فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی سبزوار
سال بیست و نهم شماره 1 (پیاپی 120، فروردین و اردیبهشت 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/26
  • تعداد عناوین: 11
|
  • محیا ابراهیمی، سیما قدرتی*، حمیدرضا وطن خواه کورنده صفحات 1-12
    زمینه و هدف

    درمان پذیرش و تعهد ، یکی از درمان های رفتاری موج سوم در زمینه درمان اختلالات اضطرابی است. هدف پژوهش حاضر ، بررسی اثر بخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر تاب آوری و خودپنداره کودکان مبتلا به سرطان است.

    روش کار

    پژوهش حاضر از نوع نیمه تجربی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل کلیه کودکان مبتلا به سرطان بستری بیمارستان امام خیمنی (ره) تهران در سال 1398بودند که از بین آن ها 30 کودک به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل گمارده شدند و از پرسشنامه های خودپنداره پیرز-هریس (1969) و تاب آوری کانر-دیویدسون (2003) استفاده شد. برای آزمودنی های گروه آزمایش ، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد در شش جلسه 60 دقیقه ای ارایه شد.داده ها با روش تحلیل کوواریانس به کمک نرم افزار SPSS24 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر خود پنداره (001/0=p،05/24=F) و تاب آوری(002/0=p،88/11=F) کودکان مبتلا به سرطان تاثیر داشته است.یافته ها نشان داد که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر مولفه های رفتار ، اضطراب و محبوبیت خودپنداره همچنین بر تاب آوری کودکان مبتلا به سرطان تاثیر داشته است.

    نتیجه گیری

    درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر تاب آوری و خودپنداره کودکان مبتلا به سرطان تاثیرمثبت داشته از این رو کاربرد این گونه درمان ها در کنار سایر روش های درمانی به مشاوران و روان شناسان کودک توصیه می شود.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، سرطان، تاب آوری، خود پنداره
  • آذین گازر، بیوک تاجری*، ناصر صبحی قراملکی، محمد حاتمی، غلامرضا صرامی فروشانی صفحات 25-35
    زمینه و هدف

    آسم یکی از شایعترین بیماری های مزمن تنفسی و از معضلات اصلی سیستم های بهداشتی درمانی در بسیاری از جوامع دنیا و کشور ما محسوب می شود. از اینرو هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی ایمن سازی در مقابل استرس بر میزان اضطراب، استرس ادراک شده و پیروی از درمان در بیماران مبتلا به آسم بود.

    مواد و روش ها

    در این پژوهش نیمه تجربی 30 بیمار مبتلا به آسم 25 تا 55 ساله انتخاب و به دو گروه آزمایش و گواه تقسیم شدند. ابتدا شرکت کنندگان پرسشنامه های پژوهش را تکمیل کردند. سپس بسته آموزش ایمن سازی در برابر استرس در 9 جلسه برای گروه آزمایش اجرا شد. بعد از اتمام جلسات و مجددا بعد از سه ماه پرسشنامه های پژوهش تکمیل شدند. ابزارهای این پژوهش شامل مقیاس اضطراب بک، پرسشنامه استرس ادراک شده کوهن و مقیاس پیروی از درمان بودند. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون واریانس با اندازه گیری مکرر در نرم افزار SPSS نسخه 20 استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج تحقیق نشان داد تفاوت بین گروهی برای متغیرهای استرس ادراک شده (023/0=p) و پیروی از درمان (003/0=p) معنادار بود ولی برای متغیر اضطراب (360/0=p) معنادار نبود. لذا آموزش ایمن سازی در مقابل استرس بر استرس ادراک شده و پیروی از درمان بیماران مبتلا به آسم تاثیر معنادار دارد.

    نتیجه گیری

    آموزش ایمن سازی در مقابل استرس با کاهش استرس ادراک شده بیماران مبتلا به آسم و همچنین با بهبود پیروی از درمان این بیماران باعث کنترل بهتر وضعیت بیماری آنها می شود.

    کلیدواژگان: استرس، اضطراب، آسم، پیروی از درمان
  • محمدحسن کوثری، محمدحسین ساقی*، ایوب رستگار، سمیه ستوده صفحات 65-76
    زمینه و هدف

    در محل های دفن مهندسی شده هم نمی توان از تولید شیرابه جلوگیری کرد که حاوی انواع مختلفی از فلزات سنگین است. بنابراین محل دفن زباله یکی از منابع اصلی افزایش غلظت فلزات سنگین در خاک است. هدف از انجام این مطالعه، بررسی شدت آلودگی خاک های اطراف محل دفن زباله سبزوار به فلزات سنگین و تهیه نقشه آلودگی خاک به فلزات سنگین بود.

    مواد و روش ها

    نمونه های خاک های سطحی و عمقی در 18 ایستگاه با توجه به نوع خاک و فاصله از محل دفن شهر سبزوار جمع آوری گردید. غلظت فلزات سنگین آرسنیک، روی، سرب، کروم، مس، جیوه و کادمیوم به وسیله دستگاه ICP-OES آنالیز گردید. شدت آلودگی خاک با استفاده از شاخص های زمین انباشتگی (Igeo) و مجموع ریسک اکولوژیکی (RI) ارزیابی شد.

    یافته ها

    میانگین غلظت آرسنیک، روی، سرب، کروم و مس در خاک سطحی به ترتیب 01/6، 04/41، 31/6، 77/26 و 45/31 بر حسب mg/kg و جیوه و کادمیوم به ترتیب 79/60 و 60/61 بر حسب µg/kg بود. اما میانگین غلظت آرسنیک، روی، سرب، کروم و مس در خاک در عمقی به ترتیب 75/5، 33/38، 25/6، 68/22و 04/31 بر حسب mg/kg و جیوه و کادمیوم به ترتیب 57/66 و 98/59 بر حسب µg/kg بود که مقدار همگی نسبت به مقادیر پس زمینه طبیعی بیشتر است.

    نتیجه گیری

    بر اساس برآورد شاخص هایIgeo و RI برای فلزات سنگین آرسنیک، سرب، روی، کروم و مس در خاک عدم آلودگی ولی برای جیوه و کادمیوم آلودگی شدید را نشان داد.

    کلیدواژگان: آلودگی خاک، فلزات سنگین، محل دفن
  • هانیه سلطانی، بهروز عبدلی*، علیرضا فارسی، عباس حق پرست صفحات 77-87
    زمینه و هدف

     بسیاری از افراد وابسته به هرویین در کارکردهای شناختی با مشکل مواجه هستند. هدف تحقیق حاضر بررسی تاثیر تمرینات مقاومتی بر کارکردهای شناختی مردان وابسته به هرویین بود.

    مواد و روش ها

    روش اجرای تحقیق، نیمه تجربی و از لحاظ هدف کاربردی بود که به شیوه پیش آزمون-پس آزمون همراه با گروه کنترل انجام شد. 30 نفر از افراد وابسته به هرویین مرکز درمان ترک اعتیاد در شهر تهران به عنوان نمونه انتخاب شدند و در دو گروه تجربی و کنترل قرار گرفتند. شرکت کنندگان ابتدا، آزمون استروپ معنایی و حافظه کاری ان بک را انجام دادند. گروه تجربی 8 هفته، هفته ای 3 جلسه تمرین مقاومتی را به شیوه دایره ای شامل سه ست 12-8 تکراری متشکل از 6 حرکت با فواصل استراحتی 2-1 دقیقه بین ست ها و 5-3 دقیقه بین دایره اجرای حرکات انجام دادند. پس از اتمام مداخله، پس آزمون به عمل آمد. از آزمون تحلیل کوواریانس جهت تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که در متغیر استروپ معنایی خنثی (026/0=p، 53/5= (27/1)f)، استروپ معنایی مثبت (001/0=p، 45/14= (27/1)f)، استروپ معنایی منفی (019/0=p، 18/6= (27/1)f) و حافظه کاری (029/0=p، 29/5= (27/1)f) بین دو گروه تفاوت معنادار وجود داشت که با توجه به تفاوت میانگین ها، در حافظه کاری عملکرد گروه تجربی بالاتر بود همچنین زمان واکنش استروپ معنایی (خنثی، مثبت و منفی) در گروه تجربی پایین تر بود.

    نتیجه گیری

    در یک نتیجه گیری کلی می توان بیان کرد که یک دوره مداخله تمرینات مقاومتی بر کارکردهای شناختی (استروپ معنایی و حافظه کاری) در مردان وابسته به هرویین تاثیر مثبت دارد.

    کلیدواژگان: تمرین مقاومتی، حافظه کاری، استروپ، هروئین
  • سیده محبوبه حسینی زارع، ابوالقاسم پوررضا، پروانه اصفهانی، کیانوش عبدی* صفحات 88-100
    هدف

    از آنجایی که مشارکت در فعالیتهای فراغتی، سلامت جسمی و روانی سالمندان را بهبود می بخشد، در این مطالعه به تبیین و تحلیل الگوهای فراغتی سالمندان جهت آشکارسازی مشکلات، نیازها و موانع فراغتی برای سیاستگذاران پرداخته شده است.

    روش بررسی

    مطالعه ی حاضر، مطالعه ی کیفی با استفاده از تحلیل محتوای قراردادی بوده که در آن بر اساس نمونه گیری هدفمند، 21 سالمند بالای 60 سال با حداکثر تنوع انتخاب شده و جمع آوری داده ها از طریق مصاحبه ی نیمه ساختار یافته تا اشباع داده ها در سال 1397صورت گرفت. از چهار معیار مقبولیت ، قابلیت اطمینان، قابلیت انتقال و قابلیت تایید پیشنهادی گوبا و لینکن جهت ارزیابی صحت داده ها استفاده شد.

    یافته ها

    سه مضمون اصلی شکل گرفته از مطالعه عبارت بودند از: فعالیت های اوقات فراغت، موانع مشارکت در فعالیتهای اوقات فراغت و عوامل موثر بر اوقات فراغت. هشت طبقه اصلی "تفریح"، "ورزش"، "تعاملات اجتماعی"، "استراحت"، "فعالیت هنری"، "فعالیت فرهنگی"، "رسانه"، "پرداختن به فرایض دینی"از آنالیز داده ها استخراج شد رایج ترین فعالیتهای اوقات فراغت در سالمندان تماشای تلویزیون، پیاده روی، رفتن به پارک و رفتن به مساجد بود. همچنین، مهمترین موانع مشارکت در فعالیتهای فراغتی مشکلات اقتصادی، ناتوانی جسمی و عدم دسترسی به تسهیلات فراغتی بود.

    نتیجه گیری

    با توجه به رایج ترین فعالیتهای فراغتی در سالمندان و موانع مشارکت در فعالیتهای فراغتی، میتوان با تدارک برنامه های تفریحی، ورزشی، آموزشی و مذهبی از جمله پیاده روی و توجه به غنی سازی برنامه های تلویزیون، از سوی نهادها و سازمانهای مسیول و در دسترس قرار دادن این تدارکات، زمینه ی رفاه و سلامت سالمندان را فراهم نمود.

    کلیدواژگان: اوقات فراغت، سالمند، مطالعه کیفی
  • آیدین عزیزپور* صفحات 101-114
    زمینه

    در حال حاضر افزایش مقاومت آنتی بیوتیکی باکتری ها به خصوص اشریشیاکلی به عنوان یک مشکل بهداشتی جهانی مطرح می باشد. هدف از این مطالعه بررسی الگوی مقاومت دارویی سویه های اشریشیاکلی جدا شده از طیور گوشتی شهرستان اردبیل نسبت به 20 نوع آنتی بیوتیک رایج در کشور بود.

    روش کار

    از 24 گله مرغ گوشتی دارای علایم بالینی و جراحات کالبدگشایی مشکوک به بیماری باکتریایی کلی باسیلوز به طور تصادفی تعداد پنج لاشه انتخاب و از کبد و قلب با استفاده از سوآب استریل نمونه برداری صورت گرفت. پس از کشت و جداسازی، کلنی های آن با روش های بیوشیمیایی و سرولوژی شناسایی شدند. آزمایش حساسیت آنتی بیوتیکی به روش دیسک دیفیوژن آگار و بر اساس دستوالعمل CLSI برای گروه های مختلف آنتی بیوتیکی انجام گردید.

    یافته ها

     از 120 نمونه بررسی شده، در 111 مورد (92/5%) باکتری اشریشیاکلی جداسازی شد. در این مطالعه بیشترین مقاومت آنتی بیوتیکی مربوط به تتراسایکلین (100 %)، کلرتتراسایکلین (100 %)، نالیدیکسیک اسید (100 %)، اکسی-تتراسایکلین (97/30%)، فلومکویین (94/60%)، تایلوزین (86/48%)، دیفلوکساسین (83/78%)، داکسی سایکلین (82/89%)، نیومایسین (81/08%)، سولفامتوکسازول +تریمتوپریم (74/77%) بود. بیشترین حساسیت در آنتی بیوتیک-های سفتیفور(100 %)، سفیکسیم (89/19%)، جنتامایسین (80/19%) و لینکواسپکتین (72/07%) مشاهده شد. در تمامی جدایه های اشرشیاکلی مقاومت چندگانه دارویی وجود داشت.

    نتیجه گیری

    نتایج این بررسی نشان داد بیشترین میزان مقاومت دارویی نسبت به آنتی بیوتیک های رایج در صنعت طیور مشاهده گردید. این موضوع می تواند ناشی از مصرف بی رویه آنتی بیوتیک ها در مزارع طیور باشد که از نظر بهداشت عمومی و سلامت جوامع انسانی اهمیت فراوانی دارد.

    کلیدواژگان: اشریشیااکلی، مقاومت چندگانه دارویی، آزمایش حساسیت آنتی بیوتیکی
  • احمد محمودی، مریم مشایخ*، فاطمه زم، مهدی شاه نظری، جاوید پیمانی صفحات 115-130
    زمینه و هدف

    کودک آسیب دیده شنوایی اغلب مشکلات ارتباطی دارد و مشکلات ارتباطی خود می تواند به مسایل اجتماعی و رفتاری منجر شود از این رو هدف از پژوهش حاضر، بررسی اثربخشی بازی درمانی گروهی با رویکرد شناختی-رفتاری بر اضطراب و عزت نفس دانش آموزان ناشنوا است.

    مواد و روش ها

     پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش شامل تمام دانش آموزان پسر ناشنوای مقطع ابتدایی در سال تحصیلی 99- 1398 در استان البرز بود. تعداد دانش آموزان 45 نفر بود که از این تعداد به روش نمونه گیری در دسترس تعداد 30 دانش آموز انتخاب شد و به صورت تصادفی در گروه آزمایش و کنترل گمارده شدند. از مقیاس های اضطراب کودکان اسپنس و سنجش عزت نفس کوپر اسمیت برای جمع آوری داده ها استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان می دهد که میزان اضطراب کودکان ناشنوا در گروه آزمایش و پس از اجرای بازی درمانی با رویکرد شناختی-رفتاری در مقایسه با گروه کنترل کاهش یافته است (p<0/05). همچنین یافته های پژوهش حاکی از آن است که عزت نفس کودکان ناشنوا در گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل در پس آزمون افزایش معناداری در سطح 05/0 داشته است.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های این پژوهش، بازی درمانی گروهی روشی موثر برای کاهش اضطراب و افزایش و تقویت عزت نفس دانش آموزان ناشنوا می باشد. ایجاد زمینه های لازم جهت برگزاری جلسات بازی درمانی گروهی در مدارس ویژه ناشنوایان ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: اضطراب، بازی درمانی گروهی، عزت نفس، ناشنوا
  • مهدی معتکف فر، ابوالفضل بخشی پور*، مهدی قاسمی مطلق صفحات 131-141
    زمینه و هدف

    هدف از پژوهش حاضر مقایسه ی اثر بخشی شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی و درمان هیجان مدار بر خود مراقبتی، عملکرد جنسی در بیماران دیابتی نوع 2 بود.

    مواد و روش ها

    تحقیق حاضر به لحاظ هدف از نوع کاربردی ، با طرح پیش آزمون - پس آزمون بود که از طرح پژوهشی نیمه آزمایشی استفاده شد. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه افراد مبتلا به دیابت نوع 2 که در سال 1398 به کلینیک دیابت شهر سبزوارمراجعه کرده اند بود. از جامعه آماری یاد شده 45 نفر به صورت در دسترس انتخاب و در 3 گروه 15 نفری (2 گروه آزمایش و یک گروه کنترل) به صورت تصادفی قرار گرفتند.آزمودنی های هر دو گروه در سه مرحله ی پیش آزمون و پس آزمون و پیگیری به پرسشنامه های خود مراقبتی توبرت هامپسون و گلاسکو (2000) ، پرسشنامه ی عملکرد جنسی زنان (FSFI) و عملکرد جنسی مردان (MSHQ) پاسخ دادند. در این تحقیق از تجزیه و تحلیل توصیفی داده ها، به منظور توصیف داده های جمع آوری شده، استفاده شد و با استفاده از نرم افزار آماری Spss اطلاعات تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی و درمان هیجان مدار بر خود مراقبتی، عملکرد جنسی در بیماران دیابتی نوع 2 اثر بخش هستند و در اثر بخشی آنها تفاوت معناداری مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    از درمانهای شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی و درمان هیجان مدار می توان در جهت تعدیل مشکلات روانشناختی بیماران دیابتی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: شناخت درمانی، ذهن آگاهی، درمان هیجان مدار، خود مراقبتی، عملکرد جنسی، دیابت نوع 2
  • علی قربانی رنجبری، جلیل مهرزاد*، حسام دهقانی، عباس عبدالهی، سامان حسینخانی صفحات 141-153
    زمینه

    سرطان کولون از سرطان های رایج در جهان می‌باشد. نقش IL-17A در سرطان از مراحل اولیه تومورزایی شروع می شود و به نظر می‌رسد با ایجاد التهاب نقش مهمی در تومورزایی دارد. هدف از مطالعه حاضر بررسی میزان بیان ژن های KI67 و P53 در سلول‌های اپیتلیوم کولونHT-29 تیمار شده با IL-17A می باشد.

    روش کار

     IL-17A خریداری شد و به میزان 50 ng/ml ، به محیط کشت HT-29، اضافه شد و پس از 24 ساعت سلول ها از محیط کشت جدا شد و نکروز سلولی با MTT بررسی گردید. سپس استخراج RNA صورت گرفت و میزان بیان P53 و KI67، با استفاده از پرایمر های جدید طراحی شده از روش Reverse transcription (RT) qPCR انجام و با نرم افزار GeniX6، مورد آنالیز قرار گرفت.

    یافته ها

     آزمایش MTT نشان داد که غلظت 150 ng/mlبیشترین کشندگی طی 24 ساعت را دارد. پس از 24 ساعت انکوباسیون با IL-17A ، میزان بیان ژنهای KI67 (P=0.003) و P53 (P=0.001) در سلولهای HT-29در گروه تیمار شده با IL-17A بترتیب، کاهش و افزایش یافت. همچنین تعداد سلول های مورد بررسی (HT-29)در گروه تحت تیمار نسبت به گروه کنترل کاهش معنی داری را نشان داد (P < 0.05).

    نتیجه گیری

     نتایج حاصل نشان داد IL17a می تواند با افزایش بیان P53 و کاهش KI67 موجب جلوگیری از تکثیر سلول های HT-29 در شرایط آزمایشگاهی شود. این می‌تواند زمینه برای استفاده از IL17a به عنوان عاملی برای ایمونوتراپی و پاتوژنز سرطان روده بزرگ باشد.

    کلیدواژگان: KI67، P53، HT29 و IL17a، qPCR، کشت سلول، سرطان سلول های سنگفرشی
  • راضیه عاشوری، شهناز نوحی*، حکیمه آقایی صفحات 154-165
    زمینه و هدف

    عملکرد خانواده از مهمترین شاخص ها برای تضمین کیفیت زندگی و سلامت روان اعضای خانواده می باشد و توانایی مقابله خانواده را با استرس ها و تعارضات نشان می دهد. بنابراین پژوهش حاضر با هدف بررسی کارآیی آموزش مبتنی بر طرحواره درمانی در زنان متاهل بر عملکرد خانواده انجام شد.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر، نیمه تجربی با طرح پیش آزمون و پس آزمون و گروه گواه بود. جامعه آماری مراجعین زن متاهل مرکز مشاوره منطقه 5 تهران بودند. حجم نمونه با نرم افزار G*power 30 نفر محاسبه شد. داوطلبین به شیوه در دسترس، با در نظر گرفتن معیارهای ورود و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه جایگزین شدند. عملکرد خانواده دو گروه با ابزار سنحش خانواده مک مستر (1960)، سنجیده شد. گروه آزمایش 13 جلسه آموزش مبتنی بر طرحواره، دریافت کردند. شرکت کنندگان پس از آموزش و یک ماه بعد مجددا پرسشنامه را تکمیل نمودند. جهت تحلیل داده ها از نرم افزار 24-spss ، تحلیل کوواریانس چند متغیری و سطح معناداری برابر با 0/05 استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج کوواریانس چند متغیری نشان داد که عملکرد خانواده در گروه آزمایش نسبت به گروه گواه پس از جلسات آموزشی تفاوت معناداری داشت (0/05>p).

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان دهنده بهبود قابل توجه آزمودنی ها در عملکرد کلی خانواده در مقایسه با ابتدای مطالعه بود. بر این اساس آموزش مبتنی بر طرحواره درمانی بر بهبود عملکرد خانواده تاثیر دارد.

    کلیدواژگان: عملکرد خانواده، زنان متاهل، طرح واره درمانی
  • فاطمه اخلاقی رضایی، امیررضا صالح مقدم*، فاطمه حشمتی نبوی، حمیدرضا بهنام وشانی صفحات 166-178
    مقدمه

    تعارض پدیده ای است که آثار مثبت و منفی روی عملکرد افراد و سازمان ها دارد. مطالعه ی حاضر با هدف بررسی تاثیر اجرای برنامه مدیریت تضاد بر میزان تعارض شغلی و سبک های حل تعارض پرستاران انجام شد.

    روش انجام کار

     این مطالعه ی تجربی بر روی 60 پرستار در بیمارستان کامیاب مشهد، در دو گروه مداخله و کنترل قبل و بعدی(، در سال 1398و99 انجام شد. برای گروه مداخله کارگاه مدیریت تضاد به مدت 6 ساعت برگزار و یک هفته پس از کارگاه، دو جلسه درونبخشی برگزار شد. در هر دو گروه مداخله و کنترل در بدو ورود، پانزده روز و یکماه پس از اتمام جلسات درونبخشی، پرسشنامه های تعارض شغلی دوبرین و سبک های حل تعارض توماس وکیلمن تکمیل شد. داده ها تحت تجزیه و تحلیل های آماری با استفاده از نرم افزارspss نسخه 16قرار گرفتند.

    یافته ها

     پانزده روز و یکماه پس از مداخله میانگین نمره تعارض شغلی در گروه مداخله نسبت به گروه کنترل و نسبت به قبل از برگزاری دوره به صورت معنی داری کاهش یافت (به ترتیب 003/0=p ،008/0 p= و 001/0≥p). اجرای برنامه مدیریت تضاد گرایش به استفاده از سبک همکاری را نسبت به گروه کنترل افزایش می دهد (02/0=p). گرایش به این سبک در گروه مداخله پانزده روز پس از دوره آموزشی و یکماه پس از آن نسبت به پیش از دوره افزایش داشت (001/0>p).

    نتیجه گیری

    یافته ها نشان دادند اجرای برنامه های مدیریت تعارض برای پرستاران منجر به کاهش تعارضات شغلی در میان آنها می گردد. مطالعات بیشتر به منظور تبیین نقش اجرای برنامه ی مدیریت تعارض بر کارکرد سیستم سلامت پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: حل تضاد، پرستاری، مطالعه ی مداخله ای، ایران
|
  • Mahya Ebrahimi, Sima Ghodrati *, Hamidreza Vatankhah Kourandeh Pages 1-12
    Background and Objective

    Acceptence and commitment Therapy is One of the Third Wave behavioral Therapies for the treatment of anxiety Disorders.the purpose of this study to investigate the the effectiveness of Acceptance and Commitment Therapy on Resiliency and Self-Concept in children with cancer.

    Methods

    The Present Study was quasi-experimental with post-test pretest design with control group.The statistical population included all children with cancer admitted to Imam Khomeini Hospital in Tehran in 1398 , of which 30 children were randomly assigned to experimental and control group.Pears-Harris (1969) Self-Concept questionnaire and Connor-Davidson(2003) resilience were randomly assigned to experimental and control groups.For the experimental group , Acceptence and commitment Therapy was presented in six session of 60-minutes. Data were analyzed by analysis of covariance using SPSS24 software.

    Results

    The results showed that the Treatment based on acceptance and commitment had an Effecton self-concept(p = 0.001, F = 24.05) and Resiliency (p = 0.002, F = 11.88)in children with cancer.The findings showed That Acceptance and Commitment based Therapy on the components of Behavior , Anxiety , popularity , Resiliency and self concept on children with cancer.

    Conclusion

    Acceptance and commitment therapy has a positive effect on resilience and self concept of children with cancer. Therefore the use of such treatments methods is recommended to counselors and child psychologists.

    Keywords: Acceptance, commitment Therapy(ACT), cancer, Resilience, Self-concept
  • Azin Gazor, Biouk Tajeri *, Naser Sobhi Gharamaleki, Mohammad Hatami, GholamReza Sarami Forooshani Pages 25-35
    Introduction

    Asthma is one of the most common chronic respiratory diseases and one of the main problems of health care systems in many societies around the world, including Iran. The aim of this study was to determine the effectiveness of immunization against stress on anxiety, perceived stress and adherence of treatment in patients with asthma.

    Methods

    In this quasi-experimental study, 30 patients with asthma aged 25 to 55 years were selected and divided into experimental and control groups. Participants first completed research questionnaires. First, the participants completed the research questionnaires. Then, the stress immunization training package was implemented in 9 sessions for the experimental group. Then the research questionnaires were completed after the sessions and again after three months. The instruments of this study include Beck Anxiety Scale, Cohen Perceived Stress Questionnaire and the scale of adherence to the treatment. In order to analyze the data, repeated measures analysis of variance test was used in SPSS software version 20.

    Results

    The results showed that the difference between groups was significant for the perceived stress variables (p = 0.023) and treatment follow-up (p = 0.003) but was not significant for the anxiety variable (p = 0.360). Therefore, immunization training against stress had a significant effect on perceived stress and adherence to treatment of patients with asthma.

    Conclusion

    Immunization against stress by reducing perceived stress in patients with asthma, in addition to reducing the risk of asthma attacks by improving adherence of treatment these patients leads to better control of their disease.

    Keywords: stress, anxiety, Asthma, Adherence to treatment
  • MohammadHasan Kowsari, Mohammadhossein Saghi *, Ayoob Rastegar, Somayeh Sotude Pages 65-76
    Background

    Even in engineered landfills in developed countries, leachate production cannot be avoided and it contains different types of heavy metals. Therefore, landfills are one of the main sources of increased concentrations of heavy metals in the soil. The purpose of this study was to evaluate the severity of contamination of soils around Sabzevar landfill with heavy metals and to prepare a soil contamination map with heavy metals.

    Methods

    Samples of surface and deep soils were collected in 18 stations according to the type of soil and distance from landfill Sabzevar. The concentrations of heavy metals Arsenic, Zinc, Lead, Chromium, Copper, Mercury and Cadmium were analyzed by ICP-OES. The intensity of soil contamination was assessed using Index Geoaccumulation Potential ecological risk index.

    Results

    The mean concentrations of Arsenic, Zinc, Lead, Chromium and Copper in surface soil, respectively are, 6.013, 41.04, 6.31, 26.77 and 31.45 mg/kg of Mercury and Cadmium, respectively, 60.79 and 61.60 μg/kg, respectively. But the mean concentration of Arsenic, Zinc, Lead, Chromium and Copper in depth soil, respectively are, 5.75, 38.33, 6.25, 22.68 and 31.04 mg/kg, Mercury and Cadmium, respectively, 66.57 and 59.98 μg/kg, the value of all proportion to Natural background values are higher.

    Conclusion

    Based on estimates of Igeo and RI indices for heavy metals Arsenic, Lead, Zinc, Chromium and Copper in the soil showed no contamination but for Mercury and Cadmium showed severe contamination.

    Keywords: Soil Pollution, heavy metals, Landfill
  • Haniyeh Soltani, Behrouz Abdoli *, Alireza Farsi, Abbas Haghparast Pages 77-87
    Background

    Many heroin-dependent people have defects in cognitive functions. The aim of this study was to investigate the effect of resistance training on cognitive functions of heroin-dependent men.

    Materials and Methods

    The research method is quasi-experimental and applied in terms of purpose, which was done by pretest-posttest with the control group. Thirty heroin addicts from the Addiction Treatment Center in Tehran participated in study as a sample and were divided into two groups: experimental and control. Participants performed semantic strop and n-back working memory test in the pre-test. The participants of the experimental group performed resistance training sessions 3 times a week for 8 weeks in a circular manner consisting of three sets of 8-12 repetitions consisting of 6 movements with rest intervals of 1-2 minutes between sets and 3-5 minutes between movements. Finally, after the intervention, the post-test was performed. Analysis of covariance was used to analyze the data.

    Results

    The results showed that there was a significant difference between the experimental and control groups in the variables of neutral semantic strop (f(1.27)=5/53 p=0.026), positive (f(1.27)=14/75 p=0.001), negative (f(1.27)=6/18 p=0.019) and working memory (f(1.27)=5/29 p=0.029). Due to the difference in means, in working memory, the performance of the experimental group was higher and also the semantic strope reaction time (neutral, positive and negative) was lower in the experimental group.

    Conclusion

    In a general conclusion, it can be stated that a course of resistance training has a positive effect on cognitive functions (semantic strope and working memory) in heroin-dependent men.

    Keywords: Heroin, Stroop, Resistance training, working Memory
  • Seyedeh Mahboubeh Hosseini Zare, Abolghasem Pourreza, Parvaneh Esfahani, Kianoush Abdi * Pages 88-100
    Objective

    Since participation in leisure activities improves the physical and mental health of the elderly, in this study, the leisure patterns of the elderly are explained and analyzed to reveal the problems, needs and barriers of leisure for policy makers.

    Materials & Methods

     

    This qualitative study was conducted by using conventional content analysis. 21 elderly people over 60 years old were selected based on purposive sampling with maximum diversity and data were collected through semi-structured interviews and continued till data saturation was occurred in 2019. In order to evaluate the accuracy of the data, four criteria of acceptability, reliability, transmission capability and the capability of the proposed approval of Goba and Lincoln were used.

    Results

    three main themes of the study were included of leisure activities, barriers to participation in leisure activities and factors affecting leisure. The eight main categories of "recreation", "sport", "social interaction", "rest", "artistic activity", "cultural activity", "media" and "religious beliefs" were extracted from the data analysis. The most common leisure activities for the elderly were watching television, hiking, going to parks and mosques. The most important barriers to non-participation in leisure activities were economic problems, disability and lack of access.

    Conclusion

    Due to the most common leisure activities in the elderly and barriers to non-participation in leisure activities, the provision of recreational, educational and religious programs by responsible institutions and organizations and their availability can provide welfare and health of the elderly.

    Keywords: Leisure time, Aged, qualitative study
  • Aidin Azizpour * Pages 101-114
    Background

    Increasing antibiotic resistance of bacteria, especially Escherichia coli, is currently a global health problem. The aim of this study was to investigate the drug resistance pattern of E coli strains isolated from broiler poultry of Ardabil city to common twenty antibiotics in the Iran.

    Materials and Methods

    Five carcasses were randomly selected from 24 broiler flocks with clinical signs of colibacillosis and sampled from liver and heart using sterile swabs. After culture and isolation, colonies were identified by biochemical and serological methods. Antimicrobial susceptibility testing was performed by disk diffusion method based on CLSI guidelines with antibiotics from various groups.

    Results

    From 120 samples examined, E. coli was isolated in 111 cases (92.5%). The highest antibiotic resistance was in tetrayclin (100%), chlortetracycline (100%), nalidixic acid (100%), oxytetracycline (97.30%), flomequine (94.60%), tylosin (86.47%), difloxacin (83.78%), doxycycline(82.89%), neomycine (81.08%), and sulphamethoxazole+ terimethoprime (74.77%), respectively. The most sensitivity was seen in antibiotics ceftifour (100%), cefixime (89.19%), gentamicin (80.19%) and lincospectin (72.07%), respectively. Multiple antibiotic resistance was in all isolates.

    Conclusions

    The results of this study show the highest rate of drug resistance was observed to common antibiotics in the Iranian poultry industry. This can be due to excessive use of antibiotics in poultry farms. These findings are important for public health and health of human societies.Key words: Escherichia coli, multiple antibiotic resistance, antimicrobial susceptibility testing

    Keywords: Escherichia coli, multiple antibiotic resistance, antimicrobial susceptibility testing
  • Ahmad Mahmoodi, Maryam Mashayekh *, Fatemeh Zam, Mahdi Shahnazari, Javid Peymani Pages 115-130
    Background

    A hearing-impaired child often has communication problems and Communication problems can lead to social and behavioral problems therefore the purpose of the present study is Survey the effectiveness of group play therapy with cognitive-behavioral approach on anxiety and self-esteem of deaf students.

    Materials & Methods

    The present study was a quasi-experimental study with pretest, post-test design and control group. The statistical population of this study included all elementary deaf students in Alborz province in 1398-99. The number of students was 45, of which 30 students were selected by available sampling method and were randomly assigned to the experimental and control groups. Spence children anxiety scale and Cooper Smith self-esteem inventory were used to collect data.

    results

    The Findings show that the level of anxiety in deaf children in the experimental group and after performing play therapy with cognitive-behavioral approach has decreased compared to the control group (p <0.05). Also, the findings indicate that the self-esteem of deaf children in the experimental group compared to the control group in the post-test had a significant increase at the level of 0.05.

    Conclusion

    According to the findings of this study, group play therapy is an effective way to reduce anxiety and increase and strengthen the self-esteem of deaf students. It seems necessary to holding group play therapy sessions in special schools for the deaf.

    Keywords: Group play therapy, anxiety, Self-esteem, deaf
  • Mahdi Motakeffar, Abolfazl Bakhshi Pour *, Mehdi Ghasemi Motlagh Pages 131-141
    Background and Aim

    The aim of this study was to compare the effectiveness of mindfulness-based cognitive therapy and emotion-oriented therapy on self-care, sexual function in type 2 diabetic patients.

    Materials and Methods

    The present study was applied in terms of purpose, with pre-test-post-test design, which used a quasi-experimental research design. The statistical population of the study included all people with type 2 diabetes who referred to Sabzevar Diabetes Clinic in 1398. From the mentioned statistical population, 45 people were selected by convenience and randomly divided into 3 groups of 15 people (2 experimental groups and one control group). The experiments of both groups in three stages of pre-test and post-test and follow-up to The self-care questionnaires of Tobert Hampson and Glasgow (2000), the Female Sexual Function Questionnaire (FSFI) and the Male Sexual Function Questionnaire (MSHQ) were answered. In this study, descriptive data analysis was used to describe the collected data and the data were analyzed using SPSS statistical software.

    Results

    The results showed that mindfulness-based cognitive therapy and emotion-oriented therapy are effective on self-care, sexual function in type 2 diabetic patients and there was no significant difference in their effectiveness.

    Conclusion

    Cognitive therapies based on mindfulness and emotion-oriented therapy can be used to alleviate the psychological problems of diabetic patients.Keywords: Cognitive

    Keywords: Cognitive therapy, Mindfulness, Emotion-oriented therapy, Self-care, Sexual function
  • Ali Ghorbani Ranjbary, Jalil Mehrzad *, Hesam Dehghani, Abbas Abdollahi, Saman Hosseinkhani Pages 141-153
    Background

     Colorectal cancer (CRC) is one of the most common cancers in the world. The role of IL-17A in cancer begins in the early stages of tumorigenesis and appears to play an important role in tumorigenesis by causing inflammation. The present study was conducted to investigate the expression of KI67 and P53 genes in HT-29 colon epithelial cells with IL-17A.

    Materials and Methods

    IL-17A was purchased and 50 ng/ml was added to HT-29 culture medium and after 24 hours the cells were isolated from the culture medium and cell necrosis was examined by MTT. Then RNA was extracted and the expression levels of P53 and KI67 were analyzed using newly designed primers by Reverse transcription (RT) qPCR method and GeniX6 software.

    Results

     The MTT test showed that a concentration of 150 ng/ml for 24 hours had maximal necrosis rate in HT-29. After 24 hours of IL-17A incubation, the expression of KI67 (P = 0.003) and P53 (P = 0.001) genes in HT-29 cells in the IL-17A exposed group decreased and increased, respectively. Also, compared to the control group the number of examined HT-29 cells in the IL-17A treated group showed a significant decrease (P

    Keywords: KI67, P53, HT-29, IL17a, qPCR, cell culture, Squamous cell carcinoma
  • Razieh Ashoori, Shahnaz Nouhi *, Hakimeh Aghae Pages 154-165
    Background

    Family performance is one of the most important indices warranting the family life quality and psychological health and shows family’s coping skill against distresses, conflicts and problems. So the present research seeks to study the efficacy of an education based on schema therapy in married women.

    Materials & Methods

    the present research was quasi experimental study with pre- and post- tests and control group. Statistical society was Tehran 5th district family counseling center married women’s clients. Sample size was estimated 30 persons with G*power software. Volunteers through available sampling after considering inclusion criteria were randomly assigned into two experimental and control groups. Family performance in both groups assisted by Mc Master Family assessment device (FAD) (1960). The experimental group received 13 educational sessions based on schema therapy. After the training and one month later, the participants completed again the questionnaire. The data was analyzed by means of spss software version 24 and MANCOVA at a significant level of 0.05.

    Results

    analysis by MANCOVA showed family performance in experimental group after education were significantly different compaired to control group (p<0.05).

    Conclusion

    the results of this research showed significant improvement in family performance in experimental group compaired to beginning of the survey. So education based on schema therapy was effective on family performance.

    Keywords: Family performance, Married women, Schema therapy
  • Fatemeh Akhlaghi Rezaei, Amirreza Salehmoghaddam *, Fatemeh Heshmati Nabavi, Hamidreza Behnam Vashani Pages 166-178
    Introduction

    Conflict is a phenomenon that has positive and negative effects on the performance of individuals and organizations. This study aimed to investigate the effect of implementing a conflict management program on job conflict and nurses' conflict resolution styles.

    Methods

    This experimental-interventional and before-after study was performed on 60 nurses in the Kamyab Hospital of Mashhad, Iran, in 2020. A conflict management workshop was held for the intervention group for 6 hours. Then, one week after the workshop, two intra-departmental sessions were held. In both intervention and control groups, Dubrin Job Conflict Questionnaires and Thomas-Kilman conflict mode instrument were completed at the beginning, fifteen days, and one month after the end of the inpatient sessions. Data were analyzed using SPSS software version 16.

    Results

    Fifteen days and one month after the intervention, the mean score of job conflict in the intervention group significantly decreased compared to the control group and before the intervention (p = 0.003, p = 0.008, and p<0.001, respectively). Implementing a conflict management program increased the tendency to use a collaborative style compared to the control group (p = 0.02). Tendency to this style in the intervention group increased fifteen days and one month after the workshop compared to before the course (p <0.001).

    Conclusion

    Findings showed that the implementation of conflict management programs for nurses leads to a reduction in job conflicts among them. Further studies are suggested to explain the role of conflict management program implementation in the functioning of the health system.

    Keywords: Conflict Resolution, nursing, Intervention Study, Iran