فهرست مطالب

فصلنامه تاریخ
پیاپی 63 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/26
  • تعداد عناوین: 15
|
  • سید ضیاءالدین عمادی، سینا فروزش*، رضا شعبانی صفحات 1-32

    تاریخ نگاری محلی سبکی از تاریخ نگاری است که مورخان به آن توجه خاصی دارند. تاریخ نگاری محلی دارای جنبه های محلی بوده و با نگاه جزیی و دقیق تری به بررسی گذشته دور و نزدیک منطقه جغرافیایی موردنظر می پردازد. در مازندران، تواریخ محلی مختلفی به رشته تحریر درآمده اند که از آن جمله می توان به «تاریخ طبرستان» ابن اسفندیار، «تاریخ رویان» اولیاءالله آملی، «تاریخ طبرستان و رویان و مازندران» و «تاریخ گیلان و دیلمستان» سیدظهیرالدین مرعشی اشاره کرد. تاریخ نگار بازتاب دهنده نوع نگرش و تفکر خود و یک قوم و ملت نسبت به محیط اطراف خود و جامعه پیرامونی آن است و بدون تردید میان دوران حیات مورخ و تاریخ-نگاری او ارتباط مستقیمی وجود دارد.مساله اساسی پژوهش حاضر این است که تناقض گویی ها و اشتباهات سیدظهیرالدین مرعشی در تاریخ نگاری محصول چه عواملی بوده است؟ به نظر می رسد وی در تبیین وقایع تاریخی، تحت تاثیر تعلقات دوگانه محل و مذهب(شیعه دوازده امامی) بوده است. روش تحقیق در این مقاله، روش تاریخی و شیوه نگارش آن به صورت توصیفی-تحلیلی می باشد. استخراج اطلاعات نیز به صورت کتابخانه ای صورت گرفته است. این مقاله سعی دارد به تشریح و تبیین تاریخ نگاری سیدظهیرالدین مرعشی، با رویکرد محلی-مذهبی بپردازد.

    کلیدواژگان: پارادایم، سیدظهیرالدین مرعشی، تاریخ نگاری، محلی
  • شهین عسگریار، منیژه صدری*، عزیز طالعی قره قشلاق، منیره کاظمی راشد صفحات 33-59

    حکومت محمدرضا شاه با هدف رسیدن به نتایج اقتصادی و سیاسی مهم جهت ارتقاء وضعیت روستاییان ایران و تغییری ریشه ای در روابط سنتی روستایی اقدام به اصلاحات ارضی کرد. مالکان و زمین داران بزرگ نیز برای رهایی از قانون اصلاحات ارضی، زمین های بسیاری از روستاها یا اطراف شهرها را وقف کردند تا درآمد حاصل از آن برای مقاصد مذهبی و خیریه به کار گرفته شود. از جمله موارد مصرف آن گذشته از امور مذهبی، نگهداری و حفظ امور عام المنفعه مانند حفاظت از قنوات بود، در ادامه با تغییر قانون اصلاحات ارضی، موقوفات عام مشمول بیع قرار گرفت. همچنین خروج موقوفات از نظارت وزارت فرهنگ و هنر و انتقال امور آن به «بنیاد پهلوی» تغییراتی را در نظام سنتی روستایی ایجاد کرد. این مقاله به روش توصیفی و تحلیلی پدیده فوق را در آذربایجان بر اساس اسناد و مدارک مورد تحلیل قرار خواهد داد. یافته های پژوهش نشان می دهد که ساخت سنتی تصرف و بهره برداری جمعی زمین در بسیاری از مناطق روستایی شکسته شد و علاوه بر کاهش میزان بهره دهی زمین ها، فروش موقوفات تولید جمعی را برهم زد. با قطعه قطعه شدن زمین های زراعی، علاوه بر کاهش میزان بهره دهی زمین ها، تولید جمعی را که در روستاهای ایران به نام بنه، صحرا، حراثه و..، معروف بود؛ تغییر داده و اعضای آن را به حداکثر 4-2 خانوار تقلیل یافت و سبب افزایش مهاجرت روستاییان به شهرها و تبدیل کشاورزان به افراد روز مزد در شرکت های سهامی و شرکت های کشت و صنعت بود.

    کلیدواژگان: موقوفات، پهلوی، اصلاحات ارضی، کشاورزی
  • اکبر ظریفی، سید علیرضا ابطحی*، فیض الله بوشاسب گوشه صفحات 60-84

    آغاز مناسبات با شمایل تازه میان ایران وروس، به زمان شکل گیری حکومت قاجار بر می گردد.پیش از آن مناسبات دو کشور تنش آلود نبود. از روزگار صفویان مناسبات اقتصادی شاکله این مناسبات بوده است.تا روزگار پتر، اهمیت چاره سازی از سوی روسیه برای کارگزاران ایرانی نبود و بیشتر روس ها به داشتن روابط علاقه ونیاز داشتند.پی آمدهای این منازعه چه تاثیری روی نوگرایی ایرانیان گذاشت؟واین تاثیر چگونه و دارای چه کیفیتی بود ؟ و در کجاها تاثیر مستقیم گذاشت؟ پس ازجنگ های میان دو کشور در آغاز دوره قاجار،مسایلی اتفاق افتاد که این مسایل روی کیفیت مناسبات تاثیر مستقیم داشت.مسیر قفقاز راهی شد برای ایرانی ها که از آن طریق با بارقه های زندگی مدرن آشنا شده و تلاش کنند به دست آوردهایی برسند.روس ها زودتر از ایرانی ها با مدنیت اروپایی آشنا شده بودند وپتر تلاش کرده بود که روسیه را سراسر غربی کند.پس از جنگ ها نیز ایرانی ها تلاش کردند به مدنیتی که عامل پیروزی روسیه در جنگ ها شناخته شده بود دست پیدا کنند.اندیشه ورزان ایرانی مستقر در قفقاز و یا مرتبط با قفقاز،نخستین کسانی بودند که تلاش کردند با اروپا آشنا شوند ونکره های نوگرایانه اروپایی را بومی کرده وبه کشور انتقال دهند.شناسایی راه های ورود اندیشه هایی که می تواند برای توسعه ساختار های کشور ضروری و مفید باشد،با نگاه به گذشته همیشه ضروری است.به ویژه برای کشورهایی که تازه در مسیر توسعه قرار گرفته اند.چگونگی این ورود سخن این مقاله است که به صورت توصیفی تحلیلی صورت گرفته است.

    کلیدواژگان: ایران و روس، قفقاز، آخوندزاده، نوگرایی، نگره های روسی
  • محمدمسیح هاشمی نیا*، فاطمه جان احمدی، حلیمه میرکازهی نژاد صفحات 85-117

    آیین و رسوم عنصر سازنده فرهنگ و راهی به سوی پی بردن به تفکرات و نوع جهان بینی مردمان می باشند. تنوع آیین و رسوم به غنای فرهنگی می افزاید. قوم بلوچ یکی از اصیل ترین اقوام ایرانی است که در طول تاریخ توانسته است زبان و فرهنگ و آیین خود را حفظ نماید. یکی از آیین های این قوم ایرانی تبار نال یا ور می باشد.در بسیاری از داستان های بلوچی نیز به آن اشاره شده است. برای انجام پژوهش سعی بر آن نمودیم که از مردم بلوچ در مناطق مختلف بلوچستان در رابطه با این آیین کهن پرسش هایی به عمل آوریم. آنچه در خور توجه است این بود که این رسم باوجود گسترش دانش دینی هنوز در برخی مناطق صورت می گیرد و اعتقاد به آن پابرجاست و طبق پژوهش های به دست آمده در مواردی چون اتهام به دزدی، جادو و خیانت زمانی که هیچ ادله ای برای اثبات گناهکار بودن و بی گناهی متهم وجود نداشته باشد تصمیم بر اجرای نال گرفته می شود. اتفاقی که چشمگیر و حایز اهمیت است ماجرایی است که در منطقه سرحد در حدود سال 1250هجری شمسی رخ داده است و آن ماجرای ملک شاه و الاهی است. در این پژوهش قصد داریم به این اهداف دست یابیم که مراسم نال برای چه اتفاقاتی برگزار می شده است و کدام یک از اتهامات از بسامد بالایی برخوردار بوده است؟ طبق تحقیقات مراسم نال برای اتهاماتی چون دزدی، جادو و خیانت برگزار می شده است و در این میان اتهام به دزدی از بسامد بیشتری برخورداربوده است. این مقاله طبق شیوه تحلیلی-توصیفی و پژوهش میدانی انجام شده است.

    کلیدواژگان: آیین ور، قوم بلوچ، داستان شهداد و مهناز، نال، ملک شاه و الاهی
  • شمس الله غلامی، نصرالله پور محمدی املشی*، علی ذاکری صفحات 118-147
    حکومت زندیه اگرچه ار نظر عمر سلطنت دوام چندانی نداشت و دولت مستعجل بود اما به سبب وجود کریم خان زند و آرامش نسبی ای که توانست بعد از زوال کار افشاریان؛ به ایران ببخشد، حایز اهمیت و شایان بررسیهای همه جانبه است. یکی از اتفاقات مهم در تاریخ زندیه به تبعید و یا مهاجرت اقوام محلی از نقاط مختلف ایران به شهرهای مهم مانند شیراز و مازندران و قزوین محسوب می-شود. این تبعیدها و مهاجرتها، دلایل مختلفی دارند که در طول این مقاله به آنها پرداخته خواهد شد. اما بحث اصلی این تحقیق، متوجه نحوه اثرگذاری اقدامات این اقوام بر سیاست داخلی و خارجی حکومت زندیان است. موضوعی که تا به حال موردتوجه قرارنگرفته است به سبب انسجام مطالب در این مختصر، مطالعه موردی بر شهر قزوین و اقوام مهاجر و تبعیدی آن در دوره زندیه نهاده شد و نتایج حاکی از آن است که در دوره زندیه حدود 6 قوم از نقاط مختلف ایران به قزوین تبعید یا کوچانده شدند که در این میان اقوامی مانند لرهای کوهپایه خرم آباد و قوم مافی کرماشناه، نقش مهمی نه تنها در سیاست حاکمان قزوین که در سیاست کلی حکومت زندیه بازی کرده اند.
    کلیدواژگان: زندیه، مهاجرت، تبعید، قزوین، مافی
  • محمدرضا باقری زاده گان*، ناصر باقری بیدهندی، علی آقانوری صفحات 148-176
    واژه تشیع، یگانه ای در میان واژگان است که در طول تاریخ، عجین با مبلغان و عالمان و مراجعی است که با پویایی و بصیرت در هر عصری موجب جوشش و شیوع این مذهب گردیده اند.علمای شیعه، پرچمداران عرصه دین و فرهنگ بوده و در حفاظت از حریم آن از هیچ کوششی فروگذار نکرده اند. کارکردهای اجتماعی علما در برابر خودخواهیهای حاکمان مستبد به ویژه سلاطین قاجار و همین طور مقابله با دو دولت استعماری روسیه و بریتانیا بسیار مثمر ثمر بوده است. آنان توانستند در دوران حکومت پنجاه ساله (1313- 1264ق) ناصرالدین شاه که اوج امتیازدهی به دول استعماری و غارتگر روس و انگلیس بود، ساحت دینی، سیاسی و معیشت و اقتصاد ایران را به اندازه توان خود حفظ نمایند. در نهایت یافته و نتیجه این پژوهش، مخاطب را با جایگاه عالمانی نظیر آیت الله کنی، میرزای شیرازی، میراز محمدحسن آشتیانی، حاج میرزا جوادآقا تبریزی، آقا سیدعلی اکبر فال اسیری و... که توانستند با اقدامی آگاهانه ی برگرفته از قرآن، سنت، عقل و اجماع از دین صیانت کنند، آشنا می کند.
    کلیدواژگان: واژگان کلیدی: عالمان شیعی، صیانت از دین، ناصرالدین شاه قاجار
  • شاهپور قجقی نژاد، محمود سید*، علی باصری، وحید رشیدوش صفحات 177-208
    انسان شناسی تاریخی به عنوان یک شاخه ترکیبی و حوزه میان رشته ای نقطه تلاقی دو علم تاریخ وانسان شناسی است. این مقاله به مطالعه سیر تطور آیین شمنیسم در بین اقوام ترکمن می پردازد. بررسی شمنیسم به عنوان کهن ترین قالب دینی در میان ترکمن ها و تلفیق آن با تصوف اسلامی بخشی از مباحث این پژوهش را به خود اختصاص می دهد. با مطالعه بقایای آیین های شمنی سیر تطور تاریخی نظام اعتقادی اقوام ترکمن مورد بررسی قرار گرفت.چنانچه بسیاری از اعتقادات وآیین های اقوام ترکمن ریشه در باورهای کهن دینی و ابتدایی مانند اعتقاد به سحر، جادو و تسلط ارواح به انسان ها و به طور کلی در شمنیسم دارد. با وجود پذیرش اسلام از سده های پیش تاکنون امروزه نیز نشانه های شمنیستی در مراسم آیینی آن ها متجلی است.پرشش اساسی این پژوهش آن است سیر تطور آیین پرخوانی به عنوان بازمانده آیین شمنیسم در بین ترکمن های اوغوز چگونه بوده است؟ آنچه که امروزه از آن به عنوان آیین پرخوانی یاد می شود در ادیان کهن اقوام ترکمن و نیز شمن ها در نظام سیاسی و اجتماعی اوغوزها چه جایگاهی داشته اند؟در این پژوهش با رویکرد تاریخی به آیین ها وباورهای شمنی در ادیان ابتدایی اوغوزها و نیز به جایگاه شمن ها در تاریخ باستانی آن ها پرداخته شد و در نهایت با بررسی تاریخ قومی ترکمن ها(اوغوزها)به بقایای آیین های شمنی تحت عنوان آیین پرخوانی در یافته های میدانی تحقیق پرداختیم.
    کلیدواژگان: انسان شناسی تاریخی، شمنیسم، اقوام ترکمن، اوغوزها
  • نبی سنجابی، فریناز هوشیار*، ناصر جدیدی صفحات 209-234
    تبلیغات از عرصه های مهم ارتباطات جوامع است از این رو در حوزه های مختلف از جمله حوزه های سیاسی و حاکمیتی در ادوار مختلف همواره مورد توجه قرار داشته است. امویان نیزبرای ایجاد مشروعیت، دستیابی به قدرت و حفظ حاکمیت سیاسی به خصوص در مقابل علویان (شیعیان)، از تبلیغات استفاده کردند. رویکردهای تبلیغاتی، توجه به حوزه ها و استفاده از ابزارهای گوناگونی است که به آن ماهیتی تبلیغاتی داده می شود. پژوهش حاضر در پاسخ به این پرسش که رویکردهای تبلیغاتی امویان چه حیطه ها یی را در بر می گرفت؟ به روش توصیفی - تحلیلی و با استناد به منابع کتابخانه ای انجام شده است. نتیجه این تحقیق نشان می دهد، بسیاری از شیوه های تبلیغاتی توسط معاویه بنیان نهاده شد و خلفای بعد آن را ادامه دادند. رویکردهای تبلیغاتی امویان مشتمل بر رویکرد دینی، سیاسی، عاطفی-روانی و اقتصادی بود که با هدف تاثیر گذاری بر افکار و رفتار افراد و هدایت جامعه به اهداف مورد نظر امویان انجام می گرفت.
    کلیدواژگان: تبلیغات، رویکرد، امویان، علویان(شیعیان). شام، عراق
  • زهرا رئوفی، سید علیرضا واسعی*، محمود سید صفحات 235-254
    یکی از مهم ترین فعالیت های هسته مرکزی دعوت، شامل تالیف آثاری در الهیات-کلام-فلسفه-فقه با تاکید بر اندیشه امامت محوری به عنوان اصول دین به تحلیل و اثبات حقانیت نص امامت فاطمیان می پردازد. در این مرحله داعیان ایرانی به عنوان کارگزاران ایدیولوژی خلافت، تلاش نمودند از طریق فعالیت نظری به تدوین آثار کلامی- فلسفی در تبیین ساخت قدرت مذهبی- سیاسی فاطمیان بپردازند. داعیان و متفکران ایرانی با تکیه بر تعالیم شیعی و آشنا با فلسفه و حکمت و با استعمال آیات و احادیث در تبلیغ و تبشیر و تعالی سیادت کاریزمایی امام- خلیفه فاطمی نقش بارزی ایفا نمودند. تلاش داعیان در دربار فاطمی تلفیق علم ودین بود واز طریق آن دو در پی اثبات و تبیین علمی اقتدار امامت فاطمی در برابر مخالفان و رقیبان بودند، بطوری که داعیانی چون کرمانی، سجستانی، الموید شیرازی، ناصرخسرو و... با توجه به اوضاع سیاسی- مذهبی عصر خویش خواستار تحکیم قدرت سیاسی- مذهبی خلافت فاطمی در برابر مخالفان و رقیبان بودند، چنانکه ابویعقوب سجستانی با روش تحلیل عقلانی و علمی، امامت فاطمیان را تحلیل و تفسیر نمود.
    کلیدواژگان: داعیان ایرانی، نهاد دعوت، فاطمیان، کلام و فلسفه
  • حجت عبداللهی، معصومه قره داغی*، منوچهر صمدی وند، نازلی اسکندری نژاد صفحات 255-289

    در دوره قاجاریه ایران نقطه سیاست همگرایی روس وانگلیس محسوب می شد. به سبب اهمیت استراتژیکی و مولفه های مهم ژیوپلیتیکی ایران چون موقعیت کریدوری چهارراه تلاقی ابرقدرت ها دولت حایل نقش ضربه گیر برخورد ابرقدرت هاو مساله هند و نیز بحران افغانستان در شرق و جنگ های قفقاز در شمال غرب، فشارها و تهدیدات سیاسی، امنیتی و اقتصادی خارجی از چهار جهت روسیه از سوی شمال، هند بریتانیا و افغانستان از سوی شرق، عثمانی ها از سوی غرب و بریتانیا از سوی جنوب در خلیج فارس بر دولت های قاجاریه وارد می شد .انگلستان وروسیه همواره به دنبال تجزیه ایران بودند زیرا ایران بزرگ در منطقه ای که بر شاهراه حیاتی جهان تسلط دارد بنیان یافته است. در قرار داد31اوت 1907 8 شهریور1286شکه با روسیه تزاری منعقد کرد ایران را به سه منطقه تحت نفوذ خود و روسیه و بی طرف تقسیم وایران را کاملا تحت الحمایه خود نمود. هرچندکه برتمامیت ارضی ایران واستقلال ونظم وپیشرفت کشور تاکید شده بود.امااین قراردادتاانقلاب اکتبر روسیه 1917 سبب شدتادو کشور استعماری سیاست خارجی خودرا براساس این قرارداد تنظیم کرده وهمکاری نزدیکی درقبال مشروطه هدایت شده درایران انجام دادند.

    کلیدواژگان: کشورایران، قرارداد سن پترزبورگ، 1907، روسیه، انگلستان
  • علی سالاری شادی* صفحات 290-317

    در احوال خاندان صفوی از مرگ صدرالدین تا ظهور جنید از دو شیخ صفوی بنام خواجه علی وشیخ ابراهیم یاد شده است. منابع صفوی وغیر صفوی از جمله منابع تیموری مطلب در خوری در احوال آن دو ندارند.اما محققان معاصر به دلایلی تلاش ورزیده اند که برای آنها اقدامات وفعالیت هایی تعریف نمایند. حال این نوشته در صدد است تا چرایی این موضوع وهمچنین نوع و ماهیت اقدامات وفعالیت های این شیوخ رابه بحث گذارد که آیا علی رغم ادعاهای محققان معاصر،آنها صاحب داعیه ویارهبری وسرپرستی نهضت وطریقتی را برعهده داشته اند؟ آیا شواهد وقراینی دال بر ادعا ها وجود دارد؟ و همچنین عمده فعالیت واقدامات آنها حول چه محوری بوده است؟ با این وصف، در راستای پاسخ به این سوالات، نوشته پیش رو به ناچار دو رویکرد نقد گونه خواهد داشت.اول بازیابی وبازسازی جایگاه وموقعیت واقعی این دو عضو خاندان صفوی ؛ دوم اینکه این جانمایی وبازسازی ،ناخود آگاه با پاره ای از مطالب محققان معاصر که برای آنها وظایف وتعاریف خاصی را مطرح کرده اند، متفاوت وحتی در مواردی متضاد خواهد بود.

    کلیدواژگان: خاندان صفوی، خواجه علی، شیخ ابراهیم، مورخان صفوی، محققان معاصر
  • پروین معصوم پور عسکری، ایرج جلالی* صفحات 318-347
    این مقاله سعی دارد به بررسی نقش مذهب شیعه بر شکل گیری هویت سیاسی-اجتماعی زن این مقاله سعی دارد به بررسی نقش مذهب شیعه بر شکل گیری هویت سیاسی-اجتماعی زن ایرانی در دوره آل بویه بپردازند روش تحقیق در این پژوهش تاریخی و شیوه تجزیه و تحلیل اطلاعات توصیفی -تحلیلی است. نتایج این پژوهش نشان داد که، مذهب تشیع برتمامی ابعاد هویتی سیاسی-اجتماعی زنان ایران در دوره آل بویه نقش داشته است. در دوره آل بویه اندیشه های سیاسی شیعی بر زنان ایران تاثیرات زیادی بر جای گذاشت. از جمله اندیشه تلفیق الگوهای ایرانی اسلامی با گرایش شیعی، مرجعیت فقها شیعی، اندیشه امام غایب . در این دوره به دنبال پیدایش نهاد نقابت علویان زنان ایرانی برای اولین بار به مشاهده و زیارات، مراقد متبرکه روی آوردند. در عرصه اجتماعی آداب و آیین های شیعی مانند نیمه شعبان، عزاداری دهه محرم و عاشورا، رسم پیاده روی به کربلا ، رسم گفتن حی‏علی خیرالعمل در روز عاشورا ، رسم زیارت بارگاه ایمه از مصادیق نقش مذهب شیعه بر شکل گیری هویت اجتماعی زن ایرانی در دوره آل بویه است.
    کلیدواژگان: مذهب شیعه، هویت، زن ایرانی، آل بویه
  • مصطفی عبدالهی، رامین یلفانی*، محبوبه شرفی صفحات 349-368
    اخوان الصفا جمعیتی از فلاسفه و دانشمندان بوده اند .اینان با نظریاتی که در مورد دین و دولت و عدالت داشته اند تاثیراتی بر جنبش هایی مانند سربداران گذاشته اند. شرایطی که جامعه در قرون چهارم و هشتم هجری با آن مواجه بود زمینه را برای پیدایی اخوان الصفا و سربداران فراهم آورده بود و در پس این زمینه هاست که این دو اعلام موجودیت می نمایند. اخوان الصفا و سربداران از طرفداران مذهب تشیع بوده اند و مدح کنندگان علی(ع) و اهل بیت بوده اند. اخوان الصفا قایل به رسیدن حکومت به دست اهل خیر بوده اند و در این راستا بود که سربداران با توجه به عقیده اخوان الصفا حکومت خود را تشکیل داده بودند. با توجه به این مطالب فرضیه اصلی این تحقیق این است که سربداران تحت تاثیر آموزه های اخوان الصفا در بعد مذهبی و سیاسی توانستند گفتمان حکومت خود را تاسیس نمایند. و سوال اصلی نیز این است که تاثیر پذیری سربداران از اخوان الصفا در چه زمینه هایی بوده است و اینکه این تاثیر پذیری تا چه حد در حکومت اینان نمود داشته است؟ این مقاله با استفاده از منابع اصلی و پژوهش های انجام شده و با تکیه بر رویکرد توصیفی - تحلیلی انجام شده است.
    کلیدواژگان: اخوان الصفا، سربداران، نظام سیاسی، تشیع دوازده امامی، خراسان
  • مرتضی علی بهمنی، مهدی گلجان*، محبوبه شرفی صفحات 369-392
    ایرانیان که پس از آشنایی با اسلام و شعایر آن، تعلیم، عدالتخواهی و کرامت انسانی دلباخته این دین گشته بودند، با ظهور حکومت های اموی و عباسی که درست بر خلاف شعارهای اسلام رفتار می کردند، گرفتار تضاد فکری شدند به گونه ای در دوران خلافت امویان به شدت مورد ظلم و ستم و تبعیض طبقاتی قرار گرفتند.از همان ماه های نخست حکومت عباسیان، قیام و نهضت هایی پی درپی علیه آنان در مناطق مختلف ایران و عراق شکل گرفت و موجبات ضعف و فروپاشی آنان را در بسیاری از مناطق فراهم ساخت و به ورته سقوط کشاند.سوال محوری پزوهش حاضر آن است که راوندیان با چه علل و انگیزه های بر علیه عباسیان قیام کردند؟ فرضیه مطرح شده آن است که عدم وفاداری عباسیان به شعار های اولیه خود و نیز از بین بردن سرداران اصلی قیام، انگیزه اصلی قیام رواندیه بوده است. پوشش حاضر با تکیه بر منابع اصلی و با رویکردی توصیفی-تحلیلی سامان یافته است.
    کلیدواژگان: عباسیان، خراسان، راوندیه، ابومسلم خراسانی
  • هدایت صیدخانی، غلامحسین زرگری نژاد*، سینا فروزش صفحات 393-414

    یکی از سیاست های مهم دولت پهلوی اول (1304-1320ش.) در خصوص ایلات و عشایر ایران، سیاست اسکان عشایر یا «تخته قاپو» کردن آنان بوده است، گر چه این سیاست در نهایت به خاطر مقاومت ایلات و عشایر در مقابل اسکان اجباری و نبود زیرساختهای لازم، با سقوط حکومت پهلوی اول با شکست روبرو شد؛ اما بر وجوه مختلف زندگی ایلات و عشایر تاثیرات بسیار گذاشت. مساله تحقیق حاضر این پرسش است که سیاستهای ضد عشایری پهلوی اول در قالب اسکان اجباری، چه پیامدهای فرهنگی بر زندگی ایلات و عشایر به دنبال داشته است؟روش تحقیق در این مقاله، تاریخی (استقرایی) و شیوه گردآوری اطلاعات، اسنادی و کتابخانه ای است که با این روش به توصیف و تحلیل مطالب پرداخته خواهد شد.یافته های این پژوهش بیانگر آن است که سیاستهای ضد عشایری حکومت رضاشاه از جمله سیاست اسکان، علاوه بر اینکه باعث نابودی و فراموشی بسیاری از مولفه های فرهنگی ایلات و عشایر از جمله صنایع دستی شد، بوجودآورنده نوعی فرهنگ مقاومت در بین مردمان ایل گشت که نشانه های آن، در فرهنگ فولکلور مردم عشایر بخصوص اشعار محلی قابل مشاهده و پی گیری است. همچنین تلاشهای حکومت جهت بهبود شاخصه های انسانی در زندگی عشایر، ازجمله سواد آموزی و ایجاد مدارس عشایری، گرچه صورت گرفت، ناکافی بوده و در دوره خود، در تشویق عشایر به اسکان موفق نبوده است.

    کلیدواژگان: ایلات و عشایر، اسکان، پهلوی اول، رضاشاه، پیامد فرهنگی
|
  • Seyedziaoddin Emadi, Sina Frozesh *, Reza Shabani Pages 1-32

    Local historiography is a style of historiography to which historians pay special attention. Local historiography has local aspects and examines the near and distant past of the relevant geographical area with a detailed and more accurate look. In Mazandaran, various local histories have been written, including Ibn Esfandyar’s »History of tabarestan«, Oliaollah Amoli’s »History of Royan«, and Seyyed Zahirudin Marashi’s »History of TAbarestan, Royan, and Mazandaran« and »History of Gilan and Dilmestan«. A historiographer reflects the type of his attitude and thought, and that of a nation towards his surroundings and the surrounding society, and no doubt there is a direct connection between the life of a historiographer and his historiography.The main issue of the present study is what factors have caused Seyyed Zahirudin Marashi’s contradictions and mistakes in historiography. It seems that Marashi’s contradictions and mistakes in explaining the events have been influenced by the duality of place and religion (Shia of the Twelve Imams). The research method in this article is historical (inductive) and its writing and compilation method is descriptive-analytical. The Extraction of information and data has been done in the form of libraries and documents. This article tries to take a religious (Shiite) approach to explain the historiography of Seyyed Zahirudin Marashi .

    Keywords: Paradigm, Seyed Zahiruddin Marashi, Historiography, local
  • Shahin Asgaryar, Manizheh Sadri *, Aziz Taleei Gharah Gheshlagh, Monirh Kazemirashed Pages 33-59

    The government of Mohammad Reza Shah undertook land reforms with the aim of achieving important economic and political results in order to improve the situation of the Iranian villagers and radically change the traditional rural relations. Large landowners and landowners also donated land in or around villages to get rid of the land reform law so that the proceeds could be used for religious and charitable purposes. Among its uses, in addition to religious affairs, was the maintenance and protection of public welfare affairs, such as the protection of canals. Later, with the change of the land reform law, public endowments were subject to sale. Also, the withdrawal of endowments from the supervision of the Ministry of Culture and Arts and the transfer of its affairs to the "Pahlavi Foundation" caused changes in the traditional rural system. This article will analyze the above phenomenon in Azerbaijan based on documents in a descriptive and analytical manner. Findings show that the traditional construction of collective land acquisition and exploitation was broken in many rural areas and in addition to reducing the use of land, disrupted the sale of mass production endowments. With the fragmentation of agricultural lands, in addition to reducing the use of land, mass production, which was known in Iranian villages as Beneh, Sahra, Harath, etc.,; It changed its members to a maximum of 2-4 households, increasing the migration of villagers to cities and turning farmers into wage earners in joint-stock companies and agro-industrial companies.

    Keywords: endowments, Pahlavi, Land Reform, agriculture
  • Akbar Zarifi, Alireza Abtahi *, Feizollah Boushasb Pages 60-84

    The beginning of relations with the new image between Iran and Russia dates back to the formation of the Qajar government in Iran. From the beginning of the Safavid era, trade relations have been the cornerstone of these relations. Until Peter the Great's time in Russia, the importance of Russia's settlement was not for Iranian agents, and most Russians were interested in relations.What effect did the consequences of this conflict have on Iranian modernity? And how and what was the impact of this impact? And where did it have a direct impact?After the war, there were issues that directly affected the quality of relations. The Caucasus route became a way for Iranians to become acquainted with the sparks of modern life and try to achieve something. The Russians became acquainted with European civilization earlier than the Iranians. After the wars, the Iranians tried to achieve a civilization that was recognized as the cause of Russia's victory in the wars. Iranian thinkers based in the Caucasus or related to the Caucasus, They were the first to try to get acquainted with Europe and localize European modernist congresses and bring them back to the country. Recognize the ways in which ideas that can be necessary and useful for the development of the country's structures are always necessary by looking at the past. Especially for countries that have just entered the path of development. Which is descriptive-analytical.

    Keywords: Iran, Russian, Caucase, Akhundzadeh, modernism, Russian Attitudes
  • Mohammad Masih Hashemi Nia *, Fteme Janahmadi, Halime Mirkazehi Nezhad Pages 85-117

    Rituals and customs are the basic elements of culture and a way to know the ideology of people. The more variable rituals and customs of a nation are, the more that nation’s culture is varied and expanded. In the current situation of the world where identity crisis is an issue, returning to traditional rituals and customs is one of the methods of preserving cultural identity. Balouch tribe is one of the original tribes of Iran, preserving its language, culture, and rituals. One of the rituals of the tribe is called Nal or Var, which is mentioned in many Balouchi stories too. One of these stories is Shahdad and Mahnaz in which the ritual is performed. To do this study, we interviewed some Balouch people in different regions. It is noticeable that despite religious awareness increase of people, it is still performed in different regions and in cases of theft, magic, and betrayal where there exists no proof to prove the convict’s sinfulness or innocence. A noticeable case of the ritual occurred for Malek Shah and Allahi, in 1871. There are numerous cases of the ritual but only some of them will be mentioned here. This study efforts to find out in which cases and accusations the ritual occurred more. The answer is that the Nal ritual was performed more for accusations of theft, magic and betrayal especially for theft. This study is based on an analytic-descriptive and field-research methodology.

    Keywords: The ritual of Var, Balouch tribe, the story of Shahdad, Mahnaz, Nal, Malek Shah, Allahi
  • Shamsolaah Gholami, Nasrollah Poormohammadi Amlashi *, Ali Zakeri Pages 118-147
    zandie governcy is one of the shortest governments and monarchies in the history of iran. one of the most important events and affairs in the history of this dynasty is to exile and immagrate of many nations throughout iran. one of the places that these immagrations were doing was Qazvin. the point is here that these nations not only have had some effects on the internal affairs of the city that entered there but also on the whole they have had alot of effect on the economic, political and social trends of zandie dynasty. this essay is deivided into three main sections meaning the economic, political and social effects. the results show that the exiled and immagrated nations have played main roles in the internal affairs of Qazvin and wholly speaking on some trends and policies of zandie dynasty.the point is here that these nations not only have had some effects on the internal affairs of the city that entered there but also on the whole they have had alot of effect on the economic.
    Keywords: Zandie, immagration, Exile, Qazvin, māfi nation
  • Mohammadreza Bagherizadehgan *, Naser Bageribidehendi, Ali Aghanoori Pages 148-176
    AbstractThe word Shiism is the only word that throughout history has been associated with missionaries, scholars and authorities who have caused the rise and spread of this religion with dynamism and insight in every age.Shiite scholars are the flag bearers of religion and culture and have spared no effort to protect its sanctity. The social functions of the ulema have been very fruitful against the selfishness of the tyrant rulers, especially the Qajar sultans, as well as against the two colonial governments of Russia and Britain. They were able to maintain the religious, political, livelihood and economy of Iran to the best of their ability during the fifty-year rule of Nasser al-Din Shah (1264-1313 AH), which was the culmination of concessions to the colonial and looting states of Russia and Britain.Finally, the results of this research provide the audience with the position of scholars such as Ayatollah Kani, Mirza Shirazi, Miraz Mohammad Hassan Ashtiani, Haj Mirza Javad Agha Tabrizi, Agha Seyyed Ali Akbar Fal Asiri, etc., who were able to take a conscious action taken from the Qur'an, Sunnah , Wisdom and consensus to protect religion, acquaints.
    Keywords: Shiite scholars, protection of religion, Nasser al-Din Shah Qajar
  • Shahpour Ghojoghinezhad, Mahmood Seyyed *, Ali Baseri, Vahid Rashidvash Pages 177-208
    Historical anthropology as a hybrid branch and interdisciplinary field is the intersection of the two sciences of history and anthropology. This article studies the evolution of shamanism among the Turkmen tribes. The study of shamanism as the oldest religious form among the Turkmen and its combination with Islamic Sufism is part of the topics of this research. By studying the remnants of the shamanic religions, the historical evolution of the Turkmen religious belief system was examined. It has shamanism. Despite the acceptance of Islam from centuries ago to the present day, the signs of shamanism are still manifested in their rituals. What is the place of what is called as a popular religion today in the ancient religions of the Turkmen tribes and also the shamans in the political and social system of the Oghuzs? The place of shamans in their ancient history was discussed, and finally, by examining the ethnic history of the Turkmens (Oghuzs), we examined the remains of shamanic religions as the most widely read ritual in the field findings.
    Keywords: Historical anthropology, Shamanism, Turkmen tribes, Oghuzs
  • Nabi Sanjabi, Farinaz Hooshyar *, Naser Jadidi Pages 209-234
    Propaganda is one of the important areas of communication of societies , therefore, it has always been considered in different fields, including political and governmental fields in different periods . The Umayyads also used propaganda to legitimize, gain power, and maintain political sovereignty, especially against the Alawites (Shiites) . Advertising approaches are attention to areas and the use of various tools that are given the nature of advertising. The present study answers the question: What were the areas of Umayyad propaganda approaches? It has been done in a descriptive-analytical method and with reference to library sources. The result of this research shows that many propaganda methods were founded by Muawiyah and continued by the later caliphs. The propagandistic approaches of the Umayyads included a religious, political, emotional-psychological and economic approach that was aimed at influencing the thoughts and behavior of individuals and leading society to the goals of the Umayyads.
    Keywords: propaganda, approach, Umayyads, Alawites (Shiites). Levant (Sham), Iraq
  • Zahra Raoufi, Seyed Alireza Vasei *, Mahmood Seyyed Pages 235-254
    One of the most important activities of the central core of the invitation, including writing works in theology-theology-philosophy-jurisprudence with emphasis on the idea of ​​the central Imamate as the principles of religion, analyzes and proves the legitimacy of the text of the Fatimid Imamate. At this stage, the Iranian da'is, as agents of the caliphate ideology, tried to compile theological-philosophical works to explain the construction of the Fatimid religious-political power through theoretical activity. Relying on Shiite teachings and familiar with philosophy and wisdom, and using verses and hadiths, Iranian da'is and thinkers played a significant role in propagating and preaching the charismatic sovereignty of the Fatimid Imam-Caliph. The efforts of the da'is in the Fatimid court were a combination of science and religion, and through them they sought to prove and scientifically explain the authority of the Fatimid Imamate over the opponents and rivals, so that da'is such as Kermani, Sajestani, Al-Muayyid Shirazi, Naser Khosrow, etc., according to the political situation. - The religious of their time wanted to strengthen the political-religious power of the Fatimid Caliphate against the opponents and rivals, as Abu Ya'qub Sajestani analyzed and interpreted the Fatimid Imamate through the method of rational and scientific analysis.
    Keywords: Iranian da', is, the institution of invitation, the Fatimids, theology, philosophy
  • Hojat Abdolahi, Masomeh Gharadaghi *, Manuchehr Samadivand, Nazli Eskandarinejad Pages 255-289

    During the Qajar period, Iran was considered the point of Russian-British convergence policy. Due to Iran's strategic importance and important geopolitical components, such as the location of the crossroads of the superpowers, the government plays a shocking role in the confrontation between the superpowers and the Indian issue, as well as the Afghan crisis in the east and the Caucasus wars in the northwest. Russia came from the north in four directions, British India and Afghanistan from the east, the Ottomans from the west and Britain from the south in the Persian Gulf to the Qajar states. Which dominates the vital highway of the world. In the treaty of August 31, 1907, he concluded an agreement with Tsarist Russia, dividing Iran into three regions under his influence and Russia, and neutralizing it completely, and completely protecting Iran. However, the territorial integrity of Iran and the independence, order and development of the country were emphasized.

    Keywords: Iran, Country. Petersburg Treaty, 1907, Russia, England
  • Ali Salarishadi * Pages 290-317

    In the history of safavid family, from the death of Sadr al-Din to the advent of Jonaid from two Safavid sheikhs, called KhajehAli andshikh Ibrahim. Safavid and non-Safavid sources, including the sources of Timurid, do not have the same content in their lives. But contemporary researchers have tried for some reason to define actions for them. This article seeks to discuss the reason for this issue, as well as the type and nature of the actions and actions of the Shaikh, who, despite the claims of contemporary scholars, have had a claim that has been the subject of the movement and the continuity of the movement? If they have been active, what more are they about issue? Are there any evidence of these claims.In this regard, in order to answer these questions .This article has two approaches. First, the retrieval of the real status of these two members of the Safavid family. secondly, Second, it rejects the writings of contemporary scholars Because their content is not documentary.

    Keywords: safavidfamily, Khajeali, SheykhEbrahim, safavid historian. contemporary researcher
  • Parvin Masoompoor Askari, Iraj Jalali * Pages 318-347
    The present article attempts to review the role of Shiite religion on the formation of socio-political identity of Iranian women in the Al-Buwayh period. The research method in this study is historical and data analysis method is accomplished through descriptive-analytical method.The results of this study indicated that Shiite religion, with a holistic comprehensive role that involve all aspects of socio-political identity of Iranian women, is determinant in the two periods of Al-Buwayh. During the Al-Buwayh period, regarding political aspect, Shiite political ideas penetrated in the thoughts of Iranian women, including the idea of combining Iranian-Islamic models with Shiite tendencies, the authority of Shiite jurists, and the thought of the Absent Imam. During this period, following the emergence of the Alawites Niqab institution, Iranian women for the first time were persuaded toward religious pilgrimage and holy visits to sanctuaries and holy shrines., etc. In the social aspect, Shiite customs and religious rituals such as Eid Ghadir, Mid-Sha'ban, mourning for Muharram and Ashura, the religious custom of walking to Karbala, the custom of saying Hay Ala Khair al-Amal on Ashura day, On the day of Ashura, the pilgrimage to the holy shrines of Imams is one of the examples of the role of Shiite religion in the formation of social identity of Iranian women in the Al-Buwayh period.
    Keywords: Shiite religion, Identity, Iranian woman, Al-Buwayh
  • Mostafa Abdollahi, Ramin Yelfani *, Mahboobeh Sharafi Pages 349-368
    The Al-Safa Brotherhood has been a community of philosophers and scientists. They have influenced movements such as the Sarbadars with their theories about religion, government and justice. The conditions that the society faced in the fourth and eighth centuries AH had provided the ground for the emergence of the Al-Safa Brotherhood and the Sarbadars, and it is behind these backgrounds that these two declare their existence. The Al-Safa Brotherhood and the leaders were supporters of the Shiite religion and praised Ali (AS) and the Ahl al-Bayt. The Al-Safa Brotherhood believed that the government would reach the hands of the good people, and it was in this direction that the leaders formed their government according to the Al-Safa Brotherhood. According to these materials, the main hypothesis of this research is that the Sarbadars, under the influence of the teachings of the Al-Safa Brotherhood in the religious and political dimensions, were able to establish the discourse of their government. And the main question is in what areas was the influence of the leaders of the Al-Safa Brotherhood and to what extent was this influence manifested in their government? This article has been done using main sources and researches and relying on descriptive-analytical approach.
    Keywords: The Brothers of Purity, Sarbadaran, Political system, Shiite Twelve Imams, Khorasan
  • Morteza Bahmani, Mahdi Goljan *, Mahboobeh Sharafi Pages 369-392
    The Iranians, who, after becoming acquainted with Islam and its rites - education, justice, and human dignity - fell in love with the religion, became embroiled in an intellectual conflict with the advent of the Umayyad and Abbasid regimes, which acted contrary to Islamic slogans. From the very first months of the Abbasid rule, successive uprisings and movements were formed against them in different parts of Iran and Iraq, and caused their weakness and collapse in many areas and led to their downfall. The central question of the present study is that With what reasons and motives did the Ravandians revolt against the Abbasids? The hypothesis is that the Abbasids' lack of loyalty to their original slogans, as well as the removal of the main leaders of the uprising, was the main motive for the Rwandan uprising. The present cover is organized based on the main sources and with a descriptive-analytical approach.
    Keywords: Abbasids, Khorasan, Ravandieh, Abu Muslim Khorasani
  • Hedayat Seid Khani, Gholamhossein Zargarinejad *, Sina Forozesh Pages 393-414

    One of the important policies of the first Pahlavi government (1304-1320 AD) regarding the tribes and nomads of Iran, was the policy of nomadic settlement or "boarding" them, although this policy was ultimately due to the resistance of tribes and nomads to forced settlement. And the lack of necessary infrastructure, with the fall of the first Pahlavi government failed; But it had a great impact on different aspects of tribal and nomadic life. The issue of the present study is the question of what cultural consequences have the anti-nomadic policies of the first Pahlavi in ​​the form of forced settlement had on the lives of the tribes and nomads?The research method in this article is historical (inductive) and the method of collecting information, documents and libraries, which will be used to describe and analyze the material.The findings of this study indicate that the anti-nomadic policies of Reza Shah's government, including the policy of settlement, in addition to destroying and forgetting many cultural components of tribes and nomads, including handicrafts, created a culture of resistance among the people of the tribe. , Can be seen and followed in the folklore culture of nomadic people, especially local poems. Also, the government's efforts to improve the human characteristics of nomadic life, including literacy and the establishment of nomadic schools, although done, have been insufficient and have not been successful in encouraging nomads to settle.

    Keywords: tribes, Nomads, Settlement, First Pahlavi, Reza Shah, Cultural consequences