فهرست مطالب

مطالعات رسانه های نوین - سال هشتم شماره 29 (بهار 1401)

نشریه مطالعات رسانه های نوین
سال هشتم شماره 29 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/24
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سندوس محمدی نوسودی، عبدالله بیچرانلو* صفحات 1-40
    در اسفند 1366 شهر حلبچه در کردستان عراق به دستور صدام، هدف حملات شیمایی قرار گرفت که منجر به کشته شدن 3 تا 5 هزار نفر و زخمی شدن 7 تا 10 هزار نفر شد. علی رغم عمق این فاجعه به دلیل عدم دسترسی قربانیان به رسانه، در افکار عمومی جهانی و حتی بین خود کردها تصویری دقیق از آن شکل نگرفت؛ اما گسترش رسانه های اجتماعی به قربانیان این امکان را داد تا بتوانند توجه افکار عمومی جهانی را به جنایت مذکور جلب کنند. هدف مقاله پیش رو مطالعه کنشگری کردها در فضای مجازی بر محور سی و سومین سالگرد شیمایی بمباران حلبچه با تحلیل کنشگری هشتگی آن ها در شبکه اجتماعی توییتر است. یافته های پژوهش نشان می دهند که 8 محور اصلی در کنشگری هشتگی کردها در توییتر برجسته هستند که شامل؛ روایتگری فاجعه حلبچه از قاب توییتر، تجلی نمادگرایی در کنشگری مجازی با بازنشر عکس عمر خاور و فرزندش، پیگیری رد رنج این درد در چهره بازماندگان، بازتاب رسانه ای فاجعه حلبچه در سطح جهانی، حلبچه به مثابه درد مشترک، فراموش نکردن فاجعه حلبچه، بانیان نسل کشی حلبچه و جابه جایی بین مرزهای آنلاین و آفلاین کنشگری. بر اساس نتایج پژوهش، توییتر برای کردها به مثابه یک حوزه عمومی آنلاین عمل می کند که به آن ها این امکان را می دهد تا با ایجاد جریان رسانه ای در زمینه فاجعه حلبچه، گفتمان جایگزین را در مورد آن طرح کنند.
    کلیدواژگان: حوزه عمومی مجازی، فاجعه حلبچه، کاربران توییتر، کنشگری هشتگی، یادبود مجازی
  • آزاده سالمی، هادی خانیکی*، حبیب صبوری خسروشاهی، شهناز هاشمی صفحات 41-74
    استفاده بهینه از فناوری های نوین ارتباطی در عین حالی که نیازمند سواد رسانه ایست، ممکن است با بهبود این مهارت ها همراه باشد. برای بررسی این موضوع، هدف از این پژوهش، دستیابی به الگویی برای پیش بینی وضعیت سواد رسانه ای درحوزه سلامت با توجه به نقش و سهم استفاده کاربران از رسانه های اجتماعی است. منظور از سواد رسانه ای سلامت، درک افراد از توانایی شان در دسترسی، تحلیل، خلق و انتقال پیام های ارتباطی در حوزه سلامت از طریق رسانه هاست. روش تحقیق، پیمایش و جامعه آماری، شهروندان بزرگسال تهرانی هستند که از اینترنت استفاده می کنند. نمونه گیری به روش خوشه ای چندمرحله ای و زمان اجرای پیمایش، اردیبهشت ماه سال 1398 بوده است. ابزار جمع آوری داده ها، پرسشنامه محقق ساخته است که روایی (صوری و سازه) و پایایی (ضریب آلفای کرونباخ 837/0) آن مناسب ارزیابی شده است. بر اساس الگوی تحلیل مسیر، از میان متغیرهای بررسی شده، «رضامندی از کاربرد رسانه های اجتماعی در حوزه سلامت» بیشترین سهم را در پیش بینی تغییرات سواد رسانه ای سلامت کاربران اینترنت در تهران دارد و بعد از آن به ترتیب «میزان استفاده از رسانه های اجتماعی»، «سال های تحصیل»، «پذیرش رسانه های اجتماعی در حوزه سلامت» و «سن» قرار دارند. می توان نتیجه گرفت با افزایش ضریب نفوذ اینترنت، شکاف دیجیتال بیش از دسترسی و میزان استفاده اعضای جامعه از فناوری های نوین، در زمینه نحوه بهره گیری آنان از این رسانه ها معنا پیدا می کند. در بین متغیرهای زمینه ای، «جنس» نقشی در تبیین سواد رسانه ای در حوزه سلامت نداشته است اما «تحصیلات» و «سن» به شکاف دیجیتال در بین گروه های اجتماعی دامن می زنند.
    کلیدواژگان: تحلیل مسیر، رسانه های اجتماعی، سواد رسانه ای سلامت، شکاف دیجیتال، مصرف رسانه ای
  • جمال محمدی*، پرنیا رضی پور صفحات 75-108
    شبکه اجتماعی اینستاگرام به عنوان یکی از پرمخاطب ترین شبکه های اجتماعی نوین در جامعه ایرانی محسوب می شود که کاربران بسیاری آن را دنبال می کنند. وجود صفحات مختلف و متعدد در شبکه اجتماعی اینستاگرام نشان دهنده آن است که کاربران ایرانی با اهداف و مقاصد متفاوتی به ایجاد و پیگیری این صفحات می پردازند. بر این اساس، پژوهش حاضر با هدف مطالعه جامعه شناختی شبکه اجتماعی اینستاگرام، ضمن نقادی پژوهش های پیشین، درصدد تحلیل محتوای صفحات کاربران ایرانی و دسته بندی آن ها بر اساس نوع کارکرد جمعی بر آمده است. نتایج نشان می دهد که این صفحات انبوه را می توان ذیل شش کارکرد جمعی دسته بندی کرد: خبری، آموزشی، بازاریابی، خدماتی، بلاگرها، و پیج های زرد. بدین-ترتیب، حوزه فعالیت شبکه اجتماعی اینستاگرام فراتر از ارتباط ساده اجتماعی است چراکه شبکه های اجتماعی جدید نظیر اینستاگرام با قابلیتی های متفاوتی که دارند بسیاری از حوزه های فردی و اجتماعی را تحت پوشش قرار می دهد و می تواند پاسخ گوی نیازهای متفاوت افراد در زمینه کسب وکار اقتصادی، دریافت اطلاعات ، سرگرمی، آموزش ، ارایه خدمات و غیره باشد. شبکه اجتماعی اینستاگرام همچنین موجب تقویت فرهنگ مشارکتی می گردد. چراکه کاربران و کنشگران در این شبکه در ایجاد و گردش محتوا جدید به طور فعالانه مشارکت می کنند.
    کلیدواژگان: اینستاگرام، تحلیل محتوا، کاربر، صفحه اجتماعی، کارکرد جمعی
  • سید محمد مهدی زاده طالشی، فاطمه زنده بودی* صفحات 109-154
    پژوهش حاضر باهدف شناخت انگیزه های والدین از همرسانی فرزندپروری در اینستاگرام و میزان حساسیت آن ها نسبت به انواع مصادیق نقض حریم خصوصی کودکان انجام شده است. انواع همرسانی فرزندپروی، مسایل مربوط به حریم خصوصی کودکان، حریم خصوصی در جامعه شبکه ای، امنیت کودکان در فضای آنلاین، کارکردهای مشاوره ای و حمایتی همرسانی فرزندپروری، انگیزه های اقتصادی، مباشرت حریم خصوصی، نظریه محاسبه حریم خصوصی و شکل گیری هراس اخلاقی مبانی نظری این تحقیق را شکل داده است. به منظور جمع آوری اطلاعات موردنیاز، دیدگاه 267 نفر از والدین ایرانی ساکن ایران (مادر یا پدر) به روش پیمایش و با استفاده از پرسشنامه الکترونیک مورد ارزیابی قرار گرفت. طبق نتایج برقراری ارتباط با دوستان و آشنایان، ایجاد آلبوم خاطرات کودک در اینستاگرام و به اشتراک گذاری احساسات خوشایند ناشی از کارهای جذاب کودک مهم ترین انگیزه های والدین برای همرسانی فرزندپروری است. همچنین طبق مدل تحقیق و تحلیل بار عاملی برآوردشده مصادیق نقض حریم خصوصی به دو دسته بسیارحساس و عادی تقسیم شد. نتایج تحقیق نشان می دهد میان تحصیلات و میزان حساسیت نسبت به تمامی مصادیق نقض حریم خصوصی تفاوت معناداری وجود دارد و افراد با تحصیلات بالاتر حساسیت بیشتری نسبت به مصادیق نقض حریم خصوصی کودک دارند. علاوه بر این افرادی که به خطرات همرسانی فرزندپروری فکر کرده اند نسبت به مصادیق نقض حریم خصوصی کودک توجه بیشتری نشان می دهند..
    کلیدواژگان: همرسانی فرزندپروری، حریم خصوصی کودکان، محاسبه حریم خصوصی، مباشرت حریم خصوصی کودکان، دروازه بانی حریم-خصوصی
  • لیدا کاووسی*، زرین زردار صفحات 155-197
    سوانح هوایی همیشه برای رسانه ها و افکارعمومی مهم اند، اما طی مناقشات سیاسی بین المللی اهمیت این رویدادها بیشتر می شود. سقوط هواپیمای پی اس 752 در 18 دی 98، به دلیل ارتباط با تنش مابین ایران و آمریکا، بدل به تیتر اول رسانه های دنیا شد. حتی، با گذشت بیش از دوسال، رسانه ها با تولید محتوا درباره این رویداد و قربانیان آن، انعکاس واکنش کشورهای دخیل و قدرت های جهانی و پیوند آن با سایر مباحث مربوط به ایران، نظیر پرونده اتمی، حقوق بشر و اعتراضات داخلی، افکارعمومی را به سمت وسوی مدنظر خود هدایت می کنند. از این رو، برای درک افکارعمومی داخلی و بین المللی و پیش بینی خط سیر تحولات مربوط به سانحه، مطالعه پوشش خبری رویداد در رسانه های شاخص جهان، ازجمله تلویزیون های خبری 24 ساعته که منبع خبری مخاطبان عام اند، مناسب است. مقاله حاضر، به روش تحلیل چهارچوب بررسی می کند که این رسانه ها، در مراحل مختلف، چه تصویری از رویداد سقوط پی اس 752 به مخاطبان دادند. بدین منظور، پژوهشگران تمام اخبار سقوط پی اس 752 را که از 18 تا 28 دی 1398 در وب سایت های بی بی سی فارسی، بی بی سی جهانی، شبکه خبر ایران، ایران اینترنشنال، راشاتودی، سی ان ان، فاکس نیوز و یورونیوز منتشر شده بود گردآوردند. تعداد داده ها 663 و شامل تمام تیترها و لیدها بود. این پژوهش، با استفاده از چارچوب های ازپیش موجود و جدید، نشان می دهد که هریک از رسانه های مذکور کدام وجوه از رویداد را برجسته تر کردند و براساس این داده ها به مقایسه این رسانه ها و سیاست های آن ها می پردازد. نتایج این تحلیل در دو محور خلاصه می شود: 1. افزایش سطح توجه اغلب این شبکه ها پس از اعلام اصابت موشک و درعین حال تفاوت الگوی توجه آن ها؛ و 2. شناسایی سه رویکرد مبتنی بر برجسته سازی، محافظه کاری و حاشیه رانی در چارچوب بندی اخبار مذکور در شبکه های موردبررسی.
    کلیدواژگان: هواپیمای پی اس 752، سقوط هواپیما، تحلیل چارچوب، خبر، وب سایت، تلویزیون خبری
  • علیرضا حسینی پاکدهی، محیا بهاریان* صفحات 199-237
    فناوری های نوین ارتباطی با توانایی های بالقوه در ایجاد تحول در ارتباط اجتماعی، به مهم ترین عنصر تغییرات اجتماعی در عصر مدرن تبدیل گشته است. رسانه های اجتماعی توانسته اند شبکه های اجتماعی مجازی متشکل از کاربران مختلف را به وجود آورند، کاربران با فعالیت های خود در این شبکه ها می توانند، کنش اجتماعی را مجازا بازتولید کنند. هدف این پژوهش بررسی آن دسته از کنش های حاوی مضامین خشونت آمیز اجتماعی است و بنابر این هدف حدود3 هزار توییت خشونت آمیز اجتماعی منتشر شده در بازه ی زمانی یک ساله، نیمه دوم سال 98 و نیمه اول سال 99 در شبکه ی اجتماعی توییتر به روش تماتک، تحلیل مضمون شده و اهداف و انگیزه های بازنشر خشونت اجتماعی مجازی کاربران به دست آمد. هدف کاربران در بازنشر اعتراض-های اجتماعی خود 9 مضمون کلی را مورد مداقه خویش قرار داده اند. کاربران با نشر اعتراض های اجتماعی خود به مضامینی که حاوی خشونت نسبت به قانون اساسی، سرپرستی قانون اساسی، مسیولان و مدیران نظام جمهوری اسلامی، شیوه ی اجرای عدالت، فعالیت رسانه های عمومی، دین داری، کنش های مجازی در شبکه های اجتماعی مجازی و درنهایت خوانش جایگاه زن در جامعه و مطالبات زنان پرداختند.
    کلیدواژگان: فضای مجازی، رسانه های اجتماعی، کنش اجتماعی مجازی، خشونت اجتماعی مجازی، تحلیل مضمون
  • سها صالح، علیرضا حدادی* صفحات 239-276
    رسانه به مثابه قالبی برای استقبال از تکنولوژی، با تبدیل جوامع به جامعه شبکه ای مجازی، مجددا امید دیرینه حمل فاصله دولت-ملت را احیا کرده و بسیاری معتقدند شبکه های اجتماعی همچون توییتر، تکوین حوزه عمومی در نقد قدرت سیاسی را محقق نموده اند. پژوهش حاضر در پارادایم علوم میان رشته ای و با روش علوم اجتماعی رایانشی، به بررسی شبکه روابط اجتماعی موجود در توییتر کاربران ایرانی پرداخته و تحقق حوزه عمومی را مورد واکاوی قرار داده است. جمع بندی پژوهش حاضر آن که بستر توییتر اگرچه بالقوه چنین امکانی را میسر نموده، اما رصد کنشگری بازیگران فعال، حاکی از عدم نضج حوزه عمومی در جامعه ایرانی بوده و تنها می توان از هموفیلی سیاسی درون اجتماعات پراکنده سخن گفت. آنچه می تواند از مسیر تکنولوژی روزنه تغییری در این فضای انسانی به وجود آورد، کاربران پل در توییتر و رابطان میان اتاق های اکو هستند که نقش ایشان در رویدادهای مرتبط با شهادت سردار سلیمانی به روشنی تبیین و الگوی متغیرهای کیفی آن احصا شده است.
    کلیدواژگان: حوزه عمومی، توئیتر، هوموفیلی، دی 98، کاربران پل
  • راضیه حق شناس، مصطفی رستمی*، محمد اعظم زاده صفحات 277-302
    این پژوهش در نظر دارد با بررسی شباهت های میان اجزای تشکیل دهنده ی قصه (روایت) در یک بازی رایانه ای به عنوان یک رسانه ی جدید بصری پرطرفدار؛ در پیوند با اجزای تشکیل دهنده ی قصص در قرآن، نشان دهد که می-توان با بهره مندی از محتوای این کتاب آسمانی برای خلق بازی های رایانه ای با محتوایی صحیح و قرآنی بهره برد. پژوهش حاضر به روش توصیفی و بر اساس داده های جمع آوری شده از طریق منابع کتابخانه ای و نیز بررسی مشاهده ای، مورد تحلیل قرار گرفته است. یک بازی رایانه ای ترکیبی از فناوری و هنر تبلیغات- از هر نوع آن- است و بازیکنان (مخاطبان) هنگام اجرای هر بازی به طور ناخودآگاه، پیام های بسیاری را دریافت می کنند. اگر چه می توان اشتراکات فراوانی میان ساختار تشکیل دهنده ی قصه و روایت در یک بازی و یک روایت در قصص قرآن دریافت کرد، اما این ارزش گذاری کاربردی، به خصوص در قصص قرآن همواره هدفی جز رسیدن به خداوند و پرهیز از بدی ها نبوده است. از این رو در پایان هر قصه ی آن، افراد، نتیجه ای شفاف از پیام ها دریافت می کنند. زیرا زیربنای فکری و اجتماعی این قصص، آموزش و ترویج عقاید معرفتی و انسانی است که خود نکته ای قابل تامل در محتوای قصص قرآن است.
    کلیدواژگان: بازی های رایانه ای، محتوای بازی های رایانه ای، جلوه های بصری قرآن، قصص قرآن
  • حجت وحدتی*، محمد حکاک، زهرا حسنوند صفحات 303-335
    یکی از روندهای جهانی که به صورت هشدار دهنده ای درحال گسترش بوده، تولید، توزیع و مصرف کالاهای تقلبی فریبنده و غیرفریبنده، برندهای معتبر است. باتوجه به اینکه متغیرهای مختلفی بر قصدخرید کالاهای تقلبی اثرگذار هستند، لذا در این تحقیق به مطالعه تاثیر رسانه های اجتماعی بر قصدخرید برند تقلبی پرداخته شده است. این تحقیق از نظر هدف کاربردی و از نظر ماهیت توصیفی-پیمایشی است. جامعه آماری مورد نظر کلیه مصرف-کنندگان محصولات بدلی، ساکن در شهرستان خرم آباد است که از این جامعه با استفاده از فرمول کوکران نمونه ای به حجم 384 نفر برای پاسخگویی به پرسشنامه انتخاب شده است. همچنین با استفاده از تکنیک معادلات ساختاری و با کمک نرم افزار PLS به آزمون فرضیات پرداخته شد و درنهایت تایید شد که رسانه های اجتماعی به طور مستقیم بر قصدخرید برند جعلی تاثیر معنادار ندارد و فقط به طور غیرمستقیم (از طریق نگرش و سبک زندگی) بر قصدخرید تاثیر مثبت و معنادار دارد.
    کلیدواژگان: تقلب فریبنده و غیرفریبنده، رسانه اجتماعی، نگرش، سبکزندگی، قصدخرید
  • رقیه صادق زاده، حسن احدی*، فریبرز درتاج، غلامرضا منشئی صفحات 337-363

    هدف پژوهش حاضر بررسی روابط بین اضطراب اجتماعی، حمایت اجتماعی ادراک شده ، احساس تنهایی ، خود تنظیمی با وابستگی به شبکه های اجتماعی مجازی جهت تدوین مدل ساختاری در دانش آموزان است.نمونه ای به حجم514 نفر در مقطع متوسطه ی دوم به روش خوشه ای چند مرحله ای از چهار منطقه شمال وجنوب تهران انتخاب شده است. دانش آموزان به پرسشنامه های اضطراب اجتماعی (2004، Puklek) ، حمایت اجتماعی ادراک شده (Zimet et al, 1988)، تنهایی (1996،Russell) وابستگی به شبکه های اجتماعی مجازی محقق ساخته و خود تنظیمی (1999، Brown، Miller، Lawendowski) پاسخ داده اند.داده های پژوهش با استفاده از معادلات ساختاری مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. نتایج پژوهش نشان می دهد که مدل دارای برازش مناسبی است. در اثرات مستقیم متغیر های اضطراب اجتماعی ،حمایت اجتماعی و خود تنظیمی معنادار بوده اند. همچنین در اثر غیر مستقیم تنها متغیر احساس تنهایی با میانجی گری خودتنظیمی ارتباط معنادار داشته است. بنابراین می توان نتیجه گرفت که چهار متغیر پیش بین در مدل وابستگی به شبکه های اجتماعی تاثیر گذار واقع شده اند که این امر نشان دهنده ی اهمیت ویژه آنهاست

    کلیدواژگان: وابستگی، شبکه های اجتماعی مجازی، اضطراب، تنهایی، خودتنظیمی، حمایت
  • زهره افتخار*، ثریا ضیایی، هادی شریف مقدم صفحات 365-394

    این مقاله با هدف بررسی تاثیر رسانه های نوین در اطلاع یابی، بر مبنای مدل الیس در حوزه های علمیه، به مطالعه 323 طلبه استان فارس و استان بوشهر می پردازد. روش تحقیق به کاررفته، پیمایشی، روش نمونه گیری چند مرحله ای، و گردآوری داده ها با استفاده از پرسشنامه است. برای سنجش روایی، از روایی صوری و برای تعیین پایایی، از ضریب آلفای کرنباخ استفاده گردید. داده ها با استفاده از روش‏‏‏های آمار استنباطی و آزمون های نا پارامتریک (آزمون فریدمن و ویل کاکسون) تجزیه و تحلیل گردید. بررسی منابع اطلاعاتی (13/3)، مرور سایت های اینترنتی و شبکه های اجتماعی مرتبط با موضوع (92/3)، استفاده از پایگاه های اطلاعاتی (48/3)، مطالعه چکیده یا خلاصه مقاله یا کتاب (48/2)، به ترتیب جهت تشخیص نیاز اطلاعاتی، شناسایی، جستجو، رویارویی با منابع اطلاعاتی، توسط طلاب در اولویت اول قرار می گیرند. نتایج این تحقیق حاکی از آن است که طلاب حوزه های علمیه استان فارس و استان بوشهر با توجه به نقش رسانه های نوین از مدل استاندارد رفتار اطلاع‏یابی تبعیت نکرده و میزان پیروی پاسخگویان از مراحل رفتار اطلاع یابی مناسب کم است.

    کلیدواژگان: رسانه های نوین، مدل الیس، اطلاع یابی، حوزه علمیه، استان فارس، استان بوشهر
  • طلعت سادات کمالی، افسانه توسلی* صفحات 395-435
    مقاله پیش رو در پی تحلیل جنسیتی بازنشر خشونت علیه زنان از سوی سلبریتی ها در فضای اینستاگرام است و از منظر جنسیت به عملکرد سلبریتی ها در مواجه با خشونت بروز یافته علیه زنان در محتوای منتشر شده ی صفحات آنها می پردازد. اینستاگرام شبکه اجتماعی تصویر محوری است که امروز بستر مساعدی برای ارتباط بین سلبریتی ها و مخاطبین آنها فارغ از محدودیت های رسمی است. بااقبال عمومی مردم نسبت به این گروه وتاثیر عمل آنها در جهت دهی به افکارورفتار جمعی، عملکرد آنها در مواجهه با انواع خشونت بروز یافته برعلیه زنان قابل تامل است. دراین مطالعه باروش پژوهشی کیفی ورویکرد تحلیل محتوا پست های منتشر شده در حساب های کاربری این افراد با محوریت خشونت علیه زنان بررسی شد. به این منظور 145 صفحه سلبریتی های فعال در اینستاگرام رصد وسه موضوع پرتکرار اسید پاشی، خودسوزی و اعمال خشونت بر زنان انتخاب شدند. 74پست تصویری مرتبط با این مضامین در قالب های عکس، ویدیو و طرح گرافیکی با توجه به عنصر جنسیت در محتوا وصاحبان صفحه تحلیل محتوایی شد. نتایج نشان می دهد: بازنشر خشونت از سوی سلبریتی ها نوعی همراهی و همدلی با افکار عمومی وآگاهی بخشی به گروه های مختلف مخاطبین است و به نوعی می تواند بخشی از مسیولیت اجتماعی این گروه تلقی شود. سلبریتی ها با انتشار محتوای حاوی خشونت علیه زنان در پی بازتولید خط خشونت نیستند. خشونت مبتنی برجنسیت موجب حساسیت بیشتر سلبریتی های زن بوده و این گروه پست های بیشتری در این موضوعات منتشر کردند. تاکید بر عناصر جنسیتی در محتوای تصاویر منتشر شده ملموس است.
    کلیدواژگان: اینستاگرام، سلبریتی، تحلیل جنسیتی، بازنشر خشونت، خشونت علیه زنان
|
  • Sondos Mohammadi Nousoudi, Abdollah Bicharanlou * Pages 1-40
    on March 16, 1988 chemical attack on the Kurdish town of Halabja by Iraqi forces under Saddam Hussein, the largest ever chemical weapons attack,killed between 3000 to 5000 civilians, and injured 7000 to 10000 ones.Despite the depth and severity of this tragedy, due to the victims' lack ofaccess to the media, it did not make a clear image in the world public opinion and even among the Kurds themselves; but the proliferation of social media allowed victims to draw global public attention to the crime. This paper is to study the Kurdish activism in cyberspace by a focus on the 33rd chemical anniversary of Halabja through analyzing their hashtag activism on the social network Twitter. Research results show that 8 main axes in Kurdish hashtag activism are highlighted on Twitter, which include:Narration of the Halabja tragedy on Twitter, a manifestation of symbolism in virtual activism by republishing photos of Omar Khavar and his child, pursuing the suffering of this pain in the faces of the survivors, the media coverage of the Halabja tragedy worldwide, Halabja as a common pain, notforgetting the Halabja tragedy, the founders of the Halabja genocide, and switching between online and offline activism boundaries. Based on the research results, Twitter acts as an online public sphere for Kurds, enabling them to develop an alternative discourse on the Halabja tragedy by creating a media stream.
    Keywords: Virtual Public Sphere, Halabja Chemical Attack, Twitter users, Hashtag activism, Virtual Memorial
  • Azadeh Salemi, Hadi Khaniki *, Habib Habib Sabouri Khosrowshahi, Shahnaz Hashemi Pages 41-74
    In spite of the necessity of Media Literacy for optimal use of new communication technologies, media consumption experience may increase media literacy as well. The purpose of the present research is to propose a model for predicting internet users' media health literacy according to their Social Media Consumption patterns. By Media Health Literacy, we mean people’s perceived abilities to access, analyze, create and convey health messages through media. The research method is survey which was conducted in May 2019. The research tool is the questionnaire whose reliability (Cronbach’s Alpha=0.837) and validity (face validity and construct validity) have been confirmed. The statistical population is adult citizens of Tehran who use internet. According to the Path Analysis model, "Gratifications obtained from social media use in the field of health" is the most powerful predictor of "Media Health Literacy" levels. "Frequency of Social Media Use", "years of education", "Adoption of health-related social media" and "Age" are the other independent variables which have shares in predicting Media Health Literacy's level among Social Media Users in Tehran. In conclusion, by increase in citizens' access to internet, Digital divide shifts from unequal access to new communication technologies to the quality of usage. In addition, Digital Divide remains between social groups in terms of "age" and "years of education", but "sex" does not define Social Media Users' "Media Health Literacy" levels.
    Keywords: digital divide, Media consumption, Media Health Literacy, path analysis, Social Media
  • Jamal Mohammadi *, Parniya Razipor Pages 75-108
    The social network Instagram with too many audiences in Iran is followed by different strata of users. Different pages with diverse functions in this network show that users follow this social network with different purposes and intentions. This paper is an attempt to have a sociological study on this social network and to do so, it will review the field of literature critically. Then, it attempts to do a qualitative content analysis of different pages of Iranian users to categorize them according to their collective functions. The findings show that Iranian users’ pages on Instagram can be categorized into six categories based on their collective functions: News, education, marketing, services, bloggers, and yellow pages. It is concluded that Instagram’s field of activity can’t be limited merely to creating social communication but has some extraordinary potential in determining social and interpersonal relations and problems. This social network can meet the different needs of people in the field of business, information, entertainment, education, services, etc. Instagram also strengthens a participatory culture, because users are actively involved in creating and circulating new content.
    Keywords: Instagram, content analysis, users, social page, collective function
  • Seyed Mohamad Mahdizadeh Taleshi, Fatemeh Zendehboodi * Pages 109-154
    This study aims to identify parents’ motivations to do sharenting on Instagram. Also, it studies the way that parents feel responsible about the different examples of children’s privacy violations on this social media site. Different types of sharenting, children’s privacy, privacy in the networked society, children’s online security, social benefits of sharenting, economic motivations, privacy stewardship, privacy calculus theory, and the emergence of moral phobia have been explored. 267 parents (mother/father) have been interviewed by an online questionnaire through convenient and snowball sampling. “Connection to family and friends”, “making online albums” and “sharing the pleasant feelings due to children’s attractive activities with the others” are the most important motivations of parents to sharent. Also based on the model of the study and factor analysis, the examples of privacy violations have been divided into “very sensitive” and “common” types. The findings show that there is a direct correlation between the parent's education and the way they react to privacy violation examples. In other words, the more they are educated, the more they care about their children’s privacy. Furthermore, the parents who have given a thought to probable risks of sharenting are much more sensitive to the examples of privacy violations.
    Keywords: Sharenting, Children’s Privacy, Privacy Calculus, Children’s Privacy Stewardship, Privacy Gatekeeping
  • Lida Kavousi *, Zarrin Zardar Pages 155-197
    Air accidents are always important to the media and public opinion, but during international political conflicts, the importance of these events increases. The crash of the Ukrainian PS 752 aircraft on 8 January 2020, because of its connection to the Iran-US tensions, became the top news headline of the world. Even now that more than two years have passed since the event, the media tries to steer public opinion in their own desired direction, by producing content about the air crash and its victims, reflecting the reactions of the countries involved and the world powers, and linking it to other issues related to Iran, such as the nuclear issue, human rights, and civil protests. Therefore, to understand national and international public opinion, and to predict the course of events, it’s appropriate to study the news coverage of the incident in the world's leading media, including 24-hour television news channels, which are the primary sources of news for the general public. Using the framework analysis methodology, this study examines the images that these media present to their audience about the PS752 incident, in different stages. Therefore, the researchers collected all the news of the incident, published on the websites of BBC Persian, BBC World, IRINN, Iran International, Russia Today, CNN, Fox News, and Euro News, from January 8 to 18, 2020. Finally, 663 news items were collected and the headlines and leads of this 663 data were analyzed. Using pre-existing and new frameworks, this study shows which aspects of the incident were highlighted by any of the mentioned media and based on this data, it compares these media and their policies. The results of this analysis can be summarized as follows: 1. Following the announcement of the missile strike, the level of attention to the incident increased in most of these networks, despite the differences in the patterns of attention; 2. Three approaches based on highlighting, conservatism, and marginalization were identified in framing the news of the incident in the studied media.
    Keywords: PS752, plane crash, framework analysis, News, Website, news TV
  • Alireza Hosseini Pakdehi, Mahya Baharyan * Pages 199-237
    New communication technologies with the potential to create change in social communication, has become the most important element of social change in the modern age. Social media has been able to create virtual social networks consisting of different users, users with their activities networks, can legally reproduce social action. The purpose of this study is to investigate those actions that contain socially violent themes, and therefore the purpose of about 3,000 socially violent tweets published over a period of one year, the second half of 1998 and the first half of 1999 on the network Twitter social was achieved through contact, content analysis, and the goals and motivations for republishing users' virtual social violence. The purpose of republishing their social protests is to examine 9 general themes. Users publish their social protests on topics that include violence against the constitution, the guardianship of the constitution, officials and managers of the Islamic Republic, the manner of administering justice, public media activities, religiosity, virtual actions in Virtual social networks and finally reading the position of women in society and the demands of women.
    Keywords: cyberspace, Social Media, Virtual Social Action, Virtual Social Violence, Theme Analysis
  • Soha Saleh, Alireza Haddadi * Pages 239-276
    The media, as a form of technology, has revived the age-old hope of bridging the nation-state gap by transforming societies into a society of virtual networks, and many believe that social networks such as Twitter have created a public sphere in the critique of political power. The present study, in the paradigm of cognitive interdisciplinary sciences and using the method of computing social sciences, examines the social relations network available on Twitter of Iranian users and examines the realization of the public sphere. The conclusion of the present study is that although the Twitter platform has potentially enabled such a possibility, the observation of the activism of active actors indicates the immaturity of the public sphere in Iranian society and we can only speak of political homophobia within scattered communities. What can make a difference in this human space through the technology of the hole are the bridge users on Twitter and the liaisons between the ECO rooms, whose role in the events related to the martyrdom of Sardar Soleimani is clearly explained, and the pattern of its qualitative variables is included.
    Keywords: Twitter, public sphere, Network, homophily, Day 98, Bridge Users
  • Razieh Haghshenas, Mostafa Rostami *, Mohammad Azamzadeh Pages 277-302
    A computer game is a mix of technology and the art of advertising, and players (audiences) receive various kinds of messages without notice. The way western countries use it to their desires. The purpose of this study is the similarity between a popular new visual media, whit the components of the Stories in the Qur'an. This research was analyzed descriptive method, using library and observational methods (sites and seeing and running some games). The result of the research shows that many commonities can be obtained from the story and narration of a game and narration in the Qur'ān's stories, this valuation always been the goal achieve God and avoid evil. The result of the research shows that although a lot of commons can be obtained from the story and narration of a game and narration in the Qur'ān's stories, this value has never been the goal but to achieve God and avoid evil. Hence, at the end of each story, people get clear results from the messages. Because the intellectual and social structure of the story, apart from the entertainment, the education and expansion of epistemic and human idea. But this point is ignored in most computer games in the current world, and each person (player) receives concepts from any game that is intended to be made by the makers of the game.
    Keywords: Computer Games, Content of Computer Games, Visual Effects of Quran, Quranic Stories
  • Hojat Vahdati *, Mohammad Hakkak, Zahra Hasnvand Pages 303-335
    The production, distribution, and consumption of deceptive and non-deceptive fake products, of reputable brands is one of the global trends which is expanding alarmingly. Unfortunately, the fake products by reputable brands are known as an alternative for original products and encourage consumers to purchase such products. Since different variables affect the purchase intention of fake brands, this study investigated the effect of social media on the purchase intention of fake brands. This study was applied in terms of objective and descriptive-survey in terms of nature. The statistical population included all consumers (users) of fake products living in Khorramabad. Of this population, a sample of 384 subjects was selected using the Cochran formula to answer the questionnaire. In addition, the hypotheses were tested using the structural equation technique and PLS software Finally, it was approved that social media had no direct affect the purchase intention of fake brands but had a significant positive effect on purchase intention indirectly (through attitude and lifestyle).
    Keywords: attitude, deceptive, non-deceptive fake products, LifeStyle, purchase intention, Social Media
  • Roghieh Sadeghzadeh, Hasan Ahadi *, Fariborz Dortaj, Golamreza Manshaee Pages 337-363

    The present study aimed to investigate the relationships between social anxiety, perceived social support, feeling of loneliness, and self-regulation with dependence on virtual social networks in order to develop a structural model for students.514 high school students were selected as the samples from four districts of northern and southern Tehran by cluster sampling method. Students responded to the social anxiety (Puklek, 2004), perceived social support (Zimet et al, 1988), and loneliness (Russell, 1996) questionnaires as well as the researcher-made questionnaire of dependence on social networks, and self-regulation questionnaire (Brown, Miller, and Lewandowski, 1999).Research data was analyzed using structural equation modeling (SEM). The results indicated that the model had a good fit. In direct effects, there was a significant relationship between social anxiety, perceived social support and self- regulation, but in indirect effects, only the loneliness variable had a significant relationship with mediation of self-regulation. Therefore, it can be concluded that the four predictor variables had influence on social network dependency. This issue indicates their special importance.

    Keywords: Dependency, Virtual Social Networks, Anxiety, Loneliness, self-regulation, support
  • Zohreh Eftekhar *, Soraya Ziaei, Hadi Sharif Pages 365-394

    This paper aims to survey the method of Selecting subject to coping with Information Resources based on the Ellis model in Seminary base on new media, study 323 Students in Fars and Bushehr Province. The method of this study is a survey with analytical approach. Data collection tools in this study was questionnaire and in order to assess validity (content), and the questionnaire reliability was obtained by Cronbach alpha. Sampling is purposeful; Descriptive and analytical statistical methods such as Spearman's correlation coefficient, Kruskal-Wallis and Friedman tests were utilized. prying mind (2/6), reviewing of information resources (3/13), Sites in the Internet related to subjects or social networks (3/92), Using online databases or weblogs (3/48), Authority (3/7), Studying abstract (2/48), is so important for seminary students. The results showed that Students of Seminary selected different methods base on new media that selected by research population for Selecting subject to coping with Information Resources and its not based on the Ellis Model.

    Keywords: New Media, Ellis Model, Information seeking behavior, Seminary, Fars, Bushehr province
  • Talat Sadat Kamali, Afsaneh Tavassoli * Pages 395-435
    This article to the analysis performance of celebrities in the face of violence against women in the published content of their pages. Instagram is a central image social network that today is a favorable platform for communication between celebrities and their audiences, regardless of official restrictions. With the general public perception of this group and the impact of their actions on directing collective thought and behavior, their performance in the face of all forms of violence against women is worth considering. using qualitative research method and content analysis approach, the posts published in the accounts of these people with the focus on violence against women were examined. 145 pages of active celebrities on Instagram were monitored and recurring topics of acid spraying, self-immolation and acts of violence against women were selected. 74 image posts form of photos, videos and graphic designs were analyzed according to the gender element in the content and the owners of the content analysis page. The results show that the republishing of violence by celebrities is a kind of accompaniment and empathy with public opinion and awareness of different groups and in a way, it can be considered part of the social responsibility of this group. Celebrities do not seek to reproduce the line of violence by publishing content containing violence against women. Gender-based violence has made female celebrities more sensitive, and the group has published more posts on the subject. The emphasis on gender elements is palpable in the content of published images.
    Keywords: Instagram, celebrity, Gender Analysis, Violence Republishing, Violence against women