فهرست مطالب

فصلنامه جاده
سال سی‌ام شماره 2 (پیاپی 111، تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/01
  • تعداد عناوین: 14
|
  • علیرضا ماهپور* صفحات 1-10

    کارایی یک سیستم حمل ونقل عموما برحسب قابلیت و توانایی آن در پردازش موثر واحد و عنصر جابه جا شده اندازه گیری می شود. عملکرد هر سیستم به عملکرد اجزای تشکیل دهنده ی آن بستگی دارد و ارزیابی هر یک از این اجزا برای تعیین قابلیت های کلی سیستم ضروری است. ارزیابی اجزا یک سیستم با تعیین و بررسی ظرفیت آن جز سنجیده می شود. باند و اپرون از اجزای مهم سیستم فرودگاهی هستند که تعیین ظرفیت دقیق آن ها مهم و قابل توجه است. در این مقاله ظرفیت باند و اپرون فرودگاه امام خمینی را در سال 1397 (سال پایه) محاسبه شده و برای سال طرح (افتتاح ترمینال باند دوم وترمینال شماره 2 فرودگاه) برای دو سناریوی با و بدون توقف شب محاسبه و ارزیابی شده است. نتایج نشان می دهد که ظرفیت باند فرودگاه فقط برای فقط عملیات نشست 34 هواپیما در ساعت، فقط عملیات برخاست 41 هواپیما در ساعت و برای عملیات مختلط 56 هواپیما در ساعت می باشد. ظرفیت اپرون نیز در سال پایه با سناریو توقف شب 62 جایگاه و برای سناریو بدون توقف شب 28 جایگاه می باشد که این مقادیر به ترتیب برای سال افق 81 و 57 جایگاه برای سناریوهای با و بدون توقف شب می باشند.

    کلیدواژگان: توسعه زیرساخت، ظرفیت، باند، اپرون، فرودگاه امام خمینی (ره)
  • زهره غفوری فرد، سارا سرفراز، محمدمهدی خبیری* صفحات 11-26

    امروزه یکی از برنامه های مهم مدیریت راه در سراسر جهان توسعه راه های دسترسی است؛ چراکه راه های دسترسی روستایی برقرارکننده ارتباطات اجتماعی و جمعیتی بین روستاها و شهرها و عامل مهم در گسترش تجارت و بازرگانی است. ازآنجایی که بخشی وسیعی از سطح کشور را ماسه ها پوشانده است؛ اکثر راه های دسترسی بر روی خاک بستر ماسه ای اجرا می شوند و یکی از مهمترین مشکلهای راه های دسترسی ایجادشده بر روی بستر ماسه ای، ترک های موضعی است. ازاین رو این پژوهش به منظور تحلیل عددی اثر ترک خوردگی بسترهای ماسه ای در مسیرهای با بارگذاری سبک و روستایی در محدوده ی محور یزد-بافق انجام شده است. در این پژوهش نمونه های از خاک ماسه ای محدوده محور یزد- بافق برداشت شد و تعدادی از نمونه ها نیز تثبیت شد. سپس مشخصات نمونه های خاک تثبیت شده و تثبیت نشده در نرم افزار پلکسیس وارد و در دو حالت ترک موردبررسی قرار گرفت. نتایج نشان می دهد در اثر بارگذاری بر روی راهی با خاک بستر ماسه ای دارای ترک، روسازی دچار نشست زیادی (بیش ازحد مجاز) می شود اما تثبیت خاک بستر ماسه به صورت چشمگیری باعث کاهش نشست می شود؛ به طوری که در ترکی با عرض 2 و عمق 10 میلی متر (عمق و عرض ثابت) میزان نشست بعد از تثبیت 59 درصد نسبت به قبل از تثبیت کاهش یافته است. همچنین نتایج نشان می دهد که محل هایی از جاده های کم ترافیک که دارای ترک های عمیق تر هستند بایست در مقایسه با مناطق دارای ترک هایی با عمق کم ولی بازشدگی بیشتر، با اولویت بالاتری مرمت و بهسازی شوند.

    کلیدواژگان: تحلیل عددی، ترک خوردگی، خاک بستر ماسه ای، مسیرهای روستایی، مسیرهای با بارگذاری سبک
  • علی علوی*، عزیز زمانی، یونس نیکوکار صفحات 37-44
    زمینه و هدف

    هدف از این پژوهش بررسی اثربخشی یک طرفه نمودن بخش شمالی بلوار شهدا فردیس بر کاهش ترافیک شهری ، تصادفات و افزایش رضایت شهروندان فردیس می باشد.

    روش

    نوع پژوهش به لحاظ ماهیت، تحلیلی- قیاسی و به لحاظ هدف، کاربردی بوده و برای جمع آوری داده ها و مطالعات مربوط به آن، از روش کتابخانه ای و میدانی استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش از سه بخش کلی شامل، کلیه خانوارهای ساکن در محدوده مکانی طرح؛ کلیه کسبه، تجار و صنوف موجود در محدوده طرح و کلیه عابران و ماموران پلیس راهنمایی و رانندگی می باشد؛ حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران 196 نفر برآورد شده که با استفاده از روش تصادفی ساده پرسشنامه ها در میان اعضای جامعه توزیع شده است.اطلاعات فیزیکی و ترافیکی موردنیاز مربوط به داده های ورودی از اطلاعات فایل حمل ونقل و ترافیک شهرداری فردیس و برداشت میدانی حاصل شد و جهت تحلیل داده های به دست آمده از تکنیک توصیفی و استنباطی (آزمون T تک نمونه ای) درمحیط نرم افزارهایgis وSPSS25 استفاده شده است.

    یافته

    نتایج تحلیل های آماری حاکی از آن بود که در رابطه با سه فرضیه پژوهش، سطح معنی داری بیشتر از 05/0 بوده است و بین اجرای طرح مذکور و کاهش ترافیک شهری رابطه معنادار وجود دارد. ازنظر اعضای جامعه، یک طرفه کردن بلوار با میانگین رتبه ای11/2بیشترین تاثیر را بر «کاهش تصادفات و ترافیک» و کمترین تاثیر را با میانگین84/1 بر «رضایتمندی مردم» دارد.

    کلیدواژگان: یکطرفه نمودن، مدیریت ترافیک، رضایتمندی، فردیس
  • محمد کوهی*، شاهین شعبانی صفحات 45-56

    شناسایی عواملی که در شدت نتیجه یک تصادف سهیم هستند، به تصمیم گیرندگان و طراحان راه برای اجرای اقدامات اصلاحی که می-تواند شدت جراحت و هزینه تصادف را کاهش دهد، کمک می کند. با توجه به این مورد، هدف از این تحقیق شناسایی عواملی است که در شدت تصادفات راه های برونشهری سهیم هستند. امروزه محققین از مدلسازی آماری و ریاضیاتی برای حل مسئله پیچیده ایمنی- راه استفاده می کنند. در این راستا، مدلهای انتخاب گسسته بصورت گسترده برای مدلسازی شدت تصادف بکار می روند. از این مدلها، عوامل سهیم در شدت تصادفات شناسایی می شوند. مدل لوجیت چندجمله ای (MNL) متداولترین مدل انتخاب گسسته برای مدلسازی شدت تصادف است. در این تحقیق به منظور شناسایی عوامل موثر در شدت تصادفات راه های برونشهری از مدل MNL استفاده شد. برای مدلسازی، از داده های یک دوره 5 ساله از تصادفات برونشهری استان ایلام استفاده شده است. متغیرهای ورودی در مدل پس از انجام ارزیابی معناداری انتخاب شدند. این متغیرها شامل سن کم، سرعت زیاد، مصرف الکل، برخورد جلوبه جلو، وجود کیسه هوا، پرت شدن از خودرو، بستن کمربندایمنی، فاصله خیلی نزدیک با خودروی جلویی، جنس راننده و وقوع تصادف در قوس بود. پس از انتخاب متغیرها، دقت مدل نیز مورد بررسی قرار گرفت. برای معتبرسازی مدل از نسبت لگاریتم درستنمایی و دقت پیشبینی مدل در هر سطح شدت استفاده شد. پس از ارزیابی دقت مدل در پیشبینی شدت تصادفات، مشخص شد که مدل برای ارزیابی شدت تصادفات نتایج قابل قبولی ارایه می دهد و مشخص شد که بجز متغیرهای قوس و فاصله نزدیک، تمامی متغیرهای انتخابی در شدت تصادفات سهیم هستند.

    کلیدواژگان: شدت تصادف، مدلسازی، لوجیت چندجمله ای (MNL)
  • محسن عموزاده عمرانی*، رضا اکبری غیبی، رضا حفظ الله، مسلم زینالزاده صفحات 57-68

    در طول چند دهه اخیر، با توجه به گسترش راه ها و افزایش وسایل نقلیه و به تبع آن افزایش سفرهای درون و برون شهری، مساله تصادفات جاده ای و تخلفات رانندگی به یکی از مسایل و معضلات مهم کشور در بخش حمل و نقل جاده ای تبدیل گردیده است. در این پژوهش، میزان تاثیر افزایش تعداد وسایل نقلیه اعم از سواری، سنگین در بروز تخلفات سرعت و فاصله غیر مجاز منجر به تصادفات، در محور بزرگراه بوشهر _ برازجان به عنوان یکی از محورهای پرحادثه کشور مورد بررسی قرار گرفته است. در این راستا، با استناد به آمار تخلفات ناشی از سرعت، فاصله غیرمجاز و تصادفات جاده ای (متغیرهای وابسته) و تعداد وسایل نقلیه (متغیر مستقل) در بزرگراه مذکوربه بررسی رابطه بین تعداد وسایل نقلیه با تعداد تصادفات، تخلفات ناشی از سرعت و فاصله غیرمجاز پرداخته شده است. بدین منظور از ضریب همبستگی پیرسون برای سنجش رابطه و همچنین با توجه به رابطه خطی در نمودار پراکنش بین متغیر وابسته و متغیر مستقل، از رگرسیون خطی استفاده شده است. اطلاعات مربوطه درسالهای متوالی (1393الی 1398) جمع آوری و مورد ارزیابی قرارگرفت. نتایج نشان داد که افزایش تعداد وسایل نقلیه، 93 درصد برتعداد تصادفات، 83 درصد بر تعداد تخلفات ناشی از سرعت و 81 درصد بر تخلفات مربوط به فاصله غیرمجاز، تاثیر گذاشته است. همچنین با توجه به متغیرهای مستقل و با استفاده از معادله رگرسیون چند متغیره خطی، مدلی جهت پیش بینی تعداد تصادفات برای سال های آینده ارایه شد.

    کلیدواژگان: تخلفات، تصادفات، سرعت غیرمجاز، فاصله غیرمجاز، وسایل نقلیه
  • رضا شهابیان مقدم، سید علی صحاف*، ابوالفضل محمدزاده مقدم، حمیدرضا پوررضا صفحات 69-82
    ارزیابی عملکرد روسازی یکی از مهم ترین عناصر سیستم های مدیریت روسازی جهت تعیین راهکار بهینه عملیات ترمیم و نگهداری راه محسوب می شود. پیمایش خرابی های سطحی راه جزو مراحل اصلی فرایند ارزیابی روسازی می باشد . در دو دهه اخیر، تحقیقات گسترده ای پیرامون توسعه روش های خودکار، جهت شناسایی خرابی های روسازی انجام گرفته که اغلب بر پایه بینایی ماشین و فنون پردازش تصویر می باشند. یکی از مهم ترین اجزای تشکیل دهنده سیستم بینایی ماشین، فرایند استخراج ویژگی می باشد. ویژگی های بافتی در مقایسه با دیگر ویژگی ها هم چون رنگ و ویژگی های هندسی، اطلاعات بیشتر و دقیق تری را از الگو های موجود در نواحی تصویر ارایه می نمایند. در این تحقیق، پس از برداشت تصاویر شش گروه مختلف از خرابی های سطح روسازی آسفالتی در شرایط کنترل شده، به منظور آنالیز آماری بافت آن ها، از شاخص های آماری مرتبه دوم بر پایه ماتریس هم رخداد سطوح خاکستری استفاده شده است. به منظور تشکیل ماتریس هم رخداد تصاویر، 4 زاویه مجزا (°0، °45، °90 و °135) و 3 مقدار فاصله مختلف (1، 2 و 3) بکارگیری شده است. نتایج حاصل از کلاس بندی تصاویر خرابی بر اساس روش کمینه فاصله ماهالانوبیس، حاکی از آن است که آمارگان مستخرج از ماتریس هم رخداد سطوح خاکستری با پارامتر فاصله یک، عملکرد برتری نسبت به استفاده از دیگر پارامترهای فاصله، در تشخیص و طبقه بندی داده های خرابی داشته است. میزان دقت عملکردی کلاس بندی تصاویر خرابی روسازی آسفالتی بر پایه ماتریس هم رخداد سطوح خاکستری با مقدار پارامتر فاصله یک، دو و سه به ترتیب برابر با 80 درصد، 75 درصد و 60 درصد می باشد.
    کلیدواژگان: خرابی روسازی، بافت تصویر، ماتریس هم رخداد سطوح خاکستری، فاصله ماهالانوبیس
  • مصطفی آدرسی*، بهروز شیرگیر، علیرضا باقرزاده صفحات 83-96
    افزایش سطوح نفوذناپذیر کنترل روان آب را با چالش بزرگی مواجه نموده است. از سوی دیگر افزایش سطوح غیرقابل نفوذ باعث عدم تبادل حرارتی لایه های زیرین زمین با هوا می شود که منجر به تشدید پدیده گرمایش جهانی می شود. یکی از راه حل های کمک به این چالش استفاده از روسازی های متخلخل است. از محاسن روسازی متخلخل نسبت به روسازی عادی؛ علاوه بر کنترل روان آب، می توان به افزایش راحتی کاربران راه، افزایش اصطکاک جاده و افزایش ایمنی راه و... اشاره کرد. از محدودیت های بتن متخلخل می توان به محدودیت استفاده در جاده های با ترافیک زیاد یا بار سنگین ترافیکی اشاره کرد؛ به عبارت دیگر با دانش فعلی درباره این سیستم روسازی از آن می توان در راه های کم تردد نظیر راه ها و خیابان های محلی و محوطه های پارکینگ ها استفاده کرد. هدف از انجام این تحقیق بررسی بتن متخلخل و آشنایی با استاندارهای مرتبط با بتن متخلخل است. همچنین در این تحقیق محاسن و معایب بتن متخلخل نحوه ساخت و تعمیر و نگهداری و مشکلات متداول این سیستم روسازی مورد بررسی قرار گرفته است. در پایان این تحقیق علاوه بر دست یابی به دانش کلی درباره بتن متخلخل و طرح مخلوط روسازی های بتن متخلخل، شیوه های نگهداری متداول از روسازی متخلخل و آزمایش های رایج در پژوهش های مرتبط معرفی شده است. در آخر نتیجه شد که با دستیابی به دانش کافی می توان از روسازی بتن متخلخل در جاده های با تردد کم یا بار ترافیکی سبک بهره برد.
    کلیدواژگان: روسازی بتنی متخلخل، بتن نفوذپذیر، طرح مخلوط، آزمایش ها، تعمیر و نگهداری
  • مهدی قائمی اصل* صفحات 97-108
    ارایه خدمات لجستیکی طرف چهارم از نوع یکپارچه سازی منابع، قابلیت ها و فناوری های سازمان اصلی با سایر شرکت ها و سازمان ها (شامل تولیدکنندگان، توزیع کنندگان و شرکت های 3PL) است. در این پژوهش بر مبنای دامنه عملکردی شرکت های لجستیکی طرف چهارم (4PL) با استفاده از الگوریتم فراابتکاری جستجوی محلی تکراری (ILS) - مبتنی بر پیش بینی مسیر پشتیبان ضامن امنیت شبکه حمل و نقل و تضمین زمان تحویل مقرر تحویل در فرآیند توزیع - الگویی برای عملکرد بهینه یک شرکت 4PL معرفی شده است. نتایج مدل سازی نشان می دهد که الگوریتم طراحی شده با حداقل سازی هزینه های لجستیکی کل، به شیوه ای موثر می تواند در تصمیم گیری های بهینه شرکت های 4PL مورد استفاده قرار گیرد. نتایج شبیه سازی نشان می دهد که برای تامین شبکه ای امن و تضمین تحویل به موقع کالا و ارایه خدمات در شبکه ای شامل 12 زوج عرضه-تقاضا، 30 شرکت ارایه خدمات 3PL و 391 شرکت 3PL ارایه دهنده خدمات حمل و نقل لازم است و در عین حال کمترین هزینه تامین یک شبکه این چنینی نیز به 155906.67 واحد می رسد. به علاوه در صورتی که شرکت 4PL به عنوان مدیر شبکه حمل و نقل، با 6 یا کمتر از 6 زوج عرضه-تقاضا مواجه باشد، باید از 22 شرکت ارایه خدمات 3PL در کنار 242 شرکت 3PL ارایه دهنده خدمات حمل و نقل استفاده نماید. بر همین مبنا یکپارچه سازی فعالیت شرکت های 3PL در قالب یک شرکت 4PL، می تواند تاثیر بسزایی بر ارتقاء کیفی و کمی تصمیم گیری ها و ارزش افزوده زنجیره تامین از طریق بکارگیری الگوهای نوین کسب و کار، داشته باشد.
    کلیدواژگان: الگوریتم فراابتکاری جستجوی محلی تکراری (ILS)، امنیت شبکه حمل و نقل، تضمین زمان تحویل، شرکت های لجستیکی طرف چهارم (4PL)، مسیر پشتیبان
  • فرشاد صادقیان یکتا، حمید علیپور صبحی، فرزانه نظری زاده* صفحات 109-128
    تاخیر یکی از مهمترین مشکلات سیستم های حمل و نقل ریلی است که هزینه های مادی و معنوی بسیار زیادی دارد. از بین رفتن اعتماد مسافران، اتلاف وقت مسافران، مسدود شدن در سیستم یک خطه، استهلاک دیزل، پرداخت خسارت به مسافران، اتلاف سوخت و... تنها بخشی از هزینه های وارد شده به سیستم حمل و نقل ریلی می باشد. در زمینه هزینه یابی تاخیر قطارها تاکنون هیچ مطالعه ای در ایران انجام نشده است. در شرکت راه آهن جمهوری اسلامی ایران نیز به علت تاخیر قطارها سالانه میلیاردها تومان هزینه تحمیل می شود که در حال حاضر میزان آن مشخص و قابل محاسبه نیست. همچنین زمانی می توان حساسیت و درک بهتری نسبت به تاخیرها داشت که میزان زیان تحمیل شده به سیستم مشخص و قابل محاسبه باشد. لذا در این تحقیق سعی می شود در ابتدا تمامی عوامل و زیر عامل های تاخیر شناسایی شده و سپس تفکیک و دسته بندی تمام عوامل و زیر عامل های تاخیر همراه با ارتباطات آن ها در مدلی شماتیک آورده شود و پس از آن با استفاده از هزینه یابی علمی و دقیق، میزان خسارتی که هر کدام از عامل های تاخیر در قطارهای مسافری راه آهن جمهوری اسلامی ایران وارد می نمایند، مشخص گردد که با استفاده از این هزینه یابی می توان عوامل مختلف را رتبه بندی نمود، میزان خسارت وارد شده به شرکت راه آهن در بازه های زمانی مختلف را بررسی کرد و با توجه به حساسیتی که نسبت به انواع تاخیرها به وجود می آید در جهت بهبود، کاهش و رفع تاخیرها و همچنین مدیریت بهینه سرمایه گذاری تلاش نمود.
    کلیدواژگان: تاخیر، هزینه یابی تاخیر، قطارهای مسافری، راه آهن جمهوری اسلامی ایران
  • پریسا بازدار اردبیلی*، سمیه صحرایی صفحات 129-144
    بخش زیادی از بودجه های عمرانی در بسیاری از کشورهای جهان، صرف پروژه های حمل ونقل میشود. غالبا اینگونه پروژه ها در تمام بخشهای حملونقل بسیار سرمایه بر هستند و به همین دلیل، هرگونه صرفهجویی در این پروژه ها، میتواند منجر به منافع اقتصادی قابل توجهی گردد. از طرفی اجرای همزمان پروژه های متعدد در بخش حملونقل، در بسیاری از مواقع، به دلیل بودجه های محدود، امکانپذیر نیست و لازم است پروژه های مصوب و آماده اجرا، بر اساس معیارهای مشخصی اولویتبندی شوند. بنابراین با توجه به اهمیت موضوع، مقاله حاضر ارایه مدل اقتصادی تخصیص بهینه منابع در پروژه های احداث راه ها می باشد. در این مقاله، پس از بررسی مطالعات انجام گرفته در داخل و خارج کشور، شاخص های موثر در اولویت بندی و تخصیص بهینه منابع در پروژه های احداث راه بررسی شده و مدل اقتصادی تخصیص بهینه منابع در پروژه های احداث راه ارایه گردیده است. برای انتخاب بهترین مدل اقتصادی تخصیص بهینه منابع در پروژه های احداث راه، مدل های جبرانی امتیازدهی در پروژه های احداث راه انتخاب کرده و مزایا و معایب هرکدام از این مدل ها را بررسی نموده و درنهایت بر اساس نتایج بدست آمده، از بین روش های اولویت بندی امتیازدهی، روش تحلیل شبکه ای و از بین روش های محاسبه اوزان شاخص ها، روش آنتروپی شانون انتخاب و پیشنهاد گردید و در نهایت نتیجه گیری و پیشنهادات ارایه شده است.
    کلیدواژگان: : مدل اقتصادی، تخصیص بهینه منابع، پروژه های احداث راه ها، اولویت بندی
  • سید مهدی سجادی*، امین محبی، علی شهنواز صفحات 145-154
    ایران کشوری در حال توسعه با آمار مرگ و میر بسیار بالای تصادفات ترافیکی در جهان می باشد که حدود 30 درصد تصادفات ناشی از عدم توجه به جلو بوده که مهمترین عامل آن استفاده از تلفن همراه حین رانندگی است. اعمال قانون یکی از راه های کنترل و کاهش اینگونه از تصادفات می باشد که در صورت وجود قوانین کارا و رعایت آن توسط رانندگان می تواند نقش بسزایی در کاهش این دسته از تصادفات داشته باشد. هدف از این مقاله بررسی تاثیر قوانین موجود در رابطه با عدم استفاده از موبایل حین رانندگی و نحوه اجرای آن توسط پلیس و تاثیر پذیری روی رانندگان داخل شهر و راه های بین شهری است. منطقه مورد مطالعه برای تحقیق حاضر شهرستان سنندج می باشد که مرکز استان کردستان و از شهرهای واقع شده در غرب ایران می باشد. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل تمام افراد در رفت و آمد در جاده های برون شهری و درون شهری شهرستان سنندج می باشند. به دلیل نامحدود بودن جامعه آماری برای تعیین حجم نمونه از روش تعیین حجم نمونه کوکران استفاده و 384 نفر به عنوان جامعه مورد بررسی آماری مشخص شدند. روش تعیین حجم نمونه در این مطالعه به صورت تصادفی ساده است. نتایج نهایی این تحقیق نشان می دهند که رابطه معناداری بین سطح تحصیلات در استفاده از موبایل حین رانندگی و قوانین مرتبط با استفاده از موبایل و قاطعیت پلیس در عدم استفاده از موبایل حین رانندگی وجود دارند. ولی رابطه معناداری بین جنسیت رانندگان و عدم استفاده از موبایل حین رانندگی بدست نیامد.
    کلیدواژگان: تلفن همراه، قوانین، رانندگی، قاطعیت پلیس
  • واحد قیاسی*، شهاب کریمی، اسماعیل موسی پور صفحات 155-168

    طراحی دینامیکی تونل ها و پاسخ دینامیکی آن ها تحت انواع بارهای لرزه ای و ارتعاشی یکی از موضوعات مهم علم مهندسی تونل می باشد که در چند سال اخیر توسط محققین مورد بررسی قرار گرفته است. مناسب ترین روش برای بررسی اثرات بارهای لرزه ای و ارتعاشی بر تونل ها و سازه های زیرزمینی، روش های تحلیلی و شبیه سازی های عددی می باشند. در روش های عددی مانند روش اجزاء محدود یا روش المان های مرزی ابتدا مساله مدلسازی می شود و سپس مورد تجزیه و تحلیل قرار می گیرد. با مقایسه نتایج پژوهش ها در این زمینه می توان به این نتیجه رسید که به دلیل انعطاف پذیری پایین روش های تحلیلی در حل مسایل با هندسه و مشخصات مصالح پیچیده، ضرورت استفاده از روش های عددی به دلیل مزایای آن در حل مسایل پیچیده بیشتر احساس می گردد. هدف از انجام این تحقیق بررسی مروری بر وضعیت پایداری تونلها و سایر سازه های زیرزمینی در اثر ارتعاشات است که در هنگام طراحی باید به آن دقت ویژه ای شود.

    کلیدواژگان: طراحی دینامیکی تونل، روش های تحلیلی، مدلسازی عددی، تحلیل استاتیکی، تحلیل دینامیکی
  • علی اصغر شفیع نادری* صفحات 169-186

    قیمت گذاری حمل ریلی بار داخلی و تعرفه بهره برداری شرکت راه آهن یکی از موضوعات اصلی و مهم در بقای شرکت های مالک واگن باری و توازن هزینه درآمدهای شرکت راه آهن می باشد. با توجه به اینکه قیمت تمام شده حمل ریلی بار داخلی، بیشتر از قیمت های قابل اعمال در بازار می باشد، این نوع قیمت گذاری، مورد پذیرش بازار قرار نمی گیرد و در صورت اصرار به اجرای آن باعث کاهش حجم حمل ریلی خواهد شد. تجربه نشان داده است که در عمل قیمت های کرایه حمل بار ریلی داخلی از سطح متوسط قیمت های کرایه حمل بار جاده ای تبعیت کرده و در عمل این تناسب با دامنه محدودی از نوسان در طول سال های گذشته برقرار بوده است.بر اساس روش تنظیم قیمت بر مبنای رقابت موثر در بازار و مقایسه با قیمت متوسط حمل جاده ای و تعیین ضرایب مربوطه، مدل اقتصادی قیمت گذاری کلی کرایه حمل ریلی بار داخلی و قیمت متوسط تعرفه بهره برداری شرکت راه آهن به عنوان مهم ترین موضوع در کسب و کار شرکت راه آهن و شرکت های مالک واگن باری، با تکیه بر ساختارهای فعلی تعاملات بازیگران، برای اولین بار تدوین و پیشنهاد شده است.نتایج تحقیق نشان می دهد در صورتی که ضرایب مدل اقتصادی در سطح متوسط دامنه نوسان قبلی انتخاب شود، این دو قیمت گذاری در بازار نیز مورد پذیرش قرار گرفته و ضمن عدم کاهش حجم حمل ریلی بار داخلی، موجب رعایت بهتر منافع مالی ذینفعان مربوطه خواهد شد. مثال کمی بر اساس شرایط واقعی بازار در زمان نگارش مقاله نیز ارایه شده است.

    کلیدواژگان: قیمت گذاری، قیمت گذاری حمل ریلی بار داخلی، قیمت گذاری تعرفه بهره برداری شرکت راه آهن، حق دسترسی به شبکه ربنایی ریلی، کرایه حمل بار ریلی
  • مرتضی اسماعیلی، جبارعلی ذاکری، مهدی شهیدی *، پوریا علاالدینی صفحات 187-198

    با توجه به تقاضای افزایش بار محوری و سرعت ناوگان عبوری در خطوط ریلی در حال بهره برداری ، تامین مقاومت جانبی خط بالاستی به عنوان چالشی اساسی، برای صاحبان صنایع ریلی مطرح می‌باشد و لذا در ادبیات فنی راهکارهای مختلفی برای افزایش مقاومت جانبی خط ارایه گردیده است . عوامل متعددی در پایداری جانبی خط اثر گذارند اما مهم ترین عامل را می توان اندرکنش لایه بالاست و تراورس بر شمرد. مرور ادبیات فنی نشان می‌دهد که در مطالعات عددی قبلی اندرکنش دانه‌های بالاست و تراورس بطور مشخص با لحاظ رفتار دانه‌ای مصالح بالاست در مساله مقاومت جانبی مورد بررسی قرار نگرفته است لذا در تحقیق حاضر به کمک نرم افزار عددی اجزا مجزا PFC 2D مدلی عددی جهت برتراورس منفرد توسعه داده شده است. نتایج آن با اندازه گیری‌های آزمایشگاهی مقاومت جانبی مقایسه گردیده است. دانه بندی بالاست مورد استفاده در تحلیل مطابق دانه بندی گروه 2 نشریه 301 ایران و تراورس مدلسازی شده تروارس بتنی B70 بوده است. به منظور مدلسازی هندسی ذرات ضمن عکسبرداری از آنها از تکنیک clustering استفاده شده است. در بخش انتهایی تحقیق با توجه به نتایج معتبر مدل عددی ، آنالیز حساسیت برای روی پارامترهایی موثر بر مقاومت جانبی همچون بار قایم اولیه، خصوصیات مصالح بالاست ،ضخامت لایه بالاست و عرض شانه بالاست صورت گرفته است.

    کلیدواژگان: مقاومت جانبی، بالاست، اجزاء مجزا، PFC 2D، آنالیز حساسیت
|
  • Alireza Mahpour * Pages 1-10

    The efficiency of a transportation system is generally measured in terms of its ability to efficiently process the unit and the displaced element. The performance of any system depends on the performance of its components, and an evaluation of each of these components is necessary to determine the overall capabilities of the system. The evaluation of the components of a system is measured by determining and examining its capacity. The runway and apron are important components of the airport system, the exact capacity of which is important and significant. In this article, the runway and apron capacity of Imam Khomeini Airport in 1397 (base year) has been calculated and evaluated and evaluated for the project year (opening of the second runway terminal and terminal No. 2 of the airport) for two scenarios with and without night stop. The results show that the runway capacity is only for the landing operation of 34 aircraft per hour, only the take-off operation of 41 aircraft per hour and for the combined operation of 56 aircraft per hour. The capacity of the apron is 62 places in the base year with the night stop scenario and 28 places for the non-stop night scenario, which are 81 places for the horizon year and 57 places for the night and no night scenarios, respectively.

    Keywords: Development plans, Capacity, Runway, apron, Imam Khomeini Airport
  • Zohreh Ghafori Fard, Sara Sarfaraz, MohammadMehdi Khabiri * Pages 11-26

    One of the most important road management programs in the world today is access road development; because rural access roads establish social and demographic connections between villages and cities and are an important factor in the expansion of trade and commerce. Whereas a large part of the country is covered with sand; most access roads run on sandy soil and one of the most important problems of access roads created on the sand bed is local cracks. Therefore, this study was conducted to numerically analyze the effect of cracking of sand beds on light and rural loading routes in the Yazd-Bafgh axis. In this study, samples were taken from the sandy soil of the Yazd-Bafgh axis and a number of samples were stabilized. Then, the characteristics of stabilized and unstabilized soil samples were entered in Plexis software and examined in two cases of cracking. The results show that due to loading on a road with cracked sand bed soil, the pavement suffers a lot of subsidence (excessive allowance) but stabilization of sand bed soil significantly reduces subsidence; Thus, in a crack with a width of 2 and a depth of 10 mm (constant depth and width), the amount of settling after stabilization has decreased by 59% compared to before stabilization. The results also show that areas of low-traffic roads that have deeper cracks should be repaired with higher priority compared to areas with shallow cracks but more openness.

    Keywords: Numerical analysis, Cracking, Sandy bed soil, Rural routes, Light loaded routes
  • Ali Alavi *, Aziz ZaMani, Yones Nikokar Pages 37-44
    Background and Aim

    The purpose of this study is to investigate the effectiveness of unilateralizing the northern part of Ferdis Martyrs Boulevard on reducing urban traffic, accidents and increasing the satisfaction of Ferdis citizens.

    Method

    The type of research is applied in terms of nature, analytical-deductive and in terms of purpose, and library and field methods have been used to collect data and related studies. The statistical population of the study consists of three general sections, all households living in the spatial area of ​​the project; All businesses, traders and guilds are within the scope of the project and all pedestrians and traffic police officers; The sample size was estimated to be 196 people using the Cochran's formula, which was distributed among the members of the community using a simple random method of questionnaires. To analyze the obtained data, descriptive and inferential techniques (one-sample t-test) were used in GIS and SPSS25 software. The results of statistical analysis showed that in relation to the three research hypotheses, the level of significance was more than 0.05 and there is a significant relationship between the implementation of the project and the reduction of urban traffic. According to community members, one-way boulevard with an average rating of 2.11 has the greatest impact on "reducing accidents and traffic" and the least impact with an average of 1.84 on "people's satisfaction".

    Keywords: Traffic management, Satisfaction, Ferdis
  • Mohammad Koohi *, Shahin Shabani Pages 45-56

    Identifying the factors that contribute to injury as a result of crashes will help policy makers and road designers implement countermeasures, which could reduce crash injury severity, and cost. In result, objective of this study is identifying factors are more likely to contribute to crashes severity. Today, Researchers have utilized mathematical and statistical modeling-schemes to solve this complex road-safety problem. For this, discrete choice modeling is widely used to model injury severity of the crash. From the models, factors contributing to the injury severity are identified. MNL is the most prominent discrete choice model for modeling crash severity. For modeling, the data of a 5-year period of crashes occurred at the rural roads of Ilam province has been used. The input variables of the model were selected after a significance evaluation test. These variables included Age, Speed, Alcohol, Head-on, Airbag, Ejection, Seatbelt, following too Close, Gender, and Curved. After selecting the variables, the accuracy of the model was also studied. To validate the model, the likelihood ratio and the percent correctly predicted by the model at each crash severity level were used. After evaluating the model accuracy in the prediction of accidents severity, it was found that the model provides acceptable results for evaluating crashes severity, and it was found that except curve and following too close variables, all selected variables contributing in crashes severity.

    Keywords: crashes severity, Modeling, multinomial logit (MNL)
  • Mohsenn Amouzadehomrani *, Reza Akbarigheibi, Reza Hefzollah, Moslem Zeynalzadeh Pages 57-68

    By consideration of spreading roads, increasing vehicles, a consequently increasing inner-outer travelling, accidents and violations turned into significant problem in the part of road transportation. In this regard, The aim of this study is evaluating the effect of increasing the number of vehicles on increasing the number of accidents an violations in Bushehr-Brazjan is considered as an important and related place to answer the question which cause the traffic accidents, on the other hand, related to this problem a few studies have been implemented on the Bushehr-Brazjan road. This research is a descriptive-analytical study that Bushehr-Brazjan road axis was studied as a research road axis based on available information and based on statistics of violations due to speed, unauthorized distance and road accidents in the mentioned freeway. Given that the data collected is quantitative and the research seeks to investigate and determine the relationship between the variables, Pearson correlation coefficient has been used to measure the relationship. Also, according to the distribution diagram between the dependent variable and the independent variable indicating the existence of a linear relationship between the variables linear regression has been used. Relevant information was collected and evaluated in consecutive years (2014-2019). The results showed that the increase in the number of vehicles affected on 93% of accidents, 83% of speeding violations and 81% of speeding violations. Also, by considering the independent variables and the use of the multivariate linear regression equation, the number of accidents for the coming years can be predicted.

    Keywords: Unauthorized speed, unauthorized distance, Accidents, vehicles
  • Reza Shahabian, Ali Sahaf *, Abolfazl Mohammadzadeh Moghaddam, Hhamidreza Pourreza Pages 69-82
    Evaluation of pavement performance plays a major role in pavement management systems for determination of optimum strategy in repair and maintenance of the road. One of the most prominent assets in evaluation of the pavement is identification and survey of pavement surface distresses. In the past two decades, extensive studies have been carried out in order to develop automatic methods for pavement distress evaluation. Most of these methods are based on computer vision and image processing techniques. Of the most important components of machine vision systems is the feature extraction process. Textural features present more detailed information about the image regions characteristics compared to other features such as color and geometrical (shape) properties. In the present study, after acquisition of six different groups of asphalt pavement distress images under controlled condition, in order to analyze and describe their texture, second order statistics based on grey level co-occurrence matrix has been employed. In order to generate the images co-occurrence matrices, four distinct directions and three different distance (offset) parameters have been utilized. Based on the results of the classification of distress images acquired by Mahalanobis minimum distance classifier, it can be concluded that statistical indices extracted from grey level co-occurrence matrix having distance parameter equal to one, have superior discrimination performance in camparison to other selected distance values. The classification accuracy rates of asphalt pavement distress images based on grey level co-occurrence matrix with one, two and three distance parameters values are 80%, 75% and 60%, respectively.
    Keywords: pavement distress, Image texture, Grey Level Co-occurrence Matrix (GLCM), Mahalanobis distance
  • Mostafa Adresi *, Behrooz Shirgir, Alireza Nagherzadeh Pages 83-96
    Increasing impermeable levels has made water control a great challenge. On the other hand, the increase of impermeable surfaces causes the lack of heat exchange of the underground layers with the air, which will increase global warming. One solution to this challenge is to use porous pavements. Advantages of porous pavement compared to the normal pavement; Only on run-water control, he can easily increase the use of the road, increase the main road and increase the road, and so on. Restrictions on porous concrete include restrictions on use on high-traffic roads or heavy traffic loads; In other words, with the current knowledge about this pavement system, it can be used in fewer traffic routes such as local roads and streets and parking lots. The purpose of this study is to investigate aerated concrete and get acquainted with the standard related to aerated concrete. Also in this research, the advantages and disadvantages of porous concrete, construction, maintenance, and common problems of this system have been required. At the end of this research, only to gain general knowledge about aerated concrete and aerated concrete pavement mix design, common maintenance methods of porous pavement, and common tests in the relevant researches are introduced. In the end, it was concluded that with sufficient knowledge, porous concrete pavement can be used on roads with low traffic or light traffic load.
    Keywords: pervious concrete pavement, Test, Repairment, mix design
  • Mahdi Ghaemi Asl * Pages 97-108
    Provision of the fourth-party logistics services is not based on capital assets, but it's in type of resource, capabilities and technology integration of the original organization with other companies and organizations (including 3PL producers, distributors, and companies). In this research, based on the functional domain of Fourth-Party Logistics (4PL) and by Iterated Local Search Algorithm (ILS) - Based on designing back-up securing broadcasting network link and delivery time consideration in the transportation network - A model for the optimal performance of a 4PL has been introduced. The results of the modeling show that the designed algorithm can be used in optimal decision making for 4PL companies by minimizing total logistic costs. The simulation results show that in order to provide secure network and guarantee timely delivery of goods and services in a network with 12 supply-demand pairs, 30 3PL service companies and 391 3PL transportation providers is required; also the lowest total cost of providing such a network will be 155906.67 units. In addition, if the 4PL company, as the transportation network manager, faces with 6 or fewer than 6 of supply-demand pairs, 22 3PL service companies must provide along with 242 3PL transportation providers. Based on this, the integration of the 3PL companies in the form of a 4PL company could have a significant impact on the quality and quantity enhancement of decision making and value added of the supply chain through the use of modern business models.
    Keywords: Fourth-Party Logistics (4PL), Iterated Local Search Algorithm (ILS), Back-Up Link, Securing Broadcasting Network, Delivery Time Consideration
  • Farshad Sadeqian Yekta, Hamid Alipoursobhi, Farzaneh Nazarizadeh * Pages 109-128
    Delay is one of the most important problems of railway transportation systems, which has a lot of material and spiritual costs. Loss of passenger trust, waste of passengers' time, blockage in the one-lane system, depreciation of diesel, compensation to passengers, loss of fuel, etc. are just some of the costs incurred in the rail transportation system. No studies have been conducted in Iran on the cost of train delays. In the railway company of the Islamic Republic of Iran, billions of Tomans are imposed annually due to train delays, the amount of which are currently unknown and cannot be calculated. It is also possible to have a better sensitivity and understanding of delays when the amount of damage imposed on the system is clear and measurable. Therefore, in this research, first all the factors and sub-factors of delay are identified and then the separation and classification of all factors and sub-factors of delay along with their relationships are given in a schematic model and then using scientific and accurate costing, the amount of damage Each of the factors of delay in the passenger trains of the railways of the Islamic Republic of Iran, it should be specified that using this costing can be ranked different factors, the amount of damage to the railway company in different time periods and with Attention to the sensitivity that arises to the types of delays in order to improve, reduce and eliminate delays, as well as optimal investment management.
    Keywords: delay, Delay costing, passenger trains, Railways of the Islamic Republic of Iran
  • Parisa Bazdar Ardebil *, Somayeh Sahraei Pages 129-144
    A large portion of construction budgets in many countries around the world are spent on transportation projects. Often such projects are very capital-intensive in all sectors of transportation, and therefore any savings in these projects can lead to significant economic benefits. On the other hand, the simultaneous implementation of multiple projects in the transportation sector is often not possible due to limited budgets, and it is necessary to prioritize approved and ready-to-implement projects based on certain criteria. Therefore, considering the importance of the issue, the present article presents the economic model of optimal resource allocation in road construction projects. In this paper, after reviewing the studies conducted inside and outside the country, effective indicators in prioritization and optimal allocation of resources in road construction projects are investigated and the economic model of optimal resource allocation in road construction projects is presented. To select the best economic model of optimal allocation of resources in road construction projects, select compensation compensation models in road construction projects and examine the advantages and disadvantages of each of these models and finally, based on the results obtained, among the scoring prioritization methods And from the methods of calculating the weights of the indicators, Shannon's entropy method was selected and proposed, and finally conclusions and suggestions are presented.
    Keywords: Economic model, optimal resource allocation, road construction projects, Prioritization
  • Seyed Mahdi Sajjadi *, Amin Mohebi, Ali Shahnavaz Pages 145-154
    Iran is a developing country with high rates of high-traffic deaths in the world, of which about 30% of the accidents are due to lack of attention, the most important factor of which is the use of mobile phones during driving. Law enforcement is one of the ways to control and mitigate such accidents, which can play a significant role in reducing these accidents in the presence of efficient laws and compliance by drivers. The purpose of this paper is to examine the impact of police decisiveness on the non-use of mobile devices while driving and the impact on city drivers and interurban roads. The study area is located in the city of Sanandaj, the capital of Kurdistan province and the cities located in western Iran. The statistical population of the present study included all people traveling on urban and inner roads in Sanandaj city. Due to the unlimited statistical population, the sample size was determined using the Cochran sample size and 384 as the statistical population. The method of determining the sample size in this study is simple random. The final results of this study indicate that there is a significant relationship between the level of education in the use of mobile phones during driving and the rules related to the use of mobile phones while driving and the determination of the police to not use the mobile while driving. However, there was no significant relationship between drivers' gender and the lack of use of mobile during driving.
    Keywords: Mobile Phone, rules, Accidents, No Attention Forward, driving, police precision
  • Vahed Ghiasi *, Shahab Karimi, Esmaeil Mousapoor Pages 155-168

    The dynamic design of tunnels and their dynamic response under various seismic and vibration loads is one of the important in tunnel engineering issues that has been studied by researchers in recent years. The most suitable methods for investigating the effects of seismic and vibrational loads on tunnels and underground structures are analytical methods and numerical simulations. In numerical methods such as finite element method or boundary element method, the problem is first modeled and then analyzed. Comparing the results of research in this field, it can be concluded that due to the low flexibility of analytical methods in solving problems with geometry and properties of complex materials, the need to use numerical methods is more felt because of its advantages in solving complex problems. The purpose of this study was to investigate the review for effect of vibrations on tunnels and underground structures that is special considered at design.

    Keywords: Tunnel dynamic design, Analytical methods, Numerical modeling, Static analysis, Dynamic analysis
  • AliAsghar Shafi Naderi * Pages 169-186

    Pricing of Domestic Freight Rail and the Operating tariff of the Iranian Railway State Company (RAI) is one of the main and important issues in the survival of the companies that own the freight wagon and the balance of the cost and revenues of RAI. Due to the fact that the total cost price of domestic freight rail transportation is more than the applicable prices in the market, this type of pricing will not be accepted in the market and if it is insisted on, it will reduce the volume of rail freight transportation. Experience has shown that in practice domestic rail freight prices follow the average level of road freight fares, and in practice this proportion has been maintained with a limited range of fluctuationsof coefficents over the past years.Based on the method of price adjustment based on effective competition in the market and comparison with the average price of freight road transport and determining the relevant coefficients, the economic model of general pricing of domestic freight rail freight and the average price of operation of RAI as the most important issue in the business of the RAI And private Owners of freight Wagons, based on the current structures of actor interactions, have been developed and proposed for the first time.The results show that if the coefficients of the economic model are selected at the average level of the previous fluctuation range of coefficients, these two pricing will be accepted in the market.

    Keywords: pricing, Domestic Rail Freight Pricing, Operation Tariff of RAI, Rail Infrastructure Access Charge, Freight Rate
  • Morteza Esmaeili, Jabbar Ali Zakeri, Mehdi Shahidi *, Pooria Alaedini Pages 187-198

    Regarding to increasing demand for axle-load and fleet operation speed in the ballasted railway lines, provision of lateral-resistance is raised among the owners of railway industries. So, different solutions are presented to increase lateral resistance of the track in technical literature. Several factors affect the track lateral resistance but the most important one is the interaction between ballast layer and sleeper. Literature review shows that the interaction between ballast particles and sleepers has not widely been definitely studied by consideration of particle behavior of ballast material in lateral resistance problem. Therefore in this paper a numerical model has been developed to simulate single sleeper push test by discrete element numerical software PFC 2D. The results was compared with laboratory measurement results. Ballast grading used in this paper was according to the Group 2 of Iran Code No. 301 and the modeled sleeper was B70 concrete sleeper. To perform geometric modeling of the particles, clustering method was used as well as photography. Finally, regarding the results of the valid numerical model, sensitivity analysis were performed on the parameters affecting the lateral resistance including initial upright load, ballast material properties, ballast layer thickness and ballast shoulder width.

    Keywords: Lateral Resistance, Ballast, Discrete Element, PFC 2D, Sensitivity Analysis