فهرست مطالب

مسائل اجتماعی ایران - سال دوازدهم شماره 2 (پیاپی 31، پاییز و زمستان 1400)

نشریه مسائل اجتماعی ایران
سال دوازدهم شماره 2 (پیاپی 31، پاییز و زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/31
  • تعداد عناوین: 14
|
  • فرهاد بیانی*، حسین سراج زاده صفحات 9-33

    بنیادگرایی اسلامی جنبش دینی-سیاسی است که نه تنها مدرنیسم و غرب را رد می کند، بلکه به دنبال برقراری یک نظم جهانی نوین است. این نوشتار به دنبال پاسخ به این پرسش است که چه زمینه های اجتماعی در پیدایش و گسترش بنیادگرایی اسلامی در میان افراد 45-15 سال کردستان موثرند؟ روش پژوهش به کاررفته در این تحقیق، روش نظریه زمینه ای است و نمونه ها با شیوه های نمونه گیری حداکثر تنوع و گلوله برفی انتخاب شدند. همچنین از مصاحبه نیمه ساخت یافته برای گردآوری داده استفاده و تحلیل مصاحبه ها با نرم افزار Atlas.ti انجام شد. یافته ها نشان می دهد «تلقی حداکثری از دین»، «بحران معنی»، «خوانش غیرتاریخی از اسلام»، «تقدم عقیده بر جان» و «غرب ستیزی»، برجسته ترین زمینه هایی هستند که در گرایش افراد به خوانش بنیادگرایانه از اسلام موثرند و نقش بازی می کنند.

    کلیدواژگان: بنیادگرایی اسلامی، غرب، انتظارات از دین، بحران معنی
  • سمیه توحیدلو* صفحات 35-56

    سن و مقوله «نسل»، در پژوهش های مختلف مطرح شده اند و صورت بندی های خطی و غیرخطی مرسومی از جوانی در این پژوهش ها وجود دارد. در این تحقیقات، الگوهایی چون توجه به دوره های زمانی، توجه به زمان های اجتماع پذیری و تمایز بر پایه کانون های همگرایی و واگرایی به چشم می خورد که در دو مدل اخیر به زمینه های اجتماعی تحلیل معاصر از تاریخ ایران اشاره می شود.
    مسئله اصلی این نوشتار، دستیابی به توصیف دقیق تری از صورت بندی های موجود است. با کمک نتایج پژوهش های مورداشاره و از راه تحلیل محتوای 13 کتاب، 20 مقاله مهم و 8 گزارش ملی در این زمینه و نیز بهره بردن از نظریات «ذهنیت نسلی» کریستوفر بالس و «دوره های اجتماع پذیری» رونالد اینگلهارت، کوشش شد مدل نوینی با محوریت نسل جدیدتر (متولدین پس از انقلاب) ارایه گردد. مدعای نهایی مقاله به این نکته پرداخته است که اگرچه کانون مرکزی توجه نسل انقلاب در انقلاب و جنگ بنا نهاده شده بود، بااین همه نسل جدید دانشگاهیان می توانند کانون تحلیلی جدیدتری را مانند سبک زندگی لذت گرا بازتولید نمایند و از هژمونی گفتمانی نسل گذشته در ارتباط با موضوع نسل ها فارغ شوند.

    کلیدواژگان: نسل، مناسبات نسلی، سبک زندگی، لذت، مصرف
  • کرم حبیب پور گتابی*، سید حسین سراج زاده، فاطمه یوسفی ایل ذوله صفحات 57-84

    با توجه به تفاوت فهم، زمینه ها و انگیزه های مصرف سیگار در میان دانشجویان دختر و پسر، پژوهش حاضر به مقایسه تجربه مصرف سیگار در بین دانشجویان دختر و پسر در دانشگاه خوارزمی می پردازد. رویکرد این پژوهش، کیفی و روش آن پدیدارشناسی بوده که با روش نمونه گیری هدفمند با استراتژی گلوله برفی انجام شده است. افراد موردمطالعه شامل 2 گروه از دانشجویان دختر و پسر شاغل به تحصیل در دوره های تحصیلی کارشناسی و کارشناسی ارشد دانشگاه خوارزمی (15 دختر و 15 پسر) بودند که مورد مصاحبه عمیق نیمه ساختاریافته با معیار اشباع نظری قرار گرفتند. برای تحلیل داده ها، از تکنیک تحلیل تماتیک (مضمونی) بهره گرفته شد. بر پایه یافته های پژوهش، دانشجویان دختر و پسر درک و پنداشت متفاوتی از مصرف سیگار داشته اند و و به دلایل مختلف به مصرف سیگار ترغیب شده اند؛ دانشجویان پسر برای گریز از درگیری های فکری به مصرف سیگار روی می آورند و دانشجویان دختر با مصرف سیگار سعی در بازیابی هویت زنانه خود دارند. همچنین خوابگاه و دانشگاه در افزایش مصرف سیگار در دانشجویان پسر و در زمینه سازی و آغاز مصرف سیگار در دانشجویان دختر نقش داشته است. زمینه خانوادگی و پیرامونیان سیگاری در انگیزش هر دو جنس به مصرف سیگار نقش داشته اند. وجود دوستان سیگاری و کسب تجربه، اگرچه در مصرف سیگار از سوی هر دو جنس نقش داشت، ولی نقش آن در میان دانشجویان پسر برجسته تر بود. تفاوت تجربه زیسته مصرف سیگار در بین دانشجویان دختر و پسر، دلالت بر آن دارد که الگوی متفاوتی بر مصرف سیگار ایشان به ویژه از حیث انگیزه ها و شرایط زمینه ساز و تسهیلگر حاکم بوده است. افزون بر آن، فضای خوابگاه با کارکردی یکسان تااندازه ای بستری برای آغاز مصرف سیگار در میان دختران و تشدید آن در بین پسران بوده است.

    کلیدواژگان: دانشگاه، خوابگاه، مصرف سیگار، تجربه زیسته، هویت
  • علی خسروی* صفحات 85-114

    برنامه تحقیقاتی آگامبن، فیلسوف چپ نو، افشای سرشت آنارشیک قانون در مقام ارادهای (آپاراتوسی) به قدرت است؛ ارادهای که در وضعیت استثنا، از طریق تعلیق قانون اعمال می گردد و آنچه مبنای وجودی چنین تعلیقی را فراهم می سازد، برخلاف دعوی دولت، نه نقض قانون بلکه نفاذ قانون است. آگامبن در مسیر مواجهه انتقادی با متافیزیک سیاسی غرب حتی تا آستانه دلالت هایی ضمنی مبنی بر نفی دولت ملی که گویای آرمان اتحاد جهانی کمونیسم است، به پیش می رود؛ اما با توجه به مختصات تاریخی ایران معاصر اعم از کم دولتی، کم قانونی، رواج تیوری توطیه و پوپولیسم سیاسی-اقتصادی، رویارویی بافتاری نسبت به آرای چپ نو و دستگاه نظری آگامبن و دعوت او مبنی بر نقض پروتکلهای بهداشتی در عصر پاندومی کرونا، ضروری مینماید. نوشتار حاضر، با جستاری بر هویت حقوقی، نوعی و نقشی دولت مدرن، نشان میدهد که با توجه به هویت صرفا بوروکراتیک، غیردموکراتیک و آنتیگونیستیک دولت مدرن در ایران، مصدر وجودی تعلیق پیوسته قانون در بستر تاریخی ایران، نه اصالت و نفاذ قانون که متافیزیک سیاسی ناقانونیت اعم از اصالت فره ایزدی، اصالت ستیز با  امپریالیسم و سرمایهداری جهانی، اصالت خوانشی خاص از دین و... است.

    کلیدواژگان: آگامبن، نئومارکسیسم، حاکمیت دوگانه، دولت ملی، سرمایهداری جهانی
  • حسین دانش مهر*، عثمان هدایت صفحات 115-136

    مفروضه بنیادین این پژوهش، این نکته است که مناطق مرزی به دلیل ماهیت توسعه نیافتگی در زمره مناطق منزوی قرار گرفته اند و موقعیت مرزنشینی، مایه به حاشیه رفتن آموزش در این مناطق شده است. در این نوشتار، با بهره گیری از رویکردهای مطرح در زمینه نابرابری آموزشی ازجمله نظریات راولز، بوردیو و ایلیچ، باولز و گینتیس؛ وضعیت آموزش در مناطق مرزی دهستان ننور و دهستان خاو و میرآباد تبیین شده است. در این راستا با تحلیل داده ها، آمار و اسناد آموزشی در ابلاغیه ها، اسناد توسعه ای، سایت ها و بخشنامه های نهاد آموزش وپرورش و همچنین مصاحبه با معلمان، مدیران و مطلعین، به بررسی چگونگی آموزش نهادی در مناطق موردمطالعه با به کارگیری روش اتنوگرافی نهادی پرداخته ایم.
    نتایج نشان می دهد به دلیل غلبه اقتصاد مرزی، کمبود امکانات آموزشی و نبود عدالت آموزشی، بیکاری و کولبری و به دنبال آن شکل گیری سوژه های «سرباز-معلم-کولبر» و «دانش آموز-کولبر» و نبود آموزگاران ورزیده و باسابقه و همچنین عوامل و دلایل فرهنگی؛ آموزش در مناطق مرزی موردمطالعه به حاشیه رفته و درنهایت سبب ترک تحصیل دانش آموزان، افزایش بی سوادی و تشدید توسعه نیافتگی شده است. ازاین رو لازم است در سیاست ها و برنامه های کلان کشوری به ویژه در برنامه های نهادهای مربوط به آموزش رسمی و عمومی ازجمله آموزش وپرورش، تبعیض مثبتی در زمینه ارتقای سطح آموزش، تخصیص امکانات و نیروهای مناسب در این مناطق انجام شود.

    کلیدواژگان: مرزنشینی، نابرابری آموزشی، اتنوگرافی نهادی، کولبر، مناطق مرزی استان کردستان
  • قربانعلی سبکتکین ریزی*، حامد مرادی، فاطمه سلمانی، نواله اردشیری منش صفحات 137-154

    این نوشتار بررسی عوامل اجتماعی در پیوند با استعمال دخانیات در بین دانشجویان دانشگاه خوارزمی را مدنظر قرار داده است. با مشاهده شواهد و با بهره گیری از برخی نظریه های جامعه شناسی مرتبط، این موضوع به محک تجربه زده شد. روش تحقیق این پژوهش، پیمایش بود و برای گردآوری اطلاعات از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد. جمعیت تحقیق، دانشجویان دانشگاه خوارزمی بودند که با روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای، یک نمونه 400 نفری برگزیده شدند. همچنین به منظور تحلیل داده ها در قالب نرم افزار spss  از آمار توصیفی و استنباطی و رگرسیون لجستیک استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد میان متغیرهای زمینه ای)رشته تحصیلی، جنسیت و...(با گرایش به استعمال دخانیات، رابطه معناداری وجود دارد. همچنین بین وجود مشکلات و تنش در خانواده و زندگی شخصی فرد، محرومیت و عدم رضایت از زندگی، شرایط اجتماعی و محیط نامناسب، بی هنجاری اجتماعی-فرهنگی، عدم تطابق و هماهنگی اهداف و روش های نیل به اهداف در جامعه با استعمال دخانیات رابطه معناداری وجود دارد. به طورکلی بر پایه یافته های مطالعه حاضر و مقایسه آن با یافته های دیگر مطالعات انجام شده در یک دهه گذشته،  برای افزایش آگاهی دانشجویان و کاهش احتمال ورود دانشجویان و جوانان به حیطه استعمال دخانیات، نیاز است فعالیت های پژوهشی و آموزشی قابل ملاحظه ای صورت گیرد.

    کلیدواژگان: استعمال دخانیات، شرایط محیطی، خرده فرهنگ جوانی، اهداف فرهنگی، فشار گروهی، یادگیری اجتماعی
  • محمدرضا طالبان* صفحات 155-178

    چگونگی ارتباط میان دین با خودکشی، از دیرباز مورد بررسی و کاوش دانش پژوهان علوم اجتماعی، به ویژه جامعه شناسان قرار گرفته است. در مقاله حاضر، با مروری بر ادبیات نظری و تجربی موجود در این حوزه پژوهشی، نخست سازوکارهای ارتباطی میان دو متغیر دین و خودکشی تشریح شده و سپس فرضیه اصلی تحقیق با داده های ثانویه مربوط به ایران از طریق تحلیل تطبیقی درون کشوری با واحد تحلیل استان مورد ارزیابی تجربی قرار گرفته است. یافته های این پژوهش نشان داد که فرضیه اصلی موجود در دیدگاه های نظری جامعه شناسانه مبنی بر این که «دین اثر محافظتی یا کاهشی در برابر خودکشی دارد»، در بافت جامعه مسلمان ایران نیز کاملا مورد تایید تجربی قرار می گیرد. به سخن دقیق تر، هنگامی که تاثیرات سه متغیر تاثیرگذار بر خودکشی در سطح سیستمی یعنی توسعه اقتصادی-اجتماعی، انسجام خانوادگی و نابسامانی اجتماعی کنترل شدند، تاثیر خالص دین بر خودکشی در استان های ایران به طور قابل توجهی کاهشی بوده که دلالت بر این واقعیت داشته که دین تاثیر قابل توجه محافظتی آن بر خودکشی داشته است. این یافته، کاملا بر تاثیر خالص و مستقل دین بر خودکشی در استان های ایران دلالت دارد و حمایتی تجربی برای این گزاره انگاشته می شود که دین می تواند از راه ارتقای رویارویی با ناملایمات زندگی، نقش یک سپر یا محافظ را در برابر خودکشی بجای آورد و بدین وسیله، خطر خودکشی را کاهش دهد.

    کلیدواژگان: دین، خودکشی، انسجام مذهبی، تعهد دینی، شبکه های مذهبی
  • مهناز فرهمند*، زهرا فلک الدین، فاطمه قربانی بن توت صفحات 179-199

    اجرای مهریه، یکی از مشکلات پرشمار خانواده های ایرانی است که زندگی زناشویی را تحت تاثیر قرار می دهد و گسترش آسیب های اجتماعی را در پی دارد. هدف پژوهش حاضر، واکاوی اجرای مهریه در میان زنان مراجعه کننده به دادگاه شهربابک بود که داده ها با 26 نفر از آنان از طریق مصاحبه نیمه ساختاریافته جمع آوری شد و با روش نظریه زمینه ای مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که زنان از مهریه دو برداشت متفاوت دارند؛ برخی از مهریه به عنوان اتمام حجت استفاده می کنند تا مردان را به زندگی زناشویی برگردانند و مانع جدایی شوند. برخی نیز با مهریه مردان را تحت فشار قرار می دهند تا طلاق بگیرند یا به جای دریافت مهریه حضانت فرزندان از آن خود کنند. بسترهایی مانند پشتوانه اقتصادی به مثابه ترس از آینده و روابط نامناسب در جامعه، زمینه را برای گرفتن مهریه فراهم می کنند و عواملی مانند باورهای عامیانه، حق مشروع و فضای تنش زا، باعث به اجراگذاشتن مهریه در زندگی زناشویی می شوند. پدیده برساخت شده پژوهش، «رهایی عامدانه و بازگشت عامدانه» است که برجسته ترین وجه ادراکی مصاحبه شوندگان به شمار می رود و گونه ای کشمکش دایمی را در آن ها ایجاد کرده است. پیشنهاد پایانی پژوهش، شکل گیری گفتمان کنش ارتباطی صحیح توسط خانواده ها و نهادهای اجتماعی و فرهنگی جامعه ازجمله مراکز مشاوره، آموزش وپرورش و رسانه ها و... در جامعه است.

    کلیدواژگان: مهریه، زنان، تعارض و سازش، دوراهی، شهربابک
  • علی اصغر فیروزجائیان*، معصومه محمودیان صفحات 201-220

    اگرچه «فساد» پدیده نوینی نیست و قدمتی به اندازه سرگذشت اجتماعات انسانی دارد، اما بدنه اصلی دانش و ادبیات پژوهشی موجود درباره آن، در سه دهه گذشته پدید آمده و گسترش یافته است. فساد به مثابه موضوعی بین حوزه ای، در رشته های مختلفی چون اقتصاد، حقوق، مدیریت، علوم سیاسی، علوم اجتماعی و روانشناسی مورد مطالعه قرار گرفته است. این نوشتار تلاش می کند با مرور نظام مند پژوهش های برگزیده، شناختی دانشوارانه از فساد اداری در ایران به دست دهد و شکاف تحقیقاتی در این گستره را آشکار کند. در این راستا، نمونه ای دربرگیرنده 29 پژوهش منتخب بر پایه معیارهای شکلی، روشی و محتوایی انتخاب و بررسی شد. بر اساس یافته های پژوهش، حجم مطالعات انجام شده در حوزه مدیریت (41درصد) و حوزه اقتصاد (24درصد) بیشتر از دیگر حوزه ها است که روشن می کند پدیده فساد بیشتر به عنوان نشانه ای از اشکال در مدیریت دولت و یا پدیده ای موثر بر متغیرهای اقتصادی مورد توجه قرار گرفته است و نه به مثابه مسئله ای اجتماعی. مطالعات پیش گفته بیشتر با روش و تکنیک های تحلیل کمی صورت گرفته و با وجود ضعف در شناخت علل فساد در جامعه، تنها 7درصد از پژوهش ها در جستجوی چرایی رخداد فساد بوده اند. هرچند در این مطالعات پیشنهادهایی متنوع و در سه سطح بین الملل، ملی و سازمانی ارایه شده است؛ درعین حال با توجه به پیچیده بودن مفهوم فساد، لازم است به لحاظ روشی و نظری مطالعاتی ترکیبی در این گستره انجام پذیرد.

    کلیدواژگان: فساد، فساد اداری، مرور نظام مند، مسئله اجتماعی
  • طاهره لطفی خاچکی، حسین اکبری*، مهدی کرمانی، حسین ایمانی جاجرمی صفحات 221-238

    طرد اجتماعی، به معنای واپس زنی افراد از جامعه و منابع و فرصت های آن استو افراد کم برخوردار، ازجمله کسانی هستند که در برابر طرد اجتماعی آسیب پذیری بیشتری دارند. بااین وجود، پژوهش هایی که از نگاه خود افراد کم برخوردار به پدیده طرد اجتماعی بنگرد، در کشور ما کمتر انجام شده است. پژوهش حاضر با هدف کشف احساسات و تجارب افراد کم برخوردار درباره طرد اجتماعی و شناسایی بیشتر ویژگی های طرد و ارتباط آن با فقر صورت پذیرفته است. بدین منظور، از روش کیفی و ابزار مصاحبه استفاده شده است؛ مصاحبه شوندگان 18 نفر از افراد کم برخوردار شهر مشهد بوده اند و نمونه گیری در این پژوهش، به شیوه نمونه گیری نظری بوده است. داده های حاصل از این مصاحبه ها، با بهره گیری از تکنیک تحلیل مضمون موردنظر براون و کلارک (2006) بررسی و تجزیه وتحلیل شده است. یافته های این پژوهش نمایانگر دو گونه اصلی طرد اجتماعی است؛ طرد تعاملاتی که شامل طرد از خانواده و خویشان و کاهش تعاملات با افراد برخوردار است و طرد از فرصت های اقتصادی- اجتماعی که طرد از منابع مالی (دسترس ناپذیری وام و تسهیلات)، طرد از بازار کار (دسترس ناپذیری شغلی) و عدم حمایت بایسته سازمان ها و نهادهای دولتی را در برمی گیرد.

    کلیدواژگان: طرد اجتماعی، فقر، افراد کم برخوردار، مشارکت
  • حسین موحدی نیا، داریوش بوستانی، یوسف مسلمی مهنی* صفحات 239-258

    هدف اصلی این پژوهش شناسایی بسترهای زمینه ساز تداخل سیاست در آموزش و پرورش استان کرمان است. روش شناسی تحقیق، کیفی و مبتنی بر روش نظریه زمینه ای بوده و برای جمع آوری داده ها نیز از مصاحبه عمیق بهره گرفته شده است. مشارکت کنندگان این پژوهش را 35 نفر از آموزگاران،کارکنان، مدیران، بازنشستگان آموزش و پرورش استان کرمان تشکیل می دهند که بر اساس نمونه گیری هدفمند و راهبردهای نمونه گیری با بیشترین تنوع و نیز گلوله برفی انتخاب شده اند. تحلیل یافته های کیفی منجر به خلق هفت مقوله محوری شامل «استان سیاست زده»، «سرمایه اجتماعی معلمان؛ لقمه چرب سیاست»، «ترکیب پرنفوذ قومی و سیاسی»، «آموزش و پرورش ارتش ذخیره میدان سیاست»، «حزب گونگی نهادهای نظارتی و دینی»، «نمایندگان صحنه گردان، سیاست همه کاره» شده است. فراکاوی یافته های برآمده از کدگذاری مقولات نشان می دهد سه تسهیلگر شرایط علی، شرایط زمینه ای و شرایط مداخله گر زمینه تداخل سیاست در آموزش و پرورش را فراهم می کند. مقوله هسته پژوهش نیز عبارت بود از آموزش به مثابه اسب راهوار سیاست. در واقع، گروه های سیاسی و نهادهای سیاسی مختلف از جمله نمایندگان مجلس شورای اسلامی، نهادهای دینی و نظارتی و دیگر گروه ها به صورت گسترده در محتوا، ساختار تشکیلاتی و عزل و نصب مدیران آموزش و پرورش به دخالت می پردازند و در این دخالت ها بیشتر به دنبال خواسته حزبی، گروهی و شخصی هستند.

    کلیدواژگان: سیاست، آموزش و پرورش، تداخل، کرمان
  • حمزه نوذری*، علیرضا کریمی، عفت دانش نیا صفحات 259-279

    هدف این نوشتار، بررسی شغل یابی دانش آموختگان دانشگاهی است. پرسش اساسی این است که چه عواملی با اشتغال مرتبط است؟ بااین که عده ای از فارغ التحصیلان در دستیابی به شغل موردنظر خود موفق بوده اند، اما با توجه به آمار موجود برخی دیگر موفق عمل نکرده اند. در سطح کلان رشد اقتصادی، ثبات سیاسی و مقررات کسب وکار و در سطح خرد و میانه، موضوع شبکه روابط اجتماعی و مهارت در اشتغال فارغ التحصیلان اهمیت دارد. این مقاله، عوامل خرد و متوسط در شغل یابی فارغ التحصیلان دانشگاهی را مورد بررسی قرار داده است. چهارچوب نظری پژوهش، آمیزه ای از رویکرد تحلیل شبکه و مهارت آموزی و روش به کارگرفته شده پیمایش و جامعه آماری آن، فارغ التحصیلان شاغل دانشگاه خوارزمی است. اطلاعات و داده های آماری از طریق پرسشنامه و به صورت تلفنی از میان فارغ التحصیلان پیش گفته با حجم نمونه 344 نفر جمع آوری شده است. یافته های این پژوهش نشان می دهد که شبکه روابط اجتماعی قوی، نقش بیشتر و موثرتری در اشتغال فارغ التحصیلان دانشگاهی دارد و همچنین از میان مهارت های موردمطالعه و موردنیاز برای دست یابی به شغل، مهارت های نرم از اهمیت فزون تر و کارآمدتری نسبت به دیگر مهارت های فنی، سخت و آکادمیک برخوردار است.

    کلیدواژگان: شغل یابی، مهارت، شبکه روابط اجتماعی، فرصت های شغلی، فارغ التحصیلان
  • نیلوفر اورعی* صفحات 281-296

    نسل نخست جامعه شناسان دین، بینش های موثری در مورد جایگاه دین در جوامع صنعتی یا سرمایه داری ارایه کردند، اما آن ها معمولا مسایل اجتماعی را نادیده می گرفتند. وارثان آن ها نیز نسبتا کم به مسایل اجتماعی توجه کرده اند. اما بحث های مربوط به ظهور جامعه پساصنعتی یا سرمایه داری متاخر نشان می دهد که ممکن است دین دست خوش تغییراتی باشد که آن را به ابزاری با اهمیت روزافزون برای تعریف مسایل اجتماعی و پاسخ گویی به آن ها تبدیل کند. در همین حال، دین ممکن است خود نیز بیشتر به مسئله ای اجتماعی تبدیل شود. مفهوم «خودسامان شدن» جورج زیمل در فرهنگ مدرن، ما را در فهم رابطه متغیر میان دین و مسایل اجتماعی یاری می کند.

    کلیدواژگان: جیمز بکفورد، جامعه شناسی دین و مسائل اجتماعی
  • سید حسین موسوی* صفحات 297-304

    شاید زمانی که یوگنی زامیاتین و جورج اورول، رمان های «ما » و«1984»  را در اعتراض به سیطره فاشیسم و توتالیتاریسم نوشتند و از فجایع قرن مخوف بیستم در قالب داستان و به زبان استعاره و ایهام، پرده برداشتند، هیچگاه تصور نمی کردند تنها اندک سال هایی بعد، اینبار عصر فردیت نیولیبرالی در زمانه جامعه اتمیزه شده بر جان و جهان آدمیان امروزین آوار شود.  اگر تجربه آغاز و میانه قرن بیستم، تجربه بلشویسم، فاشیسم، نازیسم و جنگ های جهانی و... بود، امروز همه آن تمامیت خواهی، شکل جهان سرد و انزواطلبانه نهیلیستی را به خود گرفته است.

    کلیدواژگان: نقد کتاب، همبستگی اجتماعی و دشمنان آن، مکتب موس و دورکیم، آرمان ذاکری
|
  • Farhad Bayani*, Hussein Serajzadeh Pages 9-33

    Islamic fundamentalism is a religious-political movement that not only rejects modernism and the West but also wants to establish a new global discipline. The article is going to ask to this question “what are the main social determinants of spread Islamic fundamentalism among 15-45 people aged in Kurdistan
    of Iran? The method is grounded theory, sampling methods are maximum variation and snow balling, also data was gathered by semi-structured interview. The interviews were analyzed by Atlas.ti software. Findings show maximum perception of religion, crisis of meaning, non-historical reading of Islam, riority of belief over the life, and anti-Westernism are the main social determinants of spread of Islamic fundamentalism among Iranian sunni’s Kurds.

    Keywords: Islamic fundamentalism, West, Expectations from religion, Crisis of meaning
  • Somayeh Tohidlou* Pages 35-56

    It has been discussed about age and generation category in various researches. In these studies, there are common linear and non-linear formulations from youth. In them, there are models such as attention to time periods, attention to socialization times and differentiation based on convergence and divergence centers, which in the last two models, refer to the social contexts of contemporary analysis of Iranian history. The main task of this article is to get a more accurate description of the existing formulations. An attempt was made to present a new model focusing on the newer generation (born after the revolution), with the help of the results of the same research and by analyzing the content of 13 books, 2 important articles and 8 national reports in this field and using theories of "generational mentality". Christopher Bals and Ronald Ingelhart's "Periods of Socialization." The final claim of the article is that if the generation of revolution has established its central center in revolution and war, the new generation of academics can reproduce a newer analytical center, such as the hedonistic lifestyle; And get rid of the discourse hegemony of the previous generation in relation to the issue of generations.

    Keywords: Generation, generational relations, lifestyle, pleasure, consumption
  • Karam Habibpour Gatabi*, Seyed Hossein Serajzadeh, Fatemeh Yousefi Ilzoleh Pages 57-84

    Given the differences in understanding, contexts and motivations for smoking among male and female students, the present study compares the experience of smoking among male and female students at Kharazmi University. The approach of this research was qualitative and its method was phenomenology which was purposeful sampling with snowball strategy. The subjects included two groups of male and female undergraduate and graduate students at Kharazmi University (15 girls and 15 boys) who were interviewed in semi-structured and in-depth with theoretical saturation criteria. Thematic (thematic) analysis technique was used to analyze the data. According to the findings, male and female students had different understandings of smoking and were encouraged to smoke for different reasons. Male students are encouraged to smoke to escape intellectual conflicts, and female students try to regain their female identities by smoking. The dormitory and the university played a role in increasing smoking among male students and in building and initiating smoking among female students. Existence of smoking friends and gaining experience, although it played a role in smoking by both sexes, but its role was more prominent among male students. Family background and smoker acquaintances played a role in encouraging both sexes to smoke. The difference between the lived experience of smoking between male and female students indicates that there is a different pattern on their smoking, especially in terms of motivation, and the conditions that create and facilitate it. Meanwhile, the dormitory space with the same function has been to some extent a ground for girls to start smoking and its intensification among boys.

    Keywords: university, dormitory, smoking, lived experience, identity
  • Ali Khosravi* Pages 85-114

    The research program of Agamben, the famous philosopher of neo-marxism, exposes the anarchic nature of law as an apparatus for gaining power. This apparatus is used in State of exception through the suspension of the law. Contrary to the government's claim, what provides the ontological basis for the suspension of the law is not the violation of the law, but the originality of the law. Agamben attacks it. It even negates the national state in implicit implications. This negation expresses the ideal of the universal unity of communism. However the historical coordinates of contemporary Iran are: lack of national state, lack of law, projection (conspiracy theory), and political-economic populism. Given these coordinates, a reflexivity of Agamben's theoretical apparatus from a local perspective is necessary. In a statement, Agamben called health protocols in the age of the corona pandemic useless and conspiratorial, in other words, he called us to violate the relevant laws. His remarks confirm the need to consciously confront the views of neo-Marxism in Iran. Accordingly, the present article, with a brief essay on juridical identity, typical identity, and the playing identity of the modern state in Iran, reminds us of the need for indigenous attention to the theories of neo-Marxism. The findings of this analytical article show that the identity of the modern state in Iran is bureaucratic, undemocratic, and antagonistic. Therefore, what has provided the ontological origin of the suspension of law in Iran is not the originality and legitimacy of the law. origin of the suspension of the law in Iran are: the political metaphysics of illegality, the originality of the charisma of the ruling person, the originality of anti-colonialism, the originality of anti-imperialism and global capitalism, the originality of a particular reading from religion.

    Keywords: Agamben, Neo-Marxism, Dual Sovereignty, natione- state, Global Capitalism
  • Hossien Daneshmehr*, Osman Hedayat Pages 115-136

    The basic premise of this study is that border areas are considered as isolated areas - especially in terms of education - due to the nature of underdevelopment, and the border situation has led to the marginalization of education. In this research, considering the approaches to educational inequality, using the theories of O'Walley, Bourdieu and Ilyich, Bowles and Gintis, we have explained the educational issues in the border areas of Nanour and Khao and Mirabad districts. To this end, we are tired of the institutional ethnography method for analyzing documentary and statistical data and interviews. Therefore, it has analyzed statistics and educational documents in the notices, development documents, sites and sections of the educational institution, as well as interviews with teachers, principals and informants about the status of institutional education in the study areas. The results show that education in the studied border areas due to the dominance of the border economy, lack of educational facilities and lack of educational justice, unemployment and Kolberi and subsequent formation of soldier-teacher-Kolber and student-Kolber subjects and The lack of qualified and experienced teacher forces, as well as cultural factors and reasons, has been marginalized. This has ultimately led to students dropping out of school, increasing illiteracy and intensifying underdevelopment, and so on. Therefore, in the policies and programs of the country, especially in the programs of institutions related to formal and public education, including education, it is necessary to make a positive discrimination in the field of improving the level of education, allocation of facilities and forces in these areas.

    Keywords: Border Resident, Educational Inequality, Institutional Ethnography, Kolber, Border Areas of Kurdistan Province
  • Ghorban Ali Sabkatkin Rizi*, Hamed Moradi, Fatemeh Salmani, Noorullah Ardashiri Manesh Pages 137-154

    The aim of this study was to investigate the social factors related to smoking among students of Kharazmi University. By observing the evidence and being inspired by the theoretical foundations of some related sociological theories, this issue or notion was tested. The research method in this study was survey and a researcher-made questionnaire was used to collect information. The sample size was 400 people which was determined by multi-stage cluster sampling method from the statistical population of the study, ie all students of Kharazmi University. Data analysis was performed using SPSS software for descriptive statistics and inferential statistics. Inference was made due to the strength and simplicity of the explanation based on logistic regression. Findings showed that there is a significant relationship between contextual variables (field of study, gender, etc.) with the tendency to smoke. Also, there is a relationship between problems and tensions in the family and personal life of a person, deprivation and dissatisfaction with life, social conditions and inappropriate environment, socio-cultural abnormalities, mismatch and coordination of goals and methods to achieve goals in society, with smoking. There is meaning. In general, based on the findings of the present study and its comparison with the findings of other studies conducted in the past decade, there should be further research and education to better understand and help students and young people not to enter the field of smoking and reduce Smoking should be done among those who have entered this field.

    Keywords: smoking, environmental conditions, youth subculture, cultural goals, group pressure, social learning
  • Mohamad Reza Taleban* Pages 155-178

    The relationship between religion and suicide has long been studied by social scientists, especially sociologists. In the present article, by reviewing the theoretical and empirical literature in this field of study, at first, the mechanisms of relationship between the religion and suicide are explained and then the main hypothesis of the research was evaluated empirically with secondary data of Iran through an inter-country comparative analysis with the provincial analysis unit. The findings of this study showed that the main hypothesis in sociological theoretical views that "religion has a protective or reducing effect against suicide" in the context of the Muslim community in Iran is also fully confirmed empirically. More precisely, when the effects of three influential variables on suicide at the systemic level, namely socio-economic development; Family integration, and social disorder were controlled; the net effect of religion on suicide in the provinces of Iran was significantly reduced, indicating the fact that religion had a significant protective effect on suicide. This finding fully indicates the net and independent effect of religion on suicide in the provinces of Iran and is an empirical support for the thesis that religion can play the role of a shield or protector against suicide by promoting coping with the suffering of life and thus, reduce the risk of suicide.

    Keywords: Religion, Suicide, Religious integration, Religious commitment, Religious networks
  • Mahnaz Farahmand*, Zahra Falakuddin, Fatemeh Ghorbani Pages 179-199

    The mahr enforcement is one of the many problems of Iranian families that affect marital life and, consequently, spread social harm in society. The purpose of this study was to investigate the mahr enforcement among referred women to Babak city court; Data were collected from 26 through semi-structured interviews and analyzed by contextual theory. The results showed that women have two different perceptions of mahr, some of whom use dowry as an ultimatum to bring men back to married life and prevent separation. Some also pressure men with mahr to divorce or take custody of their children instead of mahr. The research phenomenon was presented under the title of "deliberate release and deliberate return", which is the most important perceptual aspect of the interviewees and has created a kind of constant conflict in them. It is suggested that the discourse of proper communication action be formed by families and social and cultural institutions of the society, including counseling centers, education and media, etc. in the society.

    Keywords: Mahr, Women, Conflict, Compromise, Crossroads, Shahrebabak
  • Ali Asghar Firouzjaeian*, Masoumeh Mahmoudian Pages 201-220

    Although corruption is not a new phenomenon and is as old as human social history, but the body of knowledge and research on corruption is produced and developed in the past three decades. Corruption as an interdisciplinary field is studied in economics, law, management, political science, social science and psychology. This paper attempts to do a systemic review in order to understanding the scientific knowledge about administrative corruption in Iran and identify research gap in the field. So, a sample of 29 selected research based on the form, manner and content criteria selected and examined. The results show that administrative (41%) and economical (24%) researches are more than others. There for, corruptionmostly is considered as a sign of problem in state administration or an effective variable on economic variables and not as social problem. Most studies were don with quantitative methods and techniques. Despite the weakness in identifying the causes of corruption, only 7 percent of the studies have been searching for the causes of corruption. Although, recommendations are different and present in three levels of international, national and organizational. Regard to the corruption complexity, multi-level and combined method and theories are needed.

    Keywords: Corruption, administrative corruption, Systemic review, social problem
  • Tahere Lotfi Khachaki, Hossein Akbari*, Mehdi Kermani, Hossein Imani Jajarmi Pages 221-238

    Social exclusion means the rejection of people from society and its resources and opportunities, and poor people are among those who are more vulnerable to social exclusion. However, research that looks at the phenomenon of social exclusion from the perspective of poor people has been less done in our country. The aim of this study was to explore the feelings and experiences of disadvantaged people regarding social exclusion and to further identify the characteristics of exclusion and its relationship with poverty. For this purpose, qualitative method and interview tools have been used. The interviewees were 18 poor people in Mashhad and the sampling in this study was theoretical sampling. The data obtained from these interviews were analyzed by the content analysis technique of Brown and Clark (2006). The findings of this study indicate two main types of social exclusion. Exclusion of interactions that include exclusion from family and relatives, and reduced interactions with individuals, and exclusion of socio-economic opportunities that include exclusion from financial resources (inaccessibility of loans and facilities), exclusion from the labor market (inaccessibility of employment), and Lack of proper support by government organizations and institutions.

    Keywords: Social exclusion, poverty, poor people, participation
  • Hossein Movahedinia, Dariush Boustani, Yousef Moslemi Mehni* Pages 239-258

    The main purpose of this paper is to identify the facilitating beds of policy intervention in Kerman province education department. Research the method used in this study was based on field study and in-depth interview. The participants in this research included 35 teachers, principals and retired employees of Kerman province education department who were selected based on purposeful sampling method and sampling strategies with maximum variety as well as snowballs. Analysis of the qualitative findings has led to creation of 7 categories including: over-politicized province, teachers' social asset a fortune for the policy, ethnic and political influential combination, education department reserve army of policy field, party pertaining of religious and supervisory institutes, stage-director members of parliament, all-purpose policy. Analysis of the findings obtained from the categories coding revealed that three facilitating beds of casual conditions, ground conditions and intermediate conditions provided the ground of policy intervention in the education department. The results obtained from analysis of these categories showed that the type of education structure, its needs and reciprocal dependence between the policy and education has created a bed that various political groups and various political institutes such as members of Islamic parliament, religious and supervisory institutes and other groups widely intervene in the content, organizational structure and deposition and appointment of the education directors. these interventions mostly seek party, group and personal desires.

    Keywords: policy, education, intervention, Kerman
  • Hamzeh Nozari*, Alireza Karimi, Efat Daneshniya Pages 259-279

    The purpose of this article is to study the job search of university graduates. The fundamental question is what factors are related to employment. Although some graduates have been successful in achieving their desired job, according to statistics, others have not been successful. At the macro level, economic growth, political stability, and business regulation are important, and at the micro and medium levels, the issue of social networking and employment skills is important for graduates. This article examines the micro and medium factors in the job search of university graduates. The theoretical framework is a combination of network analysis and skills approach. The research method is survey and its statistical population is the graduates of Kharazmi University. Statistical information and data were collected through a questionnaire and by telephone among university graduates with a sample size of 344 people. The findings of this study show that a strong social network has a greater and more effective role in the employment of university graduates. Also, among the skills studied to find a job, soft skills are more important and considerable than other technical, hard and academic skills.

    Keywords: Job Search, Skills, Social Relations Network, Job Opportunities, Graduates
  • Niloofar Oraee* Pages 281-296