فهرست مطالب

فصلنامه اقیانوس شناسی
پیاپی 49 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/01/12
  • تعداد عناوین: 10
|
  • کسری پورکرمانی* صفحات 1-13
    پیشینه و مبانی نظری پژوهش

    حمل و نقل از موارد لازم برای توسعه اقتصادی هر کشور به حساب می آید و در بین شیوه های مختلف حمل و نقل مثل حمل و نقل هوایی، زمینی و دریایی، حمل و نقل دریایی به جهت صرفه جویی هایی که در هزینه ها می کند و همچنین از این جهت که وضع تحریم و ایجاد محدودیت علیه خطوط کشتی رانی مبنایی در حقوق بین الملل ندارد، عمده حمل و نقل جهان را شامل می شود.

    روش شناسی

     به همین منظور در این تحقیق فاکتورهای ارزش آفرین در پیشرفت صنعت حمل و نقل دریایی از طریق روش های تحقیق در عملیات شناسایی می گردد. در تحقیق حاضر برای شناسایی نقشی که عوامل متفاوت در ارزش ایجاد شده نهایی ایجاد می کنند از معیارهای خدمات، کیفیت هزینه و زمان با استفاده از مدل ژوهانسون استفاده می شود، همچنین از روش مطلوبیت چند معیاره (MAUT) برای ارزیابی و مقایسه ارزش فرآیندهای متفاوت بخش مختلف صنعت حمل و نقل دریایی استفاده شده است.

    یافته ها

     کاربرد روش مطلوبیت چند معیاره با یک نمونه از هر بخش صنعت یعنی خطوط کشتیرانی منظم، کشتی های فله بر، کشتی های تانکر وکشتی های بارهای تخصصی نمایش داده شده است.

    نتیجه گیری

     نتایج نشان داد که مهمترین عامل از سوی شرکت های حمل و نقل، تاکید بر کیفیت است. همچنین اهمیت متفاوتی بر خدمات و هزینه در بخش های مختلف صنعت وجود دارد و معیار زمان به صورت کم ارزش ترین عامل توسط هر چهار بخش از شرکت های بررسی شده، تلقی شده است.

    کلیدواژگان: حمل و نقل دریایی، مدل ژوهانسون، تصمیم گیری چندمعیاره، روش مطلوبیت چندمعیاره، MAUT
  • علی اکبر واحدی، داریوش منصوری* صفحات 14-25
    پیشینه و اهداف

    انواع مختلفی از ناپایداری در دریا رخ می دهد. ساختارهای لایه ای یکی از مهم ترین پدیده های فیزیکی در در محیط های دریایی هستند. پایداری ایستایی و انتشار دوگانه به ترتیب با تغییرات چگالی نسبت به عمق و گرادیان دما و شوری همراه است به دلیل اختلاف دما و شوری در ستون آب، مناطق دریایی ذاتا قابلیت همرفت پخش دوگانه را دارند. بررسی آنها به دلیل تاثیری بر برخی فرآیندهای اقیانوسی (از جمله: تغییر لایه بندی آب، شکل گیری امواج داخلی، سرعت صوت) و حتی بر موجودات دریایی دارند، دارای اهمیت هستند. در این تحقیق پایداری ایستایی و انتشار دوگانه آب های سواحل دریایی مازندران مورد بررسی قرار می گیرد.

    روش ها

      در این تحقیق، از داده های میدانی دما، شوری و چگالی نواحی ساحلی مازندران از رامسر تا بابلسر استفاده شده است. اندازه گیری ها در فصل تابستان (تیر و مرداد) و اواخر فصل پاییز (آذر ماه) انجام شده است مقادیر فراسنج های دما و شوری به طور مستقیم از اندازه گیری های میدانی و دیگر فراسنج های (چگالی، فرکانس شناوری، نسبت چگالی و زاویه ترنر و...) با استفاده از داده های دما و شوری و روابط مربوطه به وسیله برنامه اکسل (Excel) محاسبه شده است. نیم رخ های مربوط به فراسنج های دما، شوری، چگالی، فرکانس شناوری و زاویه ترنر در دو محدوده ی زمانی فصل گرم و فصل سرد سال مورد بررسی و مقایسه قرار گرفته اند.

    یافته ها

    وارونگی شوری در اکثر ایستگاه هایی که اتفاق افتاده، ضخامت لایه وارونگی آنها از 10-3 متر در ایستگاه های مختلف متغیر است. بیشترین تغییرات شوری در لایه وارونگی حدود psu 5/0 در تابستان رخ داده است. در فصل سرد، وارونگی شوری در عمق های پایین تر نسبت به فصل گرم اتفاق می افتد که می تواند ناشی از تغییرات در عوامل بیرونی دریای خزر از جمله تبخیر و بارندگی باشد. همچنین وارونگی دمای جزیی فقط در دو ایستگاه به ضخامت 1.5 متر و 3 متر با تغییرات دمایی، به ترتیب، 3/0 و 7/0 درجه سانتی گراد مشاهده شد. به علت کم بودن محدوده ی تغییرات شوری، تغییرات چگالی به طور غالب تحت تاثیر دما است. نسبت چگالی در ایستگاه های با وارونگی شوری، غالبا منفی است یعنی همرفت پخش دوگانه رخ نداده است. اما در برخی ایستگاه ها، خصوصا در قسمت شرق منطقه مورد مطالعه، نسبت چگالی مثبت و بیشتر از 1 است که وقوع پدیده همرفت پخش دوگانه از نوع رژیم انگشتی ضعیف را نشان می دهد.

    نتیجه گیری

    در سواحل مازندران، به دلیل عدم وجود عارضه بستری، از جمله مشابه آبشرون، وارونگی دمای مشخصی مشاهده نشده است. نسبت چگالی در این مناطق، اغلب منفی است که بیانگر پایداری در ستون آب است. در قسمت شرق منطقه مورد مطالعه، مقدار فرکانس شناوری بزرگ تری ثبت شد که پایداری بیشتر را در این منطقه نشان می دهد هر چند در لایه های عمیق، مقدار فرکانس شناوری به سمت صفر میل می کند (پایداری خنثی). همچنین رژیم پخشی، در ایستگاه های مورد بررسی، مشاهده نشده است ولی در شرق منطقه تحقیق، رژیم انگشتی در چند ایستگاه رخ داده است.

    کلیدواژگان: چینه بندی پایدار، رژیم انگشتی، رژیم پخشی، سواحل مازندران، دریای خزر
  • مونا مقدم، سیده معصومه صداقی* صفحات 26-37
    پیشینه و  اهداف

    در سال های اخیر با توجه به اهمیت راهبردی توسعه سواحل مکران و رویکرد جدید اقتصادی، شرق کشور به عنوان نقطه توسعه ای در جغرافیای کشور مطرح شده و بندر جاسک به یکی از بهترین نقاط برای انجام فعالیت های اقتصادی و توسعه ای بدل شده است. هدف از نگارش این مقاله، شناسایی نقاط ضعف، قوت، تهدید و فرصت بندر جاسک به عنوان یکی از بنادر مهم در جنوب غرب سواحل مکران می باشد.

    روش

    این تحقیق در دو مرحله صورت گرفته است. در مرحله اول با استفاده از مطالعات انجام شده عوامل داخلی و خارجی موثر بر بندر جاسک شناسایی شده و ماتریس سوات برای این بندر ترسیم شده است. سپس در مرحله دوم با توجه به نتایج ماتریس ارزیابی، جهت گیری راهبردی بندر تعیین شده است

    یافته ها

    جهت گیری راهبردی بندر جاسک از نوع تهاجمی به دست آمده است و برآن اساس، لازم است راهبردهای مبتنی بر استفاده از نقاط قوت موجود و فرصت های پیش روی بندر در اولویت قرار گیرند.

    نتیجه گیری

    بر اساس تحلیل سوات و جهت گیری راهبردی به دست آمده برای  بندر جاسک، امکان توسعه و بهره برداری های متنوع از بندر وجود دارد. تغییر الگوی مدیریت بندر و دعوت از بخش خصوصی برای سرمایه گذاری در بندر می تواند به ارتقا سطح عملکردی هرچه بیشتر بندر کمک نماید.

    کلیدواژگان: بنادر کوچک، سواحل مکران، بندر جاسک، جهت گیری راهبردی
  • سعیده سنماری*، افسانه ده بزرگی صفحات 38-48
    پیشینه و اهداف

    در این مطالعه نهشته های بخش فوقانی سازند پابده-بخش تحتانی سازند آسماری در برش چینه شناسی نره به ضخامت حدود 236 متر واقع در جنوب غرب جهرم مورد مطالعه چینه نگاری زیستی قرار گرفت. در بخش زیرین توالی، نهشته های بخش فوقانی سازند پابده از شیل و میان لایه های سنگ آهک آرژیلیتی به ضخامت حدود 154 متر تشکیل شده است. به دنبال آن نهشته های بخش تحتانی سازند آسماری به ضخامت حدود 82 متر از سنگ آهک آرژیلیتی و سنگ آهک متوسط لایه قرار دارد. از این برش 104 نمونه شامل 68 نمونه از بخش فوقانی سازند پابده و 36 نمونه از بخش تحتانی سازند آسماری با فواصل 1 متر برداشت شد.

    روش ها

     با تهیه 104 نمونه از توالی مورد مطالعه و آماده سازی آن به روش اسمیر اسلاید ، 33 گونه متعلق به 16 جنس از گروه فسیلی نانوفسیل های آهکی شناسایی شد. روش اسمیر اسلاید روشی سریع و آسان است که نانوفسیل ها در این روش به هدر نمی روند.

    یافته ها

     بر اساس حوادث زیستی و تجمعات فسیلی همراه، زیست زون های Sphenolithus pseudoradians Zone (NP20), Ericsonia subdisticha Zone (NP21),  Helicosphaera reticulata Zone (NP22), Sphenolithus predistentus Zone (NP23) در توالی مورد بررسی تعیین گردید. زون های زیستی مورد مطالعه با زون های زیستی CNO3/CNO4 -CNE20, CNE21, CNO1, CNO2 از زون بندی آگنینی و همکاران (2014) و زون های زیستی  CP15b, CP16a, CP16b, CP16c- CP17/CP18 از زون بندی اکادا و بوکری (1980) همخوانی دارد.

    نتیجه گیری

     بر اساس زون های زیستی معرفی شده، سن بخش فوقانی سازند پابده در برش مورد مطالعه ایوسن پسین (پریابونین)-الیگوسن پیشین (روپلین پیشین) و سن بخش تحتانی سازند آسماری، الیگوسن پیشین (روپلین پسین) پیشنهاد می شود. همچنین بر اساس مطالعه حاضر در برش نره، مرز بین دو سازند پابده و سازند آسماری به طور هم شیب و پیوسته است.

    کلیدواژگان: الیگوسن، ائوسن، زیست چینه نگاری، زاگرس، فارس داخلی، نانوفسیل آهکی
  • افشین جعفری*، سمیه رسولپور نالکیاشری صفحات 49-56
    پیشینه و مبانی نظری پژوهش

     طبق کنوانسیون حقوق دریاها، چنانچه حاشیه قاره در امتداد قلمرو خشکی دولت ساحلی از محدوده­‌ی 200 مایل دریایی فراتر رود، امکان تحدید حدود فلات قاره بیرونی برای کشور ساحلی فراهم می­‌شود و در این راستا، از مهم‌­ترین نتایج تحدید حدود فلات قاره فراتر از 200 مایل دریایی، شناسایی قلمرو دریایی غیرشفاف به نام منطقه خاکستری است که نمونه عملی آن در قضایای خلیج بنگال تحقق یافته است. با توجه به اینکه تعیین وسعت و حد خارجی قلمرو مناطق دریایی جزء اهداف اساسی حقوق بین‌الملل دریاها در عصر حاضر بوده و بر اساس صلاحیت ملی دولت ساحلی مناطق دریایی همچون آب­‌های داخلی، دریای سرزمینی، آب­‌های مجمع‌الجزایری، تنگه­‌های بین‌المللی، منطقه مجاور، منطقه انحصاری اقتصادی و فلات قاره تحت صلاحیت ملی کشور­ها و دریای آزاد، مناطق بستر دریا، کف اقیانوس و زیربستر دریاها فراتر از صلاحیت ملی است و در این میان مناطق انحصاری اقتصادی و فلات قاره فراتر از حاکمیت سرزمینی و تحت صلاحیت ملی دولت ساحلی قرار دارند. همچنین با عنایت به اینکه حقوق حاکمیتی در این دو منطقه­‌ی دریایی ذاتا محدود به همان مناطق است، لذا تحدید حدود منصفانه آن­ها حائز اهمیت است و به همین دلیل انبوه قضایای مطروحه در دیوان بین‌المللی دادگستری و دیوان‌های داوری موید این واقعیت است که در خلال چند دهه­‌ی اخیر فلات قاره جزء بحث‌برانگیزترین مناطق دریایی جهت تحدید حدود فی‌مابین کشورهای ساحلی بوده است. حال با توجه به مسایل مذکور این سوالات به ذهن متبادر می­‌گردد که آیا در تحدید حدود فلات قاره­‌ی فراتر از 200 مایلی از قاعده‌ی عرفی یا قانونی خاصی تبعیت می­‌شود؟ و تعهدات و حقوق حقه‌ی دولت ساحلی در منطقه خاکستری چگونه قابل تحلیل است؟

    روش‌شناسی

      این پژوهش به شیوه توصیفی-تحلیلی به بررسی و مطالعه اجمالی قضایای مهم و نحوه تصمیم‌گیری مراجع قضایی و داوری همچون دیوان بین‌المللی حقوق دریاها و دیوان داوری در این قضایا پرداخته است.

    یافته‌ها

     یافته‌ها در این پژوهش حاکی از آن است که پس از سال­‌ها، رای دیوان بین‌المللی حقوق دریاها در قضیه بنگلادش/ میانمار و رای دیوان داوری در قضیه بنگلادش/ هند به اختلافات دریایی کشورهای همسایه‌ی ساحلی در حوضه آبی خلیج بنگال با پذیرش صلاحیت تعیین حدود فلات قاره فراتر از 200 مایل دریایی خاتمه داد. با این وجود، تحدید حدود فلات قاره فراتر از 200 مایل دریایی باعث ایجاد منطقه خاکستری شد که پروفسور کلسون در قضیه خلیج جان ماین آن را در شناسایی حقوق و تکالیف دولت ساحلی موثر ندانست و از پذیرش آن به عنوان شرایط غیرمعمول خودداری کرد. با این وجود تعارض منافع مطرح شده در منطقه خاکستری خلیج بنگال که ناشی از اعمال هم‌زمان صلاحیت در منطقه انحصاری اقتصادی و فراتر از فلات قاره است، توجه فوری جهت هنجارسازی حقوقی برای بهره‌مندی هرچه بهتر از منابع این منطقه ویژه دریایی در آینده نزدیک را بیش از پیش آشکار ساخته است زیرا انتظار می‌­رود پس از موفقیت آرای قضایی و داوری در خلیج بنگال متقاضیان تعیین حدود فلات قاره فراتر از 200 مایل دریایی افزایش یابد و این به معنای ازدیاد مناطق کوچک و بزرگ خاکستری در دیگر حوضه‌های آبی جهان است.

    نتیجه‌گیری 

    این مقاله با بررسی آرای قضایی و داوری صادره در حوضه آبی خلیج بنگال به این نتیجه رسیده که دیوان بین‌المللی حقوق دریاها و دیوان داوری ضمن پذیرش صلاحیت کشور ساحلی برای تحدید حدود فلات قاره فراتر از 200 مایل دریایی، با اعمال رویکرد عدالت اصلاحی سه مرحله­‌ای با پایبندی به رویه تحدید حدود فلات قاره، تحقق منطقه خاکستری در این شرایط را اجتناب‌ناپذیر دانست. با این حال گذر از تعارضات بالقوه حقوقی همچون مباحث دریانوردی، تحقیقات دریایی و مسایل زیست محیطی در این منطقه جز در سایه توافق‌های دوجانبه آتی قابل رفع نخواهد بود.

    کلیدواژگان: حقوق دریاها، رویکرد عدالت اصلاحی، فلات قاره فراتر از 200 مایل دریایی، منطقه خاکستری، خلیج بنگال
  • جاسم کاظمی، آزیتا کوشافر*، لاله رومیانی صفحات 57-70
    پیشینه و مبانی نظری پژوهش

      شیلات یکی از بخش های صنعت غذا است که سریع ترین رشد را در سراسر جهان دارد. افزایش تقاضا برای محصولات باعث ایجاد فشار شدید صید و صیادی بر روی ذخایر طبیعی، به ویژه در اکوسیستم آب های آزاد شده است. برای اطمینان از مدیریت پایدار برای حفظ ذخایر وحشی ماهیان، از طریق ویژگی هایی مانند رشد، خصوصیات تولید مثل، الگوی بازسازی و مرگ و میر مورد ارزیابی قرار می گیرند. الگوی رشد به توضیح چگونگی رفتار جمعیت ها در شرایط مختلف محیطی کمک می کند. هدف اساسی ارزیابی ذخایر آبزیان ارایه مشاوره در مورد بهره برداری بهینه از منابع آبزیان مانند ماهی است. منابع زنده، محدود اما قابل تجدید هستند و ارزیابی ذخایر ماهی سطح بهره برداری را توصیف می کند که در دراز مدت حداکثر بازده وزنی را بدهد. توزیع فراوانی طولی یک شاخص بیومتریک مهم برای ارزیابی جمعیت ماهی است. هدف از این مقاله توصیف الگوی رشد، پارامترهای رشد و مرگ و میر P.argenteus در شمال خلیج فارس است.

    روش شناسی

      در این بررسی با در نظر گرفتن یک جمعیت پانمیکتیک برای ذخیره حلوا سفید در خلیج فارس به صورت ماهیانه از فروردین 1396 (2017 میلادی) تا فروردین 1398 (2019 میلادی) تعداد 4236 نمونه مورد زیست سنجی قرار گرفت. در این مطالعه از مدل رشد برتالانفی برای برآورد ضرایب رشد جمعیت ماهی حلوا سفید ااستفاده گردید. جهت محاسبه مرگ و میر طبیعی از فرمول تجربی پایولی استفاده شد. مرگ و میر کل از طریق تبدیل فراوانی طولی به منحنی صید محاسبه گردید. ضریب مرگ و میر صیادی از طریق کسر مرگ ومیر کل از مرگ و میر طبیعی محاسبه شد.

    یافته ها

     میانگین و انحراف معیار طول چنگالی جمعیت حلوا سفید در کل دوره برابر با 19/1±48/23 سانتی متر محاسبه شد. ضرایب رابطه طول و وزن برای شاخص (b) برابر با 95/2 و شاخص (a) برابر با 048/0 برآورد شد. مقدار پارامترهای رشد برآورد شده به دو روش شفرد و الفان به ترتیب برای طول بی نهایت برابر با 417 و 418 میلی متر، ضریب رشد 43/0 و 47/0 در سال و سن در طول صفر 32/0- و 25/0- سال تخمین زده شد. شاخص استاندارد رشد (Ǿ) نیز به ترتیب 87/2 و 91/2 محاسبه شد. با استفاده از معکوس معادله برتالانفی بر اساس نتایج شفرد و الفان به ترتیب 8 و 7 گروه سنی در ترکیب صید تخمین زده شد. مرگ و میر کل ذخیره 83/4 در سال و مرگ ومیر طبیعی 87/0 در سال تخمین زده شد.

    نتیجه گیری

      نتایج پارامترهای رشد و مرگ و میر نشان داد که ذخایر حلواسفید تحت فشار صیادی است و برای مدیریت شیلاتی این ذخیره باید از داده های تمامی ایستگاه ها به صورت مجموع استفاده نمود.

    کلیدواژگان: حلوا سفید (Pampus argenteus)، الگوی رشد، فراوانی طولی، خلیج فارس
  • محمدامیر فلاح*، مهدی منعمی صفحات 71-80
    پیشینه و اهداف

    پردازش سیگنال مغناطیسی غیر فعال ارسالی توسط شناورهای متحرک سطحی و زیر سطحی یکی از به روز ترین و موثرترین روش های سنجش از دور جهت تشخیص وجود این شناورها میباشد. میدان مغناطیسی زمین، رسانایی الکتریکی آب دریا و قانون القای الکترومغناطیسی در اثر حرکت یک رسانا درون میدان مغناطیسی، سه مولفه هستند  که توانایی آشکارسازی حرکت شناور در دریا را به ما میدهند. حرکت شناور در آب دریا که یک رسانای الکتریکی است، باعث ایجاد تغییراتی در الگوی میدان مغناطیسی زمین میگردد که به ناهنجاری  ژیومغناطیسی معروفند و آشکارسازی این ناهنجاری منجر به آشکارش شناور متحرک میشود.

    روش ها 

    در این مقاله یک مدل ریاضی جهت بررسی تغییرات این نوع الگوی مغناطیسی در آب های با عمق محدود ارایه می شود که رابطه این نا هنجاری با پارامترهای محیطی و شکل هندسی جسم شناور را بیان می کند. آشکارسازی زیردریایی به روش تک سنسوری ثابت، معرفی شده و مزایای آن نسبت به تکنیک آشکارسازی هوابرد برشمرده میشود..

    یافته ها

    مقدار حداقل فرکانس نمونه برداری سنسور ارایه میشود و از آنجا که جهت آشکارسازی زیردریایی ها از فواصل بیشتر، دریافت بیشترین میزان ناهنجاری مغناطیسی لازم است، نشان داده میشود که همیشه یک عمق بهینه وجود دارد که با قرار دادن حسگر مغناطیسی در آن عمق، بیشترین میزان دامنه ناهنجاری مغناطیسی قابل دریافت است

    نتیجه گیری

     آنالیز عددی برای یک زیردریایی نشان میدهد که این عمق بهینه با  افزایش سرعت زیردریایی ، افزایش می یابد و برای سرعت های کمتر از  10 متر بر ثانیه، این عمق بهینه کمتر از 6 متر بوده و به عمق دریا وابسته نمیباشد.

    کلیدواژگان: رد حرکت، ناهنجاری مغناطیسی، زیردریایی، سنسور مغناطیسی، عمق بهینه، عمق محدود
  • سمیه درس خوان، مریم سیوف جهرمی* صفحات 81-91
    پیشینه و اهداف

    جریان زمینگرد می تواند عمیقا بر روی وقایع مختلف اقیانوس شناسی و فرآیندهای تعاملی مختلف بین جو و اقیانوس تاثیر بگذارد. براساس تصاویر ماهواره ای ادی های خلیج فارس با قطر متوسط  40-90 km و سرعت cm/s 6-3، بیشتر در نزدیکی سواحل بوشهر و بخش مرکزی خلیج فارس مشاهده شده اند. از این رو، با هدف حل عددی، یک ادی جریان زمینگرد در یک مدل سیال یک لایه که مدل آب کم عمق نامیده می شود، حل می شود.

    روش ها

     تحقیق حاضر که با استفاده از حل عددی معادلات زمینگردی که توسط موسسه اقیانوسی Woods Hole ارایه شده است، با عنوان «راهنمای کوریولیس» که توسط James F. Price تدوین شده و در چهار بخش مجزا به صورت رایگان جهت مطالعات پژوهشی ارایه شده است، می تواند معادلات پایه ای که براساس نیروی کوریولیس هستند (مانند معادلات زمینگرد) را پوشش دهد. با بکارگیری واقعیت های دینامیکی مانند کم عمق بودن اقیانوس، تقریب هیدرواستاتیک و ویژگی نسبتا ثابت ساختار عمودی اقیانوس، ادی زمینگردی در نرم افزاز MATLAB براساس معادلات زمینگردی حل می شوند. مبدا دستگاه مختصات روی مرکز ادی و رسم نتایج در راستای قطر ادی است. پارامتر کوریولیس f، ثابت (دستگاه مختصات f-plane) است و از اصطکاک صرف نظر می شود. در این حل عددی، از روش عددی تفاضل محدود استفاده شده است و توسعه مدل روی شبکه باسازمان و منظم مستطیل شکل انجام گرفته است. بررسی ها در عرض جغرافیایی N 28، (مشابه خلیج فارس) برای یک ادی زمینگردی با پهنای km 50 و ارتفاع قله ای برابر با m 3 نسبت به طرفین آن انجام شده است. در این حل عددی تا جای ممکن ویژگی های ادی خلیج فارس مورد آزمایش قرار گرفته است. شبیه سازی به صورت لایه ای متراکم از سیال با قله مستطیلی شکل، به مدت 10 روز از زمان اولیه صفر و از حالت سکون (سرعت اولیه صفر در مرکز قله) اجرا گردیده است. منبع انرژی برای فعالیت ادی از انرژی پتانسیل ذخیره شده در حالت سکون اولیه بسته سیال فراهم می شود. بنابراین کل انرژی در این مدل آب کم عمق حفظ می شود.

    یافته ها

    شعاع تغییر شکل راسبی برابر با km 5/28 و سرعت ادی، برابر m/s029/0 به دست آمد که در توافق خوبی با تصاویر ماهواره ای مطالعات گذشته بود. نتایج حاصل نشان می دهد که با توجه به تقریب زمینگرد بودن جریان، شکل ادی حاصل بصورت متقارن و گاوسی است. در ابتدای شبیه سازی با آزاد شدن قله مستطیل شکل اولیه در زمان صفر طی مدت زمان چند ثانیه تحت نیروی جاذبه، قله شروع به ریزش می کند و باعث آزاد شدن انرژی پتانسیل و تولید جریان می شود و جریان با سرعتی ثابتی در ادی حرکت می کنند. همچنین در ابتدای شبیه سازی، ناپایداری های زیادی در سطح آب و در اطراف حلقه اصلی زمینگردی مشاهده می شود که با نزدیک شدن به انتهای شبیه سازی، این پالس ها تقریبا از بین می روند و تنها حلقه اصلی ادی زمینگردی به صورت نسبتا پایدار باقی می ماند. به علاوه، ادی مستطیل شکل اولیه به یک ادی نرم منحنی شکل تبدیل می شود. نتایج به خوبی دو سرعت جریان در جهت مخالف یکدیگر (مولفه‎های سرعت افقی) در سمت راست و چپ نسبت به مرکز ادی زمینگردی نشان می دهند. با تغییر مکانی جریان در سمت راست و چپ حلقه ادی زمینگردی نسبت به مرکز آن، تاوایی ایجاد می شود که چرخش را برای ادی متعادل زمینگردی ایجاد می کند. انرژی جنبشی و انرژی پتانسیل در آخرین روز شبیه سازی که مدل به یک حالت پایدار می رسد و اغتشاشات در سطح حوضه از بین می رود، برابر خواهند بود.

    نتیجه گیری

     از نتایج، به خوبی دیده می شود نیروی کوریولیس و گرانش منجر به یک ادی با تعادل زمینگردی می شود. با تغییر میزان کشیدگی قایم ستون سیال، سرعت چرخش ادی نیز تغییر می کند و ادی های با قطر بزرگتر، انرژی بیشتری دارند.

    کلیدواژگان: حل عددی، ادی، میان مقیاس، مدل آب کم عمق
  • عابدینی محسن، قربانی نژاد ریباز*، فرجی راد عبدالرضا، اخباری محمد صفحات 92-107
    پیشینه و مبانی نظری پژوهش

     اقیانوس هند به علت برخورداری از موقعیت ژیوپلیتیکی، تنگه ها و آبراهه های استراتژیک، نقش مواصلاتی و همچنین اهمیت راهبردی و اقتصادی، در سال های اخیر مورد توجه جدی قدرت های بزرگ جهانی و منطقه ای قرار گرفته است. کشور چین در راستای تبدیل شدن به قدرت جهانی  به دنبال  حضور فعال در آب های آزاد و بنادر استراتژیک و راهبردی جهان است. این کشور طرح احیای جاده ابریشم را با عنوان ابتکار یک کمربند یک راه در دست اجرا دارد، که دارای ابعاد مختلف استراتژیکی، ژیوپلیتیکی، سیاسی، اقتصادی و امنیتی است. این پروژه دارای دو مسیر بری و بحری است. مسیر دریایی این پروژه با عنوان جاده ابریشم دریایی قرن 21 پس از عبور از اقیانوس هند به بندر ونیز در اروپا متصل می گردد. هدف کلان این طرح ارتقاء سطح توسعه کشورهای مابین مرزهای شرقی و غربی اوراسیا از طریق تسهیل همکاری های منطقه ای و توسعه زیرساخت های کشورهای معبر عنوان شده است. این طرح دارای ابعاد مختلف ژیوپلیتیکی، اقتصادی و سیاسی -امنیتی است. زمینه های همکاری های غیراقتصادی در چارچوب طرح مزبور شامل: تامین امنیت مسیرهای مبادلاتی ،تقویت همکاری های ضد تروریسم در سطح منطقه ، طراحی سازوکارهای حل و فصل منازعات در خصوص دعاوی زمینی و دریایی،توسعه منابع دریایی، همکاری در زمینه حفاظت زیست محیطی در مسیر جاده ابریشم ،افزایش مبادلات فرهنگی می باشد.  قدرت دیگر در حال ظهور منطقه ای ، کشور هند است که در پی افزایش نفوذ ژیوپلیتیکی خود را در حوزه شبه قاره است.  این پژوهش که به روش توصیفی - تحلیلی تهیه شده است به بررسی رقابت استراتژیک و ژیوپلیتیکی مسیر دریایی «پروژه یک کمربند یک جاده چین» در اقیانوس هند می پردازد. بر این اساس در پژوهش حاضر پرسش اصلی این مسئله است که مسیر دریایی پروژه یک کمربند یک جاده چین چه تاثیری بر رقابت های ژیوپلیتیکی حوزه اقیانوس هند دارد.

    روش شناسی

      در این بخش نوع پژوهش براساس هدف و ماهیت توصیفی- تحلیلی  است. توصیفی است به این دلیل که وضع موجود  را بررسی می کند و به توصیف منظم و نظام مند وضعیت فعلی موضوع تحقیق می پردازد. به این مبنا تحلیلی است که علاوه بر بیان وضع موجود به تبیین دلایل چگونگی و چرایی وضعیت مسئله و ابعاد آن پرداخته شده است و رقابت استراتژیک و ژیوپلیتیکی مسیر دریایی طرح یک کمربندیک جاده چین  در اقیانوس هند، مورد تحلیل قرار گرفته است. روش گردآوری اطلاعات به صورت کتابخانه ای و با استفاده از مقالات، کتاب ها، اسناد و منابع اینترنتی معتبر می باشد.

    یافته ها

     چین و هند هر دو از قدرت های نوظهور در نظام بین المللی هستند. اگرچه در مورد میزان پایداری و مقاومت هر یک از آنها دیدگاه های مختلف و گاه متناقضی وجود دارد، اما در این امر تردیدی وجود ندارد که هر دو کشور از نظر اقتصادی جزء قدرت های جهانی محسوب می شوند و رشد مداوم اقتصاد آنها نیز خود شرایط جدیدی از رفتارهای سیاسی و استراتژیک به ارمغان می آورد. از طرف دیگر هند طی چند سال آینده به چهارمین اقتصاد بزرگ دنیا تبدیل می شود و مجبور به واردات انرژی خواهد شد که 90 درصد آن از تنگه هرمز عبور خواهد کرد. شرایط اقتصادی و اتکا به اقیانوس هند باعث شده هر دو کشور نیروهای نظامی و دریایی خود را در اقیانوس هند تقویت کنند. هند طی دهه گذشته به نیروی دریایی توجه زیادی نشان داده و در حال حاضر با 155 کشتی جنگی یکی از بزرگترین ناوگان دریایی جهان است. چین همچنین در شرق و غرب هند حضور دارد و شبکه ای از پایگاه ها و مراکز دریایی را در کشورهای همسایه، از پاکستان تا میانمار ایجاد می کند. چین و هند در کنار حمایت دریایی از منافع اقتصادی خود، که به شدت به اقیانوس هند وابسته هستند، یکدیگر را تحت نظر دارند و رقابت آهسته ای از جمله اتحاد چین و پاکستان علیه هند وجود دارد. در این رابطه روشن است که اتحاد چین و پاکستان یک نگرانی استراتژیک برای هند است. در سال های اخیر، در چارچوب این ایتلاف، چین حضور فزاینده ای در بندر گوادر پیدا کرده است. در واقع این بندر یکی از مناطق مهم حضور این کشور در اقیانوس هند است و بسیاری به ویژه در هند درباره امکان ایجاد پایگاه نظامی چن در این بندر صحبت کرده اند. با این حال، در شرایط فعلی، همانطور که برای هند و ایالات متحده بسیار تحریک کننده است، بعید به نظر می رسد که این اقدام علنی توسط چین انجام شود. در هر صورت ، گوادر یک اهرم استراتژیک در اختیار چین است که می تواند در شرایط بحرانی از هند استفاده کند. هند همچنین نگران همکاری چین و پاکستان است و سعی دارد از بندر چابهار ایران به عنوان برگ برنده علیه چین استفاده کند.

    نتیجه گیری

      چین در حال دستیابی به آرزوی دیرینه خود یعنی تبدیل شدن به یک قدرت جهانی است و این موفقیت چین باعث خواهد شد تا مدل توسعه یافتگی از انحصار غرب خارج شود و قدرت دیگر در حال ظهور در اقیانوس هند در قرن بیست و یکم، هند است. نظرات متفاوتی در باره روابط چین و هند ارایه شده است. برخی بر این باورند که رقابت عمیق و دیرپای ژیوپلیتیکی، تشکیل دهنده روابط میان این دو کشور در طی سالیان متمادی بوده است و منشاء این رقابت ها سرزمین ها و مردمی است که در اطراف یا میان این دو کشور قرار دارند. برخی از این فراتر رفته اند  و معتقدند که هند و چین در آینده ای نزدیک به رقابتی خطرناک تبدیل خواهد شد. برخی نیز اعتقاد دارند که هرگونه پیشرفت فاحش در روابط هند و چین غیرمحتمل بوده و روابط میان این دو همچنان رقابتی باقی خواهد ماند و با وجود اختلافات ریشه ای میان هند و چین، دو طرف باید لزوم اجتناب از تبدیل شدن تنش ها به یک رقابت علنی پی ببرند. اما در این میان بازیگران فرامنطقه ای همچون ایالات متحده آمریکا بر روابط میان چین و هند تاثیرگذار هستند و به نوعی سعی در مدیریت روند تحولات جاری در اقیانوس هند را دارند. جمهوری اسلامی ایران نیز به عنوان یک کشور آسیایی با توجه به موقعیت ژیوپلیتیکی خود ناگزیر به داشتن رابطه مناسب با کشورها و قدرت های آسیایی است و با نگاهی گذرا با تاریخ روابط ایران با کشورهای آسیایی می توان دریافت که همواره روابط با این کشورها در ابعاد مختلف و در سطحی مناسب برقرار بوده است، هرچند در مقاطعی با توجه به شرایط و تحولات سیاسی منطقه، این روابط فراز و نشیب های نیز  داشته است. در همین رابطه موقعیت ژیوپلیتیکی و توانمندی های ایران (چابهار) زمینه مناسبی را در ابعاد گوناگون جهت اثرگذاری در روابط میان دو کشور هند و چین و به تبع آن در تحولات اقیانوس هند خواهد داشت. از این رو، نقش آفرینی ایران در مناسبات قدرت میان هند و چین ایفا می کند می تواند درک سیستم بین المللی آینده را ارتقاء بخشیده و شناخت از تحولات آتی در حوزه اقیانوس هند را برای تصمیم گیری ها تسهیل نماید. بندر گوادر نه تنها به عنوان بندر مهم تجاری برای پاکستان بلکه به بندری که کشتی های تجاری و ناوهای جنگی و حتی زیردریایی های چین در آن مستقر شوند تبدیل گردد و با توجه به این که این بندر در شرق تنگه هرمز واقع شده است کشورهای غربی به شدت بر این موضوع حساس شده اند و یکی از دلایل اصلی فشار غرب به پاکستان نیز همین موضوع می باشد. چینی ها برای پشتیبانی از  این بندر در شرق کشور عمان یک قرارداد 5 میلیارد دلاری در بندر «سلامه و قوین» منعقد کرده اند. در سال 2018 کشور ایالات متحده آمریکا نیز با فشار آوردن به کشور  عمان یک قرارداد در این بنادر با عمان منعقد نمود. عمانی ها که در ابتدا در مذاکرات مقاومت می نمودند، در نهایت به این قرارداد تن دادند. پس از آن چین در بندر هامبانتوتای کشور سریلانکا سرمایه گذاری 1/900 دلاری کردند که در واقع بتوانند هم مرکز و هم جنوب اقیانوس هند را در اختیار داشته باشند. بندر چابهار که قرارداد توسعه آن بین ایران و هندوستان امضاء شده است و قرار است توسط این کشور توسعه یابد و این کشور محور اصلی توسعه آن محسوب می شود 70 کیلومتر با بندر گوادر فاصله دارد و این دو بندر با هم جغرافیای مشترک و فرهنگ مشترک دارند. یکی از این بنادر یعنی چابهار را  کشور هند که متحد غرب است می خواهد توسعه دهد و بندر گوادر را کشور چین که غرب با آن  مخالف است می خواهد توسعه دهد که تا حدودی این مسیر را طی نموده است. با این شرایط یک رقابت ژیوپلتیکی در آینده ایجاد خواهد و به دلیل عدم پختگی و بدون بررسی تحلیل ژیوپلیتیکی ایران از مسایل و انعقاد قرارداد به هندوستان در راستای توسعه چابهار، در این خصوص کار زیادی توسط هندوستان صورت نگرفته است و جمهوری اسلامی ایران در این خصوص در حال تبلیغ نمودن است که این تبلیغات کشور پاکستان را بسیار حساس نموده است چرا که پاکستان مخالف توسعه بندر چابهار توسط رقیب این کشور یعنی هندوستان است. از سوی دیگر از شمال در کشور افغانستان و دستگاه های دولتی آن که عمق استراتژیک پاکستان محسوب می شود نفوذ کرده است. از سوی دیگر در شرق پاکستان یعنی منطقه لاهور خود هندوستان قرار دارد و در نهایت در غرب کشور پاکستان هم هندی ها در حال فعالیت هستند. جمهوری اسلامی ایران باید گونه ای اقدام کند که بندر چابهار به عنوان یک محور در بستر پروزه «یک کمربند - یک جاده» هم پا و مانند بندر گوادر حرکت کند و  راهی جز این ندارد و در واقع اجازه دهد که کشور چین در این حوزه فعال شود و در واقع این دو را باید در قالب یک پروژه دانست و اگر دو پروژه باشند یعنی یکی هند و دیگری چین به نتیجه نخواهیم رسید. از سویی دیگر با توجه به وجود مشکلات داخلی هند، این کشور توان لازم را برای سرمایه گذاری در بندر چابهار ندارد چراکه هندوستان آمادگی لازم برای سرمایه گذاری در خارج از کشور خود را ندارد. بنابراین جمهوری اسلامی ایران باید توسعه چابهار در جنوب شرق کشور را با کمک چینی ها انجام دهد و این بدان معنی نیست که کشور هندوستان و یا سایر کشورها اجازه همکاری ندارند. از سوی دیگر کشور چین آمادگی لازم برای ایجاد بستر و زیرساخت های توسعه در بندر چابهار را دارد.

    کلیدواژگان: رقابت استراتژیک وژئوپلیتیکی، پروژه یک کمربند یک راه، اقیانوس هند، چابهار
  • فاطمه غنی کووئی، آی ناز خدانظری*، اسحاق زمانی صفحات 108-122
    پیشینه و اهداف

     ماهی و محصولات دریایی از تولیدات اقتصادی مهم بسیاری از کشورها می باشند. فرآورده های شیلاتی علی رغم داشتن ارزش غذایی بالا، فسادپذیری زیادی در مقابل عوامل محیطی و عوامل میکروبی دارند و موجب می شود تا فرآیند فساد در ماهی بلافاصله پس از مرگ آغاز شود؛ بنابراین هدف از این بررسی، جداسازی و شناسایی باکتری های موجود در ماهی کفال پشت سبز با محتویات شکمی تحت شرایط نگهداری در سرما، به منظور کاهش و جلوگیری از فرایند فساد بود.

    روش ها

     در این مطالعه 86 قطعه ماهی کفال پشت سبز با محتویات داخل شکم و نوع تخلیه شکمی به صورت تازه از بازارچه ماهی فروشان شهرستان آبادان تهیه گردید. نمونه های ماهی و یخ به نسبت 1 به 2 (وزنی/ وزنی) با جعبه های یونولیتی فورا به آزمایشگاه فرآوری واقع در دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر منتقل گردیدند. جهت شمارش و شناسایی باکتریایی به مدت 16 روز در دو شرایط دمایی یخ (°C0) و یخچال (°C4) نگهداری شدند.

    یافته ها

     روش کار نتایج نشان داد که چه تعداد باکتری های مزوفیل، سرمادوست و استافیلوکوکوس و باکتری های تولیدکننده H2S طی زمان نگهداری به طور معنی داری افزایش یافتند.

    نتیجه گیری

     نتایج  شناسایی باکتری های جداسازی شده نشان داد که در ماهی کفال پشت سبز نگهداری شده در سرما باکتری های گرم مثبت شامل: Micrococcusspp، Staphylococcus ، Listeria spp.، Corynebacterium spp.،Lactobacillusspp، Bacillus،Staphylococcussp، و باکتری های گرم منفی شامل: Pseudomonasspp، Klebsiella spp.، Vibrio spp.، Enterobacter، Aeromonas،Shigella، Serratia بودند.

    کلیدواژگان: ماهی کفال پشت سبز، Chelonsubviridis، ارزیابی باکتریایی، یخ خرد شده، یخچال
|
  • Kasra Pourkermani* Pages 1-13
    Background and Theoretical Foundations

     Transportation is one of the necessities for the economic development of any country. Among various modes of transportation such as air, land and sea the sea transportation is the cheapest, and it is more important as the worlds continue to grow. In Iran, due to political issues and sanctions, and since imposing limitation on marine transport cannot be implemented in international law, sea transport has become more important than land and air.

    Methodology

    In this study, value-added factors in the development of the maritime transport industry are identified. To identify the role that different factors play in the final value created, the criteria of service, cost quality, and time, using the Johansson model are used, as well as the multi-criteria utility method (MAUT) to evaluate and compare the value of different processes.

    Findings

    The application of the multi-criteria utility method is illustrated with an example from each industry sector, namely liners, bulk carriers, tankers and specialized loads.

    Conclusion

    The results showed that the most important factor by transport companies is the emphasis on quality. There is also a different importance on services and costs in different parts of the industry and the time criterion is considered as the least valuable factor by all four parts of the companies surveyed

    Keywords: Shipping, Johansson model, Multi-criteria decision making, Multi-criteria utility method, MAUT
  • Aliakbar Vahedi, Dariush Mansoury* Pages 14-25
    Background and Objectives

    Different types of instability occur at sea. Layered structures are one of the most important physical phenomena in marine environments. Static stability and double diffusion are associated with density changes with respect to depth and temperature and salinity gradients, respectively. Due to the difference in temperature and salinity in the water column, marine areas are inherently capable of double diffusion convection. Their study is important because of the effect they have on some oceanic processes (including: changing water stratification, the formation of internal waves, the speed of sound) and even on marine life. In this research, the static stability and double diffusion of the waters of the Caspian coast are investigated.

    Methods

    In this research, field data of temperature, salinity and density of coastal areas of Mazandaran from Ramsar to Babolsar have been used. Measurements were taken in summer (July and August) and late autumn (December). Temperature and salinity parameters directly from field measurements and other parameters (density, buoyancy frequency, density ratio and turner angle, etc.) using temperature and salinity data and related relationships by Excel program ( Excel) is calculated. The profiles of temperature, salinity, density, buoyancy frequency and turner angles in the hot and cold seasons have been studied and compared.

    Findings

    Salinity inversion In most stations that have occurred, the thickness of the inversion layer varies from 3 to 10 meters. Most salinity changes in the inversion layer of about 0.5 psu occurred in summer. In the cold season, salinity inversion occurs at lower depths than in the warm season, which can be due to changes in the external factors of the Caspian Sea, including evaporation and rainfall. Also, slight temperature inversion was observed only in two stations with a thickness of 1.5 m and 3 m with temperature changes of 0.3 and 0.7 ° C, respectively. Due to the short range of salinity changes, density changes are mainly affected by temperature. The density ratio in salinity inversion stations is often negative, ie double diffusion convection has not occurred. However, in some stations, especially in the eastern part of the study area, the density ratio is positive and greater than 1, which indicates the occurrence of the phenomenon of double diffusion convection of the weak finger regime.

    Conclusion

    In the Mazandaran beach, due to the absence of inpatient complications, including Absheron, no specific temperature inversion has been observed. The density ratio in these areas is often negative, indicating stability in the water column. In the eastern part of the study area, a larger buoyancy frequency was recorded, which shows greater stability in this area. In deep layers, however, the buoyancy frequency tends to be zero (neutral stability). Also, the diffusive regime was not observed in the studied stations, but in the east of the research area, the finger regime occurred in several stations.

    Keywords: Stable stratification, Finger regime, Diffusive regime, Mazandaran coasts, Caspian Sea
  • Mona Moghaddam, Seyedeh Masoomeh Sadaghi* Pages 26-37
    Background and Objectives

      In recent years, due to the strategic importance of Makran coastal zone and new economic approaches for this region, eastern coasts have been identified as development points in the country’s geography and Jask port is turned to be one the most suitable points for economic and commercial activities in this region. In the present paper, the strengths, weaknesses, threats and opportunities of Jask port as one of the important ports in south western part of Makran coastline have been identified.

    Methodology

      This research has been done in two stages. In the first stage, internal and external factors affecting Jask port have been identified and the SWOT matrix has been formed. Then, in the second stage, according to the results of the evaluation matrix, the strategic orientation of the port is determined.

    Findings

      The strategic orientation is found to be aggressive meaning that the strategic plans made by the decision makers should be based upon the identified strengths and opportunities of the port.

    Conclusion

     Based on the SWOT analysis and the strategic orientation obtained for Jask port, development  of the port and various operational potentials are viable. Changing the port management model and inviting the private sector to invest in the port can lead to the port performance improvement

    Keywords: Small Ports, Mokran Coast, Jask Port, Strategic Orientation
  • Saeedeh Senemari*, Afsaneh Dehbozorgi Pages 38-48
    Background and Objectives

    In this study, the deposits of the upper part of Pabdeh Formation-lower part of Asmari Formation in the stratigraphic section of Nareh with a thickness of about 236 m located in the southwest of Jahrom were studied.In the lower part of the sequence, the deposits of the upper part of Pabdeh Formation are composed of shale and interlayers of argillaceous limestone with a thickness of about 154 m. Following that, the deposits of the lower part of Asmari Formation with a thickness of about 82 m of argillaceous limestone and medium bed limestone are located. From this section, 104 samples including 68 samples from the upper part of Pabdeh Formation and 36 samples from the lower part of Asmari Formation with 1 m intervals were collected.

    Methods

    By preparing 104 samples of the studied sequence and preparing it by slide smear method, 33 species belonging to 16 genera from the fossil group of calcareous nanofossils were identified. The slide smear method is a quick and easy method in which nanofossils are not wasted.

    Findings

    Based on biological events and associated fossil assemblages, the bio-zones of Sphenolithus pseudoradians Zone (NP20), Ericsonia subdisticha Zone (NP21), Helicosphaera reticulata Zone (NP22), Sphenolithus predistentus Zone (NP23) were identified in the study sequence. The zones studied are consistent with zones CNE20, CNE21, CNO1, CNO2- CNO3 / CNO4 of Agnini et al., (2014) and zones CP15b, CP16a, CP16b, CP16c -CP17 / CP18 of Okada and Bukry (1980).

    Conclusion

    Based on the introduced bio-zones, the age of the upper part of Pabdeh Formation in the studied section of Late Eocene (Priabonian)- early Oligocene (early Rupelian) and the age of the lower part of Asmari Formation of early Oligocene (late Rupelian) are suggested. According to the present study in Nareh section, the boundary between Pabdeh Formation and Asmari Formation is continuous.

    Keywords: Oligocene, Eocene, Biostratigraphy, Zagros, Interior Fars, Calcareous nannofossils
  • Afshin Jafari*, Somayeh Rasoulpour Nalkiashary Pages 49-56
    Background and Theoretical Foundations

     According to the Convention on the Law of the Sea, if the continental margin along the land area of ​​the coastal state exceeds 200 nautical miles, it is possible to delimit the outer continental shelf for the coastal country and in this regard, important ‌The best result of delimiting the continental shelf beyond 200 nautical miles is the identification of an opaque maritime territory called the Gray Zone, a practical example of which has been realized in the Bay of Bengal cases. Considering that the determination of the extent and external boundaries of the territory of the maritime regions is one of the main objectives of the international law of the seas in the present age and based on the national jurisdiction of the coastal government of maritime regions such as inland waters, territorial sea, waters of the archipelago, strait International, adjacent, exclusive economic zone and continental shelf under national jurisdiction and the high seas, coastal areas, ocean floor and seabed beyond national jurisdiction, and exclusive economic zones and continental shelf beyond Territorial sovereignty and national jurisdiction of the coastal state. Also, given that sovereign rights in these two maritime regions are inherently limited to the same regions, it is important to delimit their fair limits, and therefore the large number of cases before the International Court of Justice and arbitral tribunals confirms this fact. During the last few decades, the continental shelf has been one of the most controversial maritime areas for delimitation between coastal countries. Given these issues, the question now arises as to whether a particular customary or legal rule is followed in delimiting the continental shelf beyond 200 miles. And how can the obligations and fraudulent rights of the coastal government in the gray area be analyzed?

    Methodology

    This research is a descriptive-analytical review of important cases and the decision-making of judicial and arbitral authorities such as the International Court of the Law of the Sea and the Court of Arbitration in these cases.

    Findings

    The findings of this study indicate that after years, the ruling of the International Court of the Law of the Sea in the Bangladesh / Myanmar case and the ruling of the Arbitration Court in the Bangladesh / India case to the maritime disputes of the coastal neighbors in the watershed The Bay of Bengal ended by accepting the authority to determine the continental shelf beyond 200 nautical miles. However, the delimitation of the continental shelf beyond 200 nautical miles created a gray area, which Professor Kelson did not consider effective in identifying the rights and duties of the coastal state in the case of John Maine Bay, and refused to accept it as an unusual condition. However, the conflict of interest in the gray area of ​​the Bay of Bengal, which stems from the simultaneous exercise of jurisdiction in the exclusive economic zone beyond the continental shelf, calls for immediate legal normalization to make better use of the resources of this special maritime zone in the near future. Pre-disclosures are expected to increase beyond 200 nautical miles after the success of judicial and arbitral awards in the Bay of Bengal, which means more small and large gray areas in other parts of the world.

    Conclusion

    This article examines the judicial and arbitral awards issued in the Bay of Bengal watershed and concludes that the International Court of Maritime Law and the Arbitration Court, while accepting the jurisdiction of the coastal state to delimit the continental shelf beyond 200 nautical miles, apply a justice approach. The three-stage reform, adhering to the procedure of delimiting the continental shelf, made the realization of the gray area in these conditions inevitable. However, overcoming potential legal conflicts such as maritime issues, marine research and environmental issues in the region can only be resolved through future bilateral agreements.

    Keywords: The Law of the Sea, Correctional Justice Approach, Continental Shelf beyond 200 Nautical Miles, Gray Area, Bay of Bengal
  • Jasem Kazemi, Azita Koshafar*, Laleh Roomiani Pages 57-70
    Background and Theoretical Foundations

     Fishery is one of the fastest-growing food sectors throughout the world. The increasing demand for products creates massive fishing pressure on natural stock, especially in the open-water ecosystem. Fish are now considered as assess the life history traits i.e. growth, reproductive characteristic, recruitment pattern and mortality to ensure sustainable management for conserving the wild stock. Growth pattern help explain how populations behave under different environmental conditions. The basic purpose of fish stock assessment is to provide advice on the optimum exploitation of aquatic living resources such as fish. Living resources are limited but renewable, and fish stock assessment may be described as the research for the exploitation level which in the long run gives the maximum yield in weight from the fishery.  Length-frequency distribution is an important biometric index to assess the dynamic population of fish. The purpose of this paper is to describe the growth pattern, growth parameters and mortality of P.argenteus in the north of the Persian Gulf.

    Methodology

    In this study, considering a panmictic population for stock of P. argenteus in the Persian Gulf, on a monthly basis from April 2017 to April 2019, 4,236 samples were bio-assayed. The growth of the fish was assumed to follow the von Bertalanffy’s growth function. To calculate natural mortality, Pauly empirical was used. The total mortality rate (Z) was estimated using length converted catch curve method. The fishing mortality has been calculated from M and Z as F= Z-M.

    Findings

    The mean and standard deviation of the fork length of the P. argenteus population in the whole period was 23.48 ± 1.19 cm. The coefficients of the relationship between length and weight for index (b) were equal to 2.95 and index (a) was equal to 0.048. The amount of growth parameters estimated by Shepherd and ELEFAN methods for infinite length is 417 and 418 mm, growth coefficient of 0.43 and 0.47 per year and t0= -0.32 and -0.25 per year were estimated. The growth standard index (Ǿ) was calculated to be 2.87 and 2.91, respectively. Using the inverse Bertalanffy equation based on the results of Shepherd and ELEFAN, 8 and 7 age groups were estimated in the capture composition, respectively. Total mortality was estimated at 4.83 per year and natural mortality at 0.87 per year.

    Conclusion

    The results of growth and mortality parameters showed that the stock of P.argenteus are under fishing pressure and for fisheries management of this stock, the data of all stations should be used.

    Keywords: Pampus argenteus, Growth pattern, Length frequency, Persian Gulf
  • MohammadAmir Fallah*, Mehdi Monemi Pages 71-80
    Background and Objectives

    The processing of the measured passive magnetic signal instigated from remote ships and submarines is one of the most effective and novel methods for the detection of remote traveling vessels. The geomagnetic field of the earth, the electrical conductivity of seawater, and the electromagnetic induction law are the three elements helping us to detect remote vessels in seawater. The traveling of a vessel in the seawater as an electrical conductor induces magnetic anomaly in the geomagnetic field of the earth whose processing and detection leads to the detection of the remote vessel.

    Methods

    In this paper, we present a mathematical structure for modeling the magnetic anomaly and its relation to the environmental parameters as well as the physical parameters of the traveling body such the vessel’s shape and speed. We propose the detection process through a single magnetic sensor located at some specified depth under the sea surface. The proposed structure has many advantages to the currently available airborne sensors.

    Findings

    We will analytically show that there always exists an optimal depth wherein if the magnetic sensor is located, maximum detection probability is achieved. We will show through numerical results that the optimal depth gets higher if the travelling speed of the vessel is increased. We will also show that if the traveling speed is lower than 10m/s, the optimal depth is lower than 6m and is independent of the sea depth

    Conclusion

    We will show that the amplitude of the magnetic wake above the sea surface and under the seabed suffers from severe attenuation, and there always exists an optimal depth under the sea surface wherein if the sensor is positioned, maximum magnitude of anomaly is captured. The impact of different parameters such as the location of the sensor, the depth of the sea, as well as the speed, length and traveling depth of the submerged traveling body are evaluated on the performance of our proposed scheme.

    Keywords: magnetic anomaly, wake, submarine, magnetometer, finite depth, optimum depth
  • Somaieh Darskhan, Maryam Soyuf Jahromi* Pages 81-91
    Background and Objectives

    Geostrophic currents profoundly influence various oceanographic events and different interactive processes between the atmosphere and the ocean. According to satellite images, eddies of Persian Gulf with an average diameter of 40-90 km and a speed of 3-6 cm/s, have been observed mostly near the coasts of Bushehr and the central part of the Persian Gulf. Hence, by the purpose of numerical solution, a geostrophic eddy current is dissolved in one layer fluid model called the shallow water model.

    Methods

    The present study uses numerical solutions for geostrophic equations provided by the Woods Hole Oceanographic Institution, entitled "Coriolis Guide" by James F. Price and is available in four separate sections for free research studies. It can cover basic equations based on the Coriolis force (such as the geostrophic equations). Using dynamic realities such as ocean shallowness, hydrostatic approximation, and the relatively constant nature of the vertical structure of the ocean, a geostrophic eddy is solved in MATLAB software based on the geostrophic equations. The origin of the coordinate system is on the center of the eddy and the results are plotted along the diameter of the eddy. The Coriolis parameter, f, is constant (f-plane coordinate system) and the friction is ignored. In this numerical solution, the finite difference numerical method has been used and the model development has been done on a structured grid and regular rectangular shape. The studies have been performed at latitude 28˚N (similar to the Persian Gulf) for a geostrophic eddy with a width of 50 km and a peak height of 3 m relative to its sides. In this numerical solution, the eddy properties of the Persian Gulf are tested as much as possible. The simulation is performed as a dense layer of fluid with a rectangular peak for 10 days from the initial time of zero and from a standstill (initial velocity of zero in the center of the peak). The energy source for the eddy activity is provided by the potential energy stored in the initial stationary state of the fluid package. Therefore, the total energy is stored in this shallow water model.

    Findings

    The Rossby deformation radius was 28.5 km and eddy velocity was 0.029 m/s, which was in good agreement with the satellite images of previous studies. The results show that due to the approximation of the geostrophic current, the resulting eddy shape is symmetrical and Gaussian. The eddy peak begins to fall by the release of the initial rectangular peak, at zero time for a few seconds under gravity at the beginning of the simulation, and it releases potential energy and produces a current. The current moves at a constant speed in the eddy. Moreover, at the beginning of the simulation, many instabilities are observed on the water surface and around the main geostrophic ring, which as the end of the simulation approaches, these pulses almost disappear and only the main geostrophic ring of eddy remains relatively stable. In addition, the initial rectangular eddy becomes a soft curved eddy. The results show well the two opposite directions of (horizontal components of) velocities at the right and left of the center of the geostrophic eddy. By shifting along the current due to the right and left of the geostrophic eddy ring relative to its center, a vortex is created that creates rotation for a balanced geostrophic eddy. Kinetic energy and potential energy will be equal on the last day of the simulation when the model reaches a steady state and perturbations on the basin surface disappear.

    Conclusion

    From the results, it can be clearly seen that the Coriolis force and gravity lead to an eddy with a geostrophic equilibrium. By changing the vertical intensity of the fluid column strength, the rotation speed of the eddy also changes, and the larger eddy diameters have more energy.

    Keywords: Numerical Solution, Eddy, Mesoscale, Shallow Water Model
  • Mohamad Akhbari, Ghorbani Nezhad*, Farajirad Abdoreza, Akhbari Moamad Pages 92-107
    Background and Theoretical Foundations

     The Indian Ocean has come to the attention of major global and regional powers in recent years due to its geopolitical position, strategic straits and waterways, its transport role, and its strategic and economic importance. On the other hand, in order to become a world power, China seeks an active presence in the open waters and strategic ports of the world. The country is implementing a plan to revitalize the Silk Road as a one-way belt initiative, which has various strategic, geopolitical, political, economic and security dimensions. This project has two routes, sea and sea. The project's sea route, called the 21st Century Sea Silk Road, connects to the port of Venice in Europe after crossing the Indian Ocean. Another emerging regional power is India, which is seeking to increase its geopolitical influence in the subcontinent. This descriptive-analytical study examines the strategic and geopolitical rivalry of the "One Belt One Way Belt Project" in the Indian Ocean.

    Methodology

    The research method of this research is descriptive-analytical. It is descriptive because it examines the current situation and systematically and systematically describes the current situation of the research subject. It is based on this analysis that in addition to stating the current situation, the reasons for how and why the situation and its dimensions are explained and the strategic and geopolitical competition of the China Ring Road project in the Indian Ocean has been analyzed. The method of collecting information is library and using articles, books, documents and Internet resources is valids.

    Findings

    China and India are both emerging powers in the international system. Although there are different and sometimes contradictory views on the degree of stability and strength of each of them, there can be no doubt that both countries are economically world-class and their continuous economic growth is itself a new condition of behavior. Brings political and strategic. India, on the other hand, will become the world's fourth largest economy in the next few years and will be forced to import energy, 90 percent of which will pass through the Strait of Hormuz. Economic conditions and reliance on the Indian Ocean have led both countries to strengthen their military and naval forces in the Indian Ocean. India has paid close attention to the navy over the past decade and is currently one of the world's largest navies with 155 warships. China is also present in eastern and western India, building a network of naval bases and centers in neighboring countries, from Pakistan to Myanmar. China and India are monitoring each other alongside maritime protection of their economic interests, which are heavily dependent on the Indian Ocean, and there is a slow rivalry between the two, including the Sino-Pakistani alliance against India. In this regard, it is clear that the Sino-Pakistani alliance is a strategic concern for India. In recent years, within the framework of this coalition, China has found an increasing presence in the port of Gwadar. In fact, this port is one of the important areas of the country's presence in the Indian Ocean, and many, especially in India, have talked about the possibility of establishing a Chen military base in this port. However, in the current context, as it is very provocative for India and the United States, it is unlikely that this action will be taken openly by China. In any case, Gwadar is a strategic lever at China's disposal that it can use against India in critical situations. India is also quite concerned about the cooperation between China and Pakistan and is trying to use the Iranian port of Chabahar as a trump card against China.

    Conclusion

    China is achieving its long-held dream of becoming a world power, and China's success will push the development model out of the monopoly of the West, and another power emerging in the Indian Ocean in the 21st century is India. There are differing views on Sino-Indian relations. Some believe that the deep and long-lasting geopolitical rivalry has shaped relations between the two countries for many years, and that the source of these rivalries is the lands and people that are around or between the two countries. Some have gone so far as to believe that India and China will become dangerous rivals in the near future. Some also believe that any drastic progress in India-China relations is unlikely and that relations between the two will remain competitive, and that despite the deep differences between India and China, the two sides must avoid the escalation of tensions into a public rivalry. To take. But in the meantime, trans-regional actors such as the United States are influencing China-India relations and trying to somehow manage the current developments in the Indian Ocean. The Islamic Republic of Iran, as an Asian country, due to its geopolitical position, is bound to have good relations with Asian countries and powers, and with a brief look at the history of Iran's relations with Asian countries, it can be seen that relations with these countries are always in different dimensions. It has been established at an appropriate level, although at times, due to the political conditions and developments in the region, these relations have had ups and downs. In this regard, the geopolitical position and capabilities of Iran (Chabahar) will have a good ground in various dimensions to influence the relations between India and China and, consequently, the developments in the Indian Ocean. Thus, Iran's role in the power relations between India and China can enhance the understanding of the future international system and facilitate knowledge of future developments in the Indian Ocean for decision-making. Gwadar Port not only as a port Important for Pakistan, but also a port where merchant ships, warships and even Chinese submarines can be stationed. And given that the port is located east of the Strait of Hormuz, Western countries have become very sensitive to this issue, and this is one of the main reasons for Western pressure on Pakistan. The Chinese have signed a $ 5 billion contract in the port of Salameh and Qawin to support the port in eastern Oman. In 2018, the United States of America also signed a contract with Oman in these ports under the pressure of Oman. The Omani, who initially resisted the negotiations, eventually agreed to the deal. China then invested $ 1,900 in the port of Hambantota, which could effectively control both the center and south of the Indian Ocean. Chabahar port, the development contract of which has been signed between Iran and India and is to be developed by this country, and this country is the main axis of its development, is 70 km away from Gwadar port, and these two ports have a common geography and common culture. have. One of these ports, Chabahar, wants to be developed by India, which is an ally of the West, and the port of Gwadar, which is opposed by China, which is opposed by the West, has to some extent followed this path. Under these circumstances, a geopolitical competition will be created in the future, and due to lack of maturity and without examining Iran's geopolitical analysis of issues and concluding a contract with India for the development of Chabahar, not much work has been done by India in this regard. In particular, it is propagandizing that this propaganda has made Pakistan very sensitive because Pakistan opposes the development of the port of Chabahar by its rival, India. On the other hand, it has infiltrated Afghanistan from the north and its government agencies, which is Pakistan's strategic depth. On the other hand, India is located in the east of Lahore, India, and finally in the west of Pakistan, the Indians are active. The Islamic Republic of Iran must act in such a way that the port of Chabahar, as an axis in the bed of the "One Belt - One Way" project, moves in the same way and like the port of Gwadar, and has no other way. And in fact, allow China to be active in this field, and in fact, these two should be considered as a project, and if there are two projects, one is India and the other is China, we will not succeed. On the other hand, due to India's internal problems, the country does not have the capacity to invest in the port of Chabahar because India is not ready to invest abroad. Therefore, the Islamic Republic of Iran must develop Chabahar in the southeast of the country with the help of the Chinese, and this does not mean that India or other countries are not allowed to cooperate. On the other hand, China is ready to create the bed and infrastructure for development in the port. It has Chabahar.

    Keywords: Strategic, Geopolitical Competition, One Belt Project, Indian Ocean, chabahar
  • Fatemeh Ghani Kuvei, Ainaz Khodanazary*, Isaac Zamani Pages 108-122
    Background and Objectives

      Fish and sea food are important economic products at many countries. Despite the high nutritional value of seafood products, there is higher perishable against environmental factors and microbial factors and it causes the process of spoilage in the fish to begin immediately after death.Therefore, the aim of this study was to isolate and identify the bacteria in green back gray mullet with abdominal contents under cold storage conditions, in order to reduce and prevent the spoilage process.

    Methods

     In this study,86 pieces ofIn this study, 86 pieces of green back gray mullet fish with contents inside the abdomen and type of abdominal emptying were freshly prepared from the fish market of Abadan city. Fish and ice samples in a ratio of 1 to 2 (w / w) with ionolite boxes were immediately transferred to a processing laboratory located at Khorramshahr University of Marine Sciences and Technology. For bacterial counting and identification, ice (0%) and refrigeration (4%) were stored for 16 days.

    Findings

    The results showed that the number ofmesophilic, psychrotrophilic, Staphylococcus and H2S producing bacteria counts significantly increased during storage.

    Conclusion

      The results of bacterial identification showed that Gram-positive bacteria of greenback grey mullet (Chelonsubviridis) stored at chilling were Micrococcusspp.,Staphylococcus, Listeria spp., Corynebacterium spp., Lactobacillusspp.,Bacillus, Staphylococcus spp. and Gram-negative bacteria of greenback grey mullet (Chelonsubviridis) stored at chilling were Pseudomonas spp., Klebsiellaspp.,Vibrio spp., Enterobacter,Aeromonas, Shigella,Serratia.

    Keywords: Greenbak grey mullet, Chelonsubviridis, Spoilage bacteria, Crushed ice, Refrigerator