فهرست مطالب

فصلنامه اقتصاد کشاورزی
سال شانزدهم شماره 1 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/04
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مهدی اعتمادی*، سید نعمت الله موسوی، عباس امینی فرد صفحات 1-33

    در سال های اخیر، تغییر اقلیم منجر به کاهش تولید و نیز درآمد محصول های کشاورزی شده است. کشاورزان در ایران نیز در برابر رویدادهای اقلیمی مانند خشکسالی و کاهش منبع های آب بسیار آسیب پذیر هستند. به رغم افزایش آسیب پذیری و تنگدست شدن کشاورزان در نتیجه گسترش تغییر پذیری های اقلیمی، استراتژی های هوشمند به اقلیم ​​به اندازه کافی توسط کشاورزان ایرانی عملیاتی نشده است. در این راستا، در این پژوهش عامل های موثر بر اتخاذ راهبردهای هوشمند به اقلیم در استان فارس ارزیابی شد. داده ها از طریق پرسشنامه از 443 کشاورز طی سال های 1399و 1398 در منطقه رامجرد در استان فارس گرد آوری شد. بر این مبنا، راهبرد های اتخاذ شده هوشمند به اقلیم در سه گروه راهبرد های مدیریت مواد مغذی و آب، راهبرد های حفظ و تقویت باروری خاک و ترکیب این دو راهبرد تقسیم بندی و مدل لاجیت چندگزینه ای برای بررسی عامل های موثر بر پذیرش این راهبرد ها برآورد شد. نتایج نشان داد که ویژگی های روان شناختی مانند اعتقاد به وجود تغییرپذیری های اقلیمی و درک خطرات آن بر مشارکت کشاورزان در راهبرد های هوشمند به اقلیم تاثیر مثبت و معنی دار دارند. در رابطه با متغیرهای سرمایه اجتماعی، متغیر اعتماد به مردم تاثیر منفی و معناداری بر مشارکت کشاورزان در راهبرد های سازگاری دارد. همچنین، متغیر مشارکت اعضای خانواده در فعالیت های اجتماعی تاثیر مثبت و معناداری بر احتمال اتخاذ هر سه نوع راهبرد های هوشمند به اقلیم ​​داشت. از سویی، کشاورزان جوانتر با دسترسی بیشتر به اعتبارات و مشارکت بالاتر در گروه های اجتماعی و همچنین آگاهی بیشتر و درک بالاتر خطر نسبت به تغییر پذیری های اقلیمی گرایش بیشتری به اتخاذ راهبرد های هوشمند به اقلیم ​​دارند. کشتزارهای بزرگ تر و درآمد بیشتر کشتزارها تضمین کننده مشارکت کشاورزان در اتخاذ راهبردهای کشاورزی هوشمند به اقلیم در منطقه است.

    کلیدواژگان: تغییر اقلیم، کشاورزی هوشمند به اقلیم، مدل لاجیت چندگزینه ای، استان فارس
  • حبیب الله سلامی*، طیبه نیازی صفحات 35-55

    تولیدات کشاورزی در معرض خطرات بی شماری است و بیمه کشاورزی یکی از ابزارهای مهم مدیریت ریسک است که می تواند به تولیدکنندگان در مواجهه با این خطرات ویرانگر کمک کند. بنابراین، ارایه خدمات بیمه ای برای تولیدکنندگان کشاورزی ضروری است. اما، عرضه خدمات بیمه ای زمانی تداوم می یابد که عرضه کنندگان آنها بتوانند درآمدی متناسب با ریسکی را که می پذیرند کسب نمایند. از این رو انتخاب پرتفوی بیمه ای بهینه برای بیمه گر بسیار با اهمیت است. برهمین اساس، هدف اصلی این مطالعه ارزیابی پرتفوی بیمه ای حاضر بیمه گر در استان خراسان رضوی به عنوان یک نمونه و بررسی پتانسیل بهبود آن با استفاده از نظریه مارکوویتز می باشد. در این راستا از داده های تاریخی مربوط به ریسک و بازدهی بیمه نامه های ثبت شده در صندوق بیمه کشاورزی استفاده شده و پرتفوی بهینه در چارچوب نظریه یاد شده تشکیل و با پرتفوی موجود مقایسه شده است. نتایج نشان می دهد پرتفوی مورد عمل بیمه گر یک پرتفوی کاملا غیر بهینه است و پتانسیل بسیاری برای بهبود دارد. بر اساس این نتایج امکان افزایش درآمد به میزان بسیار قابل توجهی بدون نیاز به تحمل ریسک بیشتر وجود دارد. علاوه براین اگر بیمه گر مایل باشد ریسک بیشتری را بپذیرد می تواند درآمدی به مراتب بیشتر نیز کسب نماید. بر همین اساس، چنین تغییری از پرتفوی فعلی به سمت پرتفوی پیشنهادی به توصیه می شود.

    کلیدواژگان: بیمه کشاورزی، پرتفوی بهینه، استان خراسان رضوی، ایران
  • مجتبی مجاوریان*، فواد عشقی، حمید امیرنژاد، مسعود تقی پور کندسر صفحات 57-79
    مسایل وچالش های پیش آمده در چند سال گذشته نشان دهنده اهمیت انتقال قیمت در راهبرد های سیاستی است. انتقال سریع قیمت دستاورد بازار رقابت کامل بوده و یکی از نشانه های آن به شمار می آید. با توجه به تغییرپذیری های به وجود آمده در طرف تقاضا گوشت مرغ و اهمیت بازار آن، هدف این پژوهش بررسی و ارزیابی انتقال قیمت این محصول بین چهار استان تهران، مازندران، گیلان و اصفهان است. از قیمت های ماهانه در استان های منتخب طی سال های 1382 تا 1397 به عنوان داده های تحقیق استفاده شد. برای ارزیابی چگونگی انتقال قیمت بین بازار های منتخب، دستگاه معادله های همزمان تابلویی استفاده شد. ضرایب الگو به روش حداقل مربعات سه مرحله ای برآورد گردید. نتایج نشان داد که انتقال قیمت در بازارهای تهران-مازندران و مازندران-اصفهان متقارن است. اما در بازارهای اصفهان- مازندران، گلستان- اصفهان و مازندران- گلستان عدم تقارن وجود دارد. همچنین آربیتراژ در بازار بین مازندران- گلستان و اصفهان- گلستان در سطح یک درصد معنی دار است. همچنین نتایج تحقیق نشان داد که اگر تفاوت قیمت ایجاد شده ناشی از عدم تقارن بین قیمت دو بازار بیشتر از میزان هزینه حمل گوشت مرغ بین بازار مازندران- گلستان و اصفهان- گلستان باشد، سود، انگیزه لازم را جهت انجام مبادله بین دو استان را برای آربیتراژگران فراهم می کند. فعالیت آربیتراژگران بازارهای مرغ موجب تعدیل قیمت طی برای یک دوره می شود. بنابر یافته های این پژوهش، برای بررسی انتقال قیمت بین بازارها تنها به جهت تغییرها توجه نشده بلکه اندازه تغییر نیز توجه شود.
    کلیدواژگان: انتقال قیمت، گوشت مرغ، روش حداقل مربعات سه مرحله ای، متقارن، آربیتراژ
  • سید محبوب الله اکبری، اعظم رضایی*، فرهاد شیرانی بید آبادی، فرشید اشراقی صفحات 81-97

    وابستگی بالای کشورهای در حال توسعه به بخش کشاورزی و تاثیرپذیری از اقلیم از یک سو، ضعف فناورانه ای و مالی کشاورزان، از سوی دیگر اهمیت بررسی ارتباط تغییر اقلیم و بهره وری کشاورزی در این کشورها را دوچندان کرده است. هدف این تحقیق بررسی و تبیین رابطه تغییر اقلیم و رشد بهره وری کل عوامل تولید (TFP) جو دیم در ایران است. در این راستا، داده های مورد نیاز از سازمان جهاد کشاورزی و سازمان هواشناسی کل کشور برای دوره زمانی 1378-1397 جمع آوری شد. رشد TFP جو دیم برای استان های عمده تولیدکننده با استفاده از مدل سولو و تکنیک داده های تلفیقی محاسبه شد. سپس با محاسبه شاخص نمایه استاندارد بارش (SPI) ، ارزیابی اثرات متغیرهای اقلیمی (میانگین دما، کمینه دما، بیشینه دما و نمایه استاندارد بارش) بر رشد TFP جو دیم با استفاده از تکنیک داده های تلفیقی انجام گرفت. در نهایت با استفاده از 18 سناریوی تغییر اقلیم تحت مدل های HadCM2 و ECHAM4 تغییرپذیری های رشد TFP جو دیم محاسبه شد. در دوره مورد بررسی، میانگین رشد TFP جو دیم مثبت و برابر با 183/0 می باشد. به علاوه، میانگین شاخص SPI استان های عمده تولیدکننده جو دیم نشان دهنده وضعیت نرمال اقلیمی می باشد. همچنین از نظر وضعیت اقلیمی بین خشکسالی بسیار شدید و رطوبت بسیار شدید متغیر است. بررسی اثرپذیری های متغیرهای اقلیمی بر رشد TFP جو دیم نشان داد که شاخص SPI اثر منفی و معنی دار و کمینه دما اثر مثبت و معنی دار بر رشد TFP جو دیم دارد. همچنین میزان رشد TFP جو دیم در اثر تغییرپذیری های اقلیم به طور میانگین 08/0- کاهش می یابد. با توجه به حساسیت بالای جو دیم به شرایط غیر نرمال اقلیمی که سبب کاهش بهره وری آن می شود، پیشنهاد موکد این است تا رقم های مقاوم و سازگار با شرایط اقلیمی موجود و اصلاح روش های مدیریت مزرعه از سوی سازمان جهاد کشاورزی کل کشور برای کشاورزان معرفی شود.

    کلیدواژگان: سناریوهای تغییراقلیم، تابع تولید کاب - داگلاس، مدل رشد سولو، شاخص نمایه استاندارد بارش
  • مریم رضائی فر، صادق خلیلیان*، حامد نجفی علمدارلو صفحات 99-121

    ناامنی غذایی به مفهوم دسترسی محدود یا نامطمین به غذای کافی و سالم از نظر تغذیه ای یا توانایی محدود برای دستیابی به غذا از راه های مقبول اجتماعی است. آسیب دیدن وضعیت سلامت جسمی و ذهنی و ابتلا به بیماری های مزمن از پیامدهای بالقوه ناامنی غذایی است. لذا در مطالعه حاضر، با استفاده از اطلاعات خام طرح نمونه گیری هزینه و درآمد خانوار، به بررسی وضعیت ناامنی غذایی در مناطق شهری و روستایی استان های ایران در سال 1398 پرداخته شد. برای بررسی وضعیت ناامنی غذایی، شاخص FGT محاسبه و مناطق مختلف استان ها با توجه به این شاخص ها رتبه بندی و نهایتا نقشه ناامنی غذایی تهیه گردید. نتایج شاخص های ناامنی غذایی مربوط به دسترسی به میزان کالری و پروتیین مورد نیاز بدن نشان داد که شیوع ناامنی غذایی در مناطق شهری بالاتر از مناطق روستایی است. شیوع ناامنی غذایی در مناطق شهری، از نظر دسترسی به کالری و پروتیین  مورد نیاز بدن به ترتیب 17/42 و 34/37 درصد است. این ارقام برای مناطق روستایی به ترتیب معادل 93/35 و 06/33 درصد می باشند. همچنین نتایج  نشان می دهد، درصد خانوارهایی که پروتیین را کمتر از میزان مورد نیاز روزانه دریافت می کنند، کمتر از خانوارهایی است که به حداقل کالری مورد نیاز بدن دسترسی ندارند. بنابراین با توجه به نتایج مطالعه حاضر، پیشنهاد می شود تدوین و اجرای سیاست های کلان کشور در راستای کاهش ناامنی غذایی، به ویژه استان هایی که در وضعیت نامطلوبتری قرار دارند، مورد توجه قرار گیرد. همچنین پایش وضعیت تغذیه جامعه از راه جمع آوری اطلاعات دوره ای، تثبیت قیمت مواد غذایی، بررسی روند تغییرات ناامنی غذایی در سطح کلان و در سطح استان ها و گزارش به مسیولان مربوطه می تواند آنان را در برنامه ریزی برای ارتقا سلامت قشرهای مختلف جامعه یاری رساند.

    کلیدواژگان: ناامنی غذایی، شاخص FGT، کالری، پروتئین، ایران
  • امیر محمدی نژاد*، محمدابراهیم حسن نژاد، محمد قربانی، سید یعقوب زراعت کیش صفحات 123-150

    بیمه یکی از ابزارهای مهم مدیریت ریسک در بخش کشاورزی است. ریسک های مربوط به صنعت طیور، تولید گوشت مرغ را در کوتاه مدت دچار نقصان کرده و در بلند مدت نیز برنامه ریزی را مختل می نماید. از مهمترین دلایل تغییر روش بیمه ای طیور می توان به رشد مداوم ضریب خطر و افزایش روز افزون مخاطرات اخلاقی اشاره نمود. در این مطالعه برای بررسی اثربخشی رویکرد نوین بیمه طیور گوشتی مبتنی بر مذاکره از روش تحلیل فراگیر داده ها (DEA) و شاخص مالم کوییست استفاده شده است. برای این منظور از آمار و اطلاعات سامانه جامع صندوق بیمه کشاورزی[1] طی سال های 99-1389 استفاده شده است. نتایج حاصل موید آن است که قبل از اجرای روش نوین از سال 94-1390 پیشرفت فناوری بیمه فقط در سال های 1392 و 1393 به وقوع پیوسته است، این در حالی است که پس از اجرای طرح بیمه ای مبتنی بر مذاکره در همه سال ها شاهد ارتقاء فناوری بیمه طیور هستیم. یافته های تحقیق نشان می دهد طی سال های 94-1390 بهره وری کل عوامل تولید بیمه طیور گوشتی با افت سالانه 3/5 درصد مواجه بوده است اما در سال های 99-1395 در پی اجرای روش بیمه ای مبتنی بر مذاکره شاهد رشد سالانه ی 7/22 درصدی عملکرد بیمه هستیم.

    کلیدواژگان: صندوق بیمه کشاورزی، طیور گوشتی، بهره وری کل عوامل تولید
|
  • Mehdi Etemadi *, Seyed Nematollah Mousavi, Abbas Aminifard Pages 1-33

    Climate change led to reduced agricultural production and income in recent years. Farmers in Iran are very vulnerable to climate change such as drought and depletion of water resources. Despite the increasing vulnerability and poverty of farmers as a result of the spread of climate change, adopting climate-smart agricultural strategies have not been sufficiently implemented by Iranian farmers. In this study, the factors affecting the adoption of climate-smart agricultural strategies to climate change in Fars province were evaluated. Data were collected through a questionnaire from 443 farmers during the years 2019-2020 in four different climatic regions of Fars province. Accordingly, farmers' climate-smart agricultural strategies were estimated in three groups: Nutrient and Water-smart strategies, conserving or enhancing soil fertility-smart strategies, and a combination of these two segmentation strategies and a multinomial logit model to examine the factors affecting the acceptance of these strategies. Reviewing the existing literature, the factors affecting the adoption of climate-smart agricultural strategies including household characteristics, farm characteristics, socio-economic characteristics, social capital characteristics, and psychological characteristics were defined. The results showed that younger farmers with more access to credit and higher participation in social groups, as well as greater awareness, beliefs, and risk perception of climate change are more likely to adopt climate-smart agricultural strategies. On the other hand, larger farm sizes and higher farm incomes guarantee farmers' participation in adopting climate-smart agricultural strategies in the region. In addition, farmers who adopt smarter climate agricultural strategies later will be less likely to adopt water conservation strategies.

    Keywords: Climate change, Climate-smart agricultural, Multinomial logit model, Fars province
  • Habibollah Salami *, Tayebeh Niazi Pages 35-55

    Agricultural production is subject to numerous risks, and agricultural insurance is one of the important risk management tools that can help producers in facing these devastating risks. Therefore, providing insurance services to agricultural producers is essential. However, the provision of insurance services continues when their providers are able to earn a commensurate return on the risk they take. Therefore, choosing the optimal insurance portfolio is very important for the insurer. Accordingly, the main purpose of this study is to evaluate the current insurance portfolio of insurers in Khorasan Razavi province as a sample and to investigate its potential for improvement using Markowitz theory. In this regard, historical data related to risk and return of insurance policies registered in the Agricultural Insurance Fund have been used and the optimal portfolio has been formed within the framework of the mentioned theory and compared with the current portfolio. The results show that the portfolio operated by the insurer is a completely non-optimal portfolio and has a good potential for improvement. Based on these results, it is possible to increase revenue significantly without the need to bear more risk. In addition, if the insurer is willing to take more risk, it can earn much more. Accordingly, such a change from the current portfolio to the proposed portfolio is recommended.

    Keywords: agricultural insurance, Optimal Portfolio, Khorasan Razavi Province, Iran
  • Mojtaba Mojaverian *, Foad Eshghi, Hamid Amirnejad, Masood Taghipour Kandsar Pages 57-79
    The problems that have arisen in the last few years show the importance of Price transmission in policy strategies. Price transmission is a market achievement of perfectly competitive and is one of its signs. Considering the changes in the demand for chicken meat and the importance of its market, the purpose of this article is to investigate the price transmission of this product between the four provinces of Tehran, Mazandaran, Gilan, and Isfahan. Monthly prices in selected provinces from 2003 to 1397 were used as research data. A panel threshold simultaneous equations system was used to evaluate how prices were transferred between selected markets. Pattern coefficients were estimated by the three-step least squares method. The results showed that price transmission in Tehran-Mazandaran and Mazandaran-Isfahan markets is symmetric. But in Isfahan-Mazandaran, Golestan-Isfahan, and Mazandaran-Golestan markets is asymmetry. Also, arbitrage in the market between Mazandaran-Golestan and Isfahan-Golestan is significant at the level of 1%. The results also showed that if the resulting differences in prices are bigger than the momentum of the price between two markets and also than the cost of the inter-provincial chicken transportation, the profit made on this exchange provides arbitragers an incentive to conduct this exchange between two provinces. The activity of arbitrators in chicken markets adjusts the price for a period. Based on the findings of this study, to examine the price transmission between markets, not only the changes but also the size of the changes should be considered.
    Keywords: Price Transmission, poultry meat, Three-step least squares Method, Symmetric, Arbitrage
  • Mahbobollah Akbari, Azam Rezaee *, Farhad Shirani Bidabadi, Farshid Eshraghi Pages 81-97
    Introduction

    The high dependence of developing countries on the agricultural sector and the impact of climate on the one hand, the technological and financial weakness of farmers on the other hand has doubled the importance of examining the relationship between climate change and agricultural productivity in these countries. The purpose of this study is to investigate the relationship between climate change and total productivity factor (TFP) growth of rainfed barley in Iran.

    Materials and Method

    In this regard, first, the growth of rainfed barley TFP for major producing provinces in the period 1378-1397 was calculated using the Solo model and integrated data technique. Then, by calculating the standard precipitation index (SPI), the effects of climatic variables (average temperature, minimum temperature, maximum temperature and standard precipitation index) on TFP growth of rainfed barley were evaluated. Finally, using 18 climate change scenarios under HadCM2 and ECHAM4 models, TFP growth changes of rainfed barley were calculated.

    Results and discussion

    During the study period, the average growth of rainfed barley TFP is positive and equal to 0.183. In addition, the average SPI index of major rainfed barley producing provinces indicates normal climatic conditions. Also in terms of climate, it varies between very severe drought and very high humidity. The study of the effects of climatic variables on the growth of rainfed barley TFP shows that the SPI index has a negative and significant effect and the minimum temperature has a positive and significant effect on the growth of rainfed barley TFP. Also, the growth rate of rainfed TFP due to climate change decreases by -0.08 on average.

    Suggestion

    According to the results, irregular rainfall at the wrong time can reduce the growth of TFP rainfed barley and on the other hand affect labor productivity. Due to the high sensitivity of rainfed barley to abnormal climatic conditions that reduce its productivity.

    Keywords: climate change scenarios, Cobb-Douglas production function, Solo growth model, Standard precipitation index
  • Maryam Rezaeifar, Sadegh Khalilian *, Hamed Najafi Alamdarlo Pages 99-121

    Food insecurity means limited or unreliable access to adequate and healthy food in terms of nutrition or limited ability to access food through socially acceptable means. Impairment of physical and mental health and chronic illness are potential consequences of food insecurity. Therefore, in the present study, using the raw data of household expenditure and income sampling plan, the food insecurity situation in urban and rural areas of Iran's provinces in 2019 was investigated. To assess food insecurity, the FGT index was calculated and different regions of the provinces were ranked according to these indicators and finally a food insecurity map was prepared. The results of food insecurity indices related to access to the amount of calories and protein required by the body showed that the prevalence of food insecurity in urban areas is higher than rural areas. The prevalence of food insecurity in urban areas in terms of access to calories and protein required by the body is 42.17 and 37.34%, respectively. These figures for rural areas are 35.93 and 33.06 percent, respectively. The results also show that the percentage of households that receive less protein than their daily requirement is lower than households that do not have access to the minimum calories needed by the body. Therefore, according to the results of the present study, it is suggested that the development and implementation of macro-policies to reduce food insecurity, especially in the provinces that are in a more unfavorable situation, should be considered. Also, monitoring the nutritional status of the community by collecting periodic information, stabilizing food prices, monitoring the trend of food insecurity changes at the macro level and at the provincial level and reporting to the relevant authorities can help them in planning to improve the health of different segments of society.

    Keywords: Food insecurity.FGT index. calories, protein, Iran
  • AmirMohamadi-Nejad *, MohammadEbrahim Hasan-Nejad, Mohammad Ghorbani, Seyed Yaghoub Zeraatkish Pages 123-150

    Insurance is one of the main tools for risk management in the agricultural sector. Risks related to the poultry industry impair chicken meat production in the short run and complicate planning in the long run. The continuous growth of the risk ratio and the daily increasing moral hazards are the most important reasons for changing the poultry insuring method. This study has used the Data Envelopment Analysis (DEA) method and the Malmquist index to evaluate the effectiveness of negotiation-oriented approach for broiler insurance, using data and information of the Comprehensive System (CS) of the Agricultural Insurance Fund. According to the results, the insurance technology improvement has taken place only in 2013 and 2014, before the implementation of the new method. However, the progress of broiler industry insurance technology is evident in all years after the implementation of the negotiation-centered insurance plan. The research data shows an annual decline of 5.3% in the Total Factor Productivity (TFP) in broiler insurance during 2011-2015. On the other hand, there are an annual growth of 22.7% in insurance performance after the implementation of the negotiation-centered insurance method for 2016-2020.

    Keywords: Agricultural Insurance Fund, Broiler, Total Factor Productivity