فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش های مهدوی
پیاپی 39 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید محمدرضا لواسانی صفحات 7-26

    دعای «اللهم اصلح عبدک و خلیفتک» دارای مضامین قابل حمل بر امر ظهور مهدی(ع) است. از این رو، به منظور دعایی برای درخواست تعجیل فرج امام عصر(ع) خوانده می شود. مطابق نقل شیخ طوسی؟ره؟، امام رضا(ع) این دعا را برای قنوت نماز جمعه، به یکی از اصحاب خود به نام مقاتل بن مقاتل آموزش داده اند. این مقاله پس از تبیین زمینه تاریخی دعا برای حکام در نماز جمعه، به مشابهت یابی عبارت نخستین دعای مزبور در منابع تاریخی می پردازد. بر این اساس، نشان می دهد اولین فقره دعا عبارتی شناخته شده در میان منابع عامه است و پیشینه استفاده از آن، به دوران بنی امیه باز می گردد. همین الفاظ در طول دوران بنی عباس و برای قرون متمادی، به صورت رسمی مورد استفاده خطبای سنی در آیین روز جمعه قرار داشته، برای ابراز وفاداری نسبت به حاکمان وقت و دعا به جان آنان، به کار برده می شده است. بر این اساس، مقاله حاضر می کوشد متن دعای منسوب به امام رضا(ع) را در بستر تاریخی صدور آن فهم کند.

    کلیدواژگان: امام رضا، امام زمان، نماز جمعه، دعا بر حاکمان، حکومت مهدوی
  • سید مسعود پورسیدآقایی، سید محمد فهیمی اصفهانی* صفحات 27-58

    اندیشه مهدویت از مسایل مهم و اساسی اسلام و بلکه اعتقاد به منجی آخرالزمان، وجه اشتراک تمام ادیان الهی است. جایگاه و اهمیت این اعتقاد و ظرفیت های بالای آن در حوزه فردی و اجتماعی، باعث شده تا این اندیشه در طول تاریخ، همواره مورد هجمه و شبهات و سوءاستفاده دشمنان تشیع و افراد سودجو و حکومت های جایر قرار گیرد. برای دفاع از این عقیده و پاسخ دقیق و مناسب به شبهات مهدویت؛ آشنایی با شگردها و ترفندهای شبهه گری توسط مخالفان و مدعیان دروغین مهدویت، لازم و ضروری است. در این پژوهش، با روش توصیفی _ کتابخانه ای و با رویکردی تحلیلی، آثار شبهه گران مشهور مهدویت، از میرزا غلام احمد قادیانی و علی محمد باب گرفته تا شبهه گران معاصر مانند ناصر قفاری، عثمان الخمیس، احمد کاتب و احمد اسماعیل بصری و نقدها و ردیه های نوشته شده بر آنها مورد بررسی قرار گرفته و 30 مورد از ترفندها و روش های القاء شبهه در مباحث مهدویت، شناسایی و همراه با نمونه هایی مستند، معرفی گردیده است. جعل، تحریف و تقطیع روایات، مغالطه، تاویل بدون دلیل، استناد به نقل های شاذ، ترور شخصیت، استناد به رویا و استخاره و استفاده از علوم غریبه و نیروهای ماورایی از جمله شیوه هایی هستند که توسط شبهه گران عرصه مهدویت، برای ایجاد شبهه و فریب افراد و تحریف و تخریب اندیشه مهدویت به کار گرفته می شوند.

    کلیدواژگان: مهدویت، شبهات مهدویت، القاء شبهه، روش شناسی، مدعیان دروغین، مغالطه، تحریف، تقطیع، جعل حدیث، تاویل
  • نبی الله صدری فر*، احمد شه گلی، محمدعلی محمدپور صفحات 59-78
    مسئله ضرورت و نیاز به حجت الهی از عقاید مهم ادیان توحیدی و به خصوص شیعه است که ارتباط دوسویه با موضوع انسان، ویژگی ها و محدودیت های آن دارد. هرچند حکما و متکلمان شیعه به تبیین و اثبات ضرورت حجت الهی با توجه به آموزه های نقلی و نیز ادله عقلی پرداخته اند، اما اهمیت این تحقیق در ارتباط با جنبه مقابل آن یعنی محدودیت ها و نقصان بشری هست که این ضرورت را ایجاب می کند. روش تحقیق در این مقاله عقلی و نقلی است. در ابتدا محدودیت های بشری در سه حوزه معرفتی، اجتماعی و هدایتی معین شده و سپس در ذیل هر یک از این مفاهیم به اقسام نقصان وجودی انسان و ضرورت حجت الهی پرداخته شده است و از آن جا که مهدویت در امتداد حجج الهی است با بیان این ضرورت ها و محدودیت های دایمی انسان در طول حیات بشری، مهدویت و نیاز به حجت الهی در حال حاضر هم اثبات شده است.
    کلیدواژگان: حجت الهی، انسان، محدودیت ها، ادله عقلی
  • سید مهدی حسینی صفحات 79-100

    یکی از القابی که در روایات به امام مهدی(ع) نسبت داده شده است، لقب المامول می باشد، این لقب که به معنای شخص مورد آرزو می باشد، در مجموع در شش روایت از پنج معصوم درباره امام زمان(ع) به کار رفته است که عبارتند از: پیغمبر اکرم؟ص؟، امیرالمومنین(ع)، امام صادق(ع)، امام عسکری(ع) و امام زمان(ع). هرچند هرکدام از این شش روایت، ضعف سندی دارند ولی از یکسو وجود شش روایت، خانواده حدیثی قابل توجهی را در این زمینه به وجود می آورد و از سوی دیگر، روایت مفضل، با اندکی اغماض، قابل اعتنا و اعتماد به شمار می آید. بنابراین «المامول» را می توان به عنوان یکی از القاب اختصاصی امام زمان(ع) به شمار آورد. علت اختصاص این لقب به حضرت این است که ایشان مامول(مورد آرزو) نزد ادیان آسمانی می باشند. حضرت مامول اند جهت رفع گرفتاری گرفتاران، مامول اند جهت احیای کتاب الهی و حدود آن و در نهایت مامول اند جهت تشکیل حکومت عدل جهانی و اصلاح اوضاع نابه سامان جهان.

    کلیدواژگان: القاب، القاب امام مهدی(ع)، لقب المامول، اختصاص لقب المامول، مهدویت
  • مهناز محمدیان*، محمدمهدی کرباسچی صفحات 101-122
    ظهور یک منجی همواره مورد توجه اندیشمندان و همه پیروان ادیان الهی و بشری بوده است. امت اسلام نیز در انتظار ظهور مهدی؟عج؟ هستند. با این وجود پس از ظهور وی، برخی، با ایشان به ستیزه و مخالفت برمی خیزند. در این مقاله، ضمن طبقه بندی این مخالفان، دلایل ایشان مورد بررسی قرار می گیرد. قرآن و روایات امامیه، مخالفان وی در زمان ظهورش را علاوه بر شیطان، دجال و سفیانی، به دو گروه غیر مسلمانان که شامل یهودیان، کفار و مشرکان و گروه مسلمانان که شامل منافقین، دنیاطلبان و نادانان بی بصیرت است تقسیم می کنند. مهم ترین دلایل مخالفت غیرمسلمانان، نژادپرستی، برتری جویی و دشمنی با دین اسلام و پیامبر اسلام؟ص؟ می باشد و همچنین مهم ترین دلایل و یا بهانه مخالفت برخی از مسلمانان، پیروی از صیحه شیطانی، گمان به آوردن دین جدید، گمان به تاویل ناروای قرآن و استناد به قرآن تنظیم شده توسط علی(ع)، جوانی امام، مبارزه قهری و قاطع امام زمان(ع) با دشمنان، قضاوت به باطن افراد و با استناد به ادله غیر ظاهری و اجرای احکام شرعی واقعی و محاکمه برخی از ظالمان می باشد.
    کلیدواژگان: امام زمان، ظهور، مخالفان
  • مجتبی خانی*، سید محمدجواد سیدنظری صفحات 123-152

    در نوشتار پیش رو مسئله ولایت فقیه و ظرفیت اثبات آن در توقیع شریف امام عصر؟عج؟ به اسحاق بن یعقوب؟ره؟ بررسی شده است. با واکاوی اجزا و عناصر توقیع شریف، و استفاده از گفتار فقها پیرامون توقیع شریف با فرضیه هایی چند روبرو می شویم: 1. ولایت مطلقه فقیه؛ 2. ولایت در امور سیاسی و اجتماعی؛ 3. ولایت بر فتوا و احکام شرعی؛ 4. ولایت بر قضاء و رفع منازعات و مرافعات؛ 5. ولایت بر فتوا در امور متجدده و مسایل مستحدثه؛ 6. ولایت بر فتوا در مسایل غیر مورد ابتلاء؛ 7. ولایت در تشخیص علایم ظهور امام مهدی(ع). ما با بررسی سندی و واکاوی دلالی فقرات توقیع به صورت مجزا، احتمال اول را تقویت کرده و دلالت توقیع شریف بر ولایت مطلقه فقیه را تمام می دانیم. پژوهش حاضر در تحصیل یافته های خود از روش گردآوری داده ها به صورت کتابخانه ای، و روش تحقیق از گونه توصیفی _ تحلیلی بهره برده است.

    کلیدواژگان: ولایت فقیه، توقیع، امام مهدی(ع)، اسحاق بن یعقوب، الحوادث الواقعه، رواه حدیثنا، انهم حجتی
|
  • Seyed Mohammad Reza Lavasani Pages 7-26

    There is a Duʿā’ attributed to Imam Rezā (PBUH) for Qunut of Friday prayer (Salāt al-Jumuʿah) in Misbah al-Motehajjed by Shaikh al-Tusi (D. 1067 A.D.). This supplication contains many phrases which could be known as Duʿāʾ for Imam Mahdi`s health or his advent; accordingly, nowadays recited in Shiā communities for asking God to fulfill The Promised Advent. This article, first of all reviews the old ritual of praying for the governor in the Friday prayer, and secondly, presents many similar Duʿā’s starting with the same introductory phrase as that of al-Tusi`s Duʿāʾ (Allāhomma Aslih Abdak wa Khalifatak) in Sunni literature, therefore, it apperceives this phrase as a widely circulated slogan of political obedience to the Islamic rulers and praying for them, which had been officially recited in Friday rituals, from Umayyad dynasty till, at least, the late Abbasid era. By elucidating this background, the article seeks for a more accurate meaning of this Duʿā, in Imam Rezā’s lifetime.

    Keywords: Imām, Mahdi, Friday prayer, Islamic Duʿās, Mahdi`s Advent
  • Seyed Masoud Pour Seyed Aghaei, Seyed Mohammad Fahimi Isfahani * Pages 27-58

    The idea of Mahdaviat and belief in the savior of the apocalypse is the common denominator of all divine religions. The position and importance of this belief and its high capacities in the individual and social spheres have caused this idea to be constantly abused by profiteers and neighboring governments throughout history. Therefore, it is necessary to be acquainted with the tricks and tricks of skepticism by the false opponents and claimants of Mahdaviat. In this research, with a descriptive-library method and with an analytical approach, the works of famous skeptics of Mahdaviat, from Mirza Gholam Ahmad Ghadiani and Ali Mohammad Bab to contemporary skeptics such as Nasser Ghefari, Osman Al-Khamis, Ahmad Kateb and Ahmad Ismail Basri and written criticisms and denials, Have been examined on them and 30 cases of tricks and methods of inducing doubt in the topics of Mahdaviat have been identified and introduced along with documented examples. Falsification, distortion and fragmentation of narrations, fallacies, unreasonable interpretations, quoting rare narrations, assassination of personalities, invoking dreams and divination and the use of alien sciences and transcendental forces are among the methods used by skeptics in the field of Mahdaviat to create suspicion and deception, and distortion and destruction of the idea of Mahdaviat are used.

    Keywords: Mahdaviat, induction of doubt, methodology, false claimants, fallacy, Distortion, interpretation
  • Nabiollah Sadrifar *, Ahmad Shahgoli, Mohammad Ali Mohammadpour Pages 59-78
    The issue of necessity and the need for divine Reason is one of the important ideas of monotheism and especially shiite religions. that has two - way communication with the human subject, features and limitations. however, the hakim and theologians have paid to the explanation and proof of the necessity of divine Reason with regard to carry and wise teachings. but the importance of this study is in relation to its opposite aspect, limits and human deficiencies which necessitate this necessity. The method of research in this paper is common sense. first, human limitations are defined in three spheres of knowledge, social, and guidance and then, under each of these concepts, all forms of human existence and the necessity of divine Reason are discussed. And as the Mahdi is along the Divine Providenceas the necessities and permanent limitations of man have been demonstrated during the human life, the necessity and the need for divine Imam has already been demonstrated.
    Keywords: divine Imam, Human, Limitations, Rational reasons
  • Seyed Mahdi Husseini Pages 79-100

    One of the titles that have been attributed to Imam Mahdi (as) in the narrations (Ahadith) is the title of Al-Mamool,  This title, which means the desired person, has been used in a total of six narrations of the five infallibles about Imam Zaman (as), which are: the Holy Prophet(as), Imam Ali (as), Imam Sadiq (as), Imam Askari And Imam Zaman. Although each of these six narrations has a weak document, but on the one hand, the existence of six narrations creates a significant hadith family in this regard, and on the other hand, Mufazzal narration, with a little negligence, is considered reliable and trustworthy. Therefore, "Al-Ma'mool" can be considered as one of the specific titles of Imam Zaman (as). The reason for assigning this title to the Imam is that he is the object (desired) of the heavenly religions. He wished to relieve the suffering of the afflicted, he wished to revive the divine book and its limits, and finally he wished to establish a world government of justice and to correct the unhealthy situation of the world.

    Keywords: Titles, titles of Imam Mahdi, the title of Al-Mamool, assigning the title of Al-Mamool, Mahdaviat
  • Mahnaz Mohammadian *, Mohammad Mahdi Karbaschi Pages 101-122
    The appearance of the Imam Zaman (peace on them) of the Age throughout history has been the focus of all divine saints and prophets, and the Muslim Ummah is waiting for his advent. But after the appearance of Imam Zaman (peace on them), some people oppose him for various reasons. In this study, while classifying the opponents, the reasons for opposition to Imam Zaman (peace on them) at the time of his emergence were examined and analyzed. For non-Muslims, the most important reasons for opposition are racism, supremacy, and enmity with Islam and the Prophet. For some Muslims, the most important reasons for opposition are the satanic shout, the new religion charge, new interpretations of the Qur'an charge, the youth of the Imam, the "tussle and stringency of the Imam Zaman (peace on them)" against the enemies, the implementation of religious rulings, and punishment Jabbat and Taghut and the oppression of Bani Hashem.
    Keywords: Imam Zaman(As), appearance, Opponents
  • Mojtaba Khani *, Seyed Mohammad Javad Seyednazari Pages 123-152

    In the present article, the issue of Velayat-e-Faqih and the capacity of proving it in the honorable signature of Imam al-Asr to Ishaq ibn Ya'qub has been studied. By analyzing the components and elements of honorable signature, and using the words of the jurists about honorable signature, we come across several hypotheses; 1: Absolute guardianship of the jurist. 2: Guardianship in political and social affairs. 3: Guardianship over fatwas and religious rules. 4: Provincial jurisdiction and resolution of disputes and litigation. 5: Guardianship over fatwas in modern matters and new issues. 6: Province on fatwas in matters not affected. 7: Province in recognizing the signs of the advent of Imam Mahdi (as). By examining the components of signature separately, we strengthen the first possibility and complete the implication of honorable signature on Velayat-e-Faqih. The present study has used the method of data collection in a library, and the research method has been descriptive-analytical.

    Keywords: Velayat-e-Faqih, signature, Imam Mahdi, Ishaq Ibn Ya'qub, Al- Future events, Narrated of Hadithes, My successors