فهرست مطالب

فصلنامه اقیانوس شناسی
پیاپی 48 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/10/11
  • تعداد عناوین: 10
|
  • حکیمه منصوری*، راحیل طالبی زاده صفحات 1-12
    پیشینه و اهداف

    گونه های نوستوک به عنوان منبع طبیعی بسیاری از متابولیت های ثانویه که دارای خواص دارویی هستند، مورد توجه بسیاری قرار گرفته اند. آنها مواد محافظ اشعه ماوراء بنفش مانند اسیدهای آمینه های شبیه مایکوسپورین (MAAs) یا سیتونمین را سنتز می کنند تا اثرات زیان بار ناشی از تابش UV را به حداقل برسانند. در این تحقیق اثرات تشعشع UVB بر افزایش میزان مواد محافظ در برابر اشعه ماوراء بنفش (سیتونمین و اسید آمینه های شبیه مایکوسپورین) و پارامترهای رشد مانند رنگدانه های فتوسنتزی، محتوای پروتیین و قند در سیانوباکتری های Nostoc linckia مورد مطالعه قرار گرفت.

    روش ها 

    به این منظور کشت های 14 روزه جلبکی به مدت 1، 2 و 3 ساعت در روز به مدت 5 روز با اشعه UVB تیمار شدند. بعد از تیمار، میزان رشد بر اساس اندازه گیری وزن تر و دیگر پارامترهای بیوشیمیایی بر اساس روش رنگ سنجی اندازه گیری شدند. داده ها به وسیله آنالیز واریانس یک طرفه آنالیز شدند و معنی دار بودن اختلافات به وسیله آزمون دانکن تخمین زده شد.

    یافته ها

      تیمار UVB باعث کاهش وزن تر جلبک نوستوک شد. جلبک هایی که در معرض 3 ساعت تابش UVB قرار داشتند یک افزایش در محتوای OS-MAAS نشان دادند. محتوای سیتونمین در تیمار 3 ساعته UVB تا 3 برابر افزایش یافت. جلبک های تیمار شده با UVB مقدار بیشتری کلروفیل a و کاروتنویید کل داشتند، اما میزان فیکوبیلی پروتیین ها در این تیمار کاهش نشان داد. محتوای پروتیین کل و قند کل تحت تاثیر اشعه UVB قرار نگرفت.

    نتیجه گیری

    این نتایج نشان داد این روش تیماردهی UV علاوه بر این که باعث افزایش قابل توجه ترکیبات ضد UV در این جلبک می شود، کاهش چندانی در بیومس ایجاد نمی کند.

    کلیدواژگان: اشعه UVB، سیتونمین، OS-MAAS، فیکوبیلی پروتئین ها، پروتئین، قند
  • حسین رامک، مریم سیوف جهرمی*، پرستو اکبری صفحات 10-24
    پیشینه و اهداف

     خلیج فارس، محیطی کم عمق، نیمه بسته و با عمق متوسط 35 متر و بیشینه عمق 90 متر است که از طریق تنگه ی هرمز به خلیج عمان متصل می شود. خلیج فارس یکی از منابع اصلی توده آب شور جهان است. در گذشته از ردیاب های غیرفعال برای ردیابی توده ی آب استفاده می شده است. کاربرد داده های ماهواره ای در مطالعه الگوی آب و توده ی آب به عنوان یک علم جدید مطرح است. دلیل استفاده از داده های ماهواره ای، کم هزینه بودن و در دسترس بودن آن است. هدف این پژوهش، بررسی موقعیت مکانی توده آب خلیج فارس (PGW) در دو فصل گرم و سرد است که با استفاده از تحلیل داده های ماهواره ای، نحوه توزیع و پویایی توده ی آب خلیج فارس بررسی شده است و مناطق احتمالی آن در دریای عمان شناسایی شده است.

    روش ها 

    به ترتیب، دمای منطقه مورد مطالعه (E 45/59- 00/47، N 00/32- 60/22) از گروه داده های دمای سطح دریا (SST) با قدرت تفکیک زیاد (قدرت تفکیک 05/0)، به اختصار OSTIA و شوری سطح دریا (SSS) از NOAA NESDIS STAR (قدرت تفکیک 25/0) از NOAA تهیه شد. ابتدا اطلاعات آماری روزانه ی شش سال (2014-2019)، به صورت سالیانه، و در دو فصل گرم و سرد استخراج گردید. سپس از داده ها برای کل حوضه، متوسط زمانی، بیشینه، کمینه، دامنه و انحراف معیار به دست آمد و متوسط هر فصل به تفکیک رسم گردید. میانگین مکانی SST سالیانه حوضه در سال های مذکور (2014-2019) برای همه ی سلول ها، محاسبه شد اما از محاسبه میانگین مکانی SSS سالیانه به علت اینکه در بسیاری از سلول ها، داده وجود نداشت، صرف نظر شد. سپس داده های ماهواره ای SST و SSS، با توجه به داده های تاریخی اندازه گیری شده ی 73 ساله ، در متلب از نظر مکانی فیلتر شدند تا محدوده فیلتر شده ی SST و SSS به دست آید و گسترش توده ی PGW در دریای عمان مشخص گردد.

    یافته ها

      از فیلتر دمایی داده های ما هواره ای OSTIA در فصل گرم سال های مورد مطالعه (2014-2019) مشاهده گردید که توده ی PGW تغییر مکان داده است، به طوری که در سال 2016 نسبت به سال 2015 توده ی PGW در حدود 12/0 درجه معادل 14 کیلومتر و سال 2017 نسبت به سال 2016 نیز حدود 08/0 درجه معادل 9 کیلومتر جلوتر رفته و به سمت شرق پیشروی داشته است. توده ی PGW، می تواند در دریای عمان و به فاصله 300 تا 350 کیلومتر از تنگه هرمز منتقل شود. پهنای توده ی PGW در دریای عمان، حدود یک درجه (E 56-57) در فصل گرم و 5/2 درجه (E 5/59- 57) در فصل سرد، با تغییرات سالیانه است. (بیشترین گسترش در 2015 اتفاق افتاده است.).

    نتیجه گیری

      این مطالعه نشان می دهد که اختلاف بیشترین SST روزانه ی فصل گرم و سرد (به ترتیب، C 87/35 و C 06/34)، حدود C 8/1 بوده است و اختلاف کمترین SST روزانه در فصل گرم و سرد (به ترتیب، C 27/18 و C 11/13) حدود C 16/5 بود. میانگین شوری در فصل گرم در حدود psu08/34 تا psu49/36 است که دامنه ی تغییرات آن psu4/2 است. در صورتی که در فصل سرد میانگین شوری در محدوده ی psu51/34 الی psu5/36 با دامنه ی تغییرات psu01/2 است. همچنین، آب سطحی (با دمای فیلترشده ی C 30-5/28) در فصل سرد در غرب دریای عمان (E 5/58 الی E 5/59) قرار دارد. این آب در فصل گرم، به سمت قسمت های میانی دریای عمان (طول های جغرافیایی بیشتر از E 5/59) پیشروی می نماید که بیانگر نفوذ بیشتر توده ی PGW از لایه زیرسطحی آن به دریای عمان در فصل گرم است.

    کلیدواژگان: توده ی آب خلیج فارس، دمای سطح دریا، شوری سطح دریا، OSTIA، NOAA NESDIS STAR
  • قربان طاطار، نصرالله احمدی فرد*، رامین مناف فر صفحات 25-34
    پیشینه و اهداف

    ایران دارای جمعیت های مختلفی از آرتمیاست که در اقلیم های مختلفی که دارای املاح و شرایط اکولوژیک متفاوتی هستند زندگی می کنند. شرایط فیزیکوشیمیایی مختلف دریاچه ها و تالاب ها موجب شده است که گونه زایی آلوپاتریک آرتمیا تشدید یابد. هدف مطالعه حاضر بررسی تاثیر یکی از یون های موجود در این اقلیم ها بود تا بتوان به صورت نیمه طبیعی در برخی از تالاب های استان گلستان اقدام به کشت آرتمیا نمود.

     روش ها 

    به همین منظور تاثیر 4 تیمار (10، 16، 33 و 50 درصد) سولفات منیزیم به جای نمک های دیگر در کنار تیمار شاهد بر درصد سیست گشایی، رشد و بقاء آرتمیا فرانسیسکانا بررسی شد.

    یافته ها

    از نظر شاخص رشد طولی آرتمیا بیشترین و کمترین طول بدن به ترتیب در تیمار شاهد و 50% سولفات منیزیم مشاهده گردید. در تیمار 33 % سولفات منیزیم نیز رشد طولی کاهش معنی داری با تیمار شاهد نشان داده است (05/0> p) اما با تیمار 50% سولفات منیزیم تفاوت معنی داری را نشان ندادند (05/0>P). در غلظت های پایین سولفات منیزیم رشد طولی آرتمیا کاهشی را نشان داده است اما تفاوت معنی داری با تیمار شاهد نشان ندادند. بیشترین و کمترین درصد بقاء به طور معنی داری به ترتیب در تیمار شاهد و تیمار 50% سولفات منیزیم مشاهده شد. در روز پانزدهم حداکثر بقاء 83 درصد در تیمار شاهد و کمترین بقاء 46 درصد در تیمار با حداکثر سولفات منیزیم مشاهده شد. بالاترین و پایین ترین درصد هچ به ترتیب در تیمار شاهد و 50% سولفات منیزیم اندازه گیری شد. با افزایش غلظت سولفات منیزیم در تیمارها به طور معنی داری تعداد ناپلی به دست آمده کاهش و همچنین تعداد سیست های تفریخ نشده افزایش نشان داد (05/0>P). بالاترین تعداد ناپلی های چتری در تیمار با 50 % سولفات منیزیم مشاهده شد. حداکثر و حداقل میزان کارایی هچ به ترتیب در تیمار شاهد و 50 % سولفات منیزیم مشاهده شد اما بین تیمارها از نظر آماری تفاوت معنی داری مشاهده نشد. بعد از تفریخ حداکثر مرگ و میر ناپلی آرتمیا در تیمار با حداکثر مقدار سولفات منیزیم مشاهده شد.

    نتیجه گیری

    نتایج این تحقیق نشان داد که سولفات منیزیم در مقادیر بالا محدود کننده تفریخ و رشد آرتمیا می باشند و از معرفی این موجود به چنین اقلیم های باید پرهیز نمود.

    کلیدواژگان: آرتمیا، سسیت گشایی، سولفات منیزیم، کارایی هچ، رشد طولی، بقاء
  • سهیلا مطرودی*، سعیده شاکری، نبی جمعه زاده صفحات 35-44
    پیشینه و اهداف

    آنزیم ها پروتیین هایی هستند که به طور انتخابی تمام واکنش های متابولیک را در موجودات زنده کاتالیز می کنند. میلیو ن ها آنزیم توسط پروکاریوت ها و یوکاریوت ها تولید می شوند. اسفنج های دریایی با ارگانیسم های مختلفی مانند باکتری ها، قارچ ها، ویروس ها، پروتوزوآها و موجودات تک سلولی بنام جلبک ها همزیستی دارند و طبیعت میان کنش اسفنج ها با میکروب ها بسیار متنوع است.حدود 40 درصد از حجم توده اسفنج از باکتری های همزیست تشکیل شده است. حداقل 32 شاخه باکتریایی در اسفنج های دریایی شناخته شده است که توسط روش های وابسته به کشت و مستقل از کشت جداسازی شده اند. میکروارگانیسم های همزیست با اسفنج ها منبع ترکیبات مختلفی هستند که در گذشته گمان می رفت توسط اسفنج ها تولید می شوند که اکنون مشخص شده که توسط این میکروارگانیسم های همزیست مشتق شده اند. چنانچه باکتری های تولیدکننده این ترکیبات جداسازی شوند می توان جهت تولید انبوه آنها را کشت داد. هدف از این تحقیق جداسازی باکتری ه ای تولیدکننده آنزیم آمیلاز از اسفنج های دریایی و بهینه سازی شرایط رشد و تولید آنزیم آمیلاز در ایزوله برتر می باشد. باکتری های همزیست با اسفنج با استفاده از روش رقیق سازی سریالی و آنالیز های افتراقی در باکتری های جداشده انجام شد. فعال ترین ایزوله با استفاده از روش های کیفی و کمی هیدرولیز نشاسته انتخاب شد.

    روش ها

    ویژگی های مورفولوژیکی و بیوشیمیایی با استفاده از کتاب برجی و سیستماتیک باکتری ها انجام شد. آنالیز های افتراقی با انجام تست های کاتالاز، گرم، TSI، سیمون سیترات، اورنیتیل دکربوکسیلاز، لیزین دکربوکسیلاز، VP، MR، ایندول و SIM انجام شد. غربالگری اولیه جهت جداسازی ایزوله های تولیدکننده آنزیم آمیلاز به ترتیب، با انجام آزمایش های پلیت حاوی نشاسته و دی نیتروسالیسیلیک اسید (DNS) صورت گرفت. جهت بهینه سازی تولید آنزیم آمیلاز در ایزوله برتر (SS1) با استفاده از محیط کشت M1 حاوی غلظت های مختلف NaCl (2 تا 14 درصد)انجام شد. برای یافتن pH بهینه از محیط کشت M1 با pH های مختلف 4تا 8 استفاده شد و پس ازگذشت زمان انکوباسیون فعالیت آمیلازی آن ها مورد آزمایش قرار گرفت. ایزوله SS1 در محیط کشت M1 در 28 درجه سانتیگراد به مدت 7 روز جهت تهیه توده سلولی مناسب برای استخراج DNA کشت داده شد. استخراج DNA با استفاده از کیت استخراج DNA از باکتری های گرم مثبت، انجام شد. تکثیر ژن 16S rRNA با استفاده از DNA استخراج شده و آغازگرهای F27  و R1492 انجام شد. محصول PCR به دست آمده توالی یابی شده و توالی ها مورد بررسی قرار گرفت. توالی ژن 16S rRNA به دست آمده با استفاده از نرم افزار BLAST موجود در داده پایگاه ژنی NCBI همردیف شد و در سطح جنس با استفاده از نرم افزار CLUSTAL-X شناسایی شد. درخت فیلوژنی با استفاده از نرم افزار MEGA 6.06 و روش Neighbor-Joining رسم گردید. صحت درخت فیلوژنی با بوت استرپ 1000 تکرار صورت گرفت.

    یافته ها

    آنالیزهای بیوشیمیایی نشان داد که هر سه ایزوله کاتالاز و گرم مثبت هستند و هیچکدام H2S تولید نمی کنند. تمام ایزوله ها برای آزمایش های TSI، MR و VP منفی بودند. توالی های 16S rRNA بدست آمده از فعالترین ایزوله تولیدکننده آنزیم آمیلاز نشان می دهد که این ایزوله متعلق به جنس باسیلوس می باشد. شرایط بهینه رشد و تولید آنزیم آمیلاز در ایزوله برتر به شرح زیر می باشد: غلظت 12 درصد NaCl، دمای 35 درجه سانتی گراد و pH 12 می باشد. بیشترین فعالیت آمیلازی مشاهده شده در شرایط بهینه رشد ایزوله برتر مورد مطالعه 109 واحد آنزیمی بود (هر واحد آنزیمی عبارتست از میزان آنزیمی که یک میکروگرم گلوکز را در یک دقیقه آزاد کند).

    نتیجه گیری

    نتایج نشان می دهند که تولید آنزیم به شرایط رشد باکتری بستگی دارد و در مطالعات بعدی لازم است ژن کدکننده آنزیم آمیلاز تکثیر و جهت تولید انبوه آنزیم در میزبان مناسب کلون شود.

    کلیدواژگان: اسفنج های دریایی، آمیلاز، باسیلوس، 16S rRNA
  • لیلا مهاجری*، علی اکبر شایسته، محمدعلی زاهد، مرتضی پاکروان صفحات 46-56
    پیشینه و اهداف

    ریز پلاستیک ها به دلیل فراگیر بودن در اقیانوس ها و توانایی حمل مواد شیمیایی سمی، به یکی از چالش های اساسی و نوظهور زیست محیطی تبدیل گردیده اند. در دهه های اخیر با افزایش تولید و تقاضای جهانی برای پلاستیک ها، ورود این مواد به محیط های دریایی به طور چشمگیری افزایش یافته است. از این رو، با توجه به اهمیت اقیانوس ها و دریاها به لحاظ تامین مواد غذایی و همچنین مسایل آب و هوایی، پیامدهای زیست محیطی این گونه زباله ها بیش از هر
    زمانی مورد توجه قرار گرفته است. انتقال در مسافت های طولانی، پایداری و پویایی جهانی زباله های پلاستیکی جنبه های کلیدی از درک سرنوشت نهایی این مواد و هرگونه تاثیر احتمالی بقایای پلاستیکی بر روی اکوسیستم های دریایی است. اکنون در سطح جهانی پذیرفته شده است که بقایای پلاستیکی سمی بوده و
    سبب تجمع آلاینده های شیمیایی می شوند و می توانند از طریق چندین مسیر وارد زنجیره های غذایی انسان شوند. استراتژی کنترل آلودگی ریزپلاستیک ها در درجه اول باید در کاهش منبع و سپس بر توسعه فن آوری های ترمیم و پاکسازی مقرون به صرفه متمرکز شود.

    روش ها 

    روش این پژوهش تحقیقی- توصیفی (Discreaption Research Method) بوده و از منابع کتابخانه ای، بانک های اطلاعاتی و گزارش های علمی استفاده شده است. فرضیه این پژوهش وجود اثرات زیانبار ریزپلاستیک ها در زسیت بوم دریا و گزارش آن توسط پژوهشگران بوده است.

    یافته ها

    ریز پلاستیک ها به دلیل فراگیر بودن در اقیانوس ها و توانایی حمل مواد شیمیایی سمی، به یکی از چالش های اساسی و نوظهور زیست محیطی تبدیل گردیده اند. این آلاینده ها به واسطه عواملی از قبیل تجمع زیستی و بزرگ نمایی زیستی، زنجیره غذایی انسان را به طور جدی تهدید می نمایند. با این حال نیاز به بهبود و توسعه روش های جدید برای کاهش خطرات شناسایی شده از بایوپلاستیک ها و میکروپلاستیک ها از اهمیت بسزایی برخوردار است. همچنین، این مساله که چگونه باقیمانده های پلاستیکی واسطه، این جنبه های کلیدی را برای آلاینده های شیمیایی محیط زیست ایجاد می کند حایز اهمیت است.

    نتیجه گیری

    اصطلاح میکروپلاستیک تنها در دو دهه اخیر مورد استفاده عموم قرار گرفته است، این در حالیست که هنوز سوالات زیادی در مورد میزان تاثیرات مخرب آنها وجود دارد. لذا با توجه به محدودیت مطالعات موجود، تا زمانی که استانداردسازی و هماهنگی برای نمونه برداری و شناخت نمونه ها اجرا شود، تحقیقات بیشتر در مورد پردازش نمونه ها و تکنیک های تجزیه و تحلیل به منظور کنترل و کاهش ورود میکروپلاستیک ها به آب و چرخه غذایی لازم است.

    کلیدواژگان: ریزپلاستیک، زیست بوم، زنجیره غذایی، سمیت، تجمع
  • عماد کوچک نژاد*، صمد حمزه ئی صفحات 57-67
    پیشینه و اهداف

    Noctiluca scintillans یک دینوفلاژله بدون پوسته است که شکوفایی زمستانی گسترده ای در شمال اقیانوس هند دارد. در تمامی ایستگاه های مورد مطالعه در گشت فراساحلی زمستانی PGE 1801 پژوهشگاه اقیانوس شناسی و علوم جوی در منطقه  تنگه هرمز لایه های سبز رنگ حاصل از توده های متراکم جلبکی گونه N. scintillans مشاهده می شد. هدف از این مطالعه بررسی پراکنش شکوفایی زمستان 1396 در تنگه هرمز با استفاده از داده های میدانی و سنجش از راه دور است.

    روش ها 

    با استفاده از نمونه های تور کمرگیر تراکم گونه N. scintillans در لایه سطحی آب محاسبه شد. تراکم سایر فیتوپلانکتون ها با نمونه برداری مستقیم از آب به وسیله نمونه بردار نیسکین به دست آمد. در تمامی ایستگاه ها، پروفیل پارامترهای شوری و دمای آب و کلروفیل آ از سطح تا لایه نزدیک به بستر، با استفاده از دستگاه CTD اندازه گیری شد. از داده های ماهواره های سنجنده های  MODIS برای بررسی پراکنش و گستردگی شکوفایی استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج حاصل از آزمون همبستگی (Pearson) ،ارتباط معنی داری بین کلروفیل آ (مقادیر حاصل از سنجش از دور) و تعداد سلول N. scintillans در لیتر نشان داد (R= 0.74, P<0.05).

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد شدت شکوفایی  N. scintillans در بخش غربی تنگه هرمز و در آب های نزدیک به ساحل بیشتر است. به علاوه داده های سنجش از دور ماهواره ای نشان می دهد که یک ارتباط قوی بین نحوه پراکنش شکوفایی  N. scintillans و پیچک های میان مقیاس در تنگه هرمز وجود دارد.

    کلیدواژگان: شکوفایی جلبکی، تنگه هرمز، سنجش از دور، Noctiluca scintillans
  • شیما نادری، مریم افشاری*، پروین فرشچی، سید عباس پورهاشمی صفحات 68-81
    پیشینه و مبانی نظری پژوهش

    همواره جایگاه ارزشمند محیط زیست در جوامع انسانی، در سرتاسر جهان مورد توجه بوده است؛ زیرا بقای انسان در گرو حفاظت از آن سنجیده می شود. در همین راستا، به منظور حفاظت از محیط زیست دریایی خلیج فارس که یکی از آلوده ترین و در عین حال آسیب پذیرترین مناطق دریایی به حساب می آید و به جهت اجرای اهداف توسعه پایدار در این منطقه نیازمند راهکاری برای مقابله با پیامدهای منفی هستیم. زیرا غلبه روز افزون این عوامل، فجایع غیر قابل جبران زیست محیطی را در اکوسیستم خلیج فارس بوجود آورده که جلوگیری از آنها بر عهده تمامی کشورهای ساحلی است. بر این اساس، اهداف توسعه پایدار سند 2030، مجموعه ای مدون از وظایف کشورها را تا سال2030تعیین کرده، همچنین با مدنظر قراردادن اهداف توسعه هزاره، به ارایه راهکارهایی برای حل معظلات محیط زیستی کره زمین در زمینه فقر، آب سالم، انرژی های پاک وفناوری های نوین می‏پردازد؛ مسلما دست یابی به اهداف توسعه پایدار و افزایش کیفیت زندگی موجودات بشری سازگار با نیازهای حال و آینده، از طریق دست یابی به ابزارهای رشد اقتصادی همراه با کیفیت اجتماعی و تغییر شکل روش های تولید و الگوهای مصرف پایدار شده از طریق برقراری تعادل زیست محیطی، میسر و مقدور می باشد.

    روش شناسی

    این مقاله به روش تحلیلی و به صورت کتابخانه ای، ضمن بررسی پیامدهای منفی و موانع پیشروی، به رویکرد پیامدهای مثبت و ارایه راهکارهای عبور از موانع نیز اشاره دارد.

    یافته ها

    نتایج تحقیق نمایانگر اینست که بررسی پیامدها و ایجاد رویه ای برای رسیدن به شاخصهای بومی پیشنهادی و متناسب سازی اهداف توسعه پایدار در سطح نواحی منطقه ای خلیج فارس، امری لازم و اجتناب ناپذیر قلمداد می شود؛ زیرا حصول نتایج مثبت در این امر، در مناطق دریایی با تعادل و توازن میان اقتصاد، اجتماع و محیط زیست دریایی میسر می گردد.نبا توجه به تحلیل انجام شده که راهکاری اساسی برای پژوهش های آتی جهت برطرف سازی آلودگی های زیست محیطی دریایی قلمداد می گردد، حفاظت از محیط زیست دریایی خلیج فارس نیز با حمایت و هدایت اهداف توسعه پایدار سند 2030 و اجرای آن در منطقه میسر گردیده تا ازاینرو دست یابی به توسعه بادوام در مناطق دریایی با از میان برداشتن موانع و پیامدهای منفی مسدود کننده راه توسعه پایدار فراهم شود. در نهایت برای اجرایی شدن سند 2030 در مناطق و کشورهای حوزه خلیج فارس، دولت ها وظیفه دارند اهداف توسعه پایدار را با توجه به شرایط مناسب محیطی، متناسب سازی کنند. به همین دلیل یکی از اهداف بنیادین نوشتار حاضر، شرح و طراحی شاخصهای بومی پیشنهادی پایداری توسعه در سطح نواحی منطقه ای خلیج فارس است.

    کلیدواژگان: توسعه پایدار، بومی سازی، محیط زیست دریایی، خلیج فارس
  • علیرضا ولیخانی سامانی، مجتبی اردستانی*، مسعود صدری نسب صفحات 82-92
    پیشینه و اهداف

    مصب ها به عنوان گذرگاهی جهت ورود مواد گوناگونی می باشند که توسط رودخانه به دریا حمل می گردند.

    روش ها

    در تحقیق حاضر ذرات معلق رودخانه ناورود جمع آوری شده است و در آزمایشگاه تحت فرآیندهای تجزیه کامل و چندمرحله ای قرار گرفته شده است. سپس میزان جذب و واجذب فلزات سنگین مس، روی، سرب، منگنز و نیکل اندازه گیری و تحت عوامل مختلف (تغییرات شوری، کربن آلی محلول، نیترات و pH) بررسی گردید.

    یافته ها

    بر اساس نتیجه های حاصل از آزمایش های مقدار جذب و واجذب ، فلزات مس، نیکل و روی (محلول در آب رودخانه) به ترتیب به مقادیر  41/6 ، 03/3 و  09/2 میلی گرم بر کیلوگرم به سطح ذرات معلق جذب می شوند. درحالی که فلزات منگنز و سرب به مقادیر 97 و 09/2 میلی گرم بر کیلوگرم از سطح ذرات معلق واجذب می گردند. بر طبق نتایج حاصل از آنالیز خوشه ای، نیترات و pH با ضریب همبستگی 0.83، جذب و واجذب فلزات منگنز و سرب را در حین اختلاط مصبی تحت تاثیر مستقیم قرار می دهند در حالی با جذب عناصر روی، مس و نیکل با ضریب همبستگی 0.89 رابطه معکوس دارند. همچنین شوری و کرین آلی محلول (DOC)، در جذب و واجذب فلز نیکل با ضریب همبستگی 0.96 نقش دارند. همچنین شوری و کربن آلی محلول همچنین جذب فلزات روی و مس به مقدار کمتری نقش دارند(ضریب همبستگی 0.74).

    نتیجه گیری

    با توجه به اینکه مدیران منابع آبی با دریافت اطلاعات دقیقتر، تصمیماتی بهتر را خواهند گرفت، مقادیر واقعی از حمل فلزات سنگین توسط رودخانه ها به دریا متفاوت با مقادیری می باشد که بدون در نظر گرفتن جذب و واجذب در نظر گرفته می شود. لذا جذب و دفع فلزات سنگین در مصب با توجه به امکان وجود شوری های گوناگون از اهمیت وافری برخوردار می باشد.

    کلیدواژگان: تحلیل آماری، رسوبات معلق، تفکیک شیمیایی، فلزات سنگین، مصب
  • سید یاسر ضیایی، مهدی کیخسروی* صفحات 93-108
    پیشینه و مبانی نظری پژوهش

    با انعقاد «کنوانسیون وضعیت حقوقی دریای خزر» موسوم به « کنوانسیون آکتایو» در سال 2018، منطقه ماهیگیری به عنوان یکی از مناطق چهارگانه این دریا به رسمیت شناخته شد. با عنایت به سکوت «کنوانسیون آکتایو» در رابطه با بسیاری از موضوع های صلاحیتی در این منطقه، هدف از مقاله حاضر تعیین صلاحیت دولت های ساحلی دریای خزر در پرتو مقررات حقوق بین الملل است.

    روش شناسی

    موضوع حاضر، با روش توصیفی- تحلیلی و با عنایت به گردآوری اطلاعات به طور عمده کیفی تحقیق به روش کتابخانه ای و به صورت استفاده از اسناد، کتاب ها، مقاله های معتبر و تارنماهای مرتبط با موضوع مورد کندوکاو قرار گرفته است.

    یافته ها

    بررسی متون حقوقی فارسی و نیز مطالعات تطبیقی بین المللی نشان می دهد که مقاله حاضر از جهت گستره موضوع های صلاحیتی و از جهت زمان مورد مطالعه در منطقه ماهیگیری، نسبت به مقالات پیش گفته دارای نوآوری بوده است. به عبارت دیگر، مطالعه این مقاله شامل صلاحیت های «تقنینی»، «قضایی» و «اجرایی» دولت های ساحلی در دریای خزر در دوران اخیر و پس از انعقاد کنوانسیون آکتایو می شود.

    نتیجه گیری

    نتایج این جستار نشان می دهد که مطابق مقررات حقوق بین الملل دولت های ساحلی درخصوص طیف گسترده ای از موضوع ها از صلاحیت های تقنینی، قضایی و اجرایی در منطقه ماهیگیری برخوردار هستند و تسری مقررات مزبور توسط 5 دولت ساحلی به دریای خزر بهترین راهکار جهت حل و فصل چالش های صلاحیتی آتی هستند.

    کلیدواژگان: کنوانسیون آکتائو، منطقه ماهیگیری، صلاحیت تقنینی، صلاحیت قضایی، صلاحیت اجرایی
  • ملیکا ناظمی*، رامین کریم زاده، سهیلا آقایی درگیری، هادی غفاری، یزدان مرادی، مسعود قربانی صفحات 109-118
    پیشینه و اهداف

    مطالعات انجام شده نشان می دهد اسفنج ها در بین آبزیان بیشترین متابولیت های ثانویه با خواص زیستی را تولید می کنند، در این تحقیق علمی به بررسی خواص سیتوتوکسیک، ضدقارچ و ضدباکتری ترکیب ترپنوییدی فیتول، استخراج شده از گونه avara. D از جزیره هنگام، خلیج فارس پرداخته شده است.

    روش ها 

    در این پژوهش پودر خشک اسفنج با استفاه از حلال استون به روش خیساندن عصاره گیری شد. سپس به منظور جداسازی ترکیبات ترپنویید عصاره از ستون کروماتوگرافی سیلیکاژل توسط حلال های ان هگزان، اتیل استات  و متانول استفاده شد. خواص زیستی این ترکیب؛ سیتوتوکسیک توسط آزمون XTT روی رده سلول سرطانی KB/C152، HUT-78/ C185 و سلول سالم Hek293، ضدباکتری و ضدقارچ توسط آزمون رقت لوله ای روی سویه باکتری های ؛ اشرشیاکلی، سودوموناس آیروژینوزا، کلبسیلا نمونیا، پروتیوس ولگاریس، سالمونلا تیفی، استافیلوکوکوس آریوس، باسیلوس سوبتیلیس، باسیلوس سریوس، نوکاردیا برازیلینسیس و سویه های قارچ و مخمر آسپرژیلوس فومیگاتوس و کاندیدا آلبیکنس مورد سنجش قرار گرفت. ترکیبات فیتول توسط دستگاه کروماتوگرافی گازی شناسایی شد.

    یافته ها

    این ترکیب در غلظت 21/67 میکروگرم در میلی لیتر بر رده سلول های سرطانی اپیتلیوم دهانی،  10/56 میکروگرم در میلی لیتر بر رده سلول های سرطانی لنفوسیت اثر کشندگی نشان داد. ترکیب فیتول در غلظت 200 تا 300 میکروگرم در میلی لیتر منجر به مرگ باکتری های گرم مثبت استافیلوکوکوس آریوس، باسیلوس سوبتیلیس و باسیلوس سریوس و در غلظت 1000 تا 2000 میکرو گرم در میلی لیتر منجر به مرگ باکتری های گرم منفی اشرشیاکلی، سودوموناس آیروژینوزا و سالمونلا تیفی و مخمر کاندیدا آلبیکنس و قارچ آسپرژیلوس شده است. در این پروژه که به بررسی ترکیبات ترپنویید و استرویید استخراج شده از اسفنج دریایی  avara. D از جزیره هنگام پرداخته شده است اثر زیستی سیتوتوکسیک، ضدباکتریایی و ضدقارچ از فرکشن های استخراج شده اثبات شده است.

    نتیجه گیری

    نتایج به دست آمده در این پروژه تحقیقاتی نشان می دهد که با انجام آزمایش های تکمیلی، جداسازی و خالص سازی ترکیب فیتول می توان گام موثری در استخراج ترکیبات طبیعی به منظور تولید دارو، محصولات آرایشی بهداشتی و غذایی برداشت.

    کلیدواژگان: اسفنج دریایی، ترکیبات طبیعی، خواص زیستی، جزیره هنگام، خلیج فارس
|
  • Hakimeh Mansouri*, Rahil Talebizadeh Pages 1-12
    Background and Objectives

    Nostoc species have gained much interest as a natural source of many secondary metabolites that have exhibited pharmacological properties. They synthesize UV-protective substances such as mycosporine-like amino acids (MAAs) or scytonemin to minimize the deleterious effects caused by UV radiation. In this research the effects of UVB radiation on increasing amount of UV-protective substances (scytonemin, OS-MAAS), and growth parameters such as photosynthetic pigments, protein and sugar content were studied in cyanobacteria Nostoc linckia.

    Methods

    For this purpose, 14-day algal cultures were treated with UVB rays for 1, 2 and 3 hours per day for 5 days. After treatment, the growth rate according to fresh weight measurement and other biochemical parameters according to colorimetric methods were assayed. Data were analyzed by one-way analysis of variance, and the significance of the differences was estimated by Duncan’s multiple comparison tests.

    Findings

    UVB treatment resulted in lower fresh weight of Nostoc algae. Algae exposure to 3 hours UVB, showed an increase in OS-MAAS content. The amount of scytonemin increased up to 3 times in 3 hours UVB treatment. The algae treated with UVB had more chlorophyll a and total carotenoid content but phycobiliproteins content reduced in this treatment. Total protein and total sugars were not affected by UVB treatment.

    Conclusion

    The results showed that this UV treatment method, in addition to significantly enhancing the anti UV compounds of the algae, would not reduce the biomass.

    Keywords: UVB radiation, Scytonemin, OS-MAAs, protein, Sugar
  • Hoseyn Ramak, Maryam Soyufjahromi*, Parasto Akbari Pages 10-24
    Background and Objectives

    The Persian Gulf is a shallow, semi-closed environment with an average depth of 35 meters and a maximum depth of 90 meters, connected to the Gulf of Oman through the Strait of Hormuz. The Persian Gulf is one of the main sources of saline water masses in the world. In the past, passive detectors have been used to track water mass. The use of satellite data in the study of water patterns and masses is a new science. The reasons of satellite data usage are its low costs and its availability. The purpose of this research is to investigate the location of Persian Gulf Water mass (PGW) in both warm and cold seasons which by using satellite data analysis, the distribution and dynamics of the Persian Gulf Water mass have been investigated and its possible areas in the Oman Sea have been identified.

    Methods

    The sea surface temperature of the studied area (47.00-59.45˚E, 22.60-32.00˚N) prepared from the Group for High Resoulation Sea Surface Temperature (SST) of NOAA named OSTIA (by the resolution of 0.05˚), and Sea Surface Salinity (SSS) prepared from NOAA NESDIS STAR (by the resolution of 0.25˚), respectively. First, daily statistical data for six years (2014-2019) were extracted annually, in both warm and cold seasons. Then, temporal mean, maximum, minimum, range and standard deviation were obtained for the whole basin and the means of the basin were illustrated separately for each season. The spatial mean of annual SST of basin in the studied years (2014-2019) was calculated for all cells, but the spatial mean of annual SSS was not calculated due to the lack of data in many cells. Then, the SST and SSS satellite data, according to the 73-years measured historical data, were spatially filtered in MATLAB to obtain the filtered range of SST and SSS and determine the expansion of the PGW mass in Oman Sea.

    Findings

    From the filter of OSTIA satellite data in the warm season of the studied years (2014-2019), it was observed that the PGW mass has shifted, so that PGW mass has gone further and moved to east about 0.12 degrees equal to 14 km in 2016 in compared with 2015 and about 0.08 degrees, equivalent to 9 km in 2017 in compared with 2016. The PGW can be transported in the Oman Sea, 300 to 350 km from the Strait of Hormuz. The width of PGW in the Oman Sea is about one degree (56-57˚E) in the warm season and 2.5 degrees (57-59.5˚E) in the cold season, by annual changes. (The widest expansion happened in 2015.).

    Conclusion

    This study represents that the difference of the highest daily SST of the warm and cold seasons (35.87˚C and 34.06˚C, respectively) were about 1.8˚C and the lowest daily SST difference of  the warm and cold seasons (18.27˚C and 13.11˚C, respectively) were about 5.16˚C. The average salinity in the warm season is about 34.08 psu to 36.49 psu with a range of changes of 2.4 psu. Whereas the average salinity is in the range of 34.51 psu to 36.50 psu with a range of changes of 2.01 psu in the cold season. Moreover, the surface water of the cold season (by filtered temperature of 28.5-30˚C) is located in the west of Oman Sea (58.5˚E to 59.5˚E). In the warm season, this water progress farther to the middle of Oman Sea (longitudes more than 59.5˚E), which indicates that the PGW mass penetrates more from its subsurface to the Oman Sea in the warm season.

    Keywords: Persian Gulf water mass, Sea surface temperature, Sea surface salinity, OSTIA, NOAA NESDIS STAR
  • Ghorban Tatar, Nasrollah Ahmadifard*, Ramin Manaffar Pages 25-34
    Background and Objectives

    Iran has different populations of Artemia that live in different climates and ecological conditions. Physicochemical conditions of lakes and lagoons have intensified the allopatric Artemia speciation. The aim of this study was to investigate the effect of one of the ions in these climates so that Artemia can be cultivated semi-naturally in some wetlands of Golestan province.

    Methods

    To do this, the effect of four treatments (10, 16, 33, and 50%) of magnesium sulfate instead of other salts on cyst and growth parameters of Artemia franciscana was studied.

    Findings

    There was a significant difference between the experimental groups in the Artemia growth index (P <0.05). Maximum and minimum body lengths were observed in the control and 50% magnesium sulfate groups, respectively. Also, 33 % magnesium sulfate treatment showed a significant decrease in growth rate compared to the control treatment (p <0.05) but did not show a significant difference with 50% magnesium sulfate treatment (P <0.05). At low concentrations of magnesium sulfate growth rate insignificantly decreased in Artemia compared to control treatment. The highest and the lowest survival percentage were observed in control and 50% magnesium sulfate, respectively. On the 15th day, the maximum and minimum survival rate was 83 % and 46% in control and 50% magnesium sulfate treatment, respectively. The highest hatching percentage was observed in the control treatment and the lowest was observed in the 50% magnesium sulfate treatment. Increasing magnesium sulfate concentration significantly decreased the number of nauplii but increased the number of non-hatched cysts (P <0.05). Moreover, the highest number of umbrella stages of Artemia was observed in the treatment with 50% magnesium sulfate. Maximum and minimum hatch efficiency were insignificantly observed in control and 50% magnesium sulfate treatments, respectively. The highest mortality of nauplii was significantly observed in the treatment with maximum magnesium sulfate.

    Conclusion

    The results of this study showed that magnesium sulfate in high-level amounts limits the hatching and growth of Artemia which should not be introduced to such climates.

    Keywords: Artemia, Hatching percentage, Magnesium Sulfate, Hatching Efficiency, Growth, Survival
  • Soheila Matroodi*, Saeedeh Shakeri, Nabi Jomehzadeh Pages 35-44
    Background and Objectives

    Enzymes are selective proteins that catalyze all metabolic reactions found in living organisms. Millions of enzymes are produced by prokaryotes and eukaryotes. Marine sponges have developed a enormous quantity of diverse microorganisms such as bacteria, fungi, viruses, protozoa, and single-celled algae and the nature of the sponge-microbe interaction is diverse. Marine sponge's symbiotic bacteria can comprise as much as 40% of sponge tissue volume. At least 32 bacterial phyla and candidate phyla were described from marine sponges by both cultivation-dependent and cultivation-independent techniques. Symbiotic microorganisms in sponges can be sources of various natural products, because metabolites previously ascribed to sponges have recently been demonstrated to be biosynthesized by symbionts. If symbiotic microorganisms from which some natural products are derived can be cultured, the microorganism could be used in a mass production of the bioactive comopounds. The goal of this research is isolation of Amylolytic bacteria from marine sponges and optimization of bacterial growth and amylase production in most amylolytic isolate. Symbiot bacteria were isolated using serial dilution method and differential analyses done for isolated bacteria. Most effective isolate was selected by using qualitative starch hydrolysis method.

    Methods

    Morphological and biochemical characteristics were studied using Bergey’s manual of systematic bacteriology. Differential analyses were performed by catalase and Gram test TSI, H2S, VP, MR tests. Preliminary screening and quantification of amylase activities were analysed in selected isolates by starch agar plate and dinitrosalicylic acid (DNS) method respectively. In order to optimize the enzyme production, the fermentation process was carried out under M9 medium using various sodium chloride concentrations (2–14%). To evaluate the effect of pH on the production of Amylase, the best amylase producer isolate was cultured at M9 medium with different pH rang 4-8. After incubation time it was subjected to amylase activity assay. Isolate SS1 was grown in M1 medium at 28°C for 7 days. DNA extraction was done using Cinnapure DNA Kit for isolation of DNA from gram positive bacteria. PCR amplification of 16S rRNA gene was performed, the specific actinomycete primers, F27 and R1492 were used to amplify 16S rDNA. The resultant 16S rRNA gene sequences were aligned manually with corresponding almost complete sequences. The 16S rRNA gene sequence search was performed using the BLAST program available from the National Centre for Biotechnology Information (NCBI) and the isolate was identified to generic level Using the CLUSTAL-X Multiple Sequence Alignment Program (Strasburg, France), The Phylogenetic tree was constructed by Neighbor-Joining method using MEGA 6.06. The reliability of the phylogenetic tree was tested by bootstrap analysis using 1,000 replicates.

    Findings

    Biochemical analyses showed that all tests were catalase and Gram positive none of them produced H2S and TSI, MR, VP tests were negative. According to 16S rRNA sequences result the most effective isolate was belong to Bacillus genus and Optimum growth condition was found at 12% NaCl concentration, 35˚C temperature and pH 12. Maximum amylase activity in optimum condition was 109 Unit (one Unit is amount of enzyme that release one microgram of glucose in a minute).

    Conclusion

    The results showed that enzyme production is related to growth of bacteria conditions and the amylase gene should amplify from selected isolate and clone in suitable host for more studies.

    Keywords: Marine sponges, Amylase, Bacillus, 16S rRNA
  • Leila Mohajeri*, Ali Akbar Shayesteh, Mohammad Ali Zahed, Morteza Pakravan Pages 46-56
    Background and Objectives

    Microplastics have become one of the major and emerging environmental challenges due to their ubiquity in the oceans and their ability to carry toxic chemicals. In recent decades, with increasing production and global demand for plastics, the entry of these materials into marine environments has increased dramatically. Therefore, due to the importance of the oceans and seas in terms of food supply and climate issues, the environmental consequences of such wastes have been considered more than ever. The distant transport, persistence and universal dynamic forces of plastic remains are key aspects to considerate the fate of this material and any potential impacts of plastic remains on marine ecosystems. A plastic remains accumulates chemical contaminants; it is accepted to the world how plastic remains are considered toxic. Because of their potential to bioaccumulation, ingestion of micro plastics can enter human food chains via several pathways. Strategy for control of micro plastics pollution should mostly focus on source reduction and afterward on the development of cost-effective clean up and remediation technologies.

    Methods

    The Discreaption Research Method has been implemented based on library resources, databases, and scientific reports. The hypothesis of this research is the existence of harmful effects of microplastics and its report by researchers.

    Findings

    Microplastics have become one of the major environmental challenges due to their ubiquity in the oceans and their ability to carry toxic chemicals. These pollutants pose a serious threat to the human food chain due to factors such as bioaccumulation and biomagnification. However, developing new methods to reduce the identified risks of bioplastics and microplastics is significant. Also, it should be assessed how intermediate plastic waste creates these key aspects for environmental chemical pollutants.

    Conclusion

    The term microplastic has only been widely used in the last two decades, although there are still many questions about the extent of their destructive effects. Therefore, due to the limitations of existing studies, further research on sample processing and analysis techniques to control and reduce the entry of microplastics into the water and food chain is needed until standardization and coordination for sampling and recognition of samples are carried out.

    Keywords: microplastic, aquatic environment, marine ecosystem, food chains, toxic
  • Emad Koochaknejad*, Samad Hamzei Pages 57-67
    Background and Objectives

     Noctiluca scintillans is a dinoflagellate without armor that has extensive winter blooms in the northern Indian Ocean. Green layers from dense algal masses of N. scintillans were observed in all the studied stations in the winter, PGE 1801 cruise of the Institute of Oceanography and Atmospheric Sciences in the Strait of Hormuz. The aim of this study was to an assessment of the distribution of the bloom in the winter of 2017 in the Strait of Hormuz using field data and remote sensing.

    Methods

    The density of N. scintillans species in the upper layer of water was calculated using closing net samples. The density of other phytoplankton was obtained by direct sampling of water by Niskin sampler. In all stations, the profiles of salinity, water temperature, and chlorophyll A parameters were measured from surface to layer close to the substrate using CTD. MODIS satellite data were used to investigate the distribution and extent of the bloom.

    Findings

    The results of correlation analysis (Pearson) showed a significant relationship between chlorophyll A (values ​​obtained from remote sensing) and the number of N. scintillans cells per liter (R = 0.74, P <0.05).

    Conclusion

    It seems that the intensity of N. scintillans bloom is higher in the western part of the Strait of Hormuz and the waters near the coast. Also, satellite remote sensing data show that there is a strong correlation between the distribution of N. scintillans bloom and mid-scale eddies in the Strait of Hormuz.

    Keywords: Algal bloom, Strait of Hormuz, Noctiluca scintillans
  • Shima Naderi, Maryam Afshari*, Abbas Poorhashemi Pages 68-81
    Background and Theoretical Foundation

    The valuable place of the environment in human societies has always been considered around the world because human survival is measured by its protection. Thus, we need a solution to deal with the negative consequences in order to protect the marine environment of the Persian Gulf and to implement the goals of sustainable development in this region, which is one of the most polluted and vulnerable marine areas. Because the increasing dominance of these factors has created irreparable environmental catastrophes in the Persian Gulf ecosystem that all coastal countries are responsible for preventing them. Accordingly, the 2030 Sustainable Development Goals have set out a codified set of tasks for countries, to be fulfilled by 2030. Moreover, taking into account the Millennium Development Goals, it offers solutions to solve the earth’s environmental problems in the field of poverty, clean water, clean energy and state-of-the-art technologies. Certainly, achieving the goals of sustainable development and increasing the quality of life of human beings in accordance with current and future needs is possible by achieving the tools of economic growth along with social quality and transforming to sustainable production methods and consumption patterns by establishing environmental balance.

    Methodology

    This article studied analytically and through library research while examining the negative consequences and obstacles to progress, also refers to the approach of positive consequences and offers solutions to overcome obstacles.

    Finding

    The results of this article show that necessary and unavoidable to study the consequences and to establish a procedure to achieve the proposed indigenous indicators and adapt of sustainable development goals in the Persian Gulf regions level;  because achieving positive results in this matter is achievable through providing balance between economy, society and marine environment.

    Conclusion

    According to the analysis performed, considered as a fundamental solution for future research to eliminate marine environmental pollution, the protection of the marine environment of the Persian Gulf has been made possible by supporting and conducting the goals of sustainable development of the 2030 instrument and implementing it in the region so as to pave the way for attainment of sustainable development in marine regions by eliminating the barriers and negative consequences that impede sustainable development. Eventually, for the implementation of the 2030 instrument in the regions and countries of the Persian Gulf, governments are obliged to adopt the goals of sustainable development with regard to the appropriate environmental conditions. Hence, one of the basic objectives of the present paper is to explain and design indigenous indicators proposed for sustainable development across the regional areas of the Persian Gulf.

    Keywords: sustainable development, Localization, Marine Environment, Persian Gulf
  • ALIREZA Valikhani Samani, Mojtaba Ardestani*, Masoud Sadrinasab Pages 82-92
    Background and Objectives

    Estuaries are very important aquatic systems due to importing/exporting large amounts of organic and inorganic materials from natural and anthropogenic sources to seas.

    Methods

    In the present study, suspended particulate matters (SPMs) were collected from Navrud River in to laboratory and sequential extraction procedure was conducted to determine element concentration. Adsorption and desorption of heavy metals (Cu, Zn, Pb, Ni, and Mn) was determined under the effect of various parameters (Salinity, DOC, pH and Nitrate).

    Findings

    Based on the results of adsorption and desorption testing, when SPMs enter estuarine mixing zone at different salinities, Cu, Ni and Zn adsorbed to SPMs by 6.41, 3.03 and 2.09, respectively. Mn and Pb desorbed from SPMs by 97 and 2.09 ppm. Base on cluster analysis, Nitrate and pH dominate the adsorption and desorption of Mn and Pb during experimental blending. Also, salinity and dissolved organic carbon control adsorption and desorption of Ni and there was a high correlation between this element and salinity and DOC.

    Conclusion

    Water resource managers will make better decisions with more accurate information, the actual amounts of heavy metals transported by rivers to the sea are different from those taken for absorption and desorption. Therefore, the absorption and desorption of heavy metals in the estuary is of great importance due to the possibility of different salinities.

    Keywords: Cluster Analysis, Suspended Sediment, Chemical Partitioning, Heavy metal, Estuary
  • Seyyed Yaser Ziaee, Mahdi Keykhosravi* Pages 93-108
    Background and Theoretical Foundations

    Concluding the "Convention on the Legal Status of the Caspian Sea" which is known as "Aktau Convention" in 2018, the Fishery Zone was recognized as one of the four regions of the sea. Regarding to the Conventionchr('39')s silence on many of the jurisdiction issues in the region, the purpose of the paper is determining the jurisdiction of the Caspian Sea coastal states in the light of international law.  

    Methodology

    the present topic was done by descriptive-analytical method and in regard to gathering the mainly qualitative information of research using library method by investigating withinthe books, authoritative papers  and related websites.

    Findings

    Studing Persian legal texts as well as international comparative studies shows that the present article has been innovative compared to the aforementioned articles in terms of the scope of jurisdiction and the time studied in the fishing area. In other words, the study of this article includes the "legislative", "judicial" and "executive" jurisdiction of the coastal states in the Caspian Sea in recent times and after the concluding the Aktau Convention.

    Conclusion

    The results of the paper shows that According to the international law, coastal states have Legislative, Judicial and Enforcement jurisdictions on some  issues in the fishery zone widely and extending the mentioned regulations by the five coastal states to the Caspian Sea is the best way to solve future jurisdiction challenges.

    Keywords: The Convention on the Legal Status of the Caspian Sea, Fishery Zone, Legislative Jurisdiction, Judicial Jurisdiction, Enforcement Jurisdiction
  • MELIKA NAZEMI* Pages 109-118
    Background and Objectives

    According to researches, sponges produce the most secondary metabolites with biological activities among aquatic animals. In this scientific study, we investigated the antifungal, antibacterial and cytotoxic activities of terpenoid extracted, phytol, from Dysidea avara of Hengam Island, Persia Gulf.

    Methods

    In this study, dried sponge powder was extracted in acetone by maceration method. Then, the terpenoids were extracted by silica gel column chromatography from acetone extract by using n-hexane, ethyl acetate and methanol solvent. Biological activities of extracted compounds were evaluated by   XTT assay on KB / C152, HUT-78 / C185 cancer cell line and Hek293 healthy cell for Cytotoxic, tubular dilution test on Escherichia coli strains, Pseudomonas aeruginosa salubilosa, Klebsiella, Klebsiella Typhi, Staphylococcus aureus, Bacillus subtilis, Bacillus cereus, Nocardia brasiliensis and the fungal, yeast strains, Aspergillus fumigatus and Candida albicans for antibacterial and antifungal test. The selected phytol was identified by gas chromatography.

    Findings

    The phytol compound was killed fifty percent of cancer cells at concentrations of 67.21μg/ml on oral epithelial cancer cells and concentrations 56.10 μg/ml on lymphocyte cancer cells. Phytol compound were killed gram-positive bacteria Staphylococcus aureus, Bacillus subtilis and Bacillus cereus at 200-300 µg/ml concentrations and at 1000 -2000 µg/ml concentrations Gram-negative bacteria Escherichia coli, Pseudomonas salmonella and the fungal Aspergillus, yeast strains C. albicans. This study investigated the effects of phytol fraction extracted from D. avara sponge from the Hengam Island, Persian Gulf. The cytotoxic, antibacterial and antifungal activities of extracted fractions have been demonstrated.

    Conclusion

    The results showed that complementary experiments, isolation and purification of bioactive compounds can be an effective step in the extraction of natural compounds for the production of drugs, cosmetics and food.

    Keywords: Sea sponge, Natural compounds, Biological activities, Hengam Island, Persian Gulf