فهرست مطالب

نشریه دانش حقوق عمومی
سال یازدهم شماره 3 (پیاپی 37، پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/25
  • تعداد عناوین: 6
|
  • کاوه موسوی، مسعود راعی*، محمدکاظم عمادزاده صفحات 1-30

    جهان وطنی ایده ای است که بر مبنای آن انسان ها بدون توجه به وابستگی های نژادی، ملی، مذهبی، فرهنگی و...، همگی از شهروندان یک اجتماع واحد محسوب می شوند. از طرف دیگر، مفهوم امت واحده اسلامی نیز ناظر بر وحدت آحاد بشر، اما بر مبنای اتحاد ایدیولوژیک و اسلامی میان آن هاست. از این دیدگاه، شاید بتوان اندیشه امت واحده اسلامی را به نوعی «جهان وطنی اسلامی» تعبیر  کرد. حال سوال این است که اولا قانون اساسی و رویه عملی جمهوری اسلامی ایران متاثر از کدام یک از اندیشه های مذکور بوده و ثانیا نگاه آرمانی نظام اسلامی حاکم بر کشور به مقوله اتحاد میان مسلمانان و استقرار یک حکومت واحد جهانی، تا چه حد با موازین حقوق بین الملل منطبق است؟ یافته های تحقیق که مبتنی بر روش تحقیق توصیفی- تحلیلی و بر مبنای مطالعات کتابخانه ای و اسنادی است، حکایت از این دارد که جمهوری اسلامی از لحاظ نظری و رویه عملی، ضمن تلاش در جهت تحقق جامعه مبتنی بر اندیشه امت واحده و استقرار حکومت جهانی اسلام، خود را همواره متعهد به اصول پذیرفته شده در حقوق بین الملل، از  جمله اصل عدم مداخله می داند. اهمیت تحقیق در تنویر افکار نسبت به انطباق رویکرد کشورمان در جهان وطنی بر مبنای امت واحده با موازین حقوق بین الملل است.

    کلیدواژگان: امت واحده، جمهوری اسلامی، جهان وطنی، حکومت جهانی، قانون اساسی
  • سید محمد هاشمی*، نسترن خرسند موقر، سعیدرضا ابدی، محسن محبی صفحات 31-58

    امنیت شغلی از منظر کلان، به معنای ایجاد حاشیه امن در فرایند انجام کار، اتمام کار و تمدید قرارداد کار است. امنیت شغلی در رابطه با طرفین قرارداد کار به نحوی مطرح می شود که هر طرف افزون بر کسب منفعت از اجرای قرارداد، از حیث استمرار قرارداد نیز آسودگی خاطر نسبی داشته باشد. اگر کارگر امنیت شغلی داشته باشد، با خیالی آسوده به اشتغال خویش مبادرت می کند، کارفرما نیز باید از این امنیت برخوردار باشد تا بتواند با شرایطی بهینه، زمینه اشتغال مطلوب کارگر را فراهم کند. امنیت شغلی با وجود اهمیت زیادی که دارد، به نوعی در قوانین مورد انفعال قرار گرفته است. قوانین مصوب در این زمینه، با نقایص بسیاری مواجه است. رفع ابهام از قوانین، مستلزم تفسیری روشن از منطوق مقرره هاست که این مهم بر عهده مرجع واضع (مجلس شورای اسلامی) قرار دارد. به نظر می رسد در شرایط فعلی که قوانین صریح و شفاف در این حوزه کمتر به چشم می خورد، ضرورت دارد با تمسک به آرای قضایی در پی استخراج رویه واحدی باشیم تا هم تعارض آرا کمتر به چشم بخورد و هم کارگران در قراردادهای کار مدت موقت از حاشیه امن نسبی برخوردار باشند. متاسفانه وضع قوانین و مقرره های پراکنده در این حوزه ید برتر را در اختیار کارفرما قرار داده است، به نحوی که در قوانین جدیدتر از جمله قانون رفع موانع تولید، قانون تنظیم بخشی از مقررات تسهیل نوسازی صنایع کشور، قانون برنامه سوم و غیره طرق تعدیل نیروی کار و فسخ قرارداد کار به نحوی پیش بینی شده است که جای اعتراضی برای کارگر باقی نمی گذارد. از سوی دیگر، مداقه در آرای دیوان عدالت اداری به شکل نسبی امنیت شغلی در قراردادهای کار مدت موقت را مورد حمایت قرار می دهد، اما در مواردی تعارض در آرا و رویه های متخذه را نمایان می کند. ازاین رو اگرچه نمی توان از نقش و جایگاه رویه قضایی در موضوع امنیت شغلی غافل شد، بررسی آرای هیات عمومی دیوان عدالت اداری نشان داد نمی توان در موضوع حاضر رویه واحدی از آرا دیوان مستخرج کرد، چراکه بین مفاد آرای دیوان در بازه های زمانی مختلف تعارض به چشم می خورد.

    کلیدواژگان: امنیت شغلی، دیوان عدالت اداری، قرارداد کار، کارگر، کارفرما
  • محمدامین ابریشمی راد* صفحات 59-82

    قانون اساسی را باید منبع اصلی تعیین اصول حاکم بر سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران معرفی کرد. به منظور شناسایی و تبیین ابعاد، ویژگی ها و الزامات حاکم بر این اصول و همچنین تعیین میزان انطباق آن ها با موازین بین المللی، در این پژوهش تلاش شده تا در قالب پژوهشی توصیفی-تحلیلی، به این پرسش پاسخ داده شود که الزامات سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران مبتنی بر قانون اساسی و موازین بین المللی چگونه ارزیابی می شوند؟ در مقام پاسخ به پرسش مذکور، این پژوهشضمن شناسایی اصول حاکم بر سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران و تبیین ویژگی ها و الزامات حاکم بر هریک از آن ها، این مطلب را به اثبات رساند که هرچند اصولی همچون «عدم مداخله در امور داخلی کشورها»، «مسیولیت حمایت از مستضعفان و مسلمانان تحت ستم» و «تحقق وحدت جهان اسلام» ممکن است شبهه متداخل بودن حوزه هایشان را داشته باشند و در مواردی مغایر با موازین بین المللی به نظر آیند، ولیکن، با تبیینی دقیق و مبتنی بر مبانی نظام سیاسی جمهوری اسلامی ایران، نمی توان این اصول را مغایر با یکدیگر یا موازین حقوق بین الملل به شمار آورد و این اصول دارای ویژگی ها و اقتضایات مشخص و قابل دفاع هستند که برگرفته از رویکرد انقلابی و دینی نظام سیاسی جمهوری اسلامی ایران تدوین شده اند.

    کلیدواژگان: اصول سیاست خارجی، دول غیرمحارب، عدم مداخله در امور کشورها، قانون اساسی ایران، مسئولیت حمایت، موازین بین الملل، وحدت جهان اسلام
  • محمد اسحاقی آستانی*، حسن سیف زاده کرمانی صفحات 83-104

    انتقال فناوری از راه های پیشرفت کشورهای در حال توسعه است که از مجرای انعقاد قراردادهای بین المللی میان اشخاص حقیقی یا حقوقی به صورت دو یا چندجانبه صورت می پذیرد، اما گاهی مواقع، ممکن است مفاد قراردادهای انتقال فناوری با ایجاد نوعی سلطه گری از جانب انتقال دهنده همراه بوده و با برخی قوانین یا اصول حاکم بر نظام های سیاسی کشور انتقال گیرنده در تعارض باشد و مانع تحصیل نتیجه مطلوب طرفین شود؛ چنانکه در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران نیز دو اصل 81 و153 محدودیت هایی را برای قراردادهای انتقال فناوری به وجود آورده و نوعی تعارض را در مرحله اجرا ایجاد کرده است. در این پژوهش توصیفی-تحلیلی، با طرح این پرسش که راه حل تعارض میان اصول81 و153 قانون اساسی که برخاسته از قاعده نفی سبیل است و لزوم بهره گیری از قراردادهای انتقال فناوری و تجویز آن ها در برخی قوانین چیست؟ مشخص شد که با حفظ مبانی، احکام و الزامات قاعده نفی سبیل، برای برون رفت از تعارض های موجود، می توان افزون بر قواعد حقوقی حل تعارض مانند  «قاعده حل تعارض انفصالی، شرطی و آلترناتیو» به دو قاعده فقهی «مصلحت» و «اهم و مهم» نیز استناد کرد تا بتوان ضمن صیانت از کیان نظام اسلامی و نفی هرگونه سلطه بیگانه، در عین حال، از مزایای موثر انتقال فناوری در جهت توسعه پایدار بهره برد.

    کلیدواژگان: اصول 81 و 153قانون اساسی، انتقال فناوری، توسعه پایدار، قواعد حل تعارض
  • سید احمد حبیب نژاد، سجاد کریمی پاشاکی*، محمد مهدوی عارف صفحات 105-134

    حق بر انتخاب شغل از حقوق اساسی افراد محسوب می شود که با ارزش های دیگری مانند کرامت انسانی و حق بر تعیین سرنوشت هم مرتبط است. براساس اصول قانون اساسی، اصل 28 و بند 4 اصل 43 قانون اساسی- دلالت بر این حق انتخاب دارد و تنها محدودیت های مصرح بر آن، عدم مغایرت با اسلام و مصالح عمومی و حقوق دیگران است. همچنان که در کنوانسیون ها و مقاوله نامه های بین المللی، برده داری و کار اجباری افراد منع شده است، در نظام حقوقی داخلی نیز در قوانین استخدامی ایران، اصل حق بر انتخاب شغل و محل خدمت، از حقوق افراد محسوب می شود. هرچند نظریات و آرای متعارض قضایی در موضوع امکان تغییر شغل و محل خدمت کارمندان بنا به اقتضایات مدیریتی وجود دارد، اما تعارض در اعمال حق تغییر شغل، ناشی از اختلاف مبنایی در فهم نوع استخدام و به کارگیری نیروی انسانی و اقتضایات حاکم بر آن است. با این حال در این مقاله تلاش شده تا به نظریات متعارض در خصوص امکان یا عدم امکان تغییر شغل و محل خدمت کارمندان پرداخته و حق بر تغییر شغل را در چارچوب اصول و قواعد موجود و نیز برخی از آرای صادره دیوان عدالت اداری تحلیل شود.

    کلیدواژگان: تغییر شغل، تغییر محل خدمت، حق بر انتخاب شغل، کارمندان، عقد استخدام، نظام اداری
  • فردین مرادخانی* صفحات 135-170

    قانون اساسی از مفاهیم کلیدی و پیچیده در دانش حقوق و حقوق اساسی است. طراحی قانون اساسی است به منزله یکی از مفاهیم مهم قانون اساسی چندین دهه در محافل آکادمیک مطرح است. در این مقاله کوشش شده است با استفاده از روش توصیفی و تحلیلی ضمن اشاره ای به تاریخچه و معنای این مفهوم، این پرسش بررسی شود که چه اصول و مواردی باید در طراحی قانون اساسی رعایت و درج شود و طراحی قانون اساسی با چه مسایلی روبه روست. طبق یافته های این تحقیق طراحی درست سبب می شود قانون اساسی تا حدود زیادی از مشکلاتی مانند نقض خود، تعارض اصول با همدیگر، ضعف نهادهای سیاسی و غیرقابل اجرا بودن فاصله بگیرد. طراحی قانون اساسی باید در تدوین اولیه قانون اساسی یا اصلاح آن در نظر گرفته شود تا بتوان از پیدایش مشکلات در آینده جلوگیری کرد. طراحی قانون اساسی نمی تواند حرف آخر باشد، زیرا بسیاری از مشکلات مانند رابطه قوا با همدیگر، نهادهای موجود در قانون اساسی و نفوذ بازیگران سیاسی در عمل و هنگام اجرا مشخص می شوند.

    کلیدواژگان: اصلاح قانون اساسی، دموکراسی، طراحی قانون اساسی، قانون اساسی، معماری قانون اساسی
|
  • Kaveh Mousavi, Masoud Raei *, MohammadKazem Emadzadeh Pages 1-30

    Cosmopolitanism is an idea according to which human beings, regardless of racial, national, religious, cultural, etc. are all citizens of a single community. On the other hand, the concept of the Islamic United Ummah also refers to the unity of human beings but is based on ideological and Islamic unity between them. From this point of view, perhaps the idea can be interpreted as a kind of Islamic cosmopolitanism. The main questions of this research are “Which of the mentioned ideas has influenced the constitution and the practical procedure of the Islamic Republic of Iran?” and “To what extent does the ideal view of the ruling Islamic system on the issue of unity among Muslims and the establishment of a single world government, comply with international law standards?” The research findings, which are based on descriptive-analytical research methods and based on library and documentary studies, indicate that theoretically and practically, the Islamic Republic of Iran, while striving for the realization of a society based on the idea of a single nation and the establishment of a world Islamic government, has always considered itself committed to the principles accepted in international law, including the principle of non-interference. The importance of this research is enlightening the thoughts towards the adaptation of our country's approach to cosmopolitanism based on the united ummah with international law.

    Keywords: Cosmopolitanism, United Ummah, Universal Government, Islamic Republic, Constitution
  • Seyed Mohammad Hashemi *, Nastaran Khorsand Movaghar, Saiedreza Abadi, Mohsen Mohebbi Pages 31-58

    In a broader sense, job security entails establishing a comfort zone in the employment process, fulfilling duties, and extending the employment contract. Regarding the labour contractual parties, job security is presented in such a way that each party, in addition to profiting from the contract's implementation, has relative peace of mind in terms of contract extension. When a worker has job security, they can perform their duties with confidence; the employer should have this security as well in order to provide the optimal conditions for the worker's desirable employment. Despite its importance, job security has been under-represented in regulatory frameworks. The laws that have been enacted in this regard have serious flaws. Resolving ambiguities in laws necessitates a clear interpretation of judgments, which is the responsibility of the regulating authority (the Islamic Consultative Assembly). It appears that, given the current lack of explicit and clear laws in this area, it is necessary to rely on judicial decisions to extract a unified procedure so that there are fewer conflicts of judicial decisions and workers can enjoy a relative comfort zone in temporary labour contracts. Unfortunately, the enactment of fragmented laws in this area has given employers the upper hand, so in newer laws such as the “Law on Removal of Production Barriers”, the “Law of Regulating Part of the Regulations to Facilitate Iran's Industrial Modernization”, the “Third Plan Law”, and so on, layoffs and terminating worker employment contracts are predicted in such a way that workers have no chance of objecting. Furthermore, a review of Administrative Court of Justice decisions shows that job security in temporary labour contracts is somewhat supported, but there are some conflicts in decisions and adopted procedures. Thus, while the role and position of judicial procedure in terms of job security cannot be overlooked, a study of the decisions of the Administrative Court of Justice's general assemblies revealed that no unified procedure can be extracted from the Court of Justice's decision in terms of the subject at hand because there are conflicts among the Court's decisions from different periods.

    Keywords: Job Security, Administrative Court of Justice, employment contract, Worker, Employer
  • MohammadAmin Abrishami Rad * Pages 59-82

    The constitution should be introduced as the main source for determining the principles governing the foreign policy of the Islamic Republic of Iran. To identify and explain the dimensions, characteristics and requirements of these principles and also to determine their compliance with international standards, this study is done. The author has tried to answer the main question of this research in the form of descriptive-analytical research “How are the foreign policy requirements of the Islamic Republic of Iran based on the Constitution and international standards, evaluated? In response to this question, while identifying the principles governing the foreign policy of the Islamic Republic of Iran and explaining the characteristics and requirements governing each of them, It is proved that, although principles such as "non-interference in the internal affairs of countries", "responsibility to protect the oppressed Muslims or even non-Muslims" and "achieving the unity of the Islamic world" may have suspicions of interference in their areas and in some cases contrary to the International standards; However, with a precise explanation based on the principles of the political system of the Islamic Republic of Iran, these principles can't be considered inconsistent with each other or international standards and these principles have specific and defensible characteristics and requirements that have been developed based on the revolutionary and religious approach of the political system of the Islamic Republic of Iran.

    Keywords: Principles of Foreign Policy, Non-combatant States, Non-interference in The Affairs of Countries, Iranian Constitution, Responsibility to Protect, International Standards, Unity of The World of Islam
  • Mohammad Eshaghi Astani *, Hassan Seifzadeh Kermani Pages 83-104

    Regarding developing countries, technology transfer is one of the ways to create change and progress which is concluded bilaterally or multilaterally through international agreements between natural or legal persons. But, the provisions of technology transfer agreements may be accompanied by a kind of domination by the transferor and conflicts with certain laws or principles governing the transmitting country and the parties to the contract can't get the desired result. As in the Constitution of Iran, the two principles 81 and 153 have created restrictions for technology transfer contracts and a kind of conflict in the implementation stage of these contracts. In this descriptive-analytical study, the question arises is “What is the solution to the conflict between Articles 81 and 153 of the Constitution and the need to use technology transfer contracts and prescribe them in laws?” In the results of this study, it was found that by preserving the principles, rules and requirements of “the Negation of the Way” rule, two jurisprudential rules of “Expediency” and “The Most Important rule Among Two” as well as the legal principle of mutual respect can be invoked to get out of existing conflicts. It was also cited to be able to protect the integrity of the Islamic system and deny any foreign domination, at the same time, take advantage of the effective benefits of technology transfer for sustainable development.

    Keywords: Articles 81 & 153 of the Constitution, technology transfer, Sustainable Development, The rules of conflict resolution
  • Seyed Ahmad Habibnezhad, Sajad Karimi Pashaki *, Mohamad Mahdavi Aref Pages 105-134

    The right to choose a job is one of the basic rights of individuals, which is also related to other values such as human dignity and the right to self-determination. According to the principles of the constitution, the twenty- eighth principle and the fourth paragraph of the forty-third principle of the constitution imply this right of choice, and the only restrictions imposed on it are non-contradiction with Islam and the public interest and the rights of others. As mentioned in international conventions and declarations, slavery and forced labour are prohibited in the domestic legal system. In Iranian employment law, the principle of the right to choose a job and place of service is considered the right of individuals. Although there are conflicting theories and opinions on the possibility of changing the job and workplace of employees according to managerial requirements, the conflict in exercising the right to change jobs is due to a fundamental difference in understanding the type of employment and manpower and its requirements. However, in this article, an attempt has been made to address the conflicting views on the possibility or impossibility of changing the job and workplace of employees and to analyze the right to change jobs within the existing principles and rules as well as some rulings issued by the Administrative Court.

    Keywords: Job change, right to choose a job, Change of Workplace, natural rights, employees, employment contract, administrative system
  • Fardin Moradkhani * Pages 135-170

    The constitution is one of the key and complex concepts in the knowledge of law and constitutional law and there are many issues and topics related to it. In this article, an attempt has been made to use descriptive and analytical methods, while referring to the history and meaning of this concept, to examine the question of what principles and cases should be observed and included in the design of the constitution and what issues does the constitution design face. The Constitutional Design cannot be the last word in the constitution and political structures because many problems are identified in practice and during implementation. However, the correct design based on accepted criteria causes the constitution to distance itself to a large extent from problems such as its violation, conflict of principles with each other, weakness of political institutions and impracticability. The main finding of this article is the importance of constitutional design and the need to pay attention to it, which should be considered in the initial writing of the constitution or its amendment in order to avoid problems in the future. It should also be noted that the design of the constitution can not be the last word in the constitution and political structures because many problems arise in practice and during implementation.

    Keywords: Constitutional reform, Democracy, constitutional design, Constitution, constitutional architecture