فهرست مطالب

تحقیقات کتابداری و اطلاع رسانی دانشگاهی - سال پنجاه و پنجم شماره 4 (پیاپی 98، زمستان 1400)

فصلنامه تحقیقات کتابداری و اطلاع رسانی دانشگاهی
سال پنجاه و پنجم شماره 4 (پیاپی 98، زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/28
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مهسا سبزعلیان، علیرضا نوروزی*، محسن نظری صفحات 1-25

    فروشگاه های الکترونیکی با استفاده از نقشه سفر مشتری، تمامی تعاملاتی که بین مشتریان و فروشگاه های الکترونیکی برقرار می شود را مورد تحلیل قرار می دهند. نقشه سفر مشتری باعث شناسایی تجربه مشتریان در مسیر خرید از فروشگاه های الکترونیکی می‏ شود و می تواند منجر به جذب، وفادارسازی مشتری و تکرار خرید از فروشگاه الکترونیکی شود که بر درآمد و سود فروشگاه ها موثر است. سفر مشتری شامل نقاط تماس مختلفی است که تمام موارد آن نمادی از تعاملات و ارتباطات بین فروشگاه و مشتریان، از مرحله پیش از خرید تا مرحله پس از خرید، از طریق محصولات، خدمات و دستگاه ها در نظر گرفته می شود. پژوهش حاضر با روش پیمایشی-تحلیلی انجام شد و جامعه آماری آن کلیه افرادی است که تجربه خرید حداقل چند کتاب از فروشگاه های الکترونیکی را داشته اند که شامل 670 نفر بوده است. برای گردآوری داده ‏ها از روش مطالعه اسنادی و پیمایشی استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد 41 نقطه تماس در 3 مرحله پیش از خرید، خرید و بعد از خرید تقسیم ‏بندی شدند؛ 10 نقطه تماس از این 41 نقاط تماس از دید مشتریان از اهمیت بالاتری برخوردار بودند که به ترتیب شامل: مرحله قبل از خرید نقاط تماس تبلیغات مجازی، رتبه بالا در موتورهای جستجو، خواندن نظرات و امتیازدهی مشتریان قبلی فروشگاه، شهرت و اعتبار تجاری فروشگاه، طراحی وبگاه فروشگاه و راهنمای استفاده از وبگاه فروشگاه در مرحله خرید نقاط تماس تعامل با واحد پشتیبانی فروشگاه و پرداخت هزینه درب منزل و در مرحله پس از خرید نقاط تماس آگاهی رسانی فروشگاه از محصولات جدید و دریافت خدمات پس از فروش هستند.

    کلیدواژگان: سفر مشتری، نقشه سفر مشتری، نقاط تماس، کتاب‏فروشی الکترونیکی
  • شاهد رشیدی*، نادر نقشینه، فاطمه فهیم نیا، یاسمین استوار ایزدخواه، فاطمه ثقفی صفحات 26-44

    هدف با توجه به افزایش سوانح طبیعی و تاثیر آن بر روند تولید اطلاعات، طراحی و ایجاد نظام های پایدار اطلاعات برای تسهیل جریان اطلاعات و افزایش به کارگیری اطلاعات اهمیت ویژه ای یافته است و این در حالی است که پژوهش های امکان سنجی در این بافت به لحاظ کمی و کیفی ضعیف است. پژوهش حاضر به هدف طراحی چارچوب و ابزاری برای امکان سنجی واسپارگاهی با دسترسی باز برای مدیریت اطلاعات سوانح طبیعی در ایران انجام گرفته است. روش پرسشنامه ای خود-تنظیم از اجزای کلیدی یک واسپارگاه با دسترسی آزاد به همراه ابعاد مهم پژوهش های امکان سنجی اعتبارسنجی شد و در اختیار خبرگان حوزه های مدیریت اطلاعات و فناوری و سوانح طبیعی قرار گرفت و داده های گردآوری شده به روش دلفی فازی تحلیل شد. یافته ها چارچوب نهایی امکان سنجی شامل 7 بعد فن آورانه، اقتصادی، حقوقی، عملیاتی، زمانی، فرهنگی و رفتاری (تلوس توسعه یافته که با عنوان اختصاری تلوس.سی.بی معرفی شده) برای 44 شاخص اصلی ایجاد واسپارگاه مدیریت اطلاعات سوانح طبیعی اعتبارسنجی شد و به عنوان ابزار ارزیابی امکان ایجاد واسپارگاه به تایید خبرگان حوزه مدیریت اطلاعات و فن آوری سوانح طبیعی رسید. اصالت چارچوب ارایه شده اولین چارچوب ارایه شده برای امکان سنجی واسپارگاه دسترسی باز در بافت مدیریت اطلاعات سوانح طبیعی ایران است که به شیوه ای نظام مند و علمی و بر پایه نظرات خبرگان حوزه مدیریت اطلاعات و فن آوری سوانح طبیعی طراحی و اعتبارسنجی شده است، و ضمن آن، چارچوب توسعه یافته تلوس (تلوس.سی.بی.) به عنوان یکی از ابزارهای اختصاصی امکان سنجی واسپارگاه ها برای آزمودن فناوری های مشابه و بافتهای مشابه به جامعه پژوهش های بین المللی حوزه مدیریت اطلاعات معرفی می شود.

    کلیدواژگان: واسپارگاه موضوعی، دلفی فازی، تلوس
  • فاظمه جباری، محسن نوکاریزی*، اعظم صنعت جو صفحات 44-58
    هدف

     این پژوهش با هدف ارزیابی محیط رابط کاربری نرم افزار اسکای روم و یافتن نقاط قوت و ضعف محیط رابط کاربری این نرم افزار انجام شده است.

    روش

     پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی بود. برای ارزیابی از روش ارزیابی مکاشفه استفاده شد. ابزار گردآوری داده ها شامل یک سیاهه وارسی و یک پرسشنامه محقق ساخته براساس معیارهای دهگانه نیلسن بود. روایی سیاهه وارسی و پرسشنامه به روش اعتبار محتوا توسط چند تن از اعضای هییت علمی رشته علم اطلاعات و دانش شناسی و مهندسی نرم افزار تایید شد و پایایی برای سیاهه وارسی 0.86 و برای پرسشنامه 0.90 بود. در این پژوهش 10 ارزیاب متخصص نرم افزار اسکای روم را بررسی کردند. پس از تکمیل سیاهه وارسی و پرسشنامه توسط ارزیابان، با آنها مصاحبه ای از طریق نرم افزار اسکای روم برگزار گردید. در این مصاحبه نقاط قوت و ضعف محیط رابط اسکای روم پرسیده شد.

    یافته ها

    در این پژوهش 12 نقطه قوت و 17 نقطه ضعف عمده و اساسی در محیط رابط کاربری نرم افزار اسکای روم یافت شد. همچنین یافته ها نشان داد که 66% معیارها رعایت شده است اما درجه شدت رعایت معیارها 2.61 بود که با اطمینان 95% در سطح متوسط ارزیابی شد. همچنین محیط رابط کاربر این نرم افزار در معیارهای «پیشگیری از خطا»، «انعطاف پذیری و کارایی استفاده» و «راهنما و مستندات» دچار مشکل اساسی بود و نیاز به توجه بیشتری داشت.

    ارزش/اصالت اثر

     از نظر متخصصان مشکلات یافت شده می تواند برای نرم افزار مشکل ساز باشد همچنین ممکن است باعث دلزدگی، گیج شدن و در نهایت عدم استفاده کاربر شود. لذا توصیه می شود طراحان نرم افزار اسکای روم مشکلات یافت شده را حل نمایند.

    کلیدواژگان: محیط رابط کاربر، نرم افزارهای ارائه جلسات مجازی، اسکای روم، کنفرانس ویدئویی
  • خدیجه مرادی*، امیر غائبی، معصومه کامران صفحات 59-76
    هدف

     علم اطلاعات و دانش شناسی یک حوزه میان رشته ای است که برای تبیین برخی از مفاهیم مطرح در حوزه های موضوعی خود از مفاهیم، الگوها و نظریه های علوم دیگر بهره گرفته است. یکی از علومی شباهت زیادی به علم اطلاعات دارد، علم نشانه شناسی است.

    روش شناسی

     این پژوهش یک مطالعه تحلیلی از پژوهش های مرتبط با مفهوم اطلاعات بر اساس علم نشانه شناسی در حوزه علم اطلاعات و دانش شناسی و همچنین مرور پژوهش هایی است که به تعریف اطلاعات در بافت نظام های اطلاعاتی پرداخته اند.

    یافته ها

    مطالعه تحلیلی متونی که از نظریه های علم نشانه شناسی در حوزه های مختلف علم اطلاعات و دانش شناسی استفاده کرده اند، نشان داد که از میان مفاهیم، الگوها و نظریه های مطرح در علم نشانه شناسی، «الگوی دووجهی سوسور و الگوی سه وجهی نشانه پرس» پرکاربردترین نظریه های نشانه شناسی در این حوزه علمی هستند. از بین این دو الگو نیز، الگوی سه وجهی پرس نسبت به الگوی دو وجهی سوسور کاربرد بیشتری در پژوهش های علم اطلاعات و دانش شناسی دارد.

    نتیجه گیری

    چنانچه اطلاعات نشانه در نظر گرفته شود، می توان بر اساس ویژگی های نشانه تبیین بهتری از اطلاعات ارایه نمود؛ چون اطلاعات با انواع نشانه ها حمل می شوند. از طرف دیگر، تعریف اطلاعات از لنز نشانه شناسی به ویژه الگوی سه وجهی پرس از نشانه، اطلاعات را به دو نوع «اطلاعات منفعل» و «اطلاعات فعال» تقسیم بندی می کند و از این طریق دو وجه «هستی شناسی» و «معرفت شناسی» اطلاعات را در نظر گرفته و می تواند دوگانه انگاری رایج در علم اطلاعات و دانش شناسی یعنی «اطلاعات در برابر دانش» و «عینیت در برابر ذهنیت» را حل نماید.اولین پژوهشی است که اطلاعات را در علم کتابداری و اطلاع رسانی از دیدگاه نشانه شناسی بررسی کرده است

    کلیدواژگان: اطلاعات، نشانه شناسی، الگوی سه وجهی، پرس
  • مهدیه رمضان زاده، یگانه امینی، سمیه جعفری باقی آبادی صفحات 77-100
    هدف

    هدف این پژوهش مقایسه دیدگاه کتابداران کتابخانه‌های دانشگاهی و عمومی شهر تهران در مورد خدمات اشاعه اطلاعات و اخبار معتبر در دوران همه‌گیری از نظر خدمات و ابزارهای مورد استفاده و عوامل و متغیرهای تاثیرگذار است.

    روش

    این پژوهش از لحاظ هدف، کاربردی با رویکرد توصیفی-تحلیلی با استفاده از روش‌های اسنادی و پیمایشی انجام شده است. جامعه پژوهش کتابداران شاغل در کتابخانه‌های دانشگاهی و عمومی شهر تهران است. داده‌ها با استفاده از آمار توصیفی و تحلیلی تحلیل شد.

    یافته‌ها:

     میانگین خدمات اطلاعاتی ارایه شده در کتابخانه‌های دانشگاهی و عمومی، بین 3 تا 4 و تنها میانگین ارایه خدمات مجازی در بستر شبکه‌های اجتماعی در کتابخانه‌های دانشگاهی بالاتر از 4 است. از نظر ابزارهای مورد استفاده، در کتابخانه‌های عمومی ابزار شبکه‌های اجتماعی و در کتابخانه‌های دانشگاهی ابزارهای پایگاه‌های اطلاعاتی، شبکه‌های اجتماعی و رسانه‌ها دارای میانگین بالاتر از 4 هستند. متغیرهای تاثیرگذار در سه بخش سازمان و زیرساخت، سرمایه انسانی و کاربری فعال قابل رهگیری است. از دیدگاه کتابداران، میانگین متغیرهای تاثیرگذار در بخش‌های سازمان و زیرساخت، سرمایه انسانی و کاربری فعال بسیار زیاد و بالاتر از 4 است. در بخش عوامل سازمان و زیرساخت، از نظر کتابداران کتابخانه‌های عمومی متغیر «ساعت کار و تعداد نیروی انسانی در کتابخانه» عامل موثرتری بر ارایه این خدمات است. در بخش کاربری فعال، متغیرهای سطح سواد و گروه سنی کاربران در کتابخانه‌های دانشگاهی و عمومی اهمیت کمتری داشته‌اند.

    نتیجه‌گیری:

     میان نگرش کتابداران کتابخانه‌های دانشگاهی و عمومی شهر تهران تفاوت معناداری نسبت به شاخص‌های مربوط به متغیر سرمایه انسانی از میان متغیرهای تاثیرگذار بر خدمات اشاعه اطلاعات معتبر وجود دارد.

    کلیدواژگان: کتابخانه های دانشگاهی، کتابخانه های عمومی، همه گیری، اشاعه اطلاعات، کتابداران
  • مهشید لطفی*، جواد قاضی میر سعید، میترا قریب، فاطمه شیخ شعاعی صفحات 101-115
    هدف

    فناوری اطلاعات و ارتباطات منجر به ظهور نسل جدیدی از کتابخانه ها به نام کتابخانه دیجیتال گردیده است. این کتابخانه ها به نیروی متخصص وآموزش دیده، به منظور ارایه خدما ت به کاربران نیازمند هستند. در کشور های توسعه یافته برنامه درسی مستقل به منظور آموزش کتابداران طراحی و پیاده سازی شده است.درایران کتابدارن پزشکی آموزش مناسب به منظور ارایه خدمات در کتابخانه های دیجیتال را ندارند.

    روش

    این پژوهش از نظر هدف کاربردی و نوع توصیفی است. در این مقاله به منظور رفع نیاز کتابداران پزشکی با رویکرد کیفی (روش تطبیقی و تکنیک دلفی) برنامه کتابخانه دیجیتال پزشکی طراحی شد.

    یافته ها

    ابتدامحتوای برنامه درسی مقطع کارشناسی ارشد کتابخانه دیجیتال در کشورهای اسپانیا، سوید، آمریکا و برنامه بین اللملی مشترک سه کشور ایتالیا ،نروژ و استونی جستجو شد.محتوای برنامه ها مورد مطالعه قرار گرفت .با روش تطبیقی جرج بردی مورد بررسی قرار گرفت. واحد های درسی هر برنامه و میزان اشتراکات و اختلافات در هر برنامه درسی مشخص شد. سپس واحد های درسی انتخابی از این برنامه ها و همچنین نظرات متخصصان در این حوزه به وسیله دلفی دورانده به نظر اعضای هیات علمی گروه های کتابداری واطلاع رسانی پزشکی ایران رسید و رتبه بندی گردید.

    اصالت اثر

    در نهایت با الهام از عناصر برنامه های درسی در کشورهای ذکر شده و نظرات اعضای هییت علمی برنامه درسی کتابخانه دیجیتال پزشکی طراحی گردید.نتایج حاصل از این مقاله می تواند راهنمایی برای استفاده طراحان برنامه درسی در وزارت بهداشت، درمان وآموزش پزشکی ایران باشد.

    کلیدواژگان: کتابخانه دیجیتال، برنامه درسی، ایران
|
  • Roghayeh Sabzalian, Alireza Noruzi *, Mohsen Nazari Pages 1-25
    Purpose

    The purpose of this research was to identify the touchpoints in the customer journey map of electronic bookshops.

    Methodology

    This study was an “applied research” and was conducted by analytical-survey method, the statistical population of this research were those who had the experience of purchasing a few books from online bookstores and was included 670 people. Documentary research method (library research method) and a survey research questionnaire (a questionnaire) were used to collect the data. Finally, using the SPSS software, data were analyzed. Calculation of descriptive statistics indices and reliability were performed by the SPSS software, and also Kolmogorov-Smirnov test, binomial distribution test and Kruskal-Wallis test, and Mann-Whitney test were conducted by the SPSS software.

    Findings

    The extracted touchpoints were evaluated in three dimensions. Finally, 41 touchpoints were divided into three stages: pre-purchase, purchase, and post-purchase. According to the research results, only 10 of these 41 touchpoints were more important from the customers' point of view, which include the following items: 1. touchpoints in the pre-purchase stage include: virtual advertising, high ranking in search engines, reading of comments and ratings of previous customers of the store, popularity and commercial reputation of the store, design of the store website and instructions for using the store website; 2. touchpoints in the purchase stage include: interaction with the support unit of the store, and cash on delivery; and 3. touchpoints in post-purchase stage include: store notification for new products and after-sales service.

    Keywords: Customer Journey, Customer Journey Map, Touchpoints, Electronic Bookshops
  • Shahed Rashidi *, Nader Naghshineh, Fatima Fahimnia, Yasamin O. Izadkhah, Fatemeh Saghafi Pages 26-44
    Objective

    Due to the increase in natural disasters and its impact on the information production process, designing and development of sustainable information systems to facilitate information flow has become particularly important. Besides, feasibility studies of technological solutions presented in natural disaster information management (NDIM) are quantitatively and qualitatively poor. The present study aims to design a feasibility assessment framework (FAF) for assessing the feasibility of creating an open-access repository, (OAR) as a socio-technical system, in the context of natural disaster information management (NDIM-OAR) in Iran.

    Methodology

    A Self-administered questionnaire (SAQ) was validated from the key components of an OAR with the proposed FAF dimensions adopted from TELOS, (Technological, Economic, Legal, Operational, Scheduling,) validated by the experts in the fields of information and technology management and natural disasters. The fuzzy Delphi method employed to analyze the data.

    Findings

    The final FAF including Technological, Economic, Legal, Operational, Scheduling, Cultural and Behavioral (TELOS-CB) crossed with the 44 indicators of creating an NDIM-OAR (including 7 categories as collection provision,, information organization, storage and retrieval, security, application, stakeholder 's participation, and management) was validated and approved by experts of the field.

    Originality

    The first proposed feasibility framework for creating an NDIM-OAR in Iran, through a systematically context-based design and validation. The developed framework, TELOS-CB, has been also proposed to the international research community in the field of information management and technology (NDIM/IT) as one of the dedicated tools for feasibility studies, as a reference framework to be employed, validated and adapted to similar contexts with considering adaptability rules.

    Keywords: Disciplinary repository, Fuzzy Delphi, Feasibility assessment framework, (FAF), Telos
  • Fatemeh Jabari, Mohsen Nowkarizi *, Azam Sanatjoo Pages 44-58
    Objective

    The aim was to evaluate Skyroom’s user interface, and to find its strengths and weaknesses.

    Methodology

    The study was an applied one. To evaluate the user interface, the heuristic method was used. In a heuristic study, 3 to 15 experts evaluate the user interface. In this study, 10 software expert evaluators from the Computer Center of Ferdowsi University of Mashhad (FUM) evaluated the Skyroom's user interface based on Nielsen criteria. Data collection tools included a checklist and a researcher-made questionnaire based on Nielsen’s ten criteria. In the study, after the checklist filled in by the researchers, and the questionnaire were filled in by the experts, an interview was conducted with them through Skyroom program. Its strengths and weaknesses were revealed in the interview.

    Findings

    In the study, 12 major strengths and 17 major weaknesses were revealed in the Skyroom's user interface. The findings also showed that 66% of the criteria were met, but the severity of compliance with the criteria was 2.61 out of 5, which was at a moderate level with 95% confidence. Also, its user interface had a fundamental problem in the criteria of “error prevention (error correction)”, “flexibility and efficiency of use” and “documentation”, as well as "limiting the choices", "offering a choice", "creating history and content previously visited", "having shortcuts for professionals", "teaching shortcuts for newcomers to learn" and so on, and needs paying more attention.

    Originality

    According to experts, the problems explored can be problematic for the program and may also cause user boredom, confusion and ultimately their non-use. Therefore, it is recommended that Skyroom developers solves the explored problems.

    Keywords: User Interface, virtual presentaion program, Skyroom, Video conference
  • Khadije Morady *, Amir Ghaebi, Massomeh Kamran Pages 59-76

    The purpose of this research is to study the concept of information through the lens of semiotics, especially the Peirce’s sign model.

    Methodology

    This study is an analytical study of researches on the concept of information based on semiotics in the field of information science as well as a review of researches that have defined information in the context of information systems.Information science is an interdisciplinary field that has used the concepts, patterns and theories of other sciences to explain some of the concepts in its subject areas. One of the sciences that is very similar to information science is semiotics: The purpose of this research is to study the concept of information through the lens of semiotics, especially the Peirce’s sign model. Methodology This study is an analytical study of researches on the concept of information based on semiotics in the field of information science as well as a review of researches that have defined information in the context of information system

    Results

    An analytical study of researches that have used theories of semiotics in various fields of information science showed that among the concepts, patterns and theories in semiotics, " Saussure's dyadic model of sign and Peirce’s triad model of sign were the most widely used semiotic models in this field. Among these two models, Peirce’s triad model of sign was more used in information science.

    Conclusions

    if information is considered as a sign, a better explanation of it can be provided based on the characteristics of the sign because information is carried by a variety of signs. On the other hand, the definition of information from the lens of semiotics, in particular, Peirce’s Triad model of sign information divides into two types of "passive information" and "active information". And thereby take into account both the ontology and the epistemology of information

    Keywords: Information, Semiotics, Peirce’s Triad Model of Sign, Sign
  • Mahdiyeh Ramezanzadeh, Yeganeh Amini, Somayyeh Jafari Baghiabadi Pages 77-100
    Objective

    The purpose of this study is to compare the views of librarians of the university and public libraries in Tehran about information dissemination services and valid news during the epidemic in terms of services and tools used and influential factors and variables.

    Materials and Methods

    In terms of purpose, this research has been applied with a descriptive-analytical approach using documentary and survey methods. The research community is librarians working in university and public libraries in Tehran. Data were analyzed using descriptive and analytical statistics and statistical software "SPSS" version 26.

    Results

    The average information services provided in academic and public libraries are between 3 and 4, and the average of virtual services provided in the context of social networks in academic libraries is higher than 4. In terms of tools used, social media tools in public libraries and database tools, social networks, and media in university libraries have an average higher than 4. Influential variables can be tracked in three parts of the organization and infrastructure, human capital, and active use. From the librarians' point of view, the average of the influential variables in the organization and infrastructure, human capital, and active using sectors is very high and higher than 4. In the area of organizational and infrastructure factors, for librarians of public libraries, the variable "working hours and number of manpower in the library" is a more effective factor in providing these services. In the active using section, the variables of literacy level and age group of users in academic and public libraries were less important than other variables.

    Conclusion

    There is a significant difference between the attitudes of librarians of the university and public libraries in Tehran towards the indicators related to the human capital variable among the variables affecting valid information dissemination services.

    Keywords: University Library (s), Public Library (s), Epidemic, Information Dissemination
  • Mahshid Lotfi *, Javad Ghazi, Mitra Gharib, Fatmeh Shekhshoaei Pages 101-115
    Objective

    Information and communication technology has led to the emergence of a new generation of libraries called digital libraries. These libraries need specialized and trained staff to provide services to users. In developed countries, independent curricula have been designed and implemented to train librarians. In Iran, medical librarians do not have the appropriate training to provide services in digital libraries.

    Method

    This research is applied in terms of purpose and descriptive type. In this article, in order to meet the needs of medical librarians with a qualitative approach (comparative method and Delphi technique), the digital medical library program was designed.

    Results

    The content of the digital library master's degree curriculum was first searched in Spain, Sweden, the United States and the joint international curriculum of Italy, Norway and Estonia. The content of the curriculum was studied. . The credits of each program and the amount of subscriptions and differences in each curriculum were determined. Then, the selected courses from these programs as well as the opinions of experts in this field were reached and ranked by the faculty members of the Iranian Library and Medical Information Departments by Delphi Durandeh.

    Originality of the work

    Finally, inspired by the elements of the curriculum in the mentioned countries and the opinions of the faculty members of the curriculum, the digital medical library was designed. The results of this article can be a guide for curriculum designers in the Ministry of Health and Medical Education Be.

    Keywords: Digital Library, Curriculum, Medical Librarian, Delphi