فهرست مطالب

علوم و فنون باغبانی ایران - سال بیست و سوم شماره 1 (بهار 1401)

مجله علوم و فنون باغبانی ایران
سال بیست و سوم شماره 1 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/23
  • تعداد عناوین: 15
|
  • نجمه فتاحی دهکردی، مسعود قاسمی قهساره*، بهروز شیران، مجید صیامپور صفحات 1-12

    جنس Lonicera از تیره Caprifoliaceae، در زبان فارسی به نام های پلاخور، شونگ و یا پیچ امین الدوله (Honeysuckle) خوانده می شود. شناخت روابط بین گونه ای بر اساس روش های سنتی مانند ویژگی های ریخت شناسانه و ترکیب های شیمیایی گاهی نتایج متناقضی داشته اند. در مطالعه حاضر، به منظور بررسی کارایی رمزینه های DNA در تعیین روابط تبارزایی بین 12 گونه از جنس Lonicera زیر کشت در مناطق مختلف ایران از رمزینه های DNA کلروپلاستی (psbA-trnH و trnL-F) استفاده شد. محتوای DNA ژنومی با استفاده از کیت های موجود استخراج و به منظور تکثیر دو ناحیه مورد نظر واکنش زنجیره ای پلی مراز (PCR) انجام شد و در نهایت نمونه های خالص سازی شده توالی یابی گردیدند. نتایج نشان دادند که طول منطقه psbA-trnH و trnL-F به ترتیب در حدود 435-420 و 950-940 نوکلیوتید است. واکاوی پارسیمونی ناحیه psbA-trnH و trnL-F به ترتیب 382 و 886 جایگاه حفاظت شده، 55 و 71 جایگاه متغیر و 15 و 16 جایگاه پارسیمون را نشان دادند. در درخت تبارزایی ایجاد شده با ناحیه psbA-trnH، بیشترگونه ها به جز L. korolkovii و در ناحیه trnL-F، دو گونه L. korolkovii و L. maackii به خوبی از یکدیگر متمایز شده و در شاخه های متفاوت قرار گرفتند. تنوع و فاصله ژنتیکی (00/0 تا 209/0) بین گونه ها در ناحیه psbA-trnH بیشتر از فاصله ژنتیکی (00/0 تا 027/0) ناحیه trnL-F بود. بنابراین، ناحیه psbA-trnH با توجه به تنوع و تکثیر آسان، رمزینه مناسبی برای بررسی تنوع ژنتیکی گونه های پلاخور است.

    کلیدواژگان: نواحی رمزینه، فیلوژنی، نشانگر مولکولی، امین الدوله
  • حمیده رحیمی، پرویز نوروزی*، سمیه کاتبی صفحات 13-22

    رشد و نمو گیاهان تا حد زیادی بستگی به انتخاب شیوه مناسب آبیاری و تغذیه دارد. امروزه برای بهینه سازی مصرف آب و کودهای مصرفی و همچنین کاهش برخی از هزینه های تولید، استفاده از سیستم های آبیاری بسته برای کشت انواع گیاهان پیشنهاد می شود. پژوهش حاضر با هدف بررسی کارایی آبیاری جزر و مدی در مقایسه با آبیاری دستی در تولید و پرورش گل سیکلامن انجام شد. در این بررسی نتیجه ها نشان داد که استفاده از سیستم آبیاری جزر و مدی منجر به افزایش بیش از دو برابری سطح برگ (96/74 درصد)، افزایش قابل توجه در تعداد گل (66/40 درصد) و کاهش چشمگیر در تعداد روز تا گلدهی (67/16 درصد)، در مقایسه با سیستم آبیاری دستی شد. رنگیزه های فتوسنتزی در گیاهان رشد یافته در سیستم آبیاری جزر و مدی نسبت به آبیاری دستی افزایش (شاخص کلروفیل 27/11 و کلروفیل b 70/11 درصد افزایش، معنی داری در سطح 1 درصد و کلروفیل a 17/12 درصد افزایش، معنی داری در سطح 5 درصد) یافتند. میزان جذب عنصرهای نیتروژن (32/12 درصد)، پتاسیم (16/9 درصد) و کلسیم (21/24 درصد) برگ در گیاهان پرورش یافته در سیستم آبیاری جزر و مدی نسبت به گیاهان با آبیاری دستی نیز افزایش یافت. میزان مصرف محلول غذایی در سیستم آبیاری جزر و مدی حدود 50 درصد کاهش یافت. در کل، کاربرد سیستم آبیاری جزر و مدی منجر به بهبود شاخص های رشدی سطح برگ و تعداد گل و کیفیت ظاهری گل سیکلامن شد.

    کلیدواژگان: آبیاری جزر و مدی، تغذیه، سیستم بسته، سیکلامن، گلدهی
  • زهرا رودباری*، احمد آئین، سیبگل خوشکام، ناصر میرزایی صفحات 23-32

    با توجه به برنامه تغییر الگوی کشت منطقه جنوب استان کرمان و پیش بینی افزایش سطح و میزان تولید محصول در چهار سال آینده، دستیابی به پیش بینی انجام شده نیازمند استفاده از رقم ها و یا دورگه های مطلوب است. بنابراین، شناسایی پتانسیل توده های بومی و حرکت به سمت به نژادی آن ها، ضمن اینکه موجب تولید محصول بیشتر و با کیفیت خواهد شد، می تواند در کاهش هزینه های تامین بذر موثر باشد. برای این منظور، 45 نمونه از انواع توده های بومی گرمک Cucumis melo L. var.) reticulates) منطقه جنوب استان کرمان جمع آوری و از لحاظ برخی ویژگی های کمی و کیفی مورد ارزیابی قرار گرفتند.  نتیجه ها نشان داد که بیشتر ویژگی ها از گوناگونی پدیدگانی بالایی برخوردار بودند. ویژگی سفتی میوه دارای بیشترین ضریب تنوع (80/80 درصد) و روز تا رسیدگی میوه دارای کمترین ضریب تنوع (70/11 درصد) بودند. در بین توده های مورد ارزیابی، شش شکل مختلف میوه از نظر ظاهری وجود داشت. با توجه به نتیجه های به دست آمده، توده های گرمک جنوب استان کرمان، دارای تنوع بالا از نظر ویژگی های مورفولوژیکی و کیفی می باشند و از این تنوع می توان برای تولید رگه های خالص با ویژگی های مطلوب (مانند سفتی بافت و شکل میوه) استفاده نمود. همچنین، می توان با خالص سازی توده ها و تولید رگه های خویش آمیز، به سمت تولید دورگه گام برداشت.

    کلیدواژگان: خزانه ژنی، تنوع مورفولوژیکی، کیفیت میوه، ملون، ویژگی های ظاهری
  • حمیدرضا روستا*، سمانه بختیاری زاده، محمودرضا رقامی، مجید اسماعیلی زاده صفحات 33-46

    آزمایش حاضر به صورت فاکتوریل و در قالب طرح به طور کامل تصادفی با هدف مقایسه اثر سه روش جایگزینی محلول غذایی (جایگزینی کامل، جایگزینی بر اساس EC محلول غذایی، جایگزینی بر اساس نیاز گیاه) در سیستم شناور بر سه رقم کاهو (چینی، بادبان قرمز و کازرون)  اجرا شد. در هر سه رقم کاهو بالاترین وزن تر ریشه و اندام هوایی و عملکرد در گیاهانی مشاهده شد که به روش تعویض کامل محلول غذایی تغذیه شده بودند و گیاهان تغذیه شده بر اساس نیاز گیاه در سطح بعدی بودند؛ درحالی که این ویژگی های رویشی در گیاهانی که بر اساس EC محلول غذایی تغذیه شده بودند، از کمترین مقدار برخوردار بود. شاخص کارایی فتوسنتزی (PI) در رقم های کاهو چینی و کازرون در شرایط تغذیه بر اساس نیاز گیاه به ترتیب 6/19 و 5/23 درصد کاهش یافت. در صورتیکه، غلظت ترکیب های فنولی و فعالیت آنتی اکسیدانی برگ کاهو در شرایط تغذیه بر اساس EC محلول غذایی در مقایسه با دو روش دیگر افزایش یافت که در این بین رقم کاهوی بادبان قرمز از ترکیب های فنولی و فعالیت آنتی اکسیدانی بیشتری در مقایسه با دو  رقم دیگر برخوردار بود. بنابراین، اگرچه تعویض کامل محلول غذایی تاثیر مثبت بر ویژگی های رشدی و فیزیولوژیکی ارقام کاهو داشت، اما افزایش خاصیت آنتی اکسیدانی و کاهش مصرف آب و کود در دو روش دیگر تولید نیز اهمیت زیادی دارد.

    کلیدواژگان: تغذیه گیاه، سیستم شناور، کاهو، کشت بدون خاک
  • ساره رحیمی، بهرام بانی نسب*، مجید طالبی، مهدیه غلامی، مهدی زارعی صفحات 47-62

    به منظور ارزیابی واکنش دانهال های به رقم اصفهان به تنش سدیم بی کربنات در حضور قارچ ریشه ها آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح به طور کامل تصادفی با چهار سطح سدیم بی کربنات (صفر، 5، 10 و 15 میلی مولار) و چهار تیمار قارچ ریشه (Rhizophagus intraradices، Funneliformis mosseae، ترکیب دو گونه قارچ و بدون مایه زنی (شاهد)) با سه تکرار اجرا شد. نتیجه ها نشان داد با افزایش غلظت سدیم بی کربنات محلول غذایی درصد آلودگی ریشه، ارتفاع دانهال، تعداد برگ، وزن خشک اندام هوایی، شاخص سبزینگی و ظرفیت آنتی اکسیدان کل برگ به صورت معنی داری کاهش یافت. در مقابل، مایه زنی دانهال ها با قارچ ریشه ها به ویژه گونه R. intraradices سبب افزایش این شاخص ها در مقایسه با شاهد شد. همچنین، اگرچه کاهش معنی داری در غلظت آهن ریشه و برگ دانهال های به با افزایش غلظت سدیم بی کربنات مشاهده شد، اما کاربرد قارچ ریشه R. intraradices به طور معنی داری سبب بهبود غلظت آهن به ویژه در غلظت های 5 و 10 میلی مولار سدیم بی کربنات شد. در این پژوهش، میزان ترکیب های فنولی و فعالیت آنزیم فنیل آلانین آمونیالیاز ریشه در غلظت های 5 و 10 میلی مولار سدیم بی کربنات پس از تیمار با قارچ ریشه افزایش معنی داری داشت. به طورکلی، می توان پیشنهاد داد که قارچ ریشه ها به ویژه گونه R. intraradices با اثر بر ساخت ترکیب های فنولی سبب جذب آسان و افزایش غلظت آهن ریشه و برگ دانهال های به در حضور غلظت های مختلف سدیم بی کربنات شدند.

    کلیدواژگان: ترکیب های فنولی، سدیم بی کربنات، کمبود آهن، Rhizophagus intraradices، Funneliformis mosseae
  • سید علی اصغر موسوی، حمیدرضا روستا، مجید اسماعیلی زاده*، سعید عشقی صفحات 63-78

    شوری یکی از مهمترین تنش های محیطی است که تولیدهای باغی را زیر تاثیر خود قرار می دهد. مشخص شده است که برخی از عناصر معدنی سودمند ممکن است خسارت شوری را کاهش دهند. به منظور بررسی تاثیر مصرف عناصر سلنیوم و سیلیسیم در طی تنش شوری و قلیاییت بر رشد و برخی از ویژگی های مورفولوژیکی و زیست شیمیایی خیار گلخانه ای "ناگین" آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح به طور کامل تصادفی با سه سطح تنش (شاهد، کلراید سدیم و بی کربنات سدیم با غلظت 75 میلی مولار) و پنج سطح عناصر سودمند (شاهد، 4 و 6 میلی گرم در لیتر سلنیوم و 75 و 100 میلی گرم در لیتر سیلیسیوم) با چهار تکرار انجام شد. براساس نتیجه های به دست آمده، کمترین سطح برگ (04/215 سانتی متر مربع) در تیمارهای قلیاییت بدون افزودن عناصر سودمند مشاهده شد و استفاده از غلظت های مختلف سیلیسیوم و سلنیوم سبب افزایش سطح برگ (25/342 سانتی متر مربع) نسبت به شاهد گردید. در غلظت های مختلف عناصر سودمند، بیشترین عملکرد میوه در تیمار 4 و 6  میلی گرم بر لیتر سلنیوم حاصل شد. کاربرد 100 میلی گرم در لیتر سیلیسیوم فعالیت آنزیم پلی فنول اکسیداز را 91/13 درصد و فعالیت آنزیم گلوتاتیون پراکسیداز را 14/38 درصد نسبت به تیمار کربنات سدیم تنها در شرایط تنش قلیاییت افزایش داد.

    کلیدواژگان: ویژگی های مورفولوژیکی، تحمل تنش، عناصر اصلاح کننده، سلنات سدیم و سیلیکات سدیم
  • نگین اخلاقی امیری*، علی اسدی کنگرشاهی صفحات 79-88

    امروزه وجود انواع تنش های زنده و غیر زنده، بررسی پایه های مختلف در شرایط اقلیمی و خاکی متفاوت را ضروری کرده است. بر این اساس، روند رشد و برخی ویژگی های رویشی و زایشی نارنگی انشو میاگاوا روی پایه C-35 در دشت قایم شهر و کوهپایه ساری در شرق مازندران طی 10 سال بررسی شد. درختان روی این پایه، تاج کم رشد و عملکرد متوسطی داشتند. حجم تاج درختان در پایان آزمایش در دشت به 75/13 و در کوهپایه به 90/5 مترمکعب رسید. با وجود چندین تنش سرما، بقای درختان در هر دو منطقه 100 درصد بود، گرچه درختان کوهپایه در اثر تنش وارد چرخه تناوب باردهی شدند. شاخص تناوب باردهی، در دشت به 27/0 و در کوهپایه به 65/0 درصد رسید. عملکرد درختان دشت و کوهپایه به ترتیب 48 و 35 کیلوگرم در درخت بود که با احتساب فواصل کاشت، عملکرد 24 و 18 تن در هکتار بود. میوه های کوهپایه مواد جامد محلول، اسید قابل تیتراسیون و آسکوربیک اسید بیش تر (به ترتیب 24، 72 و 16 درصد) و شاخص برداشت کم تری (1/3 واحد) داشتند. زمان مناسب برداشت در دشت، ابتدای مهرماه و در کوهپایه، میانه مهرماه بود. به طور کلی، درختان دشت میوه های با کیفیت ظاهری یکنواخت تر و عملکرد سالانه منظم تر و پایدارتری داشتند.

    کلیدواژگان: عملکرد، کیفیت میوه، زمان برداشت، تناوب باردهی، تحمل به سرما
  • مریم غافلی، مهرانگیز چهرازی*، محمد محمود سورستانی صفحات 89-98

    امروزه کمبود آب یک موضوع بحرانی و حیاتی برای بیشتر کشورهای واقع در مناطق خشک و نیمه خشک است. با توجه به دشواری استقرار و نگهداری چمن در مناطق خشک و به منظور بررسی تآثیر خشکی و اسپرمیدین بر چمن آفریقایی آزمایشی در قالب طرح کرت های دوبار خرد شده بر پایه بلوک های کامل تصادفی انجام شد. تیمار آبیاری شامل سه سطح 100% ظرفیت زراعی (بدون تنش)، 75% ظرفیت زراعی (تنش خشکی متوسط) و 50% ظرفیت زراعی (تنش خشکی شدید)  و تیمار  اسپرمیدین  شامل سه غلظت (0، 5/0 و 1 میلی مولار) بودند. در مدت تنش، روند تغییر کلروفیل، پرولین، نشت الکترولیت، مالون دی آلدهید، آنزیم های کاتالاز و پراکسیداز و فراسنجه های رشدی (وزن تر و خشک بخش هوایی و ریشه) به فواصل زمانی 15 روز مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد تنش خشکی موجب کاهش وزن تر شاخساره و افزایش نشت الکترولیت، میزان پرولین، پراکسیداسیون لیپیدی و فعالیت پراکسیداز گردید. اسپرمیدین مقادیر کلروفیل (b, a و کل) را افزایش و میزان پرولین، پراکسیداسیون لیپیدی و فعالیت پراکسیداز را کاهش داد. به طور کلی، نتیجه های به دست آمده نشان داد که پیش تیمار با اسپرمیدین می تواند باعث کاهش اثرهای مضر تنش آبی و افزایش تحمل چمن آفریقایی به خشکی گردد.

    کلیدواژگان: آنزیم های آنتی اکسیدانی، پلی آمین، تنش خشکی، ظرفیت زراعی
  • مژگان ندری، اصغر ابراهیم زاده، سید مرتضی زاهدی صفحات 99-114

    استفاده از دمای پایین یک روش موثر برای حفظ کیفیت خیار در طول دوره پس از برداشت است، اما با توجه به حساسیت میوه خیار به صدمه سرمازدگی، استفاده از فنون مناسب برای کنترل سرمازدگی می‌تواند روشی موثر باشد. به همین ‌‌منظور، مطالعه به‌کارگیری ملاتونین در کنترل آسیب سرمازدگی در محصول خیار، آزمایشی به‌صورت فاکتوریل بر پایه طرح به‌طور کامل تصادفی در سه تکرار انجام شد. فاکتورهای آزمایش شامل زمان‌های مختلف انبارمانی (شاهد یا روز برداشت، 4، 8 و 12 روز پس از برداشت) و غلظت‌های مختلف ملاتونین (صفر، 1، 10 و 100 میکرومولار) بود. برخی از ویژگی‌های زیست‌‌شیمیایی و فیزیولوژیکی شامل فعالیت آنزیم فنیل آلانین آمونیالیاز، فعالیت آنزیم‌های آنتی اکسیدانی (کاتالاز، سوپراکسیددیسموتاز، آسکوربات پراکسیداز و لیپوکسی ژناز)، مالون‌دی‌آلدهید، محتوای فنول، پروتیین کل، نشت الکترولیت‌ها، مواد جامد محلول کل و سفتی میوه اندازه‌گیری شد. نتایج نشان داد در هر غلظت از ملاتونین با افزایش زمان نگهداری تا 8 روز محتوای فنول و فعالیت آنزیم کاتالاز و لیپوکسی ژناز روندی افزایشی و پس از آن کاهشی داشت. در سوپراکسیددیسموتاز و پروتیین کل، این افزایش تا روز چهارم انبارمانی بود و پس از آن روندی کاهشی نشان داد. همچنین، در هر کدام از سطوح ملاتونین با افزایش زمان انبارداری تا زمان 12 روز، میزان مالون‌دی‌آلدهید و نشت الکترولیت روندی افزایشی نشان دادند، اما سفتی میوه دارای روندی کاهش بود. درصد مواد جامد محلول نیز در هر سطح از ملاتونین با افزایش زمان انبارمانی کاهش داشت که این کاهش در تیمار شاهد مشهودتر بود. همچنین، در هر غلظت‌ از ملاتونین با افزایش زمان نگهداری تا 12 روز، فعالیت آنزیم‌های آنتی‌اکسیدانی و سفتی میوه کاهش داشت. به‌‌طور کلی، نتایج نشان داد تیمار ملاتونین به‌ویژه در غلظت 100 میکرومولار توانست باعث کاهش صدمه سرما شود و کیفیت میوه‌های خیار را در طول انبار سرد حفظ نماید.

    کلیدواژگان: انبارمانی، تنش سرمایی، خیار، آنزیم های آنتی اکسیدانی، غوطه وری، نشت الکترولیت ها
  • ارغوان سلیمی، محمد اعتمادی، سعید عشقی، اکبر کرمی، ساسان موسوی صفحات 115-124

    به‌منظور بررسی اثر مایه‌‌زنی بذر ریحان (Ocimum basilicum L.) با باکتری محرک رشد و شوری دوست هالوموناس و تعدیل اثرهای تنش شوری بر ویژگی‌‌های فیزیولوژیک و زیست‌شیمیایی این گیاه، پژوهشی در قالب طرح به‌طورکامل تصادفی و با چهار تکرار در آزمایشگاه بخش علوم باغبانی دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز در سال 1397 انجام شد. تیمارهای آزمایشی این پژوهش شامل؛ شاهد (Ctl)، شوری صفر و مایه‌زنی با باکتری هالوموناس(Ctl.H)، شوری 50 میلی‌‌مولار سدیم کلراید و تلقیح با باکتری هالوموناس (S1H)، شوری 100 میلی‌‌مولار سدیم کلرید و تلقیح با باکتری هالوموناس (S2H) و شوری 150 میلی‌‌مولار سدیم کلرید و تلقیح با باکتری هالوموناس (S3H) بودند. مشخص شد که کاربرد باکتری هالوموناس موجب افزایش میزان رنگدانه‌‌های فتوسنتزی (کلروفیل a با 16/30، کلروفیل b با 78/34 و کلروفیل کل با 98/29 درصد افزایش در تیمار S2H)، کارتنویید (53/28 درصد در تیمار S2H)، میزان پرولین و پروتیین محلول به ترتیب (80/59 و 85/19 درصد در تیمار S2H)، فلاونویید (92/90 درصد در تیمار S1H) و همچنین افزایش فعالیت آنزیم آسکوربات پراکسیداز (86/74 درصد در تیمار S3H) گیاه ریحان در سطوح مختلف شوری نسبت به شاهد گردید. به‌طور کلی، نتیجه‌های حاصل از آزمایش تلقیح بذر گیاه ریحان با باکتری هالوموناس منجر به افزایش شاخص‌‌های فیزیولوژیکی و زیست‌شیمیایی این گیاه در مقابله با تنش شوری شده و تحمل گیاه به این تنش زیستی را بهبود می‌‌بخشد.

    کلیدواژگان: باکتری های محرک رشد گیاهی، رنگدانه های فتوسنتزی، پرولین، آنزیم های آنتی اکسیدانت
  • حمید مهرپور، روح الله کریمی*، علی اکبر قاسمی سلوکلوئی صفحات 125-144

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثر سیستم‌‌های تربیت داربستی و خزنده بر تحمل ‌‌به‌‌سرمای زمستانه دو رقم انگور بیدانه‌‌قرمز و بیدانه‌‌سفید به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی انجام شد. طی مرحله سازگاری به سرما، کمترین محتوای عنصرهای برگ و بیشترین میزان ریزش برگ، تشکیل پریدرم برگ و لیگنین جوانه مربوط به رقم بیدانه‌‌قرمز با سیستم داربستی بود. افزون بر این، بیشترین میزان تحمل به سرمای زمستانه برآورد شده به روش نشت یونی و روش قهوه‌‌ای شدن اکسایشی و همچنین بیشترین میزان فنول‌‌کل، پرولین و کربوهیدرات‌‌ محلول در هر دو مرحله دی و اسفندماه مربوط به رقم بیدانه‌‌قرمز با سیستم داربستی بود؛ در حالی که کمترین تحمل به سرمای زمستانه، فنول‌‌کل، پرولین و کربوهیدرات محلول مربوط به رقم بیدانه‌‌سفید تربیت شده در سیستم خزنده بود. همچنین، بیشترین محتوای آب، نشاسته و پراکسید‌‌هیدروژن و انباشت مالون‌‌دی‌‌آلدیید جوانه در دی و اسفندماه مربوط به رقم بیدانه‌‌سفید با سیستم خزنده بود. در هر دو مرحله نمونه‌‌برداری، محتوای اسید ابسیزیک، ساکاروز، گلوکز، فروکتوز و رافینوز جوانه هر دو رقم با سیستم داربستی بیشتر از سیستم خزنده بود. نتیجه‌های این پژوهش می‌‌تواند برای ترغیب تاکداران در راستای تغییر شیوه پرورش انگور از سنتی به داربستی مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: انگور، تحمل یخ زدگی، تشکیل پریدرم، روش تربیت، قندهای محلول
  • اسماعیل چمنی، رقیه شهبازی یاجلو، رسول آذرمی، یونس پوربیرامی هیر صفحات 145-156

    پیشرفت‌های اخیر در زمینه زیست‌فناوری، به‌ویژه کشت بافت گیاهان در شرایط نوری مختلف، بستر مناسبی را برای تولید متابولیت‌های ثانویه فراهم آورده است. پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر شدت و کیفیت‌های مختلف نوری بر رشد درون شیشه‌ای و تولید متابولیت‌های ثانویه زرین‌گیاه بود. شاخص‌های مورفولوژیک ارزیابی شده شامل تعداد گیاهچه باززایی شده، ارتفاع گیاهچه، طول برگ، تعداد برگ و تعداد ریشه و ویژگی‌‌‌های زیست‌شیمیایی نیز شامل فنول کل، فلاونویید کل، کلروفیل، کارتنویید، پروتیین کل و شاخص آنتی اکسیدانتی FRAP بودند. نتیجه‌ها نشان داد ترکیب نور قرمز و آبی سبب بهبود شاخص‌های رشدی و زیست‌شیمیایی زرین‌گیاه می‌‌شود؛ به‌طوری‌‌که بیشترین میزان باززایی ساقه و تعداد برگ در تیمار نوری 80 درصد قرمز + 20 درصد آبی به‌دست آمد. همچنین، بیشترین میزان پروتیین کل (36/15 میلی‌‌گرم بر گرم وزن ‌‌تر)، میزان کلروفیل a با مقدار 73/7 میلی‌‌گرم بر گرم وزن تر، فنول کل 13/606 و کارتنویید (78/2 میلی‌‌گرم بر گرم وزن تر) در تیمار نوری 60 درصد قرمز + 40 درصد آبی حاصل شد. نتیجه‌ها نشان می‌‌دهد ترکیب نور قرمز و آبی بیشترین کارایی جذب را در گیاهان دارد و در مقایسه با نور سفید به‌طور موثری سبب بهبود ویژگی‌‌های‌های مورفولوژیکی و زیست‌شیمیایی زرین گیاه شده است.

    کلیدواژگان: دیودهای منتشر کننده نور (LED)، زرین گیاه، متابولیت های ثانویه، نور آبی، نور قرمز
  • محمدتقی زهرایی بصیر، داود عسگری* صفحات 157-166

    سنبل (Hyacinthus orientalis L.) یکی از محبوب‌‌ترین گیاهان سوخوار زینتی در ایران و جهان است. افزایش تجاری سنبل به روش رویشی و با استفاده از سوخ انجام می‌‌شود. به‌دلیل توانایی کم سوخ سنبل در تولید سوخک‌، نرخ افزایش این گیاه پایین می‌‌باشد. به همین دلیل، پژوهش حاضر با هدف بررسی امکان بهبود نرخ افزایش سنبل طراحی و اجرا گردید. تیمارهای آزمایش براساس آزمایش فاکتوریل در قالب طرح به‌طور کامل تصادفی با دو فاکتور شامل روش تحریک سوخ (ته‌‌برداری و ته‌‌شکافی) و اثر تنظیم‌کننده‌های رشد گیاهی (غلظت‌های 50 و 100 میلی‌گرم در لیتر از ایندول بوتریک اسید، جیبرلیک اسید و کینتین) به همراه تیمار شاهد بررسی گردید. نتیجه‌های پژوهش نشان داد در مقایسه بین روش‌‌های تحریک تولید سوخک، بیش‌‌ترین شمار سوخک (29/14 به ازای هر سوخ) در روش ته‌‌برداری و بیش‌‌ترین قطر سوخک (05/2 سانتی‌متر)، بلند‌‌ترین ارتفاع سوخک (75/2 سانتی‌متر) و بیش‌‌ترین وزن سوخک (95/4 گرم) در روش ته‌‌شکافی، به‌دست آمد. همچنین، به کاربردن تنظیم‌کننده‌های رشد گیاهی منجر به افزایش معنی‌‌دار قطر، ارتفاع و وزن سوخک، شمار ریشه و وزن ریشه گردید. در مقابل به‌ کاربردن تنظیم‌کننده‌های رشد گیاهی به طور معنی‌‌داری شمار سوخک تولیدی به ازای هر سوخ را کاهش داد.

    کلیدواژگان: تنظیم کننده های رشد گیاهی، ته برداری، ته شکافی، سنبل، سوخ، سوخک
  • لیلا تقی پور، پدرام عصار* صفحات 167-178

    هدف از پژوهش حاضر بررسی اثر کاربرد پس از برداشت پلی‌آمین‌ها بر ویژگی‌های فیزیکوشیمیایی، ترکیب های زیست‌فعال و فعالیت پاداکسنده میوه لیموشیرین بود. میوه‌‌ها در محلول پوترسین (2 و 4 میلی‌مولار)، اسپرمیدین (1 و 2 میلی‌مولار)، اسپرمین (1 و 2 میلی‌مولار)، یا آب مقطر (شاهد) به‌‌مدت 10 دقیقه غوطه‌ور شدند. پس از دو و چهار ماه انبارمانی (دمای 10 درجه سلسیوس و رطوبت نسبی 85 درصد) ارزیابی‌‌ها انجام شد. به‌‌طورکلی، تیمارها تاثیری بر میزان اسید کل و پی‌‌اچ آب میوه نداشتند. با کاربرد پلی‌‌آمین‌‌ها از میزان اتلاف وزن یا کاهش میزان ماده‌‌های جامد محلول کل عصاره کاسته شد و شاخص طعم میوه‌‌های تیمارشده نسبت به شاهد بهتر بود. با گذشت زمان انبارمانی، محتوای اسید آسکوربیک آب میوه‌‌ها افزایش یافت، اما میزان فنول کل و فعالیت پاداکسنده کاهش یافت. میوه‌‌های تیمارشده با پلی‌‌آمین‌‌ها محتوای اسید آسکوربیک، فنول کل و فعالیت پاداکسنده عصاره بیش‌‌تری نسبت به شاهد داشتند. تیمار با هر دو غلظت اسپرمین نسبت به تیمارهای دیگر بیش‌‌ترین کارایی را در حفظ شاخص طعم و محتوای اسید آسکوربیک عصاره داشت. شاخص طعم میوه‌‌های تیمارشده با اسپرمین و اسپرمیدین مشابه بود. افزون بر آن، محتوای اسید آسکوربیک میوه‌‌های تیمارشده با اسپرمین مشابه با میوه های تیمارشده با 2 میلی‌‌مولار اسپرمیدین و پوترسین بود. در نهایت، غوطه‌‌وری در اسپرمین 1 میلی‌‌مولار موثرترین تیمار کاهنده اتلاف وزن و نگهدارنده محتوای فنول کل و فعالیت پاداکسنده عصاره بود و به‌‌عنوان تیمار برتر جهت حفظ کیفیت میوه لیموشیرین پیشنهاد می‌گردد.

    کلیدواژگان: اسید آسکوربیک، پوسیدگی، فنول کل، کاهش وزن، لیموشیرین، ماده های جامد محلول کل
  • عزیز حیاتی، محمدمهدی رحیمی*، عبدالصمد کلیدری، ماشااله حسینی صفحات 179-190

    به‌منظور بررسی تاثیر هیومیک اسید و نانو کلات آهن بر بهبود ویژگی‌های رویشی، عملکردی و میزان اسانس گیاه دارویی سیاهدانه (Nigella sativa) در شرایط تنش خشکی آزمایشی دو ساله (98-97) به صورت اسپلیت فاکتوریل در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی با سه تکرار در شهرستان اقلید انجام گرفت. کرت‌ اصلی، سه سطح آبیاری (50، 75 و 100 درصد آب قابل دسترس) و فاکتورهای فرعی، هیومیک اسید (صفر، 250 و500 میلی‌گرم در لیتر) و نانو کلات آهن (صفر، 1 و2 گرم در لیتر) بود. نتیجه‌ها نشان داد که تنش خشکی منجر به کاهش ویژگی‌های رویشی، عملکرد دانه، میزان اسانس و درصد روغن گردید. بیشترین عملکرد دانه به میزان 7/1036 کیلوگرم در هکتار با کاربرد 500 میلی‌گرم در لیتر هیومیک اسید و 2 گرم در لیتر نانوکلات آهن با 75 درصد آب قابل استفاده مشاهده گردید. همچنین، بیشترین درصد اسانس، درصد روغن و پروتیین برگ با کاربرد 500 میلی‌گرم در لیتر هیومیک اسید و 2 گرم در لیتر نانوکلات آهن با 100 درصد آب قابل استفاده مشاهده گردید. به‌طور کلی نتیجه‌ها نشان داد کاربرد همزمان هیومیک اسید و نانو کلات آهن باعث بهبود ویژگی‌های رویشی، عملکردی و ترکیب‌های ‌شیمیایی گیاه سیاهدانه در شرایط تنش خشکی گردید.

    کلیدواژگان: تنش خشکی، سیاهدانه، درصد روغن، هیومیک اسید
|
  • Najmeh Fattahi Dehkordi, Masood Ghaemi Ghehsareh*, Behrooz Shiran, Majid Siampoor Pages 1-12

    The genus Lonicera belongs to the Caprifoliaceae family, and in Persian, it is called Palakhor, Shung, or Aminoddoleh. Understanding interspecific relationships based on traditional methods such as morphological features and chemical compositions has conflicting results. In this study, to evaluate the efficiency of DNA barcode in determining the phylogenetic relationships of 12 species of Lonicera under cultivation in different regions of Iran, two chloroplast DNA barcodes (psbA-trnH and trnL-F) were used. Genomic DNA extracted using available kits, and PCR reaction performed to amplify two regions, and finally, purified samples were sequenced. The results showed that the length of the psbA-trnH and trnL-F region are about 420-435 and 940-950 nucleotides, respectively. Parsimony analysis of psbA-trnH and trnL-F showed 382 and 886 conserved sites, 55 and 71 variable sites, and 15 and 16 Parsimony informative sites, respectively. Phylogenetic trees created by the psbA-trnH and the trnL-F regions showed that most species (except L. korolkovii) and the two species L. korolkovii and L. maackii were well distinguished from each other, respectively and they were placed in different clusters. The genetic distance (0.00 to 0.209) between species in psbA-trnH region is more than genetic distance (0.00 to 0.027) in trnL-F region. Therefore, the psbA-trnH region owing to its diversity and reproducibility is a suitable barcode for studying genetic diversity between Lonicera species.

    Keywords: Barcode regions, Phylogeny, Molecular marker, Honeysuckle
  • Hamide Rahimi, Parviz Noruzi*, Somayeh Katebi Pages 13-22

    All physiological processes of plants depend on the water so that 80-95% of leaf and root biomass of herbaceous plants is composed of water. Plant growth and development are largely dependent on the selection of a proper irrigation system and nutrition. Closed irrigation systems are suggested for plant cultivation in order to optimize water and fertilizer consumption and reduce production costs. This research was conducted to compare the efficiency of the ebb and flow irrigation system with the manual (hand) irrigation system in cyclamen production. The results showed that plants irrigated by ebb and flow system had better growth and quality. The ebb and flow irrigation system resulted in a two-fold increase in leaf area (74.96%), a significant increase in flower number (40.66%), and a significant decrease in the number of days to flowering (16.67%) compared to the manual irrigation system. plants grown in ebb and flow irrigation system showed an increase in photosynthetic pigments (significant 11.27% and 11.70% increases in chlorophyll index and chlorophyll b at the p < 0.01 level, respectively and a significant 11.17% increase in chlorophyll a at the p < 0.05 level) compared to those grown in the manual irrigation system. Nitrogen, potassium, and calcium uptake was higher in the plants irrigated by the ebb and flow irrigation system versus the manually irrigated plants. The ebb and flow irrigation system reduced nutrient solution consumption by about 50%. Overall, application of the ebb and flow irrigation system improved the growth indices and visual quality of cyclamen flowers.

    Keywords: Closed system, Cyclamen, Flowering, Ebb, flow irrigation, Nutrition
  • Zahra Roudbari*, Ahmad Aien, Sibgol Khoshkam, Naser Mirzaii Pages 23-32

    Attaining our predictions requires the use of desirable cultivars or hybrids based on the change in the cultivation pattern in southern Kerman province and also predicting the increase in the production levels and amount of crop over next four years. Therefore, while causing more and higher quality products, identifying the potential of native populations and moving towards their improvement, can be effective to reduce seed supply costs. To this objective, 45 samples of different types of native accessions of melon (Cucumis melo L. var.Reticulate) in southern Kerman province were collected and evaluated for quantitative and qualitative traits. The results showed that most traits had high phenotypic variation. Fruit firmness had the highest diversity coefficient (80.8%), and day to ripping had the lowest diversity (11.67%).  Among evaluated accessions, considering the appearance, there were six different types of fruits. Regarding the results, the accessions of southern Kerman cantaloupes have high diversity in terms of morphological and qualitative characteristics, and this diversity can be used to produce pure lines with desirable properties (including Fruit texture firmness and fruit shape). Moreover, producing the hybrid is possible by purifying the accessions and producing inbred lines.

    Keywords: Appearance characteristics, Fruit quality, Gene pool, Melon, Morphological diversity
  • HamidReza Roosta*, Samaneh Bakhtiarizadeh, Mahmoudreza Raghami, Majid Esmaeilizadeh Pages 33-46

    The present experiment aimed at comparing three methods for replacing nutrient solution in a floating hydroponic system with three lettuce cultivars. The experiment was carried out as factorial based on a completely randomized design. The factors included the three replacement method of the nutrient solution (total replacement, replacement based on EC of nutrient solution, and replacement based on the plant demand) and cultivars (Chinese lettuce, Badbane Ghermez lettuce and Kazeroon lettuce). In all three cultivars of Chinese lettuce, Badbane Ghermez and Kazeroon, the highest root fresh weight, shoot fresh weight, and yield were observed in plants that were fed by total nutrient solution replacement method, while the vegetative traits of the plants which had been fed based on the EC of the nutrient solution had the lowest value of PI index in Chinese and Kazeroon lettuce cultivars tended to reduce 19.6 and 23.5% respectively, by nutrition based on the EC and the plant demand. The concentration of phenolic compounds and antioxidants activity of lettuce in nutrition conditions based on the EC of the nutrient solution compared to the other two methods increased and Badbane ghermez lettuce had more phenolic compounds and antioxidants activity compared to the other two cultivars. Therefore, although complete replacement of nutrient solution had a positive effect on the growth and physiological characteristics of lettuce cultivars, but increasing the antioxidant properties and reducing water and fertilizer consumption in the other two methods of production is also very important.

    Keywords: Plant nutrition, Floating system, Lettuce, Soilless culture
  • Sareh Rahimi, Bahram Baninasab*, Majid Talebi, Mahdiyeh Gholami, Mehdi Zarei Pages 47-62

    In order to evaluate the response of quince cv. Isfahan seedlings to sodium bicarbonate stress in the presence of mycorrhizal, a factorial experiment was conducted based on a completely randomized design in the presence of four levels of soil sodium bicarbonate (0, 5, 10, and 15 mM) and four levels of mycorrhizal (Rhizophagus intraradices, Funneliformis mosseae, the combination of two species and no inoculation (control)) with three replications. The results showed a significant decrease in root colonization, seedling height, leaf number, shoot dry weight, relative leaf chlorophyll content, and total leaf antioxidant capacity with increasing sodium bicarbonate concentration in the nutrient solution. In contrast, seedlings inoculated with mycorrhizal, especially R. intraradices, increased these indices compared to the control treatment. Although a significant decrease in the roots and leaves iron concentration of quince seedlings was observed with increasing the concentration of sodium bicarbonate, the use of R. intraradices significantly improved the iron content, especially at concentrations of 5 and 10 mM sodium bicarbonate. A significant increase in the concentration of phenolic compounds and the phenylalanine ammonia-lyase enzyme activity was observed in concentrations of 5 and 10 mM sodium bicarbonate by mycorrhizal treatments. In general, it can be suggested that mycorrhizal, especially R. intraradices, probably facilitates the iron uptake and increases iron content in roots and leaves of quince seedlings in the presence of different concentrations of sodium bicarbonate by affecting the synthesis of phenolic compounds.

    Keywords: Funneliformis mosseae, Iron deficiency, Phenolic compounds, Rhizophagus intraradices, Sodium bicarbonate
  • AliAsghar Mousavi, HamidReza Roosta, Majid Esmaeilizadeh*, Saeid Eshghi Pages 63-78

    Salinity is one of the most important environmental stresses that affect the production of horticultural crops. So, some beneficial minerals may neutralize the effects of salinity. In order to investigate the effect of application of selenium and silicon nutrients under salinity and alkalinity stress on growth and some morphological, biochemical and mineral attributes of greenhouse cucumber "Nagin" under hydroponic condition, a factorial experiment based on a completely randomized design was conducted with four replications.  The treatments consisted of three levels of stress (non-stress, salinity stress of 75 mM sodium chloride (NaCl), alkalinity stress of 75 mM sodium bicarbonate (NaHCO3) and beneficial elements in five levels (0, 4 and 6 mg L-1 of selenium and 75 and 100 mg L-1 of silicon). According to the results of this study, the lowest leaf area (215.04 cm2) was observed in alkalinity treatments with no addition of selenium and silicon, whilst, it increased by application of beneficial elements (342.45 cm2) compared to control. The highest yield was obtained in 4 and 6 mg L-1 of selenium. Application of 100 mg L-1 silicon increased polyphenol oxidase activity by 13.91% and glutathione peroxidase activity by 38.14% compared to only sodium carbonate treatment under alkaline stress conditions.

    Keywords: Morphological traits, Stress tolerance, Modifying elements, Sodium selenate, sodium silicate
  • Negin Akhlaghi Amiri*, Ali Asadi Kangarshahi Pages 79-88

    Today, the existence of various living and non-living stresses has necessitated research with different rootstocks in different climatic and soil conditions. Thus, the growth trend and some vegetative and reproductive characteristics of Miyagawa Satsuma mandarin on C-35 citrange rootstock in plain and foothills of east Mazandaran were evaluated during 10 years. The trees on this rootstock had medium growth and yield. The canopy volume at the end of the experiment was 13.75 and 5.90 m3 in plain and foothills, respectively. Despite several frost stresses, the survival of trees was 100% in both locations, however, the trees in foothills entered an alternate bearing cycle, and the alternate bearing index reached 0.27 and 0.65 percent in plain and foothills, respectively. Tree yield in plain and foothills was 48 and 35 kg and considering planting distances, the yield was 24 and 18 tons per hectare, respectively. Fruits in foothills had more total soluble solids, titratable acid, and ascorbic acid (24, 72, and 16 percent, respectively) and less harvest index (3.1 units). The best harvest time in plain was late September and in foothills was early October. In general, the plain had higher external quality fruits and a more regular and stable annual yield.

    Keywords: Alternate bearing, Frost resistance, Fruit quality, Harvest time, Yield
  • Maryam Ghafeli, Mehrangiz Chehrazi*, Mohammad Mahmoudi Sourestani Pages 89-98

    Today, water scarcity is a critical issue for most countries in arid and semi-arid regions. Due to the difficulty of establishing and maintaining grass in arid areas and in order to investigate the effects of drought and spermidine on Cynodon dactylon L., an experiment was conducted with a double-split plot design based on randomized complete blocks. Treatments included three levels of irrigation: 100% field capacity (without stress), 75% field capacity (moderate drought stress) and 50% field capacity (severe drought stress) and spermidine in three concentrations of 0, 0.5 and 1 mM. During the stress period, the trend of changing the contents of chlorophyll, proline, electrolyte leakage, malondialdehyde, catalase and peroxidase enzymes and growth parameters (fresh and dry weight of shoot and root) was examined at 15-day intervals. The results showed that drought stress decreased shoot fresh weight and increased electrolyte leakage, proline content, lipid peroxidation and peroxidase activity. Spermidine increased chlorophyll content (a, b and total) and decreased contents of proline, lipid peroxidation and peroxidase activity. In general, the results showed that spermidine pre-treatment can alleviate the negative effects of drought stress and increase tolerance of Cynodon dactylon L. to drought stress.

    Keywords: Spermidine, African lawn, Antioxidant enzymes, Drought stress
  • Mojgan Nadri, Asghar Ebrahimzadeh, Seyyed Morteza Zahedi Pages 99-114

    Low temperature is an effective method to maintain product quality during the post-harvest period, but due to the sensitivity of cucumber fruits to chilling injury, the use of proper alternative techniques to chilling control are essential. In order to evaluate the use of melatonin to control chilling damage on cucumber, a factorial experiment based on a completely randomized design was conducted with three replications. The experimental factors included: different storage times (control = harvest day, 4, 8, and 12 days after harvest) and different concentrations of melatonin (0, 1, 10, and 100 μM). Some biochemical and physiological parameters including PAL activity, antioxidant enzymes (catalase, superoxide dismutase, ascorbate peroxidase and lipoxygenase) activities, malondialdehyde, phenolics and total protein content, electrolyte leakage, total soluble solids content and fruit firmness were measured. Melatonin in storage periods increased phenolic content and catalase and lipooxigenase activity. This increase was observed in all tested concentration of melatonin alongwith increasing the storage time up to 8 days but then reduced. Concerning SOD activity and total protein content, the increase was just until the fourth day and then decreased. Also, in all tested levels of melatonin, with storage time up to 12 days, malondyldehyde and electrolyte leakage showed an increasing trend, but fruit firmness had a decreasing pathern. TSS content decreased with time in all melatonin concentrations, which was more evident in untreated fruits. Moreover, in all tested concentration of melatonin, the activity of antioxidant enzymes and fruit firmness decreased by time up to 12 days. Overall, the results showed that melatonin treatment, especially at 100 μM, could diminish chilling injury and maintain the postharvest quality of cucumber fruits during cold storage.

    Keywords: Storage, Chilling stress, Cucumber fruit, Antioxidant enzymes, dipping, Electrolyte leakage
  • Arghavan Salimi, Mohammad Etemadi, Saeid Eshghi, Akbar Karami, Sasan Mousavi Pages 115-124

    An experiment with a completely randomized design and four replications was done to study the effects of seed bio-priming of purple basil (Ocimum basilicum L.) with Halomonas sp. and to reduce the effects of salinity stress on the physiological and biochemical characteristics of this plant. The experimental treatments were control (Ctl), 0 mM NaCl + Halomonas sp. (Ctl.H), 50 mM NaCl + Halomonas sp. (S1H), 100 mM NaCl + Halomonas sp. (S2H), and 150 mM NaCl + Halomonas sp. (S3H). This study showed that bio-priming of seeds with Halomonas sp. increased the content of photosynthetic pigments (chlorophyll a by 30.16%, chlorophyll b by 34.78%, and total chlorophyll by 29.98% in S2H treatment), carotenoids (28.53% in treatment S2H), proline and protein (59.80% and 19.85% in S2H treatment), flavonoids (90.92% in S1H treatment) and also increased ascorbate peroxidase activity (74.86% in S3H treatment) compared to control. In general, purple basil seed bio-priming with Halomonas sp. leads to an increase in physiological and biochemical parameters and improve plant tolerance against salinity stress.

    Keywords: Plant growth promoting bacteria, photosynthetic pigments, proline, antioxidant enzymes
  • H. Mehrpour, R. Karimi*, A.A. Ghasemi-Soloklui Pages 125-144

    The present study was conducted with the aim of comparing the effect of trellised and non-trellised training systems on winter cold tolerance of two cultivars of Bidaneh Sefid and Bidaneh Ghermez factorially based on a randomized complete block design. During cold acclimation stage, the lowest content of leaf nutrients and the highest rate of leaf fall, leaf periderm formation and bud lignin belonged to Bidaneh Ghermez cultivar under trellised system. Moreover, the highest winter cold tolerance estimated by ion leakage and oxidative browning, total phenol, proline and soluble carbohydrates in both January and March were related to the Bidaneh Ghermez cultivar under the trellised system. Howevere, the lowest winter cold tolerance, total phenol, proline and soluble carbohydrates was related to Bidaneh Sefid cultivar under the non-trellised system. Forthermore, the highest bud water content, starch, hydrogen peroxide and malondialdehyde in both stages of January and March were related to Bidaneh Sefid cultivar under the non-trellised system. In both stages of sampling, the contents of abscisic acid, sucrose, glucose, fructose and raffinose in the bud of both cultivars were higher with the trellised system than with the non-trellised training system. The results of this research can be used to encourage vine growers to change the method of growing grapes from traditional to trellised system.

    Keywords: Grape, Freezing tolerance, Periderm formation, Trellised systems, Soluble sugars
  • Esmaeil Chamani, Roghayeh Shahbazi yajlou, Rasoul Azarmi, Younes Pourbeyrami hir Pages 145-156

    Recent advances in biotechnology, especially tissue culture of plants under various light conditions, have provided a good platform for the production of secondary metabolites. The present study aims to investigate the effect of intensity and different light qualities on in vitro growth and production of secondary metabolites in Dracocephalum kotschyi plant. The evaluated morphological traits included the number of regenerated plantlets, plantlet height, leaf area, the number of roots and leaves. Also, the measured biochemical traits were total phenol and flavonoid contents, chlorophyll a and b, carotenoid, total protein and FRAP antioxidant. The results showed that the combination effect of red and blue light improves the growth and biochemical indices, so that the highest regeneration rate and number of leaves was attained in combined 80% Red + 20% blue light treatment. the highest amount of total protein (15.36 mg/g FW), total phenol (606.13 mg GA / g FW), chlorophyll a (7.73 mg / g FW) and carotenoids (2.78 mg / g FW) were obtained in combined light treatment of 60 % red + 40% blue. In general, the results obtained in the present study showed that the combination of red and blue light, compared to white light, has effectively improved the morphological and biochemical indices of Dracocephalum kotschyi plant.

    Keywords: Blue light, Dracocephalum kotschy, Light-emitting diode, Red light, Secondry methabolites
  • M.T. Zahraei Basir, D. Asgari* Pages 157-166

    Hyacinth (Hyacinthus orientalis L.) is one of the most popular ornamental bulbous plants in Iran and the world. The commercial propagation of hyacinth is done with vegetative methods and using bulbs. Due to the low ability of hyacinth to produce bulblets, the growth rate of this plant is low. For this reason, the present study was designed and conducted to investigate the possibility of improving the propagation rate of hyacinth. The experiment was performed as factorial in a compactly randomized design with two factors including Inducing method of bulblet formation (scooping and scoring) and plant growth regulators (50 and 100 mg L-1 IBA, GA, or Kin). Distilled water, ethanol and sodium hydroxide were used as control. The results showed that the highest number of bulblets per bulb (14.29) was obtained in the scooping treatment. However, the highest bulblet diameter (2.05 cm), the highest bulblet height (2.75 cm) and the maximum bulblet weight (4.95 g) were obtained in the scoring treatment. As well as, the use of plant growth regulators led to a significant increase in bulb diameter, height and weight, number of roots and root weight. On the other hand, the use of plant growth regulators significantly reduced the number of bulbs produced per bulb.

    Keywords: Bulb, Bulblet, Hyacinth, Plant growth regulator, Scooping, Scoring
  • Leila Taghipour, Pedram Assar* Pages 167-178

    The present study aimed to investigate the effect of postharvest polyamine application on the physicochemical characteristics, bioactive compounds, and antioxidant activity of sweet lime fruit. The fruits were dipped in putrescine (2 and 4 mM), spermidine (1 and 2 mM), spermine (1 and 2 mM), or distilled water (control) for 10 min. Evaluations were conducted after 2 and 4 months of storage at 10 °C and 85% relative humidity. In general, treatments had no effect on the total acid and pH of the fruit juice. Using polyamines led to lower rates of weight loss or decreases in juice total soluble solids, and treated fruits had a better taste index when compared to the control. The content of ascorbic acid in fruit juice increased with storage time, but total phenol content and antioxidant activity decreased. When compared to the control, polyamine-treated fruits had higher levels of ascorbic acid, total phenol, and antioxidant activity in the juice. The treatment with both concentrations of spermine had the greatest efficacy in maintaining the juice taste index and ascorbic acid content than the other treatments. Fruits treated with spermine and spermidine had the same taste index. Moreover, spermine-treated fruits had the same amount of ascorbic acid as fruits treated with 2 mM spermidine and putrescine. Finally, dipping in 1 mM spermine was found to be the most effective treatment for reducing weight loss and preserving juice total phenol content and antioxidant activity, and is recommended as the best treatment for preserving sweet lime fruit quality.

    Keywords: Ascorbic acid, Decay, Total phenol, Weight loss, Sweet lime, Total soluble solids
  • A. Hayati, M.M. Rahimi*, A.S. Kalidi, S.M. Hosseini Pages 179-190

    In order to investigate the effects of humic acid and Fe nano-chelate on improvement of vegetative characteristics, seed yield and essential oil content of black cumin (Nigella sativa) under drought stress an experiment was done during two cropping seasons (2018-2019 and 2019-2020) in Agricultural and Natural Resources Research Station of Eghlid. The experiment was conducted as a factorial split plot in a randomized complete block design with three replications. The main plots were irrigation at three levels (50, 75 and 100% of available water), humic acid at three levels (0, 250, and 500 mg/l) and nano-Fe chelate at three levels (0, 1 and 2 g/l). The results showed that drought stress reduced the vegetative and yield traits. The interaction of humic acid, nano-Fe chelate and drought stress showed that the highest yield with 1036.7 kg/ha was observed in plants treated with 500 mg/l humic acid and 2 g/l iron nano chelate with 75% water available use. Also, the highest essential oil, seed oil, and leaf protein content was observed in plants treated with 500 mg/l humic acid and 2 g/l iron nano chelate with 100% usable water. As a conclusion, application of humic acid and nano-Fe chelate leads to the improvement of vegetative and chemical factors of black cumin in under drought stress conditions

    Keywords: Drought stress, Black cumin, Seed oil, Humic acid