فهرست مطالب

مدیریت سازمان های دولتی - سال دهم شماره 2 (پیاپی 38، بهار 1401)

فصلنامه مدیریت سازمان های دولتی
سال دهم شماره 2 (پیاپی 38، بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/21
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سید موسی خادمی*، سید رضا خادمی صفحات 11-26

    دولت الکترونیک به واسطه مزایای فراوانی که برای هر کشور به ارمغان می آورد بسیار مورد توجه جوامع علمی قرار گرفته است. ضرورت هایی مثل شفافیت، چابکی، سهولت دسترسی به خدمات و صرفه جویی در زمان و هزینه مواردی هستند که باعث می شود دولت ها به این مهم علاقه نشان دهند و برای اجرای سخت افزاری و نرم افزاری دولت الکترونیک بکوشند. هدف از انجام این پژوهش، طراحی مدل سنجش بلوغ دولت الکترونیک و به کارگیری مدل مزبور برای تعیین سطح بلوغ دولت الکترونیک در استانداری استان لرستان است. مدل طراحی شده دارای 4 سطح شامل حضور در وب، تعامل دولت و شهروندان، تراکنش و یکپارچه سازی است. با توجه به پژوهش انجام شده مشخص شد که در مقطع انجام پژوهش  مطابق مدل ارایه شده در این مقاله سطح  بلوغ دولت الکترونیک در استانداری استان لرستان  از سطح اول که اصلی ترین موضوع آن حضور در سطح وب است عبور کرده  ولی در سطح دوم که تعامل بین دولت و شهروندان است به میزان کافی از توسعه در حوزه دولت الکترونیک برخوردار نیست و براساس نتایج حاصله سازمان مذکور در حال گذار از سطح 2 به 3 است. در پژوهش حاضر از روش های آمار استنباطی شامل، آزمون همبستگی پیرسون، رگرسیون خطی و از شاخص های آمار توصیفی مانند میانگین و انحراف معیار و روش های آماری ازجمله آلفای کرونباخ و تحلیل اکتشافی با استفاده از نرم افزار اس.پی.اس. 22  استفاده شد. همچنین برای برازش مدل مفهومی پژوهش از نرم افزار لیزرل استفاده شده است.

    کلیدواژگان: دولت الکترونیک، مدل بلوغ دولت الکترونیک، استانداری لرستان
  • فریبا برومندان، محمدعلی سرلک*، علیرضا موغلی، غلامرضا طالقانی صفحات 27-43

    استرس به عنوان بیماری شایع قرن حاضر، یکی از عوامل موثر بر کاهش بهره وری، سلامت جسمی و روانی نیروی انسانی شناخته شده است. تحقیقات پراکنده ای در مورد عوامل موثر بر استرس شغلی صورت گرفته است ولی متاسفانه تاکنون در این زمینه پژوهش جامع و منسجمی انجام نشده است. این مقاله با هدف ایجاد چارچوبی برای به حداقل رساندن استرس کارکنان، قصد دارد عوامل موثر بر استرس شغلی در سازمان صدا و سیما را پس از شناسایی، براساس اهمیت، رتبه بندی کند تا با استفاده از آن بتوان برای کاهش استرس شغلی، برنامه ریزی کرد. این پژوهش از لحاظ روش، آمیخته، با توجه به هدف، کاربردی و از نظر ماهیت، تحقیقی توصیفی - اکتشافی است. ابتدا عوامل موثر با روش مطالعه کتابخانه ای شناسایی، سپس جهت تایید عوامل شناسایی شده از روش دلفی فازی استفاده شده است، در مرحله سوم داده های شناسایی شده، از طریق تکنیک تحلیل سلسله مراتبی، وزن دهی و رتبه بندی شده اند. نتایج نشان داده است که از بین عوامل اصلی، عامل عملیاتی بیشترین وزن و عوامل سازمانی، فردی و محیطی به ترتیب در رتبه های بعدی قرار دارند. گرانباری و پیچیدگی شغل، از عوامل عملیاتی، امنیت شغلی از عوامل سازمانی، تاب آوری از عوامل فردی و فشار مخاطبان از عوامل محیطی بیشترین وزن و درنتیجه بیشترین تاثیر را در هر عامل داشته اند. درمجموع گرانباری و پیچیدگی شغلی با 0944/0 بیشترین و حمایت سازمانی با 0219/0 کمترین وزن را در بین عوامل موثر، داشته اند.

    کلیدواژگان: استرس، استرس شغلی، عوامل استرس زا
  • جعفر آهنگران، یزدان شیرمحمدی*، محمود کریمی صفحات 45-62
    هدف از این پژوهش، بررسی به کارگیری استراتژی تجزیه و تحلیل داده های بزرگ و اینترنت اشیاء جهت کسب مزیت رقابتی پایدار در سازمان های دولتی با در نظر گرفتن قابلیت های تجزیه و تحلیل داده های بزرگ است. این مطالعه به صورت یک پژوهش میان رشته ا است که ضمن معرفی قابلیت های تجزیه و تحلیل داده های بزرگ و اینترنت اشیاء، کیفیت داده را به عنوان یک استراتژی جهت کسب مزیت رقابتی ارزیابی می کند. این پژوهش از نظر مبانی فلسفی پژوهش، مبتنی بر پارادایم اثبات گرایی، از نظر رویکرد پژوهش کمی، از نظر استراتژی پژوهش جزء پژوهش های پیمایشی است. در گردآوری داده ها از منابع کتابخانه ای و میدانی استفاده استفاده شد. جامعه آماری پژوهش نامحدود و نمونه آماری این پژوهش شامل 384 نفر از مدیران و متخصصان بوده و روش نمونه گیری به صورت تصادفی و در دسترس است که با استفاده از جدول مورگان از جامعه آماری پژوهش انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها در این پژوهش از پرسشنامه استفاده شده است که روایی آن به صورت روایی محتوا توسط خبرگان و با بهره گیری از نرم افزار اس.پی.اس.اس مورد تایید قرار گرفت و پایایی آن با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ تایید شده است. همچنین شاخص های برازندگی و تحلیل مسیر با استفاده از نرم افزار آموس بررسی شد. یافته های پژوهش نشان می دهد، کیفیت داده ها باید به عنوان بخشی از استراتژی جهت ایجاد ارزش برای سازمان ها دولتی تبدیل شود. همچنین قابلیت تحلیل داده های بزرگ به طور مثبت رابطه بین کیفیت داده و مزیت رقابتی را میانجیگری می کند. از سوی دیگر عملکرد استراتژیک و مدیریت مالی بر مزیت رقابتی اثر مثبت و معنی داری دارند.
    کلیدواژگان: سازمان های دولتی، داده های بزرگ، اینترنت اشیاء، مزیت رقابتی، استراتژی
  • رضا رمضانی، رضا نجاری* صفحات 63-73

    در جوامع مختلف برای دستیابی به تعالی در سازمان ها، براساس نوع جهان بینی طراحان، الگوهای تعالی سازمانی مختلفی ارایه شده است. قرآن کریم کتاب مدیریت عالم هستی و هدایت انسان از طرف خالق هستی بوده و غنی ترین منبع برای ترسیم الگوی تعالی سازمانی است. بر این اساس هدف پژوهش حاضر، بررسی طراحی الگوی تعالی سازمان آموزش و پروش مبتنی بر آموزه های اسلامی می پردازد. این پژوهش، کابردی و توصیفی است و به همین منظور برای انسجام بیشتر یافته ها، داده های پژوهش از عناصر تعالی قرآن و نهج البلاغه استخراج و با روش گرند تیوری تحلیل شده است. مولفه ها و عوامل ارتباط با خدا، ارتباط با دیگران و ارتباط با خود در الگوی تعالی سازمانی سازمان آموزش و پرورش شناسایی و مدل الگوی تعالی سازمان آموزش و پرورش طراحی شد. ایمان، آخرت گرایی، عدالت، احسان، اندیشیدن، میانه روی، صبر و استقامت از اساسی ترین این ارزش هاست که بر شکل گیری معیارها و مولفه های عملیاتی الگوی تعالی سازمانی با رویکرد اسلامی موثر هستند. جهت اعتباریابی مدل از روش تحلیل عاملی استفاده شد. همه مضامین با بار عاملی بالا مورد تایید قرار گرفتند که نشان از اعتبار بالای مدل بود.

    کلیدواژگان: آموزه های اسلامی، تعالی سازمانی، آموزش و پرورش، تحلیل عامل
  • لیلا قاسمی اسفهلان، اکبر حسن پور*، سعید جعفری نیا، بیژن عبدالهی صفحات 75-92
    یکی از شاخصه هایی که نشان دهنده پویایی سازمان های امروزی است، بهره مندی سازمان ها از نقطه نظرات سازنده و مفید کارکنان در راستای افزایش کیفیت تصمیمات گرفته شده در سازمان ها است. ازاین رو، هدف پژوهش حاضر شناسایی عوامل موثر بر تمایل کارکنان به بیان مخالفت سازمانی در دانشگاه است. روش پژوهش حاضر از نوع کیفی و اکتشافی است که با استفاده از تحلیل مضمون و مطالعه آرشیوی صورت گرفته است. نمونه آماری این پژوهش شامل 120 مقاله چاپ شده در پایگاه اطلاعات علمی معتبر داخلی و خارجی از طریق جستجوی کلمات کلیدی و انجام فرآیند غربالگری بود که در نهایت 30 اثر به منظور بررسی و تحلیل بیشتر انتخاب شد، نتیجه بررسی و تحلیل ادبیات استخراج 31 مضمون پایه، 13 مضمون سازمان دهنده و 4 مضمون فراگیر بود. یافته ها نشان داد که عوامل موثر بر تمایل کارکنان به بیان مخالفت سازمانی در 4 بعد اصلی: فردی، ارتباطی، سازمانی و محیطی است که هریک از این عوامل می توانند در تمایل کارکنان به بیان مخالفت سازمانی تاثیرگذار باشند ولی تصمیم گیری برای انتخاب رویکرد بیان مخالفت بستگی دارد که در لحظه انتخاب، کدام مسئله و عامل خاص در آن موقعیت خاص تاثیرگذار خواهد شد، درنتیجه بسته به شرایط اقتضایی ضروری است، ملاحظات مربوط به هرکدام از عوامل شناسایی شده و در انتخاب رویکرد صحیح بیان مخالفت سازمانی کارکنان مدنظر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: مخالفت سازمانی، آوای سازمانی، سوت زنی، سکوت سازمانی
  • محمد صدری نیا، محمدباقر گرجی*، فریدون آزما، محمودرضا چراغعلی صفحات 93-105

    امروزه یکی از موضوعات پنهانی که بر کاهش بهره وری، کارایی و اثربخشی سازمان ها تاثیر می گذارد بدون اینکه مدیران به آن توجه نمایند و از نظرها مغفول مانده پدیده «غیبت ذهنی» کارکنان است. غیبت ذهنی پدیده ای است که با توجه به حضور فیزیکی افراد در محل کار، ذهن در غیبت به سر می برد. پژوهش حاضر در پی تبیین مدل غیبت ذهنی با رویکرد داده بنیاد در شهرداری مشهد است. ابزار جمع آوری داده ها، مصاحبه های نیمه ساختاریافته بوده که از 25 نفر از مدیران و نخبگان آشنا به مباحث مدیریت منابع انسانی و روان شناسی مصاحبه انجام شد. تجزیه و تحلیل داده ها در سه مرحله کدگذاری باز، محوری و انتخابی و با استفاده از نرم افزار اطلس تی تحلیل و مدل کیفی پژوهش از دل الگوهای ذهنی و نظرات افراد استخراج شد. نتیجه این تحلیل نشان دهنده استخراج بالغ بر 250 کد اولیه از مصاحبه ها و نیز احصای 52 مقوله است که در قالب پارادایمی ارایه شده است. براساس این مدل شرایطی از قبیل: (مشکل مسکن، محله نامناسب، خانوادگی و شخصی، رفتاری، ناباروری، فرزند، حقوقی، مالی، عدم پرداخت به موقع حقوق، ندادن پاداش، کوچک شمردن کار، توهین و ملامت، فضای مجازی و تبعیض) به عنوان شرایط علی اثرگذار بر پدیده محوری (غیبت ذهنی) شناسایی شدند.

    کلیدواژگان: کارکنان نامرئی، غیبت ذهنی، رویکرد داده بنیاد
  • جعفر احدزاده فرهود بناب*، غلامرضا معمارزاده طهران، نادر بهلولی زیناب، یوسف بیگ زاده صفحات 107-122
    نظام های مختلفی برای رتبه بندی دانشگاه ها در سطوح ملی و بین المللی وجود دارد که دانشگاه ها را با شاخص های متفاوت، مورد سنجش قرار داده و نقاط ضعف و قوت آن ها را در مقایسه با دیگر دانشگاه ها نشان می دهند. اما نظام رتبه بندی دانشگاه های کشور که مبتنی بر شرایط ملی و بین المللی باشد بیش از پیش حایز اهمیت است. بنابراین، هدف اصلی این پژوهش طراحی مدلی برای مطالعه تطبیقی و رتبه بندی دانشگاه های کشور است. این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر نوع کمی-کیفی است. جامعه آماری موردنظر متشکل از افراد صاحب تجربه و با شناخت کافی درگیر در برنامه ریزی توسعهای دانشگاه ها در کشور می باشند. برای تعیین حجم نمونه از روش اشباع تیوریک استفاده شده است. در این پژوهش ابتدا با مطالعه و بررسی دقیق منابع موجود در این حوزه شامل اسناد فرادستی، منابع علمی منتشر شده و نظام های رتبه بندی دانشگاهی دنیا، اطلاعات لازم برای مباحث نظری جمع آوری شد. سپس با استفاده از روش تحلیل محتوا معیارها و شاخص های ارزیابی دانشگاه ها جمع آوری و در نهایت کار تعیین اوزان معیارها و شاخص ها با تکنیک فرایند تحلیل سلسله مراتبی (AHP) براساس نظرات افراد خبره انجام گرفت. در نهایت مدل موردنظر برای ارزیابی و رتبه بندی دانشگاه های ایران ارایه شد. براساس نتایج حاصل از این پژوهش هفت معیار و 33 مفهوم به دست آمد که در نهایت براساس تعیین اوزان، کیفیت آموزشی رتبه یک را به خود اختصاص داده است. رتبه های بعدی به ترتیب به کیفیت پژوهشی، اعتبار بین المللی، اجتماعی و فرهنگی، میزان نوآوری و بازدهی مالی، نرخ تربیت متخصصان و امکانات و تسهیلات تعلق می گیرد.
    کلیدواژگان: فرایند تحلیل سلسله مراتبی، مدل، مطالعه تطبیقی، نظام رتبه بندی، دانشگاه
  • سمیه زارعی، ناهید نادری بنی*، حسن زارعی متین صفحات 123-142

    این پژوهش با هدف ارایه مدل رهبری آموزشی مبتنی بر زیبایی شناسی در دانشگاه های دولتی ایران در بازه زمانی 98-1400 با رویکرد کیفی انجام گرفت. در این پژوهش کاربردی- اکتشافی، ابزار جمع آوری اطلاعات مصاحبه بوده است. جامعه آماری شامل کلیه خبرگان دانشگاه های دولتی بوده که با روش گلوله برفی 13 نفر از خبرگان، نمونه آماری را تشکیل دادند. برای تحلیل و ارایه مدل از تکنیک داده بنیاد استفاده شد. در مرحله کدگذاری باز، 952 کد اولیه استخراج شد که در نهایت 123 مفهوم تبیین شد که در قالب 33 مقوله فرعی یا مولفه، 10 مقوله اصلی و مقولات اصلی در قالب 6 طبقه، الگوی پارادایمی رهبری آموزشی مبتنی بر زیبایی شناسی را شکل دادند. در مدل ارایه شده، رهبر آموزشی زیبا با مصادیق رهبری ذهن و احساسات، رفتار آموزشی زیبا، نگاه و بینش معنوی و آراستگی به مرکز ثقل مدل پارادایمی تبدیل شد؛ ظرفیت های فردی و جو حاکم بر دانشگاه به عنوان شرایط علی؛ ظرفیت های نهادی- سازمانی ازجمله عوامل ساختاری و فرایندی، فرهنگ، مدیریت منابع انسانی حرفه گرا و سیمای دانشگاه به عنوان بستر حاکم؛ عوامل برگرفته از محیط کلان و موانع فرهنگی و کلیشه ای و موانع ساختاری به عنوان شرایط مداخله گر؛ راهبردهای فرهنگی- اجتماعی؛ راهبردهای آموزشی-ترویجی، الگوسازی و تکریم رهبران زیبایی شناسی، بازنگری و اصلاح برنامه ها همراه با راهبردهایی جهت چابک سازی و بوروکراسی زیبا به عنوان کنش ها و تعاملات مدل و در نهایت خلق دانشگاه زیبای بالنده، تحقق بالندگی فردی و توسعه اجتماعی پیامدهای این مدل هستند

    کلیدواژگان: رهبری آموزشی، سبک های رهبری، رهبری زیبایی شناسی، دانشگاه های دولتی
  • امیرحسین شاددل*، محمدسعید تسلیمی، محمدعلی لسانی فشارکی صفحات 143-153

    امرونهی در سازمان ابزاری برای راهبری آن توسط مدیران و رهبران است که تعیین سازوکار آن، حساسیت هایی به دنبال دارد. پژوهش حاضر با بررسی آیاتی از قرآن کریم که در آن ها کلیدواژه امرونهی یا مشتقات مرتبط با آن ها به کار رفته است، درصدد استخراج پیش نیازهای نظام کارآمد و اثربخش امرونهی در سازمان است. در همین راستا، از روش پژوهش موضوعی در قرآن کریم استفاده شد تا نقش امرونهی در فرهنگ سازمانی در پرتو آیات قرآن کریم تبیین شود. سپس به سایر منابع حدیثی، تفسیری، ترجمه ای و لغوی مراجعه شد. با استفاده از مفاهیم به دست آمده، محورهای موضوعی پژوهش تهیه و تدارک دیده شد و یافته های پژوهش ذیل آن ها قرار گرفت. نقش و جایگاه امرونهی در فرهنگ سازمانی در پرتو آیات قرآن کریم را می توان در سه دسته جمع بندی کرد: 1) مقدمات امرونهی؛ 2) مقارنات امرونهی؛ 3) تعقیبات امرونهی که هریک دارای شرایط و ملزومات مربوط به خود برای پیاده سازی موفق نظام امرونهی در سازمان است که در این پژوهش به بیان مقدمات لازم جهت صدور امرونهی پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: قرآن کریم، امرونهی، فرهنگ سازمانی، سازمان متعالی
  • سید محمدرضا ترابی پور، رضا تقوایی *، کامبیز حمیدی صفحات 155-174

    خروج کارکنان با تجربه و کارآمد می‌تواند خسارت‌های جبران ناپذیری بر پیکره سازمان وارد نماید. با توجه به هزینه‌های مستقیم و غیر مستقیم انفصال کارکنان و اهمیت نقش کارکنان در عملکرد سازمان‌ها، پژوهش حاضربا هدف ارایه الگوی "مدیریت انفصال کارکنان" در سازمان‌های دولتی با استفاده از رویکرد آمیخته (کیفی-کمی) انجام شده است. از این‌رو، پژوهش حاضر از انواع کاربردی- اکتشافی بوده و ابزار جمع‌آوری داده‌ها نیز مصاحبه و پرسشنامه می‌باشد. در بخش کیفی 18 مصاحبه نیمه ساختار یافته با مدیران و کارشناسان نهاد ریاست جمهوری با روش نمونه‌گیری گلوله برفی (زنجیره‌ای) و بر مبنای قاعد "اشباع نظری" انجام و با استفاده ازروش تحلیل مضمون الگوی اولیه "مدیریت انفصال کارکنان" حاصل گردید. در مرحله کمی نیز پس از تعیین حجم نمونه آماری توسط جدول "هر"، پرسشنامه اعتبارسنجی در بین 200 نفر از کارکنان نهاد ریاست جمهوری توزیع و الگوی مذکور به وسیله مدلسازی معادلات ساختاری با رویکرد حداقل مربعات جزیی مورد ارزیابی قرار گرفت. شرایط محیطی، راهبردها، عوامل سازمانی و زمینه‌ای، عوامل رفتاری و کارکردهای منابع انسانی ابعاد الگوی مدیریت انفصال کارکنان را تشکیل داده و بر ایجاد پیامدهایی در سطح فردی، سازمانی و اجتماعی موثر هستند. نتایج حاصل از مدلسازی معادلات ساختاری، اعتبار الگوی استخراج شده را تایید نمود به نحوی که مقدار برازش کلی الگو (GOF) برابر با 772/0 محاسبه گردید که نشان از برازش کلی قوی دارد.

    کلیدواژگان: مدیریت انفصال کارکنان، انفصال از خدمت داوطلبانه و غیرداوطلبانه، هزینه های انفصال از خدمت، جایابی کارکنان مازاد
|
  • Sayed Mousa Khademi *, Sayed Reza Khademi Pages 11-26

    Due to the latest advances in technology, governments pursued a way to make the government process more efficient by using technology and called it Electronic Government. Necessities such as transparency, agility, ease of access to services, and time and cost savings are what make governments interested in this issue and strive to implement e-government hardware and software. This research aims to design a model to measure the Electronic Government maturity in Lorestan Province. The designed model has 4 levels including web presence, government-citizen interaction, transaction, and integration. According to the research, it was found that the level of e-government maturity in Lorestan province has exceeded the first level whose main issue is the web presence, but at the second level, which is the interaction between government and citizens, there is not enough development in the field of e-government. Also, it was found that the organization is transitioning from level 2 to 3. In the present study, inferential statistical methods, including Pearson correlation test, linear regression, descriptive statistical indicators such as mean and standard deviation, and statistical methods such as Cronbach's alpha and exploratory analysis were used through SPSS22 software. Lisrel software has also been used to determine the fitness of the conceptual model of the research.

    Keywords: E-lectronic Government Maturity, E-Government Maturity Model, Lorestan Governor Department
  • Fariba Broumand, Mohammadali Sarlak *, Alireza Mooghali, Gholamreza Taleghani Pages 27-43

    Stress as a common disease of the present century, is known as one of the effective factors in reducing productivity, physical and mental health of human resources. There has been sparse research on the factors affecting job stress and its impact, but unfortunately so far, no comprehensive and coherent research has been done in this field. This article with the aim of creating a framework for eliminating or minimizing employee stress in jobs stress intends to rank the factors influencing stress in broadcasting after identification, according to importance.This research is methodical, survey, according to the purpose, applied and descriptive- exploratory in nature. In first step, factors causing stress is identified by the library study method, then Fuzzy delphi method is used to confirm the identified factors. In the third step, the data that identified and confirmed were weighted and ranked through hierarchical analysis techniqueResults showed that among the main factors, the operating factor has the highest weight and organizational, individual and environmental factors in the ranks, respectively. Are next. Job overload and complexity of operating factors, job security of organizational factors, increasing resilience of factors individuals and competitors' pressures from environmental factors had the greatest weight in total Job overload and complexity with 0.0944 greatest and organizational support with 0.0219 scintilla impact had on each criterion.

    Keywords: stress, Job stress, Stress Factors
  • Jafar Ahanghran, Yazdan Shirmohammadi *, Mahmoud Karimi Pages 45-62
    The purpose of this study is to investigate the application of big data and IoT analysis strategies to gain a sustainable competitive advantage in public organizations by considering the capabilities of big data analysis. This study evaluates data quality as a strategy for gaining a competitive advantage as interdisciplinary research while introducing the capabilities of big data analysis and the Internet of Things. In terms of philosophical foundations of research, this research is based on the paradigm of positivism, in terms of research approach, is quantitative, and in terms of research strategy, is part of survey research. Library and field resources were used in data collection. The statistical population of the research is unlimited and the statistical sample of this research includes 384 managers and specialists using random and convenience sampling methods from the statistical population of the research applying the Morgan table. To collect data in this study, a questionnaire was used, the validity of which was confirmed by experts as content validity using SPSS software, and its reliability was confirmed using Cronbach's alpha coefficient. Also, fit indices and path analysis were evaluated using AMOS software. Research findings show that data quality should become part of the strategy to create value for government organizations. The ability to analyze big data also positively mediates the relationship between data quality and competitive advantage. On the other hand, strategic performance and financial management have a positive and significant effect on competitive advantage.
    Keywords: Public organization, big data, IoT, Competitive advantage, Strategy
  • Reza Ramezani, Reza Najjari * Pages 63-73

    In different societies, different models of organizational excellence have been presented to achieve excellence in organizations based on the type of worldview of designers. The Holy Quran is the book of the management of the universe and the guidance of man by the Creator of the universe and is the richest source for drawing the model of organizational excellence. Accordingly, the purpose of this study is to design a model of excellence in the organization of education based on Islamic teachings. This research is fundamental and for the greater coherence of the findings, the research data have been extracted from the elements of the transcendence of the Qur'an and Nahj al-Balaghah and analyzed by the method of grand theory. The components and factors of relationship with God, relationship with others, and relationship with self were identified in the organizational excellence model of the educational organization and the proposed model was designed. Faith, hereafter, justice, benevolence, thinking, moderation, patience, and perseverance are among the most basic values that are effective in forming the criteria and operational components of the model of organizational excellence with an Islamic approach. The factor analysis method was used to validate the model. All themes with a high factor load were approved, which showed the high validity of the model.

    Keywords: Islamic teachings, Organizational Excellence, Education, Factor Analysis
  • Leila Ghasemi Esfahlan, Akbar Hassanpoor *, Saeed Jafarinia, Bijan Abdollahi Pages 75-92
    One of the characteristics that shows the dynamism of today's organizations is the benefit of organizations from the constructive and useful point of view of employees in order to increase the quality of decisions made in organizations. Therefore, the purpose of this study is to identify the factors affecting the expression of organizational dissent of employees in the university. The method of this research is qualitative and exploratory which has been done using content analysis and archival study. The statistical sample of this research included 120 articles published in valid domestic and foreign scientific databases by searching for keywords and performing the screening process. Finally, 30 works were selected for further review and analysis. The result of literature review and analysis was the extraction of 31 basic themes, 13 organizing themes and 4 comprehensive themes. Findings showed that the factors affecting the willingness of employees to express organizational opposition in 4 main dimensions: personal, communication, organizational and environmental, each of these factors can affect the willingness of employees to express organizational dissent, but the decision to choose the approach of expressing dissent. It depends on which particular issue and factor will be affected in that particular situation at the time of selection, therefore, depending on the circumstances, it is necessary to identify the considerations of each factor and consider the correct approach to expressing organizational dissent of employees.
    Keywords: Organizational Dissent, Organizational Voice, Whistle-blowing, organizational silence
  • Mohammad Sadrinia, Mohammadbagher Gorji *, Fereydoon Azma, MahmoodReza Cheraghali Pages 93-105

    Today, one of the hidden issues that affect the reduction of productivity, efficiency, and effectiveness of organizations, which managers neglect, is the phenomenon of the "mental absence" of employees. Mental absence is a phenomenon in which the mind is absent despite the physical presence of people in the workplace. The present study seeks to explain the model of mental absence based on grounded theory in Mashhad Municipality. The data collection tool was semi-structured interviews and 25 managers and elites familiar with human resource management and psychology were selected as study samples. Data analysis was done in three open, axial, and selective coding stages, and the minds and opinions of respondents were extracted by using Atlas t software and through the qualitative model of the research. The result of this analysis shows the extraction of over 250 initial codes from interviews as well as 52 categories, which are presented in the form of a paradigm. According to this model, conditions such as housing problems, unsuitable neighborhood, family and personal, behavioral, infertility, child, legal, financial, non-timely payment of wages, non-payment of rewards, underestimation of work, insult and blame, cyberspace, and discrimination were identified as causal conditions affecting the central phenomenon, i.e. mental absence.

    Keywords: Invisible Staff, Mental Absence, Grounded Theory
  • Jafar Ahadzadeh Farhood Fonab *, Gholamreza Memarzadeh Tehran, Nader Bohlooli Zinab, Yousef Beigzadeh Pages 107-122
    There are various systems for ranking universities at the national and international levels which measure universities by different indicators and show their strengths and weaknesses compared to other universities. But the ranking system of the country's universities, which is based on national and international conditions, is more important than ever. Therefore, the main purpose of this research is to design a model for a comparative study and ranking of universities in the country. This research is applied in terms of purpose and is quantitative-qualitative in terms of type. The study population consists of experienced people involved in the development planning of universities in the country. To determine the sample size, the theoretical impregnation method was used. In this research, first, the necessary information for theoretical discussions was collected through deep study and review of related documents including the published scientific resources,  Then, using the content analysis method, criteria and indicators of university assessment were collected, and finally, the task of determining criteria weights and indicators was done by analytical hierarchy process (AHP) method based on expert opinions. Finally, the model was presented to evaluate and rank the universities of Iran. According to the results of this research, seven criteria and 33 concepts were obtained, which, in the end, according to the weights criteria the ranks were rated. The following rankings are related to the quality of research, international credit, social and cultural credibility, the degree of innovation and financial efficiency, the rate of training of experts, and facilities.
    Keywords: Analytical hierarchy process, comparative study, Model, ranking system, university
  • Somayeh Zarei, Nahid Naderibeni *, Hassan Zarei Matin Pages 123-142

    This study aimed to present a model of educational leadership based on aesthetics in Iranian public universities from 2019 to 2021 with a qualitative approach. In this applied-exploratory research, the data collection tool was an interview. The statistical population included all experts from public universities and 13 people were selected as a sample of statistics by the snowball method. In the open coding step, 952 initial codes were extracted. In the end, 123 concepts were explained in the form of 33 sub-categories or components, and 10 main categories in the form of 6 categories formed the paradigm model of educational leadership based on aesthetics. In the proposed model, the beautiful educational leader became the center of gravity of the paradigm model with samples of the leadership of mind and emotions, beautiful educational behavior, the spiritual look and insight, and adornment. Individual capacities and atmosphere of the university as causal conditions; institutional-organizational capacities including structural and process factors, culture, professional human resource management, and university image as the dominant platform; factors derived from the macro environment and cultural and stereotyped barriers and structural barriers as intervening conditions; socio-cultural strategies, educational-promotional strategies, modeling and honoring aesthetic leaders, reviewing and modifying programs along with strategies for streamlining, and beautiful bureaucracy as model actions and interactions; and ultimately creating a beautiful growing university, achieving personal maturity, and social development are the consequences of this model.

    Keywords: Educational Leadership, Leadership Styles, Aesthetic Leadership, Public universities
  • Amirhossein Shaddel *, Mohammadsaeed Taslimi, Mohammadali Lessani Pages 143-153

    Command in an organization is a tool used by managers and leaders but determining how to do this is complicated. In this study, verses of the Holy Quran that dealt with the subject of commanding were examined and Prerequisites of effective and efficient command system were extracted in the organization. The methodology used in this study to better explain the role of command in organizational culture in the light of the Holy Quran is the subjective research method in the Holy Quran. Hadith, interpretive, translation and lexical sources were also used to enrich the research. Finally, the thematic axes were designed and the extracted concepts were placed under them. The role of command in organizational culture based on holy Quran can be summarized in three categories: 1) Command Preparations 2) Command symmetries 3) Command pursuits that each of them has its own conditions for the successful implementation of the command system in the organization that in this research, the prerequisites for command have been stated.

    Keywords: Holy Quran, Command, Organizational Culture, Transcendent Organization
  • Seyed Mohammadreza Torabipour, Reza Taghvaei *, Kambiz Hamidi Pages 155-174

    The separation of efficient and experienced employees may lead to substantial losses for an organization. Regarding direct and indirect costs of employee separation and the importance of employee role on an organization's performance, this research proposes a novel Employee Separation Management (ESM) model with a focus on public organizations by using a mixed approach. Therefore, in this practical-exploratory research, data were collected through interviews and questionnaires. In the qualitative phase, 18 semi-structured interview rounds have been carried out with experts and managers of presidential administration by using the Snowball sampling method and the conceptual framework of the ESM model has been developed based on a thematic analysis. In the quantitative phase, after determining the statistical sample size by using the "Hair" method, 200 questionnaires were distributed among the statistical population and the proposed model has been validated based on the Structural Equation Modeling using the partial least squares approach. Environmental conditions, strategies, organizational, and contextual factors as well as behavioral aspects and human resource functions are found to be the key dimensions of the ESM model that may have individual, organizational, and social impacts. With a GOF value of 0.772, the Structural Equation Modeling indicates validity and strong modeling fit for the outcomes of the proposed model.

    Keywords: Employees Outplacement, Employees Separation Management, Separation Costs, Volunteer, Un-volunteer Separation