فهرست مطالب

نشریه مدیریت بر آموزش سازمان ها
سال دهم شماره 4 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فاطمه رازی، محمدعلی نادی* صفحات 13-39

    هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی آموزش مهارت های کوانتومی بر سبک تفکر و رفتار تسهیم دانش مدیران مدارس متوسطه دخترانه شهر اصفهان بود. این پژوهش از نوع تحقیقات ترکیبی اکتشافی است که ماهیت کمی و کیفی دارد. دربخش  کیفی از  روش تحلیل مضمون به صورت استقرایی و در بخش کمی از روش شبه آزمایشی با گروه کنترل استفاده شد. جامعه آماری بخش کمی را کلیه مدیران دوره متوسطه اول و دوم دخترانه شهر اصفهان در سال 1399 تشکیل دادند که تعداد آنها شامل 228 نفر بود و 40 نفر از آنها به صورت در دسترس به عنوان نمونه انتخاب شدند. در پژوهش حاضر ابتدا محتوای آموزشی مهارت های رهبری کوانتومی از طریق تحلیل مضمون آتراید استرلینگ به دست آمد و در نهایت محتوای آموزشی از یک مضمون فراگیر (مهارت های رهبری کوانتومی)، هفت مضمون سازمان دهنده (مهارت نگاه کوانتومی، تفکر کوانتومی، احساس کوانتومی، شناخت کوانتومی، عمل کوانتومی، اعتماد کوانتومی و زیست کوانتومی) و 32 مضمون پایه تشکیل و اعتباریابی شد. شاخص روایی محتوایی کلی قالب مضامین 85/0 به دست آمد و مقدار ضریب هولستی (96/0) برآورد گردید. همچنین ضریب همبستگی دو رشته ای به دست آمده از بسته آموزشی 78/1 برآورد شد و اعتبار درونی و بیرونی محتوای آموزشی مهارت های رهبری کوانتومی تایید گردید. ابزار اندازه گیری در این پژوهش پرسشنامه سبک های تفکر استرنبرگ- واگنر که اعتبار محتوایی آن توسط متخصصین مورد تایید قرار گرفته است و دارای پایایی بالای 70/0 می باشد و پرسشنامه رفتار تسهیم دانش وندن هوف و ون وینن با ضرایب بار عاملی بالاتر از 6/0 و پایایی 86/0 بود. بر اساس نتایج به دست آمده، تفاوت بین دو گروه آزمایش و کنترل از نظر سبک های تفکر، میزان ارایه دانش و نمره کل تسهیم دانش معنی دار بود (05/0 P≤). ولی تفاوت بین دو گروه آزمایش و کنترل از نظر میزان دریافت دانش معنی دار نبود (06/0=P) و آموزش مهارت های رهبری کوانتومی بر دریافت دانش اثربخش نبوده است.

    کلیدواژگان: سبک تفکر، رفتار تسهیم دانش، مهارت های کوانتومی
  • سید حشمت الله مرتضوی زاده*، مهران عزیزی محمود آباد صفحات 41-60

    هدف این مطالعه، بررسی تاثیر رویکرد کلاس معکوس بر یادگیری ریاضی دانش آموزان کلاس های چندپایه است. این پژوهش از نوع طرح های نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون- پیگیری با گروه کنترل است. پس از مطالعه و طراحی آموزشی، 36 نفر از دانش آموزان ابتدایی مشغول به تحصیل در دو آموزشگاه چندپایه در سال تحصیل1400-1399 در استان کهگیلویه و بویراحمد به صورت داوطلب آزاد در این پژوهش شرکت کردند. مشارکت کنندگان با انتساب تصادفی به دو گروه آزمایش و کنترل تقسیم شده و گروه آزمایشی برای 10 جلسه (هر هفته یک جلسه) با استفاده از روش رویکرد کلاس معکوس تحت آموزش قرار گرفتند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر استفاده شد. نتایج تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر نشان داد که تفاوت معناداری در میانگین مولفه های یادگیری ریاضی (05/0 P<) بین گروه کنترل و آزمایش وجود دارد؛ لذا آموزش با رویکرد کلاس معکوس موجب افزایش یادگیری ریاضی در دانش آموزان در کلاس های چندپایه شده است. به علاوه نتایج نشان می دهد که استفاده از رویکرد کلاس معکوس در افزایش یادگیری ریاضی در دانش آموزان در کلاس های چندپایه در طول زمان ثبات دارد.

    کلیدواژگان: کلاس معکوس، یادگیری ریاضی، کلاس های چندپایه، نیمه آزمایشی
  • نرگس صفدری، داود قرونه* صفحات 61-94

    این پژوهش با هدف شناسایی فرآیند به کارگیری منتورینک در توسعه حرفه ای مدیران مدارس شهر مشهد انجام شده است. روش پژوهش پدیدارشناسی بود و داده های پژوهش از طریق مطالعه تجربه زیسته مدیران مدارس با استفاده از ابزار مصاحبه نیمه ساختاریافته با 22 نفر از مدیران مدارس گردآوری شد. مشارکت کنندگان در این پژوهش شامل آن دسته از مدیرانی بودند که نسبت به موضوع منتورینگ آشنایی و تجربه داشته و می توانستند اطلاعات با ارزشی در اختیار پژوهشگران قرار دهند. نمونه گیری در این پژوهش به صورت هدفمند صورت گرفت و معیار انتخاب تعداد مصاحبه ها اشباع نظری بود. برای تحلیل داده ها از روش کدگذاری در دو مرحله کدگذاری باز و محوری استفاده شد. نتایج حاصل از تحلیل داده های پژوهش نشان داد که اهمیت به کارگیری منتورینگ در فرایند رشد حرفه ای مدیران مدارس در دو مقوله ضرورت های سازمانی و ضرورت های فردی تقسیم بندی می شود. همچنین روش های اجرای منتورینگ در مدارس شامل منتورینگ سنتی، منتورینگ الکترونیکی، منتورینگ گروهی، منتورینگ همتا، و منتورینگ معکوس شناسایی شد. پیامدها و نتایج به کاربستن منتورینگ در توسعه حرفه ای مدیران مدارس نیز عبارتند از: ارتقای دانش (شامل ابعاد خودشناسی، کاهش آزمون و خطا، و شناخت قوانین و مقررات)، بهبود نگرش (شامل جامعه پذیری، افزایش اعتماد به نفس، افزایش انعطاف پذیری، افزایش انگیزه، و کاهش استرس)، و ارتقای مهارت (شامل نحوه بازخورد دادن، خلاقیت، نحوه برقراری ارتباط با ذی نفعان، بهبود مهارت تصمیم گیری، و مدیریت مالی).

    کلیدواژگان: منتورینگ، توسعه حرفه ای، مدیران، مدارس
  • فرزاد عرب بافرانی، هادی مصدق*، محسن رفیعی صفحات 95-116

    هدف پژوهش تعیین رابطه برنامه درسی پنهان باهوش اخلاقی دانش آموزان مدارس متوسطه بود. این پژوهش ازلحاظ هدف کاربردی، ازلحاظ رویکرد کمی، ازلحاظ شیوه گردآوری اطلاعات پیمایشی، و از لحاظ نوع تحلیل: همبستگی مبتنی بر مدل سازی معادلات ساختاری بود. جامعه ی آماری تحقیق کلیه دانش آموزان مقطع متوسطه اول و دوم متوسطه ناحیه 3 قم بودند (20918 نفر)، حجم نمونه بر اساس جدول مورگان 384 نفر بود که به شیوه نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند و درنهایت 379 پرسشنامه معتبر مورد تحلیل قرار گرفت. برای گردآوری داده ها  از دو پرسشنامه استاندارد هوش اخلاقی لنیک و کیل با پایایی آلفای کرونباخ  91/0 و پرسشنامه برنامه درسی پنهان تقی پور و غفاری با پایایی آلفای کرونباخ 83/0 استفاده گردید. یافته ها نشان داد که سازه های هوش اخلاقی و برنامه درسی از روایی سازه لازم برخوردار می باشند و در روابط ساختاری، بین برنامه درسی پنهان مدارس و هوش اخلاقی دانش آموزان رابطه مثبت و معنی دار 51/0 وجود دارد. بررسی وزن های رگرسیونی نشان داد که در بین مولفه های برنامه درسی پنهان، مولفه "مکانیسم تشویق و تنبیه"  با وزن رگرسیونی 38/0، "روابط موجود در مدرسه" با وزن رگرسیونی 61/0 و "فناوری اطلاعات و ارتباطات" با وزن رگرسیونی 45/0 به ترتیب بیشترین نقش را در تبیین هوش اخلاقی داشتند. با توجه به یافته های تحقیق و رابطه مثبت برنامه درسی پنهان بر هوش اخلاقی پیشنهاد می شود برنامه ریزان درسی و مجریان و معلمان از ظرفیت برنامه درسی پنهان برای تقویت هوش اخلاقی دانش آموزان غافل نباشند.

    کلیدواژگان: برنامه درسی پنهان، هوش اخلاقی، دانش آموزان متوسطه، شهر قم
  • سحر نجار لشگری، علی خلخالی*، هاجر زارعی، سمیرا پالی صفحات 117-140

    پژوهش حاضر  با هدف تحلیل ساختار تولیدات علمی حوزه مدیریت آموزشی ایران صورتبندی شد. ماهیت این پژوهش کمی، از نوع علم سنجی بود. جامعه پژوهش، تمامی مقالات علمی اصیل فارسی نمایه شده در «پایگاه مجلات تخصصی نور»، «بانک اطلاعات نشریات کشور» و «مرکز اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی»، طی سال های 1377 تا 1399 بود. داده ها با بکارگیری سیاهه وارسی گردآوری شدند. به منظور تحلیل داده ها از شاخص های توصیفی، نرخ رشد، توزیع فراوانی و درصد فراوانی نسبی، با کمک نرم افزار اکسل استفاده شد. همچنین جهت ترسیم نقشه های هم تالیفی از نرم افزار پاژک، و برای تعیین مجلات هسته، از قانون پراکندگی یا توزیع بردفورد استفاده شد. بخشی از یافته ها نشان می دهند، پرتولید ترین نویسندگان، محمدرضا بهرنگی و حسن رضا زین آبادی، و پرتولیدترین موسسات، به ترتیب دانشگاه های خوارزمی و تهران، بودند. همچنین 9 مجله به عنوان مجلات هسته، شناسایی شدند که از بین آنها فصلنامه های «مدیریت مدرسه» و «رهیافتی نو در مدیریت آموزشی» پرتولیدترین بودند. لیکن بخش مهمی از یافته ها نشان می دهند که روند تولیدات علمی حوزه مدیریت آموزشی طی سال های بررسی شده، نرخ رشد مناسبی را تجربه نکرده است، و نوعی سامان نیافتگی در روند تولیدات علمی حوزه مدیریت آموزشی ایران کاملا مشهود است.

    کلیدواژگان: مدیریت آموزشی، علم سنجی، تولید علمی، هم نویسندگی، ساختار دانش
  • رحیمه پورحیدر، مریم سامری*، محمد حسنی، نیلوفر مرتضی نژاد صفحات 141-165

    هدف از این پژوهش تحلیل نقش ارزشیابی عملکرد معلمان در اثربخشی مدرسه با میانجیگری اشتیاق شغلی، احساس عدالت و اعتماد سازمانی می ‌باشد. این نحقیق از لحاظ هدف، کاربردی و از لحاظ روش، توصیفی - همبستگی از نوع علی می باشد. جامعه آماری شامل کلیه معلمان مدارس دوره دوم متوسطه نظری شهر ارومیه در سال تحصیلی 98-1397 بود (831 نفر) که از بین آنها به روش تصادفی طبقه ‌ای نسبی و با بهره ‌گیری از جدول کرجسی مورگان، 306 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار پژوهش، پرسشنامه محقق ‌ساخته ارزشیابی عملکرد معلمان، پرسشنامه تلخیص شده اثربخشی بالدوین، پرسشنامه احساس عدالت کلکوییت، اشتیاق‌شغلی سالانوا و شوفلی، اعتماد سازمانی اسکات و رادر می ‌باشد. روایی ابزارها با استفاده از روایی صوری، محتوایی و سازه (تحلیل عاملی تاییدی و اکتشافی) و پایایی ابزارها با روش آلفای کرونباخ مورد بررسی و تایید قرار گرفت. جهت آزمون مدل از شیوه تحلیل مسیر و برای تجزیه تحلیل داده ‌ها از نرم افزار SPSS 25و LISREL 9/2 استفاده شده است. نتایج تحلیل یافته ها نشان داد که بین اثربخشی مدرسه و ارزشیابی عملکرد رابطه مستقیم مثبت معنی دار وجود ندارد. همچنین تاثیر ارزشیابی عملکرد بر ادراک عدالت تایید نشد. یافته ‌ها حاکی از تایید نقش میانجی اشتیاق شغلی و اعتماد سازمانی در ارتباط بین اثربخشی مدرسه و ارزشیابی عملکرد می‌باشد. برای اثربخش نمودن مدارس لازم است اشتیاق شغلی معلمان را با ارزشیابی دقیق و صحیح عملکرد و اختصاص پاداش، افزایش داد و جوی حاکی از اعتماد در مدرسه ایجادکرد

    کلیدواژگان: ارزشیابی عملکرد معلم، اثربخشی مدرسه، اعتماد سازمانی، ادراک عدالت سازمانی، اشتیاق شغلی
  • علیرضا اسکندری*، محمدرضا بهرنگی، حمیدرضا آراسته، حسن رضا زین آبادی صفحات 167-188

    هدف این پژوهش طراحی الگوی مبتنی بر نقش پارادایمی مدیریت آموزش در تعالی سازمان های آموزشی مناطق بیست گانه راه آهن جمهوری اسلامی ایران است.  لذا از روش پژوهش های آمیخته استفاده شد و داده ها در دو مرحله کیفی و کمی جمع آوری شد. در مرحله نخست با مصاحبه با 16 نفر از صاحب نظران آموزش راه آهن ، اجرای عملی ده فرمان و تجارب زیسته محقق، کار کیفی انجام شد و در بخش کمی با 217 نفر از کارشناسان آموزش مناطق و مرکز و همچنین مدرسان به صورت تمام شمار پرسشنامه توزیع و جمع آوری شد. در بخش کیفی از مصاحبه های نیمه ساختمند استفاده شد. قابلیت انجام مصاحبه ها از طریق باورپذیری، اعتمادپذیری و تایید پذیری به دست آمد. در بخش کمی ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساخته بود که روایی صوری، محتوایی و سازه آن سنجیده شد. ضریب آلفای کرونباخ جهت سنجش پایایی پرسشنامه 94/0 بدست آمد. داده های حاصل از مصاحبه و تحلیل اسناد و مدارک به صورت تحلیل محتوی به روش کدگذاری استقرایی تجزیه وتحلیل شد. داده های کمی به وسیله آزمون های توصیفی و استنباطی مورد تحلیل قرارگرفت. نتایج تحلیل کمی و کیفی پژوهش ارایه مدلی بود که در آن مدیریت آموزش با شش زیر مولفه در محورهای محتوی، روش ها و منابع برتعالی سازمانی آموزش تاثیر کیفی و کمی خود را تایید نمود.

    کلیدواژگان: مدیریت آموزش، تعالی سازمانی، مراکز آموزشی راه آهن
|
  • Fateme Razi, Mohammadali Nadi* Pages 13-39

    The aim of this study was to determine the effectiveness of quantum skills training on thinking style and knowledge sharing behavior of girls' high school principals in Isfahan. This research is a type of exploratory combined research that has a quantitative and qualitative nature. In the qualitative part, the theme analysis method was used inductively and in the quantitative part, the quasi-experimental method was used with the control group.. The statistical population of the quantitative part of this study consisted of all principals of the first and second secondary schools for girls in Isfahan in 1399, whose number included 228 people and 40 of them were selected as a sample as available. In the present study, first the educational content of quantum leadership skills was obtained through the analysis of Atrid Sterling and finally the educational content of a comprehensive theme (quantum leadership skills), seven organizing themes (quantum vision skills, quantum thinking, Quantum sense, quantum cognition, quantum action, quantum trust, and quantum bio) and 32 basic themes were formed and validated. The total content validity index of the theme template was 0.85 and the value of Holst coefficient (0.96) was estimated. Also, the correlation coefficient of the two disciplines obtained from the training package was estimated to be 1.78 and the internal and external validity of the quantum leadership skills training content was confirmed. Measurement tools in this study are Sternberg-Wagner Thinking Styles Questionnaire, the content validity of which has been approved by experts and has a reliability of more than 0.70, and the Wenden Hoff and Van Winen Knowledge Sharing Behavior Questionnaire with Factor load coefficients were higher than 0.6 and reliability was 0.86. Based on the results, the difference between the experimental and control groups in terms of thinking styles, knowledge presentation and total knowledge sharing score was significant (P≤0.05). However, the difference between the experimental and control groups in terms of knowledge acquisition was not significant (P= 0.06) and training in quantum leadership skills was not effective in receiving knowledge.

    Keywords: Knowledge Sharing Behavior, Quantum Skills, Thinking Style
  • Seyed Heshmatollah Mortazavizadeh*, Mehran Azizi Mahmoudabad Pages 41-60

    The purpose of this study was to investigate the effect of the flipped class approach on math learning of students in multi-grade classes. This research is a quasi-experimental design of pre-test-post-test-follow-up with a control group. After studying and designing educational work, 36 elementary school students studying in two multi-level schools in the academic year 1300-1400 in Kohgiluyeh and Boyer-Ahmad provinces participated in this study as free volunteers. Participants were randomly assigned to experimental and control groups and the experimental group was trained for 10 sessions (one session per week) using the flipped class approach. Analysis of variance with repeated measures was used to analyze the data. The results of repeated measures analysis of variance showed that there was a significant difference in the mean of math learning components (P <0.05) between the control and experimental groups; Therefore, teaching with the flipped class approach has increased the learning of mathematics in students in multi-grade classes. In addition, the results show that the use of the flipped class approach in learning math problems in students in multi-grade classes is consistent over time.

    Keywords: flipped Class, Learning Math, Multiple Classes, Semi-Experimental
  • Narges Safdari, Davood Ghorooneh* Pages 61-94

    The aim of this study was to identify the process of using mentoring in the professional development of school principals in Mashhad. The research method was phenomenological and the research data were collected by studying the lived experience of school principals by using semi-structured interview with 22 principals. Key informants in this study included those managers who were familiar with the subject of mentoring and could provide valuable information to researchers. Sampling in this study was purposeful and the criterion for selecting the number of interviews was theoretical saturation.  To analyze the data, coding method was used in two stages: open and axial coding. The results show that the importance of using mentoring in the process of professional development of school principals is divided into two categories: organizational needs and individual needs. Methods of using mentoring in the professional development of principals were identified, including: traditional mentoring, electronic mentoring, group mentoring, peer mentoring, and reverse mentoring. Consequences and results of using mentoring in the professional development of school principals are: Improving knowledge (including self knowledge, reducing trial and error, and recognizing and regulating), Improving attitudes (including community resilience, increase self-confidence, increase flexibility, increase motivation and reduce stress), and skills development (including how to give feedback, creativity, how to communicate with stakeholders, improve decision-making skills, and financial management).

    Keywords: Mentoring, Professional Development, Principals, Schools
  • Farzad Arab Baferani, Hadi Mosadegh*, Mohsen Rafiee Pages 95-116

    The objective of research was to determine the relationship between hidden curriculum with moral intelligence in high school students. This research, according to objective was an applied research and according to approach was quantitative; according to method of gathering data was a survey research and from the aspect of analysis was correlational, based on structural equations modeling. The statistical population was students in junior and senior high school in district 3 of Qom (20918 persons), The sample volume was 384 persons according to Morgan table who were chosen by random sampling and at last 379 right questionnaires were analyzed. For gathering data, two standard questionnaires about moral intelligence and hidden curriculum were used with Cronbach alpha stability of 0.83 and 0.91. For data analyzing, Pearson correlational inferential tests, structural equations model and regression were used. Findings showed that moral intelligence and hidden curriculum components have necessary component reliability and in structural relations, there is a positive and meaningful relationship of 0.51. The study of regression weights showed that among the components of the hidden curriculum, the component of "encouragement and punishment mechanism" with a regression weight of 0.38, "school relationships" with a regression weight of 0.61 and "information and communication technology" with a regression weight 0.45 had the most role in explaining moral intelligence, respectively. According to the research findings and the positive relationship between hidden curriculum and moral intelligence, it is suggested that curriculum planners, administrators and teachers should not be unaware of the capacity of the hidden curriculum to strengthen students' moral intelligence.

    Keywords: hidden curriculum, moral intelligence, high school students, Qom city
  • Sahar Najjar Lashgari, Ali Khalkhali*, Hajar Zarei, Samira Pali Pages 117-140

    The present study was formulated with the aim of analyzing the structure of scientific productions in the field of educational management in Iran. The field of this quantitative study is scientometrics. The research population is all the original Persian scientific articles indexed in "Noormags", "Magiran" and Scientific Information Database (SID) from 1998 to 2020. The data are collected using a checklist. The descriptive indicators, the growth rate, the frequency distribution and relative frequency percentage are used to analyze the data by Excel. Also the Pajek software is used to draw co-authored maps, and the Bradford's law of scatter is used to determine the core journals. Some of the findings show that the most prolific writers are Mohammad Reza Behrangi and Hassan Reza Zeineabadi, and the most prolific universities are Kharazmi and Tehran universities, respectively. Nine journals are also identified as core journals, of which the journal of "School Administration" and " New Approaches in Educational Administration" are the most prolific journals. However, an important part of the findings show that the trends in scientific productions in the field of educational management has not experienced a proper growth rate during the years under review, and a kind of disorganization is so evident in the process of scientific productions in the field of educational management in Iran.

    Keywords: Educational management, Scientometrics, Scientific Production, Co-Authorship, Science Structure
  • Rahime Pourheydar, Maryam Samery*, Mohammad Hassani, Niloofar Mortazanejad Pages 141-165

    The purpose of this study was to analyse the role of teachers performance appraisal in school effectiveness with mediating role of job enthusiasm, justice perception and organizational trust. . This research was an applied research in terms of the aim and it was descriptive correlational of causal type research in terms of method The statistical population were all senior high-school teachers) 831) in Urmia city among them 306 teachers were selected as research sample utilizing Morgan table and proportionate stratified random sampling technique. Tools of this research included researcher-made questionnaire for appraisal the performance of teachers, an abridged questionnaire of school effectiveness (Baldwin,1995) standard questionnaire of justice perception (kolcoit, 2001), job enthusiasm (salanova, Schaufeli,2003) , trust (Skut, Rader,2003), and. The content and construct validity and reliability of instruments were tested and confirmed by using experts opinion, confirmatory and exploratory factor analysis and Cronbach’s alpha test.Path analysis method was used to test the model. SPSS 25 and LISREL 9/2 were two statistical soft-wares to serve the purpose of data analysis. Findings illustrated that there was not significant relationship between school effectiveness and teacher performance appraisal. Significant relationship between justice perception and teacher performance appraisal was not confirmed. Also the mediating role of job enthusiasm and trust in relationships of school effectiveness and teacher performance appraisal were confirmed. In order for schools to be effective it is necessary to increase teachers’ enthusiasm by accurately evaluating their performance and allocating rewards, and to create an atmosphere of trust in the schoolThe purpose of this study was to analyse the role of teachers performance appraisal in school effectiveness with mediating role of job enthusiasm, justice perception and organizational trust. . This research was an applied research in terms of the aim and it was descriptive correlational of causal type research in terms of method The statistical population were all senior high-school teachers) 831) in Urmia city among them 306 teachers were selected as research sample utilizing Morgan table and proportionate stratified random sampling technique. Tools of this research included researcher-made questionnaire for appraisal the performance of teachers, an abridged questionnaire of school effectiveness (Baldwin,1995) standard questionnaire of justice perception (kolcoit, 2001), job enthusiasm (salanova, Schaufeli,2003) , trust (Skut, Rader,2003), and. The content and construct validity and reliability of instruments were tested and confirmed by using experts opinion, confirmatory and exploratory factor analysis and Cronbach’s alpha test.Path analysis method was used to test the model. SPSS 25 and LISREL 9/2 were two statistical soft-wares to serve the purpose of data analysis. Findings illustrated that there was not significant relationship between school effectiveness and teacher performance appraisal. Significant relationship between justice perception and teacher performance appraisal was not confirmed. Also the mediating role of job enthusiasm and trust in relationships of school effectiveness and teacher performance appraisal were confirmed. In order for schools to be effective it is necessary to increase teachers’ enthusiasm by accurately evaluating their performance and allocating rewards, and to create an atmosphere of trust in the school

    Keywords: Teacher performance appraisal, school effectiveness, organizational trust, organizational justice perception, job enthusiasm
  • Alireza Eskandari*, Mohammadreza Behrangi, Hamidreza Arasteh, Hasanreza Zeinabadi Pages 167-188

    The aim of this study is to design a model based on the paradigm role of education management in the excellence of educational organizations in the twenty regions of Iran. Therefore, the mixed research method was used and data were collected in two quantitative and qualitative stages.In the first stage, interviews with 16 experts of railway training , practical implementation of ten commandments and live trade of a quality researcher were executed, and in the quantitative part with 217 experts of regions and training centers , as well as instructors, a questionnaire was distributed and it was gathered.Execution and collection of data in the qualitative part was through interviews and was obtained through reliability and effectiveness.In the quantitative part, the data collection instrument was a researcher questionnaire that had face validity , content which it's  structure was measured. Cronbach's alpha coefficient for measuring the reliability of the questionnaire was 94%.The data obtained from the interview and the analysis of documents were analyzed as content analysis by inductive coding method.Quantitative data were analyzed by descriptive and inferential tests.The results of quantitative and qualitative analysis of the research were to present a model in which education management with six sub-components in content, methods and resources confirmed its quantitative and qualitative impact on organizational excellence in education.

    Keywords: training management, organizational elevation, railway training centers