فهرست مطالب

نشریه روستا و توسعه پایدار فضا
سال سوم شماره 1 (پیاپی 9، بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/02
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مر تضی بصیری توچائی*، حسن افراخته، وحید ریاحی صفحات 1-22

    جهانی شدن اقتصاد، تحولات سیاسی، اجتماعی و اقتصادی در جوامع و دخالت های انسان ها در محیط طبیعی باعث تحول انواع فضاهای طبیعی، فضاهای کشاورزی و فضاهای انسان ساخت شده است. هدف این مطالعه بررسی میزان و علل تحولات فضای انسان ساخت در ناحیه لشت نشاء است. استراتژی پژوهش استقرا کیفی، روش جمع آوری داده ها اسنادی و میدانی و برای بررسی سیر تحولات تاریخی منابع مکتوب و شفاهی مورد بررسی قرار گرفت. تحولات فضایی از طریق تصاویر ماهواره درسامانه گوگل ارث انجین بررسی و براساس اطلاعات میدانی در محیط ArcGIS ویرایش شد. 26نمونه برای مصاحبه به صورت هدفمند از بین مطلعین محلی و 43تصویر و 2فیلم از شرایط منطقه تهیه شد و برای تحلیل کل داده ها از روش کیفی داده بنیاد و نرم افزار ATLAS.ti استفاده شد. با توجه به یافته ها، عرصه محیطی طبیعی در منطقه رو به افول بوده است به گونه ای که سطح برنجزارهای ناحیه تا سال 1375 افزایش داشته اما پس از آن، کاهش را نشان داد؛ برای باغ ها تا سال 1375کاهش و سپس افزایش ثبت شد، فضاهای انسان ساخت در کل دوره افزایشی بود، این تحولات  تحت تاثیر گذشته و بستر تاریخی آن بروز یافت و بر اساس تحولات جمعیتی، مالکیت زمین، ارث و در کنار آن عناصری همچون اثرات اقتصاد جهانی، سیاستگذاری حکومت ها و دولت ها، تغییرات نهادی، نهادهای کژکارکرد، نظام قاعده گذاری و پاداش ها، فضای نااطمینان تولید و عدم توان رقابت فعالیت های مولد در ناحیه مورد مطالعه باعث گسترش سرمایه داری مستغلات و ساخت و سازهای تجاری و خدماتی شده است یافته ها نشان دهنده گسترش سرمایه داری غیر مولد، عدم شکل گیری کامل چرخه های سرمایه داری است ساختار انگیزشی مسلط در ناحیه در اثرتجربه تاریخی، مشکلات روزمره و دانش غیر بومی، سازه های ذهنی و باورهای مردم را به سمت فروش زمین جهت داد.

    کلیدواژگان: فضای انسان ساخت، سرمایه داری مستغلات، داده بنیاد، اقتصادفضا، جغرافیای اقتصادی رابطه ای
  • مسعود قرائی، حمدالله سجاسی قیداری*، خدیجه بوزرجمهری صفحات 23-41

    در راستای اهداف توسعه پایدار در نواحی روستایی و افزایش کیفیت زندگی همچنین ماندگاری روستاییان در محیط های روستایی، طرح ها و برنامه های متعددی انجام می شود. یکی از مهمترین و تاثیر گذارترین طرح های روستایی، تهیه و اجرای طرح هادی است تا به نوعی منجر به زیست پذیری زندگی در محیط های روستایی گردد. اجرای طرح هادی از ابعاد گوناگون، پایداری روستاها را می تواند تحت تاثیر قرار دهد. در پژوهش حاضر، به تحلیل اثرات اجرای طرح هادی بر پایداری سکونتگاه های روستایی در سطح دهستان میان ولایت، پرداخته شده است. این پژوهش به لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ روش توصیفی- تحلیلی است. بدین منظور 7 روستای دارای طرح هادی و 7 روستای دیگر با نظر کارشناسان از میان روستاهایی که طرح در آن اجرا نشده و به لحاظ مسافتی نزدیک به روستاهایی که در آن طرح اجرا گردیده، انتخاب شده است. تعداد نمونه ها در روستاهای دارای طرح 93 نفر و در روستاهای بدون طرح نیز 91 نفر به صورت تصادفی و در سطح سرپرست خانوار بوده که با استفاده از فرمول کوکران با خطای اندازه گیری0.1 انتخاب گردید. برای تحلیل داده ها، از آزمون های "تی استیودنت، تی دونمونه مستقل و همبستگی پیرسون و همچنین مدل تصمیم گیری Waspas استفاده شد. نتایج پژوهش، نشان داد بیشترین تاثیرگذاری طرح هادی در سکونتگاه های روستایی مورد مطالعه، در دو بعد پایداری کالبدی- فضایی با میانگین 07/3 و زیست محیطی با میانگین11/3  بوده و کمترین تاثیر در بعد اقتصادی با میانگین 88/2 بوده است. در مجموع اجرای طرح هادی، بطور معناداری بر پایداری اجتماعی - فرهنگی، کالبدی - فضایی و زیست محیطی سکونتگاه ها در منطقه مورد مطالعه تاثیرگذار بوده است. همچنین وضعیت پایداری در سکونتگاه های روستایی بدون طرح در همه ابعاد در وضعیت نامطلوبی قرار دارد. بنابراین اجرای طرح هادی اثرات مثبت قابل قبولی برای روستاها داشته و بهتر است جنبه های اقتصادی طرح نیز در روستاها تقویت گردد.

    کلیدواژگان: توسعه پایدار روستایی، طرح های هادی، پایداری روستاها، تحلیل مقایسه ای، دهستان میان ولایت
  • علی ایزدی*، محمودرضا میرلطفی، سید امیرمحمد علوی زاده، میثم بندانی صفحات 43-59

    انسان به عنوان موجود اجتماعی، با زندگی در میان سایر هم نوعان ادامه حیات می دهد. زندگی افراد جامعه در کنار یکدیگر، در عین حال که عامل رشد و پیشرفت انسان بوده، سبب می شود تا بین منافع و حقوق آنان تعارض و تزاحم بوجود آید و همین امر باعث ایجاد مناقشه بین افراد نیز شده است. از این رو،  عوامل مکانی در سکونتگاه های روستایی نیز یکی از عواملی است اختلاف و مناقشه بر سر آن زیاد است  و با موضوع قضایی شدن مناقشات پیوند دارد. از این رو هدف تحقیق حاضر، بررسی تحلیل عوامل مکانی موثر بر قضایی شدن مناقشات روستاییان در دهستان رشتخوار بوده است و عواملی همچون اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی در بین350 خانوار روستایی به عنوان  نمونه آماری از بین خانوارهای روستایی دهستان رشتخوار در شهرستان رشتخوار واقع در استان خراسان رضوی در قالب پیمایشی مبتنی بر پرسش نامه محقق ساخته و مطالعات اسنادی مورد بررسی قرار گرفته است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS،  ArcGIS، Expert choice استفاده شده است. یافته های تحقیق از یک سو،  موید آن است که از بین شاخص های مورد توجه عوامل مکانی موثر در بررسی قضایی شدن مناقشات روستاییان، شاخص های اختلاف بر سر زمین با میانگین(20/4)، اختلاف بر سر آب(12/4)، نگذشتن از منافع خود با میانگین(90/3)، به ترتیب بالاترین میانگین را در خانوارهای مورد مطالعه به خود اختصاص داده است. از سویی دیگر، نتایج بدست آمده از آزمون کروسکال - والیس، حاکی از نقش پررنگ عوامل اقتصادی با میانگین(435/51) در بین عوامل مکانی موثر بر قضایی شدن مناقشات روستاییان می باشد.

    کلیدواژگان: قضایی شدن مناقشات، عوامل مکانی، مناقشه، مالکیت، دهستان رشتخوار
  • محمدصادق ابراهیمی*، محمد اکبری دولت آباد، جمشید اسکندری صفحات 61-79

    یکی از الزامات اساسی جهت دستیابی به توسعه مستمر و پایا، بررسی تحلیلی ساختارهای مرتبط با آن است. ساختارها و سازمان های متنوعی، عاملیت توسعه را  به خصوص در حوزه روستایی بر عهده دارد. پرسش اساسی این است که تا چه اندازه بر مسیولیت اجتماعی خود واقف می باشند. تحقیق حاضر سعی در بررسی و ارزیابی مسیولیت پذیری اجتماعی سازمان جهاد کشاورزی به عنوان یکی از نهادهای مسیول در توسعه روستایی ایران به صورت مطالعه موردی استان اصفهان دارد. جامعه آماری تحقیق حاضر را کارکنان ستادی و صفی ترویج جهاد کشاورزی استان اصفهان تشکیل داده که از این تعداد 158 نمونه آماری انتخاب و میزان مسیولیت پذیری اجتماعی این نهاد به وسیله این افراد مورد ارزیابی قرار گرفته است. ابزار اصلی تحقیق پرسشنامه بود. تحقیق از پرسشنامه ساختار یافته کارول (2016) در چهار بعد اقتصادی، حقوقی، اخلاقی و خیرخواهانه و 25 متغیر (5 متغیر در هر بعد) استفاده نمود. همچنین به منظور بررسی عوامل روانشناختی نیز چهار بعد: ریسک پذیری، توفیق طلبی، عمل گرایی و چالش طلبی مورد سنجش قرار گرفت. روایی پرسشنامه به وسیله متخصصان دانشگاه و سازمان جهاد کشاورزی مورد تایید قرار گرفت و پایایی ابزار تحقیق نیز با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ بالاتر از 7/0 محاسبه گردید. نتایج تحقیق نشان داد که میزان مسیولیت پذیری اجتماعی سازمان جهاد کشاورزی استان اصفهان از دیدگاه کارکنان ترویج در حد مطلوبی نبوده به خصوص در بعد فعالیتهای خیرخواهانه پایین تر از حد مناسب (50 درصد) می باشد و عوامل روان شناختی کارکنان بر میزان این ارزیابی از دیدگاه آنان تاثیرگذار بوده است همچنین رابطه مثبت و معنی داری بین تعهد سازمانی کارکنان با میزان ارزیابی آنان از مسیولیت پذیری اجتماعی سازمان وجود داشته است.

    کلیدواژگان: توسعه، مسئولیت پذیری اجتماعی، سازمان جهاد کشاورزی، استان اصفهان
  • معصومه آینه، محمدعلی مختاری، مهدی حسین پور*، محسن اعظمی صفحات 81-100

    هدف اصلی پژوهش، طراحی الگوی نوآوری باز با رویکرد توسعه کارآفرینانه در تعاونی های روستایی مرزی آسیب دیده در بحران کرونا بود که با روش داده بنیاد انجام شد. ابزارگردآوری اطلاعات مصاحبه نیمه ساختاریافته و مشارکت کنندگان پژوهش اساتید گروه اقتصاد، مدیریت و کارآفرینی دانشگاه و روسای تعاونی های روستایی بود. نمونه گیری به روش هدفمند انجام شد که از 9 نفر مصاحبه به انجام عمل آمد. انتخاب نمونه طبق فرآیند گلوله برفی پیش رفت و تا رسیدن به اشباع نظری ادامه داشت. تحلیل با استفاده از روش کدکذاری باز، کدگذاری محوری و کدگذاری انتخابی و ملزومات انجام هر یک از این مراحل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. در این پژوهش جهت اطمینان از روایی و پایایی از روش تطبیق توسط اعضا و روش توافق درون موضوعی شد. در طول مصاحبه ها نیز توجه به درصدهای گزارش داده شده توسط دو نفر شناسه گذار، پایایی ارزیابی شد. عوامل موثر در طراحی الگوی نوآوری باز با رویکرد توسعه کارآفرینانه عبارتند از عوامل اقتصادی, عوامل سازمانی، عوامل محیطی, تکنولوژیک، ایجاد مزیت رقابتی، قوانین و مقررات، نوآوری و پیاده سازی استراتژیک. در ادامه بر مبنای یافته های پژوهش عوامل سازمانی، محیطی، استراتژیک، اقتصادی و محیطی از جمله مهم ترین و اساسی ترین عوامل موثر بر توسعه نوآوری در سازمان های امروزی هستند که توجه به آن زمینه لازم را برای رشد و توسعه نوآوری باز در این سازمان ها را فراهم می سازد. نظریه نوآوری باز از دیدگاه داخلی مطرح شده توسط ادبیات مدیریت دانش فراتر رفته است و پیشنهاد می کند که شرکت ها باید از دانش های داخلی و خارجی استفاده کنند. بنابراین، مدل های نوآورانه جدید نشان می دهد که اشکال جدیدی از تعاملات و همکاری برای توسعه محصولات و فرآیندهای جدید است.

    کلیدواژگان: نوآوری باز، تعاونی روستایی، توسعه کارآفرینانه، همه گیری کووید 19
  • حبیب الله حاجی حسینی، غلامرضا میری*، محمودرضا انوری صفحات 101-116

    آمایش سرزمین از طریق تنظیم رابطه انسان با محیط، توسعه در خور و پایداری را ایجاد نموده و با ایجاد هماهنگی بین انسان و محیط به شناخت توان های اکولوژیکی و ارزیابی آن نیز می پردازد. هدف نهایی تمام برنامه ریزی ها در قالب آمایش سرزمین نیل به توسعه   پایدار، تعادل و توازن منطقه ای، توزیع مناسب فعالیت ها و استفاده حداکثر از قابلیت های محیطی در فرایند توسعه مناطق است. در این راستا هدف پژوهش حاضر شناسایی عوامل موثر در عدم پیروی توسعه روستاهای شهرستان زابل از اصول آمایش سرزمین بوده است. پژوهش حاضر از نظر هدف، در زمره پژوهش های بنیادی و دارای ماهیتی توصیفی، همچنین از نظر روش، در گروه پژوهش های کیفی قرار می گیرد. ابزار گردآوری اطلاعات (کتابخانه ای و میدانی (مصاحبه) اشت. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل خبرگان (بخشداران، دهیاران و مدیران روستاهای شهرستان زابل) بوده که در چارچوب اشباع نظری نهایی با استفاده از نمونه گیری هدفمند، 15 نفر به عنوان حجم نمونه، انتخاب گردید. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از روش داده بنیاد استفاده شده است. از نتایج مصاحبه با افراد متخصص و کارشناس جهت شناخت مجموعه عوامل موثر در عدم پیروی توسعه پایدار روستاهای شهرستان زابل از اصول آمایش سرزمین با استفاده از روش تیوری زمینه ای، 37 مفهوم و 13 واحد معنایی و 6 مقوله (فقدان طرح یکپارچه و نظام مند، مدل های نامنسجم آمایش سرزمین، برنامه ها و اهداف تدوین شده به صورت کیفی، عدم مدیریت یکپارچه و منسجم، ساختار تک ساخت سیاسی، عدم مشارکت مردم)، استخراج شد.

    کلیدواژگان: آمایش سرزمین، توسعه پایدار روستایی، داده بنیاد، شهرستان زابل
  • آیت جوان*، رقیه اسماعیلی، موسی واحدپور صفحات 117-135

    بیمه محصولات استراتژیک کشاورزی یکی از سازوکار های مدیریت مخاطرات است که در شرایط کشاورزی ایران، به دلایل اجتماعی، اقتصادی، اقلیمی، از اهمیت و ضرورت خاصی برخوردار است. در این بین، با توجه به بیش از سه دهه فعالیت صندوق بیمه کشاورزی و سیاست ها و راهکار های حمایتی دولت، گسترش کمی و کیفی این پدیده اجتماعی و اقتصادی می تواند در توسعه مناطق روستایی موثر باشد. در این راستا هدف پژوهش حاضر، نقش بیمه محصولات استراتژیک کشاورزی در توسعه اقتصادی و اجتماعی روستا های استان گیلان است. روش تحقیق توصیفی و تحلیلی همچنین منطبق بر مطالعات کتابخانه ای، اسنادی و پیمایشی است. جامعه نمونه نیز سه تیپ روستا های (کوهستانی و کوهپایه ای، جلگه ای، ساحلی) که بر اساس نمونه گیری تصادفی تعداد 380 نفر تعیین شد، همچنین به منظور تجزیه و تحلیل اطلاعات از نرم افزار SPSS و مدل WASPAS استفاده شد. نتایج نشان داد، بیشترین تعداد بیمه شدگان محصولات کشاورزی در تیپ جلگه ای است، همچنین از بین محصولات استراتژیک منطقه: بیشترین میزان بیمه در محصول استراتژیک برنج است، و همچنین به خاطر مخاطرات طبیعی پی در پی در استان، بیشتر کشاورزان محصولات خود را در برابر مخاطرات احتمالی بیمه کرده اند. در ادامه نیز نتایج نشان داد که عوامل آموزشی و ترویجی، اقتصادی، اجتماعی، نهادی در افزایش انگیزه کشاورزان در بیمه کردن محصولاتشان موثر می باشند و از بین این عوامل، عامل آموزشی و ترویجی مهمترین عامل شناخته شد؛ به دنبال آن، بین بیمه محصولات استراتژیک کشاورزی و توسعه اقتصادی و اجتماعی مناطق روستایی استان گیلان، ارتباط معنادار و مثبتی مشاهده شد. در نهایت تحلیل فضایی سه تیپ روستا های مورد بررسی بر اساس توسعه اقتصادی و اجتماعی و با تاکید بر نقش بیمه محصولات استراتژیک کشاورزی نشان داد که تیپ روستاهای جلگه ای بیشترین میزان توسعه اقتصادی و اجتماعی را به خود اختصاص داده است.

    کلیدواژگان: بیمه، محصولات استراتژیک، کشاورزی، مناطق روستایی، گیلان
|
  • Morteza Basiri *, Hassan Afrakhteh, Vahid Riahi Pages 1-22

    The globalization of the economy, political, social and economic developments in societies and human interventions in the natural environment have led to the Transformations of various types of natural spaces, agricultural spaces and man-made spaces.The purpose of this study is to investigate the extent and causes of Transformations in man-made space in the Lashtnesha Area.Qualitative inductive research strategy, method of collecting documentary and field data and to study the historical developments of written and oral sources were examined.Spatial Transformations was studied through satellite imagery in the Google Earth engine and edited based on field information in the ArcGIS environment.26 samples were prepared for targeted interviews from local informants and 43 images and a video of the conditions of the region and for the analysis of all data, the qualitative method of grounded theory and ATLAS.ti software were used.According to the findings, natural spaces in the region decreased, rice increased until 1996 and then decreased, for gardens in 1996 decreased then increased and man-made spaces increased throughout the period.These Transformations were influenced by the past and its historical context and based on demographic changes, land ownership and inheritance law, along with elements such as the effects of the global economy, policy-making of governments and institutions, institutional change, dysfunctional institutions, the system of regulation and rewards, the atmosphere of uncertainty, production and uncertainty. The competitiveness of productive activities in the study area has led to the expansion of real estate capitalism and commercial and service constructions, which indicates the expansion of unproductive capitalism, the lack of complete formation of capitalist cycles. The dominant motivational structure in the area, due to historical experience, daily problems and non-indigenous knowledge, directed the mental structures and beliefs of the people towards the sale of land.

    Keywords: Man-Made Space, Real Estate Capitalism, Grand Theory, Space Economy, Relational Economic Geography
  • Masoud Gharaee, Hamdollah Ssojasi Gheidari *, Khadijeh Buzarjomehri Pages 23-41

    In order to develop rural areas, increase the quality of life and the survival of villagers in rural areas, several plans and programs are carried out. One of the most important and effective rural projects is the preparation and implementation of a Plan to somehow lead to livability and in rural areas. Implementation of Plan from various dimensions can affect the sustainability of villages. Therefore, in the present study, the effects of the implementation of Guidance plan on the sustainability of rural settlements in rural of Miyan Velayat Dehestan have been analyzed. This research is applied in terms of purpose and descriptive-analytical in method. For this purpose, 7 villages with a plan and 7 other villages were selected with the opinion of experts from the villages in which the plan was not implemented and in terms of distance close to the villages in which the plan was implemented. The number of samples in villages with a plan of 93 people and in villages without a plan is 91 people at random and at the level of the head of the household and which were selected using the Cochran's formula with a measurement error of 0.1. For data analysis, descriptive and inferential statistical methods as well as WasPAS decision model were used. The results show that the greatest impact of the master plan in the studied rural settlements was in two dimensions of physical-spatial and environmental sustainability and the least impact was in the economic dimension. In general, the implementation of the Guidance plan has significantly affected the socio-cultural, physical-spatial and environmental sustainability of settlements in the study area. However, the situation of stability in rural settlements without a plan in all dimensions is in an unfavorable situation.

    Keywords: Sustainable rural development, Guidance plan, rural sustainability, comparative analysis, inter-provincial rural areas
  • Ali Izadi *, Mahmoodreza Mmirlotfi, Syed Amir Mohamd Alavizadh, Meisam Bandani Pages 43-59

    Man always has to live in the midst of all other kinds. The life of human beings together, while being the cause of human growth and development, has caused conflict and conflict between their interests and rights, and this has caused conflict between human beings. Hence, spatial factors in the village are one of the factors. Therefore, the purpose of this study is to analyze the spatial factors affecting the legalization of rural disputes in Rashtkhar rural area and factors such as economic, social, cultural among 350 rural households as a statistical sample among rural households in Rashtkhar rural district in Rashtkhar province. Khorasan Razavi has been researched in the form of a questionnaire based on a questionnaire and documentary studies have been studied. SPSS, ArcGIS, Expert choice software was used to analyze the data. Findings of the research, on the one hand, confirm that among the indicators considered by spatial factors influencing the judicialization of rural disputes, the indicators of land disputes with an average (4.20), disputes over water (12 / 4), not exceeding its benefits with an average (3.90), respectively, has the highest average in the studied households. On the other hand, the results obtained from the Kruskal-Wallis test indicate the important role of economic factors with an average (51.435) among the spatial factors affecting the judicialization of rural disputes

    Keywords: Judiciary of disputes, Spatial factors, Conflict, Property, Rashtkhar village
  • Mohammad Sadegh Ebrahimi *, Mohammad Akbari Dolatabad, Jamshid Eskandri Pages 61-79

    One of the basic requirements for achieving a continuous and sustained development is the analytical review of related structures in relation to developmental issues. Various structures and organizations are responsible for development agencies, especially in rural areas. But the fundamental question is, to what extent they are aware of their social responsibilities. This research attempts to investigate and evaluate social responsibility of Jihad-e-Agriculture Organization as one of the responsible institutions in rural development in Iran in the form of a case study of Isfahan province. The statistical population of this research is the staff of the research and the promotion of Jihad in Isfahan Province, of which 158 statistical samples were selected and the social responsibility of this institution was assessed by these individuals. The main tool of the research was questionnaire, its validity was confirmed by experts of the university and Jihad-e-Agriculture Organization and reliability of the research tool was calculated using Cronbach's alpha coefficient higher than 0.7. The results of the study showed that the social responsibility of Jihad-e-Agriculture Organization of Isfahan province has not been favorable in terms of promotion of employees, especially in the field of philanthropy activities. The psychological factors of employees have affected the amount of this assessment from their point of view. Also, there is a positive relationship between the organizational commitment of the staff and the degree to which they have assessed the social responsibility of the organization.

    Keywords: Development, Social responsibility, Organizations, Jihad-e-Agriculture Organization, Isfahan Province
  • Masoumeh Ayeneh, Mohammad Ali Mokhtari, Mahdi Hosseinpour *, Mohsen Aazami Pages 81-100

    The main purpose of this research is design of open innovation pattern with entrepreneurial development approach in rural cooperative damaged in the corona crisis, which has been carried out by the grounded theory method. Data collection was semi structured interviews. Statistical population is faculty of economy, management and entrepreneurship of university and heads of rural cooperatives. The method of sampling was the realization of strategic and strategic strategies that was done by interview. The selection of samples was made according to the snowball process and continued until the theoretical saturation, in the qualitative part of this study, the method of open coding, axial coding and selective coding and requirements for each of these stages. In this research to ensure validity and reliability of the method of adaptation by members and intra- topic agreement method is used. In the interviews, according to the percentages reported by two people, the method of determining reliability is analyzed. Factors affecting the design of open innovation pattern with entrepreneurial development approach are: economic factors, organization factors, environmental factors, technological, creating competitive advantage, rules and regulations, innovation and strategic implementation.

    Keywords: Open innovation, small, medium enterprises, entrepreneurial development, Grounded theory
  • Habibullah Haji Hosseini, Gholamreza Miri *, Mahmoud Reza Anvari Pages 101-116

    Land use planning, through the regulation of human relations with the environment, creates appropriate development and sustainability, and by creating harmony between humans and the environment, the need to recognize ecological potentials and evaluate them. The ultimate goal of all planning in the form of land use planning is to achieve sustainable development, regional balance, proper distribution of activities and maximum use of environmental capabilities in the process of regional development. In this regard, the purpose of this study is set of effective factors in not following the sustainable development of rural areas of Zabol County from the principles of land use planning (qualitative research). In terms of purpose, the present study is a part of basic research and has a descriptive nature, and in terms of method, it is in the group of qualitative research. It is a tool for gathering information (library and field (interview)). The statistical population of the present study includes experts (district heads, villagers and village managers of Zabol County) that in the framework of the final theoretical saturation using purposive sampling, 15 people were selected as the sample size. To analyze the information, the method of Grounded theory (Foundation Data Theory) has been used. From the results of interviews with experts to identify the set of effective factors in not following the sustainable development of villages in Zabol County from the principles of land use planning using the grounded theory method, 37 concepts and 13 semantic units and 6 categories (Lack of integrated and systematic plan, incoherent land use planning models, programs and goals formulated in a qualitative manner, lack of integrated and coherent management, monolithic political structure, lack of public participation) were extracted.

    Keywords: land use Planning, Sustainable rural development, qualitative research, Zabol County
  • Ayat Javan *, Roghayeh Esmaeili, Mousa Vahedpour Pages 117-135

    Insurance of strategic agricultural products is one of the risk management mechanisms that is of special importance and necessity in the agricultural conditions of Iran, for social, economic, climatic reasons. In the meantime, considering the more than three decades of activity of the Agricultural Insurance Fund and the government's supportive policies and strategies, In this regard, the purpose of this study is the role of insurance of strategic agricultural products in the economic and social development of villages in Guilan province. Descriptive and analytical research methods are also consistent with library, documentary and field studies, The sample population was three types of villages (mountainous and foothill, plain, coastal) which were determined based on random sampling of 380 people. SPSS software and WASPAS model were also used to analyze the data. The results showed that the highest number of insured agricultural products is in the plain type, also among the strategic products of the region: the highest amount of insurance is in the strategic crop of rice, and Also, due to the successive natural hazards in the province, most farmers have insured their crops against potential hazards. The results showed that educational and promotional factors, economic, social, institutional are effective in increasing the motivation of farmers to insure their products. Among these factors, educational and promotional factor was recognized as the most important factor, and subsequently, a significant and positive relationship was observed between insurance of strategic agricultural products and economic and social development of rural areas of Guilan province at a significant level of 0.000. Finally, the spatial analysis of the three types of villages studied based on economic and social development and emphasizing the role of insurance of strategic agricultural products showed that the type of lowland villages has the highest rate of economic and social development.

    Keywords: Insurance, strategic products, Agriculture, rural areas, Guilan