فهرست مطالب

بهداشت کار و ارتقای سلامت - سال ششم شماره 1 (پیاپی 20، بهار 1401)

نشریه بهداشت کار و ارتقای سلامت
سال ششم شماره 1 (پیاپی 20، بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/03
  • تعداد عناوین: 8
|
  • اسکندر حسین پور*، صمد گودرزی صفحات 1-12
    زمینه و اهداف

    به دلیل افزایش اضطراب ناشی از کرونا در کادر درمان شناسایی و پرورش راهکارهای مقابله با اضطراب در میان آن ها امری ضروری است. از این رو هدف پژوهش حاضر بررسی نقش ورزش و عمل به باورهای دینی بر اضطراب ناشی از کرونای کادر درمان است.

    مواد و روش ها

    این پژوهش به شیوه نیمه تجربی از نوع پیش آزمون و پس آزمون انجام شد. جامعه تحقیق کادر درمان بیمارستان های چند استان ایران بود که به بیماران کرونایی خدمات رسانی می کردند. حجم نمونه 54 نفر بود که به صورت تصادفی و هدفمند انتخاب شدند. ابزار پژوهش پرسشنامه اضطراب ناشی از کرونا علی پور و همکاران بود. جهت تجزیه وتحلیل داده ها پس از بررسی نرمال بودن توزیع نمرات، از آزمون آنوا، تی وابسته و آزمون تعقیبی LSD با استفاده از نرم افزار SPSS استفاده شد.

    یافته ها

    اختلاف معناداری بین نمرات پیش آزمون و پس آزمون در گروه های داوطلبانه ورزش (9/21t =)، داوطلبانه انجام اعمال دینی (15/14 t =) و تصادفی ورزش (84/3 t =) مشاهده شد که نشان دهنده تاثیر آن ها بر کاهش اضطراب کادر درمان است. بین نمرات پیش آزمون و پس آزمون گروه کنترل (556/0 t =) و تصادفی انجام اعمال دینی (595/1 t =) تفاوت معناداری مشاهده نشد. همچنین نتایج نشان داد که گروه داوطلبانه انجام اعمال دینی، داوطلبانه ورزش و تصادفی ورزش به ترتیب کمترین مقدار اضطراب را دارند.

    نتیجه گیری

    انجام ورزش به علت غالب بودن جنبه فیزیولوژیکی آن چه مطابق میل کادر درمان باشد و چه نباشد موجب کاهش اضطراب در آن ها می شود؛ اما عمل به باورهای دینی به دلیل غالب بودن بعد روحی آن تنها وقتی که بر اساس خواسته فرد باشد موجب کاهش اضطراب می شود.

    کلیدواژگان: اضطراب، کرونا، ورزش، دین داری، کادر درمان
  • مهدی جعفری، سینا دوازده امامی*، محمد ولایت زاده صفحات 13-28
    مقدمه

    هدف اصلی این تحقیق مدل سازی بر اساس نرم افزار مدلسازی تحلیل حوادث فرایندی و دستیابی به فواصل ایمن جهت استقرار گروه های آتش نشانی در زمان وقوع حوادث در پیامدهای بروز نشتی، وقوع حریق و رخ دادن انفجار در برخی از تجهیزات فرآیندی پالایشگاه میعانات گازی ستاره خلیج فارس بود.

    روش بررسی

    این تحقیق توصیفی مقطعی در سال 1398 انجام شد. در این تحقیق دو نوع آتش محتمل در فرآیند واحد تقطیر (آتش ناگهانی و آتش فورانی) بررسی گردید. همچنین انفجار یکی از برج ها به منظور تعیین محدوده اثر این حوادث شبیه سازی شدند.

    یافته ها

    در آتش فورانی لاین خروجی کوره 101 حداقل فاصله از محل حادثه باید 120 متر در نظر گرفته شود که با توجه به استانداردهای مربوط به شار حرارتی تا فاصله 66 متری احتمال مرگ افراد 100% خواهد بود. در ضمن با توجه به موج فشاری ایجاد شده درمحدوده گسترده مستعد آتش ناگهانی در پارگی لاین خروجی کوره 101، انفجار ایستگاه آتش نشانی را نیز تحت تاثیر قرار می دهد.

    نتیجه گیری

    با توجه به داده های به دست آمده از شبیه سازی می توان نتیجه گرفت که در صورت بروز نشتی ها در فضای باز (مواد قابل اشتعال) بزرگ ترین خطری که افراد و تجهیزات و به تبعیت از آن گروه آتش نشانی را تهدید می کند وقوع پدیده flash fire است که معمولا محدوده گسترده ای را در برمی گیرد.

    کلیدواژگان: تقطیر، پالایشگاه، انفجار، حریق، نرم افزار PHAST
  • داریوش شه پرست، حسین بیکی*، محمد پناهی نژاد، علی درمحمدی صفحات 29-42
    مقدمه

    سازمان ها امروزه در راستای ارتقاء سطح فرهنگ HSE کارکنان به این نتیجه مهم رسیده اند که می بایست نقاط ضعف و قوت سیستم مدیریت HSE را با انجام ارزیابی دوره ای سطح فرهنگ HSE شناسایی نمود تا راهکارهای ارتقای هدفمند تعیین و اجرا گردند. این پژوهش باهدف ارزیابی سطح فرهنگ HSE در میان کارکنان شرکت گاز استان خراسان شمالی انجام شد.

    روش بررسی

    مطالعه حاضر از نوع توصیفی-تحلیلی و به صورت مقطعی بوده و در سال 99-1398 انجام شد. پرسش نامه ها به صورت خود اجرا و نیمه نظارتی توسط مشارکت کنندگان تکمیل گردید. جامعه آماری شامل 400 نفر کارکنان رسمی، قراردادی و پیمانکاری بود. با استفاده از روش نمونه گیری احتمالی تصادفی ساده و فرمول کوکران نمونه آماری شرکت کننده در این پروژه شامل 198 نفر از کارکنان در تمامی رده های سازمانی تعیین گردیدند. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار 23SPSS و آزمون های آمار توصیفی، آمار استنباطی و همبستگی انجام شد. راهکارهای ارتقاء فرهنگ HSE بعد از بررسی و تحلیل امتیاز داده شده به شاخص ها شناسایی و ارایه گردید.

    یافته ها

    در این پژوهش در مقایسه با مرز تعیین شده با استفاده از فرمول مربوطه (عدد 177) سطح کلی فرهنگ HSE شرکت گاز استان خراسان شمالی با امتیاز 42/198 مثبت ارزیابی شد. حداقل و حداکثر امتیاز فرهنگ HSE مشارکت کننده ها به ترتیب 131 و 281 بود. شاخص آموزش بیشترین تاثیر مثبت و شاخص نادیده گرفتن و تخطی از قوانین HSE بیشترین تاثیر منفی را در نمره فرهنگ HSE داشته اند.

    نتیجه گیری

    مثبت بودن سطح فرهنگ HSE درصد بالایی از کارکنان در مقایسه با مرز تعیین شده نشان از اجرای موفق شاخص های سیستم مدیریت HSE از جمله آموزش، مشارکت کارکنان، وجود قوانین و دستورالعمل ها و تعهد مدیران در شرکت مورد مطالعه دارد.

    کلیدواژگان: فرهنگ HSE، ایمنی، شرکت گاز
  • حامد صادقی علوی، ایمان فروغی حسن آبادی، حامد جلیلیان* صفحات 43-53
    مقدمه

    سلامت یکی از مهم ترین موضوعاتی است که در تمامی سازمان ها از جمله در نیروهای مسلح بدان پرداخته می شود. این مطالعه بر آن است تا با شناسایی جنبه های مختلف قابل برون سپاری بهداشت، ایمنی و محیط زیست (HSE) و بررسی نظامات موجود در ارتباط با HSE بستری جهت برون سپاری فعالیت های HSE در نیروهای مسلح ایجاد شود.

    روش بررسی

    این پژوهش اسنادی در جمعیت نیروهای مسلح در سال 1397-1400 انجام شد. در این مطالعه با استفاده از کلمات کلیدی مستندات در پایگاه های اطلاعاتی جست وجو و اطلاعات استخراج شد. اطلاعات خام در قالب پرسشنامه هایی در اختیار خبرگان قرار گرفت و پرسشنامه هایی با روش دلفی و پنل خبرگان تدوین شد.

    یافته ها

    نتایج پرسشنامه جنبه های مختلف قابل برون سپاری HSE توسط هییت خبرگان نشان داد که 17 زیرمجموعه در 3 حوزه بهداشت (6 گویه)، ایمنی (6 گویه) و محیط زیست (5 گویه) جهت برون سپاری (استفاده نیروهای مسلح از شرکت ها و افرادی خارج از سازمان جهت تامین نیازمندی های خود در سیستم استفاده کنند) قابل تصور است. پس از تدوین پرسشنامه ارزیابی نظامات (مجموعه قوانین، مقررات، آیین نامه ها، دستورالعمل ها و بخشنامه هایی که در جهت برقراری موازین مربوط به یک امر در یک مجموعه، شغل و یا حرفه خاص مدون شده است)، 14 آیین نامه/دستورالعمل در ارتباط با 10 الزامات (آنچه باید در نظامات مربوط به نیروهای مسلح لحاظ گردد) مورد ارزیابی قرار گرفتند و نتایج نشان داد که به طور میانگین 39% از نظامات پوشش دهنده الزامات هستند، 29% از نظامات نیازمند اصلاحات جهت به کارگیری هستند و 32% از الزامات نیازمند اصلاحات اساسی جهت به کارگیری در نیروهای مسلح هستند.

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان داد که استفاده از نظامات کشوری نمی تواند به طور کامل پوشش دهنده الزامات نیروهای مسلح کشور شود و نیاز به اصلاحات بعضا اساسی دارد. همچنین تمام جنبه های HSE قابل برون سپاری نیست و لازم است پیش از برون سپاری موارد مورد نیاز مد نظر قرار گرفته شود.

    کلیدواژگان: ایمنی، برون سپاری، بهداشت، محیط زیست، پدافند غیرعامل
  • زینب مندعلی زاده*، صدف نقش جواهری صفحات 54-65
    مقدمه

    پیچیدگی شرایط کاری در سازمان ها از جمله عدم اعتماد کارکنان، شرایط کاری پر چالش توام با احساس منفی منجر به حس ناامیدی در سازمان ها شده است که خود می تواند ناشی از شرایط پیرامون جامعه و نیز جو سازمانی باشد. مقاله حاضر، با هدف بررسی ارتباط بدبینی سازمانی و فرسودگی شغلی با نقش میانجی سکوت سازمانی در بین ناجیان غریق استخرهای شهرداری شهر تهران پرداخته است.

    روش

    روش تحقیق علی و از نظر هدف کاربردی می باشد و برای جمع آوری داده های تحقیق از رویکرد پیمایشی استفاده شد. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه بدبینی سازمانی کالاگان (2009)، پرسشنامه سکوت سازمانی دینه و همکاران (2003) و پرسشنامه فرسودگی شغلی ماسلاچ (1985) بود. جامعه آماری این تحقیق ناجیان غریق فعال در استخرهای شهرداری شهر تهران به تعداد 436 نفر بود. روش نمونه گیری، تصادفی ساده به کار گرفته شد. جهت تجزیه وتحلیل داده ها از آمار توصیفی و استنباطی استفاده گردید و برای مدل سازی معادلات ساختاری از نرم افزار لیزرل نسخه 8/8 استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج تحقیق نشان داد بدبینی سازمانی از طریق سکوت سازمانی بر فرسودگی شغلی در بین ناجیان غریق استخرهای شهرداری تهران اثرگذار بود که میزان این تاثیر برابر 56/0 بود (96/4 =z ، 01/0 ≥ ρ). به نظر می رسد بدبینی ناجیان غریق به دلیل نقش کمتر در تصمیم گیری و داشتن اطلاعات اندک در سازمان باعث می شود آنان از طریق سکوت واکنش نشان داده و پیامد چنین سکوتی، منجر به فرسودگی شغلی شود.

    نتیجه گیری

    در نتیجه نگرش ناجیان غریق نسبت به محل کار خود می تواند به صورت منفی توام با احساسات ناخوشایند، درماندگی و خشم همراه شود که به صورت جدی عملکرد این افراد را تحت تاثیر قرار می دهد، در این راستا پیشنهاد می شود مدیریت سازمانی در کنار پر رنگ شدن حضور و نقش ناجیان غریق در جریان فرایندهای تصمیم گیری و شفافیت سازمانی، بتواند فرسودگی در حرفه حساس نجات غریق را کاهش دهد.

    کلیدواژگان: اماکن آبی، بدبینی، سرمایه انسانی، سکوت سازمانی، فرسودگی شغلی
  • امیرحمزه سبزی*، امیرهوشنگ نظرپور، شراره سبزی صفحات 66-76
    مقدمه

    یکی از مهم ترین عوامل کلیدی در دستیابی به توسعه، به کارگیری بهینه منابع انسانی است. از این رو توجه به استعداد و نقش زنان در پست های مدیریتی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. هدف از انجام تحقیق بررسی ارتباط بین صخره شیشه ای با انگیزش شغلی و بالندگی سازمانی در کارکنان زن دانشگاه علوم پزشکی لرستان بود.

    روش بررسی

    روش تحقیق توصیفی از نوع همبستگی بود. 367 نفر از کارکنان زن دانشگاه علوم پزشکی لرستان بر اساس جدول مورگان و به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. جهت جمع آوری داده ها از پرسش نامه های صخره شیشه ای، بالندگی سازمان و انگیزش شغلی استفاده شد. داده ها با استفاده از همبستگی پیرسون و رگرسیون مورد تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که بین صخره شیشه ای با انگیزش شغلی و بالندگی سازمانی کارکنان زن رابطه منفی معنی داری وجود داشت. همچنین نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که صخره شیشه ای قادر به پیش بینی انگیزش شغلی و بالندگی سازمانی کارکنان زن بود.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج صخره شیشه ای با انگیزش شغلی و بالندگی سازمانی کارکنان زن رابطه منفی دارد. وجود صخره شیشه ای در سازمان سبب کاهش بالندگی و انگیزش شغلی کارکنان زن می شود.

    کلیدواژگان: صخره شیشه ای، کارکنان زن، بالندگی سازمان، انگیزش شغلی
  • عبدالله محمدی، سما کریمی*، الهام کریمی صفحات 78-87
    مقدمه

    صنایعی مختلف با وجود پیشرفت های روزافزون، همچنان درگیر حوادث گوناگون ناشی از ریسک های HSE می باشند این حوادث علاوه بر تحمیل خسارات انسانی و زیست محیطی، هزینه های اقتصادی زیادی را نیز سبب می شود بنابراین شناسایی ریسک به منظور پیشگیری از زیان ها و نتایج نامطلوب وقایع انجام می شود. این مطالعه با هدف شناسایی و ارزیابی مخاطرات بهداشت، ایمنی و محیط زیست صنعت تولید کفش ایمنی انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه توصیفی در سال 1399 دریکی از صنایع کفش ایمنی ایران با استفاده از تکنیک آنالیز حالات بالقوه شکست و آثار آن (Failure Modes & Effects Analysis: FMEA) انجام شد. در ابتدا گروه FMEA به منظور جمع آوری اطلاعات مورد نیاز تشکیل و سپس مخاطرات بالقوه شناسایی و ثبت گردید. پس از آن عدد اولویت ریسک (Risk Priority Number:RPN) از حاصل ضرب سه فاکتور شدت اثر ریسک (Severity)، احتمال وقوع (Occurrence) و قابلیت کشف (Detection) محاسبه گردید و در نهایت اقدامات اصلاحی برای ریسک های غیرقابل قبول پیشنهاد گردید. کلیه محاسبات توسط Excell انجام گرفت.

    یافته ها

    در این مطالعه 204 ریسک شناسایی شد 40 مخاطره بالقوه با RPN از 108 تا 300 و 164 مخاطره بالقوه با RPN از 12 تا 100 شناسایی گردید. بر اساس نتایج به دست آمده، بالاترین میزان ریسک مربوط به مخاطرات زیست محیطی، ایمنی و بهداشتی به ترتیب، نشت گاز با 300RPN =، تجمع گازها و بخارات قابل انفجار با 270RPN= و الکتریسیته با 252RPN= بود. همچنین روشنایی نامناسب کمترین RPN با میزان 12 را به خود اختصاص داد.

    نتیجه گیری

    نتایج تحقیق حاضر نشان می دهد که روش FMEA روش مناسبی برای شناسایی مخاطرات و ارزیابی ریسک در صنعت تولید کفش ایمنی می باشد. همچنین با توجه به مخاطرات شناسایی شده باید اقدامات اصلاحی به منظور کاهش سطح ریسک آن ها تدوین و اجرایی شوند تا از بروز حوادث مرتبط پیشگیری شود.

    کلیدواژگان: - FMEA ارزیابی ریسک- صنعت کفش-مخاطره
  • فائزه سپاهی زوارم، فاطمه پاکروان، مرتضی اسماعیل زاده کواکی*، ندا وحیدی صفحات 88-98
    زمینه و هدف

    روشنایی مطلوب باید تعادلی بین اقتصاد و محیط پیرامون ایجاد کند. به منظور رعایت اصول ایمنی و سلامت کارکنان باید روشنایی مناسب برای محیط کار جهت انجام وظایف روزمره تامین گردد. شرایط نامناسب روشنایی موجب مخدوش شدن اطلاعات بصری محیطی و افزایش احتمال اشتباه در کار می شود. کیفیت روشنایی در ایجاد رغبت جهت تحصیل و آسایش بصری و بهره وری در فرآیند یادگیری دانش آموزان اهمیت به سزایی دارد. موضوع این پژوهش نحوه و میزان روشنایی در مدارس شهر بجنورد در مراکز آموزشی ابتدایی و ارزیابی کیفیت روشنایی مدارس و شناسایی مشکلات موجود در دستگاه های روشنایی مدارس و ارایه ی راهکارهای مناسب جهت بهبود می باشد.

    روش بررسی

    این مطالعه توصیفی در مدارس ابتدایی دخترانه شهر بجنورد در مقطع زمانی پاییز 1395 در 10 مدرسه در مناطق مختلف شهر به صورت تصادفی انتخاب شد و میزان روشنایی کل (طبیعی و مصنوعی) و طبیعی به صورت جداگانه با استفاده از دستگاه لوکس متر Hanger CE اندازه گیری صورت گرفت. داده های جمع آوری شده که شامل شدت روشنایی کل، طبیعی و مصنوعی کلاس ها بود توسط نرم افزار SPSS (ورژن 18) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند و برای هر کلاس میانگین شدت روشنایی و انحراف معیار برحسب لوکس محاسبه گردید و همچنین نوع لامپ ها، معیوب بودن لامپ ها، رنگ دیوارها و سطح دستگاه ها و تجهیزات مدرسه مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان می دهد که در 90 درصد موارد بررسی شده شدت روشنایی کل با مقادیر استاندارد مطابقت داشت و در 10 درصد موارد شدت روشنایی کل مطابق با استاندارد نبود. 57/87 درصد موارد نوع لامپ ها برای روشنایی محوطه و کلاس ها مناسب بود، در 9/5 درصد موارد لامپ ها سوخته و معیوب بودند.

    نتیجه گیری

    عدم وجود روشنایی مطلوب طبیعی و مصنوعی در مدارس به دلیل جانمایی نادرست پنجره ها و توزیع نامناسب لامپ ها و همچنین نسبت سطح به پنجره را می توان از دلایل وضعیت نامناسب سیستم بهره وری روشنایی دانست.

    کلیدواژگان: مدارس ابتدایی، شدت روشنایی، لوکس متر
|
  • Eskandar HOSSEINPOUR*, Samad GODARZI Pages 1-12
    Background

    Due to the increase of anxiety caused by COVID 19 in medical staff, it is necessary to identify and develop strategies to deal with anxiety among them. Therefore, this study aims to investigate the role of exercise and practicing religious beliefs on medical staff's anxiety caused by coronavirus.

    Materials and Methods

    This is a quasi-experimental study, performed through pretest and posttest. The study population was medical staff of hospitals in in several provinces of Iran, who provided services to patients with COVID 19. The sample size was 54 people, who were randomly and purposefully selected. The research instrument was the anxiety questionnaire of Coronavirus designed by Alipour et al. (2017). ANOVA, dependent t-test, and LSD post hoc tests were used to analyze the data after checking the normality of the distribution of scores by SPSS software.

    Results

    The results showed that there was a significant difference between pretest and posttest scores in the groups of voluntary exercise (t=21/91), voluntary religious practice (t=14/15), and random exercise (t=3/84), which shows their effect on reducing anxiety in the treatment staff. There was no significant difference between pretest and posttest scores of the control group (t=0/566) and random religious practices (t=1/595). The results also suggested that the groups of voluntary religious practice, voluntary exercise, and random voluntary exercise experienced the lowest amount of anxiety, respectively.

    Conclusion

    Exercising, willingly or unwillingly, reduces anxiety in the treatment staff due to predominance of its physiological aspects. However, practicing religious rituals reduces anxiety, only when it is based on the individual's will.

    Keywords: Anxiety, Coronavirus, Exercise, Religiosity, Treatment Staff
  • Mahdi JAFARI, Sina DAVAZDAH EMAMI*, Mohammad VELAYATZADEH Pages 13-28
    Introduction

    The main purpose of this research is modeling based on PHAST software, and achieving safe distances for deploying firefighting teams at the time of accidents as consequences of leakage, fire and explosion in some of the process equipment of Persian Gulf Star Gas Condensate Refinery.

    Methods

    This descriptive cross-sectional study was conducted in 2019. In this study, two possible types of fire in the single distillation process (sudden fire and burst fire) were investigated. The explosion of one of the towers was also simulated to determine the extent of the effects of these events.

    Findings

    In the jet fire of the output line of furnace 101, the minimum distance from the accident site should be considered 120 meters, which according to the standards related to heat flux, up to a distance of 66 meters, the probability of death will be 100%. In addition, due to the pressure wave created in the wide range prone to flash fire in the rupture of the output line of furnace 101, the explosion of the fire station also affects.

    Conclusion

    According to the data obtained from the simulation, the authors concluded that in the event of leaks in the open air (flammable materials), the greatest danger threatening people and equipment, and consequently the firefighting team, is the occurrence of flash fire, which usually covers a wide area.

    Keywords: Distillation, Refinery, Explosion, Fire, PHAST Software
  • Dariush SHAHPARAST, Hossein BEIKI*, Mohammad PANAHI NEJAD, Ali DORMOHAMMADI Pages 29-42
    Background and Objective

    Nowadays, in order to improve the level of Health, Safety and Environment (HSE) culture of employees, organizations have reached this important conclusion that the weaknesses and strengths of the system should be identified .This is done by periodically evaluating the level of HSE culture, in order to determine and apply the targeted promotion. Therefore, the aim of this research is to evaluate the level of HSE culture among the employees of Gas Company of Northern Khorasan Province.

    Materials and Methods

    This is a descriptive-analytical, cross-sectional study conducted in 2009-2010. The questionnaires were self-administered and semi-supervised by the participants. The statistical population included 400 official, contractual and non-official employees. Simple random sampling method and Cochran formula were used to select the statistical population, which included 198 employees in all organizational levels of the company. Data were analyzed using SPSS software version 23, and descriptive statistics, inferential statistics and correlation tests. HSE culture promotion strategies were identified and presented after reviewing and analyzing the scores.

    Results

    Compared with the determined limit using the relevant formula (number 177), in this study, the general level of HSE culture of North Khorasan Gas Company was evaluated as positive with a score of 198.42. The minimum and maximum HSE culture scores of the participants were 131 and 281, respectively. Education indicator had the most positive effect, and disregard and violation indicator in rules of HSE had the most negative effect on HSE culture score.

    Conclusion

    The positive level of HSE culture in a high percentage of employees, compared to the defined boundary, shows successful implementation of HSE management system indicators, such as training, employees' participation, rules and instructions, and commitment of managers are priority in the company under study.

    Keywords: HSE Culture, Safety, Gas Company
  • Hamed SADEGHI ALAVI, Iman FOROUGHI HASANABADI, Hamed JALILIAN* Pages 43-53
    Introduction

    Heath is one of the most important issues discussed in all organizations including the arm forces. This study aims to provide a suitable substrate for outsourcing health, safety and environment (HSE) activities in the armed forces, by identifying the various aspects of outsourcing HSE, and reviewing the existing systems related to HSE.

    Methods

    This documentary research was conducted among the arm forces in 1397-1400. In this study data were extracted using the keywords of the documents searched in the databases. Raw data were provided to experts in the form of questionnaires. Questionnaires were developed by Delphi method and an expert panel.

    Results

    Results of the questionnaire on different aspects of HSE outsourcing by the panel of experts showed that 17 subsets in 3 areas of health (6 items), safety (6 items) and environment (5 items) are conceivable for outsourcing (military force use external organizations or individual to meet their necessary needs). After developing the systems evaluation questionnaire (A set of laws, regulations, bylaws, instructions, and directives that are developed to address standards of a particular subject, job, or profession), 14 instructions/bylaws related to 10 requirements (what should be observed in systems related to the armed forces) were evaluated, and the results showed that on average, 39% of the systems cover the requirements, 29% need to be reformed, and 32% of the requirements require major reforms.

    Conclusion

    Findings of this study indicated that the use of systems in a country cannot fully meet the requirements of the armed forces, and requires some fundamental reforms. Also, not all aspects of HSE can be outsourced, and some requirements need to be considered before outsourcing.

    Keywords: Safety, Outsourcing, Health, Environment, Passive Defense
  • Zeinab MODNALIZADE*, Sadaf NAGHSH JAVAHERI Pages 54-65
    Introduction

    The complexity of working conditions in organizations, including employees' distrust, and challenging working conditions combined with a negative feeling, has led to a sense of frustration in organizations, which can be due to the conditions regarding the community and the organizational climate. The purpose of this article is to investigate the relationship between organizational cynicism and job burnout with mediating role of organizational silence in lifeguards of Tehran municipal pools.

    Methods

    The research method was causal, and applied in terms of purpose.A survey approach was used to collect data. Tools of collecting data were Kalagan Organizational Skepticism Questionnaire (2009), Dain et al.'s Organizational Silence Questionnaire (2003) and Maslach Questionnaire (1985) for Job Burnout. The statistical population of this study included 436 active lifeguards in Tehran municipal swimming pools. Sampling method was simple random. Descriptive and inferential statistics were used to analyze data, and LISREL 8.8 software was used for modeling structural equations.

    Results

    Results demonstrated that organizational cynicism through organizational silence, affects job burnout among lifeguards in Tehran municipal pools. The effect was estimated to be 0.56 (z=4.96, ρ≤0.01). It seems that negative attitude of lifeguards, due to their fewer roles in decision-making and lack of information in the organization, causes them to react through silence, and the consequence of such silence, leads to job burnout

    Conclusion

    As a result, the attitude of lifeguards towards their workplace can be negatively accompanied by unpleasant feelings, helplessness and anger, which seriously affects their performance Therefore, it is suggested that management, along with the presence of lifeguards in organizational decision-making processes and transparency, reduce burnout regarding this vital profession.

    Keywords: Aqueous Places, Cynicism, Human Capital, Organizational Silence, Job Burnout
  • Amir Hamzeh SABZI*, Amir Hoshang NAZARPOURI, Sharareh SABZI Pages 66-76
    Introduction

    One of the most important key factors in achieving development is the optimal use of human resources. Therefore, it is of especial importance to pay attention to the talent and role of women in managerial positions. The purpose of this study is to investigate the relationship between glass rock, and job motivation and organizational maturity in female employees of Lorestan University of Medical Sciences.

    Methods

    This was a descriptive-correlational study. 367 female employees of Lorestan University of Medical Sciences were selected based on Morgan table and available sampling. To collect data, questionnaires regarding glass rock, organizational maturity and job motivation were used. Data were analyzed using Pearson correlation and regression.

    Results

    The results showed that there was a significant negative relationship between glass rock, and job motivation and organizational maturity of female employees of Lorestan University of Medical Sciences. The results of regression analysis also showed that the glass rock was able to predict the job motivation and organizational maturity of female employees.

    Conclusion

    According to the results, the glass rock has a negative relationship with job motivation and organizational maturity of female employees. The presence of glass rock in the organization reduces the organizational maturity and job motivation of female employees.

    Keywords: Glass Rock, Female Employees, Organizational Maturity, Job Motivation
  • Abdollah MOHAMADI, Sama KARIMI*, Elham KARIMI Pages 78-87
    Introduction

    Despite increasing advances, various industries are still involved in various accidents caused by Health, Safety, and Environment (HSE) risks. These accidents, in addition to human and environmental damage, impose high economic costs. Accordingly, risk identification in order to prevent losses and Unfavorable results of events are performed. Therefore, the health, safety and environmental hazards of the safety shoe industry were identified and evaluated.

    Methods

    This descriptive study was conducted, in 2020, in one of the safety shoe industries using Failure Modes and Effects Analysis technique (FMEA). The FMEA team was first formed to collect the required information, and then, the potential hazards were identified and recorded. Then, the Risk Priority Number (RPN) was obtained by multiplying the three factors of risk severity, occurrence and detection. Finally, modifications were proposed for unacceptable risks. All calculations were performed by Excel.

    Results

    In 204 risks were identified 40 potential hazards with RPN from 108 to 300 and 164 potential hazards with RPN from 12 to 100 were identified. Gas with RPN= 300 and accumulation of explosive gases and vapors with RPN= 270 and electricity with RPN= 252 also inadequate lighting had the lowest RPN of 12.

    Conclusion

    The results of the present study show that FMEA is an appropriate method for identifying risks and assessing the risk of devices, equipment and machinery in the footwear industry that can identify and prioritize existing potential hazards.

    Keywords: FMEA- Risk Assessment - Shoe Industry- Hazard
  • Faeze SEPAHI ZOERAM, Fateme PAKRAVAN, Morteza ESMAILZADE KAVAKI*, Neda VAHIDI Pages 88-98
    Background and Aim

    Optimal lighting should create a balance between economy and the environment. In order to comply with safety and health principles of the staff, proper lighting of the work environment should be provided for everyday tasks. Inappropriate lighting conditions cause distortion of environmental visual information, and increase the likelihood of mistakes in the work. The quality of lighting is important for creating willingness to study, visual comfort, and productivity in the learning process of students. The subject of this research is the manner and intensity of lighting in schools, in the city of Bojnurd, in elementary education centers. It, also, tries to assess the quality of lighting schools, identify problems in school lighting systems, and provide appropriate solutions for improvement.

    Materials and Methods

    This descriptive study was randomly selected in girl’s elementary schools of Bojnourd, during autumn of 1395, in 10 schools in different regions of the city. The overall lighting (natural and artificial) and natural light were measured individually, using the Hanger CE Lux Meter. Collected data, including total brightness, natural, and artificial of classes, were analyzed by SPSS software (version 18). For each class, the minimum, maximum and average brightness and standard deviation were calculated based on the lux. Also, the type of lamps, defective lamps, wall colors and the quality of devices and equipment were studied.

    Results

    Results showed that in 90% of cases, the intensity of lighting was consistent with standard values, and in 10% of cases, the lighting intensity was not in accordance with the standard. In 87.57% of the cases, the type of lamps was suitable for lighting of the school and classes, and in 94.1% of the cases the lamps were burned out and defective.

    Conclusion

    The lack of natural and artificial lighting in schools due to the incorrect placement of windows, inappropriate distribution of lamps, as well as the ratio of the surface to the window, are the causes of inappropriate status of lighting efficiency system.

    Keywords: School, Lux Meter, Quality of Lightimgg