فهرست مطالب

نشریه تحقیقات بنیادین علوم انسانی
سال هفتم شماره 4 (پیاپی 25، زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/29
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید علی سیدی فرد* صفحات 11-25

    حوزه مطالعات سنت های الهی حیطه نظری مهمی است که تقریبا همه دانش های انسانی و اجتماعی را تحت تاثیر قرار می دهد. رشد و توسعه این حوزه مطالعاتی با پاره ای موانع و مسایل نظری روبه روست. مقاله حاضر کوششی برای پاسخ به دو مسئله نظری پیش روی مطالعات سنن الهی است: الف) به لحاظ فلسفی چه تصویر دقیق و جامعی از سنت های الهی اجتماعی می توان ارایه کرد؟ ب) آیا سنت های الهی از قبیل «قوانین مشروط به ثبات شرایط هستند» که به دلیل اشتمال بر قیود و شروط پنهان هیچ گاه حساسیت بالایی به داده های تجربی ندارند و به تبع به کار تبیین و پیش بینی نمی آیند؟ پرسش دوم، یکی از مهم ترین چالش های نظری پیش روی مطالعات سنن الهی است. در مقاله حاضر، ابتدا به لحاظ فلسفی تلقی روشنی از «سنن الهی اجتماعی» ارایه شده و سپس در بخش اصلی مقاله، پیشنهادی پنج مرحله ای برای چگونگی کشف قیود و شروط سنت های الهی و صورت بندی این سنت ها به نحوی که به داده های تجربی حساسیت داشته باشند، ارایه شده است. این مراحل عبارت اند از: «ایضاح مفاهیم مضمون در گزاره های حاکی از سنن الهی»، «کشف مصادیق مفاهیم مذکور با تکیه بر روایات برای فهم بهتر آن ها»، «فهم و صورت بندی روابط میان سنت های الهی»، «تطبیق سنت های الهی بر جهان انسانی ایستا» و «تطبیق سنت های الهی بر جهان انسانی پویا و تجدید نظر در فهم تفسیری به دست آمده از سنت های الهی».

    کلیدواژگان: مطالعات سنن الهی، سنت الهی اجتماعی، هم بستگی، نظریات مشروط به ثبات شرایط، حساسیت به داده های تجربی
  • مهدی جمالی* صفحات 27-46

    نظریه انتخاب عقلانی یکی از مهم ترین و مشهورترین نظریه ها در علوم انسانی و تبیین کنش های انسانی است. بسیاری از اندیشمندان علوم انسانی و اجتماعی این نظریه را خصلت عصر مدرن و علوم انسانی جدید می دانند. از این میان، کارل پوپر نیز آن را شاه کلید و یگانه راه فتح و فهم علوم انسانی دانسته است. وی ضمن تعریف عقلانیت به عمل متناسب با موقعیت و شرایط، معتقد است منطق موقعیت بر مبنای اصل عقلانیت تنها و بهترین ابزار برای فهم، تبیین و پیش بینی کنش های انسانی است. از سوی دیگر براساس مبانی حکمت متعالیه، از جمله تعریف عقلانیت به عملی که انسان را به قرب الهی می رساند، انتخاب عقلانی نظریه ای محدود و ناکارآمد به شمار می آید. نظریه جامع و کامل نیز نظریه انتخاب اختیاری است که هم به عوامل مستقیم کنش، یعنی باورها و انگیزه ها و هم عوامل غیرمستقیم کنش، مانند عوامل طبیعی و اجتماعی توجه دارد. در این مقاله به روش توصیفی - تحلیلی و مقایسه ای، نظریه انتخاب عقلانی از دیدگاه پوپر و صدرا بررسی شده است. نتیجه اینکه دیدگاه صدرالمتالهین به دلیل تعریف دقیق عقلانیت و توجه به عوامل مختلف مستقیم و غیرمستقیم کنش، دیدگاهی کامل تر و کارآمدتر از دیدگاه پوپر است.

    کلیدواژگان: علوم انسانی، نظریه انتخاب عقلانی، عقلانیت، پوپر، صدرالمتالهین
  • محمدحسین بخشی زاده مقدم، فهیمه انصاریان*، ناصر باهنر، معصومه صمدی صفحات 47-68

    هدف پژوهش حاضر تحلیل مفهوم تفکر و استنتاج اصول تربیتی آن براساس مبانی هستی شناسی صدرایی به قرایت علامه طباطبایی است که با استفاده از روش استنتاجی انجام شده است. در بخش اول ناظر بر پیامدهای مبانی هستی شناسی، مفهوم تفکر و هدف پرورش آن تحلیل شده است؛ بدین صورت که به شیوه استنتاج پیش رونده، از بررسی پیش فرض های لازم در مبانی فلسفی، به سمت استنباط تفکر مطلوب پیش رفته ایم. تفکر تلاش حقیقت جویانه ذهن (به منزله شبکه ای از ادراکات نفس) برای نزدیک شدن به واقعیت و عبور از ظاهر پدیده ها به باطن آن هاست که فرایند آن با مشاهده حسی و درک ظواهر اشیاء آغاز می شود و از مشاهده کثرت پدیده ها به باطن و سراپرده هستی عبور می کند. در نگاه علامه طباطبایی هدف از پرورش تفکر واقع بینی فرارونده است. در بخش دوم با توصیف و طبقه بندی مبانی هستی شناختی، از روش بازسازی شده فرانکنا برای استنتاج اصول پرورش تفکر استفاده شده است. در دیدگاه مذکور این اصول تربیتی عبارت اند از: ارتباط با واقعیت (تقویت مشاهدات)، تقویت درک نظام مند مراتب طولی و وجوه عرضی عالم (پرورش تفکر کل نگر در عین جزءنگری) ، نفوذ به لایه های واقعیت و درک ذومراتب عالم و همچنین کشف زوایای مختلف پدیده ها و درک پیچیدگی عالم (پرورش تفکر عمیق و چندوجهی)، تقویت توان کشف علت پدیده ها و روابط علی عالم و درک توامان اسباب مادی و غیرمادی (پرورش تفکر علت یاب)، درک وابستگی و نیازمندی موجودات به مبدا هستی (تقویت تفکر آیه ای).

    کلیدواژگان: پرورش تفکر، هستی شناسی، واقعیت، پیچیدگی، ظاهر و باطن
  • ابوالقاسم بشیری* صفحات 69-87

    هدف اصلی پژوهش حاضر بررسی ارتباط ویژگی های شخصیتی با تجربه های شناختی است و روش آن «بررسی تطبیقی» است. مرور پژوهش ها نشان می دهد وابستگی داشتن یا نداشتن به میدان، به عنوان دو ویژگی شخصیتی، موجب ادراک متفاوتی از اشیاء می شود؛ یعنی تفسیر افراد از محیط، در معنابخشیدن به رویدادهای محیطی به دلیل نظام سازه ای متفاوت گوناگون است. در اهداف و باورها نیز این تفاوت مشاهده می شود. همچنین یافته هایی که با بررسی تطبیقی به دست آمده، نشان می دهد بین دیدگاه جورج کلی و علامه مصباح درباره تجربه شناختی تفاوت وجود دارد؛ کلی و دیگر پدیدارشناسان «ذهن» را به عنوان فاعل شناسا «شرط عینی» شناخت می دانند و برای شناخت تنها هویت «پدیداری و فنومنی» قایل هستند. حال آنکه در اندیشه اسلامی، به ویژه علامه مصباح، دخالت «ذهن» در ادراک تنها در حد «شرط ذهنی» است؛ به گونه ای که بتوان آن شناخت را به فرد نسبت داد و این گونه نیست که «شناخت» تنها هویت فنومنی داشته و با نومن و نفس الامر انطباق پذیر نباشد. در زمینه «باورها» و «اهداف» نیز نقش «فاعل شناسا» تنها ارتباط فرد با گزاره معرفتی را نشان می دهد و نقش انگیزشی دارد؛ بنابراین ویژگی های شخصیتی فاعل شناسا سبب نمی شود تجربه های شناختی تنها هویت پدیدارشناختی داشته باشند.

    کلیدواژگان: شناخت، تجربه های شناختی، شخصیت، تفاوتهای فردی، رویکرد شناختی و اندیشه اسلامی
  • محسن احمدی، مهدی شریفیان* صفحات 89-108

    حکمت در جهان بینی اسلامی، عصاره خرد و روشن بینی ضمیر حکیمی است که شایستگی راهبری و هدایت انسان ها را دارد. حکمت عملی، شاخه ای از حکمت و ناظر به کنش و اعمال و رفتار انسان است؛ چه در ارتباط با خدا و چه ارتباط با خود و چه ارتباط با دیگران. حکمت عملی درحقیقت رهنامه زیست انسانی در دنیاست؛ بنابراین، واکاوی و موشکافی ابعاد آن از دیدگاه های مختلف اهمیت زیادی دارد. عطار نیشابوری، عارف و حکیم برجسته ایرانی قرن ششم، ازجمله کسانی است که واکاوی ابعاد حکمت عملی در اندیشه او می تواند به غنای تحقیقات علمی فرهنگ ایرانی بیفزاید. در مقاله پیش رو، تلاش شده است حکایات موجود در کتاب مصیبت نامه عطار، به روش تحلیل مضمون تبیین و تحلیل شود. این مقاله درپی پاسخ به این پرسش کلی بوده است که شاخص ترین و مهم ترین مضامین حکمت عملی در اندیشه عطار، چه مواردی است و جهان بینی عطار در حوزه تدبیر امور فردی و اجتماعی چگونه است؟ عطار به عنوان یک اندیشمند عارف، در حوزه تربیت فردی و تربیت سامان سیاسی و اجتماعی زندگی انسان دیدگاه های بسیار مهمی دارد. برای تبیین این اندیشه ها نخست، کل حکایات مصیبت نامه کدگذاری و دسته بندی محتوایی شدند که نتیجه ای چنین به دست آمد: در این کتاب مجموعا 372 حکایت نقل شده است که در بررسی های ما، 127 حکایت در بخش اخلاق، 37 حکایت در بخش سیاست مدن و بقیه حکایات به عناوین متفرقه (غیرمرتبط با تحقیق حاضر) کدگذاری شده اند. اخلاق در میان سه بخش دیگر، بیشترین حکایات مرتبط با این پژوهش را به خود اختصاص داده است؛ هم بدان دلیل که اخلاق پایه و مایه تدبیر منزل و سیاست مدن است، یعنی تداوم آن ها به تقویت اخلاق است و هم بدان دلیل که عطار عارف است و عرفان، زیستی اخلاق محور را تجویز می کند. 127 حکایت در حوزه اخلاق دسته بندی شده است که خود آن ذیل سه فصل چهارچوب بندی شده است: 1. ارتباط با خدا، 2. ارتباط با دیگران، 3. ارتباط با خود. حکایات عطار درباره تدبیر منزل، نتیجه مهمی به دست نمی دهد؛ بنابراین، می توان گفت که لااقل در این کتاب، حوزه تدبیر منزل برای عطار اهمیت زیادی نداشته است. در حوزه تدبیر امور سیاسی و حکمرانی، عطار چهار شاخصه مهم را برای حاکم جامعه اسلامی واجب می شمارد که عبارت اند از: 1. عدالت ورزی، 2. ساده زیستی، 3. بخشش و بخشودگی، 4. نصیحت پذیری. عطار در حوزه سیاست مدن، هم در مقام یک حکیم، تجویزهای سیاسی دارد و هم خود به عنوان یک کنشگر سیاسی اجتماعی، تندترین انتقادات را متوجه حکومت های زمانه خود می کند.

    کلیدواژگان: حکمت، حکمت عملی، اخلاق، سیاست مدن، عطار
  • آزیتا بلالی اسکویی*، مینا حیدری ترکمانی صفحات 109-133

    در گذشته فضاهای تجاری تسهیلگر نیازهای اقتصادی انسان از طریق داد و ستد بودند و از ارکان هر مجموعه زیستی محسوب می شدند. در حال حاضر با تاثیر مدرنیته و ترویج سبک زندگی مصرفی، مراکز خرید مکانی برای بروز چیزهایی است که نادیده گرفته شده اند و در تعارض کامل با آموزه های اسلامی هستند. همان طور که مشخص است، مراکز خرید و مجتمع های تجاری در کلان شهرها روز به روز افزایش می یابند و تاثیرات مخرب قابل توجهی دارند؛ از این رو شناسایی اثرات و برنامه ریزی برای آنان ضروری است. قواعد فقهی یکی از منابع کاربردی در اسلام برای استخراج احکام و روش عمل به منظور هم راستایی با آموزه های اسلامی هستند و شایستگی هماهنگی با محیط و شرایط را به فقه تزریق می کنند. بر این اساس، مسئله مدنظر در این پژوهش، بررسی مطلوبیت مراکز تجاری بر پایه آموزه های فقهی به عنوان پدیده نوین شهری است. همچنین این مقوله بررسی شده است که معیارهای موثر از منظر فقه در احداث مجتمع های تجاری چیست؟ در پژوهش حاضر، به منظور واکای مسیله، از روشی ترکیبی و تحلیلی میان رشته ای و برای گردآوری داده ها از روش کتابخانه ای-اسنادی استفاده شده است. براساس یافته های این پژوهش، مجتمع های تجاری در شهرهای معاصر به دلایل متعدد با قواعد فقهی تعارض داشته و مطلوبیت ندارند. براساس تحلیلی درون دینی، از جمله موارد اساسی که برای هم راستایی مجتمع های تجاری با آموزه های اسلامی باید مدنظر معماران و برنامه ریزان شهری باشد، عبارت است از: توجه به مکان مجتمع های تجاری، جای گیری مناسب آن ها در پلان شهری و سهولت در دسترسی ها، تعریف و ساختن مراکز تخصصی آموزش تجارت، به ویژه مسایل فقهی آن در داخل یا کنار مجتمع های تجاری، ایجادنشدن پاتوق ها، فضاهای جمعی و فضاهای تفریحی و ترویج نکردن پرسه زنی و وجود توازن میان فضاهای مکلف و غیرمکلف و نیاز شهروندان پرهیز از تظاهر و تفاخر.

    کلیدواژگان: فقه، قواعد فقهی، مراکز خرید و پاساژها، آسیب شناسی مراکز تجاری نوین
|
  • Seyyed Ali Seyyedifard* Pages 11-25

    The studies of divine laws are amongst those few theoretical realms that almost impact all human and social sciences.The development of this field of study is facing hurdles to be got over. The paper at hand tries to give, on the one hand, a comprehensive and exact philosophical account of social divine laws, and, to respond, on the other, to the question that ‘are the divine laws some sort of ceteris paribus laws or not?’ If yes, they perhaps include some unspecified qualifications, and here, comes the crunch: How would those qualifications be made explicit to become sensitive to the empirical evidence? This second question is pivotal, and the first one only paves the ground for it. In this paper, at first, I have suggested a philosophical analysis of social divine laws. Then, I have proposed a five-stage solution to the question of how the unspecified qualifications of divine laws are made clear and come to the fore. Given the solution goes through, the driven laws are expected to be more sensitive to the empirical data.

    Keywords: Studies of Divine Laws, Social Divine Laws, Correlations, Ceteris Paribus Laws, Sensitivity to the Empirical Evidence
  • Mahdi Jamali* Pages 27-46

    The theory of 'rational choice' is one of the most important and the most well-known theories in humanities used for explanation of human actions. Many of the thinkers in humanities and social sciences consider this theory as the feature of modern age and new humanities; and Karl Popper has regarded it as the master key and the only way to conquer and understand humanities. Popper defines rationality as acting in proportion to the existing situation, and believes that the logic of situation is the only and the best means for understanding, explaining and predicting human actions. On the other hand, according to the foundations of transcendental philosophy, the theory of rational choice is a limited and inefficient theroy, and the comprehensive perfect theory is the theory of volitional choice – the theory that considers both the direct factors of action, such as beliefs and motivations, and the indirect factors of action such as natural and social factors. In this article, we are seeking to use a descriptive-analytical and comparative method to investigate the theory of rational choice from the viewpoint of Popper and Mulla Sadra and show that Mulla Sadra's view is a more complete and more efficient view than Popper's view due to its precise defintion of rationality as well as paying attention to various direct and indirect factors of action.

    Keywords: Humanities, Theory of Rational Choice, Rationality, Popper, Sadr al-Muta'alihin
  • Mohammadhosein Bakhshizadeh Moghadam, Fahimeh Ansarian*, Naser Bahonar, Masuma Samadi Pages 47-68

    The present study aimed to analyze the concept of thinking and deducing of its educational principles based on Mulla Sadra's grounds from the Perspective of Allame Tabatabaei, which has been used by deduction method. In the first part, considering the consequences of the ontological foundations, the concept of thinking and the aim of raising it, was analyzed. In the way that, with employing progressive deduction method, the required assumptions in philosophical foundations are analyzed to proceed to inference the concept of ideal thinking. Thinking is a truth-seeking effort of the mind (as a network of souls perceptions) to approach reality and transform from manifestation of phenomena to their concealment, which its process begins with sensory observation and perception of the appearance of objects and from observing the multiplicity of phenomena passes into the concealment of the universe. According to Allame Tabatabaei, the purpose of thinking training is transcendental realism. In the second part, to deduce thinking training principles, by describing and classifying the ontological foundations, Frankena's model of reconstruction is applied. Upon the mentioned view these training principles are: linking to the reality (reinforcing observations), reinforcing systematic cognition of vertical and horizontal hierarchy of the universe (training holistic thinking as well as atomistic thinking), penetrating to layers of reality, hierarchic cognition from the universe also discovering different aspects of phenomena and understanding correspondence of the worlds (training deep and multi-dimensional thinking ), reinforcing potentiality of discovering the cause of phenomena and causal relations in the universe, understanding material and immaterial causes together( training cause-seeking thinking), understanding dependence and indigence of existents to the origin of existence( reinforcing sign-based thinking).

    Keywords: Thought Education, Ontology, Reality, Complexity, Manifestation, Concealment
  • Abolghasem Bashiri* Pages 69-87

    The main purpose of this study is to investigate the relationship between personality traits and cognitive
    Experiences. The research method is "comparative study". A review of research has shown that dependence or non-dependence on the field, as two personality traits, leads to different perceptions of objects; That is, in giving meaning to environmental events, due to different systems, people's interpretation of the environment is different. This difference is also observed in goals and beliefs. Also, the findings obtained by comparative study showed that there is a difference between the views of George Kelly and Allameh Mesbah in the field of cognitive experience; Kelly and other phenomenologists consider the "mind" as the cognitive subject as the "objective condition" of cognition, and to identify cognition merely as "phenomenal and phenomenal." However, in Islamic thought, especially Allameh Mesbah, the involvement of the "mind" in perception is merely a "mental condition", so that that cognition can be attributed to the individual, and it is not that "cognition" merely has a phenomenal identity and Not compatible with Numen and Nafsalamer. In the field of "beliefs" and "goals", the role of the "cognitive agent" only shows the relationship between the individual and the epistemological proposition and has a motivating role. Thus, the personality traits of the cognitive subject do not mean that cognitive experiences have only a phenomenological identity.

    Keywords: Cognition, Cognitive Experiences, Personality, Individual Differences, Cognitive Approaches, Islamic Theory
  • Mohsen Ahmadi, Mehdi Sharifian* Pages 89-108

    In the Islamic worldview, Wisdom is the extract of intellect and enlightenment of the wise conscience of Thoughtful that is worthy to leading and guiding human beings. Practical wisdom is a branch of wisdom that oversees human action and behavior; whether in relation to God or in relation to oneself or in relation to others. Practical wisdom is in fact the guide of human life in the world; therefore, analysis and scrutiny of its dimensions is very important from different perspectives. Attar of Nishapur, Prominent Iranian mystic and sage of the sixth century, including those that an analysis of the dimensions of practical wisdom in his thought can add enriching the scientific research of Iranian culture. In the following article, been tried explain and analyze the anecdotes in the book of Muṣībat-Nāma, by content analysis method. This article seeks to answer this general question that what are the most prominent and important themes of practical wisdom in Attar's thought? And what is Attar's worldview in the field of managing individual and social affairs? Attar as a mystic thinker, has very important views in the field of individual education and education of political and social order of human life. To explain these ideas, first, all the anecdotes of the Muṣībat-Nāma were coded and content categorized, which resulted in the following: A total of 372 anecdotes have been quoted in this book in our reviews, 127 anecdotes in the field of ethics, 37 anecdotes in the field of civil policy and the rest of the anecdotes are coded as miscellaneous (unrelated to the present study). Ethics, among the other three sections, has the most anecdotes related to this research; also, because ethics is the basis of home planning and civil politics, That is, their continuation is to strengthen morality and also because Attar is a mystic and mysticism prescribes a moral-oriented biology. 127 anecdotes are categorized in the field of ethics, which itself is framed in to three chapters: 1.Communication with God, 2. Communication with others, 3. Communication with oneself. Attar's anecdotes about Household management do not yield significant results; therefore, it can be said that at least in this book, the field of Household management was not very important for Attar. In the field of political affairs and governance, Attar considers four important characteristics obligatory for the ruler of the Islamic society that these are: 1. Justice, 2. Simplicity, 3. Forgiveness, 4. Advice. Attar also has political prescriptions in the field of civil politics, as a sage and as a socio-political activist; he sharply criticizes the governments of his time.

    Keywords: Wisdom, Practical Wisdom, Morality, Civil Policy, Attar
  • Azita Balali Oskoui*, Mina Heydari Torkamani Pages 109-133

    In the past, commercial spaces fostered human economic needs through exchanges and were thought of as elements of a living setting. With the prevalence of modernity and dissemination of a consumer lifestyle, shopping centers are seen as places for what was ignored, which conflicts with Islamic teachings. As seen, shopping malls and commercial complexes are on the rise in metropolitans which also have left considerably destructive impacts; thus, it is required to make planning and policies to identify those impacts. Jurisprudential rules are major Islamic sources with procedures consistent with Islamic teachings, adapted to and coordinated with the setting. Thus, the research problem is to investigate the desirability of commercial centers using jurisprudential teachings as a modern urban phenomenon and raise the question: “What are the jurisprudential criteria affecting the establishment of commercial complexes?” The present research uses combined and analytical methods to review the problem and gather data via library and documentary sources. As the findings revealed, commercial centers in modern cities conflict with jurisprudential rules and lack desirability. According to an intra-religious analysis, to make commercial complexes consistent with Islamic teachings, urban planners and architects need to take into account some major issues such as attention to places where the centers are set up, their appropriate location in the urban plan, ease of access, horizontal development of commercial centers, definition and construction of special centers for training commerce, especially issues related to jurisprudential subjects inside or in adjacency with the commercial centers, measures not to create stamping ground and collective resorts or entertainment and recreational sites, creation of a balance between usable and non-usable spaces commensurate with citizen’s needs and avoidance of ostentation and demonstration.

    Keywords: Jurisprudence, Jurisprudential Rules, Shopping Malls, Pathology of Modern Commercial Centers