فهرست مطالب

زبان و ادبیات فارسی - سال هجدهم شماره 1 (بهار 1401)

مجله زبان و ادبیات فارسی
سال هجدهم شماره 1 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • بهروز ندیمی، رضا اشرف زاده*، سید مجید تقوی صفحات 1-16

    شاعران از دیرباز برای انتقال معانی و مضامین مورد نظر خود با توجه به میزان آگاهی شان، اصطلاحات و عناصر گوناگون را به خدمت گرفته اند. این کاربرد گاه شعر آنان را به سمت دشواری، دیرفهمی و خودنمایی سوق داده و گاه به زیبایی و غنای ادبی آن افزوده است.اخوان ثالث از شاعران بزرگ معاصر است. شعر او آگاهی بخش است و این آگاهی محصول مطالعه، دانش و تخصص اوست. موسیقی یکی از هنرهایی است که اخوان ثالث آن را نیک می دانسته است. او در بسیاری از اشعارش به سازها و اصطلاحات موسیقی اشاره می کند و گاه موسیقی را دست مایه پرورش صور خیال شعر خود می کند. پرسش اصلی این پژوهش این است که آیا اخوان ثالث رویکردی شاعرانه به سازها و اصطلاحات موسیقی داشته است؟این مقاله در نظر دارد تا به روش آماری  توصیفی و با بهره گیری از منابع کتابخانه ای به استخراج سازها و اصطلاحات موسیقایی در شعر شهریار و ابتهاج بپردازند و کاربرد شاعرانه سازها و اصطلاحات موسیقی را با تمرکز بر صورخیال در شعر اخوان ثالث نشان دهد. بررسی های صورت گرفته نشان می دهد که اخوان ثالث مفاهیم و معانی مورد نظر خود را  با بهره گیری از اصطلاحات موسیقی به خوبی منتقل کرده است و این کاربردها به شعر او اعتبار بخشیده است. ظرافت هایی که اخوان در بهره گیری های شاعرانه از سازها و اصطلاحات به کار می برد، جانی تازه در کالبد کلام و واژگان موسیقایی دمیده است. شاهد این مدعا مضامین و تصاویری است که در شعر «آواز چگور» خلق کرده است. صور خیالی که با استفاده از سازها و اصطلاحات موسیقی  در شعر او پرداخته شده،طبیعی، رسا و سرشار از پویایی است. اخوان ثالث هرجا اصطلاحی موسیقایی را با صورخیال همراه کرده، معنایی فراتر از معنای قاموسی آن، پدید آورده و به آن اصطلاح تشخص داده است.

    کلیدواژگان: اخوان ثالث، موسیقی، اصطلاحات موسیقی، سازهای موسیقی، صور خیال
  • محمدامین محمدپور، علی اصغر باباصفری*، غلامرضا ستوده صفحات 17-29

    پژوهش در ترانه ها به علت خاستگاه ملی و مردمی آن شیوه ای کارآمد برای فهم ادبیات پایداری توده به شمار می آید. این جستار در پی پاسخ به این سوال است که ترانه های تاریخی از آغاز تا دوره مشروطه شامل چه ترانه هایی است و در واکنش به چه رویدادهایی بوده است. در این راستا ترانه های تاریخی از آغاز تا دوره مشروطه بررسی و تحلیل شده اند و به ویژگی های ترانه های تاریخی پرداخته ایم و این ترانه ها از نظر کاربرد و مضمون و محتوا با ارایه نمونه هایی بررسی شده اند. یافته های پژوهش نشان می دهند که در برخی رویدادهای سیاسی و اجتماعی، بی درنگ سرایندگانی گمنام تصنیف هایی از روی ذوق سروده اند و آهنگ آن را نیز رویش گذاشته اند و این روند با زیبایی های ادبی ویژه تا امروز ادامه دارد. به کارگیری قالب ترانه برای بیان سیاسی، نشان از آگاهی از زیبایی شناسی هنری برای تاثیر گزاری بر مخاطب است. این ترانه ها در بخش های تصنیف ها و ترانه های محلی سیاسی و اجتماعی شامل ترانه های محلی انتقادی و شرح حال مبارزان سیاسی هستند. زبان این ترانه ها ساده و عامیانه است و از آن جایی که این ترانه ها با زندگی اجتماعی مردمی ساده زیست ارتباط دارند، در آن ها کمتر به خیال پردازی توجه شده است و کلام بیش تر این ترانه ها آهنگین خوانده شده یا با سازهای موسیقی همراه می شود.

    کلیدواژگان: ترانه، جامعه، درون مایه، تاریخ، ترانه های تاریخی
  • ماریا موسوی، فاطمه شیخلوند*، محمد فرهمند، محمد نریمانی صفحات 30-41
    یکی از مسایل مطرح در روان شناسی، مقوله «هوش» و انواع آن است. از بین انواع هوش، «هوش هیجانی» از نمود بیشتری در ادبیات برخوردار است. چراکه هوش هیجانی، درواقع، شناخت انسان نسبت به خودش را بازگو می کند؛ و شناخت به خود در نهایت به شناخت جهان و خدا منجر می شود. این مقوله روان شناسی پیوندی آشکار با ادبیات دارد و ما این پیوند را در شعر عارفان از جمله عطار نیشابوری می بینیم. بنابراین پژوهش پیش رو، مطالعه ای نظری است که به شیوه پژوهش کتابخانه ای و روش توصیفی- تحلیلی انجام شده است. محدوده و جامعه مورد مطالعه، منطق الطیر عطار نیشابوری به تصحیح محمدرضا شفیعی کدکنی که توسط انتشارات سخن منتشر شده است. باتوجه به مطالعات در نهایت به این نتیجه دست یافتیم که از بین مولفه های هوش هیجانی، بیشترین بسامد مربوط است به «خودشکوفایی» و «خودآگاهی» و زیرشاخه های آن، از جمله ارزیابی خود، اعتماد به نفس، جرات داشتن و بیان اعتقادات و خودفرمانی.
    کلیدواژگان: هوش، هوش هیجانی، عطارنیشابوری
  • مریم سلیمان پور، عارف کمرپشتی* صفحات 42-54

    ایران عصر مشروطه هم سو با تحولات اجتماعی اقتصادی و گذار از سنت به تجدد از نظر ادبی در کنار دیگر گرایش ها، متاثر از مکتب رمانتیسم است. این پژوهش با روش توصیفی تحلیلی منظومه های «زهره و منوچهر» ایرج میرزا و «ایرج و هوبره» قاسم لاربن  آخرین منظومه های غنایی ادبیات کلاسیک فارسی را از منظر رمانتیسم بررسی نموده و به این سوال پاسخ می دهد که کدام منظومه و با چه مولفه هایی به رمانتیسم گرایش دارد؟ یافته های پژوهش نشان می دهد مولفه های رمانتیسم با وجود هم زمانی پیدایش آن در عصر مشروطه و این تصور که در زهره و منوچهر برجسته خواهد بود؛ در «ایرج و هوبره» نمود بیشتری دارد. رمانتیسم احساسی «ایرج و هوبره» با بیان آزادانه خواسته ها در قلمرو اخلاق، نمود یافته و هیجان و احساسات منظومه با فراز و فرود داستان روایتی از عشق، شادی، غم، آرزو، تقاضا، بی تابی و تعجب و شگفتی است. رمانتیسم اجتماعی با جنبه حماسی منظومه و اندیشه های ناسیونالیستی مرتبط است. شخصیت های اساطیری، سفرهای خیالی و بسامد استعاره نیز از مولفه های رمانتیسم منظومه لاربن است.

    کلیدواژگان: رمانتیسم، ادبیات غنایی، زهره و منوچهر، ایرج میرزا، ایرج و هوبره، قاسم لاربن
  • احمد مدیر، محمد شاه بدیع زاده*، جواد مهربان غزلحصار صفحات 55-73

    در ایجاد و گسترش عرفان اسلامی که بدون تردید، ریشه در قرآن، سنت پیامبر (ص) و یاران نزدیک آن حضرت دارد، نمی توان پارهای از باورهای کهن ایران باستان، آیین زردشت، ادب پهلوی، اسطوره ها و داستان های حماسی و دینی عهد ساسانی را نادیده گرفت. شاهنامه نیز، به عنوان بزرگترین اثر حماسی زبان فارسی، گنجینه ای غنی و سرشار از اسطوره های ایران باستان است که تاثیر شگرفی بر متون عرفانی پس از خود برجای نهاده است. از آنجا که اسطوره حاوی سرگذشت مینوی انسان های کهن و تجلی گاه باورهای آنان در باره آفرینش جهان، موجودات و انسان است، پیوندهای تنگاتنگی با باورهای دینی و عرفانی دارد. عرفان نیز شیوه ای از رسیدن به حق بر اساس ریاضت، پاکدامنی، پارسایی، دوری از آلایش ها و آراستن دل به فضیلت ها، برای رسیدن به مقام قرب الهی است. استفاده از زبان رمز و نماد، از ویژگی های مشترک در اسطوره پردازی و متون عرفانی است. این پژوهش بر آن است تا ضمن بیان اسطوره های آفرینش جهان و نخستین انسان ها، سیمرغ و عنقا، و کوه های البرز، قاف و طور، سیر دگرگونی و پیوستگی های اسطوره با عرفان را از ایران باستان و شاهنامه تا رسیدن به مرحله کمال و پختگی عرفان ایرانی اسلامی نشان دهد. روش کار در این پژوهش مبتنی بر، مقایسه، تحلیل و توصیف است.

    کلیدواژگان: اسطوره، شاهنامه، نماد، عرفان
  • هادی سرافرازی* صفحات 74-83

    حمله اعراب به سرزمین ایران یکی از مهم ترین حوادثی است که در کشور کهن زاد ایران زمین رخ داده است. اعراب در زمان خلیفه دوم به سرزمین ایران هجوم آوردند و مناطق مختلف این سرزمین را فتح کردند. این حمله یکی از خون بارترین حملاتی بود که کشور ایران آن را تجربه کرده بودو ایرانیان بعد از شکست در برابر اعراب از سیادت و سروری به اسارت و بندگی بنی امیه افتادندوگرفتارسیاست تبعیض نژادی آنان گردیدند. حمله اعراب به سرزمین ایران تاثیر بسیار مهمی بروضعیت اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی ایران بر جای گذاشت و این امر طبیعی است که همواره ملت مغلوب تحت تاثیر فرهنگ و آداب و رسوم ملت غالب قرار می گیرد و حمله اعراب نیز جدای از در نظر گرفتن ویژگیهای دینی و آیینی اسلام، نتایج بسیار شومی برای ایران در برداشت، بویژه سیاست نژادی بنی امیه که ایرانیان راموالی می خواندندو در هیچ یک از مناسب رسمی جایی برای ایرانیان نبود. نویسندگان دراین مقاله دریافتندکه تا قرن پنجم هجری ایرانیان هنوز به فکر احیاءشکوه و عظمت گذشته خویش بودندو آنان در برابر اعراب سخت مقاومت می کردند و آثارادبی این دوره بویژه تا قرن پنجم از زبان عربی و لغات آن متاثر نیست و این امر یک نوع مقاومت در برابر فرهنگ و زبان عربی به شمارمی آمده است.

    کلیدواژگان: نثرفارسی، حمله اعراب، قرن پنجم، فرهنگ وادبیات ایران، تاثیر
|
  • Pages 1-16

    Poets have long used various terms and elements to convey their meanings and themes according to their level of knowledge. This application has sometimes led their poetry to difficulty, misunderstanding and ostentation, and sometimes has led to its beauty and literary richness. Akhavan Sales is one of the great contemporary poets. His poetry is informative and this awareness is the product of his study, his knowledge and expertise. Music is one of the arts the Akhavan Sales has called it. In many of his poems, he refers to musical instruments and expressions of music, sometimes making music a livelier for his poetic imagery. The main question of this research is whether Akhavan Sales had a poetic approach to musical instruments and terms? The purpose of this research is to investigate the imaginary imagery in the musical usage of the terms, words and instruments of Akhavan Sales poetry. Studies have shown that Akhavan Sales has well-conceived meanings and concepts with the use of the terms of music, and these applications have given credence to his poetry. In this research, the author has extracted and reviewed abstracts containing the terms of music. These verses are important from the point of view of imagination and poetic point of view. This research shows that the subtleties that the Brotherhood uses in its poetic use of instruments and terms have breathed new life into the body of words and musical words. Evidence of this claim is the themes and images he has created in the poem "Avaz Chegor". The imaginary forms used in his poetry using musical instruments and terms are natural, expressive and full of dynamism. Wherever Akhavan Sales has combined a musical term with imaginary, it has created a meaning beyond its lexical meaning and identified it with that term.

    Keywords: Akhavan Sales, Music, Music Terms, Musical Instruments, Imaginary imagery
  • Pages 17-29

    Due to its national and popular origin, research in songs is an efficient way to understand the literature of mass stability. In this regard, historical songs from the beginning to the constitutional period, which have rhetorical features, have been studied and analyzed, and the characteristics of historical songs have been studied, and these songs have been examined in terms of application, content and content by providing examples. The findings of the research show that until a significant incident occurred in the community, anonymous poets immediately composed compositions with taste and put the song on it, and this process continues to this day with special literary beauties. Using song format for political expression shows the awareness of artistic aesthetics to influence the audience. These songs express the pain and suffering of the people and the struggle against oppression, and these songs are categorized into sections of ballads and local political and social songs, including critical local songs and biographies of political fighters. The language of these songs is simple and slang, and since these songs are related to the social life of simple living people, they pay less attention to imagination and the words of these songs are mostly accompanied by musical instruments.

    Keywords: Song, society, theme, history, historical songs
  • Pages 42-54

    Iran in the constitutional era, along with socio-economic developments and the transition from tradition to literary modernity, along with other trends, is influenced by the school of Romanticism. This descriptive-analytical method examines the poems of "Zohreh and Manouchehr" by Iraj Mirza and "Iraj and Hubare" by Qasem Larbon - the last lyrical poems of classical Persian literature - from the perspective of Romanticism and answers this question. Which system and with what components tends to romanticism? The research findings show that the components of Romanticism, despite its simultaneous emergence in the constitutional era and the idea that it will be prominent in Zohreh and Manouchehr;It is more prominent in"Iraj and Hubare".The emotional romanticism of "Iraj and Hubare" is expressed by the free expression of desires in the realm of morality, and the excitement and emotions of the system with the ups and downs of the story, a narrative of love, joy, sorrow, desire, demand, impatience and wonder. Social romanticism is related to the epic aspect of the system and nationalist ideas. Mythological characters, imaginary journeys, and the frequency of metaphor are also components of the romanticism of Larbon's system.

    Keywords: Romanticism, Lyrical Literature, Zohreh, Manouchehr, Iraj Mirza, Iraj, Hubare, QasemLarbon
  • Pages 55-73

    In the creation and expansion of Islamic mysticism, which is undoubtedly rooted in the Qur'an, the tradition of the Prophet (PBUH) and his close companions, some of the ancient beliefs of ancient Iran, Zoroastrianism, Pahlavi literature, myths and epic and religious stories of the Sassanid era can not be ignored. . The Shahnameh, as the greatest epic work of the Persian language, is a rich treasure trove full of myths of ancient Iran, which has left a tremendous impact on the mystical texts after it. Since the myth contains the story of the ancient people and the manifestation of their beliefs about the creation of the world, beings and human beings, it is closely related to religious and mystical beliefs. Mysticism is also a way of reaching the truth based on austerity, chastity, piety, avoiding impurities and adorning the heart with virtues, to reach the position of nearness to God. The use of symbolic language is a common feature in mythology and mystical texts. This research intends to express the myths of the creation of the world and the first humans, Simorgh and Angha, and Alborz mountains, Qaf and Toor, the course of transformation and the connection of myth with mysticism from ancient Iran and Shahnameh to the stage of perfection and maturity of Iranian mysticism. Islamic show. The method of work in this research is based on comparison, analysis and description.

    Keywords: Myth, Shahnameh, Symbol, Mysticism
  • Pages 74-83

    Arab invasions of Iran is one of most vital and critical events which had been occurred in the ancient Iran. Arabs invaded to Iran during second caliph era and they conquested the different regions of this area. This invasion was one of the bloodiest attacks which Iran had experienced it and Iranian had lost their supremacy and headership and had enslaved by the Bani Umayyah after having defeated against the Arabs and they had been suffered by their racial discrimination policy. Arab invasions of Iran had significantly influenced on the social, economic and cultural status of Iran and it is normal that defeated poor nation is always affected upon the culture and traditions of predominated nation and the Arab invasion apart from taking into account the religious and ritual characteristics of Islam, had tragic and bad consequences for Iran, especially the racial policy of the Bani Umayyah which called the Iranian as Mawali and there was no place for Iranian in any formal positions. Authors in the current paper found that until 5th AH century, Iranian still thought to revive their previous majestic and glorious era and they hardly resisted against the Arabs and literary works of this era especially until 5th century did not affect by the Arabic language and its words and this has been served as a type of resistance against the Arabic culture and language.

    Keywords: Persian prose, Arab invasions, 5th century, Persian culture, literature, Effect