فهرست مطالب

پویش در آموزش علوم پایه - سال هشتم شماره 1 (پیاپی 26، بهار 1401)

مجله پویش در آموزش علوم پایه
سال هشتم شماره 1 (پیاپی 26، بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • ملوک حبیبی*، محمدرضا اتراکی، وحید عالمیان صفحات 1-11

    هدف این پژوهش مطالعه تاثیر عامل کنترل از دیدگاه شونفیلد بر بدفهمی های دانش آموزان پایه نهم در عبارت های جبری درس ریاضی شهرستان کمیجان می باشد. کنترل از نظر شونفیلد به معنای چگونگی انتخاب و به کارگیری منابع و استراتژی های مناسبی است که به حل مسئله کمک می-کند. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر روش اجرا، شبه تجربی است. جامعه آماری این پژوهش 240 نفر بود که از این جامعه یک نمونه 50 نفری در دسترس بطور تصادفی در دو کلاس 25 نفره به عنوان گروه آزمایش و گواه تقسیم گردید . ابزار پژوهش آزمون محقق ساخته طبق جدول بدفهمی ها بود و روایی آزمون با روش نسبت روایی محتوا 73/0 تایید گردید و پایایی سوالات با ضریب آلفای کرونباخ مقدار قابل قبول756/0 بدست آمد. بعد از پیش آزمون، برای هر گروه 7 جلسه آموزش فوق برنامه در مورد عبارت های جبری اجرا شد، سپس پس آزمونی برای دو گروه انجام گرفت ؛ تحلیل داده های جمع آوری شده با استفاده از آزمون t، با سطح معنی داری 0.05 <p  انجام شد، نتایج به دست آمده نشان داد که تقویت مهارت کنترل از دیدگاه شونفیلد درکاهش بدفهمی های دانش آموزان در حل مسایل مربوط به عبارت های جبری تاثیر داردو باعث کاهش بدفهمی ها شده است. .

    کلیدواژگان: کنترل شونفیلد، عبارت های جبری، بدفهمی، شهرستان کمیجان، پایه نهم
  • مرتضی گلشنی*، عبدالحسین حیدری صفحات 12-25

    توسعه فرهنگ بهداشتی، آموزش سلامت و بهداشت و ارتقاء سلامت دانش آموزان، بسیار حایظ اهمیت است، و یک برنامه کامل و جامع، در این زمینه، مورد نیاز است. پژوهش حاضر، با هدف بررسی میزان توجه، به موضوع آموزش سلامت، در کتب علوم تجربی پایه های چهارم و پنجم ابتدایی اجرا شد. این پژوهش، به روش توصیفی_تحلیلی بوده و با روش آنتروپی شانون است. جامعه آماری، کتب علوم تجربی پایه های چهارم و پنجم ابتدایی در سال تحصیلی1400_1399بود. نمونه آماری نیز برابر با جامعه آماری در نظر گرفته شد. همچنین با استفاده از فهرست وارسی از معیارهای شاخصه آموزش سلامت، با 12شاخص و 57 خرده شاخص، داده ها جمع آوری شدند. نتایج تحلیل محتوای آنتروپی شانون نشان داد، که از بررسی کتب علوم تجربی پایه های چهارم و پنجم ابتدایی از مجموع 208واحد شمارش شده، شاخص سلامت جسم با40مورد، بیشترین و شاخص های معلولیت و سلامت خانواده با 1مورد، کمترین فراوانی را به خود اختصاص دادند. بیشترین ضریب اهمیت نیز با مقدار (172/ .)، مربوط به شاخص پیش گیری از رفتار های پر خطر و کمترین ضریب اهمیت با مقدار (0001/.) مربوط به شاخص بهداشت محیط بود. نتایج نشان داد، که میزان توجه به شاخص های آموزش سلامت، در این کتب، متفاوت است و به بعضی شاخص ها، کم توجه شده است.

    کلیدواژگان: تحلیل محتوا، علوم تجربی، آموزش سلامت، چهارم ابتدایی، پنجم ابتدایی
  • عباس اناری نژاد، مرجان جشن سده*، حانیه ظهوری صفحات 26-35
    هدف از پژوهش حاضر، کاهش اضطراب ریاضی در دانش آموزان با استفاده از روش های کاربردی و تعاملی بود. این مطالعه با استفاده از روش اقدام پژوهی روی جامعه دانش آموزان پایه نهم مدرسه شاهد افشار یزد در سال تحصیلی 1399-1400 انجام گرفت. برای این منظور یکی از دانش آموزان پایه نهم که دچار اضطراب در کلاس؛ به خصوص در درس ریاضی بود، انتخاب و مورد مطالعه قرار گرفت. روش گردآوری داده ها در این پژوهش، استفاده از پرسش نامه، مشاهده تاملی، مصاحبه و ارتباط تعاملی بود. از ابتدای سال تحصیلی 1399-1400 پس از موافقت مدیر و معلم مدرسه، به بررسی مشکل اضطراب در دانش آموز و راه های برطرف کردن آن از طریق ارتباط تعاملی پرداخته شد. طبق نتایج حاصله، رفتارهای دانش آموز مورد مطالعه در کلاس درس تا حد زیادی بهبود یافت. در واقع اطرافیان دانش آموز با مشاهده کاهش اضطراب و دلهره او و مشارکت فعال وی در کلاس، شاهد تغییر رفتارهایش در جهت مثبت بودند. هم چنین بالا رفتن نمره دانش آموز در امتحانات کلاسی، به خوبی گویای کاهش اضطراب و پیشرفت او در درس ریاضی بود. بطور کلی نتایج این پژوهش حاکی از تاثیر توجه به تفاوت های فردی و علاقه دانش آموزان و نیز توجه به کاربرد ریاضیات در زندگی روی کاهش اضطراب دانش آموزان در درس ریاضی است.
    کلیدواژگان: اضطراب، تدریس، پایه نهم، کاربرد ریاضیات در یادگیری
  • آرش وجود* صفحات 36-45

    کتاب های علمی، از مهم ترین منابع برای تحقیق و پژوهش هستند. معرفی و مرور محتوای کتاب های علمی با زمینه پژوهشی می تواند چشم انداز پژوهشی قابل قبولی را به پژوهشگران عرصه علم و دانش عرضه کند. کتاب Prebiotic Chemistry From Simple Amphiphiles to Protocell Models اثر پیتر والده در انتشارات بین المللی اشپرینگر در سال 2005، منتشرشده است. پژوهش حاضر با در نظر گرفتن اهمیت مطالعات مروری در خلق و توسعه دانش بشری بر آن است نخست به معرفی اجمالی این اثر علمی و بیان مواردی از برجستگی های آن پرداخته و نهایتا به مرور مختصری بر چهار فصل از آن کتاب ارزنده که هدف اصلی این تحقیق می باشد، بپردازد. یافته های این پژوهش مروری کوتاه نشان داد: کتاب مذکور، در پنج فصل و توسط پژوهشگران مختلف به گونه ای نوشته شده است که هرکدام از فصل ها به صورت جداگانه و طبق نیاز پژوهشگر قابل مطالعه باشند که این مورد یکی از برجستگی های این اثر علمی به شمار می آید. همچنین، سرمنشاء حیات و پیدایش آن بر روی سیاره زمین، شکل گیری موجودات زنده از مواد غیرزنده، سنتز پیش حیاتی و...، از موضوعات اصلی در حوزه تحقیقات حیات به شمار می آیند که در کتاب فوق الذکر به آن ها تاکید و توجه ویژه ای شده است.

    کلیدواژگان: مقاله مروری، سیاره زمین، پیدایش حیات، شیمی پیش حیاتی
  • فیروزه علویان* صفحات 46-56
    موجودات زنده فرصت هایی را برای جلب علاقه دانش آموزان و ایجاد تجربیات آموزشی متنوع فراهم می کنند. در این میان، مراقبت انسانی و رفتار با حیوانات می تواند یکی از مهم ترین جنبه های آموزش زیست شناسی باشد که طیف وسیعی از دستورالعمل های مشاهده ای و آزمایشی را دربر می-گیرد؛ درعین حال دانش آموزان را برای ادامه تحصیل در رشته های مرتبط با زیست شناسی و پزشکی، تشویق و آماده کند. مطالعات خارج از کلاس مانند سپردن مسیولیت نگهداری و مراقبت از حیوانات در خانه و بازدید از پارک های جانورشناسی نیز فرصتی را برای آموزش اصول رفتاری، ریخت شناسی، اکولوژیکی و تکاملی جانوران فراهم می کند که لزوما در کتاب های درسی یافت نمی شوند، اما می توانند محتوای کتاب ها را تقویت کنند و درعین حال تشویق به مطالعه بیشتر و تامل متفکرانه شوند. در این مطالعه مروری که با استفاده از مقالات سایت های گوگل اسکولار ، پاب مد و ساینس دایرکت ؛ در محدوده زمانی 1980 تا 2021 و کلیدواژه های آموزش زیست شناسی، جانوران، آزمایش و اخلاق انجام شد. هدف مقاله حاضر این است که علاوه بر معرفی مزایای استفاده از حیوانات در آموزش زیست شناسی، ملاحظات اخلاقی مربوط به آزمایش بر روی حیوانات زنده و پرورش افراد آگاه و سالمی که برای موجودات زنده ارزش و احترام قایل هستند، موردنقد و بررسی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: آموزش زیست شناسی، جانوران، آزمایش، اخلاق
  • امیرحسین چشمه خاور* صفحات 57-73

    با شیوع جهانی COVID-19، کلاس های حضوری در اکثر نقاط جهان تعطیل شد و جای خود را به آموزش های مجازی داد. در حالی که آموزش از راه دور برای همه مدرسان یک چالش بود، برگزاری کلاس های آزمایشگاهی برای مدرسان دروس شیمی به یک چالش بزرگ تر تبدیل شده بود. یک روش ساده و کارآمد برای آموزش های عملی شیمی در دوره های مجازی استفاده از شیمی آشپزخانه ای است. این رویکرد، فعالیت های ساده ای را که دانش آموزان می توانند در خانه انجام دهند و تکمیل کاربرگ هایی که مشاهدات آن ها را به تیوری تدریس شده مرتبط می کند، را شامل می شود. آزمایش هایی که فراگیران بتوانند به طور ایمن در خانه و بدون نیاز به خرید مواد و وسایل آزمایشگاهی تجاری گران قیمت انجام دهند، هم از نظر اقتصادی ارزشمند خواهند بود و هم بخشی از برنامه درسی را پوشش خواهند داد. در طراحی آزمایش های خانگی باید سه نکته سادگی، در دسترس بودن مواد و تجهیزات برای انجام آزمایش و ایمنی را در نظر داشت. پژوهش حاضر مطالعه ای مروری بر فعالیت های انجام شده در زمینه شیمی آشپزخانه ای در طول همه گیری کرونا می-باشد. بررسی ها نشان دادند فراگیران انگیزه بالایی برای انجام این آزمایش ها داشتند و به اهداف یادگیری نسبتا مشابه با سال های قبل در آزمایشگاه های حضوری دست یافتند.

    کلیدواژگان: شیمی، آزمایش، آموزش مجازی، آشپزخانه، کرونا
|
  • Molouk Habibi *, MohammadReza Atraki, Vahid Alamian Pages 1-11

    The purpose of this study is the effect of the control factor from Schofield's perspective on the misunderstandings of ninth grade students in algebraic expressions in Komijan city. For Schonfield, control means how to select and use the appropriate resources and strategies to help solve the problem. This research is semi-experimental in terms of practical purpose and method of implementation. The statistical population of this study was 240 people, of which a sample of 50 people was randomly available in two classes of 25 people as a test and control group. The research instrument was a researcher-made test according to the table of misunderstandings and its validity was confirmed by CVR method and the reliability of the questions with Cronbach's alpha coefficient was acceptable 0.756. After the pre-test, 7 extracurricular sessions were performed for each group. To collect statistical data, a post-test with Cronbach's alpha of 0.784 was performed on the two groups and the data collected by t-test were analyzed with a significant level of p <0.05. The results showed that strengthening control skills According to Schonfield, it is effectivein reducing students' misunderstandings in solving problems related to algebraic expressions.

    Keywords: Schonfield's Control, Misconception, Algebraic Phrases, Komijan City, Ninth Grade
  • Morteza Golshani *, Abdolhossein Heidari Pages 12-25

    The present study was conducted in the fourth and fifth grade elementary textbooks with the aim of examining the level of attention to the subject of health education. The research method was descriptive and content analysis with Shannon entropy method. The statistical population was the books of experimental sciences of the fourth and fifth grades of elementary school in the academic year 1400-1399. The statistical sample was equal to the statistical population. Also, data were collected using a checklist of health education indicators with 12 indicators and 57 sub-indicators. The results of Shannon entropy content analysis showed that from the review of experimental science textbooks in the fourth and fifth grades of elementary school, out of a total of 208 units, physical health index with 40 cases had the highest and family disability and health indices with 1 case had the lowest frequency. The highest coefficient of importance with value (0.172) was related to the index of prevention of high-risk behaviors and the lowest coefficient of importance with value (0.0001) was related to the index of environmental health. The results showed that attention to health education indicators in these books was different. And some indicators have received little attention

    Keywords: Content Analysis, experimental science, Health Education, Fourth Elementary, Fifth Elementary
  • Abbas Anari Nejad, Marjan Jashne Sade *, Hanie Zzohouri Pages 26-35
    The aim of this study was to reduce math anxiety in students using applied and interactive methods. This study was conducted using the action research method on the community of ninth grade students of Shahed School in Yazd in the year 1399-1400. So, one of the ninth grade students who suffers from anxiety; Especially in math, it was selected and studied. The method of data collection in this study was the use of questionnaires, reflective observation, interviews and interactive communication. From the beginning of the year 1399-1400, after the agreement of the school, the problem of anxiety in the student and the ways to solve it through interactive communication were studied. According to the results, the student behaviors studied were greatly improved. Actually the student's entourage witnessed a change in her behavior by observing her reduction in anxiety and apprehension and active participation in the class. Also, the student's high score in the exams was a good indication of her reduction in anxiety and progress in mathematics. The general results of this study indicate the effect of paying attention to individual differences and students 'interest and also paying attention to the application of mathematics in life on reducing students' anxiety.
    Keywords: anxiety, Teaching, Ninth Grade, Application of mathematics in learning
  • Arash Vojood * Pages 36-45

    Scientific books are one of the most important sources for research. Introducing and reviewing the content of scientific books with a research background can offer an acceptable research perspective to researchers in the field of science and knowledge. The book prebiotic chemistry from simple amphiphiles to protocell models, by peter walde, was published by springer international in 2005. Considering the importance of review studies in the creation and development of human knowledge, the present study intends to first briefly introduce this scientific work and express some of its highlights, and finally to briefly review four chapters of the valuable book that is the main purpose of this research. The findings of this study showed a brief overview: The above book has been written in five chapters by different researchers in such a way that each chapter can be read separately and according to the needs of the researcher, which is one of the highlights of this scientific work. Also, the origin of life and its origin on the planet Earth, the formation of living organisms from non-living matter, prebiotic synthesis, etc., are among the main topics in the field of life research that have been emphasized in the above book.

    Keywords: Review Article, Earth, Origin of Life, Prebiotic Chemistry
  • Firoozeh Alavian * Pages 46-56
    Organisms provide opportunities to engage students and create diverse learning experiences. Among these, human care and treatment of animals can be one of the most important aspects of biology education, which includes a wide range of observational and experimental guidelines; At the same time, encourage and prepare students to continue their studies in biology and medicine. Extracurricular studies such as taking care of animals at home and visiting zoological parks also provide an opportunity to teach animal behavioral, morphological, ecological, and evolutionary principles that are not necessarily found in textbooks but can enhance the content of the books. And at the same time encourage further study and thoughtful reflection. The present review study uses articles from Google Scholar, PubMed, and Science Direct; between 1980 and 2021, and the keywords education of biology, animals, experiments, and ethics. The purpose of this article is to introduce, in addition to introducing the benefits of using animals in biology education, the ethical considerations of experimenting on living animals and raising conscious and healthy individuals who value and respect living organisms.
    Keywords: Biology Education, animals, experiments, ethics
  • AmirHossein Cheshme Khavar * Pages 57-73

    With the global outbreak of COVID-19, there was an immediate shutdown of face-to-face classes and a sudden shift to online learning. While remote learning was a challenge for instructors, the presentation of laboratory classes had become a bigger challenge for the chemistry instructors. An effective method for the education of practical chemistry in virtual courses is the use of kitchen chemistry. The simple activities that students could complete at home, along with worksheets linking their observations to the theory taught in class. The experiments that students can safely perform at home without the need to purchase expensive commercial chemicals and equipment will be economically valuable and cover part of the curriculum. In designing home experiments, three points of simplicity, availability of materials and equipment and safety should be considered. The present study is a review of the activities conducted in the field of kitchen chemistry during the Corona pandemic. The studies showed that students were highly motivated to perform these experiments and achieved learning objectives similar to previous years in face-to-face courses.

    Keywords: chemistry, experiments, Virtual Education, Kitchen, corona