فهرست مطالب

دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد - سال شصت و چهارم شماره 6 (پیاپی 180، بهمن و اسفند 1400)

مجله دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد
سال شصت و چهارم شماره 6 (پیاپی 180، بهمن و اسفند 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/26
  • تعداد عناوین: 43
|
  • طراحی مدل پرخاشگری رابطه ای و آشکار کودکان بر اساس: استرس فرزندپروری و خوداثرمندی والدینی مادران با میانجیگری الگوهای ارتباطی خانواده
    پدیده امیرسیافی *، فیروزه زنگنه، ذبیح پیرانی صفحه 3

    هدف این پژوهش طراحی مدل پرخاشگری رابطه ای و آشکار کودکان بر اساس: استرس فرزندپروری و خوداثرمندی والدینی مادران با میانجیگری الگوهای ارتباطی خانواده بود. شرکت‌کنندگان 540 نفر (275 پسر و 265 دختر) از دانش آموزان 9 تا 11 ساله مدارس ابتدایی شهر تهران در سال تحصیلی 1400-1399 به همراه مادرانشان بودند که به روش نمونه گیری در دسترس در پژوهش شرکت کردند. شرکت کنندگان به پرسشنامه های پرخاشگری رابطه ای و آشکار کودکان پیش دبستانی، استرس فرزندپروری (PSI-SF)، خوداثرمندی والدینی دومکا (PSAM)، الگوهای ارتباطی خانواده ریچی و فیتزپاتریک پاسخ دادند. جهت تجزیه‌و‌تحلیل آماری داده‌ها از نرم‌‌افزار Spss نسخه 26، نرم‌‌افزار Amos نسخه 24 و نیز نرم‌افزار R نسخه 4.0.2 استفاده شد. یافته ها بیانگر برازش مناسب داده های گردآوری شده با مدل طراحی شده بود. استرس فرزند‌پروری در پرخاشگری رابطه‌ای و آشکار کودکان نقش معنی‌داری دارد (5.59Z=). استرس فرزند‌پروری اثر مستقیم (60/0-) معنی‌داری بر الگوهای ارتباطی خانواده دارد. خوداثرمندی والدینی نقش مستقیمی در الگوهای ارتباطی خانواده ندارد (1.53Z=). متغیر خود اثرمندی والدینی با میزان اثر 04/0 نقش معنی‌داری بر متغیر پرخاشگری رابطه‌ای و آشکار کودکان ندارد. الگوهای ارتباطی خانواده نقش مستقیمی در ارتباط با متغیر پرخاشگری رابطه‌ای و آشکار کودکان دارد. استرس فرزندپروری از طریق الگوهای ارتباطی خانواده (0.05P< و 1.96Z=) بر متغیر پرخاشگری رابطه ای و آشکار نقش معنی‌داری دارد. خود‌اثرمندی از طریق الگوهای ارتباطی در پرخاشگری رابطه و آشکار نقش معنی‌داری ندارد (0.05P>). یافته های پژوهش حاضر گامی در جهت تدوین مدل های نظری پیش بین برای پرخاشگری رابطه ای و آشکار کودکان محسوب می شود.

    کلیدواژگان: پرخاشگری رابطه ای و آشکار، استرس فرزندپروری، خوداثرمندی والدینی، الگوهای ارتباطی خانواده
  • الگوی ساختاری بهزیستی تحصیلی بر اساس الگوهای ارتباطی خانواده و خودناتوان سازی تحصیلی با نقش واسطه ای خودکارآمدی در دانش آموزان
    یوسف جهان نژادی، داود تقوایی*، ذبیح پیرانی صفحه 4
    مقدمه و هدف

    موفقیت تحصیلی دانش آموزان و عوامل موثر بر آن، فرایندی است که توجه پژوهشگران حوزه تعلیم و تربیت را برانگیخته است. بر این اساس پژوهش حاضر با هدف بررسی الگوی ساختاری بهزیستی تحصیلی بر اساس الگوهای ارتباطی خانواده و خودناتوان سازی تحصیلی با نقش واسطه ای خودکارآمدی در دانش آموزان صورت پذیرفت.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش، توصیفی از نوع همبستگی و معادلات ساختاری بود. جامعه آماری این پژوهش شامل تمام دانش آموزان شاغل به تحصیل در دوره متوسطه دوم شهر خرم آباد در سال تحصیلی 99-1398بود. نمونه این پژوهش شامل تعداد 373 دانش آموز بود که به شیوه طبقه بندی نسبی بر اساس جنسیت و پایه تحصیلی انتخاب شدند. ابزارهای مورد استفاده شامل پرسشنامه بهزیستی تحصیلی (تومینین- سوینی و همکاران، 2012)؛ پرسشنامه الگوهای ارتباطی خانواده (کویرنر و فیتزپاتریک، 2002)؛ مقیاس خودناتوان سازی (جونز و رودولت، 1982) و پرسشنامه خودکارآمدی عمومی (شرر و مادوکس، 1982) بود. پس از جمع آوری پرسشنامه ها، تجزیه و تحلیل داده های حاصل از این پژوهش با استفاده از روش معادله یابی ساختاری صورت گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که رابطه معناداری بین متغیرها وجود دارد (001/0>p). علاوه بر این نقش میانجیگری خودکارآمدی در رابطه بین الگوهای ارتباطی خانواده و خودناتوان سازی تحصیلی با بهزیستی تحصیلی در دانش آموزان تایید شد.

    نتیجه گیری

     با توجه به نقش معنادار خودکارآمدی در رابطه بین الگوهای ارتباطی خانواده و خودناتوان سازی تحصیلی با بهزیستی تحصیلی در دانش آموزان، می توان با تهیه بسته آموزشی خودکارآمدی برای دانش آموزان، نسبت به بهبود بهزیستی تحصیلی آنان مبادرت ورزید.

    کلیدواژگان: الگوهای ارتباطی خانواده، بهزیستی تحصیلی، خودناتوان سازی تحصیلی، خودکارآمدی، دانش آموزان
  • مقایسه اثر بخشی روشهای رژیم درمانی و تحریک مستقیم مغزی برکاهش ولع مصرف غذا
    آزاده مرادزاده فهرجی، احمد برجعلی*، فریبرز درتاج، امان الله سلطانی صفحه 5
    مقدمه

    ولع خوردن، یک عامل قوی در بروز چاقی محسوب می شود. شواهد علمی جدید نشان می دهد که تغییرات در تحریک پذیری قشر مغز توسط تحریک کاتدی و آندی می تواند در کاهش میزان ولع خوردن موثر باشد. هدف این پژوهش مقایسه اثر بخشی هر یک از روش های رژیم درمانی و تحریک مستقیم مغز بر کاهش ولع مصرف غذا بوده است.  

     روش پژوهش

     30 نفر از زنان مراجعه کننده به کلینیک درمان چاقی رسول اکرم، به دو گروه آزمایش (گروه تحت درمان با تحریک مستقیم مغز و گروه تحت درمان با روش رژیم درمانی) و یک گروه کنترل تحریک مستقیم مغزی (شم) تقسیم شدند. ابتدا از نظر متغییرهای دموگرافیک مورد بررسی قرار گرفتند و سپس پرسشنامه ولع خوردن (FCQ) را پرکردند و به مدت 10 جلسه طی دو هفته در معرض روش های آزمایشی قرار گرفتند و در پایان دوره درمان هر سه گروه مجددا پرسشنامه ولع خوردن را پرکردند.                                                                             

    بحث:

    نتایج پژوهش نشان داد که؛ روش تحریک مستقیم مغز به شکل معنا داری نمرات پرسشنامه ولع خوردن را کاهش دادند اما روش رژیم درمانی نتوانست تغییر معناداری در کاهش نمرات پس آزمون پرسشنامه ولع خوردن ایجاد نماید.                                                                         .

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج پژوهش، به نظر می رسد می توان از روش تحریک مستقیم مغز  در کاهش ولع خورد استفاده نمود.

    کلیدواژگان: چاقی، ولع غذایی، روش تحریک مغز، رژیم غذایی
  • فعالیت سیستم مغزی رفتاری وشدت درد با نقش میانجی ناگویی هیجانی در بیماران مبتلا به درد مزمن
    اعظم اکبری زاده *، محمود شیرازی، غلامرضا ثناگوی محرر صفحه 6

    هدف اصلی این تحقیق رابطه فعالیت سیستم های مغزی رفتاری و شدت درد با تاکید برنقش واسطه ای ناگویی هیجانی در بیماران مبتلا به درد مزمن می باشد.

    روش کار

    به منظور انجام این پژوهش که روش پژوهش توصیفی - همبستگی مبتنی بر تحلیل مسیر ومعادلات ساختاری بود ، تعداد200 بیمار مبتلا به انواع د دردهای مزمن ،که در فاصله زمانی زمستان سال 1399تا بهار 1400 به کلینیک های تخصصی و مطب های پزشکان متخصص مغز و اعصاب شهر زاهدان ، مراجعه کرده بودند، و با روش نمونه‌گیری غیر تصادفی و دردسترس انتخاب شدند. شرکت کنندگان از طریق ابزار سنجش تحقیق شامل پرسشنامه جکسون، مقیاس ناگویی هیجانی تورنتو (TAS-20) ، پرسشنامه میزان درد ون کورف وهمکاران (1992) ارزیابی شدند

    یافته ها

    نتایج نشان میدهد که ابعاد سیستم مغزی رفتاری با شدت درد ارتباط معنی‌داری دارند. بطوریکه باسیستم فعال ساز رفتار رابطه معکوس و معنی دار ی داشت وبا سیستم بازداری و جنگ و گریز رابطه مثبت و معنی داری داشتند. همچنین ناگویی هیجانی رابطه بین سیستم‌ جنگ-گریز-انجماد و شدت درد را میانجی می کند..

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج ویاقته های پژوهش حاضر بین سیستم بازدارنده رفتار و ناگویی هیجانی و شدت درد رابطه مثبت ومعنی داری وجود دارد.ولی بین شدت درد و مولفه فعال سازی رفتاری رابطه معنی داری یافت نشد

    کلیدواژگان: فعالیت سیستم های مغزی رفتاری، شدت درد، ناگویی هیجانی، دردمزمن
  • اثربخشی الگوی درمانی بر پایه طرحواره درمانی و درمان متمرکز بر شفقت بر شفقت به خود در زنان متعارض با طرحواره های ناسازگار اولیه مربوط به حوزه بریدگی و طرد
    فرناز عمادی فر، محمدحسین فلاح یخدانی*، سعید وزیری یزدی، زهرا چابکی نژاد صفحه 7
    مقدمه و هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی الگوی درمانی بر پایه طرحواره درمانی و درمان متمرکز بر شفقت بر شفقت به خود در زنان متعارض با طرحواره های ناسازگار اولیه مربوط به حوزه بریدگی و طرد انجام گرفت.

    مواد و روش ها

     پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل زنان متعارض با طرحواره های ناسازگار اولیه مربوط به حوزه بریدگی و طرد مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهر اصفهان در فصل تابستان 1399 بود. در این پژوهش تعداد 30 زن با روش نمونه گیری غیرتصادفی هدفمند انتخاب و با گمارش تصادفی در گروه های آزمایش و گواه گمارده شدند (15 زن در گروه آزمایش و 15 زن در گروه گواه). گروه آزمایش مداخله الگوی درمانی بر پایه طرحواره درمانی و درمان متمرکز بر شفقت (10 جلسه) را طی دو و نیم ماه دریافت نمودند. پرسشنامه های مورد استفاده در این پژوهش شامل پرسشنامه تعارض زناشویی (براتی و ثنایی، 1375)؛ پرسشنامه طرحواره های ناسازگار اولیه (یانگ ، 1998) و پرسشنامه شفقت به خود (نف، 2003) بود. داده های حاصل از پژوهش به شیوه تحلیل کوواریانس توسط نرم افزار آماری SPSS23 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

     نتایج نشان داد که الگوی درمانی بر پایه طرحواره درمانی و درمان متمرکز بر شفقت بر شفقت به خود زنان متعارض با طرحواره های ناسازگار اولیه مربوط به حوزه بریدگی و طرد تاثیر دارد (0001/0>p). چنان که این درمان توانسته منجر به افزایش شفقت به خود زنان شود.

    کلیدواژگان: الگوی درمانی بر پایه طرحواره درمانی و درمان متمرکز بر شفقت، شفقت به خود، طرحواره های ناسازگار اولیه، زنان متعارض
  • طراحی ابزار سنجش ویژگی های روان شناختی پرستاران و تیم فوریت های پزشکی در سوانح و حوادث
    سودابه غریبی *، حسن پاشا شریفی، حمیدرضا خانکه، سوزان امامی پور صفحه 8
    مقدمه

    زمانیکه حادثه‌ای در کشور ایران اتفاق می‌افتد گروه‌های جهادی اولین افرادی هستند که برای نجات و کمک به حادثه دیده‌ها اعزام می‌شوند. موفقیت تیم اعزام بسته به انتخاب فرد مناسب برای موقعیت عادی و اضطراری است. برهمین اساس مطالعه حاضر با هدف طراحی ابزاری برای سنجش ویژگی‌های روانشناختی پرستاران و تیم فوریت‌های پزشکی به عنوان اولین پاسخگویان در سوانح و بلایا انجام شده است.

    روش کار

    پژوهش حاضر یک مطالعه ترکیبی متوالی اکتشافی از نوع طراحی ابزار بود که در دو بخش کیفی و کمی انجام شد. در بخش کیفی با مصاحبه‌های فردی و بررسی ادبیات برای تولید مواد و سپس براساس نتایج این بخش استخراج گویه‌ها تشکیل شد و ارزیابی‌های روان‌سنجی برای اعتبار، صوری محتوا و سازه انجام شد.

    نتایج

    عامل اکتشافی برای طراحی این پرسشنامه 41 سوالی با 8 عامل استفاده شد. این 8 عامل عبارتند از؛ برون‌گرایی، وظیفه-شناسی، هوش‌هیجانی، روان‌آزرده‌گرایی، تحمل‌پریشانی، موافق‌بودن، بازبودن به تجربه و بدبینی. بحث و نتیجه‌گیری: نتایج نشان داد که پرسشنامه سنجش ویژگی‌های روانشناختی گروه های جهادی در سوانح و بلایا ابزاری قابل قبول می‌باشد که تمام ابعاد ویژگی‌های روان‌شناختی گروه های جهادی در سوانح و حوادث را پوشش داده است. این پرسشنامه به شکل قابل اعتمادی می‌تواند در تحقیقات مرتبط بکار گرفته شود.

    کلیدواژگان: پرستار، فوریت پزشکی، سوانح و حوادث، ویژگی های روانشناختی، طراحی ابزار
  • اثربخشی آموزش مهارت های ارتباطی بر انعطاف پذیری، آگاهی از مسئولیت خویشتن، تعهد حرفه ای و تنظیم هیجانی دانشجویان دندان پزشکی اراک در ارتباط با بیماران
    خسرو رمضانی *، عطیه حاتمی، علی رضا ماردپور صفحه 9
    مقدمه

    مهارت برقراری ارتباط موثر یکی از مهم ترین پیش‌بینی کننده های سلامت روان بین فردی است، هدف پژوهش حاضر تاثیر آموزش مهارت‌های ارتباطی بر انعطاف‌پذیری، آگاهی از مسیولیت خویشتن، تعهد حرفه‌ای و تنظیم هیجانی دانشجویان دندان پزشکی اراک در ارتباط با بیماران بود.

    روش کار

    روش پژوهش نیمه آزمایشی پیش‌آزمون پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان دندان پزشکی دانشگاه دولتی علوم پزشکی اراک در سال 1398 که به روش نمونه‌گیری در دسترس 24 نفر انتخاب و به طور تصادفی به دو گروه آزمایش (12 نفر) و کنترل (12 نفر) تقسیم شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه انعطاف‌پذیری شناختی 20 سوالی دنیس و وندروال (2010)، پرسشنامه 16 سوالی مسیولیت‌پذیری سالکوسکیس و همکاران (2000)، پرسشنامه 15 سیوالی تعهد حرفه‌ای کلایکمن و هنینگ (2000) و پرسش‌نامه مدیریت هیجانی کروس و جان (2003) بود. جهت تجزیه و تحلیل داده‌ها از روش‌های آماری تحلیل کواریانس چند متغیره و تحلیل کواریانس استفاده شد. تجزیه و تحلیل آماری داده‌ها نیز با استفاده از نرم‌افزار SPSS-23 صورت پذیرفت.

    نتایج

    نتایج نشان داد که تفاوت معناداری در سطح میانگین نمرات پس آزمون انعطاف پذیری و آگاهی از مسیولیت خویشتن و تنظیم هیجانی دانشجویان گروه آزمایش و کنترل وجود داشت (=0/05⍺). در حالیکه در متغیر تعهد حرفه‌ای تفاوت معناداری وجود نداشت.

    نتیجه‌گیری

    بنابراین می‌توان گفت، آموزش مهارت‌های ارتباطی بر انعطاف‌پذیری، آگاهی از مسیولیت خویشتن و تنظیم هیجانی دانشجویان تاثیر داشته است. این در حالی است که بین میانگین نمرات پس آزمون تعهد حرفه‌ای دانشجویان گروه آزمایش و کنترل تفاوت معناداری وجود نداشت.

    کلیدواژگان: مهارت ارتباطی، تنظیم هیجانی، انعطاف پذیری، مسئولیت خویشتن، دانشجویان دندان پزشکی
  • طراحی مشاوره پیش از ازدواج بر اساس تجارب زیسته زنان با انتخاب ناموفق: ارزیابی اثربخشی آن بر ملاک های انتخاب همسر دانشجویان دختر
    سمانه صالحی مبارکه، محمدحسین فلاح یخدانی*، سعید وزیری یزدی، زهرا چابکی نژاد صفحه 11
    مقدمه و هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی طراحی مشاوره پیش از ازدواج بر اساس تجارب زیسته زنان با انتخاب ناموفق و ارزیابی اثربخشی آن بر ملاک های انتخاب همسر دانشجویان دختر انجام گرفت.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش حاضر در بخش کیفی، پدیدارشناختی و در قسمت کمی نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش حاضر در بخش کیفی را کلیه زنان متاهل با انتخاب ناموفق شهر اصفهان در سال 1398 تشکیل دادند که دارای رضایت زناشویی نبوده و در حال حاضر به دلیل وجود تعارضات زناشویی به مراکز مشاوره و خدمات روان شناختی مراجعه کرده بودند. جامعه آماری بخش کمی را نیز کلیه دانشجویان دختر مجرد دانشگاه های شهر اصفهان در سال تحصیلی 1399-1398 تشکیل دادند. در این پژوهش برای تدوین بسته مشاوره پیش از ازدواج تعداد 12 زن با انتخاب ناموفق به شکل هدفمند انتخاب و تحت مصاحبه عمیق قرار گرفتند. در بخش کمی نیز تعداد 40 دانشجوی دختر با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و با گمارش تصادفی در گروه های آزمایش و گواه گمارده شدند (20 نفر در گروه آزمایش و 20 نفر در گروه گواه). گروه آزمایش مشاوره پیش از ازدواج (10 جلسه) را طی دو و نیم ماه دریافت نمودند. پس از شروع مداخله 3 نفر در گروه آزمایش و 2 نفر در گروه گواه از ادامه حضور در پژوهش انصراف دادند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که مشاوره پیش از ازدواج بر اساس تجارب زیسته زنان با انتخاب ناموفق بر ملاک های انتخاب همسر دانشجویان دختر تاثیر دارد (0001/0>p).

    کلیدواژگان: دانشجویان دختر، زنان با انتخاب ناموفق، ملاک های انتخاب همسر، مشاوره پیش از ازدواج
  • اثربخشی آموزش والدگری مثبت بر ناگویی هیجانی و خودکنترلی کودکان دارای اختلال رفتار برونی سازی شده
    مهنوش قائنی حصاروییه، محمد محمدی پور * صفحه 12
    زمینه و هدف

    اختلال رفتاری برونی‌سازی شده از آن دست اختلالاتی است که فرایند رفتار اجتماعی و سلامت روان‌شناختی و هیجانی کودکان را مختل می‌کند. بر این اساس پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی آموزش والدگری مثبت بر ناگویی هیجانی و خودکنترلی کودکان دارای اختلال رفتار برونی‌سازی شده انجام گرفت.

    روش

    روش پژوهش حاضر نیمه‌آزمایشی با طرح پیش‌آزمون- پس‌آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش حاضر، شامل کودکان پسر دوره دبستان دارای اختلال رفتاری برونی سازی شده شهر مشهد در سال تحصیلی 99-1398 بود. در این پژوهش 30 کودک پسر دارای اختلال رفتار برونی‌سازی شده با استفاده از روش نمونه‌گیری هدفمند انتخاب و با گمارش تصادفی در گروه‌های آزمایش و گواه گمارده شدند. والدین گروه آزمایش مداخله آموزش والدگری مثبت را طی دو ماه در 8 جلسه 90 دقیقه‌ای دریافت نمودند. این در حالی بود که والدین حاضر در گروه گواه این مداخله را در طول فرایند انجام پژوهش دریافت نکردند. پرسشنامه‌های مورد استفاده در این پژوهش شامل سیاهه رفتاری کودکان و نوجوانان، پرسشنامه ناگویی هیجانی کودکان و پرسشنامه‌ خودکنترلی کودکان بود. داده‌های حاصل از پژوهش به شیوه تحلیل کوواریانس توسط نرم‌افزار آماری SPSS23 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته‌ها

    نتایج نشان داد که آموزش والدگری مثبت بر ناگویی هیجانی و خودکنترلی کودکان دارای اختلال رفتار برونی‌سازی شده تاثیر معنادار دارد (001/0>p). بدین صورت که این مداخله توانسته منجر به کاهش ناگویی هیجانی و بهبود خودکنترلی این کودکان شود.

    نتیجه‌گیری

    یافته‌های پژوهش حاضر بیانگر آن بودند که آموزش والدگری مثبت با بهره‌گیری از روش‌های فرزندپروری بهنجار و اصول ارتباطی مناسب به عنوان یک روش کارآمد جهت کاهش کاهش ناگویی هیجانی و بهبود خودکنترلی کودکان دارای اختلال رفتار برونی‌سازی شده مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: اختلال رفتار برونی سازی شده، آموزش والدگری مثبت، ناگویی هیجانی، خودکنترلی
  • تاثیر هشت هفته تمرین هوازی بر سطوح پروتئین های PPAR-α SREBP1c, و CHREBP کبدی در رت های دارای دیابت نوع دو
    افسانه خسروی، مهرداد فتحی*، مهتاب معظمی، محمد مسافری ضیاالدینی صفحه 15
    مقدمه

    مقاومت به انسولین (IR) از مهمترین عوامل ایجادکننده اختلالات کبدی مشخص شده و با کاهش بیان گیرنده فعال شده با تکثیر پرواکسیزوم آلفا (PPAR-α) ، افزایش بیان پروتیین متصل شونده به عنصر تنظیمی استرول (SREBP-1C) و پروتیین متصل شونده به عنصر پاسخ دهنده کربوهیدرات (ChREBP)کبدی همراه است. هدف از مطالعه حاضر بررسی اثر هشت هفته تمرین هوازی بر سطوح پروتیین های PPAR-α ، SREBP-1C و ChREBP موش های دیابتی نوع دو می باشد.

    روش کار

    در این مطالعه تجربی ، 27 سر موش نر ویستار، به صورت تصادفی به سه گروه کنترل سالم، کنترل دیابتی و دیابتی تمرین تقسیم شدند. تمرینات هوازی با شدت متوسط و پیش رونده به مدت 8 هفته و هر هفته پنج جلسه روی تردمیل انجام شد. پس از هشت هفته تمرین، میزان بیان پروتیینPPAR-α ، SREBP-1cو ChREBP در بافت کبد به روش الایزا و میزانIR با استفاده از فرمول HOMA-IR اندازه گیری شد. برای مقایسه بین گروه ها از آزمون آنالیز واریانس یک طرفه و آزمون تعقیبی توکی استفاده شد و داده ها در سطح 05/0 p< آزمایش شدند.

    نتایج

    نتایج آزمون تعقیبی کاهش معنادار IR در بین گروه تمربن در مقابسه با گروه دیابت کنترل را نشان داد (005/0 <p). بین گروه ها تغییر معتاداری در سطح پروتیین های PPAR-α ، SREBP-1C و ChREBP مشاهده شد (005/0 <p).

    نتیجه گیری

     تمرینات هوازی به مدت هشت هفته منجر به بهبود مقاومت به انسولین در موش های دیابتی توع دو شد. تفاوت معتاداری در بیان پروتیین های کبدی در بین گروه ها مشاهده شد.

    کلیدواژگان: تمرین هوازی، دیابت نوع دو، PPAR-α، SREBP-1C، CHREBP
  • نقش تفاوت جنسیتی دانشجویان در سلامت عمومی-اجتماعی و اضطراب کرونا در دوران پاندمی کرونا
    سمیه احمدآبادی*، فریبرز رمضانی صفحه 18
    مقدمه

    جنسیت به چگونگی ادراک ما از فکر کردن و رفتار کردن به عنوان زن و مرد ارتباط دارد، به دلیل نحوه سازماندهی جامعه و نه صرفا به دلیل تفاوت های بیولوژیکی بین آنها. هدف از این تحقیق بررسی نقش تفاوت جنسیتی دانشجویان در سلامت عمومی-اجتماعی و اضطراب کرونا در دوران پاندمی کرونا می باشد.

    روش کار

    پژوهش حاضر از نوع علی- مقایسه بوده، نمونه های آن 752 دختر و پسر که از بین دانشجویان دانشگاه فرهنگیان مشهد در سال 99 به طور تصادفی انتخاب شدند. ارزیابی سلامت عمومی، سلامت اجتماعی و اضطراب بیماری کرونا آزمودنی ها انجام شد. نرمالیتی داده ها با آزمون کلموگراف اسمیرنف و تجزیه و تحلیل آماری با آزمون های تی مستقل و پیرسون توسط نرم افزار SPSS21 و سطح معناداری 05/0 انجام شد.

    نتایج

    نتایج پژوهش نشان داد که بین سلامت عمومی (p=0/029) و اضطراب کرونا (p=0/023) دانشجویان پسر و دختر تفاوت معناداری وجود دارد، ولی بین این دو گروه در متغیر سلامت اجتماعی تفاوت معناداری مشاهده نشد (p≥0/05). نتایج همبستگی نشان داد در هر دو گروه ، سلامت عمومی با اجتماعی ارتباط معنادار دارد (p=0/001). ولی بین اضطراب کرونا با سلامت عمومی و اجتماعی ارتباط معناداری مشاهده نشد (p≥0/05).

    نتیجه گیری

     سلامت عمومی و اجتماعی دانشجویان می تواند تحت تاثیر عوامل مختلفی باشد که در مواقع بحرانی مانند خطر شیوع بیماری ها تعیین کننده هستند. از آنجاییکه زنان نسبت به مردان دارای اضطراب کرونایی بالاتر و سلامت اجتماعی پایین تری بودند، توصیه می شود افراد مختلف جامعه مورد حمایت های اجتماعی بیشتری در شرایط بحرانی قرار گیرند.

    کلیدواژگان: اضطراب، جنسیت، سلامت، روان، کووید-19
  • اثربخشی آموزش مهارت های زندگی بر بهبود نشانه های مصرف، بهزیستی و حالت روان شناختی مردان مصرف کننده مورفین
    علی توکلی بنیزی، شهناز نوحی*، حسن اسدزاده دهرائی صفحه 20
    هدف

    هدف پژوهش حاضر، بررسی اثربخشی آموزش مهارت های زندگی بر بهبود نشانه های مصرف، بهزیستی و حالت روان شناختی مردان مصرف کننده مورفین بود.

    روش

    برای انجام این تحقیق 40 نفر از مراجعه کنندگان به چهار مرکز مشاوره حومه تهران که طبق ملاک های تشخیصی اختلال مصرف مورفین داشتند(در دو گروه آزمایش و کنترل) در مرحله پیش و پس آزمون از طریق کیت مورفین و آزمون بهزیستی و حالت های مثبت روان شناختی مورد سنجش قرارگرفتند. به گروه آزمایش طبق برنامه درمانی10 جلسه آموزش مهارت های زندگی داده شد و گروه کنترل مداخله ای دریافت نکرد. برای تحلیل داده ها از روش توصیفی و تحلیل کواریانس توسط نرم افزار SPSSاستفاده گردید.

    یافته ها

    سطح معناداری آماری یافته ها زیر 05/0 بود که نشان داد که آموزش مهارت های زندگی باعث کاهش مصرف مورفین و افزایش بهزیستی و برخی مولفه های حالت روان شناختی در گروه درمان گردید.

    نتیجه گیری

    آموزش مهارت های زندگی در درمان و ارتقای بهزیستی و برخی مولفه های حالت روان شناختی مردان مصرف کننده مورفین موثر است.

    کلیدواژگان: مصرف مورفین، بهزیستی روان شناختی، حالت روان شناختی، آموزش مهارت های زندگی
  • اثربخشی طرحواره درمانی بر تنظیم هیجانی، نگرانی و اضطراب دانشجویان دختر دانشگاه شهید چمران اهواز / طرحواره درمانی, تنظیم هیجانی, نگرانی, اضطراب
    اشکان عالی محمدی، زهرا درگاهی، مینا محمودی تبار، رضا دیناروند، فاطمه شمس، مریم صادقی صفحه 24
    مقدمه:

    هدف پژوهش حاضر اثربخشی طرحواره‌درمانی بر تنظیم هیجانی، نگرانی و اضطراب دانشجویان دختر دانشگاه شهید چمران اهواز بود.

    روش کار

    ‌ جامعه آماری در تحقیق حاضر کلیه دانشجویان دختر دانشگاه شهید چمران اهواز بودند که تعداد آن‌ها 9000 نفر بوده است. از میان دانشجویانی که کمترین نمرات را در پرسشنامه‌های تنظیم هیجانی گارنفسکی و همکاران (2001)، پرسشنامه نگرانی پن استت زینبارگ و بارلو (1990) و مقیاس اضطراب از پرسشنامه افسردگی، اضطراب و استرس لابیوند (1995) کسب نمودند به شیوه نمونه‌گیری تصادفی ساده تعداد 60 نفر انتخاب و به دوگروه آزمایش (30 نفر) و کنترل (30 نفر) گمارده شدند. در این پژوهش از روش تحقیق نیمه‌آزمایشی طرح پیش‌آزمون، پس‌آزمون با گروه گواه استفاده شد. مداخله‌ی آموزشی (طرحواره‌درمانی در 9 جلسه یک ساعته) برای گروه آزمون اجرا شد. در پایان مداخله هر دو گروه پرسشنامه‌های تنظیم هیجانی، نگرانی و اضطراب را تکمیل نمودند. داده‌ها با استفاده از روش آماری تحلیل کوواریانس و با رعایت پیش فرض‌ها مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    نتایج

    یافته‌ها نشان داد که طرحواره‌درمانی بر تنظیم هیجانی، نگرانی و اضطراب دانشجویان دختر دانشگاه شهید چمران اهواز با p≤0/05 تاثیر دارد.

    نتیجه‌گیری

     براساس نتایج برای تنظیم هیجانی و کاهش نگرانی و اضطراب دانشجویان دختر از روش طرحواره‌درمانی استفاده شود.

  • فراوانی انطباق طرح‎های پژوهشی با اولویت‎های اعلام شده پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی مشهد در سال‎های 1385 الی 1396
    سیده ملیکا ضیافتی فهمیده ثانی، مجید خادم رضاییان، مریم طایفی نصرآبادی صفحه 25
    زمینه و هدف

    به دلیل تنوع و گستردگی عرصه‎های سلامت و همچنین محدودیت منابع، امکان فعالیت در تمامی این عرصه‎ها و پاسخگویی به تمامی نیازهای پژوهشی جامعه امری اجتناب ناپذیر است. هدف از این مطالعه بررسی میزان انطباق طرح‎های پژوهشی با اولویت‎های پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی مشهد می‎باشد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مقطعی، اطلاعات طرح‎های ثبت شده در سامانه پژوهان دانشگاه علوم پزشکی مشهد از سال 1385 تا 1396 که مورد تایید نهایی معاونت پژوهشی دانشگاه قرار گرفته و در فاز عقد قرار‎داد، در دست اجرا یا پایان‎یافته بود، استخراج شد. کد اولویت‎های پژوهشی دانشگاه از سال 1385 تا انتهای سال 1396 استخراج شده و میزان مطابقت پژوهش‎های انجام شده با آنها بررسی شد.

    یافته‌ها

     طرح‎های پژوهشی در بازه زمانی مورد مطالعه بیش از 4 برابر شده بود. اولویت پژوهشی خوداظهاری برای 7433 طرح توسط محقق اصلی ذکر شده بود که بر این اساس 8/44 درصد طرح‎ها (3332) منطبق بر اولویت‎های پژوهشی اعلام شده بودند. از سوی دیگر وضعیت انطباق با اولویت‎های پژوهشی برای 3889 طرح اعلام نشده بود که بعد از بررسی و مطابقت با اولویت‎های پژوهشی مشخص شد که از مجموع 11322 طرح، 5/47 درصد منطبق بر اولویت‎های پژوهشی (استخراجی) می‎باشند. هر دو شاخص مذکور در این بازه زمانی روند نزولی داشتند. وضعیت انطباق طرح‎ها با اولویت‎های پژوهشی دانشگاه بطور معناداری بر حسب پایان‎نامه بودن و مرتبه علمی مجری طرح متفاوت بود.

    نتیجه‌گیری

    حدود نیمی از طرحهای پژوهشی با اولویت پژوهشی مطابقت داشته و روند آن نیز دربازه زمانی مورد مطالعه کاهشی بوده است.

    کلیدواژگان: اولویت، طرح پژوهشی، پزشکی
  • اثربخشی درمان فراتشخیصی یکپارچه بر علائم اختلال استرس پس از سانحه و انعطاف پذیری کنشی در دختران قربانی خشونت خانگی
    صدیقه گله گیریان، عزت دیره، امیر قمرانی، علی پولادی ریشهری صفحه 26
    مقدمه و هدف

    بروز خشونت خانگی سبب ایجاد استرس و همچنین اختلال استرس پس از سانحه در افراد قربانی خشونت می‌شود. بر این اساس هدف این پژوهش تعیین اثربخشی درمان فراتشخیصی یکپارچه بر علایم اختلال استرس پس از سانحه و انعطاف‌پذیری کنشی در دختران قربانی خشونت خانگی بود.

    روش کار

    پژوهش حاضر از نوع نیمه‌آزمایشی با طرح پیش‌آزمون- پس‌آزمون با گروه گواه و دوره پیگیری دو ماهه بود. جامعه آماری شامل دختران قربانی خشونت خانگی شهر اصفهان در فصل پاییز سال تحصیلی 99-1398 بود. از بین جامعه آماری تعداد 30 نفر با روش نمونه‌گیری هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در گروه‌های آزمایش گواه قرار گرفتند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه خشونت خانوادگی تجربه شده (آقاخانی و همکاران، 1392)؛ پرسشنامه اختلال استرس پس از سانحه (ویدرز و همکاران، 1993) و پرسشنامه انعطاف‌پذیری روان‌شناختی (دنیس و وندروال، 2010) بود. داده‌های به دست آمده با روش تحلیل واریانس با اندازه‌گیری مکرر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته‌ها

    یافته‌های پژوهش نشان داد درمان فراتشخیصی یکپارچه بر علایم اختلال استرس پس از سانحه (0001≥P؛ 64/0=Eta؛ 02/50=F) و انعطاف‌پذیری کنشی (0001≥P؛ 62/0=Eta؛ 04/46=F) در دختران قربانی خشونت خانگی تاثیرگذار است.

    نتیجه‌گیری

     یافته‌های پژوهش حاضر بیانگر آن بودند که درمان فراتشخیصی یکپارچه با بهره‌گیری از فنونی همانند شناسایی هیجان‌ها، آموزش آگاهی هیجانی، ارزیابی مجدد شناختی، شناسایی الگوهای اجتناب از هیجان و بررسی رفتارهای ناشی از هیجان می‌تواند به عنوان یک درمان کارآمد جهت کاهش علایم اختلال استرس پس از سانحه و بهبود انعطاف‌پذیری کنشی در دختران قربانی خشونت خانگی مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: استرس پس از سانحه، انعطاف پذیری کنشی، خشونت خانگی، درمان فراتشخیصی یکپارچه
  • اثربخشی روش آیدنتی پلی بر بهبود توجه مشترک در کودکان اتیسم
    سحر فرامرزی، سیامک سامانی، سجاد امینی منش، بنفشه امیدوار صفحه 27
    مقدمه

    اختلال طیف اوتیسم، مهارت‌های ارتباطی و پاسخ مناسب فرد به محیط بیرون را تحت تاثیر قرار می‌دهد. پژوهش حاضر با هدف اثربخشی روش آیدنتی‌پلی بر بهبود توجه مشترک در کودکان اتیسم انجام شد.

    روش کار

    پژوهش از نوع پژوهش‌های مورد منفرد با طرح A-B و پیگیری بود. جامعه آماری این تحقیق کودکان دارای اختلال طیف اوتیسم مرکز توانبخشی شهر تهران بود. از آن جا که پژوهش، به دنبال موارد خاص و یا غیرمعمول بود، از روش نمونه‌گیری هدفمند استفاده شد. بر این اساس 3 کودک که به تشخیص روانپزشک اطفال و روان‌شناس کودک، علایم و نشانه‌های اختلال اوتیسم را داشتند، به عنوان نمونه مورد مطالعه انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات در این پژوهش آزمون تشخیص اوتیسم گیلیام (2006) و پروتکل آیدنتی‌پلی براساس رویکرد فیلیپس و بیوان (2007) بود. در پژوهش حاضر برای تجزیه و تحلیل داده‌ها از روش‌های تحلیل نمودار، شاخص تغییر پایا، معناداری بالینی، درصد بهبودی شاخص‌های POD، PND و محاسبه محفظه ثبات روند و میانه استفاده شد.

    نتایج

    نتایج حاصل از تحقیق نشان داد که روش آیدنتی‌پلی بر بهبود توجه مشترک در کودکان اتیسم اثربخش بود. نتایج نشان داد که آیدنتی‌پلی به طور قابل توجهی موجب بهبود توجه مشترک کودکان دارای اختلال طیف اوتیسم می‌شود.

    نتیجه‌گیری:

     با توجه به اثربخشی روش ایدنتی پلی بر کودکان اتیسم پیشنهاد می‌شود از این روش به عنوان روی-آوردی جدید و مکمل در حوزه آموزش و توان‌بخشی کودکان مبتلا به اختلال طیف اوتیسم در کنار سایر درمان-های اصلی استفاده شود.

    کلیدواژگان: اتیسم، آیدنتی پلی، توجه مشترک
  • اثربخشی درمان فراتشخیصی یکپارچه بر تاب آوری و توانمندی روانی در بهبودیافتگان کووید- 19
    نوشین حاتمی صفحه 28
    مقدمه و هدف

    بیماری کووید-19 مبتلایان را با آسیب‌های فیزیولوژیکی، روان‌شناختی و هیجانی زیادی مواجه می‌سازد. بر این اساس پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی درمان فراتشخیصی یکپارچه بر تاب‌آوری و توانمندی روانی در بهبودیافتگان کووید- 19 انجام گرفت.

    مواد و روش‌ها: 

    پژوهش حاضر نیمه‌آزمایشی با طرح پیش‌آزمون- پس‌آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش شامل بهبودیافتگان کووید-19 شهر تهران در سه ماهه تابستان سال 1399 بود. در این پژوهش تعداد 26 بهبودیافته کووید-19، با روش نمونه‌گیری گلوله‌برفی انتخاب و با گمارش تصادفی در گروه‌های آزمایش و گواه گمارده شدند (هر گروه 13 نفر). گروه آزمایش درمان فراتشخیصی یکپارچه (بارلو و همکاران، 2011) را طی یک ماه در 10 جلسه 75 دقیقه‌ای دریافت نمودند. پرسشنامه‌های مورد استفاده در این پژوهش شامل پرسشنامه تاب‌آوری (کانر و دیویدسون، 2003) و پرسشنامه توانمندی روانی (کریمی وکیل و همکاران، 1396) بود. داده‌های حاصل از پژوهش به شیوه تحلیل کوواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته‌ها: 

    نتایج نشان داد که درمان فراتشخیصی یکپارچه بر تاب‌آوری و توانمندی روانی در بهبودیافتگان کووید- 19 تاثیر معنادار داشته (p<0/001) و توانسته منجر به افزایش تاب‌آوری و توانمندی روانی این افراد شود.

    نتیجه‌گیری: 

    بر اساس یافته‌های پژوهش حاضر می‌توان چنین نتیجه گرفت که درمان فراتشخیصی یکپارچه با بهره‌گیری از فنونی همانند بازشناسی هیجان‌ها و ردیابی تجارب هیجانی، یادگیری مشاهده تجارب هیجانی و استفاده از تکنیک‌های ذهن‌آگاهی می‌تواند به عنوان یک درمان کارآمد در جهت افزایش افزایش تاب‌آوری و توانمندی روانی در بهبودیافتگان کووید- 19 مورد استفاده گیرد.

    کلیدواژگان: تاب آوری، توانمندی روانی، درمان فراتشخیصی یکپارچه، کووید- 19
  • آرزو جعفری سلطان آبادی، نادر منیرپور*، حسن میرزاحسینی صفحات 3399-3408
    مقدمه

    احساس خوشبختی زوجین به عنوان یکی از مهم ترین عواملی است که مقدمه تربیت نسل آینده، بهزیستی روانی زوجین و استقلال خود افراد محسوب می شود. پژوهش حاضر با هدف تعیین رابطه و پیش بینی احساس خوشبختی زوجین بر اساس تمایزیافتگی و روابط موضوعی اولیه انجام شد.

    روش کار

    پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش جمعآوری داده ها از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش شامل زوج‎هایی بود که به مدت 10سال زندگی مشترک داشتند و در زیر یک سقف در شهر تهران زندگی می‎کردند. از بین جامعه مذکور تعداد 150 زوج (300 نفر) به روش نمونه‎گیری در دسترس و با توجه به معیارهای ورود و خروج به عنوان نمونه انتخاب شد و به پرسشنامه های تمایزیافتگی (اسکوورون، 1998)، کیفیت روابط موضوعی (بل و بل، 1995) و احساس خوشبختی (لنتز، 2010) پاسخ دادند. یافته های پژوهش با استفاده از آزمون همبستگی پیرسون و رگرسیون تحلیل شد.

    نتایج

    نتایج ضریب پیرسون نشان داد که ارتباط بین احساس خوشبختی زوجین با تمایز یافتگی خود و روابط موضوعی اولیه معنی دار بود (p≤0/001). نتایج رگرسیون نیز نشان داد که تمایز یافتگی خود و روابط موضوعی اولیه به ترتیب به میزان 69 % و 74% و معنی دار به پیش بینی احساس خوشبختی زوجین پرداختند.

    نتیجه گیری

    بر اساس تمایز یافتگی خود و روابط موضوعی اولیه می توان به صورت مستقیم احساس خوشبختی زوجین را پیش بینی کرد؛ بنابراین با تقویت تمایزیافتگی و روابط موضوعی اولیه می توان کیفیت زندگی زناشویی زوجین را بهبود بخشید.

    کلیدواژگان: احساس خوشبختی زوجین، تمایز یافتگی خود، روابط موضوعی اولیه
  • محبوبه پاینده، سید علی هاشمیانفر *، اصغر محمدی صفحات 3409-3422
    مقدمه

     مصرف مشروبات الکلی یکی از پدیده‌های نوظهور اجتماعی است که بنیان‌ جامعه انسانی را تحت تاثیرقرارمی دهد.الکلیسم یکی از نابهنجاری‌هایی است که تاثیرات منفی و مخربی را در عرصه‌های فردی، خانوادگی به همراه دارد. نهاد خانواده به عنوان مهمترین نقطه آسیب‌پذیر این انحراف، و زنان مصرف کننده به عنوان اولین قربانیان این کجروی محسوب می‌شوند که پیامدهای مصرف مشروب در ارتباطات فردی و خانوادگی آنها اثر گذار است. هدف از  پژوهش حاضر، پدیدارشناسی تجربه زیسته روابط فردی و خانوادگی در زنان مصرف‌کننده مشروبات الکلی شهر اصفهان می‌باشد.

    روش کار

    در این مطالعه از روش تحقیق کیفی پدیدارشناسی با رویکرد کلایزی استفاده شده است. جامعه آماری این تحقیق ،زنان مصرف کننده مشروبات الکلی در شهر اصفهان هستند که 30 نفر به روش نمونه گیری هدفمند، نمونه‌ها از نوع گلوله برفی و معیار اشباع نظری انتخاب شدند.جمع آوری داده ها با مصاحبه های نیمه ساختار یافته به مدت 60-150 دقیقه انجام شد. که تجربه زیسته  زنان مصرف کننده  از روابط فردی و خانوادگی  آنها کشف و  مورد واکاوی قرار گرفت.

    نتایج

    یافته های پژوهش به دو مضمون  تجربه زیسته روابط فردی(ویژگی فرد مصرف کننده،عوامل تسریع کننده مصرف، ارتباط نامشروع)  و تجربه زیسته روابط خانوادگی(والدگری نا مناسب، مصرف مشروب در خانواده،شکاف فکری درخانواده) تقسیم شد که در قالب مقوله و مفاهیم در این مقاله به آنها پرداخته شده است.

    نتیجه‌گیری

     روابط فردی و  روابط خانوادگی وهمچمین تعامل میان اعضای خانواده، در گرایش به مصرف مشروبات الکلی، نقش موثری دارد.

    کلیدواژگان: زنان، تجربه زیسته، مشروبات الکلی، ارتباطات خانوادگی، ارتباطات فردی
  • ایوب همتی، شهرام مامی *، وحید احمدی صفحات 3410-3423
    مقدمه

    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش میانجی گری کارکردهای اجرایی در رابطه بین مهارت های اساسی حرکتی و مهارت خواندن دانش آموزان دارای اختلال خواندن انجام گرفت.

    روش کار

    روش پژوهش به لحاظ هدف کاربردی، و از نظر نحوه گردآوری داده ها، توصیفی – همبستگی مبتنی بر مدل سازی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل دانش آموزان ابتدایی (دختر و پسر) پایه اول تاپنجم دارای ناتوانی یادگیری خواندن مراکز مشکلات ویژه یادگیری شهر ایلام به تعداد 180نفر بودند که بر اساس جدول مورگان(1970) و به روش تصادفی ساده تعداد 120 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه کارکردهای اجرایی جیوآ، ایزگوت وکن وورثی (2002)، آزمون رشد حرکتی لینکلن اوزرتسکی(1950)، و آزمون خواندن و نارساخوانی(کرمی نوری و مرادی ،1387) بود. داده ها به روش معادلات ساختاری تحلیل شد. یافته ها برازش مدل را تایید کرد.

    نتایج

    نتایج تجزیه وتحلیل داده ها به روش مدل سازی معادلات ساختاری نشان داد مهارت های اساسی حرکتی بر اختلال خواندن اثر مستقیم دارد، مهارت های اساسی حرکتی بر کارکرد های اجرایی اثر معکوس ومعنی دار، کارکردهای اجرایی بر مهارت خواندن اثر معکوس ومعنادار و مهارت های اساسی حرکتی بر اختلال خواندن از طریق کارکردهای اجرایی اثر غیرمستقیم و معنی دار دارد.

    نتیجه گیری

    کارکردهای اجرایی در رابطه مهارت های اساسی حرکتی و مهارت خواندن دانش آموزان نقش واسطه ای دارد.

    کلیدواژگان: کارکردهای اجرایی، مهارت های اساسی حرکتی، اختلال خواندن
  • مراد باباخانی، مهدی نمازی زاده، سید کاظم موسوی ساداتی، افخم دانشفر صفحات 3424-3432
    مقدمه

    توسعه توانایی حرکتی و مهارت های پایه در طفولیت و کودکی و متعاقب آن نوجوانی و بزرگسالی بر رشد و بالیدگی تمام جنبه های رشدی تاثیر می گذارد. پژوهش حاضر با هدف تاثیر حیاط پویا بر رشد حرکتی کودکان 8 تا 12 ساله انجام شد.

    روش کار

     پژوهش حاضر نیمه تجربی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. 30 دانش آموز پسر 8 تا 12 ساله سالم که در سال تحصیلی 98-99 در شهرستان کرمانشاه مشغول به تحصیل بودند به صورت در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه گواه و تجربی قرار گرفتند. ابتدا از هر دو گروه پیش آزمون به عمل آمد. برای ارزیابی مهارت حرکتی از آزمون رشد حرکتی- درشت نسخه سوم اولریخ (2016) استفاده شد. گروه تجربی به مدت 8 هفته و هر هفته 5 روز در برنامه تمرینی ملاک شرکت کردند و گروه گواه فقط به انجام فعالیت های روزمره پرداختند. بعد از پایان مداخله، از هر دو گروه پس آزمون به عمل آمد. داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس در سطح خطای 05/0 با نرم افزار SPSS-19  بررسی شدند.

    نتایج

    نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد که بین دو گروه در پس آزمون مهارت های حرکتی درشت تفاوت معنا داری وجود داشت (001/0P ˂) و گروه تجربی در هر همه متغیر ها عملکرد بهتری نسبت به گروه گواه داشتند.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد که در پسران 8 تا 12 ساله سالم، می توان با استفاده برنامه حیاط پویا بهبود معناداری در رشد حرکتی آنها ایجاد کرد.

    کلیدواژگان: حیاط پویا، رشد حرکتی، مهارت حرکتی
  • علیرضا خلیل ارجمندی، فرشاد غزالیان *، حسن متین همایی، حسین عابد نطنزی صفحات 3425-3434
    مقدمه

    بیومارکرهای قلبی نقش مهمی در پیش آگاهی دهنده آسیب قلبی دارند. هدف از مطالعه حاضر بررسی تاثیر تمرینات هوازی فزاینده تا بیشینه بر گالکتین-3، غلظت پلاسمایی کراتین کینازMB و لاکتات دهیدروژناز بازیکنان لیگ برتر فوتبال ایران بود.

    روش کار

     جامعه آماری را بازیکنان لیگ برتر فوتبال ایران در فصل1400 -1399 تشکیل دادند. از بین جامعه تعداد 20 فوتبالیست بصورت نمونه های دردسترس انتخاب شدند. ارزیابی فعالیت هوازی فزاینده تا بیشینه با اجرای پروتکل بروس بود. قبل، بلافاصله و 24 ساعت بعد از پایان پروتکل از آزمودنی ها خون گیری بعمل آمد. جهت آزمون فرضیه ها و مقایسه متغیرهای وابسته در گروه های مختلف از آزمون تحلیل واریانس در اندازه های تکراری و از آزمون بونفرونی برای مقایسه بین مراحل خونگیری استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار 25SPSS انجام شد.

    نتایج

    تفاوت معناداری در میزان گالکتین-3 بین مرحله پیش آزمون و پس آزمون و همچنین بین پس آزمون و 24 ساعت پس از آزمون تفاوت معنادار مشاهده نگردید. در میزان کراتین کیناز MB و لاکتات دهیدروژناز بین مرحله پیش آزمون و پس آزمون و همچنین بین پیش آزمون و 24ساعت پس از آزمون تفاوت معناداری مشاهده شد.

    نتیجه گیری

    تمرینات هوازی فزاینده تا بیشینه باعث تغییر سطوح سرمی گالکتین-3 در بازیکنان لیگ برتر فوتبال می شوند که احتمالا می تواند ناشی از اثرات التهابی و ضدالتهابی در طول فعالیت ورزشی و دوره ریکاوری بعد از فعالیت باشد. همچنین، تمرینات هوازی فزاینده تا بیشینه باعث تفاوت معناداری در سطوح کراتین کیناز MB و لاکتات دهیدروژناز در پس آزمون و 24 ساعت پس از آزمون گردید.

    کلیدواژگان: تمرینات هوازی فزاینده تا بیشینه، گالکتین-3، کراتین کینازMB، لاکتات دهیدروژناز، فوتبالیست
  • نازنین لاهیجانیان، حسن رضایی جمالویی صفحات 3426-3439
    مقدمه

    رماتیسم مفصلی یک بیماری التهابی مزمن، با علتی ناشناخته است که اغلب با شیوع بالای اختلالات روان شناختی همراه است. لذا هدف پژوهش حاضر، تبیین مدل‌یابی روابط ساختاری الکسی تایمیا با افسردگی به میانجی‌گری کیفیت خواب در بیماران رماتیسم مفصلی بود.

    روش کار

    روش پژوهش مقطعی از نوع همبستگی با استفاده از الگویابی معادلات ساختاری است. جامعه آماری این پژوهش را بیماران مبتلا به رماتیسم مفصلی کل ایران در سال 1399 تشکیل دادند که در فضای مجازی فعالیت داشتند و از میان آن ها، تعداد 412 نفر با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزارهای مورد استفاده در این پژوهش فرم کوتاه پرسشنامه مقیاس سنجش افسردگی مرکز مطالعات همه‌گیرشناختی، پرسشنامه شاخص کیفیت خواب پیتزبورگ و پرسشنامه الکسی‌تایمیا تورنتو بودند. به منظور تجزیه و تحلیل داده‌های پژوهش از نرم افزارهای SPSS 23 و 22 AMOS در سطح توصیفی و استنباطی استفاده شد.

    نتایج

    یافته های پژوهش نشان داد که الکسی تایمیا از طریق کیفیت خواب اثر غیرمستقیم و معنادار بر افسردگی بیماران مبتلا به رماتیسم مفصلی دارد و می تواند به طور معناداری افسردگی را پیش‌بینی کند.

    نتیجه‌گیری

    بر اساس یافته های پژوهش حاضر می توان گفت که کیفیت خواب رابطه بین الکسی تایمیا و افسردگی را میانجی‌گری می کند و نقش مهمی در افسردگی بیماران رماتیسم مفصلی دارد. لذا توجه به متغیرهای مذکور توسط پژوهشگران و متخصصین، از عود و پیشرفت این بیماری جلوگیری می کند و به درمان هر چه بهتر این افراد کمک می کند.

    کلیدواژگان: بیماران رماتیسم مفصلی، افسردگی، کیفیت خواب، الکسی تایمیا
  • مریم سادات کلاهی، آزیتا امیرفخرایی*، اقبال زارعی صفحات 3427-3436
    مقدمه و هدف

    از آنجا که طلاق در کشور ایران به نقطه بحران رسیده و بسیاری از خانواده ها با آن درگیر هستند، پژوهشگران زیادی را به تکاپو در بررسی این مسئله واداشته است. هدف اصلی این پژوهش بررسی سناریوی مطلوب وضعیت طلاق در نسل های آینده خانواده ایرانی در چشم انداز 20 ساله است.

    روش کار

    روش پژوهش کیفی از نوع سناریونگاری بود. یکی از اهداف آینده پژوهی، "توصیف آینده های بدیل" است و سناریونگاری یکی از ابزارهای این هدف است. جامعه آماری این پژوهش را متخصصین حوزه خانواده (جامعه شناسان، وکلای خانواده، روان شناسان، اساتید هیات علمی دانشگاه) در سال 1398 تشکیل دادند. در این پژوهش با توجه به اشباع داده ها تعداد 19 متخصص به شیوه هدفمند انتخاب و مورد مصاحبه نیمه ساختاریافته قرار گرفتند. به منظور تجزیه و تحلیل نتایج حاصل از مصاحبه ها از روش تحلیل محتوا استفاده شد.

    یافته ها

     نتایج پژوهش نشان داد تدوین سناریوهای محوری وضعیت طلاق در نسل های آینده خانواده ایرانی می تواند بر وضعیت طلاق در آینده تاثیرگذار باشد. همچنین باورها و زمینه های فرهنگی- اجتماعی مساعدی درباره اهمیت خانواده در جامعه ایران وجود دارد که می توانند نقش تعیین کننده ای در برنامه ریزی ها و سیاست گذاری های معطوف به مدیریت و کنترل دامنه و شدت آسیب های خانواده و میزان طلاق (به ویژه نسل های آینده) ایفا کنند.

    نتیجه گیری

     بنابراین با راهکارهای عملی درست و به موقع، پیشگیرانه و مدیریت شده در سطح سیاست گذاری کلان، نرخ طلاق (رسمی و عاطفی) در نسل های آینده سیر نزولی پیدا می کند.

    کلیدواژگان: آینده پژوهی، وضعیت طلاق، نسل های آینده، چشم انداز 20 ساله
  • مریم مصطفوی شیرازی، حسین اسکندری*، بیوک تاجری صفحات 3433-3445

    هدف پژوهش حاضر، اثربخشی روان تحلیل گری فردی  بر شدت علایم گوارشی و کمال گرایی در افراد مبتلا به سندرم روده تحریک پذیر (IBS) بود. پژوهش حاضر از نوع طرح های کاربردی و آزمایشی از نوع پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری همراه با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل بیماران مبتلا به سندرم روده تحریک پذیر مراجعه کننده به مراکز درمانی شهر تهران در سال 1398 بودند که از بین آن ها، تعداد 68 نفر براساس ملاک های ورود و خروج به صورت در دسترس انتخاب شدند. سپس از میان تعداد مذکور، 20 نفر با استفاده از روش تصادفی (قرعه کشی) در دو گروه روان تحلیل گری فردی (10=n) و گروه کنترل (10=n) گماشته شد. داده ها با استفاده از مقیاس چند بعدی کمال گرایی و شاخص شدت علایم سندرم روده تحریک پذیر  به دست آمد. در راستای تحلیل استنباطی از روش واریانس با اندازه های مکرر و نرم افزار SPSS.22 استفاده شد. نتایج نشان داد روان تحلیل گری فردی  به طور معناداری منجر به کاهش کمال گرایی (001/0>P) و شدت علایم سندرم روده تحریک پذیر  (001/0>P) گردید. می توان نتیجه گرفت گروه  روان تحلیل گری فردی  بر کمال گرایی و شدت علایم سندرم روده تحریک پذیر  موثر بود و می توان از روان تحلیل گری فردی  در جهت کاهش  مشکلات بیماران مبتلا به سندروم روده تحریک پذیر استفاده کرد.

    کلیدواژگان: روان تحلیل گری فردی، استرس ادراک شده، شدت علائم گوارشی، کمال گرایی، سندرم روده تحریک پذیر
  • ناصر گل محمدی، احمدرضا عسکری، مجید خوروش صفحات 3446-3455
    مقدمه

    پیش‌بینی وقوع شرایط بحرانی در برگزاری رویدادهای ورزشی معلولین و جانبازان امری اجتناب ناپذیر بوده، و مدیریت بحران نیازمند ویژگی‌ها و توانایی‌های روانشناختی است. بنابراین هدف از این مطالعه پیش‌بینی مدیریت بحران بر اساس تاب‌آوری و تنظیم شناخت هیجانی در فدراسیون ورزش جانبازان و معلولان بود.

    روش کار

    روش تحقیق از نوع همبستگی بود. جامعه‌ آماری این پژوهش مجریان برگزار کننده رویدادهای ورزشی در فدراسیون ورزش معلولین و جانبازان بودند که از بین آنها تعداد 54 نفر به صورت در دسترس انتخاب شدند. ابزارهای اندازه‌گیری شامل پرسشنامه تاب‌آوری کانر و دیویدسون (2003)، پرسشنامه تنظیم هیجان گارنفسکی و همکاران (2007) و پرسشنامه محقق ساخته مدیریت بحران بود. داده‌ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چند متغیره در سطح خطای 05/0 با نرم افزار SPSS-19 بررسی شدند.

    نتایج

    نتایج نشان داد همبستگی مثبت و معناداری بین تاب‌آوری و تنظیم شناخت هیجانی با مدیریت بحران وجود داشت. همچنین تنظیم شناخت هیجانی (001/0>, p37/0 =β) و تاب‌آوری (001/0>, p48/0 =β) توانستند به طور مستقیم مدیریت بحران را پیش‌بینی کنند.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج بدست آمده، با افزایش تاب‌آوری روانشناختی و تنظیم شناخت هیجانی، توانایی مدیریت بحران بهبود می‌یابد.

    کلیدواژگان: تاب آوری روانشناختی، تنظیم شناخت هیجانی، مدیریت بحران، جانبازان و معلولین
  • زهرا اخگری، حسین ابراهیمی مقدم*، رحیم داوری صفحات 3447-3460

     مطالعه حاضر با هدف بررسی نقش میانجی سبک های دفاعی در رابطه بین صفات تاریک شخصیت با تحمل پریشانی در مراجعین متاهل خواستار طلاق انجام شد. روش مطالعه از نوع همبستگی با تکیه بر معادلات ساختاری بود. جامعه پژوهش حاضر افراد متقاضی طلاق بودند که به کلینیک های مشاوره خانواده تهران در سال 1400 مراجعه کرده بودند. با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس، 260 نفر انتخاب شدند و به پرسشنامه های استاندارد پاسخ دادند. ابزار جمع آوری داده ها مقیاس تحمل پریشانی سیمونز و گاهر (2005)، مقیاس صفات تاریک شخصیت جوناسون و وبستر (2010) و مقیاس سبک های دفاعی اندروز و همکاران (1993) بود. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از روش مدلیابی معادلات ساختاری نشان داد ضریب مسیر اصلی بین صفات تاریک شخصیت با تحمل پریشانی در مدل معنادار است (01/0 >P). ضریب مسیر اصلی بین سه سبک دفاعی با تحمل پریشانی در مدل معنادار است (05/0 >P). همچنین ضریب مسیر اصلی بین صفات تاریک شخصیت با سبک دفاعی رشدنیافته به شکل مثبت و با سبک دفاعی رشدیافته به شکل منفی در مدل معنادار است (01/0 >P). نتیجه این مطالعه نشان داد سبک های دفاعی رابطه بین دو متغیر صفات تاریک شخصیت و تحمل پریشانی را میانجی گری می کند. می توان با استفاده از فنون روان درمانی به مداخله در مشکلات شخصیت و اصلاح سبک های دفاعی در مشاوره های پیش از طلاق پرداخت و با افزایش تحمل پریشانی، موجب حفظ ساختار و سلامت خانواده شد.

    کلیدواژگان: سبک های دفاعی، صفات تاریک شخصیت، تحمل پریشانی
  • سمانه شاهی صنوبری، مجید معینی زاده*، حمیدرضا آقامحمدیان شعرباف صفحات 3462-3474
    مقدمه

    ناباروری یکی از مشکلات شایع بشری است که آسیب های روانشناختی متعددی در پی دارد. پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی روان درمانی مثبت گرا مبتنی بر خیرباوری بر شادکامی و بهزیستی زنان نابارور انجام شده است.

    روش کار

    طرح پژوهشی شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه آماری مورد نظر زنان نابارور مراجعه کننده به کلینیک های ناباروری سطح شهر مشهد در سال 99-1398 بودند. 26 نفر به روش نمونه گیری داوطلبانه انتخاب و بصورت تصادفی در دو گروه آزمایش (N=13) و کنترل (N=13) قرار گرفتند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه شادکامی آکسفورد و پرسشنامه بهزیستی است. پرسشنامه ها قبل و بعد از مداخله و پس از یک ماه پیگیری تکمیل شد. داده های حاصل از پژوهش به شیوه تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر و آزمون تعقیبی LSD مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    نتایج

    یافته ها نشان داد که شادکامی (01/0>p) و بهزیستی (01/0>p) گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل افزایش معناداری دارد، و این نتایج تا یک ماه پس از مداخله نیز تداوم یافته است (01/0>p).

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج پژوهش حاضر می توان گفت روا ن درمانی مثبت گرا مبتنی بر خیرباوری بر شادکامی و بهزیستی زنان نابارور اثر مثبت و معنادار دارد و می توان از آن در راستای افزایش شادکامی و بهزیستی زنان نابارور در مراکز تشخیص و درمان ناباروری بهره برد.

    کلیدواژگان: روان درمانی مثبت گرا مبتنی بر خیرباوری، شادکامی، بهزیستی، ناباروری
  • مجتبی منصوری، غلامرضا معصومی*، سبا ستاری، ایمانه صبوری فر صفحات 3475-3483
    مقدمه

    تنها سیستم اسکورینگ بخش مراقبت ویژه جنرال که برای بیماران جراحی قلب به کار می رود اسکور آپاچی می باشد که نیاز به اطلاعات زیادی دارد و احتمال بروز اشتباه وجود دارد. اسکور سوفا یک سیستم ساده است و ممکن است جایگزین خوبی برای ارزیابی بیماران پس از اعمال جراحی قلب باشد.

    روش ها

    این مطالعه بر روی 100 بیمار بستری در بخش مراقبت های ویژه به روش نمونه گیری غیر احتمالی آسان انجام شد .کل نمرات سیستم نمره دهی سوفا بین 0 تا 24 می باشد . هرچه نمره بیمار بالاتر باشد ، میزان مرگ و میر بیمار افزایش می یابد.پارامترهای چک لیست برای هر بیمار به صورت روزانه نمره داده و وضعیت ش-ش ارگان حیاتی بدن (قلب ، خون ، کبد ، کلیه ، تنفس ، سیستم عصبی مرکزی) بررسی و در چک لیست ثبت شد.

    نتایج

    نتایج بررسی عملکرد سیستم نمره دهی سوفا نشان داد؛ بهترین نقطه برش برای سوفا 11.5(حساسیت 96.3% و ویژگی 88%) به دست آمد. سطح زیر منحنی راک 0.985 با فاصله اطمینان (0.963و1.00) بود (p<0.001) که نشان دهنده ی قدرت و دقت بالا و معنادار سیستم نمره دهی سوفا در پیش بینی مرگ و میر می باشد. نتایج نشان داد نمرات حاصل از سیستم نمره دهی SOFA در پیش بینی مرگ و میر افراد ارزش کالیبراسیون بالا و مناسبی دارد (2=0.934, p=0.999χ).

    نتیجه گیری

    سیستم نمره دهی SOFA از دقت، حساسیت و اختصاصیت بالایی در پیشگویی مرگ و میر بیماران بعد از عمل جراحی قلب در ICU برخوردار است.

    کلیدواژگان: اسکور سوفا، بخش مراقبت ویژه، مرگ و میر، عمل جراحی قلب
  • کیوان یزدان یزدان، صدر الله خسروی *، محبوبه چین آوه صفحات 3484-3502

    پژوهش حاضر با هدف پیش بینی رفتارهای خودجرحی براساس رابطه والد – فرزند و تنظیم هیجانی با نقش واسطه ای طرحواره های ناسازگار اولیه و سبک های مقابله با استرس انجام شد. روش‌ پژوهش حاضر همبستگی از نوع معادلات ساختاری بود. جامعه آماری این پژوهش را دانش آموزان مقطع متوسطه دوره دوم شهر تهران در سال تحصیلی 1400-1399 تشکیل دادند. حجم نمونه آماری براساس روش پیشنهادی شوماخر و لوماکس(2004) تعداد 300 نفر محاسبه شد که با روش نمونه‌گیری تصادفی خوشه ای انتخاب شدند. افراد نمونه، پرسش‌نامه‌های خودآسیبی عمدی (DSHI)، راهبردهای مقابله‌ای لازاروس(WOCQ)، طرح‌واره‌ی یانگ (YSQ)، تنظیم شناختی هیجان (CERQ)و ارزیابی رابطه والد- فرزند (PCRS) را تکمیل کردند. یافته‌ها نشان داد، که مدل ساختاری پژوهش مبنی بر نقش واسطه ای طرحواره های ناسازگار اولیه و سبک های مقابله با استرس در بین رابطه والد – فرزند و تنظیم هیجانی با رفتارهای خودجرحی با داده های گردآوری شده برازش دارد. سبک مقابله هیجان‌مداری به صورت مثبت و سبک مقابله مسیله مداری به صورت منفی و معنادار، طرحواره‌های ناسازگار اولیه به صورت مثبت و معنادار، راهبردهای انطباقی تنظیم شناختی هیجان به صورت منفی و راهبردهای غیرانطباقی تنظیم‌شناختی هیجان به صورت مثبت و معنادار، رابطه والد/فرزند به صورت منفی و معنادار، رفتارهای خودجرحی را پیش بینی می کند. براساس نتایج حاصل می‌توان نتیجه گرفت به منظور پیشگیری و کنترل رفتارهای خودجرحی نوجوانان، توجه به عوامل خانوادگی شامل رابطه والد فرزند و عوامل فردی از جمله طرحواره های ناسازگار اولیه، سبک‌های مقابله با استرس و تنظیم هیجانی ضروری است.

    کلیدواژگان: فتارهای خودجرحی، رابطه والد - فرزند، تنظیم هیجانی، طرحواره های ناسازگار اولیه، سبک های مقابله با استرس
  • بهار هاشم پور، محمد فیضی*، میترا مصلحی جویباری صفحات 3485-3499

    تحقیق حاضر با هدف تبیین روابط همبستگی و روابط علی متغیر هوش معنوی با تاب آوری سازمانی و تعهد عاطفی انجام گرفت. جامعه آماری شامل کلیه پرسنل ستادی وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات در تهران می باشد و تعداد آنها 370 نفر است. جهت انتخاب حجم نمونه طبق جدول کریسی- مورگان حجم نمونه انتخاب گردید، و به تعداد 186 مورد پرسشنامه جمع آوری گردید. برای سنجش سازه ها از پرسشنامه استاندارد استفاده گردید و روایی پرسشنامه با گرفتن مشاورت و نظرات تکمیلی اعضای هیات علمی متخصص در این زمینه تقویت و پایایی ابزار با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ مورد تایید قرار گرفت. جهت آنالیز داده‎های خام از آمار توصیفی برای طبقه بندی، تهیه نمودارها و جداول فراوانی اطلاعات مربوط به ‎خصایص جمعیت شناختی استفاده گردید. مشاهدات تحقیق نشان داد که میزان ارتباط و همبستگی بین مولفه های هوش معنوی مثبت و معنی دار است و همچنین یافته های معادلات ساختاری نیز نشانگر آن است که هوش معنوی بر تاب آوری سازمانی بطور مستقیم با ضریب مسیر (79/0=β) و با ضریب تی (5.76>96/1= T) و هوش معنوی بر تعهد عاطفی با (42/0=β) و با نمره تی (2.51>96/1=T) و تعهد عاطفی نیز از بر تاب آوری سازمانی با ضریب مسیر (37/0=β) و با نمره تی (2.31>96/1=T) تاثیرگذار‎ هستند، نهایتا نتایج مدل اهمیت نسبی جانسون نشان داد که مولفه های هوش معنوی 54.1% تغییرات تعهد عاطفی و 74.5% تغییرات تاب آوری سازمانی را تبیین می کند.

    کلیدواژگان: هوش معنوی، تاب آوری سازمانی، تعهد عاطفی، معادلات ساختاری و مدل جانسون
  • لیلا صادقیان، محبوبه چین آوه*، علیرضا فیلی صفحات 3800-3814
    مقدمه

    تحقیقات نشان داده اند که بین دیابت و اختلالات روان شناختی ازجمله اضطراب و استرس ارتباط متقابلی وجود دارد، بنابراین؛ هدف از این پژوهش مقایسه اثربخشی تکنیک های مقابله با استرس و راهبردهای خودتنظیمی بر اضطراب و استرس بیماران دیابتی بود.

    روش کار

     روش آن از نوع پژوهش های شبه تجربی و طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه و جامعه آماری شامل 45 نفر از بیماران دیابتی مراجعه کننده به مرکز دیابت شهر بوشهر بود. جامعه آماری به روش نمونه گیری هدفمند با جایگزینی تصادفی انتخاب و به دو گروه آزمایش (15 نفر) و گواه (15 نفر) تقسیم شد. بیماران دیابتی گروه های آزمایش تکنیک های مقابله با استرس و راهبردهای خودتنظیمی به مدت 8 جلسه 90 دقیقه ای با استفاده از پروتکل مک نامارا و پینتریج آموزش داده شدند و مرحله پیگیری با فاصله دو ماه پس از مداخله درمانی انجام شد. یافته ها با استفاده از تحلیل کوواریانس مورد تحلیل قرار گرفتند.

    نتایج

    نتایج نشان داد که آموزش تکنیک های مقابله با استرس و راهبردهای خودتنظیمی بر کاهش اضطراب و استرس بیماران دیابتی تاثیر معنادار دارد و آموزش تکنیک های مقابله با استرس تاثیر بیشتری بر اضطراب بیماران دیابتی داشته است. همچنین یافته ها در مرحله پیگیری نشان داد که مداخله های درمانی در کنترل اضطراب و استرس بیماران دیابتی موثر بوده است (01/0≤p).

    نتیجه گیری

    نتایج بیانگر آن است که آموزش تکنیک های مقابله با استرس و راهبردهای خودتنظیمی می تواند بطور قابل توجهی میزان اضطراب و استرس بیماران دیابتی را کاهش داد.

    کلیدواژگان: استرس، اضطراب، تکنیک های مقابله با استرس، دیابت، راهبردهای خودتنظیمی
  • نوشین زمان، علی روشنائی*، امید علی احمدی صفحات 3815-3822
    مقدمه

    پوکی استخوان شایعترین بیماری متابولیک استخوان و یک بیماری خاموش و بدون علامت است تا زمانی که کاهش تراکم استخوانی منجر به بروز شکستگی گردد؛ بنابراین هدف از این پژوهش بررسی میزان پوکی استخوان در زنان متاهل مناطق 4 و17 تهران است. 

    روش کار

     روش تحقیق پیمایشی و ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه می باشد. جامعه آماری پژوهش حاضر در منطقه 17 و 4 شهر تهران 253360 می باشد که تعداد 382 نفر نمونه در این تحقیق براساس نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از تی مستقل، یومن ویتنی، ویلکاکسون استفاده شد.

    نتایج

    یافته ها نشان دادند کمبود ویتامین D- عادات تغذیه ای- تشخیص بالینی با پوکی استخوان رابطه معناداری وجود دارد. 

    نتیجه گیری

    می توان بیان نمود که زنان از طریق قرار گرفتن در معرض آفتاب به جذب بیشتر کلسیم و ساخت ویتامین D با توجه به نتایج پژوهش فعالیت منظم بدنی و دریافت کافی کلسیم و ویتامین همچنین سابقه مثبت فامیلی استیوپروز و اضافه وزن نیز مشاهده شده است و متداول ترین روش برای تعیین سنجش تراکم استخوان ، اسکن تراکم استخوان یا سنجش میزان جذب اشعه ایکس (DXA) است و در این اسکن سریع و کم تهاجمی، میزان تراکم استخوان در ناحیه لگن و ستون فقرات مورد ارزیابی قرار می گیرد، که فرد تا چه حد مبتلا و یا در معرض ابتلا به پوکی استخوان است.

    کلیدواژگان: پوکی استخوان، عادات تغذیه ای، تشخیص بالینی
  • اشرف توانائی ثانی*، صالحه مهرآفرید صفحات 4039-4048
    مقدمه

    عفونت های مجاری ادراری از بیماری های شایع و یکی از معضلات بهداشتی محسوب می‎شود که بار اقتصادی کلانی دارد مقاومت آنتی بیوتیکی در میان پاتوژن های ادراری رو به افزایش است و چالشی برای پزشکان محسوب می شود. هدف از مطالعه حاضر بررسی اپیدمیولوژیک مقاومت آنتی بیوتیکی در بیماران با عفونت‎های ادراری اکتسابی از جامعه منجر به بستری در بیمارستان امام رضا (ع) مشهد در طی سال های 99-98 می باشد.

    روش کار

    در این مطالعه مقطعی-توصیفی نمونه ادراری بیماران بستری در 72 ساعت اول در بیمارستان امام رضا جمع‎آوری شد، با روش لوپ استاندارد در محیط‎های بلاد آگار و مک کانکی کشت داده شدند. بعد از انکوباسیون، نمونه‎های با شمارش کلنی 105≥  در میلی‎لیتر به عنوان کشت مثبت تلقی گردید. سپس افراد به گروه‎های مختلف تقسیم شدند و داده‎ها با کمک نرم افزارSPSS  تجزیه و تحلیل شدند .

    نتایج

    از 416 نمونه جمع آوری شده 249 نمونه کشت مثبت داشتند. 8/86٪  باکتری‎ها گرم منفی بودند 6/50٪  موارد اشرشیاکلی بود و پس از آن شایع‎ترین ارگانیسم ها به ترتیب شامل کاندیدا آلبیکنز، سودوموناس آیروژینوزا و کلبسیلا پنومونیه بودند. شایع‎ترین ارگانیسم گرم مثبت انتروکوکوس بود .مقاومت نسبت به حداقل یک آنتی بیوتیک در 91٪ موارد یافت شد. بیشترین مقاومت سویه های اشرشیاکلی نسبت به سفوتاکسیم، سفتازیدیم، کوتریموکسازول و سیپروفلوکساسین گزارش شد. بیشترین میزان حساسیت نسبت به آمیکاسین مشاهده شد.

    نتیجه گیری

    تفاوت چشمگیری بین گروه‎های مختلف مورد بررسی از نظر شیوع پاتوژن های ادراری با جمعیت عمومی وجود ندارد. موثرترین آنتی بیوتیک‎ها آمیکاسین، نیتروفورانتویین، جنتامایسین، ایمی پنم و مروپنم هستند.

    کلیدواژگان: عفونت مجاری ادارای، حساسیت آنتی میکروبیال، مقاومت آنتی میکروبیال
  • اکرم صابری، نجمه رضائیان* صفحات 4050-4063
    مقدمه

    التهاب همراه با چاقی به واسطه فعال شدن ماکروفاژها در پاتوژنز بیماری های متابولیکی نقش دارد. هدف از این مطالعه بررسی اثر دوازده هفته تمرینات هوازی بر سطح سرمی نوروپلین-1 (NRP1)، نیم رخ لیپیدی و شاخص مقاومت به انسولین در زنان چاق بود.

    روش کار

    20 زن چاق (میانگین سنی 68/2±2/32 سال، شاخص توده بدنی 81/9±78/38 کیلوگرم بر مترمربع) به طور تصادفی در دو گروه تجربی و گروه کنترل (10 نفر در هر گروه) تقسیم شدند. آزمودنی ها در گروه تجربی در دوازده هفته تمرینات هوازی دویدن با شدت 75-50 درصد ضربان قلب ذخیره، 55-30 دقیقه در هر جلسه و پنج جلسه در هفته شرکت کردند. خون گیری جهت ارزیابی شاخص های خونی موردنظر بلافاصله قبل از اولین جلسه و 48 ساعت پس از آخرین جلسه تمرینی انجام شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس، تی زوجی و آزمون همبستگی پیرسون در سطح معنی داری 05/0>P انجام شد.

    نتیجه گیری

    بین تغییرات سطوح نوروپلین-1، نیمرخ لیپیدی و متابولیکی و شاخصهای آنتروپومتری در دو گروه تجربی و کنترل تفاوتی معنی دار وجود داشت. 12 هفته تمرینات هوازی ضمن افزایش معنی دار سطوح نوروپلین-1 با بهبود نیمرخ لیپیدی و متابولیکی و شاخصهای آنتروپومتری در گروه تجربی همراه بود. با این همه، تنها بین تغییرات سطوح سرمی نوروپلین-1 پس از 12 هفته تمرینات هوازی با تغییرات محیط کمر (03/0=P) ارتباطی معنیدار وجود داشت.

    نتیجه گیری

     چنین به نظر می رسد اجرای 12 هفته تمرینات هوازی قادر است ضمن افزایش سطوح NRP1 سبب بهبود ترکیب بدن، نیم رخ لیپیدی و مقاومت به انسولین در زنان چاق گردد.

    کلیدواژگان: تمرینات هوازی، نوروپلین-1، نیم رخ لیپیدی، مقاومت به انسولین، زنان چاق
  • مهسا کلانتر، مرجان ملک محمدی، علی حسین رضایان* صفحات 4064-4086

    حوادث اخیر مربوط به شیوع ویروس های مختلف در چند سال گذشته، که به دلیل همه گیری ناشی از بیماری ویروس کرونا در سال 2019 (COVID-19) به صورت نمایی افزایش یافته است، نگرانی و جست وجوی اطلاعات بیشتر در مورد بیماری های مبتنی بر ویروس را افزایش داده است. در حال حاضر، تشخیص ویروس با استفاده از روش های متکی بر واکنش زنجیره ای پلیمراز (PCR) دارای بالاترین میزان حساسیت برای تشخیص ویروس را فراهم می آورد. با این حال، این روش دارای مشکلاتی است. تحقیقات مربوط به زیست حسگرها نیز در حال تبدیل شدن به گسترده ترین رشته مورد مطالعه است زیرا زیست حسگرها آسان، سریع، کم هزینه، بسیار حساس و انتخابی به پیشرفت داروهای نسل بعدی کمک می کنند. بنابراین نانوزیست حسگرها ابزاری نویدبخش جدیدی برای تشخیص ویروس هستند. این مقاله مروری یک بررسی مختصر از مسئله تشخیص ویروس، شامل تشخیص ساختار هدف ویروس ها مانند اسیدهای نوکلییک یا پروتیین ها را ارایه می دهد. این مقاله مروری اصول مختلف تشخیص و روش های ساخت هریک از انواع زیست حسگر ویروس را پوشش می دهد و در نهایت چند کاربرد آنها را در تشخیصی ویروس ها معرفی و به این نتیجه می رسد که نانوزیست حسگرهای تشخیص ویروس ها با حساسیت بالاتر، دقت بیشتر و تشخیص سریع تر مطرح شده اند و نسبت به روش های رایج در حال گسترش هستند.

    کلیدواژگان: ویروس، تشخیص سریع ویروس، بیماریهای عفونی، زیستحسگر، نانوذرات
  • عباس نظری، سارا ساعدی *، منصور عبدی صفحات 4290-4300
    مقدمه

    پژوهش حاضر باهدف مقایسه اثربخشی طرح واره درمانی و درمان مبتنی‌بر پذیرش و تعهد بر نشانگان خستگی مزمن و اضطراب سلامت در بیماران مبتلا به مالتیپل اسکلروزیس انجام شد.

    روش کار

    روش پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون_ پس آزمون با دو گروه آزمایش و یک گروه گواه است. از جامعه بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس استان مرکزی در سال 1400 به صورت دردسترس 45 نفر انتخاب و سپس به صورت گمارش تصادفی به 3 گروه 15نفری جایگزین شدند. ابزارهای پژوهش شاملپرسشنامه خستگی مزمن (CFS) وپرسشنامه اضطراب سلامت (2002)بودند و طرحواره درمانی بر اساس پروتکل 12 جلسه‌ای و درمان مبتنی بر تعهد و پذیرش بر اساس پروتکل 8 جلسه‌ای ایفرت و فورسایت تنظیم شدند. درنهایت از تحلیل کوواریانس با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 22 برای تحلیل داده‌ها استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بین اثر طرح واره درمانی و درمان مبتنی‌بر پذیرش و تعهد بر نشانگان خستگی مزمن و اضطراب سلامت تفاوت معناداری وجود دارد (001/0 p<).

    نتیجه گیری

    تفاوت معنی‌داری بین تغییرات میانگین خستگی مزمن و اضطراب سلامتدر میان بیماران مبتلا به مالتیپل اسکلروزیس بعد از یک ماه در گروه طرحواره درمانی و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد در مرحله پیگیری مشاهده نمی‌شود و این نتایج تایید می‌کند که طرحواره درمانی و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر خستگی مزمن و اضطراب سلامت در میان بیماران مبتلا به مالتیپل اسکلروزیس از پایداری مناسبی برخوردار بوده است.

    کلیدواژگان: طرح واره درمانی، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، نشانگان خستگی مزمن، مولتیپل اسکلروزیس
  • آذرمیدخت شهاب، حسن احدی، فرهاد جمهری، آدیس کراسکیان موجمباری صفحات 4301-4311
    مقدمه

    مولتیپل اسکلروزیس یکی از مهم ترین بیماری های ناتوان کننده نورولوژیک است که بخش میلین سیستم اعصاب مرکزی در آن تخریب می شوند و باعث اختلال در سلامت روان نیز می شود. هدف این مطالعه بررسی اثربخشی درمان گروهی طرحواره های هیجانی بر میزان امیدواری بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس بوده است.

    روش کار

    روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی، و طرح پژوهش بصورت پیش آزمون- پس آزمون- پیگیری با گروه گواه بود. جامعه آماری شامل تمامی بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس مراجعه کننده به درمانگاه ها و بخش های مغز و اعصاب بیمارستانهای شهر شیراز بود. 40 بیمار مبتلا به بیماری مولتیپل اسکلروزیس، بصورت تصادفی در 2 گروه آزمایشی و کنترل قرار گرفتند. پرسشنامه امید اشنایدر قبل از اجرای مداخله گروهی طرحواره های هیجانی روی گروه آزمایش، پس از اجرای مداخله درمانی و 3 ماه پس از اتمام مداخله درمانی توسط هر دو گروه شرکت کنندگان تکمیل گردید. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش های تحلیل کوواریانس و واریانس با اندازه گیری مکرر استفاده گردید.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که درمان گروهی طرحواره های هیجانی بر میزان امید در بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس اثر معناداری داشت و موجب افزایش امید آنها گردید و این اثر پس از پیگیری 3 ماهه ماندگاری داشت (p<0/01).

    نتیجه گیری

    با استناد به یافته ها میتوان نتیجه گرفت که درمان گروهی طرحواره های هیجانی میتواند یک مداخله روانشناختی اثربخش جهت افزایش امیدواری در بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس باشد.

    کلیدواژگان: مولتیپل اسکلروزیس، درمان طرحواره های هیجانی، امیدواری
  • مهسا گلستانی، عاطفه نظام الاسلامی صفحات 4312-4333
    مقدمه

    در نسخه پنجم راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی زمینه برای جدایی وسواس از طبقه اختلال‌های اضطرابی و شکل گیری مفهومی تحت عنوان طیف وسواس فراهم شد. این پژوهش با هدف بررسی ارتباط اختلال وسواس با اختلالات طیف وسواس و افسردگی اضطراب و استرس جهت ارزیابی این طبقه تشخیصی جدید صورت گرفت.

    روش

    طرح پژوهش حاضر از نوع توصیفی- تحلیلی می‌باشد. جامعه آماری این پژوهش شامل 245 نفر از دانشجویان دانشگاه‌ های تهران که به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند بود و ابزار های پژوهش شامل پرسشنامه های (OCI-R)، (OCSD)، (DASS)، بودند. و داده‌ها با استفاده از آزمون ناپارامتریک همبستگی اسپیرمن تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    طبق یافته های حاصل از این مطالعه بین نمره کل متغیر وسواس فکری- عملی و خرده مقیاس‌های آن رابطه مثبت و معنادار(001/0>p) وجود دارد. همچنین بین نمره کل اختلال وسواس فکری‌-عملی و خرده مقیاس های آن و اختلالات ‌طیف وسواس و هم چنین با متغیرهای اضطراب، افسردگی و استرس نیز همبستگی مثبت معنی داری یافت شد.

    نتیجه گیری

    اختلال وسواس فکری – عملی ضمن ارتباط با اختلال های هم گروه خود در طبقه تشخیصی جدید طیف اختلالات وسواس، در بعدی دیگر ارتباط نزدیک با ابعاد هیجانی و متغیر هایی همچون علایم اضطرابی و افسردگی و استرس داشت.

    کلیدواژگان: اختلال وسواس فکری - عملی، طیف اختلال های وسواس و اجبار، دی اس ام-5
  • سارا سروش، رضا پاشا *، پروین احتشام زاده، بهنام مکوندی صفحات 4323-4337

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی آموزش یادگیری مشارکتی و آموزش خودتنظیمی تحصیلی بر جهت‌گیری در دانش آموزان مقطع متوسطه دوم شهر اهواز صورت پذیرفت. طرح پژوهش، شبه آزمایشی با پیش‌آزمون- پس‌آزمون و گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل دانش آموزان مقطع متوسطه دوم شهر اهواز در سال 99-1398 بود. حجم نمونه، 45 از نفر دانش آموزان مقطع متوسطه دوم شهر اهواز در سال 1398بود که به روش خوشه‌ای چندمرحله‌ای انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات مقیاس جهت‌گیری هدف پیشرفت (1998) بود. پس از آموزش به گروه‌های آزمایشی، پس آزمون اجرا شد. تجزیه و تحلیل داده‌ها با نرم افزار «SPSS» نسخه 24 و با تحلیل کواریانس و آزمون تعقیبی انجام شد. نتایج نشان داد که آموزش یادگیری مشارکتی و آموزش خودتنظیمی تحصیلی در افزایش جهت‌گیری هدف تبحری و جهت گیری هدف عملکردی-رویکردی و کاهش جهت گیری هدف عملکردی- اجتنابی اثربخش بودند (05/0<p). همچنین، مقایسه دو مداخله نشان داد که اثربخشی آموزش یادگیری مشارکتی بر افزایش جهت گیری هدف تبحری و جهت گیری هدف عملکردی-رویکردی بیشتر از آموزش خودتنظیمی تحصیلی بود (05/0<p). اما اثربخشی آموزش خودتنظیمی تحصیلی در کاهش جهت گیری هدف عملکردی- اجتنابی بیشتر از آموزش یادگیری مشارکتی بود (05/0< p).

    کلیدواژگان: آموزش یادگیری مشارکتی، آموزش خودتنظیمی تحصیلی، جهت گیری هدف
  • رکسانه گل محمد، مهسا قاسمی فیروزآبادی، زهرا عبدلی، هنگامه ساقیها * صفحات 4338-4348
    مقدمه

    خشونت خانگی می‌تواند باعث پریشانی روانشناختی و افسردگی در زنان شود. این پژوهش با هدف تعیین اثربخشی درمان هیجان‌مدار بر پریشانی روانشناختی و افسردگی زنان متاهل قربانی خشونت خانگی انجام شد.

    روش کار

    از روش تحقیق شبه آزمایشی با طرح پیش‌آزمون-پس‌آزمون با گروه کنترل استفاده شد. از جامعه آماری زنان قربانی خشونت خانگی مراجعه کننده به مراکز مشاوره منطقه 2 شهر تهران، 30 نفر به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه 15 نفری (درمان هیجان مدار و کنترل) جایگزین شدند. به منظور گردآوری اطلاعات از پرسشنامه استاندارد سنجش خشونت نسبت به زنان (حاج یحیی، 2001)، پریشانی روانشناختی (کسلر و همکاران، 2002) و افسردگی (بک، 1996) استفاده شد. گروه‌ آزمایشی، تحت درمان هیجان مدار قرار گرفت؛ داده‌ها با استفاده از آزمون کواریانس تحلیل شدند.

    نتایج

    نتایج نشان داد که درمان هیجان‌مدار بر کاهش پریشانی و افسردگی زنان متاهل قربانی خشونت‌خانگی تاثیر معنی‌داری دارد (001/0< p).

    نتیجه‌گیری

    بنابراین به منظور بهبود وضعیت روانشناختی زنان متاهل قربانی خشونت خانگی پیشنهاد می‌شود از رویکرد درمانی هیجان‌مدار استفاده شود.

    کلیدواژگان: درمان هیجان مدار، پریشانی روانشناختی، افسردگی، خشونت خانگی
  • سرور عرشی، مریم کلهر نیا گلکار *، حسن احدی، مستوره صداقت صفحات 4349-4360
    زمینه و هدف

    هدف پژوهش حاضر نیز مدل‌یابی ساختاری راهبردهای مقابله-ای و خودمراقبتی در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2؛ بر اساس نقش واسطه‌ای خودکارآمدی و سخت رویی بود.

    مواد و روش‌ها

    تحقیق حاضر به لحاظ روش توصیفی از نوع همبستگی و از منظر هدف بنیادی بود. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 مراکز درمانی شبکه بهداشت و درمان خمینی شهر اصفهان بود که به صورت تصادفی تعداد 400 نفر (پنج برابر تعداد مجموع سوالات پرسشنامه‌ها) به عنوان نمونه انتخاب و وارد پژوهش شدند. برای جمع‌آوری داده‌ها از پرسشنامه‌های خودمراقبتی نیکنامی و همکاران (1392)، سخت‌ رویی کوباسا (1976)، خودکارآمدی شرر، راهبردهای مقابله‌ای لازاروس و و فولکمن استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده‌ها با استفاده از معادلات ساختاری و از طریق نرم افزار لیزرل انجام شد.

    یافته‌ها

    نتایج تجزیه و تحلیل داده‌ها نشان داد که نسبت مربع کای به درجه آزادی (X2/df)، شاخص نیکویی برازش (GFI)، شاخص برازش هنجارشده (NFI)، شاخص برازش تطبیقی (CFI)، شاخص برازش اضافی (IFI)، شاخص برازش نسبی (RFI)، شاخص توکر-لوییس (TLI) و ریشه مجذور مانده‌ها (RMR) معنادار و مطلوب هستند و مدل برازش مناسبی دارد.

    نتیجه‌گیری

    یافته‌های به دست آمده نشان می‌دهد که در رابطه بین راهبردهای مقابله‌ای با خودمراقبتی بیماران دیابتی نوع 2، سخت رویی و خودکارامدی نقش میانجیگرایانه ایفا می‌کنند. از این‌رو، برای افزایش خودمراقبتی بیماران دیابتی، می‌توان به تقویت سخت رویی و خودکارآمدی آنان اقدام کرد. همچنین با آموزش راهبردهای مقابله‌ای مثبت می‌توان به تقویت خودکارآمدی و سخت رویی دست زد و این منجر به افزایش خودمراقبتی می‌گردد.

    کلیدواژگان: راهبردهای مقابله ای، خودمراقبتی، خودکارآمدی، سخت رویی، و بیماران مبتلا به دیابت نوع 2
  • تاثیر‎ تمرین استقامتی و مکمل پروبیوتیک در بیان ژن و 9 MMP در بافت کبدی موش مبتلا به استئاتوزیس
    عباس دوستدار روزبهانی، شاهین ریاحی ملایری صفحات 4361-4368
    مقدمه

     بیماری کبدچرب مهم‎ترین دلیل برای بیماری‎های مزمن کبدی، از کبدچرب ساده تا مراحل پیشرفته مثل فیبروز کبدی و سیروز و سرطان کبدی می‎باشد. در این پژوهش، تاثیر‎ تمرین استقامتی با شدت متوسط و مصرف پروبیوتیک بر بیان ژن 9 MMP- در مدل حیوانی استیاتوزیس بررسی شد.

    روش کار

    این پژوهش یک مطالعه تجربی از نوع آزمایشگاهی است.  32 سر رت نر نژاد ویستار به 4 گروه 8 تایی گروه سالم، گروه کبد چرب، گروه کبد چرب + پروبیوتیک، ‎گروه کبد چرب+ پروبیوتیک + تمرین استقامتی با شدت متوسط تقسیم شدند و به مدت 8 هفته مورد آزمایش قرار گرفتند. تمرین استقامتی به مدت 8 هفته، 5 روز در هفته با شدت 18 الی 28 متر در دقیقه انجام شد. محاسبه آماری این مطالعه با استفاده از آزمون‌ تحلیل واریانس یک راهه و نیز در صورت تفاوت معناداری از آزمون تعقیبی بونفرونی جهت تعیین محل اختلاف بین گروهی با  نرم افزار 25SPSS  انجام گردید.

    نتایج

     تمرین استقامتی و مصرف پروبیوتیک بر بیان ژن 9 MMP-  در مدل حیوانی کبد چرب تفاوت معنی داری دارد (000/0= P) و باعث کاهش بیان 9 MMP-  می‎شود.

    نتیجه گیری

     با توجه به نتایج مطالعه، به نظر می‎رسد تمرین استقامتی همراه با مصرف پروبیوتیک می‎تواند بیماران مبتلا به کبدچرب را در مقابل آسیبهای ناشی از این بیماری مقاوم می‎کند.

    کلیدواژگان: استئاتوزیس، تمرین استقامتی، پروبیوتیک، 9-MMP
|
  • Designing a model of relational and overt aggression in children based on: parenting stress and maternal parental self-efficacy mediated by family communication patterns
    Padideh Amir Sayyafi *, Firooze Zangane, zabih Pirani Page 3

    The aim of this study was to design a model of relational and overt aggression in children based on: parenting stress and maternal parental self-efficacy mediated by family communication patterns. Participants were 540 people (275 boys and 265 girls) from 9 to 11 year old primary school students in Tehran in the academic year 1400-1399 with their mothers who participated in the study by available sampling method. Participants answered questionnaires of relational and overt aggression in preschool children, parenting stress, Domka parental self-efficacy, Ritchie and Fitzpatrick family communication patterns. Spss software version 26, Amos software-24 and R software were used for statistical analysis of the data. The findings indicated a good fit of the collected data with the designed model. Parenting stress has a significant role in the relationship and overt aggression of children. Parenting stress has a significant direct effect on family communication patterns. Parental self-efficacy does not play a direct role in family communication patterns. The variable of parental self-efficacy with the effect of 0.04 has no significant role on the variable of aggression and overt in children. Family communication patterns play a direct role in relation to the explicit relationship variable of children. Parenting stress through family communication patterns has a significant role on the relational and overt aggression variable. Self-efficacy through communication patterns does not play a significant role in relationship and overt aggression. The findings of the present study are a step towards developing predictive theoretical models for relational and overt aggression in children.

    Keywords: Relational, overt aggression, Parenting stress, Parental self-efficacy, Family communication patterns
  • The Structural Pattern of Academic Wellbeing According to the Family Communication Patterns and Academic Self-Handicapping with the Mediating Role of Self-Efficacy in the Students
    Yousef Jahan Nezhadi, Davod Taghvaei *, Zabih Pirani Page 4
    Introduction and purpose

     

    The students’ academic achievement and effective factors on it is a process which has attracted the attention of the researchers in the field of education. Therefore, the present study was conducted with the purpose of investigating the structural pattern of academic wellbeing according to the family communication patterns and academic self-handicapping with the mediating role of self-efficacy in the students.

    Material and methods

    The research method was descriptive and among correlational and structural equations. The statistical population of the current study included all the secondary high school students in the city of Khorram Abad in academic year 2019-20. The research samples included 373 students who were selected through relative classification method according to the gender and the grade. The applied questionnaires were academic wellbeing questionnaire (Tuominen-Soini et.al, 2012), family communication patterns questionnaire Koerner and Fitzpatrick, 2002), self-handicapping scale (Jones and Rhodewalt, 1982) and general self-efficacy questionnaire (Shrer and Madox, 1982). The data analysis was conducted via structural equation method after collecting the questionnaires.

    Findings

    The results showed that there is a significant relationship between the variables (p<0.001). Moreover, the mediating role of self-efficacy was confirmed in the relationship of family communication patterns and academic self-handicapping with the academic wellbeing in the students.

    Conclusion

    Considering the significant role of self-efficacy in the relationship of family communication patterns and academic self-handicapping with the academic wellbeing in the students, their academic wellbeing can be improved through providing self-efficacy training package for them.

    Keywords: Family communication patterns, academic wellbeing, academic self-handicapping, Self-efficacy, Students
  • Comparison of the Effectiveness of tDCS and dietary on reducing food craving
    Azadeh Moradzadeh, Ahmad Borjali *, Fariborz Dortaj, Amanolah Soltani Page 5
    Introduction

    Food Craving is a strong factor in the development of obesity. some new evidences suggest that changes in cortical irritability cathode and anode could be effective in reducing food craving. The aim of this research ,Comparison of the Effectiveness of tDCS and dietary on reducing food craving .

    Methods

    30 women with level one and two obesity volunteer from Ra,clinic were assigned to one control (Sham t DCS) and two experimental (t DCS and dietary method) groups. All participants age, height, weight and physical and psychological disorders were recorded. Then they completed Food Craving Questionnaire(FCQ) before and after the treatment. They received 10 treatment session based on the plane of the group they were in.

    Results

    The result of Covariance Analysis showed that tDCS method reduced the score of FCQ questionnaire in obese women. We didn't see any significant change in FCQ ' post test results in group who received food dietary.

    Conclusion

    According to the results of this research it seems that we can use tDCS to reduce craving

    Keywords: Obesity, Food craving, Brain stimulation
  • Behavioral brain activity and pain intensity, with mediating role of emotional malaise in patients with chronic pain
    azam akbarizade *, Mahmoud Shirazi, Golamreza Sanagoue Moharer Page 6

    the main purpose of this study was to investigate the relationship between the activity of behavioral brain systems and pain intensity by emphasizing the mediating role of emotional distress in patients with chronic pain.

    Methods

    In order to conduct this research, which was a descriptive-correlational research method based on path analysis and structural equations, 200 patients with chronic pain, who in the period from winter of 1399 to spring of 1400 to specialized clinics and offices of neurologists And the nerves of Zahedan, were referred, and were selected by non-random and available sampling method. Participants were assessed using research tools including the Jackson Questionnaire, the Toronto Emotional Dysfunction Scale (TAS-20), and the Van Korf et al. (1992) Pain Scale. Then, the data were analyzed using path analysis method, based on SPSS22 AMOS-21 software.

    Results

    The results show that the dimensions of the behavioral brain system have a significant relationship with pain intensity. So that it had an inverse and significant relationship with the behavior activation system and had a positive and significant relationship with the deterrence and warfare system. Emotional malaise also mediates the relationship between the war-escape-freezing system and pain intensity.

    Conclusion

    According to the results of the present study, there is a positive and significant relationship between behavioral inhibition system and emotional malaise and pain intensity. However, no significant relationship was found between pain intensity and behavioral activation component

    Keywords: Behavioral brain systems activity, pain intensity, emotional malaise, chronic pain
  • Efficiency of Therapeutic Model Based on Therapeutic Schema and Compassion-Focused Therapy on the Self-Compassion in Conflicting Women with Early Maladaptive Schemas Related to Disconnection and Rejection Domain
    Farnaz Emadifar, MohammadHosein Fallah Ayakhdani *, Saeid Vaziri Yazdi, Zahra Chaboki Nejad Page 7
    Introduction and purpose

    The present study was conducted with the purpose of investigating the efficiency of therapeutic model based on therapeutic schema and compassion-focused therapy on the self-compassion in conflicting women with early maladaptive schemas related to disconnection and rejection domain.

    Material and methods

    The present study was quasi-experimental with pretest, posttest and control group design. The statistical population of the present study included conflicting women with early maladaptive schemata related to disconnection and rejection domain who attended consultation centers in the city of Isfahan in the summer of 2020. 30 women were selected through non-random purposive sampling method and they were randomly accommodated into experimental and control groups (15 women in the experimental group and 15 in the control group). The experimental group received therapeutic model intervention based on therapeutic schema and compassion-focused therapy (10 sessions) during two-and-half months. The applied questionnaires in the current study include marital conflict (Barati and Sanaei, 1996), early maladaptive schemas questionnaire (Yang, 1998), self-compassion questionnaire (neff, 2003). The data from the study were analyzed through ANCOVA method via SPSS23 statistical software.

    Findings

    The results showed that the therapeutic model based on therapeutic schema and compassion-focused therapy has effect on the self-compassion in conflicting women with early maladaptive schemas related to disconnection and rejection domain (p<0.0001) such that this therapy led to the increase of the women’s self-compassion.

    Keywords: Therapeutic model based on therapeutic schema, compassion-focused therapy, self-compassion, Early maladaptive schemas, conflicting women
  • Designing a tool to assess the psychological characteristics of nurses and emergency medical teams in accidents
    Soudabeh Gharibi *, HasanPasha sharifi, HamidReza khankeh, sozan emami pour Page 8
    Introduction

    When an accident occurs, rescue teams are the first to be sent to rescue and help the victims. The success of the deployment team depends on choosing the right person for the normal and emergency situation. Therefore, the present study was designed to investigate the psychological characteristics of the first respondents in accidents and disasters.

    Methods

    The present study was a sequential combined exploratory study of instrument design that was conducted in two parts: qualitative and quantitative. In the qualitative section, individual interviews and literature reviews for the production of materials and then based on the results of this section, a pool of items were formed and psychometric assessments were performed for validity, formality of content and structure.

    Results

    Exploratory factor 41 questions with 8 factors were used to design this questionnaire. These 8 factors are; Extraversion, conscientiousness, emotional intelligence, neuroticism, distress tolerance, agreeableness, openness to experience, and pessimism. Discussion and

    Conclusion

    The results showed that the questionnaire for assessing the psychological characteristics of helpers in disasters is an acceptable tool that covers all aspects of the psychological characteristics of first respondent in accidents and disasters. This questionnaire can be reliably used in related research.

    Keywords: Nurse, Medical Emergency, Accidents, Psychological Characteristics, Tool Design
  • The effectiveness of communication skills training on flexibility, Awareness of self-responsibility, professional commitment and emotional regulation of Arak dental students in relation to patients
    Khosro Ramezani *, Atieh Hatami, Ali Reza Maredpour Page 9
    Introduction

    Effective communication skills are one of the most important predictors of interpersonal mental health, the aim of this study was to investigate the effect of communication skills training on flexibility, self-awareness, professional commitment and emotional regulation of Arak dental students in relation to patients.

    Methods

    The research method was quasi-experimental pre-test and post-test with the control group. The statistical population included all dental students of Arak State University of Medical Sciences in 2020 who were selected by available sampling method of 24 people and randomly divided into experimental (12 people) and control (12 people). Research tools include Dennis and Vanderwall (2010) 20-item Cognitive Flexibility Questionnaire, 16-item Responsibility Questionnaire by Salkowski et al. (2000), The Kleikman & Henning (2000) 15-item Professional Commitment Questionnaire and the Gross and John (2003) Emotional Management Questionnaire. Multivariate analysis of covariance and analysis of covariance were used to analyze the data. Statistical analysis of data was performed using SPSS-23 software.

    Results

    The results showed that there was a significant difference in level there were flexibility and mean self-responsibility and emotional adjustment scores of students in the experimental and control groups (⍺=0/05). While there was no significant difference in the professional commitment variable,

    Conclusion

    Therefore, it can be said, communication skills training had an effect on students' flexibility, self-awareness, and emotional regulation. However, there was no significant difference between the mean scores of post-test professional commitment of students in the experimental and control groups.

    Keywords: communication skills, emotional regulation, flexibility, self responsibility, dental students
  • Designing a Pre-Marriage Consultation According to the Lived Experiences of the Women with Unsuccessful Choice: Evaluating Its Efficacy on Criteria for Choosing a Spouse of Female Students
    Samaneh Salehi Mobarakeh, MohammadHosein Fallah Ayakhdani *, Saeid Vaziri Yazdi, Zahra Chaboki Nejad Page 11
    Introduction and purpose

    The present study was conducted to investigate designing a pre-marriage consultation according to the lived experiences of the women with unsuccessful choice and evaluating its efficacy on criteria for choosing a spouse of female students.

    Material and methods

    The research method of the current study was phenomenology in the qualitative part and quasi-experimental with pretest, posttest and control group design in the quantitative part. The statistical population of the present study included all married women with unsuccessful choice in the city of Isfahan in 2019 in the qualitative part who didn’t have marital satisfaction and attended consultation and psychological service centers due to marital conflicts. The statistical population in the quantitative part included all single female students at the universities of Isfahan in academic year 2018-19. 12 women with unsuccessful choice were selected through purposive sampling method and took in-depth interview in order to compile the packages of pre-marriage consultation. 40 female students were selected through purposive sampling method and randomly accommodated into experimental and control group in the quantitative part (20 in the experimental group and 20 in the control group). The experimental group received ten sessions of pre-marriage consultation during two-and-a-half months. 3 people in the experimental group and 2 people in the control group quitted taking part in the study.

    Findings

    The results showed that pre-marriage consultation according to the lived experiences of the women with unsuccessful choice has significant effect on female students’ criteria for choosing a spouse (p<0.0001)

    Keywords: Female Students, criteria for choosing a spouse, women with unsuccessful choice, pre-marriage consultation
  • Efficacy of Training Positive Parenting on the Alexithymia and Self-Control of the Children with Externalized Behavior Disorder
    Mahnosh Gaeni Hesaroeieh, Mohammad Mohammadi pour * Page 12
    Background and purpose

    externalized behavior disorder is among those disorders which disturb the process of social behavior and psychological as well as emotional health of the children. Therefore the present study was conducted to investigate the efficacy of training positive parenting on the alexithymia and self-control of the children with externalized behavior disorder.

    Method

    it was a quasi-experimental study with pretest, posttest and control group design. The statistical population of the present study included primary school male children with externalized behavior disorder in the city of Mashhad in academic year 2019-20. 30 male children with externalized behavior disorder were selected through purposive sampling method and were randomly accommodated into experimental and control groups. The parents in the experimental group received eight ninety-minute intervention sessions of training positive parenting during two months while the control group didn’t receive these interventions during the study. The applied questionnaires in this study included children and adolescents’ behavioral inventory, the children’s alexithymia questionnaire and children’s self-control questionnaire. The data from the study were analyzed through SPSS23 software via ANCOVA method.

    Findings

    the results showed that training positive parenting has significant effect on the alexithymia and self-control of the children with externalized behavior disorder (p>0.001) in a way that this intervention succeeded in decreasing alexithymia and improving self-control in these children.

    Conclusion

    the findings of the present study revealed that training positive parenting can be used as an efficient method to decrease alexithymia and improve self-control in the children with externalized behavior disorder through employing normal parenting methods and appropriate communication principles.

    Keywords: externalized behavior disorder, training positive parenting, alexithymia, self-control
  • The Effect of Eight-week Aerobic Exercise on the Levels of PPAR-α, SREBP-1C and CHREBP Liver Proteins in Type 2 Diabetic male rats
    Afsaneh Khosravi, Mehrdad Fathi *, Mahtab Moazzami, Mohammad Mosaferi Ziaaldini Page 15
    Introduction

    Insulin resistance (IR) is known as the most important cause of Liver Disorders, Which is associated with decreased expression of Peroxisome proliferator-Activated Receptor-alpha (PPAR-α) and increased expression of Sterol regulatory Element Binding Proteins (SREBP-1C) and Carbohydrate response element binding protein (CHREBP) in diabetic type 2 male rats. The aim of this study was to evaluate the effect of eight weeks of aerobic exercise on hepatic PPAR-α , SREBP-1C and CHREBP expression and IR in n diabetic type 2 rat.

    Materials and methods

    In this experimental study, 27 male Wistar mice were randomly divided into three groups of healthy control, diabetic control and diabetic exercise. Medium and progressive aerobic exercise protocol on the treadmill was performed and The trainings lasted 8 weeks and 5 days/week. At the end of the trainings PPAR-α, SREBP-1C and CHREBP expressions were examined via ELISA technique in the liver tissue. One-way Analysis of variance (ANOVA) test were used to compare the groups and the significance level was considered at p < 0.05.

    Results

    The post-hoc test results indicated a significant reduction in IR between the diabetic control group and aerobic training (P<0.05). Despite a notable increase in hepatic expression, it PPAR-α, SREBP-1C and CHREBP was statistically significant

    Conclusion

    aerobic exercise for eight weeks improved IR in type 2 diabetic rats. There was a significant difference in the expression of liver proteins between the groups.

    Keywords: Aerobic training, Diabetic type 2, PPAR-α, SREBP-1C, CHREBP
  • The role of students ‘gender difference on socio-general health and corona-induced anxiety in COVID-19 pandemic
    Somayeh Ahmadabadi *, Fariborz Ramezani Page 18
    Introduction

    Gender is linked to how we are perceived to think and act as women and men because of the way society is organized, not because of our biological differences. The aim of study was to investigate the role of students ‘gender difference in socio-general health and corona-induced anxiety in the COVID-19 pandemic.

    Materials and Methods

    The present study was causal-comparative. The statistical population includes all students of Farhangian University of Mashhad in 1399 of which samples randomly were selected 752 male and female students. Subjects were assessed for general health, social health, and corona-induced anxiety. Data normality was performed by Smirnov Kolmograph test and statistical analysis of data was performed by independent t-test and Pearson test by SPSS21 software with a significance level of 0.05.

    Results

    there was a significant difference between general health(p=0/029) and corona-induced anxiety(p=0/023) between male and female students but no significant difference was observed between two groups in the social health (p≥0.05). The correlation results showed a significant relationship between groups in general and social health (p = 0.001). But there was no significant relationship between corona-induced anxiety and general and social health (p≥0.05).

    Conclusion

    According to the results, Students' general and social health can be affected by a variety of factors and in critical situations such as the risk of disease outbreaks are decisive. Because women were more anxious than men, women had lower social health than men. It is recommended that different people in the community receive more social support in critical situations.

    Keywords: Anxiety, Gender, Mental, health, COVID-19
  • The effectiveness of life skills training on improving the symptoms, well-being and psychological state of morphine users
    Ali Tavakoli Banizi, Shahnaz Noohi *, Hasan Asadzadeh Dehraei Page 20
    Introduction

    The main aim of the present study has been the investigation of the effect of Life Skills Education Instruction on Improving consumption symptoms, Psychological Well-being and Psychological state in Consumers Morphine.

    Method

    For conducting this study, 40 individuals visiting counseling 4 centers in suburb of Tehran that according to Psychiatrist confirmation had use Morphine Disorder (in 2 group: exprimental and control group) in pre-test and post-test stages through Psychological Well-being Inventory and Positive states. Based on therapeutic protocol, the experimental group was given thirty sessions of Life Skills Education and the control group did not receive any intervention. For data analysis, descriptive and Ancova method by SPSS software were used.

    Findings

    The finding of the statistical significance be 0/05 that indicates that Life Skills Education Instruction results in decrease of Use Morpine Disorder symptoms and increase Psychological Well-being and stete in the treatment group and significant changes in post-test of this study was seen compared with the pre-test, but such a change was not seen in the control group.

    Conclusion

    Using Life Skills Education is effective in treating and Increase of Psychological Well-being and stete in men with Use Morpine Disorder.

    Keywords: Life Skills Education, Use Morpine, Psychological well-being, Psychological Stete
  • The effectiveness of schema therapy on emotional regulation, worry and anxiety of female students of Shahid Chamran University of Ahvaz
    Ashkan Aalimohammadi, Zahra Dargahi, Mina Mahmoudi Tabar, Reza Dinarvand, Fatemeh Shams, Maryam Sadeghi Page 24
    Introduction

    The aim of this study was the effectiveness of schema therapy on emotional regulation, worry and anxiety of female students of Shahid Chamran University of Ahvaz.

    Materials and Methods

    The statistical population in the present study was all female students of Shahid Chamran University of Ahvaz which were about 9000 students. Among the students who received the lowest scores in the Garnefski et al.'s (2001) Emotional Regulation Questionnaire, the Penn State Zinbarg & Barlow (1990) Worry Questionnaire, and the Anxiety Scale in the Lovibond & Lovibond Depression, Anxiety, and Stress scale (1995), 60 people were selected and assigned to experimental group (30 people) and control group (30 people) by simple random sampling. In this study, the semi-experimental research method of pre-test, post-test design with control group was used. Therapeutic intervention (Schema therapy in 9 sessions- each session was an hour) was performed for the experimental group. At the end of the intervention, both groups completed the Penn state, Depression, anxiety and stress and Emotional regulation questionnaires. Data were analyzed using analysis of covariance and homogeneity of variance.

    Results

    Findings showed that schema therapy has a positive effect on emotional regulation, worry and anxiety on female students of Shahid Chamran University of Ahvaz with p≤0/05.

    Conclusion

    Based on the results, schema-therapy method should be used to regulate emotions and reduce anxiety and anxiety of female students.

    Keywords: Schema therapy, Emotional regulation, Worry, Anxiety
  • The Accordance of Research Proposals and Research Priorities at Mashhad University Of Medical Sciences during 2006-2016
    Seyedeh Melika Ziyafati Fahmideh Sani, Majid Khadem-Rezaiyan, Maryam Tayefi Nasrabadi Page 25
    Objective

    Due to the variety of health fields and the limited resources available, it is inevitable to prioritize research in all these areas and meet all the research needs of society. The purpose of this study was to evaluate the conformity of the plans with the research priorities of Mashhad University of Medical Sciences.

    Methods & Materials

    In this cross-sectional study, data of approved proposals by vice-chancellor of research at Mashhad University of Medical Sciences during 2006 to 2016, and in the contract, ongoing or finished phases were extracted. The university research priorities code was extracted and the degree of compliance with the research topic was assessed.

    Results

    The research projects were increased more than four times from 2006 to 2016. The self-reported research priority for 7433 projects was stated by the lead researcher according to which 44.8% of the projects (3332) were in accordance with the research priorities. On the other hand, compliance with research priorities for 3889 projects was not announced. After reviewing and matching with research priorities, it was found that out of 11322 projects, 47.5% were in line with research priorities. Both rates had a declining trend. Compliance status of the projects with university research priorities was significantly different in terms of main provider unit, thesis, and academic rank.

    Conclusion

    About half of the projects corresponded to the research priority and its’ trend was decreasing in the study period.

    Keywords: Priority, research proposal, medicine
  • The Effect of Unified Trans-Diagnostic Treatment on the Signs of Post-Traumatic Stress Disorder and Action Resilience in the Girls Victim of Domestic Violence
    Sadigheh Galle Girian, Ezzat Deireh, Amir Ghamarani, Ali Poladi Reishahri Page 26
    Introduction and purpose

     

    Domestic violence causes stress and post-traumatic stress disorder in the people victim of violence. Therefore, the present study was conducted to determine the effect of unified trans-diagnostic treatment on the signs of post-traumatic stress and action resilience in the girls victim of domestic violence.

    Methodology

    The present study was quasi-experimental with pretest, posttest, control group and two-month follow-up design. The statistical population included the girls victim of domestic violence in the autumn of academic year 2019-20. 30 people were selected through purposive sampling method and they were randomly accommodated into experimental and control groups. The research instruments included the questionnaire of experienced domestic violence (Aghakhani et.al, 1994), post-traumatic stress disorder questionnaire (Weathers et.al, 1993), psychological resilience questionnaire (Dennis, Vander Wal, 2010). The data were analyzed through repeated measurement ANOVA.

    Findings

    The results of the study showed that the unified trans-diagnostic treatment is effective on the signs of post-traumatic stress disorder (F=50.02, Eta=0.64, p≥001) and action resilience (F=46.04, Eta=0.62, P≥0001) in the girls victim of domestic violence.

    Conclusion

    The findings of the present study prove that the unified trans-diagnostic treatment can be used as an efficient treatment to decrease the signs of posttraumatic stress disorder and improve action resilience in the girls victim of domestic violence through employing techniques such as diagnosing emotions, training emotional awareness, cognitive reevaluation, diagnosing emotion avoidance models and investigating the behaviors which are the result of emotion.

    Keywords: Posttraumatic Stress, action resilience, Domestic violence, unified trans-diagnostic treatment
  • The Effectiveness of Identiplay Method on Improving Joint Attention in Children with Autism
    Sahar Faramarzi, Siamak Samani, Sajjad Amini Manesh, Banafsheh Omidvar Page 27

    Autism spectrum disorder affects a person's communication skills and response to the external environment. The aim of this study was to evaluate the effectiveness of IDP's method on improving joint attention in children with autism. The research was a single case study with A-B design and follow-up. The statistical population of this study was children with autism spectrum disorder in Tehran Rehabilitation Center. Since the present study was looking for specific or unusual cases, purposive sampling method was used. Based on this, 3 children who, according to the pediatric psychiatrist and child psychologist, had signs and symptoms of autism, were selected as the study sample. The data collection tools in this study were Gilliam (2006) Autism Diagnosis Test and Identiplay Protocol based on the approach of Phillips and Biwan (2007). In the present study, for data analysis, chart analysis methods, stable change index, clinical significance, percentage improvement of POD, PND indices and calculation of trend and intermediate stability chamber were used. The results of the study showed that the Identiplay method was effective in improving joint attention in children with autism. The results showed that Identiplay significantly improved the joint attention of children with autism spectrum disorder. Thus, it is suggested that this method be used as a new and complementary approach in the field of education and rehabilitation of children with autism spectrum disorder along with other major therapies.

    Keywords: Autism, Identity, Joint Attention
  • Effectiveness of Unified protocol on the Resilience and the Psychological Empowerment in the Patients Recovered from Covid-19
    noushin hatami Page 28
    Introduction and purpose

    Covid-19 disease causes many physiological, psychological and emotional disorders. Therefore, the present study was conducted to investigate the effectiveness of unified protocol on the resilience and the psychological empowerment in the patients recovered from Covid-19.

    Material and method

    It was a quasi-experimental study with pretest, posttest and control group design. The statistical population of the study included the patients recovered from Covid-19 in the city of Tehran in the summer of 2020. 16 Covid-19-recovered patients were selected through snowball sampling method and were randomly accommodated into experimental and control groups (each group of 13 patients). The experimental group received ten seventy-five sessions of unified protocol (Barlow et al, 2011) during a month. The applied questionnaire included resilience (Conner, Davidson, 2003) and Psychological empowerment (Karimi Vakil et.al, 2018). The data from the study were analyzed through ANCOVA method.

    Findings

    The results showed that unified protocol has had significant effect on the resilience and the psychological empowerment in the patients recovered from Covid-19 (p<0.001) and led to the increase of resilience and the psychological empowerment in them.

    Conclusion

    According to the findings of the present study it can be concluded that unified protocol can be used as an efficient therapy to increase resilience and psychological empowerment in the patients recovered from Covid-19 through employing techniques such as recognizing emotions and tracking emotional experiences, learning to observe emotional experiences and using mindfulness techniques.

    Keywords: Resilience, psychological empowerment, unified protocol, Covid-19
  • Arezou Jafari Soltanabadi, Nader Monirpour *, Hasan Mirzahoseini Pages 3399-3408
    Introduction

    The couples' sense of happiness is one of the most important factors that is the prelude to the education of the next generation, the psychological well-being of couples and the independence of individuals. The purpose of this study was to determine the relationship and prediction of couple's happiness based on differentiation and initial thematic relationships.

    Method

    In terms of purpose, it was practical and in terms of data collection method was type 2. The statistical population of the study consisted of couples who lived together for 10 years living under one roof in Tehran. 150 couples (300 people) were selected by convenience sampling method according to the inclusion and exclusion criteria., 1995) and feelings of happiness (Lentz, 2010) responded. Findings were analyzed using Pearson correlation and regression tests.

    Results

    Pearson's results showed that there was a significant relationship between couple's happiness with their differentiation and their initial thematic relationships (p≤0.001). The results of regression also showed that self-differentiation and initial thematic relationships predicted couple happiness by 69% and 74%, respectively.

    Conclusion

    Based on their differentiation and initial thematic relationships, one can directly predict the happiness of couples, thus enhancing the differentiation and initial thematic relationships can improve the quality of marital life of couples.

    Keywords: Couples Happiness, Self-differentiation, Early Subject Relationships
  • Mahboobeh Payandeh, Seyed Ali Hashemianfar*, Asghar Mohammadi Pages 3409-3422
    Introduction

    Alcohol consumption is one of the emerging social phenomena that affects the foundation of human society. Alcoholism is one of the abnormalities that has negative and destructive effects on individual and family areas. The institution of the family is considered as the most important vulnerable point of this deviation, and women consumers are considered as the first victims of this deviation that the consequences of alcohol consumption affect their personal and family relationships. The purpose of this study is the phenomenology of lived experience of personal and family relationships in women consuming alcohol in Isfahan.

    Methods

    In this study, the qualitative method of phenomenological accuracy with Klaizi approach has been used. The statistical population of this study is women consuming alcoholic beverages in Isfahan. 30 people were selected by purposive sampling, snowball samples and theoretical saturation criteria. Data collection by semi-structured interviews for 60-. 150 minutes was done. The lived experiences of the tendency to consume alcohol and discover their personal and family relationships were analyzed.

    Results

    The research findings were divided into two themes: lived experience of personal relationships (consumer characteristics, factors accelerating consumption, illicit communication) and lived experience of family relationships (inappropriate parenting, alcohol consumption in the family, intellectual gap in the family). Categories and concepts are discussed in this article.

    Conclusion

    Individual relationships and family relationships, as well as interactions between family members, play an important role in the tendency to consume alcohol.

    Keywords: Lived Experience, Alcohol, Family Communication, Personal Communication
  • Ayoub Hemmati, Shahram Mami *, Vahid Ahmadi Pages 3410-3423
    Introduction

    The present study was to aim the mediating role of executive functions in the relationship between basic motor skills and reading skills of students with reading disorders.

    Materials and Methods

    The research method was appliedin nature in terms of the aim and descriptive-correlation in terms of data collection,based on structural equation modeling.The statistical population of the study comprised 180 Elementary students (boys and girls) with learning disability of reading in the special learning disabilities in Ilam and based on the table by Morgan (1970), with the sample size comprising 120 subjects selected by sample random method. The research instruments were the inventories Executive Function Gioia , Isguith and kenvorthy(2002), Reading and dyslexia test Korami Nouri and Moradi(2008). Using structural equation modeling, the data were analyzed. The values obtained corroborated the fitting of the model.

    Results

    The results gleaned from structural equation modeling showed that basic motor skills directly impacts on reading disorder, executive functions impacts inverse and significant on reading disorder and basic motor skills effect reading disorder indirectly and meaningful through executive functions.

    Conclusion

    executive functions is judged to mediate the relationship between basic motor skills and reading disorders.

    Keywords: Executive functions, basic motor skills, Reading disorder, reading skills
  • Morad babakhani, Mehdi Namazizadeh, Seyed Kazem Mousavi Sadati, Afkham Daneshfar Pages 3424-3432
    Introduction

    The development of motor skills and basic skills in childhood and adolescence and subsequently adolescence and adulthood affect the growth and development of all aspects of development. The aim of this study was to evaluate the effect of dynamic yard on motor development of children aged 8 to 12 years.

    Methods

    The present study was quasi-experimental with pretest and posttest design with control group. 30 healthy 8 to 11 year old male students who were studying in Kermanshah in the academic year of 1998-99 were selected voluntarily and randomly divided into two groups of control and experimental. First, pre-tests were performed for both groups. The third edition of Ulrich (2016) was used to assess motor skills. The experimental group participated in the standard training program for 8 weeks and 5 days per week, and the control group performed only daily activities. At the end of the intervention, post-test was performed for both groups. Data were analyzed using analysis of covariance at the error level of 0.05 with SPSS-19 software.

    Results

    The results of covariance analysis showed a significant difference between the two groups in the post-test of large motor skills and the experimental group performed better than the control group in all variables.

    Conclusion

    It seems that in healthy 8 to 12 year old boys, using the dynamic yard program can significantly improve their motor development.

    Keywords: Dynamic Yard, Motor Development, Motor Skills
  • Alireza Khalil Arjmandi, Farshad Ghazalian *, Hassan Matin Homayi, Hossein Abed Nazari Pages 3425-3434

    Introduction: Cardiac biomarkers play an important role in predicting heart damage. The aim of this study was to investigate The effect of aerobic maximal workload exercises on Galactin-3, plasma Creatine Cinase-MB and lactate dehydrogenase concentration of Iranian Soccer premier league players. Methods: The statistical population consisted of players of the Iranian Football Premier League in the season 1399-1400. 20 football players were selected as available samples. Evaluation of aerobic activity was incremental to maximal with the implementation of the Bruce protocol. Blood samples were taken before, immediately and 24 hours after the end of the protocol. To test the hypotheses and compare the dependent variables in different groups, analysis of variance in repeated measures and Bonferroni test were used to compare between blood sampling steps. Data analysis was performed using SPSS25 software. Results: There was no significant difference in the amount of Galactin-3 between the pre-test and post-test stages and also between the post-test and 24 hours after the test. There was a significant difference in Creatine Kinase-MB and Lactate Dehydrogenase levels between pre-test and post-test stages as well as between pre-test and 24 hours after test. Conclusion: The merobic maximal workload exercises alters serum Galactin-3 levels in Premier League players, possibly due to inflammatory and anti-inflammatory effects during exercise and post-exercise recovery. Also, based on the findings of the present study, increasing aerobic exercise to the maximum caused a significant difference in levels of creatine kinase MB and lactate dehydrogenase in the post-test and 24 hours after the test.

    Keywords: Aerobic Maximal Workload, galactin-3, creatine kinase MB, lactate dehydrogenase, Soccer Player
  • Nazanin Lahijanian, Hasan Rezaei Jamalouei Pages 3426-3439
    Introduction

    Rheumatoid arthritis is a chronic inflammatory disease with an unknown reason mostly associated with a high prevalence of psychological disorders. As a result, the aim of this study was to explain the modeling of structural relations between alexithymia and depression with the mediation of sleep quality in rheumatoid arthritis patients.

    Materials and Methods

    The research method is cross-sectional in correlation type using modeling of structural equations. The statistical population of this study includes people of Iran in 2020 with rheumatoid arthritis disorder who were active in cyberspace, and 412 people among them were selected by convenience sampling. The tools used in this study were Center for Epidemiologic Studies Depression Scale, Pittsburgh Sleep Quality Index and Toronto Alexithymia Scale. For analysis of the research data, SPSS 23 and AMOS 22 software were used at the descriptive and inferential level.

    Results

    The research results showed that alexithymia through sleep quality has an indirect and significant effect on the depression of rheumatoid arthritis patients, and is able to predict the depression significantly.

    Conclusion

    Based on the current research findings, it can be said that sleep quality mediates the relationship between alexithymia and depression, and has a significant role in depression of the rheumatoid arthritis patients. Thus, considering these variables by researchers and experts prevents from aggravation of the disease, and improves people’s treatment more efficiently.

    Keywords: Rheumatoid arthritis patients, Depression, Sleep Quality, Alexithymia
  • Maryam Sadat Kolahi, Azita Amirfakhraei *, Eghbal Zarei Pages 3427-3436
    Introduction and purpose

    The divorce has reached its critical point in Iran and many families are involved in it, so it has caused many researchers to investigate this issue. The main purpose of this study is to investigate the optimal scenario of divorce status in future generations of the Iranian family in a 20-year perspective.

    Methodology

    The research method is qualitative in screenwriting type. One of the objectives of future studies is “describing alternative futures” and screenwriting is one of its mediums. The statistical population of this study included family specialists (sociologists, family lawyers, psychologists, faculty members) in 2019. Considering the data saturation, 19 specialists were selected through purposive sampling method and were interviewed through semi-structured interview. Content analysis was used to analyze the results of the interviews.

    Findings

    The results showed that the development of central scenarios of divorce status in future generations of the Iranian family can affect the status of divorce in the future. There are also favorable socio-cultural beliefs and contexts about the importance of the family in Iranian society that can play a decisive role in planning and policy-making aimed at managing and controlling the extent and severity of family injuries and the rate of divorce (especially future generations).

    Conclusion

    Therefore, the divorce rate (formal and affective) will decrease in the future generations through correct, preventive, managed and on-time practical solutions at macro policy making level.

    Keywords: Future Studies, divorce status, future generations, 20 year perspective
  • Maryam Mostafavi Shirazi, Hosein Eskandari *, Biuok Tajeri Pages 3433-3445

    The aim of this study was to evaluate the effectiveness of individual psychoanalysis on the severity of gastrointestinal symptoms and perfectionism in people with irritable bowel syndrome (IBS). The present study was a pre-test, post-test and follow-up design with experimental group. The statistical population of the study included patients with irritable bowel syndrome who referred to medical centers in Tehran in 1398, from which 68 people were selected based on the inclusion and exclusion criteria available. Then, from the mentioned number, 20 people were assigned to two groups of individual psychoanalysis (n = 10) and control group (n = 10) using random method (lottery). Data were obtained using the multidimensional perfectionism scale and the severity index of irritable bowel syndrome symptoms. For inferential analysis, repeated measures variance method and SPSS.22 software were used. The results showed that individual psychoanalysis significantly reduced perfectionism (P<0.001) and the severity of irritable bowel syndrome symptoms (P <0.001). It can be concluded that individual psychoanalysis group was effective on perfectionism and severity of irritable bowel syndrome symptoms and individual psychoanalysis can be used to reduce the problems of patients with irritable bowel syndrome.

    Keywords: Individual psychoanalysis, Perceived stress, Severity of gastrointestinal symptoms, Perfectionism, Irritable Bowel Syndrome
  • Naser Golmohammadi, Ahmadreza Askari, Majid Khorvash Pages 3446-3455
    Introduction

    Predicting the occurrence of critical conditions in holding sports events for the disabled and veterans is inevitable, and crisis management requires psychological characteristics and abilities. Therefore, the purpose of this study was to predict crisis management based on resilience and regulation of emotional cognition in the Veterans and Disabled Sports Federation.

    Methods

    The research method was correlational. The statistical population of this study was the organizers of sports events in the Federation of Sports for the Disabled and Veterans, from which 54 people were selected by available means. Measurement tools included Connor & Davidson (2003) Resilience Questionnaire, Garnfsky et al. (2007) Emotion Regulation Questionnaire, and a researcher-made Crisis Management Questionnaire. Data were analyzed using Pearson correlation coefficient and multivariate regression at the error level of 0.05 with SPSS-19 software.

    Results

    The results showed that there was a positive and significant correlation between resilience and regulation of emotional cognition with crisis management. Also, regulation of emotional cognition (β = 0.37, p = 0.001) and resilience (β = 0.48, p = 0.001) were able to directly predict crisis management.

    Conclusion

    According to the obtained results, by increasing psychological resilience and adjusting emotional cognition, the ability to manage crisis improves.

    Keywords: Psychological Resilience, Emotional Cognition Regulation, Crisis Management, Veterans, The Disabled
  • Zahra Akhgary, Hosein Ebrahimimoghadam *, Rahim Davari Pages 3447-3460

    The aim of this study was to investigate the mediating role of defense styles in the relationship between dark personality traits and distress tolerance in married clients seeking divorce. The study method was correlation based on structural equations. The present study population was divorce applicants who had referred to Tehran family counseling clinics in 1400. Using the available sampling method, 260 people were selected and answered the standard questionnaires. Data collection tools were Simmons & Gahr (2005) Distress Tolerance Scale, Johnson & Webster (2010) Dark Personality Traits Scale, and Andrews et al. (1993) Defense Styles Scale. Data analysis using structural equation modeling method showed that the main path coefficient between dark personality traits with distress tolerance in the model is significant (P <0.01). The coefficient of the main path between the three defensive styles with distress tolerance in the model is significant (P <0.05). Also, the coefficient of the main path between dark personality traits with immature defense style is positive and with negative defense style is negative in the model (P <0.01). The results of this study showed that defense styles mediate the relationship between the two variables of dark personality traits and distress tolerance. Psychotherapy techniques can be used to intervene in personality problems and modify defense styles in pre-divorce counseling, and by increasing the tolerance of distress, to maintain the structure and health of the family.

    Keywords: Defense styles, dark personality traits, Distress tolerance
  • Samaneh Shahi Senobari, Majid Moeenizadeh *, Hamidreza Aghamohammadiyan Pages 3462-3474
    Introduction

    Infertility is one of the most common human problems that causes many psychological disorders. The aim of this study was to determine the effectiveness of positive psychotherapy based on optimism on happiness and well-being of infertile women.

    method

    The research design was quasi-experimental with pre-test-post-test design and follow-up with the control group. The statistical population of this study included infertile women referred to infertility clinics in Mashhad in 1399. 26 people were selected by voluntary sampling method and randomly divided into experimental (N = 13) and control (N = 13) groups. The research instruments include the Oxford Happiness Questionnaire and the well-being Questionnaire. Questionnaires were completed before and after the intervention and after one month of follow-up. The data were analyzed by repeated measures analysis of variance and LSD post hoc test.

    Results

    The results showed that happiness (p <0.01) and well-being (p <0.01) of the experimental group increased significantly compared to the control group, and these results continued until one month after the intervention (p <0.01).

    Conclusion

    Based on the results of the present study, it can be said that positive optimism-based psychotherapy has a positive and significant effect on the happiness and well-being of infertile women and can be used to increase the happiness and well-being of infertile women in infertility diagnosis and treatment centers.

    Keywords: positive psychotherapy based on optimism, Happiness, Well-Being, Infertility
  • Mojtaba Mansouri, Gholamrea Masoumi *, Saba Satari, Imaneh Sabourifar Pages 3475-3483
    Objective

    The present study was conducted to evaluate the association of SOFA score after heart surgery with prognosis of patients.

    Methods

    This study was performed on 100 patients admitted to the intensive care unit by convenience sampling method. All grades of the Sequential Organ Failure Assessment (SOFA) score range are 0 to 24. Patients with higher score have higher mortality rate. The checklist parameters for each patient were assessed on a daily basis and the status of six vital organs of the body (heart, blood, liver, kidney, respiration, central nervous system) was examined and recorded on check list. Patients’ hospital and ICU staying times were recorded too.

    Results

    The results of the evaluation of the performance of the SOFA scoring system showed; the best cut point for the SOFA 11.5 (sensitivity 96.3% and 88%) was obtained. Rock 0.985 was 0.985 with a confidence interval of 0.963 and 1.00, indicating high and significant accuracy and accuracy of the SOFA scoring system in predicting mortality. The results showed that the score of the sofa scoring system have high and appropriate mortality predicting calibration value (x2=0.934, P=0.999).

    Conclusion

    SOFA scoring system has high accuracy, high sensitivity and specificity in predicting mortality after cardiac surgery in ICU.

    Keywords: SOFAS Score, Intensive Care Units, Mortality, Cardiac Surgery
  • Keyvan Yazdan, Sadrollah Khosravi*, Mahbobeh Chinaveh Pages 3484-3502
    Introduction

    Injury behavior is one of the most common problems among adolescents today.The aim of this study was to predict self-injurious behaviors based on parent-child relationship and emotional regulation with the mediating role of early maladaptive schemas and coping styles.

    Methods

    The method of the present study was correlation of structural equations. The statistical population of this study consisted of high school students in Tehran in the academic year 2020-2021,of which 300 samples were selected by cluster random sampling. Samplers completed the Intentional Self-harm Scale (DSHI), Lazarus Coping Strategies (WOCQ), Young Schema (YSQ), Cognitive Emotion Regulation (CERQ), and Parent-Child Relationship Assessment (PCRS).

    Results

    Findings showed that the structural model of the study based on the mediating role of early maladaptive schemas and coping styles with stress between parent-child relationship and emotional regulation with self-injurious behaviors fits with the collected data. Emotional coping style in a positive way and problematizing coping style in a negative and significant way, initial maladaptive schemas in a positive and significant way, adaptive cognitive emotion regulation strategies in a negative and non-adaptive cognitive emotion regulation strategies in a positive and significant way The parent / child relationship negatively and significantly predicts self-injurious behaviors.

    Conclusion

    Based on the results, it can be concluded that in order to prevent and control adolescents' self-injurious behaviors, it is necessary to pay attention to the parent-child relationship and early maladaptive schemas, coping styles and stress regulation.

    Keywords: Self-Injurious Behaviors, Parent-Child Relationship, Emotional Regulation, Early Maladaptive Schemas, Coping Styles
  • Bahar Hashempour, Mohammad Feyzi *, Mmitra Moslehijoibari Pages 3485-3499

    The aim of this study was to explain the correlation and causal relationships of spiritual intelligence with organizational resilience and emotional operations. The statistical population includes all the headquarters of the Ministry of Communications and Information Technology in Tehran and their number is 370 people. To select the sample size according to the Chrissy-Morgan table, the sample size was selected, and 186 questionnaires were collected. A standard questionnaire was used to assess the structures and the validity of the questionnaire was confirmed by obtaining additional advice and opinions of faculty members in this field and strengthening the reliability of the instrument using Cronbach's alpha coefficient. To analyze the raw data, descriptive statistics were used to classify, prepare graphs and tables of information on the characteristics of demographic characteristics. The research observations showed that the degree of relationship and correlation between the components of spiritual intelligence is positive and significant and also the findings of structural equations indicate that spiritual intelligence on organizational resilience directly with path coefficient (β = 0.79) and T coefficient (5.76). > T = 1.96) and spiritual intelligence on emotional commitment with (β = 0.42) and with a score of T (T = 1.96< 2.51) and emotional commitment on organizational resilience with path coefficient and are effective with a score of (T = 1.96< 2.31). Finally, the results of Johnson's relative importance model showed that the components of spiritual intelligence explain 54.1% of changes in emotional commitment and 74.5% of changes in organizational resilience.

    Keywords: Spiritual Intelligence, organizational resilience, emotional commitment, structural equations, Johnson model
  • Leila Sadeghian, Mahbobeh Chinaveh *, Alireza Feily Pages 3800-3814
    Introduction

    Research has shown that there is a correlation between diabetes and psychological disorders such as anxiety and stress, so; The aim of this study was to compare the effectiveness of stress coping techniques and self-regulatory strategies on anxiety and stress in diabetic patients..

    Methods

    The method was quasi-experimental research and pre-test-post-test design with a control group and the statistical population included 45 diabetic patients referred to Bushehr Diabetes Center. The statistical population was selected by purposive sampling with random substitution and divided into experimental (n = 15) and control (n = 15) groups. Diabetic patients in the experimental groups were trained in stress management techniques and self-regulatory strategies for 8 sessions of 90 minutes using the McNamara and Pinterridge protocol, and the follow-up phase was performed two months after the treatment intervention. Data were analyzed using covariance.

    Results

    teaching stress management techniques and self-regulatory strategies has a significant effect on reducing anxiety and stress in diabetic patients and training stress management techniques has a greater effect on anxiety and stress in diabetic patients. Findings in the follow-up phase also showed that therapeutic interventions were effective in controlling anxiety and stress in diabetic patients.

    Conclusion

    The results indicate that training stress management techniques and self-regulatory strategies can significantly reduce anxiety and stress in diabetic patients.

    Keywords: stress, Anxiety, Coping Techniques, Diabetes, Self-regulatory strategies
  • Nooshin Zaman, Ali Roshanayi *, Omid Ali Ahmadi Pages 3815-3822
    Introduction

    Osteoporosis is the most common metabolic bone disease and a silent and asymptomatic disease until a decrease in bone density leads to fractures; Therefore, the aim of this study was to evaluate the rate of osteoporosis in married women in districts 4 and 17 of Tehran.

    Methods

    The research method is survey and the data collection tool is a questionnaire. The statistical population of the present study in the 17th and 4th districts of Tehran is 253,360, of which 382 samples were selected based on random sampling. Independent t-test, Human Whitney, Wilcoxon were used for data analysis.

    Results

     The results showed that vitamin D deficiency - eating habits - clinical diagnosis has a significant relationship with osteoporosis.

    Conclusion

    It can be stated that women through sun exposure to absorb more calcium and make vitamin D according to the results of regular physical activity and adequate intake of calcium and vitamins as well as a positive family history of osteoporosis and overweight has been observed. The most common method for determining bone density is to scan the bone density or measure the amount of X-ray absorption (DXA). In this rapid and minimally invasive scan, the bone density in the pelvis and spine is assessed. How much is affected or prone to osteoporosis.

    Keywords: Osteoporosis, eating habits, Clinical Diagnosis
  • Ashraf Tavanaee Sani *, Salehe Mehrafarid Pages 4039-4048
    Introduction

    Urinary tract infections (UTIs) are a common infectious disease and a public health problem that imposes a large economic burden. Antibiotic resistance is rising among uropathogens and is a challenge for physicians. The aim of this study was to evaluate the epidemiology of antibiotic resistance in patients with community-acquired urinary tract infections leading to hospitalization in Imam Reza Hospital in Mashhad during 2019-2020.

    Material and Methods

    In this cross-sectional study, a sample of urine of patients admitted during 72 hours was collected and cultured by standard loop method in Blood Agar and McConkey Agar. After incubating; samples with colony count ≥ 105 CFU / ml of urine were considered as a positive culture. Then people were classified into different groups. Data were entered into SPSS software after allocating appropriate codes and analyzed.

    Results

    Among 416 samples; 249 ones were positive cultured; %86.8 of the bacteria were gram-negative. %50.6 of the positive cultures were Escherichia coli, followed by Candida, Pseudomonas aeruginosa and Klebsiella pneumoniae respectively. The most common gram-positive organism was Enterococcus. Resistance to at least one antibiotic was found in 91% of cases. Escherichia coli strains were most resistant to cefotaxime, ceftazidime, cotrimoxazole and ciprofloxacin. The highest sensitivity was observed to the amikacin.

    Conclusion

    There is no significant difference between the different groups in terms of the prevalence of urinary pathogens and common pathogens in the general population. The most effective antibiotics for the treatment of bacterial urinary tract infections are amikacin, nitrofurantoin, gentamicin, imipenem and meropenem.

    Keywords: Urinary tract infection, Antimicrobial Susceptibility, Antimicrobial resistance
  • Akram Saberi, Najmeh Rezaeian * Pages 4050-4063
    Introduction

    obesity-related Inflammation is involved in the pathogenesis of metabolic diseases through activation of macrophages.Purpose of this study was to investigate effect of 12 weeks of aerobic training on serum level of Neuropilin 1(NRP1),lipids profile and insulin resistance index in obese women.

    Materials and Methods

    Twenty obese women (mean age 32.20 ± 2.68 years and body mass index 38.78 ± 9.81 kg / m2) were randomly divided into experimental and control groups(10 ones in each).Subjects in experimental group participated in twelve weeks of aerobic running training at intensity of 50-75 percentage of reserve heart rate, 30-55 minutes per session and five sessions per week. Blood sampling was performed immediately before the first session and 48 hours after the last training session to assess blood factors. Statistical analysis was done by Covariance, paired t-test and Pearson correlation at significant level of P<0.05.

    Results

    there existed significant differences between two groups of experimental and control for changes in levels of NRP1 and lipids and metabolic profiles and anthropometric incises. 12 weeks of aerobic training resulted in significant increases in levels of NRP1 and improvement in lipids and metabolic profiles and anthropometric indices (P<0.05) in experimental group in post-test . However, there were significant correlation between changes in serum levels of NPL1 following 12 weeks of aerobic training with changes in waist circumference (P=0.03).

    Conclusion

    It seems that 12 weeks of aerobic training can improve body composition, lipid profile and insulin resistance in addition to increases in serum levels of NRP1 in obese women.

    Keywords: Aerobic training, Neuropline-1, Lipids profile, insulin resistance, Obese women
  • Mahsa Kalantar, Marjan Malekmohamadi, Ali Hossein Rezayan * Pages 4064-4086

    The recent events of outbreaks related to different viruses in the past few years, increased exponentially by the pandemic caused by the coronavirus disease 2019 (COVID-19), raised a concern and increased the search for more information on viruses-based diseases. Currently, the detection of viruses using methods based on polymerase chain reaction (PCR) has the highest sensitivity. However, this method has its drawbacks. Research of biosensors is also becoming the most extensively studied discipline because of the easy, rapid, low-cost, highly sensitive, and highly selective biosensors contribute to advances in next-generation medicines. Thus, biosensors represent a new promising tool for virus detection. This review gives a brief survey of the issue of viral detection, comprising diagnostics of a target structure of viruses, such as nucleic acids or proteins. This article reviews the different principles of detection and manufacturing methods for each type of virus biosensors and finally introduces some of their applications in virus diagnosis, expanding compared to conventional methods.

    Keywords: Virus, Biosensor, Early Virus Diagnosis, Infectious diseases, Nanoparticle
  • Abbas Nazari, Sara Saedi*, Mansour Abdi Pages 4290-4300
    Introduction

    Multiple sclerosis patients are faced with numerous physical and mental stressors that lead to a decrease in their quality of life and mental health. The aim of this study was to compare the effectiveness of schema therapy and treatment based on acceptance and commitment on chronic fatigue syndrome and health anxiety in patients with multiple sclerosis.

    Method

    The research method is quasi-experimental with pre-test-post-test design with two experimental groups and one control group. From the community of patients with multiple sclerosis in Markazi province in 1400, 45 people were randomly selected and then randomly assigned to 3 groups of 15 people. The research instruments included the Chronic Fatigue Questionnaire (CFS) and the Health Anxiety Inventory (2002). Finally, analysis of covariance was used using SPSS software version 22 to analyze the data.

    Results

    The results showed that there was a significant and stable difference between the effect of schema therapy and acceptance and commitment-based therapy on chronic fatigue syndrome and health anxiety (p <0.001). Post hoc test showed that the effect of acceptance and commitment therapy on chronic fatigue syndrome was greater than schema therapy, but on health anxiety, the effect of schema therapy was greater.

    Conclusion

    Schema therapy and treatment based on acceptance and commitment to chronic fatigue and health anxiety among patients with multiple sclerosis has a significant significance and stability, so their use is recommended.

    Keywords: schema therapy, Acceptance, commitment therapy, chronic fatigue syndrome, health anxiety, Multiple Sclerosis
  • Azarmidokht Shahab, Hasan Ahadi, Farhad Jomehri, Adis Kraskian Mojembari Pages 4301-4311
    Introduction

    Multiple sclerosis is one of the most important debilitating neurological diseases in which the myelin part of the central nervous system is destroyed and causes mental health disorders. The aim of this study was to evaluate the effectiveness of group therapy of emotional schemas on the level of hope of patients with multiple sclerosis.

    Methods

    The present research method was quasi-experimental, and the research design was pre-test-post-test-follow-up with a control group. The statistical population included all patients with multiple sclerosis referred to clinics and neurology wards of Shiraz hospitals. Forty patients with multiple sclerosis were randomly divided into experimental and control groups. Omid Schneider questionnaire was completed by both groups before the intervention of emotional schemas on the experimental group, after the intervention and 3 months after the intervention. Analysis of covariance and variance with repeated measures were used to analyze the data.

    Results

    The results showed that group therapy of emotional schemas had a significant effect on hope in patients with multiple sclerosis and increased their hope and this effect lasted after 3 months (p <0.01).

    Conclusion

    Based on the findings, it can be concluded that group therapy of emotional schemas can be an effective psychological intervention to increase hope in patients with multiple sclerosis.

    Keywords: Multiple Sclerosis, Treatment of Emotional Schemas, Hope
  • Mahsa Golestani, Atefe Nezamolslami Pages 4312-4333
    Introduction

    In the fifth edition of the Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, the ground for the separation of obsessive-compulsive disorder from the category of anxiety disorders and the formation of a concept called obsessive spectrum was provided. The aim of this study was to investigate the relationship between obsessive-compulsive disorder and obsessive-compulsive disorder and anxiety and stress depression to evaluate this new diagnostic category.

    Method

    The present research design is descriptive-analytical. The statistical population of this study included 245 students of Tehran universities who were selected by convenience sampling and the research tools included questionnaires (OCI-R), (OCSD), (DASS). Data were analyzed using nonparametric Spearman correlation test.

    Results

    According to the findings of this study, there is a positive and significant relationship between the total score of obsessive-compulsive disorder and its subscales (p <0.001). Also, a significant positive correlation was found between the total score of obsessive-compulsive disorder and its subscales and obsessive-compulsive disorder disorders as well as with the variables of anxiety, depression and stress.

    Conclusion

    Obsessive-compulsive disorder, while related to peer disorders in the new diagnostic class of obsessive-compulsive disorder, in another dimension was closely related to emotional dimensions and variables such as anxiety symptoms, depression and stress.

    Keywords: Obsessive-compulsive disorder, Obsessive compulsive disorder, DSM-5
  • sara sorosh, reza pasha *, parvin ehteshamzadeh, behnam makvandi Pages 4323-4337

    The aim of this study was to compare the effectiveness of participatory learning education and academic self-regulatory education on orientation in high school students in Ahvaz. The research design was quasi-experimental with pretest-posttest and control group. The statistical population included high school students in Ahvaz in 2009-2010. The sample size was 45 high school students in Ahvaz in 1398 who were selected by multi-stage cluster sampling method. The data collection tool was the Progress Goal Orientation Scale (1998). After training the experimental groups, post-test was performed. Data analysis was performed using SPSS software version 24 with analysis of covariance and post hoc test. The results showed that participatory learning training and academic self-regulation training were effective in increasing mastery goal orientation and functional-approach goal orientation and decreasing performance-avoidance goal orientation (p <0.05). Also, the comparison of the two interventions showed that the effectiveness of participatory learning training on increasing mastery goal orientation and performance-approach goal orientation was higher than academic self-regulatory training (p <0.05). However, the effectiveness of academic self-regulatory training in reducing the orientation of performance-avoidance goal was greater than participatory learning training (p <0.05).

    Keywords: Participatory learning training, academic self-regulation training, goal orientation
  • Roxaneh Golmohammad, Mahsa Ghasemi Firoozabadi, Zahra Abdoli, Hengameh Saghiha* Pages 4338-4348
    Introduction

    Being a victim of violence can cause psychological distress and depression in women. This research was conducted with the aim of determining the effectiveness of emotion-focused therapy on psychological distress and depression of married women victims due to domestic violence.

    Method

    A quasi-experimental research method was used with a pre-test-post-test design with a control group. From the statistical population of women victims of domestic violence referring to the counseling centers of the 2nd district of Tehran, 30 people were selected by available sampling and randomly replaced in two groups of 15 people (emotional treatment and control). In order to collect information, the standard questionnaire for measuring violence against women (Haj-Yahia, 2001), psychological distress (Kessler et al., 2002), and depression (Beck, 1996) was used. The experimental group was subjected to emotion-focused therapy; The data were analyzed using covariance test.

    Results

    The results showed that emotion-oriented therapy has a significant effect on reducing distress and depression of married women who are victims of domestic violence (p<0.001).

    Conclusion

    For improve of the psychological condition of married women who are victims of domestic violence, it is suggested to use an emotion-focused therapeutic approach.

    Keywords: Emotion Focused Therapy, Psychological Distress, Depression, Domestic Violence
  • soroor arshi, Maryam Kalhornia Golkar *, hasan ahadi, Mastooreh Sedaghat Pages 4349-4360
    Background and Aim

    The aim of the present study was to structurally model coping strategies and self-care in patients with type 2 diabetes; It was based on the mediating role of self-efficacy and rigidity.

    Materials and Methods

    The present study was a correlational descriptive method and a fundamental goal. The statistical population of this study included all patients with type 2 diabetes in Khomeini Khomeini Health Network in Isfahan. 200 people (five times the total number of questionnaire questions) were randomly selected as the sample and entered the study. For data collection, Niknam et al.'s (2013) self-care questionnaire, Kubasa (1976) hardiness, Scherer self-efficacy, Lazarus and Volkman and coping strategies were used. Data analysis was performed using structural equations and LISREL software.

    Findings

    The results of data analysis showed that the ratio of chi-square to degree of freedom (X2 / df), good fit index (GFI), normalized fit index (NFI), adaptive fit index (CFI), excess fit index (IFI), relative fit index (RFI), Tucker-Lewis index (TLI) and square root of residues (RMR) are significant and desirable and have a good fit model.

    Conclusion

    The findings show that rigidity and self-efficacy play a mediating role in the relationship between coping strategies and self-care of type 2 diabetic patients. Therefore, to increase the self-care of diabetic patients, it is possible to strengthen their assertiveness and self-efficacy. Also, by teaching positive coping strategies, self-efficacy and perseverance can be strengthened, and this leads to increased self-care.

    Keywords: coping strategies, self-care self-efficacy, hardiness, patients with type 2 diabetes
  • The effect of endurance training and probiotic supplementation on MMP9 gene expression in the liver tissue of steatosis rats
    Abbas Dostdar Rozbahani, Shahin Riyahi Malayeri Pages 4361-4368
    Introduction

    Fatty liver disease is the most important reason for chronic liver diseases, from simple fatty liver to advanced stages such as liver fibrosis, cirrhosis and liver cancer. In this study, the effect of moderate intensity endurance exercise and probiotic consumption on MMP 9 gene expression in an animal model of steatosis was investigated.

    Method

    This study is an experimental study of laboratory type. 32 male Wistar rats were divided into 4 groups of 8: healthy group, fatty liver group, fatty liver + probiotic group, fatty liver + probiotic group + moderate intensity endurance exercise and were tested for 8 weeks. Endurance training was done for 8 weeks, 5 days a week, at 18-28 meters per minute. The statistical calculation of this study was done using the one-way analysis of variance test and, in case of a significant difference, the Bonferroni post hoc test to determine the location of the difference between groups was done with SPSS 25 software.

    Results

    Endurance training and probiotic consumption have a significant difference on the expression of the MMP-9 gene in the animal model of fatty liver (P=0.000) and decrease the expression of MMP-9.

    Conclusion

    According to the results of the study, it seems that endurance training along with probiotic consumption can make patients with fatty liver resistant to the damage caused by this disease.

    Keywords: Endurance Training, MMP-9, Probiotics, Steatosis