فهرست مطالب

نشریه ادیان و عرفان
سال پنجاه و چهارم شماره 2 (پاییز و زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/29
  • تعداد عناوین: 12
|
  • میلاد اعظمی مرام*، مهدی فخیمی کامران صفحات 261-280

    انسان شناسی شناختی می کوشد با ابزارهای علوم شناختی به مطالعه موضوعات و مسایل فرهنگ بشری بپردازد، و نظریه تامس لوسن و رابرت مکالی درباره نظام مناسک دینی از نظریات پیشگام و دوران ساز این حوزه است. آن ها می کوشند تحلیلی شناخت گرایانه از صورت نوعی ساختار نظام مناسک دینی ارایه دهند. به باور آن ها، چنین تحلیلی از توانش مناسکی مشارکت کنندگان، دانش عمدتا ناخودآگاه و قضاوت های شهودی آن ها درباره ماهیت و کیفیت مناسک، پرده برمی دارد. مطابق تحلیل آن ها، مناسک دینی کنش اند، نظیر سایر کنش های بشری، جز اینکه در آن ها کارگزاران فرابشری نقشی محوری دارند. اجرای مناسک دینی منوط به دانش الاهیاتی نیست و تحلیل نظام بازنمایی کنش و سایر نظام های مسیول برای خردورزی درباره کارگزاران و کنش ها برای شناخت قضاوت شهودی مشارکت کنندگان کافی است. این نظریه دست کم شش یافته شناختی دارد که به باور خود آن ها هم قدرت پیش بینی رفتار مشارکت کنندگان را به ما می دهند، هم به لحاظ تجربی آزمون پذیرند.

    کلیدواژگان: توانش مناسکی، قضاوت های شهودی، کارگزاران فرابشری، کنش، نظام مناسک دینی
  • آزاده آزادی نژاد، روزبه زرین کوب*، سینا فروزش صفحات 281-301
    در دوران شهریاری خسروپرویز، مسیحیان ساکن در بین النهرین متعدد بودند. کلیسای شرقی بین النهرین، به عنوان یکی از مهم ترین زیرمجموعه های کلیسای شرقی در آن زمان دچار نابسامانی بود. هدف این پژوهش بر آن است تا وضعیت کلیسای شرقی بین النهرین در آستانه فتوح اسلامی تا برافتادن ساسانیان را بررسی کند. در این پژوهش تلاش می شود تا به این پرسش پاسخ داده شود که علل نابسامانی کلیسای شرقی بین النهرین از دوره خسروپرویز تا برافتادن ساسانیان چه بوده است؟ یکی از منابع مهم، برای بررسی این دوران، نامه هایی است که یشوع یهب سوم (فوت659م)، بطریق ایرانی کلیسای شرقی بین النهرین، هم زمان با فتوح اسلامی، به سران کلیسا ارسال کرده است. تحلیل داده ها بر محوریت نامه های یشوع یهب سوم با رویکرد توصیفی- تحلیلی، مبتنی بر روش تاریخی، نشان داد که مناقشات داخلی کلیسای شرقی بین النهرین که سیاسی و در عین حال، آموزه ای بود، موجودیت آن را به خطر انداخته بود. در واقع تفاوت در مسیح شناختی نسطوریان و میافیزیت ها، کلیسا را به شدت ضعیف کرده بود. از سوی دیگر تضاد نهاد های درونی این کلیسا تحکیم آن را بر هم زده بود. برخی از زردشتیان نیز با مشاهده عدم حمایت برخی مسیحیان از ایشان، دست به اغتشاش زدند، کلیساهایی را ویران کردند و این آشفتگی را تشدید کردند. در واقع، نابسامانی کلیسای شرقی بین النهرین، پیش از فتوح اسلامی در بین النهرین آغاز شده بود و از شروع فتوح اسلامی تا دست کم پایان سلسله ساسانی، حاکمان مسلمان مشکل حادی برای کلیسا ایجاد نکردند.
    کلیدواژگان: بین النهرین، ساسانیان، فتوح اسلامی، کلیسای شرق، میافیزیت ها، نسطوریان، یشوع یهب سوم
  • افضل السادات حسینی*، نرجس بیطرف حقیقی، سمیرا حیدری صفحات 303-324
    در قرن بیست و یکم، معنویت بیش از پیش در جوامع بشری و زندگی مردم جهان اهمیت یافته است. در نظام های آموزش و پرورش در سراسر  جهان نیز تربیت معنوی مورد توجه قرار گرفته است و تلاش شده است که در برنامه درسی مدارس جایگاهی به آن اختصاص داده شود. هدف مقاله حاضر شناسایی و تبیین آرای دیوید کار، فیلسوفی که به خاطر آثارش در زمینه تربیت معنوی شهرت دارد و ارایه اصول و روش مبتنی بر این آراست. از یافته های این پژوهش نتیجه می گیریم اصول شامل عقلانیت، محوریت منش، همراهی دین و معنویت، فراگیربودن ارزش ها و آموزش حقایق و پرورش فضایل معنوی است که با روش های ظرفیت انتقاد و گفت وگو، انتقاد از خود، علاقه و احترام به دیگران، مشارکت دوجانبه مدرسه و خانه، آگاهی از معنویت و درک ارزش ها، به کارگیری هنر و ادبیات، سرمشق دهی، به کار گیری مربیان فضیلت گرا نه فضیلت آموز، به کارگیری علم در تربیت معنوی، مهارت آموزی به کارگیری مراقبه، به کارگیری حکایت و داستان و پرورش فضایل نظری و اصلی امکان پذیر است. این پژوهش با استفاده از روش توصیفی تحلیلی انجام شده است.
    کلیدواژگان: اصول، تربیت، تربیت معنوی، دیوید کار، روش
  • ابوالفضل خوش منش* صفحات 325-349
    «هبوط» یا «اخراج» انسان از بهشت، حیاتی را برای بشر در کره خاکی رقم زده است، که ظاهر و باطن آن آمیخته با انواع ناآرامی هاست؛ ناآرامی هایی که همواره به انسان گوشزد می کنند که ماوا و مثوای نهایی وی بر روی کره خاکی نیست و بر اوست که در اندیشه تدارک راه امنی برای بازگشت خود به سوی معاد و دارالسلام سکینه و رحمت الهی باشد. خدایی که برای انسان، آن هبوط و نزول را رقم زده، راه بازگشتی را نیز برای همو ترسیم کرده است که به صورت های مختلف در زبان ادیان الهی بیان شده است. امن و امان، سلم و سلام و سکینه و رحمت، کلیدواژه هایی برای مفاهیم و موضوعات گمشده بشر، و «اورشلیم و مکه و در نهایت، مدینه النبی» با مرکزیت پیامبر رحمت(ص) -که «رحمه للعالمین» و منبع امن و اسلام و تزکیه و تطهیر از عوامل آلودگی و ناآرامی است و در بیان پیامبران پیشین نیز به وی بشارت داده شده است - مواضع و رموز بارزی در این باب اند. مقاله به صورت توصیفی و تطبیقی موضوعات مورد اشاره را تحلیل و نقش بارز پیامبر اکرم(ص) را در ترسیم راه سکینه و آرامش در قالب های مختلف روحی، جسمی، فرهنگی و معنوی واکاوی می کند.
    کلیدواژگان: ام القری و مدینه النبی، اورشلیم، سکینه و امن و سلام، هبوط و بازگشت انسان
  • نیلوفر سلمانی*، قربان علمی صفحات 351-366
    مسیح شناسی پایول ساموساتا یکی از مسیح شناسی هایی است که در قرن سوم میلادی توسط سینود انطاکیه به دلیل تاکید بر انسانیت صرف عیسی و نفی الوهیت جوهری و ازلی بودن مسیح، محکوم به بدعت شد. این مسیح شناسی حول سه محور مسیح تاریخی، انسان خداگونه و پیامبر نجات بخش قرار دارد و بیانگر این مهم است که عیسی که همانند انسان های دیگر متشکل از روح و بدن است، لیکن متعالی تر، و در نقطه ای از تاریخ از مریم متولد شد، با تکامل و پرورش اخلاقی خود، شایستگی فیض فرزندی خدا را پیدا کرد و به مقام یک پیامبر و مسیحای موعود که از پیش در نقشه نجات خدا طراحی شده بود، دست یافت و با مرگ خویش برای نجات انسان ها و تسخیر گناه اولیه آدم با اراده خدا وحدت یافت. نگارنده بر آنست که با نگاهی به مسیحیت سال های اولیه، از یک سو می توان این تیوری را مطرح ساخت که مسیح شناسی پایول ساموساتا که بیشترین قرابت را با مسیحیت اولیه دارد، احیاگر سنت فکری عیسی و اندیشه  مسیحیان اولیه که عیسی را انسانی صرف می دانستند، می باشد و از سوی دیگر در تقابل با مسیح شناسی لوگوسی-کیهانی کاتولیکی است که قایل به الوهیت و انسانیت توامان عیسی است.
    کلیدواژگان: انطاکیه، دیدگاه ابیونی، دیدگاه پائولی، مسیح شناسی
  • محمدعلی صنعتی نجار* صفحات 367-386

    در مورد ماهیت و خلقت ابلیس نظرات مختلفی وجود دارد. عارفان به وجود مبدا آسمانی و امری حتمی در خلقت ابلیس باور دارند ولی تعدادی او را همان نفس اماره، تعدادی وهم و بعضی هم یکی از دو قطب هستی و تجلی اسم مضل الهی می دانند. در این پژوهش، از روش توصیفی و تحلیل محتوای متون با تاکید بر منابع تفسیری-عرفانی، با هدف وصول به شناختی نو از ماهیت و خلقت ابلیس، استفاده شده که بیان می کند ظهور وی در قالب شیطان و هم زمانی اش با خلقت انسان مختار نشان می دهد که از شیون وجودی انسان کامل است؛ زیرا او جامع تمام مراتب وجود است. از منظر تعابیر دوگانه عرفان اسلامی در مورد انسان - نظیر «انسان کبیر»، «انسان صغیر»- یا تعبیر «کون جامع»، بسته به اینکه از چه ساحتی به شیطان بنگریم، می تواند هم در درون، هم در بیرون انسان باشد، اما در هر دو حالت، وابسته به وجود انسان است.

    کلیدواژگان: ابلیس، تفسیر عرفانی، جن، شیطان، ملائکه
  • نگار عضوامینیان، ابوالقاسم قوام*، علی اشرف امامی صفحات 387-404
    انسان ها برای درک بهتر مفاهیم انتزاعی طرحواره ای را در ذهن خود شکل می دهند. این طرحواره ها ساخت های مفهومی هستند و حاصل تجربه ای است که انسان از محیط پیرامون خود کسب می کند. یکی از این مفاهیم انتزاعی که بهاءولد سعی در عینی سازی آن داشته مفهوم عدم است. عدم در عرفان اسلامی به معنی نیستی مطلق نیست، به همین دلیل تصاویر فراوانی از عدم توسط عارفان ارایه شده است. بهاءولد نیز هنگامی که از تجربه های عرفانی و مکاشفات خود سخن می گوید، مفهوم انتزاعی عدم را با زبان انگاره و طرحواره های تصویری متعددی بیان می کند. نگارندگان در این مقاله با رویکرد شناختی به بررسی طرحواره های تصویری عدم در معارف پرداخته اند. روش این پژوهش توصیفی- تحلیلی است و براساس داده های به دست آمده می توان نتیجه گرفت: هریک از طرحواره های ادغام، تکرار، مقیاس، فرایند، شیء، قدرتی، انطباق، حرکتی، ارتباط، شکافت و تماس به نوعی می تواند مفهوم عدم را در قالب پدیده ای عینی قابل درک نماید. همچنین طرحواره حجمی، بیشترین بسامد را به خود اختصاص داده است؛ زیرا بهاء معتقد است که همه چیز از درون عدم پا به عرصه هستی می گذارد؛ درواقع عدم مکانی است که کاینات از غیب به ظهور می رسند.
    کلیدواژگان: بهاءولد، طرحواره های تصویری، عدم، معارف، معنی شناسی شناختی
  • علی اکبر مسگر*، ابوالفضل سلمانی گواری، صادق امیری دهنوئی صفحات 405-424
    این تحقیق بر اساس نظریه بازنمایی استوارت هال پیش رفته و بر آن است با اتخاذ این روش نسبت میان فهم آخرالزمانی و درک پایان تاریخی را با  فتح ایران توسط اعراب مسلمان را با توجه به مفاد متن کتاب دینکرد بیان کند. از این قرار، می توان این فرضیه را مطرح نمود که گزاره یا باور معنا داری خارج از گفتمان دین زردشتی برای پیروان آن دین وجود ندارد و علل رخدادها بیش از آنکه در پرتو واقعیت معاصر فهم شوند، در زمینه و بستری درون گفتمانی درک و تفسیر می شوند. کارویژه نظریه بازنمایی در اینجا، سنجش ریشه و تبار واقعیت نیست، بلکه تلاش برای شناخت این نکته است که درک آن واقعیت [فتح ایران] با چه رویه ها، نشانه ها، رمزها و صورت بندی های معنایی در گفتمان زردشتی همبستگی و هم آوایی پیدا می کند. گفتمان مزبور، روایت شکست ایرانیان و فتح ایرانشهر را با عناصر امیدبخش پایان هزاره، ظهور موعود و پایان تاریخ این همان می کند.
    کلیدواژگان: دینکرد، سده های نخست اسلامی، فرجام شناختی، متون زردشتی، موعودگرایی
  • محمد مشهدی نوش آبادی* صفحات 425-451
    بهار هر سال در آبادی اسفنجان از توابع شهرستان اسکو استان آذربایجان شرقی آیینی بر محور قربانی گاو انجام می شود که متضمن عناصر مهمی از باورها و آیین های ایرانی است. بر اساس این سنت دیرینه مردم این آبادی، گاو نری را که از مدت ها قبل در نظر گرفته شده خریداری و صبح پنجشنبه ای که 36 روز از بهار گذشته باشد، در آبادی گردانده و نذورات مردم را از درب خانه ها دریافت می کنند. پس از اینکه آب قنات آبادی را به گاو نوشاندند، آن را به زیارتگاه پیر سنگ که در راس تپه ای در کنار آبادی قرار دارد برده و گرد آن می گردانند. آنگاه از تپه سرازیر شده و قربانی را به بالای تپه قربانگاه در جانب دیگر روستا هدایت می کنند و نزدیک نقطه سنگ چینی که باور دارند محل غیبت دختری است، ذبح می کنند تا خون گاو از طریق شیاری به گودال سنگ چین فرو رود و در پی آن باران ببارد. مطالعات مقاله به دو صورت میدانی و اسنادی شامل توصیف آیین و تحلیل دینی و اسطوره ای آن است که بر اساس آن طلب باران، اسطوره غیبت دختر و قربانی گاو سه وجه اصلی این آیین بر بن مایه های فرهنگ ایرانی استوار است و برگزاری آن در حدود 40 روز پس از نوروز نیز، قابل مقایسه با گاهنبار «میدیوزرم گاه» یا «میان بهار» زرتشتیان است. همچنین این آیین در تنوع عناصر آیینی نمونه ای بی مثال است و به جز عناصر اصلی دربردارنده حاجت خواهی، جمع آوری نذورات، گرداندن گاو در آبادی، جاری کردن خون در محل غیبت دختر، استفاده از خون قربانی جهت مشکل نازایی، تقسیم و پخت گوشت قربانی است.
    کلیدواژگان: آیین ایرانی-زرتشتی، اسطوره غیبت دختر، اسفنجان، سی و ششمین روز بهار
  • قوام میرحسینی، ناصر محمدی*، حسن عباسی حسین آبادی، مرضیه اخلاقی صفحات 453-474
    انس دیرینه و فراوان شاه نعمت الله ولی با قرآن و به کارگیری گسترده آیات قرآن در آثار وی، نگارنده را برآن داشت تا با طرح سوال از مبانی قرآن شناختی و وحی شناختی شاه به خوانش این مبانی که مواجهه او با قرآن را تحت تاثیر خود قرار داده است، بپردازد. این مقاله با روش توصیفی و با تحلیل محتوای آثار منظوم و منثور شاه، مبانی قرآن شناختی او را در دو گروه مبانی ناظر به متن و مبانی ناظر به فهم، تحقیق و تحلیل نموده است. مهم ترین مبانی متن شناختی شاه عبارت اند از: نگاه معرفت شناسانه به وحی که ظهور علم حق و نزول معانی عقلی مجرد در لباس محسوس است؛ وحی گشایش و مکاشفه روحی است؛ قطبیت ظاهر و هم باطن قرآن و تفاوت علوم مستنبط از هر کدام؛ اتحاد قرآن و انسان کامل و عینیت سخن رسول و وحی و همچنین تلقی رمزی و اشاری از الفاظ قرآن، از دیگر مبانی متن شناختی شاه است. اما مبانی ناظر به فهم قرآن، از دیدگاه شاه ولی عبارت است از: لزوم ایمان قلبی برای وصول به باطن و اسلام برای درک ظاهر قرآن؛ اختصاص تاویل ظاهر متشابهات به قطب زمان؛ تدبر در قرآن، نزول آن بر دل و اتصاف به احکام آیات است و همچنین ضرورت استفاده از احادیث پیامبر(ص) و ایمه(ع) و کاربست یافته های عرفان نظری در فهم و تفسیر آیات از دیگر مبانی فهم قرآن است.
    کلیدواژگان: تدبر در قرآن، تفسیر ظاهر و باطن، شاه نعمت الله ولی، مبانی فهم و تفسیر
  • منصوره نجات نیا*، بخشعلی قنبری، محمدرضا عدلی صفحات 475-498
    مذهب انگلیکن از جمله فرق برجسته مسیحیت، با پایه گذاری و مرجعیت در کلیسای اسقفی انگلیس تاسیس شده است. شاخه ای مستقل و جدا از کلیسای کاتولیک، پروتستان و ارتدوکس است؛ اگرچه از درون پروتستان شکل گیری شد، اما به لحاظ اعتقادی و آیینی با آن تفاوت دارد. ازدواج و مناصب کشیشی از جمله موارد قابل توجه در این مذهب است و قوانین ازدواج در این کلیسا در طول قرون متمادی دستخوش تغییرات و نوآوری های زیاد و قابل ملاحظه ای شده است. در سده های اولیه مسیحیت، اروپای قرون وسطی قوانین را براساس احکام شرعی حاکم به اجرا درمی آورده است. شورای چهارم لاتران (1215) ازدواج مخفیانه را ممنوع کرد وازدواج ها می بایست به طور علنی توسط کشیشان در کلیسا اعلام می گردید. کلیسای انگلیکن با توجه به سوابق اعتقادی و شرعی موجود در کلیسا های قرون پیش تحولاتی را به وجود آورد. مناصب کلیسایی به شکلی تبعیض آمیز اعمال می شد، به طوری که زنان به ندرت در جایگاه واقعی خود قرار می گرفتند و توانمندی های آن ها کاملا نادیده گرفته می شد. در این مقاله قوانین وضع شده کلیسای انگلیکن در طی قرون در رابطه با ازدواج کشیشان و چالش های پیش رو، همچنین مناصب کشیشی زنان و حقوق طبیعی آنان مورد بررسی قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: ازدواج روحانی، انگلیکن، تجرد، کلیسای اسقفی، مسیحیت، مناصب کشیشی
  • حامد نظرپور* صفحات 499-514
    یکی از مسایل مهم در فلسفه و عرفان، کیفیت صادر شدن کثرات از واحد و مسئله اولین مخلوق است. ابن برجان (د.536 ق)، عارف اندلسی، نیز به این مسئله پرداخته و اصطلاح عبد کلی را به کار برده است. هدف این پژوهش بررسی اصطلاح عبد کلی از دیدگاه ابن برجان است. یافته ها حاکی از این است که از دیدگاه ابن برجان، عبد کلی اولین مخلوق خداوند و واسطه خلقت مخلوقات است که به صورت خداوند خلق شده است. عبد کلی موجودی جامع و واحد است که دربردارنده همه مخلوقات است. عبد کلی مسبوق به عدم و حادث لنفسه و قدیم لغیره است. از نظر ابن برجان عبارت قرآنی «کل شیء» ناظر به عبد کلی است. ابن برجان در توضیح عبد کلی از تمثیل های انسان در حال عبادت، آدم(ع)(عبد جزیی) و کشتی استفاده می کند. هرچند عبارت «عبد کلی»، کاربرد قابل توجهی در آثار عرفانی ندارد، به نظر می رسد او در این موضوع تحت تاثیر اخوان الصفا بوده و بر ابن عربی تاثیرگذار بوده است.
    کلیدواژگان: ابن برجان، عبد جزئی، عبد کلی، کل شیء
|
  • Milad Azamimaram *, Mehdi Fakhimi Kamran Pages 261-280

    Cognitive anthropology studies human culture with the tools of cognitive sciences, and Thomas E. Lawson’s and Robert N. McCauley’s theory of the system of religious rituals is a pioneering work in this field. Lawson and McCauley try to provide a cognitive analysis of the structure of ritual as a type. They believe that such an analysis reveals the participants’ ritual competence, their largely unconscious knowledge, and their intuitive judgments about the nature of the quality of the rituals. According to them, rituals are actions, like other human actions, except that superhuman agents play a crucial role in them. Thus, the practice of religious rituals does not depend on theological knowledge, and an analysis of the action representation system and other systems responsible for reasoning about agents and actions is sufficient to discern the judgment of participants. This theory has at least six cognitive findings that, they believe, not only enable us to predict participants’ behaviors but also can be empirically tested.

    Keywords: action, Intuitive Judgments, Ritual Competence, Superhuman Agents, System of Religious Ritual
  • Azadeh Azadinezhad, Roozbeh Zarrinkoob *, Sina Frouzesh Pages 281-301
    During the reign of Khosrow Parviz, many Christians lived in Mesopotamia. The Church of the East in Mesopotamia, as one of the most important subdivisions of the Church of the East, was in disarray in that era. The purpose of this study is to examine the situation of this Church from the Reign of Khosrow Parviz until the fall of the Sasanian Dynasty. This research seeks to answer the question: what were the causes of the disorder of Church of the East in Mesopotamia in the reign of Khosrow Parviz until the fall of the Sasanian Dynasty? One of the important sources for the study of this period is the letters that Išō‘yahbIII (d.659 CE), Patriarch of the Church of the East in Mesopotamia which had been sent to the leaders of the Church at the time of Islamic Conquests. Analyzing the data and focusing on Išō‘yahbIII’s letters with a descriptive-analytical approach based on the historical method, showed that internal conflicts in this Church, which were political and doctrinal discrepancies, had endangered its existence. In fact, differences between the Nestorians and the Monophysites’ Christology had severely weakened the Church. Furthermore, the contradiction of the internal institutions of the Church had disturbed its consolidation. Some Zoroastrians, perceiving the lack of support from some Christians groups, began to disturb Christians and destroyed some churches and intensified the unrest. In fact, the disorder in the Church of the East in Mesopotamia had begun before the Islamic Conquest and from the beginning of the Islamic conquest until at least the fall of Sasanian dynasty, the Muslim rulers did not pose an acute problem for this Church.
    Keywords: church of the east, Islamic Conquests, Išō‘yahbIII, Mesopotamia, Monophysites, Nestorians, Sasanian
  • Afzal Sadat Hosseini *, Narges Bitaraf Haghighi, Samira Heidari Pages 303-324
    In the 21st century, spirituality has become increasingly important in human societies and in the lives of the people of the world. Spiritual education has also been considered in education systems around the world and efforts have been made to give it a place in the school curriculum. The purpose of this article is to identify and explain the views of David Carr, a philosopher known for his work in the field of spiritual education, and to present the principles and methods based on these views. From the findings of this study, we conclude that the principles include rationality, character orientation, the association of religion and spirituality, the pervasiveness of values ​​and teaching truths and cultivating spiritual virtues with methods of capacity for criticism and dialogue, self-criticism, interest and respect for others, mutual participation in school and home, awareness of spirituality and understanding of values, application of art and literature, role modeling, application of virtuous instructors, application of science in spiritual education, training in the use of meditation, application of anecdotes and stories, and cultivation of theoretical and main virtues are possible. This research has been done using descriptive-analytical method.
    Keywords: Principles, Education, Spiritual Education, David Carr, method
  • Abolfazl Khoshmanesh * Pages 325-349
    “The Hobout” or “expulsion” of human from heaven has been vital to mankind in earth, whose appearance is mixed with a variety of unrest; The unrest that always reminders who is not his ultimate and his final example on the earth's butter and it is on the thought of providing a safe way to return to resurrection and Dar al-Salam Sakineh and God's mercy. The god who has been drawn for humans, that surrender and descent, it has also been recovered for homework, which is expressed in the language of divine religions. Safe and Aman, Selm and Salam and Sakineh and Mercy, Keywords For Missing Human Concepts and Issues, and “Jerusalem and Mecca, and Ultimately, Medina-to-Nabi (The city of Prophet)” with the center of the Mercy's Prophet (PBUH), which is the “Rahmat-ton-lel-Alamin” and a The source of security and Islam and the purity and cleansing of pollution and unrest agents are given to him in the expression of previous prophets. Stances and rumudes are evident in this regard. The paper analyzed as a descriptive and adaptive topics and analyzes the prominent role of the Worthy Prophet in plotting the path of Sakineh and relaxation in various mental, physical, cultural and spiritual formats.
    Keywords: The Hobout, Human return, Sakineh, Safe, Salam, Jerusalem, Om-ol-Qura, Medina-to-Nabi
  • Niloofar Salmani *, Ghorban Elmi Pages 351-366
    Christology of Paul of Samosata was condemned to heresy in the 3rd century AD by the Synod of Antioch for its emphasis on the mere humanity of Jesus and the denial of the substantive divinity and preexistence of Christ. This Christology revolves around the three axes of the historical Christ, the God-like man, and the saving prophet, and shows that Jesus that like other human beings, is composed of soul and body but more transcendent, and was born of Mary at a point in history; With his moral development, he became worthy of the grace of the Son of God and attained the position of a prophet and the promised Messiah, who had already been designed in the plan of God's salvation. He was united with the will of God by his death to save human beings and to conquer the original sin of man. By looking at early Christianity, the author argues that the Christology of Paul Samosata, which is most closely related to early Christianity, revived the intellectual tradition of Jesus Christ and the thought of the early Christians, who considered Jesus to be a mere human. on the other hand, it is in opposition to the Catholic logos-cosmology Christology, which believes in the divinity and humanity of Jesus.
    Keywords: Christ, Paul of Samosata, Christology, Antioch, Ebionite’s View
  • Mohammad Ali Sanati Najar * Pages 367-386

    There are different opinions about the nature and creation of Iblis. Mystics believe that he has a definite heavenly and judicial origin but some consider him to be the soul of Amara, some consider him an illusion, and some consider him to be one of the two poles of existence and the manifestation of the name of divine misguider. In this research, descriptive method and content analysis of texts with emphasis on interpretive-mystical sources, with the aim of gaining a new knowledge of the nature and creation of Iblis has been used which states that his appearance in the form of Satan and his simultaneity with the creation of man with authority also show that his existence is attributed to the existential aspects of man as the perfect man is all-encompassing. From the point of view of the two interpretations of Islamic mysticism about man - such as "great man", "small man" - or "comprehensive Being", depending on how we look at Iblis, he can exist both inside and outside man. But in both cases, it depends on human existence.

    Keywords: Iblis, Mystical Interpretation, Satan, Jinn, Angels
  • Negar Ozveaminian, Abolghasem Ghavam *, Ali Ashraf Emami Pages 387-404
    Humans form schemas in their minds to better understand abstract concepts. These schemas are conceptual constructions, resulting from an experience that man gains from his environment. One of these abstract concepts that Baha- Valad sought to objectify is the concept of nothing. Nothing in Islamic mysticism does not mean absolute nothingness. For this reason, many images of nothing have been presented by mystics. When Baha- Valad is speaking of his mystical experiences and revelations, expresses the abstract concept of nothing through the language of various ideas and image schemas. In this article, the authors have studied the image schemas as of nothing in education with a cognitive approach. The method of this research is descriptive-analytical and based on the obtained data, it can be concluded: Each of the schemes of merging, iteration, scale, process, object, force, matching, path, link, splitting and contact somehow can understand the concept of nothing in the form of an objective phenomenon. The containment schema also has the highest frequency, because Baha believes that everything comes into being from nothing. In fact, nothing is a place, where the universe appears to be made from the invisible substances.
    Keywords: Cognitive Semantic, image schema, Nothingness, Maaref, Baha-Valad
  • Ali Akbar Mesgar *, Abolfazl Salmani Gavari, Sadegh Amiri Pages 405-424
    This research is based on Stuart Hall's theory of representation. By adopting this method, it intends to express the relationship between understanding the apocalypse and understanding the historical end with the conquest of Iran by Muslim Arabs according to the contents of Dēnkard's text. Thus, there is no meaningful proposition or belief outside the discourse of the Zoroastrian religion for the followers of that religion; And the causes of events are understood and interpreted in the context of the discourse rather than in the light of contemporary reality This discourse narrates the defeat of the Iranians and the conquest of Iranshahr with the hopeful elements of the end of the millennium, and the promised emergence and end of history.
    Keywords: Apocalyptic representation, Zoroastrian texts, Messianism, Dinkard, the first centuries of Islam
  • Mohammad Mashhadi Noushabadi * Pages 425-451
    Every spring in the village of Esfanjan in the city of Osko, East Azerbaijan Province, a ritual is performed on the axis of the sacrifice of a cow, which includes important elements of Iranian beliefs and rituals. According to this ancient tradition, the people of this village bought the bull that had been considered for a long time and returned it to the village on Thursday morning, which is 36 days past spring, and received the people's vows from the doors of the houses. After drinking the water of the subterranean aqueduct to the cow, they take it to the shrine of Pir Sang, which is located at the top of a hill next to the abode, and turn it around. They then descend from the hill and lead the victim to the top of the altar hill on the other side of the village, where they slaughter a girl near what they believe to be a missing place so that the cow's blood can flow through a groove into the pit and rain down. The study of the article in both field and documentary forms includes the description of religion and religious analysis and its myths, according to which the demand for rain, the myth of the absence of a girl and the sacrifice of a cow are the three main aspects of this religion based on Iranian culture. After Nowruz, it is also comparable to the "Mediozerm Gah" or "Mian Bahar" of the Zoroastrians. This ritual is also an unparalleled example in the variety of ritual elements, and in addition to the main elements includes defecation, collecting vows, moving cows in the village, bleeding in the absence of the girl, using the victim's blood for infertility, dividing and cooking the victim's meat.
    Keywords: Esfanjan, Persian-Zoroastrian religion, asking for rain, sacrifice of cow, myth of girl's absence, 36th day of spring
  • Ghavam Mirhossaini, Naser Mohamadi *, Hasan Abasi Hossian Abadi, Marzieh Akhlaghi Pages 453-474
    Shah Nematullah Vali's long and abundant acquaintance with the Qur'an and the extensive use of verses of Qur'an in his works, persuaded the author to ask a question about shah’s principles of cognitive Quran and inspiration and to read these principles that influenced his encounter with the holy Qur'an. This article has researched and analyzed his principles of cognitive Quran in two groups: the observational principles of the text and comprehension by descriptive method and analyzing the content of the Shah's verses and charter. The most important principles of Shah's cognitive text are: The epistemological view of inspiration, in which the emergence of the science of truth and the decent of abstract rational concepts are perceptible. Inspiration is spiritual opening and revelation. Other Shah’s principles of cognitive text are the outer and inner polarity of the holy Qur'an, the difference of related sciences from each of them, the unity of the holy Qur'an and the perfect human and the objectivity of the words of the Prophet and inspiration, as well as the symbolic and allusive interpretation of the words of the holy Qur'an. But the observational principles of understanding the Qur'an from Shah Vali's point of view are: The necessity of heartfelt faith to reach the conscience and Islam to understand the appearance of the Qur'an, assigning the interpretation of the appearance of similarities to the pole of time, contemplation in the holy Qur'an, its descent on the heart and fairness to the rules of the verses. Also, the necessity of using the hadiths of the Prophet and Imams and applying the findings of theoretical mysticism in understanding and interpreting the verses is other principles for understanding the holy Qur'an.
    Keywords: Shah Nematullah Vali, Revelation, Interpretation of the Outer, Inner, Contemplation in the Qur'an, principles of the Understanding, Interpretation
  • Mansooreh Nejat Nia *, Bakhshali Ghanbari, Mohammad Reza Adli Pages 475-498
    This article examines the laws of the Anglican Church over the centuries,  regarding the marriage of priests and the challenges they face, as well as women's priesthood positions and their natural rights. The Anglican religion, one of the leading denominations of Christianity, was founded and established in the Episcopal Church of England. It is an independent religion. Although it was formed from within Protestantism, but is religiously different from it.  Marriage and priestly positions are notable in this religion. The marriage laws in this church have undergone many and significant changes and innovations over the centuries. In the early centuries of Christianity, medieval Europe enforced the law according to the precepts of the Shari'a. The Fourth Lateran Council (1215) forbade secret marriage. The marriages were to be publicly announced by the priests in the church. Church positions were held in such a discriminatory manner that women were seldom placed in their proper place and their abilities were completely ignored.
    Keywords: Christianity, Episcopal Church, Celibacy, spiritual marriage, priestly positions, Anglican
  • Hamed Nazarpour * Pages 499-514
    One of the important issues in philosophy and mysticism is the quality of the issuance of plurals from the unit and the issue of the first creature. Ibn Barrajan (d. 536 AH), an Andalusian mystic, had dealt with this issue and had used the term Abd-e Kulli. The purpose of this paper is to study the term Abd-e Kulli from Ibn Barrajan's point of view. Its findings indicate that according to Ibn Barrajan, Abd-e Kulli is the first creature of God and the mediator of the creation, which was created in the image of God. Abd-e Kulli is a comprehensive and unified being that includes all creatures. Abd-e Kulli was created from nothing. According to Ibn Barrajan, the Qur'anic phrase "the whole thing" refers to Abd-e Kulli. Ibn Barrajan uses the allegories of the man in worshiping, Adam (AS) -Abd-e Juz'i- and the ship in explaining Abd-e Kulli. Although the phrase "Abd-e Kulli" has no significant use in mystical works, it seems that he was influenced by the Brethren of Purity in this matter and influenced Ibn Arabi.
    Keywords: Ibn Barrajan, Abd-e Kulli, Abd-e Juz’i, the whole thing