونه گیری در دسترس بهره گرفته شد. ابزار گرداوری داده ها در این تحقیق، پرسشنامه عملکرد خانواده مک مستر (FAD)، پرسشنامه سنجش ویژگی های زیستی، روانی، شناختی و اجتماعی افروز، پرسشنامه سنجش ویژگی های چند جنبه ای شخصیتی مینه سوتا (MMPI) بوده است.

    یافته ها

    برای محاسبات و تحلیل های آماری از نرم افزار SPSS24 و آزمون های تی تک نمونه ای، همبستگی پیرسون، رگرسیون چندگانه گام به گام و آزمون تحلیل واریانس استفاده شد.

    نتایج

    نشان داد که ضریب همبستگی بین تمایل فرد به انجام واکنش های نمایشی و شخصیت انکار کننده با شدت اوتیسم در فرزندان رابطه معناداری دارد. همچنین، بین ویژگی های وضعیت سلامت عمومی ،ضعیت زایمان مادر با شدت بروز اوتیسم  در فرزندان رابطه وجود ندارد. اما درگروه خونی رابطه معناداری وجود دارد همچنین بین عملکرد خانواده با شدت بروز اوتیسم  در فرزندان رابطه منفی معنی دار وجود دارد. بر این اساس می توان گفت که کاردرمانگران باید کارکردهای خانواده را مورد توجه قرار دهند و الگوهای منحصر به فرد رفتاری شخص را با تمرکز بر روابط متقابل بین دو فرد تبیین اعمال کنند. تاثیرهای دوسویه به این معنی است که الگوهای مشترک منحصر به فرد از تعامل، عاطفه و ادراک بین دو شخص بیش از اعمال، عواطف و افکار هر یک به  تنهایی، بیان می دارند که چه چیزی احتمال دارد بر رشد کودک یا نوجوان اثر بگذارد

    کلیدواژگان: ویژگی های شخصیتی K (واکنش های نمایشی و شخصیت انکار کننده)، وضعیت سلامت عمومی، ضعیت زایمان، گروه خونی مادرو، عملکرد خانواده، شدت بروز اتیسم
  • آرزو برنا* صفحات 30-42

    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی آموزش گروهی شناخت درمانی مبتنی بر ذهن‌آگاهی بر کاهش نگرش ناکارآمد و افکار خودآیند در زنان دچار افسردگی پس از زایمان اجرا شد. روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش‌آزمون- پس‌آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری این پژوهش کلیه زنان مراجعه شده به بیمارستان آرش رویین تن در بازه زمانی فروردین تا خرداد 1400 است که پس از بررسی جامعه مورد پژوهش، پس از غربالگری به وسله پرسشنامه‌های نگرش ناکارآمد (DAS) و افکار خودآیند (ATQ) اجرا و زنانی که نمره بالاتری (طبق معیار نقطه برش بالینی) را در این آزمون کسب کردند به عنوان نمونه پژوهشی به حجم 20 زن انتخاب و در دو گروه آزمایش و کنترل که تعداد هر گروه 10 زن بود جایگزین شدند. پس از اجرای پرسشنامه‌های  نگرش ناکارآمد و افکار خودآیند روی هر دو گروه کنترل و آزمایش، اعضای گروه آزمایش به مدت 8جلسه و هر جلسه به مدت 90 دقیقه در جلسات آموزش ذهن‌آگاهی شرکت کردند، هیچ‌یک از اعضای گروه کنترل در جلسات آموزش ذهن‌آگاهی شرکت نداشتند. داده‌های حاصل از پیش‌آزمون – پس‌آزمون از طریق تحلیل کوواریانس و با استفاده از نرم‌افزار Spss-23 تحلیل شد. نتایج پژوهش نشان داد که آموزش شناخت درمانی مبتنی بر ذهن‌آگاهی، منجر به کاهش نگرش ناکارآمد (30/30=F، 0/001=P) و افکار خودآیند (34/21=F، 0/001=P) در زنان گروه آزمایش شد. به طور کلی یافته های این پژوهش حاکی از آن است، روش شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی را می توان مداخله ای موثر در کاهش افکار خودآیند منفی و نگرش های ناکارآمد زنان دچار افسردگی پس از زایمان به حساب آورد.

    کلیدواژگان: افسردگی پس از زایمان، ذهن آگاهی، نگرش ناکارآمد، افکار خودآیند
  • هاییده صابری*، افشین صلاحیان، منا امیری صفحات 43-52

    این پژوهش به پیش بینی عملکرد جنسی زنان بر اساس تروماهای دوران کودکی و نقش خودانگاره جنسی می پردازد. برای اجرای این تحقیق، 200 نفر زن متاهل از طریق پر کردن پرسشنامه ی آنلاین در پیام رسان های مجازی شرکت جستند. جامعه آماری شامل نمونه های غیر احتمالی شهرهای تهران و کرج می باشد. پرسشنامه های عملکرد جنسی زنان روزن (2000)، آسیب های دوران کودکی برنشتاین (1988) و خودانگاره جنسی اشمیت (2000) به عنوان ابزارهای اندازه گیری استفاده شدند. طرح پژوهش حاضر، طرح همبستگی از طریق الگویابی معادلات ساختاری می باشد.  تجزیه و تحلیل داده ها توسط نرم افزارهای SPSS-24   و AMOS-26  انجام شدند. نتایج حاکی از این بودند که  فرضیه اصلی که به پیش بینی عملکرد جنسی زنان بر اساس آسیب های دوران کودکی با در نظر گرفتن نقش خودانگاره جنسی به عنوان عامل میانجی می پردازد؛ دارای برازش کافی است. تروماهای کودکی بر خودانگاره جنسی زنان نه تنها تاثیر ژرف می گذارد بلکه عملکرد جنسی شان را هم مختل می کند. زیرا ناامنی روانی دوران کودکی بستری از عدم اعتماد به افراد مهم زندگی و روابط عاشقانه و عاطفی را فراهم می آورد. بنابراین، هنگام رابطه جنسی این عدم اعتماد باعث جلوگیری از بیان احساسات و نیازهای فرد شده و حتی ممکن است فرد لذت خود از رابطه را بازداری کند و در آخر به عدم رضایت جنسی برسد.

    کلیدواژگان: تروما، خودانگاره جنسی، عملکرد جنسی، آسیب های کودکی، طرحواره
  • علی سلطانی، شیما تمنایی فر* صفحات 53-62

    تحلیل رفتار متقابل یکی از نظریاتی است که روابط بین فردی، فرایند حوادث زندگی و واکنش های متقابل افراد با یکدیگر توجه بسیار داشته و برای مسایل بین فردی، راهکارهای کاربردی ارایه داده است؛ لذا هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی تحلیل رفتار متقابل بر بلوغ عاطفی و باورهای ارتباطی بود. روش پژوهش از نوع نیمه آزمایشی و طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل بود. از بین زنان داوطلب ازدواج و مراجعه کننده به مرکز درمانی گلابچی و کلینیک روان آرام شهر کاشان در نیمه دوم سال 1398 جهت مشاوره پیش از ازدواج، تعداد 52 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به صورت تصادفی در گروه آزمایش (26 نفر) و گواه (26 نفر) قرار گرفتند. زنان در مرحله پیش آزمون به پرسش نامه های بلوغ عاطفی سینک و بهارگاوا (1984) و باورهای ارتباطی ایدلسون و اپستین (1981) پاسخ دادند. جلسات گروه درمانی برای گروه آزمایش به مدت 8 جلسه (دوره زمانی 2 ماهه) برگزار شد و مجددا در پایان جلسات پرسش نامه ها توسط گروه کنترل و آزمایش تکمیل شدند. برای تحلیل داده ها از روش تحلیل کوواریانس استفاده شد. نتایج نشان داد آموزش تحلیل رفتار متقابل بر ثبات عاطفی و باورهای ارتباطی غیرمنطقی زنان داوطلب ازدواج اثربخش بوده است (05/0p<). با توجه به یافته های پژوهش پیشنهاد می شود در مراکز مشاوره از آموزه های تحلیل رفتار متقابل، برای مجهز ساختن زنان داوطلب ازدواج به مهارت های ارتباطی مناسب و رضایت بخش استفاده شود.

    کلیدواژگان: اثربخشی، تحلیل رفتار متقابل، بلوغ عاطفی، باورهای ارتباطی، زنان
|
  • Akbar Atadokht, Sara Taghizadeh Pages 1-12
    Aims

    The present study was conducted with the aim of determining the effectiveness of child-parent relation therapy on the improvement of mothers' parenting of children with attention deficit/ hyperactivity disorder.

    Methods

    The research method was an experimental study, including pretest- posttest with control group. For this purpose, 30 patients were selected using convenience sampling method and placed randomly in experimental (n=15) or control group (n=15). Subjects were measured by bamrid parenting style scale (1972). The experimental group participated in 10 sessions (60 minutes) of parent – child relationship Therapy and the control group didn’t receive any intervention. Data were analyzed using Covariance Analysis

    Results

    The results indicated that child- parent relationship therapy (CPRT) made a significant difference between the two groups in terms of their average score on parenting styles (P<0/05).

    Conclusion

    The results showed that therapy based on the parent-child relationship can be considered as an effective way to improve the parenting styles of children with attention deficit / hyperactivity disorder.

    Keywords: Child-parent relation therapy, Parenting styles, Attention deficit, hyperactivity disorder
  • Mojtaba Aghili*, Fatemeh Shakori, Arezou Asghari Pages 13-21
    Background and Aim

    Marital infidelity is one of the most destructive problems in a relationship and also one of the issues that usually leads to divorce. The aim of this study was the effectiveness of acceptance and commitment therapy on rumination in women with a history of marital infidelity.

    Method

    The research method was quasi-experimental with pre-test-post-test design with control group. The statistical population of the study consisted of all betrayed women in Bojnourd who referred to the counseling center in 2021 to receive counseling services. Among them, 40 people were selected by available sampling method and randomly divided into two groups of experimental (20 people) and control (20 people). The research instrument was Nolen and Hoxma (1989) rumination questionnaire. Research data were analyzed by multivariate analysis of covariance using SPSS-24 software.

    Results

    The results showed that there was a significant difference between the experimental and control groups in terms of rumination. In other words, treatment based on acceptance and commitment significantly reduced the rumination of women with a history of marital infidelity (p<0.001).

    Conclusion

    Based on the results, it is recommended that clinical psychologists and therapists use acceptance and commitment therapy along with other educational methods to improve the health of betrayed women in providing psychological services.

    Keywords: Acceptance, Commitment Therapy, Ruminant, Marital Infidelity
  • Majid Ebrahimpoor *, Elham Shahsavari Nejad Bafti Pages 22-29
    Objective

    The aim of this study was to investigate the relationship between maternal personality, biological and psychological characteristics and family functioning with the severity of autism in children. The statistical population of the study included all parents of children aged 3 to 15 years in rehabilitation centers in Tehran.

    Method

    The estimated sample is 120 people. Available sampling method was used to select the sample. Data collection tools in this study were Yaghoubi et al.'s Family Performance Questionnaire, Afrooz Biological, Psychological, Cognitive and Social Characteristics Questionnaire, and Minnesota Multidimensional Personality Traits Questionnaire.

    Results

    SPSS24 software and one-sample t-test, Pearson correlation, stepwise multiple regression and analysis of variance were used for statistical calculations and analysis.

    Results

    showed that the correlation coefficient between the tendency of the individual to perform dramatic reactions and negative personality has a significant relationship with the severity of autism in children. Other personality traits of mothers have no significant relationship with the severity of autism in children. Also, there is no relationship between the characteristics of general health status, maternal delivery status and the severity of autism in children. But there is a significant relationship in blood group and there is a significant negative relationship between family functioning and the severity of autism in children. Based on this, it can be said that occupational therapists should consider the functions of the family and apply the unique patterns of behavior of the person by focusing on the mutual relations between the two people. Bilateral influences mean that unique common patterns of interaction, emotion, and perception between two people, rather than the actions, emotions, and thoughts of each individual, express what is likely to affect a child or adolescent's development

    Keywords: .Keywords: Keywords: K personality traits (dramatic reactions, negative personality), general health status, delivery status, maternal blood type, family functioning, severity of autism
  • Arezoo Borna* Pages 30-42

    The aim of this study was to determine the effectiveness of mindfulness-based cognitive therapy group training on reducing dysfunctional attitudes and spontaneous thoughts in women with postpartum depression. The method of the present study was quasi-experimental with pre-test-post-test design with a control group. The statistical population of this study is all women referred to Arash Ruyintan Hospital in the period of April to June 1400. After the study of the study population, after screening by the Dysfunctional Attitude Questionnaire (DAS) and spontaneous thoughts questionnaire (ATQ) and women who They obtained a higher score (according to the clinical cut-off point criterion) in this test as a sample of 20 women and were replaced in two experimental and control groups, each with 10 women. After performing the dysfunctional attitude and spontaneous thoughts questionnaires on both control and experimental groups, the experimental group members participated in mindfulness training sessions for 8 sessions and 90 minutes each session. None of the control group members participated in mindfulness training sessions. Pre-test-post-test data were analyzed by analysis of covariance using Spss-23 software. The results showed that mindfulness-based cognitive therapy training reduced dysfunctional attitude (F = 30.30, P = 0.001) and spontaneous thoughts (F = 34.21, P = 0.001) in women in the experimental group. شد. In general, the findings of this study indicate that mindfulness-based cognitive therapy can be considered as an effective intervention in reducing negative spontaneous thoughts and dysfunctional attitudes of women with postpartum depression.

    Keywords: Postpartum depression, mindfulness, dysfunctional attitude, spontaneous thoughts
  • Ali Soltani, Shima Tamannaeifa* Pages 53-62

    Interpersonal Behavior Analysis is one of the theories that has paid much attention to interpersonal relationships, the process of life events and the interactions of individuals with each other and has provided practical solutions to interpersonal issues; Therefore, the aim of this study was to determine the effectiveness of interaction behavior analysis on emotional maturity and communication beliefs. The research method was quasi-experimental and the pretest-posttest design was with the control group. Among the women who volunteered for marriage and referred to Golabchi Medical Center and Psychiatric Clinic in Kashan in the second half of 2020 for premarital counseling, 52 people were selected by available sampling method and randomly in the experimental group (26 people). ) And witness (26 people) were included. In the pre-test, women answered the Sink and Bahargawa (1984) Emotional Maturity Questionnaire and the Idelson and Epstein (1981) Communication Beliefs Questionnaire. Group therapy sessions were held for the experimental group for 8 sessions (period of 2 months) and again at the end of the sessions the questionnaires were completed by the control and experimental groups. Analysis of covariance was used to analyze the data. The results showed that interaction behavior analysis training was effective on emotional stability and irrational communication beliefs of women volunteering for marriage (p <0.05). According to the research findings, it is suggested to use the teachings of reciprocal behavior analysis in counseling centers to equip women volunteers with appropriate and satisfactory communication skills.

    Keywords: Effectiveness, Interaction Behavior Analysis, Emotional Maturity, Communication Beliefs, Women