فهرست مطالب

علوم ترویج و آموزش کشاورزی - سال هفدهم شماره 2 (پیاپی 35، پاییز و زمستان 1400)

نشریه علوم ترویج و آموزش کشاورزی
سال هفدهم شماره 2 (پیاپی 35، پاییز و زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/26
  • تعداد عناوین: 17
|
  • داریوش حیاتی صفحه 0
  • محمدکریم معتمد*، فاطمه قربانی پیرعلیدهی، زهرا رحیم نژاد بالاگفشه صفحات 1-10

    توسعه ی کشت دوم در مزارع موجود، از جمله راهکارهای موثر جهت افزایش بهره وری در کشاورزی است. استان گیلان دارای 230000 هکتار شالیزار است که امکان کشت دانه ی روغنی کلزا به عنوان کشت دوم در قسمت هایی از این اراضی وجود دارد. کشت دانهی ی روغنی کلزا، با وجود نیاز کشور و مزیت های آن با استقبال کم کشاورزان گیلانی رو به رو شده است. این تحقیق توصیفی- پیمایشی با هدف تحلیل عوامل موثر بر پذیرش کشت کلزا به عنوان کشت دوم در شالیزارهای استان گیلان به انجام رسید. نمونه ی آماری تحقیق، 94 نفر از شالیکاران پذیرنده کشت کلزا در استان گیلان می باشند. پرسشنامه ی محقق ساخته بر اساس دو مدل نظری اعتماد اولیه (ITM) و مدل جامع پذیرش و استفاده از فناوری (UTAUT) طراحی شده است. روایی پرسشنامه با نظرخواهی از کارشناسان و اساتید و پایایی آن نیز با استفاده از پیش آزمون و از طریق محاسبه ی ضریب آلفای کرونباخ (0/81) تایید شد. نتایج تحلیل عاملی تاییدی نشان داد که مدل ترکیبی پیشنهادی مدل مناسبی برای بررسی کشت کلزا در استان گیلان است. بر این اساس، دو متغیر قصد رفتاری و اعتماد نخستین در ایجاد رفتار پذیرش توسط شالیکاران موثر بوده اند. بر اساس یافته های تحقیق، حمایت های اطلاعاتی از طریق کارشناسان و رهبران محلی، واگذاری تسهیلات بانکی بیشتر و تقویت تشکل های کشاورزی به منظور افزایش پذیرش کشت کلزا پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: کشت کلزا، کشت دوم، مدل نظری اعتماد اولیه، مدل جامع پذیرش و استفاده از فناوری
  • کوثر حسینی، معصومه فروزانی*، عباس عبدشاهی صفحات 11-27

    اقتصاد روستایی وابسته به کشاورزی، در برابر عوامل تهدیدکننده مرتبط با تغییرات اقلیمی و مشکلات ساختاری موجود در حوزه کشاورزی، آسیب پذیر است. بر همین مبنا، برای بررسی این مسئله که بین پایداری اقتصادی و اجتماعی وضعیت روستاییان و تنوع در منابع درآمدی آن ها، رابطه ای وجود دارد، پژوهشی پیمایشی با استفاده از پرسشنامه انجام گرفت. جامعه آماری تحقیق، خانوار های روستایی ساکن در روستاهای شهرستان باوی در استان خوزستان بودند (6670=N) که از بین آن ها، نمونه ای به حجم 260 نفر با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای انتخاب گردید. نتایج نشان داد نزدیک به 55 درصد پاسخگویان فاقد تنوع معیشت بودند؛ پایداری اقتصادی و اجتماعی آن ها در حد متوسط رو به پایین و نامطلوب بود. نتایج آزمون جدول اعداد توافقی حاکی از وجود رابطه مثبت و معنی دار بین پایداری اقتصادی آن ها و اقدام به تنوع معیشتی در بین روستاییان بود. همچنین، مقایسه میانگین پایداری اقتصادی زندگی کسانی که دارای تنوع معیشت و کسانی که فاقد تنوع معیشت بودند، تفاوت آماری معناداری را در سطح 5 درصد نشان داد؛ کسانی که دارای شغل های متنوع بوده و از منابع درآمدی متنوع تری برخوردار بودند، پایداری اقتصادی بالاتری را تجربه می کردند؛ و نهایتا بررسی عوامل اثرگذار بر احتمال اقدام به تنوع معیشتی با استفاده از آزمون رگرسیون لوجستیک نشان داد که مهم ترین عوامل موثر در احتمال اقدام برای تنوع معیشتی عبارتند از نوع مالکیت زمین، داشتن خودرو سواری، شرکت در دوره های آموزشی فنی و حرفه ای. بر همین اساس، پیشنهادهای آموزشی و اجرایی به منظور تشویق تنوع معیشتی در بین روستاییان ارایه شد.

    کلیدواژگان: تنوع منابع درآمدی، پایداری اقتصادی، پایداری اجتماعی، جدول توافقی
  • داود امین فنک*، روح الله رضائی، کامران زینال زاده صفحات 29-45

    هدف اصلی این پژوهش «تحلیل وضعیت بحران حوضه آبریز دریاچه ارومیه و ارایه راهکارهایی برای مدیریت پایدار آن با استفاده از مدل DPSIR» بود. مشارکت کنندگان در این پژوهش خبرگان و مطلعان کلیدی در ستاد احیای دریاچه ارومیه، دانشگاه ارومیه، سازمان جهاد کشاورزی، شرکت آب منطقه ای، اداره کل حفاظت محیط زیست و مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی در سه استان آذربایجان غربی، آذربایجان شرقی و کردستان بودند که از بین آن ها، 14 نفر از طریق روش نمونه گیری هدفمند برای انجام پژوهش انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها در این پژوهش، مصاحبه های نیمه ساختارمند (به صورت انفرادی و گروهی) به کار گرفته شد و داده ها در نرم افزار مکس کیودا با استفاده از تحلیل محتوای کیفی با رویکرد جهت دار تجزیه و تحلیل شدند. نتایج به دست آمده از پژوهش نشان داد که عوامل مرتبط با وضعیت بحران حوضه آبریز دریاچه ارومیه در قالب 45 نشانه مختلف قرار گرفتند که از میان آن ها، تغییرات اقلیمی (در بین نشانه های مربوط به نیروهای محرک ایجاد بحران دریاچه ارومیه)، سیاست های نامناسب و مدیریت ضعیف منابع آب در حوضه آبریز دریاچه ارومیه (در بین نشانه های مربوط به عوامل فشار در گسترش بحران دریاچه ارومیه)، کاهش سطح تراز آب دریاچه (در بین نشانه های مربوط به وضعیت موجود دریاچه ارومیه) و افزایش آلودگی هوا در اثر ریزگردها و فشار روانی بر جوامع محلی (در بین نشانه های مربوط به اثرات ناشی از بحران دریاچه ارومیه)، در مقایسه با سایر نشانه ها بالاترین اولویت ها را داشتند. همچنین، با توجه به نتایج پژوهش مشخص شد که مهم ترین پاسخ ها به رفع بحران دریاچه ارومیه و مدیریت پایدار آن شامل شکل گیری سازمان ها و نهادهای جدید، انجام برنامه های مرتبط با تعادل بخشی آب های زیرزمینی، استفاده بیشتر از ظرفیت سازمان های مردم نهاد، سخت گیری در اجرای قوانین مربوط به حفاظت آب و افزایش فعالیت های ترویجی و آموزشی برای کشاورزان در زمینه حفاظت از منابع آب، بودند.

    کلیدواژگان: بحران زیست محیطی، دریاچه ارومیه، مدل DPSIR، مدیریت پایدار، منابع آب
  • امیر علم بیگی*، مجتبی بامدی، الهام فهام، الهه بابازاده صفحات 47-62

    امروزه مهم ترین مشخصه بروز رفتار کارآفرینی را در نوع معماری فکری موسوم به امکان گرایی می دانند. در این راستا، تحقیق حاضر تلاش کرد تا با استفاده از یک الگوریتم یادگیری ماشین به تفکیک سطوح این تفکر در میان صاحبان کسب وکار روستایی در حوزه پرورش مرغ بومی در استان سیستان و بلوچستان بپردازد و 191 واحد از 360 واحد فعال پرورش مرغ بومی به عنوان نمونه مورد مطالعه قرار گرفتند. هدف اصلی، یافتن ترکیبی از پیش آیندها شامل متغیرهای جمعیت شناختی، رفتاری و مولفه های اکوسیستم کارآفرینی بود که بر تفکیک سطوح امکان گرایی در میان صاحبان کسب و کار روستایی اثرگذار هستند. ابزار تحقیق برای اندازه گیری متغیرها، پرسشنامه بود که روایی و پایایی آن مورد تایید قرار گرفت. روش اصلی داده پردازی، استفاده از الگوریتم نایو بیز از دسته روش های یادگیری ماشین بود که در نرم افزار R اجرا شد. نتایج دسته بندی سطوح متغیر امکان گرایی به عنوان شاخص اصلی تفکر کارآفرینی در سه سطح کم تا زیاد نشان داد که متغیر های داشتن تجربه قبلی، تمرکز بر پرورش مرغ بومی به عنوان شغل اصلی، ظرفیت واحد تولیدی، دسترسی به شبکه همکاری و بازار، خودکارآمدی کارآفرینی، انگیزه کسب و کار، نوآوری در بازار، سرمایه انسانی و سرمایه مالی در بین صاحبان کسب و کار پرورش مرغ بومی سبب شده تا تفکر امکان گرایی در بین آن ها در سطح بالاتری قرار گرفته و طبیعتا زمینه لازم را برای بروز رفتار کارآفرینی فراهم کند. نتیجه کلی تحقیق نشان داد که ترکیبی از متغیرهای رفتاری در کنار مولفه های اکوسیستمی قادرند رفتار کارآفرینی را به واسطه ترویج تفکر امکان گرایی، تقویت کنند. بر اساس یافته های تحقیق پیشنهادهایی برای ترویج فضای حمایتی از کارآفرینان نوپای روستایی ارایه شده است.

    کلیدواژگان: امکان گرایی کارآفرینی، اکوسیستم کارآفرینی، پرورش مرغ بومی، قضیه بیز، سیستان و بلوچستان
  • زینب اسدپوریان، کریم نادری مهدیی*، یاسر محمدی صفحات 63-80

    با توجه به خشکسالی‏ های متعددی که از دیرباز در پهنه سرزمین رخ می‏ دهد و تاثیر مستقیم آن بر بخش کشاورزی، مدیریت منابع آب کشاورزی از اهمیت ویژه ‏ای برخوردار است. پژوهش حاضر با هدف شناسایی و اولویت‏ بندی راهکارهای مدیریت پایدار منابع آب کشاورزی در استان لرستان به روش کمی-کیفی و با رویکرد اکتشافی انجام شد. روش کیفی مورد استفاده، تیوری بنیانی بود. در مرحله اول جهت شناسایی راهکارها، 16 مصاحبه نیمه‏ ساختارمند با خبرگان مدیریت منابع آب در استان انجام شد و 44 راهکار در قالب چهار مولفه "آموزشی-فرهنگ‏ سازی"،"حمایتی-نهادی"، "اقتصادی" و "تکنولوژیکی" شناسایی شدند. در مرحله دوم از فن دلفی- فازی طی دو مرحله جهت دستیابی به توافق گروهی بین خبرگان و تعیین اولویت گام‏ های شناسایی شده استفاده شد. مهم ‏ترین راهکارها در هر گام نیز عبارت است از راهکارهای حمایت همه جانبه از ایده‏ های نوآورانه در زمینه کاهش مصرف آب در بخش کشاورزی، ایجاد حفره‏ هایی در خاک در عمق ‏های مشخص برای نگهداشت آب حاصل از ریزش‏ های زمستانی برای استفاده در فصول کم آب، تقویت ادراک کشاورزان از بحران کم‏ آبی از طریق ارایه آموزش‏ های مدیریت منابع آب و کشت محصولات کم ‏آب بر و خرید آن از کشاورزان به قیمت تضمینی جهت جلوگیری از کشت محصولات آب‏ بر بودند. بر اساس نتایج حاصل از این مطالعه، برای مدیریت پایدار آب کشاورزی در استان، بایستی آموزش اثربخش با هدف نهادینه کردن فرهنگ حفاظت از منابع آب در سرلوحه دست اندرکاران امر قرار بگیرد.

    کلیدواژگان: مدیریت پایدار، منابع آب کشاورزی، تئوری بنیانی، فن دلفی- فازی
  • معصومه مویدی، داریوش حیاتی*، عزت الله کرمی، کورش رضائی مقدم صفحات 81-97

    استان فارس یکی از استان های جنوبی ایران است که در چند دهه اخیر در معرض نوسانات اقلیمی قرار گرفته است. نزدیک به سی درصد جمعیت استان در روستاها زندگی می کنند و معیشت اکثریت آن ها به کشاورزی وابسته است. زنان و مردان روستایی، نقش ها و مسیولیت هایی متفاوتی دارند، در نتیجه تعاملات و حساسیت های آن ها نیز به نوسانات اقلیمی متمایز می باشد. هدف این مطالعه، واکاوی آسیب پذیری زنان روستایی در برابر نوسانات اقلیمی و پیامدهای جنسیتی در روستاهای استان فارس بوده است. زیربنای تیوری این مطالعه، تیوری اکولوژی سیاسی فمینیستی بوده است. جامعه آماری، زنان روستایی عضو خانوارهای کشاورزی متاثر از نوسانات اقلیمی در استان فارس بوده اند. برای انتخاب نمونه ها، از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای استفاده شد. داده ها از 406 پاسخ دهنده جمع آوری شد. داده ها با استفاده از شاخص آسیب پذیری معیشت، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته ها نشان داد که نوع آسیب پذیری زنان روستایی از نوسانات اقلیمی، متفاوت بوده و آسیب پذیری علاوه بر نوع معیشت، با نابرابری های جنسیتی، نقش ها و مسیولیت ها و، وجود بیمار در خانه همبستگی بالایی دارد. در نتیجه آسیب پذیری، خود متاثر از نوسانات اقلیمی بیرونی و تعیین کننده های داخلی اجتماعی است. در مرحله اول، نقش ها و مسیولیت های زنان، ایشان را در معرض تغییر و تحولات محیطی قرار می دهد و سپس، نابرابری های جنسیتی یک عامل اصلی در آسیب پذیری تغییرات اقلیمی است. بر اساس یافته ها و نتایج، توسعه کارگاه های کوچک فرآوری محصولات کشاورزی، توسعه تشکل های اجتماعی- اقتصادی خاص زنان روستایی بخصوص برای خوشه های با آسیب پذیری بیشتر، ترویج رهیافت عدالت محور جنسیتی در خدمات اقلیمی و سایر توصیه های کاربردی در انتهای مقاله، ارایه گردیده است.

    کلیدواژگان: نوسانات اقلیمی، زنان روستایی، نابرابری جنسیتی، استان فارس
  • حسین یادآور*، هانیه پناهی، شهریر خرازی صفحات 99-112
    کشاورزی شهری به عنوان یکی از پرکاربردترین راهبردهای پایداری می تواند در اجرای برنامه های پایداری نقش مهمی ایفا کند. توسعه کشاورزی شهری یکی از راه های مقابله با مشکلات شهری است. در کشورهای در حال توسعه برای فقرای شهرنشین می تواند منجر به مزایایی از جمله افزایش امنیت غذایی و توانمندسازی اقتصادی گردد. در این راستا، برای استفاده از ظرفیت های کشاورزی شهری باید شرایط مناسب فراهم گردد. هدف تحقیق حاضر تعیین پیشران های توسعه کشاورزی شهری می باشد. به همین منظور، پیشران های توسعه کشاورزی شهری با مرور ادبیات، مطالعه تحقیقات انجام شده و مشاهده میدانی در این زمینه و انجام مصاحبه نیمه ساختار یافته با 15 نفر برنامه ریز شهری، کارشناس کشاورزی و عضو هییت علمی دانشگاه شاغل در شهر تبریز شناسایی شد. داده ها با یک پرسشنامه محقق ساخته جمع آوری و با تکنیک معادلات ساختاری تفسیری و تحلیل میک مک آنالیز شد. یافته ها نشان می دهد عامل تحقیق-توسعه به عنوان مهم ترین پیشران توسعه کشاورزی شهری به همراه سایر عوامل همچون آموزش-ترویج و حمایت مالی- فنی برای توسعه کشاورزی شهری بسیار موثر است. بنابراین، این عامل ها باید در بیشتر از سایر عامل توسط برنامه ریزان و مدیران مورد توجه قرار گیرند.
    کلیدواژگان: پیشران، تحقیق- توسعه، تحلیل میک مک، کشاورزی شهری، معادلات ساختاری تفسیری
  • ناهید کمالی مقدم، مصطفی احمدوند* صفحات 113-129
    فرسایش خاک یکی از چالش های اساسی توسعه کشاورزی است که جهت جلوگیری از آن، لازم است رفتار حفاظت از خاک را در بین کشاورزان بهبود بخشید. بر این اساس، پژوهش حاضر با هدف تحلیل رفتار حفاظت از خاک جالیزکاران دشت روم با استفاده از مدل توسعه یافته تیوری انگیزش حفاظت صورت پذیرفت. روش انجام این پژوهش کمی و به شیوه پیمایش بود. جامعه ی آماری پژوهش جالیزکاران دهستان دشت روم واقع در شهرستان بویراحمد بودند (197=N) که تعداد 120 نفر از آن ها با استفاده از فرمول کوکران به عنوان نمونه آماری تعیین و مورد مطالعه قرار گرفتند. ابزار گردآوری داده ها در این پژوهش پرسشنامه محقق ساخته بود که روایی صوری پرسشنامه توسط پانلی از متخصصان دانشگاهی و بخش اجرا تایید شد و پایایی آن نیز با انجام مطالعه ای راهنما و محاسبه ضریب آلفای کرونباخ (0/93 -0/65) به دست آمد. یافته ها نشان داد جالیزکاران مورد مطالعه از رفتار حفاظت خاک متوسطی برخوردارند. نتایج آزمون برازش مدل توسعه یافته تیوری انگیزش حفاظت به شیوه حداقل مربعات جزیی نیز نشان داد که در مجموعه شاخص های NFI و SRMR در سطح مطلوبی قرار دارند و مولفه های این تیوری قادر به تبیین 18 درصد از تغییرات واریانس رفتار حفاظت از خاک جالیزکاران بودند که در این میان متغیر «شدت درک شده» بیشترین سهم را به خود اختصاص داد.با توجه به تاثیر «شدت درک شده» بر رفتار حفاظت خاک، پیشنهاد می شود که کشاورزان با استفاده از نماسازی های تصویری و برنامه های ترویجی از عواقب عدم توجه به فرسایش خاک در مزارع مطلع شوند.
    کلیدواژگان: تئوری انگیزش حفاظت، حفاظت خاک، رفتار حفاظتی، رفتار زیست محیطی، فرسایش خاک
  • فاطمه محمدی، لیلا صفا* صفحات 131-147

    با وجود اهمیت شبکه های اجتماعی مجازی در بهبود کیفیت یادگیری، استفاده آموزشی دانشجویان از این شبکه ها در سطح چندان مطلوبی نیست. با توجه به اهمیت مسیله، این پژوهش توصیفی- همبستگی با هدف بررسی عوامل موثر بر استفاده دانشجویان رشته های کشاورزی از شبکه های اجتماعی مجازی بر مبنای مدل پذیرش فناوری انجام گرفت. جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی دانشجویان رشته های کشاورزی دانشگاه زنجان بود (1227=N). بر اساس جدول کرجسی-مورگان، تعداد 296 نفر از دانشجویان با استفاده روش نمونه گیری طبقه ای با انتساب متناسب برای انجام تحقیق انتخاب شد. ابزار گردآوری داده ها در این پژوهش، پرسشنامه بود که روایی صوری آن با نظر پانلی از متخصصان تایید شد و روایی سازه و پایایی ترکیبی آن نیز با برآورد مدل اندازه گیری به دست آمد. نتایج نشان داد که "ارسال تکالیف و فعالیت های کلاسی"، "دستیابی به آخرین اطلاعات و خبرها در خصوص مسایل درسی" و "اطلاع رسانی به سایر دانشجویان در زمینه های مختلف درسی"، اصلی ترین موارد استفاده دانشجویان مورد مطالعه از شبکه های اجتماعی مجازی بودند. همچنین، چهار متغیر جذابیت ادراک شده، لذت ادراک شده، خودکارآمدی ادراک شده و اضطراب ادراک شده 72 درصد از واریانس متغیر سهولت ادراک شده و دو متغیر سودمندی ادراک شده و سهولت ادراک شده 67 درصد از واریانس متغیر نگرش را تبیین کردند. به طور مشابه، متغیر نگرش نیز 45 درصد از واریانس میزان استفاده دانشجویان از شبکه های اجتماعی مجازی را تبیین کرد. با توجه به یافته ها، پیشنهادهای اصلی این پژوهش شامل برگزاری جلسات توجیهی، سمینارها و کارگاه های آموزشی برای آشناسازی دانشجویان با نحوه استفاده از شبکه های اجتماعی مجازی، پشتیبانی و ارایه خدمات فنی مناسب به دانشجویان، استفاده از رسانه های چاپی برای آگاهی رسانی به دانشجویان درباره امکانات و قابلیت های شبکه های اجتماعی مختلف، استفاده از شبکه های اجتماعی شناخته شده برای فعالیت های آموزشی و افزایش سواد اطلاعاتی و رسانه ای دانشجویان، بودند.

    کلیدواژگان: آموزش عالی کشاورزی، فضای مجازی، فناوری های اطلاعاتی، مدل پذیرش فناوری
  • حمید کریمی*، پوریا عطائی صفحات 149-164
    خشکسالی های اخیر نگرانی های گسترده ای را در سراسر جهان برای تولید محصولات کشاورزی و غذا ایجاد کرده است. با توجه به اینکه بخش کشاورزی بزرگ ترین مصرف کننده آب در ایران است و کشاورزان به عنوان مهم ترین افراد آسیب پذیر از خشکسالی محسوب می شوند، به کارگیری استراتژی های سازگاری با خشکسالی تاب آوری و زیست پذیری آن ها را دستخوش تغییر می‏ نماید. هدف اصلی پژوهش حاضر بررسی تاثیر استراتژی های سازگاری با خشکسالی بر تاب آوری و زیست پذیری کشاورزان بود. این مطالعه در بین کشاورزان منطقه سیستان (6000=N) انجام شد. با استفاده از نمونه گیری تصادفی خوشه ای چندمرحله ای، 361 کشاورز به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند. ابزار سنجش در این مطالعه، پرسشنامه بود که با بهره ‏گیری از نظرات متخصصان دانشگاهی و همچنین به استناد شاخص روایی سازه (AVE)، روایی شکلی و محتوایی آن در سطح مطلوب برآورد گردید. همچنین از شاخص‏ های آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی نیز برای سنجش پایایی پرسشنامه، بهره گرفته شد که در حد مطلوب بدست آمد. پردازش داده‏ ها با استفاده از نرم‏ افزارهای SPSSwin23 و AMOS22 صورت گرفت. نتایج پژوهش مشخص نمود که میانگین زیست پذیری کالبدی و محیط زیستی، واکنش و بازتوانی و بازسازی از متوسط بازه متغیرها کوچک تر است. همچنین، یافته های حاصل از مدل‏ سازی معادلات ساختاری نشان داد به ترتیب 45/8 و 38/7 درصد از تغییرات زیست پذیری و تاب آوری کشاورزان با شرایط خشکسالی، وابسته به استراتژی های سازگاری به کار گرفته شده، توسط آن ها است.
    کلیدواژگان: سازگاری با خشکسالی، تاب آوری، زیست پذیری، امنیت غذایی، دشت سیستان
  • صحرا محمدی مهر، مسعود بیژنی*، نگین فلاح حقیقی، علی فغانی صفحات 165-178
    امروزه بررسی مداخله گری انسان در طبیعت و اثرات و پیامدهای ناشی از تاثیر رفتار انسانی بر محیط زیست طبیعی و مصنوعی به شدت مورد توجه قرار گرفته است. در این میان، توجه به بعد زیبایی شناسی زیست محیطی در مقایسه با سایر ابعاد مرتبط با موضوعات منابع طبیعی، کمتر مورد توجه بوده است. هدف این مطالعه بررسی تاثیر دلبستگی مکانی و عادت های فرهنگی بر رفتار زیبایی شناسی محیط زیستی از دیدگاه روستاییان استان کرمانشاه بود. این تحقیق از نوع علی رابطه‎ ای است که با استفاده از فن پیمایش انجام گرفت. جامعه‏ آماری، روستاییان استان کرمانشاه (1725956=N) بودند که تعداد 385 نفر از آن‏ ها با استفاده از جدول کرجسی و مورگان و روش نمونه‏ گیری تصادفی طبقه ‎ای با انتساب متناسب انتخاب شدند. یافته ها حاکی از وجود رابطه‏ معنی ‏دار میان "رفتار زیبایی‏ شناسی زیست‏ محیطی" با متغیرهای "دلبستگی مکانی" و "عادت های فرهنگی زیست محیطی" بود. نتایج حاصل از تحلیل مسیر نشان داد که دلبستگی مکانی دارای بیشترین توانایی برای پیش ‎بینی رفتار زیبایی‏ شناسی محیط ‏زیستی است (0.398=ß). در این راستا، متغیرهای مستقل پژوهش، قادر به تبیین 30.5 درصد واریانس رفتار زیبایی ‏شناسی زیست محیطی بودند. با توجه به نتایج این پژوهش، می توان ادعا کرد تمرکز بر عادت های فرهنگی به ویژه در زمینه جلب مشارکت روستاییان در حفظ زیبایی طبیعی و بروز رفتارهای محیط زیست گرایانه به ویژه در کاهش آلودگی منظر، می تواند بسیار موثر باشد.
    کلیدواژگان: رفتار سنجی، زیبایی‏ شناسی، آلودگی منظر، رفتار زیست محیط گرایانه، تحلیل علی
  • بهروز حسن پور*، محمد امیری اردکانی صفحات 179-198
    نظام های بهره برداری در بخش کشاورزی ایران از دیرباز، نقش مهمی را در ترکیب و تخصیص منابع انسانی، فیزیکی و محیطی ایفا کرده است. هدف پژوهش حاضر، بررسی نظام بهره برداری مطلوب در بخش کشاورزی استان کهگیلویه و بویراحمد با توجه به معیارهای اقتصادی، اجتماعی و اکولوژیکی می باشد. برای گردآوری اطلاعات مورد نیاز از تکنیک دلفی و تکمیل پرسشنامه از طریق برگزاری جلسات توجیهی با مشارکت و هم اندیشی 34 نفر از خبرگان استان (شامل کارشناسان نظام بهره برداری، سازمان تعاون روستایی، مدیران تعاونی ها و اتحادیه های تولیدی و کشاورزان منتخب) استفاده گردید. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها، از روش فرایند تحلیل سلسله مراتبی (AHP) بهره گرفته شد. نتایج این پژوهش نشان داد که بر اساس مجموع سه معیار اقتصادی، اجتماعی و اکولوژیکی و 18 زیر معیار مورد مطالعه، از بین نظام های بهره برداری، نظام بهره برداری «تعاونی مشاع» به عنوان پر اهمیت ترین گزینه، با وزن نسبی 0/293 حایز رتبه اول بود. نظام بهره برداری «کشت و صنعت» به عنوان کم اهمیت ترین گزینه با وزن نسبی 0/143 حایز رتبه پنجم بود. افزون بر این، نظام های بهره برداری «سهامی زراعی»، «دهقانی» و «تعاونی تولید» به ترتیب در رتبه های دوم، سوم و چهارم اهمیت قرار داشتند؛ بنابراین با رویکرد توسعه تعاونی های مشاع با اولویت اول و تاسیس شرکت های سهامی زراعی با اولویت دوم، می توان ضمن مشارکت بیشتر روستاییان در امر تولید محصولات و توسعه پایدار کشاورزی و نیز به کارگیری مکانیزاسیون و روش های نوین کشاورزی، از خرد شدن بیشتر زمین های کشاورزی در شرایط فعلی جلوگیری نمود.
    کلیدواژگان: تحلیل سلسله مراتبی (AHP)، تعاونی مشاع، تعاونی تولید، نظام های بهره برداری کشاورزی
  • رحیم ساعی* صفحات 199-216
    توانمندسازی اقتصادی روستاییان موجب افزایش کیفیت زندگی آنان، به ویژه گروه های محروم می شود. این امر باید از طریق مشارکت فعال و آگاهانه آنان جهت تامین رفاه خودشان انجام گیرد. از این رو، جهت تعیین چگونگی احراز شرایط لازم برای آن، مطالعه حاضر با هدف بررسی عوامل موثر بر توانمندی اقتصادی روستاییان در استان آذربایجان شرقی با بهره گیری از روش پژوهش پیمایشی انجام گرفت. بدین منظور، پرسشنامه ی محقق ساخته ای تدوین شد. پس از آزمون روایی به صورت روایی صوری و آزمون پایایی به روش مطالعه پیشاهنگ از 384 سرپرست خانوار روستایی به عنوان نمونه ای از خانوارهای جامعه آماری در کل استان تکمیل شد. برای محاسبه تعداد نمونه از فرمول کوکران استفاده شد و جهت انتخاب آن ها از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای و با انتساب متناسب بهره گیری شد. تجزیه و تحلیل داده ها از طریق نرم افزار SPSS انجام گرفت. نتایج رگرسیون و تحلیل مسیر نشان داد که 55/9 درصد از تغییرات متغیر وابسته با هفت عامل: "میزان دسترسی به اعتبارات"، "اجرای طرح هادی"، "میزان پایداری اکولوژیکی"، "میزان دسترسی به منابع اطلاعاتی"، "میزان تجربه کشاورزی"، "میزان قدرت خرید نهاده های کشاورزی" و "میزان انباشتگی مبالغ درخواست وام"، تبیین شدند. در این پژوهش بر اساس نتیجه گیری ها، پیشنهادهایی برای بهبود توانمندی اقتصادی روستاییان ارایه شده اند.
    کلیدواژگان: تامین سرمایه، فقرزدایی، توسعه پایدار روستایی
  • فیض الله منوری فرد، امیرحسین علی بیگی* صفحات 217-234
    دستیابی به اهداف کشاورزی پایدار به طور چشم گیری از نیروی اندیشه گری انتقادی کنشگران این بخش نشات می گیرد. بر این پایه، هنرستان های کشاورزی تلاش می کنند که مهارت های اندیشه گری انتقادی هنرجویان این مدارس را به عنوان کشاورزان آینده پرورش دهند. دستیابی به این مهم، بدون شناخت درستی از مهارت های اندیشه گری انتقادی هنرجویان کشاورزی و تدوین مدلی نظام مند برای تقویت آن ها امکان پذیر نیست. بر این پایه، هدف این پژوهش تدوین الگویی برای تقویت مهارت های اندیشه گری انتقادی هنرجویان هنرستان های فنی و حرفه ای کشاورزی ایران با به کارگیری انگاره های شناختی-اجتماعی و نظام های خودکار بود (4939 = N). 282 هنرجو با به کارگیری روش نمونه گیری طبقه ای چند مرحله ای به عنوان نمونه ی آماری انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه بود که روایی آن با استفاده از میانگین واریانس استخراجی (AVE) و ریشه ی دوم واریانس تسهیم شده (ASV) و پایایی آن با برآورد ضریب آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی (CR) تایید شد. یافته ها نشان داد که هنرجویان، سطوح مختلفی از مهارت های اندیشه گری انتقادی با توجه به مدرسه ی محل تحصیل از خود نشان می دهند. یافته های مدل ساختاری نشان داد که تجربیات مشاهده ای هنرجویان (4/94=t  و 0/30=ß) دارای بیشترین اثر مستقیم بر مهارت های اندیشه گری انتقادی آنان است و پس از آن، به ترتیب درک از خودکارآمدی (3/61= t و 0/27=ß)، تایید اجتماعی (2/86=t و 0/17=ß) و تجربیات فردی مستقیم (2/68=t و 0/14=ß) قرار دارند. این سازه ها در کل 53 درصد از واریانس سازه ی اندیشه گری انتقادی هنرجویان را تبیین کردند.
    کلیدواژگان: تایید اجتماعی، درک از خودکارآمدی، ژرف اندیشی بازتابی، هنرجویان کشاورزی
  • غلامحسین حسینی نیا*، شهرام مقدس فریمانی، ناصر معرفت قره بابا صفحات 235-249

    بخش کشاورزی یکی از حوزه هایی است که اینترنت اشیاء در آن کاربرد زیادی دارد. به منظور استفاده مفیدتر از اینترنت اشیاء در کشاورزی باید به عواملی که باعث می شوند کشاورزان نسبت به استفاده از آن گرایش پیدا کنند، توجه نمود. هدف این پژوهش ارزیابی سازه های موثر بر تمایل به پذیرش اینترنت اشیاء در بخش کشاورزی توسط کشاورزان پیشروی استان تهران است. این پژوهش از نوع توصیفی پیمایشی است و از نظر هدف تحقیق از نوع کاربردی است. جامعه آماری، کلیه کشاورزان نمونه استان تهران بودند که توسط وزارت جهاد کشاورزی انتخاب و معرفی شده بودند. تعداد جامعه آماری 500 نفر بود که تعداد 221 نفر با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. محاسبه حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران انجام گرفت. پاسخگویان نیز با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته مورد پیمایش قرار گرفتند. برای تحلیل داده ها از روش مدل یابی معادلات ساختاری استفاده شد. برای بررسی روایی تحقیق، از روایی صوری، محتوایی و سازه (روایی همگرا و واگرا) استفاده شد و نشان داد که پرسشنامه پژوهش از پایایی قابل قبولی برخوردار است. برازش مدل کلی نشان داد که میانگین مقادیر مشترک برابر 0/574 و میانگین مربوط به ضریب تعیین متغیرها برابر 0/632 بود. طبق مدل نظری پژوهش، متغیرهای سودمندی ادراک شده، سادگی استفاده ادراک شده، اعتماد، نفوذ اجتماعی، لذت ادراک شده و کنترل رفتاری ادراک شده به عنوان متغیرهای موثر بر تمایل به پذیرش اینترنت اشیاء مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج پژوهش نشان داد که متغیرهای سودمندی ادراک شده، سادگی استفاده ادراک شده، اعتماد، نفوذ اجتماعی و کنترل رفتاری ادراک شده بر روی تمایل به پذیرش اینترنت اشیاء توسط کشاورزان نمونه تاثیر دارند. افزون بر این، لازم به ذکر است که تاثیر اعتماد بر روی سودمندی ادراک شده نسبت به پذیرش اینترنت اشیاء در کشاورزی توسط کشاورزان مورد تایید قرار گرفت.

    کلیدواژگان: اینترنت اشیاء، تمایل به پذیرش، کشاورزان پیشرو، استان تهران
  • ناصر ولی زاده*، لطیف حاجی، ستاره خان نژاد صفحات 251-263
    وسایل نقلیه هوایی بدون سرنشین یا پهپادها جزء آخرین نسل از فناورهای مربوط به کشاورزی دقیق هستند که کاربرد آن ها در پایش و مدیریت فعالیت ‎های کشاورزی روز به روز در حال افزایش است. هدف این مطالعه، واکاوی رانه های پذیرش پهپادهای کشاورزی در میان گندم‎کاران بود. برای این منظور از نسخه توسعه یافته الگوی پذیرش فناوری به عنوان مبنای تیوریک استفاده شد. جامعه آماری گندم‎کاران استان فارس بودند که 373 نفر از آن ها با استفاده از یک روش تصادفی چندمرحله ای انتخاب شدند. ابزار پژوهش پرسشنامه ‎ای محقق ساخته بود که روایی و پایایی آن مورد ارزیابی و تایید قرار گرفت. نتایج پژوهش نشان داد که متغیرهای سهولت استفاده‎ ی ادراک شده، نگرش، ارتباط شغلی و سودمندی ادراک شده به ترتیب دارای بیشترین اثرات مثبت و معنی ‎دار بر روی تمایل به استفاده از پهپادهای کشاورزی بودند. این چهار متغیر روی هم رفته توانستند 44 درصد از تغییرات واریانس تمایل به استفاده از پهپادهای کشاورزی را پیش بینی کنند. همچنین، ارتباط شغلی به صورت مثبت و معنی داری متغیرهای سودمندی ادراک‎ شده و تمایل به استفاده از پهپادها را تحت تاثیر قرار داد. مشابها، متغیر نگرش نسبت به استفاده از پهپادها نیز اثراتی مثبت و معنی دار بر روی متغیرهای سهولت استفاده درک شده و تمایل به استفاده از پهپادها نشان داد. بررسی شاخص های برازندگی الگوی توسعه‎ یافته ‎ی پذیرش فناوری نشان داد که این مدل از برازندگی قابل قبولی برخودار است و می تواند مبنایی برای ایجاد تغییرات رفتاری در حوزه پذیرش پهپادهای کشاورزی قرار گیرد. در پایان بر اساس نتایج پژوهش، پیشنهادهایی کاربردی ارایه گردیده که می‎ تواند سیاست ‎گذاران، تصمیم گیران و عملگران میدانی را برای تشویق تمایل به استفاده از پهپادها کمک کند.
    کلیدواژگان: کشاورزی دقیق، ترغیب کشاورزان، الگوی پذیرش فناوری، تحلیل مقطعی
|
  • Mohammad Karim Motamed *, Fatemeh Ghorbani Piralidehi, Zahra Rahimnejad Balagafshe Pages 1-10

    The development of second crops in existing farms is one of the useful strategies to increase the productivity in agricultural sector. Guilan province has 230,000 hectares of paddy lands, and it is possible to cultivate canola oilseed as a second crop in some parts of these lands. Canola oilseed cultivation, despite the needs of the country and its advantages, has been less welcomed by farmers in Guilan province. This descriptive and survey-based research was aimed to analyze the factors affecting the adoption of canola cultivation as second crop in the paddy fields of Guilan province. The statistical sample of the study was 94 paddy farmers adopting canola cultivation in Guilan province. A researcher-made questionnaire was designed based on two theoretical models of initial trust (ITM) and the unified theory of acceptance and usage of technology (UTAUT). The validity of the questionnaire was confirmed by consulting experts and professors and its reliability was approved using a pre-test study and calculating Cronbach's alpha coefficient (0.81). The results of confirmatory factor analysis showed that the proposed mixed model is a suitable model for the study of canola cultivation in Guilan province. Accordingly, it was concuded that the variables behavioral intention and initial trust had significant effects on the adoption behavior of paddy farmers. Based on the research findings, informational support through local experts and leaders, transfering more banking facilities, and strengthening of agricultural organizations are suggested as the main strategies to increase the adoption of canola cultivation.

    Keywords: Canola cultivation, Second cultivation, Theoretical model of initial trust, Unified theory of acceptance, usage of technology
  • Kosar Hosseini, Masoumeh Forouzani *, Abbas Abdeshahi Pages 11-27

    The agricultural-dependent economy is vulnerable to the threatening factors associated with climate change and structural problems in the field of agriculture. Accordingly, a survey was conducted using a questionnaire to investigate if there are any relationship between rural economic and social sustainability and the likelihood to diversify the income sources. The population of interest consisted of rural households living in rural areas of Bavi County, Khuzestan Province (N=6670), of which a sample of 260 individuals, including household heads, using cluster sampling method was selected. The results showed that about 55% of the respondents lacked diversity of livelihoods; their economic and social sustainability was moderate to low, and demonstrated undesirable conditions. The results of the cross tabulations indicated a positive and significant relationship between their economic sustainability and likelihood of diversification among the villagers. Furthermore, comparing means of economic sustainability between those who diversified their livelihood and those who did not, revealed a statistically significant difference at 5% level of confidence. In other words, those occupied in more diverse ways and showed a more diverse sources of income experienced higher economic sustainability. Finally, investigation of the factors affecting the likelihood of diversification using logistic regression test demonstrated that the most important factors influencing the possibility of diversification included type of the land ownership, owning a car, attending in technical and vocational training courses. Accordingly, some educational and executive suggestions were offered to encourage diversification of the livelihood among rural people.

    Keywords: Diversity of income sources, Economic sustainability, Social Sustainability, Contingency table
  • Davood Aminfanak *, Rohelah Rezaei, Kamran Zeinalzadeh Pages 29-45

    The main purpose of this research was to analyze the crisis situation of Lake Urmia (LU) catchment area and providing solutions for its sustainable management using DPSIR model. Participants in this research were key experts and informants in LU Rehabilitation Headquarters, Urmia University, Agriculture-Jihad Organizations, Regional Water Companies, Departments of Environmental Protection and Agricultural and Natural Resources Research and Education Centers in three provinces of West Azerbaijan, East Azerbaijan, and Kurdistan among which 14 cases were selected through purposive sampling method. Semi-structured interviews (individual and group) were used to collect the required data and data were analyzed in MAXQDA software using directional content analysis. The results of the research showed that the factors related to crisis situation of the LU catchment area were included 45 different indicators among which climate change (among the indicators related to the driving forces of the LU crisis), inappropriate policies and poor management of water resources (among the indicators related to pressure factors in the expansion of the crisis), reducing the water level of the lake (among the indicators related to the current situation), and increasing air pollution due to dust and stress on local communities (among the indicators related to the effects) had the highest priorities compared to the others. Moreover, according to the results of the study, it was found that the most important responses to resolving the crisis of LU and its sustainable management were included establishing the new organizations and institutions, carrying out projects related to groundwater balancing, increasing the capacity of NGOs, tightening enforcement of water protection laws, and increasing extension and training activities for farmers in the field water resources protection.

    Keywords: DPSIR Model, Environmental crisis, sustainable management, Urmia Lake, Water resources
  • Amir Alambeigi *, Mojtaba Bamedi, Elham Faham, Elahe Babazade Pages 47-62

    Nowadays, the most important feature of entrepreneurship behavior is known as the form of intellectual architecture named effectuation. In this regard, current empirical research attempts to use a machine algorithm to classify the levels of effectuation thinking among rural small business owners in the field of local poultry breeding in Sistan and Baluchestan province. To this end, 191 units out of 360 were sampled and studied. The main objective of this research was to find a combination of different demographic and behavioral variables/components of entrepreneurial ecosystems affecting the classification level of effectuation among rural business owners. The research tool for measuring the research variables was a standard questionnaire that its validity and reliability were tested and confirmed. The main method of data analysis was Naive Bayes algorithm of the machine learning which was implemented using R software. The results of the classification of effectuation as the main indicator of entrepreneurial thinking showed that the variables, including prior experience, focusing on poultry breeding as the main job, capacity of the production unit, access to cooperation and market network, entrepreneurial self-efficacy, motivation, innovation in the market, human capital, and financial capital at their high levels resulted in high level of effectuation thinking. Therefore, it can be concluded that a combination of behavioral and demographic variables as well as ecosystem components can capture the entrepreneurial behavior . Based on research findings, some suggestions were proposed to develop the supportive climate of rural nascent entrepreneurs.

    Keywords: Entrepreneurial Effectuation, Entrepreneurship ecosystem, Local Endemic Poultry Breeders, Bayes' theorem, Sistan, Baluchestan
  • Zeinab Asadpourian, Karim Naderi Mahdei *, Yaser Mohammadi Pages 63-80

    Due to the occurrence of droughts during recent decades and their direct impact on the agricultural sector, proper management of agricultural water resources is of particular importance. Therefore, the present study was conducted with the aim of identifying and prioritizing strategies for sustainable management of agricultural water resources in Lorestan province. In this study, quantitative-qualitative and exploratory approaches were employed as the main research method. The qualitative section of the study was based on Grounded Theorizing. In the first stage of Grounded Theorizing, 16 semi-structured interviews were conducted with water resources management experts. The major objective of this stage was to identify the solutions. The results of this stage revealed that there are 44 solutions for sustainable water resources management that can be categorized in four "educational-cultural", "supportive-institutional", "economic", and "technological" components. In the second stage, the Delphi-fuzzy technique was used in two stages to reach an agreement among the experts and to prioritize the identified steps. The most important solutions in each step were including, comprehensive support of innovative ideas about reducing water consumption in the agricultural sector, directing water to groundwater aquifers to conserve water from winter rainfall for use in low water seasons, strengthening farmers' perception towards water shortage by providing training courses on sustainable water resources management strategies and cultivation of low-water crops, and guaranteed purchase of these products from farmers to prevent the cultivation of irrigated crops. According to the results, research, the institutionalization of water conservation culture based on education, is the main implication of achieving sustainable agricultural water management in Lorestan province.

    Keywords: sustainable management, Agricultural Water Resources, Grounded theory, Delphi- Fuzzy technique
  • Masoumeh Moayedi, Dariush Hayati *, Ezat Allah Karami, Kourosh Rezaei-Moghadam Pages 81-97

    Fars province is one of the southern provinces of Iran that has been exposed to severe climate variability in recent decades. About 30 percent of the province's population lives in rural areas, and the majority of their livelihoods depends on agriculture. Rural men and women have different roles and responsibilities, therefore, their interactions and sensitivities to climate variability are different. The main purpose of this study was to assess the vulnerability of rural women towards climate variation and its gender consequences in rural areas of Fars province. The theory underlying this study has been the theory of feminist political ecology. The statistical population was rural women of agricultural households affected by climate variability in Fars province. Stratified random sampling method was used to select the sample group. In present study, the data were collected from 406 respondents. Data were analyzed using livelihood vulnerability index. Findings showed that the type of vulnerability of rural women towards climate variability was different and vulnerability is highly correlated with livelihoods, gender inequalities, roles and responsibilities, and the presence of the patient at home. Based on the results, vulnerability is itself affected by external climate variability and internal social determinants. In the first stage, the women’s roles and responsibilities is exposed to environmental changes and then gender inequalities are major affecting factors in their vulnerability against climate change. Based on the findings and results, the end-users of the study were provided with some applicable recommendations, including development of processing workshops for small-scale agricultural products, etablishing socio-economic institutions for rural women, especially for more vulnerable clusters, and extending a gender-equitable approach in climate services.

    Keywords: Climate Variability, Rural Women, Gender inequality, Fars province
  • Hossein Yadavar *, Haniyeh Panahi, Sharir Kharazi Pages 99-112
    Urban agriculture is a widely used sustainability strategy to improve the stability of a city.  One way to deal with urban problems is urban agriculture development. Urban agriculture can be a vital livelihood strategy for the urban poor in many developing countries resulting in benefits including enhanced food security and economic empowerment. In this regard, suitable conditions must be provided to use urban agricultural capacities. The aim of this study is to identify the driving factors of urban agriculture development. For this reason, driving factors to the development of urban agriculture are identified in the literature review, or by reviewing related researches, field observations and semi-structured interviews with 15 experts (urban planners, agriculture specialists and university faculty Members) in Tabriz city. Data were collected by a researcher-made questionnaire and analyzed with interpretive structural modeling technique and a MICMAC analysis. Findings show that research-development factor along with other factors such as; extension-education and financial-technical support is the main driving factor of UA development and must be considered and reviewed more than other factors.
    Keywords: Driving factor, Interpretive structural modeling, MICMAC analysis, Research-development, Urban agriculture
  • Nahid Kamali Moghadam, Mostafa Ahmadvand * Pages 113-129
    Soil degradation is one of the basic challenges in the agricultural development, whose prevention needs an improvement in soil conservation behavior of farmers. In this regard, in present study, an extended version of protection motivation theory was employed to analyze the soil conservation behavior of farmers who cultivate summer-crops in Dashtroom Dehestan. This research used survey method to collect data. Statistical population included summer crop growers in Boyer-Ahmad County (N=197). Out of them, 120 cases were selected as sample using Krejcie and Morgan’s Table. The data collection tool was a researcher-made questionnaire, whose validity was confirmed by a panel of experts as well as practitioners. Furthermore, the reliability research tool was assessed in a pilot study using Cronbach's alpha coefficients (0.65-0.93). Results revealed that summer crop growers had moderate behavior regarding soil conservation. Estimating the model fit indices of the extended protection motivation model by partial least square analysis showed that the NFI and SRMR criteria were at a good level and the components of protection motivation theory could explain 18% of the changes in farmers’ soil conservation behavior. It should be mentioned that according to the results, “perceived severity” made a significant contribution to the total variance explanation. Therefore, it is recommended that farmers be informed about the consequences of negligence of soil conservation by means of visual demonstrations and extension programs.
    Keywords: Protection motivation theory, Soil Conservation, Conservative behavior, environmental behavior, Soil erosion
  • Fatemeh Mohammadi, Leila Safa * Pages 131-147

    Despite the importance of virtual social networks (VSNs) in improving the quality of learning, students' educational use of these networks is not very desirable. Given the importance of the issue, this descriptive-correlational study was conducted to investigate the factors affecting the use of VSNs by agricultural students based on the technology acceptance model. The statistical population of the study was included all agricultural students of University of Zanjan (N = 1227). Based on Krejcie-Morgan table, 296 of the students were selected for the study using stratified sampling method with proportional assignment. The data collection tool in this study was a questionnaire whose face validity was confirmed by a panel of experts and its construct validity and composite reliability were obtained by estimating the measurement model. The results showed that "sending homework and classroom activities", "access to the latest information and news about educational issues", and "informing other students in different educational fields" were the main uses of VSNs by the surveyed students. Moreover, four variables of perceived playfulness, perceived enjoyment, perceived self-efficacy, and perceived anxiety were accounted for 72 percent of the variance of the perceived ease and two variables of perceived usefulness and perceived ease were accounted for 67 percent of the variance of attitude. Similarly, the attitude was explained 45 percent of the variance of students' use of VSNs. According to the findings, the main suggestions of the study were included holding briefings, seminars and workshops to familiarize students with how to use VSNs, supporting and providing appropriate technical services to students, employingprint media to inform students about the facilities and capabilities of different VSNs, applying known VSNs for educational activities, and increasing students' information and media literacy.

    Keywords: Agricultural Higher Education, Information technologies, Technology Acceptance Model, Virtual Space
  • Hamid Karimi *, Pouria Ataei Pages 149-164
    Recent droughts have aroused extensive concerns on crop and food production in the world. Since the agricultural sector is the leading water consumer in Iran and farmers are one of the most vulnerable groups to drought, applying drought adaptation strategies changes their resilience and viability. The present study aimed to investigate the effects of drought adaptation strategies on farmers' livability and resilience in the Sistan region, Iran (N = 6000). Therefore, a sample of 361 farmers was taken by the multi-stage cluster randomization technique. The research instrument was a questionnaire which its content and face validity was confirmed by a panel of experts and discriminant validity (AVE). In addition, evaluating its reliability using Cronbach's alpha and the Composite reliability indices revealed that the values are within the acceptable range. The results indicated that the means of the physical, and environmental livability, responding, and recovery were significantly lower than the mean interval of the variables. The findings of SEM showed that 45.8% and 38.7% of farmers' livability and resilience to drought conditions depend on the adaptation strategies used by them, respectively.
    Keywords: Drought Adaptation, Resilience, viability, Food Security, Sistan plain
  • Sahra Mohammadi-Mehr, Masoud Bijani *, Negin Fallah Haghighi, Ali Faghani Pages 165-178
    Today, the study of human intervention in nature and the effects and consequences of human behavior on the natural and artificial environment has received much attention. Among these, attention to the aesthetic dimension of the environment has received less attention than other dimensions related to natural resource issues. The purpose of this study was to investigate the effect of place attachment and cultural habits on the environmental aesthetic behavior from the perspective of villagers in Kermanshah province. This research is of causal-relational type which was done using survey technique. The statistical population was the villagers of Kermanshah province (N = 1725956), of which 385 people were selected using Krejcie and Morgan table and stratified random sampling method with proportional assignment. Findings indicated that there was a statistically significant relationship between "environmental aesthetic behavior" with the variables "place attachment" and "environmental cultural habits". The results of path analysis showed that place attachment has the highest ability to predict environmental aesthetic behavior (β = 0.398). In general, the independent variables of the study were able to explain 30.5% of the variance of environmental aesthetic behavior. According to the results, it can be claimed that focusing on cultural habits through attracting the participation of villagers might be very effective in maintaining natural aesthetic and the occurrence of pro-environmentalist behaviors.
    Keywords: Behavior measurement, Aesthetics, Landscape pollution, Pro-environmentalist behavior, Causal analysis
  • Behrooz Hassanpour *, Mohammad Amiriardakani Pages 179-198
    Agricultural exploitation systems in Iran's agricultural sector have always played an important role in integration and allocation of human, physical, and environmental resources. The main purpose of this study was to determine the optimal utilization system in the agricultural sector of Kohgiluyeh-va-Boyerahmad province according to the economic, social, and ecological criteria. Delphi technique was used to collect the required information and the questionnaire was completed by holding briefings with the participation of 34 provincial experts, including experts in the farming system, rural cooperative organization, managers of cooperatives, and unions and leading farmers. Analytical Hierarchy Process (AHP) and Expert Choice software were used to analyze the data. The results, showed that based on total economic, social, and ecological criteria and 18 sub-criteria, with a relative weight of 0.293, Mosha cooperative system is ranked first and is the most suitable alternative. Furthermore, with a relative weight of 0.143, agro-industry system is ranked fifth as the least suitable alternative. It is worth mentioning that joint farming stock, peasant, and production cooperative systems ranked second, third, and fourth, respectively. Therefore, more participation of the villagers in the production of crops and sustainable agricultural development will be achieved by employing Mosha cooperatives, joint farming stock companies, and agricultural mechanization. Taken together, employment of these exploitation systems will prevent the fragmentation of agricultural lands under the current conditions.
    Keywords: Analytical hierarchy process (AHP), Mosha cooperative, Production Cooperative, Agricultural exploitation systems
  • Rahim Saei * Pages 199-216
    Economic empowerment improves the quality of life the villagers, especially disadvantaged groups. This action can be done through active and conscious participation and ensuring well-being. In order to determine how to meet the necessary conditions for it, the present study was conducted to investigate the factors affecting the economic empowerment of villagers in East Azerbaijan province using a survey research method. For this purpose, a researcher-made questionnaire was drafted. After testing the face validity (by experts) and reliability (by pilot study), 384 household heads were selected as a sample from the statistical population. Cochran's formula was employed to calculate the minimum required sample size. Stratified random sampling method with proportional assignment was applied to select the samples. Data analysis was performed through SPSS software. The results of regression and path analysis showed that 55.9 percent of the dependent variable’s variation was explained using seven factors, including "access to the credits", "conduction of the Hadi Plan", "ecological sustainability", "access to information resources", "agricultural experience", "purchasing power of agricultural inputs", and "accumulation of loan". Based on the conclusions, some applicable suggestions were provided to improve and strengthen the economic empowerment of villagers.
    Keywords: Capital finance, Removing poverty, Sustainable Rural Development
  • Feyzallah Monavvarifard, Amirhossien Alibeygi * Pages 217-234
    Achieving the goals of sustainable agriculture significantly depends on the critical thinking skills of the actors in this area. Accordingly, agricultural technical and vocational schools strive to develop the critical thinking skills of future farmers who are currently studying in these schools. Achieving this is not possible without a proper understanding of the critical thinking skills of agricultural students and development of a comprehensive model to strengthen them. Therefore, the purpose of this study was to develop a model for strengthening the critical thinking skills of agricultural students in the technical and vocational schools in Iran by using social cognitive and autopoietic systems theories (N = 4939). Out of the population of the interest, 282 students were selected as a statistical sample using a multi-stage sampling method. The data collection tool was a questionnaire, which its validity confirmed using the Average Variance Extracted (AVE) and the Average Shared Variance (ASV) indices. Besides, the reliability of the instrument was confirmed by Cronbach's alpha coefficients and composite reliability (CR). Findings showed that the students’ critical thinking skills are divers according to their schools type. Moreover, students’ observational experiences had the greatest direct effect on their critical thinking skills (t = 4.94, β = 0.30) which followed by perceived self-efficacy (t = 3.61, β = 0.27), social confirmation (t = 2.86, β = 0.17), and immediate individual experiences (t = 2.68, β = 0.14), respectively. These factors could account for 53 % of the variance of students' critical thinking skills.
    Keywords: Social confirmation, Perceived self-efficacy, reflective thinking, Agricultural Students
  • Gholamhossein Hosseininia *, Shahram Moghaddas Farimani, Naser Marefat Gharehbaba Pages 235-249

    The agricultural sector is one of the fields in which the IoT is widely used. In order to use the IoT more effectively in agriculture, it is necessary to pay attention to the factors that make farmers tend to use it. The purpose of this study was to evaluate the constructs affecting the willingness to IoT by early adopter farmers in Tehran Province. This research is a descriptive survey and in terms of the purpose of the research it is considered an applied study. The statistical population was all early adopter farmers in Tehran province who were selected and introduced by the Ministry of Jihad Agriculture. The statistical population was 500 farmers and 221 cases were selected by simple random sampling. The sample size was calculated using the Cochran's formula. Respondents were also surveyed using a researcher-made questionnaire. Structural equation modeling was used to analyze the data. Face, content, and construct (convergent and divergent) validity indices were used to assess the validity of the research tool. It is worth mentioning that the reliability of the instrument was confirmed by Cronbach's alpha coefficient and Composite reliability indices. In this study, the variables perceived usefulness, perceived ease of use, trust, social influence, perceived enjoyment, and perceived behavioral control were supposed to be the main influencing variables on the willingness to use the IoT. The convergent validity of the research variables, confirms the convergent validity of the questionnaire. In order to determine the reliability of the questionnaire, pilot study and Cronbach's alpha coefficient were used. Alpha coefficients of the research variables, demonstrate the acceptability of the reliability for the research tool. The results also revealed that the effects of perceived usefulness, perceived ease of use, trust, social influence, and perceived behavioral control on the willingness to use IoT were significant. It is also worth mentioning that the effect of trust on the perceived usefulness of IoT was approved.

    Keywords: Internet of Things (IoT), Willingness to adopt, Early adopter farmers, Tehran Province
  • Naser Valizadeh *, Latif Haji, Setareh Khannejad Pages 251-263
    Unmanned aerial vehicles (UAV) or drones are part of the latest generation of precision farming technologies that are increasingly used in the monitoring and management of agricultural activities. The aim of this study was to investigate the drivers of acceptance of the agricultural drones among wheat farmers. For this purpose, an extended version of the Technology Acceptance Model was employed as a theoretical basis. The statistical population was wheat farmers in Fars province; out them 373 cases were selected using a multi-stage random sampling method. The research tool was a researcher-made questionnaire whose validity and reliability were evaluated and confirmed. The results indicated that the variables perceived ease of use, attitude, job relevance, and perceived usefulness had the greatest positive and significant effects on the intention to use agricultural drones, respectively. Taken together, these four variables could account for about 44 % of the variance changes in the intention to use agricultural drones. Also, job relevance was positively and significantly affected by perceived usefulness and the intention to use agricultural drones. Similarly, attitude towards the use of drones also showed positive and significant effects perceived ease of use and the intention to use agricultural drones. Examining fit indices of the Technology Acceptance Model showed that this model is of an acceptable level of data-model fitness and can be a basis for behavioral changes in the field of agricultural drones’ adoption. Finally, based on the research results, practical recommendations were presented that can help policy-makers, decision-makers, and practitioners to encourage the intention to use agricultural drones.
    Keywords: Precision agriculture, Farmers persuasion, Technology Acceptance Model, Cross-sectional analysis