فهرست مطالب

مدیریت علوم دریایی - سال دوم شماره 4 (پیاپی 6، زمستان 1400)

نشریه مدیریت علوم دریایی
سال دوم شماره 4 (پیاپی 6، زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/25
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدحسین نعمتی* صفحات 5-21
    هدف

    فعالیت لجستیکی یک بخش ضروری از فعالیت نظامی است.تدبیر کارکردی مشترک آماد و پشتیبانی هدفمند، بیانگر رویکرد جامع و یک پارچه برای دگرگون کردن توانمندی های آمادو پشتیبانی نیرو های مسلح و تغییر چشمگیرکیفیت شیوه تداراکات و پشتیبانی می باشد. بر این اساس هدف این پژوهش، طراحی مدل شکل گیری آماد وپشتیبانی هدفمند در نیروی  مشترک می باشد

    روش

    روش پژوهش آمیخته می باشد. در بخش کیفی از روش داده بنیاد و در بخش کمی از مدل سازی معادلات استفاده شد. گردآوی داده ها با استفاده از ابزار مصاحبه و با مشارکت 15 نفر از خبرگان آماد پشتیبانی که سابقه خدمت در واحد های شناور، آموزشی داشتند انجام گرفت. اطلاعات بخش کمی به کمک توزیع پرسشنامه محقق ساخته ای که روایی و پایایی آن به تایید رسید، جمع آوری شد. گفتنی است، تحلیل داده ها به وسیله نرم افزارPLS انجام پذیرفت.

     یافته ها

      بر اساس تحلیل مصاحبه های صورت گرفته شده 252 کد اولیه شناسایی شد که در قالب 47 مفهوم و 20 مقوله اصلی دسته بندی شدند و با استناد به رهیافت سیستماتیک در نظریه داده بنیاد،کدهای شناسایی شده در 6 طبقه شامل شرایط علی،زمینه ای، عوامل مداخله گر،راهبرد ها و پیامد ها قرار گرفتند.

    نتیجه گیری

    مدل مذکور کمک می کند تا با تغییر سیستم سنتی، بر اساس آگاهی وضعیت مشارکتی شناخت کاملی از روند اجرای عملیات مشترک در هر مکانی داشته و بر اساس آن به سرعت به رفع نیاز یگان ها پرداخته و از نظر اقدامات پیش بینانه، بر یگان های عملیاتی پیشی بگیرد.

    کلیدواژگان: آمادوپشتیبانی هدف مند، نیروی مشترک، آمادوپشتیبانی توزیع محور
  • حدیثه فراهانی*، رضا احمدیان صفحات 23-40
    هدف

    براساس هدف 14 توسعه پایدار، جهان در جهت جلوگیری از کاهش ذخایر دریایی و آسیب به محیط های دریایی و ساحلی، خواستار تشکیل مجامع بین المللی با رویکرد مدیریت یکپارچه این مناطق شده است.  این رویکرد جوامع را برای حفاظت و توسعه اکوسیستم ها و منابع ساحلی متحد می کند، و به عنوان ابزاری مناسب برای توسعه پایدار مناطق ساحلی شناخته شده است. در حالی که جوامع و محیط هایی که در آن فعالیت می کنند مداوم در حال تغییر است، بنابراین ضروری است که مدیریتی سازگار با ماهیت آنها ایجاد کنیم. این سازگاری از طریق به کارگیری شاخص های ICOM در ارزیابی و مدیریت مناطق ساحلی و دریایی ایجاد خواهد شد.

    روش

    پژوهش حاضر حاصل از الگوی نظری بوده و برگرفته از گزارشات طرح تدقیق مدیریت یکپارچه مناطق ساحلی استان های شمالی کشور ICZM   می باشد. این گزارشات به بررسی و کاربرد شاخص های 37 گانه سند IOC در مناطق ساحلی خطه خزر که شامل سه استان و 28 شهرستان، پرداخته است.

    یافته ها

     نتایج پژوهش شامل بررسی 3 شاخص از 37 شاخص معرفی شده در سند IOC که شامل شاخص اشتغال کل، شاخص فشار انسانی بر زیستگاه ها و  شاخص دسترسی عمومی در 28 شهرستان ساحلی خطه خزر می باشد.

    نتیجه گیری

     در درجه نخست استان گیلان و سپس مازندران در سه شاخص بررسی شده دارای بیشترین امتیاز می باشند. به طوری که در بررسی شاخص اشتغال کل شهرستان رشت  واقع در استان گیلان در فعالیت های عمده در حوزه مدیریت مناطق ساحلی و دریایی دارای بیشترین تعداد شاغلین می باشد. همچنین در بررسی دسترسی عمومی، تنها 9 درصد از کل خط ساحلی شمال دارای دسترسی مطلوب و 75 درصد آن دسترسی نامطلوب دارد. به طوری که شهرستان لنگرود واقع در استان گیلان دارای بیشترین سطح دسترسی مطلوب از مساحت کل  و شهرستان نوشهر واقع در استان مازندران کمترین سطح از  دسترسی مطلوب را به خود اختصاص داده است. و در نهایت در بررسی  شاخص های فشارانسانی بر زیستگاه ها، نتایج حاکی از آن است که  9 شهرستان (نوشهر، چالوس، آستارا، بندرانزلی، رامسر، بابلسر، تنکابن، لنگرود، فریدونکنار) در 2 استان مازندران  و گیلان دارای فشار حداکثری بر زیستگاه می باشند.

    کلیدواژگان: شاخص ارزیابی، مدیریت یکپارچه، IOC، دریای خزر
  • سید حسن حسینی*، شبنم خورانی، محسن نجفی، مهری امینی صفحات 41-59
    هدف

    در عصر جدید امروزه مدیریت منابع ابعاد تازه تری یافته است و در نتیجه انتظار از مدیریت کاملا متفاوت از چالش های گذشته می باشد. امروزه نظام های آموزش عالی،به عنوان بارزترین نمود سرمایه گذاری نیروی انسانی، نقش اصلی در تربیت وتامین نیروی انسانی کارآمد رابر عهده دارند. پژوهش حاضر با هدف شناسایی عوامل موثر بر کاهش هزینه های مراکز آموزش عالی در راستای بهبود بهره وری، به عنوان ابزاری مهم در زمینه ی مدیریت نظام آموزشی و سیاست گذاری های آموزشی و پژوهشی انجام شد.

    روش

    این پژوهش با رویکرد توصیفی- پیمایشی به کشف و احصاء عوامل موثر مبتنی بر داده های گردآوری شده از مطالعات پیشین و مصاحبه با12 نفر از خبرگان مربوطه در درچند  مرکز علمی- کاربردی استان تهران انجام شد

    یافته ها

    در بخش تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از روش کدگذاری توسط نرم افزار MAXQDA  تعداد 47 شاخص و 5 مولفه در چارچوب 3 بعد ساماندهی افراد، ساماندهی ساختاری و ساماندهی امکانات نوآورانه  شناسایی شد.

    نتیجه گیری

     استفاده از تکنولوژی به جای نیروی کار و فضای فیزیکی هزینه بر می تواند هزینه های مراکز آموزش عالی را کاهش دهد. توجه به امکانات فیزیکی مراکز آموزش عالی از عوامل بسیار مهم در کاهش هزینه های این مراکزمی باشد که در این پژوهش رتبه ششم را در بین مولفه های تاثیرگذار برکاهش هزینه های مراکز آموزش عالی به خود اختصاص داده است.

    کلیدواژگان: کاهش هزینه ها، ساماندهی ساختار و افراد، ساماندهی امکانات نوآورانه
  • داریوش اسکندری، عادل فرزانه، افشین بکایی صفحات 61-81
    هدف

    امروزه ارتش های دنیا تلاش می کنند اقداماتی را در راستای حداکثرسازی توان و اقتدار دفاعی به منظور استقرار امنیت و اقتدار ملی در کشور خود انجام دهند. ارتش جمهوری اسلامی ایران نیز از این قاعده مستثنی نیست و تلاش می کند قابلیت های ملی، قدرت ملی و اقتدار دفاعی خود را افزایش دهد تا موجب افزایش بازدارندگی، کاهش آسیب پذیری، تداوم امنیت، ارتقاء پایداری ملی و مقابله با هرگونه چالش و تهدیدات نظامی شود. پژوهش حاضر با هدف ارایه راهبردهای دستیابی به اقتدار راهبردی دفاعی ارتش جمهوری اسلامی ایران در مقابله با تهدیدات در افق بیانیه گام دوم انقلاب به رشته تحریر درآمده است.

    روش

    روش تجزیه وتحلیل اطلاعات جهت شناخت محیط از تحلیل محتوا و مصاحبه با صاحب نظران و برای تدوین راهبرد با به کارگیری ماتریس های ارزیابی عوامل داخلی و خارجی و رسم نمودار SPACE و تکنیک های SWOT و QSPM استفاده شده است. سوالات پرسشنامه در بین جامعه آماری که از خبرگان بخش دفاعی کشور به تعداد 70 نفر و به صورت تمام شمار انتخاب شده بودند، توزیع گردید.

    یافته ها

    بر اساس نتایج پژوهش، تعداد 5 راهبرد به عنوان راهبردهای اقتدار دفاعی ارتش جمهوری اسلامی ایران در مقابله با تهدیدات در افق بیانیه گام دوم انقلاب احصاء گردید.

    نتایج

    جهت ارتقاء اقتدار راهبردی ارتش جمهوری اسلامی ایران در برابر تهدیدات باید ظرفیت های موجود در هر کدام از راهبردها را مورد توجه قرار داد که در مقاله به آن پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: راهبرد، اقتدار دفاعی، بیانیه گام دوم انقلاب
  • اکبر غفارلو*، محمد ایزدی اسلامی، هوشنگ حسن پور، حمیدرضا میرشکاری صفحات 83-105
    هدف

    خلاقیت کارکنان، مولفه ای کلیدی برای دستیابی به مزیت رقابتی پایدار در سازمان های امروزی با فناوری پیشرفته می باشد. شناسایی عوامل تاثیرگذار رهبری تحول آفرین و تسهیم دانش بر نقش فزآینده خلاقیت در کسب مزیت رقابتی، بسیار برجسته می باشد. هدف این پژوهش، بررسی تاثیر سبک رهبری تحول آفرین بر ارتقاء خلاقیت کارکنان با نقش میانجی تسهیم دانش در دانشگاه علوم دریایی امام خمینی (ره) می پردازد.

    روش

    پژوهش حاضر از نظر روش جزء مطالعات توصیفی _ همبستگی و از نظر هدف، از نوع کاربردی می باشد. جامعه آماری، اساتید و روسای یگان های آموزشی و دانشکده ها، فرماندهان و مدیران یگان های اجرایی و ستادی در دانشگاه علوم دریایی امام خمینی (ره) می باشد. حجم نمونه با استفاده از جدول مورگان از طریق روش نمونه گیری تصادفی ساده، به تعداد 103 نفر محاسبه و لحاظ گردید. تجزیه و تحلیل داده ها از طریق نرم افزارهای SPSS و PLS  انجام گرفت.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان دهنده این است که رهبری تحول آفرین بر تسهیم دانش و خلاقیت کارکنان تاثیر معناداری دارد. همچنین تسهیم دانش بر خلاقیت کارکنان تاثیر معناداری دارد و فرضیه میانجی رهبری تحول آفرین برخلاقیت کارکنان ازطریق تسهیم دانش مورد تایید قرار گرفت.

    نتیجه گیری

    مسیولین باید جوی در دانشگاه حاکم کنند که کارکنان اطمینان حاصل کنند که به پیشنهادهای موثر و نوآورانه پاسخ مناسبی داده می شود. مدیران و فرماندهان چشم اندازهای دانشگاه را در رسیدن به  اهداف آموزشی درنظر بگیرند و قبل از تصمیم گیری، از نظرات وپیشنهادات کارکنان استفاده کنند و تا با اشتراک گذاری دانش و تجربه، ضمن انتخاب بهترین ایده و نظر، نقشه راه و برنامه های اجرایی دانشگاه مشخص گردد.

    کلیدواژگان: رهبری تحول آفرین، خلاقیت کارکنان، تسهیم دانش، دانشگاه علوم دریایی امام خمینی (ره)
  • فاطمه صغری سینا*، محسن ضابط، ابوالقاسم بریمانی صفحات 107-125
    هدف

    در پژوهش حاضر، به بررسی رابطه بین مدیریت دانش و خلاقیت سازمانی با نقش میانجی رفتار سازمانی در کارکنان نیروگاه دریایی شهید سلیمی شهر نکا پرداخته شده است.

    روش

    پژوهش حاضر از نظر روش جزء مطالعات توصیفی _ همبستگی و از نظر هدف، از نوع کاربردی می باشد. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه کارکنان نیروگاه دریایی شهید سلیمی نکا می باشد که تعداد آن ها در دوره بررسی 400 نفر بوده است که با استفاده از فرمول نمونه گیری کوکران تعداد 169 نفر به عنوان نمونه آماری برگزیده شده اند. ابزار گردآوری داده های پژوهش، پرسشنامه های استاندارد شامل؛ دلشاب و همکاران (2019) برای اندازه گیری مدیریت دانش، پرسشنامه درویشموتولی و همکاران (2020) برای اندازه گیری خلاقیت سازمانی و پرسشنامه کیم و همکاران (2019) برای اندازه گیری رفتار سازمانی بوده که از روایی لازم برخوردار می باشند. ضریب آلفای کرونباخ بالاتر از 7/0 نشان دهنده پایایی یا قابلیت اعتماد ابزار گردآوری می باشد. تجزیه و تحلیل داده ها از طریق نرم افزارهای SPSS و  LISRELانجام گرفت.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان دهنده این است که مدیریت دانش بر خلاقیت و رفتار سازمانی کارکنان تاثیر معناداری دارد. همچنین مدیریت دانش بر خلاقیت سازمانی تاثیر معناداری دارد و فرضیه میانجی رفتار سازمانی بر خلاقیت کارکنان از طریق مدیریت دانش مورد تایید قرار گرفت.

    نتیجه گیری

    با ارتقای مدیریت دانش در سازمان، رفتار سازمانی آن ها نیز بهبود پیدا می کند و تمرکز مدیریت دانش منجربه بهبود خلاقیت کارکنان می باشد. رفتارشناسی کارکنان می تواند نقش کلیدی در خلاقیت سازمانی داشته باشد و مدیران شرکت ها می توانند از این نتایج در راستای افزایش خلاقیت و رفتار درست کارکنان بهره گیرند.

    کلیدواژگان: مدیریت دانش، خلاقیت سازمانی، رفتار سازمانی
|
  • Mohammadhosein Nemati * Pages 5-21
    Objective

     Logistical activity is an essential part of military activity. Amado Joint Functional Strategy Targeted support represents a comprehensive and integrated approach to transforming Amado Armed Forces support capabilities and dramatically changing the quality of logistics and support. Accordingly, the purpose of this study is to design a model for the formation of readiness and purposeful support in the joint force

    Method

    The research method is mixed. In the qualitative part, the data method was used and in the quantitative part, equation modeling was used. Data were collected using interview tools with the participation of 15 ready-made support experts who had served in floating training units. Quantitative information was collected through the distribution of researcher-made questionnaires whose validity and reliability were confirmed.

    Findings

    Based on the analysis of the interviews, 252 initial codes were identified, which were classified into 47 concepts and 20 main categories. Based on the systematic approach in the data theory of the foundation, the identified codes were divided into 6 categories including causal, contextual, intervening factors, strategies and consequences.

    Conclusion

    The mentioned model helps to change the traditional system, based on the knowledge of the participatory situation, has a complete knowledge of the process of joint operations in each place, and based on it, quickly meets the needs of units and in terms of predictive actions, Overtake operational units.

    Keywords: Ready targeted support, joint force, readiness, distribution-oriented support
  • HADISEH FARAHANI *, Reza Ahmadian Pages 23-40
    Purpose

    Based on Objective 14 of Sustainable Development, the world, in order to prevent the reduction of marine reserves and damage to marine and coastal environments, has called for the formation of international communities with an integrated management approach to these areas. This approach unites communities for the protection and development of coastal ecosystems and resources, and is recognized as an appropriate tool for the sustainable development of coastal areas. While the communities and environments in which they operate are constantly changing, it is essential that we create management that is consistent with their nature. This compatibility will be achieved through the use of ICOM indicators in the assessment and management of coastal and marine areas.

    Method

    The present study is the result of a theoretical model and is taken from the reports of the ICZM research plan. These reports have examined and applied the 37 indicators of the IOC document in the coastal areas of the Caspian region, which includes three provinces and 28 cities

    Findings

    The results of the study include the study of 3 indicators out of 37 indicators introduced in the IOC document, which include the index of total employment, the index of human pressure on habitats and the index of public access in 28 coastal cities of the Caspian region.

    Conclusion

    Gilan province and then Mazandaran have the highest score in the three indicators studied. So that in the study of employment index of Rasht city located in Gilan province in major activities in the field of coastal and marine management has the highest number of employees. Also in the public access survey, only 9% of the entire northern coastline has favorable access and 75% has undesirable access. So that Langrood city located in Gilan province has the highest level of desirable access of the total area and Nowshahr city located in Mazandaran province has the lowest level of desirable access. Finally, in the study of human pressure indices on habitats, the results show that 9 cities (Nowshahr, Chalous, Astara, Bandar Anzali, Ramsar, Babolsar, Tonekabon, Langrud, Fereydunkenar) in 2 provinces of Mazandaran and Gilan have maximum pressure on habitats.

    Keywords: Evaluation Index, Integrated Management, IOC, Caspian Sea
  • Seyed Hasan Hosseini *, Shabnam Khorani, Mohsen Najafi, Mehri Amini Pages 41-59

    In the new era today, resource management has taken on new dimensions and as a result, expectation from management is completely different from the challenges of the past. Today, higher education systems, as the most obvious manifestation of human resource investment, play a major role in training and providing efficient human resources. The aim of this study was to identify the factors affecting the reduction of costs of higher education centers in order to improve productivity, as an important tool in the field of education system management and educational and research policies.

    Method

    This research was conducted with a descriptive-survey approach to discover and enumerate the effective factors based on data collected from previous studies and interviews with 12 relevant experts in several scientific-applied centers in Tehran province.

    Results

     In the data analysis section, using the coding method by MAXQDA software, 47 indicators and 5 components were identified in the framework of 3 dimensions of people organization, structural organization and organization of innovative facilities.

    Conclusion

    Using technology instead of labor and costly physical space can reduce the costs of higher education centers. Attention to the physical facilities of higher education centers is one of the most important factors in reducing the costs of these centers, which in this study ranks sixth among the components affecting the reduction of costs of higher education centers.

    Keywords: Cost Reduction, structure organization, people organization, organization of innovative facilities
  • Dariuosh Eskandari, Adel Farzaneh, Afshin Bokaei Pages 61-81
    Objective

     Logistical activity is an essential part of military activity. Amado Joint Functional Strategy Targeted support represents a comprehensive and integrated approach to transforming Amado Armed Forces support capabilities and dramatically changing the quality of logistics and support. Accordingly, the purpose of this study is to design a model for the formation of readiness and purposeful support in the joint force

    Method

    The research method is mixed. In the qualitative part, the data method was used and in the quantitative part, equation modeling was used. Data were collected using interview tools with the participation of 15 ready-made support experts who had served in floating training units. Quantitative information was collected through the distribution of researcher-made questionnaires whose validity and reliability were confirmed.

    Findings

    Based on the analysis of the interviews, 252 initial codes were identified, which were classified into 47 concepts and 20 main categories. Based on the systematic approach in the data theory of the foundation, the identified codes were divided into 6 categories including causal, contextual, intervening factors, strategies and consequences.

    Conclusion

    The mentioned model helps to change the traditional system, based on the knowledge of the participatory situation, has a complete knowledge of the process of joint operations in each place, and based on it, quickly meets the needs of units and in terms of predictive actions, Overtake operational units.

    Keywords: strategy, Defense Authority, Statement of the Second Step of the Revolution
  • AKBAR GHAFFARLOU *, Mohammad Izadi Islami, Houshang Hassanpour, Hami Dreza Mirshekari Pages 83-105
    Purpose

    Employees' creativity is a key component for achieving sustainable competitive advantage in today's high-tech organizations. Identifying the influential factors of transformational leadership and knowledge sharing which affect the increasing role of creativity in gaining competitive advantage is very prominent. The purpose of this study is to investigate the effect of transformational leadership style on promoting employees' creativity with the mediating role of knowledge sharing in Imam Khomeini University of Marine Sciences.

    Method

    The present study is a descriptive-correlational study in terms of method and applied in terms of purpose. The statistical population is the professors and heads of educational units and faculties, commanders and managers of executive and staff units at Imam Khomeini Naval Academy. The Participants of this study were 103 people who were randomly selected by Morgan table. Data analysis was performed using SPSS and PLS software.

    Findings

    Findings show that transformational leadership has a significant effect on knowledge sharing and creativity of employees. Knowledge sharing also has a significant effect on employees' creativity and the mediating hypothesis of transformational leadership on employees' creativity was confirmed through knowledge sharing.

    Conclusion

    Officials should create an atmosphere at the university where staff can ensure that effective and innovative proposals are responded to appropriately. Managers and commanders should consider the university's prospects in achieving educational goals and use the opinions and suggestions of staff before making decisions so that by sharing knowledge and experience both the best ideas, the roadmaps and the executive plans of the academy would be specified.

    Keywords: Transformational leadership, staff creativity, knowledge sharing, Imam Khomeini University of Marine Sciences
  • Fatemeh Soghra Sina *, Mohsen Zabet, Abolghasem Barimani Pages 107-125
    Purpose

    The present study aims at investigating the relationship between knowledge management and organizational creativity with the mediating role of organizational behavior in the staff of Shahid Salimi Marine Power Plant in Neka.

    Methodology

    The present study is a descriptive-correlational study in terms of method and applied in terms of purpose. The statistical population of the study includes all employees of Shahid Salimi Neka Marine Power Plant, whose number was 400 during the study period. Using Cochran's sampling formula, 169 people were selected as the statistical sample. Research data collection tools were standard questionnaires, including those of Delshab et al. (2019) to measure knowledge management, Darvishmutoli et al. (2020) to measure organizational creativity and Kim et al. (2019) to measure organizational behavior, which had adequate validities. Cronbach's alpha coefficient was above 0.7 which indicates the collection tool was reliable. Data analysis was performed using SPSS and LISREL software.

    Findings

    Findings of the study show that knowledge management has a significant effect on creativity and organizational behavior of employees. Also, knowledge management has a significant effect on organizational creativity and the mediating hypothesis of organizational behavior on employee creativity was confirmed through knowledge management.

    Conclusion

    By promoting knowledge management in the organization, the organizational behavior also improves and the focus of knowledge management leads to improved employee creativity. Employee behavior can play a key role in organizational creativity and company managers can use these results to increase employees' creativity and good behavior.

    Keywords: Knowledge management, organizational creativity, Organizational Behavior