فهرست مطالب

مدیریت و پژوهش های دفاعی - پیاپی 93 (پاییز 1400)

نشریه مدیریت و پژوهش های دفاعی
پیاپی 93 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/26
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مسعود محمدی الستی*، محمدحسین قنبری جهرمی صفحات 7-29

    دکترین تربیت و آموزش مجموعه ای از اصول راهنمایی است که هدایت کننده عملکرد و اقدامات برای تحقق اهداف و چشم انداز تربیت و آموزش کارکنان و توانمندسازی استعدادهای ظاهری و باطنی آنان در راستای رشد، تعالی، شکوفاسازی و بالفعل رساندن امور بالقوه و نیل به کمال مطلوب اوست. پژوهش فرارو بر اساس موضوعی که برای آن تعریف شده است به تدوین الزامات دکترین تربیت و آموزش سپاه پاسداران انقلاب اسلامی می پردازد. پژوهش حاضر از نوع توسعه ای- کاربردی و با رویکرد تحقیق آمیخته و استفاده از روش موردی- زمینه ای انجام شده است. برای تجزیه وتحلیل داده ها ابتدا با انجام مطالعات نظری، بررسی های اسنادی و همچنین نشست های خبرگی مبانی و عوامل موثر بر تدوین دکترین راهبردی تربیت و آموزش سپاه پاسداران انقلاب اسلامی شناسایی شد. برای استخراج مفاهیم دکترینی از روش تحلیل محتوا و کدگذاری های داده بنیاد استفاده شده و برای تجزیه وتحلیل داده‏های جمع آوری شده از روش های کمی آماری، جداول توزیع فراوانی و نمودارهای استنباطی برای تشریح و تبیین پاسخ‏های داده شده به سوالات، استفاده گردید. در ادامه با استفاده از نرم افزارهای تخصصی آماری و نیز نرم افزارهای مربوطه همچون spss، excel  نسبت به آزمون گیری و بررسی اصول و الزامات، اقدام شد. در نهایت، بر اساس تجزیه وتحلیل اسنادی و مبانی و عوامل موثر بر تدوین دکترین راهبردی تربیت و آموزش سپاه پاسداران، الزامات تحقق اصول 12 گانه دکترین راهبردی تربیت و آموزش سپاه ، 70 عنوان تایید گردید.

    کلیدواژگان: دکترین، راهبرد، دکترین راهبردی، تربیت و آموزش، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی
  • سید فضل الله موسوی*، امیر لهراسبی صفحات 31-53
    نبرد 11 روزه شمشیر قدس در حالی به پایان رسید که نظامیان حماس با وجود محاصره و نظارت شدید رژیم صهیونیستی بر نوار غزه، بیش از 3000 موشک در بردهای مختلف به سمت سرزمین های اشغالی شلیک کردند و علی رغم تلاش چندین ساله صهیونیست در خلع سلاح کامل حماس و نوار غزه، در نهایت به پیروزی جبهه مقاومت انجامید. راز این ظفر در به کارگیری ایده خلاقانه و منحصربه فردی به نام تونل نظامی بود که منجر به تغییر محاسبات جهانی شد. تونل های نظامی صرفا بخشی از توانمندی های مبتکرانه جبهه مقاومت در مواجهه با اشغالگران رژیم صهیونیستی بوده است که آسیب پذیری این رژیم را بیش از هر زمان دیگر به رخ کشانده است. این سازه به عنوان یک مخفیگاه باارزش و غیرقابل رصد، امکان کسب اطلاعات را به حداقل می رساند و محاسبات دشمن را تا حد زیادی تحت الشعاع قرار می دهد تا جایی که در موسم جنگ، مزیت آن دوچندان شده و طرف های فاقد تجهیزات، قلت قوای خود را با حفر تونل های نظامی توازن می بخشند تا بر رجحان تسلیحاتی طرف مقابل فایق آیند.اهمیت و ضرورت این تحقیق از آنجایی است که علی رغم استفاده مکرر از تونل های نظامی در عرصه مخاصمات، تاکنون موضوع هیچ یک از قوانین حقوق مخاصمات مسلحانه قرار نگرفته اند و چگونگی وضعیت حقوقی آنان در نزد جامعه بین المللی سوال برانگیز باقی مانده است. سوال اصلی تحقیق بررسی وضعیت حقوقی ساخت و کاربرد این تاسیسات در جنگ مسلحانه نظامیان حماس با رژیم صهیونیستی می باشد. فرضیه تحقیق آن است که مشروعیت کاربرد تونل های نظامی در گرو ساختارمندی روش و شیوه به کارگیری آن در میادین نبرد است که خود مبین ماهیت قانونی این جنگ افزار می باشد. این مقاله با روش تحقیق  توصیفی تحلیلی پاسخ به پرسش فوق را در نهایت با تسجیل مشروعیت ساخت و کاربرد این جنگ افزار برآورده می سازد.
    کلیدواژگان: تونل نظامی، جبهه مقاومت، جنگ نامتقارن، جنگ 11 روزه، حقوق مخاصمات مسلحانه، حماس
  • محسن درخشانی، یعقوب علوی متین*، مجید باقر زاده، مجتبی رمضانی صفحات 55-72
    با توجه به اهمیت بالای زنجیره های تامین و نقش اساسی آن ها در صنایع دفاعی، بهبود اثر شلاقی در کاهش هزینه ها و افزایش عملکرد صنایع دفاعی جمهوری اسلامی ایران انکارناپذیر  به نظر می رسد. پژوهش حاضر، سعی دارد رویکردی را برای بهبود عملکرد زنجیره های تامین به دست آورد. بدین منظور ابتدا تاثیر پدیده شلاقی بر زنجیره های تامین چندمحصولی، چندمرحله ای و چندسطحی براساس سری های زمانی کمی محاسبه شد و مدل ریاضی آن به دست آمد. سپس بر روی اثر دوره زمان تدارک سفارش و مقدار ذخیره خالص هدف بحث گردید و نواحی پایدار و ناپایدار معادلات، به دست آمد. همچنین تاثیر پدیده شلاقی بر زنجیره های تامین به کمک شبیه سازی و با نگرش سری های زمانی بر اساس الگوریتم های مناسب، محاسبه شد. برای اعتبارسنجی مسیله، نتایج با یک مطالعه موردی مقایسه گردید. نیز اثر پدیده شلاقی بر مطالعه موردی موجود، به کمک نرم افزار  بهینه ساز، بهینه شده و در نتیجه معلوم گردید که  استفاده از مدل سری زمانی به عنوان الگوی تقاضا و روزانه کردن بازرسی موجودی توزیع کنندگان و حمل محصول به صورت روزانه برای تکمیل موجودی آن ها، باعث کاهش مناسب اثر شلاقی در صنایع دفاعی جمهوری اسلامی ایران می شود. همچنین این پژوهش نشان داد که میزان خطا برای اثر شلاقی بین 17/0 و 40/11 درصد متغیر است. میزان خطای متوسط برای بخش توزیع 83/1 درصد و برای بخش تولید 34/7 درصد است.
    کلیدواژگان: زنجیره تامین، صنایع دفاعی، اثر شلاقی، سری های زمانی، شبیه سازی
  • میثم هادی پور*، محمدرضا حافظ نیا صفحات 73-101

    کشورها مهم ترین بازیگران عرصه سیاست جهان هستند. آنها متناسب با ظرفیت های خود در شکل گیری پدیده ها در سطوح مختلف جهانی، منطقه ای، ملی و فروملی تاثیر می گذارند. هریک از سطوح مزبور ویژگی ها و کارکردهای خاص خود را دارند. سطح منطقه ای در دهه های اخیر گسترش زیادی داشته و تمایل کشورها در تاثیرگذاری در مناطق پیرامونی رو به توسعه است. جمهوری اسلامی ایران به عنوان یکی از بازیگران فعال، دارای مناطق ژیوپلیتیکی متفاوت و با توانایی های مختلفی در پیرامون خود می باشد. یکی از مهم ترین مناطق ژیوپلیتیکی پیرامونی ایران جنوب آسیا است؛ این منطقه شامل کشورهای هند، پاکستان، بنگلادش، سریلانکا، مالدیو، نپال و بوتان است. هر کشوری که به برقراری ارتباط و نقش آفرینی در منطقه ژیوپلیتیکی جنوب آسیا علاقه مند است قبل از هر چیز باید نقاط ضعف و قوت خود را که پایه اساسی گسترش و یا کاهش روابط در حوزه های مختلف با بازیگران سیاسی این منطقه است، شناسایی کند. پژوهش حاضر از نوع کاربردی و با استفاده از روش های تحقیق توصیفی- تحلیلی و کمی در صدد تحلیل نقاط قوت و ضعف جمهوری اسلامی ایران در استفاده از ظرفیت های منطقه جنوب آسیا برآمده است. تحلیل یافته های میدانی و کتابخانه ای بیانگر این است که جمهوری اسلامی ایران در استفاده از ظرفیت های منطقه جنوب آسیا با پنج متغیر قوت آفرین شامل موقعیت جغرافیایی ایران در دسترسی به فضاهای پیرامونی (آسیای مرکزی، قفقاز، و...)، موقعیت گذرگاهی ایران نسبت به جنوب آسیا (ترانزیتی)، وجود منابع و ذخایر طبیعی انرژی در ایران، امنیت نسبی فضای جغرافیایی ایران نسبت به مناطق پیرامونی، و روابط فرهنگی و تاریخی مشترک و چهار متغیر ضعف آفرین شامل ضعف زیرساخت های ارتباطی و حمل ونقلی ایران در سطح داخلی و نسبت به جنوب آسیا، توسعه نیافتگی مناطق پیرامونی مشترک با جنوب آسیا، ضعف منطقه گرایی در سیاست خارجی ایران و اقتصاد توسعه نیافته ایران در حوزه داخلی روبه رو است.

    کلیدواژگان: جنوب آسیا، جمهوری اسلامی ایران، سیاست خارجی، منطقه گرایی
  • میثم میرزائی تبار* صفحات 103-124

    شبه جزیره باکاسی در مرز کامرون و نیجریه در ساحل خلیج گینه واقع شده است. این شبه جزیره دارای ذخایر انرژی و منابع شیلات است و مورد اختلاف دو کشور بود. از سال 1993 تا 2006 میلادی، منازعه بر سر مالکیت آن شکل جدی به خود گرفت و وارد مرحله تقابل نظامی و وقوع خسارت های جانی و مالی شد. کامرون در سال 1994 میلادی از نیجریه به دیوان بین المللی دادگستری شکایت کرد. در اکتبر 2002 میلادی، دیوان رای به نفع کامرون داد و باکاسی را متعلق به این کشور دانست، اما نیجریه حکم را نپذیرفت و از شبه جزیره خارج نشد. منازعات تا سال 2006 میلادی تداوم یافت. در این سال، با میانجی گری سازمان ملل متحد، نیجریه حاکمیت کامرون بر باکاسی را پذیرفت. پژوهش حاضر با روش توصیفی تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای با بررسی منازعه کامرون و نیجریه بر سر باکاسی و فرآیند توقف آن، در صدد تحلیل ژیوپلیتیکی ریشه های منازعه بر سر شبه جزایر کوچک استراتژیک، و ارایه پیشنهاد برای توقف و حل بهینه این نوع منازعات است. سوال اصلی این است که مهم ترین علل ژیوپلیتیکی منازعه بر سر شبه جزایر کوچک استراتژیک کدام است و روش بهینه برای توقف این نوع منازعه چیست؟ نتایج پژوهش نشان می دهد که چند مولفه اصلی ژیوپلیتیکی در ابعاد تاریخی، طبیعی و اقتصادی، موقعیتی و هویتی و جمعیتی در وقوع منازعه بر سر شبه جزایر کوچک استراتژیک نقش داشته و مداخله و میانجی گیری چندسطحی با در نظر گرفتن خواسته های ساکنان شبه جزایر و... در توقف و حل بهینه منازعه اثرگذار است.

    کلیدواژگان: منازعه، ژئوپلیتیک، مدیریت منازعه، آفریقا، شبه جزیره باکاسی
  • سید حمید امام حسینی*، محمدرضا بشارتی، رسول رضاپور صفحات 125-145

    یکی از راه های برقراری امنیت پایدار در منطقه جنوب شرق جمهوری اسلامی ایران، بومی کردن امنیت و به کارگیری اقوام بومی و بلوچ منطقه است. در این پژوهش زمینه ها و بسترهای بهره برداری از فرصت ها و ظرفیت های سران طوایف و اقوام بلوچ در راستای تقویت امنیت پایدار در منطقه جنوب شرق مورد توجه قرار گرفته است. نوع پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از لحاظ روش توصیفی- تحلیلی (پیمایشی) است. برای گردآوری داده های از دو روش کتابخانه ای، میدانی و از ابزار پرسش نامه و مصاحبه استفاده شده است. جامعه آماری شامل 300 نفر از گروه های تخصصی بود که در زمینه موضوعات و چالش های منطقه جنوب شرق ایران اشراف داشتند. نمونه گیری به روش هدفمند و حجم نمونه، نفرشمار تعداد 50 انتخاب شده است. ابعاد، مولفه ها و شاخص ها از طریق بررسی ادبیات و پیشینه پژوهش به دست آمد و استخراج مدل مفهومی پژوهش با این روش طراحی شد. برای گردآوری داده های مورد نیاز برای پاسخ به پرسش ها از طیف پنج درجه ای لیکرت استفاده شد. روایی پرسش نامه مورد تایید 10 نفر از اساتید قرار گرفته و برای پایایی پرسش نامه ها از آلفای کرونباخ استفاده شده است. برای تحلیل داده ها از آزمون های آماری و تحلیل واریانس بهره گرفته شد. نتیجه یافته ها نشان می دهد که نقش سران طوایف در برقراری امنیت پایدار در منطقه، دارای نقشی معنادار بوده و بیشترین نقش را به ترتیب در برقراری امنیت نظامی، فرهنگی و اجتماعی، سیاسی و کمترین نقش را در امنیت اقتصادی ایفا می کنند؛ بنابراین برای به کارگیری سران طوایف به منظور برقراری و تامین امنیت منطقه باید یک سامانه نظارتی راه اندازی شود.

    کلیدواژگان: قوم بلوچ، سران طوایف بلوچ، امنیت، امنیت پایدار، تهدید، سیستان و بلوچستان
|
  • Masoud Mohammadi Alesti *, MohammadHossein Ghanbari Jahromi Pages 7-29

    The doctrine of training and education is a set of guiding principles that guide the performance and actions to achieve the goals and vision of training, educating employees and empowering their outward and inward talents in order to grow, excel, flourish, and realize potential and achieve their desired perfection. Fararo research, based on the subject defined for it, formulates the requirements of the doctrine of training and education of the Islamic Revolutionary Guard Corps.The present research is of developmental-applied type and is mixed with research approach and using case-based method. In order to analyze the data, first, by conducting theoretical studies, documentary studies, as well as expert meetings, the foundations and factors affecting the development of the strategic doctrine of training and education of the Islamic Revolutionary Guard Corps were identified.To extract doctrinal concepts, content analysis and data coding of the foundation were used, and to analyze the collected data, quantitative statistical methods, frequency distribution tables and inferential diagrams were used to explain the answers to the questions. Then, using specialized statistical software as well as related software such as SPSS, Excel, the principles and requirements were tested and reviewed.Finally, based on the analysis of documentary analysis and the principles and factors affecting the development of the strategic doctrine of training and education of the Revolutionary Guards, the requirements for fulfilling the 12 principles of the strategic doctrine of training and education of the Revolutionary Guards, 70 titles were approved.

    Keywords: doctrine, Strategy, Strategic Doctrine, training, Islamic Revolutionary Guard Corps
  • Seyed Fazlollah Mousavi *, Amir Lohrasbi Pages 31-53
    The 11-day Battle of the Quds sword ended while Hamas's military militants shot more than 3,000 missiles on the Gaza Strip, and despite the old Zionist attempt in full disarmament of Hamas and Gaza Strip eventually led to the victory of the resistance front. The secret of this Zafar was in using a creative and unique idea called a military tunnel, which led to changing global calculations. Military tunnels were merely part of the innovative capabilities of the resistance front in the face of the Zionist regime occupation, which occurred more vulnerability of this regime than any other time. This structure, as a valuable and unpreceded hide, minimizes the ability to obtain information, and extends the enemy calculations to a large extent, so that the advantage of the war, its advantage and equipment lacking equipment, drilled their bills. Military tunnels balances to overcome the opponents of the opponents. The importance and necessity of this research is since in spite of repeated use of military tunnels in the arena of conflict, so far, none of the laws of the rights of armed conflicts have been placed, and how their legal status is left to the international community. The main question of research is to investigate the legal status and the application of these facilities in the armed war of Hamas with the Zionist regime. The research hypothesis is that the legitimacy of the use of military tunnels depends on the construction of the methodology and method of using it in the battlefields, which itself represents the legal nature of this weapons. This paper examines the answer to the above question with the descriptive-analytic research method.
    Keywords: Military Tunnel, resistance front, asymmetric warfare, 11-Day Warfare, Rights of Armed Conflicts, Hamas
  • Mohsen Darakhshani, Yaghoub Alavi Matin *, Majid Bagherzadeh, Mojtaba Ramezani Pages 55-72
    Considering the high importance of supply chains and their fundamental role in defense industries, improving the effect of the amount in reducing costs and increasing the performance of the defense industry of the Islamic Republic of Iran is undeniable. The present study tries to obtain an approach to improve the performance of the supply chain. To this end, the effect of pneumatic phenomenon on multi-dimensional supply chains was calculated based on a small time series and its mathematical model was obtained. Then, on the effect of the order period, the purpose of the order and the net storage value of the target was discussed and the stable and unstable areas of the equations were obtained. Also, the effect of pneumatic phenomenon on supply chains was calculated using simulation and attitude of time series based on appropriate algorithms. To validate the problem, the results were compared with a case study. Also, the effect of pneumatic phenomenon on the current case study, optimized by optimizer software. As a result, it turned out that the use of a time series model as a demand pattern and daily inventory inspection of distributor and shipping on a daily basis for completing their inventory reduces the decrease in the pure effect in the defense industries of the Islamic Republic of Iran. In addition the findings of the research indicated that the whipping error extent is variable between 0.17 and 11/40.The average error extent for the distribution and production sections is and 7.34.
    Keywords: Supply Chain, Defensive, Industries, Whipping Effect, Time series, Simulation
  • Meysam Hadipour *, MohammadReza Hafeznia Pages 73-101

    Countries are the most important actors in the world's policy. They are proportional to their capacities in the formation of phenomena at various global, regional, national and decimal levels. Each of these levels has their own features and functions. The regional level has spread a lot in recent decades and the desire of countries in influencing the growing areas of development. The Islamic Republic of Iran, as one of the active actors, has different geopolitical regions with different abilities around them. One of the most important geopolitical areas of Iran is South Asia; This area includes Indian countries, Pakistan, Bangladesh, Sri Lanka, Maldives, Nepal and Bhutan. Each country interested in communicating and playing in the geopolitical region of the southern Asia, first of all, should identify its weaknesses and strengths, which are the basic foundation of spreading or reducing relations in various areas with political actors in the region. The present research has been applied and using descriptive-analytic research methods and quantitatively aims to analyze the strengths and weaknesses of the Islamic Republic of Iran in using the capacities of the South Asian region. Analysis of field findings and libraries indicate that the Islamic Republic of Iran in the use of the capacities of the South Asian region with five versatile variables involves Iran's geographical location in access to peripheral spaces (Central Asia, Caucasus, etc.), Iran's passage toward the south Asia (Transit), the existence of natural resources and energy reserves in Iran, the relative security of Iranian geographic space over the peripheral regions, and common cultural and historical relations, and four weakness variables, including the weakness of communication and human infrastructure in Iran and compared to South Asia, The development of common areas with South Asia faces regional weakness in Iran's foreign policy and the developed economy of Iran in the domestic domain.

    Keywords: South Asia, Islamic republic of Iran, Foreign Policy, regionalism
  • Meysam Mirzaee Tabar * Pages 103-124

    The Bakassi Peninsula is located on the border of Cameroon and Nigeria on the shores of the Gulf of Guinea. The peninsula has energy reserves and fishery resources and was disputed between the two countries. From 1993 to 2006, a serious conflict occurred over its ownership, leading to military confrontation and the loss of life and property. In 1994, Cameroon recorded a lawsuit against Nigeria in the International Court of Justice. In October 2002, the International Court of Justice ruled in favor of Cameroon and considered Bakassi to belong to this country. Nigeria did not accept the judgment and did not leave the peninsula. This research has been done by descriptive-analytical method and using library resources, and by examining the Cameroon-Nigeria conflict over Bakassi and the process of its cessation, it seeks a geopolitical analysis of the roots of the conflict over small and strategic peninsulas, and offers suggestions for the optimal resolution of these disputes. The main question is what are the most important geopolitical causes of the conflict over the strategic small peninsulas? And what is the best way to stop this kind of conflict? The results show that several main geopolitical components in historical, natural and economic, positional, identity, and demographic dimensions are effective in the occurrence of conflict over strategic small peninsulas, and multi-level intervention and mediation according to the demands of the inhabitants of the peninsulas, etc. is effective in stopping and optimally resolving the conflict.

    Keywords: conflict, geopolitics, conflict management, Africa, Bakassi Peninsula
  • Sayed Hamid Imami Hosseini *, MohammadReza Besharati, Rasoul Rezapour Pages 125-145

    one way to secure sustainable security in the south - east of the islamic republic of iran is native to homeland security and the use of indigenous and Baloch tribes. in this study, the fields and platforms of the opportunities and capacities of the tribes and tribes of baloch are considered to strengthen sustainable security in the south - east region. the type of research is applied in terms of purpose, applied and in terms of descriptive - analytical method. in order to collect data from two library methods, the questionnaire and questionnaire and interviews were used. The statistical population consisted of 300 of the specialized groups in the area of topics and challenges in the region's south - east region. sampling in the targeted method was 50 in size. Dimensions, components and indicators were obtained by reviewing the literature and literature and extracting the conceptual model of the research was designed with this method. a Likert scale was used to collect data required to answer questions. The validity of the questionnaire has been approved by 10 professors and for the questionnaire reliability Alpa Koronbach was employed. Statistical tests and variance analysis were used to analyze the data. the results show that the role of tribal elders in establishing stable security in the region has a meaningful role and is the most important role in establishing military, cultural and social security, political and social security, so to employ tribal elders in order to establish and provide security for the region, a monitoring system should be stablished.

    Keywords: Balouch Tribe, The Heads of Balouch Tribe, security, Permanent Security, Threat, Sistan, Balouchestan